Make trade fair

Vanmiddag startte op het Plein in Den Haag de internationale actieweek ‘Make Trade Fair’ van Novib. De SP steunt dit hoognodige initiatief volledig. De huidige handelswetten maken immers de rijken rijker, in plaats van de armoede te bestrijden.

Vanuit hier nogmaals: succes! Mijn steun hebben jullie…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 12 april 2005 :: 16.36 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Meer, veel meer van dat soort initiatieven! Hardstikke goed!!!
  Blij dat ik Novib steun…

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 12 april 2005 @ 16.50 uur

 2. Zo is het maar net, vrije handels markt op de schop!Verantwoord ondernemen is de leus!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 12 april 2005 @ 17.04 uur

 3. traid -> trade
  Inderdaad een goede actie, leuk dat er nu ook bekende Nederlanders aan meedoen.

  Reactie door Marco van den Hout — dinsdag 12 april 2005 @ 17.06 uur

 4. Ja, prima dat de SP het ondersteunt. En vraag of de webmaster er even trade van wil maken.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 12 april 2005 @ 17.30 uur

 5. Hallo Jan,
  Krijg nostalgiese gevoelens, als ik je zo bezig zie met die megafoon.
  Strijdbare groet,
  Amita.

  Reactie door AMITA — dinsdag 12 april 2005 @ 17.36 uur

 6. Weet je wat we ook moeten Jan?

  We moeten gewoon onze eigen boeren ook eerst maar eens een eerlijke prijs gaan betalen; zodat ze een normaal inkomen hebben en kunnen investeren in dit land.

  Laat de boeren hun waren gewoon rechtstreeks aan de man brengen. Hier en daar zie je al een boer met wat eitjes en appeltjes langs de kant van de weg. Ik denk dat dat veel beter is en ook goedkoper voor onszelf. Weg met alle tussenhandel! dat is toch ook wel in de geest van Max havelaar?

  Reactie door ReneR — dinsdag 12 april 2005 @ 17.55 uur

 7. Super!

  Reactie door Rudy Nordhausen — dinsdag 12 april 2005 @ 17.57 uur

 8. Mooi dat die actie nu gestart is, is ook hoognodig. De liberalen en het bedrijfsleven hebben in de vrije markt ook de vrijheid van uitbuiting ingebouwd en het wordt hoog tijd dat daar iets aan gebeurd.

  Weg met die bescherming van de eigen Europese markt, stel de markt open voor de arme landen. Laat ze nu eindelijk eens eerlijk kunnen concurreren met onze gesubsidieerde boeren en andere bedrijven die ook van alles aan subsidies opstrijken.

  Het wordt hoog tijd voor gelijkwaardigheid op de wereldmarkt.

  Maar goed, het zal vast nog heel lang duren voordat dat zover is. Voordat de bescherming en rijkelijke subsidiering van de eigen markten is vervangen door een systeem van eerlijke handel zijn we denk ik heel wat jaren verder, als het ooit al komt.

  Degenen die het hebben over de arme boeren zou ik het boek “De Graanrepubliek” willen aanraden. Daarin staat, onder andere, de ontwikkeling van de moderne landbouw in Europa beschreven.

  Reactie door Nathan — dinsdag 12 april 2005 @ 18.53 uur

 9. Goede actie!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 12 april 2005 @ 19.11 uur

 10. #8 Nathan

  Die dure subsidies waren wel nodig; om de boeren te compenseren voor die dure heffingen die ze op worden gelegd. Als je de heffingen etc weghaalt; hoef je ook niet subsidies uit te geven.

  Het weglaten van subsidies is ook een liberale wens. Stel je eens voor; als ze de huursubsidies zouden schrappen; dan zou in menig gezin water en brood op het menu staan of minder. Het is die kwalijke tussenhandel; die de boeren nekt; waar ook ter wereld. En uiteindelijk ook de consument zelf.

  Reactie door ReneR — dinsdag 12 april 2005 @ 19.38 uur

 11. Ik koop vrij regelmatig kleine dingetjes in een wereldwinkel. Allemaal van Fair Trade. Maar ik weet ook dat de prijzen die de makers ervoor krijgen, veel te laag zijn, vergeleken met wat wij betalen ervoor. Er zit ook hier een geldinpikkende tussenhandel tussen de makers en de kopers. Veel geld verdwijnt in zakken van rijke handelaren en te veel komt niet terecht waar het hoort. Je kunt wel wat opvangen door allemaal veel te gaan kopen en blijven kopen, want dan krijgen die mensen alsnog iets meer door de kwantiteit. Maar de tussenhandel moet er tussenuit en er moet een non-profit organisatie gaan werken, zodat er veel meer geld naar de makers gaat!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 12 april 2005 @ 19.52 uur

 12. Bij ‘Middeleeuwen’ krijg je altijd zo’n duister gevoel. Maar waren de mensen toen ‘ongelukkig’, of hoe?
  (Het kapitalisme ontstond toen de kerk banken en rente niet meer verbood (in NL ook pas 15e eeuw!), en de ‘middle man’ zijn intrede deed: een einde aan de gilden, en de macht ging naar handelaren; all fair.)

  Reactie door Simon — dinsdag 12 april 2005 @ 20.32 uur

 13. Er zit een fair trade winkel in de HEILIGEWEG in Amsterdam. Leuke winkel. Ik heb er onlangs nog heerlijke Afrikaanse biertjes gekocht. Het keurmerk staat erop.

  Reactie door Annelies — dinsdag 12 april 2005 @ 22.39 uur

 14. Annelies, Afrikaanse bier wordt toch gebrouwen op basis van Banaan i.p.v. gerst? Ik heb er zelf laatst nog één gehad. Vond het niet zo lekker.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 12 april 2005 @ 22.49 uur

 15. Ja en nee Accept, je hebt drie soorten mongozo biertjes: Palmnut (blauw flesje, die drink ik, erreg lekker vooral bij de Ethiopier in de Marnixstraat, daar drink je hem uit een halve kalebas, dan heb je inderdaad banana, meer voor limonadeliefhebbers en dan heb je nog een Quinua, ook erg lekker).

  Reactie door Annelies — dinsdag 12 april 2005 @ 22.55 uur

 16. Ik zal het onthouden, maar ik woon in het Noorden. Dat is dus een stukje rijden voor mij. Maar ja, misschien is het hier in de buurt ook wel te koop. Ik zal er op letten.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 12 april 2005 @ 23.06 uur

 17. maar als je dit wil dan moet je niet zeuren als er polen naar nederland komen om voor 10cent per uur te werken

  Reactie door daniel565 — woensdag 13 april 2005 @ 10.15 uur

 18. Daar zit inderdaad wel wat in. Wil je echt eerlijk handel kunnen drijven, dan zul je ook af moeten van de bescherming van de eigen markten.

  Dat betekent o.a. dat je toestaat dat goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa in je land komen werken. Het betekent dat je goedkope landbouw producten uit de derde wereld kunt importeren zonder allerlei import-heffingen e.d.

  Het vergt denk ik wel een grote reorganisatie van met name de rijkere landen als Nederland. Als we de markt hier echt open zouden stellen voor de armere landen, dan komen de lonen onder druk te staan en komt ook het stelsel van sociale voorzieningen onder druk te staan.

  Hoe zou je zoiets trouwens op kunnen vangen? En verder denk ik dat je de vrijheid van uitbuiting die veel liberalen nemen niet moet vergeten.

  Reactie door Nathan — woensdag 13 april 2005 @ 11.34 uur

 19. Goed dat er weer eens wat wordt opgepakt. Ik weet niet hoe ik later mijn kinderen moet uitleggen hoe wij hier liggen te decaderen, terwijl op dezelfde planeet mensen liggen te creperen.

  Reactie door Jan Breur — woensdag 13 april 2005 @ 11.35 uur

 20. Natuurlijk moet je de mensen in de arme landen een loon betalen waarvan ze kunnen bestaan, maar je helpt ze er niet mee door hun producten in ons land duurder te maken. Door hun producten in ons land (veel) duurder te maken, wordt hun product in ons land een luxe-artikel en dat is niet bevorderlijk voor hun economie.

  Ik denk dat het op dit moment zo is dat als je die mensen in de arme landen een fatsoenlijk loon geeft, waarvan ze op een menswaardige manier kunnen bestaan, je als westers bedrijf nog prima geld kunt verdienen aan hun producten. Maar bedrijven nu eenmaal willen zoveel mogelijk winst en dat gaat ten koste van verantwoord ondernemen.

  De arme landen zouden veel meer terug moeten krijgen voor hun geexporteerde producten en ze zouden veel minder geld kwijt moeten zijn aan export.

  Reactie door Nathan — woensdag 13 april 2005 @ 12.46 uur

 21. Met stomme verbazing zie ik dat ons achterkamertje naar Cannes is verhuisd! ? ! De polder blijkt naar de cote d’azure verkaveld! ‘Haags Ontbijt’ op ‘n spandoek aan ‘n hotelsuitebalkon… Echt waar! Bouwfonds plant daar de projectontwikkeling van de EU-provincie Nederland voor de komende 10, 20 jaar. Zei Stroink, de snelste jongen in vastgoed. Burgervader Deetman is er ook bij, maar vond ‘t wel erg ongepast dat de pers hem vragen stelde. Alsof ‘t om gemeenschapsgeld gaat, de brutale honden. Vastgoed blijkt vast fout. Vandaar die naam. Zoiets als witwassen. Ooit kon dat niet wit genoeg, maar tegenwoordig mag je hopen op De Vergeler, want wit doet ‘t niet best. Wat je witwast, was dus zwart. Hij versprak zich ook nog, Stroink. Toen ‘n maatje, Mokkeel, ging uitleggen dat hij en Stroink elkaar “alles” vertellen, om elkaar ‘t licht in de ogen te gunnen, viel Stroink snel bij met: “Maar je moet wel keurig kunnen uitleggen, hoe je ‘t gedaan hebt. Dat is wel ‘t belangrijkste” (of woorden van die strekking). Ik denk dat hij bedoelde te zeggen: “Maar je moet wel uit kunnen leggen dat je het keurig hebt gedaan”. Of misschien zei hij wel precies wat hij bedoelde… In Cannes! In de tweede kamer sluit Balkenende intussen, in pluralis majestatis, niet de ogen voor het onfatsoen… Ziende blind…

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 14 april 2005 @ 22.10 uur

 22. Jippie!! Deze kant moeten we op! Het is schandalig wat al die jaren is gebeurd! Slavernij moet verbannen worden! Fatsoen, respect, tolerantie, eerlijkheid!!!!

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 mei 2005 @ 12.47 uur