Weekboek referendum Europese grondwet, deel 6
Column voor NOS Online, 30 mei 2005
“U hebt besloten nee te zeggen tegen de Europese Grondwet en ik respecteer dat.” Kort na tien uur zondag erkent de Franse president Jacques Chirac dat de Franse bevolking niet naar hem en de politieke elite heeft geluisterd. Ze hebben zelfstandig beslist wat per saldo het verstandigste is. Ik wil opspringen en juichen. Maar ik lig op de bank met mijn onwillige rug die zegt: rustig aan, Jan. En zo is het ook.
De Franse kiezers hebben in ruime meerderheid nee gezegd tegen wat ook miljoenen Nederlanders een slechte regeling vinden. Dat ze in Frankrijk de moed hebben gehad om dat te doen, tegen alle dreigementen in, is buitengewoon inspirerend. Maar onze keus maken we woensdag zelf. We hebben hier onze eigen argumenten op basis waarvan naar ik aanneem een meerderheid gaat zeggen dat we niet akkoord gaan met het volgen van de door de Europese regeringsleiders uitgestippelde marsroute naar de Verenigde Staten van Europa.
Megalomaan
In de afgelopen weken is hier in al die debatten en discussies duidelijk geworden dat er maar weinig Nederlanders zijn die tégen Europese samenwerking zijn. Dat kan ook niet anders, omdat Nederland en Europa bij elkaar horen. Maar de grote fout die de Nederlandse regering gemaakt heeft is er welhaast blind van uit te gaan dat de Nederlandse bevolking daaraan de conclusie verbindt dat een megalomane Grondwet synoniem aan samenwerking zou zijn.
De meeste Nederlanders willen dat we goed met onze Europese buren die zaken regelen die we in ons eentje niet aankunnen. Grensoverschrijdende criminaliteit, internationaal terrorisme, grote milieuproblemen. Maar de meeste mensen vinden niet dat we daarvoor een Europese superstaat moeten optuigen, die steeds meer rechten en bevoegdheden van ons land en ons parlement overneemt en in ruil daarvoor Brusselse bevelen teruggeeft.
Waar we samenwerken moet dat beter dan nu vaak het geval is. Doorzichtiger, simpeler, doortastender, maar vooral ook democratischer en zo dat burgers niet het gevoel hebben dat ze van steeds verder weg bestuurd worden. In de afgelopen tijd hebben regering noch partijen uit het Ja-kamp aannemelijk kunnen maken dat we met deze Grondwet ook maar een beetje die gewenste richting uitgaan. Eerder het tegenovergestelde: weg van de burgers, en nog meer machtsconcentratie en beslissingscentralisatie in Brussel.
Paniek
Het gemis aan argumenten was ook de aanleiding om dan maar met dreigementen naar de nee-stemmers te reageren. Pure paniek leek het soms. Ook die aanpak pakte averechts uit. Nederlanders zijn geen radicalen en luisteren heel redelijk naar redelijke standpunten. Maar ze laten zich niet graag iets wijsmaken en ze laten zich nog veel minder graag intimideren. Daarom zal op 1 juni naar mijn verwachting een meerderheid in Nederland nee zeggen. Dat doen we zelfstandig en overtuigd. Daarvoor hebben we met alle respect de Fransen niet nodig.
Maar ik denk wel dat het Franse nee een handje helpt. Al was het alleen maar dat de regering nu ook niet langer kan roepen dat het afwijzen van de grondwet ons zou isoleren. Integendeel, als we samen met de Fransen deze grondwet afwijzen, zeggen twee landen die aan de wieg hebben gestaan van de Europese samenwerking, dat die samenwerking andere maatregelen verlangt dan dit gemankeerde en uit de hand gelopen compromis. Zo kunnen 29 mei en 1 juni de markeringen in de tijd worden van de groei naar een Europa dat niet van de bestuurders maar van de burgers is.
Ik reik van de bank naar de tafel, pak het glas en zeg: Merci et santé, Françaises et Français!
65 reacties
Ik zeg NEE tegen de politieke elite zoals JP Balkenende4
JA betekent nog meer ellende,
zoals werkloosheid en verplaatsing van bedrijven naar lage lonen landen en Polen die hier in het zuiden – waar 15% van de beroepsbevolking is – werken voor € 3,- per uur…
de tol voor JA stemmen is te hoog voor ons land…
minder medezeggenschap… sociale voorzieningen worden steeds meer afgebrokkeld…
Rijn Schelde Verolme, Fokker enz.. is al weg..
NEE stemmen betekent de touwtjes vasthouden in eigen hand…
Ik stem NEE tegen het verdrag van de EU… en U?
Elke stem telt mee… allemaal stemmen… ook als het regent.. Oké..?
Reactie door Cat — maandag 30 mei 2005 @ 14.03 uur
Geachte heer Marijnissen,
Allereerst beterschap met uw rug. Vervelend dat het net nu moet gebeuren. Ik hoop dat de Nederlanders nu eens hunn verstand gebruiekn enzich niet weer allerleis zaklen door de strot laten duwen. Nogmaals beterschap en veel succes met uw partij. Ik ga erop stemmen bij de volgende verkiezingen. U bent een van de weinigen politici die nog een beetje te vertrouwen is
Met vriendelijk groet
Marcel Hoogerbrugge
Reactie door Marcel — maandag 30 mei 2005 @ 14.08 uur
Franse wijn mag ik hopen hè Jan…… Santé !!
Voor alle anderen geld “Rust roest”, dus kom en blijf in beweging overtuig een ieder NEE te stemmen.
Reactie door Carla — maandag 30 mei 2005 @ 14.08 uur
Ook nu gaat het dreigen gewoon door, en JP Balkenende roept op om Frankrijk te isoleren. IK denk dat we als europese burger moeten laten zien, dat we solidair zijn met elkaar.
Reactie door RedStar — maandag 30 mei 2005 @ 14.11 uur
Beterschap Jan,
Het is, tussen twee haakjes, wel jammer om geen van de vrouwen uit de SP-fractie te horen. Hoe goed Tiny Cox het ook deed ;-)
Reactie door Ben van der Spank — maandag 30 mei 2005 @ 14.16 uur
Santé Jan,
Wat we hebben geleerd van Jan Peter en zijn crue, is, dat hun ideeën en de uitwerking daarvan voor de meerderheid van Nederland niet acceptabel en ongewenst is. Daarom, wanneer Balkenende zegt: “Mensen, we hebben iets leuks voor jullie bedacht!” – hij als antwoord krijgt: “Nee, dat willen wij niet!!!”
En je hebt gelijk met je opmerking dat we hier in Nederland best in staat zijn een eigen keuze te maken.
Niet te veel piekeren Jan, andere tijden komen er aan.
Groet,
Amita
Reactie door Amita — maandag 30 mei 2005 @ 14.18 uur
Nou, pas maar op met dat reiken van de bank naar de tafel. Straks schiet het nog meer in je rug en kun je woensdag niet meer!
Reactie door Joan — maandag 30 mei 2005 @ 14.19 uur
Dat NON is fantastisch! Eerst maar eens pas op de plaats maken en eens kijken wat er nou precies aan de hand is. De onthaasting van het Europa-proces, zal ik maar zeggen.
Dat daarnaast de arrogantie van de overheid stevig afgestraft wordt is een heerlijke en broodnodige bijkomstigheid. Het maakt mij erg blij en geeft weer een klein beetje vertrouwen.
Reactie door Lucide — maandag 30 mei 2005 @ 14.26 uur
eenn goede column in de elsevier, zelfs voor de meest fervente sp’ers onder ons:
Burgers wijzer dan politici
30 mei 2005
Na overweldigend Frans nee kan Nederland woensdag de Europese Grondwet ten grave dragen
Syp Wynia
De Franse kiezers hebben in ruime meerderheid de Europese Grondwet afgestemd. De centrale kwesties zijn nu of deze Grondwet daarmee nu ook ten grave gedragen is en of dat vervolgens consequenties heeft voor de aard van het Europese bestuur.
De Franse uitslag houdt niet het einde in van de Grondwet, zo benadrukken de Europese regeringsleiders. De Franse president Jacques Chirac stelde in zijn korte toespraak slechts dat het voor Frankrijk moeilijker wordt zijn belangen in Europa veilig te stellen en kondigde een ingrijpen in de regering-Raffarin aan.
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder meent dat de Franse uitslag niet het einde van de Grondwet is. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese leiders en belangrijkste kandidaat om de eerste Europese president te worden, vindt dat het ratificatieproces door moet gaan. Juncker moest overigens wel toegeven dat de Grondwet ‘niet al zijn krachten’ meer had.
In het licht van die verklaringen wordt het Nederlandse referendum van woensdag van het allergrootste belang. Het wordt erg lastig om de Grondwet nog door te drukken als twee van de oudste lidstaten van de Europese Unie die afwijzen.
Het ziet er niet naar uit dat Grondwet er komt. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Op korte termijn zal er enige ongewisheid zijn, maar voor de langere termijn is een heroverweging van het Europese project juist erg nodig.
De Europese Unie breidt zich onmachtig uit en laat dat gepaard gaan met een veel te pretentieuze centrale machtsvorming die in combinatie met die mateloze uitbreidingen eerder gevaarlijk dan nuttig is.
De Fransen hadden ten dele andere overwegingen dan de Nederlanders om nee te zeggen, maar over die hoofdlijnen lijken ze het eens: de Europese Unie wordt te groot en eist meer macht op dan in de lidstaten wenselijk wordt gevonden. Burgers kunnen soms wijzer zijn dan de politici die hen denken te vertegenwoordigen.
Reactie door Edwin — maandag 30 mei 2005 @ 14.36 uur
Afgelopen Zaterdag in het AD: Balkenende: Ik sta voor gek !
(Hoe moet ik een NEE uitleggen aan de andere lidstaten.)
Nou staat hij al een paar jaar voor gek maar als Nederland straks net als de Fransen NEE stemt. Dan staan CDA, VVD, PVDA, D66, GL, CNV, FNV en nog vele anderen pas echt voor lul….. Hoe heeft men zo slecht kunnen luisteren naar hun eigen achterban ? Waarom heeft men de eigen achterban niet kunnen overtuigen van hun standpunten ?
Ga daar maar eens over na denken, hoe je dit moet gaan uitleggen aan je eigen achterban !!!
Vertegenwoordigers van genoemde partijen zitten immers in de tweede kamer om de belangen van de eigen kiezers te vertegenwoordigen !
Politiek bedrijven doe je op straat en niet in het pluche ! Luister naar de stem van het volk en probeer het volk voor te informeren met weloverwogen argumenten.
Luisteren naar je stemmers en je eigen achterban ?
De politiek is er voor het volk en niet andersom …
Reactie door Wimpie — maandag 30 mei 2005 @ 14.36 uur
Mooi stuk, Jan.
Woe brengt dit letterlijk op TV, want het mag gehoord worden door iedereen en niet alleen de weblogbezoekers.
Momenteel wordt ik niet goed van alle gemanipuleer.
Ineens lijken politici en media zich bewust te zIjn van het feit dat woordkeuze ook iets uitmaakt.
Zo trekt men mensen naar zich toe die voor deze ondergrondse beinvloeding bevattelijk zijn.
Het lijkt nu wel alsof stemmen tegen het grondwettelijk verdrag inhoudt dat gestemd wordt tegen europese samenwerking.
Wat je zegt: we zijn niet tegen europese samenwerking, maar we willen iets anders dan wordt voorgesteld.
Van harte beterschap, Jan.
Om 13.54 aan de franse wijn… ttttt….ttttt…..
Reactie door Molly — maandag 30 mei 2005 @ 14.39 uur
Premier Balkende vindt nu dat wij de Fransen een lesje moeten leren. Hij bedoelt daarmee dat wij zouden moeten gaan jastemmen. Ik stel voor, dat we de Fransen een lesje leren en ze vooral leren hoe je neestemt. Vierenvijftig komma zoveel procent is aardig, maar het kan beter. 60 procent moet haalbaar zijn. Nu volgt een poging om hier een plaatje te laten zien. Als het mislukt, ziet u hier geen plaatje. [img]http://home.wxs.nl/~a.kuijk/plaatjes/fransles.jpg[/img]
Reactie door Cpt. Iglo — maandag 30 mei 2005 @ 14.57 uur
viva la france
ben benieuwd met wat voor drogredenen ze vanavond weer komen aanzetten om het nee-kamp om te lullen.mijn steun heb je jan.was altijd pvda gezint,stap toch maar over na sp.een party die in deze woelige tijden op komt voor de belangen van de inwoners van nederland,volgens sommige hard opweg een bananen republiek te worden.wat is daar mis mee,bananen zijn gezond .
Reactie door anarchy99 — maandag 30 mei 2005 @ 15.00 uur
Ik ga gewoon vóór stemmen. Zoals Syp Wynia al schrijft, zal het Europese project op de langere termijn wellicht beter worden van een “nee” in Nederland en Frankrijk. Maar die verbetering zal godzijdank niet volgens een “sociaal” alternatief verlopen, in tegenstelling tot wat velen hier denken.
Reactie door Easy Lover — maandag 30 mei 2005 @ 15.14 uur
Gewoon de stemwijzers volgen
http://www.referendumwijze.nl/result.php?Answer=oeoeeoeeoooeooooeoooooeeeoe&Weight=hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Reactie door Wombarg — maandag 30 mei 2005 @ 15.26 uur
Wat is er de reden van dat we vrijdag de uitslag pas krijgen?
Worden hierover kamervragen gesteld?
Reactie door kaatje — maandag 30 mei 2005 @ 15.31 uur
Jammer Jan dat je problemen met je rug hebt op dit moment, hoop voor je dat je snel weer hertsteld en dat het geen blijvend euvel wordt.
Je zou een poosje naar de algarve moeten, om zuivere lucht in te ademen en heerlijk te wandelen en te zwemmen dat is goed voor je rug hoor.
Ik heb een week lang geen last van sinusitus gehad, terug in Nederland zat twee uur later mijn neus weer helemaal dicht.
Dus toch de luchtverontreiniging zoals mijn huisarts jaren geleden dacht.
Als je lekker verwend wil worden in de Algarve, zeg je het maar, ik weet zeker dat mijn vrienden je graag ontvangen.
We zullen woensdag eens een stevige Nee laten horen, daar doet geen regering meer wat aan.
Reactie door E.krul — maandag 30 mei 2005 @ 15.33 uur
go wat goed wombarg
Reactie door E.krul — maandag 30 mei 2005 @ 15.34 uur
vrijdag pas de uitslag, HUH?? Kan nooit
(moeten ze al die biljetten tellen zeker *lOl*)
Reactie door Renske — maandag 30 mei 2005 @ 15.34 uur
Gewaardeerde Socialist Jan Marijnissen,
Het is hoognodig tijd om in Nederland en dus ook Europa een socialistischer beleid te voeren. Al dat liberale gecopieer van het Amerikaanse beleid heeft mij te lang geduurd.
NU is de tijd dat je daar wat tegen kan zeggen en dat is NEE!
mijn stem heb je sowieso!
Reactie door BrouwerPower — maandag 30 mei 2005 @ 15.40 uur
Vrijdag de uitslag???? Hmmm dat vind ik een beetje raar hoor met de verkiezingen hoor je het toch ook gewoon dezelfde dag. Geeft dat ze meer tijd om te frauderen ofzo?! :?
Reactie door Sulis — maandag 30 mei 2005 @ 15.54 uur
Resnke en Sulis, ik heb dit gelezen van meerdere mensen op een ander deel van de weblog.
Ik probeer dus ook te achterhalen of het wel klopt.
Weet iemand dit?
16. E.Krul, wat een lief mailtje van je aan Jan.
Natuurlijk van harte beterschap ook van mij Jan en neem dat aanbod van de Algarve maar lekker aan, dat zal je vast goed doen!
Reactie door kaatje — maandag 30 mei 2005 @ 16.04 uur
kreeg net bevestiging dat de uitslag gewoon woensdagavond is. De officiele bevestiging gebeurt alleen vrijdag.
Reactie door kaatje — maandag 30 mei 2005 @ 16.05 uur
ach dat is gewoon door iemand neergezet als opfokkerij…
Reactie door Patrick — maandag 30 mei 2005 @ 16.05 uur
Nou Kaatje ik hoop het maar. Maar hoezo officieel vrijdag? Als de uitslag woensdag bekend is dan is het toch duidelijk?! Of gaan ze eerst nog kijken of ze de voorwaarden tot overname nog kunnen aanpassen… :?
Reactie door Sulis — maandag 30 mei 2005 @ 16.09 uur
Jan,
Als je a.s. woensdag de uitslag van het stemgedrag op de TV verneemt, ben je ineens van je rugklachten af. BETERSCHAP!
Reactie door JE. Mulder — maandag 30 mei 2005 @ 16.10 uur
http://www.daarzaktjebroektochvanaf.nl/
:)
Reactie door Paula — maandag 30 mei 2005 @ 16.14 uur
Premier Balkenende was gisteravond erg zuur en verbitterd voor de televisie. Hij leek als door een Franse wesp gebeten. Of als een Zeeuwse boer die kiespijn heeft. Hij zei tevens dat “we ons door de Fransen niet de wet moeten laten voorschrijven”. Dat klonk weinig Europees en zeer anti-Frankrijk. Het door JPB gebezigde Nederlandse spreekwoord verwijst naar de Franse Tijd in Nederland.
JPB vergat in zijn woede dat het voorliggende grondwettelijk EU-verdrag met name is geschreven en geïnspireerd door Valery Giscard d’Estaing, de liberale Franse Oud-President en voorzitter van de Europese Conventie. De woorden van de Nederlandse premier kunnen aldus gebruikt worden om juist tegen de “EU-Grondwet” te stemmen.
Balkenende is net zo als ik grootgebracht binnen de ARP. Deze “EU-Grondwet” is een product met ingebouwde elementen van de geest van de Franse Revolutie. Ik verwijs naar “de wil van de burgers en de staten van Europa etc.” (= “la volonté générale” van Jean Jacques Rousseau) in art. I-1 lid 1. Als “anti-revolutionair” zou JPB derhalve beter moeten weten. André Rouvoet heeft dit AR-aspect, verwijzend naar de Franse Revolutie, wèl in de gaten! De ARP heeft zich altijd gekeerd tegen “de leer van de volkssoevereiniteit”. De ChristenUnie en de SGP zijn daarom tegen referenda in het algemeen.
Edmund Burke, een Engels politicus en schrijver (1729-1797), was een grote inspirator voor mr. G. Groen van Prinsterer en dr. A. Kuyper van de ARP (opgericht in 1878). In 1790 schreef Edmund Burke zijn bekende “Reflections on the Revolution in France”.
Reactie door Kees Huizenga — maandag 30 mei 2005 @ 16.24 uur
Je hebt gelijk jan ze hebben de euro al door je strot geduwd,waardoor de mensen al in de armoe meezitten.Ze denken alleen maar aan de eigen hachie om in het mooie zonlicht te staan,maar de eigen burgers helpen homaar,en daarom stem ik tegen de europeesegrondwet.
Reactie door J.coufreur — maandag 30 mei 2005 @ 16.24 uur
oh ja
als het licht uitgaat ,kijk dan eens in de koelkast!
vind ook dat we moeten proberen om hogere nee-procenten te halen dan frankrijk.,
kunnen ze misschien nog wat van ons leren! :)
Reactie door Jansonius — maandag 30 mei 2005 @ 16.25 uur
BRUSSEL – Als zes van de 25 lidstaten de Europese Grondwet afwijzen, verdwijnt het document automatisch in de prullenmand. Als vijf of minder landen nee zeggen, is eerst overleg nodig, zeggen afgevaardigden van Europese Commissie (dagelijks EU-bestuur) en europarlement maandag. http://www.nu.nl/news/533646/21/Grondwet_definitief_van_de_baan_na_zes_maal_nee_%28video%29.html
Nou laat de feeststemming maar varen mensen. Niet te geloven eerst was het bij 1 lidstaat nu weer 6????? Ik snap er geen fuck meer van!!!!!!
HET IS TIJD VOOR EEN REVOLUTIE!!!!
Reactie door Sulis — maandag 30 mei 2005 @ 16.34 uur
mischien is het een goed idee om jp bak ellende op te geven voor dat programma “wie was ik”‘.
Reactie door anarchy99 — maandag 30 mei 2005 @ 16.48 uur
@31
is op zichzelf al genoeg om tegen te stemmen!
Reactie door Jansonius — maandag 30 mei 2005 @ 16.55 uur
Ja Jansonius maar tegenstemmen heeft weinig zin als er al veel landen zijn die zonder referendum voor zijn. :?
Reactie door Sulis — maandag 30 mei 2005 @ 16.57 uur
Begrijp me niet verkeerd ik stem wel tegen!!
Reactie door Sulis — maandag 30 mei 2005 @ 16.57 uur
Ik hoor net Maurice de Hondt op Radio 1. 59 % nee, 41% ja.
Reactie door arjen — maandag 30 mei 2005 @ 17.14 uur
Goede Column Jan en ik kan me dat gevoel van “op willen springen” en het niet kunnen zo levendig voorstellen, akelig! Nu maar hopen dat we woensdag solidair zijn met de Fransen en dat Nederland met net zo’n mooie meerderheid tegen zal stemmen! Aan mij zal het niet liggen!
Reactie door Madelijne Pleines — maandag 30 mei 2005 @ 17.14 uur
Hierboven maakt iemand zich druk over het feit dat het Franse ‘non’ niet het einde van de grondwet betekent, dit in tegenspraak met de strekking eener eveneens hierboven geplaatste Elsevier column.
Van zulks is echter nimmer sprake geweest. Er was reeds last gegeven dat landen die niet slagen voor hun Europese examens, zullen worden geplaatst in een klasje van zittenblijvers en worden geacht hun huiswerk opnieuw te doen. Dit terwijl een kopgroep doorgaat op het pad der Europese eenwording.
Den Fransman heeft als eerste plaats genomen in het klaslokaal alwaar deze domoren hun zonden nog eens goed mogen overdenken. Ondergetekende verwacht dat den Nederlander en later den Brit zich bij den Fransman zullen voegen. Den toekomst zal uitwijzen of het één en ander den schadelijke gevolgen heeft die ons door het Ja-kamp worden voorgehouden.
http://groenstadt.blogspot.com/2005/05/fransen-keren-zich-af-van-europa.html
Reactie door August Groenstadt — maandag 30 mei 2005 @ 17.48 uur
Hierbij het artikel over het Franse “Non” en de gevolgen voor Nederland in NRC Handelsblad van vandaag. Ter kennisgeving aangeboden.
Frans nee maakt het Nederlandse ja-kamp extra verbeten
Met extra inzet proberen Nederlandse voorstanders van de Grondwet een tweede nee te voorkomen.
Door onze redacteur René Moerland
DEN HAAG, 30 MEI. Juist nu ja! Die kreet kwam gisteren van VVD-leider Van Aartsen, een uur na het Franse nee tegen de Europese Grondwet. Hij verwoordde daarmee op bondige wijze de eerste consequentie van het referendum in Frankrijk voor dat in eigen land aanstaande woensdag. De voorstanders van de Grondwet gaan er de komende dagen extra verbeten tegenaan.
Premier Balkenende zette gisteravond de toon voor de laatste dagen van het ja-kamp: ,,We moeten ons niet door de Fransen de wet voor laten schrijven.” PvdA-leider Bos: ,,De Fransen beslissen natuurlijk niet over wat wij als Nederlanders moeten vinden.”
GroenLinks-leider Halsema: ,,Gelukkig is Europa groter dan Frankrijk.”
Opiniepeilers, zoals Maurice de Hond, spraken in het weekeinde – voor de Franse afwijzing – de verwachting uit dat een Frans nee zal leiden tot een lagere opkomst in Nederland. Maar na gisteren tekent zich een ander mogelijk scenario af. De verbetenheid van de ja-aanvoerders is een aanwijzing dat het referendum na de schokgolf in Frankrijk ook wel nog meer zou kunnen gaan leven dan de laatste twee weken.
De afgelopen weken leidde het steeds fellere debat tussen voor- en tegenstanders in Nederland al tot oplopende uitslagen in peilingen over de opkomst. Eind vorige week zou deze naar verwachting rond 45 procent zijn, ruim boven de dertig procent die CDA en PvdA als drempel hanteren om de uitslag serieus te nemen. In Frankrijk was de opkomst hoger dan verwacht.
Of een hogere opkomst in Nederland geruststellend is voor de partijen in het ja-kamp is de vraag. Sommige voorstanders houden er in hun reacties al rekening mee dat na ‘non’ ook nee komt. D66-leider Dittrich wilde vanmorgen niet de verwachting uitspreken dat Nederland ondanks Frankrijk ,,vast wel” ja zal zeggen. ,,Dat krijgt een reclamepraatjesachtig niveau”, vindt hij. ,,We moeten de feiten onder ogen zien. Een grote meerderheid van de Fransen zegt nee. Het zal een zware dobber worden.”
Kamervoorzitter en VVD’er Weisglas gaat nog een stapje verder. ,,Fantastisch”, noemt hij de opkomst van zeventig procent in Frankrijk. En het is een ,,uitdaging” dat hier ook te halen. Maar, zegt Weisglas – die onderstreept te spreken in zijn rol als Kamervoorzitter, en niet als VVD’er: ,,Verder is het een theoretische exercitie geworden. De Grondwet is sinds gisteren kapot.”
Als het in Frankrijk ja was geworden, hadden de voorstanders graag een direct verband met het eigen referendum gelegd. Dan was er hoop aan ontleend in plaats van verbetenheid.
De hoop op een ‘domino-effect’ – waar in Frankrijk extreemrechts al weken op hamert – is nu weggelegd voor het nee-kamp. SP-campagneleider Van Bommel dronk er gisteravond volgens een persbericht om tien uur al ‘een goed wijntje’ op. Het resultaat in Frankijk noemt hij een ,,extra motivatie voor het nee-kamp”.
Het Franse ‘nee’ levert de voorstanders van de Europese Grondwet in elk geval een pijnlijke paradox op. De afgelopen weken hamerden zij er op dat een ‘nee’ van één EU-lidstaat genoeg zou zijn om het einde te betekenen van het verdrag. Dat mocht Nederland niet op zijn geweten hebben. Nu het ‘nee’ in een ander land al heeft gewonnen, heeft deze redenering opeens al zijn wervende kracht verloren. Na ‘Frankrijk’ hoeven twijfelaars niet meer bang te zijn Nederland in de EU te isoleren door ‘nee’ te stemmen.
Het ja-kamp heeft inderhaast andere argumenten gevonden. Het Nederlandse ‘ja’ moet een ,,spiraal van negativisme” in Europa voorkomen, zegt GroenLinks nu. D66′er Dittrich denkt dat een voorstem Nederland een sterkere onderhandelingspositie zal geven als straks alleen Frankrijk in de EU tegen de Grondwet blijkt te hebben gestemd. Ook VVD’er Van Aartsen hoopt dat het Franse ‘nee’ ,,perspectief” opent voor Nederland om ,,door een overtuigend ja” een sterkere positie te krijgen. Zowel politiek, tegenover de Franse republiek, als economisch.
Tegelijk heeft het Franse ‘nee’ de discussie op scherp gezet over de interpretatie van een afwijzing. De LPF kwam gisteravond met een reactie die sterke gelijkenis vertoonde met die van het extreem-rechtse Front National in Frankrijk: hun ‘Vive la France’ werd bij de LPF gevolgd door ‘Leve Nederland’. Volgens LPF-fractieleider Van As wil de ,,Franse burger, net als de Nederlander, behoud van de eigen identiteit en soevereiniteit.” PvdA-leider Bos vindt het ,,heel moeilijk” om een interpretatie te geven van de Franse tegenstem. De tegenstanders in Frankrijk zitten op links en rechts, bij de uitersten, midden in het regeringskamp en bij de oppositie, analyseert Bos. Eigenlijk is dus alleen duidelijk dat de Grondwet voor de meeste Fransen ,,een niet overtuigende stap in de richting van verdere Europese samenwerking was.”
SP-leider Marijnissen wilde vanmorgen nog niet ingaan op speculaties dat de SP na een afwijzing van de Grondwet woensdag het voortouw zal nemen om donderdag in de Kamer het aftreden van de premier te eisen. Maar hij houdt wel een slag om de arm: ,,Het hele kabinet heeft zich zo verbonden aan die Grondwet. Na de uitslag gaan wij ons stevig beraden op wat we dan gaan doen.”
D66-leider Dittrich is er al van overtuigd dat uit een ‘nee’ niet zonder gevolgen kan blijven. ,,We moeten er consequenties uittrekken. Maar niet in de zin dat het kabinet weg moet ofzo, maar dat we elke dag over Europa moeten gaan praten. We betalen er nu de prijs dat wij dat 25, 30 jaar niet genoeg hebben gedaan.” En die boodschap geldt ook niet alleen bij een ‘nee’. PvdA-leider Bos liet zich eerder ook zo uit. Een ja, zei hij vorige week, zal altijd ,,fragiel” zijn.
Ook in die zin lijkt het Franse ‘nee’ niet zonder gevolgen te blijven: een Nederlands ‘ja’ moet nu wel heel overtuigend winnen om een debat te voorkomen over de ‘vertrouwenscrisis’ tussen politici en kiezers.
30 mei 2005
Einde citaat NRC Handelsblad
Reactie door Kees Huizenga — maandag 30 mei 2005 @ 17.49 uur
@ Kees Huizenga (39):
Zie nu, hoe men draait en draait om toch maar weer “argumenten” te vinden om voor de Europese “Grondwet” te stemmen. Pathetisch, als het niet zulke verraderlijke volksverlakkerij was.
@ August Groenstadt (38):
Dit zie je veel te eenzijdig! Je vergeet dat, als een volk in beweging komt, er een eigenstandige politieke dynamiek ontstaat. Hieraan kunnen ook Brusselse bureacraten en aanverwant gespuis zich niet onttrekken, hoe graag ze ook zouden willen. Welke procedureregels ze ook vastleggen. Als Nederland nu ook “neen” stemt -en wie weet, volgend jaar Engeland ook-, dan is de huidige “Grondwet” voor jaaaaaren in de “ijskast”, zoals ook Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) gisteren op TV moest toegeven. Dan ontstaat er wel degelijk ruimte voor een ander verdrag. We zijn immers niet tegen samenwerking in Europa, maar wel tegen een bepaalde van hogerhand afgedwongen politieke keuze, waarvan we ons dan nog nauwelijks kunnen losmaken.
En dat is dus de grote winst: de (tijds)ruimte die ontstaat! Dan kan opnieuw grondig bezien worden, wat voor soort verdrag er eventueel moet komen, rekening houdend met wensen van de bevolking van de verschillende landen (en niet slechts de parlementen, zoals nu in de meeste landen gebeurt!).
Reactie door Olav Meijer — maandag 30 mei 2005 @ 18.54 uur
Noudan, toch effe een klein opkikkertje voor jullie allemaal:
zojuist een debatje tussen Gerard van As en Jozias van Aartsen gezien (schreef bijna Aars… :-) ). Wat me opviel was dat Van As heel rusttig was, maar bij Van Aartsen fikte het van binnen. Ik voelde de hitte van het scherm spatten! HEEET HEEET HEET!!! Oei wat was DIE man kwaad, zeg! Mmmmmmmmm…heerlijk hè? :-)
Reactie door L.M. Lembeck — maandag 30 mei 2005 @ 19.34 uur
nee stemmers zijn facisten en communisten aldus jozias van aarsen
komt nu de ware aard naarboven?
Reactie door anarchy99 — maandag 30 mei 2005 @ 19.39 uur
In Twee Vandaag van vanavond was André Rouvoet de winnaar van het “fractievoorzittersdebat”. André Rouvoet kreeg 30% van de stemmen. Harry van Bommel kreeg 22% van de stemmen.
Jozias van Aartsen bungelde onderaan met 4% van de stemmen.
Reactie door Kees Huizenga — maandag 30 mei 2005 @ 20.01 uur
hoe moet IK een nee uitleggen???
hoe is het gesteld met WIJ???
laten we hopen dat balkenende afgaat als een gieter (ik kan de beste man ondertussen niet meer velen) en dat we zo spoedig mogelijk dit centrum rechtse kabinet ten grave kunnen dragen.
Reactie door tim — maandag 30 mei 2005 @ 20.08 uur
43) Ik heb genoten, Kees! Geweldig!!!!
Reactie door Madelijne Pleines — maandag 30 mei 2005 @ 20.09 uur
amen
Reactie door anarchy99 — maandag 30 mei 2005 @ 20.11 uur
http://opiniepanel.tweevandaag.nl/?pag=4&rid=29
goede uitslag !
Reactie door Jansonius — maandag 30 mei 2005 @ 20.12 uur
Vive le peuple francais
et Mettez Chirac dans la poubelle.
(herinner ik me nog van een andere actie)
Reactie door f.baron — maandag 30 mei 2005 @ 20.24 uur
@ 45 Madelijne: Wat ging die brute en agressieve Jozias van Aartsen in Rotterdam af (luid gejoel), toen hij de “tegenstanders” van de “EU-Grondwet” neersabelde als “communisten en nationalisten”. André Rouvoet reageerde zeer ad rem door te verwijzen naar de Groenen en de Socialisten van de PS, die “tegen” hebben gestemd (tegen de lijn in van de partijelites).
Het zijn dus niet alleen de “populisten van uiterst rechts en uiterst links” (minister L.J. Brinkhorst op het D66-congres van 2 april jl.) die “tegen” stemmen. Ook niet in Nederland op 1 juni aanstaande.
Reactie door Kees Huizenga — maandag 30 mei 2005 @ 20.34 uur
De Europese solidariteit onder de Burgers die onstaat bij een volmondig ‘Nee’ tegen deze ‘Grondwet’ is het eigenlijke gewin. Het echte Europese gevoel is schijnbaar spuugzat te zijn naar leugenachtige manipulerende Bush-like politici te moeten luisteren die denken met een paar Amerikaanse allesslikkende TV koeien te maken te hebben.. Niemand zou zoveel macht mogen hebben dat deze over zeven sloten tegelijk springen kan en over het lot kan beslissen van zovelen.
Reactie door Terry — maandag 30 mei 2005 @ 20.52 uur
49) Ja Kees, een prachtige en zeer terechte reactie van het publiek op van Aartsen!! Dit kon ook echt niet door de beugel en wat liet hij zich op dat moment kennen, vond hem verder overigens ook uiterst arrogant, heel akelig ballerig en dan zonder “ballen”…Maxime Verhagen was ronduit zwak en Bos als altijd sletterig….
Maar van Harry heb ik genoten en Rouvoet vind ik werkelijk zo geweldig debatteren! Dat moment waarop hij Jozias van Aartsen om drie…toen twee…toen één voorbeeld vroeg van wat terug zou worden gegeven aan Denhaag…méésterlijk!!!!
Reactie door Madelijne Pleines — maandag 30 mei 2005 @ 22.25 uur
Ik vind reactie 51 qua niveau ongeveer te vergelijken met het niveau van de campagne van de SP. Ik ben jarenlang geïnteresseerd geweest in de SP maar achter die interesse heb ik een definitief punt gezet. Genoeg van de grote demagoog, jullie tovenaar en vooral van het zichzelf telkens buiten kansen op regeren zetten.
Reactie door Bram — maandag 30 mei 2005 @ 22.40 uur
@ 51 Madelijne: André Rouvoet sprak met Maxime Verhagen van het CDA tijdens Twee Vandaag van vanavond. Niet met Jozias van Aartsen. Een prachtige debattruc van grote klasse om naar voorbeelden te vragen met steeds één minder als de tegenstander geen voorbeelden geeft. Heerlijk, glashelder!!!
P.S.: Ik ervaar tussen ons nog steeds een “transcendente zielsverbondenheid”. Op hoop van zegen!
Reactie door Kees Huizenga — maandag 30 mei 2005 @ 23.46 uur
#39 Kees Huizinga
Het lijkt mij niet verstandig van de S.P. om naar aanleiding van de uitslag aan te dringen op aftreden van deze regering.
Want wat kan de S.P. ermee winnen?
Het lijkt me vooral niet juist; omdat zelfs de voornaamste oppositie groep in het “ja” kamp zit: PvdA. Deze zal de oproep dus niet steunen; of ze zijn wel zeeer opportunistisch bezig. Bovendien kan Bos over 2 jaar regeren met CDA wel weer vergeten..
We hadden in het verleden trouwens al diverse keren genoeg reden om op te roepen tot aftreden; blunders van ministers; zoals Donner; de leugens van Balkenende inzake de Irak-oorlog.
gemiste kans…
Reactie door ReneR — maandag 30 mei 2005 @ 23.47 uur
Laat gewoon Nederland als Nederland, en dat we niet zo’n “Superstaat” gaan worden als America.
Nederland blijft dus stem NEE
Tikke
Reactie door (T)ikke — dinsdag 31 mei 2005 @ 6.17 uur
Ik ben ziek, maar reken maar dat ik om 08 uur NEE ga stemmen.
wist je dit al: “In de grondwet is niet opgenomen dat men het recht heeft te mogen beschikken over het eigen lichaam. Er is echter wel opgenomen dat het toegestaan is mensen op te sluiten die vaccinatie weigeren.”
Reactie door mitsai — dinsdag 31 mei 2005 @ 10.17 uur
De Duitse bondskanselier Schroeder heeft de nieuwe Franse premier de Villepin zijn steun beloofd bij deze, zoals Schroeder het noemt `beslissende fase voor Frankrijk en voor Europa´.
Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 31 mei 2005 @ 16.40 uur
53) Ja Kees..je hebt gelijk…maar vind je het gek dat ik al die rigide types door elkaar haal…. :D ???
Óp de transcendente zielsverbondenheid dus!!!
Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 31 mei 2005 @ 19.30 uur
Den hierboven een aantal keer genoemde uitval van den heer Van Aarsten was veelzeggend daar het de wanhoop tekent waaraan het kamp der ja-stemmers ten prooi is.
Reactie door August Groenstadt — woensdag 1 juni 2005 @ 1.26 uur
Beste Jan
Ten 1e beterschap gewenst.
(Gezondheid gaat boven alles!!)
Ten 2e gefeliciteerd met de overwinning………….
Alle eer aan SP en, eerlijk is eerlijk, Christen Unie!!!!
Zelden zo`n duidelijke uitleg gehad over een onderwerp.
groet
BCM
Reactie door BCM — donderdag 2 juni 2005 @ 18.18 uur
Jaaaaaaaaaaa, ik wist het!!!!!
Enig commentaar op jullie verachtelijke beleid wordt doodgezwegen, stelletje hufters.
Leve de filosofie van Ayn Rand, dit zal de wereld redden i.p.v. jullie “WIJ”. Lang leve het EGO, lang leve het individualisme!!!
Lang leve geld, lang leve de multi-nationals.
(Twee SP’ers komen elkaar tegen op straat, zegt de een tegen de ander: “waar ga jij op stemmen”? Zegt de ander: “Tegen!”)”Waarom”? “Omdat jullie het zeggen, voor mijzelf denken kan ik niet”.
En wat zegt de individualist: “I will choose Free will”!
Reactie door Menno — donderdag 2 juni 2005 @ 19.40 uur
Menno is een held! Kapitalisten beheersen de wereld en daar kunnen die stomme communisten gewoon niet tegen!
Jan Marijnissen is een mix van een worstenmaker uit Oss en Jan Koller. Maar hij kopt voor open goal altijd naast.
Ps. Beterschap met je rug, Jan
Reactie door JPB — dinsdag 7 juni 2005 @ 15.14 uur
Prima ; dit was overigens te verwachten van de Fransen ; ze hebben namelijk een wat groter nationaal gevoel dan de Nederlanders .
Wat mijn in het geheel opval is ,dat de heren rechtswetenschappers wat weinig of geen uitspraken hebben gegeven over deze grondwet :Als leek heb ik nog wel door dat een grondwet een fundamentele wet is ,waar andere wetten ,zoals Burgelijke wet ,strafrecht ,bestuurswet ,… op werken .
Wat voor consequencies heeft dit ?
Reactie door fred — woensdag 22 juni 2005 @ 11.54 uur
en nu doorduwen met de SP…richting 22 zetels in de peilingen..
peilingen zeggen niks ? nee.klopt,voor de verliezers niet..nee
Reactie door eric — zaterdag 25 juni 2005 @ 13.21 uur
Ik zie of hoor totaal geen oppositie meer tegen dit kapitaal zooitje!
Hoe zit dat toch?
Reactie door Otten — donderdag 15 september 2005 @ 16.35 uur