Stemmingmakerij

Helaas heb ik moeten bedanken voor een uitnodiging van Buitenhof vanmiddag.
Ik kom anders nooit van dat kwakkelen af.

Schraven, de baas van het VNO-NCW, had de redactie laten weten dat ie wel ‘ns weerwoord wilde geven op mijn operkingen in Rondom 10. Grappig, want hij was ook uitgenodigd voor dit programma, maar liet die redactie toen weten ‘de timing van het debat te vroeg te vinden’. (zie hier)

Buitenhof had in plaats van mij nu Wouter Bos gevraagd.
En passant liet Schraven weten te vinden dat ik aan stemmingmakerij doe als ik het grote aantal fraudevoorbeelden van de laatste tijd koppel aan de erosie van de publieke moraal. Wouter vond het niet nodig dit tegen te spreken. Jammer.

Want is het niet zo dat ‘de stemming’ niet door mij ‘gemaakt’ wordt als ik misstanden aan de kaak stel en me in het openbaar afvraag wat daaraan te doen is, maar door degenen die zich boven de publieke moraal verheven voelen?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 29 februari 2004 :: 13.55 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Jan,
  ze hebben er in Den Haag nog niets van begrepen.
  Iemand die duidelijke taal spreekt waarderen ze niet.
  Ze zijn zelf de grootste stemmingmakers met al hun proefballonnen die oplaten..

  Reactie door folkert de lepper — zondag 29 februari 2004 @ 14.12 uur

 2. Tja, de boodschapper krijgt gemakkelijk het verwijt de oorzaak van zijn boodschap te zijn. Wouter Bos heeft zich in dezen geen heer getoond.

  Het VNO-NCW verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet. Laat Schraven eerst eens Elco Brinkman en de frauderende bouwwerkgevers aanpakken! Het zelfde geldt voor Loek Hermans van MKB Nederland.

  Nota Bene: Wat Wouter Bos in Buitenhof van vandaag zei over de melding van mogelijke fraude door (register)-accountants van bedrijven ter attentie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een directe link met het door de SP beoogde onafhankelijke “fraude-instituut”. Mr. Jan de Wit van de SP-fractie zou wat dit onderwerp betreft wellicht kunnen samenwerken met de PvdA, GroenLinks en D66. Graag een reactie!

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 29 februari 2004 @ 15.43 uur

 3. Deze stemming hoeft niet gemaakt te worden hij bestaat al. Maar het is heel vervelend voor de mensen die deze praktijken liever voortzetten om hun eigen zakken te vullen. Want stel je toch eens voor dat door deze aandacht nog meer zaken naar boven komen….nee dat hebben de heren liever niet. Sterker nog, stel je eens voor dat de overheid onder druk eindelijk iets gaat doen tegen deze fraude praktijken…. Dan piepen mannetjes als Schraven wel anders.

  Reactie door Simone Kant — zondag 29 februari 2004 @ 17.36 uur

 4. Jan,

  Het zijn vaak onze rechtse mannenbroeders die zich met grote regelmaat aan stemmingmakerij schuldig maken. Een aardig voorbeeld: (Hans Labohm, een vooraanstaand VVD lid, in Trouw van 14 februari j.l.)


  Het eco-imperialisme eist ook vele slachtoffers. Bij voorbeeld door het verbod op DDT. Door DDT-gebruik was het aantal malariagevallen in India dramatisch afgenomen: van 75 miljoen in 1951 tot ongeveer 50.000 in 1961, en het aantal dodelijke slachtoffers dat in de jaren veertig bijna een miljoen bedroeg, was gedaald tot enkele duizenden in de jaren zestig. Toen DDT niet meer werd gebruikt, kwam de ziekte weer terug. Rond 1997 werd het aantal geïnfecteerden in India geschat op 2,6 miljoen. Wereldwijd wordt het aantal nieuw geïnfecteerden op 300 miljoen geschat, waarvan er drie miljoen overlijden.

  Dat DDT ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid – het is o.a. kanker bevorderend – wordt even terzijde geschoven. Ook wordt er even niet stilgestaan bij het feit waarom er nog steeds geen werkelijk effectieve anti-malaria medicijnen zijn. De meeste slachtoffers zijn arm en dus kan er niet veel aan worden verdiend (aan cholesterol verlagers wel) … en dat bepaalt in belangrijke mate de prioriteiten van de pharmaceutische industrie.

  De zelfde Hans Labohm was ook in De Volkskrant van afgelopen zaterdag weer eens bezig. Hij maakte nu gebruik van de ontstellende “ongenummerdheid” van vele mensen. Hier stelde hij dat de uitvoering van “Kyoto” (als het al tot het begin van een aanzet tot CO2 reductie komt … maar dat even terzijde.) enkele honderden miljarden euro’s gaat kosten. Men denkt dan: Vreselijk, volstrekt onbetaalbaar. Echter: Wat is het bruto wereld product? Iets in de orde van 30.000 miljard euro. (= ongeveer 80 maal het broto nationaal product van Nederland) Dus waar praten we over? 100 à 200 gedeeld door 30.000, ofwel iets in de orde van 0.5%. Stemmingmakerij dus.

  Goed, en nu stop ik, anders wordt dit stukje veel te lang.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 29 februari 2004 @ 19.37 uur

 5. reactie op Kees. als medewerker van Jan de Wit kan ik je melden dat wij natuurlijk alle steun verwachten van de andere fracties bij het voorstel voor een onafhankelijk fraude instituut.

  Woordvoerder Wolfsen (Pvda) heeft al laten weten dat hij positief staat tegen voorstellen in die richting.
  Binnenkort zullen we weten of zij ons voorstel ook daadwerkelijk steunen. Er is overigens voor de SP een schone taak weggelegd om te komen tot een instelling die zonder al teveel kosten direct aan het werk kan. Dus kortom, blijf ons volgen!

  Reactie door Jorgo — zondag 29 februari 2004 @ 20.31 uur

 6. Vreemd dat WB eerst zegt dat fraude in het bedrijfsleven erger is, en daarna roept dat alle fraude even erg is. Dat is ook zo, maar slap verhaal. Hoe kan WB pleiten voor aanpak van de fraude en tegelijkertijd tegen dat fraudeinstituut? Ik denk dat dit instituut nodig is, expertice ontbreekt er vaak aan, ook de middelen. In ieder geval heeft SP er aandacht voor, dat valt van andere politici nog niet te zeggen. :p

  Reactie door Mar — zondag 29 februari 2004 @ 22.00 uur

 7. Doet me erg denken aan die speech van Bush; tegen fraude maar tegen fraudebestrijding. Tegen het fraudeinstituut en tegen fraude, eh… En dat is slechts een politicus uit het vijandig kamp. Weet een bezoeker hoe ik die smilies moet maken, ik wil ook van die vrolijke gele poppetjes in mijn bijdrage. Beterschap Jan, volgende keer ben je weer ergens te gast om de trage politici tegen te spreken.

  Reactie door Mar — zondag 29 februari 2004 @ 22.19 uur

 8. Mar: smilies zijn voor kleine kinderen ;) en de meeste kinderen weten ze niet met mate te gebruiken. Voor je het weet staat het hier vol met van die stomme dingen.

  Reactie door four legs good — zondag 29 februari 2004 @ 22.57 uur

 9. IK DENK DAT ZE HET IN DEMN HAAG HEEL GOED BEGRIJPEN , ZEKER ALS MENEER ? SCHRAVEN NU ZELFS OP EEN ZONDAG WEL DE TIMING ? GOED VIND EN IK BEN ER HEILIG VAN OVERTUIGD DAT HIJ IN DEN HAAG HEEL GOED DE WEG WEET ,EN MENEER ?BOS IS EEN BEETJE BANG OMDAT ER NOGAL VEEL AMBTENAREN GERELATEERD ZIJN AAN ZIJN PARTIJ OF ER OP STEMMEN

  Reactie door henk verbeek — zondag 29 februari 2004 @ 22.58 uur

 10. Het woord “stemmingmakerij” in deze context komt voor uit egoisme: Zodra (voor veel mensen) iets bedreigend genoemd wordt, wat hun persoonlijke zaken zou kunnen aantasten wordt het snel als stemmingsmakerij aangemerkt. Dat hoeft niet eens direkt te zijn; een indirekte bedreiging is voldoende. Voorbeeld: Ik noemde in een forum de bewerkte foto’s van Donner, de Wijkerslooth en Fernhout, waar dezen als hitler staan afgebeeld. (Ik weet Jan, dat je met die foto’s bekend bent (de hele tweede kamer weet dat) en ook waarom ze geplaatst zijn) Ik vroeg daar hoe men gereageerd zou hebben, als b.v. een Klaas Bruinsma minister van justitie geworden zou zijn. Voorgaande werd dus afgedaan als stemmingmakerij en ik werd van nazisme beschuldigd !
  Waarom ? Omdat de gevolgen van een aanpak van de maker van de bewerkte foto’s een enorme beerput zouden opentrekken met enorme (BEDREIGENDE) gevolgen voor velen (en niet alleen voor de drie genoemden) Alleen een echte idealist zal de beschuldiging(en) van stemmingmakerij naast zich neer leggen en doen wat er te doen is. Ik hoop, dat Nederland op je kan rekenen Jan !

  Reactie door P.J.Bokma — zondag 29 februari 2004 @ 23.16 uur

 11. Het gebrek aan feiten die jouw stelling zou kunnen ontkrachten is de reden waarom ze met dit antwoord komen. In rondom 10 werd meerdere malen gezegd dat je allen maar bleef hameren op het bedrijfsleven. Ondanks dat je meerdere malen een opsomming deed van verschillende fraudes. Het niet op inhoud praten maar alleen bezig zijn met de beeldvorming omtrend jouw persoon en de SP is een duidelijk teken van hun onmacht/onwil en onverschilligheid. Erg verontrustend en zoals jezelf al zei: ontluisterend. Het is voor mij als huisvrouw dan ook moeilijk te begrijpen dat de medesprekers in dat pannel ons land besturen.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 29 februari 2004 @ 23.37 uur

 12. Ook ik maak me zorgen over het groeiend aantal fraudegevallen die aan het licht komen, zeker als mensen die werken bij overheidsinstellingen op het randje van de wet hun zakken willen vullen, maar een (al dan niet onafhankelijk) fraude-instituut…? Weer een instituut! Weer een rapport! Weer een stapel papier die onder in een la verdwijnt! Fraude zit toch in een wetboek (van strafrecht?) Geef justitie meer armslag op dat terrein.

  Reactie door liesken — maandag 1 maart 2004 @ 1.23 uur

 13. Moraal is iets waar alleen de gewone burger zich aan moet houden tenslotte…

  Reactie door Martin Wisse — maandag 1 maart 2004 @ 11.17 uur

 14. Op de kreet “stemmingmakerij” hoeft toch niet serieus te worden gereageerd! Het is de machteloze reactie van wie het niet inhoudelijk kan. Overigens: Paul Witteman zélf stelde de vraag: “Vindt u dat geen stemmingmakerij van Marijnissen?”, waarop Schraven alleen maar “ja” hoefde te zeggen. Even later in het interview constateerde Witteman: u vindt dat dus stemmingmakerij. Op die manier hoopte hij kennelijk af te komen van zijn suggestieve vraagstelling. Maar zo zie je maar weer: de z.g. heel goede interviewers willen ook nogal eens heel tendentieus zijn.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 1 maart 2004 @ 17.41 uur

 15. Hi. Beautiful content and website design. Sorry for my english. I am from albania.

  Reactie door Marko — woensdag 22 maart 2006 @ 20.00 uur

 16. Hi.
  My compliments on your fine work.
  http://www.the-web-tech.info

  Reactie door Sergey — woensdag 26 april 2006 @ 11.09 uur

 17. I, Robot (Widescreen Edition) Bessey LC-10 10" Rapid Action Lever Clamp

  Reactie door Saveliy — zondag 7 mei 2006 @ 9.17 uur

 18. Hi! How is it going?

  Reactie door Alan — vrijdag 12 mei 2006 @ 20.21 uur

 19. {text1}, {text2}, {text3}, {text4}, {text5}

  Reactie door Mike — woensdag 17 mei 2006 @ 3.04 uur

 20. Hi! I invite on my site: http://www.total-store.info Best site for the fans of fishing!
  Thank!

  Reactie door Billy — woensdag 14 juni 2006 @ 5.19 uur