De marktwerking is het probleem

zaterdag 07 juni 2008 :: 16.30 uur

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Het cao-conflict in het streekvervoer kan alleen worden opgelost met extra overheidsgeld. Op lange termijn moet de overheid meer rekening houden met de busbedrijven, zegt PvdA-senator Klaas de Vries, die op verzoek van de bonden en de werkgevers de problemen analyseerde.

De busbedrijven krijgen te weinig geld, onder meer doordat de prijzen van de strippenkaarten minder omhoog mogen dan was beloofd. Ook zijn ze de dupe van overheidsbezuinigingen en de hoge brandstofprijzen, zegt De Vries.

Als er niets verandert, is een forse versobering van de arbeidsvoorwaarden nauwelijks te vermijden, aldus De Vries. (NOS)

SP-er Emile Roemer heeft een spoeddebat aangevraagd. Staatssecretaris Huizinga heeft steeds beweerd dat dit een zaak van de werkgevers en werknemers was, terwijl de SP bleef aangeven dat zij hierin een belangrijke rol had. Gezien de conclusies lijkt dat wel duidelijk. Bovenstaand een registratie van de demonstratie op het jaarbeursplein gisteren. Emile interviewt chauffeurs en vakbondsvertegenwoordigers.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

6 Comments

6 reacties

 1. Marktwerking OV werkt WEL, het geeft duidelijk aan hoe het niet moet.
  Oorzaak en gevolgen, privatisering is niets anders dan overheidstaken op de markt dumpen zodat slimme jongens zich kunnen verijken aan het product ( openbaarvervoer, energie, water, zorg, onderwijs en noem maar op).
  Dat er mensen zijn die de prijs niet kunnen betalen dat zal hen een rotzorg zijn, (ben ik mijn broeders hoeder?).
  Wie zei ook weer dat de productie middelen in handen van de overheid dienen te blijven. Dan heb je van die grapjassen die verkondigen dat de concurentie zorgt voor lagere prijzen. Maar het Volk is dom en als zij de prijs niet kunnen betalen hebben zij pech gehad. Hier in het schatrijke landje leven 10% van de inwoners onder de armoede grens en leven van de voedselbanken, lang leve het Angelsaksische systeem. Bejubeld door de Partij van de Armoede.

  Reactie door olle Henk — zaterdag 7 juni 2008 @ 17.03 uur

 2. Het is gewoon van de gekke dat Huizinga zich er niet mee wenst te bemoeien!
  Wanneer komt er nou eens een eind aan die onzalige marktwerking? Sommige zaken moeten in handen van de overheid blijven,
  dat blijkt nu voor de zoveelste keer.

  Reactie door Marjolein — zaterdag 7 juni 2008 @ 17.04 uur

 3. Aan de hoge brandstofprijzen kan makkelijk wat gedaan worden. Mijn pseudoniem heeft dit in de diverse andere media ook al proberen duidelijk te maken aan de hand van korte stukjes tekst in reactie formulieren. De brandstofprijs wordt omhoog gestuwd door rechtse zakkenvullen beursvloer mannetjes. Speculeren heet dat, en door angst en paniek tijdens speculeren, gaat de prijs van een vat ruwe olie omhoog. Maar politiek gezien hoor je hier niemand over, en dat valt mij vies tegen. Nee, het is een goed excuus om meer geld binnen te halen voor nutteloze doeleinden. Straks, als de kloof tussen arm en rijk zo groot is geworden dat hij bijna niet meer valt terug te draaien, komen de verontschuldigingen. Maar dan is het te laat..

  Reactie door Burger 0 — zaterdag 7 juni 2008 @ 18.41 uur

 4. Wij geven onze Emile groot gelijk dat hij een spoeddebat aanvraagt,het is toch van de gekke dat een mevrouw met een I.Q van een kapotte stofzuiger die niet eens kan fietsen zich mag bemoeien met ONS openbaar vervoer.Het tortelduifje van de CHU is al een paar keer door de mand gevallen maar omdat het gespuis in de coalitie hun eigen mening niet durven te poneren omdat zij stemmen bij de vleet kwijtraken en dus het rotte naar afval riekende kabinet niet durven laten vallen zich op de vlakte houden is toch een %^&^$ armoe.Socialisme waar ??? Democratie waar ??? Christenen waar???
  Zorgen voor het volk.waar ????
  Huizinga en consorten pleur toch eens op!!!
  Goedwillende Nederlanders wat gaan wij er aan doen????
  Wij wensen onze goedwillende scribenten op dit blog een warm ,huiselijk,rustig week-end.
  Het KudM team

  Reactie door Henk c.s. — zaterdag 7 juni 2008 @ 18.47 uur

 5. De eisen van de buschauffeurs en Chauffeuses zijn terecht maar de staking duurt te lang en het gevolg is dat straks de mensen om wie het gaat er bekaaid afkomen en de bustarieven met 50 procent verhoogd gaan worden.Ouderen en mensen met een minimum inkomen die geen alternatief vervoer konden vinden hebben al ruim een maand geen kant meer op gekund en wie zorgt dat je als “Jan Sukkel” wel op de plaats van bestemming komt? Is het je buurman, een goede kennis, je familie, iemand van je kerkgenootschap of een politieke partijgenoot? Niets van dat alles, zoek het maar uit!

  Reactie door Eef Hübbers — zaterdag 7 juni 2008 @ 22.10 uur

 6. Ik deel alle door de Vries getrokken conclusies, vooral de laatste, over “aldus nauwelijks te vermijden versobering van arbeidsvoorwaarden”.

  Het wil er alleen bij mij niet in dat dit alles niet van tevoren te voorzien was en ONVERMIJDELIJK te verwachten, als gevolg van de politieke keuze om nagenoeg kritiekloos het neoliberalisme te aanbidden…
  Dat is ongeveer te vergelijken met een onverbeterlijk gebleken dief aanstellen als bewaker van een bedrijventerrein en dan verbaasdheid veinzen als deze zijn begeerte heeft uitgeleefd ten koste van andermans bezittingen…

  Het verbazingwekkendste en verontrustendste is wel dat de “samen”leving deze in een rijke en moderne samenleving niet passende (want 19e eeuwse) gevolgen kennelijk “normaal” vindt, al denk ik dat zulks vooral wortelt in de enorme toename van “zelfontplooiend” egoisme en de daarmee onvermijdelijk samenhangende onverschilligheid met het lot van minder “handigen” … en natuurlijk ook gewoon ordinaire en bekrompen domheid.
  Domheid, nog in de hand gewerkt door slecht onderwijs, geen of nauwelijks kennis van geschiedenis (en dus het treurige en harde lot van veel van onze voorouders!) en de verdovende, in slaap sussende en vooral niet kritische Nederlandse massamedia.
  Ik “betrap”me er op dat ik de laatste jaren nog nauwelijks naar Nederlandse TV kijk, inclusief -op een enkele uitzondering na- de z.g. “Publieke Omroep”.

  Dat bekrompen egoïsme uit zich dan vooral in nauwelijks solidaire, of juist volslagen onsolidaire, klaagzangen over het eigen ongemak dat nu eenmaal gevolg is van arbeidsconflicten die een VOORSPELBAAR en ONVERMIJDELIJK gevolg zijn van onrechtvaardig en keihard neoliberaal kapitalisme.

  In meer bezonnen tijden werd juist gewaarschuwd tegen een te grote aanscherping van de “natuurlijke” tegenstellingen tussen kapitaal en arbeid, rijke en arm: Dat heeft niet mogen baten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 7 juni 2008 @ 22.19 uur