EO-jongerendag

zaterdag 12 juni 2004 :: 18.24 uur

Vandaag was in het Gelredome in Arnhem voor de dertigste keer de EO-jongerendag. Ik wilde daar dolgraag ‘n keer naar toe.

32.000 jonge bezoekers ‘n hele dag bij elkaar: zingend, dansend, biddend…

De laatste keer dat ik in ‘t Gelredome was, was voor de laatste tour van U2. Een fantastisch concert. Maar wat moet je verwachten op zo’n EO-jongerendag?

Het was geweldig. Het geluid, ‘t licht en ‘t decor waren prima. Heel veel harde rock…alle songs met ‘n religieuse inhoud. De tekst werd tijdens de optredens geprojecteerd zodat iedereen kon zien waar het over ging.

Het meest onder de indruk was ik van de sfeer.
De leeftijd variëerde van 13 tot 18. Stoelen waar normaal de grasmat ligt.
Alles schoon, aardige mensen, stilte als er werd gebeden, enthousiasme als daar aanleiding voor was, uitzinnigheid bij de harde, goeie muziek.

Ik vind het heel bijzonder wat ik vandaag daar in Arnhem gezien heb.

Lilian met onze gastheer Sebastiaan Poelen van Ronduit.

Eerder op de dag was ik te gast bij Spijkers met Koppen met Jan Jaap van der Wal en Felix Meurders (VARA, R2) in Utrecht.
Altijd fijn om daar te zijn. Helaas kon ik niet lang blijven, we moest immers naar Arnhem.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

182 Comments

182 reacties

 1. Ja, je kunt op belangrijke punten van mening verschillen met overtuigde christenen, maar het is mij ook opgevallen, dat ze vaak heel oprecht, geduldig en beschaafd zijn. Dat is ook, wat het geloof voorschrijft natuurlijk, hoewel ik bij veel christenen zie, dat ze ‘de geest’ van de bijbel over het hoofd zien en alleen maar drammen over ‘de letter’, die de vertaler erin geschreven heeft.

  Leuk om te horen, dat die ‘geest’ blijkbaar leeft op de EO-jongerendag…

  Reactie door Evelien Snel — zaterdag 12 juni 2004 @ 18.50 uur

 2. Moet je eens organiseren met moslims. Kun je echt lachen…………..

  Reactie door Theo — zaterdag 12 juni 2004 @ 19.26 uur

 3. De wat jongere en vaak wat vooruitstrevende (evangelische) Christenen zijn vaak erg vriendelijke mensen. Ik ken er ook een aantal en ik vind ze, over het algemeen, mensen waar je een goed gesprek mee kan hebben. Bovendien hebben ze veel respect voor anderen, en zijn ze naar mijn mening een voorbeeld voor andere gelovigen.

  @ Theo: ik weet zeker dat er ook een hoop moslims zijn die je kan vergelijken met de EO-jongeren, al zullen ze er weliswaar in mindere mate zijn. Maar ik zou het wel erg goed vinden als moslimjongeren ook eens dergelijke evenementen gaan organiseren.

  Reactie door Daniël O. — zaterdag 12 juni 2004 @ 19.50 uur

 4. GOD ZIJ MET U!!!

  Reactie door Anja — zaterdag 12 juni 2004 @ 20.11 uur

 5. Muziek bind mensen, maak niet uit welke kleur, welk ras, je geloof, je politieke voorkeur. Zet je weer aan het denken, hoe stom mensen afentoe kunnen zijn.

  Reactie door MAD — zaterdag 12 juni 2004 @ 20.17 uur

 6. @MAD,
  Ga jij je ook achter je oren krabben??

  Reactie door Els — zaterdag 12 juni 2004 @ 20.20 uur

 7. Tuurlijk Els, ook ik doe soms dingen die ach niet horen. Grote kunst is om ook naar jezelf te durven kijken en het ook durven toe te geven. Als je over die dingen zo nadenkt, is het allemaal zo onbelangrijk eigenlijk. En misschien hebben die EO’ers het beter door…er zijn leukere dingen dan politiek:)

  Reactie door MAD — zaterdag 12 juni 2004 @ 20.31 uur

 8. theo

  op een goede dag zul je ook dit soort verslagen lezen over religeuze moslims. wat “de moslims” (wie?) nu doen deden de christenen 900 jaar geleden. die verandering komt alleen niet vanzelf en begind met het nemen van verantwoordelijkheid.

  Reactie door daniel — zaterdag 12 juni 2004 @ 20.56 uur

 9. Hi Jan,

  relaxte foto’s! Sebas, je ziet er weer lekker uit :P.

  Greetz, Otto.
  Mijn RSS feed: http://otto.vanouwerkerk.com/rss.php

  Reactie door Ot — zaterdag 12 juni 2004 @ 21.42 uur

 10. MAD,
  voor sommige politici is politiek ook geloof.

  Reactie door lupus — zaterdag 12 juni 2004 @ 21.44 uur

 11. het was weer een geweldig succes met zjin allen onder de pannen.
  ik kom volgend jaar weer

  en mensen “leef”je uit!!

  Reactie door Quintin — zaterdag 12 juni 2004 @ 21.52 uur

 12. Geweldig top!
  dat u zomaar gewoon lekker tussen het publiek kwam staan!
  sorry trouwens voor mij vriendin die u om een hand tekening vroeg… daarmee verpeste ze het volgens mij wel een beetje…
  Maar wel mooi dat een groot man als u zich niet als VIP/BOBO wilt vergaren maar gewoon lekker met het volk wil mee swingen op de plek waar de rest ook staat! machtig mooi!
  En dan ook nog wel grappig dat u voor het laatst het Gelredome voor U2 bezocht!
  Nouja…groetjes van Olfert Poelen (broertje van…)
  p.s. Ik vind het wel minder dat Sebastiaan mij niet aan u heeft voorgesteld…aangezien we eerder nog wel eens meningsverschillen hadden over bepaalde (politieke) kwesties, waarin ik dan altijd het ‘rode’ standpunt bij innam en Sebastiaan vaan het ‘blauwe’!
  Echt super tof dat we een toch bekend persoon in ons MIDDEN mochten hebben…!
  Nogmaals groetjes Olfert P.

  Reactie door Olfert Poelen — zaterdag 12 juni 2004 @ 21.53 uur

 13. Natuurlijk zijn die EO-jongeren blij ! Er is iemand, die ze goed in de gaten houdt en voor ze zorgt. Wat wil je nog meer ! En als ze een keer iets fouts doen, dan wordt het hen wel weer vergeven. Heerlijk als je dat kan geloven! Ooit, heel lang geleden, had ik ook dat geloof. Alles kwam goed, je hoefde nergens bang voor te zijn. Totdat de dag komt, dat je in de gaten krijgt, dat je jezelf in de maling neemt. Dan is er geen weg terug, je staat er voortaan alleen voor. Marx zei het al: godsdienst is opium van het volk. Maar als je eenmaal afgekickt bent kun je er niet meer aan verslaafd raken. Geen hiernamaals, maar hier en nu ! Zelf aan de slag om dingen te veranderen en er niet op rekenen dat Hij van Boven alles wel in orde zal maken. Wel jammer, eigenlijk.

  Reactie door simbro — zaterdag 12 juni 2004 @ 21.55 uur

 14. Toch jammer dat god dood is anders had hij hard- rock misschien wel hartstikke leuk gevonden. Was Andries (met het vingertje) Knevel ook weer van de partij?

  Religie is een zaak voor bange mensen. Daarom bijten democratie en religie elkaar.

  Reactie door PsiesDrom — zondag 13 juni 2004 @ 0.35 uur

 15. Je zou met de SP iedere zomer zelf een knalfeest moeten geven, b.v. Solidariteits feest. Leuk idee lijkt me om, solidariteit te vieren of iets in die vorm. Natuurlijk lage prijzen, toegangkelijk voor iedereen…Tis maar een brainstorm:)

  Reactie door MAD — zondag 13 juni 2004 @ 8.30 uur

 16. Als je een evenement als dit organiseert; dan krijg je als vanzelfsprekend ook met gemak een hele kudde jeugd op de been en natuurlijk is het dan al snel heel erg gezellig.

  Maar waarom moet daar weer een geloofs etiket bij en een religieus sausje? Waarom kan het leger des heils binnen hun kazernes niet een keer soep en brood uitdelen onder de dakloze stakkers, zonder dat daar de verplichting tot gebed tegenover staat?

  het lijkt heel nobel; maar het is pure zieltjeswinnerij. En daarom is er ook een EO jongerendag. Ik bid tot de voorzienigheid wanneer dat mijzelf zou uitkomen en dat doe ik niet op commando van 1 of andere EO-artiest op het podium.
  Ik zou ook wel eens aanwezig willen zijn om me te vergapen aan al die in slaap gesuste CDA en SGP spruiten en de naieve EO-blijheid van dichtbij willen zien. Het lijkt voor een buitenstaander positief, maar dat is het niet. Hier wordt weer gewerkt aan de volgende generaties kritiekloze CDA stemmers.

  Amen

  Reactie door ReneR — zondag 13 juni 2004 @ 10.42 uur

 17. Ook word het lastig als door je familie (praktiserend) geen discussie of meningsverschil meer mogelijk is omdat, hun uiteindelijk altijd gelijk want………hun ontvangen de zegen van boven en ikke niet omdat ik er niet elke zondag zit. Pfffffffffffffff. Vervelend dat je dus ook mensen kunt verliezen hierdoor.

  Reactie door Ninka — zondag 13 juni 2004 @ 11.55 uur

 18. De EO laat een heel menselijk gezicht zien, maar zit tjokvol haat en religieuze dogma’s. De EO onderneemt dan ook alles om zieltjes te winnen. Eenmaal gewonnen laat het een heel ander gezicht zien aan de gehersenspoelde geesten van haar aanhangers. Onderstaande voorbeeld laat haar schijnheiligheid zien.
  Op 15 april 2002 sprak de Nederlands/Israëlische historicus Martin van Creveld zich tijdens een radio-uitzending van de ‘Evangelische Omroep (EO)’ uit voor de moord op 5 tot 10.000 Palestijnen. Volgens van Creveld was: “een massaal bloedvergieten nodig aangezien kleinere aantallen niet voldoende afschrikwekkend effect hebben.” Zonder meer een oproep tot genocide, maar van Creveld kreeg van de EO alle ruimte

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 13.24 uur

 19. ik denk dat jan aan wil geven ,dat de saamhorigheid onder die mensen groot is ,en dat het pretiig is dat te ervaren ,en daar is niks mis mee !dit zou voor de hele maatschappij moeten gelden . wel heb ik persoonlijk nogal een probleem als een protestantse koningin een katholieke (moordenaar )uitnodigt voor een doop van een kleinkind .en dan durft die lieg machine van de n.o.s te beweren dat84% van de nederlandse bevolking er geen probleem mee heeft dat die man aanwezig was .daarom voor mij geen christus ,allah ,en de rest . ik geloof in mensen .

  Reactie door henk — zondag 13 juni 2004 @ 14.45 uur

 20. @ Joop: wat ontzettend knap van je dat je weer de link weet te leggen met het Israelisch-Palestijns conflict! Het zich nog altijd erg diep, hè? Ik vind het alleen erg flauw dat je daarmee (en op basis van 1 individu) de gehele EO in kwaad daglicht wil zetten.

  De meeste evangelische lieden zijn vriendelijke mensen, en afgezien van de aanwezige bekeringsdrang bij enkelingen, zijn ze altijd bereid om de zwakkeren in de samenleving te helpen. Want vreemd genoeg zijn die “haatvolle” EO’ers wel vaak de mensen die asielzoekers helpen met inburgeren en dergelijke.

  Wat betreft respect voor anderen kan jij dus nog een heel hoop van de EO’ers leren, Joop. :roll:

  Reactie door Daniël O. — zondag 13 juni 2004 @ 14.51 uur

 21. Als de vos de passie preekt moet je uit kijken.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 13 juni 2004 @ 15.35 uur

 22. @Mad: de SP organiseert elk jaar het cultureel -politiek Festival Tomaat.
  Voor info zie de landelijke site (tik in ‘festival tomaat’) of schrijf naar het partijburo. Heb je zin, kun je meehelpen, er zijn vast mogelijkheden.

  Reactie door Peter — zondag 13 juni 2004 @ 16.05 uur

 23. Toch heeft een vriend van me slechte herinneringen aan de EO jongerendag.
  Een jaar of 2 geleden (kunnen er ook 3 zijn) stak Henk Binnendijk een soort tirade af tegen de mobiele telefoons en dat soort dingen. Uitgerekend in een kleine stilte…gaat de telefoon van mijn kameraad af… Binnendijk kon het niet echt waarderen, en de rest van het publiek om hem heen ook niet echt. :)

  Reactie door Eric — zondag 13 juni 2004 @ 16.12 uur

 24. peter

  wist ik niet, ben altijd wel in voor een concertje ofzo, maar tomaat festival ken ik niet. Komen er dan ook ‘bekende’ bands enzo ?

  Reactie door MAD — zondag 13 juni 2004 @ 18.12 uur

 25. @ MAD: jazeker! Bij het tomaatfestival treden onder andere Bob Fosko op. En er is een gastoptreden van Jan Marijnissen op de elektrische gitaar.

  Eigenlijk zou de SP bij zo’n feest een progressieve band als NOFX moeten uitnodigen, maar ben bang dat dat beetje veel geld kost.

  Reactie door Daniël O. — zondag 13 juni 2004 @ 18.52 uur

 26. @Daniël O

  “@ Joop: wat ontzettend knap van je dat je weer de link weet te leggen met het Israelisch-Palestijns conflict! Het zich nog altijd erg diep, hè? Ik vind het alleen erg flauw dat je daarmee (en op basis van 1 individu) de gehele EO in kwaad daglicht wil zetten.”

  Nou, dat was geen incidenteel geval, maar als je goed oplet zie je dat de EO zulke lieden geen duimbreed in de weg legt, maar wel op haar achterpoten staan als er kritiek is op Israël, wat weer hun partijdigheid weergeeft. Sterker nog de EO gaat verder in de zionistische pretenties dan de Joodse. DE EO heeft altijd blijk gegeven onvoorwaardelijk achter het bezettingsbeleid van Israël, maar dat wist je zeker vast niet.
  De meeste EO-leden zijn zeker vriendelijk tegen zionisten, omdat zij dezelfde idealen hebben, namelijk wachtten op de wederkomst van de messias.

  “Want vreemd genoeg zijn die “haatvolle” EO’ers wel vaak de mensen die asielzoekers helpen met inburgeren en dergelijke.”

  Zeker als ze een paar zieltjes kunnen winnen voor het gristenfundamentalisme

  “Wat betreft respect voor anderen kan jij dus nog een heel hoop van de EO’ers leren, Joop.”

  Nee, hoor ze kunnen mij nooit leren respect te hebben voor het zionisme. En ik zal zeker geen sinasappels vrijwillig aan plukken in een of andere kiboets in Israël, zoals veel gristenfundamentalisten doen om de uitverkorenen Gods te behagen.

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 19.03 uur

 27. Jan, je bent toch niet bekeerd, hoop ik? Je gaat voortaan toch niet verder werken vanuit overgave aan De Heer?

  Zeker, evangelischen kunnen vriendelijke, open en meelevende mensen zijn. Heb ik vroeger ook wel eens meegemaakt met een stel dat ik onderdak heb verleend toen ze een slaapplaats zochten; ze bleken Children of God te zijn. De volgende dag een echt geanimeerd gesprek gehad.Toen later steeds weer andere Children langs kwamen, heb ik toch maar duidelijk gemaakt dat ik geen bekering nodig had en geen uitvalsbasis wilde worden voor hun activiteiten in Hoog Catharijne (Utrecht)…..
  De EO was vroeger rabiaat rechts. (Ze steunden b.v. de Griekse junta). En eerlijk is eerlijk, tegenwoordig zijn ze soms enigszins progressief in maatschappelijke kwesties. (Figuren als Knevel even buiten beschouwing gelaten). Zels schijnt homosexualiteit hiet meer helemaal taboe te zijn. Maar politiek zegt dit allemaal natuurlijk niets: het komt het erop aan, wat je concreet doet, en niet wat je (zegt dat je) inspiratiebron is. Als religieus geinspireerden in de praktijk bondgenoten zijn, is dat prima natuurlijk, maar vooral niet omdraaien: religie kan tot allerlei politieke standpunten leiden, van uiterst rechts tot zeer links!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 13 juni 2004 @ 19.19 uur

 28. Kritiek op Israël en het zionisme leidt bij zionisten niet tot veel respect voor vrijheid van meningsuiting. Dat hebben zij al kenbaar gemaakt door de links georiënteerde discussiesite ‘Indymedia’ te betichten van het verspreiden van antisemitisme. Zij hebben zelfs aangifte gedaan van antisemitisme. Dit hebben zij uiteraard verloren, maar de rechter zal wel een anti-semiet zijn geweest.
  Vrijheid van meningsuiting kan alleen voor de volle 100% bestaan. Helaas is deze ideale situatie uit balans geraakt door de (zelf)censuur van de media. Want terwijl de meest extreme meningen aan zionistische zijde alle ruimte krijgen, wordt kritiek op het zionisme uit het debat gecensureerd. Zo is het geen probleem wanneer een groep rabbijnen een advertentie op de voorpagina van de Israëlische krant Ha’aretz laat plaatsen, met een oproep Palestijnen gelijk te stellen aan Amalekieten. Volgens het Oude Testament werd dit volk in opdracht van het Opperwezen geheel uitgemoord door de Israëlieten. De advertentie in Ha’aretz was daarmee een oproep tot genocide; nogal extreem naar mijn mening.Maar de opvattingen van militante rabbijnen leiden niet tot verontwaardiging.
  Opwinding ontstaat evenmin wanneer Joris Luijendijk in NRC Handelsblad schrijft dat een eventuele Palestijnse staat gedurende vijftig jaar door hekken omgeven dient te blijven. Luijendijk spreekt zich in verkapte termen uit voor een Palestijns concentratiekamp; in mijn ogen eveneens een behoorlijk extreme mening.
  Meningen uit het tegenovergestelde kamp komen ondertussen nauwelijks aan bod. Zeker, links mag zich een mening vormen over de problematiek tussen Israël en de Palestijnen. Maar alleen binnen het kader van het zionisme. Zo kunnen linkse politici zich zonder problemen uitspreken voor een Palestijnse staat à la Joris Luijendijk. Het joodse karakter van het Israëlische bestuur blijft dan onbetwist en zolang dat het geval is, is er niets aan de hand.
  Anders gesteld is het met linkse scenario’s buiten het zionisme, waarbij het streven naar een seculiere democratie met volledige rechten voor Israëli’s en Palestijnen centraal staat. In tegenstelling tot het door Amerikaanse denktanks gesanctioneerde plan voor een Palestijnse staat, krijgt deze links humanistische optie geen kans tot de massa door te dringen. De specifiek op joden gerichte oriëntatie van Israël zou in dat geval in het geding komen en daar houden media en politiek zich verre van. Vraagtekens bij het op joden gerichte bestuur van Israël, leiden hier al snel tot de vrees met antisemitisme in verband gebracht te worden.
  Nog moeilijker wordt het als linkse publicisten de geschiedenis van het zionisme of het joodse geloof analyseren. Zo vindt het onderzoek van de Amerikaanse Trotskist Lenni Brenner in verband met de extreem rechtse contacten van het zionisme, nauwelijks zijn weg naar de massa. Hetzelfde geldt voor het verband tussen de xenofobische aspecten uit het klassieke judaïsme en de opstelling van religieuze kolonisten in de bezette gebieden, zoals beschreven door de Israëlische mensenrechtenactivist Israel Shahak. Iedere poging dergelijke thema’s onder de aandacht te brengen, leidt onverbiddelijk tot het etiket antisemitisme of ‘zelfhaat’, met uitsluiting van de opinievorming als gevolg.

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 19.20 uur

 29. Price the Lord

  Reactie door folkert de lepper — zondag 13 juni 2004 @ 20.32 uur

 30. Kijk ook eens op http://www.eo.nl/portals/programs/nieuws.jsp?newsitem=4804733&season=4531114 en let op de verwardheid van de gemiddelde EO-er. En let eens op de reacties. Dit kunnen slechts alleen positieve zijn voor de EO. Zou het een Gods wonder zijn of doen nuchtere reacties Gods werk niet goed.
  In de vorige eeuw zei de werkgever tegen de dominee: “Hou jij ze dom, hou ik ze arm”

  Reactie door Harry — zondag 13 juni 2004 @ 21.00 uur

 31. @ Joop: er bestaat meer in de wereld dan alleen ‘het zionistisch complot’. En dat is geen grapje. Probeer aub eens over iets anders te praten.

  Trouwens, Joop, hier nog wat artikelen die je vast wel aanspreken: http://www.stormfront.org/forum/showthread.php?t=120001&page=2

  Reactie door Daniël O. — zondag 13 juni 2004 @ 21.17 uur

 32. Wat is het verschil tussen een dominee en een trolleybus?

  Een trolleybus stopt tenminste als hij de draad kwijtraakt

  Twee priesters lopen over het Sint-Pietersplein. Zegt de een tegen de ander: “Zullen wij het nog meemaken dat het celibaat wordt afgeschaft.” Zegt de ander: “Wij niet, maar onze kinderen wel.”

  Reactie door Harry — zondag 13 juni 2004 @ 21.22 uur

 33. @ Harry: evangelische Christenen staan inderdaad niet bekend om hun kritische kijk op het geloof, maar ik ken vrijwel geen enkele gelovige die dit wel is. Elke christen, moslim, hindoe (enzovoorts) zal je vertellen dat hun geloof echt ontzettend goed is en dat God/Allah/Jaweh/Krishna/Wodan alleen maar goede dingen brengt. Maarja, de bekeringsdrang blijft wel iets waar ik me aan kan storen.

  Maar ik zie wel liever dat gelovigen samen gezellige feesten organiseren met een hoop lieve muziek en mooie meiden, dan dat “ze” oproepen tot onverdraagzaamheid (zoals in de Al-Tawheed moskee in Amsterdam bijvoorbeeld). Met dat als achterliggende gedachte ben ik op zich best wel blij met de evangelische lieden. Het kan namelijk wel degelijk op een vredelievende en respectvolle manier.

  Reactie door Daniël O. — zondag 13 juni 2004 @ 21.27 uur

 34. IK ben ooit ook op zo’n EO-jongerendag geweest ook. Dit raad ik geen enkel nuchter mens aan en het waarom zal ik even uitleggen. Er waren daar zo’n 23000 mensen niet alleen jongeren, maar ook de hele familie is meegesleept. Veel mensen hadden spandoeken bij zich met teksten als: “You can’t beat the blessing” (in Coca-Cola stijl), “I take a blind date in heaven” en ook de Jezus-fanclub was aanwezig met de meest afschuwelijke teksten. (Dit is overigens geen grap. De Jezus-fanclub bestaat echt.) Dan begint een duivelse stem een countdown. Dan begint een duivelse stem een countdown. Als ‘het’ dan eindelijk begint, zijn de mensen door het dolle heen. Dan komt onze gastheer Bert “ik weet het beter” van Leeuwen het podium op. Het onderwerp van deze dag werd Maskers Af. Leuk bedacht, maar alle maskers bleven op die dag.
  Ondertussen bleef het regenen. Er werd gebeden of het nou mocht ophouden met regenen. Helaas, God had wel wat belangrijkers te doen dan een stel Clearasil-jongeren een droog en beschermd gevoel te geven, en dus bleef het regenen. Grappig was trouwens dat er in het gebed helemaal niet gesproken werd over de halve wereld die ligt te sterven, maar alleen over de EO-luitjes. Mijn oogkleppen-theorie over de EO werd weer bevestigd.
  Dan was er nog een soort van preek van een geflipte vent (wiens naam ik al ben vergeten) over Jona in de walvis. Iedereen moest zich toch maar gauw laten opslokken door de befaamde walvis, dan kwam het wel goed. En ik altijd maar denken dat dat verhaal figuurlijk was bedoeld.
  Dan komt Henk “fifty-fifty” Binnendijk (dat is zo’n beetje de Rob Out van de EO) het podium op. Hij begint over maskers af en schildert iedereen daarbij af als slakken die hun huisje moesten afdoen. Zo kun je je beter openstellen en dus beter luisteren naar de EO. Binnendijk gaat nog verder en hoopt dat wij allen onze eigen wil uitschakelen zodat we met een goed gevoel (welk gevoel, dat is dan toch weg) verder kunnen. Aangezien iedereen minus ik het daar toch allang mee eens was, krijgt ook Henkie! Henkie! Henkieieieie! een staande ovatie.
  Tussen de vele zeer zinvolle (?) geslaagde pogingen tot indoctrinatie wordt er ook nog gezongen. Of liever gezegd: geschreeuwd. Onder het motto “wat ze bij het voetballen kunnen, kunnen wij harder” werd menig carnavalskraker (dit bleek overigens een godsdienstig lied te zijn) ten gehore gebracht. U zult begrijpen dat zo’n liedje evenveel diepgang heeft als het kapsel van Balkenende. Hier werd natuurlijk ook vrolijk bij geklapt. De absolute hit was het EO-pizzalied (effe wachte…) De Heer Regeert. Keer op keer werd dit luid gescandeerd met een geklap dat niet had misstaan tijdens Queen’s “Radio GaGa”.
  Als iedereen dan eindelijk schor is, is er pauze. Maar van “zo, nu eerst een Bavaria” was geen sprake. Buiten het stadion bleek dat men toch Mattheus 21:12-14 wat zorgvuldiger had moeten lezen.
  Een gigantische handel is ontstaan. Gelukkig is er ook nog een gereformeerde frietbakker die een kwartje van elk patatje oorlog aan de straatkinderen van Rio geeft (en 9 kwartjes aan zijn eigen goede doel). Dit was overigens voor de pauze al aangekondigd. Toen de beelden van de straatkinderen verschenen, begon iedereen ineens heel zielig “aahhhhh…” te roepen. Het bleef hier verder bij, niemand gaat natuurlijk geld uit geven aan heidenen, ze zijn nog aan de drugs ook, zeg! Maar dan: signa inferre! Praege! De pauze is voorbij.
  Dan komt Kenny Marks, een gospelzanger, binnen. Een gekrijs dat niet had misstaan bij een concert van Take That, krijgt de overhand. Een kwartiertje later hebben de EO-vrouwen het niet meer en ze zijn door het dolle heen van deze playboy. De teksten waren overigens van het zelfde peil als “De Heer Regeert” en de muziek gejat van The Dire Straits, Phil Collins en Queen. Dan komt Bertje! Bertje! Beeeeeertje! weer wat vertellen. Niet dat iemand luistert, maar toch. Iedereen heeft meer aandacht voor al die mensen die uitglijden op het door de regen spekglad geworden hout. Lekker christelijk werd ieder slachtoffer getrakteerd op een lachbui van zo’n 22.998 jongeren en hun familieleden. Dan komt de volgende ster, Ralph van Manen, het podium op. Hij speelt unplugged en later toch maar weer plugged. Ook nu weer veel invloeden van o.m. Genesis en The Golden Earring. Dan komt Carola met haar optreden. Ze probeert een zgn. Black Gospel Choir te imiteren, maar komt niet verder dan een paar stevige uithalen a la Andre Hazes.
  Dan nadert het einde. Iedereen die nog geen lid was van de EO wordt dit nu, na een bevel van Van Leeuwen. Ik denk dat ik de enige persoon was die het stadion verliet zonder lidmaatschap. Gehersenspoeld verlaat men dan het stadion en het is duidelijk dat men nog steeds niets begrijpt van Genesis’ “Jesus, he knows me”. Onder het motto “there will be no doubt in your mind, you will believe everything we are saying” verlaat iedereen opgetogen het stadion. Nou ja, opgetogen?

  Reactie door Harry — zondag 13 juni 2004 @ 21.46 uur

 35. Dag Jan,

  Na alle commotie over je spirituele kant (lees dat met een knipoog) toch een taalkundige noot: was het niet religieuze inhoud i.p.v. religieuse inhoud? (zie “alle songs met ‘n religieuse inhoud”).

  Verder veel succes!

  Reactie door Alex Mink — zondag 13 juni 2004 @ 21.50 uur

 36. @ Harry: prachtige reactie! :D

  Reactie door Daniël O. — zondag 13 juni 2004 @ 21.55 uur

 37. @Daniël O
  “Maar ik zie wel liever dat gelovigen samen gezellige feesten organiseren met een hoop lieve muziek en mooie meiden, dan dat “ze” oproepen tot onverdraagzaamheid (zoals in de Al-Tawheed moskee in Amsterdam bijvoorbeeld).

  Alweer de vinger wijsent naar de aartsvijand van de zionisten en ons meeslepen in hun vijandigheid. Laten we eens paar voorbeelden uit de Talmoed eens bekijken:

  “De Joden worden mensen genoemd, maar niet-Joden zijn geen mensen. Het zijn beesten.”
  Talmoed: Baba mezia, 114b
  “De Akum (niet-jood) is als een hond. Ja, de geschriften leren ons aan de hond meer eer te betonen dan aan de niet-jood.”
  Ereget Raschi Erod. 22 30
  “Zelfs hoewel God de niet-jood schiep zijn het nog altijd dieren in menselijke gedaante. Het is niet gepast voor een jood om te worden gediend door een dier. Daarom zal hij worden gediend door dieren in mensengedaante. ”
  Midrasch Talpioth, p. 255, Warsaw 1855
  “De zielen van niet-joden komen van onzuivere geesten en worden varkens genoemd.”
  Jalkut Rubeni gadol 12b
  “Hoewel de niet-jood dezelfde lichaamsbouw heeft als de jood, verhouden ze zich tot de jood als een aap tot een mens.”
  Schene luchoth haberith, p. 250 b
  “Als u eet met een niet-jood, het is hetzelfde als eten met een hond. ”
  Tosapoth, Jebamoth 94b
  “Het is toegestaan het lichaam en het leven van een Ongelovige te nemen.”
  Sepher ikkarim III c 25
  “Het is de wet om iedereen te doden die de Torah ontkent. De Christenen behoren tot de ontkenners van de Torah. ”
  Coschen hamischpat 425 Hagah 425. 5

  “Iedere jood die het bloed verspilt van de goddelozen (niet-joden), doet hetzelfde als het brengen van een offerande aan God.”
  Talmud: Bammidber raba c 21 & Jalkut 772
  Sanhedrin 58b. Als een heiden (Ongelovige) een jood slaat, moet de Ongelovige worden gedood.
  Sanhedrin 57a . Een Jood hoeft geen Ongelovige te betalen voor het loon dat hij hem voor werk schuldig is.
  Sanhedrin 57a . Als een Jood een Ongelovige vermoordt, zal er geen doodstraf zijn. Wat een Jood steelt van een Ongelovige, mag hij houden.
  Baba Kamma 37b. De Ongelovigen zijn buiten de bescherming van de wet en God heeft “hun geld aan Israël ter beschikking gesteld.”
  Baba Kamma 113a. Joden mogen gebruik maken van leugens (“uitvluchten”) om een Ongelovige te misleiden.
  Yebamoth 98a. Alle kinderen van Ongelovigen zijn dieren.
  Abodah Zarah 36b. Ongelovigen-meisjes zijn in een staat van niddah (vuil, smerigheid) vanaf de geboorte.
  Shabbath 116a. Joden moeten de boeken van de Christenen vernietigen, d.w.z. het Nieuwe Testament.
  Kethuboth 11b. “Als een volwassen man geslachtsgemeenschap heeft met een klein meisje, is het niets.”

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 22.02 uur

 38. @35 Daniël O
  In mijn betoog staan pijnlijke feiten over zowel het zionisme, als de elementen uit het joodse geloof waar deze nationalistische ideologie zich zo nu en dan van bedient. Voor zover historische feiten extreem kunnen zijn, is het mogelijk mijn betoog om die reden radicaal te noemen. Maar in die zin ben ik niet meer dan een boodschapper.
  Van groot belang is de intentie, de boodschap achter de gedachtegang van het linkse antizionisme. Linkse anti-zionisten hebben een heel andere intentie dan de door jou tot vervelens toe genoemde nazi’s. Anti-zionisten zullen historische feiten, die door niemand in twijfel getrokken kunnen worden, niet uit de weg gaan.Ook niet als deze als aanstootgevend worden beschouwd, of zelfs koren op de molen zijn van antisemieten. Er kan voor antizionisten geen politieke correctheid bestaan zonder historische correctheid.Voor hen ligt het criterium bij ‘waar’ of ‘niet waar’. En wat ‘waar’ is, moet gezegd kunnen worden om de vorming van een evenwichtige publieke opinie niet in de weg te staan.
  Maar ook voor de antizionist -en holocaustoverlevende- Shahak gold dat zijn intentie totaal verschilde van die van antisemieten. Dat kan onmogelijk anders aangezien het zionisme niet alleen vijandig tegenover niet-joden staat, maar ook tegenover joden. Voor een deel verklaart dat het relatief grote aantal joodse antizionisten. Hun intentie heeft niets met haat of zelfhaat van doen. Een afscheid van het zionisme is voor hen een bevrijding. Niet alleen uit gevoelens van rechtvaardigheid voor Palestijnen, maar ook voor joden. Zo zien zij het zionisme niet zonder reden als belangrijke oorzaak van antisemitisme. Ook heeft deze ideologie er voor hen toe geleid dat joodse bevolkingsgroepen, zoals de oriëntaalse joden, een achtergestelde positie binnen de Israëlische maatschappij hebben gekregen. En dan zijn er nog de religieuze antizionisten binnen het jodendom, voor wie de zionistische ideologie op Bijbelse gronden als anti-joods te boek staat.

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 22.44 uur

 39. @Daniël O

  Rechtvaardigheid is onmogelijk zonder een absoluut seculiere staat met gelijke rechten voor Israëli’s en Palestijnen. Alleen op die manier is een duurzame en echte vrede voor Palestijnen én joden bereikbaar. Kortom: een staat vergelijkbaar met Nederland, waar de wetgeving discriminatie op basis van religie uitsluit. Als dat extreem is, is de Nederlandse grondwet dat ook.

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 22.51 uur

 40. Prachtig verhaal, Harry! (nr. 38).
  En gefeliciteerd met je hersenspoeling-bestendigheid!

  Joop: In de bijbel staan ook weerzinwekkende teksten, hoor, vooral als je ze letterlijk neemt! (Wat niet wegneemt dat ik ook een linkse anti-zionst -en geen atisemiet- ben).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 13 juni 2004 @ 23.00 uur

 41. @ Olav Meijer
  Hier mee wil ik slechts aangeven, dat kritiek op een religieus boek ook moet gelden voor alle religieuze boeken om fair play te kunnen spelen.

  Reactie door Joop — zondag 13 juni 2004 @ 23.35 uur

 42. @ Joop: houd nou eens op met dat continue gedoe over zionisten. We weten inmiddels je standpunt wel. Ga liever inhoudelijk op mijn punten in. Bijvoorbeeld op dit punt: ben je het met me eens dat het GOED is wanneer groepen (religieuze) jongeren samen feest vieren en dat het FOUT is wanneer mensen in Nederland oproepen tot het vermoorden van homo’s en het mishandelen van vrouwen?

  Reactie door Daniël O. — maandag 14 juni 2004 @ 0.00 uur

 43. @ Joop: hier ben ik het 200% mee eens: “rechtvaardigheid is onmogelijk zonder een absoluut seculiere staat (…)” :)

  Reactie door Daniël O. — maandag 14 juni 2004 @ 0.07 uur

 44. harry (36) yep. maar op festival tomaat kom ik de zelfde gemoedelijke sfeer tegen en da,s mooi . en bekende bands ?????
  het is weer tijd voor armand .jawel die met dat kei rooie haar

  Reactie door henk — maandag 14 juni 2004 @ 0.31 uur

 45. @45 Daniël O
  Is dit weer de zoveelste zionistische poging om kritiek op het zionisme de kiem in te smoren? Zoals het een goede zionist betaamt, zal hij elke leugen aan zijn aartsvijanden de moslims gebruiken om deze in een kwaad licht te zetten, terwijl terechte kritiek op het zionisme door hem gebageteliiseerd wordt.

  Reactie door Joop — maandag 14 juni 2004 @ 10.50 uur

 46. @46 Daniël O
  Tot nu toe is het Israël die deze ontwikkeling in de weg staat. Israël ziet geen heil in deze oplossing. Israël is arrogant geworden. Waarom zou het voor vrede kiezen. Het land is behoort tot de grootste militaire machten op de wereld; Zionisten hebben sleutelposities in de grootste multinationals in de wereld, in de politiek, terwijl de Palestijnen amper iets te eten hebben. Bovendien schrijft het zionisme expansie van de staat Israël voor en wel van de Nijl tot de Eufraat. Een gegeven wat door het zionisme openlijk wordt toegegeven. Bovendien plaatsen zionisten het belang boven van deze in hun ogen “üntermenschen”. Of zoals Ben Goerion ( en meerdere zionistische leiders) ooit zei: ” In het zionisme is geen plaats voor sentimentele gevoelens zoals medelijden en rechtvaardigheid”

  Reactie door Joop — maandag 14 juni 2004 @ 11.00 uur

 47. @Daniël O
  Alles heeft een oorzaak, een reden . Als wij niet willen luisteren naar oorzaken dan moeten we het maar voelen. Begrijp mij niet verkeerd, want dat doen zionisten heel snel. Ik ben tegen elke vorm van geweld.
  Ook tegen onrechtvaardigheid die anderen aanzetten tot geweld. Niemand zal een ander zomaar opblazen. Voor al die aanslagen is een oorzaak en velen weten exact wat die reden of oorzaak is maar willen er niet mee voor de draad komen omdat die eigenbelangen schaden. Er zal dan ook nooit rechtvaardigheid zijn zolang de zionisten hun kinderen leren Arabieren en moslims te haten, ons meet te slepen in hun haat tegen deze bevolkingsgroepen en het door hun veroorzaakte lijden van deze bevolkingsgroepen te negeren.
  Zionistische leiders hebben altijd ervoor gepleit de belangen van de oorspronkelijke bewoners ondergeschikt te vinden aan het Joodse volk. . Een paar voorbeelden:

  “De vroegere leiders van onze beweging lieten ons een duidelijke boodschap na: Erezt Israel moet van de zee tot de Jordaan voorbehouden worden voor toekomstige generaties, voor de massale immigratie en voor het Joden van de hele wereld, die in dit land bijeengebracht zullen worden.”
  De vroegere Israëlische premier Yitzhak Shamir: verklaring afgelegd ter gelegenheid van een herdenking van vroegere Likoed leiders, Radio Jeruzalem, nov 1990

  “We moeten de Arabieren uitdrijven en hun plaats innemen”
  David Ben Goerion,in 1937, die tien jaar later eerste minister van Israël zou worden (geciteerd in ‘Ben Gurion and the Palestine Arabs, Oxford University Press, 1985.

  “Drijf de arme bevolking over de grens door hen een job te ontzeggen…Zowel het proces van onteigening als de verwijdering van de armen moeten discreet en ongemerkt worden uitgevoerd. ”
  Theodor Herzl, stichter van de Zionistische Wereldorganisatie, sprekend over de Palestijnse Arabieren: uit zijn ‘Volledige Dagboeken’, 12 juni 1895

  “We moeten al de Palestijnen doden, tenzij ze hier gelaten worden om als slaven te leven .”
  De Heer Heilbrun, voorzitter van het comité voor de kervekiezing van generaal Shlomo Lahat, tot burgemeester van Tel Aviv, in october 1983.

  “We wandelden naar buiten en Ben Goerion vergezelde ons. Allon herhaalde zijn vraag: wat te doen met de Palestijnse bevolking? Ben Goerion wuifde met zijn hand met een gebaar dat aangaf: ‘Drijf ze uit’” Yitzhak Rabin, in een uitgelekte gecensureerde versie van Rabin memoires, gepubliceerd in de New York Times, 23 october 1979.

  “We moeten terreur gebruiken, moord, intimidatie, land onteigening en het terugschroeven van alle sociale diensten om Galilea van zijn Arabieren te zuiveren .”

  Israel Koenig in ”De Koenig Memorandum”

  Reactie door Joop — maandag 14 juni 2004 @ 11.46 uur

 48. @46 Daniël O
  Maar met gelijke rechten voor iedere bevolkingsgroep kan je je kennelijk niet verenigen.

  Reactie door Joop — maandag 14 juni 2004 @ 13.30 uur

 49. Jan, super dat je er was met je dochter! het was weer een fantastische dag! :)

  @Harry, mmh, lijkt wel of je ff stoer wilt doen door dat verhaal van je. ik moet er eigenlijk hard om lachen. God bless you :)

  Reactie door Jacoline — maandag 14 juni 2004 @ 13.46 uur

 50. Ik was gisteren er ook bij de eo-jongerendag! ik vind het echt super dat dit soort dingen worden georganiseerd. Het is heel laagdrempelig, dr komen ook niet-christenen naar toe. Het is een feest daar! Ik vind t goed dat zulke dingen worden gedaan, om zo met 32.000 mensen bij elkaar te komen! Mensen hebben vaak een bepaald beeld van de EO, kom is naar de jongerendag, dan zul je zien dat wij ook kunnen feesten!! Ik vind het ehct tof dat we dit hier in Nederland kunnen doen, in andere landen wordt je ervoor vermoord. verschrikkelijk toch!! Het is ook geweldig om te zien, als je in het rond kijkt, en ziet hoeveel mensen er voor God staan te dansen en te zingen!! En dat dr zoveel jongeren heen willen, dat r geen plek meer is!! dat geeft toch wel iets aan vind je niet ;)Er hangt er echt een hele leuke sfeer. Mensen willen elkaar helpen met van alles en nog wat!! de meeste zijn daar wel toebereid.

  ennuhm het lijkt me niet een slim plan om dit voor moslims te doen!! ik ben daar tegen!!

  Reactie door Natasja — maandag 14 juni 2004 @ 13.49 uur

 51. God is helemaal niet dood. Dat zal een verschil maken tussen een eo-jongerendag (of kerkdiensten van jongerenkerken enzo) of een solidariteitsdag, dat op de eo-jongerendag een levende God aanbeden wordt die je persoonlijk kan kennen en die van je houdt, terwijl een solidariteitsdag gaat om een door mensen bedachte moraal. Op die laatste dag moet het dus van mensen komen

  Reactie door Lukas — maandag 14 juni 2004 @ 14.19 uur

 52. Daniël O.
  28)

  Volgens mij zijn er veel bandjes te vinden die ook voor nop wel komen optreden. Ken er zat. Zit veel kwaliteit onder deze lui, maar dat zou tomaat festival best opkrikken. Want als ik een festival niet ken, doe je als ‘tomaat festival’ toch echt iets fout:) Ja nou ik hoef niet zonodig bob fosko alleen te horen, wordt ik niet warm van.

  NOFX is goed, Chaos UK, Reagan youth en Pennywise en als afsluiter Wasted youth met fuck authority haha. Is het meteen een punk festival:) Zou wel eens willen slamdance met Marijnissen hahahaha:)

  Reactie door MAD — maandag 14 juni 2004 @ 14.19 uur

 53. @ Joop

  heej beste Joop! Je hebt er wel werk van gemaakt niet? Om het zionisme ed af te kraken, met de grond gelijk te maken en weet ik het allemaal wel niet meer :). Ben je SP’er? Had het hier allemaal wat verdraagzamer verwacht en zo maar schijnt niet te kunnen :). Hoezo sociaal :). Maar ja, ieder z’n eigen natuurlijk, behalve dat zionistische gedoe, dat is helemaal verkeerd natuurlijk :). En daar komen weer 300 kantjes met opmerkingen die zionisten hebben gedaan over palestijnen ofzo ;). Vast wel. Geloof het ook echt wel, dat dat allemaal gezegd is. Maar ik geloof dat die opmerkingen andersom ook gemaakt worden, en zeker niet in mindere mate. Kan mij een of andere uitspraak herinneren na de oprichting van Israel. Joodse volk, dat drijven we met z’n allen eventjes de zee in. En zijn er meer, vandaag de dag nog. Wat ik wil zeggen, waar er twee vechten hebben er twee schuld. Het is te makkelijk (en erg ongeloofwaardig) om alles maar op het bord van de zionisten te schuiven. Al is het natuurlijk wel het makkelijkste, of niet Joop?

  Reactie door Frieske — maandag 14 juni 2004 @ 14.23 uur

 54. Jan,
  Geweldig dat je er ook bij was met je dochter.
  Ik ben er erg van genoten zaterdag , jammer dat het alweer afgelopen maar volgend jaar ga ik weer!

  Reactie door Hanneke — maandag 14 juni 2004 @ 14.44 uur

 55. the greatest cause of atheism in the world is christians..

  altijd typerend dat een geloof wordt afgerekend op degenen die het uitdragen, voor elke socialist met het hart op de juiste plaats is er wel een idioot te vinden, ga ik daardoor anders tegen het socialisme aankijken?

  onbevangen naar een fenomeen kijken is ook onmogelijk, maar het is vrij (en aan te raden) om eens te kijken hoe ver je ermee kunt gaan.

  Jezus’ boodschap was er juist die haarscherp aangaf dat er iets fundamenteels mis is met de mens, vergeving betekent geen garantie voor een onfeilbaar leven.
  als mensen dat niet snappen, maar toch proberen Jezus lessen in de praktijk te brengen is dat jammer, maar geen vrijbrief om op jouw beurt kortzichtig met die boodschap om te gaan.

  tof dat je er was Jan.

  Reactie door Samuël — maandag 14 juni 2004 @ 14.54 uur

 56. Jezus was de grootste socialist die er ooit rond heeft gelopen…tsja snapte ze dat nu maar eens bij het CDA:)

  Reactie door MAD — maandag 14 juni 2004 @ 15.23 uur

 57. Tof dat je er was Jan!
  Helaas dat sommigen op deze site zo min van God denken!
  Als je op de Jongerendag bent voel je echt Zijn aanwezigheid, en weet je wat zo mooi is aan God? Hij gaf Zijn Zoon om ons onze fouten te vergeven, het lijkt simpel, (en dat is het eigenlijk ook)maar zou jij dood willen gaan om een stelletje sukkels die jou iedere keer weer vervloeken eeuwig leven te geven?

  Reactie door Reina — maandag 14 juni 2004 @ 17.00 uur

 58. “Overtuigingen zijn gevaarlijker vijanden der waarheid dan leugens.”

  “Aan deze kant van de straat een drankwinkel, aan de overkant een kerk, beiden houden ons arm.”

  Wat is geloof? Als je tegen mensen zegt dat de melkweg miljarden sterren bevat, geloven ze je. Als je zegt dat een stoel nog nat is van het verven, moeten ze hem aanraken om te zien of het wel waar is.

  Geloof verzet bergen onzin.

  Het geloof is niet het begin doch het einde van alle weten.

  “Het geloof kan bergen verzetten” “En staan ze dan op hun plaats?”

  “De mensheid heeft met steeds heviger bronst een wolk omarmd: ten slotte is ze haar vertwijfeling, haar onvermogen ‘God’ gaan noemen.”

  Reactie door Harry — maandag 14 juni 2004 @ 18.34 uur

 59. Geloven jullie dat er iets is? Dat moet haast wel, want de evolutietheorie is ook al lang achterhaald, dus er moet meer zijn tussen hemel en aarde dan wij kunnen zien.
  Je moet dus wel geloven dat er iets is, een god. Zou je je daar dan niet is in gaan verdiepen?

  En als je echt overtuigd atheïst bent, heb je geen recht om vragen te stellen als ‘Waarom laat God dit toe, als Hij bestaat’ e.d., want als atheïst weet je dat alles relatief is, er is geen echte norm van goed en kwaad en echte atheïsten kunnen de holocaust dus ook niet veroordelen. Want zijn wij mensen niet meer dan veredelde dieren?

  En ff over dat zieltjeswinnen van de EO, dat is puur uit naastenliefde. In de Bijbel staat dat je verloren gaat, als je niet gelooft in God en dat Jezus voor jouw zonden gestorven is. De EO (en heel veel andere christenen) wil dit voorkomen, die wil niet dat andere mensen verloren gaan. En daarom vertellen ze het Evangelie. God wil ook niet dat er mensen verloren gaan, daarom is Jezus ook nog niet terug gekomen, want als Hij terug komt naar de aarde komt het oordeel.

  Opzich ook wel ‘leuk’ om te weten…
  In landen waar geen godsdienstvrijheid is, waar christenen onderdrukt worden, groeit het christendom het snelst. Christenen sterven daar voor hun geloof, dat doe je toch niet als je niet absoluut zeker weet dat het waar is? Je leven wagen, voor een geloof? Dat is echt ONGELOOFLIJK en WAAR!!!

  Reactie door Hanneke — maandag 14 juni 2004 @ 18.55 uur

 60. Geloven, veel mensen beweren altijd spiritueel te zijn, of ze houden zich bezig met geesten e.d. Maar in een ‘god’ geloven is te moeilijk of ongeloofwaardig. Men wil bewijs…wel, het bewijs is heel simpel en dit is de meeste simpele logica die er is.

  Neem 1 geestverschijning…van de miljoenen die er plaats hebben gevonden en je hebt het bewijs van leven na de dood. Waarom wel in poltergeist geloven en niet in een ‘god’. Die 2 gaan namelijk altijd hand in hand…

  Reactie door MAD — maandag 14 juni 2004 @ 19.19 uur

 61. Iedereen is hier wel supernegatief over Israël enzo en ik wil echt niet goed praten wat ze verkeerd hebben gedaan, maar jullie zijn ook te éénzijdig.
  Bij Palestijnse zelfmoordaanslagen komen kinderen om, zwangere vrouwen, palestijnse kinderen enz. dat is pas barbaars.

  En in de koran staan ook nog een paar ‘leuke’ dingetjes zoals:
  Een man mag z’n vrouw slaan als ze niet luistert en ze mag geen seks met hem weigeren behalve als ze onrein is (ongesteld) of net een bevalling heeft gehad.
  Als een vrouw alleen thuis is en een man (niet haar man) komt haar huis binnen moet ze het hele huis schoon maken voordat haar echtgenoot thuis is, want zij en het huis is dan onrein. Ook als die man gewoon de loodgieter was ofzo…
  Enne…eerwraak…ook zulke leuke acties…!

  Reactie door Hanneke — maandag 14 juni 2004 @ 20.03 uur

 62. @ MAD: Jezus was inderdaad de grootste en de eerste socialist op deze aarde, om die reden sta ik positief tegen het archetype Christus, al ben ik zelf niet-gelovig. Het CDA zou inderdaad voor de verandering eens een voorbeeld moeten nemen aan deze Jezus. Overigens vind ik dat de CU vanuit hun Christelijke visie op vele punten duidelijk progressief en zelfs ‘links’. Zo is de CU bijvoorbeeld voor en flinke verhoging van de uitgaven aan ontwikkelingshulp. Alleen erg jammer van CU haar conservatieve houding tegenover abortus en dergelijke.

  @ Joop: ik wacht nog steeds op het bewijs waaruit blijkt dat ik ‘zionist’ ben. Je roept wel veel (een heel erg hoop zelfs), maar je toont weinig aan. Volgens mij is volgens jou zelfs Arafat een zionist: iedereen die het niet 100% eens is met Joop is immers zionist. Ik zeg je dus nogmaals: zowel de ‘zionisten’ als de felle Palestijnen zijn fout bezig omdat ze enkel als doel hebben de verdrijving van de andere partij..

  @ Frieske en Hanneke: ik ben het helemaal met jullie eens! Voor een volle 100%! De enige oplossing voor dit conflict is een tweezijdige oplossing waar zowel aan Israel als aan Palestina evenredige eisen worden gesteld (te beginnen met ontmanteling van alle nederzetingen en het keihard aanpakken van de terreur). Een eenzijdige oplossing zal namelijk nooit een oplossing zijn. Zowel het standpunt van Bush-types als het standpunt Joop-types brengt alleen maar meer polarisering en daarmee enkel ellende.

  Reactie door Daniël O. — maandag 14 juni 2004 @ 20.54 uur

 63. Hanneke

  vindt het wel goede regels eigenlijk, na een dag hard werken is het goed dat de vrouw zorgt dat alles schoon is. En geen sex mogen weigeren….shit dat heeft wel wat:) Nooit meer…ik heb hoofdpijn enzo…Denk dat ik maar moslim wordt:)

  als me vriendin dit leest….is het natuurlijk vreselijk met me eens:)

  Reactie door MAD — maandag 14 juni 2004 @ 20.57 uur

 64. Daniël O

  Dat zullen ze bij het CDA never toegeven, Jezus was vast rechts in hun visie. Raar eigenlijk als je het zo bekijkt, in deze tijd zou Jezus vreselijk links zijn geweest. Een soort supersocialist. CU vindt ik ook een goede partij, met name Rouwvoet vind ik een scherp figuurtje, altijd correct en altijd bij de tijd. Vaak meer bij de tijd dan het CDA.

  Reactie door MAD — maandag 14 juni 2004 @ 21.09 uur

 65. @ Hanneke: de evolutietheorie is echt niet meer achterhaald dan religie. Dat bepaalde ‘missing links’ niet gevonden zijn, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Maar je opmerking dat een atheist niet de Holocaust kan veroordelen vind ik erg ongepast. Het veroordelen van misdaden is iets dat we doen op basis van moraal en gezond verstand. Die twee zaken zijn ook aanwezig bij niet-gelovigen, naar mijn mening in veel gevallen zelfs vaker dan bij gelovigen (al is dit enigzins generaliserend).

  Alle Internationale verdragen (EVRM bijvoorbeeld) keuren genocide en holocaustachtige praktijken af, dat terwijl die verdragen niet gebasseerd zijn op religie. Als we de Koran, de Hadith, De Bijbel, de Joodse heilige boeken (of andere religieuze geschriften) doorlezen, zal je zien dat er opvallend vaak opgeroepen wordt tot onverdraagzaamheid en zelfs genocide. Tenminste, veel vaker dan in de atheistische handboeken.

  Verder, naastenliefde is goed, en naastenliefde met een Christelijke lading is ook niet per definitie slecht, zolang het maar niet opgedrongen wordt. Ik ken evangelische christenen die heel aardig vanuit naastenliefde een asielzoekersgezin helpen met inburgeren, maar ze doen dit wel met de bijbel in de hand (letterlijk en figuurlijk!). Een (geloofs)overtuiging opdringen aan een ander is simpelweg fout.

  Reactie door Daniël O. — maandag 14 juni 2004 @ 21.13 uur

 66. @ MAD: het is inderdaad vreemd dat een bepaalde overtuiging soms gezien wordt als “links” en soms als “rechts”. Dit schijnt “maatschappelijke ontwikkeling” te heten. In de jaren 60 en 70 (en de 19de eeuw niet te vergeten) was kritiek op religie bijvoorbeeld iets van “links”, terwijl nu bepaald “links” (de PvdA-regenten bijvoorbeeld) kritiek op religie juist ziet als iets “rechts”.

  Hetzelfde met Jezus’s visie, (heel) vroeger was het “links”, anti-materialistisch en rebels (mede daarom werd ie vastgespijkerd) en nu is het ineens weer “rechts”. Mede hierom geloof ik niet meer in de termen “links” en “rechts” en schrijf ik de woorden “links” en “rechts” doorgaans tussen aanhalingstekens.

  Maar belangrijkste punt waarom ik niet geloof in de betreffende terminologie, is deze: ten tijde van de Franse revolutie werden de termen “links” en “rechts” bedacht. “Links” was de groep liberalen aan de linkerkant in het parlement zat en “rechts” waren de christen-conservatieven die aan de rechterkant in het parlement zat. Echter, door de komst van het socialisme noemen we het liberalisme tegenwoordig juist “rechts”. Curieus nietwaar? Daarom benoem ik politieke stromingen dan ook niet meer met “links” of “rechts”.

  De maatschappelijke ontwikkeling gaat immers te snel en is niet meer bij te houden. Ik ken iemand die dit tevens van mening is en als lijfspreuk heeft: “denk niet links, denk niet rechts, maar denk zelf.” ;)

  Reactie door Daniël O. — maandag 14 juni 2004 @ 21.29 uur

 67. Beste heer Marijnissen,

  Mooie reactie over de jongerendag .. ik was er ook, ook voor het eerst. Als overtuigd Christen kan ik zeggen dat het een gezegende dag was met veel spektakel en mensen die geraakt zijn door de kracht van het geloof in Jezus Christus. Hij is liefde. De kritische kijk naar je eigen christelijke leven is de kern waar het om draait. Ik geloof dat Hij de weg is en de waarheid.

  Reactie door Joost — maandag 14 juni 2004 @ 22.24 uur

 68. @ Lukas #55

  De wereld kent zoveel godsdiensten, dat je niet meer weet welke de “echte” is… als er al een “echte” is. Dat jij toevallig voor het christendom hebt gekozen (wat je waarschijnlijk in je opvoeding hebt meegekregen) is geen bewijs voor het bestaan van de liefhebbende Heer.

  Wat socialisme en vriendelijke godsdiensten overeenkomstig hebben, is solidariteit. Een solidariteitsdag zou dan ook helemaal niet zoveel verschillen van een EO-jongerendag.
  Ik ben het overigens helemaal niet eens met Marx dat religie opium voor het volk is. Verkeerde omgang met religie is opium voor het volk.
  Ik ben socialist omdat ik ben opgegroeid met christelijke normen en waarden, en ik vind het jammer dat sommige christenen en socialisten elkaars overtuigingen als vijandig beschouwen.

  @ Marijnissen

  Goed initiatief. Interesse tonen in een ander is nooit fout.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 15 juni 2004 @ 12.44 uur

 69. Hoi Miki,
  Erg jammer dat je christenen (en mensen van andere geloven) als een stel oorlogswellustelingen ziet.
  Trouwens de eerste, tweede en de koude oorlog hadden heel weinig met religie te maken! Het waren juist de evolutie waandenkbeelden van Hitler die een ramp veroorzaakte!
  Hitler dacht:
  De mens stamt af van de aap.
  De zwarte en joodse personen staan dichter bij een aap, dus zijn niet zo goed doorontwikkeld als het Germaanse ras.
  Daarbij kwam nog eens dat de Joden de schuld kregen van de slechte economie en dat sudderde door… en vervolgens is er een tweede wereld oorlog gekomen.
  Ook de niet-christelijke gedachte altijd perfect, zoals wetenschappers graag beweren!
  Ik ben blij dat ik als christen aan het volgende bijbelverzen kan denken “God schiep de mensen naar zijn eigen beeld en zag dat het goed was” en “Hebt een ander lief zoals u zelf”. En over de christelijke bekeringsdrang “Als je iets geloofd en het belangrijk voor je is, dan wil je dat toch ook delen met andere mensen?”

  Maar ja… we dwalen af.
  De eo-jongerendag vond ik onwijs tof en ik zie al weer uit naar de 31ste jongerendag!

  Reactie door Elsien — dinsdag 15 juni 2004 @ 12.58 uur

 70. @ Jan Breur: hoewel Karl Marx negatief aankeek tegen religie, was de uitspraak “religie is opium VOOR het volk” niet van hem, maar van Lenin. De uitspraak van Marx was: “religie is opium VAN het volk”. Marx bedoelde daarmee dat mensen in het geloof een uitvlucht zoeken, waardoor ze de realiteit kwijtraken. Lenin bedoelde echter dat religie een middel is om mensen ‘dom’ te houden… ;)

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 15 juni 2004 @ 18.28 uur

 71. Gewoon gaaf dat Jan er geweest is. Helaas zijn er mensen die hun frustaties meteen weer moeten uiten als iemand belangstelling heeft gehad voor zijn medemensen ongeacht geloof. Dit zegt veel over hoe deze mensen denken over hun medelanders. Ik kan daar absoluut geen respect voor opbrengen en denk dat deze mensen iets meer bij zichzelf te raden moeten gaan hoe zij en de wereld (Nederland) in elkaar zitten. Om hierachter te komen moet je jezelf eesn uitdagen en een Alpha cursus volgen. Daarna praten we verder,eerder niet. Jan bedankt dat je er was. Karakter heet dat.

  Reactie door jacco — dinsdag 15 juni 2004 @ 18.30 uur

 72. @ Elsien: de tweede wereldoorlog had wel degelijk een deels religieus karakter. Hitler was zelf een Christen en in zijn boek ‘Mein Kampf’ haalt hij God en de Bijbel vele keren aan om zijn ideeen kracht bij te zetten. De Joden werden verder door de nazi’s gezien als “christendoders” en daarmee als een vijand van hun geloof. Om maar niet te spreken van de rol van de Katholieke Kerk onder Pius XII tijdens WO2…

  “De mens schiep God naar zijn eigen beeld en zag dat het goed was.” ;)

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 15 juni 2004 @ 18.39 uur

 73. Hitler christen?
  Kan het me haast niet voorstellen, er staat toch echt in de Bijbel gij zult niet doodslaan! Snap trouwens toch niet waarom er oorlogen vanwege religie gevoerd worden en ook niet waarom christenen er aan meedoen, er staat dan wel dat we moeten strijden voor de goede zaak of zo iets, maar volgens mij wordt daar meer bedoeld dat we er voor uit moeten komen om christen te zijn, ook al kost dat strijd of pijn (zoals christenen in China).

  Reactie door Reina — dinsdag 15 juni 2004 @ 18.56 uur

 74. Trouwens, Jezus was zelf een Jood. In Nazi-Duitsland mochten sommige delen van de Bijbel niet gelezen worden omdat anders de mensen er achter zouden komen dat Jezus een Jood was geweest, en ze dan niet meer mee wilden helpen met de vernietiging van de Joden.
  Ben trouwens blij dat wij God niet hebben geschapen, dan had het namelijk nog een grotere zooi op de wereld geweest, omdat iedereen anders over God denkt en vindt dat God het zus en zo moet doen, wat dus zorgt voor ruzie.

  Reactie door Reina — dinsdag 15 juni 2004 @ 19.02 uur

 75. @ ReneR (18). een wat late reactie, want ik dacht de EO maar liever helemaal dood te zwijgen. Wat is het jammer dat ik je niet persoonlijk ken, je kon een goede zoon van me zijn.Zou het al die EO vrienden nooit opgevallen zijn dat oorlogen vrijwel altijd in de naam van god worden gevoerd en dat er altijd gelovigen sneuvelen, en maar heel weinig pastoors, domine’s. rabbijnen, imams en hoe die lui allemaal mogen heten? Dat alle godsdiensten die ik ken willen ingrijpen in ‘s mensen dagelijks leven, vooral in zijn sexleven,omdat je dat toch niet kunt laten en daardoor gemakkelijk een onterecht schuldgevoel oploopt? en dat ze allemaal op een of andere manier vrouwen onderdrukken?. Zoals wij in de media doodgezwegen worden (Zie de commentaren bij het onderwerp”en dat is tien” !) zouden wij ook de godsdiensten en al hun gevaarlijke bijverschijnselen moeten doodzwijgen ,i.p.v. pepverhalen over hun goed geplande griezelige akties te verspreiden.

  Reactie door Aad Sweep@tomaatnet.nl — dinsdag 15 juni 2004 @ 19.38 uur

 76. …Ik zoek een leuke jongen voor een stevige relatie…

  Reactie door Linda de Groen — dinsdag 15 juni 2004 @ 19.58 uur

 77. Te gek Jan,dat jij op de EO-jongerendag was en er van hebt genoten,grappig is trouwens dat je er voor het laatst was tijdens een U2 concert,een band die in zijn teksten ook getuigt van zijn geloof.Dit zijn de dingen die ik ,al ben ik geen SP-er,hogelijk in jou waardeer,dat je mens bent onder de mensen,een volksvertegenwoordiger die weet wat er onder de mensen leeft,niet een van die wereldvreemde universitair geschoolde baantjesjagers waar ons parlement mee vergeven is.
  Als die bestond kreeg je van mij de Piet de Visserprijs,een (PvdA)man van het volk die door zijn partij door de achterdeur werd geloosd omdat hij de euvele moed had zch tegen het a-sociale nieuw flinkse beleid van zijn partij te verzetten.
  Ik zou zo zeggen Jan,ga door zoals je nu bezig bent en blijf strijden tegen de ivoren torens waar veel van je collegaas zich in verstoppen.
  De hartelijke groeten van Jan.

  Reactie door Jan van Deventer — dinsdag 15 juni 2004 @ 20.07 uur

 78. @ Linda de Groen. (81)
  Ik weet niet zeker of jouw commentaar speciaal tot mij gericht was, dat lijkt wel zo. Maarrrr…. ik ben 75 jaar en al 53 jaar gelukkig getrouwd met dezelfde vrouw, die ook nog goed gezond is

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 15 juni 2004 @ 20.22 uur

 79. ALOHA! :)

  Jan Marijnderste op de EO JONGERENDAG?!?!?! wel heel gaaf hoor! :)

  Ik ben ook zo’n EO christen :) Vrolijke meid van 18 en aj ik ben ook meestal wel blij… Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat mijn leventje wel bevalt zo als “blije Christen”

  Nieuwsgierig naar wie ik ben?!

  as zaterdag NED 1 22.45 “zij gelooft zij niet” kom ikke op TV!!!!

  be there!

  Reactie door Charlie — dinsdag 15 juni 2004 @ 21.01 uur

 80. Linda de Groen,
  het is hier geen SBS 6.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 15 juni 2004 @ 23.26 uur

 81. Heeeej,
  Koel dat u ook op de jongerendag was.. was koel of niet dan :-)
  volgend jaar maar weer??

  Reactie door Moniek — dinsdag 15 juni 2004 @ 23.47 uur

 82. Interessant, die heftige reacties. Maar al heb je van alles op christenen aan te merken, je bent dan nog niet zomaar van Christus af. Zoals Tolstoy het zei: ‘Als waggel ik dronken van links naar rechts over een weg, daarmee is die weg nog niet verkeerd’.

  Reactie door Gert-Jan — dinsdag 15 juni 2004 @ 23.52 uur

 83. @ Reina: Hitler was inderdaad christelijk, een katholiek wel te verstaan. En ja, de nazi’s hadden het inderdaad nogal moeilijk met de feit dat Jezus zelf Joods was. Daarom geloofden de nazi’s dat dit een ‘misdadige leugen’ was en wilden ze deze ‘leugen’ repareren. Mede hierom genoot de Christelijke Kerk een voorkeurspositie in het Derde Rijk, zodat de nazi’s het konden gebruiken als propaganda-instituut voor hun herziende Christendom.

  “Ben trouwens blij dat wij God niet hebben geschapen, dan had het namelijk nog een grotere zooi op de wereld geweest, omdat iedereen anders over God denkt en vindt dat God het zus en zo moet doen, wat dus zorgt voor ruzie.”

  Wat je hier zegt, is juist een kern van vele conflicten van vroeger en tegenwoordig. Iedereen denkt namelijk anders over God en iedereen vindt dat God ‘het zus en zo moet doen’. Mede hierom is er zo veel geruzie in deze wereld. Voor de duidelijkheid: dit is niet een aanval op het geloof als object, maar een kritische noot ten aanzien van de velen die door hun (religieuze) overtuiging met anderen in conflict raken.

  Daarom vind ik, zoals ik in mijn eerste reacties heb gezegd, zo’n EO-jongerendag juist erg goed. Naar mijn mening is het namelijk een wijze waarop je met elkaar het positieve uit je geloof weet te halen en je je overtuiging met elkaar kan delen. En al zal ik zelf een beetje cynisch worden van zo’n bijeenkomst, kan ik wel begrijpen dat mensen na afloop van zo’n feest met een positief gevoel naar huis gaan. En daar gaat het uiteindelijk om, lijkt mij.

  Reactie door Daniël O. — woensdag 16 juni 2004 @ 2.01 uur

 84. @ Gert-Jan: het is vrij logisch dat je niet zo maar af bent van Christus als je van alles aan hebt te merken op christenen. Iedereen is, naar mijn mening, namelijk zelf een beetje “Christus”. En dan doel ik niet op de christelijke of historische Christus, maar op het oerbeeld van ‘het goede’ dat men heeft. Voor de een is dit de persoon Jesus, voor de ander is dit een ander persoon (Ghandi, Marx, etc) of juist een politieke stroming of iets anders. Maar de boodschap is in de *kern* wel hetzelfde, als is de *vorm* van de boodschap wel verschillend.

  Reactie door Daniël O. — woensdag 16 juni 2004 @ 2.28 uur

 85. Linda de groen
  ja gaaf, marijnissen als een soort Robert ten Brink met een natural whiting smile ‘vandaag gaan we socialistjes koppelen, want een goed socialistisch gezin is de hoeksteen van onze samenleving’….waar heb ik die leuze eerder gehoord…

  Daniël O.
  Inderdaad Daniel dat roep ik ook altijd, ook al vinden sommige mensen me volledig uit me nek kletsen, maar ieder mensen heeft een basis van wat goed en fout is, een stukje boodschap van Jezus. Zat me trouwens net af te vragen, socialisme zijn dat nu altijd mensen die niet in christus geloven of zijn er ook socialisten geweest die ook in christus geloven. Bedoel dan groot denkers of leiders. Want het lijkt altijd net of socialisten tegen iedere vorm van geloof zijn. Onder het mom ‘het zorgt voor oorlog’, wat ik een super slecht argument vindt. Kunnen we de mens in zijn algemeenheid wel afschaffen.

  Reactie door MAD — woensdag 16 juni 2004 @ 7.38 uur

 86. Volgens mij klinken zulke “mommen” (zoals ‘zorgt voor oorlog’) gewoon lekker veilig.
  Typisch een uitspraak waardoor je voor jezelf even snel een bepaalde visie op hoe het leven in elkaar steekt wil verdringen.
  Een redenering die op zichzelf waar is, maar waar je verder niet veel mee kan wanneer je naar een religie of levensbeschouwing wilt kijken.
  Met alle nieuwe ontdekkingen in de wetenschap wordt het trouwens veel logischer om te denken in intelligent design trouwens, al blijven er natuurlijk mensen die heel veilig (?) blijven geloven in complexe systemen die geleidelijk aan zijn ontstaan.

  Reactie door Samuël — woensdag 16 juni 2004 @ 9.18 uur

 87. @ Daniel en MAD: Voordat je besluit dat iedereen een ‘beetje Jezus’ is, moet je wel eerst nagaan wie Jezus zelf eigenlijk is. Je moet eerst Jezus voor zichzelf laten spreken, voordat je hem gelijkstelt met ‘een soort algemene goedheid’. En als ik met Jezus kennis maak – en zie hoe hij autoriteiten tegen de haren instreek, in de tempel tafeltjes van handelaren omgooide en zei dat niemand God kan leren kennen dan via hem – dan weet ik het nog zo niet met dat ‘stukje boodschap van Jezus’ in ons allen…
  Misschien is Jezus toch iets gecompliceerder dan die grootste gemene deler in goedheid.

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 9.19 uur

 88. Gert-Jan

  Je blijft toch ten alle tijden uitkomen dat hij het goede wil ? hoe je het draait went of keert. Je kan moeilijk zeggen dat Jezus het slechte wil promoten. Zijn boodschap was vrede…

  Reactie door MAD — woensdag 16 juni 2004 @ 11.54 uur

 89. MAD, maar wat is in hemelsnaam ‘het goede’ en ‘vrede’? Daar geven mensen diametraal tegengestelde antwoorden op en dus kan niet alles op Jezus herleid worden. Hij kan zichzelf niet tegenspreken. En dus moet je hem vooral voor zichzelf laten spreken en er achter komen welke vrede hij je aanbiedt en wat volgens hem het goede leven is. Dat kan een mooie ontdekking worden…

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 12.15 uur

 90. Wat een hoop reacties, overwegend negatief t.o.v. de EO. Wat is er mis met het feit dat 32000 mensen samen komen om te zingen, te bidden en de liefde van God te ervaren. Alle negatieve verhalen over de EO jongerendag herken ik niet. Ik kom zelf al 6 jaar op de jongerendag. Het is fijn om te zien dat mensen in een hectische, materialistische wereld een moment van rust en bezinning kunnen vinden. De kritische noten over de bijbelteksten van verschillende schrijvers geeft een kortzichtige blik weer, misschien eens beter luisteren i.p.v. te oordelen. Ik ken mensen in mijn nabije omgeving die na de jongerendag te hebben bezocht, besloten hebben om te leven met God en zijn liefde te ervaren. Dat is ook het doel van de jongerendag: mensen de liefde van de Here Jezus laten ervaren. Ik ben blij dat dit nog steeds lukt. En voor de niet-christenen onder ons zou ik willen zeggen; stel je hart open!

  Als laatste noot werd er commentaar gegeven op de liederen die gezongen werden. Vorig jaar trad Michael.W. Smith op tijdens de EO jongerendag. Deze gospelartiest heeft een heldere boodschap, gebracht met gitaar en piano, en kreeg 32000 mensen stil..
  Iets om over na te denken misschien? oordelen is makkelijk. Maar de SP aanhangers op deze weblog getuigen, net als de politieke uitkomst van de SP de afgelopen 2 verkiezingen, van kortzichtigheid. Oordelen veroordelen. stel je open. Ik nodig je graag uit om volgend jaar de EO jongerendag bij te wonen.

  Reactie door ABM — woensdag 16 juni 2004 @ 13.48 uur

 91. “Christenen” willen anderen bekeren, omdat ze die willen domineren. Zij begrijpen en willen “de andere” niet begrijpen. Spreiden systematisch slecht nieuws uit over die ander (eeuwen stelselmatig zwaar selectief eenzijdig) ! zonder openlijk kritisch te zijn wat er in hun eigen kringen gebeurt, zoals bijvb. meer dan 1000 Priesters afgelopen 30 jaar die wegens machts +seksueel misbruik van o.a. jonge jongens zijn veroordeeld. alert zijn voor alle soorten ontsporingen & misbruik bij wie en waar dan ook…
  Om die reden ga ik dat ook nu doen bij “Christelijke” bolwerken:
  Afgelopen 5 jaar zijn meer dan 325 Priesters in de USA/Canada door de rechterveroordeeld, wegens machtsmisbruik, pedofilie seksueel misbruik (met jonge jongens) Waar was dan de “Heilige Geest” toen deze veroordeelde Priesters “hun werk” deden ?!
  ALS 1% van toepassing zou zijn op die “ander”… dan was het meteen als “bewijs” dat het “demonisch” of “duivelse invloeden”
  Graag een antwoord van Christenen op deze belangrijk vraag
  Waarom werden deze daders systematisch beschermt door de (het instituut) kerk ??? WERELDWIJD van Afrika tot met Nederland aan toe… -inclusief- binnen het Vaticaan, zelfs nonnen die zich beklaagden over seksueel-misbruik !!!
  door uiteindelijke ERKENNING door de Paus zelf (het werd namelijk te duur, om alle schikkingen te betalen om de Priesters te beschermen)stroomden er ook wereldwijd klachten binnen van bijvoorbeeld nonnen uit Afrika !!!
  (bekende sneeuwbal effect, dankzij openheid van zaken !)
  In het verleden moesten de -oorspronkelijke- bewoners van Australië (Aboriginals) & de -oorspronkelijke- bewoners van Canada niet alleen verplicht hun kinderen naar “Christelijke” kostscholen sturen … en hun identiteit inleveren, hun oorspronkelijke taal werd zelfs verboden !en als dat niet erg genoeg is … werden sommige ook nog als (sex-)slaaf gebruikt … Kardinalen & bisschoppen zouden meegewerkt hebben om WERELDWIJD priesters een -hand boven het hoofd te houden-, meewerken aan verplaatsingen, met alle gevolgen van (dus ONNODIG nieuwe slachtoffers) dien… steeds als er weer nieuwe klachten van slachtoffers binnen kwamen werden deze (pedofiele) Priesters weer beschermt …
  Uiteindelijk omdat de wereldwijde schadeclaims / smarte gelden / schikkingen steeds groter en groter werden … werd het op een gegeven moment “onbetaalbaar” Vreemd dat er niet eerder INTERN alle geestelijke, mentale & heilige ALARMBELLEN gingen rinkelen, vreemd dat de “vrije” media niet veel eerder uitgebreid hier op inging !!!het eerst wat in mij opkomt is dat iedereen die geld gaf-doneerde-schonk incl.erfenissen aan de “Christelijke” instanties/kerken, onbedoeld INDIRECT -meebetaalde- om de schijn-”heiligheid” in stand te houden.
  DAT ALLEMAAL KOMT -NU- PAS DE LAATSTE JAREN EINDELIJK IN HET NIEUWS en het had allemaal voorkomen kunnen worden, eindelijk erkenning komt voor de slachtoffers en dat geld in de toekomst besteed wordt aan meer echte meer nobele doelen !
  Het Vaticaan heeft naar mijn mening belachelijk veel geld & bezittingen groot deel geschonken door (goed)-gelovige leden uit de hele wereldmaar ook via erfenissen, donaties etc.
  STEL dat het Vaticaan ALLE goud/zilver/platina + al hun bibliotheken ! veel = “occult” + alle KUNST schilderijen/beeldhouwwerk, zouden verkopen !!!
  wel op voorwaarde dat alle kunst/bezittingen, openbaar & toegankelijk blijven dan zouden ze in een klap met al dat geld HEEL Afrika kunnen helpen
  dat ze -eindelijk- ECHT onafhankelijk worden ! o.a. d.m.v. waterputten, eigen (vrije) energie-systemen aanbouwen, ze leren -hoe- ze echt zelfstandig kunnen worden met –alle– mogelijke middelen die de Westerse “beschaving” te bieden heeft…
  Jezus zei toch “verkoop ze geen vis” maar leer ze hoe ze ZELF vis kunnen vangen !
  Dat is pas onzelfzuchtige liefde !!! (toch?) ECHTE HULP tot ONAFHANKELIJKHEID: liefst met onorthodoxe MOGELIJKHEDEN… .
  “In de naam van de westerse kerk en in naam van onze westerse God” zijn afgelopen 500 jaar ZEER VEEL landen WERELDWIJD geplunderd,leeg-geroofd, verkracht, veroverd en misbruikt … (eindelijk tijd voor teruggave ?) “en dan vinden ‘we’ het heel raar dat deze landen ons nog steeds zeer wantrouwen met onze ‘goede’ bedoelingen” net als bij BRAZILIË ze het tropisch regenwoud laten kappen om zo met die opbrengsten de SCHULDENLAST aan de door WESTERSE machtsbolwerken gestuurde IMF te betalen!!!
  dat er ook jaarlijks tienduizenden KINDEREN door honger dood gaan maakt niets uit voor die IMF … “geld = geld” dat oorspronkelijke bewoners van BRAZILIAANSE REGENWOUDEN -geen- stem hebben in het (Westerse gestuurde ) IMF moge duidelijk zijn … en als dat niet erg genoeg is … is de WESTERSE “beschaving” ook nog mede verantwoordelijk voor het stelselmatig verkrachten van de AARDE (doet er ook allemaal niet toe)
  omdat ook AFRIKAANSE LANDEN extreem hoge schulden hebben,is het niet de bedoeling ze meteen 100% onafhankelijk worden (…)
  te snelle verlies van macht & controle is een nachtmerrie voor de wereld-elite.
  Weet u gristenen verklaren God zoals hun het beste uit komt, van plaats tot plaats en van tijd tot tijd laten zij een ander gezicht zien al naar gelang hun positie op dat moment. Als het aan deze lieden zo de medemens kreperen van barmharthigheid. Gunthet Wallraff ; de schrijver van het boek: ”Ik Ali” , was eens verkleed als Turkse illegale en beschreef een gereformeerd boerengezin, die hem uit barmhartige redenen in huis (eigenlijk in de stal) nam, hie kreeg de etensresten van dit gristelijke gezin en moest zware arbeid verrrichten zonder loon, maar in ruil voor een slaapplaats in een stal en “eten”. Het sprak voorzich dat “Ali” voor zoveel barmhartigheid na twee weken op de vlucht was.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 13.51 uur

 92. Beste Jan, is het niet wat OVERTROKKEN om de wandaden van de kerk BREED uit te meten en daarbij over het hoofd te zien dat duizenden anonieme christenen OVERAL ter wereld helpende handen uitsteken. Of was MOEDER TERESA ook een voorbeeld van zo’n FOUTE christen?

  Nogmaals: als iemand dronken over de weg zwalkt, maakt dat die weg nog niet verkeerd.

  PS Zouden mensen je sneller geloven als je af en toe van die ENORM GROTE LETTERS typt?

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 14.44 uur

 93. Beste Gert-Jan
  Ik schets hier slecht het “Christelijke” instituut. Wat jouw opmerking over Geloven betekent, kan ik je gerust stellen. Ik verkondig hier geen religie en hoef je mij ook niet te geloven.
  De christenen menen ons te willen redden. Dit kan zeker een nobel en integer streven zijn van de individuele christen zijn, maar zijn zij het niet die gered moeten worden van de machtige en op macht beluste christelijke instanties die hun geesten kritiekloos en willoos willen maken.
  Door de geschiedenis heeft zij altijd een dubbele agenda gehad, al naar gelang hun doel op dat moment of op die plaats.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 15.35 uur

 94. Een ding kan links-Nederland wel van de EO-lieden leren. Het ontbreekt ze niet aan doorzettingsvermogen en brutaliteit om hun verwarde en emotionele en niet op nuchterdenken gebasseerde “zienswijze” zelfs in het hol van de leeuw te verkondigen. Alhoewel de boodschap van links, zelfs met wetenschappelijke onderzoeken gestaafd kan worden ontbreekt het bij links aan “ballen” om hier voor uit te komen. De EO-ers durven zelfs de “linksen” op hun eigen terrein de les te lezen.
  De christenen vragen mij om mijzelf open te stellen, maar staan zij wel open? Beschuldigen ze ons van korzichtigheid, maar zijn zij wel zo ruimdenkend? Waarom hebben de Christenen altijd door de geschiedenis de kant van de macht gekozen. In de Romeinse tijd, was dit de kant van de Romeinen. In de middeleeuwen koos de kerk de kant van de adel. In de vorige eeuw de kant van de industriëlen en kolonisatoren. In de tweede wereldoorlog de kant van de nazi’s etc.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 16.03 uur

 95. @Jan Verbeek
  De christenen kozen helemaal niet de kant van de Romeinen. Ze werden juist vervold door de Romeinen. In de arena gegooid, verbrand enz. Kijk de film ‘Quo vadis’ maar eens!
  En de kerk koos niet de kant van de nazi’s in de WOII!!! Misschien de RKK, maar niet de ‘andere’ kerken. Heel veel dominee’s uit die tijd zijn omgekomen in kampen, omdat ze anti-Hitler preekte enz.
  Er waren aparte onderdelen in die kampen voor dominee’s en die werden, samen met homo’s, het ergst aangepakt.

  Reactie door Hanneke — woensdag 16 juni 2004 @ 16.08 uur

 96. @ Hanneke
  De onvoorwaardelijke steun van de EO aan Israël is ook uit de lucht gegerepen. Hier blijkt maar weer eens hoe rekbaar de EO-christenen met historische feiten omgaan. De christenen hadden wel degelijk macht binnen de Romeinen en waren de meeste Romeinen christelijk. Natuurlijk kunnen de EO-ers hun aversie tegen de katholieken niet verbergen en wijzen zij naar de katholieken, terwijl zij zelfs ook hun aandeel hadden in de moisdaden tegen de mensheid. De grondlegger van het protestantisme Maarten Luther was een fel anti-semiet, die in zijn preken opriep om de synagogen in brand te steken. Wat je opmerking over atheïsten betreft. Een atheïst is bij machte om een standpunt te herzien, terwijl een christen niet bij machte is om een “Godelijk besluit” te negeren. Ga toch iemand anders verstikken met je dogma’s.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 16.37 uur

 97. Ff voor de duidelijkheid: De Romeinen geloofden in ontelbare goden, weet je nog? Die geloofden niet in 1 God enne over dat van Maarten Luther, dan ken ik een andere Luther!
  En ik wilde niet in negatieve zin naar de Rooms-katholieken wijzen, want die hebben ook heel veel voor o.a. de Joden betekent in de WOII, maar daar bedoelde ik meer Rome mee.

  Reactie door Hanneke — woensdag 16 juni 2004 @ 16.43 uur

 98. Alhoewel een gedeelte van de Romeinen geloofden in meerdere goden, was een groot deel wel degelijk Christen.
  Wat je opmerking over Maarten Luther betreft betreft dan word het tijd voor je om hem werkelijk te kennen. Maarten Luther was de schrijver van het beruchte boek “Wider die Juden und ihre Lügen”. En een echo hiervan valt te horen, wanneer de demagoog Goebbels roept “soll den Juden das Lügenmaul gestopft werden”
  Hij oogstte hier wat o.a. Luther gezaaid heeft. Hij heeft de mensen opgestookt de synagogen en de gebedenboeken van de Joden te verbranden em hen naar Palestina te doen emigreren, omdat zij Jezus verwierpen.Hij wordt zelfs de uitvinder van het praktisch toegepaste “antisemitisme”. Hij propageerde in de vervolging, besteling en vermoording van de joden. Dat zal wel niet staan in de Lutheriaanse drukwerken van vandaag.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 17.16 uur

 99. De 10 geboden houd je uit liefde voor God en die geboden zijn er ook tot bescherming van jezelf. Zoals niet doodslaan (nogal logisch), niet liegen, niet jaloers zijn, zondagsrust enz.

  Reactie door Hanneke — woensdag 16 juni 2004 @ 17.18 uur

 100. Waarom zouden de Romeinen mede-christenen vermoorden?

  Reactie door Hanneke — woensdag 16 juni 2004 @ 17.24 uur

 101. De christenen (en vele anderen) werden voor de leeuwen gegooid, omdat de keizer bang was dat zij niet trouw waren aan hem.

  Reactie door Hanneke — woensdag 16 juni 2004 @ 17.27 uur

 102. @ 108
  Dat was in de beginperiode van het christendom. Al spoedig zagen de Romeinen een machtsmiddel in het christendom en bekeerden veel Romeinen zich tot het Christendom. Het was wel een aan de Romeinen aangepaste versie, but who cares. Dat de paus (de naam is trouwens romeins) in Rome zit heeft zeker ook niets met de Romeinse geschiedenis te maken.
  Christenen doden en benadelen wel degelijk medechristenen. Zo waren veel zwarte Amerikanen ook Christelijk, maar mochten niet in de blanke kerken, werden gedood door blanke christenen, werd een apartheidsbeleid aan hun “zwarte christelijke broeders” en voor Zuid-Afrika gold het zelfde verhaal. In de 17E eeuw was er een ghanees, die naar Leiden werd gestuurd door de blanke christenen om theologie te studeren. Deze man keerde zwaar gehersenspoeld terug in Afrika om vervolgens als zwarte domineen te verkondigen dat het Gods wil is om de blanke te dienen. Het was Gods wil dat de blanke verheven was boven de zwarte mens. Het was tegen Gods wil om hier tgen in opstand te komen.
  De zwarte dominee leefde en stierf heel arm, omdat hij de “studiekosten” moest afbetalen.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 19.37 uur

 103. Ai-ai-ai. Wij, christenen, zijn dus hersenloze, domme geprogrammeerde poppetjes die door een boos instituut opgewonden worden en vervolgens de wereld in waggelen om iedereen die het niet met ons eens is te bekeren danwel kapot te maken… Zo zit het toch, Jan?

  Offe, zouden die christenen ook mensen van vlees en bloed zijn die feiten, historie, getuigenverhalen over Jezus, innerlijke ervaring, gevoel en verstand allemaal laten meespreken en zo in hun leven tot een keuze zijn gekomen waar ze gek genoeg maar geen spijt van krijgen?

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 20.10 uur

 104. Inderdaad. Al zeg je hetzelf. Ga achterop bij Hanneke op de bezem en vlieg een eind weg. Ik heb geen enkel boodschap aan je schijnheilige kletspraatjes.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 20.35 uur

 105. Nog iets Gert-Jan.
  Als die wereldvreemde mafkezen bij mij aan de deur komen om hun achterlijke riedel af te draaien, trakteer ik ze altijd op een emmer water. Voor degene, die nog blijven plakken trakteer ik ook nog op een paar vuistslagen en trappen.

  Reactie door Jan Verbeek — woensdag 16 juni 2004 @ 20.43 uur

 106. Je hebt wervende teksten, Jan. Alleen wordt je argumentatie er niet beter op naar mate we verder praten. Daarom deze keer maar m’n hartelijke groeten. En geniet van je leven.

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 20.45 uur

 107. Jan Verbeek, ik kom in mijn werk heel wat ellende tegen, drugsverslaafden, de goedkoopste soort hoeren, crimineeltjes en alle ellende die je je maar kan voorstellen. Nu kan ik niets voor die mensen doen, kom alleen als er ellende is om de hoek kijken, maar daar stopt het.

  Ken mensen die niet zo denken als ik en collega’s. Dit zijn vaak toch Christenen, die dus wel met dat aan lager wal geraakte soort mensen aan de slag gaan. En ja een aantal worden bekeerd tot het Christendom. En ik zie die mensen opknappen, dat is een wonder vindt ik. Heb inmense veel respect voor dit soort mensen die er tussen gaan staan, ik zou het niet kunnen.

  Christendom heeft ook erg veel voordelen.

  Reactie door MAD — woensdag 16 juni 2004 @ 20.46 uur

 108. Daniël O.
  wij distancieren ons ook niet van sinterklaas,is dat niet schijnheilig.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 16 juni 2004 @ 21.05 uur

 109. @ folkert de lepper: wij hoeven ons niet van Sinterklaas te distancieren omdat Sinterklaas niet uit naam van ons geloof slechte dingen doet. Sinterklaas geeft zelfs geld en eten aan de armen en de kinderen. Nee, het lijk me zelfs een slechte zaak als we ons van deze oude goede man distancieren. ;)

  Reactie door Daniël O. — woensdag 16 juni 2004 @ 21.12 uur

 110. Daniël O,
  maar schijnheilig blijft het.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 16 juni 2004 @ 21.53 uur

 111. Jan Verbeek jammer dat je niet je mail adres door wilt geven hoewel ik het wel kan begrijpen als je zo vijandig tegenover andere mensen bent. Maar dankzij alles heb ik toch mijn vijanden lief. Dat is het gevolg van……

  Reactie door jacco — woensdag 16 juni 2004 @ 22.05 uur

 112. De vergelijking tussen Sinterklaas en God gaat in die zin mank dat bij Sinterklaas alle volwassenen wel weten hoe de vork in de steel in zit. Maar als het om God gaat zijn er nog altijd heel wat westerlingen die nog altijd niet door hebben dat God bestaat…

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 22.17 uur

 113. Gert-Jan,
  maar kinderen 3-5 jaar weten weten niet hoe de vork in de steel zit met sinterklaas, zo dat die voor hen ook bestaat.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 16 juni 2004 @ 22.36 uur

 114. @ Daniël
  En het is ook schijnheilig als je de misdaden van het zionisme bagatelliseerd. Verder zijn Hizbullah, Hamas verzetstrijders, die tegen een medogenloze onderdrukker strijden. Deze groepen hebben ingezien dat een dialoog niets oplevert met de zionistische leiders. Of iemand hier wel of niet achter staat is een andere discussie, maar hun daden zijn wel te begrijpen. De hizbullah is zeker zeer succesvol en heeft in 18 jaren strijd tegen de Israëliers in Libanon de Israëliers tot terugtrekking gedwongen.
  En het is ook schijnheilig om de JDL, een rechts-extremistische terroristiche joodse organisatie niet te veroordelen.
  Vlak na 11 september hebben moslimorganisatie’s in Nederland de aanslagen veroordeeld. Islamitische Al-Azhar in Egypte en de Saoedische ullamahs hebben de aanslag scherp veroordeeld. Maar ook blijkt je haat tegen moslims weer keer op keer om dit te willen verbergen.
  Hoewel je het wil graag wil verbergen of misschien niet op de hoogte bent.
  De AEL wordt door zionisten verketterd, omdat die gewoonweg het zionisme scherp veroordeeld. Iedereen die dat is, heeft zijn vijandschap met de zionisten getekend. Ook ik zal nooit door de zionisten als vriend gezien worden, maar ik zou ook niet de vriend van deze racisten willen zijn.

  Reactie door Joop — woensdag 16 juni 2004 @ 22.52 uur

 115. Precies, Folkert. We zijn vaak bang totdat we erachter komen dat we helemaal niet bang hoeven te zijn. Een kwestie van verlichting waarbij het licht langzaam maar zeker het duister overwint.

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 22.56 uur

 116. Gert-Jan,
  philips is zo n velichtend voorbeeld.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 16 juni 2004 @ 22.58 uur

 117. @Joop, je zou eens na moeten gaan waarom Ghandi, Martin Luther King en Mandela heel wat succesvoller zijn geweest in hun strijd tegen onderdrukking dan die vuurspuwende Palestijnen en hun grote leider Arafat. Dat eindeloze geraaskal en opblazen van mensen lijkt heel flink, maar is zo dom en onvruchtbaar. Palestijnen moeten hun hersens eens gaan gebruiken ipv hun lichamen.

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 16 juni 2004 @ 23.01 uur

 118. IS DE KERK DOOD?

  Het uur van Gods oordeel is gekomen!
  Gelovigen moeten NU de kerk uitvluchten.

  De Bijbel onderwijst dat in deze dagen we zullen vluchten van de kerken. Gods oordeel is begonnen, en God start het in de uiterlijke kerk.
  We zullen, als mogelijk, bijeenkomen met andere gelovige; maar niet in een kerk.

  Vreest God, en geeft Hem heerlijkheid, want de ure Zijns oordeels is gekomen; en aanbidt Hem, Die den hemel, en de aarde, en de zee, en fonteinen der wateren gemaakt heeft. (Openbaring 14:7)

  Maar wanneer gij zien zult, dat Jeruzalem van heirlegers omsingeld wordt, zo weet alsdan, dat haar verwoesting nabij gekomen is. Alsdan die in Judea zijn, dat zij vlieden naar de bergen; en die in het midden van dezelve zijn, dat zij daaruit trekken; en die op de velden zijn, dat zij in dezelve niet komen. Want deze zijn dagen der wraak, opdat alles vervuld worde, dat geschreven is. (Lukas 21:20-22)

  In deze verzen, “Jeruzalem” en “Judea” verwijzen naar de uiterlijke kerken. De eeuwige Kerk bestaan uit al die God heeft gered en deze zullen leven met Hem eeuwig in de Hemel.
  De “legers” zijn satan (de antichrist), als hij komt met zijn valse profeten met kracht, tekenen en wonderen der leugen. Dit is Gods oordeel in de kerk. Zie ook 2 Thessalonicenzen 2:1+.

  Want het is de tijd, dat het oordeel beginne van het huis Gods; en indien het eerst van ons begint, welk zal het einde zijn dergenen, die het Evangelie van God ongehoorzaam zijn? (1 Petrus 4:17)

  C.J. Droog

  __________________________

  IS DE KERK DOOD?

  V-1. Wat voor een vraag is dat? Vele mensen gaan nog steeds elke week naar de kerk.
  A. Ja, het is waar dat er nog steeds veel mensen in veel kerken aanwezig zijn; maar het geestelijke leven van een kerk is niet gebaseerd op het aantal mensen die aanwezig zijn, het is hoofdzakelijk gebaseerd op de trouwheid aan de Bijbel. God heeft de gemeente van het Nieuwe Testament gewaarschuwd dat het licht van de waarheid verwijderd zal worden indien zij Zijn geboden niet onderhouden:
  … bekeer u, en doe de eerste werken; en zo niet, Ik zal u haastelijk bij komen, en zal uw kandelaar van zijn plaats weren, indien gij u niet bekeert. (Openbaring 2:5)
  V-2. Ik weet dat de kerk niet volmaakt is, maar ik denk niet dat het dood is. Waarom zou u zeggen dat de kerk dood is?
  A. U hebt het juist dat de kerk nooit volmaakt is geweest, en God heeft de ongehoorzaamheid van de algemene kerk voor een hele tijd getolereerd. Maar de tijd is gekomen dat het lankmoedige geduld van God met de kerk over is en Zijn oordeel op de kerken is begonnen:
  En Ik heb haar tijd gegeven, opdat zij zich zou bekeren van haar hoererij, en zij heeft zich niet bekeerd. Zie, Ik werp haar te bed, en die met haar overspel bedrijven, in grote verdrukking, zo zij zich niet bekeren van hun werken. (Openbaring 2:21-22)
  Want het is de tijd, dat het oordeel beginne van het huis Gods… (1 Petrus 4:17)
  V-3. De “grote verdrukking”? Is dat te veronderstellen dat het een verschrikkelijke tijd van bloedvergiet zal zijn? Zijn wij in de grote verdrukking?
  A. Ja. Hoewel, het teken van de grote verdrukking niet een van lichamelijk geweld is; maar het teken van de grote verdrukking is dat van geestelijke ontrouwheid aan het Woord van God in de gemeenten en kerken in de wereld. De kerken van onze dag (alle godsdienstige benamingen hetzij Katholiek of Protestant) zijn reusachtig weggevallen van de waarheden van de Bijbel:
  Want alsdan zal grote verdrukking wezen, hoedanige niet is geweest van het begin der wereld tot nu toe, en ook niet zijn zal… Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan, en zullen grote tekenen en wonderheden doen, alzo dat zij (indien het mogelijk ware) ook de uitverkorenen zouden verleiden. (Matthéüs 24:21, 24)
  Dat u niemand verleide op enigerlei wijze; want die komt niet, tenzij dat eerst de afval gekomen zij, en dat geopenbaard zij de mens der zonde, de zoon des verderfs; (2 Thessalonicensen 2:3)
  V-4. Wie is de “man van zonde”? Ik heb gehoord dat hij een heel voorname politieke heerser zal zijn.
  A. Elke keer als er een bijzondere kwade leider komt denken mensen onmiddellijk dat hij de man van zonde of antichrist is; maar de man van zonde waarvan de Bijbel spreekt is helemaal geen man, maar liever hij is Satan zelf. Satan alleen is hiervoor geschikt aangezien hij de enige geweest kon zijn, die bijna 2000 jaren geleden aanwezig was en alsnog, tegen het einde van de wereld tegen Gods mensen strijd:
  En alle geest, die niet belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, die is uit God niet; maar dit is de geest van den antichrist, welken geest gij gehoord hebt, dat komen zal, en is nu alrede in de wereld. (1 Johannes 4:3)
  V-5. Zegt u dat Satan tegen de kerk zal strijden als de man van zonde?
  A. Ja. De Bijbel zegt dat tegen het einde der tijden als de tijd van de kerk eenmaal beëindigd is zal Satan losgemaakt worden en de kerk gemeenten met foute evangelies bestormen:
  En wanneer de duizend jaren zullen geeindigd zijn, zal de satanas uit zijn gevangenis ontbonden worden. (Openbaring 20:7)
  En als zij hun getuigenis zullen geeindigd hebben, zal het beest, dat uit den afgrond opkomt, hun krijg aandoen, en het zal hen overwinnen, en zal hen doden. (Openbaring 11:7)
  En hetzelve werd macht gegeven, om den heiligen krijg aan te doen, en om die te overwinnen; en hetzelve werd macht gegeven over alle geslacht, en taal, en volk. (Openbaring 13:7)
  V-6. Al wat ik van u hoor, is dat Satan overwint en dat hij zal zegevieren. Maar waar is God in al dit? Waar is Zijn Geest?
  A. Er is niets uit controle. Het is droevig maar waar, dat de Geest van God de kerken heeft verlaten; niet tegenstaande de Geest van God werkt nog steeds in de wereld: want het plan van God is om buiten de kerken een grote schare mensen zalig te maken tijdens de grote verdrukking periode:
  Want de verborgenheid der ongerechtigheid wordt alrede gewrocht; alleenlijk, Die hem nu wederhoudt, Die zal hem wederhouden, totdat hij uit het midden zal weggedaan worden. (2 Thessalonicensen 2:7)
  Na dezen zag ik, en ziet, een grote schare, die niemand tellen kon… Dezen zijn het, die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun lange klederen gewassen, en hebben hun lange klederen wit gemaakt in het bloed des Lams. (Openbaring 7:9a14b)
  V-7. Hoe is het mogelijk dat de Geest van God de kerk heeft verlaten?
  A. Het is inderdaad een schok voor ons dit te horen, maar het Woord van God zegt dat er geen enkele zegening van God is op de aanwezige in de kerken overal in de wereld. Wij moeten daarom begrijpen waarom de grote verdrukking zo vreselijk is. De Bijbel verkondigt dat Satan nu de gene is die verering ontvangt in de kerken:
  Om dezer dingen wille ween ik; mijn oog, mijn oog vliet af van water, omdat de trooster, die mijn ziel zou verkwikken, verre van mij is; mijn kinderen zijn verwoest, omdat de vijand de overhand heeft. (Klaagliederen 1:16)
  En allen, die op de aarde wonen, zullen hetzelve aanbidden, welker namen niet zijn geschreven in het boek des levens, des Lams, Dat geslacht is, van de grondlegging der wereld. (Openbaring 13:8)
  V-8. Zo als ik naar de kerk ga deze zondag wie is het die ik vereer – God of Satan?
  A. U moet het antwoord op deze vraag in de Bijbel vinden:
  Wanneer gij dan zult zien den gruwel der verwoesting, waarvan gesproken is door Daniel, den profeet, staande in de heilige plaats; (die het leest, die merke daarop!) (Matthéüs 24:15)
  … de mens der zonde, de zoon des verderfs; Die zich tegenstelt, en verheft boven al wat God genaamd, of als God geeerd wordt, alzo dat hij in den tempel Gods als een God zal zitten, zichzelven vertonende, dat hij God is. 2 Thessalonicensen 2:3b-4
  V-9. Indien Satan vandaag in de kerken regeert – hoe zal dit mijn vrienden en familie betreffen die nog steeds elke week naar de kerk gaan?
  A. Het feit is dit: Sinds de toorn van God op de kerken van onze dag is, is iedereen die met de kerk geassocieerd wordt, in een uiterst gevaarlijke geestelijke toestand:
  Ziet, de dagen komen, spreekt de Heere HEERE, dat Ik een honger in het land zal zenden; niet een honger naar brood, noch dorst naar water, maar om te horen de woorden des HEEREN. (Amos 8:11)
  En de dode lichamen dezes volks zullen het gevogelte des hemels, en het gedierte der aarde tot spijze zijn, en niemand zal ze afschrikken. (Jeremia 7:33)
  Ouders die het beste voor hun kinderen wensen, moeten de vreselijke taal van de Bijbel beschouwen aangaande kinderen die tijdens de donkere dagen van de grote verdrukking periode in de kerken worden opgebracht:
  Maar wee den bevruchten, en den zogenden vrouwen in die dagen! (Matthéüs 24:19)
  De tong van het zoogkind kleeft aan zijn gehemelte van dorst; de kinderkens eisen brood, er is niemand, die het hun mededeelt. (Klaagliederen 4:4)
  V-10. Wat zou ik dan moeten doen?
  A. God onderricht Zijn mensen wat te doen zodra Satan de kerken overwint:
  Alsdan die in Judea zijn, dat zij vlieden naar de bergen; en die in het midden van dezelve zijn, dat zij daaruit trekken; en die op de velden zijn, dat zij in dezelve niet komen. Want deze zijn dagen der wraak, opdat alles vervuld worde, dat geschreven is. (Lukas 21:21-22)
  En het geschiedde als zij hen uitgebracht hadden naar buiten, zo zeide Hij: behoud u om uws levens wil; zie niet achter u om, en sta niet op deze ganse vlakte; behoud u naar het gebergte heen, opdat gij niet omkomt. (Genesis 19:17)
  V-11. Ik ben er niet zeker van dat ik begrijp wat vluchten naar de “bergen” betekent.
  A. Met andere woorden vluchten van Judéa naar de bergen is de taal God gebruikt om te kennen te geven uit de kerken en gemeenten te komen die Satan al overwonnen heeft en om in Gods bescherming en zorg binnen te komen buiten de georganiseerde kerk.
  Rondom Jeruzalem zijn bergen; alzo is de HEERE rondom Zijn volk, van nu aan tot in der eeuwigheid. (Psalmen 125:2)
  V-12. Verlaat de kerk? Dat klinkt drastisch.
  A. Er is echt geen andere keus: God stelt dit niet als een mogelijke toevlucht voor, maar Hij beveelt Zijn mensen voor hen eigen goed om uit de kerken te komen:
  En ik hoorde een andere stem uit den hemel, zeggende: Gaat uit van haar, Mijn volk, opdat gij aan haar zonden geen gemeenschap hebt, en opdat gij van haar plagen niet ontvangt. (Openbaring 18:4)
  V-13. Maar wat betreft onze onderlinge bijeenkomst? Zegt de Bijbel niet iets om in de kerken bijeen te komen tot de wederkomst van Christus?
  A. De Bijbel vertelt ons om onze “onderlinge” bijeenkomst niet te verzuimen; maar het vertelt ons niet, dat wij in kerken moeten bijeenkomen. De gelovige kunnen schitterende bijeenkomsten ervaren buiten de kerken door het ontmoeten thuis of door het elektronische communicatiemiddel van radio en op Internet:
  En laat ons onze onderlinge bijeenkomst niet nalaten, gelijk sommigen de gewoonte hebben, maar elkander vermanen; en dat zoveel te meer, als gij ziet, dat de dag nadert. (Hebreeën 10:25)
  V-14. Waarom is dit de eerste keer dat ik dit gehoord heb?
  A. God heeft deze waarheden in de Bijbel tot onze generatie verborgen: De Bijbel zegt dat God de Heilige Schrift gesloten heeft met betrekking op gebeurtenissen van het einde der tijden, totdat de ware tijd van het einde gekomen is:
  En gij, Daniel! sluit deze woorden toe, en verzegel dit boek, tot den tijd van het einde; velen zullen het naspeuren, en de wetenschap zal vermenigvuldigd worden. (Daniël 12:4)
  V-15. Denkt u dat wij nabij het einde van de wereld zijn?
  A. Ja. De Bijbel zegt dat het oordeel dat nu op de kerk is in een korte tijd zal overgaan tot het oordeel van de laatste dag voor iedereen (zonder zaligheid) van het mensdom:
  Want ziet, in de stad, die naar Mijn Naam genoemd is, begin Ik te plagen, en zoudt gij enigszins onschuldig gehouden worden? Gij zult niet onschuldig worden gehouden; want Ik roep het zwaard over alle inwoners der aarde, spreekt de HEERE der heirscharen. (Jeremia 25:29)
  Daarom zal Ik u alzo doen, o Israel! omdat Ik u dan dit doen zal, zo schik u, o Israel! om uw God te ontmoeten. (Amos 4:12)
  V-16. Wat zal er gebeuren als de mens God “ontmoet”?
  A. Ieder persoon die voor de rechterstoel van Christus staat zal schuldig gevonden worden voor het breken van de wet van God en zal voor eeuwig in de Hel geworpen worden:
  En ik zag de doden, klein en groot, staande voor God; en de boeken werden geopend; en een ander boek werd geopend, dat des levens is; en de doden werden geoordeeld uit hetgeen in de boeken geschreven was, naar hun werken… En zo iemand niet gevonden werd geschreven in het boek des levens, die werd geworpen in den poel des vuurs. (Openbaring 20:12, 15)
  V-17. Ik heb niet veel horen leren over de Hel in de kerken die ik heb bijgewoond. Denkt u dat God echt mensen in de hel voorgoed zal werpen?
  A. Het is droevig, dat in onze dag de kerken niet de hele raad van God brengen. Er wordt veel gesproken om zalig te worden, maar heel weinig wordt er gesproken en in acht genomen waarom wij zaligheid ontvangen moeten. De Bijbel inderdaad onderricht dat de Hel eeuwig is:
  En indien uw hand u ergert, houwt ze af; het is u beter verminkt tot het leven in te gaan, dan de twee handen hebbende, heen te gaan in de hel, in het onuitblusselijk vuur; Waar hun worm niet sterft, en het vuur niet uitgeblust wordt. (Markus 9:43-44)
  V-18. Ik dacht aangezien ik regelmatig naar de kerk ging dat ik veilig van de hel was, maar nu ben ik er niet zo zeker van.
  A. De kerk heeft nooit iemand zalig kunnen maken. Jezus, duidde er op aan dat vele kerkgangers in de hel zouden eindigen:
  Niet een iegelijk, die tot Mij zegt: Heere, Heere! zal ingaan in het Koninkrijk der hemelen, maar die daar doet den wil Mijns Vaders, Die in de hemelen is… En dan zal Ik hun openlijk aanzeggen: Ik heb u nooit gekend; gaat weg van Mij, gij, die de ongerechtigheid werkt! (Matthéüs 7:21, 23)
  V-19. Hoe kan ik de eeuwige verdoemenis ontsnappen?
  A. Dit is echt een heel belangrijke vraag voor elk een van ons omdat wij alle zondaren zijn en hebben God beledigd en daarom blootgesteld zijn om eeuwigheid in de hel door te brengen. Maar de Bijbel spreekt van de mogelijkheid voor zaligheid:
  … Ziet, nu is het de welaangename tijd, ziet, nu is het de dag der zaligheid! (2 Corinthiërs 6:2b)
  V-20. Zo moet ik dan Christus aannemen? En kan ik dan zalig worden?
  A. Het is ongelukkig dat vele kerken dit leren, maar de Bijbel zegt dat geen mens Christus kan “aannemen” omdat elk mens geestelijk dood is:
  En u heeft Hij mede levend gemaakt, daar gij dood waart door de misdaden en de zonden; (Efeziërs 2:1)
  V-21. Bent u daar zeker van? Ik dacht dat al wat ik doen moest was Christus aannemen, is dat niet waar?
  A. Nee. Het probleem is dat de Bijbel verklaard dat de mens geestelijk dood is in zonde en totaal geen capaciteit heeft om van zichzelf genoeg geloof op te brengen voor zaligheid.
  En er is niemand, die Uw Naam aanroept, die zich opwekt, dat hij U aangrijpe… (Jesaja 64:7a)
  Er is niemand, die verstandig is, er is niemand, die God zoekt. (Romeinen 3:11)
  Niemand kan tot Mij komen, tenzij dat de Vader, Die Mij gezonden heeft, hem trekke; en Ik zal hem opwekken ten uitersten dage. (Johannes 6:44)
  V-22. Ik ben aan de hel onderworpen maar ik kan niet geloven en zalig worden – het schijnt hopeloos.
  A. God heeft de Bijbel geschreven om ons onze ellendige situatie te kennen te geven en ook om aan ons te tonen dat zaligheid absoluut niet binnen de capaciteit van de mens te bereiken is. God Zelf moet al het werk doen om de zondaar zalig te maken:
  Zijn discipelen nu, dit horende, werden zeer verslagen, zeggende: Wie kan dan zalig worden? En Jezus, hen aanziende, zeide tot hen: Bij de mensen is dat onmogelijk, maar bij God zijn alle dingen mogelijk. (Matthéüs 19:25-26)
  Want Hij zegt tot Mozes: Ik zal Mij ontfermen, diens Ik Mij ontferm, en zal barmhartig zijn, dien Ik barmhartig ben. (Romeinen 9:15)
  V-23. Zal huilen voor genade mij redden?
  A. Nee. Huilen voor genade is geen garantie dat God u zult zalig maken. Er is geen formule voor zaligheid. Maar huilen aan God is iets dat God ons toestaat te doen. Wij moeten herinneren dat wij de opstandige zijn. Wij zijn de degene in de geestelijke kerker van zonde en zijn erg bevoorrecht dat wij toegestaan worden om naar de glorierijke Koning van de hemel te huilen:
  En horende, dat het Jezus de Nazarener was, begon hij te roepen en te zeggen: Jezus, Gij Zone Davids! ontferm U mijner. En velen bestraften hem, opdat hij zwijgen zou; maar hij riep zoveel temeer: Gij Zone Davids! ontferm U mijner.Markus 10:47-48
  Maar mens en beest zullen met zakken bedekt zijn, en zullen sterk tot God roepen; en zij zullen zich bekeren, een iegelijk van zijn bozen weg, en van het geweld, dat in hun handen is. Wie weet, God mocht Zich wenden, en berouw hebben; en Hij mocht Zich wenden van de hittigheid Zijns toorns, dat wij niet vergingen! (Jona 3:8-9)
  V-24. Ik voel me heel bezorgd omdat het nu schijnt dat zaligheid uit mijn bereik is.
  A. Misschien is de reden dat u zich zo “voelt” omdat de Bijbel verklaart dat zaligheid niet in de handen van de mens is. Maar zaligheid is van de Heer. Dit is waar het vertrouwen en wachten op God te pas komt. Wij benaderen God heel nederig voor Zijn zaligheid; en dan wachten wij op Hem te antwoorden. Altijd herinneren dat God een heel genadige God is:
  Welke niet uit den bloede, noch uit den wil des vleses, noch uit den wil des mans, maar uit God geboren zijn. (Johannes 1:13)
  Immers is mijn ziel stil tot God; van Hem is mijn heil. (Psalmen 62:2)
  … Hij houdt Zijn toorn niet in eeuwigheid; want Hij heeft lust aan goedertierenheid. (Micha 7:18b)
  V-25. Hoe lang wacht ik op God voor zaligheid?
  A. Wij kunnen de tijd niet bepalen, God zal een individuele zaligheid geven (indien het Zijn genoegen is dat te doen) in Zijn eigen tijd:
  Ik verwacht den HEERE; mijn ziel verwacht, en ik hoop op Zijn Woord. (Psalmen 130:5)
  Het is goed, dat men hope, en stille zij op het heil des HEEREN. (Klaagliederen 3:26)
  Indien wij een intens verlangen hebben dat God ons zalig maakt, dan zullen wij de Bijbel zo veel mogelijk lezen. Als God iemand zalig maakt, zal het altijd door Zijn Woord zijn:
  Mijn ziel kleeft aan het stof; maak mij levend naar Uw woord. (Psalmen 119:25)
  Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods. (Romeinen 10:17)

  Het tijdperk van de kerk is voorbij, maar de gemeenschap leeft voort:
  Aansluiten voor rechtstreekse gemeenschap over het Internet: http://www.ebiblefellowship.com

  Voor meer informatie over “The End of the Church Age and After”
  http://www.familyradio.com

  Kees Droog

  Reactie door kees droog — woensdag 16 juni 2004 @ 23.23 uur

 119. @ 129 GertJan
  Ook Deze figuren, die jij opnoemde werden in hun tijd terroristen genoemd en getuigt het weer van christelijke schijnheiligheid om in deze tijd hun te prijzen, terwijl toen zij streden voor rechtvaardigheid zij ook verketterd werden. Mandela heeft in het beginperiode wel degelijk ook geweld gebruikt, pas later toen hij succes boekte ging hij over tot wat meer pacifistische middelen over.
  De geschiedenis heeft geleerd dat de zionisten geen oog hebben voor de belangen en de noden van de plaatselijke bevolking. Dialoog, een plaatselijke boycot hebben geen effect gesorteerd. De zionisten hebben een groep Palestijnen gedreven tot wanhoop door hun wrede bezetting. Deze groep ziet geen andere mogelijkheid dan zelfmoordaanslagen, maar daardoor hebben deze zelfmoordaanslagen wel degelijk effect gesorteerd, alleen de door zionisten gedomineerde media laten ons dit niet zien. Ten eerste is de racistische bezettingsploitiek van Israël overal in de wereld bekend; blijft toerisme weg en dus een inkomstenbron weg voor Israel; Is er een mondiale boycot van Israëlische producten en zionistische bedrijven etc.

  Reactie door Joop — donderdag 17 juni 2004 @ 5.31 uur

 120. Gert Jan
  Als de Libanezen ook naar jou hadden geluisterd, waren ze nou omgeven door Joodse kolonisten. Gelukkig begrepen ze heel goed dat gewapende strijd het enige middel is tegen deze bezetter.

  Reactie door Joop — donderdag 17 juni 2004 @ 5.38 uur

 121. In geloof moet je geloven, of niet….daarom is het geloof. Als je tegen geloof bent, kan je waarschijnlijk niet geloven in iets. Of ben je alleen instaat in iets te geloven als er iets te halen valt.

  Reactie door MAD — donderdag 17 juni 2004 @ 9.36 uur

 122. @Joop, probeer voor een keer jezelf eens te overtreffen en vergeet voor een keer al die verschrikkelijke, schijnheilige christenen. En stel je eens voor hoe het zou zijn als er een Palestijnse Ghandi of Mandela rondliep. Ik ben er van overtuigd dat er dan al lang en breed een vrij Palestina (Westbank en Gaza, Oost-Jeruzalem) zou zijn geweest. Maar dat domme geschreeuw, die eeuwige wraakzucht en dat stompzinnige opblazen van willekeurige buspassagiers staat dat in de weg.
  Ik geef toe, intelligent verzet is een beetje Jezus-achtig en daar hou je niet zo van. Maar vergeet Jezus en zijn volgelingen dan maar, maar tap met je Palestijnse vrienden in ieder geval uit een ander vaatje.

  Reactie door Gert-Jan — donderdag 17 juni 2004 @ 10.12 uur

 123. @ folkert de lepper: Sinterklaas is *echt* heilig hoor! ;)

  @ Joop: gaattie lekker? Ik vind het schijnheilig van je dat je de terroristische acties van extreemrechtse en antisemitische organisaties goedpraat, maar het afkeurt als anderen iets vergelijkbaars (zouden) doen. Ook kom je weer met je grammafoonplaat over zionisme en je valse beschuldigingen jegens anderen, zonder ook maar iets aan te tonen met argumenten. Je zit echt vol met haat, vooroordelen en frustratie. Therapie lijkt me een goede oplossing voor je, en dit meen ik serieus.

  @ Miki: en Godzijdank heeft Nederland (en de rest van Europa) de Verlichting meegemaakt, en zijn de waarden hiervan ver doorgedrongen in onze samenleving. Deze waarden, zoals de emancipatiegedachten, persoonlijek vrijheden en het secularisme, moeten we waarborgen en onder geen enkele voorwaarde opgeven voor religieus-fundamentalisme (zoals wel het geval is in de Verenigde Staten en de Islamitische wereld).

  Lang leve de Verlichting!

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 10.13 uur

 124. @Daniel.
  - Het is echt onzin om te denken dat alle verlichtingsfilosofen seculier waren en niet God geloofden.
  - Scheiding tussen kerk en staat is iets anders dan tussen geloof en politiek.
  - Optimistisch Verlichtingsgeloof heeft ons minstens zoveel onheil gebracht als alle mogelijke wandaden-in-naam-van-God.

  Reactie door Gert-Jan — donderdag 17 juni 2004 @ 11.16 uur

 125. Jongens, waar zijn jullie mee bezig.
  Die hele discussie van jullie is een schoolvoorbeeld van hoe oorlogen kunnen ontstaan. Respectloos, haatdragend en veroordelend met elkaar omgaan is geen oplossing. Kijk eerst naar je eigen fouten en geef toe dat wij allemaal zondaars zijn. Ik ook, Jezus is de enige persoon op aarde, die echt zonder zonde geleeft heeft.
  Als christen hoef je geen mensen te overtuigen van je geloof, je kunt alleen getuigen. En dat begrijpen een heleboel christenen niet, zodat ze veel mensen afschrikken. Overigens is het christendom geen religie, met regeltjes en wetten, maar een puur geloof, waarin je open staat voor de leiding van de Heilige Geest. Daardoor kun je zelfs je ergste vijand respecteren en vergeven.
  God bless you, Judith.

  Reactie door judith — donderdag 17 juni 2004 @ 11.28 uur

 126. De ware reden voor de voorwaardelijke steun aan Israël van menig Christen aan Israël wordt niet genoemd. De fundamentalistische visie op de toekomst houdt in dat de ware christenen (fundamentalisten dus) in de zeer nabije toekomst door Christus opgehaald zullen worden naar de hemel, zodat zij niet hoeven te sterven. Daarmee hangt de overtuiging samen dat er na die Opname een periode Grote Verdrukking moet komen die de Israëlische Joden treft. Wil de profetie kloppen, dan moeten er dus Joden in Israël zijn om uitgeroeid te kunnen worden tijdens die Grote Verdrukking. Vandaar de evangelische steun aan Israël.
  Christenen hebben in het verleden juist het anti-semitisme gesteund. Dus vandaar die radikale draai?
  Christelijke leiders voor de tweede wereldoorlog probeerden neutraliteit te behouden ten aanzien van Hitlers vervolging van de Joden. In zijn boek uit 1977, Armageddon Now!, citeert Christen-historicus Dwight Wilson verscheidene voorbeelden van theologen in de late 30er jaren van de 20e eeuw die Hitlers discriminatoire politiek tegen de Joden zagen als onderdeel van Gods oordeel tegen de Joden.
  Wat was het toch dat bijna de gehele fundamentalistische beweging overtuigde van vijandigheid of neutraliteit tot steunbetuiging aan Israël te bewegen?
  Wil het overgrote deel van de hedendaagse christenen de lichamelijke dood ontsnappen, dan zal tweederde van de Joden in Israël moeten sterven, en wel spoedig. Dit is de grimmige profetische ruil die fundamentalisten maar zelden publiekelijk ter sprake brengen, maar die de centrale motivatie is in de steun van de beweging voor Israël. Het moet duidelijk zijn waarom zij geloven dat Israël door het Westen verdedigd moet worden tot elke prijs: Als Israël met militair ingrijpen werd verwijderd uit de geschiedenis vóór de Opname, dan zou de sterkste zaak voor de spoedige ontsnapping van christenen aan de dood verzaakt moeten worden. Het zou het onbepaalde uitstel van de Opname betekenen. Elke keer als je de zin: “Jezus komt spoedig terug.” hoort, zou je in gedachten toe moeten voegen: “en twee-derde van de Joden uit Israël zullen dood zijn in ‘spoedig-plus-84-maanden’.” Fundamentalisten geloven werkelijk dat zij waarschijnlijk niet lichamelijk zullen sterven, maar om dit geloof profetisch te kunnen verzekeren, moeten zij de doctrine van een onvermijdelijke holocaust verdedigen.
  Deze specifieke motivatie voor de steun aan Israël wordt nooit gepredikt van enige fundamentalistische kansel. De gelovigen horen preken vele, vele preken over de Opname vóór de Grote Verdrukking. Op andere momenten horen zij preken over de Grote Verdrukking. Maar zij horen nooit de twee thema’s verbonden worden: “Wij kunnen de dood vermijden, maar alleen omdat twee-derde van de Joden in Israël onvermijdelijk zullen sterven in een toekomstige holocaust. Christenen moeten Israël daarom steunen teneinde de Israeli’s in leven te houden tot na de Opname.” Fundamentalistische predikers verwachten van hun gemeenten dat zij zelf 1 en 1 bij elkaar optellen. Het zou politiek incorrect zijn de optelsom in het publiek te maken.
  De christenen die ik ken zeggen meestal dat ze Joden waarderen. Ze denken dat Israël verreweg superieur is aan Arabische naties. Ze geloven in een pro-Israëlische buitenlandpolitiek. Ze denken niet na over het profetische lot van Israëls Joden behalve inzoverre zij de dreiging van de Grote Verdrukking weg willen schuiven van zichzelf en hun families. Desalniettemin komt het hier op neer: het profetisch slachtofferen van Israël. Deze zondebok, niet de christenen, moet weggezonden worden in de wildernis na de Opname. En wat als een gevolg van evangelisatie, de Joden van Israël, massaal werden bekeerd tot het Christendom? Ze zouden dan Opgenomen worden, samen met hun heidense broeders en zusters, slechts Arabieren achterlatend. Dit scenario zou de onmiddelijke vervulling van de profetie onmogelijk maken: geen post-Opname Israëli’s om verdrukt te worden. Dus, hebben fundamentalisten geconcludeerd dat de grote meerderheid van de Joden in Israël niet kan, niet zal en niet mag bekeerd worden tot het Christendom.Dit roept een voor de hand liggende vraag op: Waarom zou men geld besteden aan het evangeliseren onder Israëli’s? Het zou een verspilling van middelen zijn. Dit is waarom er zo weinig actieve fundamentalistische bedieningen zijn in Israël, die zich richten op Joden. Ze richten zich in plaats daarvan op Arabieren. Eschatologisch gesproken moet het lichaam van de Israëli behouden worden zodat hij lang genoeg mag leven om de Grote Verdrukking door te maken. Maar zijn ziel is vervangbaar. Dit is waarom christenen publieke steun geven aan Israël als natie, maar vervolgens weinig doen om aan Israëli’s het traditionele protestantse leerstuk te prediken van verlossing in Jezus Christus. Christenen hebben een profetische agenda voor Israëli’s waar tweederde van de zielen van de Israëlische bevolking niet in past. Israëli’s behoren tot de enige groep op aarde die een onofficieel maar werkzaam brandmerk tegen evangelisatie heeft gekregen van fundamentalisten, met de specifieke reden dat God de Israëli’s kan bewaren, zodat het moderne Israël vernietigd zal kunnen worden in de Grote Verdrukking. De aanwezigheid van Israël rechtvaardigt de hoop van christenen, dat christenen, en alléén christenen, levend het leven zullen verlaten.
  De geprofeteerde uitvoering van de Grote Verdrukking is verschoven over de jaren. Zoals Wilson aantoont in Armageddon Now! was Rusland van 1917 tot 1977 de voornaamste kandidaat. Maar na 1991 is dit moeilijk geworden te verdedigen, om voor de hand liggende redenen. De ineenstorting van de Sovjet-Unie heeft een groot probleem geschapen voor de christelijke theologen en haar populaire auteurs. Maar uiteindelijke vonden ze de antichrist in de moslim en waren hun doelstelingen weer gered.

  Reactie door Jan Verbeek — donderdag 17 juni 2004 @ 11.41 uur

 127. leuk feest kerstmis, het is zo gezellig…tijd voor andere, gezelligheid, warmte….waarom vieren we het eigenlijk ?

  Reactie door MAD — donderdag 17 juni 2004 @ 12.44 uur

 128. @ Jan Verbeek:

  - Het is echt onzin om te denken dat alle verlichtingsfilosofen seculier waren en niet God geloofden.

  Dat beweer ik dan ook niet, maar de belangrijksten verlichtingsfilosofen waren zeker seculier ingesteld (Montesquieu, Marx, etc). Verder, de Verlichting zorgde er voor dat men kritischer werd en dat het bekritiseren van ‘religie’ en ‘autoriteit’ geen taboe meer was.

  - Scheiding tussen kerk en staat is iets anders dan tussen geloof en politiek.

  Mee eens, al hangen deze twee zaken vaak samen. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar in sommige gevallen is het wel degelijk schadelijk. De SGP heeft bijvoorbeeld een aantal standpunten vanuit hun geloof, die niet ten goede komen van de seculiere staat.

  - Optimistisch Verlichtingsgeloof heeft ons minstens zoveel onheil gebracht als alle mogelijke wandaden-in-naam-van-God.

  Zoals? Je doelt op het communisme?

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 12.54 uur

 129. @ Jan Verbeek: maar op zich is het toch niet vreemd dat de fundamentalistische christenen in fundamentalistische moslims de antichrist zien? De Islam is namelijk van oorsprong een religie die zich afzette *tegen* het Christendom. Verder heeft Osama Bin Laden zelfs letterlijk gezegd dat hij vecht *tegen* de christenen (en joden en niet-gelovigen)…

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 13.34 uur

 130. @ Daniel O
  “Therapie lijkt me een goede oplossing voor je, en dit meen ik serieus”
  Zolang ik een wetenschappelijk georïenteerde geest heb behoef ik geen therapie, anders wordt het voor lieden die menen hun denkbeelden te toetsen aan een goddelijke macht. Een voorbeeld is de het door God ingegeven idee van Joodse superieuriteit t.o.v alle volkeren. Alle volkeren dienen ervoor geroofd, verkracht, uitgebuit en de Jood te bedienen volgens de zionistische ideologie. Dat is pas ziek.

  De door jou genoemde “terreurgroepen” strijden tegen een bezetting en zijn door alle niet-zionistische organisatie’s als zodanig bestempeld. Of het een verstandige zet is een andere discussie. Feit is wel dat de gewapende strijd van hizbullah succesvol is. De Israëliers zijn niet opgewassen tegen deze strijders en zijn met de staart tussen de benen vertrokken uit de benen. De Joodse lobby is druk doende om de VS te bewegen deze klus ( naast Syrië, Iran) voor hun te klaren. Voor Irak is het in ieder geval wel gelukt. De vraag blijft of de VS zoveel fronten zal overwinnen en of de westerse moeders wel bereid zijn om hun kinderen op te offeren voor de Israëlische agenda. Verder vergeet je dat deze groepen strijden op eigen bodem. Kijk, als Israël de VN-resoluties gaat uitvoeren, dan praten we verder als er een aanslag is. De Israëliers sluiten de watervoorziening af (iets waar ze voor veroordeeld zijn internationaal), onteigenen grond en huizen, verkrachten, moorden. Je zou wel gek als je geen strijd als Palestijn zou leveren. Je kan dan je toevlucht nemen tot verklikken of bidden op vrede, die er toch niet zal komen zonder pressiemiddel zal komen.

  Zie punt 20,31,40,41,42,48,49,50,51. Ik kan best wel begrijpen dat je onvoorwaardelijk achter Israël staat, maar kom dan ook voor de werkelijke redenen uit. Dan zou ik je pas mans vinden.

  “Je zit echt vol met haat, vooroordelen en frustratie.”
  Leg eens uit, waar dat uit blijkt

  Reactie door Jan Verbeek — donderdag 17 juni 2004 @ 13.34 uur

 131. @ Joop / Jan Verbeek: ik dacht al dat jullie dezelfde persoon waren. Ik schrok namelijk al dat er mogenlijk twee antisemitische gasten hier ronddwaalden.

  Maar nogmaals, ik sta helemaal niet onvoorwaardelijk achter Israel. Hoe kom je daar in vredesnaam bij? Argumenten? Voorbeelden? Citaten? Bronnen? Nuancering? AUB?

  Ik ben zelf pro-Palestijns en pro-Israel, en tegelijkertijd anti-zionistisch en anti-islamfundamentalistisch. Ofterwel: neutraal en objectief. Absoluut een aanrader.

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 13.53 uur

 132. @ Daniël O
  Ga je nou ook spoken zien?

  Reactie door Joop — donderdag 17 juni 2004 @ 14.36 uur

 133. @ Joop / Jan Verbeek: klopt, ik zie er 2.

  Trouwens, als ik bij Google zoek op je hotmail-adres, dan kom ik wel heel vreemde resultaten tegen:

  http://www.google.nl/search?q=jopie@hotmail.com&ie=UTF-8&hl=nl&lr=

  Die gozer op die foto in het laatste zoekresultaat, ben jij dat? Of zie ik nu spoken?

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 15.10 uur

 134. Geloof zit tussen de oren, dat vermoedlijk een chemisch proces in de hersenen is die beelden oproepen waar van men denkt dat het een hogere macht is. Een indicatie daarvan is mensen die een bijna doods ervaringen hebben gehad, uit hun lichaam getreden zijn geweest alles hebben kunnen volgen wat er er rondom hen gebeurde.
  Of zien een tunnel waar in zij terecht zijn gekomen waar aan het eind daarvan een prachtig licht met kleuren werden gezien, en waar het een oase van rust was. Het is de klep om rustig te kunnen sterven denk ik. Maar een ieder mag voor zichzelf uit maken wat hij er van denkt of van vindt.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 17 juni 2004 @ 15.51 uur

 135. Folkert de lepper

  Klopt, maar neem nu wereldwijd alle miljoenen geestverschijningen, en 1 ervan is waar…dan is de volgende stap toch eenvoudig. Geloven:)

  Reactie door MAD — donderdag 17 juni 2004 @ 16.01 uur

 136. Geloof zit in ieder geval niet tussen mijn oren. Ik ben er ook niet mee geboren en voorzover er een chemisch proces in mijn hoofd plaatsvindt, levert dat eerder allergie voor religie op dan spirituele visioenen. Die heb ik nog nooit gehad. En toch ben ik overtuigd geraakt…

  Waarom is het toch zo moeilijk om aan te nemen dat gelovigen verstand, ervaring, gevoel, ratio allemaal laten meespreken? Waarom is het zo onvoorstelbaar dat er weldenkende christenen bestaan? Misschien omdat je irrationele zwevers wat makkelijker op afstand kunt houden?

  Reactie door Gert-Jan — donderdag 17 juni 2004 @ 16.44 uur

 137. MAD,
  het oculte in het leven is niet te verklaren, en ik wil het ook niet ontkennen dat het niet bestaat, maar dat het alles met natuur wetten te maken heeft en dat is ook gloven

  Gert-Jan,
  ik geloof wel in visioenen heb er in eigen familiekring wel eens iets van meegemaakt, het was me al verteld een half jaar van te voren middels een droom, anders had ik het niet geloofd als ze het mij erna hadden verteld (familie omstandigheden).
  Ik denk dat het komt omdat iemand die er dicht bij staat het als een soort telephatie wordt door gegeven aan de persoon, de mens is een onderdeel van het heelal met al zijn natuur wetten waar we nog niet een groot deel van weten. Eens zal de sleutel gevonden worden
  van het geheim tot het leven. Ieder mens ongeacht wat hij/zij gelooft respecteer ik. Maar niet dat het zo chaos in de wereld brengt.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 17 juni 2004 @ 17.24 uur

 138. @ folkert de lepper: ik denk dat het niet zo zeer met telepathie te maken heeft, maar meer met het gegeven dat je hersenen bepaalde verwachtingen en sympthomen verwerkt heeft tot een voor de hand liggende uitkomst. Dit is een onbewust proces, net als 99% van alle andere dingen die je doet onbewust gebeuren.

  Als ik bijvoorbeeld (onbewust) het vermoeden heb dat de verhouding tussen twee personen (vrienden ofzo) verslechtert, is de kans groot dat ik de volgende nacht daar over droom. Zo kan in die droom er een conflict plaats vinden, die veel lijkt op het conflict die daadwerkelijk zou kunnen plaatsvinden.

  Ik denk dus dat het voornamelijk een kwestie is van intuïtie.

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 18.34 uur

 139. Daniël O,
  instinct misschien.
  In dit geval ging het om mijn moeder, zij zat in Australie bij haar zoon en was ziek wat ze zelf waarschijnlijk wel wist maar
  wij niet. Mijn vrouw had een sterke band met haar, en het gedroomde van haar werd werkelijkheid, de beelden van een zieke vrouw in een keuken/kamertje, wat later een bezoek bij de dokter bleek te zijn, zo als ik al gemeld heb dat zij mij het al vertelden anders had ik het niet geloofd. Zes weken naar thuiskomst is mijn moeder overleden. Er is wel iets tussen hemel en aarde maar wat zal nog lang een raadsel blijven.?

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 17 juni 2004 @ 20.37 uur

 140. @Daniël
  Het is echt een zionistisch trekje om het priveleven uit te pluizen van de tegenstander. Doet de mossad ook wereldwijd. En wat laster betreft: Ook, dat is niet nieuw. Joodse organisatie’s zoals de ADF, Bnai-Brith en het CIDI zijn er meesters in. Maar wees gerust, Je dacht toch niet dat ik zo gek ben om mijn ware emailadres te vermelden onderaan, terwijl ik wel weet hoe ziek sommige zionistische kringen zijn. Spamvergiftigingen, bedreigingen zijn aan de orde van de dag bij deze lieden. Het opgegeven e-mail-adres zal niet naar mij toeleiden en bespaar je dus de moeite om via een zoekmachine aan mijn persoonsgegevens te komen, ook het IP-adres gaat via een proxie.
  En wou je dan de JDF op mij afsturen. Werkt altijd goed voor de gemoedstoestand de boodschapper vermoorden.Je hebt bewezen over een zieke geest te beschikken, zoals normaal bij zionisten. Zionisten doen er ook alles aan om iedereen het zwijgen op te leggen. Zo zijn er in Rusland toevallig veel antizionisten in heel kote tijd aangereden, wordt Greta Duisenberg telefonisch per email en via de de door zionisten gedomineerde media belasterd en dit geld ook voor de anti-zionist Peter Edel. Ze hebben zelfs de ortodox Joodse anti-zionistische organisatie Neturei Karta belasterd. Daniël Zionisten zijn voorspelbaar geworden- de mythe kan niet meer in leven worden gehouden, Israël is in de wereld het symbool voor onderdrukking en onrechtvaardigheid geworden.

  Reactie door Joop — donderdag 17 juni 2004 @ 20.45 uur

 141. Zie ook een uitleg van Peter Edel op deze anti-vrije meninggroepen
  http://www.stelling.nl/peteredel/

  Reactie door Joop — donderdag 17 juni 2004 @ 20.48 uur

 142. De Bijbel leert ons over strijd en verdrukking en het waarheidsgehalte van dit Heilige Boek wordt in de Joods-Christelijke wereld nergens in twijfel getrokken.
  In het Oude Testament lezen we hoe het land Kanaän door de Israëlieten is veroverd op de stammen in Palestina.Met behulp van God, jawel.
  Als kritische Bijbellezer vraag ik me af: met welk recht? Waarom zou het door God uitverkoren Volk beter zijn geweest dan andere volken van Libanon tot Egypte, meer dan 2000 jaar geleden?
  Volgens de Bijbel omdat dat heidense volkeren waren die afgoden dienden. Maar waarom zouden stammen die Baäl en Hadad vereerden slechter zijn geweest dan het volk Gods?
  En de Egyptische pyramiden worden vandaag toch wereldwijd geroemd als een fascinerende uiting van een vroege beschaving?
  In 1 Samuel 7 vers 10 tot en met 13 lezen we hoe de Israëlieten slag leverden met de Filistijnen, de voorouders van de huidige Palestijnen. Een samenvatting:
  ‘En het geschiedde dat de Filistijnen ten strijde trokken tegen Israël en de Heere donderde te dien dage met eenen grooten donder over de Filistijnen. Hij verschrikte hen zodat ze werden verslagen voor het aangezicht van Israël. En de mannen van Israël togen uit van Mizpa en vervolgden de Filistijnen en sloegen hen tot onder Beth-kar. Samuel nam eenen steen op een plek die hij Eben-Haëzer noemde en hij zeide: ‘Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen.’
  Alzo werden de Filistijnen vernederd en kwamen niet meer in Israël want de hand des Heeren was tegen de Filistijnen, al de dagen van Samuel.’
  We lezen in 1 Samuel 14 vers 47 over de oorlogen van koning Saul: ‘Toen nam Saul het koninkrijk over Israël in en hij streed tegen al zijne vijanden, waaronder de Filistijnen, en
  overal waar hij zich wendde oefende hij straf.’
  Uit 1 Samuel 22 vers 19 zou inspiratie kunnen zijn geput voor de Israëlische bestialiteiten in Jenin. We zijn al lezend getuige van een gruwelijke slachting van weerloze burgers door de Israëlieten onder leiding van koning Saul: ‘Hij sloeg ook Nob, de stad dezer priesters met de scherpte des zwaards, van de man tot de vrouw, van de kinderen tot de zuigelingen. Zelfs de ossen en ezels en de schapen sloeg hij met de scherpte des zwaards!’
  Vanaf dat ik kon lezen vroeg ik me af wat die mensen moesten hebben misdaan dat koning Saul hiervoor toestemming kreeg van God de Heere der Heirscharen.
  Voor de duidelijkheid wil ik benadrukken: ik probeer de Bijbelse geschiedenis te begrijpen als humanist en als idealist die goed en kwaadkwesties probeert te vertalen in mensenrechten nu.
  Wat ik uit de Bijbelse geschiedenis opmaak is een epos vol agressie.
  Als kind kreeg ik de veldslagen tegen de Filistijnen alsmaar opnieuw te horen: thuis tijdens de dagelijkse Schriftlezing voor het dessert,`s zondags door de dominee in de kerk, doordeweeks op Catechisatie en op de ‘Lagere School met den Bijbel.’
  Ik herinner me schoolmeesters die de ‘heldenverhalen’ in geuren en kleuren vertelden, gesticulerend voor een schoolbord waar kartonnen schoolplaten aan hingen. Je zag daarop bijvoorbeeld in de verte de Tabernakel. In vogelperspectief, van einder tot voorgrond, een onafzienbare troepenmacht, zwaarbewapend met zwaarden en lansen. Daaronder een tekst, iets van ‘David verzamelt zijne troepen’. Toen vroeg ik me al af: ‘Waarom eigenlijk? Ze hadden toch al gewonnen? En konden ze het zonder Gods hulp niet af?’ Wie als Christelijk kind in de jaren zestig zulke vragen hardop durfde stellen kon klappen om de oren tegemoetzien.
  Helaas is het zo dat anno 2002 kinderen op Christelijke scholen, overal ter wereld, nog altijd dit soort dingen krijgen voorgeschoteld. Dat werkt behoorlijk in Israëls voordeel.
  Amerikaanse christenfundamentalisten als Bush en religieuze Knesset-kopstukken als Sharon, en nog erger, Nethaniyahu baseren hun huidige politiek graag op de verovering van het Heilige land zoals beschreven in de Bijbel en in de Hebreeuwse geschriften.
  De zwart-wit en heiden-Godthema’s uit de Bijbel hebben Christenen al meer dan twintig eeuwen een motief verschaft om andersdenkenden overal ter wereld als ongelovigen uit te roeien.
  Nederland bleef niet achter. Met messen en bijlen in de hand en de Bijbel op zak brachten we het goddeloze Indië gehoorzaamheid aan Gods Woord bij. Geen wonder dat juist in Djakarta de ergste Bin Ladenaanhangers zitten.
  Mensen die beweren dat kinderen op Moslimscholen gewelddadige propaganda te horen krijgen moeten ook eens kritisch kijken naar het bijbels onderwijs.
  En tot slot, ik ben blij met de vrijheid van godsdienst en meningsuiting in Nederland waardoor er een evenenment als de EO
  jongerendag plaats mag en kan vinden. In mijn jeugd waren dit soort dingen veel verzuilder en vrij star. Ik herinner me dat mijn broer en ik eens enthousiast op de wekelijkse swingavond van de Christelijke jeugdclub kwamen met de single `Born to be wild’van Steppenwolf. Dat mocht niet worden gedraaid, laat staan dansen,
  dus gingen wij van die club af. Dat mocht niet gedraaid worden.
  Tot zover.

  Reactie door j.meinardi — donderdag 17 juni 2004 @ 21.45 uur

 143. @Meinardi. Als je inderdaad naar dat bijbels onderwijs kijkt, zul je nergens een bijbelse leraar zien die kindertjes aanmoedigt om OT-ische strafexpedities uit te voeren.

  Voor jouw begrip is het misschien goed om te weten dat christenen anders met bijbel omgaan dan moslims met de koran. Volgens moslims is de koran letterlijk van hogerhand geciteerd en kan er dus ook geen letter fout zijn (hetgeen in sommige gevallen nogal zorgwekkend is, bijvoorbeeld bij sommige teksten over joden en ‘ongelovigen’). Christenen bezien teksten in de context van tijd, plaats en schrijver. Filistijnen kunnen dus gerust zijn. Christenen zullen niet op basis 1 Samuel 22:19 met messen en bijlen achter ze aan gaan. Sterker nog, Jezus vraagt van christenen liefde. Ook voor Palestijnen.

  Reactie door Gert-Jan — donderdag 17 juni 2004 @ 22.54 uur

 144. Wel eens van de barmhartige Samaritaan gehoord.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 17 juni 2004 @ 23.27 uur

 145. @ Joop: het is wat zeg, die eeuwige strijd van je tegen het Jodendom… :roll:

  Maar jammer voor jou: Hitler is dood en hij komt niet meer terug. En de Jewish Defence League, de Mossad of de CIA zou ik echt niet achter je aan sturen, wees niet ongerust. Ik vind jou meer zo’n personage waar de heren (en dames) van Kafka* in theorie wat mee kunnen doen. Maargoed, ik ben NIET iemand die andere PERSONEN vanwege hun MENING ergens gaat melden. Ik geloof namelijk in het vrije woord, ook ‘voor mensen zoals jij’.

  *Kafka is die “zionistische” organisatie die samen met het “lasterpratende” CIDI probeert om antisemitisme en extreemrechtse uitwassen aan te pakken. Zie ook: http://kafka.antifa.net

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 23.28 uur

 146. @ Gert-Jan: klopt, de tien geboden en de weg van Jezus zijn verreweg de belangrijkste “wetten” binnen het Christelijke geloof, en is er in zekere zin sprake van een rangorde. En aangezien de Heilige Koran compleet, volledig en foutloos is, is de Koran als geheel datgene wat moslims volgens hun geloof eigenlijk dienen te volgen (6:114 en 6:115). Er zit dus zeker een duidelijk verschil tussen de twee religies op dit punt.

  Maar feit is wel dat een liberaal gelovige, of hij/zij nu moslim, christen, jood of wat dan ook is, totaal anders tegen het geloof aankijkt dan de fundamentalist. Zo ken ik twee zeer progressieve moslima’s, die over het algemeen ‘liberaler’ met hun geloof omgaan dan de meeste christenen die ik ken. Maar je wel zeggen dat *over het algemeen* moslims meer gericht zijn op de letterlijke tekst in hun heilige boek.

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 juni 2004 @ 23.41 uur

 147. @ folkert de lepper: soms gebeuren er inderdaad zaken die niet of nauwelijks te verklaren zijn. Zeker in het (tragische) voorbeeld dat jij geeft, wordt dat inderdaad duidelijk. Zelf heb ik ook tijd terug meerdere dingen op één dag meegemaakt die gewoon ‘te bizar’ zijn. Maar ben ik wel weer ingesteld om vrij snel te zoeken naar een verklaring voor bepaalde fenomenen.

  Wat overigens ook bijzonder is, is ‘het spook van kasteel Doorwerth’, die wetenschappers een tijdje terug hebben vastgelegd op video. Ten eerste is het op zich een overtuigend verhaal, ten tweede is een kameraad van me in het kasteel geweest en bevestigde hij dat er iets niet klopt in het kasteel. Kasteel Doorwerth: http://nu.nl/news.jsp?n=316192&c=119

  Misschien is er inderdaad iets buitenzintuiglijks, misschien is alles wetenschappelijk te verklaren, of misschien is beide wel waar. Feit blijft in ieder geval dat discussies over het buitenzintuiglijke een onderwerp is dat blijft boeien. ;)

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 0.00 uur

 148. @Lang leve de Verlichting!
  Commentaar door Daniël O. — 17 Juni 2004 @ 10.13 uur

  Lang leve de Verlichting!!!!

  Reactie door Miki — vrijdag 18 juni 2004 @ 0.22 uur

 149. Daniël O.,
  men vermoed dat het met atoomkrachten te maken heeft waar wij niet veel van afweten.
  Het heelal is opgebouwd uit atoom energie.
  Het verhaal is dat het leven als een film wordt afgedraaid, dat alles vast gelegd is wat er gebeurd, dat kan een verklaring zijn voor mensen met helderziendheid.
  Bij de oermens die dichter bij de natuur gestaan heeft beweert men dat bij deze de zintuigen op dat vlak sterker ontwikkeld waren, de huidge mens is te ver van de natuur af komen te staan zo dat het afgezwakt is, enkle mensen hebben nog wat van deze zintuigen behouden zo als helderziendheid, magnetisme.
  Er bestaan zo als men beweert verschillende dimensies die wij niet kunnen waar nemen.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 18 juni 2004 @ 9.18 uur

 150. @ folkert de lepper: als het leven als een film wordt afgedraaid, zou het feitelijk betekenen dat alles al voortbestemd is, en kan derhalve iets als vrije wil niet bestaan. Maar feit is wel, dat diverse wetenschappers uitgaan van dit principe, dat alles in zekere zin is voortbestemd op basis van natuur(kundige)wetten.

  Maar verder: als je iets kan voorspellen, dan kan je in theorie ook bepaalde zaken voorkomen (zoals een verloren weddenschap niet afsluiten ofzo). Echter, dan is de voorspelling niet uitgekomen, en was er in dat geval geen sprake van helderziendheid. Eigenlijk zou voorspellen op basis daarvan niet samen kunnen gaan met voortbestemming.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 9.46 uur

 151. @ Miki: ik stel voor om een nieuwe (inter)nationale feestdag te beginnen: de Dag van de Verlichting. Overigens, volgens mij hebben de Fransen al zo’n dag.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 9.49 uur

 152. @citaat:
  “Genezend

  Ik zeg: mensen hebben allemaal warmte nodig, echte aandacht, vol-ledig-e aandacht die dus totaal is, die letterlijk ook vol warmte is en vol ge-eigen-de energieën, en die mensen ledig maakt van opgestopte energieën. Zó geneest deze aandacht de mensen en maakt ze tegelijkertijd bewust van eigen volle Waarheid en volle eigen-wijs-heid, door onder andere bepaalde ziektes te laten ervaren als dingen waartoe je gedwongen bent ze jezelf aan te doen. Als alle hartinfarcterts eens eindelijk woedend werden en hun baas uitveterden! Als alle hoge-bloeddrukkers eens uit hun vel sprongen! Als alle chronisch verstopte huisvrouwen eens schijt kregen aan alles waar ze de buik vol van hebben.

  Het gaat erom dat je begint je behoefte aan welke aandacht dan ook te leren beseffen, te vóélen. En die behoefte leert op te vullen door goede aandacht op te eisen.”

  http://www.path-of-wisdom.com/pad/aandcht.htm

  Reactie door Miki — vrijdag 18 juni 2004 @ 11.28 uur

 153. @Daniël O
  Overigens die site bekijken, zie ik een artikel in over Nieuw Rechts. Maar waarom werken veel Joden samen met deze door Antifa terecht genoemde extreem-rechtse groep?
  Geloof je ook in het vrije woord van de anti-zionisten?
  Antifa is toch die organisatie, die samen met het MDI samenwerkt en de Fabel van de illegaal van Eric Krebbers. Eric Krebbers is toch ook die persoon, die in zijn artikel (SP)ruitjeslucht Jan Marijnissen en zijn partij voor nationaal-socialistisch en racistisch uitmaakt. Een clubje die in linkse kringen helemaal niet serieus wordt genomen.
  Zie ook eens een reactie van Karin Spaink op de werkwijze van het MDI op http://www.netkwesties.nl/editie76/column1.php
  Al deze genoemde instanties doen zeer nuttig werk, maar verketteren ook kritiek op Israël en schromen zelf niet om de kritische waarnemer van het zionisme en Israël te belasteren en feiten te verdraaien of uit hun verband te brengen. En hebben zodoende kritiek op Israël en het zionisme als anti-semitisme bestempeld. Politieke correctheid gaat boven historische correctheid voor deze bovengenoemde lieden. Een anti-racisme of anti-facisme instelling moet alle vormen van racisme aanpakken, anders is deze instelling in mijn ogen zijn rol onwaardig.

  Reactie door Joop — vrijdag 18 juni 2004 @ 12.50 uur

 154. Uitspraak van Hayo Meijer van een Ander Joods Geluid: “beter een antisemiet genoemd te worden, dan medeplichtig te zijn”

  Reactie door Joop — vrijdag 18 juni 2004 @ 13.14 uur

 155. @ Joop: de SP werd al sinds haar eerste jaren uitgemaakt voor ‘extreemrechts’ en ‘racistisch’. In 1983 stond de SP zelfs genoemd in het boekje “De Rechterkant van Nederland: een overzicht van extreem-rechtse en fascistische verschijnselen in Nederland”. En weetje waarom? Omdat de SP destijds -volkomen terecht- de integratieproblematiek aankaarte en bovendien van mening was dat de Islam zeer gevaarlijke orthodoxe (lees: fundamentalistische) vormen kent. Ook werd de SP beschuldigd van anti-feminisme en andere zaken.

  Maargoed, zoals ik gisteren stelde, geloof ik in het vrije woord van iedereen en dus ook van anti-zionisten. Vergeet niet dat ik zelf ook zeer kritisch ben tegenover Israel, en ik de oorlogspolitiek en de expansiedrift van dat land dan ook verfoei. Echter, als jij komt met verhalen over hoe slecht het gehele Jodendom en ‘de Jood’ is, dan vind ik dat je doorschiet, omdat het niets te maken heeft met kritiek op de politiek van het land Israel.

  Voor de duidelijkheid: er zit een verschil tussen enerzijds kritiek op het land Israel en haar zionistische politiek en anderzijds antisemitisme en een stelselmatige lastercampagne tegen alles dat Joods is. Maar als je écht zionistische standpunten wilt zien, moet je eens op http://www.internationalekapitalisten.tk kijken. Dit is voor de duidelijkheid de (extreem)rechtse wannabe-dubbelganger van de Internationale “Socialisten”.

  Wat betreft het MDI: ik vind ze hypocriet, te onvoorwaardelijk pro-islamistisch (zie: islamisme), amateuristisch (ze maken spelfouten van hier tot Tokyo) en bovendien druist deze organisatie met haar manier van doen in tegen de vrijheid van meningsuiting. Verder plagen ze mijn favoriete weblog, en bovendien zijn ze bij het MDI te lui om te reageren op mijn emails. Dit in tegenstelling tot Kafka/Antifa, waar men wel netjes reageert op emails.

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 15.13 uur

 156. toevallig óók gehoord dat thijs v.d.brink (eo) theo van gogh alle ruimte liet? (radio 1 – interview)
  zie ook website theo van gogh

  Reactie door andrea — vrijdag 18 juni 2004 @ 16.20 uur

 157. “Maargoed, zoals ik gisteren stelde, geloof ik in het vrije woord van iedereen en dus ook van anti-zionisten. Vergeet niet dat ik zelf ook zeer kritisch ben tegenover Israel, en ik de oorlogspolitiek en de expansiedrift van dat land dan ook verfoei.”

  Waar maak je je dan druk om?

  “Echter, als jij komt met verhalen over hoe slecht het gehele Jodendom en ‘de Jood’ is, dan vind ik dat je doorschiet, omdat het niets te maken heeft met kritiek op de politiek van het land Israel.”

  Geef eens een voorbeeld. Je probeert echt bewust mij uitspraken voor mijn rekening te nemen die ik niet heb gemaakt. Alweer put je uit het zionismebijbel van de Fabelzionisten Krebbers en Zegers,door kritiek op Israël en zionisme af te doen als anti-semitisme. Nogmaals: anti-semitisme is haat tegen het Joodse volk om wille van haar Joodszijn en anti-zionisme is protest tegen haat nationalistische ideologie. Anti-zionisme is in feite liefde voor het Jodendom hebben, omdat deze ideologie het Joodse volk een zware belasting legt, die de hele wereld zal meeslepen in de vernietiging.

  “Maar als je écht zionistische standpunten wilt zien, moet je eens op http://www.internationalekapitalisten.tk kijken. Dit is voor de duidelijkheid de (extreem)rechtse wannabe-dubbelganger van de Internationale “Socialisten”.”

  Walgelijk mensen, die andere mensen willen exploiteren onde het mom van vrijheid. De enige vrijheid die zij brengen is de vrijheid om vrij mensen te gebruiken.

  “Wat betreft het MDI: ik vind ze hypocriet, te onvoorwaardelijk pro-islamistisch (zie: islamisme), amateuristisch (ze maken spelfouten van hier tot Tokyo) en bovendien druist deze organisatie met haar manier van doen in tegen de vrijheid van meningsuiting. Verder plagen ze mijn favoriete weblog, en bovendien zijn ze bij het MDI te lui om te reageren op mijn emails. Dit in tegenstelling tot Kafka/Antifa, waar men wel netjes reageert op emails.”

  De praktijk wijst uit dat ze juist eenzijdig pro-Israël zijn en negeren al te vaak racistische uitlatingen tegen moslims. In een bepaald jaar waren evenveel aanslagen tegen synagoges als moskëeen. Het MDI negeerde de aanslagen tegen moskeeen en tegen de synagoges. Voor de rest klopt je redenering wat betreft het MDI.

  Reactie door Joop — vrijdag 18 juni 2004 @ 16.38 uur

 158. @ Joop: volgens mij ben juist jij hier de persoon die zich nogal drukt maakt en in alles een joods-zionistisch complot ziet. Bijvoorbeeld je opmerking over slavenhandel en dat deze gedomineerd zou worden door Joden/zionisten. Je weet daarin op een gluiperige wijze het woord ‘zionist’ te gebruiken en als plaatsvervanger te gebruiken van het woord “Jood”. Maar zolang je kritiek niet gericht is op het land Israel en haar politiek als zodanig, is het gewoon versluikt antisemitisme. Ook andere nationaal-socialisten (NVU’ers en dergelijk tuig) gebruiken steeds vaker het woord “zionisme”: je kan dan immers veilig roepen dat je niet antisemitisch bent en kan je jezelf lekker in onschuld wassen.

  Verder, ‘racistische uitlatingen tegen moslims’ bestaat *per definitie* niet, omdat moslims helemaal geen ras of volk zijn, dit in tegenstelling tot Joden. Kritiek op de Islam (of een ander geloof) is dus niet “discriminerend”, maar een belangrijke waarde die we van de Verlichting hebben meegekregen. Discriminatie jegens iemand op grond van iets waar hij niets aan kan doen, bijvoorbeeld omdat hij/zij Arabier of Turk is, dat is wel uiterst fout. Gelukkig is discriminatie jegens laatsgenoemde groepen aanzienlijk gedaald.

  Het valt me overigens op dat de enkele keren wanneer iemand van het MDI op (de door “zionisten” gedomineerde) televisie is, het een moslima betreft. Maargoed, waarschijnlijk zijn dit volgens jou “zionistische” moslima’s. Ook de voorzitter van het MDI/Magenta is volgens mij moslim (de heer Mellouki). Maargoed, ook hij is waarschijnlijk volgens jou waarschijnlijk een “zionist”, vooral omdat hij lid is van het “zionistische” GroenLinks. Daarnaast hebben de “zionisten” een eigen meldpunt, namelijk het “zionistische” CIDI. Overigens een interessante link over het “zionistische” MDI: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/001624.html Geenstijl is overigens die “zionistische” website die je mede-huidhoofden keihard of “zionistische” wijze aanpakt.

  Trouwens, is de SP volgens jou ook een “zionistische” organisatie, gezien ze o.a. de integratie mislukt noemt en de partij een kritische kijk op religie/islam/minderheden/enz niet per definitie ziet als “zionistische laster”? :roll:

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 17.45 uur

 159. Oh, Joop, laat ik je snel even op de hoogte stellen van Planet Internet. Deze website wordt namelijk ook gedomineerd door de “zionistische stoot-troepen” en plaatst ze “lasterlijke zionistische propaganda”! Zie hier: http://www.planet.nl/planet/show/id62967/contentid483390/sc=a8f5bb (of kijk op planet.nl)

  “Ex-redacteuren dagen moslimomroep voor rechter” —> de NWO, dat is die omroep die in een uitzending twee maanden terug maand nog afsloot met “de ongelovigen zijn de onrechtbrengers”. Dit gebeurde na een discussie tussen moslims en de “zionisten”. Gelukkig maar dat jij geen ongelovige bent!

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 17.52 uur

 160. Grrr, tussen “id” en “62967″ hoort een =, evenals tussen “contentid” = “483390″. Om een of andere reden verdwijnen die = na het plaatsen van een reactie. Volgens mij is het een “zionistisch complot”. :)

  Reactie door Daniël O. — vrijdag 18 juni 2004 @ 17.56 uur

 161. http://www.kerkenisrael.nl/voi/voi42-6b.php

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 18 juni 2004 @ 21.36 uur

 162. Essenen
  http://israelreis.schouwstra.info/qumran1.htm

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 18 juni 2004 @ 21.42 uur

 163. @ Joop: ik ontken dan ook niet dat de Joodse lobby in de VS ontzettend veel invloed heeft. Het is inderdaad een feitelijke waarheid dat deze de politiek in de VS voordurend naar een pro-Israel houding drukt. Een zeer slehte zaak, omdat de oplossing alleen gevonden kan worden in een neutrale en tweezijdige oplossing. Dat de VS al decennia (onder Clinton was er overigens enige doorbraak) niet neutraal kan zijn in het Israelisch-Palestijns conflict is dat ook voor mij de reden om de VS niet of nauwelijks te betrekken bij het vredespreces. Ik zie liever dat de VN en Europa het voortouw nemen in het vinden van een échte oplossing.

  Reactie door Daniël O. — zaterdag 19 juni 2004 @ 12.03 uur

 164. Het is inderdaad zo dat een groep mensen het ‘hogere’ misbruikt om macht en aanzien te vergaren. Dit heeft alleen totaal niets te maken met persoonlijk geloof in God, maar met macht en aanzien willen vergaren, desnoods ten kosten van anderen: ‘asociaal’ gedrag dus.
  Als je het NT in de bijbel leest dan zie je dat niemand minder dan Jezus zelf dit feit juist meerdere malen aanvecht, kijk maar naar de discussies met de Farizeeërs en het gebeuren op het tempelplein.
  In de vroege christendom-periode was het inderdaad zo dat de christenen werden vervolgd door de Romeinen, maar later namen vooraanstaande Romeinen dit geloof over en maakten hier gretig misbruik van. Sindsdien heeft die geschiedenis zich regelmatig herhaalt. Dat betekend niet dat het christendom (het middel) een negatieve invloed heeft of kan hebben op de maatschappij, dat betekend dat er een aantal gekken (de bron) rondlopen die er alles voor over hebben om macht te vergaren ten kosten van anderen. Dat kan via verschillende wegen: het christendom, het communisme, maar ook het huidige kapitalisme moet hier zeker voor oppassen. Daarom ben ik blij (als christen ;-)) dat er een partij is als de SP die wat tegenwicht biedt.

  Reactie door Ivo — zaterdag 19 juni 2004 @ 15.39 uur

 165. @Ivo, vraag aan het IKV, Interkerkelijke Vredesberaad, die zich bezig houdt in opdracht van de Nederlandse kerken met bevorderen van politieke oplossingen voor crisis- …waarom ze voor de Irak oorlog zijn, in plaats voor de vrede?

  Van mensen die zeggen in één almachtige en goede god te geloven zou men mogen verwachten dat zij geen oorlogen meer voeren. Zij kunnen er dan immers op vertrouwen dat bij hem ieders belangen uiteindelijk veilig zijn. Het tegendeel blijkt het geval. Juist omdat er maar één god is wordt nu de andersgelovende beschouwd als afgodendienaar die bekeerd, of als ketter die bestraft moet worden. Want de ene god valt noodzakelijkerwijze samen met de eigen god; de oorlog wordt gevoerd om zijn wil te volbrengen en de mensen zijn werktuigen in zijn hand. Dieu le veut en Allahu Akbar.
  De SP is tegen de oorlog! Bij het CDA hoef je niemand te bekeren, daar zijn immers gelovige “vredesbewaarders”.

  Reactie door Miki — zaterdag 19 juni 2004 @ 18.26 uur

 166. wauw, wat was de eojd weer geweldig!!!!!!
  en als je er nog nooit bent geweest, kun je er ook niets over zeggen mensen! dusseh, allemaal komen!!!!!!

  Reactie door eend — zondag 20 juni 2004 @ 22.00 uur

 167. @ Eend: als Avantasia* komt, dan kom ik ook!

  * ontzettend goede powermetal-band met socialistisch-christelijke onderwerpen.

  Reactie door Daniël O. — maandag 21 juni 2004 @ 21.04 uur

 168. Super dat SP en christenen zo kunnen samen gaan!!!
  Begin nu echt te twijfelen wat ik zou moeten stemmen als ik 18 ben CU of SP…

  Reactie door anoniem — zaterdag 26 juni 2004 @ 16.50 uur

 169. Hallo allemaal. Ik heb een heel aantal reacties gelezen en wat me opvalt is dat ze “de christenen” toch wel over een kam scheren…k bedoel ieder mens is apart en heeft net een andere visie dan de andere…maar sommige doen net alsof de christenen allemaal maar gehersenspoeld zijn…nou dat vind k jammer, leuk om te horen dat ik gehersenspoeld ben :) ik wilde alleen even zeggen dat mij het verleden van de christenen eigenlijk niet interesseert. Ik ben wie ik ben en het verleden van andere christenen (die b.v mensen hebben vermoord ofzo) die maken mij nog niet slecht…of wel dan..verder zou ik nog even willen zeggen oordeel alsjeblieft niet zo snel. Leer eerst eens een aantal christenen persoonlijk kennen en ga niet oordelen als je nu toevallig eens een keer naar een eo-jongerendag bent geweest.

  Reactie door Jenny — zondag 4 juli 2004 @ 18.31 uur

 170. De reacties van sommige hierzo verbazen mij! Ik heb dan wel niet alles gelezen, maar er is toch wel één verhaal dat mij aanspreekt. Het verhaal van Harry waarin hij uitgebreid verteld hoe hij een x aantal jaren geleden de EO jongerendag heeft beleefd. Aan de artiesten te lezen en de plaats is dit al zeker meer dan 5 jaar geleden en hij weet het nu… zoveel jaar later uitgebreid te vertellen. Ik leid uit je verhaal af dat je niet christen bent. Ik ben christen, en kom al geruime tijd op de jongerendag. Het doet mij ECHT verbazen dat jij die jongerendag zo uitgebreid beschrijft. Waarom kan jij dat nog zo goed herinneren wat je destijds beleeft hebt?! Hieruit kan ik opmaken, niet oordelen dat je er toch wel degelijk in geïnteresseerd bent… vanwaar die interesse? waarom was je op die jongerendag? Mensen die zo anti zijn en er zo over praten en nota bene op zo’n jongerendag komen maken mij niet wijs dat ze er niet in geïnteresseerd zijn… wil er wel over doorpraten hoor, me mail staat er bij!!!

  Reactie door Iwan — zondag 4 juli 2004 @ 18.40 uur

 171. Ik vind het echt goed dat zulk soort dagen gehouden worden
  en dan vooral dat de inhoud ervan op het scherm te lezen is is echt goed gewoon! :D

  Nikki

  Reactie door Nikki — maandag 19 juli 2004 @ 17.09 uur

 172. Ik denk dat Jan in de gaten heeft dat religie er altijd zal zijn (in weerwil van alle moderne vooruitgangs-utopiën, die voorspelden dat religie al snel overbodig zou worden). De tomeloze groei van het Christendom in de Derde Wereld, de toenemende invloed van het Zuiden op het Noorden en de hernieuwde belangstelling voor religie in het Westen zullen politieke gevolgen gaan krijgen. Veel modernisten zijn daar nog geheel blind voor. Maar werelddelen (!) als Azië, Afrika en Latijns-Amerika worden al geheel gedomineerd door dit jonge nieuwe charismatische vitale christendom. Jan heeft een goede politieke neus door het aanverwante verschijnsel in Nederland in de vorm van de EO-jongerendag te gaan bekijken. Overigens moet hij ook uit zijn eigen partij weten dat er (zelfs in het geseculariseerde westen) nog steeds veel christenen maatschappelijk actief en relevant zijn.

  Reactie door Wibo — donderdag 22 juli 2004 @ 11.42 uur

 173. Beste websitebeheerder, en andere lezers,

  mijn naam is Richard Engelfriet, ik ben auteur van het stuk ‘Eo Jongerendag’, dat ik geschreven heb in 1995 na het bezoeken van een EO Jongerendag. Tot mijn grote verbazing vond ik mijn stuk terug, vrijwl geheel gekopieerd en al, van ene Harry, onder nr. 37 van deze pagina. Het gaat hier om gebruik van dat stuk zonder enige toestemming of kennis van mijn kant. Ik verzoek ‘Harry’ (wiens email ook niet vermeld staat) of de beheerder dit stuk te verwijderen, en voor wie het echte stuk wil lezen van de echte auteur:
  http://members.lycos.nl/richieboy/bas43.html

  Alvast bedankt, en ik ga over de inhoud van mijn verhaal uiteraard graag de discussie aan!

  Met vriendelijke groet,

  Richard Engelfriet

  Reactie door Richard Engelfriet — woensdag 28 juli 2004 @ 10.06 uur

 174. Eng hoor al die gehersenspoelde mensen.
  Heb wel eens het programma prinsen en princessen gezien en dan hoeft het voor mij niet meer.
  Een rigide geloof met mensen met onnatuurlijke glimlachen brrrrrrr…..
  Bijna net zo erg als moslim terrorisme!!!

  Reactie door mark — zondag 15 augustus 2004 @ 22.14 uur

 175. AMEN…

  Reactie door peentje — vrijdag 15 oktober 2004 @ 12.48 uur

 176. ilovedezosite
  ahumba!!!!!!!!!!!
  wat een domme site zeg!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door hallo — woensdag 5 januari 2005 @ 12.27 uur

 177. Manifestatie ‘Vrede leren leven’
  http://www.websitemaker.kennisnet.nl/foto/2127769.htm?
  Moderne makelaars in oorlog en vrede?
  EO – Thema’s – Seksverslaving – God, seks en de Bijbel …

  Reactie door Rob van de Weijer — zaterdag 7 januari 2006 @ 0.45 uur

 178. @ Kees Droog, Is het tijdperk van de kerk voorbij? De eeuwige Kerk bestaan uit al die God heeft zalig gemaakt en deze zullen leven met Hem eeuwig in de Hemel. 1 Petrus 2:5 En laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis [eeuwige Kerk], om een heilig priesterschap te vormen, tot het brengen van geestelijke offers, die Gode welgevallig zijn door Jezus Christus. Want Gods medearbeiders zijn wij; Gods akker, Gods bouwwerk zijt gij…. waarvan God de ontwerper en bouwmeester is. Dit lezen wij in 1 Korinthe 3:9 en Hebreeën 11:10

  Reactie door Timmy — zondag 28 mei 2006 @ 14.02 uur

 179. Dit slaat nog op de EO jongerendag…ik heb de hele discussie niet gelezen:), maar ik wou toch wat kwijt.

  Volgens mij zijn die christenen op de EO jongerendag niet echt slim, want ze begrijpen volgens mij de echte betekenis van Genesis met Jesus he knows me nog niet echt. Vooral de zin ‘You believe everything I’m saying’ maakt het nogal duidelijk. Hier volgt voor alle duidelijkheid de text:

  You see the face on the TV screen
  coming at you every Sunday
  see that face on the billboard
  that man is me

  On the cover of the magazine
  there’s no question why I’m smiling
  you buy a piece of paradise
  you buy a piece of me

  I’ll get you everything you wanted
  I’ll get you everything you need
  don’t need to believe in hereafter
  just believe in me

  Cos Jesus he knows me
  and he knows I’m right
  I’ve been talking to Jesus all my life
  oh yes he knows me
  and he knows I’m right
  and he’s been telling me
  everything is alright

  I believe in the family
  with my ever loving wife beside me
  but she don’t know about my girlfriend
  or the man I met last night

  Do you believe in God
  cos that’s what I’m selling
  and if you wanna get to heaven
  I’ll see you right

  You won’t even have to leave your house
  or get outta your chair
  you don’t even have to touch that dial
  cos I’m everywhere

  And Jesus he knows me
  and he knows I’m right
  I’ve been talking to Jesus all my life
  oh yes he knows me
  and he knows I’m right
  well he’s been telling me
  everything’s gonna be alright

  Won’t find me practising what I’m preaching
  won’t find me making no sacrifice
  but I can get you a pocketful of miracles
  if you promise to be good, try to be nice
  God will take good care of you
  just do as I say, don’t do as I do

  I’m counting my blessings,
  I’ve found true happiness
  cos I’m getting richer, day by day
  you can find me in the phone book,
  just call my toll free number
  you can do it anyway you want
  just do it right away

  There’ll be no doubt in your mind
  you’ll believe everything I’m saying
  if you wanna get closer to him
  get on your knees and start paying

  Cos Jesus he knows me
  and he knows I’m right
  I’ve been talking to Jesus all my life
  oh yes he knows me
  and he knows I’m right
  well he’s been telling me
  everything’s gonna be alright, alright

  Jesus he knows me
  Jesus he knows me, you know…

  Geniale text of niet:D.

  Reactie door Kale B — vrijdag 30 juni 2006 @ 13.01 uur

 180. Wheat and Tares
  A book by Harold Camping
  This book is freely available through Family Radio: http://www.familyradio.com

  Overview
  The book is a continuation of the book, The End of the Church Age and After. The parable of the wheat and tares found in Matthew 13 along with many other scriptures are carefully examined to provide additional evidence that God has abandoned the local congregations where Satan now rules as an angel of light and that all true believers are commanded to depart out from their local congregations.
  Also examined are widely held principles of biblical interpretation that make it impossible to correctly understand many scriptures in the Bible.

  Reactie door Kees Droog — zondag 29 oktober 2006 @ 22.26 uur

 181. Geboren Christen, geboren Jood, geboren Moslim, geboren Hindoe, geboren Boeddhist ect. Je moet opnieuw geboren worden. Wij lezen in Gods Wetboek, de Bijbel Johannes 1:13: Welke niet uit den bloede, noch uit den wil des vleses, noch uit den wil des mans, maar uit God geboren zijn.
  En wij lezen in Johannes 6:44 Niemand kan tot Mij komen, tenzij dat de Vader, Die Mij gezonden heeft, hem trekke; en Ik zal hem opwekken ten uitersten dage. Want door Hem [Jezus] zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aarde zijn, die zienlijk en die onzienlijk zijn, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten; alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen. Colossenzen 1:16

  Als jij uitverkoren bent, dan zal God jou trekken uit de duisternis naar het wonderbaar licht, op Zijn tijd.

  Reactie door Kees Droog — zaterdag 30 december 2006 @ 10.25 uur

 182. Politice voeren campagne in poëzie, maar regeren in proza (Mario Cuomo)

  Reactie door Gabrielle — zondag 18 februari 2007 @ 16.16 uur


 • Het land in

 • Foto