Wet Willekeur in Bijstand

Vier jaar geleden stemde de SP tegen de Wet Werk en Bijstand (WWB). Er was vrees voor het ontstaan van ongelijkheid en voor grote verschillen in inkomen tussen mensen die in feite in dezelfde situatie verkeren. Die vrees is werkelijkheid geworden, concludeert Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Zij roept morgen staatssecretaris Aboutaleb op om de willekeur te bestrijden en meer regie te nemen.

“Met de nieuwe Wet Werk en Bijstand worden mensen nog meer dan nu afhankelijk van het beleid van de gemeente en vooral van de politieke kleur van het college,” voorspelde SP-Kamerlid Jan de Wit in 2003. Vijf jaar later blijkt dat hij het juist heeft gezien. “Er zijn grote verschillen tussen gemeenten waardoor de inkomens van minima bepaald worden door de goedgeefsheid van een betreffende gemeente”, constateert SP Kamerlid Sadet Karabulut nu. “WWB staat nu voor Wet Willekeur in de Bijstand.”

De inkomensverschillen ontstaan onder meer bij de toekenning van de langdurigheidstoeslag, het recht op bijzondere bijstand en het uitkeren van een uitstroompremie bij aanvaarding van werk. Verschillen die flink kunnen oplopen. Mensen in Utrecht met een minimuminkomen kunnen in vijf jaar ruim 3800 euro bijverdienen en hun recht op de langdurigheidstoeslag behouden. In Dordrecht daarentegen vervalt het recht als je meer dan 1000 euro verdient. Dit betekent dat bijvoorbeeld een alleenstaande ouder op het minimum die na 5 jaar meer dan 1000 euro aan inkomsten uit werk heeft ontvangen, in Utrecht ruim 400 euro aan toeslag krijgt en in Dordrecht niets.

Vooral de verschillen in recht op bijzondere bijstand zijn de SP een doorn in het oog. Eén op de tien gemeenten hanteert een drempelbedrag voor bijzondere bijstand. Pas als de kosten hoger zijn dan een bepaald bedrag (de wet hanteert maximaal 117 euro), kun je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. In andere gemeenten wordt dit drempelbedrag niet gebruikt. Ook zijn er gemeenten die bijzondere bijstand verstrekken in de vorm van een lening of mensen doorverwijzen naar de kredietbank. Iemand met een laag inkomen in Assen wordt voor een koelkast verwezen naar de kredietbank, terwijl je voor een koelkast in Hilversum wel bijzondere bijstand kunt ontvangen.

Gemeenten hebben de mogelijkheid om premies uit te keren als iemand vanuit de bijstand aan het werk gaat. De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer laten weten dat gemeenten hier maar weinig gebruik van maken. Als gemeenten al premies verstrekken, lopen de bedragen sterk uiteen van 500 euro in Den Haag tot 2000 euro in Heerlen.

Extra inkomensondersteuning blijkt sterk te verschillen per gemeente. “Al deze willekeur is onaanvaardbaar,” stelt Karabulut. “Het bedrag dat beschikbaar is moet afhankelijk zijn de inkomenspositie van mensen, niet van de toevallige keuzes van gemeenten. Hier moet staatssecretaris Aboutaleb de boel niet op z’n beloop laten, maar de verschillen tussen gemeenten bestrijden en regie nemen.”

(Nieuwsbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 02 april 2008 :: 12.17 uur

43 Comments

43 reacties

 1. “Met de nieuwe Wet Werk en Bijstand worden mensen nog meer dan nu afhankelijk van het beleid van de gemeente en vooral van de politieke kleur van het college”

  Hoe gereformeerder het college, hoe zuiniger.
  Dit is trouwens ook merkbaar in andere uitingen. Ook op rotondes hebben in dergelijke gemeenten fietsers praktisch nooit voorrang en zijn fietspaden ondergeschikt aan ander verkeer.
  Sadet Karabulut, zet ‘m op, maar pas op, ze toveren zo briefjes te voorschijn, zoals bij Wilders gebeurde door Ballin en Donner , ministers die al eerder af moesten treden wegens wandaden en leugens.

  Reactie door Johan — woensdag 2 april 2008 @ 13.19 uur

 2. Het gehele bijstand(asozawe) dient afgeschaafd te worden. Want het is een grote natte pot/ leugenfabriek/ bedreigingen door incompetente ambtenaren/ gemeentelijke politiek en zakkenviullerij,,,,,,,

  Mensen die geen werk hebben moeten rechtstreeks en automatisch via de belastingdienst een leefbare uitkering krijgen.

  Om fraude en bijklussen te voorkomen, moeten arbeidinspectiediensten uitgebreid en geprofessionaliseerd worden zodat ze niet alleen illegaalwerk/ onder de tafelwerk kunnen bestrijden maar ook fraude met instroomsubsidies, illegaal buitenlandse werknemers en bijhouden van een overzicht over personeelsbestand van bedrijven. Vervolgens die vergelijken met de bestand van geregistreerde werklozen in de regio. Op die manier kan de inspectie nagaan of bedrijven wel of niet discrimineren bij het aannemen van personeel.

  Om arbeid te stimuleren moeten alle zijd regelingen en vergoedingen afgeschaafd, versimpeld en gestroomlijnd te worden. Mensen die een tijdelijke baan aanvaarden moeten van de belastingdienst op wat extra voordelen kunnen rekenen zodat een tijdelijke baan interessanter wordt. Bij beëindiging van tijdelijke baan moeten mensen automatisch hun uitkeringen door betaal krijgen zonder tussenkomst van asozawe ambtenaren, zonder wachttijd, zonder administratieve ellende. Bedrijven die nieuwe personeel aannemen en opleiden moeten op meer fiscale voordelen kunnen rekenen.

  De uitgangspunt moet zijn dat als iemand aan de slag gaat moet hij/ zij tenminste op een slaris volgens passende cao kunnen rekenen. Die maatregelen zullen wel zorgen dat arbeid aantrekkelijker en dat zorgt voor minder werkloosheid.

  Reactie door Khosrow — woensdag 2 april 2008 @ 13.40 uur

 3. In Arnhem heeft de gemeente ruim 15 miljoen in een voetbal BV gestoken.
  Men hangt de smoes op dit gaat niet ten koste van de burger,typisch politieke uitspraak,altijd zaak verdoezelen en vals uitleggen.
  Nee lamzakken daar in de gemeenteraad, het gaat wel ten koste van de burgers en met namen van die gene die aankloppen bij deze gemeente.(want wat je heb laten verdwijnen kun je niet meer ten goede laten komen van de burger)
  Persoonlijk vind ik trouwens het geven van premies als iemand aan het werk gaat ook een schandalige zaak.
  Maar we hebben eilandjes gekweekt in dit land,het is van de gekken dat we barsten van de gemeenten(mooie baantjes)provincies (nog mooiere baantjes) in dit kleine landje.

  Reactie door De Hakker — woensdag 2 april 2008 @ 13.52 uur

 4. “ze toveren zo briefjes te voorschijn, zoals bij Wilders gebeurde door Ballin en Donner , ministers die al eerder af moesten treden wegens wandaden en leugens.”

  precies Johan! en waardoor vielen de JPB kabinetten ook al weer?!
  juist! leugens!

  en wat doet dit CDA wéér tijdens en na de verkiezingen?
  juist! liegen! en het volk verlakken!
  en de gemeentes krijgen steeds meer vrijheden en bevoegdheden,die tot nu toe zoals is gebleken onze samenleving en sociale voorzieningen tot op het bot uithollen.

  zoals ik al eerder heb betoogd,we worden in een Christelijke VOC sharia gegoten.
  in hun grote geheel worden de kleineren vermorzeld.

  Reactie door iew — woensdag 2 april 2008 @ 13.52 uur

 5. Klopt, ook ik heb vanaf het jaar 2000 in de sociale gezeten, heb in 2002 een baantje gevonden voor 2 uurtjes in de week.
  Dat heb ik 1 jaar gedaan.

  Zet geen zoden aan de dijk,en als ik had geweten daar door in 2005 de langdurigheidstoeslag niet te krijgen,dan had ik het nooit gedaan…

  Maar het ergste komt nog, heb jaren van 694 euro in de maand moeten leven met 3 kinderen,dus je kan nagaan dat ik in het rood stond bij de bank.

  In 2007 kon ik aan werk komen voor 38 uur in de week, ik naar de gemeente voor de uitstroompremie..had namelijk gehoord dat die bestond voor mensen die langdurig in de sociale hadden gezeten en met die uitstroompremie een goede nieuwe start konden maken.

  heb nu 1200 euro netto in de maand, maar ik krijg in de gemeente Geertruidenberg dus geen uitstroonpremie met als resultaat dat ik nu een jaar later nog steeds in het rood sta..nu moet ik alles zelf betalen wat ik eerst vergoed kreeg,ook de gemeente belastingen.

  Vind het schandalig dat je afhankelijk bent van die gierige gemeente s.

  Dus nu werk ik me kapot,en het enigste wat ik er mee vooruit kom is dat ik nu meer eten op tafel kan zetten,maar daar blijft het dan ook bij!!!!!!

  Reactie door Irena — woensdag 2 april 2008 @ 16.16 uur

 6. Recht op bijzondere bijstand wordt in mijn gemeente chronisch weggewerkt. Als je als alleenstaande tropenjarendraaiende maatschappijdienende! gezinscoach het netaan hebt kunnen overleven en jarenlang aan huisraad niets hebt kunnen vernieuwen en het totale interieurschip staat op zinken… je dan ten einde raad met gebroken trots als bedelares je tranen wegslikkende smeekbede voor de troon hebt gelegd van de ‘werkende’ gemeentemoeder die haar kinderen heeft gedumpt ter meerdere glorie van overheids’feministische MOORD op de WERKvloer thuis… met ijzige stem te horen krijgt:
  “DAAR HAD U VOOR MOETEN SPAREN!”

  WAARVAN??????????

  Alles mag WERK heten! Papierprikken ook!! Maar het WERK van de alleenstaande ouder wordt als ENIGE gediscrimineerd, staat te boek als WERKELOOS!! Over emancipatie gesproken…
  F*CK aan het ACHTERLIJKE vrouwonvriendelijke feminisme.

  Reactie door Gloria — woensdag 2 april 2008 @ 16.22 uur

 7. WILLEKEUR in de bijstand,in de zorg,in de beloningen,in de defensie,etc.etc.
  Dit enorm penetrant riekend kabinet is een bonk willekeur.
  Het zou toch beter zijn als ONZE SP zich meer zorgen maakte over opgemelde zaken dan over het onnozele filmpje van
  de PVV. Oke de correcte politici hebben
  weer genoten,ze zijn weer lekker lang in beeld geweest,veel geluld,weinig gezegd.Als diezelfde partijen hun gang zouden hebben kunnen gaan zou ons
  mooie filmpje ook op dezelfde wijze zijn afgekraakt,ze hebben de kans niet gekregen Wij houden ons rode hart vast,wij hopen dat dit land nog te redden is van het geteisem in vak K.
  Wat een regering,wat een onnozelheid,wat
  een maffioso,wat een democratie.

  Reactie door Joop1 — woensdag 2 april 2008 @ 16.32 uur

 8. Tja.. Polen voor in de bouw, Afrikanen in de zorg, ict ers uit Pakistan..
  Dan nog uitbesteding aan lage lonen landen..
  Wat er in Nl aan capaciteit verloren gaat..
  Een opleiding volgen om je kansen te vergroten?
  Nee.. dat mag niet.. intussen ben je niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt wordt er gezegd..Tja de arbeidsmarkt waar je geweerd wordt.
  Bijstandsmoeders die willen werken worden nauwelijks aangenomen..
  Hooguit voor tijdelijke baantjes minder dan 20 uur,dus combineren met de kleine tijdelijke contracten? in de hoop dat?
  De thuiszorg uitgemolken,en de opnames in instellingen daardoor op de loer.
  Gaat goed zo..lekker tussen wal en schip blijven drijven.
  Vrouwen de klapstoel op de arbeidsvloer van de economie..
  Als man met strafblad heb je zo werk.. dan een alleenstaande vrouw mét kinderen, schijnt het eea aan je te mankeren..
  Tja, een oud verhaal, maar in een ander jasje.
  Nederland wordt een depressieve samenleving.
  Zolang de cijfers maar gunstig uitvallen?
  Dit is niet constructief.. maar destructief.

  Reactie door FeeX — woensdag 2 april 2008 @ 16.39 uur

 9. Ik heb het hier en op het SP-log al eerder gezegd:

  In 1968 werd de Algemene Bijstandswet ingevoerd, juist om de rechtsongelijkheid als gevolg van gemeentelijke verschillen in bijstandsverstrekking op te heffen en landelijk voor iedereen de zelfde rechten en plichten te waarborgen.

  Feitelijk is dus zo’n 5 jaar geleden de klok qweer teruggedraaid naar voot 1968, zodat -geheel in lijn met rechts afbraakbeleid- hier van de zoveelste verslechtering van de sociale zekerheid kan worden gesproken.

  Voeg daarbij dat gemeenten nu ook de mogelijkheid hebben om iemand 4 jaar lang (!!) “met behoud van uitkering” te laten werken, i.p.v. de al tientallen jaren geleden afgesproken minimumarbeidsvoorwaarden, zoals het wettelijk minimum loon na een redelijke proeftijd verplichtend te laten zijn.

  Ook wordt er voortdurend gemorreld aan het wettelijk verankerd ontslagfrecht, Polen en andere Oosteuropeanen wordt geen strobreed in de weg gelegd terwijl je “op je vingers kunt natellen” dat die vooral zo populair Zijn omdat ze de nog resterende minumarbeidsvoorwaarden helpen afbreken…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 2 april 2008 @ 17.12 uur

 10. Eerst mogen mensen -desnoods jarenlang- bij diverse re-gratieburo’s door de mangel worden gehaald, waar in principe alleem deze buro’s wijzer van zijn geworden (over de ruggen van de bijstandsgerechtigden) en nu wil Atzo Nicolai (uiteraard VVD)
  bijstandsgerechtigden laten werken voor hun bijstand (terug naar de jaren 30).
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2008/04/verplichte_arbeid_bijstandstre.html
  Maar als je een cursus wil volgen om je positie te versterken op de arbeidsmarkt, krijg je steevast nul op het rekest. Schande!!!!

  Reactie door frank — woensdag 2 april 2008 @ 17.19 uur

 11. Harrieke ik heb gisteren nog op BBC World gehoord dat een gerenomeerd economisch onderzoeksbureau heeft vastgesteld dat de burger van de UK niets is opgeschoten met de ‘voordelen’ van werkers uit Polen. Integendeel aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn de britten zelf eruitgeconcurreerd door Poolse werknemers. Een ander gevolg is dat de huizenprijzen exorbitant zijn gestegen.
  Het antwoord van de regering was dat de economie een enorme groei had doorgemaakt. Er gaan daar stemmen op tot het terugdringen van.
  Zo zie je wie de lasten en wie de lusten dragen. Armoede fors toegenomen, criminaliteit fors toegenomen, huizentekort idem dito zo ook rijkdom aan de top die overigens voor een groot deel amper belasting hebben betaald.
  Kinderen uit kansarme gezinnen, wijken verwaarloosd aan lot overgelaten. Slecht bereik NSH en postkantoren, achteruitgang goed onderwijs voor eenieder en ga maar door.Ouderen die de energierekening niet meer kunnen betalen.
  En dan wil de overheid ze juist nu met die forse concurrentie op arbeid(sloon) aan de onderkant met medewerking van de gemeenten ten koste van alle ‘arbeidsvoorwaarden’ die voor andere nederlanders gelden met het geweer in de nek als ‘sweepers’ en ‘strontopruimers’ van de elite aan het werk sturen. Uitbuiten heet dat.
  Vroeger heette dat de ‘werkverschaffing’ Wanneer kunnen we het fietsplaatje weer tegemoet zien?

  Reactie door Henny — woensdag 2 april 2008 @ 18.19 uur

 12. Gloria, ik had het niet beter kunnen zeggen. Mijn ervaring is hetzelfde. Kinderen opvoeden schijnt alleen werk te zijn als het door een creche wordt gedaan. Bijzondere bijstand en langdurigheidstoeslag zijn verzinsels van ambtenaren die aan de ene kant zeggen dat de mensen er recht op hebben, maar aan de andere kant er alles aan doen om je te ontmoedigen het aan te vragen.

  Reactie door Cilia — woensdag 2 april 2008 @ 21.39 uur

 13. Foute boel dus.
  En des te erger als je bedenkt hoeveel het kost om een van origine simpele regeling in de praktijk ingewikkeld te maken. Ik gok dat er in het hele land honderden ambtenaren bezig zijn met het verzinnen van beleid en uitvoeringsregeltjes. En maar gaten knippen in het vangnet, want dat was ooit de bedoeling van deze voorziening.
  Ander “gepeuter” vandaag aan de bijstand kwam van de VVD. Verplicht aan het werk als tegenprestatie voor je uitkering. Niets anders dan het via de achterdeur verlagen van het minimumloon. Ik hoop dat er verder niemand intrapt.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 2 april 2008 @ 22.09 uur

 14. Rechtsongelijkheid…

  Reactie door Jerome Huijbregsen — woensdag 2 april 2008 @ 23.51 uur

 15. Oh Henny daar kunnen we op wachten; dat fietsplaatje gaan we nog meemaken.
  Tenzij de SP gewoon de kamer uit marcheert en vervolgens een mars op Den |Haag organiseert.
  Want voor l miljoen mensen, daar zijn ze bang voor die angsthazen.

  Het is tijd voor de Revolutie. Hoog tijd.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 3 april 2008 @ 0.15 uur

 16. http://www.tenaris.com/en/NewsMedia/Interviews/rbalkenende.asp

  Reactie door henk — donderdag 3 april 2008 @ 0.25 uur

 17. @15 heb eens voorgesteld dat het hele vak op zou staan en weglopen.
  en ook namens …. het is tijd voor…
  stel je nu eens voor dat…!!!

  Reactie door Roodkapje — donderdag 3 april 2008 @ 2.05 uur

 18. Sinds de uitvoering van de bijstandswet is overgeheveld naar de gemeenten is het krijgen van een bijstandsuitkering meer een gunst dan een recht. Bij de aanvraag van een bijstandsuitkering in mijn gemeente moest ik gelijk een document ondertekenen, waarin stond, dat ik over voldoende kwaliteiten beschik om snel werk te kunnen vinden. Dat is misschien ook wel zo, maar de werkgevers zien die kwaliteiten in ieder geval niet, want anders had ik allang een baan gehad. De ambtenaar van de sociale dienst weigert mij echter een bijstandsuitkering toe te kennen. Hij vindt dat ik dan maar werk moet zoeken, dat minder betaalt dan het minimumloon om zo een inkomen ter hoogte van een bijstandsuitkering bij elkaar te sprokkelen. Als deze trend zich doorzet is de werkloze in de toekomst aangewezen op liefdadigheid. De overheid wil er geen verantwoordelijkheid meer voor nemen.

  Reactie door reint — donderdag 3 april 2008 @ 6.09 uur

 19. Stilaan glijden we af naar een door corruptief/ maffia gestuurde maatschappij.

  Mensen die twee jaar lang arbeids ongeschikt zijn,worden daarna in de bijstand gedumpt en kunnen reken op een wonderbaarlijke genezing door de UWV medewerkers want die schijnen een soort natuur genezers te zijn zonder artsen opleiding kunnen die mensen zo maar weer arbeidsgeschikt maken.
  Want je moet werken voor een bijstands uitkering
  Het lijkt wel voodoo.

  Reactie door che — donderdag 3 april 2008 @ 6.24 uur

 20. De Regering, moet maar eens gaan erkennen, dat alleenstaande ouders in de bijstand, bij het opvoeden van hun kinderen en hun huishouding, een volledige dagtaak hebben.
  Daar hoort een goed inkomen tegenover te staan. Want het is echt werk waar de gemeenschap op termijn veel profijt van heeft, wanneer dat werk goed kan worden gedaan!

  En wie men uit werken stuurt met behoud van uitkering, aan zulke mensen moet men ook een volwaardig (CAO)loon geven.

  En zoals en omdat de Koningin ondanks haar overgrote persoonlijke rijkdom een parasitaire “bijstandsuitkering” krijgt toebedeeld, voor zogenaamd een waardig koningschap, moet iedereen die dat nodig heeft op voldoende inkomsten of bijstand kunnen rekenen om WAARDIG TE KUNNEN LEVEN.

  Dat is een mensenrecht, waar Nederlandse regeerders samen met de Majesteit, hun gat aan afvegen.

  Wie hoorde of zag ooit onze inhalige Koningin opkomen voor arm mensen in Nederland?

  De koning zou levenslang zonder een uitkering, haar overigens belachelijke taak kunnen uitvoeren. Wat men Haar, en Haar familieleden, (zonder weekbriefje) in de schoot werpt, dat wordt alleen maar gebruikt voor Koninklijk poeha.

  En de heer Balkenende en co die dikwijls al heel rijk zijn en dus veel kapitaal achter de hand hebben, die gaat het er ook alleen maar om over de rug van arme mensen, de gebraden haan te kunnen uithangen. En om het poeha.

  Tijd voor de revolutie zeg ik met Anne Hilverda.

  Arme mensen moeten aan de Nederlandse regering en hun Koningin, gewoon DE OORLOG VERKLAREN.

  Want die hebben dat lang geleden al tegen hun gedaan. Ze hebben veel geleerd van Nazipraktijken om arme kansloze en arm en kansloos gemaakte mensen, te pesten misbruiken en onderdrukken.

  Groeten van Haras Mormolus

  Reactie door Haras — donderdag 3 april 2008 @ 10.19 uur

 21. Er is genoeg vraag naar arbeidskrachten.Ik ben van mening dat 99% van de mensen in de bijstand dolgraag aan het werk gaan.Echter niet voor een hongerloon.
  Verbied rare contructies in arbeidscontracten,zorg dat het minimum loon omhoog gaat.
  Verplicht werkgevers om uitgestroomde WAO-ers aan te nemen.
  Verlaag de kosten van de bijstand door mensen een volwaardige baan te geven,en niet de kosten drukken door de voorzieningen uit te hollen.

  Ook moet de overheid eens gaan realiseren dat als er probleem van €10000,- is er niet voor €100000,- verlult moet worden.

  Reactie door taardje — donderdag 3 april 2008 @ 10.41 uur

 22. @ che

  Genezing voor allen:

  http://www.koelman.com/columns/archief/2005/10/genezing_voor_a.html

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 3 april 2008 @ 10.53 uur

 23. In Soest is het ook zo dat als je in vijf jaar meer dan € 1020 aan inkomen uit arbeid hebt gehad (die vervolgens van je uitkering wordt afgetrokken, dus je krijgt niets meer in je beurs dan andere uitkeringsgerechtigden), je geen recht hebt op de langdurigheidstoeslag van ruim € 400. Dat je nog iets verdiend dat weer wordt afgepakt kost je Ruim € 400 per jaar en dat is heel veel voor iemand met een inkomen op bijstandsneveau.

  Reactie door herman — donderdag 3 april 2008 @ 11.08 uur

 24. @11 Henny
  @15 Anne

  Jullie vergeten iets, de werklozen (mensen zonder inkomen) kregen een fietsplaatje met een gat erin dan kon men zien dat zij tot de minvermogenden behoorden.
  Een fietsplaatje koste als mij goed herinner f2,50 per jaar. In 1941 werd het na 18 jaar door de bezetter afgeschaft.
  Het was de meest gehate belasting. De bezetter heeft ook de kindertoeslag ingevoerd in dit toen al achterlijke land waar de kerk de dienst uitmaakte. De SDAP was toen een partij waar de PvdArmoede nu een puntje aan kan zuigen.
  Maar er is licht aan de horizon, Arie van der Zwan de geschiedschrijver van de PvdA zegt in zijn boek “Van Drees tot Bos”. De PvdA heeft geen hart meer.
  Maar dat weten wij al jaren.

  Reactie door olle Henk — donderdag 3 april 2008 @ 11.16 uur

 25. olle Henk @24.
  En zo was het ook, je bent goed op de hoogte maar dat wisten wij al.
  Wie het verleden vergeet,verliest de toekomst.
  Groet en to lees

  Reactie door Joop1 — donderdag 3 april 2008 @ 16.10 uur

 26. En Balkenelende maar huppelen in de EU-Top en krijsend van geluk , dat deze kon aankondigen dat de werkloosheid in NL BV. het laagst was ! Jawel , als nu bijstandtrekkers VERPLICHT papier moeten gaan prikken en andere taakstraffen , die vroeger door gemeente ambtenaren van de opruimdienst werden gedaan volgens een loon boven het minimum ; dan kan je NL. BV. steeds meer gaan vergelijken met voormalige Oostbloklanden : waar per definitie iedereen werk had , maar was dit wel werk volgens de ARBO wetgeving ; d.w.z. dat je een beetje gelukkig ben met je dagelijkse opgedragen werkzaamheden voor een bijstandloon ?

  Reactie door Fred — donderdag 3 april 2008 @ 19.17 uur

 27. Ik begrijp werkelijk niet dat het in dit land mogelijk is dat iemand in een Work First project 40 uur per week moet werken voor een loon dat te vergelijken is met een parttime baan van zo’n 20 uur. Hij of zij moet wel want anders wordt de uitkering ingehouden. Hoe noem je dat ook alweer? O ja: dwangarbeid, dat was ‘m.

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 3 april 2008 @ 22.01 uur

 28. Bedankt Wattenstaafje dit is de schokkende realiteit,drie kniebuigingen een klopje met een hamertje een paar degrinerende opmerkingen en de arbeidsongeschikte is weer beschikbaar voor de arbeidsmarkt,bijwerking van chemokuren,amputatie van organen,het maakt allemaal niet meer uit.
  Boven een duits concentratiekamp stond er te lezen ,,arbeit macht frei”,ik zie de verschillen tussen 40-45 en 2008 niet meer.
  5 mei mag wat mij betreft dan ook afgeschaft worden.

  Reactie door che — vrijdag 4 april 2008 @ 6.32 uur

 29. Dat GAT erin dát bedoelde ik ook. Het was zoiets als een brandmerk.
  Rechtsongelijkheid was ook wat ik wilde duiden maar dat blijkt in Nederland zolangzamerhand een ‘recht op rechtsongelijkheid’ te worden.
  Het afschuiven van verantwoordelijkheden naar de lagere overheden past helemaal in dit patroon,het is het afschuiven van uberhaupt iedere verantwoordelijkheid van de regering op misstanden en uitwassen.
  Wie draagt er nu nog echt de verantwoordelijkheid, die is gemakkelijk van de een naar de ander te schuiven.
  En zo krijgt de bevolking het heen en weer en zal recht daartussen verdwijnen.
  De burger wordt een speelbal der overheidsmachten, dat zie je al contenue gebeuren. Den Haag wast de handen in onschuld.
  Moet lachen of huilen om de politici en hun duiders in de media m.b.t. Het is een goed gebruik dat de kamer de bewindslieden vertrouwt. Uitgaan van vertrouwen.”Het kabinet liegt niet” Als iets bewezen is dan is het dat dát niet klopt en een onwaarheid is. Denk aan Netelenbos,Donner Herfkens, de perikelen bij Verkeer en Waterstaat die we gehad hebben.
  Balkenende en Irak (luister naar Argos) Van Middelkoop hierin die het woord Ufo’s gebruikt etc..etc… Denk aan waarom van Gijzel de kamer heeft verlaten.
  Bewindslieden liegen niet hoe durf je het te zeggen. En als er misstanden aan het licht komen zeggen ze doodleuk: Uw kamer heeft zitten slapen, of uw kamer heeft er mee ingestemd (met of zonder kabinetsleugens doet er niet toe)Zo dát moest er even uit. Niet liegen is overigens nog niet de waarheid spreken. Je kunt ook nog een onwelgevallig rapport bewust in je la laten liggen je ambtenaren ontwijken, denk hierbij aan Landbouw m.b.t. de VWA…
  Gevleugelde uitspraak van ministers en staatssecretarissen in deze “Niet naar mijn weten, ik heb een ander beeld van”

  Reactie door Henny — vrijdag 4 april 2008 @ 9.43 uur

 30. Henny,

  Precies!

  En dan de argumentatie om die gemeentelijke willekeur te “rechtvaardigen”, gemeenten zouden dan beter, op de persoon toegesneden, maatwerk kunnen bieden …
  Mij dunkt dat zulks het beste werkt met voor iedereen gelijke rechtsregels en spelregels: rechtspraak is immers ook landelijk en in veel gevallen zelfs internationaal (mensenrechten) geregeld…
  Door een betrekkelijk kleine eenheid als een gemeente de mogelijkheid te bieden om datgene te negeren wat eeuwen van cultuurvorming en beschaving, alsmede sociaalwetenschappelijk onderzoek in positieve zin hebben bijgedragen aan het denken over sociale zekerheid, ondermijn je juist die zekerheid door egoïstisch en enghartig opportunisme en pragmatisme alle kansen te bieden:
  Zeker als er geld in het geding is dat mensen kan worden onthouden omdat die zich toch niet zullen en kunnen verweren: kortzichtig maar voortdurend erin gehamerd gebral heeft er wel voor gezorgd dat de status van bijv. bijstandsgerechtigden er een is waarvoor je je moet schamen…
  Zo kan dus in veel gemeenten tegenwoordig als het ware “de slager beoordelen of vegetarisch eten het aanraden waard is en positieve aandacht verdient”…

  Je ziet hier ook duidelijk dat er sprake is van huichelachtige tegenstrijdigheid: als het erom gaat de rechten van “gewone” mensen stevig te verankeren door die voor zo groot mogelijke groepen te laten gelden, willen machthebbers alles decentraliseren (verdeel en heers!!) en als het om wettelijke verankering van HUN belangen gaat, moet alles “in het groot”, en moet zelfs nationale en beproefde wetgeving wijken voor bijv. “Europa” en “de economie”.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 4 april 2008 @ 14.17 uur

 31. Heel herkenbaar allemaal!!! Ook ik mag na jaren hard te hebben gewerkt het nu doen met eerst een uitkoopsom van de thuiszorg (u weet wel waar door vele mensen hun ontslag mochten krijgen de zogenaamde WMO regeling) en heb nu dus WBB. Maar eerst maar even u uitkoopsom opgebruiken mevr. werd er gezegd ( die afkoopsom was reeds al besteed aan mijn verhuizing in oktober 2007…na maanden te hebben moeten bivakeren op 1 kamer met 2 kinderen boven een geluidsoverlastend café) ja daar komt de sociale-dienst maanden later mee….met het gevolg dat ik nu ruim 350 euro per maand moet terugbetalen en dat wordt gekort op mijn gezinsbijstand. Ik heb nu al maanden moeten rondkomen van zeggen en schrijven nog geen 700 euro met 2 kinderen. Ik dacht dat er in de wet was vastgelegd dat de maximale bijstandsnorm 90 procent moet bedragen??? Nou ik kan echt nog wel rekenen hoor ( 1067 is de norm voor een éénoudergezin) ook al ben ik inmiddels doorgedraaid van de sociale-dienst sinds februari 2007….Ik laat het er zeker niet bij zitten heb inmiddels mijn advocaat al op de hoogte gesteld van de gang van zaken hier in mijn gemeente. Zelfs vandaag nog stond er nog niets bijgeschreven op mijn rekening!!! Ik kreeg voor de zoveelste keer een zwak excuus sorry er is wat vertraging geweest met uw uitbetaling…maar ik heb mijn tanden erin gezet en mocht gelukkig vandaag per postbank-cheque mijn maandgeld ophalen voor het luttele bedrag van 690 eurootjes …..BEDANKT SOCIALE DIENST of moet ik zeggen ASOCIALE DIENST????

  Reactie door Pien — vrijdag 4 april 2008 @ 15.49 uur

 32. Politici zeggen altijd dat wij in een rechtsstaat leven. Wij leven echter ten gevolge van rechtsongelijkheid in een RECHTSONZEKERE STAAT. O.a. doordat op macht beluste gemeente-ambtenaren en UWV-medewerkers de bevoegdheid is verleend (= macht in verkeerde handen) om “recht te spreken” m.b.t. uitkeringsgerechtigden door hen te pas en te onpas (= willekeur) te korten op hun uitkering. Het woord “klantmanager” voor de vaste contactpersoon van een gemeentelijke uitkering getuigt hier ook van; de contactpersoon “managet” (beheert en beheerst) dus blijkbaar een persoon (!) i.p.v. een zaak. EEN KLANT MANAGE JE NIET; JE MOET DIENSTBAAR ZIJN AAN DE KLANT EN HEM/HAAR RECHT DOEN! En dat doe je niet door hem/haar – soms met satanisch genoegen, zo lijkt het – financieel en emotioneel onrecht aan te doen, terwijl je als ambtenaar met een riant inkomen zelf altijd buiten schot blijft: “Wij voeren alleen maar de wet uit; wij hebben die niet bedacht”, wordt dan steevast gezegd. Zij voeren echter de wet niet uit, want wetten gelden landelijk; zij voeren gemeentelijke regeltjes uit die door hogere gemeente-ambtenaren zijn bedacht. Weet je wat ik zou zeggen als ik werd verplicht in het kader van het (Amerikaanse) WorkFirst-gedrocht dwangarbeid met behoud van uitkering te verrichten? “Hoe moet ik dusdanig werken dat ik niet meer waard ben dan het sociaal minimum: moet ik dan minder snel werken dan ik eigenlijk kan of expres fouten gaan maken?” Ik zou al niet eens weten hoe ik zou moeten werken om slechts het minimumloon waard te zijn, laat staan het sociaal minimum, terwijl je collega’s (onder wie bij een Sociale Werkvoorziening verstandelijk gehandicapten) voor hetzelfde werk een CAO-loon met secundaire arbeidsvoorwaarden verdienen! GEMEENTEN VOEREN HUN EIGEN ‘WETTEN’ UIT; ZIJ BREIEN RECHT WAT KROM IS!

  Reactie door Vlinder — vrijdag 4 april 2008 @ 16.23 uur

 33. Olle Henk, ik wist het maar al te goed hoor van het gat in het fietsplaatje.
  In Amsterdam drongen de ambtenaren door tot de linnenkast om de lakens te tellen voor er een nieuw werd verstrekt.
  Arme kindertjes kregen rode sokken ter onderscheiding van de burgerkindertjes.
  De mensen werd aangeraden vissenkoppen te eten!
  Emma en haar bastaard Wilhelmina moesten vluchten uit de Jordaan!!!!!
  Jammer dat ze niet richting grens gingen en oorgoed gebleven zijn,Zou toch weer een slok op een borrel schelen, met al die uitwassen in en aan de oranjeboom.
  Bedenk: hun rijkdom is de armoe van velen in dit land.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 4 april 2008 @ 18.05 uur

 34. Vooraanstaande (economische) bewindslieden hebben het vertrouwen van burger, consument en werknemer structureel vernield. Onderschat niet de kracht van structureel wantrouwen jegens een overheid; dat is ook in financiele zin zéér gevaarlijk. Dit geldt voor Nederland, maar ook voor de meeste andere EU-landen. Het is niet voor niets, dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders Balkenende-4 zou gauw mogelijk weg wil hebben, en dat Wilders en Verdonk met hun rechtlijnige, eerlijke taal zo populair zijn. Dit heeft ALLES te maken met het grote wantrouwen t.o.v de overheid. Toen ik nog maar net schreef voor deze website, zaten we middenin de crisis die na 2000 is ontstaan. Ook toen gaf ik aan, dat vertrouwen en het terugwinnen daarvan zeer belangrijk is. En wat doet Balkenende ? Hij bezuinigt in moeilijke tijden nog eens fors extra, met de belofte dat dit in goede tijden ongedaan zal worden gemaakt (het zoet). Ik zag sinds 2003 alleen maar goede tijden, maar er is nog geen rooie cent terug. Nu gaat het minder, en wat zegt men dan ? “We moeten rustig aan doen met uitgaven, want er komt een recessie aan”. Dat is schofterig gedrag, en mensen pikken dit niet meer. Elk volgend Balkenende-kabinet is minder populair, maar ondanks dat het economisch iets minder goed gaat, zal men nu keihard ‘boter bij de vis eisen’ !

  Reactie door remco — zaterdag 5 april 2008 @ 1.13 uur

 35. Weer 75 miljoen voor de opbouw van Afghanistan terwijl we lid zijn van de EU en dit soort acties collecief gedragen moeten worden speelt b4 weer voor het beste jongentje van de klas.
  De nederlandse belastingbetaler mag er voor opdraaien.
  De voedselbanken in ons land krijgen het niet meer aangesleept.
  Schaarste aan grondstoffen op de wereldmarkt stuwen de prijzen op ,boodschappen worden komend jaar 500 euro duurder.
  Een troost voor de rijke nederlanders er worden in de kop van noord holland en zeeland landbouwgronden terug gegeven aan de natuur dus de watervilla,s kunnen nog gebouwd worden.
  Dat de landbouwproductie hiermee om zeep geholpen wordt en de graanprijzen verdubbelen zal B4 een worst wezen.
  Eerst een recessie en daarna ooorlog ,een draaiboek wat zich al vaker heeft herhaald.
  Vooral door toedoen door mannetjes met blonde pruiken en nationaal socialistiche
  ideen die met filmpjes hun voorwerk doen.

  Reactie door che — zaterdag 5 april 2008 @ 9.16 uur

 36. Als ik het bovenstaande zo doorlees overheerst het gevoel dat het vertrouwen in de overheid volledig weg is.
  De decentralisatie van de bijstand is een mooi voorbeeld: het levert niet alleen willekeur op maar toont ook de onmacht van die overheid of beter nog de onwil. Voortdurend worden maatregelen getroffen die ondenkbaar zouden zijn als wij een echte democratie hadden.
  Niemand wil het en toch gebeurt het.
  Waarom? Omdat de elite niet namens ons bestuurt maar in een volslagen corrupt geworden circus van duistere belangen en ondoorzichtige machtsspelletjes. In die sfeer is een ‘leugen’ nauwelijks nog relevant omdat je alleen kunt liegen in een omgeving van oprechtheid. Als alles waan en bedrog is worden eerlijkheid en leugen irrelevant.

  Gisteren hoorde ik nog Maurice de Hond bij Pauw en Witteman de ‘veenbrand’ uitleggen; hoe het parlement losgezongen is van zijn kiezers.
  En dan presteert Tineke Huizinga het om te antwoorden:
  ‘Je kunt niet ieder half jaar verkiezingen hebben, dan wordt het land onbestuurbaar’.

  Dit is natuurlijk de zaak omdraaien. Het land wordt door het geteisem in Den Haag zodanig bestuurd dat ze de kiezers niet onder ogen durven te komen. Het kan allemaal het daglicht niet verdragen.

  Die verkiezingen eens in de 4 jaar dateren uit de tijd van de postkoets. Wij leven nu in een snellere tijd. Het gaat erom dat wangedrag van een volksvertegenwoordiger direct moet kunnen worden afgestraft. Alleen zo kunnen ontsporende politici gecorrigeerd worden.
  Lik op stuk.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 5 april 2008 @ 13.42 uur

 37. @ 36 Hermie Kreeft,

  Heel goed!! Brilliant zelfs.
  In deze snelle tijd waarin we steeds meer moeten produceren en via tijdschrijven en andere controlemiddelen ons moeten verantwoorden, waarin steeds minder vast staat voor de gewone werknemer die heel snel zijn/haar baan kan verliezen in zo’n tijd wil dat achterbakse kabinet en velen in de 2e kamer nog steeds 4 lange jaren om allerlei onfrisse praktijken erop te kunnen nahouden. Compleet achterhaald. Wanneer zij blijven zitten dan meteen verbodsontslag doorvoeren voor alle werknemers.
  Direct afstraffen!!

  Reactie door Lef — zaterdag 5 april 2008 @ 15.40 uur

 38. Wat denkt u van de mensen en gezinnen die van een inkomen van +/-€ 1400,- rond moeten komen.Deze werkenden vallen bij de meeste regelingen buiten de boot,en werken zich een slag in de rondte voor bijstandsniveau.

  De overheid geeft geld weg, en laat de eigen bevolking(autoch-en alloch) in hun sop gaar koken.
  Afghanistan – een paar miljard
  JSF – een paar miljard
  Eu – een paar miljard.

  Tel alles eens op .
  Wat kunnen we dan doen met dat geld??
  Gratis ziekenfonds?,fatsoenlijk onderwijs??

  Reactie door taardje — zaterdag 5 april 2008 @ 16.40 uur

 39. @Taardje
  Een goed punt.
  Het lijkt erop dat door het kabinet geo/politieke economische machtspolitiek verkozen wordt boven zijn eigen nederlandse medemens. De wortel hiervan is het onvermogen van de mens zijn eigen angsten maar moeizaam te overwinnen en uiteindelijk de macht te delen. Dit is te verklaren uit de psyche van de mens. Waarschijnlijk gericht op het overleven in een geweldadige wereld.
  Het formuleren van gemeenschappelijke doelen zou kunnen bijdrage aan een overwinning op deze oerangst.
  Maar aangezien er naar ‘de waan van de dag’ geregeerd wordt zal dit senario niet snel werkelijkheid worden. Dat is vervelend voor de financieel zwakkere in ons Nederland.
  Wie de schoen…..trekke hem aan.
  Ook gij Baptista

  Reactie door stan — zaterdag 5 april 2008 @ 17.21 uur

 40. Beste taardje,

  Helemaal mee eens, maar bedenk ook dat er nog veel meer miljarden kunnen worden gevonden, n.l.:
  Sinds het aantreden van het eerste kabinet Lubbers (CDA), zo’n 25 jaar geleden, is er een werkelijk gigantische belastingverlaging geweest, voornamelijk ten gunste van (grote!!) bedrijven en ook voor hen die toch al tot de beter gesitueerden kunnen worden gerekend.(We kregen immers RECHTS beleid, en dat hebben we geweten ook!)

  Naar schatting heeft de staat daardoor in die tijdsperiode honderden miljarden (weliswaar guldens, maar dan nog…) minder binnen gekregen dan ze in de situatie daarvoor nog zou hebben gekregen waardoor:
  1) de “noodzaak” er “ineens” was om keihard te snoeien in welzijns- en sociale voorzieningen, waarvan een groot deel van de bevolking de dupe is geworden.
  2) Met minder geld, want de z.g. “lastenverlichtingen” (maar let wel, voor bedrijven en de beter gesitueerden dus!!) gaan nog steeds door, kun je als overheid steeds minder betekenen voor je eigen bevolking…

  Misschien dat nu duidelijker is waarom er o.a. zoveel energieverslindende, milieuonvriendelijke, dure en GEVAARLIJKE (voor andere weggebruikers, dat wel!) SUV’s (bralkarren) rond rijden, terwijl een steeds groter deel van de bevolking gedwongen wordt om “op een houtje te bijten”…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 5 april 2008 @ 18.06 uur

 41. @36
  We hebben afgelopen week de grootst leugen gezien in de kamer.
  Een briefje met een verslag op de datum van 31 Nov.
  (Het gevoel van 68% van de bevolking komt niet zomaar uit de lucht vallen,helaas voor de politiek kunnen die ook dingen op een rijtje zetten.)
  Men vind een onderzoek niet nodig of wel zoals Rouwvoet het verwoorde het parlement heeft beslist ,dus basta en volk bek dicht.
  Ook de SP heeft niet aangedrongen op een onderzoek omdat dit briefje wel na ieders bekje was.
  Ook deze kritiek mis ik bij jou en moet constateren dat je dus manipuleerbaar bent zoals de alle partijen in de kamer.Het is maar of je het kan gebruiken de leugen om je (eigen)bestwil

  Reactie door De Hakker — zaterdag 5 april 2008 @ 18.32 uur

 42. Sozawe( beter gezegd asociale zaken en werk ongelegenheid)=leugens van a tot en met z.

  Een bedrijf als dat is eerder een criminele bedrijf met een criminele minister, bestuur en medeplichtige uitvoerende ambtenaren.

  SoZaWe staat voor Postmoderne Slavernij. Er zit heel veel vuil en lijken in asozawe kasten.

  Reactie door khosrow — zaterdag 5 april 2008 @ 18.40 uur

 43. Er is willekeur in alles, zelfs in gedachten en uitspraken.
  Men moet bewindslieden vertrouwen, hoe durf je dat niet te doen aldus het kabinet.
  Misschien door ervaring, voortschrijdend inzicht, bewezen onbetrouwbaarheid of omdat diezelfde bewindslieden ons dat zelf verteld hebben?
  Was het niet Balkenende en Verhagen zélf die Bos vóór de verkiezingen uitmaakten voor leugenaar, draaikont etc…Was het niet Bos die Balkenende betichtte van een foute voorstelling van zaken en nu dezelfde voorstelling van zaken verdedigt?
  En Balkenende begrijpt ineens helemaal niets meer van dat wantrouwen van de burger ná de verkiezingen.
  Hoe hillarisch!!!!
  Was het niet Hirsch Ballin van de IRT affaire. Was het niet Donner die door de zijdeur verdween en door de voordeur weer binnenkwam en ‘zijn’eigen verantwoordelijkheid ontliep.
  Huursubsidie!! dacht toch echt dat Herfkens boven een inkomen van 17.000 euro per jaar zit.

  Wij hebben een onbetrouwbare overheid op ieder gebied die zelf nb. ooit gezegd hebben dat de huidige kabinetsleden liegen en draaien en een die de verantwoordelijkheid van haar beleid afrschuift op de burger via de gemeente waar men geen ‘recht’ meer haalt maar afhankelijk gemaakt wordt van een willekeurige ambtenaar, want dát is het gevolg. Je kunt als burger zo niets meer aanvechten omdat het geen landelijke wettelijke regeling meer is en dat zit erachter, verkapte bezuinigingen waar je geen verantwoordelijkheid voor neemt brengen onder de noemer “op maat snijden”
  En dan heb ik het nog niet over het beloofde zoet dat zeer bitter is gebleken.
  Zal ik jullie eens wat zeggen Ik geloof Balkenende m.b.t. dat liegen en ik geloof Bos m.b.t. verkeerd voorstellen van zaken, dat heet mijne heren ‘onbetrouwbaarheid’ van beiden.

  Reactie door Henny — zaterdag 5 april 2008 @ 19.43 uur