Eén miljoen huishoudens

In 2006 had 15 procent van de huishoudens moeite om financieel rond te komen. Dat zijn meer dan één miljoen huishoudens. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. (…) Bijna 70.000 huishoudens hebben niet genoeg geld om het huis voldoende te verwarmen. Zo’n 14.000 huishoudens komen geld tekort om een paar keer per week een warme maaltijd te bereiden. (NOS)

Hoe staat het met jouw koopkracht?
Meld het bij de SP-Koopkrachtbarometer!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 19 maart 2008 :: 15.09 uur

16 Comments

16 reacties

 1. Het centraal bureau voor de statistiek is
  veel te kort door de bocht gegaan, wij denken dat die brave borsten er behoorlijk naast zitten, het zijn veel meer huishoudens en alleenstaanden die door onze excelenties,
  (hoe komen ze op dit woord voor die boeven)
  naar de afgrond gedreven worden,dit , Uw en Ons ,land wordt door een stel enorme lou toffe kwazie gelovige hobbyisten totaal naar de kloten geholpen en als die
  non figuren straks zijn verdreven wassen zij hun handen in onschuld,we kennen nog
  een paar van die “bijdehandte ministers ”
  die nu in een soort luilekkerland leven van toelages/pensioenen en commissariaten.
  Aan het land wat ze totaal verminkt hebben achterlaten wordt niet meer gedacht,dat is slecht voor hun appetijt.

  Reactie door Joop1 c.s. — woensdag 19 maart 2008 @ 16.08 uur

 2. ..En straks komt de regering weer met een technisch argument voor een morele kwestie. Wedden?

  Reactie door Joop — woensdag 19 maart 2008 @ 16.43 uur

 3. En terwijl de doorsnee Nederlander in een jaar met hoogconjunctuur en een vrij krappe arbeidsmarkt opnieuw éen stukje van z’n koopkracht afgeschaafd ziet worden:

  CBS Webmagazine
  Maandag 17 maart 2008 9:30

  Druk vennootschapsbelasting neemt sterk af
  In 2006 was de druk van de vennootschapsbelasting bij de grootste niet-financiële ondernemingen 20,9 procent. Dat was 7,4 procentpunt minder dan in 2004. De gemiddelde belastingdruk daalt naarmate ondernemingen groter zijn.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 19 maart 2008 @ 17.41 uur

 4. Je zou er redelijk nauwkeurige analyses op kunnen loslaten en daaraan weer bepaalde conclusies kunnen verbinden, maar 300 woorden zijn niet toereikend om een en ander bevredigend “uit de doeken te doen”.

  Hier volstaat:
  1) Eigenlijk zijn de op veel te grote voet levende V.S. de spil waarom alles draait: omdat die militair nagenoeg onverslaanbaar zijn, resulteert daaruit een machtsmisbruikend en de rest van de wereld dwingend gedrag, dat vooral die superioriteit en de daaruit verkregen oneerlijke voordelen bestendigt, ten koste van de rest van de wereld.

  2) Want, de “tsunami” van drukpersdollars zoekt naarstig naar “onderdak” en waardevaste investeringen, tegelijkertijd door zijn grootte de rente laaghoudend en andere landen (en vooral de bevolkingen daarvan!) beknottend in hun financiële mogelijkheden.

  3) Nederland is, na Engeland in Europa, de grootste kontkruiper en strooplikker van de V.S. waardoor de bovenomschreven zeer nadelige economische gevolgen van V.S.-imperialisme en economisch machtsmisbruik hier extra gevoeld worden, want:
  Rechts, neoliberaal en dus keihard kapitalistisch als “onze” regering is, is deze vooral geïnteresseerd in het veilig stellen van de belangen van oneerlijk speculatie-, gebakken lucht en windhandelkapitaal dat zich -inmiddels door bijna niets meer gehinderd- zo vrij als een vogeltje mag voelen.

  Overigens, de neoliberale afkeer van een handelende, regels opleggende en soms zonodig beperkende overheid, is WEL tegenstrijdig met het nu “plotseling” opgekomen verlangen -nee, de EIS!!- om in te grijpen in de “vrije markt” van geldstromen en het gesjoemel daarmee.

  Maar, dit beseffen laat ook inzien hoe gewetenloos opportunistisch dit alles uitwerkt ten gunste van rijk, machtig en gewetenloos Nederland…

  “gewone”, hardwerkende en sappelende mensen hebben weer eens het “nakijken”…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 19 maart 2008 @ 18.48 uur

 5. Zo stil vanaf 16.08 19 maart 2008 op dit log.
  Of is ‘t toch effe schrikken of je schamen voor de eigen situatie?
  Is het dan toch niet voor niets dat scholen een ‘Warme Truiendag’ instellen?

  Een slimme meid/jongen is op de TOEKOMST voorbereid. Toch?

  Reactie door Roodkapje — woensdag 19 maart 2008 @ 19.34 uur

 6. Overheid draagt bij aan verharding’
  De Nationale ombudsman waarschuwt de overheid dat ze bijdraagt aan de verharding van verhoudingen in Nederland. Klachten over onnodig ruw optreden door bijvoorbeeld de politie, beveiligers en belastingdeurwaarders wijzen daarop. „De burger ontmoet bij de overheid vaak kilte, onverschilligheid en verruwing.”
  Schrijft de Telegraaf dan moet er toch wel wat aan de hand zijn.
  Als zou ik daar ook willen bij schrijven dat een land in oorlog nu ook niet echt zachter wordt.
  @4
  Ik zie hier weer een normale reactie van je.
  Ik maakte me nog al bezorgt gezien je reactie op de super toren.
  Waar je toch wel een rare gedachte van je neer schreef die ik bijna als depressief zou willen zien.(maar dat is niet vreemd in deze chaos in dit land)
  Maar pak ook die super toren positief op dat mensen boven in die toren toch wel heel dicht bij de hemel wonen en dat je ze er niet moet laten afspringen.

  Reactie door De Hakker — woensdag 19 maart 2008 @ 20.41 uur

 7. Deze hervormde CDA/PvdA/C.U. regering alsmede de VVD heeft de armoede in ons land op zijn geweten.Oorzaak is het slavige opvolgen van de bevelen van de E.U. kapitalisten-lobby,welke uiteindelijk de macht heeft via de rechtse netwerken/kaasstolpen kliek.Het markt-dictaat maakt van de bevolking kapitalistische lijfeigenen.Dit zal nog toenemen via de geld-drukpers-tactiek,teneinde de spaarcentjes voor het pensioen straks (koopkracht)waardeloos te maken.Dat betekend dat de arbeidende klasse steeds harder moet werken voor steeds minder koopkrachtig geld,waarbij zij ook nog eens op een geniepige manier bestolen worden.Het is onbegrijpelijk dat de PvdA leden,welke hier medeverantwoordelijk voor zijn hun kader niet aanpakken!Als zij dat niet kunnen of willen zeg dan je PvdA partij-lidmaatschap op!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 19 maart 2008 @ 23.15 uur

 8. Het Centraal Leugenbureau voor de Statistiek heeft er weer een plensje van gemaakt op de gloeiende miljoenenplaat. Geloof maar dat de cijfertjes gedrukt zijn!
  En wat nou in 2006?? We zijn inmiddels alweer ZOVEEL armer geworden!! Dat mogen we zeker over 2 jaar horen?
  Dat overheidsminnende bureau rekent alleen maar naar achteren ipv naar voren! Dat lef hebben ze niet, want nog 2 jaar verder met dit hufterige kabinet (God verhoede het PLEASE!!!) zit de arme menigte met verplichte anorexia balkenosa blauwbekkend van de kou aan het einde van haar latijn: mors mihi lucrum! Sterven is mij gewin…

  Reactie door Gloria — donderdag 20 maart 2008 @ 1.30 uur

 9. 4 kabinetten Balkenende hebben inmiddels heel goed duidelijk gemaakt waar hun “waarden en normen” te vinden zijn. Men koopt liever 2 straaljagers van een paar miljard dan dat men zich bekommert over het lot van een miljoen burgers. De solidariteit die men preekt ligt duidelijk bij het bedrijfsleven. “Eigen verantwoordelijkheid” zijn de woorden die Balkenende te pas en te onpas bezigt en daarmee bedoelt hij dus eigenlijk: “ik laat jullie stikken, zoek het zelf maar uit, wij helpen jullie niet”.
  En dan heeft “de politiek” nog het lef ook om zichzelf een zeer gepaste opslag te geven van tientallen procenten.
  Wanneer worden al die CDA/PVDA stemmers eindelijk eens wakker?

  Reactie door Gert — donderdag 20 maart 2008 @ 5.51 uur

 10. Kijk Gloria @8.
  Dat postje is nou weer een lekkere,duidelijk,goed geformuleerd en
  de waarheid !!!!
  Echt weer des’Gloria’s.
  De mensen op de SP blogs gaan het ongerief steeds beter door krijgen maar we kunnen er NU NOG zo weinig aan doen,Maar het gaat goedkomen,de mensen in onze fractie staan in de startblokken.Het loslopend wild in het torentje kunnen hun handjes vast nat maken.
  Even aan Pool,Gandalf….waar zitten jullie nou?????????
  Tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — donderdag 20 maart 2008 @ 9.51 uur

 11. Di stukje staat ook op een andere plek.
  Maar ik zet het hier er bij.
  Er staat alleen nog niet in, dat mijn vrouw en ik elke maand geld te kort komen. En om eten te kopen, moeten wij, als onze rekeningen zijn betaald vaak gebruik maken van een crditcard.

  Binenkort zal dat wel niet meer mogelijk zijn door oplopende schuld, tengevolge van armoedeplicht, die de Nederlandse regering aan oude mensen heeft opgelegd. En niet alleen aan hun!

  Ik heb het geluk, dat ik wat manieren ken, om wat te kunnen sjoemelen om te overleven.

  Dit hier onder, staat dus bij een ander, gelijkwaardig thema:

  Omdat het CDA medeschuldig is, aan meer vieze zaakjes dan alleen in Irak, en in eigen land onder andere ARMOEDEPLICHT oplegt aan mensen die niet (meer) bruikbaar of geschikt zijn voor economische slavernij, en die de armoedeplicht mee in stand houdt kan men tegenwoordig, de naam CHRISTEN, als een zeer beledigend scheldwoord gebruiken, opvatten en ervaren.

  Ik heb die gasten de vorige week een brief op poten gestuurd.
  Daar kreeg ik een folderachtig clichee antwoord op, waarmee i http://www. cda.nl als een drol in een strontemmer, om de hete brij heendraait.

  Als wij de huidige politiek mochten geloven, dan zouden wij allemaal monddode, tamme clichemensjes moeten zijn.

  Het CDA is natuurlijk niet de enige partij die dit aangaat.
  Politici willen maar niet snappen, dat kleinschaligheid beter en gezonder is, dan schaalvergroting op allerlei gebied. En Bush is nog altijd hun liksteen.

  Als de mensen in Nederland nou eens allemaal doorkregen, hoe zij worden belazerd, wat zouden dan bij komende verkiezingen voor de heer Balkenende, en voor Bos en hun vriendjes, de druiven ontstellend zuur zijn!

  Ik stop er mee. Want ik word door mijn negatieve geschrijf, nog gekker dan ik al ben.

  Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 20 maart 2008 @ 11.09 uur

 12. @8 Gloria.

  De waarheid is het meest belangrijke doel van het socialisme. Veel mensen hebben iets tegen de waarheid, daarom verzinnen zij een leugen. Het dagblad van de CPN heette de Waarheid, in USSR had je de Pravda, of daarin leugens stonden weet ik niet, maar dat zal wel, niets menslijker zijn vergissingen of beter vertaald leugens.
  Mijn moeder, God hebben haar ziel, kwam uit een heel christelijk milieu, zij zei altijd, “Weest vertrouwd maar vertrouwt niemand”. Ik vond dit een beetje te ver gaan, maar er zit een kern van waarheid in.
  Groet uit het Grunniger laand

  Reactie door olle Henk — donderdag 20 maart 2008 @ 12.08 uur

 13. FINANCIËLE VOORLICHTING NOODZAKELIJK
  Niemand mag meer verdienen dan drie maal het minimumloon. Maar financiële problemen hebben vaak ook te maken met een enorm gebrek aan kennis over omgaan met geld. Bijvoorbeeld over kostenefficiënt huishouden, goedkope voeding, beleggen en de aankoop van een huis.

  Vooral veel jonge mensen moeten kennis en verantwoordelijkheidsgevoel leren op het gebied van geld.

  Drastische inkomensnivellering is nodig, maar is zonder uitgebreide financiële voorlichting geen afdoende oplossing van schuldenproblematiek.

  Financiële problemen kunnen leiden tot egoïsme, corruptie en criminaliteit en kunnen veel maatschappelijke problemen versterken, zoals racisme, verslavingen en huiselijk geweld.

  Onder invloed van het feminisme is er nu veel te weinig aandacht voor huishoudelijke kennis. Geef de vakken ‘Omgaan met geld’ en ‘Huishouden’ uitgebreid in alle vormen van middelbaar onderwijs, liefst via internetvideo’s. Hieronder zie je voorbeelden van zulke films.

  VIDEO’S
  http://video.google.com/videoplay?docid=6441981643928471932&q=bankruptcy+duration%3Along&total=46&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=39

  http://video.google.com/videoplay?docid=3043157403898960979

  http://video.google.com/videoplay?docid=-6066044733903098411

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 20 maart 2008 @ 12.51 uur

 14. Wattenstaafie. Je zocht nieuwe woorden voor de komende Van Dale. Wat dacht je van
  ‘ARMOEDEPLICHT’. Verklaring onder @11 Haras.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 20 maart 2008 @ 16.05 uur

 15. Ik heb het debat(je) afgelopen dinsdag in de kamer gevolgd. Aboutaleb die i.p.v. op inhoud te reageren het SP- parlementslid
  weer denigrerend toespreekt.
  Verder is het hetzelfde antwoord als Balkenende 1 -2- 3 etc. gaf. We geven geld aan gezinnen met kinderen. CDA-standpunt. De rest daar kan hij niet veel aan veranderen.
  Het gaat alleén nog over gezinnen met kinderen. Ook de SP gaat daar m.i.soms teveel in mee vind ik. Waar blijven de herkeurde WAO-ers, AOW-ers zonder of een zeer klein pensioen WW-ers etc.. zijn die ineens niet meer ‘arm’.
  De overheid heeft u opgegeven m.n. ene Aboutaleb. U bent geen kind meer, heeft geen kind meer of nog geen kind…..we hebben niets aan u dus telt u niet meer mee voor Aboutaleb. De uitkeringen zijn nergens zo hoog als in Nederland zegt hij. Ik ken er nog een de prijzen eerste levensbehoeften zijn ook bijna nergens zo hoog als in Nederland. Dat antwoord kwam niet uit de kamer.
  Debat over de EU gevolgd. Ook hier weer niet reageren op de inhoud nl. de zorgen van de Europese vakbonden die geen sociaal arbeidsbeleid zien maar enkel neo-con..politiek maar wederom een letterlijke denigrerende tut-tut-tut opmerking van Timmermans en aanval op de persoon.
  Dát heer Bos e.c., dat antwoord is geen antwoord laat staan het zoeken van polarisatie en dát Femke Halsema is de toon van op de persoon spelen i.p.v. op de inhoud in te gaan.
  Concrete antwoorden van de regring op concrete vragen blijven uit, er behoeft ook geen antwoord te komen van Verbeet en dat komt er dus niet. De PvdA en polarisatie, wat polarisatie… als je niet eens een debat wenst te voeren op inhoud met parlementsleden. Lastenverlichting in bijna alle andere landen vanwege de hoge prijzen eerste levensbehoefte. In Nederland lastenverzwaring.
  Wegwezen PvdA verraders zou ik zeggen.
  Een polariserende opmerking dat wel maar daar is om gevraagd dacht ik.

  Reactie door Henny — donderdag 20 maart 2008 @ 17.20 uur

 16. Henny mijn vrouw is een van die wao parasieten. ze zit thuis zonder enig mogelijk uitzicht op een normale baan of leven op eigen kracht,even gewoon uitgevoerd door deze schurken bende. Dit is ook een misdaad tegen het bestaansrecht zoals vele misdaden die deze mensen op hun geweten hebben de mens is weer terug bij af, we hebben met zijn allen gefaald om te voorkomen dat dit allemaal kon gebeuren we worden voor een appel en een ei verkocht aan Europa dankzij de PVD# en Joods Christelijke kortzichtigheid en hebzucht.”traditioneel” Dank je wel voor je steun tenminste iemand met begrip ik kan gelukkig nog in haar behoefte voorzien maar of ze daar gelukkiger van wordt? Wat een beschamende vertoning ,gelukkig is dit drama goed gedocumenteerd en kunnen ze dit al niet meer ontkennen we krijgen ze wel.

  Reactie door clusterbommetje — donderdag 20 maart 2008 @ 21.16 uur