Glen Mills zit fout

De Glen Mills School pakt criminele jongeren op een illegale manier aan. Dat stelt de Inspectie voor de Jeugdzorg maandag in een rapport. Volgens de inspectie pakt de school jongeren regelmatig vast om agressie tegen te gaan. En dat is volgens de wet op de Jeugdzorg niet toegestaan in open jeugdinrichtingen. (De Pers)

SP-Kamerlid Krista van Velzen ging onlangs op bezoek bij de Glen Mills School te Wezep. Ze deed er uitgebreid verslag van, wat je hier kan nalezen. Conclusie: De harde – uit Amerika overgewaaide – aanpak van Glen Mills is niet de gehoopte (rechtse) toverformule die de jongeren op het rechte pad brengt. Het percentage jongeren dat opnieuw de fout in gaat is zelfs hoger dan bij ‘normale’ justitiële jeugdinrichtingen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 maart 2008 :: 10.40 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Men pakt ze regelmatig vast om agressie tegen te gaan.
  Wat is dit voor onzin natuurlijk pak je iemand vast die door gedraaid is of moet je hem zijn gang laten gaan.
  Maar waar hebben het nu over vastpakken of mishandelen.
  Ik vind vastpakken niet zo erg als geesteszieken in een isoleer cel dumpen.
  Ik ben trouwens benieuwd naar de linkse toverformule als we er toch een politiek richting aan willen geven.
  Hou eens op met gezeik van rechtse of linkse formule belangrijk is dat we de goede ontdekken.
  En laat eens met cijfers zien dat andere formules beter zijn en haal de politiek er dan maar uit.
  De vergelijkingen kunnen nog wel eens mank gaan omdat met namen in de Clen Mils instituten niet de makkelijkste zitten.
  En die ouders die zo klagen daar zet ik in de meeste gevallen een dikke streep door.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 18 maart 2008 @ 11.19 uur

 2. Ik denk dat helemaal niks meer helpt voor deze groep, ze zijn vaak op hele jonge leeftijd al begonnen met criminele dingen, er wordt eerst van alles gedaan om ze op school en thuis te helpen, als dat niet lukt dan wordt er een opvoedingsgesticht gezocht en gaan ze daar een paar maanden naartoe met in hun achterhoofd als ik hier weer weg ben ga ik gewoon weer met mn. vrienden verder waar ik gebleven was.

  De ouders van deze jongens hebben waarschijnlijk van jongsaf aan alles goedgevonden van hun ‘prinsjes’dan moet je ook niet gek vinden dat het van kwaad tot erger gaat.

  Misschien is het beter om de ouders van deze jongens 1 jaar met het hele gezien in een tehuis te plaatsen waar ze worden bijgebracht hoe ze hun kind moeten opvoeden en straffen als dat nodig is.

  Dat kan een hoop ellende voorkomen.

  Harde aanpak help dus niet, maakt niks uit, deze groep is al verloren.

  Reactie door Carla — dinsdag 18 maart 2008 @ 11.36 uur

 3. Waar moeten we naartoe met zo’n goelag?
  Want dat is hem eigenlijk: niets meer en niets minder dan een hollands goelag!

  “De jongeren controleren elkaar en dat werkt.” Heb je hier gelijk kant-en-klare infiltranten voorbereid. Heeft iemand ooit het film “Het leven van de anderen gezien”?

  Het begint met opvoeding in een kamp (goelag).

  En niet het laatste – als het positief zou zijn waarom dan de zwijgplicht? Die is er nodig alleen als dingen het daglicht niet kunnen verdragen!!
  Ik pleit voor een politiek onderzoek naar de werkwijze in deze goelag. Alles aan het licht!

  Reactie door walking bull — dinsdag 18 maart 2008 @ 12.47 uur

 4. Volgens het verslag is het reccidivecijfer van “gewone” justitiële jeugdinrichtingen 58,3%. Dat van Glenn Mills (4 jaar na vertrek) 78%. Nou werk ik zo’n 9 jaar als groepsleider op verschillende instellingen. Ik moet eerlijk zeggen dat die 78% meer mijn ervaring is dan die 58,3%. Ik vertrouw meer op mijn gevoel dan die statistieken. Die vertellen mij eigenlijk niets. Bijvoorbeeld: De jongeren die civiel zijn geplaatst (OTS) in de andere jeugdinrichtingen, zijn die ook in het cijfer opgenoemen? Ik denk dat Glenn Mills het juist heel goed doet met die 78%. Zeker als je de doelgroep bekijkt!. Dat zijn vaak de pittigste jongeren die enorm gevoelig zijn voor peer pressure. Logisch dat het cijfer hoger ligt!!!Persoonlijk ben ik zo links als een tomaatje, maar ik sta 100% achter een strakke en fysieke aanpak. Met fysiek bedoel ingrijpen bij escalerend gedrag. Mijn ervaring vertelt mij zelfs dat jongeren dit zelfs waarderen! Het geeft duidelijkheid en daardoor veiligheid!
  Ik waardeer Krista enorm in haar werk. Zij krijgt altijd mijn stem. Maar ik vind haar dit keer veel te snel oordelen, met veel te weinig kennis van zaken!

  Reactie door smartie — dinsdag 18 maart 2008 @ 12.54 uur

 5. Het Glen Mills opvoedingssysteem werkt niet en zal ook nooit werken.De idee dat streng straffen corrigeert klopt niet. Het zijn inderdaad ideeën uit de rechtse hoek die maar blijven zeggen dat softe aanpak niet werkt. Men zou de oplossing moeten zoeken aan de basis van de ontsporing, in de maatschappij zelf. Een maatschappij die door dit soort ministers zelf is gevormd en in stand wordt gehouden. Dit soort symptoombestrijding moet gewoon stoppen. Rouvout zou eens te raden moeten gaan bij een echte pedagoog en niet praten ‘over’ jongeren maar ‘met’ jongeren. Verder zou hij al die rapporten van zijn hielenlikkers het raam uit moeten flikkeren.

  Reactie door Joop — dinsdag 18 maart 2008 @ 13.30 uur

 6. Geef dat ongeregeld goed gewoon een stevig pak op hun reet,is toch niks mis mee,doen je handen zeer neem een rietje.
  Ouwerothoeren in het openbaar,vrouwtjes overvallen,de winkelier zijn winst stelen,
  steun trekken,jonge meiden aanranden,de hele dag in je vuil liggen meuren,enz,enz.
  Sodemieter op met die pemberboys,straffen en niet mild.
  En geef de ouders ook een paar tering-
  klappen.Kinderbijslag en andere emolumenten
  inhouden.Niet goedschiks dan kwaadschiks.
  Wat een land,wat een regering,wat een angsthazen,wat een rotzootje.
  En toch kunnen wij ons kleine natte steeds
  verder afglijden landje niet missen.
  Wat zou het mooi zijn als die enge figuren,
  de schuldigen van al dat kwaad,
  die denken dat zij “ONZE” regering zijn
  opgelazerd zijn,van ons mag het eventueel met een ferme handdruk of een godenbaantje
  hier of daar MAAR WEG MOETEN ZE!!!!
  Adviesje aan de Glen Mils mensen blijven drukken,blijven timmeren, hebben ze blauwe plekken nou jammer dan.

  Reactie door Joop1c.i. — dinsdag 18 maart 2008 @ 18.30 uur

 7. ik ben het hier eens met “4 smartie.
  ik spreek uit ervaring van de andere kant,maar dan ga ik dik over de 400 woorden heen…

  maar ik ben het ook met 5 Joop, eens.

  `Men zou de oplossing moeten zoeken aan de basis van de ontsporing, in de maatschappij zelf.`

  maar echt geloof me Joop,criminele jongeren spelen met `zachtjes zachtjes` instellingen.
  het zijn namelijk geen pietje bel jochies.

  Reactie door iew — dinsdag 18 maart 2008 @ 19.56 uur

 8. THUISDETENTIE
  @4 Ook ik heb ervaring in het omgaan met criminele jongeren.

  De Britse overheid experimenteert verstandig met thuisdetentie via een onderhuidse RFID-chip.

  Geef criminele veelplegers geen kans tot herhaling. Dat kan door elektronische detentie na werktijd. Daarbij moeten ze verplicht werken bij een bedrijf, non-profit-organisatie of overheidsinstantie tegen de helft of driekwart van het minimumloon.

  Tussendoor moeten ze thuis zijn. Ze moeten daarbij onverwachte huiszoekingen krijgen en al hun internetverkeer en telefoongegevens moeten automatisch worden opgeslagen. Ze mogen alleen telefoneren met goedgekeurde contacten. Ze mogen nooit meer contact hebben met andere criminelen. Ze mogen geen waardevolle bezittingen hebben, ook niet in geld. Die combinatiestraf moet 10x zo lang duren als huidige gevangenisstraffen.

  Uiteenlopende levensproblemen en morele gebreken van de veroordeelden kunnen kosteneffectief worden opgelost via verplicht volgen van uitgebreide cursussen via internetvideo’s. Ik bedoel geen indoctrinatie tot een militaire dictatuur, maar leren wat je slachtoffers aandoet als je ze berooft, bedreigt of steekt.

  Arme Nederlanders gemiddeld waarschijnlijk ernstiger lijden onder criminaliteit dan rijke Nederlanders.

  Wetenschappelijk gefundeerde intensievere repressie van veelplegers hoeft niet automatisch te leiden tot een dictatuur. Die aanname zou een hellend-vlak-drogreden zijn.

  Toelichting
  http://www.nu.nl/news/1388798/21/%27Britse_gevangenen_krijgen_onderhuidse_chip%27.html

  http://www.janmarijnissen.nl/2007/12/05/het-gesprek-micha-de-winter/#comment-406010

  http://www.google.com/search?hl=en&q=thuisdetentie&btnG=Google+Search

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 18 maart 2008 @ 20.12 uur

 9. Iemand die door het lint gaat tegen de grond duwen tot hij bedaart vind ik geen mishandeling. Laten we als je blieft niet doorslaan met dit soort dingen.

  Dit staat overigens los van eventuele twijfels over de effectiviteit van de Glen Mills methode. Dat is een andere discussie.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — dinsdag 18 maart 2008 @ 21.08 uur

 10. Glenn Mills werkt volgens mij alleen als er een perspectief voor de jongeren is. Niet alleen maar repressie. Enkele jaren geleden liepen enkele van deze gasten mee met de Nijmeegse vierdaagse en je zag die mannen veranderen. Ze moesten doorzetten en niet de makkelijke weg kiezen. Pijn, interen strijd gaf hen meer eigen waarde en daarmee ook meer respect voor de medemens die naast hen liepen. Alleen in een dergelijke structuur van perspectief en duidelijke grenzen werkt een strafrecht. Uitzichtloosheid en repressie leiden alleen maar tot verharding. Verandering van gedrag moet centraal staan niet de wraak van de samenleving.

  Reactie door Ton — dinsdag 18 maart 2008 @ 21.52 uur

 11. Criminaliteit komt in verschillende vormen. Doen als of ze alles weten en goed kunnen terwijl de onderdeskundigheid en nalatigheid orde aan de dag is, is ook een soort criminaliteit.

  Volgens mij de welzijnsector is nog zieker en groter crimineel dan de doelgroepen die ze willen hulpen. De welzijninstellingen worden grotendeels gedraaid door ex asozawe medewerkers, SJD-ers en pasopgeleide opvoedkundigen die hebben hun vak niet goed geleerd. De enige wat ze geleerd hebben is om met de getallen te goochelen, glossy ABN verslagen in eigen moedertaal te schrijven en vervuilende data over hun cliënten nog vuiler maken. En voor de rest weten ze niks over de doelgroepen. Ze willen het ook niet weten want dat zou te veel tijd, moeite en geld kosten.

  Hoe kunnen schijnheilige criminele instellingen hulp bieden aan de jongeren in dit maatschappij? Ik dacht het niet. Want draaideur criminaliteit betekent baanveiligheid voor de slecht functionerende instellingen.

  In Amerika gevangenis is een industrie geworden. Volgens mij gaat Nederland ook die kant op.

  Wat ik grappig vind is dat in een norm en waardeloze maatschappij als deze, de fysieke gevangenis betekent weinig. Want eigenlijk de samenleving zelf is een grote open gevangenis geworden. Dus mensen die worden opgesloten hebben weinig te verliezen. In de grote gevangenis(Nederland) alles draait om keeping up the appearances en schijn vrijheid en democratie dus de participanten zijn alles behalve vrij. De participanten zitten in de touwen van de hypotheekverstrekkers, de belastingdienst, eigen hebzucht en de slavenhandelaars.

  Over criminaliteit gesproken. Wij worden geregeerd door een criminele bende. Dus wanneer de top crimineel is mogen wij niet te veel klagen over criminaliteit onder achtergesteld en mindergedachte jongeren die vaak opgevoed zijn in de slechte milieu(vogelaar wijken).

  What goes around comes around.

  Reactie door khosrow — dinsdag 18 maart 2008 @ 23.05 uur

 12. Nogal wat harteloze reacties hier, zeg! Goed dat volwassenen het zo goed weten voor deze jongeren, ze kennen zeker zichzelf!!
  Rammen, tegen de grond drukken en erop timmeren schijnen nogal wat opvoeders normaal te vinden. En ja, daar weet Jaap Veldkamp wel weer rigide raad mee!!

  Carla, weer ingedut? Wat is dat voor reactie: “deze groep is al verloren” ?? Lekkere kuddegeest, want de massa kijkt niet verder dan de neuzen lang zijn.

  Zielsmedelijden met deze jongeren die waarschijnlijk al zoveel aan liefde en aandacht moesten ontberen door incompetente ouders die ook wel weer hun klappen gehad zullen hebben. Walgelijke praktijken bij die zgn opvoedingsdeskundigen! Als ik daar moest werken zouden zij mij moeten opsluiten, want ik vloog die professionele despootjes aan: kom niet aan kinderen want dan kom je aan mij!! Afblijven, handen thuis en aangeven die handel!

  Open huis! Weg met die stiekeme zwijgplicht en die nazipraktijken, schijnheilige Rouvoet! Nee, kinderen komen daar niet goed uit. Zij zijn klaargestoomd voor de wrede oorlogsmissies door dit soort legerkampjes. En zullen niet meer beseffen dat LIEFDE EVERYTHING is. En DAT en alleen DAT is wat ze nodig hebben!

  Ga DAAR maar aanstaan. In plaats van deze overheidsheulende job uit te voeren om kinderen te hersenspoelen, kaal te scheren en compleet fijn te kneden totdat ze in de houding staan voor moeder de kwien en haar bezopen vaderland.
  In 1 woord: misdadig!

  Reactie door Gloria — woensdag 19 maart 2008 @ 1.16 uur

 13. Wat ze daar vooral leren is hoe ze in een groep(bende) de hierarchie kunnen gebruiken om andere jongeren eronder te houden en te laten gehoorzamen. Zeer leerzaam voor een bendeactiviteit op straat waar groepsgedrag, intimidatie en dus hierarchiesche structuren van dit kaliber noodzaak zijn.
  Het gaat er niet om heb ik begrepen dat ze zomaar door het lint gaan. Daar gaat eerst , vaak om een kleinigheid, bijhoorlijke groeps intimidatie aan vooraf om iemand te laten gehoorzamen aan de hogere ingeslotene. Dat door het ‘lint’gaan om ‘niets’ is m.i. een vooronderstelling die niet klopt.
  Ik denk dat je het moet zien in de context van het geheel.

  Reactie door Henny — woensdag 19 maart 2008 @ 8.50 uur

 14. Gloria @12.
  Beste mevrouw, als een stel binkies van rond de dertien collectief een meisje
  verkrachten spreken we toch niet meer over kinderen. Als een gozertje van 12 een een-
  voudige hardwerkende winkelier een mes in het gezicht steekt, praten we toch niet meer over kinderen.Als een miskleuntje van vijftien een kleine hardwerkend middenstandertje overvalt OM EEN HAMBURGER
  TE KUNNEN KOPEN dan praten we toch niet meer over kinderen.Dan praten we over criminelen in de dop!!! Bijna iedereen is tegen opsluiten en straffen van dat geteisem t o t d a t ze zelf eens worden
  aangerand/bestolen.Een 82 jarige oude vrouw wordt overvallen in haar rolstoeltje door twee DERTIENJARIGE k i n d e r e n ,
  vrouwtje dood kindertjes een taakstrafje.
  Gloria,laten we niet doen of onze neus bloedt..straffen maar ook de ouders even aanpakken.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 19 maart 2008 @ 9.54 uur

 15. Mijn vrouw en ik hebben 4 kinderen. Ons en andere mensen, zijn nog nooit tot last geweest. Zij houden van ons en wij van hun.
  Maar: Misschien wel, omdat lui in hogere regionen dan het onze niet van mij schijnen te houden, kreeg mijn oudste zoon ondanks zijn diploma’s, nog nooit een vaste baan. Als handelswaar van uitzendbureaus, wordt hij telkens weer werkloos. Het is voor hem een geluk, dat hij muzikant is en zodoende – - -.

  “Haras, jij moet oppassen met wat jij allemaal (in de krant en zo) opschrijft!” zei een politieagent (die mij op een stille plek had opgewacht) ooit tegen mij.

  De jeugdige boefjes zou men voor hun opvoeding, een jaar lang naar een Moslimland moeten sturen.
  Maar dat zal waarschijnlijk ook niet helpen om hen te beteren. Want dan komen ze terug, als met terrorisme besmette geitenneukers.

  Wat Kosrow opschrijft Dat had ik met ook willen zeggen: “Over criminaliteit gesproken. Wij worden geregeerd door een criminele bende. Dus wanneer de top crimineel is mogen wij niet te veel klagen over criminaliteit onder achtergesteld en mindergedachte jongeren die vaak opgevoed zijn in de slechte milieu(vogelaar wijken)”.

  Dit is te wijten aan de Maffia, die in Nederland regeert. Die lafbekken liegen, bedriegen en huichelen.
  Alleen al de nationale wapenhandel en ons leger, zijn net als regeerders een slecht voorbeeld voor de jeugd.
  Aan heel veel mensen hebben zij armoedeplicht opgelegd. En als middel om het volk dat het meeste recht heeft om in opstand te kunnen komen, te kunnen onderdrukken, wordt armoede in Nederland door regeerders welbewust in stand gehouden!
  Terwijl zij zich zelf verrijken, stelen, zuipen en hoereren.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 19 maart 2008 @ 11.13 uur

 16. Hoi Gloria,

  Ik ben heel wakker hoor, en ook realistisch, wat Henk hierboven schrijft onderschrijf ik helemaal.

  Het wordt hier in Rotterdam steeds erger, elk weekend is het wel raak,het afgelopen weekend 7 overvallen gepleegd door kinderen van 12 tot 17 jaar.
  Nietsontziend gaan ze te werk voor een paar euro’s, mensen worden bedreigd met
  een pistool en staan doodsangsten uit.

  Deze jongens zijn vaak van Antiliaanse afkomst, een vader ontbreekt en geld is er niet, dus leren ze elkaar het dan maar te jatten.

  Dit gebeurt op steeds geweldadiger manieren en het gaat soms om een paar eurootjes.

  ALS ze worden gepakt hebben ze vaak al een strafblad, (kijk naar de tasjesdief die is doodgereden) ze blijven gewoon vrij rondlopen en beramen dezelfde dag weer een nieuwe roof.

  Ik blijf erbij dat het hele gezin van zo’n jongen hard moet worden aangepakt in vorm van inhouden van kinderbijslag en als dat niet lukt het gezin in een soort Glen Mils inrichting voor gezinnen.

  Gloria, jij hebt zelf, zoals vele anderen ook je kinderen alleen groot gebracht en bij jou zijn ze niet ontspoort, ze zijn heel goed terecht gekomen omdat jij ze normen en waarden hebt bijgebracht wat betreft het mijn en dijn, en juist daar ontbreekt het nogal eens aan bij veel mensen.

  groeten van Carla

  Reactie door Carla — woensdag 19 maart 2008 @ 11.52 uur

 17. Wat de kinderen missen (want ondanks de meest wanstaltige misdaden zijn het nog steeds kinderen, zeker in emotioneel opzicht) is respect voor een ander op ieder vlak. Respect voor de gevoelens van een ander, voor de spullen van de ander, voor de ander als persoon. En dit respect kan alleen voortkomen uit empathie, je kunnen invoelen in een ander.

  Deze maatschappij heeft – om wat voor een reden dan ook – een hele generatie semi-sociopaten voortgebracht (misschien is dit zelfs wel de 2e generatie als ik zo ‘ns om me heen kijk) en dit probleem is niet op te lossen door alleen maar straffen middels een harde aanpak.
  Grenzen stellen (daar komen de normen en waarden om de hoek kijken, maar dan graag niet de Balkenende-versie van het verhaal!), de gaten in de emotionele ontwikkeling (proberen) te dichten … Opvoeden, dus. Beter laat dan nooit.
  Hoe? Geen idee, ìk ben geen opvoedkundige.

  Reactie door Renée — woensdag 19 maart 2008 @ 12.37 uur

 18. We zitten in een spagaat. Aan één kant willen we de ‘verpeste jongeren’ hard aanpakken en aan de andere kant weet je dat hard optreden alleen maar meer agressie oproept.
  Stel dat je zelf een corrigerende tik krijgt. Krijg je dan warme liefdevolle emoties?
  Er zijn andere manieren om ‘verpeste jongeren’ aan het denken te zetten. Misschien is het een idee ze te hard te confronteren met het leed dat ze anderen aandoen maar ook het leed laten zien die ze zichzelf aandoen. Confrontatie met slachtoffers? Confrontatie met zichzelf? Ik denk dat iedereen die hier mee te maken heeft zich heel alleen voelt.

  Reactie door Joop — woensdag 19 maart 2008 @ 12.52 uur