Jan Smit

Jan(tje) Smit was gisteren te gast bij Barend en Van Dorp.
De negentienjarige Volendammer werd gevraagd of ie iets heeft met geschiedenis.

‘Wat doe jij op 4 mei? Om acht uur?’, was de vraag van Frits Barend.
Jan: ‘Dan lig ik nog op bed.’

Het was even stil. Hoorden we dat nou goed?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 17 maart 2005 :: 10.53 uur

90 Comments

90 reacties

 1. :-)
  Duidelijk een kind van het digitale tijdperk.
  Wat zou hij om 20.00 uur doen?

  Hier zitten we sinds jaar en dag na het avondeten bij elkaar. Praten over geschiedenis, wat er in onze familie is gebeurd in de oorlog, wisselen meningen uit over andere oorlogen ed, en houden heel bewust een tijd van stilte.
  Tien de kinderen klein waren gebruikten we een kaars om de aandacht wat gevangen te houden, nu zijn de jongsten 9 en kunnen de stilte opbrengen.

  5 mei wordt door ons als bevrijdingsdag ook door geschiedenis omgeven.

  Reactie door Molly — donderdag 17 maart 2005 @ 10.58 uur

 2. Maar we kunnen binnekort wél zien hoe Jantje Schmidt iedere middag om kwart over twaalf warm eet. En dat-ie boodschappen doet! Zo.

  Reactie door PietjeBell — donderdag 17 maart 2005 @ 11.03 uur

 3. Tja, hieruit blijkt weer eens, hoe belangrijk geschiedenis is in het onderwijs. Dit vak heeft tegenwoordig een marginale plaats. De verwaarlozing hiervan in de afgelopen decennia heeft schrikbarende vormen aangenomen. Het is onvoorstelbaar, hoe weinig historisch inzicht en feitenkennis jongeren tegenwoordig gewoon niet hebben, omdat die hun niet zijn bijgebracht, terwijl die in mijn schooltijd vanzelfsprekend waren. En algemeen bekend is: het kennen van de geschiedenis is essentieel om de hudige samenleving te kunnen begrijpen en de toekomstige goed vorm te kunnen geven.
  Wat dit betreft ondersteun ik ook geheel je pleidooi voor een Huis der Historie.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 17 maart 2005 @ 11.05 uur

 4. Ik hoop voor hem dat ie de vraag verkeerd begrepen heeft… :?

  Reactie door Mirella — donderdag 17 maart 2005 @ 11.06 uur

 5. Nog typischer vond ik zijn opmerking, waarom hij zich niet in geschiedenis interesseert, dat hij het te druk had omdat hij zelf bezig was geschiedenis te maken.

  Reactie door Sonja — donderdag 17 maart 2005 @ 11.07 uur

 6. We moeten Jan Smit persoonlijk niet te hard vallen, vind ik. Vanaf zijn 11e jaar op de planken, vanaf zijn 15e jaar van school af, en nu nog maar 19 jaar oud met een heel drukke agenda. Dat is natuurlijk niet doorsnee, hè?

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 17 maart 2005 @ 11.37 uur

 7. Waarom kijken jullie naar dit soort ranzige progammaas wat verwacht je nou van een jongen die op zijn 16e miljonair was is.
  oppervlakkigheid troef,hij {jantje }staat heus niet model voor de jeugd van tegenwoordig hoor.

  Reactie door ton zandboer — donderdag 17 maart 2005 @ 11.41 uur

 8. @6
  Daar ben ik het wel een beetje mee eens. Die jongen wordt al van jongs af aan door de commerciele lieden gebruikt om geld te verdienen, ik vraag me af of hij ueberhaupt een beetje de kans krijgt om zich algemeen te ontwikkelen. Net als al die andere tienersterren overigens. Ze reizen van het ene naar het andere concert, moeten hier op TV, daar op de radio, feestje hier, receptie daar en weet ik het wat.

  Ik neem aan dat de gewone schoolgaande kinderen er wel iets meer van meekrijgen. Al heb ik de indruk, als ik de kranten zo lees, dat veel gewone schoolgaande kinderen er ook niet zo bijster veel van weten.

  De tweede wereldoorlog, de tijd van de kolonien en al die dingen meer die ik vroeger nog bij geschiedenis in m’n hoofd heb moeten stampen. Ik vraag me ook af hoeveel de kinderen tegenwoordig nog weten van de geschiedenis m.b.t. Nederland en Indonesie.

  Reactie door Techneut — donderdag 17 maart 2005 @ 11.45 uur

 9. Genant….

  Gelukkig dat die stilte viel, na zijn antwoord op de vraag…is het misschien af en toe tóch stil om de juiste redenen…

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 17 maart 2005 @ 11.45 uur

 10. Hij dacht natuurlijk dat ze 8 uur ‘s morgens bedoelden…….. :S

  Anders is het wel heel erg genant en mag ‘ie wat mij betreft de ogen uit z’n kop gaan schamen.

  Reactie door IngeB — donderdag 17 maart 2005 @ 11.50 uur

 11. ik heb het ook gezien. Tuurlijk hij is 19 jaar en vind zichzelf een hele piet. Hij heeft groupies van 50 -jarige dames, maar hij is ook populair bij de jongeren, hij treedt ook op in discotheken voor jonge mensen. Tja dan doen de Tokkies ook……..
  Heel Nederland kan zien hoe hij eet, hoe hij met zijn vrienden speelt en hoe hij met zijn zussen vecht……

  Alexander

  Reactie door alexander — donderdag 17 maart 2005 @ 11.53 uur

 12. 10) Ook in dat geval is het genant…wanneer “acht uur op 4 mei” niet meteen de associatie oproept met de dodenherdenking om acht uur ‘s avonds, dan zegt dat meer dan genoeg, dunkt mij…

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 17 maart 2005 @ 11.53 uur

 13. Mijn kinderen,14 en 16, zijn niet erg onder de indruk van de herdenking 40-45,ze vinden dat er nog genoeg hedendaagse oorlogen woeden waarin miljoenen mensen,vaak onschuldige burgers de dood vinden,waarom je nog druk maken over een oorlog die meer dan 50 jaar geleden gebeurd is,je herdenkt de eerst wereld oorlog toch ook niet meer? Vooral de oorlog in Irak heeft ze bezig gehouden,met name om de reden waarom deze oorlog begonnen is door Amerika.Ze hebben heel goed door,ondanks hun jonge leeftijd,dat geld en olie belangrijker zijn dan zogenaamde vrijheid voor het Iraakse volk.Ze zijn niet onverschillig maar vinden het vaak hypociet om enerzijds te herdenken en aan de andere kant je ogen te sluiten voor dingen die nu gebeuren.

  Reactie door beppie — donderdag 17 maart 2005 @ 11.58 uur

 14. Ik vind het een heel erg flauwe vraag. Ik heb dit stukje niet gezien, maar het riekt naar een instink-vraag aan een succesvolle innemende persoon, van slechts 19, die weliswaar niet de intellectuele bagage heeft van de rest van de tafelgenoten, maar op mij, zeker geen Jan-Smit-muziek-fan, een zeker niet oppervlakkige indruk op mij heeft gemaakt.

  Reactie door Jamiro — donderdag 17 maart 2005 @ 12.00 uur

 15. 13) Veel mensen die de doden uit de tweede wereldoorlog herdenken doen dit juist omdat ze hiermee ook de huidige oorlogen veroordelen. Geschiedenis staat niet los van het heden en met “hypocriet” heeft die herdenking niets te maken (tenzij je die dag natuurlijk om 20:00 uur “op bed ligt” en alleen maar stil bent omdat je niet praat in je slaap…)

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 17 maart 2005 @ 12.08 uur

 16. is toch normaal in volendam .dat hele dorp zit aan de coke .ja en dan na 48 uur constandfeesten moet je toch een keer slapen .toch!

  Reactie door texas henkie — donderdag 17 maart 2005 @ 12.12 uur

 17. krijg je van al dat gesnuif word je moe van kan jantje ook niks aan doen kijk ook es op http://flashdancepeace.web-log.nl/ en geef je reactie

  Reactie door reddevil — donderdag 17 maart 2005 @ 12.36 uur

 18. Fijn dat we eindelijk van dat trauma afgeraken. Respect voor eenieder, zelfs Jan Smit!

  Reactie door Fluox — donderdag 17 maart 2005 @ 12.45 uur

 19. Klinkt wel wat hard van mij, maar ik ben het nu helemaal met Texas Henkie eens. Volendam is één nest van griezeligheid. Waar het kennelijk normaal is om kinderen van 12/13 jaar met Oud&Nieuw om middernacht in een overvolle kroeg te laten zitten. De brand was verschrikkelijk, maar de ouders zijn net zo verantwoordelijk als de gemeente. Jantje Smit is een Volendammer en gekker op geld en succes dan dat hij eens een beetje meer zou leren over zijn eigen land. Ik ben één keer in Volendam geweest en kom er nooit meer terug! Wat een enge plek. Net als Urk. Nee, dank u!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 17 maart 2005 @ 13.44 uur

 20. Wat dit te maken heeft met Volendam of zelfs Urk, ontgaat mij helemaal. Vorig jaar heb ik met dodenherdenking moeten werken en voor je het weet is het acht uur (20.00 uur) geweest, zonder dat er ook maar iets gebeurt is. Laat staan dat er een bewuste stilte is geweest. Daarbij komt ook nog eens dat het hier om een internationaal bedrijf gaat, met veel buitenlandse werknemers. Die hebben al helemaal niets met “onze” dodenherdenking.

  Reactie door Ad — donderdag 17 maart 2005 @ 13.58 uur

 21. tussen 8.00 uur en 20.00 uur zit een dag van verschil

  Reactie door e.krul — donderdag 17 maart 2005 @ 14.12 uur

 22. Het is niet Jan(tje) zijn fout. Het is helaas de ouders hun fout. Als je in die 18 jaar dat die jongen nu leeft, nog nooit met hem 1 dodenherdenking hebt gekeken, of hem allicht vertelt hebt dat er dan mensen worden herdacht, dan zit er toch iets mis in je opvoeding.

  Maar het gaat er bij mij eigenlijk niet in, dat je gewoon om de 4 mei heen kan heenleven. Er wordt toch elk jaar genoeg aandacht aan besteed lijkt me zo…Hij dacht inderdaad dat het over ‘s ochtends ging… ik was ook heel even een klein beetje stil. De rest van de tafel overigens ook. Niemand voelde zich geroepen om hierop door te vragen, wat me tegenviel van Jan Mulder, die normaal toch redelijk zijn mondje klaar heeft wanneer mensen een misstap begaan. Het gevoel, dat heeft geen zin, bekroop mij echter ook…

  Reactie door Bas — donderdag 17 maart 2005 @ 14.34 uur

 23. Om eerlijk te zijn begrijp ik Jan Smit wel, ik ben zelf in de veertig, maar wordt al heel mijn leven doodgegooid met de oorlog. Het was niet mijn oorlog en niet de oorlog van J. Smit. Deze oorlog moet in een historisch perspectief geplaatst worden zoals de 80jarige oorlog en de gouden eeuw.
  Ik hoef niet te herdenken, niet op 4 mei, geen bijeenkomst bij Andre H. of andere zogenaamde stille tochten. Ik vind dat een grote brok plaatsvervangende schaamte, wat ik wel wil gaan herdenken op 5 mei is dat er in Nederland de meeste joden op transport gezet zijn, dat doet geen land ons na. Bakellende durft niet zoals Verhofstad het boetekleed aan te trekken en zeggen dat wij mede verantwoordelijk geweest zijn voor massavernietiging. Maar ook dat is niet nieuw, we zullen maar trots zijn op ons mooie koloniale verleden. Gesciedenis is goed maar dan wel in de juiste proporties.

  Reactie door Jack — donderdag 17 maart 2005 @ 14.48 uur

 24. Altijd dat gezeur over die rotoorlog. Ben zelf 55 en hoor mijn leven lang al dat gezeur. Ik heb menig oorlog intussen gezien op de TV maar daar hoor je niemand meer over.
  Ben het zo beu, alsof er intussen niets ergs meer gebeurd is!

  Reactie door henk — donderdag 17 maart 2005 @ 15.16 uur

 25. …was gisteren te gast bij Barend & Van Dorp. Als deze elementen in een zin staan, dan hoef je in ieder geval geen inhoud te verwachten.

  Reactie door Nienke — donderdag 17 maart 2005 @ 15.21 uur

 26. jantje smit zal wel slaapgebrek hebben denk ik!

  Reactie door Jansonius — donderdag 17 maart 2005 @ 15.25 uur

 27. Aan de andere kant kun je je natuurlijk afvragen of er niet een kern van waarheid in zijn desinteresse zit. Waarom moet de HUIDIGE premier excuses gaan aanbieden over wat er 60 jaar geleden gebeurd is aan een land dat op dit moment werkelijk ALLE internationale regels aan zijn laars lapt?

  Holocaust was inderdaad een zwarte periode in onze geschiedenis. En er zijn veel mensen die zich minder dan netjes gedragen hebben.

  Maar ik vind het erg makkelijk dat we nu vanuit onze warme leunstoel zeggen dat onze opa’s en oma’s maar eens iets dapperder hadden moeten zijn. Mijn oma’s praten nog steeds liever niet over de oorlog, terwijl ze er redelijk ongeschonden doorgekomen zijn. Dat zegt wel iets over hoe ze aan die periode terugdenken.

  Overigens is het wel genant dat Jan Smit niet weet dat de dodenherdenking om 8 uur ‘s avonds is. Dat hoor je toch wel te weten.

  Reactie door Nepkarel — donderdag 17 maart 2005 @ 15.35 uur

 28. Ach, jullie moeten het allemaal niet zo opblazen met die uitspraak van Jan Smit. Wat moet de huidige generatie nou met een oorlog van 60 jaar geleden? Ikzelf ben ook 20 jaar later geboren na de oorlog en het was ook niet mijn oorlog. Natuurlijk hou ik mij op 4 mei ook twee minuten stil uit fatsoen en vind ik het ook heel erg wat er toen is gebeurd, maar verder heb ik er ook niks mee. Het leven gaat door en de huidige generatie moet zich op de toekomst richten, wat denk ik niet gemakkelijk wordt voor deze generatie.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 17 maart 2005 @ 15.38 uur

 29. Jan Smit bedoelt 8 uur ‘s ochtends! Weet hij veel. En bovendien, wat is er mis met in bed liggen? Was iedereen maar een Oblomov of een Jan Smit, dan zou de wereld er een stuk vredelievender uitzien. Wat is overigens nog dommer vond van Jan Smit, en ook heel gemeen, is om te zeggen dat hij Birgit van BNN zo leuk vindt, maar dat hij niets met haar wil omdat hij haar vriend Pepijn kent. Zoiets publiekelijk verkondigen, dát is nog eens onrust stoken in een goed huwelijk! Volgens mij is hij van huis uit behoorlijk blond.

  Reactie door Paul — donderdag 17 maart 2005 @ 16.04 uur

 30. Jan Marijnissen, een wijs man dient zich niet te verbazen maar eerder begrip te tonen voor iemand als Jan Smit. Vraag hem naar ‘t Hemeltje en hij weet er mogelijk meer van dan jij.

  Reactie door Paul — donderdag 17 maart 2005 @ 16.08 uur

 31. Even ter verduidelijking. Er is iemand, en misschien zijn dat er meer, die 4 en 5 mei door elkaar haalt. Laten we niet vergeten dat we op 4 mei HERDENKEN, en dan niet alleen de doden en het vreselijke geweld van de Tweede Wereldoorlog, maar alle doden door oorlogsgweld tot nu toe en op 5 mei vieren we dat op die dag de capitulatie van het Duitse Leger getekend werd en dat we niet langer een land onder bezetting waren. Wie daar niet aan wil meedoen mag dat. Ik zou wel willen vragen om dan om acht uur ‘s avonds tenminste twee minuutjes stil te zijn, of de auto aan de kant van de weg te zetten als dat kan. Muziek even uit, gewoon een klein beetje respect naar al die mensen die wel herdenken. Twee minuutjes per jaar, is dat dan teveel?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 17 maart 2005 @ 16.19 uur

 32. Dat was uiteraard een grapje van jantje.
  Die jongen toch.

  Reactie door Bart — donderdag 17 maart 2005 @ 16.20 uur

 33. @ Nepkarel (28):

  Dit soort excuses hebben niet de strekking, dat je een oordeel velt over de opa’s en oma’s. En hebben niets van doen met de huidige politiek van de Israëlische regering. De betekenis ervan is, dat je als VOLK de verantwoordelijkheid erkent voor hetgeen in het verleden is misdaan. Zoals in deze tijd nog door het Vaticaan excuses zijn aangeboden aan het Joodse volk, door de Australische regering aan de aboriginals, door de regeringen van de VS en Canada (naar ik meen) aan de Indianen, en door diverse regeringen voor de slavernij.
  Verder zijn het herdenken van de doden en de viering van de bevrijding, al gaat het oorspronkelijk alleen om de Tweede Wereldoorlog, tegenwoordig in principe gelukkig ook altijd gericht op het hedendaagse fascisme en racisme.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 17 maart 2005 @ 16.50 uur

 34. Je kan het hem niet kwalijk nemen. Hoe belangrijk het ook is om dergelijk leed niet te vergeten, denk ik dat aan de dodenherdenking met de decenia minder aandacht aan zal worden besteed.

  Reactie door Dennie — donderdag 17 maart 2005 @ 17.12 uur

 35. Wij zij ruim 20 jaar geleden op 4 mei getrouwd, we wilden op een vrijdag in mei. Op deze dag was onze favoriete lokatie nog beschikbaar, en op het stadhuis was ook nog een gaatje vrij. In deze periode was de belangstelling voor de herdekking al tanende. Halverwege jaren tachtig werd deze tendens onderkent en heeft men besloten om alle slachtoffers van oorlogen te herdenken. Om de aandacht van jongeren te trekken organisert men de volgende dag muziekfestivals.
  Verder ken uw geschiedenis, bedenk wel dat de overwinnaars de geschiedenis schrijven en als u uw historische kennis alleen van uit uw schoolperiode stamt, heeft u wel een gekleurd plaatje van de schoolsignature meegekregen. De meeste onder ons kennen de tweede wereldoorlog alleen vanuit oorlogromans en films.
  Herdenken doen we omdat we min of meer gedwongen worden. Openbaar bestuurders omdat het geagendeerd wordt, burgers omdat de media niks anders durven uit te zenden. Begrijp me goed herdenken is goed, maar zoals alles over wo2 wordt het in Nederland iets dwangmatigs.
  Verfris uw historisch besef door het boek “1000 jaar vaderlandse geschiedenis” van Peter W. Klein te lezen.

  Oh ja, mede dankzij de scholen ben ik de laatste jaren op 4 mei in het buitenland, als ik tenminste een reisje kan boeken. Want via de nederlandse touroperators is vaak alles al volgeboekt.

  Reactie door soj27 — donderdag 17 maart 2005 @ 17.40 uur

 36. Vergeet niet dat Barend & van Dorp tegenwoordig “mogelijk wordt gemaakt” door Avero-verzekeringen…Ik vond het altijd een goed programma, maar merk wel de toenemende “marktwerking” ook binnen het programma op…Jan Mulder vond ik altijd een geweldige kerel, maar de laatste seizoenen vind ik hem wel wat ambivalent binnen zijn cynisme…het wordt steeds moelijker om “bij het scheiden van de markt” (!) nog de inhoudelijke betrokkenheid te kunnen bepalen…

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 17 maart 2005 @ 18.14 uur

 37. Jantje wil in elk geval met een Volendamse trouwen, lekker vertrouwd en eigen. Niets op tegen. Maar waarom dan zo’n drukte als een Marokkaanse of Turkse jongen dat ook nastreeft?
  Half Nederland op z’n naad, Wilders, Leefbaar Rotterdam, Verdonk zij tieren er welig bij. De ene keer heet het dat allochtone jongeren een huwelijkspartner uit “eigen” land willen dan weer moet/ mag het een partner zijn die is opgegroeid in Nederland. De argumenten worden aangepast aan het doel waartoe zij dienen.

  Reactie door Wim — donderdag 17 maart 2005 @ 19.22 uur

 38. @ Wim: zolang Jantje Smit geen Volendamse uit het buitenland haalt, vind ik het best. :P

  Reactie door Daniël O. — donderdag 17 maart 2005 @ 19.32 uur

 39. Ik vind het heel goed dat de doden worden herdacht op 4 mei en hoop dat het zal blijven gebeuren zolang de generatie die onder die oorlog geleden heeft nog in leven is. Ik vind ook zeker dat in WOII dusdanig afschuwelijke dingen zijn gebeurd dat dat niet in de vergetelheid mag raken. Alleen denken veel mensen niet verder dan WOII, DAT was pas erg. Ik vind het dan ook een erg goede trend dat de herdenking de laatste jaren wordt doorgetrokken naar ander oorlogsgeweld en ik denk dat als dat gaandeweg meer wordt doorgezet de herdenking ook jongeren weer meer zal gaan aanspreken. Overigens vind ik de gevoelens van een aantal inzenders herkenbaar. Mij persoonlijk (ik ben 5 jaar na WOII geboren) komt die oorlog ook totaal m’n strot uit. Werd er vroeger ZO mee overvoerd dat ik met een soort plaatsvervangend schuldgevoel liep voor de generatie van mijn ouders nog bovenop HUN schuldgevoel, dat zo mogelijk nog erger was. Ik wou overigens dat die generatie van mijn ouders ook een herdenking zou hebben ingesteld voor de Indonesiers die een paar jaar na WOII door Nederlanders werden vermoord tijdens de politionele acties en wat ik inderdaad op dit soort herdenkingen tegen heb is de gigantische hypocrisie van sommige mensen die met gelegenheidsgezichten kransen leggen, terwijl het ze geen ruk interesseerde wat bijvoorbeeld zo’n 20 jaar later in Vietnam gebeurde.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 17 maart 2005 @ 19.59 uur

 40. hopen dat ie 8 uur ‘s ochtends bedoelde :)

  Reactie door lode — donderdag 17 maart 2005 @ 20.07 uur

 41. Ik kreeg nou niet echt de indruk dat Jantje zich zo zou laten gebruiken door “de commercie”. Ook niet dat hij te dom zou zijn voor een diploma. Nee hoor, een heel volwassen zelfverzekerd manneke met geen reet interesse voor de geschiedenis.

  Reactie door Sonja — donderdag 17 maart 2005 @ 20.13 uur

 42. Jan(tje) een keer gezien tijdens een tv opnamen in maastricht voor het zdf, hij lijkt een normale jongen met een een stel mensen om hem heen die hem zo neer zetten noem het maar een image uitstraling naar het publiek toe, die anders is dan hij in het gewone leven is, en dat het hem weinig intereseert wat er 60 jaar geleden is gebeurt mag je hem op zo n leeftijd niet kwalijk nemen.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 17 maart 2005 @ 22.46 uur

 43. Ach… altijd nog liever een jonge zanger die blijkbaar niet constant in het verleden leeft dan een politicus die zich drukker maakt over wat er hier in het verleden gebeurde dan over de vele misstanden nu…
  “Wie wil weten hoe het verleden is gebeurd, leze liefst memoires van tegenstrevers en deelt door twee. Wie wenst te weten hoe het waarschijnlijk niet is gebeurd, leze schoolboeken” (Karel Jonckheere).

  Reactie door Heraclitus VII — vrijdag 18 maart 2005 @ 0.43 uur

 44. @ Olav Meier 34:

  Waarom zou het huidge Nederlandse VOLK, voor het grootste gedeelte bestaande uit mensen die NA de oorlog geboren zijn, excuses aanbieden over iets waar ze echt helemaal NIETS mee te maken hadden, wegens niet bestaan?

  Ik vind het vrij onzinnig als iemand namens mij excuses aanbiedt voor iets dat gebeurd is voordat ik geboren ben. Net zoals ik niet van Duitse leeftijdsgenoten excuses verwacht voor wat hun nazi opa’s en oma’s gedaan hebben.

  Wij gaan toch ook niet onze excuses aanbieden aan alle zwarten in Amerika, omdat Nederlanders in een ver verleden uitvonden dat je die zwarte bosaapmensen daar in Afrika goed kon laten werken als je ze maar hard genoeg sloeg? En dat daar mooie handel in zat?

  Maxima is toch ook niet verantwoordelijk voor het regime waar haar pa in zat?

  En dan hebben we het er helemaal nog niet over dat ik het uiterst dubieus vindt om excuses over te brengen aan de Israelische regering, die zoals ik al eerder zei ongestraft VN resolutie na VN resolutie aan zijn laars lapt.

  Herdenken is overigens prima. En goed zelfs. Ook de huidige generatie moet weten wat er toen gebeurd is. Persoonlijk hoeft het niet van me, maar ik heb respect voor de vele mensen die er wel nog behoefte aan hebben.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 18 maart 2005 @ 0.44 uur

 45. Nou, nou…Nepkarel…jouw stukje over de slavenhandel dat ik niet eens wens te citeren, treft mij enorm pijnlijk…zeker gezien het feit dat sommige Nederlanders er, getuige de huidige handel in West-Afrikanen, niets van geleerd blijken te hebben…
  Excuses is één, daarvan kun je je afvragen of het aanbieden daarvan relevant is voor velen…
  Verantwoordelijkheidsgevoel echter, is van alle tijden en voor iedereen relevant, impliciet dááraan ook enig historisch besef, vind ik…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 18 maart 2005 @ 1.31 uur

 46. Verantwoordelijkheidsgevoel…
  Is dat iets wat je alleen mag hebben ten opzichte van dingen die in het verleden zijn fout gegaan ? Bij voorkeur vrijblijvend, in discussiegroepjes…
  Wanneer je het heden niet aankunt, kun je altijd nog vluchten in het verleden… Zoals je ook altijd nog mensen die het slechter getroffen hebben kunt opvoeren op momenten dat je geen antwoorden hebt voor de mensen die het slecht hebben in je eigen omgeving.
  ‘Eet je bord leeg, de kindertjes in Afrika hebben helemaal niets te eten en dat is pas erg…’.
  De kindertjes van toen zijn inmiddels ‘onze’ politici en ze hebben de lesjes onthouden.
  En de claque doet datgene waarvoor de claque is ‘ingehuurd’…

  Reactie door Heraclitus VII — vrijdag 18 maart 2005 @ 4.55 uur

 47. Leuk geprobeerd cynisme hierboven…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 18 maart 2005 @ 6.37 uur

 48. nepkarel

  nou dat verontschuldigen lijkt een erg populaire bezigheid, vooral als het misdaden zijn die je niet zelf begaan hebt maar je voorouders. ik ben het met je eens dat zoiets slechts een formaliteit is en eigenlijk overbodig. veel beter is het om te beloven dat genocide nooit meer wordt getolereerd. daarom is het zo fijn dat de Europese Unie en de Verenigde Naties besloten hebben dat de massamoord in Darfur geen genocide is. zou dat wel zo zijn dan zouden de EU en de VN verplicht zijn in te grijpen. dat hoeft nu niet en daar zullen die 180.000 slachtoffers en de 700.000 vluchtelingen die overgeleverd zijn aan de Janjaweed blij mee zijn.

  Reactie door daniel565 — vrijdag 18 maart 2005 @ 9.04 uur

 49. Ik heb het niet gezien, maar ik heb er eerlijk gezegd ook niet veel mee… zowel met het programma/Jan Smit… maar ik vind het wel schandalig dat ie dat niet eens weet, maar ja, dat kan je hem ook niet kwalijk nemen met zo’n leven.

  Reactie door Farijal — vrijdag 18 maart 2005 @ 11.07 uur

 50. Jantje Smit is een typisch voorbeeld van de jeugd van tegenwoordig. En zo zie je maar weer, het zijn niet alleen Marokkanen en Turken en andere buitenlanders die niet goed op de hoogte zijn van de Nederlandse historie.

  Reactie door Hupsakee — vrijdag 18 maart 2005 @ 11.46 uur

 51. Ach ja domme mensen zijn er overal…
  En ik ga nu echt niet zeggen dat alle jeugd dom, of alle volendammers of alle zangers..
  wat een drukte om niks zeg…

  Reactie door karin — vrijdag 18 maart 2005 @ 12.01 uur

 52. Ja, men maakt zich weer veel te druk om zo’n uitspraakje van Jan Smit. Beter zou men zich ergens anders druk om moeten maken in dit land. Steeds dat gezeur van al die mensen en natuurlijk de sensatiezucht van de media. Die scoren natuurlijk nu weer.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 18 maart 2005 @ 12.16 uur

 53. Zeker, wat dacht jij dan. De roddelbladen en roddelrubrieken op TV staan er vol van. En de mensen maar kopen en kijken, want ja, zo gaat het dan ook wel weer. Gelukkig zijn er redelijk wat verstandige mensen, maar goed, er zijn blijkbaar voldoende lezers en kijkers om die bagger in overeind te houden.

  Reactie door Hupsakee — vrijdag 18 maart 2005 @ 12.34 uur

 54. Dattie vanaf z’n 11e op de planken staat en vanaf z’n 15e van school af is, is natuurlijk geen excuus voor zijn domheid. Op de basisschool wordt kinderen al de betekenis van 4/5 mei en de waarde ervan bijgebracht. Of ben ik nu zo achterhaald?

  Trouwens, ik denk dattie dacht dat men acht uur ‘s ochtends bedoelde… hoop ik…

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 18 maart 2005 @ 12.55 uur

 55. @ Nepkarel (45):

  Omdat het -in dit verband- niet zozeer gaat om individuele mensen die al dan niet, meer of minder, bloed aan hun handen hebben. Het gaat om onrecht dat ten opzichte van een heel volk is geschied -ook de overlevenden ervan-, dat als zodanig erkend en verwerkt moet worden. Een heel aantal generaties ervaart nog de last van het verleden. Alleen op deze basis kan een werkelijk onbelaste nieuwe toekomst worden opgebouwd. De laatste jaren heeft een heel aantal politici excuses aangeboden voor wat zij niet persoonlijk hebben misdaan. Omdat zij zich bewust zijn van de symboolwaarde en zuiverende functie ervan. Denk eens aan de vroegere burgemeester van Berlijn en bondskanselier Brandt, die NB zelf in het verzet tegen het nazi-regiem actief is geweest, maar namens het hele Duitse volk op z’n knieën in Auschwitz zijn diepe spijt heeft betuigd! Als je het niet begrijpt: jammer dan.

  Overigens staan deze dingen geheel los van de politiek van de huidige Israëlische regering, die ik verwerp.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 18 maart 2005 @ 13.13 uur

 56. Die Jantje Smit had de vraag mischien niet goed begrepen op dat moment. In elk geval verdiend hij zijn brood op een eerlijke manier. Dat kan volgens mij niet gezegd worden van die marokkanen; die met de kransen zaten te voetballen tijdens een eerdere herdenking. Die wisten drommels goed; waarom daar een herdenking was. Zulke zieke knaapjes zouden ze eens met oud-verzetsmensen alleen moeten laten in 1 kamer.

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.09 uur

 57. @13 Beppie

  Ik sluit me aan bij je mening; we moeten ook proberen om het wat meer vanuit de perspectief te zien van de jongere generaties.

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.12 uur

 58. @ Madeleine 46:

  Ja, de werkelijkheid is soms hard. Maar ik beschrijf de geschiedenis alleen maar in termen die indertijd gebruikt werden. Ik wil niemand beledigen, maar zo werd er indertijd gewoon naar Afrikanen gekeken. En dat vonden al onze voorouders allemaal een prima zaak.

  Wat verantwoordelijkheidsgevoel betreft: ik weiger mij verantwoordelijk te voelen voor zaken die gebeurd zijn buiten mijn levensduur. Sterker nog, tot mijn 18e had ik geen democratische invloed, dus daar valt mij ook weinig voor de verwijten.

  @ Daniel565 (49):

  Tja, trieste boel daar in Afrika. Voor de volledigheid even opmerken dat het boze Amerika hier WEL vindt dat er genocide plaatsvindt, en de VN uit alle macht probeert te bewegen om iets te doen.

  @ Olav Meier (56):

  Ik weiger ook maar enige verantwoordelijkheid te accepteren voor de Holocaust. Ik heb daar niet aan meegedaan. Dat was toch echt Hitler met zijn clubje. Er hebben Nederlanders aan meegedaan, en dat was zeker niet fraai, maar geen enkele reden om daar het hele Nederlandse volk op aan te spreken. Want zonder Duitse bezetting hadden die Nederlandse verraders ook geen Joden kunnen aangeven.

  Daarnaast vind ik het nogal aanmatigend om te oordelen over een situatie waar je niet inzat. Het is vrij makkelijk om nu vanuit je warme leunstoel op internet te roepen dat Nederlanders in de oorlog maar wat dapperder hadden moeten zijn.

  Ik heb ook nooit hoeven kiezen tussen het leven van de onderduikers bij de buren en de veiligheid van mijn geliefden.

  Daar ben ik blij om, en ik wou het eerlijk gezegd graag zo houden.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 18 maart 2005 @ 23.29 uur

 59. @Nepkarel 45: `Waarom zou het huidige Nederlandse VOLK, voor het grootste gedeelte bestaande uit mensen die NA de oorlog geboren zijn, ……………. over iets waar ze echt helemaal NIETS mee te maken hadden, wegens niet bestaan?’

  Vul de stippeltjes in met `het Bushregime bedanken voor de bervrijding van `44.’ Net zoiets toch?

  Reactie door c.tilyx — zaterdag 19 maart 2005 @ 9.11 uur

 60. Waarom zouden wij onze excuses niet aan de Koerden aanbieden eigenlijk?

  According to an official Iraqi report to the UN, military equipment was sold to Saddam Hussein’s regime by enterprises from Germany, USA, Britain, France, Belgium, Japan, the Netherlands, Spain and Sweden. As regards the Dutch companies, Delft Instruments N.V., via its Belgian subsidiary OIP, pleaded guilty in 1990 to a U.S. indictment and agreed to pay $2.5 million in criminal fines and $800,000 in penalties, for illegally supplying military thermal-imaging equipment with U.S. components and developing two prototypes of thermal-imaging systems for Iraq as part of a $35 million deal financed by the Atlanta branch of Italy’s Banca Nazionale del Lavoro (BNL)

  KBS Holland B.V. at Terneuzen in 1983 brokered the sale of 500 tons of thiodiglycol, a mustard gas precursor, from Belgian firm Phillips Petroleum to the Iraqi State Enterprise for the Production of Pesticides (SEPP), an Iraqi chemical weapon front company. Melchemie B.V. in1984-1985 sold over 1,200 tons of dimethylamine and thiodiglycol and 20,000 kg of phosphorous trichloride (all mustard or nerve gas precursors) to Iraq, and was fined $50,000 in 1986 in Arnhem and threatened with a one-year shut-down if caught making such deals again. Poison gas was used in the war against Iran and against Iraqi Kurds in 1987 and 1988.

  An unknown Dutch firm which was a licensee of Survival Technology, Inc., of Bethesda, MD, in 1988 sold injectors of atropine (nerve gas antidote) to Iraq.

  Reactie door Sonja — zaterdag 19 maart 2005 @ 20.49 uur

 61. pffffffff. Laat me voorop stellen dat ik ook over de wo2 geleerd heb op school,dat ook ik geleerd heb om even 2 minuten stil te zijn,dat ik m,n kinderen dit ook meegegeven heb,zij dit niet vergeten,we zelfs vaak bij elkaar zitten die 2 minuten,mijn kinderen en ik niet alleen ’40-’45 herdenken maar tevens bij alle overleden mensen buiten wo2 stilstaan.Ik daarom kan voorstellen dat Jan(tje)Smit inderdaad in het vuur van het gesprek niet aan ochtend 8 uur of avond 8 uur nagedacht heet.Ik me daarbj kan voorstellen door z,n gegrijns,hij drommels goed wist waar het over ging.Wat heeft dit kuikentje aan opvoeding gehad denk ik dan.Was gewoon een mening van iemand die blond was en nu grijs wordt.

  Reactie door maria — zaterdag 19 maart 2005 @ 23.41 uur

 62. Laten we ook niet de 35 miljoen doden van Mao Tse Tung vergeten.

  Reactie door Q — zondag 20 maart 2005 @ 11.00 uur

 63. @ C Tilyx 60:

  Je hebt gelijk. Hoewel, ik twee jaar op 5 km van het Witte Huis gewoond heb, heb ik Bush ook nooit bedankt. Zijn pappie bedanken zou iets anders zijn, want die heeft zichzelf nog laten neerschieten door de Jappen in de Grote Oceaan.

  Is trouwens wel een interessant argument….

  Reactie door Nepkarel — zondag 20 maart 2005 @ 19.22 uur

 64. Nou sorry hoor maar iedereen had comentaar dat je je mening niet mag zeggen in nederland!
  En dan wordt het gezegt en komt er een hoop kabaal over.
  Het is ook maar een mens net als wij.
  Het is dat hij een bekende nederlander is anders was er niet zoveel kabaal over gemaakt.
  Maar ik denk er net zo over als hij.
  die dodenherdenking hoefd voor mij ook niet.
  en de mensen die daar wel wat aan hebben daar heb ik respect voor en hij ook.
  Wat maakt het nou uit.
  Ik weet 1000% zeker dat er meer mensen in nederland zijn die er net zo over denken als Jan.
  Waarom moet een verhaal ook altijd verdraait worden of iemand zwart gemaakt worden om iemands mening!
  We leven in een vrij land toch…
  Nou laat iedereen dan z’n eigen mening hebben.

  Reactie door piet — dinsdag 22 maart 2005 @ 15.03 uur

 65. Ik vind het nergens op slaan ik heb de aflevering ook gezien en ik moest wel lachen. Hij is 19 jaar oud en maakt een foutje. Als jij een foutje maakt komt het toch ook niet overal in te staan!! En hij zei der ook achteraan kijk dat wist ik niet!! nou!! dat telt toch ook of word daar niet naar geluisterd. Laat die jongen toch zijn eigen leven leiden en bemoei je met je eigen zaken, of zet in het vervolg als jij ook een foutje hebt gemaakt het ook op internet zodat we jou lastig kunnen vallen want het slaat helemaal nergens op die jongen zwart maken om een discussie onderwerp te hebben. Het is gewoon gemeen!!

  Reactie door Janine — dinsdag 22 maart 2005 @ 15.31 uur

 66. Doe ff niet zo belachelijk!
  Mag er dan niemadn een foutje maken?
  Ikzelf zou het ook niet weten…
  Of het nou 8 uur ‘s ochtends of ‘s avonds is!
  Moeten we hier nou egt zo’n probleem van maken????
  Jezus… ga een leven leiden ofzo!
  Als een onbekend iemand een foutje maakt of iets niet weet komt het toch ook niet op internet te staan of wel soms?
  En waarom zou dit dan extra erg zijn?
  Ik vind dat we nu wel genoeg hierover gehoord hebben…
  …gewoon ohouden met deze onzin over een zo’n klein foutje…
  ik zou hetzelfde gezegd hebben namelijk!!!
  groet Renate

  Reactie door Renate — woensdag 23 maart 2005 @ 16.43 uur

 67. Ik wil alleen even duidelijk maken hier dat ik er echt niet tegen kan dat sommige mensen dit incidentje(waar men zich trouwens te druk over maakt)aan drugs en al zitten te binden en dat alle volendammers aan de drugs zitten en op hun 13/14e in de bar zitten. Ik woon zelf in Volendam en ik weet dus dat daar niets van waar is. Dus even stoppen met die leugens te verspreiden a.u.b.

  Reactie door Kees — woensdag 23 maart 2005 @ 19.22 uur

 68. Helemaal mee eens Kees :D

  Reactie door Renate — vrijdag 25 maart 2005 @ 12.39 uur

 69. Ik snap zelf ook niet waarom dit nou zo erg in het nieuws is.. het was een klein foutje… Het feit dat drugsgebruik weer bij betrokken wordt vind ik trouwens helemaal idioot. Ik woon ook in Volendam, gebruik geen drugs (niemand van mijn vrienden trouwens) en ik was wel gewoon 16 toen ik voor het eerst in de bar zat. Ik vind sommige reacties gewoon echt achterlijk.. Ik weet zeker dat heel veel jongeren helemaal niet wisten dat er op 4 mei een dodenherdenking was. Het is trouwens vreemd dat hier zoveel aandacht aan besteed wordt.. bewijst maar weer dat sommige mensen veel te veel vrije tijd hebben!

  Reactie door Christa — vrijdag 25 maart 2005 @ 17.15 uur

 70. Dit slaat dus weer echt helemaal nergens op..!!!!
  Ik weet dus zeker dat jullie zelf ook niet allemaal herdenken..
  hou dan ook gewoon still..!! Als Jan nou lekker op bed wil liggen..
  laat em dan..
  ik vind et ook verschrikkelijk wat er toen allemaal gebeurd is..
  maar daar kan je nou toch niks meer aan doen…

  Reactie door Ssstt.. — vrijdag 25 maart 2005 @ 19.30 uur

 71. Geen cultuur
  Geen barbaren

  Reactie door Paul Jas — zondag 27 maart 2005 @ 3.46 uur

 72. Waar maken jullie je druk om? Maak je liever druk om belangrijke dingen… Het is gebeurt, helaas… Kan niemand meer wat aan veranderen

  Reactie door Kim — maandag 28 maart 2005 @ 23.18 uur

 73. Wat een kleinzielige gedachte dat heel Volendam aan de drugs.Wat heeft dat trouwens te maken met de uitspraak van Jan.
  Stel de vraag maar aan elke jongen of meid van die leeftijd en je zalzien dat je een eensgelijk antwoord krijgt.Om nog even op Volendam terug te komen ,een gemmeente van ongeveer 18000 inwoners, de grootste tennis vereniging van Nederland ,dat geldt ook voor de amateurvoetbal,handbalverening bijna nederlands kampioen moet ik nog even doorgaan? Maar de rest is bij iedereen wel bekend?Wat nou iedereen aan de drugs

  Reactie door Piet — dinsdag 29 maart 2005 @ 12.50 uur

 74. Jeetje! wat maakt iedereen zich Druk!!
  ALs die jongen dan op bed ligt of wat anders aan ut doen is?
  wat maakt men dat uit..
  als hij om 20.00 niet stil is moet die dat zelf weten!
  iedereen is anders! ik ben wel stil,mja nie omdat het me wat aangaad fzo vind ut uiterraat erg wat er is gebeurd
  mjaa ut is gebeurd je doet er niets meer aan!!! JAN ROELWSZ!

  Reactie door PAtricia — dinsdag 29 maart 2005 @ 18.02 uur

 75. Heej,,
  In nederland mag je mening geven geef je je mening is het niet goed en ik kan het hem niet kwalijk nemen dat hij er zo over denkt hij swiso zo vaak van huis, dat hij er niet aan denkt en reken maar dat hij wel weet wat er is gebeurt. maar volgens mij zijn er in de wo1 meer mensen omgekomen dan in de wo2 en waarom herdenken we die dan niet. je kunt aan het verleden toch niks meer veranderen maar alles wat je nu kunt veranderen wil hij graag mee helpen. dat vind hij belangrijker dan dat je nu nog gaat treuren om wat er is gebeurt en niet te veranderen is.

  Reactie door winet — zondag 3 april 2005 @ 19.57 uur

 76. Oorlog komt voort uit haat. Hatelijke reacties.

  Geen slimme opmerking, dat wel

  Reactie door Hans — zondag 1 mei 2005 @ 21.27 uur

 77. natuurlijk is geschiedenis belangrijk in het onderwijs, maar ik vind dat dit meer thuis hoort in de opvoeding. Je moet iemand leren om respect te hebben voor bepaalde dingen en dit is zeer zeker niet in huize smit gebeurd. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij liever duits had gesproken.

  Reactie door Bart — woensdag 4 mei 2005 @ 19.26 uur

 78. Ik ben het niet eens met de meeste reacties hierboven.
  Dat Jan toevallig niet meteen door had dat het om 20.00 uur ging en niet om 08.00 uur. Kan iedereen gebeuren. Heeft niemand hier boven dan door dat, als zo`n vraag zo (op eens) aan je gesteld wordt je soms niet helemaal niet door hebt dat het op 4 mei dodenherdenking is. Ze hadden natuurlijk de vraag ook anders kunnen stellen door te vragen; ” wat doe jij om 20.00 uur met dodenherdenking” want als er 4 mei wordt gezegd kan het net zo goed op gevat worden als “elke dag”. als je berijpt wat ik bedoel.
  En dan nog dat hij niet meteen door had dat ze 20.00 uur bedoelde hoeft niet meteen te betekenen dat hij niet weet wat de dodenherdenking inhoud. Of dat zijn ouders hem niet goed hebben opgevoed!

  Reactie door Chantal — dinsdag 10 mei 2005 @ 14.52 uur

 79. Haaj AlluhmaaL
  Kviind Dat Jan SmiiT Juist Heel Hiip Was,,,,
  Hij Probeerde de l0l erin te h0uduh

  Reactie door Sa.Nne — woensdag 11 mei 2005 @ 20.05 uur

 80. Heey jan , knapperd!
  Let maar niet op die anderen die je commentaar geven!
  Want wat kan jij mooi zingen, en wat ben jij knap.
  ik ben echt een mega fan van jou.
  en ik ga zeker een keer naar een concert van jou!
  Hee Jan, Ga zo door!
  Toppie!
  Love jOu So MucH, Knapperd!
  Veel liefs Ashlee

  Reactie door Ashlee — zondag 22 mei 2005 @ 17.34 uur

 81. Tjah, Knap is ie wel

  Reactie door Ashlee — zondag 22 mei 2005 @ 17.35 uur

 82. ja s0rry h0or.. Maar hij kan zich tog ook vergissen, en wat was dr dan op 4 mei?
  K0m 0p hee!
  St0m geseik van jullie, laat jan lekker sijn eige gang gaan!
  Stelletje losers..
  JAN LOVE JOU

  Reactie door Ashlee — zondag 22 mei 2005 @ 17.37 uur

 83. wat een stom gelul dit zeg whahahaa
  laat die jongen met rust
  waar gaat het in godsnaam overr whahha
  en als ik al die reacties lees dnek ik wleke kant gaat et nou eigelijk op?
  dat ie een volendamse vriednin wilt en waarom er dan zoveel commentaar op is als een turk of een marokkaan dat ook zegt..haaaaaloooooooooo daar gaat et helemaal niet over hoor en laat jan smit lekker zeggen wat ie wilt iedere keer als het over turken of marokkanen gaat word jan smit ermee vergeleken zoals ali b dus ook doet ,in een intervieuw vroeg rosemuller aan ali b wat hij van eerwraak van de marokkanen vond en meteen jan smit erbij halen”waarom vraag je dta aan mij,dat zou je tog ook niet aan janTJE(expressjantjehe)smit vragen”nee logica aan hem hoef je het ook niet te vragen!!!!!is eht zo ergg dat ie jongen lekker hollands is gebleven
  het lijkt erop hier in amsterdam van niet als je nu al het accent hoor van de meetse nederlandse jongeren wat ze overgenomen hebben van de “amsterdamse allochtone jeugd”om het zo dan maar even te noemen(om kritiek te voorkomen)niet leuk meer ,faka brada?allesc hill dang”.maar dat is dan nog de taal en accent valt niet te typen.
  mischien zal dit op racisme gegooit worden
  want zo gaat dat hier in dit land maarja ik ben een rasamsterdammer in bloed en nieren en helaas moet ik heel veel van de rasamsterdammers echt missen omdat die allemaal naar almere zijn verhuist,omdat het daar nog wel meeviel.achjah

  Reactie door kelly — zaterdag 13 augustus 2005 @ 18.35 uur

 84. Is het al ooit in jullie opgekomen dat die jongen de afgelopen vijf jaar op 4 mei waarschijnlijk niet in Nederland zat, maar in Duitsland, en in die periode dus helemaal niets van de Dodenherdenking heeft meegekregen? Dat hij daar dus NIET automatisch aan bij het horen van ’4 mei’ en ‘acht uur’?

  Ik geef toe, het is niet de meest handige opmerking die hij ooit gemaakt heeft, en iedere Nederlander moet dat moment muurvast in zijn kop gegrift hebben staan maar ik begrijp echt niet dat er mensen zijn die zich hier druk over maken. Wat mij betreft zegt dat meer over die mensen dan over Jan Smit!

  Iedereen heeft wel eens een slip of the tongue, toch!

  Reactie door Marcel — woensdag 19 oktober 2005 @ 7.36 uur

 85. jan smit is een vieze kk koke snuiver

  Reactie door luuk kuipers — woensdag 25 januari 2006 @ 11.47 uur

 86. ik vind jullie alle vieze gore tering salonsocialisten. Het liefst herdenk ik vogend jaar dat ons land precies een jaar verlost is van jullie vieze smerige achterbakse honden. Hopelijk wordt ons land binnenkort nog eens daadwerkelijk bevrijd. Maar nu van alle joden/homo’s/auslander en rooie flikkers die dit land rijk is.

  Jan Smit is de verpersoonlijking van het domme calvinistische rode gedachtegoed wat in nederland hoogtij viert
  Een land van lafaards en criminelen.

  Reactie door dirk jan toster — maandag 24 april 2006 @ 17.54 uur

 87. ahjah sommige mensen kunnen hier niet normaal over praten he dirk.

  Maargoed dodenherdenking ja wat kan je er van zeggen ik ben zelf 18 en ja heb niet veel van de oorlog meegekregen.

  Dusja ik zie het wel als repect hebben voor de mensen die overleden zijn in die oorlog maarja de mens heeft die 2 min regel aangeschaft , ik bedoel iedereen kan op een andere manier aan die doden herdenken.

  En de hoe kan je nu aan iemand denken die je niet kent. Zou die generatie al niet uitgestorven zijn ?

  Conslusie: als die 2 min stile genoeg zijn om te laten zien dat je respect hebt is dat niet veel gevraagd dus een kleine moeite om het even te doen, maar eigelijk vind ik dat het in mijn ogen ook weer onzin is want 2 min stile zegt toch niet dat je er aan denkt ?

  Ze zouden dan meschien wat meer op school over deze gebeurtenissen moeten vertellen in die week dat de herdenking plaatsvind zodat je er wat meer over te weten komt en dat de gedachten wat langer vastgehouden worden dan 2 min,

  Jongeren denken er nu niet echt over na maar houden alleen 2 min hun klep dicht.

  Herdenking is over die gebeurtenissen nadenken enz en dat zie ik niet ofzo gebeuren en daar gaat het toch om ?

  En wat is dat gezeur over jan smith moet ieder mens 2 min stil zijn anders is het niet een goed mens ? aanstellen is ook een vak !

  Succes vanavond rust in peace * Respect

  Reactie door Rienkie — donderdag 4 mei 2006 @ 18.52 uur

 88. luuk kuipers: Het is coke en geen koke.
  Er word wel erg veel heisa gemaakt over 1 dingetje. Laat die jongen toch gewoon rustig leven.

  Reactie door Gwen — maandag 10 juli 2006 @ 18.57 uur

 89. als dit is waar Marijnissen zich druk om maakt…

  Mmm, laat ik dan maar eens ergens anders op gaan stemmen.

  Al dat gedoe over Jan en z’n verkeerde opvoeding.

  Ik wil erom wedden dat in al die jaren dat hij op 4 mei thuis was, hij door zijn ouders echt wel erop gewezen is z’n mond te houden (alhoewel dat voor hem moeilijk is)

  En ik vind het onzin dat dit gaat over de “jeugd van tegenwoordig”. Er zijn genoeg jongeren die netjes hun mond houden en hierbij stil staan en ook nog eens genoeg ouderen die het zich niet interesseren en erdoorheen praten…

  En ook snap ik het nut niet van de mensen die wel even om 20.00 stil zijn, maar de volgende dag zichzelf volgieten met alcohol, schreeuwen of ruzie zoeken….

  Reactie door lidy — donderdag 7 september 2006 @ 12.22 uur

 90. OMDAT HIJ ZEGT IK LIG OP MIJN BED….LKKR BELANGRIJK ALSOOF ELKE NL BIJ DEZE TIJD STIOP DEZE DAG DENKT IE ECHT WEL AAN ONZE HELDEN VAN DIE TIJD NEEM DAT VAN ME AANL STAAT…IK WEL HOOR BEGRIJP ME GOED…MAAR DIE JONGEN HEEFT HELE ANDERE DIN GEN AAN ZIJN HOOFD EN IN GEDACHTTE STAAT IE DR ECHT WEL BIJ STIL DAAR KEN IK M PERSOONLIJK TE GOED VOOR….DUS DAAR ZIT IK NIET OVER IN…ALLEEN NIET IEDEREEN WEET DIT VAN M..MAAR JAN IS EEN GEVOELS JONGEN EN

  Reactie door DUH — zaterdag 4 november 2006 @ 0.03 uur