Wouter Bos en de SP

‘Ik vind dat de SP in veel opzichten lijkt op de Partij van de Arbeid van begin jaren ’70. De partij is nogal achtergebleven bij wat er de laatste dertig jaar in Nederland en de wereld is gebeurd. Dat maakt het heel moeilijk om met de SP te praten over de moderne inrichting van de collectieve sector of hoe je omgaat met keuzevrijheid die mensen in het onderwijs en de zorg willen’, aldus Wouter Bos.

Hij doet zijn uitspraak in een interview met het blad van GroenLinks.

Dit verklaart waarom de PvdA samenwerking ter linkerzijde nog steeds afwijst.
Liever weer samen in een regering met het CDA… of met de VVD, Wouter?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 27 februari 2004 :: 16.14 uur

25 Comments

25 reacties

 1. Oftewel partij van de modale arbeid.

  Reactie door paul — vrijdag 27 februari 2004 @ 16.29 uur

 2. Opvallend: “De Partij van de Arbeid kan zich niet alleen maar ophangen aan de vrienden ter linkerzijde. Daarom heb ik het Belgische idee van een vrijzinnig-sociaal-liberale coalitie van GroenLinks, VVD, Partij van de Arbeid altijd een fantastisch spannend idee gevonden”.

  Wouter: snel verhuizen naar Belgie, ik kom helpen met pakken.

  Reactie door Therry — vrijdag 27 februari 2004 @ 16.30 uur

 3. Quote: “GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben problemen om elkaar te vinden als het gaat om integratie en veiligheid en de lessen die zijn te trekken uit de verkiezingsuitslag van mei 2002.’”

  Typisch de PVDA onder Bos. De PVDA heeft geen eigen filosofie, eigen visie of eigen agenda, de PVDA stelt niet eens haar prioriteiten. De PVDA past haar standpunten en prioriteiten aan die van de kiezer. Met deze opmerking laat Bos duidelijk zien dat er binnen de PVDA nog steeds maar een daadwerkelijk drijfveer bestaat; het verwerven van macht om de macht.

  Een politieke partij zou op basis van haar stand en uitgangspunten moeten proberen een achterban te vergaren in plaats van haar stand en uitgangspunten aan te passen aan de (potentiele) achterban.

  Dat Bos de SP verwijt niet met haar tijd te zijn meegegaan, is een dwaas en kortzichtig. Zeker is er in de afgelopen dertig jaar veel veranderd. Maar Bos doet net of die veranderingen allemaal ten goede zijn geweest. In mijn ogen is het tegenovergestelde vaak het geval. Of het nu over de privatisering van overheidstaken, de tolerantie ten opzichte van andersdenkende, de vervlakking van het (politieke) debat of de betrokkenheid bij de rest van de (niet-westerse) wereld gaat, wat mij betreft zijn we er in de laatste deccennia alleen maar op achteruit gegaan.

  Zoals Kok de tradionele achterban van de PVDA voor het hoofd stootte met zijn opmerking over ‘het afstoten van de ideologische veren’, zo gaat stoot Bos al diegene voor het hoofd die menen dat er weldegelijk reele alternatieve bestaan voor de neo-liberale marktgerichte koers die de PVDA tegenwoordig meent te moeten lopen.

  Reactie door Sander — vrijdag 27 februari 2004 @ 16.44 uur

 4. Dit interview geeft precies aan wat het probleem is met de PvdA. De PvdA vindt de huidige status quo wel prima, op een paar kleine details na. En dat geldt eigenlijk voor alle politieke partijen, behalve de SP. Zolang de SP bestaat, worden de andere partijen eraan herinnert dat deze weg niet de enige is, en dat er mensen zijn die het niet ermee eens zijn.

  Reactie door Nienke — vrijdag 27 februari 2004 @ 16.58 uur

 5. Maar de PvdA is ook allang geen linkse partij meer. Samenwerking met linkse partijen is van de PvdA net zo hard te verwachten als van de VVD of het CDA. Niet dus.

  Reactie door Archibald — vrijdag 27 februari 2004 @ 17.07 uur

 6. “De SP is zoals de pvda in de jaren ’70 . . . ”
  Dit is een typisch politieke uitspraak die iedereen op andere wijze diens hersens en wensen/klachten activeert!

  Is het een compliment, of was de pvda toen eigenlijk nog niks?

  Hoe dan ook wel kammer dat dit gebeurt. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat Bos iets te zelfverzekerd is en dat dat leden gaat kosten aan de pvda en dan dus ook stemmen.

  Het is jammerlijk daar een regering cq coalitie overleg tussen SP en de PvdA niet ondenkbaar is.

  Nu kan ik hier gaan praten over wat ik vindt aangaande SP <> pvda maar dat is denk ik net de bedoeling van de pvda.

  We slaan spijkers met koppen als we beiden nodig zijn om de boel opnieuw te betimmeren Wouter, de groeten.
  De straks stemmende burger wordt langzaam wakker en voor de pvda is dat niet per definitie een positieve wending :-)

  Reactie door barend — vrijdag 27 februari 2004 @ 17.17 uur

 7. Stom dat Bos alleen de verschillen benadrukt in het interview, de verschillen tussen pvda en cda lijken groter, maar hij schijnt dat onwenselijk te vinden. Zwalkend zweeft Bos voort, links in hij nog niet! ‘Rode Wouter’ is bang voor de socialistische en links uitgesproken JM. GL is bijna PVDA maar dan net iets anders. De angst dat SP mensen meer afschrikt dan CDA is flauwekul. Bos gooit zijn ideologie in het interview overboord en vervangt deze voor een strategie die er op is gericht zoveel mogelijk kiezers te lokken, dus naar een partij die niet standvastig is! De vernieuwing is ondanks de 51 onzichtbare zetels nog lang niet bereikt! Schande. Hij moet kiezen of links of uitgesproken neoliberaal, maar niet met een links profiel mensen lokken voor neoliberaal beleid.

  Reactie door Mar — vrijdag 27 februari 2004 @ 17.21 uur

 8. …of dat is de ideologie, zwalken, draaien, zwabberen, van heldere oppositie is geen sprake. Het begint te irriteren, de middenpartij van Kok -de MP die MP was van alle Nederlanders en daardoor niet herkenbaar links- is terug. Paars! Ik heb er weinig trek in om met PVDA straks in vak-K te komen, hoe dan ook alles slechter dan PVDA/SP/Gl/D66…

  Waarom kan ik geen emoties maken? Dat HTML-linkje hieronder is stuk.

  Reactie door Mar — vrijdag 27 februari 2004 @ 17.35 uur

 9. Als Wouter Bos zegt “De SP lijkt op de PvdA van begin jaren 70″ dan heeft hij daar gelijk in. Lees “Tien over Rood” er maar eens op na. Met hetgeen daarin wordt verkondigt zou je nu bij de SP best kunnen aankomen.
  Maar met zijn conclusie dat de SP zou zijn achtergebleven slaat hij echter de plank volledig mis. Het is juist de PvsA die is afgegleden en die zijn principes heeft verloochend. Het is heus geen wonder dat een groot deel van onze nieuwe leden bij de PvdA vandaan komen. Zij voelen zich door de PvdA in de steek gelaten.
  Wat Wouter Bos zou moeten doen: “Tien over Rood” nog eens lezen en zich in een hoekje diep gaan zitten schamen.

  Reactie door F.Baron — vrijdag 27 februari 2004 @ 17.41 uur

 10. De PvdA is een zwalkende partij onder Bos, maar onder Kok was het dit ook al. Het ‘afschudden van de ideologische veren’, zoals hierboven als eerder is genoemd, heeft de PvdA veel aanwas opgeleverd, omdat neo-liberaal denken toch een beetje de waan van de dag is geworden. Toch heeft ze aan de linkerzijde ook wat stemmen verloren.
  Ik ben blij dat de SP zich verre houdt van dit populistisch geneuzel en blijft staan achter een progressieve visie op de samenleving, die – zeker in deze tijden – veel sympathie wekt.
  Als SP-lid hoop ik echter dat het stijgende ledenaantal van de SP zich zal laten weerspiegelen in de verkiezingsuitslag voor de volgende verkiezingen in het EP, de Tweede Kamer en de provinciale staten en gemeenteraden. Zouden we er slagen wederom een verdubbeling te realiseren in de Tweede Kamer: we zijn nu al een kracht waar mensen rekening mee moeten houden.
  Hoe groter de SP zal worden, hoe linkser de PvdA zal worden. Dat zal ook wel moeten wil ze meeregeren. Laten we de PvdA weer helpen links te worden, waarschijnlijk zullen veel linkse CDA’ers zich door de PvdA aangesproken voelen en in elk geval een stap linkser gaan. Wat aan neo-liberale aanhang zal afvallen, zal in elk geval hierdoor worden gecompenseerd en de echte traditionele PvdA-stemmers zullen weer een stuk tevredener zijn.

  Reactie door Bas de Ruiter — vrijdag 27 februari 2004 @ 18.10 uur

 11. De PvdA als geheel is nooit echt links, maar altijd al opportunistisch geweest. Ik heb dan ook nooit op die partij gestemd (alleen links daarvan). Onder Bos verbleekt de partij helemaal tot nietszeggendheid. Illustratief vond ik een TV-interview, dat ik enige tijd geleden zag. Op de vraag aan Bos wat hij als uitgangspunt wilde nemen voor de Partij van de Arbeid, wist hij niets beters -na lang aarzelen- dan het bedrijf Nokia en een Amerikaans bedrijf (waarvan de naam mij nu ontschoten is) ten voorbeeld te stellen…..Armoeiïiger kan het haast niet.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 27 februari 2004 @ 18.28 uur

 12. Ik blijft het jammer vinden dat de PVDA, eens toch een partij voor arbeiders zo haar indentiteit is kwijt geraakt.
  Het is geen arbeiders beweging meer die samen met de vakbonden streden voor een eerlijkere verdeling.
  De huidige PVDA leiding kan zich niet plaatsen in de kiezer wat deze voelt.
  Een bevlogen leider zo als den Uil,je kan zeggen van hem wat je wil, er was ieder geval beweging in de tent, vraagt het van Agt maar.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 27 februari 2004 @ 18.49 uur

 13. Met weemoed denkt Wouter terug aan PVDA in de jaren 70. Toen sprak de PVDA nog de wens van het volk uit. SP is het enige moderne antwoord op de huidige politieke waanzin. De PVDA daarentegen is ver teruggegleden in het verleden (voor de jaren 70) door mee te konkelen met de machtswellustelingen.
  Jan, ros de diknekken maar ‘s flink af!!!!!!!!

  Reactie door Ronald — vrijdag 27 februari 2004 @ 20.31 uur

 14. In datzelfde interview zegt Wouter Bos: “Als ik de opiniepeilers mag geloven is de beste garantie om te zorgen dat er geen linkse meerderheid komt er aktief naar te streven.”
  Zou dit dus ook niet gewoon een strategische zet van hem kunnen zijn?

  Reactie door Elly — vrijdag 27 februari 2004 @ 22.03 uur

 15. En: in de zeventiger jaren leverde de PvdA wel de premier. Dus zo erg is het niet om der op te lijken, alhoewel ik dan ajb wel einduluk eens de eerste première wil.

  Reactie door chipo — vrijdag 27 februari 2004 @ 23.13 uur

 16. Muisstil

  Rechts domineert het debat en links zit in zak en as in een hoek van de ring de sterretjes te tellen. Rechts is in en links ligt knock-out. Een veelgehoorde stelling. Maar kan iemand mij vertellen waarom, als er nu verkiezingen zouden zijn, de drie linkse partijen een klinkende overwinning op de huidige regeringscoalitie zouden behalen?

  Zelfs met assistentie van de LPF zou de coalitie geen meerderheid halen. Met veertig procent verlies van eigen aanhang zou Jan Peter Balkenende de meest spraakmakende premiermalus uit de geschiedenis mogen verzilveren: een verlies van bijna 20 zetels. Daarentegen zou de PvdA van 42 zetels naar 51 klimmen volgens de laatste peiling van ‘Twee Vandaag’. Wat heeft de PvdA de laatste weken dan gepresteerd om deze lauwerkrans in ontvangst te mogen nemen? Juist: niets. En waar is Wouter Bos? Nergens en daarom overal.

  Drie weken geleden liet Wouter op zijn website voor het laatst iets van zich horen: ‘Vandaag ben ik vader geworden van een prachtdochter, Iris’. Gefeliciteerd! De volgende optreden van papa Bos is pas op 15 maart in Stadskanaal gepland in het kader van de actie ‘Meer rood op straat’. Niet doen, zou ik willen zeggen, en vermijd de straat als de pest. Blijf nog een tijdje met Iris op schoot thuis zitten en dan krijgt de partij in zijn eentje straks de absolute meerderheid. Als geen ander heeft de PvdA-leider begrepen hoe moderne politiek bedreven dient te worden: in de leegte van de luwte. Geen plan, geen idee en vooral geen project. Thuis op de sofa voer je de beste campagnes. Deze houding wordt door de kiezer het best gewaardeerd. De Nederlander moet niets meer hebben van politiek en wie voor microfoon of camera te vaak verschijnt wordt electoraal afgeschoten.

  Bos moet heel goed naar Halsema hebben gekeken. Zolang ze thuis met de tweeling zat ging het goed met GroenLinks. Twee weken geleden kwam Femke weer te voorschijn met een ingewikkeld nieuw politiek dogma daterend uit de jaren zeventig. Resultaat: als
  enige linkse politieke partij verliest GroenLinks in de peilingen. Mondje dicht en onzichtbaar moet het motto zijn. Marijnissen zie je ook bijna niet meer: een zetelwinst van zes! Je hoeft tegenwoordig niets meer te zeggen, niets meer te denken, niets meer te willen om de Nederlander te behagen. De politiek van de lege stoel is de beste oppositie die je kunt bedenken. Iedere vrijdagavond rond zes uur verliest JP een procentje extra. En het debat? Laat rechts het maar domineren. Geef geen antwoord, duik weg, wees muisstil. Na die lange monoloog zal rechts met een droge mond worden weggevaagd.

  Ephimenco

  Reactie door Immanuel Kant — zaterdag 28 februari 2004 @ 14.11 uur

 17. Wouter Bos? Was dat niet dat mannetje dat voor de verkiezingen tegen oorlog was en na de verkiezingen voor? Hoe serieus moet je iemand nemen die zelfs over leven en dood opportunisties is?
  Jan.

  Reactie door Jan Balvers — zaterdag 28 februari 2004 @ 17.43 uur

 18. De PvdA en Wouter Bos hebben de afgelopen jaren bewezen dat ze niet meer kunnen worden beschouwt als zijnde Links en Sociaal.
  Op cruciale momenten hebben ze met hun stemgedrag bewezen Rechts te zijn.
  Van enige samenwerking met hen kan geen sprake zijn.
  De PvdA is een volkomen onbetrouwbare partner gebleken.
  Het doet mij dan ook groot genoegen dat Wouter Bos de SP niet als partner ziet.
  In Amsterdam is een beweging gaande om Debatten op te zetten met de Linkse Partijen. En dat met het oog op de gemeentelijke verkiezingen in 2006. Tot mijn grote verwondering word er ook gesproken met de PvdA.
  De partij die ook in Amsterdam, zoals ze dat landelijk al deden bij de stemming over de JSF onder andere, uiteindelijk altijd de zijde van Rechts kozen.
  De PvdA ? Zeker nu met Wouter Bos ?
  Nee daar heb ik geen enkel vertrouwen in.

  Reactie door Henk Wichard — zondag 29 februari 2004 @ 1.32 uur

 19. Partij Van Democratische Ondergang van linkse zijde

  Reactie door folkert de lepper — zondag 29 februari 2004 @ 14.19 uur

 20. Toen Wouter Bos eind 2002 aantrad als partijleider van de PvdA, merkte hij op dat zijn grote voorbeeld Joop den Uyl was. Nu verwijt hij de SP te veel op de PvdA van de jaren zeventig te lijken (tijdens het kabinet Den Uyl 1973-1977). Met andere woorden: Wouter Bos spreekt zichzelf prachtig en aandoenlijk tegen!

  Hieruit blijkt de weinig intelligente wisselvalligheid en het historisch opportunisme van Wouter Bos. De windvaan c.q. kameleon heeft zich wederom zonder principes getoond!

  Hieruit blijkt tevens dat de SP consequent in lijn ligt met het gedachtegoed van de sociaal-democratie, die haar ideologische vleugels sinds 1995 heeft afgeschud (met dank aan Wim Kok). Het wordt tijd dat oud-minister Jan Pronk lid van de SP wordt!!!

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 februari 2004 @ 16.08 uur

 21. Jan…maakt je niet druk over wat Woutertje allemaal te melden denkt te hebben. Geen hond die dit jochie nog serieus neemt!
  Alleen al de stap om als 1ste partij met het CDA coalitieonderhandelingen te beginnen, getuigt van zo veel naiviteit, dat de rest van wat het ventje beweert en doet eigenlijk niet meer relevant is.
  Laat ‘m lekker terug naar de Shell gaan…in zo’n non-competatieve omgeving kan hij in ieder geval geen verdere schade berokkenen aan de mensen die hij in zijn onnozelheid nu meent te vertegenwoordigen.

  Reactie door Ron — maandag 1 maart 2004 @ 16.45 uur

 22. Jaren Zeventig…?
  Euhh..werd toen geen begin gemaakt met de systematische afbraak van de sociale voorzieningen en de (bijna bereikte) zorgstaat?
  Hadden we toendertijd niet een premier die de hand boven het hoofd hield bij een minister van buitenlandse zaken die het familiebedrijfje liep te promoten in het buitenland?
  (met alle fraaie gevolgen vandien)
  De PVDA…is dat niet die partij die zich zo uitbundig wist te vinden in het “arbeider terug in je hok” principe..?
  Ik heb Kok een keer de Internationale horen/zien zingen op tv…op die dag was het in een hoop Socialistische graven een draaien van jewelste!
  Hetzelfde als de PVDA in de jaren zeventig of tachtig, of negentig of….alsjeblieft niet!

  Reactie door Rob v.d. Ende — dinsdag 2 maart 2004 @ 16.42 uur

 23. Niet te geloven, die Bos!
  En trouwens, is dit nu politiek correct? De SP vergelijken met je eigen partij van 30 jaar geleden? Ik hoop het toch niet.
  Ach en Wouter Kabouter is zo stil geweest de laatste tijd, dus gelukkig zal dit niet erg serieus genomen worden. Alleen dan door de ras-pvda’er, maar die is schaars :)

  Reactie door Iris Wester — donderdag 4 maart 2004 @ 21.40 uur

 24. free mobile ringtones

  free mobile ringtones When every creature and bird presentole stubbing to slumber, the clavandose of the king of

  Trackback door free mobile ringtones — dinsdag 4 oktober 2005 @ 18.01 uur

 25. Tsja,

  Vorige verkiezingen was Wouter ook na de verkiezingen weg. In eens geen minister willen zijn. Nou niet echt betrouwbaar, zal me niets verbazen als dat dit jaar weer gebeurt. Waarom zou die het dit jaar wel doen? denk dat ik dit jaar wat anders kies, en gues what :-)

  Succes!

  JL

  Reactie door Jack Lunnen — woensdag 1 november 2006 @ 20.44 uur