Verpleegkundigen beginnen zich te roeren

Koopkracht

Verpleegkundigen en verzorgenden van de acht academische ziekenhuizen houden donderdag poortacties. Ze zijn ontevreden over het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao. Het bod van 2,1 procent loonsverhoging is volgens vakbond NU’91 te laag. De beroepsorganisatie wil per jaar zeker drie procent extra. (Trouw)

Zoals voorspeld beginnen de werknemers uit de publieke sector in beweging te komen. Terecht. Het beloofde zoet is er voor hen nooit gekomen. Maar dat geldt voor meerdere mensen, niet enkel in de publieke sector. De SP verzamelt op dit moment de gegevens uit alle lagen van de bevolking om het kabinet aan te tonen dat velen het water aan de lippen staat. Help ons mee, zodat we samen kunnen strijden voor een betere koopkracht.

Luister ook naar het gesprek dat ik had met Sadet Karabulut over de Koopkrachtbarometer, de toenoemde actiebereidheid in de publieke sector en de ‘hete lente’ die sommigen voorspellen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 21 maart 2008 :: 10.45 uur

40 Comments

40 reacties

 1. “Het beloofde zoet is er voor hen nooit gekomen. Maar dat geldt voor meerdere mensen”

  dat geld voor bijna iedereen,behalve het bedrijfsleven.
  en diegene die er nu wel iets bij hebben gekregen,hebben dat moeten AFDWINGEN,ook zij hebben het niet “gekregen”.
  nu moet iedereen inneens de strijd aan gaan met dit kabinet,ipv dat de oppositie ze aan hun beloftes houd.

  mijn grootspraak [volgens JM] zet zich dagelijks om [7dagen pw] in het helpen en begeleiden van die mensen die er niet meer uitkomen financieel en bureaucraties gezien.
  daarbij ben ik ook nog medebestuurslid, PR medewerker,en hulpdienst SP medewerker van onze locale afdeling. [die hebben we zelf maar opgericht]

  ik maak mijn “grootspraak” dus iedere dag wel waar.
  nu de SP nog landelijk gezien,want daar zijn die 25 zetels voor!
  en dat laat ik dus aan u over Jan Marijnissen….

  een hete lente kunnen velen wel gebruiken,dat scheelt als die vroeg komt tenminste nog wat in de belachelijk hoge stookkosten.

  ik wilde over op groene stroom voor een vaste prijs,maar de mevrouw achter de telefoon bij de NUON wist mij te vertellen dat de prijs daarvan gekoppeld is aan de olieprijs….

  lees NUON advertentie:

  “VastePrijsNatuurStroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het is groene stroom die opgewekt is met windenergie, zonne-energie en waterkracht. De prijs staat vast zodat u niet voor onverwachte prijsstijgingen komt te staan. Met VastePrijsNatuurstroom kiest u groene stroom, duurzaamheid en zekerheid.”

  en als ik daar dan vragen over stel raakt men geirriteerd en gooit de hoorn erop.
  zo word men dus genaaid in Nederland en Politiek,of mag ik het zo weer niet zien?!

  Reactie door iew — vrijdag 21 maart 2008 @ 11.12 uur

 2. Daar kon je op wachten. Speldenprikacties in de kleinmetaal, speldenprikacties bij de ziekenhuizen. Ook bij onderwijs en politie. We blijven aan het speldenprikken. Het wordt tijd voor een landelijk platform tegen de afbraak van Nederland en voor bestrijding van het uitmelken van de bevolking.

  En het eind is nog lang niet inzicht.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Vanderslagmulder. — vrijdag 21 maart 2008 @ 11.25 uur

 3. @ iew,

  Nu dan, in jouw positie zou je moeten weten dat veranderingen niet zo makkelijk gaan als jij beweert. Of heb je in je eigen afdeling al een absolute meerderheid gehaald…

  Als partij kan je een voortrekkerspositie innemen, maar je moet het ook hebben van mensen die in opstand willen komen. met andere woorden, hoeveel mensen zijn er nu op die demonstratie in de thuiszorg geweest? Waar waren die andere duizenden werknemers? Nee, wat nodig was is kennelijk een filmpje op het juiste moment. Toen begon het publieke debat. Dank Agnes Kant nogmaals.

  25 zetels ten spijt, het is geen meerderheid, het is geen plaats in de regering.

  Die frustratie die steeds weer uit jouw posts blijkt deel ik, maar, de SP heeft bijvoorbeeld de politie-acties op alle manieren ondersteunt, maar denk je echt dat de politie antwoord als de SP zegt, kom op onze demonstratie? Nee, dat moet hun actie zijn. Zo werkt het helaas wel, wat niet iedereen bij de politie stemt SP.

  Het is hun strijd, geen partij-politieke strijd. En zo geldt het voor meerdere groepen. Zij moeten (mee)bewegen, zo ontstaat draagvlak. Niet andersom.

  Ik denk dat de SP steeds beter in zijn element komt. Je kunt altijd tegenwerpen dat het voor sommigen te laat is, maar de SP kan geen wonderen verrichten.

  Ik ben er trots op, een partij die zich zo ontwikkeld, stabiel blijft, en steeds meer invloed krijgt. Dat was een kwestie van een lange adem… daar mag je wel eens iets meer bij stil staan…

  Reactie door Rita — vrijdag 21 maart 2008 @ 11.41 uur

 4. KOSTENBESPARING VIA ZIEKTEPREVENTIE EN ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN
  Pressiemiddelen in conflicten kunnen escaleren en schade toebrengen in geld, vertrouwen en maatschappelijke stabiliteit.

  Salarisverhogingen in de zorgsector kan worden betaald via efficiëncyvergroting of afname van zorgvragen.

  Bijvoorbeeld: Verlaag het aantal ziekenhuisopnames door verkeersboetes vijf maal zo hoog en inkomensafhankelijk te maken, door uitgebreide mediavoorlichting over preventie en signalering van ziekten en ongelukken, alcohol- en rookverbod op tv , sterke BTW-verhoging voor ongezond voedsel en een erkenningsregeling voor aangetoond effectieve alternatieve geneeswijzen.

  Verpleegkundigen kunnen grotendeels via internetvideo’s veel goedkoper worden opgeleid en bijgeschoold.

  BEKIJK VIDEO’S

  Wetenschappelijk onderzoek alternatieve geneeswijzen:

  http://video.google.com/videoplay?docid=933565647492222140&q=%22alternative+medicine%22+duration%3Along&total=50&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=8

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=10200

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=10462

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 21 maart 2008 @ 13.57 uur

 5. @3 Rita

  Lekker gemakkelijk he Rita, om je achter het volk te verschuilen! Zo kan de politiek alle kanten op. Worden we al niet zwaar gepakt door de regeergestoorden, krijgen we hier te horen dat we niet voor genoeg draagvlak zorgen. Mij dunkt HOE het volk de SP vertrouwensvol heeft gelift!

  En zo worden we tegen wil en dank meegesleept in de oorlog van Irak, brulden we ons te pletter voor het EU-referendum, verrechtsen we ondertussen bij de vleet, zijn we overgeleverd aan de kapitalistische marktwerkers en als schooljeugd in opstand komt wordt ze neergesabeld.

  Waar is het wachten op? De kalveren die bij bosjes verdronken zijn? Zie nou eens wat een partijbraaf antwoord je Iew geeft, die VOLKOMEN gelijk heeft nota bene! De wilde dieren graaien maar door en het volk gaat gebukt onder de neoliberale scepter. Zelfs de gemiddelde ombudsman bekritiseert de overheid op haar ongenadige streken en de SP die steeds beter in haar element komt… en schroomt om het volk voor te gaan in die ENE GROTE BEWEGING.

  Wees gewoon eerlijk en kom er idd maar voor uit dat we ronduit gegijzeld worden door smerige politiek die de handen op EEN buik houdt voor eigen hachie en daar lijkt geen doorkomen aan!
  Dan blijft er nog maar EEN ding over… mijn partij die ons richting Den Haag geeft en VOORGAAT in een all-in vreedzaam maar DONDEREND protest. Geloof maar dat de meerderheid van het volk daar ACHTER gaat staan! Over element gesproken…

  Reactie door Gloria — vrijdag 21 maart 2008 @ 14.53 uur

 6. Over enkele dagen wordt ik 61.
  Gelukkig kan ik lichamelijk nog goed mee, al speelt af en toe de rug wat op, naast nog wat onbeduidende ongemakjes.
  Maar… –het is de aard van het beestje- het dagelijks “ondergaan” van de maatschappelijke verharding, oppervlakkigheid en het sowieso moeten leven in een “samen”leving die veraf staat van de christelijke en socialistische waarden en idealen waarin ik rotsvast geloof, is geestelijk wel zwaarder, het trekt bij mij een enorme wissel op mijn geestelijke en emotionele veerkracht.
  Ik ben dan ook dankbaar dat ik mag werken in een zorginstelling voor ouderen en merk dat ik op mijn “micro”niveau best wat kan betekenen voor de mensen.
  Maar….als dan in je werkomgeving massaal mensen worden ontslagen en je hebt het vermoeden dat het werk dat dan TOCH gedaan moet worden “gegund” gaat worden aan mensen die dat “met behoud van uitkering”mogen gaan doen, wordt je wel heel erg boos en is het moeilijk om je gemoed stabiel en beheerst te houden.
  Argument van directie en bestuur van de bewuste zorgverleningsinstelling: “We hebben een groot tekort en moeten ALDUS bezuinigen….”
  Ik heb daarvan al een paar keer heel kwaad wat gezegd, wetend dat de aanstichters daarvan niet gediend zijn, mijn collega’s zeggen dan: ”Harrie, je hebt gelijk, maar wat doe je er aan …pas op je hart, want als je zo doorgaat ben jij het haasje en die ontslagen en de manier waarop gaan toch door…

  We hadden toch heel veel nieuwe werkkrachten nodig in ”de zorg”…??:
  Welnu, dit is de praktijk, naast de massale ontslagen in de thuiszorg, LOUTER met het doel om het werk van deze broodnodige en gewaarde krachten te “diskwalificeren”:
  Ze eigenlijk nog niet eens de minieme arbeidsvoorwaarden te geven die we ooit in een beschaafdere tijd overeen waren gekomen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 21 maart 2008 @ 15.03 uur

 7. Wie lacht niet, die de mens beziet. Maxima blijft lachen, want de echte Nederlander bestaat niet.
  Maar bij mij staat het huilen nader dan het lachen. Stap voor stap zie je de bestaans mogelijkheid in de Nederlanden gierend (niet van het lachen) achteruit hollen.
  Jaren geleden hoorde je in de vakorganisaties dat is een politieke zaak, wij zijn voor het afsluiten van CAO’s en voor belangen behartiging van onze leden.
  Het gevolg hiervan is de ene koopkrachtdaling na de ander.
  Hoe meer er gefocusd wordt op een verenigd Europa hoe slechter de koopkracht wordt.
  De grote boosdoeners zijn de neo-liberale kapitalisten aanhangers, die hun God en malle moer verkopen en denken na mij de Zondvloed. Dat zij eeuwig moge branden. Mijn Barometer staat op Orkaan.
  Voor alle overheidsdienaren w.o. de verpleegsters, de beuk erin, laat je niet kisten vraagt 30%, daar hebben jullie recht op, zoals het manegement, die schamen zich er ook niet voor om dat erbij te krijgen,
  Laat door de vakbond uitrekenen wat de afgelopen 25 jaar van het overheidspersoneel gestolen is. Nu kan het nog, straks zit dat geteisem op Capri tussen de rozen te genieten van jullie centen.

  Reactie door olle Henk — vrijdag 21 maart 2008 @ 15.10 uur

 8. Ik vindt dat Rita wel gelijk heeft. Ik denk dat wanneer je een massale demonstratie of stakingen wilt hebben dan zullen alle bonden de handen ineen moeten slaan en hun leden mobiliseren om gezamenlijk actie te voeren. Dit in plaats van de ene beroepsgroep na de andere. Dit is niet de taak van de SP, sterker nog dat ligt niet in haar macht. De SP kan wel de akties ondersteunen en er aktief aan deelnemen. En dat is ook wat de SP doet. Maar nogmaals: de bonden zullen het toch echt moeten organiseren. De SP heeft als hoofdtaak als politieke partij om het onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen. En ook daar is zij mee bezig. Kritiek op de SP vindt ik niet op zijn plaats.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 21 maart 2008 @ 16.10 uur

 9. @ Jaap Velkamp.

  Terecht dat het onder het personeel in overheidsdienst begint te gisten. In tegenstelling tot wat misschien in brede lagen van de bevolking wordt gedacht heeft de overheid de arbeidsvoorwaarden van haar eigen personeel in de afgelopen 25 jaar flink afgeknepen. Tussen 1980 en 2005 stegen de cao-lonen in de marktsector met bijna 100%, bij de overheid stegen ze slechts met gemiddeld 59%. En omdat de inflatie in dezelfde periode 86% bedroeg, werd de koopkracht van het ambtenarensalaris trendmatig uitgehold.

  zie bijvoorbeeld: CBS publicatie internet:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arb … 980-wm.htm

  Je kan hier mooi stichtelijke praatjes over de schadelijke neveneffecten van pressiemiddelen ophangen, die praatjes worden nogal ongeloofwaardig als je voorbijgaat aan de wijze waarop de overheid jaar in jaar uit bezuinigt op de arbeidsvoorwaarden van haar personeel.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 21 maart 2008 @ 17.31 uur

 10. Allemaal geouwehoer in dit land komt niemand voor je op ook niet die linkse oppositie.
  Die spelen samen met de bonden en werkgevers handjeklap en dan krijgen we er weer 1 a2 procent bij.
  Droom maar lekker verder.

  Reactie door henk v b — vrijdag 21 maart 2008 @ 17.37 uur

 11. ” Help ons mee, zodat we samen kunnen strijden voor een betere koopkracht “, staat er boven in de tekst. Ik wil best mijn steentje bijdragen voor een betere koopkracht, maar ja, daar wordt toch niet geluisterd bij de SP er wordt alleen maar geklaagd.

  Ik las laatst ” 1 miljoen huishoudens kunnen niet rondkomen “. Wel, voor die huishoudens heb ik de volgende tip die toch niet gevolgd wordt :

  UnitedConsumers is er voor en door consumenten. Ruim 230.000 consumenten zijn u voor gegaan. Onze deelnemers belonen we met honderden euro’s korting. Wij sluiten contracten af met grote bedrijven, waardoor we hoge korting kunnen bieden op :

  Voor meer info : zie de website.

  Voor de zwartkijkers onder ons : ik heb geen enkele binding met die organisatie.

  Reactie door Peter — vrijdag 21 maart 2008 @ 18.57 uur

 12. Koopkrachtbarometer.
  Leuk woord. Wat zegt dat over ouders die zich druk maken over kinderen………en niet ouders. mijn partner schijnt te moeten betalen voor een geecht kind.ik ben een niet ouder. het kind slaapt al negen JAAR naast een moeder die verteld dat ze zo goed zwanger kan worden. een TANDARTSVERZEKERING mag ik niet afsluiten omdat ik een NIET ouder ben.
  Met als gevolg, een vader die een kind zijn naam heeft gegeven.een vrouw die meldt dat ze al 9 jaar naast het kind slaapt. (eventueel met vriendjes zonder kleren aan).
  NU wil ik wel eens weten HOE ouders MOETEN staan die geen FUCK te zeggen hebben over een kind waar ze wel geldelijk de verantwoording over hebben.
  Vooral niet vergeten dat de jeugdzorg zegt dat er niets maar dan ook niets aan de hand is.
  vanavond ging hij zijn kind halen en HET KIND was er niet!!!

  HULP nodig!!!

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 21 maart 2008 @ 20.24 uur

 13. Na het bevriezen van lonen loopt de koopkracht in heel Nederland achter. Zodadelijk nog meer als het geld door onflatie weer minder waard gaat worden. (Wellicht dat de nieuwe prijzenoorlog dit gaat compenseren) ;)

  De Nederlander betaalt steeds meer, en de overheid schijnt steeds meer nodig te hebben, ondanks dat veel publieke taken aan de markt worden overgelaten.

  Terug naar de jaren dertig. Een wereldwijde economische crisis op ons dak, en dan is het ieder voorzich.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 21 maart 2008 @ 21.03 uur

 14. henk v b wat jij links noemt is deels niet links. Dat de vakbonden hun oren laten hangen naar de wensen van bevriende politieke partijen komt omdat er zo weinig echt linkse mensen (kader)lid willen worden. Ze zetten zichzelf op die manier buitenspel. In het verleden werden echt linkse mensen (CPN-ers) geweerd als lid, tot 1972 was dit zo. Vandaar dat de meeste overwinningen werden behaald door ongeorganiseerde werkers. De erkende vakbonden hadden de schurft aan wilde stakingen omdat die de onwil Arie Groenevelt en Wim Kok aantoonde.

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 21 maart 2008 @ 21.10 uur

 15. Ik spreek toch wel elke week met een instromen die al 15 jaar hier is en nog geen werkpak aan gehad heeft.
  In het hele land spreken we niet over 10 tallen maar wel honderdduizend van deze.
  Als je de
  bijstand,verzorging,aow,vernieling,misdaad enz. optel voor deze dan kom je aan gigantische bedragen.
  Daar is met geen paard tegen te werken.
  Onze ouders hebben hard moeten werken om de basis te leggen voor een goed sociaal klimaat,de binnen gekomen golf is niet te verwerken voor dit land ook omdat dat het merendeel van deze golf niet de juiste positief instelling heeft.
  Veder hebben we nog een geld verslindende oorlog om onze strot hangen.
  Hierbij komen nog de excessen bij van een zich schofterige verreikende bovenlaag met als speerpunt de monarchie dan kun je wel na gaan dat de inzakking al aan de gang is en ondergang nabij is.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 21 maart 2008 @ 22.11 uur

 16. hoi Gloria…regel jij dan eens een complete staking…dat weet je toch zo goed te verwoorden…doe het dan eens! Ik zeur hier ook maar probeer wel wat te doen….Waar blijft die opstand van jouw en Iew dan? …Laat maar, veel geblaat weinig wol, en als ik dit zeg zal het voor degene die jouw “teksten” aanhangen wel weer teveel zijn.

  Reactie door johankivits — zaterdag 22 maart 2008 @ 2.15 uur

 17. Veel CAO verhogingen van de afgelopen jaren waren niet veel meer dan inflatie correcties en meestal voortbordurend op bestaande CAO,s .
  De wezelijke zaken waar winst mee te halen viel werden door balkenende 4 om zeep geholpen op verzoek van doordachte Lobby,s uit het bedrijfsleven.
  En sommige zaken drijven nog steeds onder de oppervlakte als een ijsberg zoals het ontslagrecht en verhoging van de pensioen leeftijd,vanwege de vergrijzing,
  1 miljoen nederlanders lijden armoe en kunnen de rekeningen amper betaalt krijgen.
  En nu we al een aantal jaren meedoen in de zandbak van afghanistan kunnen we constateren dat daar kennelijk wel geld voor is, 1 miljard heeft het al gekost en met renteverlies
  (ja bos, hier kun je logaritmen op los laten)
  en met verlies van matrieel en mensen zeker twee miljard.
  En de gadgets voor de top van defensie de Joint Strike Fighter zullen er ook wel komen.
  Onder genot van kaviaar en champagne worden er weer wat contracten afgesloten.
  Hup weer wat miljarden het kan niet op.
  2,1 % loonsverhoging is nodig ander loopt de staat belastinginkomsten mis door de inflatie.

  Reactie door che — zaterdag 22 maart 2008 @ 7.07 uur

 18. Niet alleen moet aan het salaris wat gedaan worden, maar ook aan de bureaucratie. O.a. in het onderwijs, hier moet echt wat aan gedaan worden anders zullen minder mensen gaan kiezen voor het onderwijs. En dat zal ten koste gaan van de economie en ons allen. Dus aanpakken is de boodschap.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 22 maart 2008 @ 9.06 uur

 19. Welke koopkracht? Wiens koopkracht? Werkende armen (moderne slaven) hebben geen koopkracht. Nooit gehad.

  Reactie door leo — zaterdag 22 maart 2008 @ 9.44 uur

 20. Ik heb niet zo’n vertrouwen in die ‘hete’ herfst. Nederland slaapt nog in het neo-marktwerkende bed van het poldermodel. Werknemers in ons omringende landen vragen veel meer dan de vakbonden in Nederland die een beetje zijn blijven hangen in een cultuur die ver afstaat van de huidige economische hardheid van de ander kant, de neo-liberale marktwerkingsstructuur.
  In Belgie UK Duitsland vragen mensen minimaal 5% en de vakbonden staan erachter.
  In Nederland nemen ze genoegen met een percentage dat wederom ver zal achterblijven bij de inflatie als eindbod en dit na jaren bezuinigen en de 0-lijn volgen.
  Werkgevers en overheid verharden en de vakbonden slapen verder in de polder.
  In een door de werkgevers steeds genoemde globaliserende marktwerkende economie als stokpaardje zouden vakbonden dezelfde hardheid moeten tonen (met dezelfde argumenten). In de globaliserende en doorgeschoten marktwerkende economie van de werkgevers past geen verouderd poldermodel maar dezelfde hardheid die het bedrijfsleven en het kabinet aandragen met hetzelfde argument gebruikt als het om prijzen en winsten gaat en de topsalarissen nl.
  goede krachten kosten meer geld.
  De vakbonden zoals zu nu functioneren doen het tegengestelde dan werknemersbelangen dienen of opkomen voor sociaal zwakkeren. Ze doen namelijk de marktwerking m.b.t. ‘goede’arbeid en inkomen teniet terwijl de prijzen, winsten en topsalarissen vrij spel krijgen, de pan uitrijzen. Marktwerking als argument is enkel gericht op de voordelen voor werkgevers en legalisering topsalarissen en wordt ingedamd en gereguleerd als het om lonen gaat. Vakbonden die nu nog functioneren met de beleidsdoelen van vroeger zijn fazallen van overheid en bedrijfsleven. Vraag en aanbod zien we enkel terug in winsten, hoge topsalarissen en hoge prijzen maar niet voor de basis. Een goeiende economie zien we niet terug bij dat waar die economie op draait 99,5% van de bevolking. De schuld van de vakbonden die mét de hogere vraag naar arbeid de lonen mede drukt.

  Reactie door Henny — zaterdag 22 maart 2008 @ 11.05 uur

 21. @16 johankivits

  u weet helemaal niet wat ik, of Gloria dagelijks allemaal doen,dus blaas maar niet zo hard op je trompettertje.
  met een grote landelijke demonstratie zal ik vooraan staan,maar met speldenprikacties doe ik niet mee,daar heb ik het te druk voor [hulpdienst]en ben ik te arm voor.[reiskosten e.d.]
  ik ga nu op eigen kracht verder voor deze mensen die mijn hulp kunnen gebruiken en nodig hebben. mijn lidmaatschap en bestuursfunctie houden op bij de SP.commentaar is namelijk ongewenst heb ik begrepen. dan ben je namelijk een zeikerd of bezig met grootsspraak,zonder dat men ook maar even checkt wat de persoon wel allemaal doet.

  nee in plaats daarvan moet ik bv volgens u ook nog eens zelf een landelijke opstand/staking gaan organiseren.
  mijn beleving is dat het alleen nog om electoraal gewin gaat “zetels” en de rest is bijzaak.

  in verkiezingstijd vragen alle partijen om STEUN van de burgers,die men vertaald wil zien in zetels,maar als de burger dan vervolgens om steun vraagt moeten ze het eerst maar zelf organiseren en dan wil een partij ze wel steunen…

  een oppositie hoort in eerste plaats het kabinet aan de verkiezingsbeloften te houden,anders kunnen we verkiezingen wel afschaffen en is een oppositie ook niet nodig.

  het woord “geduld” komt me na al die jaren bakken ellende de strot uit,en velen met mij.
  ik vraag mij werkelijk af of ik nog wel ga stemmen in de toekomst.

  Reactie door iew — zaterdag 22 maart 2008 @ 11.53 uur

 22. Er is geld genoeg, de loonsverhogingen kunnen door de werknemers zelf bespaart worden door efficient te werken.Alleen dient de overheid hier en daar wat wetgeving en procedures aan te passen.
  Voorbeeld: medicijn A kost +/- €80,- per jaar en de huisarts mag dit niet voorschrijven.Voor dat dit medicijn bij de patient ligt is er +/- € 5000,- aan onderzoek verspeelt.De onderzoeken bestaan uit een aantal gesprekken en een placebo-onderzoek. De huisarts kan dit ook wel,en voor veel minder.
  En zo gaat het met veel dingen in de zorg.

  Reactie door taardje — zaterdag 22 maart 2008 @ 12.20 uur

 23. @ Iew,

  Nou ja zeg, beetje tegengas van wat mensen en het houdt voor jou op? Zo ken ik er nog een paar. Dat je van mening verschilt is vrij normaal. Dat jij je geduld verliest, denk je dat bijvoorbeeld Jan Marijnissen dat af en toe niet eens doet, of Jan de Wit, Agnes Kant, of Harry van Bommel? Mensen die dag in dag uit, ook toen de SP nog niet zo groot was klaar stonden en hun ziel en zaligheid in hun werk leggen.

  Kom nou zeg, net nu het interessant begint te worden en de SP groot en invloedrijker wordt, haak jij af omdat je wat commentaar terug krijgt?

  Je laat je toch niet wegjagen door wat commentaar op een weblog van mensen die het toevallig anders zien dan jij? Er is niet 1 waarheid, en niet 1 strategie, en niet 1 oplossing. Ik heb vertrouwen in de SP en hoe ze het aanpakken, juist omdat er nog een beetje langetermijnvisie in zit.

  Ophouden vanwege commentaar op een weblog. Dat zou lekker zijn zeg, ik zie de Kamerleden al weglopen omdat anderen het niet eens zijn met wat ze zeggen…

  Reactie door Rita — zaterdag 22 maart 2008 @ 14.56 uur

 24. Gevoelskoopkracht net zo afwijkend als de gevoelstemperatuur .. doe het goed ;

  Veel mensen weten niet eens dat ze geld tekort komen, ze beseffen het niet eens : in 2007 is er voor bijna 42 miljard extra bijgeleend ; € 2560 per persoon meer schuld genomen, let wel iedereen meegerekend ; van baby tot 110-jarige.

  Als de SP als zelfstandige entiteit met wetenschappelijke nauwkeurigheid de koopkracht vaststelt of laat vaststellen, zal over een jaar onmiskenbaar duidelijk zijn dat het koopkrachtverlies in 2008 meer dan 5 % zal zijn geweest.

  Bovendien zal nu eens en voor altijd duidelijk worden dat de inflatie en koopkrachtcijfers die door het CPB worden gepresenteerd totaal niet deugen, totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid en ook nooit gedeugd hebben ;

  dat JPB het volk al dan niet bewust besodemieterd; al dan niet bewust volksverraad.

  Ik walg van de meeste standpunten van Wilders maar als de keus was of Wilders of JPB uit Nederland deporteren, hoef ik niet één seconde na te denken : JPB , zonder twijfel.

  JPB brengt ons 1000 keer meer ellende dan een treinvol Wildersen.

  JPB heeft in de 5,5 jaar dat hij aan het roer staat meer koopkrachtverlies voor de nederlanders gerealiseerd dan alle kabinetten bij elkaar in de daaraan voorafgaande 36 jaar ( vanaf 1966 ) ;

  zo basaal eenvoudig is het

  wat heb je meer nodig om te beseffen dat die jodocus verwoestend slecht is voor Nederland :

  lopen we dan gewoon achter die joker aan het ravijn in ?

  JPB heeft de misère, onwetenendheid en het ongeluk aan zijn kont hangen; alles wat hij aanraakt gaat kapot, wordt slechter

  Napoleon kreeg een geniaal Generaal aangeboden en vroeg : heeft hij ook geluk ?

  Nederland heeft behoefte aan een leider met geluk en passie.

  Reactie door ACE — zaterdag 22 maart 2008 @ 16.41 uur

 25. Beste mensen, deze morgen stond met grote koppen in de krant:
  KREDIETCRISIS BEDREIGT AANPASSING PENSIOENEN.

  Jan met de Pet is weer de klos. Er zullen meer mensen honger moeten lijden.
  Ik heb de geschiedenis erbij gehaald. Boek van onze grote Domela uit de kast gehaald.
  En zie de vele overeenkomsten tussen 1886 en nu.
  De boekdruk is zwak, beter is om de 5 bladzijden te printen. Ga daarna vrolijk de paasdagen in, maar gedenk de voorvechters van het Socialisme, hun strijd is onze strijd, toen kreeg ik trek in een borrel, ook toen hadden de jeneverboeren grote omzetten.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Volk

  Reactie door olle Henk — zaterdag 22 maart 2008 @ 17.18 uur

 26. Hoi Jan,

  Even een reactie hierop.De NU’91 geeft geen helder beeld wat nu als laatste bod door de NFU gegeven is.
  Men bied over de komende 3 jaar inclusief eindejaarsuitkering ongeveer 10 procent.Is dus wel degelijk 3 procent per jaar.
  Wat niet goed is , is dat men overgaat naar een levensfasebewust personeelsbeleid welke zeer onduidelijk is en weer uit vele regeltjes bestaat die weer door de werkgever verkeerd gebruikt kunnen worden.
  Ik vind dat NU’91 met de poortacties verkeerd bezig is.
  Waarom?. Zij hebben bij de onderhandelingen met de NFU ingestemd met het bod.

  met vriendelijke groet.
  Gaston Duykers, werknemer in het AZM, aankomend OR lid en bestuurslid SP Maastricht.

  Reactie door Gaston Duykers — zaterdag 22 maart 2008 @ 17.59 uur

 27. Ik denk dat de politiek moet stoppen met zachtjes zachtjes politiek. Want zachtjes zachtjes strategie levert niks op. De tijd voor gebakkenlucht is voorbij. De landelijke protesten en civiele ongehoorzaamheid zoals Iew en Gloria aangeven is de enige manier om de tij terug te keren. Achterkamer praat en vergadersessies en gefragmenteerd van hak naar de tak protest levert toch niks op. Actie moet, hard, consistent, landelijk en voelbaar zijn.

  Reactie door khosrow — zaterdag 22 maart 2008 @ 20.22 uur

 28. TERUG UIT DE ZORG

  Na een verblijf van twee weken in een academisch ziekenhuis met aansluitend 10 weken klinische revalidatie – genoeg tijd dus om na te denken en te filosoferen – zij mij enige zaken opgevallen. HET ROMMELT IN DE MAATSCHAPPIJ! De mensen zijn niet alleen ontevreden, ze zijn tevens wantrouwend geworden! Wantrouwend t.o.v. hun lotgenoten (collegae) en hun medemensen. Eigenlijk leven er in de publieke sector, en in de maatschappij in het algemeen, de zelfde sentimenten als hier op het weblog van Jan Marijnissen.’Divide et imperat’ denken de heersers. Maar ook de heersers zijn de controle kwijt. De gristelijke partijen (CDA, CU én het koningshuis) doen er alles aan om nieuwe politieke stromingen te stoppen. SP, TON en Wilders – bij elkaar goed voor zo’n 75% (?) van de stemmen – worden angstvallig in de gaten gehouden en buiten het politieke machtscentrum gehouden. Ondertussen heeft men geen oog voor de werkelijke problemen en gevaren in de samenleving. Men is niet meer in staat om doeltreffend te sturen in het machtsveld van proces en inhoud. De problemen stapelen zich op: Kredietcrisis, internationaal terrorisme, milieuproblemen, stijgende inflatie en werkeloosheid. Nog even en ook Nederland krijgt te maken met etnische en sociale onrust. Waar op de wereld bestaat er nog echte solidariteit?

  God, sta ons bij!

  Reactie door Erik Sc — zaterdag 22 maart 2008 @ 22.13 uur

 29. @26 G Duykers. Inclusief eindejaarsuitkering? Mijn eindejaarsuitkering heeft de hoogte van een maandloon. Dus als deze is meeberekend in de loonsverhoging dan stelt die hele eindejaarsuitkering niks voor en/of er is daarnaast geen of amper loonsverhoging. Loonsverhoging en eindejaarsuitkering zijn twee aparte dingen. De laatste wordt berekend over het loon en wordt naast loonsverhoging apart bedongen door de bonden. Als het waar is wat u zegt: 10% loonsverhoging over drie jaren, maar dat is inclusief eindejaarsuitkering, dan worden die mensen gewoon besodemieterd.

  Reactie door J Vrolijk — zondag 23 maart 2008 @ 7.42 uur

 30. Erik Sc.

  God, sta ons bij. Je vergeet erbij te zeggen welke God. Er bestaat een God Mammon, de God van Goud en Geld.
  Op onze gouden, zilveren munten stond “God zij met ons” Ik heb mij altijd afgevraagd welke God. Er zijn tijden geweest dat de wapens ingezegend werden om God te dienen. Op hun koppels stond “Gott ist mit uns.” Welke God? Geert Mak heeft eens een boek geschreven, hoe God, Jorwerd verliet.
  Neem van mij aan, in deze wereld geldt één zin. “Eerst het Vreten dan de Moraal”.
  Ik wil niet zeggen dat God niet bestaat.
  Bij de geboorte van de mens krijgt een ieder, God in zich mee, maar ook de duivel.
  God is goed en de duivel is slecht. Het gevecht tussen goed en slecht zal ieder mens in zich ondervinden, op de dag des oordeels zal hij beloond worden of niet.
  Dat God ons bij zal staan op ons levenspad, dat geloof ik niet, wij zullen het zelf moeten klaren. Ook de kerk is hierin soms niet duidelijk, vandaar dat er zoveel buitenkerkelijke Christenen zijn, die wel geloven maar zich niet meer in een kerk kunnen vinden.
  Als de kerk zich niet met de politiek bemoeid, dan bemoeid de politiek zich met de kerk. Daarom Christus was de eerste socialist die zich met de kerk bemoeide, dat werd zijn dood aan het kruis.

  Reactie door olle Henk — zondag 23 maart 2008 @ 11.33 uur

 31. Democratie ook.

  Reactie door khosrow — zondag 23 maart 2008 @ 13.16 uur

 32. Uiteraard hebben de werknemers groot gelijk dat zij een loonsverhoging eisen van ongeveer 3,5%.Gezien de echte inflatie ,(niet die van het CBS)welke ook in de loop van dit jaar plaatsvind is dit nog te weinig.Een van de grote prijsopdrijvers is de partij-politieke overheid met haar forse belasting verhogingen.Ook de gemeenten weten van geen ophouden.Het zijn vooral de 65+ met een klein (niet geindexeerd)pensioentje en de uitkeringstrekkers,welke op het loongolf slagveld achterblijven.De 65 + werden met een AOW fooi van 9(NEGEN) euro netto vanaf 01-01-2008,per maand afgescheept.AOW-ers STEM NIET MEER OP CDA,PvdA,C.U. of VVD,dit zijn voor jullie asociale partijen,waarvan je niets hoeft te verwachten.Straks gooien deze partijen jullie ook nog uit je auto-tje,als de kilometer-heffing ingevoerd wordt!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 23 maart 2008 @ 13.56 uur

 33. @30
  Bij de geboorte van de mens krijgt een ieder, God in zich mee, maar ook de duivel.
  ….
  Ik heb hier nooit iets van gemerkt maar het kan natuurlijk jou beleving zijn.
  Christus was de eerste socialist,die stelling is natuurlijk gebouwd op een sprookje.
  Maar om het te testen zouden we het aan Jomanda kunnen vragen wat zij is .
  Misschien dat dit een handvat geeft.

  Reactie door De Hakker — zondag 23 maart 2008 @ 14.30 uur

 34. @Gloria — vrijdag 21 maart 2008, 14.53 uur

  “Torn between two lovers”…

  (Jij en Rita.)

  Reactie door Wilbert — zondag 23 maart 2008 @ 15.34 uur

 35. HOGER SALARIS ZORGWERKERS DOOR ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN
  Toelichting op mijn bericht nummer 4.

  Zorgwerkers kunnen meer verdienen als er minder nodig zijn. Dat kan door verbetering van de volksgezondheid. Alternatieve geneeswijzen kunnen daar aan bijdragen. Veel zorgverzekeringen vergoeden alternatieve geneeswijzen uitgebreid, ik denk niet alleen uit marketing-oogpunt.

  Er moet nog veel meer onderzoek komen naar alternatieve geneeswijzen. Dat onderzoek wordt nu tegengehouden door de zeer machtige en vaak corrupte wereldwijde lobby van de farmaceutische industrie. Die farma-lobby publiceert ook valse informatie over alternatieve geneeswijzen, ook in corrupte wetenschappelijke tijdschriften.

  Alternatieve geneeswijzen moeten onderdeel worden van alle opleidingen in de zorgsector. En de overheid moet aan consumenten duidelijk maken welke alternatieve genezers wel en niet betrouwbaar zijn via een diplomasysteem. Dat is dringend nodig.

  BOEIENDE VIDEO’S OVER ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN
  Dr. Robert Rowen geeft aan medici onderwijs in alternatieve geneeswijzen. Je ziet hier zijn video’s daarover. Deze filmpjes zijn praktisch en ontzettend boeiend. Wel in het Engels.
  http://video.google.com/videosearch?num=100&hl=en&q=%22Robert+Rowen%22&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wv

  Lezing over wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve geneeswijzen.
  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=12061

  WEBSITES OVER WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN
  http://scholar.google.com/scholar?num=100&hl=en&lr=&q=+%22alternative+medicine%22+meta-+analysis+%22alternative+therapies%22&as_ylo=2005&as_yhi=2009&btnG=Search

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 23 maart 2008 @ 16.09 uur

 36. Beste Hakker (30),

  (Excuses webmaster, ik zal het off-topic commentaar kort en bondig houden!)

  In je drang om voortdurend “Jan Mulderig” over te komen en kennelijk slecht geinformeerd over het Christendom, bijbel en evangelie (natuurlijk is dat niet verplicht, maar…als je dan anderen becommentarieert…!)
  schiet je nu wel een erg grote bok: Jomanda en Jezus Christus in 1 adem noemen, beter kun je je onwetendheid niet demonstreren.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 23 maart 2008 @ 17.00 uur

 37. Inflatiepercentage,inclusief goedkoper geworden electronica en andere luxe artikelen die velen zich niet kunnen veroorloven. Het inflatiepercentage ligt fors hoger als het gaat over prijsverhogingen waar niemand onderuitkan, de ‘eerste’ levensbehoeften, zeker als die 100% van je inkomen omvatten.
  Hier is geen sprake van keuze.
  Balkenende Wouter Bos en Aboutaleb zijn fors aan het denivelleren.

  Energie, eten drinkwater, wonen en niet te vergeten de ziektekostenverzekeringen incl. de 150 euro p.p. eigen bijdragen incl. de verdere denivellerende maatregel van de BTW verhoging die ook in basale kosten fors doorwerken en de prijzen extra de pan doen uitrijzen ongeacht je inkomen, prijzen die NIET gecompenseerd worden m.b.t. inflatie met lagere prijzen voor luxe-artikelen en extra’s die je niet kunt betalen. Bovendien was de achterstand in uitkeringen door ontkoppeling e.a.z. in deze al gigantisch, zo ook bij vele werkenden bij wie de jarenlange Balkenende nullijn ondanks flinke prijsstijgingen nog vers in het geheugen ligt.
  En wat krijgen mensen incl. de uitkeringen het minimuminkomen of modaal erbij, het algemeen inflatiepercentage van een reeds tot het nulpunt teruggebracht inkomen en dus heel fors beneden de prijsverhogingen in harde euro’s. Deze liggen voor noodzakelijke kosten vele malen hoger dan 2 of 2,5% van een minimuminkomen.
  Aboutaleb die bekend is van zijn onorthodoxe methoden hanteert samen met BB een zeer onorthodoxe rekenmethode.
  De kosten eerste levensbehoeften stijgen het meest en voor eenieder gelijk, edoch uw compensatie is gelijk aan een percentage van uw inkomen, niet in harde euro’s. “Ik krijg er 30.000 euro bij u 22? dat is dan gemiddeld 15.011 euro, dat is een riante compensatie toch” We kijken niet naar de werkelijkheid niet naar uw werkelijkheid en sluiten de ogen.
  Dachten we echt dat het in Belgie anders is. Daar praat de overheid wél over de koopkracht.

  Reactie door Henny — zondag 23 maart 2008 @ 17.35 uur

 38. @30 De Hakker
  Jij bent het dus eigenlijk ook eens met Geert Wilders die de hele Islam verkettert en de Koran wil verbieden??
  Ietsje meer respect voor gelovigen kan helemaal geen kwaad hoor!

  Reactie door ToN — zondag 23 maart 2008 @ 21.24 uur

 39. Een wetsvoorstel indienen waarmee het politici(voorbeeldfunctie) verboden wordt zich bezig te houden met zaken die niet gerelateerd zijn aan het besturen van het land of het tot doel hebben het aanzetten tot haat op grond van geloof of afkomst.
  Lijkt me niet zo moeilijk.
  En er zal veel draagkracht voor zijn.

  Reactie door che — maandag 24 maart 2008 @ 5.31 uur

 40. in europa is men bezig met de wet van de comunicerende vaten.
  eerst de invoering van de euro,waardoor de gulden is verkwanselt.
  de tevreden euro landen,zijn financieel
  omgekocht,geleidelijk is men bezig,de balans,tussen de aangesloten landen in evenwicht te brengen.
  dus mag er in dit land geen loonsverhoging
  komen,zelfs inflatie correctie is al taboe
  even dacht ik dat de politie de deur op een kier zou zetten,maar er was geen geld sprak bos,dus de simpele zielen legden zich
  daar bij neer.
  terwijl de heren regeerders,hun eigen beurs
  flink gespekt hebben,moet de bevolking maar op een houtje bijten.
  onze zoetzuur specialist,regeerd met de bijbel in de hand.
  hij beloofd ons manna,maar dat waren sprinkhanen

  Reactie door hw.rademaker — maandag 24 maart 2008 @ 12.41 uur