‘Met de rug tegen de muur’

Te veel verpleeghuizen kunnen geen verantwoorde zorg meer bieden doordat ze bezuinigen op hun personeel. Familie die zich daarover beklaagt, wordt afgescheept door het management. Managers weten niet wat zich afspeelt op de werkvloer en zijn vooral bezig met bureaucratische verplichtingen.

Dat zegt Marian Kaljouw, de voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V & VN), de beroepsvereniging die 400 duizend verpleegkundigen en verzorgenden vertegenwoordigt. ‘Wij schamen ons heel diep dat we niet de zorg kunnen bieden die we willen. Maar we staan met de rug tegen de muur en dat zijn we zat.’

Lees het artikel op Volkskrant.nl

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 15 mei 2008 :: 13.42 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Laat alle klagers een aangetekende brief met voorbeelden naar minister Ab Klink sturen.
  Misschien dat deze bureaucraat zelf eens leert nadenken i.p.v. zich te verschuilen achter technisch geleuter gebaseerd op liberaal theoretische bedrijfsvoering.

  Reactie door Joop Schouten — donderdag 15 mei 2008 @ 15.46 uur

 2. NIEUWE OPLOSSINGEN VERPLEEGHUISZORG
  Bouw een kleinschalig verpleeghuis per vijftigduizend inwoners. Geef dus elke stadswijk en middelgrote gemeente een eigen verpleeghuis. Daardoor kunnen familieleden vaker langskomen om hulp en aanspraak te bieden. Ook versterkt dit de sociale cohesie binnen wijken.

  Gespecialiseerde deskundigheid kan door die kleine verpleeghuizen 24/7 worden geraadpleegd via videoconferencing met high definition beeldschermen. Bijvoorbeeld: via dat systeem kan een spoedeisende patiënt ook ‘s nachts direct voorlopig (!) worden gezien door een medisch specialist elders, ondersteund door een verpleegkundige in het verpleeghuis.

  Bijna alle kennis van managers, externe aviesbureaus, medisch personeel, zorgwerkers en andere betrokken beroepen moet gratis beschikbaar zijn voor iedereen via internetvideo’s en professionele webforums. Die informatie moet hoogwaardig, zeer duidelijk, praktisch toepasbaar en recent zijn.

  Dat bespaart erg veel onnodige uitgaven en verspreidt kennis onder alle betrokkenen. En het leidt tot grotere doelmatigheid en snellere signalering van ondeskundige beslissingen.

  ‘Managers’ zijn te vaak sterk overbetaalde bluffende mooipraters met veel te weinig praktijkinzicht. Duizenden informatieve internetvideo’s kunnen zorgwerkers en andere betrokkenen helpen om die ballonnetjes door te prikken.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 15 mei 2008 @ 15.50 uur

 3. Here we go again, it’s the old story.

  Waar ligt de verantwoordelijkheid? Die ligt bij de linkse partijen en vakbonden die deelgenomen hebben aan de regerings verantwoordelijkheden. Van de rechtse clubjes kon je het verwachten.
  Ik zal het samenvatten in één kreet “Het verloren socialisme.” Waarom is het socialisme verloren, men heeft de ziel van het socialisme de nek omgedraaid.
  De zucht naar het materieel beter hebben ten kosten van het product heeft het volk doen wederkeren tot de bedeling, het mag niet te veel zoniet niets kosten.
  Christelijke en sociaal-democratische partijen hebben hun werkelijke gezichten voor de zoveelste keer laten zien. Ik zou zeggen, in de beerput ermee, zij die zich ver boven het volk stellen zullen diep vallen, ik heb de deksel al van de beerput afgehaald.
  Nu is Nederland nooit een voorloper geweest, kort geleden was op Geschiedenis-TV een uitzending over het ontstaan van het socialisme in Nederland.
  Ik durf te stellen dat weinig mensen hier naar gekeken hebben vanwege de oudbolligheid, mensen jullie hebben het geloof verloren waarin onze voorouders geloofden. Het eindresultaat is een klote maatschappij waarin ieder de weg kwijt is. Van een socialistisch Europa zal men niets meer zien.

  Reactie door olle Henk — donderdag 15 mei 2008 @ 16.42 uur

 4. en de ahum verzekering,,geen verzekeringen hebben de oplossing!voor de baby verzorgers,, eeuuu er is personeels tekort,dus eeuu los het zelf even op,,tja das het zelfde als een baas zegt,eeuu zorg ook even dat het werk optijd klaar is berekent voor 4 personen met ze 2′en,
  fijn he die C en G in de regering,,
  ik heb ook een oplossing voor deze extremisten/groeperingen,,maar dat zeg ik niet anders zit ik binnen 3 dagen in polen,of een ander land waar de stroom bzzz en water(waterbording)nog spot goedkoop is.want dan zijn ze wel snel,alleen jammer voor dat spul,ze worden binnen 2 dagen weer vrij gelaten/geen bewijs,ach ja het gaat er immers om dat het klootjes? volk er intrapt.

  Reactie door ad — donderdag 15 mei 2008 @ 16.46 uur

 5. Ab Klink is van het CDA dus gelovig, hier zijn gebed.

  Heer,de SP is dom en niet wijs,
  wij sturen de hulpbehoevende zo snel mogelijk naar uw paradijs.

  Heer,van de overgebleven centen heeft u ook genot,
  van deze centen schieten wij u concurrentie gelovigen aan snot.

  Heer,u zult zeggen Ab je wordt ook een keer oud, denk aan morgen,
  daar over geen zorgen als politieker ben ik corrupt en verdien goud.

  Heer, ook u geeft aan deze uitvoering weer uw zegen,
  Want uw volgelingen stemmen steeds massaal op ons ,en zo staan wij niet in de regen.

  Heer,toch nog even snel.
  Gooi die dwars gelovige de Harriekes en de Gloria’s bij het boven komen in de hel

  Reactie door De Hakker — donderdag 15 mei 2008 @ 16.55 uur

 6. @5, prachtig De Hakker, maar wat is het gebed van Balkenende?

  Reactie door walking bull — donderdag 15 mei 2008 @ 17.23 uur

 7. De oudjes worden gewoon deskundig opgeruimd,via het verstrekken van overbodige medicijnen,Kijk maar eens hoeveel oudjes met de mond open wezenloos rondstaren.De Balk&Bos regering heeft geen gevoel voor ouderen,welke hun hele leven ANWBZ betaald hebben.Het geld zit in Afghanistan/wapenlobby en bij de E.U.Het wordt alleen maar erger met deze hypocryte normen en waarden regering.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 15 mei 2008 @ 17.31 uur

 8. Beste Hakker,
  …Nou ja…maar bedankt voor het compliment!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 15 mei 2008 @ 17.41 uur

 9. Alles heeft te maken met BONUSSEN : hoe meer winst ; hoe groter de BONUS en na ontvangs weet naar een ander plekje , om daar weer opnieuw winst te maken : Hoe maakt men winst ? Simpel : de kosten beperken : en een van de kosten , die het grootste effect heeft op de winst is de kosten op arbeid : Dus verminderen van de personeelsomvang levert winst op : Daar hoef je toch geen hoge opleiding voor te hebben omdat te beredeneren : Het is dus de PLUNDER-redenering van het MANAGERS-corps : gevolgen hoeft je toch niet te verantwoorden : men is immers dan allang vertrokken .

  Reactie door fred — donderdag 15 mei 2008 @ 19.57 uur

 10. De verpleeghuizen, de ziekenhuizen,de verzorgingshuizen, de thuiszorg,de verloskundigen de kraamhulp, de psychologen, overspannen huisartsen ga maar door.. Nu weigert Klink weer om een ondergrens te stellen aan zorgverzekeringen m.b.t.het aantal (en dus bereikbaarheid) te contracteren ziekenhuizen. Goedkopere verzekeringen die enkel met enige ziekenhuizen een ‘contract’ hebben mogen dit handhaven. Dit kan inhouden dat u als client in een andere provincie naar het ziekenhuis MOET. Laat nu juist de mensen met weinig geld behoefte hebben aan een goedkope verzekering en geen geld om naar een andere provincie te gaan. Je zult maar op sterven na dood zijn en je familie kan je vanwege de afstand/kosten niet bezoeken. Wat vindt de PvdA hiervan?
  Nu weer de raad voor de gezondheid; Grote fusies zijn niet schadelijk voor.
  Laat ik nu toch vorig jaar nog een rapport gelezen hebben waarin de kwaliteit van de ziekenhuizen onder de loupe genomen werd en ingedeeld en wat bleek. In gradatie van 1 tot groep 5 vielen de gefuseerde ziekenhuizen allen in de laatste dus slechtst presterende categorie.
  Van pado’s word je misschien wat dol maar van dit kabinet en haar marktwerkende componenten en adviseurs HOORNDOL.
  Daarom vind ik dat we dit kabinet per direct moeten verbieden.
  Dit vanwege het grote gevaar voor de volksgezondheid. Een heel debat over infecties die binnenkomen van buitenaf?
  De infectie van binnenuit is zoveel dodelijker.
  Ach Appie Klink of Appie Hein, op de markt is uw gezondheid een daalder waard.

  Reactie door Henny — donderdag 15 mei 2008 @ 20.06 uur

 11. Ook hier in het schone Oosten van het land is het niet veel beter. Het ergst vind ik nog wel dat de bestuurlijke elite de mond vol heeft van het principe van het naoberschap (vooral als ze vrijwilligers moeten werven voor de functies waar ze betaalde krachten hebben wegbezuining), maar als ze zelf daarop aangesproken worden is het altijd “Ja maar dit, en ja maar dat.”.

  T’is hier in Twente toch een mooi zooitje in qua bestuur (wat het ook is!!). Hier een artikel over acties in een verpleeghuis (wat bijna kapot bezuinigd is), en hier een een artikel wat me nog meer zorgen baart (als je geen geld uit wilt trekken voor goede TBS zorg, kun je het beter helemaal laten is mijn mening).

  Waar ik helemaal van walg zijn die bestuurders die hun hoge lonen verantwoorden met de woorden “verantwoordelijkheid dragen, afbraak risico, etc, etc”. Namen ze maar eens verantwoordelijkheid!

  Reactie door Remco — donderdag 15 mei 2008 @ 23.06 uur

 12. @5
  Hakker: TOP!

  SCHANDE dat armoedige (C)DA!! Je snapt toch niet dat die achterban die partij niet opblaast! Wat een stelletje criminelen om de zwaksten in de verpleeghuizen te laten verkommeren. En maar doorregeren en maar doorVOCCEN en maar naar die kerk… HUICHELAARS!

  IEDEREEN die (C)DA of (C)U stemt behoort zich DOOD TE SCHAMEN! Het zijn de antiChrist partijen die de oudsten barbaars laten afsterven, de armsten laten verrekken en en op moorddadige wijze steun verlenen aan genocidale bloedbaden. Onder leiding van BOEF en Christusverlakker: van Middelkoop!
  Deze schijnchristen is TEGEN een totaalverbod van clusterbommen!

  Priesters, pastoors, dominees en allerlei voorgangers: HEUL NIET MET DIE CHRISTELIJKE PARTIJEN!
  Want wie met wapens omgaat, zal erdoor vergaan!! Zo sprak uw Heer… luister dan ook naar uw Leider, ipv naar uw regeerboeven.
  Oh niet? Dan bent u geen knip voor de christelijke neus waard!

  Reactie door Gloria — donderdag 15 mei 2008 @ 23.54 uur

 13. de stekker uit dit kabinet is de enige oplossing voor de problemen in de zorg en alle andere afgebroken en nog af te breken sociale voorzieningen.
  het kabinet houd elkaar de hand boven het hoofd,omdat men aan het pluche is gehecht.
  en de oppositie is zo erg verdeeld vanwege partij politieke belangen,wat maakt dat men nergens iets aan kan/wil doen.
  zo schuiven beide kanten alle problemen naar de burger tot de volgende verkiezingen en probeert iedere partij de burgers via “valse beloftes” weer voor zich te winnen.
  niemand in den haag zit er voor de burger,maar enkel en alleen voor zichzelf.
  de ikkuh ikkuh cultuur is uitgevonden in de 2e kamer.

  ZORG eerst maar eens dat jullie daar het voorbeeld geven,dan wil ik pas weer praten over woorden als “steun”

  Reactie door iew — vrijdag 16 mei 2008 @ 8.54 uur

 14. In verband met de WMO houdt gemeente Texel 3 ton over. Voor het lopend jaar wordt weer een overschot verwacht. Wethouder Marian Merkelbach: daarna kon het weleens afgelopen zijn als een alerte ambtenaar in Den Haag de politiek wakker schudt. Texels Belang wilde een aanpassing van de regeling vervoerskosten van Verpleeghuis Texel: wie weinig reist moet de gratis kilometers aan grootverbruikers kunnen schenken. Merkelbach zag echter een aparte regeling voor een relatief kleine groep niet zitten. De 3 ton verdwijnt in de algemene middelen.
  Dit kan dus gewoon terwijl veel andere gemeenten een tekort hebben. SP: schudt u de politiek even wakker?

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 16 mei 2008 @ 9.20 uur

 15. Er komen te veel van dit soort berichten en conclusies.
  Wat vinden jullie er van, een mega re-organisatie te laten plaats vinden en de 3% van Brussel dan maar te overschrijden.
  Zie het maar als een goede investering voor de toekomst.
  Voorbeeld in dit geval; Pleegzorg bij het ziekenhuis waardoor verpleging en deskundigheid onder een dak zit.
  De thuiszorg op wijk- of dorpsniveau,waarbij de wijkverpleegster en de wijkarts de spil zijn.
  Management is de taak van de gemeente,geen commersie meer in de zorg,hierbij is het grote voordeel dan politieke beslissingen direct geimplementeerd kunnen worden,en zo ook kosten besparend werken.
  En zo kunnen we nog doorgaan op tal van andere vlakken in de maatschappij.

  Reactie door taardje — vrijdag 16 mei 2008 @ 10.34 uur

 16. zolang Ab Klink, Balkenende en andere ministers zelf geen familielid in een verpleegtehuis hebben zitten zal er niets gebeuren of…… ze hebben hun ouders in het beste verpleegtehuis zitten. zij kunnen het betalen. tegelijkertijd vergeten zij, dat er meer mensen in het verpleegtehuis zitten, die het minder hebben.heel dit kabinet is hartstikke blind voor de praktijk, althans ze willen geen praktijk zien. daarom vind ik het een goed idee, wat @1. schreef. zorg ervoor, dat iedereen, die een familielid in een verpleegtehuis heeft zitten een aangetekende brief naar Ab Klink stuurt. want, als het voor de ministers zover is, dat zij daar naar toe moeten, dan is het prima geregeld. nu zal het hen een rot zorg zijn, hoe het met de mensen gesteld is, die er nu zijn gehuisvestigd.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — vrijdag 16 mei 2008 @ 12.01 uur

 17. @ 5 Hakker

  Zowat voor de eerste keer dat je elegantie in jouw reactie aanbrengt en zie wat er gebeurt ; de dwingende metaforen slaan in als een bom. Knap stukje, goeie stijl, effectief. Echt een goeie bijdrage.

  @ 6 walking bull

  Doordat ik mij niet verantwoord voor mijn persoonlijke gruweldaad inzake Irak, maak ik mijn landgenoten ook nog eens medeplichtig aan 700.000 doden, vergeeft u mij AUB.

  Maar god laat zich niet gijzelen, ook niet voor 100.000 weesgegroetjes en zit al jaren met kromme tenen van gêne als JPB bid.

  De oplossing voor de achterlijk bezuinigingen in de gezondheidszorg is redelijk simpel :

  Als je het geld niet hebt, zul je zuinig moeten zijn.
  Als je het geld niet hebt, zul je meer van jezelf moeten vergen anders komt het niet voor elkaar.
  Als je geen geld hebt, moet je slim, verstandig bezuinigen, niet zoals JPB en consorten het doet.

  De gezondheidszorg moet dus lean & mean, effectief zijn en bestaan uit uitsluitend betrokken bezielde mensen :

  Hierbij past dus géén kolossaal overstelpende bureaucratie,

  Hierbij past géén woekersalaris verslindende onaantastbare managers,

  Hierbij past géén past geen voortwoekerende, haast incestueus vanzelfsprekende fraude in de meeste geledingen,

  Hierbij passen géén beleggende en oppottende zorginstelling met miljarden in aandelen,

  Hierbij past géén marktwerking die door het focussen op haar inherente winstargumenten de betrokkenheid en bezieling te niet doet ;

  Als je dit oplost zullen de echte uitvoerende aan het bed weliswaar weer 40 uur per week moeten gaan werken maar tegen een dijk van een salaris en gewoon tot de 65 jaar en niet langer, verdubbel je de kwaliteit en houdt je aan het eind van de rit 10 miljard per jaar over.

  Zo simpel is het. Heb ik binnen 2 jaar geregeld, zeker weten.

  Socialisme is in de kern jezelf ontzien.

  Reactie door ACE — vrijdag 16 mei 2008 @ 13.05 uur

 18. Maayke, de tijd van illusies is voorbij. Ik hoorde over mantelzorgwoningen die je kunt laten plaatsen in je tuin.
  Al gauw bleek dat het om een gefortuneerde familie gin, want de zoon had een huis in stad met een grote tuin, de mantelzorgflat kostte l00.000 euro voor de gemeente denk ik.De huur was 500 en er rustte subsidie op. Het ging om een huis van 56 m2 met complete keuken etc. Terwijl de huurster al zwaar dementerend was.Ik gun het haar,maar kan een bijstandsvrouw in huurhuisje haar moeder ook zo opvangen?
  Er zijn ook mantelzorgkamers die je aan je keukendeur kunt plakken.Lijkt me beter betaalbaar,maar dan ook gelijke monniken gelijke kappen.

  Wie het drama clusterbom heeft gehoord en Middelkoopgristen heeft horen praten;wie Balkenende in belachelijk schortje en Verhagen met rose sjerp heeft zien staan (lichtelijk gestoorde lui die zelf een mantelkamer nodig hebben vrees ik) wie hoort dat als dezelfde Balk een flesje wijn gaat kopen, er tien zwaar bewapende kerels uit busjes stapt om dit kostbaar mens voor evil te behoeden; wie Maxima als hulpjuf bij Het Nibud koffertje bij haar jonge onderdanen ziet;
  die kan zich alleen maar vol walging afkeren en gaan zitten mediteren.
  Over de Republiek bijvoorbeeld en over Recht voor Allen.
  Het is komende wanprinsjesdag precies l25 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis het als predikant nodig achtte om protest te laten horen in Den Haag.
  En als je dan hoort hoe dit zachtzinnig protest met enkele spandoeken voor algemeen kiesrecht al met bruut geweld werd tegengegaan, dan moeten we tot het besef komen dat het socialisme kapot is,enkel nog leeft in harten van goedgezinde mensen. En dat de Regenten de boel gewoon weer onder de knoet hebben.
  En het wordt nog veel erger ….

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 16 mei 2008 @ 13.07 uur

 19. Stuur een aangetekende brief met voorbeelden naar Ab Klink:

  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
  T.a.v. minister dr. A. Klink
  Parnassusplein 5
  Postbus 20350
  2500 EJ Den Haag

  E-mail: via het contactformulier op de website
  Internet: http://www.minvws.nl en http://www.jeugdengezin.nl

  Reactie door Joop Schouten — vrijdag 16 mei 2008 @ 13.17 uur

 20. @12
  WAARSCHUWING! Vrijheid van Meningsuiting

  U mag JP bijvoorbeeld ook GEEN “MASSAMOORDENAAR” noemen, al zouden alle pilletjes slikkende oudjes nu al dagen, weken, maanden, jaren verrekken.

  Jeroen de Kreek, deed dat namelijk wel en werd in hogerberoep veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf voor het bekritiseren van de misdadige overheid, 4 maanden voorwaardelijk en 2 maanden volpension volledig verzorgt zitten in het Hotel De Vrije Gevangenis.

  Jeroentje vond de oorlog namelijk erg illegaal en het kabinet Balkenende zeer misdadig.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/politiek_gevangene/ID-Fix

  Reactie door gloria2 — vrijdag 16 mei 2008 @ 14.21 uur

 21. De ene keer wordt De Volkskrant hier afgezeken alszijnde ‘rechts-liberaal-bolwerk’ en nu weer geknuffeld.
  Zomaar even een constatering.

  Reactie door Ach ja — vrijdag 16 mei 2008 @ 15.57 uur

 22. AllEREERST moet een samenleving gegrondvest zijn op morele en ethische uitgangspunten waarin het gros van de bevolking zich kan vinden en die dus de richting bepalen waarin een samenleving zal gaan en vooral de mate waarin de mensen zich –letterlijk- zullen “welbevinden”.
  Zo waren in een nog niet eens zo ver verleden wel degelijk veel christelijke beginselen normgevend en gewaardeerd, omdat deze zo vanzelfsprekend zijn voor onze omgang met -vooral afhankelijke en zwakkere- medemensen, bijv. in de zorgverlening….
  …vanwege hun, als het ware het mensdom ingeschapen, universaliteit…(altruïsme, mededogen, zorgzaamheid)
  …Maar deze worden in toenemende mate gefrustreerd en gedwarsboomd door de tirannie van een economisch systeem (keihard, neoliberaal kapitalisme) dat lak heeft aan die broodnodige ONDERWERPING aan ethische en morele beginselen en zichzelf op die EERSTE en ALLESBEPALENDE plaats heeft gezet.
  Zo is te verklaren dat levensgevaarlijke eigenschappen als egoïsme en de –onder veel andere!- daaruit voorkomende hebzucht, weliswaar onder fraaie en verdoezelende namen als “marktwerking”, ”efficiency”, “ondernemingszin”, op bijna alle maatschappelijke terreinen die EERSTE plaats, die dus eigenlijk is voorbehouden aan moraal en ethiek, hebben ingenomen.

  Veel mensen zien met bloedend hart dat zo langzamerhand hun hele samenleving en datgene waaraan zij hun gemoedsrust en levensvreugde konden ontlenen, letterlijk “onder hun kont vandaan” verkwanseld worden en ze moeten ook nog knarsetandend aanhoren dat dat “geheel in overeenstemming is met democratische spelregels”….

  Een democratie die lak heeft aan het moreel-ethische fundament waaraan zij ten diepste haar bestaansrecht ontleent, is een misdadige schijnvertoning die –steeds moeizamer, gelukkig!- wil verhullen dat feitelijk het recht van de sterkste heerst.
  Dat veel mensen daar niet tegen bestand zijn, pleit voor het argument dat de mens wel degelijk een ingeschapen goede kern en normen-en waardenbesef heeft die steeds meer worden gefrustreerd…!
  (Al wordt vaak niet de werkelijke bron van onvrede en spanningen beseft)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 16 mei 2008 @ 18.06 uur

 23. Gloria.
  “onze”minister president is echt geen
  massamoordenaar,Gloria,”onze” minister president is helemaal nix,nax,noppes.Wij in dit steeds verder afglijdend landje
  hebben niets aan zo’n,fijn gelovige ,van eenvoudige afkomst, sprekende pop met de
  intelligentie van een kapotte stofzuiger.
  Dat figuur heeft kennis uit boekjes maar weet niet wat er in de wereld te koop is.
  Gloria,demente,slachtoffers van het ouder worden,willen niet dood,als je met die
  ouwetje probeert te praten denken zij bij de dood aan pierlala.De meest gebruikte uitdrukking in de opslagplaatsen van afgedankte ouwetjes is VOOR MIJ HOEFT HET NIET MEER.Maar we hebben een mazzel,het spul dat nu in het torentje huist wordt ook ouder,wij hopen dat ze HEEL oud worden
  en HEEL hulpbehoevend en de laatste jaartjes HEEL dement.
  Wij wensen jou in elk geval een heel gezond en gelukkig leven,ook voor degenen waar je van houdt.
  Afsluitend Hakker je was weer lekker,goed,bezig,complimentenje van ons.

  Reactie door henk c.s. — vrijdag 16 mei 2008 @ 18.58 uur