Uit Nederland

De vakanties lopen op haar eind, maar er is nog wel even tijd voor wat ontspanning voor de verkiezingsstrijd in alle hevigheid losbarst.

Vanaf vandaag (15-08-2006) tot het eind van deze maand laat ik elke dag een foto zien van een min of meer bekend monument of gebouw in Nederland. Elke avond om acht uur verschijnt een nieuwe opgave op het weblog. In de comments kun je raden naar de plaatsnaam en de naam van het bouwwerk. Degene die het eerst is ontvangt één punt. Laat – zoals je trouwens sowieso moet doen – een geldig emailadres achter in je comment. Aan de hand hiervan worden ook je punten opgeteld.

Degene die uiteindelijk de meeste punten heeft wint een SP-promotiepakket.

Alle provincieën zijn aan bod gekomen. John is de uiteindelijke winnaar met vier punten, op de voet gevolgd door Bijdehandje met drie punten.

Opgave Flevoland :: Gewonnen door Irma

flevoland.jpg

Dit is de ruine van het kerkje Ens in Schokland. Hier kun je er meer informatie over vinden.

Opgave Utrecht :: Gewonnen door John

Utrecht

Dit is de heksenwaag te Oudewater.

Opgave Noord-Brabant :: Gewonnen door Marc

noordbrabantg.jpg

Dit is het stadhuis van Bergen op Zoom.

Opgave Zuid-Holland :: Gewonnen door Hans en Bijdehandje

Arie Evegroen

Dit is het monument voor Arie Evegroen, ook wel ‘dubbeltje op zijn kant’ genoemd op de Groenedijk in Nieuwekerk aan de IJssel. In de rampnacht brak de Schielandse hoge dijk langs de Hollandse IJssel door. Er ontstond een stroomgat van wel 15 meter. Zandzakken hielpen niet meer. De burgemeester van Nieuwerkerk gaf Arie Evegroen de opdracht zijn 18 meter lange schip “De Twee Gebroeders” in de dijk te varen.

Met veel geluk en vakbekwaamheid wist Arie het schip precies voor het dijkgat te krijgen.Het gat was afgesloten. Vlug werden zandzakken achter het schip gegooid. Zuid-Holland was gered! Zo’n 3 miljoen mensen bleef veel leed bespaard.

Opgave Limburg :: Gewonnen door John

Limburg

Dit is de Onze Lieve Vrouwekerk in Maastricht. Hier vind je meer informatie.

Opgave Zeeland :: Gewonnen door Wouter

Zeeland

Dit is het uitzicht op Domburg vanaf het strand. Aan te raden wanneer je even flink wil uitwaaien.

Opgave Gelderland :: gewonnen door John

Gelderland

Dit is een detail van het gebouw van radio Kootwijk. Wil je meer weten over Radio Kootwijk (erg interessant!), kijk dan even hier. Voor foto’s en andere impressies, klik excursies en daarna rondleiding extra.

Opgave Noord-Holland :: gewonnen door Bijdehandje

Hannie Schaft

Dit is het graf van Hannie Schaft op de Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen. Hannie Schaft (16 september 1920 – 17 april 1945) het meisje met het rode haar, is de bekendste Nederlandse verzetsstrijdster. Aan het einde van de oorlog werd ze door de Duitse bezetters opgepakt en kort daarna vermoord. Hier vind je meer informatie over dit symbool voor vrouwenverzet.

Opgave Overijssel :: Gewonnen door Frances

Overijssel

Dit zijn de de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Ze zijn om een aantal redenen bijzonder. 1) Het gehele complex is een gemeentelijk monument en de drie oudste tuinen zijn sinds 2004 rijksmonument. 2) Het zijn proeftuinen. Nieuwe materialen en nieuwe plantencombinaties worden uitgeprobeerd. 4) De tuinen bestaan inmiddels meer dan 80 jaar. 4) Het wordt beheerd door allemaal zelfstandige en onafhankelijke ondernemingen.

Opgave Drenthe :: Gewonnen door John

Dit is café Amer in Amen. Amen is een dorp van honderd inwoners ergens middenin het Drentse platteland. Het lijkt dan ook de onwaarschijnlijkste plek voor een concertzaal. Toch is die er wel degelijk te vinden. Er is in Nederland een merkwaardige ontwikkeling aan de gang – als je een goed concert wilt zien van bijvoorbeeld een singer/songwriter, een blueszanger of een akoestische band zul je moeten uitwijken naar de uithoeken van het land. In de meest onwaarschijnlijke plaatsen als Amer, Noordpolderzijl, Hollandsche Rading of Horst zijn podia ontstaan waar je de geweldigste optredens kunt meemaken. Je moet er wel als de kippen bij zijn, want ze zijn binnen de kortste keren uitverkocht. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat de zalen in de grote steden een blinde vlek hebben voor muziek waar wel degelijk een groot publiek voor te vinden is. Lees hier verder.

Opgave Friesland :: Gewonnen door Bijdehandje

friesland1.jpg

Dit is het Jopie Huisman museum in Workum. Jopie was een Nederlands kunstschilder en tekenaar. Huisman, van oorsprong voddenboer, is vooral bekend geworden met realistische schilderijen van lompen, oude schoenen en portretten van mensen in zijn naaste omgeving.

Huisman, een schilder van het volk, stichtte in 1986 zijn eigen museum in zijn woonplaats Workum. Hij verkocht nooit kunstwerken, maar gaf ze slechts weg aan vrienden en mensen die het volgens hem verdienden.

Opgave Groningen :: gewonnen door Pritt

Uit Nederland

Dit is de Fraeylemaborg in Slochteren, Groningen. Borgen zijn versterkte huizen (burchten) vergelijkbaar met kastelen. Ze zijn karakteristiek voor de provincie Groningen. De Fraeylemaborg is één van de bekendste nog bestaande borgen en dient nu als tentoonstellingsruimte. Eén en ander kun je nalezen op hun website.