Een strijdbare vakbond

Een poosje geleden gaf ik een interview aan AANEEN, het ledenblad van de ABVA-KABO.

Als je geïnteresseerd bent in de toekomst van de vakbeweging, dan moet je dit verhaal misschien even lezen.

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 25 februari 2004 :: 13.07 uur

25 Comments

25 reacties

 1. ***Een openingsvraag tijdens een gesprek met de SP-voorman lijkt dan ook voor de hand te liggen, maar het meest kritische Tweede-Kamerlid is bepaald niet gelukkig met vragen om opheldering.***

  Niet bepaald gelukkig met de vragen om opheldering? Niet bepaald gelukkig met de koers waar de vakbonden op gaan…ze begrijpen het echt niet.

  Reactie door Simone Kant — woensdag 25 februari 2004 @ 14.00 uur

 2. Ik vind de interviewer nogal kritiekloos als het gaat om zijn aannames.
  En dat vind ik dus weer slap. Alleen kritiek houdt je scherp. Is die Reinen Dercksen in dienst van de vakbond?
  Een journalist moet HELEMAAL de eerste zijn die kritisch overal naar kijkt en niet klakkeloos een standpunt inneemt. Anders kun je net zo goed jezelf interviewen en een lekker populair verhaal schrijven.
  En feit is dat de vakbonden hebben een slechte deal gemaakt. Ik ken veehandelaren die meer uit de onderhandelingen hadden kunnen slepen. Dat heet gewoon je best doen en het onderste uit de kan halen. Als vakbond ben je dat verplicht naar je leden toe, die geven immers hun stem over aan de vakbond.
  En als je dat niet doet als vakbond heb je dus geen toekomst.

  Reactie door Hilde Kreuze — woensdag 25 februari 2004 @ 14.22 uur

 3. @ Dat was ook mijn aarzeling bij het geven van dit interview. Tijdens het gesprek leek het er meer op dat ik in discussie was met de top van de ABVA-KABO. Desalniettemin was ik niet ontevereden over het resultaat.

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 25 februari 2004 @ 14.43 uur

 4. Ik vraag me echt af of een vakbond toekomst heeft als er politieke partijen (nou ja, enkelvoud = SP) zijn die feller voor de leden van die vakbond opkomen en zich harder maken voor hun belangen dan de vakbond zelf. Eigenlijk vind ik dat dit artikel daar over gaat. Maar ik vind het ook een goed artikel om te lezen.

  Reactie door Hilde Kreuze — woensdag 25 februari 2004 @ 14.58 uur

 5. Reinen Dercksen laat in zijn agressieve en bevooroordeelde manier van vragen zien dat hij machteloos is. De macht van de Vakbond is gebroken. De macht van het collectieve verzet. Ze zijn gereduceerd tot onderhandelaars waar diegene met de “beste kaarten” het meest uit de onderhandelingen sleept. De achterban is niet meer te mobiliseren en het was natuurlijk 2 tegen 1. Regering/Werkgevers tegen Vakbonden. Jammer dat Reinen dit intervieuw op deze manier heeft opgeschreven. Jammer dat hij niet inziet dat de SP geen vijand van de vakbond is maar een partij die nog wel de werknemers weet te mobiliseren en te informeren.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 25 februari 2004 @ 16.41 uur

 6. Lodewijk de Waal onthield zich van stemadvies voorafgaand aan het fnv-referendum. Dit terwijl de recessie-camapagne van Zalm en de Geus op volle toeren draaide. Dit akkoord is een historisch dieptepunt voor de vakbond. Zelfs Zalm leek verbaasd hoe eenvoudig de vakbonden een loonstop accepteerden. Als ooit de vakbond op zijn donder hoort te krijgen dan is het wel nu.

  Reactie door PsiesDrom — woensdag 25 februari 2004 @ 17.18 uur

 7. Vakbonden zijn voornamelijk een belangenvertegenwoordiger van de babyboomgeneratie geworden. Door akkoorden als het HOS – akkoord en nu steeds te hameren op Last in first out dreigen zij nog minder populair te worden bij de jongeren. Over niet al te korte tijd zullen zij nog minder leden hebben als zij hun koers niet wijzigen. Hoe staat de SP ten opzichte van Last in first out afspraken, met name bij de overheid leidt tot kwaliteitsverlies en een nog grotere vergrijzing van het ambtenarenbestand? Let wel, oudere werknemers zijn ook capabel maar mijn ervaring van de ambtenaren die al 100 jaar bij een ministerie werken is dat ze doorgaans niet de meest gemotiveerde werknemers zijn.
  Hoe spelen de vakbonden eigenlijk in op de multiculturele samenleving, het is toch nog steeds een blank bolwerk?

  Reactie door Opheffer — donderdag 26 februari 2004 @ 10.46 uur

 8. Helaas zie ik om mij heen dat mensen (en met name de jongere generatie)zich het belang van een goede vakbond totaal niet realiseren. Het is zelfs ‘not done’ om het er over te hebben…
  Wie gaat er nu 16 euro per maand betalen voor iets waarvan het resultaat niet direct zichtbaar is…? Voorts heerst de opvatting: “Ik heb een goeie baan dus wat kan mij gebeuren? Die vakbond heb IK niet nodig.” Ook hier regeert het totale gebrek aan besef van solidariteit. Ik zie de toekomst van de vakbond dan ook somber in.

  Reactie door R. van der Wey — donderdag 26 februari 2004 @ 10.56 uur

 9. Jan je kwam goed uit de verf in dat interview.
  Je hebt al eens opgeroepen om iets te doen aan historisch besef en ik neem op voorhand aan dat je vooral historisch besef van de arbeidersbeweging hebt bedoelt. En daar ontbreekt het jammer genoeg bij de vakbeweging aan. De bonden hebben nog nauwelijks enig idee waaruit ze zijn voortgekomen en al helemaal niet hoe dat in de huidige ontwikkelingen moet worden geplaatst.
  Dat was in de tijd van Jaap van der Scheur en Arie Groeneveld wel anders.

  Roelf van Bergen.
  26 jaar kaderlid geweest van de Abva; AbvaKabo; niet meer van AbvaKabo FNV. Medezeggenschapper en OR lid/ voorzitter geweest bij een energieproductiebedrijf. Voorzitter geweest over enige jaren van de regionale groep bij dat bedrijf.

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 26 februari 2004 @ 13.39 uur

 10. Opheffer,
  ik ben zo n vergrijsde ambtenaar, ik wil mijn plek wel afstaan aan een jongere, maar daar moet wel wat tegen overstaan.
  Jaren lang heb ik wel bijgedragen in de lasten. Als je alle ouderen er uit zou gooien,is dat wel het kind met het badwater weggooien, veel jongeren weten alles te vertellen maar niet hoe uit te voeren. En wat motevatie betreft als je voelt dat je gewaardeerd wordt werkt het vanzelf waar je ook werkt.
  Er zijn maar weinig leidinggevende die weten met werknemers om te gaan, veel list en bedrog je moet je hart en je ziel aan ze verkopen. Als ik vertel hoe men met mij omgaat om me weg te krijgen naar een andere baan, niet uit sociaal gevoel maar alleen om hun reorganisatie plaatje compleet te maken daar lusten de honden geen brood van,terwijl ze nog helemaal geen initiatief daar over mag ondernemen daar het nog goed gekeurd moet worden. Maar wel mensen de schrik aanjagen dat ze hun baan kunnen verliezen om zo gemakkelijk van ze af te zijn voor de reorganisatie goed gekeurd is, ik laat me niet zomaar hun grillen welgevallen.
  Ik weet waar ik het over heb, werkt nog geen honderd jaar bij een ministerie, wel 29 jaar als ambtenaar en 16,5 bedrijfsleven.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 26 februari 2004 @ 14.12 uur

 11. Roelf van Bergen,
  gaan we naarde dam, dan gaan we naar de dam.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 26 februari 2004 @ 14.16 uur

 12. Trackback:
  http://www.abvakabo.net/huygevoort/bericht.php?id237_0_3_0_C

  … commentaar van Guus van Huygevoort, voorzitter van ABVAKABO FNV, in zijn weblog.

  Reactie door Oskar van Rijswijk — donderdag 26 februari 2004 @ 17.50 uur

 13. Het is aan de vakbond zelf te wijten dat de achterban moeilijk te mobiliseren is. Ze hebben jaren achter Kok (de PvdA)aangelopen en zijn meegegaan in de paarse verkwanseling van de solidariteit.
  Al enkele jaren ontwikkeld de vakbond zich tot een club die niet meer tussen de mensen staat. Afdelingen worden opgeheven, personeel wordt ontslagen. Duizenden vrijwilligers worden gedemotiveerd door onderlinge ruzies tussen de bonden onderling. Waar vroeger de bondsbestuurders nog “kalk aan de schoenen” hadden, worden nu nog louter HBO-ers in dienst genomen die net van school komen.
  Toen enkele jaren geleden de FNV riep dat de lonen 6,7 of 8 procent omhoog moesten, boden zij hun eigen personeel 2 procent…….
  De betrokkenheid bij de bond als belangenbehartiger van de leden, en de persoonlijke betrokkenheid van het eigen personeel is daardoor minder en minder geworden.

  De bond is een pleitbezorger geworden voor de vrije markteconomie, en gaat daarmee voorbij aan de echte belangen van de leden.
  Zij wordt bewust omgevormd tot een soort ANWB voor werkenden.

  Dat 50% van de stemmende leden voor het najaarsaccoord hebben gestemd is niet gebaseerd op inhoudelijke argumenten. Dat is mij gebleken uit menig gesprek met deze mensen.

  De meesten gaan af op het gezicht van de Waal en op zijn PvdA sjaaltje.

  Reactie door roel — vrijdag 27 februari 2004 @ 8.25 uur

 14. Aan “Opheffer” die beweert: “Hoe staat de SP ten opzichte van Last in first out afspraken, met name bij de overheid leidt tot kwaliteitsverlies en een nog grotere vergrijzing van het ambtenarenbestand?”
  Ikzelf werk nu ook alweer bijna 30 jaar bij het Rijk, en het bevalt me nog steeds best, iedere 5 jaar een andere functie, wie krijgt dat nog in het bedrijfsleven? Hoe kom je erbij dat oudere werknemers geen kwaliteit zouden hebben? Je zou mijn CV en cursussenlijst eens moeten bekijken, ik denk dat jij zelf alleen de eerste regels evenaart…
  Als ik er zo nodig uit zou moeten, betaal jij dan voor mijn studerende kinderen? En weet jij dan beter dan alle ervaren mensen hoe je alles op de rails moet zetten in het werk, en hoe het het beste uitgevoerd kan worden? Kan jij bijv. de kwaliteitsborging voor een planbureau organiseren?
  Doe jij en passent dan ook nog even de opvoeding van twee kinderen en 4 landelijke vakbondstaken en de website van de bedrijfsledengroep erbij voor mij? Dan mag je voor mij in de plaats komen werken hoor. ik hoop wel dat je niet binnen 5 jaar afgebrand bent…

  Even aan de anderen over ABVAKABO: Reinout heeft inderdaad wel wat suggestieve interviewmethoden gebruikt.
  Maar Guus van Huijgevoort is een vakbondsman in hart en nieren, niet zo’n witteboordenfiguur hoor! Als je hem zou kennen zou je dat echt niet beweren…
  Ikzelf behoorde tot de nee-stemmers van het najaarsakkoord, maar dat was maar een schijntje bij de ja-stemmers, en daar moeten we ons dus helaas wel bij neerleggen…
  Ik hoor tot die kaderleden die steeds weer proberen de werkenden op de been te krijgen om verslechteringen tegen te gaan, maar sinds de individualisering van de maatschappij na 1985 is het niet veel meer geworden, we hebben de wind een beetje tegen, en dat komt vrijwel uitsluitend door de media, die tegenwoordig zo’n beetje de tijdgeest beheersen… Dat was in de hippie-tijd wel even anders, toen deden de jongeren het zoals zij zelf dachten dat het beter zou gaan. Maar dat komt misschien ook wel weer terug, zoals ook de mode een golfbeweging is.

  Reactie door Hetty — vrijdag 27 februari 2004 @ 15.01 uur

 15. Hetty,
  de overheid zelf is geen slechte werkgever.
  Maar een deel van het orkest speelt soms vals.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 27 februari 2004 @ 19.13 uur

 16. Roel,
  Ik vind dat jij je er wel héél gemakkelijk van af maakt door zo van leer te trekken tegen de vakbond.
  Een vakbond is tenslotte praktisch geheel afhankelijk van de actiebereidheid en de solidariteit onder de leden ?
  Niet alleen onder de vakbondsleden is die bereidheid en solidariteit ver te zoeken, maar in de gehele maatschappij heerst de apathie.
  Natuurlijk had de bond op moeten roepen tot zéér grootschalige acties!…alleen….wat te doen als de groot geschaalde opkomst uitblijft ?
  Maar…weest gerust, gij ongelovigen…met dit regeringsbeleid staat één ding als een paal boven water,..de solidariteit kòmt vroeg of laat terug !!
  Dat zal namelijk onvermijdelijk blijken…en voor veel mensen waarschijnlijk èrg laat….

  Reactie door Rob v.d. Ende — zondag 29 februari 2004 @ 17.04 uur

 17. Is het geen realistische gedachte dat langdurige massabetogingen en werkonderbrekingen niet meer van deze tijd zijn?
  Ook dit geluid zal de voorman van SP, Jan Marijnissen horen wanneer hij spreekt met die vele mensen uit de achterban van de bond. Volgens mij hebben de vele acties (ook die van de SP) rond het najaarsresultaat laten zien dat er nog altijd bereidheid bestaat om uiting te geven aan een door die zelfde bonden en politieke partijen opgeroepen onvrede, want het is inderdaad zoals Jan Marijnissen stelt, verdomd moeilijk om als leek de betekenis van het najaarsresultaat te doorgronden. Maar langdurig het werk neerleggen met het risico de huur aan het eind van de maand niet meer te kunnen betalen, dat doet toch niemand die weet dat ten strijde trekken tegen de haagse politiek, SP incluis, een ongewisse zaak is. Volgens mij is vriend en vijand van de bond het er over eens dat het najaarsresultaat ons geen heil zal brengen, maar uitstel van pijnlijke besluiten en een opening voor werkgevers en werknemers voor nader overleg is altijd nog te verkiezen boven de botte bijl van De Geus. Kijk naar de resultaten op het WAO front. Werkgevers en werknemers zijn er toch maar mooi uitgekomen zonder Balkenende c.s.

  Werkgevers hebben altijd al een vrijbrief gehad om bovenwettelijke maatregelen uit CAO’s te werken. Het is voor de bonden een hele toer geweest om dit soort zaken in de CAO te krijgen. Toegegeven, in economisch betere tijden lukt het beter om met werkgevers afspraken te maken dan in slechte tijden. Vakbondswerk gaat onder andere om verschillende belangen bij elkaar te brengen en soms komen de belangen van werkgevers overeen met die van werknemers, maar vaker verschillen ze en dan is het aan vakbondsmensen als Lodewijk de Waal en Guus van Huijgevoort die strijdende belangen wat dichter bij elkaar te praten. Resultaat van dit praten is onder andere het najaarsresultaat.Volgens mij zijn er wel pogingen gedaan om een gezamenlijke vuist te maken tegen het Kabinet Balkenende II. Het probleem is echter dat politiek en bonden opereren vanuit andere beginselen. (oppositie)partijen trekken ten strijde tegen een Kabinet. Vakbonden doen zaken met werkgevers. Hebben bonden om die reden geen opvatting over het sociaal econonomisch beleid van een regering? Dat lijkt mij niet en het is goed dat ook de bonden luidruchtig laten weten dat het huidige afbraak Kabinet de Nederlandse economie meer schade dan herstel zal toebrengen. Ondanks de draconische bezuinigingen gaat het beste jongetje van de Europa klas voor schut. Een alliantie tussen vakbonden en SP is om die reden even ondenkbaar als een alliantie tussen de PvdA en de SP.

  Het Kabinet lijkt nergens meer bang voor te zijn, niet voor de vakbonden en niet voor oppositiepartijen als de SP. De enige afweging die een Kabinet maakt is of ze na de volgende verkiezingen wederom op het pluche mogen zitten. De macht van het getal zal Jan Marijnissen niet vreemd in de oren klinken. Die macht hebben de bonden al tijden niet meer, maar evenmin de SP. Ondanks het feit dat de SP de grootste partij in ledental is en de behaalde successen bij verkiezingen, petje af daarvoor, heeft de SP toch maar weinig resultaten geboekt tegen de macht van het kapitaal.

  Het verwijt van Jan Marijnissen aan de bonden is dat de bonden meer uit het najaarsoverleg hadden kunnen slepen. 30 Km per uur op de snelweg rijden noemt de voorman van de SP treiteren en een actie die niet helpt. Ik vraag me af welke acties volgens de heer Marijnissen wel werken. Verder moet ik vaststellen dat het wel heel makkelijk is om te stellen dat er meer in had gezeten terwijl je zelf niet bij machte bent dit ramp Kabinet op andere gedachten te brengen. Graag verneem ik van Jan Marijnissen wat de bonden wel hadden moeten doen.

  Net als Jan Marijnissen denk ik dat een brede beweging van bonden, politieke partijen en maatschappelijke organisaties het TIJ kunnen keren, maar een bekend gezegde is hier op zijn plaats: schoenmaker blijf bij je leest. Laat politieke partijen als SP, GROENLINKS en PvdA een schaduwkabinet vormen, laat de bonden werknemersacties organiseren en laat maatschappelijke organisaties het publiek bewust maken.

  Reactie door Bert van Velthuijsen — zondag 29 februari 2004 @ 18.48 uur

 18. Hetty en anderen, ik heb al vaker gemerkt dat zodra ik het over de machtige positie heb van babyboomers dat ik op zere tenen trap. Allereerst wil ik opmerken dat jullie kritiek voornamelijk gaat over mijn opmerking van kwaliteitsverlies waar ik straks op terug zal komen maar niet over andere zaken als de vakbond die voornamelijk opkomt voor de babyboomers, slechte akkoorden als het HOS akkoord en het witte bolwerk dat de vakbond is. Dat jongeren niet solidair zijn en daarom geen lid willen worden van een vakbond bestrijd ik ten zeerste. Wel willen ze het idee hebben dat een vakbond er ook voor hun is. Bovendien doet de FNV bijna niet aan marketing om jongeren te bereiken, het is dat ik die eikels van een werkgevers op de TV zich zag afvragen of de vakbond nog wel representatief genoeg waren om te spreken namens de werknemers want anders was ik waarschijnlijk ook geen lid geworden. Nooit ben ik iemand van de vakbond tegengekomen die me benaderde met de vraag of ik geen lid wilde worden (ze kunnen op dit vlak wel wat leren van de SP).
  Tuurlijk zijn er ook zeer goede ambtenaren met een lang dienstverband bij de overheid maar die hebben ook niets te vrezen in het geval van een beoordeling op basis van kwaliteit. Maar ik heb ook legio voorbeelden gezien waarbij oudere ambtenaren zonder enige plezier in hun werk en motivatie wel mochten blijven omdat ze al hun hele leven bij de overheid werken. Zowieso vind ik het voor een ieder gezond om af en toe eens van baan/werkgever te veranderen. Ik denk dan ook aan een een CAO zoals nu net is afgesproken bij de ABN AMRO, wat dat betreft zo moet ik toegeven verandert de vakbond gelukkig ook wel eens van een standpunt.

  Reactie door Opheffer — maandag 1 maart 2004 @ 9.37 uur

 19. Als kaderlid van de Abva Kabo heb ik ook de veranderingen bij de bond en in de maatschappij meegemaakt Leden zijn niet makkelijk te mobiliseren.Ik denk dat Lodewijk de Waal dit ook in de gaten had. Kijk b.v. wat er in Duitsland gebeurt is de stakingen gingen uit als een nachtkaars. Dit is een nachtmerrie voor elke vakbond. Om de eerste actie,s van de grond te krijgen b.v. in Utrecht was heel erg moeilijk en dit waren nog maar publieksvriendelijke actie,s. Ik denk dat het nog slechter moet gaan voor veel leden beseffen dat je alleen resultaat behaalt als collectief. Helaas is ook bij vakbondsleden dit besef op het ogenblik ver te zoeken. Ik denk ook nog steeds aan de actie,s op de Dam met Jaap van der Scheur, waarbij de brandweer Amsterdam even spontaan het Damrak onder het schuim spoot. Dat wij gevoel is er niet meer. Wij maken ons alleen maar druk over kinderopvang ect. Goede zaken, maar wij vergeten de ouder werknemers die vaak al op jonge leeftijd werkten en kinderopvang enz. in hun loopbaan niet hebben meegemaakt. Als dank wordt hun toekomstige pensioen gekort en mogen zij langer werken. Het gemak waarmee het er door is gedrukt verbaast mij. Wij zijn verandert ook in de vakbond. Het zal nog slechter moeten gaan voor wij weer op de Dam staan.

  Reactie door D.J. van den Berg — maandag 1 maart 2004 @ 21.30 uur

 20. D.J. van den Berg
  dank voor je steun ik ben zo n ambtenaar die op zijn 14e jaar is begonnen met werken, niet als ambtenaar nu bijna 46 jaar aan het werk is en zich goed besodermiert voelt door de alles wat af gebroken wordt.
  Toen ik getrouwd was en er kinderen kwamen moest mijn vrouw s avonds gaan werken het was echt geen vetpot in die tijd, kinder opvang bestond er niet. Mijn vrouw werkte in die tijd in de verzorging, resultaat enorme rug problemen met operaties en weet ik niet wat. En dan moet je GVD ook nog knokken voor uitkering om dat te behouden. Wij zijn soms enorm verbitterd wat een onrecht deze kille witteboorden de mensen aan kunnen doen. De Geus je bent een KNEUS

  Reactie door folkert de lepper — maandag 1 maart 2004 @ 22.31 uur

 21. Dhr. van den Berg: is er wel sprake van een collectief? Om het geval van pensioenrechten is er meer sprake van een generatietegenstelling. Mensen van mijn generatie (na 1970) kunnen eerder stoppen met werken wel schudden in de toekomst en pensioen op hun 65ste denk ik ook en vinden het misschien helemaal niet verkeerd als ouderen tot hun 65ste moeten werken. Zo had Drees het volgens mij ook bedoeld.
  Jaap van de Scheur ken ik van het journaal en vond ik ook een interessantere tijd dan nu maar het doel waar hij voor ging was wel een doel waar een hoop mensen belang bij hadden en ook concreet en op de korte termijn. Pensioen is meer abstract en voor de langere duur en dus veel lastiger om een ieder geinteresseerd voor te maken.
  Babyboomers hebben door zaken als het HOS akkoord en het momenteel bezet houden van interessante posities als universitait docent waar geen jongere een vaste aanstelling krijgt ook bepaald niet solidair gesteld. Kortom moeilijke materie waarbij ik best medelijden met het individu dat slachtoffer kan zijn van de slechte maatregelen van dit kabinet.
  De vakbond heeft de WAO in het verleden mede (met een groot aantal anderen) misbruikt waardoor in dit kerngezonde land er 800000 mensen arbeidsongeschikt zijn. En nu wordt deze regeling gekort, wat minder nodig was als dit misbruik op grote schaal niet was gebeurd.

  Reactie door Opheffer — dinsdag 2 maart 2004 @ 9.25 uur

 22. Opheffer,
  veel van jou generatie beginnen ook veel later met werken.
  Dus dan is het ook niet zo raar dat je wat later met pre pensioen kan. Gun het overigens iedereen wel als die daar behoefte aan heeft.
  En als ik goed geinformeerd ben is het mogelijk het pensioen op eigen naam op tebouwen, nu is het een omslagstelsel de werkende betalen voor de gepensioneerde, en hebben er zelf niets over te zeggen.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 2 maart 2004 @ 20.05 uur

 23. Tuurlijk gun ik een ieder zijn pensioen op een zo vroeg mogelijke leeftijd mits die daar voor gespaard heeft. Maar de vraag is of de mensen die nu vaak boven de 55 al stoppen (komt ook mede door werkgevers) met werken genoeg hebben gespaard om zo langdurig van hun pensieon of vut te genieten en of de rekening niet wordt doorgeschoven naar latere generaties Coen Teulings heeft onlangs een interessant voorstel gedaan om de pensioenverplichtingen en gespaarde vermogens per generatie te berekenen.

  Reactie door Opheffer — woensdag 3 maart 2004 @ 9.10 uur

 24. Opheffer,
  daar zegt je zo iets gespaard hebben, hoe kan je sparen als het gebruikt wordt voor een generatie die nu pensioen heb.
  Kan tegenwoordig dacht ik al op jongere leeftijd ,
  maar ik denk zo dat met 46 jaar werken het wel tussen 35 a 40 jaar is dat ik betaald heb. Vroeger ging men uit van 40 jaar werken, zo doende begon men pas pensioen tebetalen op 25 jarige leeftijd en stoppen met werk op je 65. Maar ik denk dat jij bedoel dat jij zelf die later generatie ben die betalen moet.
  Ik heb zo een aardige steen bij gedragen, en hoop zelf er ook nog gebruik van te maken en niet nog keer moet betalen als ik zelf met pensioen gaat,is dat eerlijk.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 3 maart 2004 @ 18.14 uur

 25. free slots

  free slots It is thus clear that, just as some are by nature free, others are by nature slaves, and for these latter the condition of slavery

  Trackback door free slots — vrijdag 29 april 2005 @ 22.09 uur