SP-fractie

Vanmiddag was ik te gast bij de medewerkers van de Tweede-Kamerfractie die dit weekend bijeen zijn in Apeldoorn. Ze bespreken daar hun werk en scholen zichzelf. Ook is er aandacht voor debat.

Zo mocht ik gedurende twee uur ‘Hoe dan, Jan?’ toelichten en verdedigen. Het was een interessante discussie. Centraal stonden de vragen: ‘Hoe komen we af van de managers die in de jaren tachtig en negentig de macht hebben gegrepen in de zorg, het onderwijs en de sociale volkshuisvesting?’ en ‘Hoe gaan we actief burgerschap bevorderen?’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 19 februari 2005 :: 19.22 uur

49 Comments

49 reacties

 1. En wat kwam er uit op de vraag hoe die Hoogst irritante managers (die vaak ook nog een Super Arrogant zijn) eruit te gooien?

  Groet Patrick

  Reactie door Patrick — zaterdag 19 februari 2005 @ 19.28 uur

 2. Ten eerste hadden er er nooit mogen komen, maar ja, Paars wilde het zo graag…

  Ten tweede: Er zit weinig anders op dan dat de betrokkenen (patiënten/cliënten, familie, verpleegkundigen en verzorgenden, werknemers, onderwijzers, leerlingen, huurders, enz.)hun mond open doen en protesteren tegen slecht beleid. Graag zou ik die mensen in hun strijd van bovenaf steunen, maar dit kabinet zie ik dat niet doen.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 19 februari 2005 @ 19.34 uur

 3. Kan er niet vanuit de sp een mega actie georganiseerd worden hiervoor dan? Zou er meteen ook eens mooi uitzien als protest tegen dit kabinet…

  groet Patrick

  Reactie door Patrick — zaterdag 19 februari 2005 @ 19.37 uur

 4. Het gaat er, denk ik, vooral om dat de belangen weer helder en inzichtelijk zijn. Immers: wanneer het helder is dat binnen de zorg, zorg moet worden verleend, binnen het onderwijs, onderwijs moet worden gegeven en dat binnen de sociale volkshuisvesting, goede en betaalbare huisvesting aan de orde is, hebben we genoeg reden om de organisatiestructuren horizontaler te maken. Essentieel is dan dat de overheid zich, vanuit de intentie om welzijn te bevorderen, weer op zuivere gronden met deze sectoren gaat bemoeien en dat daardoor de markt haar invloed hierbinnen verliest. De marktwerking zorgt er namelijk voor dat ambitie en concurrentie de eigenlijke belangen vertroebelen.
  Actief burgerschap zou zich, denk ik, evenredig ontwikkelen aan ontwikkelingen die de oorspronkelijke belangen weer doen inzien.

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zaterdag 19 februari 2005 @ 19.44 uur

 5. Woensdag 23 februari tussen 11:00 en 12:00 uur, Patrick:
  manifestatie tegen wantoestanden in verpleegtehuizen op het Plein bij het Binnenhof. De SP organiseert gelukkig dergelijke acties.

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zaterdag 19 februari 2005 @ 19.53 uur

 6. Dank je Madelijne,
  Maar zou een hele grote aktie waarbij niet alleen de zorg, of een gedeelte van de zorg, niet alleen onderwijs maar gewoon alles bijelkaar… Lijkt me dat er dan veel meer mensen komen toch…

  Reactie door Patrick — zaterdag 19 februari 2005 @ 19.57 uur

 7. Ook daar zou ik niets op tegen hebben, Patrick! Maar in dit geval houdt de actie verband met een debat dat Agnes Kant die middag moet voeren over dit onderwerp.

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zaterdag 19 februari 2005 @ 20.12 uur

 8. Hallo Jan,
  Net als jij, ben ik er van overtuigd, dat onze samenleving beter kan, mooier, prettiger. Daar doen wij ook het nodige voor, door b.v in plaats van te mopperen op de rotzooimakers, de zaak op te ruimen of recht te zetten, – en als het zo uit komt, de ander een handje te helpen, in welke vorm dan ook. Wij hebben gezien, dat dit door kan werken naar anderen, – die zie je het dan (soms) overpakken.
  Het is op een ander nivo, dan wat julie b.v. in het parlement doen, – samen de hele club jij, Agnes, harry, – allemaal. Alleen zijn jullie mogelijkheden anders dan van (gewone???) mensen, maar de inzet en het objectief zijn hetzelfde.
  Wat echter nodig is om die grote ommezwaai naar een betere wereld te maken, is het doorbreken van de grote onverschilligheid en passiviteit, het “eerst ikke ikke”-denken doorbreken, om zo de solidariteit te kunnen herstellen, want zonder die solidariteit is het niet mogelijk.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door amita — zaterdag 19 februari 2005 @ 20.19 uur

 9. Nog één vraag dan Jan,
  ….
  en protesteren tegen slecht beleid. Graag zou ik die mensen in hun strijd van bovenaf steunen, maar dit kabinet zie ik dat niet doen.

  Comment van Jan Marijnissen — 19 februari 2005 @ 19.34

  Laat je die steun dan zitten, of ga je met dit kabinet aan de slag om er een ommezwaai in te maken? ;-)

  Groet Patrick

  Reactie door Patrick — zaterdag 19 februari 2005 @ 20.27 uur

 10. Natuurlijk, het kan altijd beter.

  Een van de grootste fouten is het dat het particulier initiatief, waar de Nederlander zijn grootste welvaart aan te danken heeft, maar mondjesmaat en halfslachtig wordt toegepast in de zorg.
  Een verdere, echte, privatisering van de zorg is dus een must.
  De overheid zal slechts alleen moeten zorgen voor controle zodat basisprincipes worden gegarandeerd. Zelfs betere basisvoorwaarden dan die nu bestaan.
  Natuurlijk is het logisch dat de SP veel te weinig fantasie heeft om juist hier een belangrijke rol te vervullen die er zeker wel is voor deze partij en juist dit item.
  Het ware beter om eens modern te denken en zich niet op te stellen als een verongelijkt kind van een (steen)rijk echtpaar in een steeds meer wordende ‘global village’ wat de wereld reeds is geworden.
  Nogmaals, natuurlijk.
  Managers en allerlei andere duistere bobo’s/belangenverenigingetjes/overlegorgaantjes etc. moeten kunnen worden afgerekend en niet na mislukking met een vette handdruk het podium kunnen verlaten.
  Derhalve, marktwerking onder staatscontrole.
  SP wordt wakker!!
  Jullie zijn dwalende.

  Reactie door Anton2 — zaterdag 19 februari 2005 @ 20.29 uur

 11. Ga je dan ook weer mensen met een andere dan de jouwe toelaten hier?

  Reactie door Lambert — zaterdag 19 februari 2005 @ 23.32 uur

 12. ja dus kennelijk is de ban opgeheven…Beter en socialer, mooi , eerst NEE tegen de europese grondwet dan…………

  Reactie door Lambert — zaterdag 19 februari 2005 @ 23.33 uur

 13. Anton2, ik ben het totaal niet met je eens! Zolang die marktwerking een rol speelt, gaan andere belangen voor de feitelijke doelstellingen. Bovendien is die marktwerking helemaal niet nodig wanneer solidariteit weer georganiseerd wordt. Je stelt marktwerking met controle van de overheid voor, maar van welke overheid? Van de huidige, die niets op heeft met mensen die ziek, sociaal zwak of oud zijn??? Dan zie ik het heel somber in Anton2…? Marktwerking laat zich bovendien niet
  controleren als het om dit soort invloeden gaat, daarvoor zijn er veel te veel geldpotjes binnen de zorg gecreëerd. Zolang die marktwerking speelt, zal alles ondoorzichtig en troebel zijn! Ook organisatiestructuren zullen verticaal blijven in geval van marktwerking waardoor de belangen van de cliënt nooit rechtstreeks en in het juiste perspectief kunnen worden verdedigd. Dus weg ermee!

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zaterdag 19 februari 2005 @ 23.57 uur

 14. Allemaal hele mooie plannen. Maar ik ben nogal pessimistisch gestemt voor wat de toekomst voor mij en mijn kinderen. Als je hier ook in deze regio ziet hoeveel bedrijven dicht gaan en verkassen….die komen nooit meer terug weet je? Natuurlijk kunnen we ons ontdoen van onmenselijke bestuurders, maar die bedrijven met grote namen als Philips en AVEBE; wat komt erweer voor in plaats? Al die zakkenvullers die in de top van die bedrijven hebben gezeten en al die zogenaamde vakbondslui hebben hun vernietigende werk al gedaan. En er is er niet eentje bij geweest, die de wijsheid had om te zeggen: Stop tot hier; en niet verder.

  Deze maatschappij is al door en door verrot gemaakt door het gestoorde beleid van de afgelopen decennia. Let op mijn woorden…het kan nog gekker en het wordt ook gekker. Soms denk ik dan ook wel eens; laat de zee dit land maar wegspoelen en de natuur dit land gaan regeren in plaats van steeds maar weer een nieuwe kliek corrupte asocialen.

  Reactie door ReneR — zondag 20 februari 2005 @ 0.02 uur

 15. Jan Marijnissen (2),

  Wat heeft de SP in de tijd van paars daar tegen gedaan en wat was het resultaat er van?
  En wat is het alternatief van de SP voor dit slechte beleid?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 20 februari 2005 @ 1.25 uur

 16. @15

  Kijk, dat bedoelen we nou met het recht van de sterkste, de macht van het grote getal en wat voor termen er ook mogen zijn voor tegenwerkende politieke krachten.

  De SP heeft zich zeker verzet tegen de verbureaucratisering van de zorg. Maar de SP kan nooit alleen zorgen voor verandering in Nederland, zolang er (neo-)liberale regeringen – al dan niet met sociaal liberalen (PvdA) – zitten.

  Reactie door Daan Mahieu — zondag 20 februari 2005 @ 2.16 uur

 17. Hallo Jan,
  In het programma “vroege vogels” werd vandaag aandacht besteed aan de kerncentrale in Borsele. Er zijn plannen om deze langer open te houden. Voor meer informatie kijk bij vroegevogels.vara.nl – er wordt daar in Borsele al door een zeer klein groepje actie tegen gevoerd.
  Mijn vraag, kunnen wij als SP ons daar ook bij aansluiten, en zouden wij, met z’n allen, ook iets tegen deze regeringsplannen kunnen ondernemen?
  groet
  Amita

  Reactie door amita — zondag 20 februari 2005 @ 11.28 uur

 18. Jan, je zegt dat ook huurders zich moeten blijven verzetten, omdat jij dat niet kan doen vanuit jouw positie in de Kamer. Maar wat kan je dan wel doen om de huurders uit hun hol te halen? Je weet net zo goed als ik dat huurders simpelweg zo murw zijn en zo ongeïnteresseerd in wat er gaande is dat je ze zelfs niet een handtekening kunt laten zetten onder een protestbrief tegen het Plan Dekker. “We zien het wel als het zover is.” is de reactie steevast. Zolang je de mensen zelf niet in beweging kunt krijgen zit je toch vast en blijf je toch vastzitten? En hoe krijg je de mensen in beweging? Dat kan alleen als ze werkelijk tot de ontdekking komen dat het hen veel geld gaat kosten. Eerder doen ze niets/niemendal/nada/NOPPES !! En ik ga zelf wel door. Ga niet meer proberen de mensen mee te krijgen. Ben ik ook zat inmiddels. En Murw…

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 20 februari 2005 @ 12.05 uur

 19. Ja Lydia; je hebt gelijk en fijn dat je ook weer je plek hebt op dit log.

  Jan; ik denk dat het teveel gevraagd is van de burger om in verzet te komen tegen het huurbeleid. Mede ook omdat het maar een klein facet is van het wanbeleid van deze regering. Het protest moet veel breder worden gemaakt; dan zul je ook meer mensen aanspreken; net zoals de grote demonstratie laatst. Die demonstratie was niet alleen immers tegen de sociale afbraak gericht, maar het was ook een oproep aan dit kabinet om gewoon simpelweg op te rotten en tot op de dag van vandaag zitten die schoften nog steeds op hun pluche. En daarom zijn de mensen het zat geworden om nog de straat op te gaan; want Balkenende gaat ook maar gewoon lekker door met zijn asociale praatjes; dat we eigenlijk veel meer uren moeten werken. wat heeft hij dan geleert van de afgelopen maanden? helemaal niks!!

  Wat er moet gebeuren is geen ludieke acties meer; zoals handtekeningenacties e.d.; daar vegen ze lachend hun kont mee af, maar ik heb altijd al geroepen hier; dat we het zootje hardhandig moeten verwijderen als een stellletje kakkerlakken in de keuken van Den Haag. Ik heb echter weinig hoop; dat de nederlanders hun grijze massa eens beter gaan gebruiken; de meeste zijn al te beroerd om eens in de 4 jaar te gaan stemmen als het buiten even regent. dat zijn nou de nederlanders; waar wij ons voor inzetten. Ze krijgen de regering die het verdient. En zo zal het de volgende keer ook zijn; let op mijn woorden.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 20 februari 2005 @ 12.25 uur

 20. Precies ReneR. Let maar eens op, want de PVDA gaat straks gewoon regeren met het CDA en schiet je er nog niets mee op. Die PVDA is gewoon in de loop de jaren rechts geworden.

  Reactie door ACCEPT — zondag 20 februari 2005 @ 12.45 uur

 21. Maar we gaan toch zeker wel naar Brussel, 19 maart??!! Come rain or come shine…???

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zondag 20 februari 2005 @ 14.05 uur

 22. Accept#20
  PVDA met CDA nu dat is op zijn zachts gezegd nog boffen.
  PVDA met VVD zal je bedoelen.
  Als we niet goed oppassen komen we nooit van de VVD af.
  Die draaien links om rechts om en zitten weer lekker op hun plek.
  Het is jammer dat de PVDA de arrogantie heeft te denken dat als ze weer op het pluche zitten dat ze daadwerkelijk dan ook reageren.Mooi niet weer VVD beleid en dat weet je dat is terug naar een derde wereldland met slaven.
  Daarom is het van groot belang dat SP en ook wel GL,d66 meer hun mensen mobiliseren.
  Het moet van binnen uit komen.Van de zorg van het onderwijs.
  Maak collegae lid(betaal des noods als je het kunt zelf die EUR 3,40 lidmaatschap eerst) om ze over de streep te trekken.Bewustwoording van hoe het anders kan dat is zo belangrijk.

  ik had een tribune en die heb ik op de bus gedaan nar de ANGO(gehandicapten en chronisch zieken) omdat er een artikel instond over thuiszorg.
  Meer tribunes met artikelen over onderwijs moeten bezorgd worden in het onderwijs etc etc.
  Dan komen wij ergens(mijn bescheiden mening dan)

  Reactie door anita — zondag 20 februari 2005 @ 14.59 uur

 23. Anita, vind dat je helemaal gelijk hebt dat we zelf ook onze verantwoordelijkheden hebben!! Met dat “doemdenken”, hoewel ik het ook wel begrijp, komen we helemaal nergens!

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zondag 20 februari 2005 @ 15.05 uur

 24. 22@ anita

  Oei Anita, daar is de PVDA ook wel gek genoeg voor om met de VVD in zee te gaan, na alles wat de VVD ons geflikt heeft. Laten we hopen dat de PVDA niet met VVD of CDA in zee gaat, maar ik ben er bang voor van wel. In het verleden heeft de PVDA hun kiezers wel al vaker verneukt. Vooral die achterbakse KOK.

  Reactie door ACCEPT — zondag 20 februari 2005 @ 15.11 uur

 25. Ook ik maak me zorgen daarover Accept, zeker nu die Wouter Bos zo gevoelig blijkt voor hoe hij zich kan profileren…Maar ik onderschat de SP en haar leden niet!

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zondag 20 februari 2005 @ 15.15 uur

 26. Tja Madelijne , Wouter Bos wacht gewoon ze kans af, maar horen doe je hem bijna niet. Hij krijgt ze stemmen gewoon gratis, hoeft ie bijna niks voor te doen. Ik vind hem helemaal niet kritisch tegenover dit kabinet. Nee, wat dat betreft kan ie aan Jan Marijnissen een voorbeeld nemen. Dat is iemand met ballen, alhoewel het van mij NOG wel veel harder mag.

  Reactie door ACCEPT — zondag 20 februari 2005 @ 15.28 uur

 27. (26)Zeker kan Wouter een voorbeeld nemen aan Jan, maar ik vrees dat die integriteit er niet in zit…Ik had destijds, hoewel ik geen PvdA zou stemmen, ook veel liever Jeltje gehad, is volgens mij wel een integer mens…

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — zondag 20 februari 2005 @ 15.35 uur

 28. Daan Mahieu (16),

  Ik weet dat de SP heeft verzet tegen de verbureaucratisering van de zorg maar met alleen verzet ben je er nog niet, ik vraag mij af hoe
  ze het probleem willen aanpakken.

  Jan Marijnissen zou je kunnen vertellen hoe de SP het wil aanpakken?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 20 februari 2005 @ 16.34 uur

 29. Waarom is de voorzitter van de SP ook de fractievoorzitter?
  http://rodepeper.punt.nl/?r=1&id=177309

  Reactie door Rode Peper — zondag 20 februari 2005 @ 17.21 uur

 30. February 20 th. Heaven is close(d).
  With some rare exceptions politicians belong to a group of a bit less gifted persons among other educated people, and for sure they are distinguished by slyness. Like our chief executive in parliamentary system J.P.B. During his recess he discerned in an interview the Dutch would need to work at least 7 hours longer a week, otherwise we can’t keep up with other economies in Europe. In my nightmare the German and French presidents addressed a speech about the same subject and tendency simultaneously, but related to Dutch workers. Abruptly I understood the miracle about how to stimulate economy. In contrast to the three weeks vacation of Dutch workers Dutch politicians are “off line” for sixteen weeks a year. But not our Premier Minister. He was serving his speech even in his well earned vacation as an illustration, showing us the right direction. I woke up, aroused in sweat. Millions of Chinese and Indians in my back. Blissfully, it was just a bad dream, possibly inspired by the title of that movie I saw yesterday eve, ‘Les Invasions barbares’.
  Apart from preceding, a movie arouse questions about what life is all about.

  Reactie door Alex — zondag 20 februari 2005 @ 19.19 uur

 31. Madelijne,
  Helaas met de integeriteit van Jeltje is ook alles mis.
  Zij was het die met KOK mee deed voor de 100 %.
  Ook zij heeft veel tegengehouden wat goed voor de mensheid had kunnen uitpakken.
  Maar zoals altijd als ze iets slechts presteren krijgen ze een nog betere baan.

  Reactie door anita — maandag 21 februari 2005 @ 12.26 uur

 32. OK Jan, ik DOE inderdaad iets. Als het mag: op 3 maart 2005 tussen 13.00 en 14.00 uur houdt De Woonbond een demonstratie tegen het Plan Dekker dat die dag in de Kamer behandeld zal worden. Ik roep iedereen hierbij op om te komen en Krista te steunen als zij in de Kamer onze belangen zal verdedigen.
  Zegt het voort – Zegt het voort en Komt Allen!!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 21 februari 2005 @ 16.53 uur

 33. Anita 31, ik zeg ook niet dat ik haar graag gehad had, maar liever dan Wouter Bos, ik denk dat zijn beweegredenen nog een stuk minder integer zijn dan die van Jeltje misschien ooit waren ..(alles relatief natuurlijk..,sowieso nóóit PvdA!!)

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — maandag 21 februari 2005 @ 21.19 uur

 34. Als aankomend professional in de zorg zie ik hoe mijn ‘tak van sport’ wordt uitgebuit. Om een aantal voorbeelden te noemen:

  1) Een fysiotherapeut (minimaal HBO) met de verantwoordelijkheid over je gestel; je spieren en gewrichten – verdient MINDER dan een KAPPER (MBO) met de verantwoordelijkheid over je kapsel…
  2) Iemand in de gehandicaptenopvang verdient minder dan iemand in de reguliere kinderopvang, terwijl dat toch fysiek en emotioneel minder zwaar is…
  3) HBO’ers en WO’ers in de zorg verdienen een stuk minder dan MBO’ers met een kantoorbaan.
  4) De bureaucratie in de zorg is ontstaan door ‘geïnstitutionaliseerd wantrouwen’. Ja, wantrouwen naar mensen die bewust kiezen waarin ze anderen helpen. Dat lijkt mij de wereld op z’n kop.
  5) Extra tijd besteden aan een cliënt is uit den boze. Tijdverspilling. Overwerken voor de bureaucratie is een must.
  6) De sector wordt doodbezuinigt, terwijl men wel steeds meer kwaliteit eist.
  7) Onder kwaliteit in de zorg wordt niet verstaan het welzijn van de mensen, maar de hoeveelheid papier die er uit de instellingen gaan.

  In plaats van dat ik en mijn vakgenoten worden beloond voor onze harde inspanningen voor de leden van de maatschappij, krijgen we enkel kritiek en moeten we het stellen met een hongerloontje. En het ZIJN harde inspanningen. Softe secotor is een belediging… Een lulletje rozenwater met een kantoorbaan zou het niet kunnen: omgaan met mensen met gedragsstoornissen, conflicthantering bij gehandicapten, dagelijkse confrontatie met leed, methodisch handelen in elke situatie.
  Hoezo, softe sector? Het is KEIHARD WERK! En het wordt tijd dat we daar eens de erkenning en de beloning voor krijgen.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 22 februari 2005 @ 9.45 uur

 35. Precies! Zoals ik al zei eerder: geen mens die op mijn oproep reageert. Ik ben bang dat dit een teken is dat hier ook niemand naar Den Haag zal komen op 3 maart a.s. De Nederlander is te lui om zijn kont van de zijn stoel op te heffen om te gaan demonstreren. “Helpt toch niet…” NEE, als je niks doet helpt het niet, nee. Maar je kunt altijd proberen. Al was het maar uit solidariteit met de huurders vanaf het minimum inkomen (bijstand) tot en met anderhalf keer modaal. Dus zelfs dat niet. HOE DAN, Jan???

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 23 februari 2005 @ 19.30 uur

 36. Onderwijs in Nederland anno 2005: wat je allemaal niet moet doen om je dyslectische kind met adhd in een passende onderwijsvorm te krijgen? En als je dat dan allemaal gedaan hebt: is er nog niets en heb je ook niets. Jan, zie mijn persoonlijke relaas aan de onderwijsmedewerker (Van der Lem) van de SP! Gezondheidszorg in Nederland anno 2005: lees o.a. het relaas van de chirurg uit Rotterdam en hoe daar op gereageerd wordt.

  Reactie door Ger van der Hoeven — donderdag 24 februari 2005 @ 11.47 uur

 37. Jan Breur

  Dan heb je het natuurlijk niet over wat de directeuren van verpleeginstellingen allemaal wel niet verdienen….over de rug van hun patienten.

  Reactie door ReneR — donderdag 24 februari 2005 @ 17.58 uur

 38. Lydia;

  ik zal dan maar even advocaat van de duivel spelen.

  De onvrede over het totale beleid van deze regering mondde kort geleden nog uit in een massaal protest. Het huurbeleid is slechts maar eentje ervan. Als we voor elke uitglijder van deze regering moeten optrekken naar Amsterdam; dan kunnen we elke dag wel heengaan. Dan is mijn geld ook snel op; weet je wat een kapitaal je al moet neertellen voor een treinkaartje als je uit Groningen komt?

  het beste is om deze regering er in 1 klap eruit te meppen; dit heeft men verzuimt en nu zitten we nog steeds met een probleem. We kunnen alleen nog gezond gaan stemmen; als men niet deze fout wil goedmaken. Ik heb weinig hoop; dit volk pikt weer alles. Straks nog even de kilometerheffing op ons bordje gooien en men kan de salarissen van zichzelf weer flink omhoog gooien net zoals ze in het bedrijfsleven doen. O ja; en dat JSF-project kan dan ook weer verder.

  Reactie door ReneR — donderdag 24 februari 2005 @ 18.09 uur

 39. @ ReneR
  Natuurlijk heb ik het niet over de directeuren. Dat zijn graaigrage kantoorpikkies. Ik heb het over de mensen op de werkvloer. De mensen die het DOEN.
  Gisteren zei een collega nog, dat ze zich schuldig voelt als ze de tijd neemt voor onze bewoners, omdat ze zoveel te doen heeft. En dat terwijl ons werk primair om de bewoners zou moeten draaien. De overheid is lui geweest ten opzichte van zorg, cultuur en onderwijs, en de maatschappij mag daar nu de wrange vruchten van plukken

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 25 februari 2005 @ 16.03 uur

 40. @Jan Breur Natuurlijk heb ik het niet over de directeuren. Dat zijn graaigrage kantoorpikkies. Ik heb het over de mensen op de werkvloer. De mensen die het DOEN.

  Wat een zwart wit kul. Toevallig ben ik directeur van een bedrijf en werk ik nu 50 uur per week. Hiervoor heb ik 2 jaar +-60uur per week gewerkt. DE MENSEN DIE HET DOEN ZIJN BIJ ONS WIJ ALLEMAAL.

  Ik ben niet links en niet rechts, ik ben rechtvaardig. Werk je hard en doe je je best dan wordt je extra beloont. Loop je de kantjes ervan af dan ben je bij ons aan het verkeerde adres.

  Verder kijken dan je neus langs is blijkt moeilijk in deze hoek.

  Reactie door Edward — vrijdag 25 februari 2005 @ 22.34 uur

 41. @ Edward,
  Natuurlijk bedoel ik het niet zo zwart-wit als het er staat. Aan de andere kant blijft er veel geld hangen in de management-laag en veel werk in de bureaucratie.
  Ik zeg niet dat jij als kantoorman slecht bezig bent, maar de zorg is jouw vakgebied niet. Dat is mijn vakgebied. En als ik stel dat mensen in de zorg te weinig gewaardeerd worden, en dat er teveel van ze gevraagd wordt; dan zeg ik dat uit de dagelijkse praktijk die ik meemaak. Een praktijk waarvan het bedrijfsleven niet of nauwelijks weet van heeft, en dus verminderd recht van spreken.

  De suggestie dat ik er de kantjes vanaf zou lopen is voor mij de grootste belediging. Hoeveel luiers heb jij in je hele carriëre moeten verschonen van pubers? Die ook nog eens onvoorspelbaar gedrag vertonen? Hoevaak ben jij in functie ondergekotst door iemand die een epileptische aanval krijgt? Hoevaak heb jij met je handen in het haar gezeten, omdat iemand zijn handicap zat was? Hoevaak heb jij een ontzettend groot en log persoon ervan moeten weerhouden om een klein kind te grijpen? In hoeveel gewelddadige ruzies tussen 16-jarigen met ADHD + hechtingsproblematiek heb jij moeten ingrijpen?
  Er zit verschil tussen werken en HET WERK DOEN, Edward. Iemand met een 14-urige werkweek in de zorg heeft met gemak een zwaardere baan dan jij met je 60-urige werkweek op kantoor ooit zou kunnen voorstellen. Werken is meer dan uren maken, Edward.

  Reactie door Jan Breur — zaterdag 26 februari 2005 @ 0.15 uur

 42. @Jan Breur
  Waar haal jij vandaan dat ik jou beschuldig dat jij de kantjes er vanaf loopt? Jij bent degene die generaliseerde en stennis maakt over die directeuren.

  Je bent lid van een team en je doet je job en als je baas zich drukt en zijn verantwoording niet neemt dan moeten jij en je collega’s er wat van zeggen/doen.

  En als je het niet leuk vindt wat je doet moet je wat anders zoeken. Iets wat je beter ligt.

  Trouwens, een maat van mij werkt in de zorg en een aantal van zijn collega’s drukken wat te vaak hun snor. Deze gasten zijn lui, willen zo weinig mogelijk doen en zo vroeg mogelijk weer naar huis gaan. Met als gevolg: teveel werkdruk op de mensen die wel willen werken, die wel wat van hun leven willen maken, die wel verantwoordelijkheidsgevoel hebben met als gevolg extra ziekmeldingen. Oplossing: dringend verzoeken om verbetering of ontslaan en gemotiveerd personeel aannemen.

  Voer daar maar eens actie voor.

  ps ik heb jarenlang in en spoelkeuken van een ziekenhuis gewerkt en daar zat ik wel degelijk af en toe in de kots te graaien. En daar is het zwaar maar niet te vergelijken met de tropenjaren die ik achter de rug heb (veel stress, hyperventilatie etc) en wellicht nog komen.

  met vriendelijke groet,

  Edward

  Reactie door Edward — zaterdag 26 februari 2005 @ 2.41 uur

 43. Edward;

  Ik heb ook in de zorg gewerkt; en ik kan je ook zeggen; dat het verhaal van Jan helaas in veel gevallen wel opgaat. heb je dan ook niet het nieuws gelezen over de salarissen van bepaalde directeuren? Sommigen verdienen nog meer dan onze premier en onze ministers. En die draaien ook heus wel die 50 of 60 uur. Sommigen worden ook nog eens met de dood bedreigd. Maar goed…ze zijn de schade aan het inlopen. Maar waarom altijd meer…waarom gewoon niet een keer minder? Of kunnen ze hun energierekening soms amper betalen?

  Er zijn goede directeuren en managers; maar die lijden ook onder de prestatiedwang van aandeelhouders en besturen. lees het stuk van Alexander hierover maar eens. Een goede directeur praat ook wel eens met mensen van de werkvloer. Zeg; heb jij dat wel eens gedaan? Praten met je werknemers; de stagiares en de bewoners? Of zit je ook alleen maar achter je papieren en tabellen.

  Reactie door ReneR — zaterdag 26 februari 2005 @ 14.44 uur

 44. @ReneR

  70% van mijn tijd op de werkvloer dus ik zie en hoor wel eens wat.

  Het is natuurlijk onnodig om te zeggen dat er veel mensen rondlopen die hun geld niet waard zijn. 100.000 euro voor een directeur in een rusthuis? Hoe wilt hij dat terugverdienen? 40.000 tot 50.000 zou voor een senior directeur genoeg moeten zijn. In de zorgsector heb je overigens geen aandeelhouders (tenzij geprivatiseerd natuurlijk)
  Ik denk eigenlijk dat het gekomen is dat er op een gegeven moment hard werd geroepen dat de salarissen van managers/ambtenaren in de publieke sector gelijk moest worden getrokken met het bedrijfsleven. En o ja die 60 vrije dagen daar moesten ze vanaf blijven. Wat krijg je dan? Het geld moest ergens vandaan komen.
  Alsof een manager van een rusthuis onder dezelfde druk staat als een manager bij bv Philips. Het is een beetje moeilijk om zo’n manager/directeur te ontslaan. Arbeidsrecht enzo.

  Groet,
  Edward

  Reactie door Edward — zaterdag 26 februari 2005 @ 15.40 uur

 45. Beste mensen ,
  De stelling is weer achterhaald.
  Het wordt VVD want ze hebben het paradepaardje weer van stal gehaald.
  En echt hij gaat het redden.Want zelfs ik (100% anti VVD) heb een zwak voor Wiegel.Jammer alleen dat het geen SP-er is.
  Verder wil ik jullie vragen ook goed op te letten.Ik kom steeds meer web-logs tegen die er een hot-item van maken de SP zwart te maken.Ja.ja de VVD is goed bezig hoor,dom zijn ze zeker niet.Alleen jammer dat SP niet van zulke truckjes houd.
  En waarom niet???????? Daar zijn we nu net te netjes voor.
  Een partij die altijd fair play speelt.
  Dus van een zorg zijn we af,we weten de uitkomst al in 2007
  VVD/PVDA

  Reactie door anita — zaterdag 26 februari 2005 @ 16.28 uur

 46. @ Edward. Werken in een spoelkeuken is iets anders als werken in de zorg, al bevond die spoelkeuken zich dan in een ziekenhuis.
  Wat je verder zegt snijdt wel hout, je blijkt minder elitair te zijn dan ik je had ingeschat. Excuus hiervoor.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.26 uur

 47. wholesale

  thanks for the info.

  Trackback door wholesale — maandag 24 april 2006 @ 5.51 uur

 48. shower curtains

  It is a complete source of knowledge.

  Trackback door shower curtains — woensdag 26 april 2006 @ 17.27 uur

 49. wedding speeches…

  Anybody who is looking for information must visit this website.

  Trackback door wedding speeches — woensdag 17 mei 2006 @ 19.37 uur