EU-Grondwet

Vandaag hebben we weer intern, inhoudelijk overleg gehad over de Europese Grondwet. Mij wordt steeds duidelijker dat de keus die op 1 juni voorligt neerkomt op het volgende:

Wat willen we?
Ofwel samenwerking tussen landen met respect voor de eigenheid van die landen en de nationale democratie.
Ofwel één land dat Europa heet met de nationale staten als provincies met burgers die zich meer Europeaan voelen dan Ier, Fin of Nederlander.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 04 april 2005 :: 22.53 uur

185 Comments

185 reacties

 1. Mijn keuze zou zijn: samenwerking met respect voor elkaar.

  Hoewel ik me beschouw als wereldburger ben ik toch eerder Nederlandse dan Europese. Ik heb meer met Nederland gemeen dan met Europa. Dat wil niet zeggen dat de rest van Europa slechter is dan Nederland, maar anders.

  Reactie door Helma D. — maandag 4 april 2005 @ 23.04 uur

 2. Sluit ik me geheel bij aan!

  Reactie door ekrul — maandag 4 april 2005 @ 23.13 uur

 3. Ik vraag mij af in wiens belang de europese grondwet is?
  Waarschijnlijk zal achteraf weer blijken dat er toch wat nadelen aanzitten die uiteindelijk de gewone man/vrouw treffen.
  Net als de invoering van de euro. We zijn gewoon de pineut.
  Als klein landje kan je het dan wel schudden.Misschien een rare vraag maar kan het ook niet gewoon zonder die grondwet? Nu gaat het toch ook? Of niet soms.

  Reactie door ollekebolleke — maandag 4 april 2005 @ 23.22 uur

 4. Ik vind dit niet zo’n sterk punt tegen de grondwet, Jan. Wat kan mij het nou schelen of ik Nederlander ben of Europeaan. Ik weet dat jij graag ziet dat we tegen Europa stemmen en ik ben waarschijnlijk ook wel van plan om tegen te stemmen maar promoot aub de sterkere argumenten.

  Laat het chauvinisme en nationalisme over aan de Wilders-achtigen dan is die flank wel gedekt.

  Gratis strategisch advies. :D

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — maandag 4 april 2005 @ 23.29 uur

 5. Tuurlijk kan dat!
  Dat doen we al jaren en het gaat prima zo.
  Hoewel andere landen vinden dat we het niet altijd goed doen.
  Stiekem vragen ze zich af, hoe we het toch flikken…

  Reactie door Helma D. — maandag 4 april 2005 @ 23.29 uur

 6. Wat flikken we dan?

  En wat gaat niet altijd goed?

  Reactie door ekrul — maandag 4 april 2005 @ 23.38 uur

 7. ik ben het met je eens hoor jan, maar maak dat die politiek niet geinteresserde europa is toch ver van mijn bed denkende mensen maar eens duidelijk…..

  Reactie door Jan-Derk — maandag 4 april 2005 @ 23.49 uur

 8. Zelfs als ik me meer Europeaan dan Nederlander, of Ier of Fin, zou voelen, dan nog zou ik tegen de Europese Grondwet zijn. Ik zie die grondwet als een nieuwe stap in de richting van een ondemocratische Europese superstaat, die geleid wordt door marktfundamentalisten. Op zo’n staat zit ik niet te wachten. Nederlander of Europeaan? Noem me maar socialist.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 5 april 2005 @ 0.02 uur

 9. OK dan, socialist op klompen.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 5 april 2005 @ 0.05 uur

 10. Was vanavond bij een debat van Arda Gerkens en ze deed het fantastisch! De man vóór (CDA) kon eigenlijk slechts als argument aanvoeren dat alles waar we bang voor zijn “nu toch ook al zo is”…
  Mijn mening is dat je dit dan vooral niet moet vastleggen in een Grondwet die boven de onze zal staan…

  Over zaken als zorg en onderwijs zei hij dat het toch zo fantastisch is als Europa daarvoor een minimum aan voorwaarden in de regelgeving zal vastleggen waarbij ieder land vrij is om daar “meer” van te maken, de vrijblijvendheid die je daarmee opwerpt, ziet hij blijkbaar niet als een gevaar…ik dus absoluut wel.
  Zijn pleidooi voor de Europese Grondwet in verband met meer inspraak van de burger verviel meteen met de opmerking van iemand dat met één Europa volgens deze Grondwet, ook de algemene deler verandert die de inspraak tegelijkertijd ook weer verkleint.
  Naast de liberalisering van de markt en de slechte aanzet tot een vreedzame wereld, voor mij dus genoeg redenen om tegen te stemmen. Was al zo, maar na vanavond nog meer overtuigd!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 5 april 2005 @ 0.19 uur

 11. Duizenden vluchtelingen die langer dan vijf jaar geleden naar Nederland kwamen en hier asiel aanvroegen, zijn in een uitzichtloze situatie terechtgekomen. Zij dreigen te worden uitgewezen. In heel veel gevallen is dit onmogelijk en onmenselijk. Er zou een ruimhartig pardon moeten komen voor deze groep vluchtelingen. Welke weg staat daarvoor nog open? Een verzoek aan iemand die boven de partijen staat. Lees bijgaande brief aan Koningin Beatrix, vorstin der Nederlanden, met het verzoek ter ere van haar 25 jarig jubileum op 30 april a.s. dit specifiek pardon aan deze duizenden vluchtelingen te helpen verlenen! Voel je niet machteloos. Laat je stem meeklinken door ondertekening van dit verzoek om een royaal gebaar.

  Ga daarom naar: http://www.eenroyaalgebaar.nl

  en onderteken de brief.

  En natuurlijk stemmen we ook tegen de grondwet!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 0.41 uur

 12. Ook ik was bij het debat over de europese grondwet.De voorstanders hadden het alleen over marktwerking en vrij handelsverkeer, het feit dat maatschappellijke organisaties, genoemd worden in de grondwet en dus gesprekspartner mogen zijn,het europarlement wordt iets transparanter, we volgens deze wet mogen staken.Verder werd het militaire deel zowel door voor als tegenstanders gebruikt, de een als bescherming tegen, de ander als juist tegen vrede.Wat mij vooral nog meer overtuigde waren Arda’s argumenten over de vreselijke macht van lobbyisten die door deze grondwet niet wordt ingeperkt en het feit dat deze grondwet boven de onze komt!Ook geef ik 50miljard euro per jaar(dit moet elk jaar door de lidstaten betaald worden voor het militaire deel)liever aan wat anders uit.Naar wat ik begrepen heb is deze grondwet een samenraapsel van reeds bestaande verdragen en omdat ze er toch al zijn zie ik het nu van die grondwet niet in.
  Ik heb het wel gedownload en ben druk bezig met lezen maar wat is dat een moeilijke kost!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 5 april 2005 @ 0.43 uur

 13. De vraag is.
  Wordt Europa een kloon van de US of A.
  Waar uiteindelijk een ” God Almachtig Orgaan ” gaat bepalen wat wij dan wel willen.
  Nee toch!
  Henk

  Reactie door Henk Wichard — dinsdag 5 april 2005 @ 1.42 uur

 14. @ 11.
  duizenden asielzoekers… ehm… een ruimhartig gebaar? ik dacht toch echt dat duizenden asielzoekers in een mensonwaardige omstandigheid onze Fout is, en niet de hunne. Rechtvaardigheid!
  de koningin vragen om een algemeen pardon? alsof het criminelen zijn? ter ere van het regeringsjubileum van een dynastie die al lang plaats had moeten maken voor een democratisch verkozen staatshoofd?
  Democratie!

  wordt wel lastig als nederland provincie in europa wordt. wat wordt onze koningin dan? commissaris van haar eigen provincie?

  ;)

  Reactie door Henk Tukkers — dinsdag 5 april 2005 @ 2.03 uur

 15. ,het europa , zal er nooit komen !iederweldenkend mens weet dat .in belgie kunnen frans en nederlands talige niet door een deur .in ierland slaan de katholieke en de protestanten elkaar de harses in , in spanje lopen de basken te klote ,binnenkort slaan de nederlanders en de islamieten mekaar voor de bek , kortom als er geen respect voor elkaar is word het niks ,zeker gezien de ,moderne , ikke,ikke ikke , mentaliteit ,hoe het wel kan ? kijk maar naar lapland !! jawel .lapland strekt zich uit van noorwegen ,zweden, finland, en rusland , en dat kan omdat de ,samen, (lappen is een scheldnaam)hun eigen cultuur behouden en deze door de andere landen word gerespecteerd ! daar heb je geen groot leger voor nodig .ben het daarom geheel met jan eens

  Reactie door texas henkie — dinsdag 5 april 2005 @ 2.08 uur

 16. @15.

  daarom is er nog een hoop goed werk te verrichten. ik ben zelf niet zo’n cultuurfilosoof….

  “I have a dream”.

  Reactie door Henk Tukkers — dinsdag 5 april 2005 @ 2.37 uur

 17. Europa, dit Europa is het resultaat van veel bureaucratie, heel veel bureaucratie. Behalve een aantal bedrijven en een flink aantal Europese pluche-pletters zit er niemand op te wachten.
  Nog niet zo lang gelden was ik als Nederlander mede-eigenaar van een groot aantal Nederlandse bedrijven, van m’n eigen land.
  Politici hebben verkwanseld wat ooit van mij was… hebben mijn geld uitgegeven aan prestige-projecten… hebben zichzelf belangrijk gemaakt over mijn rug.
  Daarna werd mijn gulden, zonder mij iets te vragen, ingeruild voor de Euro. Met alle gevolgen vandien.
  En nu mag ik een keer meepraten. Over een Grondwet die eigenlijk weinig voorstelt.
  Alleen al het feit dat ik niet mocht ‘meepraten’ over dingen die er echt toe deden is voor mij voldoende om dit keer hardgrondig ‘neen’ te zeggen tegen deze prietpraat.
  Ik wil niet meewerken aan het verder opblazen van het Euro-ego van de Europese parlementariërs…
  Europa… Euroja ? Weg ermee: EuroNEE !

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 5 april 2005 @ 6.06 uur

 18. @ E. Krul,

  Wat we flikken is, dat we (volgens buitenlandse mensen die ik ken) zo weining werken en dat onze economie toch zo goed liep. Nu heb ik het natuurlijk niet over de laatste paar jaren, maar over een periode van grofweg 20 jaar.
  Dat we zo goed voor elkaar zorgen (ook hier heb ik het niet over de laatste jaren).
  En het kon, omdat we dat samen wilden.

  Wat we bijvoorbeeld in buitenlandse ogen niet goed doen, is ons drugsbeleid.

  De grondwet van Europa brengt ons verderweg van het Nederland waar ik me altijd zo thuis voelde. En aangezien we het prima hebben gedaan zonder die Europese grondwet, zie ik de noodzaak dan ook niet om die in te voeren.

  Samenwerken is moeilijk, daar moet je in investeren en je moet de ander respecteren, anders werkt het niet.
  Dat vraagt om inzet aan beide kanten, er geldt niet het recht van de sterkste. En dat is nou juist het grote voordeel ervan.

  Ik vind dat we door moeten gaan met voor elkaar te zorgen (en daardoor ook voor onszelf), maar dat gaat eerder lukken op Nederlandse schaal dan op Europese. Tuurlijk zou ik ook liever zien dat de hele wereld er zo over dacht, maar ik denk niet dat Europa hieraan bij zal dragen. Dan kies ik voorlopig ervoor om op kleinere schaal dit te realiseren, Nederland dus.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 5 april 2005 @ 6.45 uur

 19. @18
  Goede morgen,
  Bij mijn weten staken we jaren geleden met kop en schouders boven andere Europese landen uit op het gebied van b.v. de gezondheidszorg en de oudedagvoorziening WAO/WW. Dat hebben we met z’n allen op gebracht. Voor Nederlandse wernemers was het verschil bruto/netto erg groot vergeleken met andere landen.
  Inmiddels is de verzorgingsstaat grotendeels af gebroken maar de hoge lasten blijven. M.i. heeft Nederland een gigantisch probleem namelijk de managers! Altijd als de gewone mens pas op de plaats moest maken of moesten inleveren gingen de heren gewoon door met het grote graaien. Dat kost ons handen vol geld.
  En dat laatste wordt met de Europese grondwet alleen nog maar erger. Terug naar de middeleeuwen. De overheden gaan plunderen en brandschatten. Doen ze trouwens al. Ik hou geen euro meer over de laatste tijd.

  Reactie door ollekebolleke — dinsdag 5 april 2005 @ 7.13 uur

 20. @ ollekebolleke,

  Ook een goedemorgen gewenst! :)

  Dat we met kop en schouders er boven uit staken, dat gevoel had ik ook. Nu is dat al een stuk minder, trouwens.
  Dat er dingen verbeterd moesten worden, spreekt voor mij voor zich. Maar dat kan ook anders, dan hoe Europa dat wil (en blijkbaar ook dit kabinet).

  En inderdaad, het graaien aan de top gaat gewoon door, schaamteloos. De solidariteit leeft daar allang niet meer. Alleen nog maar “het netwerk” wat er nog telt.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 5 april 2005 @ 7.49 uur

 21. Als je vast wil houden aan verworvenheden en de afbraak van de goede dingen die er zijn zoals de ww/wao etc.wilt tegenhouden, ben je ineens concervatief. Goed, dan ben ik dus concervatief.
  Hoera, ik ben concervatief!

  Reactie door ollekebolleke — dinsdag 5 april 2005 @ 8.28 uur

 22. Zullen we eerst ons eigen land gaan verbeteren om daarna pas eens naar europa te kijken. Een beter milieu begint toch immers bij jezelf.

  Reactie door Ramon — dinsdag 5 april 2005 @ 8.28 uur

 23. @21 conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief conservatief.
  Nu weet ik het . Ik heb soms last van een grammaticale black-out.

  Reactie door ollekebolleke — dinsdag 5 april 2005 @ 8.33 uur

 24. Waarom de Koningin voor het karretje spannen die moet nu de fouten van deze regering oplossen?
  De regering is laks en traag geweest.
  En als we een europa worden ben ik bang dat we hier nog veel meer mensen krijgen en raken de Nederlanders steeds meer in de verdrukking en voelen jongere Nederlanders zich steeds meer bedreigt en komen er nog veel meer toestanden tussen turken en marokannen of tussen nederlanders en islamieten ik denk dat de toestand in Uden en Venray te veel op de Londsdale jongere
  [Als zij strafbare feiten plegen natuurlijk oppakken en straffen]
  wordt geprojecteert zij zijn nu de dekmantel voor grotere problemen die er daar al veel langer zijn.

  Reactie door margaretha — dinsdag 5 april 2005 @ 8.42 uur

 25. In 1990 werd in Maastricht niet alleen voor de invoer van de Euro besloten, maar werd ook besloten dat alle landen in de EU zich moesten aanpassen aan het zwakste land. Toen was dat dus Portugal. Nu zijn de Oostbloklanden erbij gekomen. Die zijn zo mogelijk nóg zwakker, terwijl Portugal op het gebied van sociale voorzieningen heel weinig heeft gedaan tot nu toe. West Europa, waaronder wij dus, had het op dat gebied behoorlijk tot goed voor elkaar en dat moet nu genivelleerd worden, zodat we op min of meer gelijk voet komen met de nieuwe landen én Portugal, Griekenland en zo. Dat is de reden dat alles afgebroken wordt. We passen ons niet zozeer aan, aan de V.S., maar wel aan Oost-Europa. En da’s nog beroerder dan de V.S.
  Ik denk dat we moeten rekenen op nog meer armoede en schrijnender armoede in onze streken, zoals bv in Oost Europa en Portugal het geval is en meer schrijnende rijkdom van ongeveer één achtste van de bevolking. Dat is al voorspeld in de vroege jaren 90 van de vorige eeuw. En ik zie het gebeuren. Ik word dit jaar 56. Denk dat ik AOW krijg vanaf mijn 67ste en dan is het nog maar helemaal de vraag hoeveel, maar zeker is, dat het veel minder zal zijn dan de mensen nu krijgen. Over twee jaar is er een lerarentekort van 100.000!! Dat betekent dat er meer dan voldoende kinderen zijn, die jongeren worden en jonge, werkende mensen (hoop ik voor hen en voor mijzelf) die belasting betalen. Het Vergrijzingsprobleem bestaat niet en dit komende tekort heeft me duidelijk gemaakt dat daar in ieder geval over gelogen is door dit kabinet. Bangmakerij en de burger trapt er met open ogen in. Triest!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 5 april 2005 @ 9.01 uur

 26. Ik ben geboren en getogen Brabander, een streek die zich in 2 landen bevind. Verder voel ik me een wereldburger. Als we onze grootste problemen op aarde willen oplossen, is dit dure Europa al lang achterhaald. Het zal met de gedwongen economische groei des te harder bijdragen aan het veroorzaken van deze problemen.

  Reactie door CB — dinsdag 5 april 2005 @ 9.12 uur

 27. 100.000 leraren tekort, hmmzzz dat lijkt mij een beetje veel.

  Slimme jonge nederlanders verlaten het zinkende schip nu het nog kan.

  Reactie door Ronald — dinsdag 5 april 2005 @ 9.30 uur

 28. Reizend door Europa voel ik me Europeaan, ik heb vrienden en familie in o.a. België, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland, die allemaal hetzelfde Europese bewustzijn hebben, maar net als ik Europëer genoeg zijn om te weten dat als we ons niet weren, Amerika compleet over ons onze grenzen heen gaat lopen!

  Neem nou de nieuwste Pentagonstunt: Naast sinds kort draconische invulformulieren moeten Europeanen dit jaar per oktober ook al een visum aanvragen voor de USA!
  Vóór 1989 kwam je in de USSR makkelijker per Intourist Moskou binnen dan vandaag als Europeaan in Washington!
  Hebben we net een nieuw paspoort of Bush eist dat alle Europeanen zich op kosten moeten laten jagen met een biometrische
  chipkaart in de pas, en de EU neemt zo’n dictaat nog serieus ook
  want anders dreigen de Republikeinen straks weer met economische sancties.

  Niet uit wrok, maar ik vind dat de EU ook maar eens paal en perk moet stellen aan de enorme Amerikaanse bemoeienis op ons continent: militair/juridisch/economisch/intermediair.
  Pas als de EU opkomt voor de belangen van de Européër ipv. de Amerikaan, wil ik me best Europees inspannen, graag zelfs!

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 5 april 2005 @ 9.39 uur

 29. Het boeit mij niet zoveel of ik Europeaan ben of Nederlander. Ik ben vooral Veenendaler. Een Europese Grondwet mag er van mij best komen (graag zelfs), maar ik ben faliekant tegen dat gedracht wat er nu ligt. Ik zal dus zeker TEGEN stemmen!

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 5 april 2005 @ 9.56 uur

 30. Misschien zou iedereen zich wereldburger moeten voelen, zou een hoop ellende oplossen.

  Waarom iedere keer weer een nieuwe afscheidingsvereniging bedenken, die tegelijkertijd onderdrukkend gaat werken.

  Een grootschalig verrijkingsplan kan allen maar lokale armoede opleveren.

  We laten ons toch niet de WET voorschrijven door ROME, dus ook niet door BRUSSEL!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 11.30 uur

 31. En niet te vergeten: kiezen we voor een van boven af opgelegde, extreem-liberale markteconomie, of voor een sociale politiek, afgestemd op de Nederlandse verhoudingen, die voor elke burger een behoorlijk levensniveau garandeert? Met daarnaast een goed internationaal (waaronder Europees) samenwerkingsverband waarin belangrijke internationale kwesties worden aangepakt.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 11.48 uur

 32. Het gaat er dan ook om de machtigste economie te worden

  Het gaat niet meer om het sociale gezicht of een behoorlijk levensniveua in de eigen landen, dat moet ondergeschikt gemaakt worden aan de economische groei!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 12.01 uur

 33. niveau

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 12.02 uur

 34. We hebben toch al een goede grondwet – dus hoeven we geen nieuwe, die van mindere kwaliteit is. Stel voor: “Onze eigen Nederlandse gronwet in te voeren als EU-grondwet”, lijkt mij een leuk idee.
  Blijven lachen mensen,
  Groet Amita

  Reactie door amita — dinsdag 5 april 2005 @ 12.06 uur

 35. Nadere toelichting op nr. 31:

  De Europese “Grondwet” zal ervoor zorgen, dat in Brussel nog meer dan nu (op dit moment wordt al meer dan de helft van de regelgeving daar bekokstoofd) wordt bepaald wat in Nederland wel of niet mag. Met alle negatieve sociale gevolgen van dien: de regels die in Nederland beter zijn dan in het buitenland (b.v. op gebieden als drugs, euthanasie, abortus, strafrecht) zullen naar beneden worden “genivelleerd”. Alles ten behoeve van de Heilige Graal van de marktfundamentalisten: onderlinge concurrentie en privatisering. We moeten ons dus NIET hieraan uitleveren! Natuurlijk is internationale samenwerking ook nodig, maar dat kan heel goed zonder deze dwangregels, die ons dreigen te worden opgelegd.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 12.09 uur

 36. @35,Olav: `Met alle negatieve sociale gevolgen van dien: de regels die in Nederland beter zijn dan in het buitenland (b.v. op gebieden als drugs, euthanasie, abortus, strafrecht) zullen naar beneden worden “genivelleerd”.

  Inderdaad Olav en de regels die in Nederland slechter zijn dan in andere EU landen worden NIET naar boven toe genivelleerd zoals: een goedkoper en makkelijker te halen rijbewijs, betaalbare kinderopvang, financieel toegankelijk universitair
  onderwijs voor iedereen en betaalbare gezondheidszorg zonder dat belachelijke eigen risico, voorts accijnzen op benzine en
  OZB, en wat fatsoenlijker kinderbijslag.
  Met de EU-grondwet wordt het hier alleen maar nog efficienter dicteren en uitknijpen voor de regenten.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 5 april 2005 @ 13.08 uur

 37. Over die Europese grondwet ben ik nog steeds niet helemaal zeker van of ik voor of tegen zal stemmen. Als ik op http://www.europese-grondwet.nl/ wat zit te lezen, dan vind ik, als ik de hoogtepunten lees, het nog helemaal zo gek niet wat er in de grondwet staat. Als ik het goed begrijp, dan zou de invloed van de burger op Europees beleid juist groter worden.

  Maar als ik dan lees met wat de voor- en tegenstanders allemaal voor argumenten komen, dan vraag ik me af: hebben ze dat nu afgeleid uit de grondwettekst, of is dat gewoon wat zij denken wat er zal gaan gebeuren als de grondwet er is.

  Iemand die GroenLinks stemmer is zei laatst: “Wat er niet is, dat kun je niet veranderen. Dus laat die Europese grondwet er eerst maar eens komen, dan kun je die altijd nog wijzigen.”

  Verder lees ik op de site van de Europese grondwet dat die grondwet vooral een bundeling is van verdragen die momenteel al bestaan. Dus niet veel nieuws onder de zon?

  Ik denk ook dat er een verschil is tussen een Europese grondwet en Europees beleid. Wat ik bedoel is het volgende: op basis van een grondwet kun je diverse soorten beleid voeren. Op basis van de Nederlandse grondwet kunnen we een heel rechtse regering hebben, maar ook een heel linkse regering.

  Kortom, er zijn bij mij nog teveel vragen om een goed gefundeerde beslissing te nemen.

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 13.13 uur

 38. Nathan, da’s juist een probleem, als die grondwet er komt,.. issie niet zo makkelijk zomaar even te veranderen…

  Reactie door Patrick — dinsdag 5 april 2005 @ 13.16 uur

 39. wat een verwachtingspatroon, 1 europa!
  Italie blijft zoveel subsidie aan de tuinders geven dat de nederlandse tomaten doorgedraaid worden, Belgie houdt zijn dopsysteem en maakt daarmee onze w.w. te duur, in onze polders staat alleen nog maar mais vanwege de subsidie, het overheidstekort komt niet zo nauw meer, net over de grens is de benzine een kwart goedkoper.
  Gezellig, 1 europa, en samenwerken vanuit den haag!

  Reactie door Wever — dinsdag 5 april 2005 @ 13.30 uur

 40. Ik ben voor samenwerking, maar vooral Nederlander en dat wens ik zo te houden, ik stem dus tegen.

  Reactie door leen — dinsdag 5 april 2005 @ 13.51 uur

 41. @40

  Waar staat dan in de Europese grondwet dat je geen Nederlander meer zult zijn?

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 14.01 uur

 42. René, de AOB (Algemene Onderwijs Bond) zei gisteren op radio 1 dat in 2007 er een tekort van 100.000 leerkrachten is. Daar heb ik mijn info vandaan.

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 5 april 2005 @ 14.02 uur

 43. Ik denk dat de eigheid van de landen moet blijven. Waarom nu percee dat Amerikaanse gedoe hier in europa?

  Reactie door John — dinsdag 5 april 2005 @ 14.23 uur

 44. @ Nathan (37):

  Dat citaat van een Groen Linksstemmer toont alleen maar aan hoe ontzettend naïef die lui zijn! Om maar een wat forse vergelijking te trekken: “laat het fascisme eerst maar eens komen; want als het er (nog) niet is, kunnen we het ook niet veranderen”! Logica van een kleuter. Sorry, hoor!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 14.37 uur

 45. En het verschil met de Nederlandse Grondwet is nu juist, dat in de Europese “Grondwet” ook een bepaalde politiek wordt voorgeschreven, nl. die van de liberale markteconomie.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 14.40 uur

 46. @44

  Dat is een wat kromme vergelijking. Het fascisme is een stroming, de Europese grondwet is een grondwet. Bovendien fascisme is er al…

  @45

  In welk artikel van de Europese grondwet wordt gesteld dat de liberale markteconomie moet worden nagestreefd?

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 14.46 uur

 47. @ Nathan (46):

  Het gaat om de logica/redeneertrant. Zeggen: eerst iets -al is het nog zo slecht- laten komen, want dan kan je het altijd nog veranderen! Dat is niet logisch. (Ik wist dat mijn vergelijking wat grofmazig was).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 14.57 uur

 48. En wat betreft die markteconomie: dat is ook al in een eerdere discussie aan de orde geweest. Zal ik wel weer opzoeken. Op dit moment heb ik daarvoor geen tijd. (Ik kom nu telkens slechts enkele minuten even langs, als er even tijd voor is).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 15.00 uur

 49. Hier heb ik wat gevonden, Nathan.

  Onder het item: “EU-Grondwet…NEE!” van 3 februari jl. heb ik geschreven (nr. 47):

  “@ David (40):

  Zie de stukken over het economische beleid. Eén citaat: “Het economisch beleid moet voldoen aan het beginsel van de open markteconomie met vrije mededinging. Zoals reeds het geval is, beschouwen de lidstaten hun economisch beleid als een vraagstuk van gemeenschappelijk belang (artikel III-179). De globale richtsnoeren van het economisch beleid vormen de centrale schakel van de coördinatie.”

  Comment van Olav Meijer — 3 februari 2005 @ 17.48″

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 15.05 uur

 50. @48

  Zou kunnen, ik volg niet alle discussies. In de Europese grondwettekst staat in Deel 1, Artikel 1-3 staat in diverse onderdelen van dat artikel iets over vrije handel.

  Lid 2: De Unie biedt (…) een interne markt waarin de mededinging vrij en onvervalst is.

  Lid 4: Zij draagt bij tot (…) de vrije en eerlijke handel

  Bedoelde je dat? Ik vraag me af of je op basis van die onderdelen je echt zorgen moet maken voor een liberale markteconomie. Er staat nog veel meer in en met een aantal van die andere dingen kan ik het zeer eens zijn.
  http://www.europese-grondwet.nl/tekst/DEEL_I/TITEL_I/4.html

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 15.09 uur

 51. @ Nathan(50):

  Zie verder onder:

  http://europa.eu.int/scadplus/constitution/index_nl.htm

  en m.n.: Het beleid van de Unie/Economisch en monetair beleid.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 15.40 uur

 52. Het lijkt wel op de vraagstelling tijdens de scholenfusie hier: fuseren de scholen, of fuseren alleen de besturen?

  Zelf voel ik me liever wereldburger en zet me in voor gelijkheid en dat soort zaken, en bescherming van het milieu.

  Europa als geheel, daar zijn we nog niet aan toe.
  Ik las ergens dat je als Europeaan je moet onderwerpen aan de wet van het land waar je op dat moment bent.
  Nou, in sommige landen zijn wetten die hier onacceptabel zouden zijn.

  In mijn ogen zijn er nog te veel vragen en is er nog te veel onduidelijkheid.
  Europa is nog lang geen afgerond geheel. Er zijn te veel economische verschillen.
  Het is trouwens de vraag of er een grote eenheid zou moeten zijn.

  Reactie door Molly — dinsdag 5 april 2005 @ 15.41 uur

 53. @52 Het is trouwens de vraag of er een grote eenheid zou moeten zijn.

  Stel je eens voor:
  Een Europa tot aan de grenzen van Azië Duitsland Frankrijk en Italië hebben het voor het zeggen.
  Een Azië en China wint!
  Een Noord Amerika (Zuid amerika spelen de us toch al de baas.)
  Een Afrika. And de winner is….. South Africa.
  Een Australië. Die weet ik niet.
  Verdeel en heers. Het gaat altijd om het vergroten van de invloedsfeer. De geschiedenis herhaald zich.
  Is er nog een weg terug??

  Reactie door ollekebolleke — dinsdag 5 april 2005 @ 15.56 uur

 54. Ik weet het niet zeker……maar heeft het met je leeftijd te maken??? Voelen de ouderen zich meer Nederlander dan Europeaan en de jongeren meer Europeaan dan Nederlander?
  Ik kan alleen uit mijzelf spreken en ik ben echt Nederlandse.Trots (was ) ik op mijn land.Wij hadden samen wat opgebouwd en iedereen had een menswaardig bestaan en relatief weinig problemen.Nu wij richting Europa werken hebben we constant problemen.
  EURO.
  Aanbesteding van werk(europees) wat alles onoverzichtelijk en duurder maakt.En onze vaklui staan soms zonder werk.
  Liberalisering Zorg./Energie etc etc.
  Ik ben mij er zeker van bewust dat ze mij conservatief noemen.Nederland moet vooruit.Hoe kan het dan zijn dat de meeste mensen voelen dat wij juist achteruit gaan?

  Reactie door anita — dinsdag 5 april 2005 @ 15.59 uur

 55. Waar draait alles uiteindelijk om? Geld! Winst! Alles moet rendabel zijn en liefst meer geld opleveren. Dat is de keiharde wet geworden van het maktgericht denken. Quite spelen is er al niet meer bij; dat betekent faillisement. De aandeelhouders zijn de regenten. Europa als unie is niets meer dan ‘n economisch verbond en de EU-Grondwet bekrachtigt dat, met ‘n paar zoethoudertjes voor kiezers met principes. Intussen staat het neo-liberalisme zich in de coulissen al te verkneuteren. De lobbies van o.a. de wapenindustrie en olieproductie prijzen zich al nog rijker dan ze al zijn. Met de tendens in “eigen land” van de laatste jaren, van privatisering en sociale afbraak en ‘n zo minimaal mogelijke solidariteit met de zwakkere, naast de afbraak van werkgelegenheid door arbeid naar lage-lonen-landen te sluizen met steun van onze regering, hoef je niet al teveel moeite te doen om te weten wat die Grondwet behelst. Om van Bolkestein’s misdadige dienstenrichtlijn nog maar te zwijgen. Het is zonneklaar: het draait uiteindelijk om economisch gewin; welvaart, ten koste van menselijk welzijn. Nederlander? Europees slaaf! Het is allang 12 uur geweest. We hebben ‘t geslikt, dat verenigd Europa; de leugens van Zalm over de invoering van de Euro en zijn doorlopende leugens over onze loonkosten en werkinzet. Wie de bel nog niet heeft horen luiden, is doof. De winstmachine rolt voort en zal alles platwalsen, tot ie over zichzelf heen rolt.

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 5 april 2005 @ 16.09 uur

 56. Er staat in de grondwet (Deel 1: Titel II: Grondrechten en burgerschap van de unie; ARTIKEL I-10: Het burgerschap van de Unie):

  “Eenieder die de nationaliteit van een lidstaat bezit, is burger van de Unie. Het burgerschap van de Unie staat naast het nationale burgerschap en treedt niet in de plaats daarvan.”

  Als ik dat zo lees, dan staat daar dat we weliswaar Europeaan zijn, maar tevens Nederlander blijven.

  Verder staat er in de grondwet (TITEL I: Definitie en doelstellingen van de Unie; Artikel I-5: De betrekkingen tussen de Unie en de lidstaten):

  “De lidstaten vergemakkelijken de vervulling van de taak van de Unie en onthouden zich van alle maatregelen die de verwezenlijking van de doelstellingen van de Unie in gevaar kunnen brengen.”

  Als je dat combineert met de tekst van Artikel I-3, dan betekent dat dat je je eigen nationale economie (inclusief sociaal stelsel?) niet mag beschermen. Verder vraag ik me af wat de grondwet bedoelt met “een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht zonder binnengrenzen”. Ik vind dat wel heel vaag en ik vraag me ook af of er zo niet conflicten kunnen ontstaan tussen nationale wet- en regelgeving m.b.t. vrijheid en veiligheid en hoe de EU erover denkt.

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 16.10 uur

 57. Grondwet, net zo vaak zeggen totdat het de importantie van onze
  eigen Grondwet zou hebben?
  Eerder las ik dat het sléchts een VERDRAG inhouden zou.
  Die worden nogal eens gesloten tot x onderwerpen en na bewezen
  diensten éénzijdig opgezegd.
  Intussen is de vrijemarkt economie het mooie harinkje, dat mini
  kabeljouwtje Nederland wordt voorgehouden.
  Het niét mee willen doen, wel of geen sluitende begroting etc.,
  zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat wij het kunnen vergeten
  er wél onze economische afzetgebieden te zullen krijgen.
  Vermoedelijk gaat het wel degelijk betekenen, mede, dat ons
  een kwantum wordt aangepraat m.b.t. menig uit te voeren artikel.
  De zeevisserij-afspraken worden nu al slecht nagekomen en daarna
  kun je je harinkje wel vergeten. De eonomische groei zal afnemen.
  Wie gaat wie, wezenlijk, integer controleren op naleving?
  Als een gezonde klokkenluider weggewerkt wordt ipv met open armen ontvangen, is de regelgeving de grote sta-in-de-weg om
  door allen in alle talen uitgelegd te krijgen en te overzien.
  Zo goed als Bush vond met de verenigde naties geen rekening meer te hoeven houden, alleen nog met de verenige staten, zal
  dat het vers-in-het-geheugen liggende voorbeeld zijn, dat
  ons op welke wijze danook zal overkomen.
  Al zouden we gróót(s) kunnen denken, we zijn niet in de positie
  om gróót(s) mee te doen.
  Wat zou het kosten om de gulden weer terug te krijgen, al is de
  euro nog zo makkelijk, de grenzen weer in ere te herstellen
  (denk dan even niet aan de files daar), de marechaussee, commando’s weer normaal de orde helpen handhaven en een wets-
  wijziging in te voeren waarop kinderen zowel, bij de vader én de moeder in het paspoort te laten bijschrijven en ze individueel een eigen vervoersbewijs toe te kennen indien onont-
  koombaar. Wat heeft Nederland aan (zelf-)discipline gewonnen,
  nadat de verplichte diensttijd werd afgeschaft??
  Ik zou haast zeggen: dat kun je nogal duidelijk merken !!!
  Conservatief is prima van het CONCERT AKTIEF kregen wij geen
  van allen een program…waarvan akte…!

  Reactie door Madelief — dinsdag 5 april 2005 @ 16.27 uur

 58. Dus de tweede kamer wordt provinciebestuur?
  Dus de eesrte kamer wordt opgedoekt?
  Dus het provinciebestuur wordt opgedoekt?
  Het gemeentebestuur mag blijven?
  Dus de vakbonden worden opgedoekt?
  Dus wie gaat er nog opkomen voor onze belangen?
  Dus je mag het allemaal zelf gaan regelen omdat het allemaal zo veel democratischer wordt?

  Ik heb geen idee wat de antwoorden zijn want elke dag komen er bij mij meer vragen bij.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 5 april 2005 @ 16.46 uur

 59. Ik sluit me geheel aan bij Helma D., de allereerste reactie van dit weblog.
  Las overigens net in de krant dat Zalm, het positieve resultaat van de bezuinigingen heeft verkwanseld aan het paasakkoord. Hoe belangrijk ook dat er geld is uitgetrokken voor kennis etc., dit had Zalm mijns inziens niet mogen doen.

  Reactie door Carla — dinsdag 5 april 2005 @ 17.07 uur

 60. Zalm zegt volgend jaar geen geld voor lasten verlichting meer te hebben vanwege het paasakoord.http://redstarswords.web-log.nl/log/2238986#reageer

  Reactie door John — dinsdag 5 april 2005 @ 17.29 uur

 61. Was te voor zien he!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 17.32 uur

 62. GEK HE DAT zALM DAAR PAS NA HET PAASAKKOORD MEE OP DE PROPPEN KOMT?

  Reactie door Wever — dinsdag 5 april 2005 @ 17.32 uur

 63. Nou moet iedereen ineens niet zo verbaasd gaan doen!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 17.34 uur

 64. De Adder is uit het gras gekropen.

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 17.36 uur

 65. zie mijn reactie van:

  Hoe het duo List en Bedrog boris in pakte, zoiets zal niet snel weer vertoont worden denk ik. List raakt namelijk altijd verstrikt in eigen netten!

  Wat zou de rol van Zalm nog zijn in deze?

  Comment van e.krul — 31 maart 2005 @ 12.34

  wat er nog over is van al die miljoenen meevallers, is… NIHOL!
  (nihol= woord van Madelief)

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 17.43 uur

 66. Ik wil maar zeggen, gehandicapten en zieken: de pot is leeg, tja… dan moet je maar niet ziek worden!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 17.46 uur

 67. hebben jullie dit ook al gelezen (ook al is het van de telegraaf)?

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/19632671/Frans__nee__brengt_Nederlands_referendum_in_gevaar.html

  Tijd voor een volgende kabinetscrisis > : )

  Reactie door Jory — dinsdag 5 april 2005 @ 17.53 uur

 68. 67

  ja dat zal even lekker worden zeg… van democratie naar dictatuur zeker?

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 17.59 uur

 69. “Het afblazen van het referendum behoort tot de noodscenario’s die de regering in onderzoek heeft voor het geval de steun aan het verdrag dreigt weg te vallen.”

  Dus de regering heeft noodscenario’s indien blijkt dat de steun dreigt weg te vallen? M.a.w. als er wel een referendum komt en het merendeel van de bevolking stemt tegen, dan trekt de regering een bijbehorend noodscenario uit de kast?

  En zo zie je maar weer, deze regering doet gewoon waar ze zin in heeft, ook al wil het volk wat anders. Ik neem aan dat de oppositie hierover vragen gaat stellen in de tweede kamer.

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 17.59 uur

 70. Di 6 April Hoe legt Balkenende dit uit ?

  Bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent verdiende vorig jaar 821.000 euro.
  Daarmee passeert Boersma Nuon-topman Ludo van Halderen als best betaalde bestuurder in de publieke energiesector. Dat bleek dinsdag uit het jaarverslag 2004 van Essent.De twee jaar geleden aangetreden Boersma ontving afgelopen jaar 499.000 euro aan salaris. De topman ontving een bonus van 227.000 euro en een pensioenbijdrage van 95.000 euro. Het energiebedrijf, dat volledig in handen is van provincies en gemeenten, geeft dit jaar onder druk van de aandeelhouders voor het eerst inzicht in de beloning van het bestuur.

  DOODZIEK WORD IK HIER DUS VAN !!

  Reactie door lambert — dinsdag 5 april 2005 @ 18.02 uur

 71. Het wordt de hoogste tijd dat het bedrjfsleven wakker wordt en zijn steentje bijdraagt aan de ‘ja-campagne” ‘, aldus Van der Laan(D66)Je weet wel die mensen die zo voor onderwijs zijn.

  Met bedrijfsleven bedoeld ze natuurlijk niet de werknemers want dat zijn kostenposten en dus dood materiaal. Dat materiaal kun je niet wakker maken. Alleen al door outsourcing van b.v. IT banen naar het Oost-Europa of Azië verwacht Instituut Neyenrode al 30.000 banen te verliezen in de komende 10 jaar.
  Dus voor alle IT studenten in den lande……wakker worden!!!! of verhuizen naar een lage lonen land.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 5 april 2005 @ 18.11 uur

 72. @ Nathan (56),

  Het gaat niet over hoe je je noemen mag (Nederlander), maar de inhoud daarvan.
  Als je niet meer je stem kan laten horen, want in Brussel klinkt ik slechts nog als een een mier in een mierenhoop, en je je niet thuisvoelt in het systeem van de andere landen, dan stelt het Nederlanderschap ook niet veel meer voor.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 5 april 2005 @ 18.20 uur

 73. Wat we willen is dat we UIT die EU stappen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Als we nou daar eens een referendum over zouden houden.

  Intussen komt de toekomstdroom van Hitler zowel Napoleon dichter en dichterbij. Ik zal me daartegen blijven verzetten zolang ik hier nog woon.

  Reactie door ReneR — dinsdag 5 april 2005 @ 18.24 uur

 74. #70 Lambert

  Tja, dat zijn de vruchten van de liberalisering. Daar betaal je je gas en licht voor en ook je water. Deze regering en ook Kok hadden de oppositie toch beloofd, dat de top het ook wat kalmer aan zou doen met graaien? Het wordt gewoonweg met de dag erger. Zo erg zijn ze hier gezakt qua mentaliteit. Maar zet eens een komma verkeerd op je Bijstandsbriefje…..

  Reactie door ReneR — dinsdag 5 april 2005 @ 18.30 uur

 75. @68 Verbaast je zulke pogingen nog? Eerder heeft Donner omwille van terreurdreiging toch al getracht om zich het recht te behouden om verkiezingen uit te kunnen stellen.. (was op radio 1).

  Reactie door Jory — dinsdag 5 april 2005 @ 18.47 uur

 76. @ Nathan (69):

  Nee, Nathan. Het punt is, dat als Frankrijk eind mei in meerderheid (en rechtsgeldig) “nee” stemt, het Verdrag betreffende de Europese Grondwet in de huidige vorm en in deze periode geen doorgang zal kunnen vinden. Het kabinet vindt, dat stemmen in Nederland dan geen zin meer heeft. Maar, zoals Lousewies van der Laan van D66 terecht opmerkt, ook in dat geval heeft het referendum nog zin omdat als een meningspeiling onder de Nederlandse bevolking.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 18.58 uur

 77. Sorry: “omdat” schrappen in een-na-laatste regel.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 5 april 2005 @ 19.02 uur

 78. @76

  Okee, maar dan vind ik het wel vreemd dat een zware term als “noodscenario” wordt gebruikt.

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 19.10 uur

 79. Mij verbaasd inmiddels niets meer,
  dit kabinet is onbetrouwbaar autoritair, zelfingenomen en asociaal.

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 19.17 uur

 80. Wat er in Europa moet gebeuren is simpel.

  1) Er moet duidelijk gedefinieerd worden waar de Europese overheid over gaat, en wat de landen zelf doen. Wmb doen de landen zoveel mogelijk zelf. Laten we zeggen dat de Raad van Regeringsleiders met 2/3 of 3/4 meerderheid bepaald wat Europees is en wat niet. Europa gaat over buiten-Europees beleid. [Feitelijk betekent dat de opheffing van alle 25 ministeries van buitenlandse zaken.] Landbouwpolitiek hoort niet in Europa thuis. Wetenschap wel. Arbeidsvoorwaarden niet. Vluchtelingen wel. Steun aan arme regio’s niet. Europa regelt en cooridneert conflicten tussen de staten. Bijvoorbeeld bij Europese infrastructuurprojecten zoals spoor-, water- en gewone wegen.

  2a) Het Europees parlement wordt een normaal parlement naar model van de meeste lidstaten. Na verkiezingen wordt een meerderheidscoalitie gevormd. De coalitie wijst de Europese commissie aan, en kan commissarissen naar huis sturen, net zoals in veel lidstaten. Wat dat betreft verschillen de parlementen van NL, BE, DL, FR enz. niet zoveel.

  2b) Europarlementariers vertegenwoordigen NIET hun land, maar de Europese burger. Er komen echte Europese partijen met Europese lijsttrekkers die door heel Europa campagne voeren. Op Europees niveau moet niet meer gedacht worden in termen van lidstaten, maar in termen van volstrekt gelijke Europese burgers. De Europese overheid MAG en KAN geen onderscheid maken tussen de verschillende lidstaten. Landennamen komen (in de Europese overheid) alleen nog maar voor in adressen. Europarlementariers hebben een voltijdsbaan en kunnen dus NIET in lidstaten ook nog een politieke functie hebben. Voor EU verkiezingen trekken EU parlementariers niet alleen naar ‘hun’ thuisland, maar keurig langs alle landen.

  3) Europa moet een (1) buitenlandse beleid gaan voeren. Feitelijk betekent dat de opheffing van alle 25 ministeries van buitenlandse zaken. Landbouwpolitiek hoort niet in Europa thuis. Wetenschap wel. Arbeidsvoorwaarden niet. Vluchtelingen wel. Steun aan arme regio’s niet. Europese infrastructuurplanning wel (ism de lidstaten). Europa regelt conflicten tussen de staten. Europa verdeelt geld en projecten niet ‘netjes over de staten’, maar schrijft voor alles (wetenschappelijk onderzoek, asielcentra, infrastructuurbouw) aanbestedingen uit. De beste kandidaat krijgt het.

  Voor de slimme opletters: Ja, dat lijkt verdacht veel op het Amerikaanse model. Verschil is dat het EU parlement niet als het Congress werkt, maar meer in de Europese traditie. En wees nou niet bang voor een grote Europese overheid, want als echt het Amerikaanse model gevormd wordt, krijgt de EU regering weinig te vertellen. Sterker nog: het zou me niks verbazen als Brussel nu al meer te vertellen heeft over de lidstaten, dan de Amerikaanse federale overheid over de 50 staten.

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 5 april 2005 @ 19.38 uur

 81. Oops stukje vergeten weg te halen uit 3).
  Maar je bent slim en snapt me wel ;-)

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 5 april 2005 @ 19.41 uur

 82. Nou karel niet slecht overdacht, maar simpel… dat weet ik niet.

  Het lijkt heel simpel zo als het er staat… even over nadenken.

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 20.27 uur

 83. De Europese Grondwet zou het de lidstaten ook mogelijk maken om “uit Europa te stappen”….
  Begrijp je….? Pas wanneer je stemt vóór de Europese Grondwet, óók als je het met alle implicaties daarvan niet eens bent, kun je kiezen voor een aternatief dat je dan meteen “buiten spel zet”…
  Dat is pas transparantie! Iedereen die vóór is heeft het met die “transparantie” zo hoog op, maar net als dat “liberalisme” binnen de politiek een volledig andere betekenis heeft gekregen dan zoals inhoudelijk en taalkundig bedoeld, heeft “transparantie” dat binnen deze Europese Grondwet ook! Kijk maar uit voor dat soort transparantie, dat wordt eerder transpiratie….

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 5 april 2005 @ 20.36 uur

 84. 83) Sorry alternatief….mét een “l”…

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 5 april 2005 @ 20.38 uur

 85. BELANGRIJK NIEUWS UIT HET LAFFE DEN HAAG !!!

  Het aso kabinet wil misschien het referendum afblazen, een grote schande!!! Ze willen gewoon niet luisteren naar de mensen.
  Het enige waar die grondwet goed voor is om je kont af te vegen.

  Lees hier meer.

  Jan Marijnissen, mijn steun heb je, ik zal NEE stemmen, daar kan je van op aan. Ga toch nog even dat filmpje bekijken waarin jij verteld waarom we tegen moet stemmen, al is het niet meer nodig om mij te overtuigen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 5 april 2005 @ 20.40 uur

 86. Aanstaande vrijdag 8 april is er al een referendum. Op Curacao. Net als de andere eilanden van de Nederlandse Antillen gaat Curacao (en vrijdag ook Sint Eustatius) zich uitspreken over de door haar gewenste staatkundige toekomst. De opties varieren van onafhankelijkheid tot onderdeel worden van Nederland.
  Ik vind het onthutsend hoe weinig belangstelling hiervoor vanuit de politiek (ook SP) wordt getoond.

  Reactie door CasaSpider — dinsdag 5 april 2005 @ 20.42 uur

 87. 85) Nou, nou…dat gaan we dus echt niet pikken!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 5 april 2005 @ 20.46 uur

 88. Een neoliberale Verenigde Staten van Europa? Lijkt me niet zo’n goed idee Nepkarel.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 5 april 2005 @ 20.53 uur

 89. @ Nepkarel (80),

  Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar ik heb er toch een raar gevoel bij en dat is meestal geen goed teken.
  Aan de ene kant is het logisch dat Europa een buitenlands beleid zou moeten voeren, maar is daar echt een Europese regering voor nodig?
  Als ik er zo even over nadenk, dan vind ik het een dure manier van samenwerken.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 5 april 2005 @ 21.28 uur

 90. Momenteel hangt de EU samen door allerlei Europese verdragen, wat ik van de grondwet-tekst begrepen heb is dat die verdragen in feite worden omgezet in wetten. Als je het zo bekijkt, dan veranderd er in wezen niet veel. Maakt het verschil of je nu een unie hebt dat gebaseerd is op een grondwet of op soortgelijke wijze samenhangt met al die verdragen?

  Verder vraag ik me af of we hier echt een soort Verenigde Staten van Europa zullen krijgen. In mijn vorige woonplaats hadden we vroeger een Amerikaanse NAVO-basis. Die Amerikanen zijn toch in hun wezen heel andere mensen dan Europeanen, dus persoonlijk zie ik Amerikaanse toestanden hier niet echt gebeuren.

  Tot slot heb ik me wel eens af zitten vragen of je niet gewoon heel wat van die EU ambtenaren kunt schrappen en er een simpel bestuursmodel van kunt maken. Dus gewoon een Europese regering en een Europees parlement of zoiets, dat lijkt me veel goedkoper dan het logge gevaarte wat het nu is.

  Reactie door Nathan — dinsdag 5 april 2005 @ 21.40 uur

 91. We laten echt niet meer met ons sollen he,
  desnoods slaan we de tenten op bij het binnehof!

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 21.42 uur

 92. Binnenhof= binnenhaalhof

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 21.44 uur

 93. Het geldbinnenhaalhof

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 21.45 uur

 94. roofridderhof

  Reactie door e.krul — dinsdag 5 april 2005 @ 21.45 uur

 95. Oops. als Frankrijk Nee stemt en het referendum wordt afgeblazen dan is dat wel weer héél zuur voor D66. Zoveel teleurstellingen in één jaar.

  Een historisch besluit,’ zo kwalificeert D66-kamerlid Boris van der Ham de definitieve aanname van zijn wetsvoorstel dat regelt dat we dit jaar een referendum krijgen over de Europese grondwet. ‘Niet alleen omdat Nederland voor het eerst sinds 200 jaar een referendum houdt, maar vooral omdat de Nederlanders voor het eerst rechtstreeks iets te zeggen krijgen over hoe Europa werkt’. Van der Ham diende zijn voorstel in samen met de kamerleden Dubbelboer (PvdA) en Karimi (GroenLinks).

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 5 april 2005 @ 22.01 uur

 96. Het is toch een grote fake !!

  Reactie door John — dinsdag 5 april 2005 @ 22.44 uur

 97. Amerikaanse vrienden van me waren enkele maanden geleden voor enkele weken in Nederland. Ze waren al 8 jaar niet meer hier geweest,en vroegen zich verbaasd af waarom we in Nederland zonodig de Amerikaanse mentaliteit en beleidskenmerken over wilden nemen…en waarom mensen zo hard voor elkaar zijn geworden…Ik probeerde uit te leggen dat Ruud Lubbers vroeger een fan van Reagan was, en dat sindsdien langzaam maar zeker de politiek steeds asocialer werd, dat de verschillende bevolkingsgroepen zich tegen elkaar hebben laten uitspelen, dat de bevolking zelf ook steeds asocialer werd als gevolg daarvan, dat men niet de machthebbers maar elkaar probeert af te straffen…

  Dit is het Europa dat in het vat zit.

  Reactie door Johnito — woensdag 6 april 2005 @ 0.05 uur

 98. 65)92) Als ik jou figuur Krul toch in alle ernst
  uitleg, dat mijn tijd er meer lijkt te zijn, maar
  na ziekte probeer een funktioneren van 60 % te
  krijgen, terugkomend van een vitaliteit van “”nihil”"
  en per ongeluk de tikfout maak door “nihol” te zien
  staan, en jij dat met “Waauw” bestempelt en zoals
  hierboven (woord ‘nihol’van Madelief|) dan vraag ik
  me werkelijk af of jouw gehalte niet verder gaat dan
  over de verschrijvingen van een ander, terwijl je
  zelf ook nogal eens taalfouten maakt.
  Je doet dat kennelijk dus al tijden dusdanig veel,
  dat een ieder zich hier excuseert voor evt. elke
  verkeerd geschreven letter.
  Wel ik constateer dat het hier om de haverklap voor-
  komt dat mensen zich vergissen in een “d”, “t”, of “dt”
  aa het eind, om een voorbeeld te noemen.
  Als je dus voortaan praat over het feit dat het je
  “inhoudelijk” allemaal niet zo bevalt, dan zou ik
  zeggen, bestudeer ook even je eigen grammaticale
  bijdragen, en zoek de splinter niet elke keer bij
  een ander….maar wellicht dat daarom je commentaar
  “inhoudelijk” zo kort is…..als de dood om zelf ook
  meer dan ….fouten te maken. Houd daar toch eens mee op!

  Reactie door Madelief — woensdag 6 april 2005 @ 6.24 uur

 99. goeie morgen Madelief,
  Jei bendt er ook froeg bei.
  Of is het ijgenleik laat foor jau?
  Grapje!!!!!

  Reactie door ollekebolleke — woensdag 6 april 2005 @ 6.43 uur

 100. DEN HAAG (ANP) – Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om het referendum over de Europese Grondwet af te gelasten als Frankrijk eind mei ‘nee’ zegt tegen het verdrag van Rome. Het afblazen van het referendum behoort tot de noodscenario’s die de regering in onderzoek heeft.

  Het referendum in Nederland wordt op 1 juni gehouden. In Frankrijk wordt de bevolking op 29 mei een oordeel gevraagd over de grondwet. De Franse regering maakt zich grote zorgen over de uitslag. Vooral het vooruitzicht dat Turkije lid kan worden van de unie, maakt veel Fransen zenuwachtig. Het Franse bedrijfsleven is daarom een ‘ja-campagne’ gestart, omdat een Frans ‘nee’ schadelijke gevolgen kan hebben voor de Franse economie.

  De indieners van het intiatiefwetsvoorstel dat het referendum mogelijk maakt, wilden dinsdag niets horen van een aflasting van het referendum. Het PvdA-Tweede-Kamerlid Dubbelboer noemde het een ,,onzinnig scenario. Het kabinet gaat niet over het referendum en hoeft zich dan ook niet te bemoeien met noodscenario’s.”

  Blokkade

  D66-woordvoerster Van der Laan zou het ook onverstandig vinden als het kabinet zou willen proberen het referendum te blokkeren. ,,Als Frankrijk ‘nee’ zegt tegen de Grondwet is het verdrag dood. Dan moet er opnieuw worden onderhandeld. Maar ook dan is het nuttig om de opvatting van de Nederlandse bevolking te kennen. Daar kan de regering bij de nieuwe onderhandelingen dan rekening mee houden”, aldus de democrate.

  Wordt dit de volgende kabinetscrisis??

  Reactie door ollekebolleke — woensdag 6 april 2005 @ 6.56 uur

 101. D66 is het niet eens met een eventuele blokade op het referendum door deze regering indien Frankrijk nee zegt.
  Wordt dit de volgende kabinetscrisis???

  Reactie door ollekebolleke — woensdag 6 april 2005 @ 7.00 uur

 102. @100
  Correctie. Als Frankrijk in mei nee zegt tegen het verdrag van Rome.

  Reactie door ollekebolleke — woensdag 6 april 2005 @ 7.08 uur

 103. #68
  Dictatuur is het volgens mij allang.
  Roken mag niet meer,te vet eten mag niet meer,naar welke school je kind gaat mag je niet meer zelf beslissen,dat de peuters niet meer gewoon bij hun moeder mogen blijven de eerste jaren,hebben ze liever niet meer,Geen kassa’s waar snoep in ligt,mag niet meer,vrij telefoneren,vrij internetten mag niet meer,
  ziek zijn mag niet meer,gehandicapt zijn mag niet meer.publieke omroepen mag niet meer,straks 1e kamer mag niet meer,straks oppositiepartijen mag niet meer.Nederland wordt Europa dus Nederland mag niet meer etc etc.
  Je wordt toch al geleefd??????
  Misschien komt de schone lucht buiten ook op de bon?
  Laat je toch niets wijs maken…………Wij mogen allang niet veel meer
  Alleen als je productief bent voor de rijken heb je recht op leven,met aangenaam comfort.
  Kan je dat niet meer dan wordt het gewoon van je afgepakt.
  En een ieder die zijn kop in het zand steekt nu,komt zichzelf toch wel tegen.
  ook zij worden ouder en met gebreken.

  Dus wanneer we met tomaten gaan gooien ben ik erbij.

  Reactie door anita — woensdag 6 april 2005 @ 10.07 uur

 104. Anita je hebt helemaal gelijk,
  ik had al voorspelt dat er belasting komt op uit- en inademen van lucht
  (vervuilde lucht is ook lucht).

  Reactie door e.krul — woensdag 6 april 2005 @ 10.48 uur

 105. Er is in dit land geen plaats meer voor oud en ziek en gehandicapt,
  voor minderdraagkrachtigen.

  Cultuur en jeugdwerk zijn ook naar de donkere hoek verplaatst.

  Schone lucht bestaat allang niet meer en dat maakt ook niet zoveel uit kennelijk,
  want de show must go on.
  WJe moet toch op je werk komen he, voor het geld,
  want de hypotheek en de auto moet betaald en
  en de economie moet flink groeien.

  Dus wat de vervuiling betreft, beste Nederlanders, is er geen weg meer terug.
  Wat dit kost aan ziektenkosten,
  daar maakt kennelijk niemand zich druk om.

  Dat is kennelijk de prijs die we moeten betalen,
  opdat de economie kan groeien.
  men heeft hier graag veel geld voor over, opdat de economie groeit.
  De mens in deze is daaraan ondergeschikt, toch meneer Hogervorst.

  Om nog enige bevrediging en leut uit het leven te halen,
  doet het grootste gedeelte van de bevolking aan diepte investering,
  in de vorm van het zich volproppen met allerlei,
  om de onvrede en de leegte op te vullen.

  Een soort vervangende troost in bange dagen.

  Men weet de snoep en koek en drank afdeling toch wel te vinden,
  al staan de zaken niet meer dicht bij de kassa.

  Want de bevrediging duurt maar even en dan weet men nog met de ogen dicht,
  de lucht te vinden waar het verslavende goedje is te vinden.

  Wat zou er toch mis zijn in samenlevingen,
  waar men zoveel ongezonde zaken consumeert?

  Het antwoord is altijd in de vraag te vinden.

  Reactie door e.krul — woensdag 6 april 2005 @ 11.09 uur

 106. Goeie môge Olleke,
  Leuke van jou: is dat fonetisch voor de stadstaal?
  ‘t Zou me niks verbazen, als ik in gedachten de
  stemmen hoor van mijn nichten in Oost-Groningen
  hoor, maar zelf bak ik er niks van. Ook niet hier
  toen ik behalve Tineke Schouten iedere regio zijn
  eigen ‘stopwoordjes’ heeft,”wâa” (Utr.) en ‘t me
  opviel dat Groningen zich stelselmatig van “schier”
  bedient.
  Tjá, zelden ben ik vroeg, eerder laat, maar ik
  probeer daar na een angstige tijd weer structuur
  in aan te brengen, en dat lukt wel naarmate ik
  meer buiten zal zijn, en dat is thee buiten drinken
  ‘s morgens, zo vroeg als maar verantwoord is.
  Elders stelde je dat je niets meer hoorde van D66
  en dáár heb ik dan ook op je gereageerd en ben
  inderdaad echt benieuwd of je het geheel zag, en
  wát je ervan dacht na afloop.
  Ergens daar liet ik ook mijn gedachten nog even de
  vrije loop over die nieuwe grondwet, die toch
  als dat zo moet heten, toch absoluut goed gestoeld,
  letterlijk en figuurlijk zal moeten worden.
  Maar goed, ik zeg wel eens, als je eens wist wat
  er allemaal niét in de krant komt, en dat is ook
  al vijftig jaar zo.
  Vroeger geen vermissingen en moorden, wis en
  waarachtig wel, hoorden we niets van!!!
  Fenomeen van de laatste 20 jaar, écht niet!!
  Dankzij tv en camcorders is de waarheid niet meer
  te ontkomen en omdat je – doen we het nétjes -
  binnen 3 uur van noord naar zuid, en oost naar
  west rijdt, en alle plaatsjes met een heli kunt
  bereiken, zal er hoe langer hoe meer boven
  water komen. Ik verwacht binnenkort wel weer
  een andere “gate” waarvoor men een ‘escape’
  aan het beraden is.
  Als je Nederland bekijkt zou het niet moeten
  hoeven zoveel aan regelgeving te doen.
  Integeriteit bevorderen zou de helft van de
  pogingen om Nederland waterdicht van fraude
  af te sluiten, m.i. niét nodig zijn. Maar
  goed, ik verwacht zelf dus eerlijk gezegd,
  dat de Belastingen op een gegeven moment gaan
  inzien álle soorten accountantsrapporten te
  gaan natrekken.
  Je kunt bijv. ook de accountant bij de neus
  nemen, merkte ik 25 jaar terug, door niet-
  bestaande firma’s op je eindrapport op te
  voeren. Stom hé, dat zo’n accountantsbureau
  nooit de aktiva en passiva eens grondig
  natrekt, ….ik bedoel maar…in ieder geval
  zijn daar x bedrijven in die tijd verkocht
  en natrekken is dus niet meer mogelijk.
  Vertel Ollekebolleke, daar hadden we toch
  vast met millioenen Nederlanders een jaar
  gratis kijkgeld door kunnen krijgen.
  Maar goed, die wordt afgehouden door de
  overheid….slim….onze loontjes zijn
  toch makkelijk te achterhalen?
  Wat denk je van grensbewoners die goedkoop
  leven en wonen in België en vlak over
  de grens een pied-a-terre hebben, dat voor
  een halfjaar verhuren en het overige deel
  er zéggen te wonen en er geregistreerd te
  staan. Weet je waarvoor? Om lekker goedkoop
  in Nederland van de ziektekostenverzekeringen
  te kunnen profiteren, is dat nu al eens
  uitgezocht? Eerst pakken we de woonwagen-
  bewoners, maar je snapt dat al dit soort
  grensbewoners al helemaal niet meer gediend
  is van de Nederlandse Staat, want dat is niet
  in hun belang integendeel.
  Je kent toch die plaats waar de grens ook
  door het dorp heen loopt? Daar is het wel heel
  gemakkelijk! Grenzen stellen? Nee die hebben
  geen belang bij één Europa,dat gaat ze geld
  kosten, een aanslag op hun integeriteit, maar
  bovenal op hún portemonnee en wij maar keurig
  overal nétjes betalen….bedenk nog een variant
  en laat die weten….
  Vroeger was er geen riolering, maar werd de
  tank bij je huis geleegd! Daar kon je onraad
  ter plekke constateren.
  Makkelijk he de riolering, alles en iedereen er
  in dumpen en allemaal wijzen naar de ander…
  niks meer traceerbaar…en vooral als je nu
  ergens per ongeluk je DNA achterlaat kan het
  een spookscenario worden voor een thriller.
  Heb ik mijn dag vandaag ook niet, terwijl het
  nog niet eens is gaan regenen.
  Een ander moment pak ik op voor een van je
  andere snedige opmerkingen, al vast een fijne dag.

  Reactie door Madelief — woensdag 6 april 2005 @ 11.20 uur

 107. Madelief

  Aan je stukje je te lezen red je het wel weer vandaag.
  je schrijft grappig trouwens!

  Reactie door e.krul — woensdag 6 april 2005 @ 11.42 uur

 108. Madelief

  Ik blijf NIHOL een goede vondst vinden, als je het niet erg vind.

  Ben dol op nieuwe woorden, vooral als ze bij toeval ontstaan,
  dus voel je vooral niet aangevallen hoor.

  Ik maak zelf voortdurend de nodige fouten,
  die ik daarna zoveel mogelijk weer recht probeer te zetten.

  Misschien is dat dan meteen de reden dat men dit voorbeeld volgt, netjes toch.

  Ik moet er niet aan denken dat er bv. allochtonen zijn die dit log bezoeken,
  denken dat je, schoen als sgoen schrijft.

  Reactie door e.krul — woensdag 6 april 2005 @ 11.54 uur

 109. # 37 Nathan/Groenlinksstemmer Quote:

  “iemand die GroenLinks stemmer is zei laatst: “Wat er niet is, dat kun je niet veranderen. Dus laat die Europese grondwet er eerst maar eens komen, dan kun je die altijd nog wijzigen”.

  Groenlinks staat echt voor debiel-links (Ik hou mijn hart echt nog vast, als we ooit samen met G.L. een coalitie mogen vormen). Alsof het ook een koud kunstje is; om een grondwet te veranderen, die ook al jaren lang in ontwerp lag te verschimmelen. Die heeft zeker tijdens het gekozen burgemeesterschaps-debacle ook zitten slapen. Laat je dus niet in slaap sukkelen door die Euro-ezels van Groenlinks. Van politiek en maatschappijkennis hebben ze geen kaas gegeten. Die denken ook nog steeds; dat ze hier de wereld gaan redden door voor nog hogere energieprijzen te pleiten.

  Reactie door ReneR — woensdag 6 april 2005 @ 13.20 uur

 110. 100 en 101 Ollekebolleke

  Ik weet; hoop doet leven; maar de praktijk heeft ons nu toch wel weer geleerd onlangs; dat D66 puur kiest voor dit griezelkabinet en botte macht in plaats voor haar eigen grondbeginselen en waarden. We moeten dit zootje gewoon zo snel mogelijk op zien te ruimen. “De maat is vol”; weet je nog?

  Reactie door ReneR — woensdag 6 april 2005 @ 13.27 uur

 111. Als ik ooit het euvele idee krijg om eens weer in de Randstad te komen; voel ik mij Groninger. Ook binnen dit land zijn er omgangs- en cultuurverschillen. Ga ik binnen Europa op vakantie; dan voel ik me Nederlander. Ga ik buiten Europa op vakantie; pas dan krijg ik een beetje het gevoel te horen bij de Europese familie. Het is maar net, waar ik ben. En als ik ooit de kans krijg naar een andere planeet te vliegen, dan voel ik me aardbewoner.

  Het ligt er maar net aan hoe je je voelt en waar je bent. Dat kan echter niet kunstmatig van bovenaf worden afgedwongen door welk verdrag dan ook.

  De propaganda machine van Brussel wil ons echter een ideaal plaatje voorhouden; dat we allemaal europeanen zijn en dat we 1 grote happy family worden. Nou; die happiness is er al heel snel vanaf gegaan na de invoering van die euro en het verliezen van al een groot deel van onze autonomie. Het zou ons veel voordelen ook opleveren, maar het rendement is beneden nul en zitten we met een grote kater. Zelfs het geld, wat wel heel erg vervelend lijkt op de duitse fantasieloze DM-stijl, is veel te gemakkelijk na te maken.

  kortom: ik hoef geen EU grondwet en europese machts-spelletjes waar je als provincie Hollandburger totaal geen invloed meer op hebt en geen europese wet. We zijn al veel te ver doorgedraven; dus weg uit die EU.

  Reactie door ReneR — woensdag 6 april 2005 @ 13.44 uur

 112. Weet je wat ik nog het ergste vind?

  Dat je voor totaal achtelijk wordt versleten, door de de commerciële zenders(debiele telefoon spelletjes en verkoop fimpjes)en ook zeker door de politiek. Bolkestein denkt dus serieus dat we nu geloven dat buitenlandse aanbieders van diensten onze CAO’s en arbeidsvoorwaarden gaan hanteren? NATUURLIJK NIET Bolkie Bolkesteintje, lieve schatje van me, ze gaan de werkmensjes alleen een tijdelijk contractje aanbieden.Dan kunnen de werkmensjes voor minder centjes aan het werk zodat het baasje meer centjes over houdt voor nog een extra bootje. Snap je het nu een beetje Bolkie? Of weet je het ook wel maar probeert ons opzettelijk te misleiden?

  Onderstaande is reactie van Bolkestein op de tegenstanders van zijn dienstenrichtlijn:

  Een werknemer uit Letland kan volgens de bonden dus in Nederland komen werken onder de Letse arbeidsvoorwaarden. De bonden vrezen een uitholling van de CAO in de oude EU-landen als Nederland en Frankrijk.

  Onzin
  Maar volgens Bolkestein is dit onzin. ‘Als het Nederlandse uitzendbureau Randstad een vestiging opent in Frankrijk, valt het onder de Franse wetgeving,’ zei hij. Alleen bij tijdelijk werk in het buitenland, geldt de wetgeving van het land van oorsprong.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 6 april 2005 @ 13.53 uur

 113. @112

  Wat een onzin argument van Bolkestein. Als een werknemer van een Pools uitzendbureau hier komt werken, dan geld voor die werknemer de wetgeving van Polen. Dat betekent dat de opdrachtgever hier in Nederland er enkel voor hoeft te zorgen dat aan die wetgeving (arbeidsvoorwaarden) word voldaan. Daardoor kunnen Nederlandse werknemers alleen nog maar concurreren door met dezelfde of lagere arbeidsvoorwaarden akkoord te gaan. Althans, dat lijkt me een mogelijk scenario.

  Reactie door Nathan — woensdag 6 april 2005 @ 14.20 uur

 114. Jan, je bent altijd zo genuanceerd. Waarom heb ik nog nooit een duidelijk inhoudelijk argument gehoord ten aanzien van je aversie tegen die grondwet? Leg het me eens uit in plaats van iedere keer ‘tegen’ te roepen. Misschien dat je me dan wel overtuigt. Tot nu toe denk ik dat ik ‘voor’ ga stemmen.

  Reactie door Pieter — woensdag 6 april 2005 @ 14.25 uur

 115. 106 Madelief. Voor zover ik weet betekent het woord schier “bijna” maar in het Gronings betekent het “mooi” Dus ‘een schier wiggie” betekent een mooie meid. Zo ook schiere hupseels. (Mooie Bretels)
  Een jaar gratis kijkgeld. Ik snap wat je bedoeld, maar waar moet ik naar kijken. Ned. 1,2 en 3 misschien. Ned. 1 kijk ik allen naar Engelse detective’s 1of 2 maal per week. Ned. 2 mag van mij weg.
  Ned. 3 mag in z’n huidige vorm blijven. De commerciële omroepen brengen iets waar ik een liefhebber van ben. Een voorbeeld. De comm. omroepen zenden zo’n 30 speelfilms per week uit. Na zorgvuldig onderzoek blijven erg per week ongeveer 3 over doe de moeite waard zijn. Dat is nog altijd meer dan Ned.1,2 en 3 bij elkaar.

  110 ReneR Ja, de maat is vol. Maar wat nu??? Moet ik de straat op rennen en hart roepen dat de maat vol is. Of mijn grieven toe vetrouwen aan deze topic. Wetende dat ik dan voor pakweg 90% voor eigen parochie preek.
  Hoe frustrerend. Desalniettemin kunnen we hier toch effe lekker van gedachten wisselen. Toch?

  Reactie door ollekebolleke — woensdag 6 april 2005 @ 14.30 uur

 116. sorry hard ipv hart

  Reactie door ollekebolleke — woensdag 6 april 2005 @ 14.31 uur

 117. Natuurlijk kom ik er opnieuw op terug Krul!
  Trouwens hoe was de limonade?
  Ik had je in de slaaptijd van mijn peuter
  kleinzoon net een uitvoerig, genuanceerd
  stukje willen sturen, met ook wat zijlijnen
  om het gepast smeuïg te houden, maar door
  een foutje is dat epistel me ontglipt.
  Nu even niet de gelegenheid om binnen weinig
  tijd vandaag en morgen er een copy van te
  maken, maar….op enig moment…..zou mijn
  achter-achternicht gezegd hebben…krijg
  je het toch in ongeveer gelijke bewoordingen.
  Jammer, je had, wie weet, nog écht kunnen
  lachen, zij het dan op het randje, maar
  nog net acceptabel….ik geloof nog altijd
  in ‘te goeder trouw’ en hier en daar zou
  ik beter kunnen archiveren , wat wie, en
  waar schreef. Of alles in een archief gaat
  is dan de kwestie, want via benummering is
  het makkelijker naar datum, tijd, categorie
  te verwijzen. Maar goed…ik moet nog erg
  veel leren …en ben nog geen 14 maanden
  in het bezit hiervan. Iedere site heeft zo
  zijn eigen oplossingen.
  Een linkerkolom bijv. verwijst soms veel
  makkelijker…..met een vorm van legenda.
  Laat in ieder geval weten, wat je vond
  van Thom op bezoek bij Barend en Frits,
  dinsdagavond, want ik heb maar een gedeelte
  gezin, schreef ik aan Olleke, maar moet
  ook dát nog even terugvinden.
  Een keurig stukje overigens dat niet
  deleted kan zijn.
  Ik heb duidelijk, heel duidelijk het gevoel
  dat er binnenkort iets gigantisch mis gaat,
  maar weet nog niet waar de klap gaat vallen.
  Of het nu een suicide geval op deze rol wordt
  of dat ik dan ook op de dag, de 3e Nias
  aardbeving ga voorspellen is ook voor mij nog
  een vraagteken. Voor de 2e heb ik vrienden
  gewaarschuwd of ze daar in die weken nou wel
  heen moesten, maar gelukkig ze zijn van de
  week heelhuids uit die area teruggekomen en
  slaap ik dus weer beter.
  Aan deze soms zeer duidelijke aanwijzingen
  onttrek ik me het liefste en er zijn maar
  weinigen die getuigen waren van god-zij-dank
  niet al te veel van dit soort voorspellingen.
  Echter als ze -als bewezen- uitkomen is het
  een griezelig gevoel.
  Dat jij ergens om 11.52 uur je verhaaltje
  start, betekent doorgaans dat ik door mijn
  grootmoeder gewaarschuwd wordt voor de dood
  of ellende, en ik had dus vanmorgen een nare
  koude rilling. Nooit heb ik willen geloven in
  getallen-magie, maar ‘t schijnt, hoe idioot
  ook, te kunnen.
  Ik ga dat hier niet met voorbeelden uitleggen,
  want normaal zou ik zelf ook zeggen: “te gék
  voor (ver-)woorden”.
  Doe in ieder geval verstandig de komende dagen
  in welk opzicht is jouw keuze en kan ik ook
  (nog) niet zien, maar of het nou een trap is
  of een bijna-ongeluk, geen idee. Meld het maar
  als je onverwacht de dood bent ontsnapt.

  Reactie door Madelief — woensdag 6 april 2005 @ 14.33 uur

 118. @ Ed 88: Ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat een neoliberale partij snel popualir wordt in Europa. Ik heb het over de staatsinrichting, niet over de politieke inhoud. Helaas worden die twee vaak verward.

  @ Helma 89:
  Er IS al een Europese regering. En we hebben al een buitenlandcoordinator in de persoon van Solana. Alleen heeft de man niks te vertellen, en hoeft hij geen verantwoording af te leggen. Lijkt mij allemaal er ondemocratisch. Gewoon zo’n figuur aanstellen bij meederheid van stemmen in het EU parlement, en ook echte macht geven.

  Daarbij lijkt het mij een aardige besparing om 25 ministeries van buitenlandse zaken op te heffen. En daarmee dus ook veel van de ambassades. Wat mij betreft worden ze allemaal vervangen door EU ambassades.

  Reactie door Nepkarel — woensdag 6 april 2005 @ 16.37 uur

 119. ollekebolleke (100),

  Van der Laan vind het onverstandig? Wat een slappe hap is dat d66 toch. Als het er na uit ziet dat het een nee wordt willen ze het referendum afblazen. Of te wel, je mag alleen maar ja stemmen anders doet het kabinet het wel voor jou.

  Begint langsamerhand op een dictatuur te lijken, de democratie wordt weer eens de nek opgedraait en d66 vind het alleen maar onverstandig, maar ja, volgende dag zijn ze alles vergeten en gaan ze gewoon weer verder.

  Nou, Jan Marijnissen je kunt wel zeggen tegen het kabinet dat de boodschap over gekomen is, dat er niet naar de mensen wordt geluisterd door het kabinet.

  Misschien moeten we als ze het referendum afblazen maar naar den haag gaan en de tweede kamer bezetten en het kabinet er uit gooien.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 6 april 2005 @ 20.33 uur

 120. @ Nepkarel,

  Dat weet ik wel, dat we al zo’n regering hebben, maar MOETEN we die wel hebben?
  Ik denk van niet.
  En welke macht wil je zo’n man als buitenlandcoördinator geven? Mag hij een oorlog beginnen als hij meent dat er een as van het kwaad in een land schuilt of ergens een economisch belang moet verdedigt worden? In wiens handen leggen we dan uiteindelijk ons lot?
  Liever een raad van wijze mannen dan een dwaas aan het roer.

  Reactie door Helma D. — woensdag 6 april 2005 @ 20.40 uur

 121. > En welke macht wil je zo’n man als buitenlandcoördinator
  > geven? Mag hij een oorlog beginnen als hij meent dat er
  > een as van het kwaad in een land schuilt of ergens een
  > economisch belang moet verdedigt worden?

  Nee, dat mag hij of zij niet, vind ik. Daar zou een controlerend orgaan een stokje voor moeten kunnen steken.

  Reactie door Nathan — woensdag 6 april 2005 @ 21.03 uur

 122. 115) Ha Ollekebolleke, ik ben wat info van jou en
  Madelijne kwijt, maar duikel ze wel weerop om op
  beider vraagstelling terug te komen, komt nog.
  Schier kende ik niet in de betekenis van mooi.
  Dan ben ik er wel schier van overtuigd dat ik
  schier geaccepteerd werd op momenten dat ik dat
  schier niet geloofde. Mag jij raden welk “schier”
  ik nú bedoelde, maar je kunt er net zo goed combi’s
  van maken. Misschien is het antwoord schier schier.
  Welke netten tv jij beschikbar hebt, weet ik niet,
  ik doen het met een schier klein aantal, maar
  zie graag ook Discovery, Nat. Geogr. en Animal planet.
  Daar is nog wel eens wat te ontdekken en met name
  het gedrag van de vóór ons geweest zijnden binnen
  de evolutieschakels, zijn een schitterend voorbeeld
  hoe de mensheid met elkaar omgaat in voor- en tegen-
  spoed en waar ze voor gingen. Nu begrijp ik pas
  waarom mensen zo graag op safari gaan in Kenya,
  want dáár lopen toch rásvoorbeelden, maar goed, die
  die hoeven zich ook niet te behélpen. Die staan op
  4 poten en de voorbeelden zijn (ont-)roerend.
  Ik mag graag (niet ingeblikt ) voetbal zien en
  naar boksen of worstelen kijken, hoe professioneel
  ook geeft mij het gevoel dat ik een voorstelling
  masochisme bezoek en het idee van hersenletsel
  vind ik niet fijntjes. Datzelfde geldt trouwens
  voor stierenvechten.
  Net II zou beter benut kunnen worden als herhaal-
  zender en meer info vanuit en naar de samenleving.
  De commerciële zenders, hebben vast ook wel wat,
  maar zelf vind ik het jammer, dat tbv leerplichtigen
  er niet überhaupt een permanente spaanse en italiaanse
  zender is, die zonder meer in het basispaket thuishoort.
  Daar dan weer extra voor moeten betalen ipv 1 muziek
  zender en 1 duitslandzender af te schaffen.
  Wat ik al eerder zei: dat wat met de ene hand wordt
  gegeven wordt met de andere weer afgepakt en heel
  geraffineerd trouwens omdat zo te brengen alsof de
  keuze aan jezelf was.
  Wat ik ook een misser vind is, dat de regiozenders
  niet allemaal op één zender te programmeren zijn.
  Desnoods 12 zenders en ‘s nachts de herhalingen, dat
  loopt ook niet als een trein, wat mij betreft.
  Dat spoort gewoon niet goed, maar goed we weten nu
  waardoor die uitdrukking is ontstaan….V.en W…
  Zijlijntje: als je in de hondsdagen kip klaar maakt,
  en je vermoedt er door grote hitte een salmonella-
  infectie door te kunnen oplopen, dan één ideetje:
  Kip totaal goed doorkoken en gaar laten worden.
  Laten afkoelen, fileren en dan gebruiken in de soep,
  als schnitzels of kipnasi. Vleesnat dat rondslingert
  is in het algemeen het grootste gevaar, dus ringen
  af bij bereiding en de kraan extra schoonmaken.
  Overigens is bewaarde kippesoep de eerste die in de
  hondsdagen gaat gisten, vandaar de uitdrukking dat
  bewaarde soep de volgende dag opnieuw moet worden
  opgekookt. Zo ook goed voor de jongste kamerbewoners
  onder ons en ook dát goed dienen te worden.
  Je had nog iets grappigs, maar dat komt nog wel!
  Welterusten? Goeie môge!!!
  Groetjes aan Madelijne als je met haar nog even een
  dialoogje aangaat, ik luister, ik bedoel, ik kijk!

  Reactie door Madelief — woensdag 6 april 2005 @ 23.26 uur

 123. 122)Ha die Madelief en anderen uiteraard,

  Ja, ja…het is soms een hele uitzoekerij om iedereen te vinden hier…
  ik was zo’n beetje een monoloog aan het houden bij “D66″ het vervolg” (I wel te verstaan), naast af en toe een kreet elders.
  Op een gezellige groet van Ollebolleke na, was iedereen daar vertrokken zoals dat ook behoort te gaan, overigens…
  BBC is ook vaak de moeite waard naast de zenders die jij noemde en qua films wil België nog wel eens met een verassing komen, niet vaak, maar altijd de moeite waard om in de gaten te houden.

  Net als Ollekebolleke vind ik op Ned.1 de engelse detectives leuk en “man bijt hond” vind ik erg aardig..verder blijven daar slechts actualiteiten over die ik zie. Ned.II vind ik meer dan verschrikkelijk en de commerciële zenders zijn, op Barend en van Dorp na, niet meer dan zenders om lekker bij in slaap te vallen wat mij betreft, hoewel me dat vanavond dus tijdens zo’n engelse detective ook is gelukt…

  Ga zo de herhaling van Barend en van Dorp kijken, afhankelijk van de gasten is dat ook nog wel leuk, al vind ik ze er wel op achteruit gegaan in vergelijking tot vorige jaren en ik mis Boudewijn Buch!

  Groet!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 0.59 uur

 124. Vind ik ook Madelijn,dat over Barend en van Dorp en vooral het missen van Boudewijn Buch.
  Ze gaan trouwens naar Nicolodian,volgend seizoen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 1.11 uur

 125. @ 118 Nepkarel

  Een sociaal Verenigd Europa met open concurrentie op markten voor goederen, diensten, arbeid en kapitaal kan niet zonder een sterke federale overheid om te voorkomen dat die concurrentie ontaard in een race naar de bodem op het gebied van arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid en milieu. Staatinrichting en politike inhoud zijn met elkaar verbonden.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 7 april 2005 @ 2.05 uur

 126. Ik ben even door deze draad gehobbeld en ik kom tot de conclusie dat de enige die inhoudelijk op de grondwet ingaat Nathan is. De rest roept of de Bombastische leuzen na die word ingegeven door de partijleiding of trekken conclusies die niet te staven zijn in de grondwet zoals die er nu ligt.

  In ieder geval bedankt Nathan, eindelijk een feitelijke weergave van de grondwet ipv verregaande Europahaat.

  Misschien moet ik toch maar voor stemmen.

  Reactie door stephan — donderdag 7 april 2005 @ 2.25 uur

 127. Stephan, de meesten hier zijn niet tegen Europa, maar zijn vóór een sociaal Europa. Van “Europahaat” is dus geen sprake, laten we dat zo houden en dus vooral tegen de Europese Grondwet stemmen want juist die Europese Grondwet zal nog wel eens voor die, door jou genoemde, haat kunnen gaan zorgen en daar komen we dan, zeker de eerste vijftig jaar, niet meer van los….

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 4.54 uur

 128. Misschien iets voor een leus:

  “De enige stem vóór Europa is een stem tégen de Europese Grondwet!”?

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 5.02 uur

 129. Verhip zitten jullie hier?????
  Ik kom net van de andere kant.

  Reactie door ollekebolleke — donderdag 7 april 2005 @ 6.22 uur

 130. Op het risico af om voor geleuter oid verleten te worden nog even dit.
  Ik ontvang ongeveer 40!!!!!! tv zenders.Ik heb zo’n digitale ontvanger. Kost iets van 7euro p.m.
  Ook een Spaanse. En AL jazeraa. Maar daar versta ik niets van. Verder 5 Engelse nou ja noem maar op.
  Het merkwaardige is dat ik steeds minder tv kijk. Misschien verglijkbaar met als je heel rijk bent, dan geef je ook steeds minder uit. Maar dit ter zijde.

  Ik vind dat er in europa teveel verkeerde types aan de macht zijn. Neem nou zo’n Berlusconi en Balkenende.Straks staan al die mannen ik pakken weer op een rijtje elkaar schouderkloppen te geven zo van “dit hebben we er toch weer aardig doorheen gejast” NEE DANK U. Moge deze beker mij voorbij gaan.

  Reactie door ollekebolleke — donderdag 7 april 2005 @ 6.44 uur

 131. 119# Evert,

  Ik vind dat je helemaal gelijk hebt maar WIE gaat het nu organiseren dat wij met zijn allen naar Den Haag gaan en ze tegen houden?????????
  Het is echt genoeg geweest.
  Laten wij een datum afspreken?

  Reactie door anita — donderdag 7 april 2005 @ 10.12 uur

 132. Nou, Stephan (126), misschien had je even langer dan “even” moeten “hobbelen”. Dan had je misschien tussen de regels gelezen dat sommigen onder ons door de bomen het bos nog wel kunnen zien. Nathan zit dan wel lekker te verzanden in technische details, maar heeft naar mijn idee geen benul van het feit dat die EU-Grondwet echt niet veel meer is dan de bezegeling van ‘n heel beroerd huwelijk tussen economische partners. De kinderen zijn bij voorbaat al uitbesteed aan Fagin (Oliver). Nu ook al wel, alleen kunnen we hier nog fijn op D66 stemmen om de boel in het honderd te laten lopen. Straks wordt dat helemaal zinloos… Behalve voor de VVD, net als nu; die spint al decennia lang garen bij de chaos van te fijngevoelige socialisten…
  Voor de tv-kijkers: politieke documentaires op de BBC!!! De klokkenluiders van de wereld, wat mij betreft.
  Maar als je nog vrede binnen jezelf zoekt, kijk dan liever niet, want je wordt gek van interactie tussen menselijke dieren als ‘t er echt op aankomt. Dan kun je nog beter in ‘n vijver met kroko’s zwemmen…

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 11.16 uur

 133. Dat de familie Pleines nog tijd heeft om tussen het TV kijken door en de nodige snaps,
  zulke lange epistels te schrijven, is mij een raadsel.

  Nou nog veel geneuzel saam he!

  Reactie door ekrul — donderdag 7 april 2005 @ 11.35 uur

 134. @132

  Tja, als technicus mag ik me graag met de technische details bezig houden. En bovendien baseer ik mijn mening liever op feiten dan op de propaganda die voor- en tegenstanders in het rond slingeren.

  Reactie door Nathan — donderdag 7 april 2005 @ 11.46 uur

 135. 133)Ja Krul, en ik zal niet voor “de familie” schrijven, maar ik werk ook nog 32 uur per week…
  ongelofelijk, vind je niet?!!
  En eh…ben je soms lid van de “blauwe knoop” dat een enkele vermelding over “snaps” (die overigens helemaal niets met “nodig” te maken hebben -al stuurt het kabinet hiet wel vrolijk op aan- je zo bezig blijft houden??? Wat zit je toch zo dwars, Krul??

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 11.55 uur

 136. Overigens Boudewijn (goede middag!), Nathan is zich nog aan het beramen wat hij gaat stemmen en dat recht heeft hij natuurlijk, wanneer je meer van zijn comments leest, zul je begrijpen dat hij de materie heel serieus neemt, ik vind dat niet verkeerd.

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 12.15 uur

 137. ter info madelief

  Schier komt voor in het groningse dialect en betekend hier “mooi”.

  Reactie door ReneR — donderdag 7 april 2005 @ 15.07 uur

 138. @Anita

  het wachten is op het ogenblik; dat ook de S.P. beseft, dat aan het onrecht van de laatste kabinetten een eind moet komen. En dat de laatste druppel al is geweest. De maat is vol; en dan gá je niet meer eigenlijk kamervraen stellen over waarom die WW wordt afgeschaft; dan ga je tot botte acties over. Ik meld me al bij deze voor de keiharde strijd; waarbij we ze in hun eigen broek zullen laten schijten; die graaiers!!!!!

  Reactie door ReneR — donderdag 7 april 2005 @ 15.12 uur

 139. 115 Ollekebolleke

  Natuurlijk helpt het niet als je met een slogan de straat op rent; maar als alle leden van deze partij en op dit forum en in zalen en op congressen dit nu eens op de agenda gingen zetten; dan MOET de S.p daar wel naar luisteren. OOk binnen de bonden zal zich dit moeten afspelen nadat ze hun eigen leden compleet voor schut hebben gezet door Zalm eigenlijk mee te helpen de WW om zeep te helpen!

  En ik kan je vertellen: hoe meer de onvrede en ongenoegen groeit; des te meer zulle diverse groepen ertoe bereid zijn om deze stap te zetten. Want als je eigen kindertjes niks meer te eten hebben; de kachel niet meer eens aankan en geen goede kleding meer kunnen dragen, dan zal ook menigeen daarvoor gaan vechten.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 7 april 2005 @ 15.22 uur

 140. WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG!!

  Reactie door ReneR — donderdag 7 april 2005 @ 15.24 uur

 141. Beste ReneR. Revolutie, o.k. Liever vandaag dan morgen. Maar vergeet niet dat Nederland eigenlijk een behoorlijk rechts landje is. Ik weet nog dat toen ik een jaar of 5 was er een enorme demonstratie op de Coolsingel in Rotterdam was. Met fakkels en rode vlaggen.Dat moet geweest zijn in pakweg 1952. Ik was erbij op de schouders van mijn vader.Het leek wel een revolutie In 1918 Had Troelstra de revolutie in Nederland kunnen starten maar hij heeft het niét gedaan. Toen ik zo’n 17-18 jaar was zat ik zo’n beetje bij de provo beweging in Amsterdam. 1964-1965. Er werdt toen ook- zei het op ludieke wijze om revolutie geroepen.Laten we wel wezen , een revolutie begin je niet zomaar. Eenmaal begonnen is er geen weg terug. Voor een revolutie heb je deskundige nodig en een massa mensen. Nederland is zo ver nog niet. De beste “revolutie” is dat iedereen bij de volgende verkiezingen gewoon links stemt. En het liefst op de SP.
  Gegroet “kameraden”.

  Reactie door ollekebolleke — donderdag 7 april 2005 @ 15.56 uur

 142. Hoi, Ollekebolleke….ga ik zéker (weer) doen!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 16.03 uur

 143. Jawel, Nathan, en er is niets mis mee, hoor, met die technische kijk; moet zeker ook gebeuren. Alleen, vergeet niet wat erachter zit en houd de grote lijn in de smiezen, want er zijn gruwelijke krachten aan het werk! Bedenk alleen maar ‘ns, wie er tot op heden beter zijn geworden van dat EU-complot. Ik niet en niemand die ik ken, in ieder geval. In 2004 is er door het nationale bedrijfsleven wel 32 miljard winst geboekt en daar kwam 0 Euro van ten goede aan de nationale economie. Torenhoge olieprijzen die de benzine- en gas- en elektriciteitsprijs omhoog doen schieten en de grootste winsten (en bobosalarissen) bij Shell, Nuon, Essent, etc. Rara, hoe kan dat? Enige voordeel? Zalm heeft door de energiewinsten extra geincasseerd en steekt dat ‘extra’ waar de VVD de zon niet wil laten schijnen. En ‘ekrul’, wat is jouw definitie van geneuzel? Ben ik wel erg benieuwd naar… Of nou ook weer niet zo heel erg, hoor, als ik zo ‘ns langs jouw comments ga. Ga ik liever langs bij kameraad ollekebolleke, geloof ik. Kun je vast onbedaarlijk mee lachen en lekker boos bij zijn.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 16.48 uur

 144. Hoi, zus Lijn! Wanneer maak je weer lekker Spaghetti Madelaise voor je berooide broer? Kunnen we weer lekker aan de snaps (? ekrul!)…

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 16.55 uur

 145. Boudewijn, de irritaties bij Krul begonnen toen Madelief en ik een nogal uitgebreide conversatie voerden bij een ander onderwerp, ligt dus geheel en al aan mij.
  Ik vrees dat ik toen bij het schenden van mijn neus, ook mijn aangezicht heb geschonden, blijkens het gegeven dat Krul zich nu aan de hele familie Pleines lijkt te ergeren en dat vind ik jammer, zeker wanneer het onnodig zou uitmonden in allerlei wrange comments over en weer.

  Over tot de orde van de dag: We stemmen SP!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 17.05 uur

 146. Hoi Bou, reacties hebben elkaar gekruisd, snel maak ik weer spaghetti (of iets anders) voor je, hoor!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 17.07 uur

 147. LieveLijn, Je hebt niet genoeg neus om te schenden, moppie. En meer dan genoeg aangezicht dan dat ‘n schendinkje daar niet kan velen… Er zijn, geloof ik, nogal wat irritaties, over en weer, als het om krulletjes gaat? Ik had er vroeger (zucht) vele, hele mooie. Alles gaat voorbij… En wat krijg je er voor terug? Ben nog steeds toch wel erg blij met de SP en blijf erop stemmen, uiteraard. Waarop anders? Ja, op D66: de enige tegenstem die werkelijk telt, dat blijkt maar weer. De Nederlandse Komedie, en dus maar weer ‘n actie Tomaat.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 17.20 uur

 148. Voor je krulletjes heb jij aanzienlijk meer terug gekregen dan wat die je hadden kunnen brengen, Bou.

  Over irritaties hebben we het niet meer wat mij betreft en de rest bespreken we bij het bordje Spaghetti (mét veel tomaat) want te persoonlijk chatten, vind men hier niet altijd leuk en dat begrijp ik ook wel.
  Tot gauw en dan “live”.

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 17.40 uur

 149. Okay. Terug naar dat vermaledijde Europa en dat gedrocht van ‘n Grondwet-die-eigenlijk-geen-grondwet-mag-heten-maar-een-bekrachtiging-is-van-verdragen-die-nu-al-gelden-waarover-we-een-referendum-houden-dat-eigenlijk-geen-referendum-mag-heten-omdat-het-niet-bindend-is-en-niet-wordt-gehouden-als-Frankrijk-tegen-stemt-en-ons-dan-al-miljoenen-heeft-gekost-aan-geouwehoer, dan maar weer. Waarom stemmen we ook alweer tegen?

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 17.56 uur

 150. Een familie een stem! ( lees 1)

  Reactie door ekrul — donderdag 7 april 2005 @ 18.10 uur

 151. Nou hoop ik toch dat dat referendum doorgaat, Krul, want dan zijn het, voor waar het deze familie betreft, dus wel drie stemmen (en niet 1) tegen de Europese Grondwet, dáár kun je toch geen bezwaar tegen hebben?

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 18.22 uur

 152. Nu lees ik net dat de Europese socialisten oproepen om “JA” te stemmen op het referendum voor de grondwet. :?

  Reactie door Helma D. — donderdag 7 april 2005 @ 18.34 uur

 153. All member states have to ratify the Constitution for it to come into place. If a country does say no, the political solution is set to depend on a series of factors including whether it is a founding member of the EU; how big the country is and whether it is considered to be generally EU-positive or not.

  Lees ik dat goed?(bovenstaande komt van grondweteuropa.nl)
  Dus als je te klein bent, of over het algemeen al niet pro europa bent dan heeft je NEE geen invloed??
  Geen wonder dat dit kabinet zich helemaal niet laat horen. Die grondwet komt er hoe dan ook?

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 7 april 2005 @ 18.53 uur

 154. Is er iemand die me dit kan uitleggen?

  Hoe kun je in godsnaam stemmen op een dergelijke grondwet. Het zou een contract moeten zijn tussen europarlement en euroburgers. Zet jij je handtekening onder een contract waarvan je niets begrijpt?

  Artikel III-192 lid 2, sub c

  [Het Economisch en Financieel Comité heeft tot taak]

  onverminderd artikel III-344, bij te dragen aan de voorbereiding van de werkzaamheden van de Raad, bedoeld in artikel III-159, artikel III-179, leden 2, 3, 4 en 6, de artikelen III-180, III-183, III-184, artikel III-185, lid 6, artikel III-186, lid 2, artikel III-187, leden 3 en 4, de artikelen III-191 en III-196, artikel III-198, leden 2 en 3, artikel III-201, artikel III-202, leden 2 en 3, en de artikelen III-322 en III-326, en andere adviserende en voorbereidingstaken die de Raad aan het Comité heeft opgedragen, uit te voeren;

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 7 april 2005 @ 19.28 uur

 155. 153. Hoi Madelijn, ik ben niet vergeten wat
  je zo links en rechts hier hebt los
  gemaakt en gelaten(ssstt…trek in jouw
  maccaroni).
  Ook jouw commentaar opbijv. Nathan die
  ik al een tijd lang volg intussen en
  goed bezig is.

  Van Ollekebolleke net schier uitgelegd
  gekregen en er zijn nog enkele anderen
  die ik graag bevestigen zou dat ik het
  eens met hun uitlating was, maar dat
  komt nog wel.

  Ik kreeg nog al wat spierpijn van extra
  kaatsebállen maar zal niet voortijdig
  de match beëindigen.

  Als het gehakketak hier op de politiek,
  hoewel terecht, het zoeken naar nog
  meer gram om de gram wordt en er niet
  even een time-out (breekt soms even)
  mogelijk is, om wat te kunnen lachen
  om alledagelijkse sjeuïgheid, dan is
  de flexibiliteit ver te zoeken.

  Ik heb het even druk met andere bezig-
  heden en madeliefjes laten zich a
  priori nooit uit hét véld sláán of
  vertrappen, maar kijken vrolijk in het
  rond en staan van uitersten aan opmer-
  kingen buitengewoon verstomd, en kijk
  je zelf in het rond, je ze wis en
  waarachtig ook vast vónd.
  Je zus gelukkig ook weer gevonden en je
  broer mag er ook zijn. Vor mij zijn
  jullie, naar de namen te oordelen vast
  heel aardig frans georiënteerd.
  Moi, je venais d’Ales, aux environ
  d’Arles. Hoeft natuurlijk helemaal niet.
  Grapjes, groetjes, en proficiat met je
  openbaar optreden! IK snápte dát vol-
  komen, maar het zijn dé vergaderingen
  waarbij dat uitermate goed getrained
  kan worden en bespaart weer professionele
  hulp, maar was je niet een beetje te
  bescheiden, encore une fois? Hug, Daisy.

  Houd me dus gezellig op de hoogte en
  nog jij, je zuster of je broer zullen
  en famille een duik in het Spaarne
  nemen, stel ik me zo voor.

  Als jullie de spaghettislingers voor
  zien gaan van een aantal uitdraaien,
  dezes, als het kon, hoop ik niet dat
  jullie je verslikken in je glas
  witte wijn bij de spaghetti en
  breng maar gedrieën een toost uit
  op mij, en Ollekebolleke, want we
  hadden vermoedelijk best willen
  aanzitten – aan, én mee willen lachen.

  Reactie door Madelief — donderdag 7 april 2005 @ 19.30 uur

 156. Nee, Alie, volgens mij is de vertaling:Alle lidstaten moeten goedkeuring geven, zodat de grondwet ingevoerd kan worden, is er een land dat nee zegt, dan krijg je temaken met verschillende factoren, zoals, is het land bij de oprichting van de EU betrokken geweest, of het een groot land is en of men in dat land gewoonlijk pro europa is.Met andere woorden, de grondwet wordt pas echt van tafel geveegd als er meer dan in een,(volgens mij 5)landen tegen zijn.Dus als Frankrijk 1 is tegen, zouden wij 2 zijn, dan blijft er nog ruimte over voor onderhandeling.Daarom is onze regering zo angstig,ze is bang dat er niet meer onderhandeld kan worden.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 19.31 uur

 157. @143

  Ik probeer zeker de grote lijnen in de gaten te houden. Zo nu en dan lees ik eens een stuk van de tekst van de grondwet en probeer dat te plaatsen in het geheel, wat overigens best tegenvalt. Wat me tot nu toe wel opvalt is dat de grondwet vrij abstract is. Ze hebben het in diverse artikelen bijvoorbeeld over vrijheid van dit en dat. Misschien ben ik wel teveel techneut, maar ik vraag me dan af: wat bedoel je met vrijheid?

  Soms heb ik wel eens de indruk dat men de tekst met opzet abstract houd, opdat je er meerdere interpretaties aan kunt geven. Ofwel, als socialist kun je de grondwet aanwenden om een beleid te voeren op basis van socialistische idealen. En als liberaal kun je binnen de grenzen van de grondwet een beleid voeren op basis van liberale principes. Nu zal zoiets overigens ook met de Nederlandse grondwet het geval zijn.

  Maar het betekent in ieder geval wel, althans dat is mijn mening, dat het niet zozeer de grondwet zelf is die nadelig kan zijn voor de Europeanen, maar dat degenen die het beleid op basis van die grondwet uit gaan voeren wel eens dingen zouden kunnen gaan doen die wij niet wensen.

  In een eerder stukje commentaar (commentaar 56) haalde ik vrijheid aan in combinatie met de markt. Het is blijkbaar zo dat men enerzijds zegt dat een land haar eigen wetgeving mag behouden, maar, deze wetgeving mag niet dusdanig van aard zijn dat zij de doelstellingen van de unie blokkeert. Als je het stuk over de doelstellingen van de unie leest, dan staan daar op zich best positieve dingen in.

  Maar als we een liberale ‘Europese regering’ krijgen waar dingen als de vrije markt en Wilders-achtige veiligheids-maatregelen hoog in het vaandel staan, dan betekent dit dat je als individueel land daar niets aan kan doen. De grondwet verbied je immers de doelstellingen en dus ook de afgeleide doelstellingen te blokkeren.

  Dus tja, nu zit ik geloof met hetzelfde gevoel als waar de PvdA met de gekozen burgemeester zat. De grondwet op zich ben ik niet tegen, maar over de uitvoering ervan ben ik niet helemaal gerust. Dus ik neig er toe om dan toch “nee” te stemmen, terwijl ik het principe op zich best goed vind.

  Reactie door Nathan — donderdag 7 april 2005 @ 19.43 uur

 158. Alors, paquerette (met accent-dakje op de a, maar ik weet niet eens hoe ik ‘n trema in m’n tekst kan krijgen), oui et non, maar oui is al eeuwen terug (Karel I, er was toen ‘n Pleines die zich ‘sire’ mocht noemen. ‘t Idee! Sindsdien is daar veel ellende overheen gegaan, of onderdoor – ? – et pourtant..) en non, ik vind ‘t geen leuk volkje – heb wel ‘n aantal individuen leren kennen, tres sympa! – en heb er drie jaar laaaaang gewerkt. Wij, die lui van Pleines, zijn meer anglofiel. Zo van, ‘t’is the last, ahum, daisy of summer, left blooming alone. All her lovely companions have faded and gone. No flower of her kindred, no daisybud is nigh, to reflect back her blushes (behalve ‘n ollekebolleke), to give sigh for sigh… I’ll not leave thee, thou lone one, to pine on the stem… Since the lovely are sleeping, go sleep, thou with them (etc.), maar vrees niet: de zomer moet nog beginnen, hoor! En trouwens: When true hearts lie withered and fond ones have flown, Oh! (drama) who would inhabit this bleak (!) world alone? Nou, je begrijpt… We hadden elkaar nooit uit ‘t oog verloren, overigens, maar vinden elkaar wel geregeld hier terug in meervoudig meervoud. En als we dan ergens in springen, is ‘t Spaarne wel de laatste plek. Dan liever in ‘n bed van madeliefjes!!! Nou, nou, dat klinkt bij krulletjes vast weer naar snaps en verder afglijden, maar is uiteraard in overdrachtelijker zin bedoeld. In de Ganges, misschien? Lijkt me ook smerig, maar ligt a. niet in dit vermaledijde Europa en is b. misschien heilzaam voor de ziel in ‘n volgend bestaan (bewaar me!). Kaatsend madeliefje…, wat moet ik me daarbij voorstellen. ‘n Sterk bloempje, in ieder geval. En die Grondwet, schreef hij plichtmatig: “Give me thy weary and thy poor…”, we kunnen ook van die Amerikanen leren… Weg met dit onding; herschrijven en dan zonder winstbejag!

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 20.28 uur

 159. 155)Hoi Madelief,

  Nou, een openbaar optreden was het zeker niet, hoor, de vraag die ik stelde…
  Een spreekbeurt vroeger op school was vele malen heldhaftiger
  In verband met de namen: we waren eerder anglofiel dan francofiel, als we al op enigerlei wijze “fiel” waren… Mijn naam is dan ook expres met een “ij” en niet met een “ei”….om het Nederlands te houden, ik geloof dat mijn ouders daar nog moeite voor hebben moeten doen bij de aangifte van mijn geboorte.

  Ja, had bemerkt dat je even met andere zaken bezig was, en ook tussen alles door jouw comments gevolgd, uiteraard, maar was ook even uit jouw ritme, gezien de “slaaphygïene” (las ik laatst in een artikel en vond dit zo’n opmerkelijk woord…!)die ik moet nastreven, behalve vannacht omdat ik vandaag vrij was.

  Overigens keurig die alinea’s nu in je tekst! Ik moet Krul wel gelijk geven dat dit prettiger leest.

  Terug naar de Europese Grondwet: Met alle perikelen rond een eventueel afblazen van het referendum en alle verwikkelingen die dit weer geeft…ZUCHT….meer komt er even niet uit me….

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 20.34 uur

 160. 156 Dussssssssss……….Bij de aanloop naar de EU grondwet en de referenda van kleine, belangrijke en/of grote landen wordt al verschil gemaakt. Nou daar ga je dan in dit kleine niet zo belangrijke landje. Het maakt dan geen bal meer uit of wij nog wel een referendum houden. Al of niet bindend.
  Als je voor Europa bent: NL bijvoorbeeld en je stemt tegen, dan maakt het wél uit???
  ?
  ?
  ?
  ?
  Gooi maar in m’n pet.

  Reactie door ollekebolleke — donderdag 7 april 2005 @ 20.38 uur

 161. Jan met de pet…

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 20.49 uur

 162. Dear B,
  You brought me ïn the mood” again, thanks,
  You got opportunities I never got I guess.
  Thanks for the “giving” with which you
  pleased me that múch.
  To lay down in a bed with daisy’s I can’t
  help you. But I advise you: one by one,
  much more easier, but should boring you?
  Tell your sis, that she has not to make
  a so called “mea culpa”. On the contrary
  that would be ridiculous indeed.
  Seeing all her comments, one by one, I
  can still learn from her in particular
  and do really like them to your other
  sister as well.
  Be sure that I sometimes a bit late
  recognize my grammar mistakes, but she
  posesses undoubtly the common sense
  to forgive me my slip of the pen.
  For the reason that I will make it
  particular today much more easier to
  “walk-over-me”, better done by means
  of a cycle to follow the curl of my
  personality.
  What you’ll think is very important,
  but what you said made me burst out
  into laughter, and that I (ME) needed
  to-day. Mrs Madeline knows exactly
  what I think about, what I feel about,
  and where I am standing in some cases.
  You may be convinced, that I am to
  old now to be nicely pulverized and
  I shall not “let it be”what so-ever.
  I am a bit tired now, but will answer
  you more seriously in future, and hope
  nog to crash before, therefore I hope
  you will safe the daisy’s,one by one.
  In my case could stretched be: dead.
  So I better stand, at least not
  suddenly lást (lost) summer, but the
  coming one. Are you curious to know
  whether I will be attacked and by whom?
  And for sure, I wonder if the meant
  word was ‘snaps’, I guess it was
  ‘schnaps”!! So I start a prosit on the
  3 of you and join the party on a
  distance, on a distance, on a distance.
  “Please deliver my warm greetings to
  the everlasting ladies, I appreciate
  them. So long and all (of you) the BEST.

  Reactie door Madelief — donderdag 7 april 2005 @ 21.18 uur

 163. Bij deze stel ik voor om mij in’t vervolg maar te tutoyeren. Dat is minder afstandelijk. Dus zeg in het vervolg maar gewoon Olleke.

  Beste Boudewijn, mijn kennis van de franse taal is zeer beperkt. Mijn kennis van de Engelse taal is aardig, d.w.z. het hedendaags Engels. Ik had er waarschijnlijk overheen gelezen ware het niet dat mijn oog op mijn naam viel. Ergens halverwege.
  geKrulde spaghetti Madelief, lijkt me lekker.

  Wat betreft het Europa gebeuren kan je voor jezelf een mening vormen uit:informatie (radio/tv/ internet)
  dus de feiten, maar dat is nogmaar de vraag. Daarnaast vorm je óók je mening op basis van je roots,ervaringen (sociaal/maatschappelijk). Ook een soort groepsgevoel,zo van “waar wil ik bijhoren”.
  Dus niet uitsluitend feitenkennis, dacht ik zo.

  Reactie door ollekebolleke — donderdag 7 april 2005 @ 21.22 uur

 164. Oh Olleke…vind ik wel fijn!…Ik maakte al vergissingen als Ollebolleke dus was al vast begonnen met het “tutoyeren”…
  Tot later Olleke!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 21.31 uur

 165. Madeliefje,

  Ja…ik weet het…denk veel aan je, ook buiten dit log uiteraard…
  Ik wil je nog zeggen dat wat jij me zei over “substantieel” (remember?) me veel geleerd heeft.
  Het is merkwaardig hoe adviezen soms aankomen als de knipoog van de zon, heb veel in de lucht gekeken die dag, Madelief… en dat bracht me “down to earth” zoals je ook bedoelde, dank daarvoor.

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 21.44 uur

 166. MadeLiefje, Olleke, echt niets dan goeds in jullie richting, hoor. Kennen jullie die song: “Daisy, daisy…” (“hunhunhunhun, hunhun….”(?)….”I go crazy”, “hunhunhunhun, hunhun”(? over the likes of you?). Het roept warme gevoelens bij me op, ook zonder dat ik me herinner wat “hunhun..” nou ook weer voor tekst was. Ik hoor ‘t in gedachte steeds meerstemmig; wil ook wat zeggen, voel ik. Als ik kon, zette ik ‘n decoratief en beschermend rastertje rond je perkje, maar dat wil je vast niet eens. Madeliefjes moeten vrij zijn en onbeperkt! Wat is oud, Madelief? Je bent zo oud als je je voelt (puke?!). Zo voel ik me 327, maar Methusalem was ouder, geloof ik. Uit ‘t Groot Sprookjesboek. Je weet nog wel, van: the meek shall inherit the earth. Toen waren er blijkbaar al neo-liberalen. Lachen. Cynisch? Ik? Ach, kom nou toch… Maar, with a song in your heart… “Snaps” kwam van krulletjes, en misschien wel vice versa. Moet “Schnaps” zijn, zeker. And yes, Madelijne knows, for certain. You don’t know the half of it! Te goed voor deze wereld, eigenlijk. Geldt zeker ook voor die andere “zus”, zonder meer. Of eigenlijk met heeeeel veel meer. Blessed am I, and “If” only this world could consist of Daisies en Hilleke’s en Olleke’s and Sabientjes en Lijntjes, and the likes. So, DON’T push up the daisies!!! Kwam dat Groot Sprookjesboek toch nog uit…..

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 10.12 uur

 167. 167 en 166, ‘t Is vrijdag middag, de computer draait
  traag en Boudewijn die ik keurig antwoordde,
  krijgt of als eerste antwoord, maar zie ik
  het hiér niet verschijnen, al die moeite
  voor helemaal niks, en Olleke kan ik dan
  nu vast zeggen: Hoe kan dat nou? Jij hebt
  of veel muziekkennis al dan niet via de
  autoradio, hobby of wat dan ook, maar ik
  ken die song niet en BREEK er DUS mijn
  HERSENS over, of ik wellicht bij het horen
  wel het wijsje me bekend zou voorkomen.
  Klassieke muziek werd bij mij thuis de
  hoofmoot, vroeger. Platen stukdraaien en
  er veel van aanschaffen lag helaas toen
  niet in de lijn.
  Moet ik me schamen Olleke dat ik dat ook
  al niet weet? Ik antwoordde jou al elders
  en zeg nu alleen dit, dat ik verschrikkelijk
  blij ben, dat je praat over een “warm nestje”.
  Mochten jullie haar al jong ontvangen?
  Dat zou kunnen helpen, is de achtergrond te
  gecompliceerd, hoop ik dat jullie er samen
  goed mee om kunnen gaan, juist daardoor.
  Niet iedereen lukt dat, zag ik elders, maar
  voor mij is ‘t nog steeds het belangrijkste
  dat er bestaat. Als een gezin er goed voor
  staat betekent het voorleven binnen gezins-
  verband wel degelijk de ‘hoeksteen’van de
  samenleving, temeer daar er in het traditionele
  plaatje 2 sexetypen worden vóórgeleefd.
  Als dat de basis is, ze worden er uiteindelijk
  in beginsel door geboren, is het al moeilijk
  genoeg om góéd uit te leggen, waardoor anderen
  het – overigens met net zoveel liefde – anders
  moeten doen. Niet te betitelen met “afwijking,
  nee, met een andere aanleg”.

  Kinderen waar het altijd ruzie is krijgen de
  rekening gepresenteerd, maar even zogoed kinderen
  die niet weerbaar zijn gemaakt, omdat er -zogenaamd-
  nooit ruzie en/of meningsverschillen mochten zijn.

  Het lijkt tegenwoordig en is ook in winkelcentra
  en op straat overduidelijk merkbaar, dat sommige
  ouders zich hebben verkeken op wat ze waren begonnen…

  Er komen dus ook nu veel kinderen, veel tekort
  en de aandacht waarin je nu investeert laat zich
  doorgaans later prima uitbetalen in de verhoudingen..

  Geniet ervan en sterkte ermee, voor iedereen is de
  situatie anders en naarmate de invloed van buiten
  toeneemt, zal jullie waakzaamheid ook toenemen, die
  neemt spelenderwijs ook weer af, al naar gelang…
  ‘n Mooie tijd Olleke voor jullie drietjes….
  waarbij je straks mooi op kunt terugzien, als
  je gáf, wat je hád en hébt, en dat is véél.

  Goed weekend, állemaal !!!

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 april 2005 @ 19.14 uur

 168. Nou, daar word ik niet vrolijk van Olleke! En nee, dat hoeft natuurlijk ook niet, maar er is tegenwoordig niet veel waar ik vrolijk van word. Ligt waarschijnlijk aan mij, ja. Rottijd en zo, momenteel. Maar ik ga wel geregeld wandelen. Laatst, langs het Bloemendaalse strand; windkracht ‘zand in je ogen, in je mond’. De zee stond aan de duinen, op sommige plekken. Brede, bruisende, witte koppen op onstuimige golven. De meeuwen, koutjes en eksters leken wel lol te hebben: 1 meter vooruit, 2 meter achteruit…, schoot niet op. Kon ik maar vliegen, dacht ik. Mensen willen vaak kunnen, wat ze nooit kunnen. Kennen slecht, wat ze kennen, ook. En soms maar al te goed. En woorden komen er soms zo makkelijk uit, terwijl je ze doorgaans je strot niet uit krijgt. Murw (is dat geen schitterend woord? Voor zo’n penibele conditie…). Murw, Smurf. Die Grondwet maakt me murw, Europa maakt me murw.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 12.46 uur

 169. Iedereen murw?

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 17.16 uur

 170. @ Nathan (157):

  Het is duidelijk, dat de Europese “Grondwet”(totaal niet te vergelijken met een echte Grondwet als de Nederlandse) uitgaant van een bepaalde soort economie, nl. de liberale markteconomie, en niet socialistische uitgangspunten open laat. Dit staat letterlijk in de tekst! (Zie mijn citaat onder nr. 49 en de link in nr. 51).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 11 april 2005 @ 15.25 uur

 171. Ik ben dus voor totale eenwording van europa om de simpele reden dat als dit werkt dit een mooi voorbeeld is voor de rest van de wereld om de grenzen af te schaffen en 1 wereld te worden.

  Het gevaar zit em net als bij het communisme (wat op zich een mooie gedachte was) in de uitvoering. Als we gewoon de grenzen af schaffen ten bate van een betere economie is dit gedoemd te mislukken. Echter als we ook wereldwijd aan sociale projecten denken lijkt me dit een eerste stap in de richting van utopia.(ja ik blijf een dromer, maar wat is het leven zonder dromen??)

  Dit wil echter niet zeggen dat ik voor stem omdat ik weinig vertrouwen heb in de uitvoerders. Ik wil eerst precies weten waar het over gaat en zelfs dan kun je nog om de tuin geleid worden.
  Zoals zo vaak zullen we ook op europees niveau te maken krijgen met kiezersbedrog. Burgers blijf waakzaam; aan u is de macht.

  Reactie door xus — maandag 11 april 2005 @ 23.17 uur

 172. Even terzijde: Zien jullie het verschil in reacties in maart 7 en in april 172. De campagne lijkt te werken mag ik dan concluderen? Het leeft in elk geval al meer als een maand geleden.

  Reactie door Xus — maandag 11 april 2005 @ 23.27 uur

 173. Ik stem natuurlijk tegen. Maar ik heb nog een andere overweging.
  Ik vertrouw Frankrijk niet zo erg. De fransen zijn nooit vergeten, de periode dat zij, onder Napoleon, Europa in hun macht hadden en zijn nu weer op die macht uit, maar nu via een “verenigt) Europa.
  Waarom moest “persee” eens per maand in Straatsburg vergaderd worden (een hele dure eis) terwijl Brussel als europese hoofdstad was gekozenaangewezen? Waarom moest Hr.Duisenberg zo snel mogelijk weg bij de Europese Bank om plaats te maken voor een(Currupte?) Trichet. (En hoe coruupt is de huidige president? (Er gaan al lang geruchten over “wat?” na zijn ambtsperiode,toch?)Waarom deed Frankrijk(nog afgezien van de andere bezwaren)niet mee in Irak? Dan zou Frankrijk toch zijn machtsstreven over Europa in de waagschaal zetten. (Frankrijk onder bevel van een amerikaan!?) Er was ook eens een franse generaal in Yougoslavie, iets met luchtsteun en later met waarschuwen van de vijand of zoiets,Toch?.Frankrijk, (met Duitsland) was de eerste die vond dat de grens van 3% voor land niet mocht gelden. En Duitsland loopt als een hondje achter Frankrijk aan omdat zij zich ERG schuldig voelen omdat zij Frankrijk na 1850 tot drie keer toe een flink pak slaag gegeven hebben waarvan de laatste keer een beetje boel uit de hand gelopen is.
  Van die drie keer is het uiteindelijk twee keer geweest dat, dankzij Amerika, frankrijk geen duitse provincie is geworden. Maar daar mag je niet over praten want dan tast je hun (arrogante) eer aan.
  (Heet zo its niet “stank voor dank?)Nee, IK vertrouw die fransen niet. Sorry.

  Reactie door F.H.van Groningen — dinsdag 12 april 2005 @ 0.10 uur

 174. Wat een gezannik om een verenigt europa, doen die grondwet en dan samen een macht zijn contra amerika,laat ook ons sociaal stelsel in ere geen amerikanisering.
  Of het goed gaat natuurlijk kijk als voorbeeld eens naar de provincie limburg, hoe dikwijls hoorde wij bij andere landen…en het ging steeds goed.

  Reactie door Franssen — dinsdag 12 april 2005 @ 11.39 uur

 175. Meneer Marijnissen en andere deelnemers,

  Het probleem met Europa en nu in het bijzonder met de Europese Grondwet is een overdaad aan democratie. Een groot misverstand is namelijk om ‘democratie’ gelijk te stellen aan ‘vrijheid’. Een Grondwet zou Europa democratischer en vrijer maken.
  Democratie stelt echter beperkingen aan vrijheden. Er zijn regels, vastgelegd in wetten, die door meederheid verkozen worden. Zolang een democratie geen regels heeft gesteld kan je kiezen voor A of B.
  Als er evenveel voorstanders voor A en B zijn, dan heb je een probleem. Wat te doen? Meestal worden de regels dan wat versoepeld of wetvoorstellen aangepast. (Denk aan gedogen van softdrugs of door rood licht fietsen.)
  De nieuwe Europese Grondwet wemelt van de compromissen en afzwakkingen. En zelfs dan nog bestaat er geen duidelijke gequalificeerde meerderheid die instemt met de Grondwet. Zo’n wet valt dan ook moeilijk te handhaven.
  Wat als een grote Europese staat stelselmatig de Grondwet schendt? We hebben al gezien dat de voorwaarde voor de gemeeschappelijke Euro; de 3% norm al vreselijk op de tocht staat. Toen het economisch goed ging was deze regel makkelijk ingesteld, maar er is toen al erg kortzichtig gehandeld; wat als het weer omslaat?
  Mijn stelling is dat de voorgestelde Grondwet te vrijblijvend is. Het is nu staatsrechtelijk ‘mooi weer’ in Europa. Maar hoe werkt de wet bij slecht weer. Een dergelijke wet had gewoon niet voorgesteld moeten worden; laat het voor nu A én B en kijk goed hoe de verhoudingen zich in Europa ontwikkelen.
  Ik ben nog voor/tegen een grondwet, maar moet helaas tegenstemmen, omdat er niets slechter is voor de democratie als een slechte wet. Dan maar even wat meer vrijheid voor nu…

  Met vriendelijke groet,

  Bas van Dam

  Reactie door Bas van Dam — woensdag 13 april 2005 @ 8.40 uur

 176. In de Grondwet wordt over burgerrechten slechts opgenomen dat alle burgers gelijk zijn terwijl tegelijkertijd aan maatschappelijke instellingen, zeg maar verenigingen van grote bedrijven, voorkeursrechten worden toegekend.
  Mij is dus helemaal duidelijk waar het hier om draait.
  Deze grondwet is een gotspé!

  Reactie door Martin Donners — woensdag 13 april 2005 @ 10.39 uur

 177. De regeringspartijen hebben van overheidswege een oorlogskas klaargelegd, voor het geval dat de tegenstanders te veel propaganda maken.

  Ik vraag me af of dit de eerste stap is en de volgende dat bij parlementsverkiezingen de regeringspartijen van overheidswege een oorlogskas klaar leggen, voor het geval dat de oppositie te veel propaganda maakt.

  Reactie door Drob — woensdag 13 april 2005 @ 13.08 uur

 178. 1 grondwet lijkt opzich wel goed, maar doordat de euro ons zoveel gekost heeft zal 1 de eu-grondwet niet goed voor ons zijn. Ook al moet je dit gescheiden zien. We weten allemaal (was in het nieuws) wat de huidige EU-medewerkers extra bij kunnen verdienen. Ook dit gaat ons dus veel meer kosten dan opleveren.
  Vandaar de tegenstem, en wees eerlijk meer dan 400 pagina’s en persoonlijk heb ik nog niets vernomen hoe en wat… dus erg slecht van onze regering.

  Reactie door Stefan — maandag 18 april 2005 @ 12.53 uur

 179. ik woon in België en hier krijgen we zelfs de kans niet om te stemmen over die grondwet ….

  ik vind ook dat het huidige voorstel niet goed is , ik vind dat we uit de EU moeten stappen als er geen sociale en fiscale harmonisatie komt ….. en er gaat te veel geld naar “arme landen ” binnen europa die dat geld gebruiken om tegen ons te concurreren , dat kan gewoon niet , tuurlijk kunnen ze daar de belastingen laag houden …. wij geven hen geld …. en in ruil daarvoor pakken ze onze jobs af , er moet een keuze gemaakt worden , ofwel stoppen we ermee ofwel moeten we heel veel verder gaan en dat moet binnen een paar jaar gebeuren , maar op dit moment gaat het niet en er moeten voor elke belangrijke beslissing bindende referendums komen voor elk land en niet dat de regeringen of parlementen die beslissingen kunnen nemen
  deze grondwet is gewoon flauwekul en ik hoop dat de Nederlanders hem zullen wegstemmen en de Fransen ook

  Reactie door dirkie — maandag 18 april 2005 @ 18.40 uur

 180. en nog iets …. vergeet niet dat deze grondwet boven de nationale grondwet komt !! dit betekent dat onze nationale grondwet volledig ondergeschikt is aan de Europese !! + hoe denken jullie wijzigingen later te kunnen tegenhouden in een Europa met 25 ?? ik denk dat het niet kan dat er een ondemocratisch orgaan waar we geen inspraak in hebben wetten kan uitvaardigen die belangrijker zijn dat de nationale grondwet !! ze kunnen vrijheidsbeperkende wijzigingen doorvoeren waaraan we niets kunnen doen !!

  Reactie door dirkie — maandag 18 april 2005 @ 18.47 uur

 181. zolang de EU leuk praat over rechten en verplichtingen van lidstaten, die dan, wanneer dat zo uitkomt (Duits en Frans begrotingstekort en de Euro!)naar de prullenmand worden verwezen, juist door die grote landen (overigens: Griekenland, niet groot maar wel zeer corrupt zondigt al jaren tegen de Euro-regels, liegt erover, en er gebeurt niets), zolang ten gerieve van een groot land (Frankrijk) een geldverslindende verhuisoperatie plaats heeft, maandelijks, van Brussel naar Straatsburg en vice versa, zolang blijf ik zeer sceptisch ten opzichte van Europa. Ik zie dat de rechten van de sterken prevaleren, als het erop aankomt. Ik zie ook dat er schandalig verkwistend wordt omgesprongen met belastingbetalers-geld.
  Voor mij geen bevestiging van al maar meer bevoegdheden richting Europa, omdat het is: richting de machtige landen.
  Eerst maar eens: Straatsburg weg en boetes oid voor de ” zondaars tegen Euroregels@ ZOALS AFGESPROKEN!!
  Daarna praten we weer.

  Reactie door Klaas — zaterdag 23 april 2005 @ 15.23 uur

 182. nederland is ons eigen land daar is voor gevochten in de oorlog
  nu krijgt duitsland alsnog zijn zin belachelijk gewoon
  wij betalen gewoon voor de arme landen en ze komen ook nog met velen hier ons werk afpakken ook
  als het zo door gaat zitten we allemaal thuis met het minimum inkomen
  en een berg crim in den haag vragen ze er zelf om

  Reactie door ron — zondag 24 april 2005 @ 22.01 uur

 183. Waarom moet dat nou nu? Waarom zo geforceert?
  Het lijkt me nu de wereldeconomie langzaam herstellende is niet de tijd om aan een avontuur of experiment te beginnen waarvan niet duidelijk is hoe die zal uitpakken.
  Geef na de invoering de euro de kans zich maar eerst even te ‘settellen’ en te bewijzen. En zodra de economie weer goed in de lift zit en een stootje kan hebben. Dan er weer eens over beginnen.

  Reactie door Erik T — woensdag 27 april 2005 @ 15.14 uur

 184. Ik stem om bovengenoemde reden al tegen.
  Zonder ook maar één letter te hebben gelezen.

  Reactie door Erik T — woensdag 27 april 2005 @ 15.19 uur

 185. credit card services…

  bottomed,inescapably payroll airy,airings Borroughs shreds Ziegfeld credit card http://www.credit-card-time.com/

  Trackback door credit card services — vrijdag 19 mei 2006 @ 11.17 uur