Uitbesteding, geen succesverhaal

“Bedrijven die werk uitbesteden aan lagelonenlanden komen bedrogen uit. Winst en innovatie vallen tegen, blijkt uit een onderzoek dat de Erasmus Universiteit vandaag presenteert.

Een op de drie Nederlandse bedrijven besteedt werk uit aan lagelonenlanden, maar een succesverhaal is deze offshoring meestal niet. Voor 85 procent van de Nederlandse bedrijven blijven de resultaten van de uitbesteding achter bij de verwachtingen. Doelstellingen worden niet gehaald, en de winstverwachtingen vallen na de uitbesteding tegen. Ondertussen verdwijnt in Nederland kennis en werkgelegenheid.”
Dit is een passage uit een bericht van Trouw.
( Je kunt het hier lezen.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 03 juni 2008 :: 10.50 uur

11 Comments

11 reacties

 1. deze situatie van bedrijven heb ik altijd al vreemd gevonden. het werk naar lageloonlanden sturen en dan vroeg ik me altijd af: “En de werknemers hier dan? Worden die op straat gezet?” ze willen de mensen wel aan het werk houden en tegelijkertijd schopten ze de mensen op straat. Dat vind ik dubbel en vroeg me dan af: “Wat willen ze nou eigenlijk?” Het is met 2 maten meten.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — dinsdag 3 juni 2008 @ 12.04 uur

 2. klacht tegen het nieuwe EU verdrag!
  http://www.nrc.nl/europa/article1106326.ece/Duitse_klacht_tegen_nieuw_EU-verdrag

  en nee dit is niet off topic…
  het bericht hierboven over de uitbesteding van Nederlandse bedrijven is immers het gevolg van die EU zooi.
  het heeft dan ook alles met die EU moordwet te maken.

  Reactie door iew — dinsdag 3 juni 2008 @ 13.44 uur

 3. De Erasmus Universiteit gaat betreffende werk uitbesteden aan lagelonenlanden bij hun onderzoek uit van puur theoretische boekhoudgegevens en beweert dat 85 procent van de Nederlandse bedrijven hier eerder nadeel dan voordeel mee weet te behalen.
  Geachte onderzoekers,waarom gaan die bedrijven dan toch verder en geloven jullie dit alles zelf óók? Er zijn zoveel constructies denkbaar om alles te verdonkeremanen dat niet de boekhoudkundige winst máár uiteindelijk wel de echte winst verdwijnt in de zakken van het graaikapitaal en wie heeft nog oog voor verdwijnende vakkennis of denkt daarbij nog aan het begrip werkgelegenheid binnen Nederland? Géén manager of aandeelhouder die daar van wakker ligt!

  Reactie door Eef Hübbers — dinsdag 3 juni 2008 @ 14.00 uur

 4. Het binnenhalen van de buitenlandse werknemers is altijd verkeerd geweest en ik voel het alsof wij Nederlanders niet weten wat werken is.Het is jammer dat er in het buitenland zo weinig betalld wordt maar wij worden ook met een fooitje afgescheept dus laten we reel zijn en het gewoon bij onze mensen houden.Groetjes Ann.

  Reactie door ann aps — dinsdag 3 juni 2008 @ 14.26 uur

 5. @ Iew,

  Ik denk dat uitbesteding en de EU niet zoveel met elkaar te maken hebben, aangezien uitbesteden ook buiten de EU gebeurd (China, India etc)

  Wat wel met elkaar te maken heeft zijn verworven rechten en de kapitalistische globalisering. Hoe meer macht Europa krijgt hoe minder mogelijkheid om tot een eerlijke globalisering te komen.

  Zeker als Europa de sociale agenda gaat beheren.

  Reactie door Peter — dinsdag 3 juni 2008 @ 14.26 uur

 6. ‘THE WORLD IS FLAT’, DOOR THOMAS FRIEDMAN

  Nederland moet snel overschakelen op de Engelse taal! Want alleen dan kunnen we als kenniseconomie blijven concurreren met Engelstalige landen en snel profiteren van publicaties op internet.

  En Engelstalig kunnen we werk effectiever digitaal uitbesteden naar India. Bijvoorbeeld call-centres, ICT helpdesks, website-onderhoud, softwarebeheer, redactie, enz…

  En ook (hoog opgeleide) Engelstalige Nederlandse werknemers kunnen digitaal werken in het buitenland.

  Thomas Friedman slaat alarm. Hij schreef een verontrustend boek dat de wereld verovert. Het heet: ‘De aarde is plat’.

  Het geeft nieuwe inzichten in globalisering, ICT, energiepolitiek en management. De wereldeconomie werd decennialang gedomineerd door Amerika, Europa en Japan. Maar andere spelers ontwikkelen zich razendsnel: China, India, Brazilië, Rusland, Oost-Europa, Oost-Azië en delen van Zuid-Amerika. De hoofdrollen in dit boek liggen bij aardolie en internet.

  Friedman vertelt hoe het lot van alle wereldburgers steeds meer verknoopt raakt met elkaar. Onder andere door concurrentie van buitenlandse arbeid, productie en landbouw. Als je als individu minder kwetsbaar wilt zijn voor deze ontwikkelingen moet je heel gespecialiseerd zijn, of sterk lokaal gericht, of heel flexibel.

  Bekijk hieronder video’s van Friedman over dit boek. Een geweldige spreker!

  VIDEO’S
  http://video.google.com/videosearch?q=%27the+world+is+flat%22&hl=en&sitesearch=#q=%22the%20world%20is%20flat%22%20Friedman&hl=en&sitesearch=

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 3 juni 2008 @ 15.37 uur

 7. Woorden komen in different flavours. Globalisering is zo’n woord. In de context van het liberaal kapitalisme is globalisering een instrument ten behoeve van het imperialisme. Grenseloze macht uitbreiding.

  Waar gaat het nu werkelijk om?

  Internationale samenwerking of world domination. Met woorden zoals globalisering kan men alle kanten op. Waar het om gaat is; welke kant?

  Wat Thomas Friedman betreft; I hope you dance.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 3 juni 2008 @ 18.40 uur

 8. Kennis economie?

  Toen bij de mensen het verstand begon te dagen, kregen zijn van hun Goddelijke voorgangers, die bij zich zelf de zaak hadden verprutst, te horen:

  “Laat het verzamelen van kennis, het liefst achterwege. Anders zal julie soort als Onze, gedoemd zijn om uit te sterven.”

  Aan al het smerige wapentuig op deze aarde, konden wij al menigmaal zien, waar op een negatieve manier, kenniseconomie, toe kan leiden.

  Onze kennis wordt misbruikt om koningen, kooplui en regeerders, rijk en machtig te laten zijn. En om mensen te kunnen kortwieken en onderdrukken.

  Laat Engelsen Amerikanen en iedereen maar Nederlands leren. Wij hoeven onze identiteit en taal niet op te geven, voor de economie van de grote graaiers.

  Ik geef het op voorhand toe
  IK SNAP ER DE BALLEN VAN.

  Niks, nichts, niente en nothing.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — dinsdag 3 juni 2008 @ 19.46 uur

 9. @6 Jaap
  Een indrukwekkend stukje van jou. Zoals je weet ben ik een pionier op IT gebied geweest. Zo’n halve eeuw geleden heb ik de grondlegging van het automatiserings gebeuren meegemaakt vaak hele nachten dat je geen bed zag.
  Het begon met de hollerith systemen, daarna
  de eerste, tweede, derde generatie computers, mini systemen en de PC.
  Nog met de eerste computer gewerkt IBM 650.
  Maar hoe ouder ik word des te voorzichtiger ik word met mijn bevindingen.
  Wat mij aanspreekt van jouw stuk is: “Friedman vertelt hoe het lot van alle burgers steeds meer verknoopt raken met elkaar”. Een prachtig woord, met knopen aan elkaar verbonden zijn. Maar laten wij niet daar over in zitten want knopen kun je los maken. Dat zie ik gebeuren met een derde wereldoorlog. Dan gaat de film weer helemaal opnieuw afgedraaid worden met nieuwe inzichten, het De’IT’ceren.
  Ik maak dat niet meer mee. Anders kreeg ik slaaploze nachten, want alles zou voor niets geweest zijn.
  Prettige avond gewenst.

  Reactie door olle Henk — dinsdag 3 juni 2008 @ 20.27 uur

 10. De uitbesteding gaat steeds minder worden omdat vervoer van de producten enorm oplopen door energie kosten.
  Een potloodje overvliegen van China naar Nederland overtreft dan velen malen de kostprijs.
  ICT werkzaamheden zou in de toekomst nog wel kunnen, maar het zeulen met producten de halve wereld rond is over een tiental jaren niet meer mogelijk.
  Dit geld ook voor voedsel, Nederland moet zich gaan richten om zich zelf onderhoudend te gaan maken.Met name in de categorie Energie en Voedsel.

  Reactie door De Hakker — woensdag 4 juni 2008 @ 8.22 uur

 11. Besteden we werk uit is het niet goed, laten we hier al dat werk doen, is het ook niet goed. We herinneren ons allemaal nog het proletariaat dat hier na toegehaald is en nu onze prachwijken met een uitkering bevolkt.
  Bespaar ons een nieuwe instroom in dit overbevolkte land
  Ja Hakkertje, ook Albanië, Birma en Noord-Korea zijn/waren zelf onderhoudend. Wat er terecht komt van zulke navelstaarders weten we al te goed.

  Reactie door Johan — woensdag 4 juni 2008 @ 11.04 uur