Giel, Claudia en Wouter voor Darfur

Op 3 FM voeren deze drie actie voor het Rode Kruis ten behoeve van Darfur.
Vijf dagen niet eten en wel onafgebroken radio maken…met z’n drieën.

Ik heb ook 100 Euro gestuurd, met als aanmoediging:
Weg met het cynisme, leve het engagement.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 20 december 2004 :: 15.41 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Prima wat ze doen, maar vond vanmorgen het bericht dat de ouderen onder ons AOW-premie moeten gaan betalen voor ons land schokkend en ergerlijk. Maar inderdaad dat is geen nieuws meer. Darfur is en blijft hemeltergend schokkend, maar zo zijn er nog vele voorbweelden. Ik word doodziek van al dat vakbondsgegeil. En dat vertegenwoordigd mij in de SER. Dat vraagt op dit moment net zoveel aandacht of misschien nog meer dan Darfur. De lonen van de laagste inkomens gaan er fors op achteruit. En dat wordt op dit moment even over het hoofd gezien. Van Darfur en al die andere haarden in Afrika weten we het ook al ruim twintig jaar. Waar zijn al die miljoenen gebleven Jan?

  Reactie door jojo — maandag 20 december 2004 @ 16.30 uur

 2. De aanmoediging “Weg met het cynisme, en leve de betrokkenheid” wordt hierboven door jojo niet bepaald onderstreept. De mens boven het geld houden is moeilijk omdat het geld mensen onderhoud. En met honderd euro is het gevoel van machteloos moeten toekijken niet weg.
  Toch is betrokkenheid en optimisme en aandacht vragen voor een groot probleem nooit zinloos.
  Het initiatief van de DJ’s laat mensen misschien nadenken over consuminderen en dat is in deze donkere dagen voor kerst een lichtpuntje.

  Reactie door Ben — maandag 20 december 2004 @ 17.46 uur

 3. Hallo Jan,
  “De mens boven het geld” – Dat er nog iemand zo kortzichtig kan zijn. Die AOW problemen, dat is totaal iets anders dan wat de mensen in Dafur mee zijn gekonfronteerd. Dat is leven en dood, bloed, zweet, tranen, mishandeling, – de beestachtigheid van de USA, wanhoop zonder hulp. En waarom ????????
  Wie stopt de USA?
  Amita.

  Reactie door Amita — maandag 20 december 2004 @ 17.55 uur

 4. Ben, je hebt misschien wel gelijk, maar aan de andere kant moet ik helaas wel weer constateren dat mijn inkomen er de komende tijd weer fors op achter uit gaat en dat ik helaas niet in staat ben om een bijdrage te geven. Het is blijkbaar gemakkelijker om vele cameraploegen naar dat soort gebieden te sturen en om dan maar om het hardst om geld te vragen. Een groot deel van dat geld komt niet aan door allerlei redenen. Wat is er gebeurd met het geld van Live Aid. Wat is er met al die andere miljoenen gebeurd. Vermoedelijk verdwenen in de zakken van luche oragnisaties. Je zou toch zo langzamerhand mogen verwachten dat het een stuk minder erg is. Echter, niks is minder waar. Dat is ook een deel van mijn cynisme. We zijn op dit moment niet eens in staat om de binnenlandse problemen het hoofd te bieden. Ook in ons land is er een toename van hongersnood, maar dat behoort weer tot de stille armoede waar geen cameraploeg of weet ik veel wie oog heeft. Daarom heb ik mijn reactie zo geformuleerd. Ik heb dus helaas geen geld om de mensen in Darfur te steunen omdat ik het geld zelf hard nodig heb. De kosten van levensonderhoud stijgen forser dan ik willen en je gaat me dan toch niet vertellen dat ik pech heb of vind jij van wel? Het is triest wat daar gebeurd maar ik heb ook mijn geldzorgen. En daar ga ik voor vechten.

  Reactie door jojo — maandag 20 december 2004 @ 18.11 uur

 5. Lydia, ik wil er de komende uren even goed over nadenken om toch een eoro of wat te gaan storten. Al zullen dat er geen tientallen worden. Maar bedenk echter wel dat er geen schijnheiliger land is dan Nederland. En misschien verdienen er ondernemingen in Nederland weer aan de onderdrukking en uitmoorden. En dat is helaas ook niet van vandaag. Bedenk wel dat met onze steun de Junta in Argentnie zich een gewapende weg door het land heeft geschoten. Eurometaal zal zich toendertijd flink rijk hebben gerekend. Maar of ik zal gaan bellen? Ik denk niet dat de 3 daar in Utrecht op mijn telefoontje zitten te wachten. Ik zal straks op de site van 3FM even gaan kijken naar het gironummer.

  Reactie door jojo — maandag 20 december 2004 @ 19.52 uur

 6. GIRO ; 22744 – t.n.v. Rode Kruis, Den haag onder vermelding van: 3FM Serious Request. Kennelijk alleen voor bedragen hoger dan 1,50 euro, maar dan doe je 1,60 euro of 2 euro. Meer hoeft niet. Mag wel. Allemaal meedoen!! Kom op! Een euro, liever twee. Voor een veldhospitaal. Allez, open die chequeboekjes. Vraag een plaat aan. Bied ergens op. SMS je verzoek. GEWOON DOEN.

  Reactie door Lydia — maandag 20 december 2004 @ 19.56 uur

 7. Lydia (5)
  Een prachtige en een menselijke gedachten.
  Wat dat betreft, zijn mijn gedachte dezelfde als de uwe.
  Maar hoeveel daarvan komt er werkelijk bij de mensen die dit ook echt nodig hebben?
  Hoeveel daarvan blijft er onderweg aan de strijkstok hangen, bij lui die al genoeg hebben.
  Hoeveel van die 16 miljoen blijft er al niet hangen hier in de Haag.
  Dat zijn vragen waar nog nooit iemand antwoord op heeft gehad.

  Reactie door Lezer — maandag 20 december 2004 @ 20.08 uur

 8. De rijke Saoedi-Arabische familie heeft honderden miljoenen dollars gegeven aan fundamentalistische moslims voor aanslagen. Misschien hebben die wat geld over voor hun broeders in Darfur. Als ik aan iedere instantie van een goed doel één euro geef, dan ben ik m’n hele maandloon in 1 keer kwijt. En selecteren doe ik niet, zo van de één wel en de andere niet. En inderdaad gebeurd het, dat bijna niks of zelfs helemaal niks van dat geld op de eindbestemming komt. Een deel ervan wordt ook gebruikt om de organisatie van de fondswervers draaiend te houden. Er wordt o.a. vergaderd door de heren in een duur Restaurant met een dure hap en een goed glas wijn erbij en ga zo maar door. Het is allemaal heel onbetrouwbaar en er is geen zicht op , wat er met dat geld gebeurd. Nee, ik steek daar geen geld in. I’M SORRY.

  Reactie door ACCEPT — maandag 20 december 2004 @ 21.01 uur

 9. Ach ja, deze charitatieve actie kan er nog wel bij. Noem het cynisme,ik noem het een overkill. Vijf dagen niet eten, daarna naar het kerstdiner. Daarna ‘vergeten’ we Darfur weer.

  Reactie door Cees — maandag 20 december 2004 @ 21.23 uur

 10. Tja, de dj’s doen het ook voor hun eigen ego natuurlijk. En inderdaad gaan ze zich volvreten de laatste week van het jaar.

  Reactie door ACCEPT — maandag 20 december 2004 @ 21.28 uur

 11. Fokke & Sukke hebben een cartoon: Ruim een miljard hongerende Afrikanen verklaren zich solidair met de radio 3 DJ’s.

  Reactie door Alfons — maandag 20 december 2004 @ 21.45 uur

 12. Het is niet moeilijk om je cynisch uit te laten over mensen die zich ergens voor inzetten. Het zegt meer over de mensen die dat cynisme bedrijven dan de mensen die zich inzetten.

  Cynisme heeft de wereld nooit een millimeter veranderd, inzet wel. En me dunkt, Darfur verdient het.

  Tegen de cynici zou ik willen zeggen:
  Wat hebt u gedaan? Wat doet ú?

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 20 december 2004 @ 22.28 uur

 13. inzet loont toch niet altijd… en dan wordt je vanzelf cynisch… (naja,.. niet altijd natuurlijk om het dan toch maar een beetje positief te houden :-))

  greetz patrick

  Reactie door patrick — maandag 20 december 2004 @ 22.38 uur

 14. Een uitstekende actie en ik zal zeker geld storten voor Darfur. Het grootste bloedbad van deze eeuw is nu in Sudan gaande en de wereld kijkt de andere kant op onder leiding van de VN. Het maakt me zeer, zéér droevig. Ik hoop dat de actie van 3FM iets in beweging kan zetten.

  Reactie door Daniël O. — maandag 20 december 2004 @ 22.44 uur

 15. Laat die miljonairs en miljardairs dan toch lekker verzuipen in hun geld. En laat er van jouw ene eurootje maar 25 cent goed terechtkomen. Een heleboel 25 centjes werkt ook, alleen wat langzamer. Om dan te zeggen, ik geef dan niet is lekker makkelijk. Eet smakelijk met de Kerst en SLAAP ZACHT.

  Reactie door Lydia — maandag 20 december 2004 @ 23.04 uur

 16. Ik had net een debat met politieke jongeren organisaties in Groningen en ja, dan drink je nog een glaasje na. Toen kwam de vraag ‘wie zou tv persoonlijkheid van het jaar’ moeten worden. Na lang gesteggel (zo hoort dat bij jongeren die politiek pogen te bedrijven) was de mening dat dat Claudia de Breij moet worden. En nu kijk ik nog even op Jans weblog en ja de keus is gerechtvaardigd! Ook voor de andere twee (Giel Beelen en Wouter van der Goes) sjappoo! Neem vooral stelling in deze tijd. De tijd van ‘warmte’ bij de kerstboom, en ‘vrede’ op aard.
  Moge deze drie wijze mensen anderen wijzen op de noodzaak tot betrokkenheid, ook al is dat aan de andere kant van de wereld.

  Reactie door Renske — dinsdag 21 december 2004 @ 1.48 uur

 17. IEDEREEN die hier achter de computer zit in een warme kamer met stromend water en electriciteit, die kan lezen en schrijven, die een sleutel van een huis bezit en op straat kan lopen zonder doodsangst elk moment te worden neergeschoten door een sluipschutter, die niet verkracht wordt door soldaten en geen lidtekens heeft op lichaam of geest van een hedendaagse oorlog! Die mag hier cynisch een mening hebben en zeggen wat ie wil! Ja inderdaad dan heb je het veel slechter! Omdat je dan niet meer betrokken bent met de rest van de wereld. DAN ben je kortzichtig! en geef ik niks meer voor je!

  Reactie door Ben — dinsdag 21 december 2004 @ 7.57 uur

 18. @ Ben

  de rest van de wereld begint hier al om de hoek hoor, hoeft geen oorlog te zijn om vreselijke dingen mee te maken… gebeurt hier toch ook zat, en kan me best voor stellen dat heel wat mensen daar nou es cynisch van raken…

  Reactie door patrick — dinsdag 21 december 2004 @ 8.49 uur

 19. Soms vraag ik me echt af of de mensen alle inzendingen eerst wel lezen, alvorens ze zelf een mening inzenden. Gisteren sprak ik een straatkrantverkoper die wel een mobieltje heeft en die dag een plaat had aangevraagd voor i euro… Wat zeuren jullie dan?

  Reactie door Lydia — dinsdag 21 december 2004 @ 9.19 uur

 20. @19
  Dat kan ik me ook voorstellen Patrick Maat Jan had het over betrokkenheid met Anderslanders in binnen en buitenland en dat is wat verder dan om de hoek…,of in mijn eigen straatje van slachtoffer zijn! Bij mij gaat het dan om mentaliteit tolerantie en acceptatie, dingen van waarde zonder geld die je niet alleen voor jezelf doet maar ook voor een ander. Ook al is, en denkt, ie anders. Op de lange duur zullen we het daar van moeten hebben Of kijk ik nu te ver vooruit?

  Reactie door Ben — dinsdag 21 december 2004 @ 9.39 uur

 21. Geld geven heeft nooit gewerkt, werkt maar even. En ja dan zal ik wel cynisch zijn, Marijnissen kon er op zijn logje van amerikanen die sorry zeiden, ook behoorlijk cynisch zijn. Dus een beetje erg onterecht zijn opmerking. Maarja het is nu breed uitgemeten over televise, dus scoren!

  Reactie door MAD — dinsdag 21 december 2004 @ 10.38 uur

 22. Klasse van deze 3 mensen, je zou bijna denken dat ze uit het oosten komen. En dit is niet cynisch bedoeld!!!

  Reactie door Maarten — dinsdag 21 december 2004 @ 12.26 uur

 23. Het probleem is, dat beide kanten waarheid bevatten:
  -Niets doen en cynisch zijn helpt niets, terwijl iedere euro die wél wordt besteed aan het doel meegenomen is;
  -Er blijft vaak nogal wat aan de strijkstok hangen en geldacties bieden i.h.a. geen structurele oplossing.
  In dit geval kies ik voor geld geven (mede dankzij de hartstochtelijke pleidooien van Lydia), omdat de situatie in Darfur uiterst acuut, gevaarlijk en schrijnend is, en élk kind dat en iedere volwassene die kan worden gered geholpen moet worden.
  Een apart punt is de inzet van de DJ’s als zodanig. Die vind ik fantastisch; zij geven gelukkig weer eens een positieve boodschap af in deze barre tijden.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 21 december 2004 @ 12.51 uur

 24. Zo, die lange cynische discussie valt me nog mee. Fijn dat je de actie ook steunt, Jan.

  Op http://www.retecool.com/ loggen Giel en Claudia ook vrolijk over hun belevenissen in Utrecht…

  Reactie door Ome Blues — dinsdag 21 december 2004 @ 12.54 uur

 25. Er zijn inderdaad veel maatschappelijke problemen die ook zeker aandacht verdienen, maar laten we blij zijn dat er nu in ieder geval een van de vele problemen de nodige aandacht krijgt. Ik ben er blij mee! Je kunt niet alles tegelijk aan (willen) pakken. En Claudia, Giel en Wouter: leuk dat jullie zo’n ernstig probleem op zo’n ludieke en vrolijke manier aan durven te pakken!

  Reactie door kristel — dinsdag 21 december 2004 @ 12.58 uur

 26. Ook ik moet rondkomen van een erg laag inkomen.
  Vierdaagse werkweek en tegelijkertijd een studie die onwijs veel geld kost. Dit in combinatie met een belachelijk dure kamer in Utrecht (wanneer gaat daar is iets mee gebeuren…) maakt dat ik geen grote bedragen ga doneren (hoewel volgens mij iedereen wel een paar Euro kan missen).
  Maar ingezien ik het een geweldig innitiatief vind ga ik morgen ochtend heel erg vroeg op staan om vanaf 07.30 uur in het callcentre van het Mediapark de telefoon aan te nemen van luisteraars die geld wilen geven voor een request. Zo kan het dus ook !!!!

  Dus aan iedereen die dit leest: GEEF !

  Sido

  Reactie door Sido — dinsdag 21 december 2004 @ 13.14 uur

 27. Ook de medewerkers van de SP Tweede-Kamerfractie steunen dit bewonderenswaardige initiatief. Ze hebben bij elkaar opgeteld inmiddels € 110 gedoneerd (uit eigen zak uiteraard).

  Reactie door Marianne Langkamp — dinsdag 21 december 2004 @ 15.47 uur

 28. #2 Ben

  Consuminderen;

  een leuke, doch holle modekreet uit voormamelijk CDA- en linkse kringen.

  Voor de doodzieke economie is het juist essentieel, dat de mensen geld uitgeven; dat geld niet wordt oppgepot. Elke econoom kan je dat vertellen. Voor de minima is dit zowiezo een zinloos begrip; want er valt voor hen geen ruimte om te consuminderen. Deze kreet komt dan ook voornamelijk vanuit mensen die stijf bovenop hun ruime portemonaie zitten. Die met gemak boven modaal halen. Mensen met spaarpotten overal en rekeningen in Luxemburg en Zwitserland.

  Ik zou zeggen: Geef weer wat uit! Maar geef het uit met verstand. Als men bewust wil consumeren, geef dan wat extra’s uit aan via bijv. produkten van Max Havelaar.

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 december 2004 @ 16.34 uur

 29. Hé, René, je verdient toch niet zwart een eurootje bij door Naut Wellink te helpen? Die wil ook dat we gaan uitgeven…??
  Mijn giro is vanmiddag in de brievenbus gevallen. Kom op MAD, cynicus der cynici… 5 eurootjes man. Je kan je geen buil vallen en als er een terecht komt in Darfur en net genoeg is voor een suiker/zout oplossing en een kind in leven houdt, dan heb je gedaan wat je kon. Nee, geld alleen is nooit een oplossing. Eten alleen ook niet. Onwikkelingshulp werkt volgens mij dan ook alleen van onderaf naar boven toe. Nooit omgekeerd. Maar niks doen? Nee, volgens mij MAG dat helemaal niet. Ik zou me minder “mens” voelen.

  Reactie door Lydia — dinsdag 21 december 2004 @ 16.53 uur

 30. @ ben,

  vooruit kijken kan nooit geen kwaad…

  Reactie door patrick — dinsdag 21 december 2004 @ 17.22 uur

 31. Goede doelen; ik moet helaas meegaan met wat Accept hier al over had gezegd. Eigenlijk moet het verschijnsel “goed doel” geen bestaansreden hebben (wel -recht!). Want via de schatkist; waar ik dus ook elke maand flink “mag” doneren, moeten dit soort zaken structureel worden opgelost. Kankeronderzoek; Aidsonderzoek enz. enz. idem dito. Onze regering en onze E.U. alsook onze V.N. krijgen allen hun geld van ons; dus laten ze dat voor een deel gebruiken om allerlei ellende proberen aan te pakken.

  De mentaliteit van de zogenaamde moslims ter plekke, die een groep negervolkeren proberen uit te roeien in Darfur, (In opdracht van wie???) wordt niet veranderd door geldelijke donaties aan hun slachtoffers. Wij als burgers hebben die macht niet. Die hebben bovengenoemde organisaties wel. Maar er gebeurd dus nog heel weinig. Kan ik stellen dus; dat het de pijn wat verzacht en het uitstel van executie is, of wordt er daadwerkelijk nog wat aan de oorzaken van dit kwaad gedaan?

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 december 2004 @ 17.30 uur

 32. @beste Lydia

  nee; niet alleen Wellink wil dat we meer uitgeven; maar ook de vele noodlijdende middenstanders en ondernemers, die door de slechte economie een failissement zien naderen. Geld is het bloed van de economie; het moet rond blijven stromen, van ondernemer naar werknemer en tegelijk klant. Heel simpel.

  Een vriend van me heeft zich een aantal jaren geleden ook gestort in het zelfstandige ondernemerschap, om een keer af te zijn van die bijstand. nu leeft hij onder curatele van het VKB en krijgt hij 10 euro per week om uit te geven. Denk, dat jij het nog wel wat breder hebt, zeker als je een euro missen kunt. Maar ik bewonder je positieve instelling op dit log meid;-)

  Reactie door ReneR — dinsdag 21 december 2004 @ 17.38 uur

 33. @30
  Consuminderen! Ja was het maar een”holle” kreet niets is minder waar. Het is bittere noodzaak. Ook voor mij die met alleen een wao-tje moet rondkomen. Wat ik bedoel is minder belang hechten aan bezit en willen “hebben”! en wat meer durven “geven”. Natuurlijk zijn dit geen economische belangen, maar die worden meer dan genoeg verdedigd door deze regering Juist daardoor worden mensen met geld steeds rijker en in hun moraal steeds armer en mensen zonder die financieele mogelijkheid steeds meer afhankelijk van die moraal “Bezit is belangrijker dan Bestaan” met als gevolg een egocentrische economie van nimmer zat en nooit genoeg! Een beetje tegengas in die race om bezit is denk ik heel gezond en reativerend als je ziet hoe mensen in Dafur moeten “over”leven!

  Reactie door Ben — dinsdag 21 december 2004 @ 18.58 uur

 34. Dit kabinet en een kleine minderheid van onze bevolking die achter dit kabinet staat, denkt dat je alleen uit de economische malaise kunt komen door steeds maar weer te bezuinigen. Steeds verdergaande bezuinigingen en steeds hogere (vaste)lasten, zodat er steeds minder over blijft van het netto besteedbaar inkomen om van te kleden, je vervoer van te betalen en ervan te eten. Ze weigeren in te zien dat deze strategie nu al ruim twee jaar niet werkt. Integendeel, het werkt contraproduktief en dat weten ze best, maar vanwege het gezichtsverlies dat ze zullen lijden als ze dit toegeven, gaan ze door op deze heilloze weg. Er is m.i. maar één enkele manier om dit land echt uit het slob te halen en dan nog duurt het een aantal jaren langer dan men nu nodig gehad heeft om de boel danig te vernielen. Begin ermee met de laagste inkomens in ons land te verhogen, ZONDER dat dit invloed heeft op huursubsidie en verhoog de huursubsidie. Geen vrijwilligers een extra bonus oer maand en laat die mensen bv de huis-aan-huis bladen verzorgen. Dat doen ze vast beter dan de verwende jeugd die de kranten met tassen vol in de singel zwiert of in de container plempt. Die extra inkomsten worden weer uitgegeven in de lokale economie. Daardoor wordt die ene verkoopster bij Etos (bv) niet ontslagen en de parttimer bij de warme bakker kan ook blijven werken. Dat werkt weer verder door en als er meer verkocht wordt, moet de winkel meer inkopen bij de groothandels. Die behouden hun personeel en moeten misschien wel uitbreiden. De groothandels betrekken hun waren van de fabrikanten die ook weer orders krijgen en personeel behouden en aannemen. Kortom, deze sneeuwbal rolt naar boven en werkt zo langzaam, maar zeker het land uit de ellende en zorgt ervoor dat mensen waardig kunnen leven.
  Wat Darfur betreft, die lullige euro kan iedereen missen, maar het is de vraag of iedereen dat wil. Of laten we ze barsten? Want die ene druppel op die gloeiende plaat daar, wat helpt die? Zoals ik eerder zei. Wie weet overleeft hierdoor een kind en wie weet is dit kind later een leider op een goede manier. Als we dit niet doen en het kind sterft zal die leider er misschien niet komen. Jajaja…ik weet het..ver gezocht en zo. En toch, hè….. en tóch…stel je voor dat……
  Dus gewoon overmaken die euro.

  Reactie door Lydia — dinsdag 21 december 2004 @ 19.41 uur

 35. Lydia
  Kleine meederheid is voor dit kabinet, een grote meerderheid zegt ook ‘laat maar zitten want er is toch niets beters’. Er is niets beters.

  Reactie door MAD — dinsdag 21 december 2004 @ 20.20 uur

 36. Dus pas als er weer iets van publiciteit aanhangt, dan wordt er weer geld gegeven?? Walg!!

  Wij geven hier baar geld mee aan verpleegkundigen en verloskundigen die daar naar toe gaan. Komt de hulp direct en 100% aan de mensen ten goede.

  Reactie door Molly — dinsdag 21 december 2004 @ 21.00 uur

 37. Hartelijk dank voor je medewerking en donatie aan onze actie!

  Reactie door Coen Swijnenberg — dinsdag 21 december 2004 @ 21.55 uur

 38. Je hebt gelijk!

  We zijn opzoek naar vrijblijvende deelnemers voor ons semi-wetenschappelijk Volg-je-euro-project. Deelnemen kan op http://www.mijneuro.tk … eerst in de database, dan doneren … LOL.
  Succes en Prettige feestdagen!

  Reactie door EBT — woensdag 22 december 2004 @ 14.24 uur

 39. Ik geef Jan gelijk en prijs hem er hierbij ook in.
  Het laat tevens zien hoe Joods/Christelijk en humanistisch ons land eigenlijk is ondanks veel gescheld op de kerken.
  Politiek, economisch en demografisch gezien stelt Dafur niets voor.
  Moreel is het een ramp.
  Hitler zei het al:
  Het geweten is een Joodse uitvinding.

  Reactie door nico — zaterdag 25 december 2004 @ 12.27 uur