Pessimisme of realisme, en waar is het idealisme?

Meer dan de helft (55 procent) van de jongeren denkt dat een wereld zonder oorlog onmogelijk is. Bovendien denkt 42 procent dat het onhaalbaar is honger de wereld uit te krijgen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van EenVandaag onder leden van het jongerenpanel van het tv-programma. Van de 1750 ondervraagden zijn weinigen bereid een steentje bij te dragen aan de oplossing van het voedselprobleem. Voor het inleveren van zakgeld of loon is nog wel animo (57 procent). Maar op de vraag of zij bereid zijn tot een leven zonder luxe als daarmee geen mens meer honger lijdt, antwoordt 46 procent ‘nee’. Een derde zegt ‘ja’ en 20 procent weet het niet. (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 mei 2008 :: 8.10 uur

42 Comments

42 reacties

 1. Jongeren, in tegenstelling tot volwassenen, hebben zich nog niet aangeleerd constant om de hete brij heen te draaien. Wanneer volwassenen eerlijk zijn denken ze er volgens mij net zo over, ze zullen het alleen wat genuanceerder zeggen. We geven aan goede doelen, maar als ze ons zouden vragen de auto of computer op te geven om de honger in de wereld op te lossen dan deden we het ook niet. Wat we zeggen als het ons wordt gevraagd is echter: daar moet ik even over nadenken of: nou als het werkelijk zou helpen dan misschien, maar… enz. Jongeren zeggen nog gewoon nee waar ze ook nee bedoelen.

  Reactie door J Vrolijk — dinsdag 6 mei 2008 @ 9.00 uur

 2. Inleveren en zonder luxe, wie verzint zoiets?. Zolang er dictaturen en Zwitserse Banken zijn zal er in dergelijke landen niets veranderen. Een beetje minder voortplanten kan ook nog wel eens zinvol zijn.

  Reactie door Johan — dinsdag 6 mei 2008 @ 9.30 uur

 3. Overprikkkeld met koopjes, meningen, soundbites, geldgebrek, schoolprestaties, mobielterreur, badinerend gezever, enzovoorts. Logisch dat er geen ruimte meer is om ergens rustig over na te denken. De laatste jaren is de wereld zo veranderd dat het niet zo gek is dat jonge mensen geen interesse hebben in belangrijke onderwerpen. De media doet daar graag aan mee. Sensatie als belangrijkste factor om de verkoop maar op peil te houden. Sensatie die meestal de negatieve aspecten van deze wereld laten zien.
  En vergeet niet dat ze midden in de puberteit zitten. Uiterlijk en uitgaan is belangrijker dan gemeenschapszin of andermans honger.

  Reactie door Joop Schouten — dinsdag 6 mei 2008 @ 9.44 uur

 4. De jeugd is niet blind die zien al zo een politiek die de zakken vult en monarchie de over de rug van het volk miljarden binnen slepen.
  We al miljarden uitgeven aan ontwikkelingshulp wat veel al over de rug van de lage inkomens gaat.
  De gigantische instroom die bakken met geld kosten die ook over de ruggen van de lage inkomens gaan.
  Verder zit een groot deel zelf al in een vorm van armoede ,wat is luxe?(studie schulden, gigantische schuld om een woning te kopen enz.)
  Als je in een land leeft waar men belasting heft op de voedsel verpakking(ook hier weer heeft de SP ja gezegd net zo als bij de no-claim waarbij de lasten op de schouders van de burgers worden gelegd waarna de verzekeringen en de fabrikant zich rot lachen) dan lijkt dat luxe maar voor een hoop mensen net de nekslag.
  Dus bij het inleveren van luxe zou ik realisme willen zetten we leveren al enorm veel in.
  Over kinderarbeid denken ze wat lichter,maar wel eens al die kinderbekjes in de supermarkten gezien.
  Persoonlijk vind ik het heel realistisch wat de jeugd daar neer zet.
  Alleen die 57 % bij bezetting hun eigen leven willen geven is natuurlijk onrealistisch.
  De ervaringen in dit land geven een heel ander beeld.
  Plus dat een bezetting niet altijd slecht hoeft te zijn denk daarbij aan Irak en Afghanistan??

  Reactie door De Hakker — dinsdag 6 mei 2008 @ 9.45 uur

 5. Het verbaast me niets. In een land waar economie en maatschappij georganiseerd zijn op basis van solidariteit (zoals b.v. in het socialisme)zou de uitkomst anders geweest zijn. Maar in Nederland hebben we al decennia lang te maken met de versterking van het neoliberalisme en daar gaat het simpel gezegd om het recht van de sterkste. Waar een eigen bedrijf aangeprezen wordt als het hoogste goed op aarde, waar topmensen in het bedrijfsleven idiote bedragen krijgen toegestopt, waar jarenlang op de (weinige)overgebleven collectieve diensten en uitkeringen systematisch bezuinigd is terwijl ondernemingen in de watten zijn gelegd, daar moet je niet verwachten dat burgers leren solidair te zijn met zwakkeren. Ik zou wel eens willen zien hoe de cijfers uitpakken in landen waar ze niet zo drastisch gebroken hebben met de verzorgingsstaat, b.v. Scandinavië.

  Reactie door simbro — dinsdag 6 mei 2008 @ 10.52 uur

 6. Tja…en dan weet je hoe het er met solidariteit voorstaat. Daarmee moeten veel jongeren dus op enigerlei wijze nog kennismaken.

  Reactie door PrOV-tje — dinsdag 6 mei 2008 @ 11.01 uur

 7. Realistisch lijkt me.
  Idealistisch zijn is mooi. Maar geloven in een betere wereld zoals velen van mijn generatie is nauwelijks meer mogelijk omdat het vertrouwen door de politiek is misbruikt.
  Eind jaren ’60 wilden we auto’s uit de stad en beter OV, betere natuur, beter milieu, biologische producten, basisloon en samen delen, bevolkingsgroei stoppen,happy together, etc.
  Het is er alleen maar slechter op geworden.
  Een combinatie van nitwitregeltjes door de gevestigde politiek en overheid gemaakt om echte problemen te verdoezelen, een netwerk van belangdenkende elite die het volk en de overheid gebruikt om er zelf beter van te worden en tenslotte een dom klootjesvolk dat dit niet onder ogen wil zien en stemt voor “eigen belang” (HPA: CDA, Bijstand: PvdA, Minder belasting: VVD, minder buitenlanders: PVV, TON; etc.).
  Een gedesillusioneerde die mei ’68 vol idealen was en nog is (doet elke dag pijn).

  Jonge menschen: weest tegen het establishment en haar klootjesvolk! Zij blokkeren de echte vooruitgang. En weigert kinderen te krijgen. En geloof niet wat men zegt: “op je 20ste links vooruit, maar op je 40ste nog links, heb je iets verkeerd gedaan”.

  Reactie door Lef — dinsdag 6 mei 2008 @ 11.06 uur

 8. @4 De Hakker.

  ik ben het weer eens met u eens,vooral wat betreft die 57% dat is gewoon een grove leugen,aangezien defensie geen soldaatjes meer kan ronselen, het “Uruzgan effect” weten we nog?!

  en sinds waneer heeft het inleveren van luxe door burgers uit landen met een goede economie er ooit voor gezorgd dat het beter gaat in de 3e wereld?!

  NU SP ?! ik denk dat de SP z’n kansen heeft laten liggen en nu probeert te redden wat er te redden valt.

  Reactie door iew — dinsdag 6 mei 2008 @ 11.28 uur

 9. Ik denk dat dit soort onderzoekjes onzin zijn. Mensen doen altijd anders, als ze echt in de situatie terecht komen, dan dat ze in zo’n onderzoekje opschrijven.

  Dat leidde in de geschiedenis helaas tot een heel tam Nederlands volkje tijdens WO2, terwijl waarschijnlijk een ieder van tevoren had gezegd, ik strijd voor de vrijheid.

  Ik hoop dat het in dit geval omgekeerd is. Dat als mensen echt de keuze hebben ze wel degelijk solidair zijn.

  @ Iew, ik denk dat de kansen van de SP enkel maar groter worden nu de partij als geheel er steeds beter voor komt te staan. Misschien nog niet zichtbaar in de peilingen, maar een partij moet ook in the long-run betrouwbaar zijn. Je kan namelijk ook heel snel in elkaar zakken als een LPF-plumpudding…

  Lange termijn betrouwbaarheid levert meer op, dan kortstondig pieken. Zo kan je aan de jeugd laten zien dat het anders moet, maar ook kan! Solidariteit moet je in mijn overtuiging leren.

  Reactie door Peter — dinsdag 6 mei 2008 @ 11.57 uur

 10. Het idee dat de wereld maakbaar is komt voort uit een idee van de rechtlijnigheid van tijd dat pas enkele eeuwen bestaat. (het verleden was slechter, de toekomst wordt beter). Dit iedee heeft ons wetenschappelijk vooruitgang gebracht, maar ook twee wereldoorlogen, waarvan de brokstukken nog overal te vinden zijn (o.a. in onrealiseerbare utopistische idealen).
  Ons dagelijks bestaan wijkt nouwelijks af van dat van de Romeinen in de eerst eeuw van onze jaartelling (hooguit wat andere technieken). Mensen als Buddha, Krishna, Jezus en Mohammed hebben helaas ook niets en dan ook helemaal niets anders gerealiseerd dan een hoop nieuwe conflicten en oorlogen.
  Sorry als dat jouw droom was, maar: Wakker worden, menselijk ingrijpen kan de wereld niet verbeteren (hooguit ons eigen kleine leventje)!

  Reactie door Jean — dinsdag 6 mei 2008 @ 12.42 uur

 11. Ik ben bang dat er geen humane oplossing meer is in de toekomst. Overbevolking, stijgende voedselprijzen, olieproductie op de dalende flanc van Huberts Peak bij een booming energieconsumptie. Het is wachten tot WW3 rendabeler wordt dan de mensen onderhouden.

  Dit is natuurlijk hetzelfde verhaaltje als 40 jaar geleden, en in die jaren is ook alles goed gegaan. Realisme is niet leuk, dus we kunnen beter zo doorgaan en van de vrijheid genieten zolang het kan.

  Reactie door Rene — dinsdag 6 mei 2008 @ 14.54 uur

 12. In a world full of deceit, telling the truth is revolutionary.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 6 mei 2008 @ 15.31 uur

 13. Jongeren lezen iets over het salaris van – ik noem een willekeurig iemand – Eveline Herfkens, en denken: dat wil ik ook ! Het erge is nog dat je ze het niet eens kwalijk kunt nemen.

  Reactie door Willem — dinsdag 6 mei 2008 @ 15.54 uur

 14. Het streven naar een ideaal,behoeft niet te rusten op realisme.Er zal altijd mensenleed bestaan, is het niet door oorlog of honger dan wel door ziekten of natuurrampen.

  Streven naar een ideaal, is ook verder kijken dan de westerse neus lang is.

  Reactie door taardje — dinsdag 6 mei 2008 @ 18.08 uur

 15. Het is geen van drieën. Hier wordt een valse tegenstelling geschetst. De media zitten weer eens wat te stoken om daar ordinair geld aan te verdienen. Het draait weer om de kijkcijfers. Van goed nieuws word je niet rijk. Ja, slechtheid is er wel, dat zie je maar weer.

  Ieder mens is pessimist, realist, idealist, alles op zijn tijd en naar omstandigheden.
  Maar het is flauwekul dat je ‘luxe’ zou moeten inleveren om honger en oorlog uit te bannen.
  Het gaat om heel andere zaken:
  * Het de wereld uithelpen van honger en oorlog is vooral een kwestie van beschaving. Recht, vrijheid, gelijkwaardigheid en eerlijke kansen voor allen.
  * De vooruitgang komt voort uit de wetenschap en technologie. Die kan ons allemaal voeden, gezond houden en ‘luxe’ bezorgen; met de nadruk op kan.
  * De ellende komt voort uit de politiek en de verafgoding van de Mammon. Alles kan prima marcheren in de maatschappij, mits de besturende elite haar rol goed invult.
  * Het huidige politieke stelsel op de wereld, het neoliberalisme, is onwaarschijnlijk inefficiënt. Onder het motto ‘ruim baan voor de harde werkers‘, worden alle natuurlijke rijkdommen in hoog tempo verkwanseld en staat iedereen met zijn SUV in de file.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 6 mei 2008 @ 18.14 uur

 16. Eigenlijk blijkt de jeugd heel realistisch: het is werkelijk onontkoombaar dat onvolmaakte mensen conflicten hebben…

  Altijd is het zo geweest dat de sterkste en meest meedogenloze (dus ONBARMHARTIGSTE) mensen voor zichzelf een veel te groot deel van de aardse koek opeisten en wanneer dat terecht werd betwist, zij vaak moord en doodslag pleegden om toch hun zin te krijgen.
  Extra gecompliceerd is het feit dat hemeltergend egoïsme nu basis is van en goed verborgen is in allerlei wereldbeschouwingen en z.g. “stromingen”: door morele toetsing bewust weg te laten en “onwetenschappelijk” te verklaren, heeft zo bijv. het kapitalisme -en zelfs de verderfelijke neoliberale variant daarvan- een schijn van fatsoen opgebouwd, omdat het in de “democratieën” “gerespecteerde” politieke partijen als spreekbuis heeft…
  …Het is dus democratisch verantwoord om grof egoisme tot leidraad van -vooral- “de economie” te maken: Omdat werkelijke democratie daar wel een stokje voor zou steken, wordt er echter heel wat “genetwerkt”, een vreselijk nieuw woord voor aloude vriendjes- en belangenpolitiek van de elite en de rijken…die zo dus ook democratische beginselen voortdurend aan hun egoïstische laars lappen:
  Altijd hebben zij zo de geesten en de harten van de mensheid vergiftigd en een beeld gecreëerd van “het zal altijd wel zo blijven…”
  De “hopeloosheid” is zodoende haast in de genen verankerd…want, wie kan nog geloven dat mensen een ideale, of minstens veel rechtvaardiger wereld kunnen maken, als we die eigenlijk nog nooit gezien hebben…!

  Ik ben gelovig christen en in de ogen van veel cynische “realisten” dus een naïeve dwaas: Maar, het christendom weet heel goed dat eerst het onvolmaakte (deze wereld dus en deze geestes- en hartengesteldheid van de mensen) moet VERDWIJNEN teneinde liefde en verder alle menselijke goede eigenschappen tot bloei te laten komen.
  Reageergrage cynici hier zouden kunnen bedenken dat daarin geen LOGISCHE tegenspraak zit…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 6 mei 2008 @ 18.42 uur

 17. Moeten we om de wereld te redden, meer of juist minder gaan consumeren. That’s the question. Ik denk, dat dit een existentiële vraag is. Of moeten we juist meer gaan produceren om de wereld te redden. Ik ben het spoor bijster!

  Reactie door reint — dinsdag 6 mei 2008 @ 19.25 uur

 18. “Ik huilde omdat ik geen schoenen had. Totdat ik iemand zag die geen voeten had.”

  Wordt hiermee bedoelt tel je zegeningen?

  Maar als je dat zou doen, leg je je neer bij soms erbarmelijke omstandigheden, want een zegening is gauw gevonden. En ons neerleggen bij erbarmelijke omstandigheden is niet precies de SP lijn. Dacht ik.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — dinsdag 6 mei 2008 @ 20.07 uur

 19. Zolang alles draait om winst te maken , zal armoede en honger blijven bestaan : de meeste mensen kunnnen niet zonder winstdenken ; het is vaak hun enigste motivatie om zich te activeren tot hun geld uit te lenen om er meer voor terug te krijgen , daar berust het gehele bedrijfsleven op ; dat de jongere het zeer goed hebben in hun leven tot heden , en vaak geen enkele vorm van tegenslag hebben gehad , zoals armoede ,honger , zal ook deze groep zich moeilijk voor kunnen stellen , hoe dat voor hen is die veel minder hebben in welstand . Te kort aan het elementaire zoals eten en water , waar vele op deze aarde nog dagelijks zich zeer moeten inspannen : de huidige jeugd is meer GSM verslaaft aan het worden en daarmee zich minder inlaat met deze elementaire zaken .

  Reactie door Fred — dinsdag 6 mei 2008 @ 20.27 uur

 20. interessante conclusies van een vandaag,s onderzoek,maar nog interessanter is de vraagstelling aan jongeren.
  want nergens wordt duidelijk “welke”jongeren wat gevraagd is.
  maar een conclusie kun je ook zonder nadere info trekken n.l het schaamteloze consumentisme onder grote delen van onze bevolking zonder zich af te vragen hoe hun gekochte producten eigenlijk tot stand zijn gekomen,vooral producten waarvan men MOET weten dat productie plaatsvind onder mensonwaardige omstandigheden,en ten kostte van mens en milieu.

  Reactie door visgert — dinsdag 6 mei 2008 @ 21.06 uur

 21. Nee zeker niet, REint, we kunnen met veel minder toe.ZOu onze gezondheid ten goede komen.
  Ik weet nog precies de eetgewoonten van onze grootouders.Die werden moeiteloos 93 zonder OOIT in een ziekenhuis te hebben gelegen, zelfs geen botbreuken.
  Er was in de eerste plaats regelmaat.
  Precies om de zelfde tijd aten ze hun ontbijt, een boterham met kaas en sneetje roggebrood; l broodje met spek en sneetje roggebrood en kopje thee.
  In de middag klein stukje vlees, de groente van het seizoen,aardappeltje en karnemelksepap.
  In de avond weer hetzelfde soort broodje met roggebrood en jam ipv spek en weer kopje thee.
  Ub de avond nog een keer kopje thee.In de ochtend twee kopjes koffie.
  In het weekend of op verjaardag een jenevertje. En ook niet een heleboel!
  Dit sobere menu, alls was natuurlijk en geen dure blisterverpakking,houdt dus een mens gezond.FRuit,nou dat was ook seizoenswerk,tomaten,kersen etc. ALles op zijn tijd.

  Nou dat weten we dus. Vooral op tijd naar bed gaan, half elf.

  alks niemand meer zou doen dan dit, zou er voor ieder genoeg zijn.DEnk aan Willem drees SR. met zijn mariakaakje.Hij werd l00/
  EVenals een arts (natuurgeneeswijze) die op 99 ste nog een praktijk had.TEgen zijn patiënten die iets mankeerden zei hij: Niet meer eten.

  We moeten natuurlijk wel even afkicken van gebakjes en hapjes en dat soort gedoe, maar het geeft ook wel veel meer tijd en minder beslommering en uitsloverij.

  Consuminderen dus……..

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 6 mei 2008 @ 22.47 uur

 22. De jongeren van vandaag zijn niet gek en echte realisten. De ouderen spreken anders, maar denken hetzelfde als de jongeren en zijn óók realistisch geaard!
  Ik heb een zwager die de volgende lijfspreuk had:”Van weggeven gaat het beste paard van stal nog kapot” Hij heeft zijn gelijk gekregen en is nú miljonair.
  Morgen word ik 75 en kan mijn verjaardag nog niet eens houden. Waarom? Omdat ik anders dacht en misschien wel een idealist was.Tóch heb ik geen spijt er zo over gedacht te hebben en ik heb ook een lijfspreuk bedacht,die luidt:,,Iedere idealist vernietigt zichzelf, máár het zijn wél de mensen die de wereld draaiende houden en het pas opgeven tot zij geen gas meer kunnen geven om hun eigen motor vooruit te krijgen”!

  Reactie door Eef Hübbers — woensdag 7 mei 2008 @ 0.14 uur

 23. Helaas is de mens niet een solidair wezen. Met uitzondering van kleine niet radicale veranderingen is de mens koud en onsolidair. De sociale regels in Europa zijn er slechts door verzet van de arbeiders, echter die zelfde arbeiders laten alles wat hun voorouders opgebouwd hebben nu verwoesten door liberalen en conservatieven.

  Het probleem is de mens, als de mens eenmaal zich rijk voelt wil hij die rijkdom niet meer kwijt. De Sovjet Stalinisten werden ook rijk en gaven geen cent om het leven van de Sovjet arbeider, het zelfde gebeurt nu in China waar de elite van de Communistische partij rijk en dik geworden is dankzij Mac Donalds, en Wal Mart.

  Kapitalisme en Democratisch Socialisme kun je vergelijken met Star Wars. Het Kapitalisme is de duistere kant ( Darth Vader en zo ) terwijl het Socialisme de lichte kant is ( Luke Skywalker, Yoda ). Waarom kiezen we dan voor het Kapitalisme ? De rede: het is makkelijker dan het Socialisme. Socialisme vraagt veel van mensen, en ook al lukt het is het lastig om vol te houden. De verlokkingen van rijkdom, geld en veel welvaart verleiden de mensen naar het kapitalisme net zo als de duistere kant van de force.

  Reactie door Jorein Versteege — woensdag 7 mei 2008 @ 1.40 uur

 24. @7
  Lieve Lef, maar liever de levende pijn van ontwikkeld bewustzijn en interne beschaving in het Hollandse oerwoud van corrupte overheidsdienaars en marktdicterende neograaiers, dan:
  Op je 40ste nog NIETS ‘verkeerds’ gedaan te hebben! Juist DEZE lamlendelingen zijn het die de wereld slaafs en meegaand tot in de grond meehelpen te verzieken.

  Op je 20ste links, op je 40ste nog links?
  Dan kan je je medemensen RECHT in de ogen kijken!

  Reactie door Gloria — woensdag 7 mei 2008 @ 3.06 uur

 25. Heel veel kan de wereld uit! Ook oorlogen en honger, maar dan moet links hiervoor duidelijk stelling nemen. De neoliberale sociaaldemocratie deed dit niet meer zoals in Engeland (Blair/Brown) op 1 mei 2008 is dit neoliberalisme ten grave gedragen, dit gaat ook in Nederland gebeuren!

  Voor jongeren betekent dit dat je vooral bij ROOD en de SP moet zijn om oorlogen en honger de wereld uit te helpen!

  Reactie door joseph h — woensdag 7 mei 2008 @ 8.04 uur

 26. Anne Hilverda.
  Leuk hoor Anne.
  Drees is honderd geworden door de mariakaakjes,Ben Goerioen is 93
  geworden door het eten van Jodenkoeken,Paul Robson is 92
  geworden door het eten van negerzoenen, Balkenende slist en sprits tijdens het lullen omdat hij veel sprits eet,Bos draait om de pot omdat hij veel katjesdrop kaant.
  Prima hoor,Anne wij zijn rond de tachtig en drinken sometime een whiskeytje.
  Mariakaakjes zijn om in de thee te soppen!
  Ons ideaal is vanaf nu,dat “onze regering”"
  maar nooit mariakaajes .o.d. blijft vreten.
  We moeten er toch eens van die lulkoeken af..

  Reactie door henk c.s. — woensdag 7 mei 2008 @ 9.23 uur

 27. En nu komt Donner met de conclusie dat er steeds meer werknemers zijn die wel door willen werken tot hun 65ste. Want dat blijkt uit de Nederlandse Enquete Arbeidsomstandigheden. Vooral jongeren tot 20 jaar gaven aan dat wel te willen! Je gaat toch ook niet onze deelname aan de oorlog in Afghanistan rechtvaardigen met een onderzoek onder een groep 8-jarige jongens omdat die oorlogje spelen zo leuk vinden? Ik kan iedereen aanraden de uitslag van de enquete even op te zoeken en let dan vooral ook even op de bevindingen uit de bouwsector en werkdruk onder jongeren. Ik had graag de vragenlijst ook even gelezen maar om de een of andere reden maken ze je dat onmogelijk op de site.

  Reactie door J Vrolijk — woensdag 7 mei 2008 @ 9.51 uur

 28. Er zijn veel bruggen tussen Nationaal Socialisme en het Democratisch Socialisme van vandaag. Dat bewijst Socialisme overal waar het aan de macht is: de voormalige Sovietunie, Oostblok, Cuba, China en met name Noordkorea. Het komt neer op totalitarisme. Maar ook als oppositie berokkent het veel schade aan de hand van diens dubieuze ideologie die op Marxisme gebaseerd is.

  Reactie door Eugene Furbin — woensdag 7 mei 2008 @ 10.42 uur

 29. ik vind het NU wel eens tijd worden om de “verantwoordelijken” die zonder draagvlak van de bevolking [meerderheid] en ook geen vertrouwen meer geniet van een GROTE meerderheid van de bevolking,maar eens de “verantwoording” moet worden aangezegd op “verantwoordingsdag”

  ophouden met meedenken,want dat is niet gewenst door deze regering.
  men luisterd nergens naar,zelfs aangenomen moties worden niet uitgevoerd.
  een motie van wantrouwen van de oppositie zou wel op z’n plaats zijn!
  een motie van wantrouwen van de bevolking ligt er namelijk al !!!

  DAT is realisme en zou IDEAAL zijn,dan zal er ook heel veel pessimisme verdwijnen.
  een win win situatie dus.
  nu nog een partij met ballen die daar het HART voor heeft,ipv een politiek correct riedeltje dat partijpolitiek correct is…

  3e woensdag van mei is het verantwoordingsdag…..

  Reactie door iew — woensdag 7 mei 2008 @ 12.22 uur

 30. Anne Hilverda, bij mijn overgrootmoeder (98 jaar) was het havermoutpap. En als ze haar bord leeg had zij het arme rheumatische mens:”De koningin kan niet lekkerder gegeten hebben”Zij was in ieder geval tevreden. En ik denk dat het grootste probleem van deze tijd is, dat mensen nergens meer tevreden mee zijn, en liever hun geld besteden aan zaken, dieze niet nodig hebben dan dat ze dat geld besteden aan de hongerige medemens. De speculanten hebben ontdekt, dat ze geld kunnen verdien3en aan het speculeren in de rijst em mais prijzen. Dit is mijns inziens een misdaad tegen de menselijkheid.

  Reactie door Dik Evertse — woensdag 7 mei 2008 @ 12.27 uur

 31. ” ENQUETTE LOTERIJ “,

  Wat jongeren vinden? Begrijpelijk is het materialistich realisme dat zij met de spreekwoordelijke paplepel binnen hebben gekregen, en, als zij al de ‘noodzaak’ van het sociale en solidair zijn kunnen begrijpen, dan staat er de onontkoombare en (schijnbaar) almachtige vrije-markt-globaliserings-ideologie-realiteit tegenover, die zich sinds de Tweede Wereldoorlog als een gevaarlijke en besmettelijke ziekte heeft verspreid tot in alle hoeken en gaten van de Wereld en de mensheid.

  Pessimisme of Realisme? en waar is het Idealisme?

  NERGENS!

  Reactie door Oblomov. — woensdag 7 mei 2008 @ 13.31 uur

 32. COMIC RELIEF STIMULEERT EMPATHIE VIA AMUSEMENT
  Comic Relief is een Engelse voorlichtingsorganistie. Deze NGO motiveert leerlingen van basisscholen om zich betrokken te voelen bij wereldproblemen. Daarbij maken ze gebruik van humor.

  Comic Relief stimuleert met succes empathie en politieke betrokkenheid bij leerlingen. Hun succes komt onder ander doordat ze hun voorlichting leuk maken voor de kinderen. Het lijkt me goed dat de Nederlandse overheid een Nederlandse vorm van Comic Relief opzet.

  BEKIJK VIDEO COMIC RELIEF
  http://video.google.com/videoplay?docid=-583245239349554536&q=empathy&ei=8pIhSOi-LpjiiQKp8bC7AQ&hl=en

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 7 mei 2008 @ 13.50 uur

 33. @ 15 Hermie. Zeer treffend: vooruitgang komt voort uit wetenschap en technologie. Ellende komt voort uit politiek en verafgoding Mammon.
  Ja lieve Gloria @ 24 die op hun 40ste nog NIETS ‘verkeerds’ gedaan hebben! De brave hendriken helpen de wereld slaafs en meegaand naar de knoppen. Maar wij blijven leven en lief hebben tot de laatste snik!
  @ 22 Eef Hübbers goeie lijfspreuk.
  Zou het de idealisten zo vergaan als de Neanderthalers?

  Of komt er 40 jaar later weer een nieuwe wave aan?
  Kansen zijn klein. Waarschijnlijk zullen de goed voorbereide politici ervoor zorgen dat woorden zover gedevalueerd worden dat niemand niemand nog gelooft voor niets maar alleen orders uitvoert uit angst en voor geld. Bakellende cs hebben de weg goed voorbereid.

  Zou de mensheid gedoemd zijn ten onder tegaan in manisch materialisme en haar spiritualiteit en betovering voor altijd verliezen?

  Reactie door Lef — woensdag 7 mei 2008 @ 14.58 uur

 34. @28 Eugene Furbin.

  Jij schreef over dubieuze ideologie die op Marxisme gebaseerd is.
  Sorry. dit gaat mij iets te ver.
  Deze week is op de TV de zender “geschiedenis” een uitzending van Voorwaarts en niet vergeten, een documentaire serie uit 1977 van de Vara.
  Ook de VPRO had op de radio omstreeks die tijd een serie “Voort kameraden”.
  Als het dan nog niet duidelijk is probeer de boeken (vier delen)”Gedenkschriften” te lezen van P.J.Troelstra. Ook de geschiedenis van het Socialisme, drie delen van F. Domela Nieuwenhuis, geschreven begin vorige eeuw. Ook de schrijvers W.H.Vliegen, W.Banning en H.Roland Holst-van der Schalk.
  Als dat te ver in het verleden ligt lees dan “Het roode vaandel volgen wij”, de geschiedenis van de S.D.A.P. van 1880-1940.
  Eind jaren ’70, kwam de sociaal democratie in de problemen omdat men zich ontdaan had van de ideologische veren.
  Nu spreekt men van een modern socialisme, geloof mij een modern socialisme bestaat niet, zoals een modern christendom niet bestaat. Zodra je een parij in een partij krijgt kun je het schudden, zoals ook een geloof in een geloof niet werkt.
  Het is de taak van een partij ideoloog om de partij op zijn koers te houden, helaas zijn vele op hun bek gevallen. Socialisme is geen totalitarisme maar eensgezindheid gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

  Reactie door olle Henk — woensdag 7 mei 2008 @ 17.17 uur

 35. Nee hoor. Er zijn juist mensen die hierdoor weten hoe het niet moet.

  Reactie door W6969 — woensdag 7 mei 2008 @ 19.31 uur

 36. Ik weet hte niet zeker maar volgens mij is het mogelijk zelfs het grootste gedeelte van de honger op te lossen zonder dat wij minder luxe en voedsel consumeren. Door eerlijke handel maken we het mogelijk dat mensen in arme lande n een fatsoenlijke prijs krijgen voor wat ze produceren. Door het kwijtschelden van de schulden van de arme landen eten wij hier ook geen boterham minder. Biobrandstoffen ja maar niet ten koste van het voedsel van mens en dier. Zo moeilijk is het allemaal ook weer niet. Stoppen met het graaien en een eerlijkere verdeling kan er voor zorgen dat de honger wordt opgelost en wij hoeven er nauwelijks voor in te leveren. Het grote probleem van de honger is echter wel in veel gevallen de oorlogen en de corruptie in die landen. Daar hebben we nog een lange weg te gaan. Zolang er oorlog is is er honger

  Reactie door bertil — woensdag 7 mei 2008 @ 20.31 uur

 37. lef ”hebben” en glorieus ”zijn” is nu vereist. geen poezeltactieken,
  zegdoe-du op pt; beter: co-operationeel: wat moet dat moed. met dank aan(!).
  de be!-tovering inkiemt nu!
  alle hulp, sp, wellcome.

  Reactie door ch\'io mi scordi di te, ah, di dolor — donderdag 8 mei 2008 @ 0.08 uur

 38. 30. Dik Evertse.
  Je hebt gelijk. Speculeren als het om voedsel gaat is een misdaad, als er miljoenen mensen van honger dreigen te sterven.
  DAt zou ook minder gedaan worden als de mensen van nu de mentaliteit en discipline van onze grootouders hadden.
  Havermout en rogge, vergeten granen. Haver is het perfekte middel om het zenuwgestel te versterken.
  Vroeger had je geen adhd-kinderen.Leer ze havermout eten en er was al een probleem opgelost.
  In Amerika ben je nu eigenlijk al ordinair en a-sociaal als je rookt. datzelfde zou hier moeten gebeuren. Ongezond eten zou afkeurenswaardig moeten zijn.DAt doe je gewoon niet.
  WAnt een mens is wat hij eet.
  Geef de gevangenen ouderwets gezond eten ipv het junkvoer dat ze nu mogen bestellen en je krijgt al heel andere mensen.
  Die proef is al gedaan, ook op een school met onhandelbare kinderen in de VS. Het werkt!
  En ook Bertil heeft gelijk, er hoeft geen honger te zijn. Het zou al mooi zijn als ieder land zich weer zelf zou kunnen bedruipen wat voedsel betreft.
  GEzond verstand, rede, inzicht, dat zijn schaarse kwaliteiten in den Haag.
  Nou gaan die lulletjes rozewater een deel van Noordholland met prachtige landbouwgrond onder water zetten! Vrij baan voor de surfers en de rijke lieden voor hun villa’s aan het water.
  Vluchten kan niet meer!

  Reactie door anne hilverda — donderdag 8 mei 2008 @ 0.59 uur

 39. Van de econooom

  Onverschrokken bij braindrain de schoonprater
  springt van nest naar vogel en blijft opgetogen
  in de spaghetti van glossolalie lepelen

  Bepaalde aspekten moeten worden meegenomen als je niet bepaalde effekten voorkomt
  maar kunnen ook blijven liggen als vorm van antwoord
  zoals de schepping ook is bepaald die met de mensen in de supermarkt
  al te toevallige offers heeft afgewend daar komen we onszelf tegen
  in de ethiek van het economisch leven

  zorgvuldig produceren en consumeren
  er is een omslag ontstaan in de omgang
  een kwestie van gewenning
  invulling van verantwoordelijkheden meer vulsel
  dat uitspruit tot vullus
  toegevoegde waarde
  strijkstok van strijkages

  Lucebert.

  Reactie door Henny — donderdag 8 mei 2008 @ 10.04 uur

 40. Honger is een kwestie van verdelen, een oud socialistisch thema, tussen arm en rijk, met de neoliberale sociaaldemocratie van Blair/Brown/Bos zal de honger in de wereld en Nederland (de voedselbanken)alleen maar toenemen!

  Kies voor het socialistische principe van Eerlijk Delen, Kies SP, Stem Rood!

  Reactie door joseph h — donderdag 8 mei 2008 @ 11.29 uur

 41. maar ondertussen gaat het idealisme van de regering verder,voor wat betreft de EU grondwet.
  ik kreeg vandaag weer een uitnodiging,maar tegenstanders van dat EU verdrag zijn niet uitgenodigd…

  de nacht van europa heet het…
  en hier blijft het stil over die grondwet,al een tijdje maar de ontwikkelingen gaan in een idioot hoog tempo gewoon door.

  wil de SP die EU grondwet nu inneens wel dan?

  Reactie door iew — donderdag 8 mei 2008 @ 12.03 uur

 42. De betreffende reactie heeft niets met pessimisme, optimisme of realisme van doen.

  Deze houding is een symptoom van algemene sociale armoede ten gevolge van maatschappelijke omstandigheden die enkel en alleen aan JPB te danken zijn ;

  de mensen zijn doodgeslagen, murw, moedeloos, hulpeloos : weten zich geen houding meer te geven. Dat is wat deze reactie aangeeft, niet meer en niet minder !.

  In welke verhouding moet je idealisme nou nog plaatsen als je zelf net( elke nederlander persoonlijk ) een illegale oorlog hebt gevoerd en daarmee verantwoordelijk bent voor 700.000 dode mensen. ;

  In welke verhouding moet je idealisme nou nog plaatsen als je door het morele juk van tiran Balkenende alle hoop, initiatief en ethisch imago uit handen bent geslagen ;

  Juist ja, dan weet je het gewoonweg niet meer !.

  JPB tast het volk op alle aspecten, geen enkele uitgesloten, aan : het gelag zal over 20 jaar immens zijn.

  De democratie zou er enorm mee gebaad zijn als het volk met bijvoorbeeld een 2/3de meerderheid een premier naar huis zou kunnen sturen : eenvoudigweg zijn congé verlenen omdat hij zijn taak niet aankan of niet goed uitvoert.

  De wereld zou er veel beter uitzien : als Bush door het Amerikaanse volk NU gestopt zou kunnen worden en JPB is voor ons volk nog eens een factor 10 meer verwoestend.

  JPB ontslag verlenen en verbannen is de beste investering die het Nederlandse volk zich voor de toekomst kan wensen ;

  binnen de kortste keren zal ons volk hun specifieke morele superioriteit hervinden en het daarmee gepaard gaande symptomatische idealisme zal hen en anderen tot grote welvaart stuwen.

  Mensen doe me een plezier en STOP die idioot nog liever gisteren dan vandaag, dat bespaart een gigantische bak ellende en achterstand in de toekomst !.

  Reactie door ACE — donderdag 8 mei 2008 @ 14.17 uur