Moe van loonmatiging

Ongeveer 30.000 werknemers uit vele EU-landen verzamelen zich zaterdag in de Sloveense hoofdstad Ljubljana om te betogen voor hoger loon en meer koopkracht. (…) “We zijn de loonmatiging beu”, zei topman John Monks van de organiserende Europese vakbond ETUC. “Sinds 1995 dalen de lonen als deel van het bruto nationaal product, maar de winsten stijgen. Topmanagers verdienen nu tot 300 keer meer dan hun werknemer. 30 Miljoen mensen krijgen een loon op de armoedegrens.” (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 07 april 2008 :: 0.55 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Vast geen managers, consultants en dokters bij die 30.000. Hoog tijd dat globalisering ook op deze mensen wordt losgelaten.

  Reactie door Mich — maandag 7 april 2008 @ 8.11 uur

 2. ach… Bos heeft daar al lang een weerwoord tegenover gezet,en heeft probeert nu al te zorgen dat we in 2009 niet meer loon gaan eisen,in ieder geval heeft hij het zo verwoord: http://www.nu.nl/news/1512682/30/Bos_houdt_rekening_met_tegenvallende_groei_2009.html

  maar weet iedereen nog dat ze ons wel opriepen om niet op onze knip te gaan zitten maar gewoon uit te geven?

  ook de “ikke ikke” cultuur was te ver doorgeschoten volgens dit kabinet,maar dan moet dit kabinet zelf eens stoppen met het promoten daar van!

  en dan zichzelf ook nog eens 30% loonsverhoging geven?!

  volgens mij was het niet de film Fitna en ook niet de dreiging uit internationale hoek dat Balkenende zorgen baarde,en maakte dat hij voorzorgsmaatregelen diende te nemen,maar een escalatie van de onvrede bij de burgers die misschien wel zou kunnen doorslaan en zich tegen hen zou kunnen keren.

  ““We zijn de loonmatiging beu”, zei topman John Monks van de organiserende Europese vakbond ETUC.”

  dat zijn wij hier in Nederland ook!
  ik wil mijn beloofde zoet!

  door fouten van de belastingdienst staat er nu een enorm [voor mij dan] bedrag op mijn rekening bijgeschreven sinds een jaar,maar terugstorten kan niet zegt men mij,want dan storten ze het toch weer op mijn rekening,totdat ik een definitieve bescjikking krijg,men zegt mij dat ze daar 3 maximaal jaar over mogen doen.

  maar daardoor loop ik wel mijn vrijstelling van gemeentelijke en waterschapsbelasting mis,want ik heb een aanzienlijk spaartegoed zegt men dan…

  Reactie door iew — maandag 7 april 2008 @ 8.56 uur

 3. Er moet een puntensysteem te verzinnen zijn die aangeeft wat de directe en indirecte waarde is van geleverde arbeid en/of dienst.
  Het gaat tenslotte over een eerlijke verdeling van geld en goederen. Misschien iets om uit te werken en te publiceren?

  Reactie door Joop Schouten — maandag 7 april 2008 @ 10.31 uur

 4. Ja de feiten liegen er niet om. En het zal nog erger worden wanneer Balkenende de illegale overdracht van onze macht naar Europa afrond. Immers de regering heeft ons mandaat het land te regeren, maar we hebben via onze stem nooit een mandaat gegeven dat het kabinet de macht zomaar kan overdragen aan Europa. Ik vraag me serieus af hoe slecht het nog moet worden voor de Europeanen voordat ze inzien dat we op de verkeerde weg zijn. De hoop dat de topmanagers enig moreel besef krijgen heb ik reeds opgegeven.

  Reactie door Irma — maandag 7 april 2008 @ 10.44 uur

 5. Schuldsanering is wat mensen overkomt, die
  volstrekt goed kunnen omgaan met hun geld.
  Als verplichte uitgaven, de reguliere in-
  komsten overtreffen er geen reserve te ma-
  ken is voor onvoorziene omstandigheden, dan
  zijn de prijsstijgingen daar al 15 jaar erg
  schuldig aan, en tevens de beleidslijnen die aangepast hadden moeten worden.
  Veelal zijn mensen tevreden met hun soms
  geringe inkomen, MITS ze er maar in REDELIJKheid hun verplichte uitgaven mee
  kunnen dekken.
  Ook dit Kabinet, lapt die zienswijze aan de
  (l)aars en ‘gelooft ‘t wel’, ‘t zit de tijd
  wel uit’, en dat genereert een volkomen te
  begrijpen agressie.
  De kleine man/vrouw WIL GRAAG met ánderen
  délen, maar offert er vaak meer dan een ge-
  zonde nachtrust aan op, bezwijkt door druk,
  raakt in een negatieve spiraal en depressie
  en de Regering maar vragen, ‘HOE DAT NOU
  TOCH KAN’??? THINK ladies and gentlemen:
  THINK !

  Reactie door Madelief — maandag 7 april 2008 @ 11.07 uur

 6. Europa is een superstaat in wording op basis van kapitalisme. Men heeft kunnen ervaren hoe men bezig is de grenzen naar het oosten weer te verleggen ten nadele van een systeem dat het westen niet welvallig is. Vrijheid, Blijheid. Voor wie? Het resultaat is altijd het zelfde, de graaiers en zakkenvullers geschoold op academisch niveau zullen altijd aan het langste eind trekken. Een socialistisch Europa waar onze voorouders voor vochten ligt bij het grofvuil.
  Nu moet men niet zeuren, dit is de wil van het volk dat op een democratische wijze gekozen heeft voor dit systeem.
  De schuldige zijn de leiders van de socialistische gedachten die het verkeerde geloof verkondigd hebben. Die denken nu, ik zing mijn tijd wel uit, na mij de zondvloed!
  Nu heb je van die politieke eikels die zeggen hardop dat zijn politieke golfbewegingen. Alles wat na de tweede wereldoorlog is opgebouwd (uit angst voor het communisme) is/ wordt nu stelselmatig afgebouwd onder de kretologie van: Ben ik mijn broeders hoeder danwel een ieder moet zijn verantwoordelijk nemen. Vandaar dat het aantal zelfmoorden schrikbarend toeneemt. Dat wordt gezien als zelfreinigend vermogen van de maatschappij. Blind, stekend blind zij de super regenten geworden.
  Rouwvoet wil kinderen erbij, ik zeg terug naar de 10 miljoen anders hebben wij sraks niets meer te eten.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Afscheidsbrief.mht

  Reactie door olle Henk — maandag 7 april 2008 @ 11.23 uur

 7. Nou, dan wordt het tijd voor een europeesche C.A.O..
  Waarbij uiteraard het hoogste minimumloon binnen de E.U. als uitgangspunt wordt gehanteerd.
  Begin maar met een goede landbouw CAO,zodat de problematiek rondom de oost-europeesche arbeiders ineens opgelost wordt.

  Reactie door taardje — maandag 7 april 2008 @ 12.52 uur

 8. Jammer dat we ons zo druk moeten maken over procenten.
  Het werkelijke probleem gaat over factoren.
  Het kapitalistische stelsel is zo inefficiënt dat de gehele aarde er kapot aan dreigt te gaan.
  Ook onszelf richten we te gronde. Door onze industrie naar China te verplaatsen en onze kassen vol te plempen met Polen en heet te stoken met onze laatste aardgasreserves vernietigen we onze eigen beschaving.
  In plaats van eigen energievoorziening te ontwikkelen schuiven we honderden miljarden naar decadente oliesjeiks.
  En dat alles niet voor eigen welzijn maar alleen om van onze ‘eigen’ miljardairs triljardairs te maken.

  Hoe ik daarbij kom, factoren? Kijk eens om je heen. Als er bij het station 3 bakken met kranten staan verspillen we een factor drie.
  En gratis bestaat niet. Door de peperdure advertenties worden we verleid 30 euro te betalen voor een flesje alcohol met een geurtje, wat niet meer waard is dan 30 cent.
  Een factor 100.

  Wat hieraan te doen? Dat is niet zo moeilijk: saneren.
  En dan niet (alleen) de ZW, WAO, bijstand, arbeidsrecht etc. maar het patentrecht, auteursrecht, merkenrecht, media, marketing en fiscaal regiem en zo voort.
  Simpel.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 7 april 2008 @ 14.51 uur

 9. procenten i.p.v centen leidt op den duur tot grote inkomensverschillen.
  B.v bij een inkomen 10000 euro per jaar
  3% erbij 1e jaar 10300 euro.
  2e jaar 10609 euro.
  3e jaar 10927 euro.
  B.v bij een inkomen van 100000 euro
  1e jaar 103000.
  2e jaar 106090.
  3e jaar 109273.
  In drie jaar tijd een kleine 10000 euro inkomens verschil.
  O.k er moet belasting betaalt worden maar met hypotheekrente aftrek en een reservering voor de oudedag(in een eigen B.V)kun je de schade beperken.
  maar een rechtvaardige inkomens verdeling is het niet.

  Reactie door che — maandag 7 april 2008 @ 18.53 uur

 10. Madelief, — maandag 7 april 2008 @ 11.07 uur,

  Over agressie gesproken,

  Na het zien van Buitenhof van afgelopen zondag, heb ik het rantsoen ergernis voor minstens komende week al helemaal opgesoupeerd:
  Eerst twee vrouwelijke hotemetoten over “carrieremaken door vrouwen” die, alsof iedere vrouw dat zo wil en alsof er nooit een einde komt aan door dergelijke types gesteund rechts en kapitalistisch beleid (dat hopen ze wel waarschijnlijk!)…
  … en dan…. een superzalvende en nietszeggende Abraham de Swaan over Amerika die -voor mij in ieder geval- ervan getuigde of geen moraal en ethiek te bezitten, of te schijthuizerig is, of zich misschien indekkend met “wetenschappelijke objectiviteit”, een fluwelen deken probeerde te leggen over de morele, politieke en financiele ramp die Amerika al lang is…

  “Gekken” hebben het bij hun intensieve zelfreflecties tegenwoordig moeilijk en zullen veel vaker dan vroeger welhaast wanhopig worden in hun pogingen “normale” mensen te vinden om als referentiekader te gebruiken, teneinde hun eigen geestesgesteldheid “te plaatsen”…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 7 april 2008 @ 19.18 uur

 11. Het volk in dit land schiet zich zelf af.
  Zo gauw een deel de knuppel in het hoenderhok gooien door te staken begint het ander deel te huilen dat ze het slachtoffer zijn van deze actie.
  Huilende moeders hier over hun lopende de zoontjes,jaloers schrijven ik verdien nog slechter en de politie is mijn vriend niet,nu heeft het mijn sympathie niet meer ik moet met de auto in een file staan,
  openbaar vervoer mag wel staken maar dan moet ik gratis vervoer hebben.
  Van mij mag de regering nog meer de strop aan halen tot dat 95% van de bevolking van ellende niet meer weet waar ze het zoeken moeten.
  Persoonlijk zou ik ook zo laffe egoïstisch zombie bevolking uit persen,al is het maar om hun slaafsheid en lafheid te openbaren.
  Het symbool voor van deze uitpersing is de monarchie die de onderdanigheid en de slaafsheid de afgelopen honderden jaren heeft gebruikt om zich gigantisch te verrijken.
  En waar zelfs een socialistische partij deze
  een handreiking heeft gegeven omdat ze het hebben aanvaard al een vast gegeven.
  Pak maar in met de handel,het vooruitzicht dat beter wordt is onzinnig.

  Reactie door De Hakker — maandag 7 april 2008 @ 21.07 uur

 12. Ik snap niet, waarom mijnheer Balkenende en andere mensen die regeren, hier zo dikwijls woorden afgezeikt.
  Mijnheer Balkenende, die lijkt mij een keurige kristen te zijn, die elke zondag naar de kerk gaat En die zeker een hele euro op de collecteschaal neerlegt.
  En waarom mag die goeie man, geen dertig procent meer verdienen. Hij is toch wel heel bijzonder, vind ik
  Hij zorgt er toch maar mooi mee er voor, dat wij zonder oorlogsgeweld deelgenoot worden van een enkele, grote Europese staat. Daar door wordt de dure Koningin tenslotte overbodig!

  Het is toch wel jammer dat ik nu geen tijd meer heb om in 300 woorden alles op te noemen wat onze regering allemaal goed doet.
  Ik heb niet eens tijd om de typefouten te corrigeren.

  Wel terusten.

  Groeten van haras.

  Reactie door Haras — maandag 7 april 2008 @ 22.10 uur

 13. Mooie feiten lees ik hier altijd….leg ze eens glashard neer in de 2de kamer……Neem dan niet weer genoegen met een antwoord dat niets toevoegt aan de gestelde vraag!! Vraag JP maar eens hoe het komt dat zoveel mensen armoede kennen en waarom er in bepaalde steden zoveel angst heerst!! Deze premier is meester in het GEEN antwoord geven…doe daar iets mee, wees weer scherp!!!!!!!!!!

  Reactie door johankivits — maandag 7 april 2008 @ 23.15 uur

 14. Madelief
  ben nooit in schuldsanering gekomen omdat ik het zelf niet wilde. mijn hersenen werkten een poos(je)niet. waar je ook om steun aanklopte de deur bleef dicht. werd ziek. co-ouder. geen wao. geen bijstand. HONDERD EN VIJFENTWINTIG guldens om mijn kind, huur ed te bekostigen. ben weer gaan werken. waarschijnlijk heb ik nu +/- 40.000 guldens betaald, omdat je boete op boete krijgt. heb nog steeds een loonbeslag. afgekeurd volgens de nieuwe De Geus normen en waarden van Hoogervorst.
  weet wat het is om in een teil je was te koken en afgesloten te worden van WATER, electra en gas.
  Ik weet dat ik mijn ‘schuld’ drie dubbel dik heb betaald en nog steeds doe. alles staat op papier of is gemeld.

  met groet,

  Reactie door Roodkapje — maandag 7 april 2008 @ 23.27 uur

 15. Tsja, op deze manier krijgt globalisering van de economie een heel slechte naam. Een maatschappelijke elite eigent zich de voordelen er van toe, de rest heeft het nakijken of mag de klappen opvangen.’k Kan me niet voorstellen dat dit goed blijft gaan.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 8 april 2008 @ 1.35 uur

 16. maar Donner trekt zich nergens wat van aan,zoals gewoonlijk: http://www.nu.nl/news/1515879/34/%27Reparatie_koopkracht_niet_nodig%27.html

  maar wel in de krant/media zeggen dat hij het goed keurt dat in Duitsland de lonen (fors) omhoog gaan omdat zij de afgelopen jaren stil zijn blijven staan.

  en op de emigratiebeurs liep het storm!

  nu sp ?!
  nu is de tijd?!

  en de volksverlakkerij gaat gewoon door onder het toeziend oog van de oppositie…

  Reactie door iew — dinsdag 8 april 2008 @ 10.42 uur

 17. Als je de tering naar de nering weet te zetten heb je geen schuldsanering nodig.Wij hebben 1,5 jaar dubbele lasten gehad van enerzijds een nog onverkocht huis en anderzijds een huurhuis.Door de uitgaven aan te passen zijn we die tijd heelhuids doorgekomen.
  Maar sommigen word het wel heel moeilijk gemaakt; je moet een flatscreen tv, een senseo en wat-al-niet in huis halen om nog mee te tellen voor (schoon-)famillie, kennissen of buren…dáár weerstand aan te bieden is niet iedereen gegeven.Schijn ophouden kost geld, inderdaad.

  Reactie door Magriet — dinsdag 8 april 2008 @ 11.40 uur

 18. Ja JohanKivits, je hebt volkomen gelijk. ER staat hier genoeg stof opgeschreven om hele grote kamerdebatten aan te wijden.
  En iedereen weet dat Jan Balk een nietszeggende nul is, alleen bedreven in het geven van nietszeggende antwoorden en daar een speciaal bekje bij te trekken, waaruit moed beleid en trouw spreekt.

  Hoe is het mogelijk dat de kamerleden, oppositie als geheel en van afschuw vervulde pvda-ers, niet met gebalde vuisten opstaan als ze weer met een balkenkluit in het riet worden gestuurd.

  Laat die boel toch springen, pvda. Het zal jullie zetelwinst opleveren sukkels!!!!!!!!

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 8 april 2008 @ 13.58 uur

 19. @17 Margriet.
  Er zijn ook andere oorzaken aan te wijzen waardoor iemand de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen dan het kopen van een platscherm op andere luxe. Ik vind je opmerkingen nogal stigmatiserend voor mensen met bovengenoemde problemen. Vergeet niet dat er legio gezinnen zijn die door jaren stilstand en/of achteruitgang al die verhogingen niet meer kunnen op brengen. Het zit hem niet in luxe maar in de kosten voor levensonderhoud dat steeds maar duurder wordt.

  @16 iew, Donner moet zich doodschamen, vanuit zijn riante huis met een hypotheek van om en nabij de € 1.000.000,00 en een salarisverhoging van 30%. Dat is makkelijk praten.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulder. — dinsdag 8 april 2008 @ 15.58 uur

 20. het is in feite heel simpel:

  We hebben sinds een paar jaar in de EU landen, die eigenlijk straatarm zijn en die nu moeten delen in de welvaart hier..

  Dat houdt in, dat de welvaart in landen zoals Tsechie en Polen of Roemenie langzaam omhoog gaat an dat het bij ons richting nivo van die landen gaat niveleren. De wet van de communicerende vaten. Dat veel mensen hun premies etc niet meer kunnen betalen al hebben ze een 40 urige baan, dat zal de beleidsmakers een worst zijn. het liefste schaffen ze het minimumloon ook nog eens af en de ontslagbescherming zodat er morgen zomaar iemand uit bv India je werk kan overnemen. We mogen in plaats van loon een zakgeldvergoeding krijgen. Eigenlijk glijden we langzaam af naar het communisme wat dit betreft. Bovendien klonteren bedrijven in dezelfde branche aan elkaar vast tot 1 geheel en dan heb je gewoon een monopolie. De zorgsector, de communicatie en de energiesector zijn daar voorbeelden van.

  neocommunisme

  Reactie door ReneR — dinsdag 8 april 2008 @ 17.13 uur

 21. Ik neem het de vakbonden heel kwalijk dat zij volop meedoen in de stigmatisering van loontrekkenden, door zelfs maar geringe, nauwelijks de inflatiebijbenende loonverhogingen meteen te bestempelen als “inflatieverhogend”.

  Me dunkt dat inflatie op dit moment vooral wordt veroorzaakt door de V.S. met zijn scheepsladingen ongedekte, en dus waardeloze, “pretdollars”.
  Ook de EU, waaraan wij ongevraagd “mogen” meedoen, doet een flinke duit in het zakje door meer geld bij te drukken dan verantwoord is.
  Voorts: al die enorme (en onverdiende) topsalarissen van het groeiende leger graaiers zou de inflatie n iet doen stijgen… alsmede de gigantische winststijgingen en het zeer inefficiente en kostprijsverhogende gesleep van hot naar her met allerlei grondstoffen, halffabrikaten en zelfs levende dieren…?

  En dan dit nog: er zijn louter terwille van het met de moraal niet zo nauw nemende beleggers honderden miljarden dollars (en euro’s) in “de economie geinjecteerd”…je kunt dus zeggen dat om het kapitaal te beschermen “gewone” mensen, zoals altijd, de rekening mogen betalen.

  En dan krijgen ze met hun meer dan gerechtvaardigde looneisen ook nog het stigma “de inflatie aan te wakkeren”…

  Dit is een van de grote leugens van het kapitalisme, die onderhand wel eens mag worden ontmaskerd.

  Wat mij betreft mogen de komende tijd de looneisen fors zijn, het wordt zo langzamerhand tijd…en minstens een deel daarvan slaat dan weer neer bij de nog onfortuinlijker uitkeringsgerechtigden met een minimaal inkomen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 8 april 2008 @ 17.22 uur