Maagdenhuisbezetting

Het Maagdenhuis is vanavond bezet en gebarricadeerd door studenten die protesteren tegen het kabinetsbeleid.

Staatssecretaris Rutte wil ‘leerrechten’ introduceren, maar de studenten spreken terecht van ‘studierantsoen’. Een groep van zo’n 200 studenten heeft de moed gevat om in actie te komen en hebben zich verschansd in het legendarische Maagdenhuis.

Het collegegeld kan gaan oplopen tot 4500 euro per jaar. Onderwijs weer alleen voor de rijken?

Dit plan is afkomstig van een student(?) die zelf 7,5 jaar heeft gestudeerd en daar, volgens zichzelf, heel veel profijt van heeft gehad!

Ons Kamerlid Fenna Vergeer was vanmiddag aanwezig bij de protesten en heeft de actievoerders bemoedigend toegesproken. Ze confronteert Rutte morgen met de onrust in studentenland tijdens het wekelijkse vragenuurtje. En je kunt uiteraard online met haar in discussie over dit onderwerp.

Studenten en Fenna: zet ‘m op!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 28 februari 2005 :: 22.36 uur

76 Comments

76 reacties

 1. Diegenen die op kosten van de staat jaren konden studeren voeren nu de plannen in om zo snel mogelijk de studenten door een studie te jassen.

  Universiteiten krijgen een bonus bij snel afgestudeerde studenten dus maken alles toegankelijker en de studenten worden ontmoedigd om twee studies te doen of om zich te vormen in besturen van allerhande verenigingen.

  Ik moet als student rond komen van 220 euro per maand, en dat is nog een lening. Later hoop ik het goed terug te verdienen, maar ja mijn studie is niet zo van economisch nut dus of dat lukt…

  Je moet je als student ook kunnen vormen, binnen of buiten het studiegebied. Ik kies ervoor: heb dus geen bijbaan en loop vertraging op. Dubbel financieel gelach. Velen zullen het niet doen en daardoor krijgen we niet meer weerbare, ervaren en breedopgeleide mensen voor onze ‘kenniseconomie’.

  Het schijnt dat er ontruimd gaat worden. Nou dan hoop ik dat het Plein morgen VOL staat. Ik leg er mijn scriptie zeker voor neer!

  Reactie door Renske — maandag 28 februari 2005 @ 22.59 uur

 2. Het is werkelijk een grof schandaal! En zo tekenend voor de mentaliteit van het huidige kabinet! Ik ben nog het meest geschrokken van het feit dat Noorda de bezetters niet steunt en dat stemt me bepaald niet optimistisch…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 28 februari 2005 @ 23.10 uur

 3. het enige positieve dat ik kan bedenken is dat revoluties meestal beginnen met studenten,
  het plan strookt ook niet met kennis-economie,
  het erge is dat balkenende ook gestudeerd zal hebben,
  de rijken kunnen weer de baantjes houden, daar zal het wel weer om gaan,
  meer aantal van dommeren waar het minder aantal van slimmeren op zal proberen te parasiteren,(net als kabinet nu)

  Reactie door Jansonius — maandag 28 februari 2005 @ 23.23 uur

 4. eindelijk!!!!!!!!! gelukkig een groep mensen die hun rechten verdedigen en niet bang zijn om als er niet naar hun geluisterd word om eens andere (geweldloze)methodes te gebruiken tegen dit aso kabinet WAT NOG NIET EENS DOOR ONS GEKOZEN IS laat dit voor iedereen een signaal zijn om eens achter het glas uit te komen en te laten zien dat we het niet meer pikken NEDERLAND IS VAN DE BURGERS .jongens en meiden sterkte !!!!!!!

  Reactie door texas henkie — maandag 28 februari 2005 @ 23.28 uur

 5. Leukste foto van de bezetting:

  http://www.farshadbashir.nl/album_showpage.php?full=&pic_id=5

  Reactie door Farshad Bashir — maandag 28 februari 2005 @ 23.29 uur

 6. hehe texas henkie, zulle wij ze af gaan lossen dan ;-)

  Reactie door Patrick — maandag 28 februari 2005 @ 23.29 uur

 7. Yes eindelijk protest barricades, het heeft al te lang geduurd.

  Reactie door Harry Sangers — maandag 28 februari 2005 @ 23.43 uur

 8. patrick als ik van mijn griep af ben .zeker!!!!!

  Reactie door texas henkie — maandag 28 februari 2005 @ 23.46 uur

 9. beterschap dan texas henkie! :-)

  Reactie door Patrick — maandag 28 februari 2005 @ 23.48 uur

 10. “Dit plan is afkomstig van een student (?) die zelf 7,5 jaar heeft gestudeerd en daar, volgens zichzelf, heel veel profijt van heeft gehad!”….

  zo zie je maar hoe relatief zo’n begrip als “profijt” is wanneer het erop aankomt solidair te zijn of enig begrip te hebben van het “samen” binnen de samenleving…

  Wat een zieke mentaliteit!

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 28 februari 2005 @ 23.58 uur

 11. Beste Jan, Dhr. Rutte heeft vast smakelijke verhalen uit zijn studententijd, lekker doorgezakt en zo! En zo hoort het toch ook, vaak voor het eerst op eigen benen je eigen grenzen ontdekken! Veel studenten hebben ook een bijbaan nodig omdat studie en boeken en een kamer duur zijn en veel ouders kunnen dat niet in zijn geheel ophoesten.Bovendien hebben veel lieden in de regering ook bijbaantjes(commissariaten,bestuursfuncties en zo).Je zou dus kunnen stellen dat studenten aan het oefenen zijn voor(schreef iemand in zijn coomentaar op de stellingen site en ik vond een heel leuke opmerking). Ook is de voorlichting van studies volgens mij niet adequaat,ik ken tenminste veel studenten die na een jaar afhaken en een andere studie gaan doen.Ook is het zoals mijn vader al zei:alles boven een zes is economische verspilling en dat zou dus de heren van VVD aan moeten spreken.Men moet eindelijk eens inzien dat wil je echt door gaan op het gebied van de kennis economie, de economie in dienst van de kennis moet komen, pas dan worden studenten en professoren geprikkeld en komen er weer eens prachtige wetenschappelijke ontdekkingen waar ons land in het verleden groot in was!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 1 maart 2005 @ 0.01 uur

 12. Telepathie…..Sabineke….?!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 1 maart 2005 @ 0.03 uur

 13. Of er geen ontruiming komt is en blijft onzeker hoor Barry!

  Goed dat je er was.

  Reactie door Renske — dinsdag 1 maart 2005 @ 0.23 uur

 14. In onze dommocratie zit in ieder een lijn…
  Zowel bij gezondheidszorg als bij (hoger) onderwijs krijg je minder voor meer geld.
  Misschien dat onze regering zich eens wat meer zorgen moet maken over de lijstjes waaruit blijkt dat ons land langzaam maar zeker wegzakt naar de grauwe middelmaat dan steeds maar terug te komen op niet echt vergelijkbare/combineerbare arbeidsproductiviteits- en werkurencijfers.
  Om over de zwaar overdreven aandacht voor mogelijke terroristische aanslagen maar te zwijgen…

  Vooral bij de studies die bijdragen aan de door ons gewenste status van kennis-economie mag (les)geld nooit een belemmering zijn of worden voor gemotiveerde toppers in spé… en het zou ook niet onverstandig zijn om een groter deel van die toppers na het afstuderen meer plaats te bieden aan de universiteiten, zodat er meer werkcolleges gegeven kunnen worden en de kwaliteit van het onderwijs weer kan gaan stijgen.
  Voor hobby-studies, die opleiden voor werkeloosheid of dienen om rijkeluiskinderen een poosje ‘van de straat’ te houden, mag wat mij betreft meer lesgeld worden gevraagd.

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 1 maart 2005 @ 0.40 uur

 15. Ze gaan de boel bestormen…
  Zie http://www.farshadbashir.nl/viewtopic.php?p=1628#1628

  Reactie door Farshad Bashir — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.02 uur

 16. ontruiming is aanstaande en Rutte wil niet meer met ze spreken

  Reactie door Renske — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.08 uur

 17. Ontruiming gaat niet zonder geweld… Fijne manier van doen!

  Mogen hier ook kamer vragen over komen?

  Reactie door Renske — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.35 uur

 18. Vorige week, tijdens een interview met Netwerk, had staatssecretaris Rutte nog, tijdens een discussie die hij voerde met studenten, de wens uitgesproken dat studenten weer wat meer “Begeisterung” (een diepgeworteld enthousiasme) zouden tonen en zelfs hen opgeroepen om in actie te komen, als universiteiten en hogescholen te weinig blijven investeren in de kwaliteit van de opleidingen. Dan toch waarschijnlijk onverwachts voor Rutte zijn een aantal studenten overgegaan tot een klassieke, lang niet meer vertoonde bezettingsactie, echter wél gericht tegen zijn plannen. Als de plannen van Rutte daadwerkelijk ingevoerd zouden worden en studenten hun studie dienen te doorlopen in hetzelfde strakke keurslijf van tijd en geld als koekdeeg dat na een uniform en robotgestuurd proces als een pak koekjes van de lopende band dient te rollen, dan kan Rutte deze studenten toch niet anders dan gelijk geven in hun meer dan gegronde redenen om actie te voeren. De plannen van Rutte zullen namelijk op geen enkele wijze ertoe bijdragen dat studenten gestimuleerd worden om vanuit een door hem zo gewenste, maar nu vooral afwezige, houding van Begeisterung hun studie (en nevenactiviteiten) te doorlopen. Bovendien zullen door de plannen van Rutte juist vooral die studies gekozen worden waaraan direct een gunstig carrièreperspectief is verbonden, dat vanuit de overweging dat de zware lening die na vier (langer wordt al onmogelijk) jaren studeren is opgebouwd, anders helemaal niet is terug te betalen. En dat nog los beschouwd van degenen die door het vooruitzicht van een mogelijk zware studieschuld besluiten om maar helemaal niet te gaan studeren.

  Studeren kost geld, zeker, maar wat gaat het later deze maatschappij kosten aan onbenut talent als voor het kunnen doorlopen van een studie niet talent in combinatie met enthousiasme, maar geld de doorslaggevende factor wordt?

  Reactie door David Tompot — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.40 uur

 19. volgens farshad is de ontruiming gade,

  Reactie door Jansonius — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.48 uur

 20. het maagdenhuis met geweld ontruimen riekt naar verkrachting!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.50 uur

 21. Zinloos geweld mag ‘s nachts wel…

  Ze ontruimen het pand gewoon…

  Reactie door Farshad Bashir — dinsdag 1 maart 2005 @ 1.56 uur

 22. nederland is hard op weg een politiestaat te worden,
  zoals elke conjuncturele dip wordt omgezet in structurele veranderingen, wordt ook elke veiligheidsdip gebruikt om structurele veranderingen aan te brengen,

  Reactie door Jansonius — dinsdag 1 maart 2005 @ 2.19 uur

 23. Zouden er morgen vragen gesteld worden of is er het zoveelste reces ?
  Zouden er kritische vragen gesteld worden of is het weer ‘we drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was’ ?
  Let op mijn woorden, het wordt weer vrijblijvend zwammen over theoretische begrippen…
  Terwijl het blauwzuur de maatschappij instroomt, maakt de regering zich druk over de verf die gebruikt is op de bussen.
  Morgen zeker weer geen vragen tijdens het wekelijks ‘Vragenuurtje’ of gaat het weer over de kwaliteit van de koffie in het Tweede Kamer-restaurant… ? :-(

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 1 maart 2005 @ 4.29 uur

 24. Grrr, waar is ons recht. De investering die een studie vraagt is al nauwelijks op te brengen en als ik Renske 2 lees, zouden economisch oninteressante studies langzaam doodbloeden.
  Al die mensen die niet kunnen studeren komen terrecht in de WW, waarin we ze lekker kunnen verplichten om met behoud van uitkering te werken.
  Als dit geen voorbedachte rade is voor goedkope arbeidskrachten (red. slavernij) eet ik mijn hoed op.

  Reactie door CB — dinsdag 1 maart 2005 @ 8.29 uur

 25. Ik ben het uiteraard eens met de studenten. De actie is uitstekend. Twee aanmerkingen: Ik zag de zeer grote hoeveelheden eten die ze ingeslagen hadden. Doe het slechts met water, maakt meer indruk(hongerstaking). En je moet zorgen dat het gebouw niet zomaar ontruimd wordt, vastketenen dus.

  Reactie door Maarten — dinsdag 1 maart 2005 @ 9.52 uur

 26. Werkgevers kijken doorgaans vrij kritisch naar hoe lang je over een studie doet. Voor technische studies op het HBO staat doorgaans 4 jaar en aan de universiteit 5 jaar. Als je er veel langer doet, minstens een jaar langer, dan ga je je als werkgever achter de oren krabben als zo iemand bij jou komt solliciteren. De sollicitatiebrieven van mensen die meer dan een jaar langer over hun studie hebben gedaan worden eerst maar eens even opzij gelegd. Daarna wordt bekeken wie van de anderen in aanmerking komt voor een gesprek.

  Werkgevers koppelen doorlooptijd nu eenmaal aan inzet en intelligentie. Iemand die zich tijdens de studie ervoor heeft ingezet om de studie af te ronden binnen de tijd, die zal die mentaliteit ook op het werk hebben. En als dat lukt, dan zegt dat ook iets over de intelligentie. Zo iemand is blijkbaar goed in staat om zich snel kennis eigen te maken etc. Zo redeneren werkgevers.

  Zelf ben ik geen werkgever, maar ik weet wel hoe de afdeling recruitment van een bedrijf omgaat met sollicitaties.

  Persoonlijk vind ik dat de kwaliteit van onderwijs, zowel op de middelbare scholen als het hoger onderwijs, omhoog moet en dat een ieder de kans moet krijgen om te studeren. Ook vind ik het belachelijk dat mensen die we aan de universiteiten opleiden in eigen land geen onderzoeks-betrekking kunnen krijgen en dat in plaats daarvan goedkopere krachten uit het buitenland worden gehaald.

  Reactie door Techneut — dinsdag 1 maart 2005 @ 10.29 uur

 27. Toch prachtig dat Rutten, na zijn oproep van vorige week aan de studenten om meer in aktie te komen, nu al op zijn wenken wordt bediend.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 1 maart 2005 @ 10.51 uur

 28. Hallo Jan,
  Jammer dat het alweer voorbij is. Een toch wel wat gewelddadig aandoende inbruik op ons grondwettelijk recht van vrije meningsuiting, zo te zien.
  Het verzet neemt zienderogen toe, – er zijn nu bijna dagelijks acties en demonstraties tegen dit blunderkabinetsbeleid.
  Het moet toch uiteindelijk lukken ze ten val te brengen.
  Tot dan blijven we doorgaan, op verschillende plaatsen en tijden, voor een herstel van de solidariteit.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door amita — dinsdag 1 maart 2005 @ 10.51 uur

 29. he dit is een test

  HAHAHHA

  Reactie door test — dinsdag 1 maart 2005 @ 11.24 uur

 30. Hoop dat er nu eindelijk eens meer mensen in opstand komen tegen de bezuinigingen en achterlijke regelingen van dit Rampenkabinet!!! Nu de studenten, ik hoop dat de zorgsector snel volgt!

  En Rutten… Tja… Laat hem de studie die hij gevolgd heeft maar eens doen in het tempo dat hij nu zelf voorschrijft… Kijken of ie dan nog zo’n grote bek heeft!

  Reactie door Mirella — dinsdag 1 maart 2005 @ 11.26 uur

 31. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.
  Nu al is het supermoeilijk om een nieuwe huisarts of tandarts te vinden. Hoe zal dat zijn als over tien jaar alleen dat kluitje wiens pa genoeg geld had de praktijk ingaat?

  Reactie door woody — dinsdag 1 maart 2005 @ 12.59 uur

 32. @ Woody: niet alleen voor tandarts of huisarts hoor. Ook talenstudies worden de strot afgeknepen (zeker door de nieuwe BA-MA structuur = bezuiniging). Er zijn in Groningen maar 30 studenten Nederlands gestart dit jaar. Daarvan wordt gemiddeld 10 % leraar. Dus wie gaat ons leraren verzorgen? Of mogen die ook een niveautje naar beneden?

  Reactie door Renske — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.05 uur

 33. @Mirella: Rutte heeft zeven jaar gedaan over zijn studie geschiedenis. Een studie die een bepaald slag mensen aantrekt ( JP, Rutte, Sörensen )waar ik niet blij van wordt. Een beetje een feeststudie, net als rechten. Alleen vergeet meneer Mark dat b.v een studie basisarts al zes jaar gaat duren en nog eens tot 6 jaar specialisatie! Gaan we straks onze chirurgen uit het buitenland importeren of zijn deze studies alleen nog toegankelijk als pa meer dan twee keer modaal verdient? We gaan zo weer terug naar de tijden van de plaatselijke notabelen die hun kinderen kunnen laten studeren terwijl het gemene volk de @%$klussen in dit land mag opknappen….

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.06 uur

 34. Des te meer wordt maar eens bewezen dat de overheid de mens niet meer beschouwd als sociaal wezen, maar als productiemiddel. Walgelijk!

  Leuk dat het maagdenhuis weer bezet is!

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.23 uur

 35. @ David Tompot (20):

  Goed betoog, David Tompot! Helemaal mee eens. Die oproep van Rutte tot meer inzet en actie van studenten vond ik eigenlijk nogal ongeloofwaardig. Het is dus maar goed dat hij meteen een koekje van eigen deeg kreeg (om in jouw beeldspraak te blijven).
  Jammer dat de bezetting van het Maagdenhuis zo kort heeft geduurd, maar hoopgevend dat zoiets eindelijk weer eens gebeurd is!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.35 uur

 36. Het Maagdenhuis is een symbool voor mij. Ik was jong tijdens die eerste bezetting en vandaar komt de slogan: DIT IS HET BEGIN, WIJ GAAN DOOR MET DE STRIJD!
  De ontruiming viel te verwachten, maar wat opviel was het zinloze geweld dat door de politie gebruikt werd. Waarom niet de demonstranten één voor één los gemaakt en afgevoerd? Zonder geweld. Dat kan, is eerder gedaan. Dit ging mij echt te ver.

  Rutten lijkt een joviale vent. Misschien is hij dat privé ook wel zo, maar zakelijk gezien is het een geweldige KNURFT.

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.47 uur

 37. @ Opa:

  Waarschijnlijk wel ja… Stond net in de volkskrant dat al 20% van het personeel van de universiteiten uit het buitenland komt, bij technische zaken zelfs 32%!!
  Als ze zo doorgaan is straks het studeren alleen weer voor de rijken weggelegd… :?
  Schiet zo lekker op met die kenniseconomie… ;)

  Reactie door Mirella — dinsdag 1 maart 2005 @ 14.05 uur

 38. Studenten mogen wat mij betreft best wat meer gaan lenen, voorwaarde is wel dat de aflossingsregelingen van de overheid net zo schappelijk blijven zoals die nu zijn. Probleem is wel dat 18 jarigen er tegen op zien om flink rood te gaan staan alhoewel menig puber zijn mobiele telefoonrekening moet terug betalen. Mij bevalt het Australische model wel: aflossen op basis van het latere profijt van de studie.
  En als studenten het te druk vinden in hun collegezaal: Uni Maastricht is niets voor niets tot de beste uitgekozen!

  Reactie door Opheffer — dinsdag 1 maart 2005 @ 14.15 uur

 39. Studenten mogen wat mij betreft best wat meer gaan lenen, voorwaarde is wel dat de aflossingsregelingen van de overheid net zo schappelijk blijven zoals die nu zijn. kiik ook es op http://flashdancepeace.web-log.nl/ en geef je mening

  Reactie door reddevil — dinsdag 1 maart 2005 @ 14.56 uur

 40. Reddevil, leuke herhaling van zetten maar op de site waar je naar toe linkt zie ik niets wat met dit onderwerp te maken heeft.

  Reactie door Opheffer — dinsdag 1 maart 2005 @ 15.07 uur

 41. Fenna en Venrik deden het goed. Ze zijn boos. En de studenten ook. Waar haalt die Rutte het vandaan dat de studielast 20 uur is? Dat is echt vette bullshit, maar misschien projecteerd hij zijn eigen ervaring op de studenten van nu!

  Reactie door Renske — dinsdag 1 maart 2005 @ 15.31 uur

 42. @ 43 Renske,
  20 uur per WAT? Per dag is enigszins overdreven, maar per week lang niet… 20 uur per 2, 2 1/2 dag, dat komt aardig in de buurt…

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 1 maart 2005 @ 15.41 uur

 43. per week zei hij. (en het is uiteraard projecteert)

  Reactie door Renske — dinsdag 1 maart 2005 @ 15.42 uur

 44. Studielast van 20 uur per week? Potverdikke, ik had later met studeren moeten beginnen. In mijn tijd gingen ze nog uit van 40 uur per week.

  Reactie door Techneut — dinsdag 1 maart 2005 @ 16.04 uur

 45. Duidelijk verhaal in de Kamer van Fenna Vergeer en Dhr. Venrik! Vrees alleen dat het niet door zal dringen in de botte kop van Dhr. Rutte… ;) (En tot de rest van het kabinet uiteraard al helemaal niet!)

  Reactie door Mirella — dinsdag 1 maart 2005 @ 16.21 uur

 46. Ik vindt dat deze bezettende studenten helemaal gelijk hebben. En de heer Rutte zei zo mooi op TV, dat hij mss ook wel wat druk had kunnen gebruiken. Blijkbaar heeft hij in die 7,5 jaar niet echt veel geleerd. Net zoals dat van zoveel kabinetsgangers lijkt te zijn ;-))

  Reactie door RedStar — dinsdag 1 maart 2005 @ 17.17 uur

 47. Kan Jan de Wit de studenten geen juridische bijstand verlenen?
  Rutte zelf heeft de studenten (enkele weken geleden) in Netwerk opgeroepen te demonstreren.Opruiing?

  Reactie door Piet — dinsdag 1 maart 2005 @ 17.52 uur

 48. Zullen er dan bij die studenten nog veel maagden zitten?:-)

  Reactie door ReneR — dinsdag 1 maart 2005 @ 18.46 uur

 49. In landen zoals Egypte,Dom.republiek, Malta en zelfs Belgie is studie van de kleuterschool tot de universiteit gratis.

  Kan het rijke Nederland dat dan niet ?

  Reactie door Lambert — dinsdag 1 maart 2005 @ 18.51 uur

 50. ik ben toch zeker niet gek, nederlanders willen toch overal voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 1 maart 2005 @ 19.02 uur

 51. balkenende gestudeerd? Ja, op de kleuterschool zeker, veel hoger onderwijs heeft hij volgens mij niet gevolgt.
  Hij snapt niet eens waarom het moeilijk is uit te leggen dan de gewonen man meer moet werken voor het zelfde geld en zelf niks meer doen en je zelf 30% loonsverhoging toekennen.

  Als het iq van balkenende de buiten tempartuur zou wezen hadden we nu een elfsteden tocht gehad.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 1 maart 2005 @ 19.26 uur

 52. Ik vind dit altijd een lastige discussie.

  Investeren in de toekomst (scholieren en studenten) is een goede zaak en zeer belangrijk voor de maatschappij, zeker met het oog op de kennis-economie. Aan de andere kant vraag ik me wel eens af of het echt goed is dat studenten b.v. meer dan 5,5 jaar over een 4-jarige studie doen. Goed, ze doen er misschien van alles naast (ook lang niet allemaal trouwens), maar ik vind meer dan 5,5 jaar wel erg lang. Dat is dan bijna de helft van de studie. Dan vraag ik me af of je de doorlooptijd van de studies niet moet verlengen.

  Ik vind dat onderwijs in principe gratis moet zijn en als je langer over een studie doet dan de vastgestelde doorlooptijd, dat je dan een eigen bijdrage levert, in die zin dat je het collegegeld leent van de overheid.

  Reactie door Nathan — dinsdag 1 maart 2005 @ 19.42 uur

 53. Nederland altijd een voorbeeld.

  Vrijwel het enige land in het (beschaafde) West-Europa durft de vijand te zijn van de jeugd door voor de gewone mens en zijn gezin torenhoge barrières op te werpen om hun kinderen te kunnen laten studeren
  Ook in geen land in deze regio wordt het willen leren op zo een danige wijze onmogelijk gemaakt of bemoeilijkt voor de lagere inkomensklassen, en als zij toch willen meedoen, deze te veroordelen tot schuld of andere keuzes voor hun kinderen dan de beste.
  Schoolgeld, maar zelfs ook extra financiële bijdragen voor boeken, zijn absoluut uit den boze en ook niet in die zin toetsbaar aan onze burenlanden of toetsbaar aan onze eigen doelstellingen ten aanzien van onderwijs.
  Dit geldt voor mij niet alleen tot aan middelbaar schoolonderwijs maar ook tot en met hoger en universitair.

  Nederland is dus niet altijd een voorbeeld.

  Reactie door Tom — dinsdag 1 maart 2005 @ 21.08 uur

 54. nederland is nog geen voorbeeld voor zichzelf. laat staan voor anderen,
  en wat een verbeelding, voorbeeldfunctie, het mocht wat, denk dat de meeste landen hun eigen plan wel trekken, zonder de maffe hollandse voorbeeldfunctie,
  zijn we het centrum van de wereld soms?
  die leipe voorbeeldfunctieleipheid moet snel de wereld uit.

  Reactie door Jansonius — dinsdag 1 maart 2005 @ 21.22 uur

 55. Normen en waarden zijn een selectief begrip van het kab.balk.,

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 1 maart 2005 @ 21.49 uur

 56. Ik ben sinds 2004 weer student. Daarvoor heb ik 5 jaar gewerkt, maar besloot alsnog een diplomaatje te halen. Ik kan je vertellen dat de werkdruk bijzonder hoog ligt en de bijbanen niet voor het oprapen. Met de basisbeurs + volledige lening is het echt net aan te redden. Maar ik heb dan ook hele lage vaste lasten en dat is uitzonderlijk en een gelukkie.

  Ik heb van alles geprobeerd, maar ik red het gewoon niet om én te werken én al mijn huiswerk/opdrachten af te krijgen én mijn colleges te volgen.

  Natuurlijk verschilt dit per studie, want ooit heb ik een jaartje SPH gedaan en daar hoefde ik niet echt mijn best te doen. Maar als aankomend journalist heb je het bijzonder druk!

  Ik kan het me qua leeftijd gewoon niet veroorloven om er langer over te doen, maar kan mij best voorstellen dat het soms nodig is.

  Reactie door Xaviera — dinsdag 1 maart 2005 @ 22.44 uur

 57. En wat gaf Rutte nu als antwoord op tv vanavond met een gezicht als DROEF de hond.
  Ze mogen al hun studie die nu 4 jaar duurt ,doen in 5 1/2 jaar.
  En toch zijn de studenten niet tevreden.De studie verwatert.
  Nee Rutte ons geld vloeit weg als water.
  Jammer dat het journaal ook altijd uitzend wat de partij wil die aan de macht is.
  Leugens dus

  Reactie door anita — dinsdag 1 maart 2005 @ 22.47 uur

 58. @24 (ter aanvulling op 24)

  of om de kas te spekken., van http://www.onzinboetes.nl

  In januari werden 3300 fietsers bekeurd wegens rijden zonder achterlicht, maar kregen er prompt een extra boete van € 50,- bij wegens het niet kunnen tonen van de ID-kaart. De identificatieplicht, die bedoeld is om terroristen op te sporen, wordt door politie en justitie nu misbruikt om onschuldige fietsers/weggebruikers financieel te plukken.

  Reactie door Jansonius — woensdag 2 maart 2005 @ 0.50 uur

 59. Citaat voor de heer Rutte, uit “Om de vrijheid” het nieuwe liberale manifest:

  Er is studiefinanciering van zodanige hoogte dat de student voor zijn levensonderhoud niet afhankelijk is van bijbaantjes. Daarbij kan ook worden gedacht aan een goed functionerend leningensysteem.

  Met een collegegeld van EUR 4.500,00 of “een goed functionerend leningensysteem”? Het wordt denk ik eens tijd dat hij zijn eigen verkiezingsprogramma gaat lezen…….

  Reactie door Erik van Donk — woensdag 2 maart 2005 @ 2.26 uur

 60. 4500 euri moet je alleen gaan betalen na 5.5 jaar studeren. Is dat zo asociaal? Techneut zal wel een serieuze studie hebben gedaan want toen ik economie studeerde aan de RuG waren er maar 6 uur colleges in de week en de rest mocht je zelf invullen.

  Reactie door Opheffer — woensdag 2 maart 2005 @ 9.15 uur

 61. Er zijn studenten die nog steeds vastzitten. Al vrijgekomen studenten vertellen dat er geen rechtsbijstand werd verleend maar ook geen medische hulp. KAN DIT?

  Reactie door Renske — woensdag 2 maart 2005 @ 10.36 uur

 62. Geen rechtsbijstand, en geen medische hulp? Dat zou niet moeten mogen! Lijkt mij in strijd met de wet…

  Reactie door Jan Breur — woensdag 2 maart 2005 @ 11.40 uur

 63. (63)(64)alleen strikt noodzakelijke hulp word gegeven .rechts bijstand krijg je wel.wel kan alle contact met de buitenwereld verboden worden tot voorgeleiding bij de rechter commissaris .waarbij bijv ook ondergoed en sokken niet verschoond mogen worden . zo zie je maar bek houden ,of de bak in . dat is het huidige nederland

  Reactie door texas henkie — woensdag 2 maart 2005 @ 12.28 uur

 64. e-mail aan burgemeester Cohen,
  ——————-

  Geachte heer Cohen,

  als nuchtere Fries klim ik niet snel in de pen, maar oprechte boosheid over de ontruiming van het maagdenhuis brengt mij hiertoe.

  De beelden die de media toonde van de ontruiming van het maagdenhuis doen mij als oud ME lid pijn. Wat ik gezien heb is dat jonge mensen, terwijl ze geboeid waren, geslagen en getrapt werden. Dat er ontruimd werd zal zijn wettelijke basis hebben, het slaan en trappen van geboeide mensen is iets wat absoluut niet past in onze rechtsstaat. Ik ga er van uit dat er tegen de betreffende politieambtenaren een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek zal worden ingesteld. Het proportionaliteitsbeginsel is hier met voeten getreden. Deze manier van optreden roept verzet op en lokt tegengeweld uit, om over het imago van de politie maar te zwijgen.

  Een tweede aspect waar ik uw aandacht voor vraag is het cellentekort bij Amsterdamse politie. Regelmatig worden mensen vroegtijdig op straat gezet omdat er een gebrek aan celruimte is. Nu blijkt er plotseling plaats te zijn voor tientallen studenten en waarvan vele in voorlopige hechtenis zijn genomen op basis van een verdenking van vernieling. Dit is in mijn optiek totaal buiten proporties. Als de Amsterdamse politie alle burgers waarvan zij vermoeden dat ze mogelijk bij vernieling betrokken zijn geweest in verzekering zou stellen dan werd het wel erg druk in de arrestantenverblijven. Hier is sprake van een machtsspel en dat is iets waar de politie zich niet voor zou moeten lenen. Het opsluiten van weerbarstige studenten is iets wat nare associaties bij mij oproep.

  Bij deze doe ik een beroep op uw verantwoordelijkheid als korpsbeheerder, burgemeester en fatsoenlijk politicus dit optreden te veroordelen en passende maatregelen te nemen.

  Een reactie stel ik op prijs,
  met vriendelijke groet,

  Sjoerd Bloem.
  Politieambtenaar en vader van een student.

  Reactie door Sjoers — woensdag 2 maart 2005 @ 13.43 uur

 65. Wauw, mooie brief.

  Mn vriendin zit nog steeds vast, en dat is echt geen crimineel, wel een onbezonnen idealist die opstraat gezette asielzoekers helpt of nu dus in het Maagdenhuis bezet. Niet voor zich zelf maar voor de toekomstige student in Nederland. Dat dit in Nederland niet altijd op prijs gesteld wordt begrijp ik, maar deze reactie is volstrekt buiten proporties.

  Het doet me erg pijn om te zien dat mensen in Nederland elkaar op deze manier kunnen behandelen.

  Reactie door klaas — woensdag 2 maart 2005 @ 14.39 uur

 66. Verplichte rechtsbijstand gaat pas in, als je in verzekering wordt gesteld. Dan wordt het advocatenpiket verwittigd. (Inverzekeringstelling gaat pas in na 6 uur verhoortijd tijdens kantooruren, dus in dit geval op 1 maart om 15.00 uur).
  Maar ook na inschakeling van het piket kan een advocaat natuurlijk meestal niet stante pede bij je zijn. Wel komt altijd een advocaat langs vóór inbewaringstelling (verlenging van de voorlopige hechtenis na drie dagen). De vraag is, of het zo ver zal komen.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 2 maart 2005 @ 15.46 uur

 67. 17:45

  Er zitten nog verschillende mensen vast… wordt er nog iemand wakker bij de SP?

  Reactie door Sjoerd — woensdag 2 maart 2005 @ 17.47 uur

 68. Wat heeft het trouwens voor zin om alleen een maagdenhuis te gaan bezetten.

  Wat er bezet moet worden is de 2e kamer en het koninklijk huis.
  En dan direct hupatee; wegschoppen dat ondemocratische corrupte tuig.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 2 maart 2005 @ 23.34 uur

 69. Studeren voor de rijken? nee, voor de ijverigen!!
  5,5 jaar is ruim voldoende om een studie af te ronden! Als student heb ik geen zin om na mijn studie ook nog eens op te moeten draaien voor de studiekosten van mijn luie, ongemotiveerde en profiterende medestudenten.
  Sociaal? Ik dacht het niet! Alles moet altijd maar een cadeau uit Den Haag zijn… dus wie zijn er uiteindelijk de dupe? Mensen die WEL in staat zijn om normaal een studie te volgen!
  Dank u meneer Marijnissen, voor het aanmoedigen van luiheid en het uitbuiten van de brave burger!

  Reactie door Boeit dat? — donderdag 3 maart 2005 @ 10.57 uur

 70. 66 Sjoerd Bloem. Het hemd is, als altijd, nader dan de rok. In Uw ME tijd zal het zijn voorgekomen dat er, al dan niet op commmando, flink op los werd gerost. Daarvoor gaan de meeste ¨gewone¨ politiemensen tenslotte bij dit onderdeel. Van nobele bedoelingen tot meerdere eer en glorie van de gehele mensheid heb ik nooit veel gezien. Al moet ik toegeven dat er ook heel wat getolereerd wordt, gezien de mateloos brutale provocaties van tegenwoordig. Omdat Uw zoon student is en geconfronteerd werd of kan worden met gewelddadig politieoptreden komt bij U de behoefte tot nuanceren boven. Dat is mooi.

  Reactie door William — donderdag 3 maart 2005 @ 13.02 uur

 71. Marijnissen,

  dit valt me weer van je tegen!!! Het collegegeld loopt tot 4500 euro op als je meer dan 5,5 jaar studeert. Dat mag je er best bij zeggen!

  De groeten, marijn

  Reactie door marijn — zaterdag 5 maart 2005 @ 11.00 uur

 72. Zelf ben ik nu 4 jaar student en hoop mijn studie dan ook dit jaar af te ronden. Als ik hoor dat studenten de basisbeurs van € 228,- te weinig vinden, ontplof ik bijna. Bijna 500 oude nederlandse guldens krijg je. DIT IS EEN GIFT!! Wij als studenten kunnen en MOETEN gewoon werken naast onze studie dit is namelijk ook goed voor je ontwikkeling.
  Vergeet niet dat er mensen zijn die dit geld veel beter kunnen gebruiken. In plaats van alsmaar te klagen moeten we eens naar ons zelf kijken. 7,5 jaar over je studie doen is dat niet een beetje lang????

  Reactie door Arnold — maandag 7 maart 2005 @ 12.48 uur

 73. Bah sp gevoelige studenten met een iq van 82!
  Hij kost 20.000 euri per jaar ,kraamt al een hoop maoistische onzin uit die hem al op de basisschool door die linkse leerkrachtjes zijn ingeprogrammeerd ja die onzin wat ze kritiekloos in zich opnemen,het is gewoon ondankbaar om als meelopertje nog meer zorg op te eisen en tot sint juttemus kunnen studeren op kosten van de werkman om vervolgens te claimen na hun cariere bij een politiekwetenschapsburo nog op te komen voor die zelfde werkman.
  Als je soms ziet wat de sp voor een mensen vooral op lokaal nivo in de politiek heeft zitten moet ik af en toe toch wel lachen

  Reactie door exponent — vrijdag 11 maart 2005 @ 15.05 uur

 74. En trouwens ik hoop dat jullie allemaal uit een vuilnisbak
  komen aan het eten Mbt die zogenaamde kenniseconomie(gebakken lucht)en nog meer van die luchtkastelen’s .
  Ik kom strakt aan het werken voor een stel corky’s die met hun studie over kennis denken te beschikken waar anderen wat aan zouden moeten hebben maar geloof me, Bedrijven die wat aan kennis hebben doen hier al heel lang aan lang voordat de politieke kretologen hiermee kwamen en dit aan bedrijven en beter gezegd een hele economie opdringen.
  trouwens waar krijgt zo’n cork les van ….?als het aan die mensen had gelegen keken we vandaag de dag nog naar een zwart wit tv

  Reactie door exponent — vrijdag 11 maart 2005 @ 15.38 uur

 75. Hallo,

  graag wil ik even een reaktie kwijt over het voorstel van van Rutte over
  het feit dat hij studenten wil laten afstuderen binnen 5 en een half
  jaar en anders een (extreem) hoog collegegeld er tegenover zetten mocht
  een student meer tijd nodig hebben.

  Ik vind het absurd dat van Rutte van plan is studenten te verplichten
  (want daar komt het wel op neer gezien het voor de meeste studenten
  onmogelijk is het absurde verhoogde collegegeld-bedrag te betalen)
  binnen 5 en een half jaar af te moeten studeren. Zoals al genoemd is in
  verscheidene onderzoeken gaat dit naar alle waarschijnlijkheid betekenen
  dat er veel studenten af gaan vallen/stoppen met studeren, of niet voor
  hun Master-opleiding meer gaan (die kans is er voor mij ook namelijk),
  geen tweede studie kunnen doen, moeilijker bestuursfunkties uitoefenen,
  in problemen komen mochten ze een verkeerde keus gemaakt hebben qua
  opleiding, etc.

  Wat helemaal hypocriet is, is dat van Rutte zelf ZEVEN (!) jaar over
  zijn studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden heeft gedaan.
  (wisten jullie dit al???, dit wilde ik graag namelijk even kwijt)

  Mochten jullie nog mee doen aan protesten, zoals op 27 april, noem dit
  a.u.b. in de tegen-argumenten tijdens de protesten of besprekingen,
  zodat mensen weten hoe hypocriet de heer van Rutte is. Hij had op z’n
  minst zelf een goed voorbeeld voor studenten kunnen zijn door in 4 jaar
  af te studeren.
  Het hele systeem moet gewoon van de kaart want dit gaat de Nederlandse
  economie meer kosten, helemaal op de lange termijn, dan het uiteindelijk
  op zou (moeten) brengen.

  Zo, dit wilde ik even kwijt, en mochten jullie meedoen aan komende
  protesten alvast sterkte gewenst.
  m.v.g.
  Gerard Velthuis

  Reactie door Gerard Velthuis — dinsdag 26 april 2005 @ 1.59 uur

 76. sports betting…

  comparators ledge medallion bite autistic beads jumpy Rosenblum odds calculator http://odds-calculator.extra-sport-betting.com/

  Trackback door sports betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.29 uur