Kind zijn…

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil meer onderzoek laten doen naar de oorzaken van gedragsproblemen bij jongeren.

Veel kinderen krijgen volgens Rouvoet gedragsproblemen doordat er teveel van hen wordt gevraagd en doordat ouders te weinig tijd voor ze uittrekken. Steeds meer jongeren hebben het gevoel dat ze op zichzelf zijn teruggeworpen.

Een andere oorzaak is dat scholen steeds grootschaliger worden. “Onze pubers zijn nog hetzelfde als vroeger”, zegt Rouvoet. “Maar de sociale omgeving is veranderd.” (RTL-Nieuws)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 05 april 2008 :: 19.46 uur

48 Comments

48 reacties

 1. Ik vind dat dhr Rouvout te snel conclusies trekt.
  Gedragsproblemen bij jongeren zuller vast wel zijn maar de oorzaken zijn legio varierend van puberteit,ontplooingsmogelijkheden,
  geldgebrek,milieu en vele andere problemen kortom een leuke afstudeer opdracht voor sociaal werkers.

  Reactie door che — zaterdag 5 april 2008 @ 20.29 uur

 2. Des ochtends,verplicht ontbijt en naar school waar vervolgens de rest van de dag een verplicht programma wordt afgehandeld.
  Naar ieders disciplinaire pijpen dansen,en je eigen hormonaal profileren tegenover de rest van de pubers.Huiswerk maken….
  En heb je dan effe tijd van/voor je eigen ,….is er geen kloot te doen.

  MEER RUIMTE EN GELD VOOR JEUGDWERK mn voor de groep 11 t/m 15 jarigen.

  Reactie door taardje — zaterdag 5 april 2008 @ 20.48 uur

 3. Ik denk dat probleemdenken een probleem aan het worden is. Denken in problemen, re(a)geren in termen van problemen en besturen in termen van problemen. Lekker met z’n allen brandjes blussen zonder tot enige structurele verbetering te komen. Wat nalaten word is MOGELIJKHEDEN creeëren. In dit geval: mogelijkheid tot het opzetten van kleinschalig onderwijs? Mogelijkheden voor ouders om beter aan de opvoeding van hun kinderen te werken? Mogelijkheid om…

  Reactie door Ruurd — zaterdag 5 april 2008 @ 21.19 uur

 4. een regering/rouvoet/krijgt wat het zelf kweekt ..
  door jaren aan 1 de gezinnen uit te knijpen,de werkende arme/kiet spelende ouder/s of net niet.3=4 warme maaltijden per week komt al voor,het openen van de grensen voor weet ik veel wat voor niet zo gelieft spul,vooral als jij de bleep bent.
  enz enz,niet alleen goede voorbeelde doen goed volgen,ook het tegendeel.maar gelukkig het gaat weer verder onderzoeken naar de bekende andwoorden.

  Reactie door ad — zaterdag 5 april 2008 @ 22.18 uur

 5. Beste Jan en andere lezers,

  Ook ik heb kinderen in de tienerleeftijd en ik vraag me af of er van te veel wordt gevraagd. Ik kan als sympathisant van het Christen Unie gedachtengoed vaak goed mee met Rouvoet, maar vraag me toch af of we echt teveel van de kidz vragen. Voorbeeld: mijn dochter heeft een half jaar de tijd om haar dossier voor lichamelijke oefening af te ronden. Uiteindelijk krijgen we een brief van school (nadat ook de mentor reeds eerder met onze dochter een gesprekje heeft gehad) dat het dossier nog steeds niet is ingeleverd … Gewoon je verantwoordelijkheid nemen als leerling dus! Het is niet teveel gevraagd wanneer wel tijd hebt om een bijbaantje te hebben, te MSN-en en uit te slapen, en geen tijd heben om voor school de taken uit te voeren. Als ouders moet je dus (soms achter de rug om van je kidz) informeren of alles al is ingeleverd of niet…
  Nee, laat Rouvoet het maar goed onderzoeken en er achter komen dat de tieners van deze tijd “gewoon” meer achter de broek gezeten moet worden!

  Reactie door Henk - Eindhoven — zaterdag 5 april 2008 @ 22.24 uur

 6. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen na de geboorte van een kind. Wanneer gaan we dat in de wet aanpassen? Zou veel ellende voorkomen!!!

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 5 april 2008 @ 22.28 uur

 7. OORZAKEN ZIJN VOLDOENDE ONDERZOCHT
  De oorzaken van gedragsproblemen bij kinderen en tieners zijn inmiddels ruim voldoende onderzocht.

  Lichamelijke en geestelijk mishandelde kinderen worden veel vaker crimineel. Ook emotionele verwaarlozing door ouders komt vaak voor.

  26% van de Nederlanders is slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Dat leidt vaak tot psychische schade.

  Van 900.000 kinderen onder 12 jaar heeft een ouder psychische- of verslavingsproblemen. Datzelfde geldt voor een half miljoen jongeren van 13 tot 22 jaar.

  Armoede en eenoudergezinnen geven een hogere kans op gedragsproblemen bij jeugdigen.

  Veel kinderen worden langdurig ernstig gepest en daardoor geestelijk beschadigd.

  Professionele opvang van jeugdigen is onvoldoende beschikbaar.

  Al deze problemen zijn volgens mij sterk te verminderen door duizenden voorlichtingsvideo’s hierover via internet en tv. Die video’s kunnen heel goedkoop worden uitgewisseld met veel andere landen.

  VIDEO
  Een boeiende Amerikaanse lezing over opvoeden zonder straf. ‘The Truth About Consequences’.
  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=12520

  Reactie door Jaap Veldkamp — zaterdag 5 april 2008 @ 22.37 uur

 8. Het schijnt zo te zijn dat er steeds meer kinderen uit huis worden geplaatst vanuit gezinnen waar armoede heerst. Door voortdurende geldzorgen raken ouders gefrustreerd en gespannen hetgeen weer kan uitmonden in kindermishandeling. Onacceptabel natuurlijk maar de trieste waarheid is vaak wel dat wanneer er geen sprake zou zijn van armoede binnen deze gezinnen er waarschijnlijk ook geen sprake zou zijn van mishandeling. Verder zou Rouvoet er verstandig aan doen meer voor alleenstaande ouders te doen. Deze staan vaak voor de keus: of in armoede leven met een bijstandsuitkering, of gaan werken [wat natuurlijk ook nog eens verplicht is] en te weinig tijd voor de kinderen hebben. Wanneer de regering niets aan de armoede blijft doen zullen de problemen bij jongeren alleen maar groeien. Werk aan de winkel voor Rouvoet dus, hij zit tenslotte in het kabinet.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 5 april 2008 @ 22.56 uur

 9. Gek he, dat ouders geen tijd meer hebben voor hun kinderen? Als ze zelf al niet materialistisch zijn ingesteld (3 wagens, 5 vakanties) dan is het wel dat ze beiden moeten werken om rond te komen….Alhoewel..werken om je kind weg te kunnen doen ook niet alles is lijkt me…De overheid heeft zelf dit probleem geschapen!!! Kinderen hebben gewoon routine nodig, en dat gaat niet zo lekker met een sleutel om je nek, en/of 3 a 4 oppassen!!!!

  Reactie door johankivits — zondag 6 april 2008 @ 0.08 uur

 10. Mijnheer Rouvoet moet ook eens kijken naar de omgangwet. Co ouderschap in dit land is een lachertje. Kinderen die maar een ouder hebben om een indentiteit te ontwikkelen ontsporen negen van de tien keer. PAS kinderen hoor je regering niet over.

  Nu is scheiden natuurlijk niet de manier volgens het geloof van mijnheer Rouvoet, maar wel een maatschappelijk fenomeen.

  Reactie door Burger #0 — zondag 6 april 2008 @ 0.17 uur

 11. Als marktfundamentalist en christenfundamentalist Rouvoet meer onderzoek wil laten doen naar de oorzaken van de ”gedragsproblemen bij jongeren” is dat enkel en alleen In naam van God en des Gewins.

  De oorzaak van de ‘gedragsproblemen bij jongeren’ is de door de marktfundamentalisten en oorlogszuchtige christenen verziekte maatschappij, Meneer Rouvoet.
  Dus verwijder uzelf van het aangezicht van deze wereld voor altijd en altijd en het zal goed komen.
  Dank u.

  Reactie door koen — zondag 6 april 2008 @ 1.08 uur

 12. Ik moet er echt om lachen! Horde onderzoekers worden weer geldverkwistend aan het ‘moeilijke’ werk gezet. Tja, hoe zou dat nou toch komen dat steeds meer jongeren het gevoel hebben dat ze op zichzelf zijn teruggeworpen? “Professionele” denkrimpels moeizaam getrokken en boekwerken volgeschreven… de politiek op z’n best!

  Ach Rouvoet draai toch niet om de hete brij heen. De ‘Ciska-terreur’ heeft huis gehouden in dit land! Kinderen OPZIJ!!

  Kinderen… van ‘smorgens tot ‘savonds onder het toeziend oog van opvangjuffen weggezet, oma’s en opa’s achter de kinderwagen ingezet en burenregeling opgezet voor de ‘ontwikkeling’ van de vrouw… worden veel te vroeg oud. Meisjes van 8 met strings en veel te grote oorringen spiegelen zich in de vrouw van NU. Jongens van nog geen 9 werken na school de keukenlijstjes af en snijden het vlees zelf maar op zondag.
  OPZIJ OPZIJ, want het is tijd voor moeder de vrouw!

  Straten verlaten, speeltuinen uitgestorven… kinderbatterijen draaien op bikkelharde toeren. Magnetrons op drift voor tijd en haast. Weekenden bol van ‘kwaliteit’ en schuld voor doordeweekse nalatigheid. Het Stenen Tuinperk ingezet voor auto en camper, want de natuur gaat z’n gang…
  Ciska’s dream came true: MOORD aan de moeders en vrouwen VOORUIT!

  En zo was het, weledelgeleerde onderzoekers, dat pubers nog hetzelfde zijn, MAAR DE SOCIALE OMGEVING IS VERANDERD!!

  Staaltje ignorant taartenfeminisme van de benedenste plank!

  Reactie door Gloria — zondag 6 april 2008 @ 2.40 uur

 13. De vrouwen ontvrouwd, de mannen zo mogelijk nog meer ontmand en DUS de kinderen… slechts hinderen en een “probleem”…
  … In een maatschappij waarin God dood is verklaard en waarin – omwille van “de economie”- mensen zijn vervangen door werknemers en personen.

  Een doorsnee middenklassegezin heeft tegenwoordig een “eigen” huis, minimaal 1 auto, een hond, meerdere vakanties per jaar, “goede gesprekken” en “overleg” tussen de echtelieden, nogal wat mobieltjes, (want die zijn immers “onmisbaar”) een “gangbare” (en aangereikte) mening over van alles en nog wat (en dus eigenlijk GEEN mening) ………… en, o ja, ook nog 1 of meer kinderen “waar we alles voor doen”…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 6 april 2008 @ 5.32 uur

 14. Een grote oorzaak is natuurlijk ook maar die noemen we maar weer niet voor de voorzichtigheid ,de grote instroom.
  Waarbij de ouders zich al niet aanpassen en na 15 jaar nog geen Nederlands kunnen zodat de kinderen alzo niet de goede basis hebben.
  Verder leven deze mensen op twee eilanden (paspoorten) en zwemmen ze daar tussen en de kinderen zwemmen mee.
  Als ik naar de meeste ouders van deze kinderen kijk hebben ze tijd genoeg voor hun kinderen dus die argumentatie gaat niet altijd op.
  Dus zet dit probleem er bij,de deuren stonden of staan in dit land wel erg open.
  We moeten wel eerlijk blijven en alle benoemen toch.
  Om het probleem van jongeren op te lossen neem ik aan dat we alles vrijelijk moeten gaan benoemen.
  Me eigen natuurlijk aansluitende bij de eerder genoemde oorzaken hier.

  Reactie door De Hakker — zondag 6 april 2008 @ 9.06 uur

 15. Maar wanneer het op herindicatie thuiszorg aankomt moeten kinderen vanaf 5 jaar (!) in Nederland al meewerken. Immers als kind van een gehandicapte heb je minder rechten. De CU moet zich eens realiseren waar de besluiten van het kabinet echt toe lijden.

  Reactie door Irma — zondag 6 april 2008 @ 9.21 uur

 16. En wat zegt Donner in Tros Kamersmal.
  “Ach ik heb ook kinderen en zie mij hier nu zitten, ik werk ook.” Waar doet me dat aan denken; Ik moet ook inleveren, wie zei dat ook alweer oh ja De Geus.
  Ik denk dat het grootste probleem is de eerste vijf jaar waar binding moet ontstaan en wanneer kinderen niet meer in de opvang kunnen maar inderdaad de sleutel om de nek krijgen, juist op een moment dat de hormonen snakken naar avontuur en ze de neiging hebben niet alles meer te vertellen.
  In het week-end moeten ouders dan hard-lopen of anderszins hun conditie op peil houden, of als alleenstaande werkende moeder zonder geld je huis nog even aan kant werken.
  Kinderen die bij gebrek aan geld ‘s zondags en in vakanties thuiszitten gaan lanterfanten want hun vriendjes hebben geen tijd, zijn weg en de straat is voor het verkeer etc…
  Donner die daarbij geen enkel onderscheid maakt tussen alleenstaande werkende ouders op een minimum en hemzelf. Dacht dat het eerste toch echt iets anders was, ouders waar niemand even de druk kan wegnemen door even wat taken over te nemen, die contenue zorgen hebben en geen partner om ze te delen. Wat een autist is die Donner.
  Te grote scholen waar ieder kind een nummer is, de scholen kennen zelfs hun eigen leerkrachten niet meer. Maar ja wie is er niet verworden tot een nummer in deze maatschappij. De statistieken staan er vol van,je bent een statistisch gegeven geworden, je kunt er zelfs op veroordeeld worden,op die statistieken bedoel ik.
  Of je bent een koopkrachtplaatje.
  Dan nemen ze het salaris van Donner en een bijstandsuitkering gedeeld door twee. De uitkomst is dat Nederlanders het nog nooit zo goed hebben gehad.

  Reactie door Henny — zondag 6 april 2008 @ 9.45 uur

 17. ook al ben ik absoluut geen CU stemmer,ben ik het nu wel eens met Rouvoet.
  maar deze discussie en constatering hebben we hier en op andere “fora” in 2006 al voor gewaarschuwd en bediscussierd.

  Reactie door iew — zondag 6 april 2008 @ 10.00 uur

 18. Aangaand het grootbrengen van kinderen, willen regeerders het wiel opnieuw uitvinden.

  Maar de zaak ligt heel simpel:
  Weg met de armoedeplicht voor mensen die weinig weten, weinig kunnen en weinig kansen hebben.

  Kleinere scholen.
  Moeder mag gerust thuis blijven en zij krijgt om de zorg voor het gezin, een goed salaris.

  Maar jammer genoeg, pikken kopstukken in de handel, managers, mijnheer Balkenende, samen met de Koningin en haar familie, het meeste van wat de mensen behalve genoeg geld, allemaal nodig hebben, liever in voor hen zelf en hun vriendjes.

  En hun s krentenwegers, geven geld voor een gezondere en prettigere gemeenschap voor iedereen, liever uit aan oorlog voeren en JSF.

  De uitspraak van een Leermeester van Christenregeerders, Iemand, die zij, naar uit hun daden blijkt, het liefst met de nek aankijken:
  “Een Kameel kan gemakkelijker door de smalle poort die het oog van de naald wordt genoemd, dan dat een hufterige, rijke Farizeeër, deelgenoot kan worden aan her Rijk Gods, dat Ik U wil verkondigen”
  En in 2008, geld dat zelfde voor de Heer Balkenende en zijn CDA.
  Samen met andere pluchemaatjes, creëren zij een Rijk van Satan.

  Het is toch wel jammer, dat de Hel niet echt bestaat. Maar die was dan ook ooit bedacht, om vooral onwetende en arme mensen, tijdens hun leven en in een eveneens bedacht hiernamaals, flink te kunnen naaien, van hen plukken en net als door regeerders en zo, te kunnen parasiteren op de gemeenschap.

  Door verkiezingen kunnen wij Voor CDA en co
  toch wel een nare hel opzetten. Daar kuunen zij huilen en met hun tanden knarsen.

  Wat draaf ik toch weer onnodig door!

  Groeten van Haras. Prettige zondag. In vriendschap, welzijn en liefde.

  Reactie door Haras — zondag 6 april 2008 @ 10.28 uur

 19. De mens is fysiek gezien nog dezelfde als die uit het Stenen Tijdperk.
  Zijn omgeving is telekns veranderd mar relatief langzaam. Juist de laatste decennia is het zeer snel gegaan. We zijn over de grenzen gegaan van wat sociaal en ecologisch nog acceptabel is. De elite heeft nauwelijks ergens last van want zij creëeren hun eigen omgeving, sociaal (the folks on the hill, at the Riviera,etc. de condominiums), ecologisch (altijd op de mooiste lokaties met de minste vervuiling).
  Ze kunnen de beste producten eten maar vullen hun zaken met aandelen van bedrijven die viezigheid produceren (o.a. Unilver).
  De splitsing van de mensheid in rijk en arm veroorzaakt steeds meer ongelijkheid. Je kunt mooi praten over niet discrimineren wanneer je zelf ergens woont waar je geen last hebt van junks, van lawaaierige buren. Vanacht ben ik toch weer enkele malen geekt door luidruchtige heroinehoeren bijv.
  Ik discrimineer niet maar vind dat er met gelijke maten gemeten moet worden. Terugkoppeling is het devies. Wat gij niet wilt dat u geschiedt doet dat ook een ander niet.
  Onze dictator Bakellende hoort je niet ziet je niet en zwijgt je dood. Hij en zijn manetjes gaan gewoon hun gang alsof er nooit verkiezinge waren of zulen komen. Een schijnheilige dictator.

  Reactie door Lef — zondag 6 april 2008 @ 10.33 uur

 20. Toch maar even een duit in het zakje doen op dit topic. De verloedering van een deel van de jeugd komt door de verloedering van een deel van de volwassenen/opvoeders. Oorzaak en gevolg.

  Waarom zijn een deel van de huidige opvoeders niet in staat noodzakelijk gezag af te dwingen? Ik denk dat het verklaart kan worden door een “alles moet kunnen” mentaliteit die ontstaan is in een tijd toen het voor de wind ging.
  Toen ik klein was in de jaren 50 en ik iets fout deed, kreeg ik op mijn donder, of van mijn vader of desnoods van de buurman. Als je nu probeert een kind dat op straat rotzooi schopt aan te spreken, loop je het risico in het ziekenhuis te belanden. En dat is wat er verandert is.

  Waarom komt men nu pas met het zoeken naar de oorzaak? Een en ander is willens en wetens op zijn beloop gelaten.
  De vraag wat er aan te doen is moeilijk te beantwoorden. Ik denk dat er nog een generatie overheen gaat voordat het tij gekeerd is. Neemt niet weg, dat er nog prima jeugd bestaat met fatsoen en empathie naar de medemens. Mijn pleegdochter bijvoorbeeld.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulder. — zondag 6 april 2008 @ 11.27 uur

 21. Beste Jan,
  Thuiszorg in de wijk, dat is het SP streven waar ik achter sta.
  Kan de thuiszorg niet uitgebreid worden met zorg voor relatieproblemen, opvoedkundige problemen, psychologische problemen en een link hebben naar gemeente en overheid voor financiele problemenen andere dienstverlening zoals een creatieve oplossende wijkagent?
  Zodat je als mens altijd een luisterend oor hebt voor als je het niet meer weet. Gelijk vinger aan de pols, dus zorgbuurthuizen die ook voor leuke activiteiten gebruikt kunnen worden. Terug naar kleine schaal en zorg voor elkaar en niet steeds delen van de bevolking de schuld geven als er iets mis gaat. Samen maakt sterk!

  Reactie door Atie Zwaal — zondag 6 april 2008 @ 12.05 uur

 22. Er waren tijden dat men aandacht besteedde
  aan de kinderen. Maar dat waren andere tijden. Toen was er een andere God.
  De huidige God Mannon denkt daar anders over. Ook de politieke samenstelling was heel anders. Neem van mij aan een mens kan absoluut niet in volledige vrijheid leven, daarom de partij van de Vrijheid zal het niet maken.
  Hoe was de politieke samenstelling toen, heel anders. Ik heb een statistisch overzichtje van 1850-1903 opgezocht, waar de rode vlag heel klein was, maar inhoudelijk zaten de sociaaldemocraten toen heel anders in elkaar.
  Onze maatschappij zit wat opvoeding nu heel anders in elkaar, maar tegenover gesteld.
  Als je niet oppast gaat onze jeugd naar God, en welke God dat laat zich makkelijk raden. Letwel het milieu waaruit zij voortkomen is heel belangrijk.
  Wat zei vader Cats ook weer? Zoals de ouders zongen piepen de jongen.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Sta-2.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Sta.jpg

  Reactie door olle Henk — zondag 6 april 2008 @ 12.14 uur

 23. Kind van de rekening?
  De rekening wordt gepresenteerd!

  Reactie door FeeX — zondag 6 april 2008 @ 13.18 uur

 24. Pesten op school ! (het neemt weer toe las ik gisteren in de krant) is funest. De kinderen met de merkkleding en de grote bek worden met rust gelaten. Eenvoudiger kinderen die zacht zijn opgevoed opdat het gewoon van nature lieve kinderen zijn
  worden vermalen en getreiterd. En dat op de kwetsbare leeftijd van l3/l4 jaar. Blijvende gevolgen!
  De leraren hebben het door maar durven niet tegen de klas in te gaan, vaak omdat ze zelf ook al getreiterd worden.

  Als er niet een totaal andere mentaliteit op scholen komt, waarbij de leraren weer heel streng en rechtvaardig gezamenlijk gaan optreden, dan zullen er steeds weer getalenteerde goede kinderen tussen wal en schip vallen.
  En wat nog het ergste is: de getreiterde leraren worden niet gesteund door hun collega’s maar ook als kneusjes gemeden.

  En zo kan het kwaad steeds verder gaan en levens vernietigen.

  Uniforme schoolkleding en discipline, eerste vereiste. Zo niet, dan wordt de betreffende leerling verwijderd: ONGEACHT DE STATUS VAN DE OUDERS.
  Want o, daar hebben ze zo’n respekt voor op die scholen. Een Donner kind wordt met alle égards binnengehaald.En zal waarschijnlijk net zo’n arrogante hufter worden als zijn pa.

  Reactie door anne hilverda — zondag 6 april 2008 @ 13.34 uur

 25. Een beschaafd mens heeft het over goed en kwaad. Minderwaardige mensen hebben het over verlies en winst.

  Reactie door tgif — zondag 6 april 2008 @ 14.38 uur

 26. Opvoeding, zo heb ik me laten wijsmaken, steunde vroeger op de Drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Misschien is dat nu allemaal een beetje anders en lijkt opvoeden soms meer op een bezigheid te midden van de Drie C’s: Chaos in het gezin, Chaos op school en Chaos op straat. En daarom ook misschien ook chaos in de hoofdjes van onze jeugd.

  Toch denk ik niet dat vroeger alles beter was, hooguit overzichtelijker. Onlangs las ik een onderzoeksresultaat(‘k Weet niet meer waar of van wie) waaruit een opmerkelijk hoog welbevinden van onze jeugd naar voren kwam. Zeker als dat vergeleken werd met de ons omringende landen. Wat niet weg neemt dat ook in Nederland van alles mis kan lopen en loopt bij de opvoeding. Ik heb begrepen dat hulporganisaties die dan in moeten springen nog al eens langs elkaar heenwerken.

  Ik zou dus willen zeggen: beste meneer Rouvoet, ga niet lopen moraliseren over een systeem dat je toch niet echt wil veranderen, maar zorg dat die hulpverlening
  effectiever werkt.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 6 april 2008 @ 14.59 uur

 27. 22@ olle Henk.
  Henk,
  Het was juist in de tijd van vader Cats dat er kindjes geboren werden met houten zieltjes,stalen pieltjes en klootjes van slappe was.

  Reactie door Rinus c.s. — zondag 6 april 2008 @ 16.23 uur

 28. Goed punt van Rouvoet!Begin bij de basis en dat is het kind. Mooi dat hij hier aandacht voor vraagt. Moeten vele op dit forum toch met me eens zijn? tenminste als ik reacties uit vorige stellingen bekijk!

  Reactie door robert rb — zondag 6 april 2008 @ 17.31 uur

 29. Jong geleerd is oud gedaan.
  Zoals de ouden zongen, piepen de jongen.

  Reactie door Alex — zondag 6 april 2008 @ 18.43 uur

 30. Belang van het kind moet altijd voorop staan anders moet men er niet aanbeginnen.
  Bezint eer gij begint.

  Reactie door lapper — zondag 6 april 2008 @ 18.49 uur

 31. BETER PESTPREVENTIE EN VERMINDERING MEDIAGEWELD DAN ONDERZOEK OORZAKEN GEDRAGSPROBLEMEN

  @7
  Het geld voor dat onderzoek naar oorzaken van probleemgedrag kan beter worden besteed aan bewezen effectieve maatregelen tegen pesten en aan het terugbrengen van de verheerlijking van geweld in de media.

  Er zijn tegenwoordig twee bewezen doeltreffende methoden om pesten te verminderen. Dat is het regelmatig motiveren en mobiliseren van álle leden van ‘de groep’ tegen pestgedrag. Bijvoorbeeld een schoolklas of bedrijfsafdeling. Deze methode wordt ook gepropageerd door pestdeskundige Bob van der Meer. De ‘zwijgende meerderheid’ heeft namelijk veel macht en informatie over het pestgedrag.

  Ook speciale massageprojecten tegen pesten op scholen zijn erg effectief.

  Volgens recente samenvattende literatuuronderzoeken stimuleert de verheerlijking van geweld op tv geweld bij (jeugdige) kijkers. Deze websites gaan daarover:
  http://www.google.com/search?q=%22media+violence%22+2008+%22meta+analysis%22+television+study+effects+conclusions+behaviour+violent&num=100&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&hs=fuF&start=0&sa=N

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 6 april 2008 @ 21.43 uur

 32. Het schijnt – als je de techniek kent – zeer gemakkelijk te zijn om een kind te verwekken, iets moeizamer om het te krijgen, maar schier onmogelijk om het groot te brengen (voeding gaat nog wel, maar opvoeding …)
  Ik heb ooit eens een Spaanse journalist ondergedoken gehad, werd gezocht door de Franquisten. Die zei: “Als een zoon 15 wordt geef je’m 500 gulden (nu wellicht 5000 euri) en stuurt ‘m de hort op.
  Zit wat in.
  Iemand zei het hier: veel problemen worden gemaakt. En als je denkt dat je problemen hebt heb je al een probleem.
  Balkenende, Bos en Rouvoet – het zijn drie calvinisten. Kijk maar uit voor ze.

  Reactie door jk — zondag 6 april 2008 @ 22.35 uur

 33. Jeugd & Gezin, is dit niet deze stichting die inschattings fouten op fouten maakt?
  En die zouden dan nog meer moeten gaan onderzoeken……….
  Ik vertrouw mijn kinderen nooit toe aan deze kliek geitewollensokken die na 2 jaar opleiding SPW denken de wijsheid in pacht te heben.

  Reactie door Tukkersterror — maandag 7 april 2008 @ 0.27 uur

 34. @13
  Harrieke schrijft.

  In een maatschappij waarin God dood is verklaard en waarin – omwille van “de economie”- mensen zijn vervangen door werknemers en personen.
  …………….
  Het is toch wel frappant om te weten dat veel in gezinnen en organisaties waar god springlevend is, de meest walgelijk dingen gebeuren met kinderen.
  Dus de bovenstaande motivatie is niet echt realistisch om het probleem te verklaren.
  Of wel,God als levend of als dood te zien is geen belemmering om een kind als lust object te zien.
  Dus laten we geen valse hoop kweken en de zaken zeer realistisch bekijken en praktisch
  proberen op te lossen.

  Reactie door De Hakker — maandag 7 april 2008 @ 9.06 uur

 35. goede dag jan marijnissen,

  Het was heel gezellig dat je op onze school
  bent geweest. Ik hoop dat u ook genoten hebt.
  verders wens ik u veel succes in de 2de kamer.
  als er verkiezingen zijn dan stem ik op u.
  doe wat aan de uitval hier op de school het is echt vervelend.

  Reactie door hooghuislyceum — maandag 7 april 2008 @ 14.14 uur

 36. De mei vakantie is volgens Goedemorgen Nederland,te lang dit jaar voor veel ouders,die daardoor in de problemen komen met hun werk.

  een reisbureau was in dat gat gesprongen,en men zei letterlijk “de kinderen kunnen dus nu makkelijker worden uit besteed”
  men had namelijk weektourtjes gecreerd voor kinderen om dat probleem te ondervangen…

  de andere presentator van dit programma GMNL [Sven Kokkelman} leek van dat woord “uitbesteden” uit de mond van zijn collega presentatrice toch even te schrikken.

  “Rust, Reinheid en Regelmaat” is in scheidingszaken het eerste waar men je mee om de oren slaat als het bijvoorbeeld gaat om “bij wie het/de kind/eren moeten gaan wonen”

  dan is DIE verzorging/welzijn van het kind/eren inneens dattgene dat bepaald wie het gezag krijgt bijvoorbeeld.

  kinderen mogen/kunnen geen kind meer zijn in deze doorgeslagen liberale idiotie!
  en alle vertrouwen in dit kabinet stroomt met enorme snelheid weg,lees de kranten maar van vandaag:
  http://www.nu.nl/news/1514290/37/Nederlands_consumentenvertrouwen_slaat_snel_om.html

  Reactie door iew — maandag 7 april 2008 @ 14.43 uur

 37. VERVUILING
  Graag wil ik nog iets toevoegen aan de discussie over de probleemjeugd.Het is gemakkelijk om ouders de schuld te geven van de problemen maar er zijn veel meer autistische of adhd gevallen als vroeger.
  Zou dit niet kunnen onstaan door afwijkingen in de hersencellen/groei ontstaan via de vervuiling uit de historie?
  Onlangs was er op de Belgische tv een bericht waarin afgeraden werd om eieren van eigen kippen te eten omdat de kippetjes bij de mensen thuis in de grond historisch dioxinevervuiling opkrabben en via het pikken in de eieren importeren.
  Wat ik hiermee wil zeggen dat de grond,lucht en water allemaal al zwaar vervuild zijn door historische vervuilingen zoals asbestdeeltjes die uit de oude remschijven en banden kwamen,de vervuiling met meststoffen van het water,allerlei verfmiddelen,de medicijnresten die in het drinkwater terug te vinden zijn,allerlei restanten van onkruid en insectenbestrijdingsmiddelen in lucht en water,de koelkast-en drijfgassen en eventueel de onbekende chemische reacties/verbindingen van de vervuilingen op elkaar.
  Ook kun je zeker nog denken aan de fall out van Tjernobyl die wel degelijk gezorg heeft voor stijging van de normale stralingachtergrondwaarden.
  Misschien is het zinvol om dit in de eventuele onderzoeken te betrekken!

  Reactie door jan — maandag 7 april 2008 @ 15.02 uur

 38. @34 De Haker,

  Dit is niet specifiek voor christelijke gezinnen, maar een landelijk tendens.
  De vermoedelijke oorzaak is dat veel gezinnen geen tijd meer hebben voor hun kinderen, omdat beiden moeten werken om enigsinds hun hoofd boven water te kunnen houden.
  OF dat de ouders zijn aangewezen op een uitkering die zo laag is dat zij hun frustraties botvieren op de zwaksten in het gezin.
  Zet je daar een gefrusteerde jeugdzorg medewerker op, zal dit de zaak alleen maar verergeren.
  En zoals jij al aangaf moet er een praktische oplossing komen iemand die hun begeleid naar een stabiele leef gewoonten zonder stress van schulden en onbetaalde rekeningen.

  Reactie door Tukkersterror — maandag 7 april 2008 @ 15.19 uur

 39. Volgens mij is mede een oorzaak het steeds groeiende narcisme. Het zijn altijd de kinderen van de ander die a-sociaal gedrag vertonen, naar de eigen kinderen wordt met de grootst mogelijke vertedering gekeken. Een onderzoek wees dat eens uit. Als 80% dat vindt dan klopt er iets heel erg niet m.b.t. de inschatting van jezelf, je eigen kinderen…… en/of die van een ander. Als kinderen dat overnemen van de ouders “wij zijn beter dan de rest, WIJ doen niets fout maar altijd de ander” dan zullen ook zij een zeer verwrongen zelfbeeld en/of beeld krijgen óf de grootste moeite hebben te voldoen aan dat beeld van de ouders.
  Een ander onderzoek in relatie hiermee toonde aan dat de meeste ouders ‘overbezorgd’ zijn en te beschermend naar hun eigen kroost. Dat sluit hierop aardig aan.
  Daarnaast is er een tendens van hele grote verwachtingen hebben t.a.v. studie van de kinderen. Als ze op enig moment niet voldoen heeft de leerkracht dat voor elkaar gekregen, het ligt niet aan de capaciteiten cq. prestaties van het kind op dat moment maar de school is fout, de ouders komen op hoge poten ‘verhaal’ halen niet zelden in het bijzijn van hun kinderen.
  Deze verwachtingen op meerdere manieren vaak indirect geuit veelal in het bijzijn van kinderen leggen een grote druk op de kinderen zelf.
  Ik vind overigens dat de overheid hier fiks aan meedoet t.a.v. alle ingezetenen.
  De moeten maatschappij wordt overgedragen op kinderen. Ook in de ‘vrije’tijd moét er gepresteerd worden.
  Ik ben het niet geheel eens met de oude gezegden evenmin met de jaren vijftig opvoeding die toen uitvoerbaar en soms vruchtbaar was maar nu niet meer houdbaar is omdat de wereld rondom zoveel groter is ‘geworden’ zoveel minder overzichtelijk, minder controleerbaar, meer beinvloedt. Ik dacht vroeger ook dat ‘eerlijk het langst duurde’ helaas ben ik erachter dat ook dát niet klopt al zal ik dat in het bijzijn van kinderen nooit zeggen.
  Laat de tegeltjeswijsheden wat mij betreft maar bij het CDA.

  Reactie door Henny — maandag 7 april 2008 @ 16.01 uur

 40. Wat is er veranderd ?

  Ouders ” dumpen ” hun kind al gauw op straat ( wegens het feit dat de ouders moeten werken tegen een inkomen , waar vroeger een van de ouders voor werkten .

  Twee : het onderswijs m.b.t tot de technische scholen ( VMBO , MBO , HBO ) zijn zodanig slecht geworden dat een puber nauwelijks een uitdaging om dit onderwijs te volgen , verliest : het is meer een “bewaarschooltje ” geworden totdat mebn 18 jaar oud is geworden en met weinig vaardigheden op de arbeidersmarkt terecht komt : alleen met mondtje is volledig ge-optimalisssert ( Het bluffen ) .

  De pubers ondervinden nauwelijks “weerstand ” in hun grenzen te verleggen , dus ….

  Reactie door Fred — maandag 7 april 2008 @ 18.29 uur

 41. Even wat filosofie, poëzie:

  Als das Kind Kind war,
  wußte es nicht, daß es Kind war,
  alles war ihm beseelt,
  und alle Seelen waren eins.

  Voor het hele gedicht van Peter HAndke (gezongen door Bruno Ganz in de film van Wim Wenders!)

  http://www.wim-wenders.com/movies/movies_spec/wingsofdesire/wod-song-of-childhood-german.htm

  Reactie door Lef — maandag 7 april 2008 @ 19.14 uur

 42. heb een rapport van Jeugdzorg in bezit. drie weken geleden gedateerd. conclusie: vader doet dit voor eigenbelang, zijn omgangsrecht is wezenlijker dan het BELANG van het kind.
  schiet me lek. moeder slaapt al negen jaar naast kind. incl. vriendjes. niets aan de hand.

  Waar is U NU meneer Rouvoet???

  Reactie door Roodkapje — maandag 7 april 2008 @ 20.19 uur

 43. @39 Henny.

  Vooropgesteld het is voor mij lang geleden
  dat ik iets met het opvoeden van kinderen te maken had. Ik moet erbij zeggen ik kom uit een Christelijke familie en de opvoeding die krijg je vanaf je jeugd mee.
  Mijn ervaring is heel eenvoudig, a-sociale gezinnen hebben de meeste a-sociale kinderen en sociale gezinnen hebben de meeste sociale kinderen. Volkswijken hebben de meeste problemen. In de opvoeding speelt de rol van de moeder toonaangevend, wie kent de uitspraak niet, als je dat nog één keer doet, dan zeg ik het tegen je vader. De vader was het gezag en het hoofd van het gezin. Dit klinkt ontzettend ouderwets maar het werkte wel.
  Ik herinner dat mijn grootvader de leuningen van de stoelen in de keuken had afgezaagd om de kinderen te leren rechtop te zitten tijdens het eten. Dit was geen tegeltjes wijsheid, maar wie niet luisteren wilt moet maar voelen. Toen kwam de periode: Dat moet kunnen en weg was het gezag. De meester in de klas moest met Jan aangesproken worden en liep in een spijkerpak. Moet ik nog verder gaan? Hoe meer kinderen des te meer problemen, die Rouwvoet doet mij denken aan die Pastoors die aan de deur kwamen waarom er zo weinig kinderen geboren werden, want het aantal gelovigen liep sterk terug. Nu zitten wij met overbevolkt landje waar de grenzen zijn open gegooid en iedereen mag hier komen werken als het maar onder het minimum loon is. Vele varkens maken de spoeling dun, dat is geen tegeltjes wijsheid maar pure werkelijkheid.

  Reactie door olle Henk — maandag 7 april 2008 @ 21.25 uur

 44. @ 12 Gloria

  Dit is literair van het allehoogste niveau; ironisch cynisme opnieuw uitgevonden.

  Mijn god wat kan jij prachtig schrijven.

  Zelfs mensen met een betonnen bord voor de kop als JPB zullen nu toch wel begrijpen waar het om draait.

  Allemans hart lekt van de doordringende realiteit.

  Ik heb ze allemaal gelezen ; van Reve, Mulisch, Claus tot Haverschmidt maar in dit genre smachten zij slechts enkel hartverscheurende begeerte bij het lezen van jouw teksten.

  Ik ben ondersteboven.

  Niks moraal van het verhaal; dit is het hart van de waarheid.

  Oh Gloria.

  Reactie door ACE — maandag 7 april 2008 @ 21.45 uur

 45. LEREN OPVOEDEN IS NODIG
  @7 en 31
  Ik denk dat veel gedragsproblemen en emotionele problemen van jeugdigen ontstaan doordat de ouders niet genoeg kennis hebben over opvoeden.

  ‘Opvoeden’ moet een vak worden in het onderwijs. Dat is ook nuttig voor mensen die geen ouder worden, omdat het inzicht geeft in gevoelens en gedrag van mensen.

  VIDEO
  Hier zie je een heel praktische Amerikaanse lezing over opvoeden. Over het stimuleren van verantwoordelijkheid en morele waarden bij kinderen. Het wordt duidelijk, leuk en bevlogen verteld.

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=14385

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 7 april 2008 @ 22.32 uur

 46. @43 olle Henk

  en alleenstaande ouders met een uitkering die leenbijstand/bijz.bijstand aanvraagt voor een nieuwe koelkast/wasmachine bv,krijgt te horen:nee daar had u voor moeten sparen…
  maar nu heeft die ouder dat gedaan en vraagt men vrijstelling van gemeentelijke en waterschapsbelasting aan,en krijgt te horen: nee want u heeft een aanzienlijk spaartegoed…
  en al jaren pakken de gemeentes de Voorlopige Terruggaaf af van die alleenstaande ouders,waar ook de kinderkorting in zat verwerkt en die wettelijk niet ingehouden mocht worden.[nu vervangen door kinderkorting]
  en al dat geld hebben deze ouders nog te goed!! en waar blijft ons beloofde [gelogen] zoet?!
  nee olle dit zijn geen tegeltjes wijsheden maar FEITEN!

  maar wij zijn roependen in de woestijn olle,en hevelen ze wéér méér bevoegdheden over naar deze gemeentes,want dat verdient extra lekker!

  nu sp ?!
  nu is de tijd?!

  Reactie door iew — dinsdag 8 april 2008 @ 11.23 uur

 47. Misschien komt het omdat in Nederland een daadwerkelijke opvoeding ontmoedigd word door ons ‘gezins georienteerde’ kabinet? We moeten massaal kinderen krijgen, maar moeders worden tegelijkertijd aangemoedigd hun kinderen vanaf een een paar weken oud bij de opvang te dumpen en te gaan werken, paar dagen per week, want Nederland vergrijst.

  Vervolgens na een lange werkdag het kind even halen, boodschappen doen en eten maken, daarna door naar bed. In het weekend moet er nog wat achterstallig huishoudelijk werk gedaan worden, kinderen zijn vaker ziek, dus meer gebroken nachten en langere dagen, moeiere ouders en kids, dus wat is de daadwerkelijke tijd die ouders met hun kids doorbrengen en ze opvoeden? Uiteraard moet dat kleine beetje tijd dan wel quality time zijn, dus laten we vooral alleen leuke dingen doen dan.

  Het leven is zo duur geworden dat je veel mensen ook wel beiden moet werken en anders willen mensen zoveel luxe dat ze niet bereid zijn wat in te leveren.

  Kinderopvang is handig hoor, en de buitenschoolse opvang die er nu maar tot 7 uur moet zijn, het kind word er perfect verzorgd, maar verzorgen is niet opvoeden. Nu na een paar jaar krijg je niks dan ellende met die groep kinderen die verzorgd maar niet opgevoed zijn, die achterstanden en gedragsproblemen hebben. Is toch logisch ook?

  Ik doe het met wat minder geld en luxe, maar ben wel thuis voor mijn zoontje van twee. Ik vind persoonlijk thee met een koekje om 4 uur na school ook helemaal zo gek nog niet. Hij doet het er prima op.

  Reactie door Kayleigh — dinsdag 8 april 2008 @ 13.57 uur

 48. Minister Rouvoet is de meest fatsoenlijke kabinetslid. Maar ik vind het zeer jammer dat hij te snel genoeg nam met de valse beloftes van Bos en Balkenende. Dhr Rouvoet ging te snel in zee met Bos en Balkenende. Ik had gehoopt op een linkse samenwerking tussen dhr Marijnissen, Femeka Halsma en dhr Rouvoet. Dat had meer vruchtbaar samenwerking kunnen zijn.

  Dit land is het meest jeugd en gezin onvriendelijke land in Europa.

  - Armoede 500,000 kinderen leven in armoede.
  - Groen is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor zichzelf heren herenhuizen en kantoor en bedrijfsterreinen. Wat is overgebleven is niks meer dan hondenbak.
  - Seks, Drugs en asociale programma’s zijn overal in steenworp afstand en onverwacht in daglicht op TV.
  - Scholen die hun lessen niet waarmaken.
  - Een deel van de ouders die slechte voorbeelden zijn.
  - Werkende arme ouders die door een gewone baan hun gezinnen niet kunnen onderhouden.
  - Tekort aan kwaliteit tijd in de gezinnen.
  - Gratis boeken komt in ruil van forse inlevering op andere terreinen.
  - Consumptiecultuur op school.

  Ik weet dat Minister Rouvoet goede wil heeft en toont maar vind het zeer jammer dat hij in zee ging met Balkenende en Bos. Want Balkenende en Bos komen uit bedrijfsleven en behartigen de belangen van zakkenvullers in dit land. Die hebben geen boodschap aan wat de gewone mensen en hun kinderen meemaken.

  Reactie door khosrow — dinsdag 8 april 2008 @ 19.11 uur