Ban bureaucratie uit!

Gisteren publiceerde de NRC dit artikel van Agnes Kant en mij.

Geef je mening svp!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 07 december 2004 :: 13.22 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Meer eigen verantwoordelijkheid levert ook betere prestaties, meer betrokkenheid. Juist het uiteen rukken van werk en controle door alles vol te proppen met managers geeft hele scheve ogen, de managers lopen vaak met de eer weg en de uitvoerende wordt alleen nog maar als zodanig gezien zonder nog te luisteren naar zijn/haar inbreng in het proces ondanks alle ervaring en kennis die de uitvoerende persoon heeft.

  marktwerking is maar goed voor één bepaalde doelgroep en dat zijn de verzekeraars die nu nog meer geld weten binnen te slepen dan voorheen. De zorg krijgt minder en moet meer presteren.

  De tijd en moeite zou beter besteed kunnen worden in verbetering en controle op de kwaliteit van de zorg.

  Reactie door kurai — dinsdag 7 december 2004 @ 13.37 uur

 2. Wat mij opvalt aan het voortdurende gezever van dat iedereen zijn/haar eigen vernatwoordelijkheid moet nemen tegenwoordig, dit kabinet het flink laat afweten en dat niet alleen, de verantwoordlijkheid aan het afschuiven is en dus zelf niet wenst mee te doen aan het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Stukje gelezen, sta er100% achter. Probeer nog eens zoiets, maar dan over wonen en uitkeringen?

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 december 2004 @ 13.54 uur

 3. @Lydia. je wordt op je wenken bediend. Morgen komt de SP met een rapport over de reïntegratiebedrijven.

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 7 december 2004 @ 14.01 uur

 4. Ben er helemaal voor om de burokratische onzin in sectoren als de zorg af te schaffen…

  Ik woonde in een zorginstelling, ben hier onterecht uitgezet, kwam met totaal niets op straat te staan, geen opvang noch begeleiding, daar waar ik die wel hard nodig had.
  Pas twee weken later vernam ik dat ik alsnog in aanmerking kwam voor zorg en een beschermde woonvorm, maar ik moest mij opnieuw aanmelden. Ik kreeg een afspraak voor twee weken later, en was dus al een maand dakloos… Na deze afspraak, werd er een week daarop vergadert of ik nog in aanmerking zou komen, ik zou terug gebeld worden. Maar werd niet gebeld, iedereen was op vakantie die er vanaf wist, en papieren waren nergens terug te vinden… Inmiddels anderhalve maand later, krijg te horen dat ik nog wel in aanmerking kom, maar de indicatie zal eerst verandert moeten worden omdat ik ambulante client ben geworden ( wat ik erg knap van ze vind, mij ambulant begeleiden in het wonen terwijl ik geen eens een dak boven het hoofd heb…). Pas daarna zou er bepaald worden hoeveel uur begeleiding ik mag krijgen (zijn ze nog mee bezig…) Ook ben ik opnieuw op de wachtlijst gezet, omdat er nu geen plek is,… inmiddels ben ik drie maanden en heel wat papier werk verder (wat ik dan gelukkig zelf niet hoef in te vullen, maar de hulpverleners die dit moeten had ik liever in die tijd zelf gezien en mee gepraat, want dat heb ik nu niet waardoor het een stuk slechter met me gaat..) heb ik nog lang geen uitzicht op een nieuwe woonvorm…

  Als ik dan lees dat er een miljard of zo kan worden bespaart… pfff…vinnut allemaal maar heel erg waardeloos worden, voor zover ik dat nog niet vond dan…

  greetz patrick

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 14.39 uur

 5. Het is een lastig dillemma.

  Een geheel vrije markt leidt door concurrentie op prijs en kwaliteit tot een goed aanbod van producten tegen een fijne prijs. Maar doordat je voor een goeie vrije markt veel partijen moet hebben, is het nadeel weer dat er heel wat papierwerk bij komt kijken.

  Bij een staatmonopolie heb je die papierwinkel niet goed, maar aan de andere kant is er minder tot geen motivatie om een beter product tegen een lagere prijs aan te leveren. Bovendien is er voor marktparijen zoals de pillenverkopers geen eer meer te halen aan eerlijk onderhandelen en zullen ze zich wenden tot het omkopen van de top om hun middelen toch te slijten. Da’s ook niet goed.

  Het probleem in Nederland is dat ons systeem is verworden tot het slechtste van beide werelden. Geen vrije markt, maar wel veel papierwerk.

  Overigens denk ik dat dat punt over dat specialisten tijd kwijt zijn aan het invoeren van codes in computers over wat voor behandeling ze hun patienten geven nergens op slaat. Het lijkt mij juist wel goed als een arst vastlegt wat hij allemaal uitspookt, al is het maar om een goede medisch archief van iedere patient te hebben.

  Het kan echter niet al te veel werk opleveren. Als ik mobiel bel, kan ik op internet vrijwel instantaan mijn gesprekskosten volgen, en als ik een pakketje verzend met UPS of Fedex kan ik ook real time zien waar mijn pakketje zich bevindt.

  Het kan dan echt niet al te moeilijk zijn om een fatsoenlijk medisch arhief per patient op te zetten, waar iedereen in kan inloggen……

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 7 december 2004 @ 16.10 uur

 6. NepKarel

  Het verhaal over de vrije markt en het betere aanbod tegen betere prijzen is op vele terreinen in elk geval in Nederland een Utopie gebleken. Zodra de rol van de overheid en de aandelen van de overheid verkocht zijn; gaan een paar vrije-markt elementen toch weer samen monopolie spelen en houden ze via prijsafspraken de prijzen en winsten toch weer even mooi hoog. Dat zie je op het gebied van energie; verzekeringen en telefonie en niet te vergeten; de bouwsector. Maar ook door bedrijfsovernames in haast elke andere sector.

  Reactie door ReneR — dinsdag 7 december 2004 @ 16.20 uur

 7. Jan Marijnissen

  Ik hoor ook zoveel slechte verhalen over het UWV en jarenlang daarvoor ook van het GAK (ook via eigen ervaringen), dat er wat mij betreft ook een keer een parlementair onderzoek mag komen over het mismanagement bij deze uitkeringskolos. Ik denk; dat zo’n beetje half Nederland dan wel als getuige à charche kan worden opgeroepen. Zó erg is het! Over burocratie gesproken…

  Het is tijd voor de revolutie

  mensen worden gewoonweg als vuil behandeld en hun eigen afspraken nakomen? Ho maar. Het is 1 burocratische bende; maar die peperdure verbouwing bij de directie kon wel in een oogwenk worden geregeld!

  Reactie door ReneR — dinsdag 7 december 2004 @ 16.26 uur

 8. door deze wantoesanden, krijg je heel veel onvrede in de maatschappij er daar ligt het probleem van alle kwaad die nu is ontstaan de laatste jaren in nederland.

  den haag kan alleen maar geld over de balk gooien. jou en mijn geld. het makkelijk uitgeven wat niet van jou is.

  Reactie door henk van de laar — dinsdag 7 december 2004 @ 16.43 uur

 9. onvrede henk? vin ik nog zachtjes uitgedrukt,.. ikkes bijna in alle staten nu zo ongeveer hoor, niet alleen voor wat ik zelf meemaak, maar ook wat ik voor ellende bij andere mensen zie…

  greetz patrick

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 16.47 uur

 10. Beste Jan,

  Wanneer kunnen wij dit rapport over de reintegratiebedrijven lezen??
  Ben heel benieuwd. Veel goeds zal er niet te vertellen zijn.
  Gezien mijn ervaring en vele lotgeloten met mij.

  Jo

  Reactie door Jo — dinsdag 7 december 2004 @ 16.49 uur

 11. patrick ik hou het graag netjes.

  eigenlijk zou in den haag een parlementaire er niet langer dan acht jaar in het parlement mogen zitten. om bedrijfsblindheid tegen te gaan.
  en het partlement zou eigenlijk elk jaar een afrekening moeten krijgen van het kabinet of ze doelstelling wel gehaald hebben. zoniet dan verantwoording afleggen kan je dat niet, opzouten.

  Reactie door henk van de laar — dinsdag 7 december 2004 @ 16.53 uur

 12. henk,
  ja ik hou t ook graag netjes, maar als je helemaal niets meer hebt, echt gewoon helemaal niets meer,… en de mensen vinden dat normaal… sja kweetnie… dan krijg ik meer en meer de neiging om dezelfde normen en waarde als die mensen aan te gaan meten… al zijn dat totaal niet de mijne en vind ik dat heel erg… as je een beetje snapt wat ik bedoel?

  greetz patrick

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 16.57 uur

 13. patrick, ik begrijp heel goed wat je bedoel. maar blijf bij je eigen waarde. die kan men nooit van je afnemen. en dat is eigenlijk heel veel meer waard dan wat dan ook.
  ik begrijp ook wel dat daar niks bij koopt bij de bakker.

  en of we starks de sp aan de macht hebben of wie ook, dat verandert echt helemaal niks. want als ze eenmaal de macht hebben dan vergeten ze al heel snel waar ze vandaan komen.

  Reactie door henk van de laar — dinsdag 7 december 2004 @ 17.03 uur

 14. “Nederland heeft geen behoefte aan meer markt, maar aan minder bureaucratie.”

  Meer markt = minder bureacratie. Ik hoor nooit over teveel bureacratie of wachtlijsten bij supermarkten, kledingwinkels, autogarages of verzekeraars. Waarom is het zo moeilijk te beseffen dat juist overheid en bureacratie een logisch gevolg van elkaar zijn.

  Reactie door Frits Barend — dinsdag 7 december 2004 @ 17.09 uur

 15. henk,

  dat probeer ik ook ten zeerste, maar als je niets meer hebt, als alleen een ziektebeeld, waar je hulp bij nodig hebt, een geen begeleiding daarin vanwege wat burokratsie.. danne is het echt heel erg moeilijk, zekers omdat de “ziekte’hierdoor meer op gaat spelen.

  en denk dat je er ook wel gelijk in hebt dat mensen met macht meteen een heleboel vergeten, maar ik hoop van niet… want dan kan ik net zo goed een goeie brug op kunnen gaan zoeken en er gaan zitten wachten tot ik dood ben….

  greetz patrick

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 17.13 uur

 16. Het enige waar bureaucratie goed voor is, is het creeëren van werkgelegenheid, want je hebt gewoon voor elke positie twee mensen nodig; een om het werk te doen en een om de bureaucratische taken uit te voeren. – Maar wel voor de prijs van een persoon.
  Ja, er zijn veel te veel regels, die vooral de openbare en dienstverlenende sectoren onnodig zwaar belasten. Regels bedacht door meestal niet echt deskundige personen, die punten proberen te scoren, zonder voldoende, of helemaal geen, overleg met de organisaties waar ze voor bedoeld zijn.
  Deze eisen dienen mede om prestatie-overzichten te kunnen samenstellen (b.v. door het CBS) voor de “overheid”. Om deze te kunnen vergelijken met . . . en te kunnen gebruiken bij hun argumentaties. Leuke spelletjes, maar niet beseffend welke een schadelijke werking deze eisen hebben voor de uitvoerende mensen op de werkvloer.
  Amita.

  Reactie door Amita — dinsdag 7 december 2004 @ 18.55 uur

 17. Ik ben het er voor de volle 100% mee eens!

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 7 december 2004 @ 18.57 uur

 18. Met een spottende lach wordt de strijd tegen de bureaucratie gadegeslagen.

  Wat is namelijk het wapen… maatregelen die regelen dat de bestaande bureaucratie wordt opgeheven!

  Een ding is jammer, door de nu ontstane berg formulieren kunnen we nu helemaal het raam niet meer zien, waar we de hele zaak uit zouden moeten donderen!

  Toch spraken ze de waarheid, de bestaande bureaucratie werd opgeheven!

  Het kabinet gluurt door papieren kieren naar de samenleving, schudt niet begrijpend het hoofd en zet een feestneus op!

  Vouw maar hoedjes van die formulieren en bootjes en vliegtuigjes of veeg er je kont mee af.

  Tjonge, jonge wat een straf dit kabinet!

  Reactie door krul — dinsdag 7 december 2004 @ 19.22 uur

 19. Zwartbroek reïntegratiebedrijven, eh, oh… rapport. Ook goed. Ben reuze benieuwd, zeker na mijn zeer verhelderende ervaring! Amita, bureaucratie betekent niet twee mensen voor een werkplek, maar tenminste drie. Je vergeet de belangrijkste: de persoon die alles controleert, want je moet te allen tijde wantrouwig blijven, nietwaar? Via een vriendin die zwaar gehandicapt is, heb ik de RIO’s mogen meemaken voor een aangepaste keuken. Alleen de onderkastjes en twee verschillende soorten tegels… Bwaaahhhh….teiltje! Het stuk uit het NRC geknipt en dat stuur ik haar op. Ze zal er veel in herkennen. Nou de sociale huurwoningen nog, Jan… (wat een drammer ben ik he? Maar dat zit me ontzettend HOOOOOOG.

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 december 2004 @ 19.59 uur

 20. @ ReneR 6:
  Daar heb je gedeeltelijk gelijk. Daar zijn ook een paar redenen voor.

  Ten eerste heeft de overheid een aantal privatiseringen volstrekt stom doorgevoerd. De NS is daar het ultieme voorbeeld van. Er is geen concurrentie, dus is het project zinloos geweest.

  Ten tweede is NL een klein landje, waar niet zoveel plaats is voor heel veel onafhankelijker bedrijven. Daarom is Europese integratie erg goed. De telefonie is daar een aardgi voorbeeld. NL is ongeveer goed voor 5 a 6 bedrijven die alleen in NL opereren, maar waarom zouden ze zich daartoe beperken? Wat denk je dat er gebeurt als Deutsche Telecom ook eens ging meedoen in NL? Of Belgacom? Dan krijg je pas echt veel aanbieders, die doordat ze allemaal op de Europese markt opereren niet van hun positie in een land afhankelijk zijn.

  Een vrije markt werkt alleen als er VEEL (niet een paar) aanbieders zijn.

  Daarnaast is NL kartelland #1 ter wereld. In onze bedrijfcultuur maakt men liever prijsafspraken en leunt met vervolgens tevreden achterover, dan dat men elkaar keihard beconcurreert.

  Ook heeft nog niemand in NL ontdekt dat je naar op prijs ook op kwaliteit kunt concurreren. Da’s jammer, en de supermarkt prijzenslag laat zien waarom.

  Als laatste wil ik nog opmerken dat vrijwel geen enkele NL martk helemaal vrij is. Er zijn zoveel regeltjes die beperkend werken….

  @ Rob 19: Eens. Maar dan gaat iedereen weer klagen dat het dichtsbijzijnde ziekenhuis zo ver weg is (een of twee steden verderop). En die vervoerskosten! Man, die heeft niemand over voor zijn gezondheid! Nee, dan liever veel kleine inefficiente ziekenhuisjes!

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 7 december 2004 @ 21.18 uur

 21. #21
  Tja.. kartelland nr 1; ik geloof je direct.

  Het grote probleem waar we met die KPN mee blijven zitten en dat geld ook voor energie bedrijven en natuurlijk de NS is, dat die bedrijven nu eenmaal de hardware beheren; hetzij de rails, hetzij het gasleidingnet of stroomnet, hetzij de telefoonkabels. Andere bedrijven kunnen hooguit erop meeliften. het is nu eenmaal historisch zo gegroeit.

  Reactie door ReneR — dinsdag 7 december 2004 @ 22.23 uur