Altijd weer olie

ja knikker

Greenpeace heeft bewijs gevonden dat Bush het Kyoto-verdrag verwierp vanwege zware druk van het grootste olieconcern van Amerika, Exxon. (AD Artikel )

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 09 juni 2005 :: 12.09 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Sorry Jan, maar we kunnen dat artikel pas lezen als we ons aanmelden bij het AD.

  Reactie door Johnito — donderdag 9 juni 2005 @ 12.18 uur

 2. Johnito dat heb ik net gedaan en heb het gelezen. Kost niks.
  Achterlijk hoe die amerikaanse regering dat Kyoto verdrag niet ondertekend, het is tenslotte ook voor hun bestwil en gezondheid. Dat lobbyen van grote bedrijven zou verboden moeten worden, er zou meer gelobbyed moeten gaan worden voor de burgers zelf. Grote bedrijven mee laten beslissen is niet verstandig vanwege dat zij puur op de centen zijn ingespeeld en niet om het burgelijk welzijn.

  Reactie door AE van Hattum — donderdag 9 juni 2005 @ 12.43 uur

 3. Ach, weer iets om ons over op te winden.

  Misschien moeten we amerikanen pas in Nederland toelaten als we ze een contract onder de neus duwen:
  - niet neerkijken op Nederlanders
  - je strikt houden aan de egschreven en ongeschreven milieuregels..

  etc.

  Reactie door Molly — donderdag 9 juni 2005 @ 13.31 uur

 4. Ik vermoed dat de levenslijn voor dit soort massa-producten nog niet aan zijn eindcurve is v.w.b. olie en aanverwante machts-ondergronden.

  Ze melken dat dus uit, en na hen de zondvloed, als het geld maar glimt, dan is alles o.k. :-(

  “Kapitalisme kapituleert uiteindelijk altijd op 1 of andere wijze”
  Gen. G Campbell (Vietnam)

  En J Edgar Hover zei zoiets:
  “Kapitalisme gecombineerd met socialisme is TOP, alleen jammer dat de kapitalisten zo verdomd hebberig zijn, niks is ooit genoeg, maar winsten zijn eindig of worden indirect gestolen bij anderen, incl. onderdrukking en kinderarbeid”

  Reactie door barend — donderdag 9 juni 2005 @ 13.58 uur

 5. Weet je wat er moet gebeuren? Laten we met z’n alle zo snel mogelijk alle olievoorraden er (op zo verantwoord mogelijke wijze) doorheen jagen. Liever vandaag alles weg dan morgen. Wat een hoop ellende wordt de wereld dan bespaard…

  Reactie door Yvo — donderdag 9 juni 2005 @ 14.16 uur

 6. OFF TOPIC! Het UWV keurt mensen met ME goed! Dat is geen echte ziekte. Het is “gedrag” en dat valt te veranderen.

  Het kan dus nog steeds NOG GEKKER!!!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 9 juni 2005 @ 14.27 uur

 7. @5

  Denk het niet, ze verzinnen dan wel weer wat anders.

  Reactie door Fjodor — donderdag 9 juni 2005 @ 14.53 uur

 8. Offtopic:
  Terwijl steeds meer mensen niet met vakantie kunnen en omkomen van de schulden groeit het aantal miljonairs in Nederland. Fantastisch beleid kabinet!

  Lichte groei in aantal miljonairs in Nederland

  Uitgegeven: 9 juni 2005 13:45
  AMSTERDAM – Ondanks het tegenvallende economische klimaat is het aantal miljonairs in Nederland het afgelopen jaar licht gestegen. De groep van rijkaards in ons land zag tegen het eind van 2004 zijn ledenbestand stijgen met 2,4 procent tot 102.600 mensen.

  Een jaar eerder was er nog sprake van stilstand. Dat blijkt uit een donderdag verschenen jaarlijks rapport van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Cap Gemini.

  Nederland bleef wel flink achter op Europa en de rest van de wereld. In Europa steeg het aantal vermogende particulieren (mensen met ten minste 1 miljoen dollar aan eigen vermogen, zonder dat de waarde van hun huis of andere dure goederen zijn meegerekend) met 4,1 procent tot 2,6 miljoen. Vooral in Spanje en Engeland kwamen er veel welgestelden bij. Het aantal groeide in beide landen met bijna 9 procent. Nu.nl

  :(

  Reactie door Sulis — donderdag 9 juni 2005 @ 15.05 uur

 9. Het artikel op AD zonder login gezeik:
  http://jeroenbos.ch/jeroenbosch/serendipity/archives/234-Exxon-zette-Bush-onder-druk.html

  Reactie door xatr0z — donderdag 9 juni 2005 @ 15.09 uur

 10. @8 Sullis: het hoeft die niet zelden wel hard werkende mensen niet TEGEN te zitten, als het ze maar niet ten koste van de ‘gewone massa’ meezit, waardoor het de gewone massa dan dus ook TEGEN zit.

  Oftewel 1 mijner motto’s: het hoeft niet mee te zitten, als het maar niet tegen zit.
  Gun je het je zelf, gun het hen ook, maar dan wel (mijn wens) meer in proportie.

  Reactie door barend — donderdag 9 juni 2005 @ 15.19 uur

 11. Barend daar gaat het nou juist om die proportie. Aan de ene kant komen mensen steeds meer in de financiele problemen en zijn ze afhankelijk van o.a. de voedselbank. Aan de andere kant groeit het aantal miljonairs. Dat heeft niks met misgunnen van die miljonairs te maken dat heeft alles met het kabinetsbeleid te maken!

  Reactie door Sulis — donderdag 9 juni 2005 @ 15.29 uur

 12. De macht van de olieconcerns bepaald ook HIER nog de milieupolitiek:

  Onlangs heeft het ministerie aangegeven, dat het geen subsidie gaat verstrekken voor het plaatsen van aardgas-pompstations.

  Wie snapt nu nog het “milieu-beleid” in het zicht van Kyoto van deze regering? Nee, wel lekker straks weer flink geld beuren voor die straf-heffing per kilometer. En die kilometers die rijden ze heus wel hoor! Want je MOET toch naar je werk en openbaar vervoer gaat steeds meer achteruit.

  Ook de ontwikkeling van koolzaad brandstof en het stimuleren van het publiek om over te gaan op deze brandstof (waar ze in Duitsland al veel verder mee zijn) wordt door deze kut-regering met blijkbaar veel SHELL-mannetjes tegen gehouden. :-[

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 9 juni 2005 @ 15.32 uur

 13. @12 sterker nog rene, NL produceert reeds bio-olie, kan je zo in je dieseltje gieten, maar… voor de export naar duitsland (die ook al 24 fabrieken heeft staan daar……..)

  Reactie door Barend — donderdag 9 juni 2005 @ 15.37 uur

 14. @Allen!!!!!

  http://www.beta-tankstations.nl/index.cfm/3,678,html

  Verplichte kost voor een ieder, die wil weten waar het naar toe moet gaan; maar wat elke gruwel-kabinet weer probeert tegen te houden. Graag reacties.

  Reactie door ReneR — donderdag 9 juni 2005 @ 15.38 uur

 15. Bedankt voor de tip ReneeR.

  Reactie door Sulis — donderdag 9 juni 2005 @ 16.12 uur

 16. Van BBC News.
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4075986.stm

  “Bush aide ‘edited climate papers’

  The documents outlined US climate change policy
  A White House official edited government reports in ways that played down links between global warming and emissions, the New York Times reported.
  Philip Cooney removed or adjusted descriptions of climate research that had already been approved by government scientists, the newspaper said.

  The White House denied Mr Cooney, a former oil industry advocate, watered down the reports.”

  Het artikel in de NY Times
  http://www.nytimes.com/reuters/politics/politics-environment-climate.html?oref=login

  “U.S. Official Edited Warming, Emission Link – Report
  Published: June 8, 2005
  Filed at 12:37 p.m. ET

  WASHINGTON (Reuters) – A White House official who previously worked for the American Petroleum Institute has repeatedly edited government climate reports in a way that downplays links between greenhouse gas emissions and global warming, The New York Times reported on Wednesday.”

  (Je moet geregistreerd zijn, om het volledige artikel in de NYT te kunnen lezen. Registratie is gratis en geeft toegang tot een schat aan informatie)

  Reactie door Henk Tukkers — donderdag 9 juni 2005 @ 16.22 uur

 17. Als dit waar is dan zeg ik mijn lidmaatschap op.
  Alexander

  Reactie door alexander — donderdag 9 juni 2005 @ 18.13 uur

 18. Tja het is en blijft triest in deze wereld. Ik denk dat ze overigens niet eens zoveel druk hebben hoeven uitoefenen op meneer Bush. Ze zullen vast gezegd hebben: Eh, meneer Bush, weet u nog, de verkiezingen, ons geld… En misschien was dat niet eens nodig…

  Wat denken we trouwens van de invloed van de Wapenindustrie, de Farmaceutische industrie, de Rokerslobby, Verzekeraars, de Levensmiddelen-industrie, enz., er wordt heel wat gelobbyd en dat allemaal over onze ruggen. Schande is het!

  Reactie door Jorrit Peter — donderdag 9 juni 2005 @ 19.07 uur

 19. Jan,

  Dit is niets nieuws. Hieronder zet ik een linkje neer dat regelrecht naar de tekst van een memo van de American Petroleum Institution (waarvan Exxon een zeer prominent lid is) leidt uit 1998.

  Deze tekst heb ik in 2000 al eens onder wat van m’n collega’s bij Shell (o.a. van corporate planning – politieke beïnvloeding werkt immers vaak 2 kanten uit!) verspreid. Hij staat nu nog steeds op het ‘Shell hoekje’ van m’n internet site.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — donderdag 9 juni 2005 @ 21.44 uur

 20. Niks nieuws onder de zon voor wat dit betreft,want het is al veel langer bekend dat militaire-industriele en of financieel economische complexen grote invloed hadden en hebben op politieke besluitvorming op welke manier of waar ter wereld dan ook!!

  Reactie door visgert — donderdag 9 juni 2005 @ 23.49 uur

 21. It all boils down to this:

  Van FoxNews (spreekbuis van Bush, een goede vriend van GW Bush zit in de directie):
  http://www.foxnews.com/story/0,2933,158961,00.html

  Study: U.S. Gasoline Still a Bargain
  Thursday, June 09, 2005

  NEW YORK — U.S. drivers might feel like their being robbed at the gas pumps, but a gallon of gasoline may be one of the best bargains around, a recent study from an oil industry research firm found.

  John S. Herold, Inc. said the price of gasoline is cheaper by volume than many other household products, and the cost has not risen as quickly over the years.

  “On a per-barrel basis, gasoline is America’s bargain liquid: 10 percent cheaper than bottled water, a third the cost of milk, a fifth the cost of beer, and less than 2 percent the cost of a bottle of Jack Daniel’s,” the study said.

  Reactie door Henk Tukkers — vrijdag 10 juni 2005 @ 0.11 uur

 22. Ik heb de tekst die Evert Wesker op het internet heeft geplaatst gelezen. Zeer de moeite waard voor iedereen die in dit onderwerp geinteresserd is. Bericht 19 in deze thread.

  Er is echter wel iets nieuws onder de zon, namelijk dat de memo’s en geruchten nu ook werkelijk zijn bewezen door een derde instantie (niet een van de twee betrokken partijen, overheid en oliemaatschappijen).

  Een citaat uit de link van Evert, @19:

  “Victory Will Be Achieved When:

  - Average citizens “understand” (recognize) uncertainties in climate science; recognition of uncertainties becomes part of the “conventional wisdom”
  - Media “understands” (recognizes) uncertainties in climate science
  - Media coverage reflects balance on climate science and recognition of the validity of viewpoints that challenge the current “conventional wisdom”
  - Industry senior leadership understands uncertainties in climate science, making them stronger ambassadors to those who shape climate policy
  - Those promoting the Kyoto treaty on the basis of extent science appears to be out of touch with reality.

  Het is met name het laatste punt dat nu weerlegd is. Wij zijn ‘in touch’ met de realiteit!

  Reactie door Henk Tukkers — vrijdag 10 juni 2005 @ 1.34 uur

 23. - Those promoting the Kyoto treaty on the basis of extent science appears to be out of touch with reality.

  ‘appears’ moet zijn ‘appear’, voor het overige kon ik geen spelfout ontdekken…

  Reactie door Henk Tukkers — vrijdag 10 juni 2005 @ 1.55 uur

 24. Ben ik nou gek, of klopt het dat er een bijdrage weg is? Want Alexander in 17 reageert hier niet op bijdrage 16? Vreemd?

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 10 juni 2005 @ 8.38 uur

 25. Meulenbelt mocht het zeker een dagje hier overnemen omdat de webmaster ziek is…?

  Reactie door ReneR — vrijdag 10 juni 2005 @ 14.38 uur

 26. Onze kameraden in Bolivia verdienen onze solidariteit in hun strijd tegen het grijpgrage Amerikaanse imperialisme dat de olietoevoer bewerkstelligd wil zien middels
  een door het Pentagon georganiseerde en bewapende Olie-gargie dat de produktiemiddelen niet in handen gunt van de oorspronkelijke indiaanse bewoners
  een rechthebbers op de enorme natuurlijke rijkdommen van dit fantastische land.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 10 juni 2005 @ 18.56 uur

 27. @C.Tilyx, emmertje graag, bleugh

  Reactie door Ronald — vrijdag 10 juni 2005 @ 19.18 uur

 28. @ 27: Ik gun de Boliviaanse revolutionairen alle mogelijkheden om het juk van de door het Amerikaans imperialisme en de, door het neocon-US Republikeins militair-industrieel complex gedirigeerde, Nafta-dictaten van zich af te werpen om tot ultieme strijdbare catharsis te komen. Viva Che. Olie voor wie olie waard is!

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 10 juni 2005 @ 23.24 uur

 29. @28, Ik gun het Boliviaanse VOLK (en niet alleen de revolutionairen) het beste, en ik gun de V.S. een drugsvrij land en zolang Bolivia de grootste drugsproducent ter wereld blijft zullen de V.S. hun onder de duim houden.

  Reactie door Ronald — zaterdag 11 juni 2005 @ 8.44 uur

 30. En ja, ik moet het even kwijt, het kan haast niet anders dat binnenkort Bush & Rice zich met Bolivia gaan bemoeien, ten gunste van de machthebbers uiteraard, want het land heeft olie en stel je voor dat het volk daar de inkomsten van opeist! Dat zou de olieprijzen onstabiel maken.

  Uiteraard zullen de Amerikanen sowieso niet blij zijn met weer een nieuwe linkse staat in Latijns Amerika, zelfs niet democratisch gekozen. Bedreigend natuurlijk naast Chavez in Venezuela, Lula in Brazilië en uiteraard aartsvijand Castro op Cuba. Het is zaak de ontwikkelingen dienaangaande scherp te volgen en ook het standpunt (vrijwel voorspelbaar) dat het kabinet Balkenende over de Boliviaanse revolutie
  zal innemen.

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 11 juni 2005 @ 22.50 uur

 31. @ Henk Tukkets (23):

  Jammer, Henk, toch echt nog een spelfout (:)):
  “Media understand (“recogize”)”: moet dus zónder “s”.
  “Media” is meervoud. Hiertegen wordt ook in het Nederlands vaak gezondigd.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 3 mei 2006 @ 18.25 uur