Van Middelkoop en de clusterbom

080516kwcartoonk.jpg Zolang er geen VN-verdrag over clustermunitie ligt zal Nederland de clusterbom M261 voor Apache-gevechtshelikopters alleen in hele speciale gevallen en pas na overleg met de Tweede Kamer inzetten. Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) donderdag in de Tweede Kamer beloofd. Van Middelkoop is echter niet van plan de M261 te verbannen, wat de SP wel wil.

De SP voert al lange tijd actie tegen clustermunitie en diende vorig jaar nog een initiatiefwet in die gebruik, bezit, vervoer en productie van clustermunitie verbiedt. Eén soort clusterbom is inderdaad in de ban gedaan. De clusterbom die het kabinet nu in gebruik wil houden veroorzaakt volgens hen geen onaanvaardbaar humanitair leed. Vraag dat aan de talloze onschuldige slachtoffers die achteraf te maken krijgen met dergelijke ‘vriendelijke munitie’.

(klik op de cartoon voor een vergroting)

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

vrijdag 16 mei 2008 :: 20.31 uur

Reacties uitgeschakeld