De ombudsman over de overheid

Volgens Ombudsman Alex Brenninkmeijer is de staat mede schuldig aan de verharding aan de maatschappij. In zijn jaarrapport ‘Burgerschap verzilverd‘ oordeelt hij dat overheidsdiensten burgers te vaak op een onbehoorlijke manier behandelen. Het interview met hem in het NRC is voor de meesten geen nieuws, maar hopelijk wel een eye-opener voor bestuurders.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 20 maart 2008 :: 15.37 uur

20 Comments

20 reacties

 1. AARDIG ZIJN WORDT HOT
  Herwaardering van medemenselijkheid wordt een belangrijke trend.

  Onder ambteraren en burgers zijn integriteitsproblemen volgens onderzoek zeer frequent.

  Criminologen schatten het jaarlijkse aantal misdrijven in Nederland op bijna 5 miljoen, inclusief niet-geregistreerde. Geweld verhardt, daders beginnen jonger.

  Daarnaast groeit ander
  wangedrag: intimidatie, pesten, zwartmaken, trolling op webforums, liegen, misleidende reclame, oplichting, geestelijk geweld, asociaal rijgedrag, onderzoeksfraude,racisme, demagogie, verkeerswangedrag, enz…

  De ontkerkelijking in de seventies vergat een vervangende moraal. Nu is ‘vechtkapitalisme’ de wet van de urban jungle.

  Doorgeschoten assertiviteitscultuur en extreme vormen van feminisme hebben bijgedragen aan onze huidige conflictcultuur.

  Jongeren ontlenen normen deels aan tv, die geweld, chantage en verspilling verheerlijkt.

  Websites over integriteit
  http://integriteit.startpagina.nl

  Video’s
  Wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken ‘slecht’ gedrag
  http://video.google.com/videoplay?docid=-5959243284059957374&q=moral+duration%3Along&total=91&start=0&num=100&so=4&type=search&plindex=29

  Geweldloosheid
  http://video.google.com/videoplay?docid=-7980941883449286523&q=violence+duration%3Along&total=1344&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=53

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 20 maart 2008 @ 16.01 uur

 2. “Er wordt in de politiek heel veel gepraat over lik-op-stukbeleid, het hard aanpakken van misstanden, daadkracht.” Heel weinig over de daadwerkelijke sociale spanningen.

  Ik denk dat het Fortuyn was die zei dat de afstand tussen de pluche van Den Haag en de gewone burgers te groot is geworden.

  Nu blijkt dit misstand zo erg geworden te zijn dat Wilders eigenlijk de democratie in Nederland gegijzeld heeft. Dit is mijn verklaring dat niemand uit de Tweede Kamer de gediscrimineerde burgers op hun demonstratie wil bijwonen.
  Terwijl men heel normaal zich liet bijvoorbeeld zien bij de politie demonstraties.

  Mischien moeten we dan aan Nederland Bekent Kleur het advies geven dat ze niet tegen Wilders maar voor hogere salaris zouden moeten protesteren en dan komt alles in Nederland op zijn plaats en willen dan wer de tweede kamer leden erbij zijn?

  In ieder geval ben ik trots dat ik nederlander ben dankzij Harry de Winter die durft ergens voor te staan, Moris de Hond die durft de OM met zijn chronische misstanden aan, Spijkers die betaalt nu voor zijn moed en eerlijkheid tegen de despoten, Alexander Pechtold die een echte demokraat is en nog steeds tegen alles in vind ik dat Jan Marijnissen ook durft dingen te zeggen.

  Aan de rest van de brave burgers en de schijterds: ga de voeten van Verdonk kussen!

  Reactie door walking bull — donderdag 20 maart 2008 @ 17.27 uur

 3. Laten we dan bovenop de ladder beginnen,die
  dwerg JPB heeft geen centje fatsoen in zijn
  sodemieter,hij verkwanseld de leefbaarheid van onze mensen aan de duivel.
  Woutertje Bos, de mensen in zijn eigen partij vertrouwen hem niet omdat hij de
  leefbaarheid voor onze mensen verkwanseld.
  Die twee mafkikkers zijn de hoogste minkukels in onze samenleving en de normale
  niet doorgeleerde ambtenaar trekt zich daar doodeenvoudig aan op,weten zij veel!!!
  Wat een regering,wat een democratie, als
  het zo door gaat zijn wij net als het land van ooit failliet!!!
  Actie van onder af!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Henk c.s. — donderdag 20 maart 2008 @ 18.34 uur

 4. eye opener voor bestuurders…

  laten ze eerst de oogkleppen maar eens afdoen,dan heeft het tenminste zin om je ogen open te doen.

  wat ik zeer vervelend vind van zo’n ombudsman die [heel zuinig] kritiek heeft op de overheid en de onbehoorlijke manier van met burgers om gaan [afknijpen en je zakken vol stoppen door middel van vertragingstaktieken. "lees bureaucratie"]
  is dat ik me afvraag wat hij al die jaren heeft gedaan met die klachten van die vele burgers over de overheid?!!!
  een “nuance” rapportje gemaakt…

  na meer dan 4 jaar regeren en de beloftes van JPB na de laatste verkiezingen, moet hij toch een enorme stortvloed aan klachten hebben gekregen?!

  de oogkleppen waar ik eerder over sprak zijn een vereiste en BROODNODIG voor bestuurders,want anders kunnen ze niet doen alsof het wel meevalt.
  “nuanceren”

  dat is nu precies waar alles van kapot gaat,dat “nuanceren” en het instrument van de JPB kabinetten om iedereen te verplichten het te zien zoals zij het uitl[i]eggen.

  leuk rapportje maar de waarheid van dat rapport, is vééél te genuanceerd.

  Reactie door iew — donderdag 20 maart 2008 @ 20.04 uur

 5. JPB schrijft.
  Premier Jan Peter Balkenende vindt de conclusie van de Nationale ombudsman dat de overheid bijdraagt aan de verharding in de samenleving ,,een zwart-witverhaal”. De premier zei dat donderdagavond tijdens zijn wekelijks interview in het tv-programma EenVandaag.

  Maar Balkenende sprak van een ,,te zware kwalificatie”. Hij wees erop dat de overheid het vaak wel goed doet en dat er ook veel burgers zijn die zich misdragen.
  …………………..
  Dus Henk c.s. het duidelijk wie de schuld heeft en kunnen we jou verhaal als een L@L verhaal beschouwen??
  Groet Hakker

  Reactie door De Hakker — donderdag 20 maart 2008 @ 20.48 uur

 6. “De burger heeft er recht op behoorlijk behandeld te worden door de overheid. En laten we duidelijk zijn: meestal gebeurt dat ook.”

  Aldus de tekst op de achterflap.

  Het is maar hoe je “behoorlijk” ziet. Verharding ontstaat als men de mens als melkkoe gaat zien. Voor de overheid is de bevolking een abstract iets geworden, een nummer in een computer. De menselijke maat is zoek.

  Een steeds groter wordende groep mensen krijgt ook een abstracte kijk op hun medemens. “De uitkeringsgerechtigde is een uitbuiter”. of “Armoede bestaat niet”. Het is ieder voor zich, een liberale kijk die van overheidswege aangemoedigd is.

  Men oogst wat men zaait.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 20 maart 2008 @ 21.29 uur

 7. @6 mee eens

  Ja het is de overheid die aan het verharden is en dat is al decennia aan de gang.

  Wat voor de regering telt, dat zijn je centen en je stem; eens in de 4 jaar. En voor de rest ben je een volkomen nummer en mag je alleen nog maar ja knikken en je waffel braaf houden. Die ombudsman heb ik trouwens ook al eerder horen klagen, maar die man kan nog geen deuk in een pakje boter slaan als het gaat om het veranderen van een bepaalde regeringsmentaliteit. Ze lachen em keihard uit.

  De verharding zagen we met name in de zorg en in het uitkerings stelsel, de WAO, de WW etc en het einde is nog niet in zicht. verharding via justitie en de openbare orde. verhoging van boetes en bekeuringen en langere celstraffen.

  Het gewoon hebben van een plank voor de politieke hoofd is ook verharding. Het doen van beloftes en ze niet naleven, zoals de PvdA voor en na de verkiezingen is ook verharding. denk maar aan het Irak vraagstuk en het beloofde EU referendum. Ze zijn kei en keihard en het wordt alleen maar erger. En dan nog leuke leuzen roepen van Sterk en Sociaal….meedoen…normen en waarden…wiens normen en waarden?? “Zorg voor jezelf; wij doen het ook” zou een veel passender credo zijn.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 20 maart 2008 @ 23.01 uur

 8. Ik wil in tegenstelling tot sommige anderen deze ombudsman een hart onder de riem steken. Waar was hij eerder?
  Nog geen ombudsman, toen was het nl. een ander.
  Dit is de eerste keer dat ik een ombudsman heel veel en op alle gebied naar buiten zie treden met heel veel terechte en goed gedocumenteerde en gefundeerde kritiek die de burger recht doet.
  Anderen heb ík niet zien werken en weinig zien doen met klachten en zeker niet de publiciteit zien zoeken met vaak niet mis te verstane kritiek op de overheid als deze ombudsman die mensen met klachten serieus neemt werkelijk onderzoekt en de resultaten daadwerkelijk naar buiten brengt zodat alle mensen weten dat klachten gegrond zijn en derhalve de politiek er niet mee wegkomt.
  Dat gezegd hebbende kan ik me volledig vinden in zijn rapport, ik erger me reeds lang groen en geel aan de negativiteit die de overheid over het volk uitstrooit en de splinter in het eigen oog hieromtrent, een houding en onevenwichtigheid die de mensen in de maatschappij verhard omdat ze een ander beeld voorgespiegeld krijgen.
  Als je de overheid gelooft is Nederland een groot boevennest en zijn de overheid en zijn dienaren bijna heilig verklaard.
  Alles om steeds repressiever op te kunnen treden en allerlei zaakjes erdoor te kunnen krijgen die bijvoorbeeld ook de privacy bijhoorlijk aantasten.
  Ik heb weleens verzucht dat ik ziek word in deze van de politiek en de media waarvan laatstgenoemde daar aardig aan meedoen.
  Eindelijk een ombudsman die werkelijk onafhankelijk van de overheid burgers serieus neemt.
  En Balkenende ontkent weer net als m.b.t. Irak. Die man vraagt flexibiliteit en verantwoording van de samenleving maar is de meest starre politicus op Donner na die als de wereld vergaat doet alsof er niets aan de hand is en zelf geen enkele verantwoordelijkheid neemt.

  Reactie door Henny — vrijdag 21 maart 2008 @ 9.52 uur

 9. reactie 2 walking bull :
  U schrijft in Uw reactie dat G.Wilders de democratie gijzelt en U haalt daarbij een aantal bekende nederlanders aan . Eerstens is het zeker niet zo dat Wilders gijzelt maar meer dat “links socialen +aanhang” de democratie gijzelen door alles onder een dikke deken te willen houden. Het is juist Wilders en in mindere mate Verdonk die dingen durven te benoemen en aan de orde te stellen.zoals dat in een democratie moet kunnen. Het is voor mij dan ook een tegenvaller dat ook J.marijnissen in dit debat zo apathisch is en steeds weer (te laat) de verkeerde dingen zegt! En ten tweede hebben die “bekende nederlanders” of geen kennis van zaken (de Winter) of hebben zij belangen om zo te handelen (pluche of baantjes)

  Reactie door geert — vrijdag 21 maart 2008 @ 10.58 uur

 10. @8 Henny,

  Ik kan mij heel goed vinden in jouw reactie. Het is altijd weer de factor “mens” die misbruik maakt van de omstandigheden. In naam van een overheid zijn de meeste en grootste misdaden begaan. In welk opzicht dan ook.
  Als niets, iets wordt, berg je dan maar.
  Met afschuw heb ik naar de beelden gekeken van het Volk dat in opstand kwam in Griekenland, daar de overheid de beslissing nam om de pensioengelden te verlagen en de pensioenleeftijd te verhogen, de kamer heeft, nadat de socialisten waren weg gelopen, de wet per meerderheid aangenomen.
  Dit staat ons ook te wachten, laat het rechtse tuig niet de meerderheid krijgen. Ook de “kerk” was/ is het altijd eens met de overheid, nu worden kerken bij bosjes afgebroken. Reden, het verkeerde geloof wordt verkondigd. Jezus was de eerste socialist en dat heeft hij met een vroegtijdige dood moeten ondergaan.
  Desondanks allen een vrolijk Pasen toegewenst.

  Reactie door olle Henk — vrijdag 21 maart 2008 @ 11.32 uur

 11. De ontkenning/afzwakking van Balkenende geeft haarfijn aan dat het rapport van de ombudsman juist is.

  Prettige paaseieren, overigens.

  Reactie door Vanderslagmulder. — vrijdag 21 maart 2008 @ 11.45 uur

 12. De Balkenende-norm (“Eigen verantwoordelijkheid”) heeft inmiddels heel veel burgers – juist de zwakkere – enorme schade berokkend: 1) emotioneel: als mensen door wanbeleid van zowel de rijks- als lokale overheid aan alle kanten klem komen te zitten en zij daar eenzijdig de schuld van krijgen, tast dit (ernstig) hun gevoel van eigenwaarde aan. 2) financieel: door medewerkers van UWV en gemeenten de bevoegdheid te geven kortingen op uitkeringen toe te passen terwijl de wanprestaties van deze medewerkers zelf en van consulenten van reintegratiebedrijven buiten schot blijven: macht in verkeerde handen noem ik dat. Zelfs volgens de Nationale Ombudsman krijgt ook hier de uitkeringsgerechtigde doorgaans van alles de schuld, wordt snel het etiket “onwillig” op hem/haar geplakt, hetgeen hij/zij vaak slechts in een rechtszaak zou kunnen weerleggen, waarvoor hij/zij dan wel enkele honderden euro’s aan griffierechten moet neertellen, waardoor hij/zij zich wel enkele malen zal bedenken voordat hij/zij daaraan begint. Bovendien worden door rechters steeds vaker uitspraken gedaan die verder gaan – strenger zijn – dan de wet aangeeft, welke uitspraken jurisprudentie vormen voor nieuwe (strenge) uitspraken. Door deze rechtsonzekere uitspraken durven steeds meer uitkeringsgerechtigden de gang naar de rechtbank überhaupt niet (meer) aan. De schade komt op de schouders van de uitkeringsgerechtigde neer.

  Reactie door Vlinder — vrijdag 21 maart 2008 @ 13.26 uur

 13. De Hakker, ja je moet durven.Als je Balkenende heet ontken je gewoon of je hangt de ijzerenhein uit.Net doen of er niets aan de hand is,daarmee kom je het verste.

  Een buitenlandse logeé die balk naast zijn wassenbeeld zag staan riep verschrikt uit: wat is dat voor een griezel!
  Het is een gevaarlijke griezel.

  Zalig pasen, De Hakker!

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 21 maart 2008 @ 14.04 uur

 14. Balkenende heeft sowieso nooit verantwoordelijkheden op zich genomen. die heeft hij in het begin van zijn “zogenaamde” regeerperiode afgeschoven naar de burgers. die moesten maar eens hun verantwoordelijkheden nemen.Balkenende had ineens geen verantwoordelijkheidsgevoel meer. dat noemt men regeren. dat is echt huilen met de pet op. normen en waarden kent deze regering niet, hebben dat nooit gekend. de burgers waren daar verantwoordelijk voor, niet de regering. nou, dat vind ik erg kort door de bocht. alles afschuiven naar de burgers afschuiven is heel gemakkelijk.dat kan ik ook. maar alle regeringen Balkenende hadden er helemaal een handje van. als ik die regeringen zie, hebben zij nooit hun verantwoordelijkheid genomen en deze regering doet het al helemaal niet. als het fout gaat is het de schuld van de burgers. zo gemakkelijk werkt kabinet Balkenende. het wordt tijd voor een ander kabinet, die WEL zijn verantwoordelijkheden durft te nemen.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — vrijdag 21 maart 2008 @ 14.09 uur

 15. Hakker jij mag alles,hoor,als het beestje maar een naam heeft, maar waar slaat dat geouwehoer van jou nou op je moet wel kunnen lezen en verwerken hoor,hier werd niets verkeerds gezegd.
  Wij hebben het stukje van Henk c.s. nog eens doorgelezen maar wat is daar nou l*l,aan of wil je net als Walking Bull even stoer doen oke je doet je best maar.
  Of onderteken je altijd met l*l.
  Prettige paasdagen,stoere boy.

  Reactie door Rinus c.s. — vrijdag 21 maart 2008 @ 16.24 uur

 16. OVERHEID MOET VEEL DUIDELIJKER COMMUNICEREN
  Wetsovertredingen door burgers worden deels gemaakt doordat de overheid zeer onduidelijk communiceert, veel regels onnodig waanzinnig ingewikkeld zijn en voortdurend veranderen, bijvoorbeeld belastingregels.

  Externe overheidscommunicatie kan veel beter zonder extra kosten, als de overheid veel meer zou investeren in voorlichtingswebsites met zeer duidelijke teksten en video’s. Dan zijn er veel minder ambtenaren nodig voor het beantwoorden van mondelinge vragen en voor het oplossen van conflicten met burgers.

  Vooral laagopgeleide burgers begrijpen nu vaak niets van overheidsformulieren en regelingen. Dat bevordert wetsovertredingen, wederzijdse irritatie tussen overheid en burgers en politieke desinteresse of etnische radicalisering.

  Ook ontstaan erg veel communicatieproblemen met de overheid en anderen doordat de meerderheid van oudere allochtonen geen Nederlands spreekt. Dat is op te lossen via gratis taalonderwijs via de media.

  VIDEO’S OVER OORZAKEN EN OPLOSSINGEN VAN WANGEDRAG

  Wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken wangedrag
  http://video.google.com/videosearch?q=zimbardo&hl=en&sitesearch=

  Geweldspreventie bij kinderen
  http://video.google.com/videoplay?docid=-8721632054748300459&q=violence+duration%3Along&total=1728&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=2

  ‘Faith Based Mentoring of Criminal Offenders’
  http://video.google.com/videoplay?docid=-131268735649061223&q=criminal+duration%3Along&total=2130&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=79

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 21 maart 2008 @ 17.15 uur

 17. Beste Jaap Veldkamp,

  als IT’er deel ik je passie voor informatietechnologie, alleen denk ik dat dat het bij dit onderwerp geen uitkomst bied.

  Er is hier geen sprake van een gebrek aan communicatie, maar causaliteit. Het verharde beleid zelf is een factor in de daarop volgende hardere reactie. Dit geldt uiteraard niet op alle tereinen, maar waar we het hier over hebben is niet op te lossen met absorbatie van informatie.

  Buiten dat lees ik je posts met interesse.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 21 maart 2008 @ 22.00 uur

 18. @Vanderslagmulder. — vrijdag 21 maart 2008, 11.45 uur

  Is uw voornaam bijkans Bert? En maakt u het dan ook nog wel eens gezellig?

  Verder tegen iedereen, die het interesseert:

  Ik las eerder die dag bij De Volkskrant online een bericht over het CPB, dat zich kennelijk louter bekommert om welVAART en niet om welZIJN.
  Wel, meneer Teulings, daar ga ik niet in mee. U kunt vanaf nu rekenen op mijn oprechte, doch diepste minachting voor u. (Op dit punt, want verder ken ik u niet.)

  Later die dag zag ik op datzelfde forum dat artikel van Alex Brenninkmeijer. Dat moest natuurlijk een reactie zijn.
  En de Ombudsman heeft het beter begrepen, denk ik. Die sprak waarheid.

  En Balkenende, vervolgens…? Ach, het/hij went. Net als hangen. Als je maar lang genoeg hangt, merk je het niet meer…

  Reactie door Wilbert — vrijdag 21 maart 2008 @ 22.10 uur

 19. Zeg Jaap, heb jij nog leuke sites of een antwoord vanuit je eigen donder die mij kan vertellen wat ik moet doen met een …kind wat niet door jeugdzorg wordt erkend?
  Slapen met kerels en je kind is normaal, tandartverzekering afsluiten mag niet omdat de ‘Madame’ het niet toestaat. dit duurt vanaf de geboorte van het kind. ik maak het bijna 7 jaar mee.is het het beste het kind over te laten aan ouder en grootouders, die er mede voor hebben gezorgd dat vader en moeder (in de wao cq bijstand zitten) mentale problemen hebben?
  Geld heb ik niet.
  Ik wil recht voor een kind!!!

  Simone Rademaker

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 21 maart 2008 @ 22.22 uur

 20. Roodkapje [Simone Rademaker]: jij maakt je zorgen over een kind, wat je moet doen is het hele verhaal en je zorgen op papier zetten en naar het AMK [Advies en Meldpunt Kindermishandeling] sturen. Zij zijn vervolgens verplicht een onderzoek te starten. Deze instantie speelt de zaken door naar de Raad voor de Kinderbescherming. Daarna komt eventueel Jeugdzorg pas in zicht, deze verzorgt hulpverlening en eventuele uithuisplaatsingen. Maar er moet eerst een advies van AMK en daarna van de Kinderbescherming komen. De enige waar jij contact mee op hoeft te nemen is dus het AMK.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 22 maart 2008 @ 7.42 uur