Leraren in actie!

donderdag 10 april 2008 :: 21.48 uur

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Ruim tweehonderd leraren demonstreerden vandaag in Den Haag op de Lange Voorhout waar de bonden met minister Plasterk onderhandelen over het lerarentekort. Op deze manier wil de actiegroep Leraren in Actie de onderhandelaars aansporen om met forse verbeteringen voor het onderwijs te komen. Je leest er meer over op de SP-site

Sinds vandaag kun je bij de zendtijd voor politieke partijen ook bovenstaande registratie van de vorige demonstratie – op 26 maart zien.

Wil je de gesprekken in z’n geheel zien, dan kan dat hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

19 Comments

19 reacties

 1. Ik vraag mij nu echt af welke beroepsgroepen er nog gaan volgen. De werkende mens wordt hierdoor wel uit elkaar gedreven.
  Gouden tijden voor de bonden die een paar procent prijscompensatie binnen slepen. Al eerder op de diverse topics over acties en stakingen heb ik geschreven dat het gevolg hiervan prijsstijgingen zijn waardoor WAO-ers AOW-ers mensen in de bijstand het kind van de rekening zijn. Solidariteit is het bindend principe van links, maar tegenwoordig is dat ver te zoeken. Het is iedere bedrijfstak voor zich.
  We zijn gedoemd om te leven onder het juk van Balkenende de zoveelste en dat wordt in stand gehouden door verraders van links. Want als dit kabinet valt, kunnen we wel eens te maken krijgen met populistisch rechts als regering. En dan zijn de rapen gaar. Een regering met een sociaal gezicht is voorlopig niet in beeld. De SP biedt hoop maar misschien maak ik dat niet meer mee.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulder. — vrijdag 11 april 2008 @ 6.31 uur

 2. @1 Bert,goed stuk,je kon best gelijk hebben,nee sterker nog je hebt gelijk!zoals zovelen in dit steeds verder afglijdend landje maken wij ons ook zorgen ,maar beste Bert wij zijn allemaal boven de tachtig dus zal het onze tijd wel duren….maar onze jeugd!!!!!!!!!!!
  Nu even een antwoordje aan Gloria.Eerst hebben wij hier met zijn allen geprobeerd de verzorgsters die met hun kinderen op schoolvacantie wilde te “vervangen” kan natuurlijk niet verzorging is een vak. Ik vervang nu een uitgestapte ouwe
  makker die receptionist was in de nachtdienst. ik “werkte” s’nachts en op de
  dag lag ik te pitten.Maar dat is nu gelukkig voorbij.
  Enorme groet en tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — vrijdag 11 april 2008 @ 9.02 uur

 3. @1 Bert Vanderslagmulder

  ” Want als dit kabinet valt, kunnen we wel eens te maken krijgen met populistisch rechts als regering. En dan zijn de rapen gaar. Een regering met een sociaal gezicht is voorlopig niet in beeld.”

  hier geef ik u gelijk in,dit ben ik dus helemaal met u eens.
  maar een oppositie met een sociaal gezicht is ook niet in beeld.
  men heeft het altijd over “de bureaucratie” die er veelal uit moet in Nederland,maar als burgers vinden dat de oppositie “slap gevoerd word” slaan ze ons onmiddelijk om de oren met de “haagse politieke bureaucratie” om politiek correct te kunnen zeggen met de handjes in de lucht “dat zij er wéér niets aan kunnen doen”

  zo lust ik er nog wel een paar!
  en de SP doet ook niet meer mee,let op mijn woorden:”de SP gaat weer terug naar 9 zetels”
  maar dat zal dan ook wel weer aan de burger liggen…

  Reactie door iew — vrijdag 11 april 2008 @ 10.04 uur

 4. Zucht,

  Daar hebben we Iew weer, de allesweter en alleskunner.

  Vraag jezelf eens af, waarom staan er al niet veel meer leraren naast die actievoerende leraren? Daar draait het om. De SP steunt, helpt en doet veel, maar de mensen moeten ook meedoen.

  De druk in de Kamer is er wel hoor, maar die druk moet er ook komen van mensen zelf, anders stelt die druk weinig voor. Immers, er is een meerderheid die elkaar lekker gezellig vasthoud. En meerderheden breek je door samen op te staan, niet door alles maar lekker over de schutting te gooien. Het gaat om het opbouwen van maatschappelijk verzet, maar dan moet de wil er wel wezen.

  Hier doet bijvoorbeeld de AOB alsof haar neus bloedt. Die traineert de boel alsmaar. Daarom staan deze leraren op en zeggen, meer druk, meer actie. Goedzo. Zorg dat je er meer krijgt, dan kan de SP met die druk echte veranderingen in de Kamer teweeg brengen.

  Reactie door Peter — vrijdag 11 april 2008 @ 11.08 uur

 5. Goeden morgen vrienden SP.

  Het heeft lang geduurd eer ik weer de moed heb gevonden om te reageren.
  Mijn gezondheid liet het niet toe.
  Madelief, dank voor je belangstelling en het hart onder de riem.

  Nu de actie van de onderwijzers, Waar ik met grote verontwaardiging en verwondering heb geconstateerd dat de onderwijs bonden niet aanwezig waren, vraag ik me af of de actie van de leraren en leraressen zich ook niet moet richten op die bonden.
  Plasterk (zeiksterk las ik ergens) zegt dat hij miljarden beschikbaar heeft maar over vele jaren, 2011 hoorde ik.
  Hoe is het mogelijk!
  Dat is NU nodig, dan is hij allang van het toneel verdwenen, en is het de vraag of er dan een minister is die zich dat behoeft te herinneren.
  Het grote probleem is dat er nu leerkrachten nodig zijn, en ze zijn er niet.
  Binnenkort gaat de oude ervaren leraar met pensioen en er zijn geen jonge leerkrachten beschikbaar om ze te vervangen.
  Terwijl juist voor de toekomst op korte termijn die jonge leraar voor de leerlingen er moet zijn.

  Gelukkig ziet de SP dat al jaren in, en heeft in alle toonaarden daarvoor gewaarschuwd.
  Tegen dovemans oren.
  Hopelijk komt er nu verandering.

  Dat vervult met hoop, leve de SP.

  Een hoopvolle…..

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 11 april 2008 @ 11.11 uur

 6. 1600 eurie. Dat is net zoveel als een agent op straat. En waar waren de leerlingen? In de jaren ’80 gingen we met de hele school naar Den Haag om daar te protesteren.
  Hoogst haalbare is 2100 netto na decennia andermans kinderen op te voeden en – als het tegenzit – ook nog eens vloekende en tierende ouders voor je neus te krijgen.

  Natuurlijk ga je dan geen scheikunde geven voor de klas maar ga je naar Akzo of Shell.

  In Frankrijk worden ook een paar duizend leraren ontslagen. Ideetje om ze hierheen te halen???

  Reactie door Maurice — vrijdag 11 april 2008 @ 12.10 uur

 7. Leraren sta op en vermenigvuldig U. Maar zorg eerst dat uw inkomen meer aanzien krijgt.
  Allereerst welkom in de show, Henk c.c. en ouwe Dirk. Verstand komt met de jaren daarom kan deze website niet zonder jullie.

  Wat is er aan de hand en hoe lost men dat op? Dat is de vraag. De vakbonden tenminste zo laten zij zich noemen zeggen dat zij voor het afsluiten zijn voor goede CAO’s.
  Vergeet het, de beste overeenkomsten worden afgesloten voor hen die boven de CAO’s staan. Al 25 jaar staan de inkomsten van het lager overheidspersoneel onder druk in het voordeel van hen die de centen verdelen en het politieke toneel.
  Op deze website kun je een overzichtje bewonderen hoe de gewone man er over denkt hoe het geld verdeeld moet worden over verschillende beroepsgroepen bij de overheid. Wat mij opvalt is hoe weinig de AOW’ers bedacht worden. Dit is een groep mensen die de meeste armoede lijden, zij hebben tijdens hun arbeidzaam leven trouw hun aow premie betaald. Zij kunnen nu in de kou zitten want verwarmingskosten kunnen niet meer betaald worden.
  Hiermee bedoel ik niet dat de rest niet belangrijk is maar er moet iets anders gebeuren. Het hele inkomen bij de overheid moet op de schop, hierbij tegelijk de sociale voorzieningen. En er moet iets bedacht worden ter bescherming van die groep. In het verleden dacht ik dat het een eervolle taak was voor de bonden maar die hebben zich teruggetrokken en zingen hun tijd uit. Welke politiek zou dit aandurven?

  Reactie door olle Henk — vrijdag 11 april 2008 @ 13.55 uur

 8. welkom terug, Ouwe Dirk,

  Ik me het ongeduld en de berusting van mensen, na 4X Balkenende, heel goed voorstellen, maar er gloort wel degelijk licht aan de horizon, bijv. dit:
  http://www.sp.nl/zorg/nieuwsberichten/5494/080410-uitspraak_rechter_over_wmo_aanbesteding_moet_tot_bezinning_leiden.html

  Ik denk dat mensen vooral moeten benadrukken dat het ongehoord is dat topsalarissen verdienende bobo’s een gebrek aan beschaving, historisch inzicht en vooral gebrek aan karakter hebben, vanwege de onthutsende “vanzelfsprekendheid” dat “wel even” flink bezuinigd kan worden op zelfs minimum arbeidsvoorwaarden, door dit al bij voorbaat in te plannen bij aanbestedingsonderhandelingen.
  Gemeenten zouden gelijktijdig ongenadig “om hun oren” moeten krijgen door niet eerst na te gaan hoe het met o.a. de arbeidsvoorwaarden van het personeel zit…!!
  Kwaliteit heeft zo z’n prijs, dan maar wat minder prestigeprojecten….

  Mensen, (WEZENLIJK gesteund door vakbonden en linkse politiek!) kunnen zo de “markt” en privatisering van essentiële maatschappelijke sectoren eindelijk eens in het schrille en genadeloze licht zetten waarin het vanaf het begin had moeten staan, i.p.v. in het rozige schijnsel waarin rechts (CDA, VVD, D66, Verdonk, Wilders EN PVDA (!!), om maar de belangrijkste te noemen) het altijd wil “showen”…

  Probleem is echter wel dat rechts heel goed de “samen”leving weet te verdelen, door veel geneugten en voordelen van rechts beleid aan een grote middengroep te geven.
  (Voor hen nu lagere zorgpremies, belastingvoordeeltjes, gratis kinderopvang en schoolboeken (!!), hypotheekrenteaftrek etc. etc.).
  Men moet meer benadrukken dat veel van hun voordelen ten koste zijn gegaan van hen die het altijd al slechter hadden en heus, daaronder zijn net zoveel harde werkers die hun VERDIENDE LOON willen…!

  En als begrijpelijk eigenbelang slechts dat is en niet puur hebberig en zwakkeren benadelend egoïsme en als die grote middengroep kan worden overtuigd dat het zeer zorgelijk is waartoe uitbundig uitgeleefd kapitalisme UITEINDELIJK onvermijdelijk voor IEDEREEN zal leiden, voorspel ik nog spannende tijden….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 11 april 2008 @ 14.41 uur

 9. Ouwe Dirk, welkom terug en ik hoop in betere gezondheid.
  Blij dat je reageert en ik ben het geheel met je eens.
  Voor Iew zou ik willen zeggen. Het is een feit dat de SP in de kamer geen kans krijgt omdat er geen dualisme is en de oppositie gegijzeld wordt door belangenverstrengel van de regeringsfracties en het kabinet die beiden het pluche meer liefhebben dan… Daarenboven is de VVD óók oppositie en zit niet op dezelfde golflengte als de SP. Het is inderdaad het verraad van de PvdA, beleid dat met hen in de regering nog erger uitpakt dan met hen in de oppositiebanken.
  Echter als jij deze realiteit niet onder ogen wil zien en ieder moment als falen van de SP afdoet i.p.v. de regeringspartijen verantwoordelijk te stellen, het CDA vanuit het ver doorgevoerd kapitalistische martkwerkingsidee en de PvdA vanwege het verraad aan de kiezer dan ben je bezig de enige mogelijkheid tot verandering en daarmee de wens en hoop van anderen te ondergraven alsmede hun inspanning.
  De SP zal met jouw bijdragen geen extra zetels binnenhalen nodig om wél wat te kunnen bereiken, integendeel. Het is een en al anti-reklame, waarmee ik geenszins bedoel dat je geen kritiek mag hebben op inhoud of concreet optreden naar buiten op onderdelen, die heb ik ook maar het zijn veelal nieuwe kamerleden die moeten leren en die m.i. inderdaad, het debat vanmiddag volgend op radio 1, wel wat harder en duidelijker mogen zijn en zich minder laten overtroeven door vrouwelijk gekakel van de andere partijen die gewoon het woord nemen en ontnemen. Iets minder ‘netjes’ graag SP anders kom je er niet tussen en gaan zij ervantussen met…(verkeerde percepties in deze van populisme) Néém ook eens het laatste woord en ben meer voorbereid op.

  Leraren zet hem op en NU doorpakken!!!!

  Reactie door Henny — vrijdag 11 april 2008 @ 16.35 uur

 10. Harrieke nog even inhakend op het onrecht in de maatschappij en de inkomensverschillen: vanavond om half 8 (over 20 minuten dus) komt RTL4 met een item over mensen die hun voedsel niet meer kunnen betalen.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 11 april 2008 @ 19.09 uur

 11. @10 Anne,
  Bedankt voor de tip,wij schrokken ons de $%^& toen wij de lijken in de straten van Mexico zagen wij dachten aan de hongerwinter toen in Rotterdam ook de lijken op de binnenweg en meent lagen maar toen was het Krieg in Mexico is het “vrede”
  Anne je moet eens kijken op de site van de Internationale Socialisten je zult paf staan,je zult paf staan over de wijze hoe de gewone mensen in de maling worden genomen en op beestachtige wijze worden behandeld terwijl er wereldwijd voedsel genoeg is.Wij hebben hier de partij voor de dieren maar in veel landen worden gewone mensjes als dieren behandeld en daar moet als de sodemieter iets aan gedaan worden.
  Groet en prettig week-end.

  Reactie door Henk c.s. — vrijdag 11 april 2008 @ 19.50 uur

 12. Even een roep uit de woestijn van een vergeten groep.
  Jaren praktijkbegeleider geweest en leerlingen van het MBO begeleid in hun leerwerktraject 4dagen werken en een dag naar school.(niv 2 en 3)
  Wettelijk worden er wel eisen gesteld aan de opleider(WEB) maar verder is er niets geregeld niet in de CAO,s,niet door Werkgevers of overheid het is liefde werk ,het mag niks kosten,en je moet het een eer vinden het te doen.
  Naast je normale werkzaamheden.
  Voor een salaris wat vaak lager was dan de 1600 euro wat er nu verdiend wordt.
  Doorstromen van deze groep praktijk opleiders naar het dagonderwijs kan een optie zijn,het is een enorm potentieel.

  Reactie door che — zaterdag 12 april 2008 @ 6.27 uur

 13. @1. Toevoeging aan mijn reactie.
  Onbedoeld heb ik de indruk gewekt tegen stakingen te zijn. Dat is niet zo. Zeker betreft de leraren, waarvan ik de werkdruk en hun inzet van nabij mag meemaken. En met verraad van links bedoelde ik uiteraard de PVDA.

  “Kom socialisten sluit de rijen” was het strijdlied waarmee de VARA in de jaren 50 haar uitzendingen begon via de distributieradio. De VARA en de PVDA waren nauw met elkaar verbonden. De PVDA was de belangenbehartigende partij voor de werkende klasse, voortgekomen uit de SDAP. Hoe anders is het gelopen.
  Voor mij staat socialisme voor eerlijk delen, kans op onderwijs en zorg voor iedereen, medemenselijkheid en een flinke dosis pacifisme. Belangrijke zaken als zorg, OV en energie terug naar de overheid. De PVDA met haar z.g. sociaal democratie in het vaandel is een surrogaat van het socialisme zoals ik dat zie.

  @8 Harrieke
  Je hebt gelijk. “Gratis” schoolboeken is geen lastenverlichting voor de laagste inkomens. Deze groep kreeg al een tegemoetkoming studiekosten. Dat wordt straks tegen elkaar weggestreept. Boven de €28.000 of zo, gaat er wel op vooruit.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders. — zaterdag 12 april 2008 @ 7.50 uur

 14. Fijn voor de leraren dat de SP zich achter hen schaart in hun queeste. Wel jammer dat ik niets gelezen heb over de vastgelopen CAO-onderhandelingen bij TNT, maar de post is misschien wat minder interessant dan het onderwijs. Nou ja, tot niemand meer post krijgt natuurlijk. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat het niet goed gaat in het onderwijs en dat leerkrachten ook een goed salaris verdienen. Maar in “mijn” sector gebeuren ook hele erge dingen en wat hoor je daar over?

  Reactie door Chantal P — zaterdag 12 april 2008 @ 7.59 uur

 15. Wat een goede actie,
  Eindelijk weer eentje voor het algemeen belang ipv geldelijk gewin.
  Zo moeten er meer komen.

  Reactie door taartje — zaterdag 12 april 2008 @ 9.42 uur

 16. Nu Chantal, volgens mij wordt je op je wenken bediend.

  http://www.sp.nl/nieuwsberichten/5502/080411-gesthuizen_bij_actie_tnt_personeel_voor_fatsoenlijk_loon.html

  Ik hoop echt dat ze allemaal eens tegelijk gaan opstaan, de bonden, de SP, de mensen, iedereen de handen in 1 slaat voor een beter Nederland

  Reactie door Rita — zaterdag 12 april 2008 @ 10.02 uur

 17. NODIG PROTESTERENDEN CONCREET UIT TOT MEEDOEN MET SP
  Ik vind het goed dat de SP aanwezig is bij protestacties van allerlei groepen.

  Maar ik denk dat een links kabinet veel effectiever zal zijn dan protestacties. Daarom vind ik het belangrijk dat de SP bij protestacties specifiek oproept om de SP regelmatig te steunen met geld en praktische hulp en dat daarbij verschillende malen duidelijk het webadres van de SP-website wordt genoemd.

  De SP moet daarbij volgens mij concreet uitnodigen om mee te doen met SP-kraampjes op winkelcentra, met reclame-acties voor de SP via internet, enz…

  Reactie door Jaap Veldkamp — zaterdag 12 april 2008 @ 13.33 uur

 18. @17 Jaap.
  Wat jij schrijft/vraagt in je laatste alinea gebeurt allang,hoor.Je wilt niet weten hoeveel SP leden dagelijks druk bezig zijn op manifestaties,beurzen en aan kraampjes in de regen en de kou op de openbare weg/straat/plein,etc.En beste Jaap je kunt nu al doneren/financieel bijdragen hoor,je kunt alle informatie vinden op de sites van de SP.Jaap de SP
  website is zo eenvoudig, SP.NL makkelijker
  kan toch niet.
  Jaap wij weten dat je een gedreven/betrokken socialist bent en dat wordt aan deze zijde van het waterfront
  enorm gewaardeerd.
  Jaap een mooi en rustig week-end gewenst.

  Reactie door Rinus c.s. — zaterdag 12 april 2008 @ 15.00 uur

 19. Ook even over de gratis schoolboeken. Het is inderdaad zo dat de lage inkomens daar de dupe van worden. Ik hoor daar als alleenstande moeder ook bij. Voorheen kreeg ik in de maand augustus de helft van de tegemoetkoming uitbetaald. Dit jaar brengen ze het bedrag dat in december aan iedereen met schoolgaande kinderen wordt uitgekeerd in mindering. Ik kan dus de schoolrekeningen waarschijnlijk in oktober niet betalen. De tweede helft van de tegemoetkoming wordt pas in februari uitbetaald. Ook dit vindt ik zo’n onzinnige regeling. De rekening komt immers veel eerder, ook moet je de schoolspullen natuurlijk aanschaffen voordat het schooljaar begint. De reden hiervoor is volgens de IB-groep dat de minister bang is dat ouders het geld anders gebruiken om van op vakantie te gaan! Ik vindt het echt heel vervelend dat ik ieder jaar bij scholen een betalingsregeling aan moet vragen omdat de minister het niet nodig vindt dat ik de tegemoetkoming voor de start van het schooljaar krijg. Dit jaar wordt het dus zelfs uitstel van betaling aanvragen.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 12 april 2008 @ 18.06 uur