Ontspoord!

Morgen kan je misschien niet naar je werk omdat de werknemers van ProRail staken. Wekenlang is er onderhandeld maar de directie van ProRail houdt stug vast aan haar voorstellen. De onderhandelingen zijn – zo gezegd – ontspoord.

Wees niet boos op het personeel van ProRail. Sinds de splitsing van ProRail en NS in 1995 lopen de arbeidsvoorwaarden van beide bedrijven steeds verder uit elkaar, ten nadele van het ProRail-personeel. Eén van de vele redenen waarom de SP destijds tegen de opsplitsing was…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 16 juni 2005 :: 17.10 uur

24 Comments

24 reacties

 1. natuurlijk sta ik achter de actie, we moeten gewoon de hele zaak plat gooien .laten zien dat het afgelopen is met de zakkenvullerij van de vriendjes van j.p en zalm .en barrosso niet te vergeten .

  Reactie door texas henkie — donderdag 16 juni 2005 @ 17.53 uur

 2. Dit mag landelijke navolging krijgen.

  @1 d’accord

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 16 juni 2005 @ 18.19 uur

 3. wat ik heel triest vind is dat niemand oog heeft voor mensen met een uitkering. Die kunnen immers niet staken en worden genadeloos aangepakt. Morgen wordt er weer gestaakt voor nog meer ongelijkheid in belonging, ondanks het feit dat het te zot is dat het spoor wordt beheerd door meerdere instanties die voor 1995 een waren. maar blijkbaar is sociale armoede niet een hot item en laten we mensen kreperen. En zijn de bonden er wel op uit om hun leden het beste te gunnen of zijn de bonden gewoon een onderneming die winst moet maken?

  Reactie door jojo — donderdag 16 juni 2005 @ 18.54 uur

 4. Hallo Jan,
  Ik ben niet boos, maar wel verdrietig. Ja, en dan te bedenken dat het kabinet voor zichzelf al een loonsverhoging van 30% heeft veilig gesteld!
  Het gebrek aan respect in het liberale front, voor de mensen die afhankelijk zijn van salaris of uitkering wordt steeds erger.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 16 juni 2005 @ 19.48 uur

 5. Ik ben woedend.
  Dit is geen manier van doen.
  Voer dan acties op een manier die het publiek ongemoeid laten. Hierdoor gaan weer ongelooflijk veel belastingeuro’s down the drain.

  Reactie door sylans — donderdag 16 juni 2005 @ 19.58 uur

 6. Het is wel erg vervelend maar ik kan wel begrip hun actie, maar ook voor de actie van de politie en van de huisartsen.

  Die 30% loonsverhoging voor minister is schandalig maar ik ben blij dat de SP hier aandacht aan besteed op tv.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 16 juni 2005 @ 20.02 uur

 7. Of je het nu wel of niet eens bent met de gang van zaken bij ProRail, ook zij hebben het recht om te staken. Dit heeft iedere werknemer. Natuurlijk is het wel zo dat als men bij ProRail of bij ons (ik werk bij NS als hoofdconducteur) staakt dit over het algemeen verstrekkende gevolgen heeft voor de maatschappij. Echter, wij staken ook liever niet.
  Dus ik heb er wel begrip voor want het ligt ook ste3eds verder uit elkaar in vergelijk met ons.

  Reactie door JK — donderdag 16 juni 2005 @ 20.14 uur

 8. wat is het nut van staken als niemand er last van heeft,
  als het yullie eigen geld buideltje aan gaat,mag het dan wel,jaa dan gaan we staken,
  plat leggen heel nederland zo veel mogelijk mensen moeten er last van hebben,en ik bedoel echt last,het is aangekondicht de staking dus je bend wel echt een stom stuk vreten als je op de dag van staken er gaat staan en zegt alweer aan het staken??
  laat de geld wolven maar voelen wat het is om hun inkomen te betalen,zonder ons kan een geldwolf niet bestaan,wij betalen het inkomen van dat volk ,dus uiteindelijk,als wij niets in het laadje brengen wordt het ook rap minder in mafia land.

  Reactie door ad — donderdag 16 juni 2005 @ 22.16 uur

 9. Het is erg belangrijk om de druk op de ketel te houden mensen,zelfs als je getroffen zou worden door enig nadelig effect die een staking nu eenmaal met zich meebrengt!!!
  Actie en staking zijn middelen die noodzakelijk zijn om kracht bij te zetten aan de rechtvaardige verlangens van grote groepen van mensen die door deze regering al jaren op achterstand zijn gezet.
  Ook diegenen die menen dat men onvoldoende naar hun luisterd kunnen zich organiseren in welk verband dan ook,want alleen de term samen staan we sterk is nu actueeler dan ooit.

  Reactie door visgert — donderdag 16 juni 2005 @ 22.40 uur

 10. Het verbaast me dat zelfs nu nog steeds de mensen egoïstisch blijven en een ander niets gunnen. Ik hoef niet meer te forenzen, maar begrijp wel de frustratie van mensen die moeten werken, examens doen of snel ergens moeten zijn ivm een ziek familielid of zo en die een taxi niet kunnen betalen. ProRail kan er natuurlijk niet voor zorgen dat de passagiers gratis reizen, maar dat zou wel de beste oplossing zijn. Ook heel vervelend voor de bazen.
  Wat zou het toch mooi zijn als de mensen zich weer eens echt aaneen sloten en er weer ouderwets echte AKTIE gevoerd werd. Want dan heb je WEL een drukmiddel.
  Ik hoop dat de staking succes zal hebben.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 16 juni 2005 @ 22.47 uur

 11. Als familielid van een ProRail-er kan ik niet anders zeggen dan: staken mensen!

  Ik begrijp het commentaar en de teleurstelling van veel mensen dat ze niet kunnen reizen, maar als overleg niet werkt, wat dan?

  Salarissen lopen jaren achter, verzekeringen zijn duur, ‘standaard’ vergoedingen als een reiskostenvergoeding bestaan niet en een enorm hoge werkdruk.

  Een terechte staking met een negatieve bijsmaak voor de reizigers, maar er moet een keer iets gebeuren.

  Reactie door Peter — vrijdag 17 juni 2005 @ 2.04 uur

 12. Als bepaalde beroepsgroepen staken wordt er altijd geroepen hoeveel % erbij moet. O.k, 3,5 % erbij. Da’s mooi. Door een percentsgewijze loonsverhoging groeien de lonen ook steeds verder uit elkaar. Wat mij altijd weer opvalt, is dat er nooit wordt gezegd hoeveel men verdient. Schrijf dat eens op een spandoek, bijvoorbeeld: “IK VERDIEN NU 3000 EURO MAAR IK WIL ER 3,5% BIJ. Daar wordt altijd heel geheimzinnig over gedaan.
  Ik heb een WAO uitkering. Heeft staken zin voor mij? Waar is de solidariteit gebleven.
  Ik ben ook lid van het FNV. Stakingen met als doel salarisverhoging, gesteund door de bonden (waar ik dus lid van ben) heeft als effect dat door die salarisverhogingen ook de prijzen gaan stijgen. Dus ook de prijzen die wij met een uitkering betalen. Maar ik krijg er niets bij, sterker nog, ik kan straks naar de bijstand.
  Dus voor een beter Nederland graag het hele land plat en niet alleen voor bepaalde beroepsgroepen!

  Reactie door Gandalf — vrijdag 17 juni 2005 @ 7.10 uur

 13. @12 Ik bedoel: ik ben niet tegen staken maar ik zou liever zien dat HEEL NEDERLAND staakt. Zodat dit horror kabinet aan hun stutten trekt.
  Goede morgen overigens!

  Reactie door Gandalf — vrijdag 17 juni 2005 @ 7.14 uur

 14. Sorry hoor, maar dit gaat helemaal nergens over. Er zijn zat andere manieren om druk uit te oefenen en dit gaat dus weer over de ruggen van de treinreiziger.

  Dat doet niets af aan het feit dat ik het eens ben met het personeel inzake het conflict, maar ik vind het jammer dat het dan weer op deze manier opgelost moet worden…

  Reactie door Rob — vrijdag 17 juni 2005 @ 8.55 uur

 15. Hoe wou je het dan oplossen, Rob?

  Gandalf, de bijstand is inderdaad alles behalve een lolletje, maar je moet er niet bang voor zijn, denk ik. Zeker, als je inderdaad niet meer kunt werken en je contactpersoon daarvan ovetuigd is. Dan doe je vrijwilligerswerk voor een aantal uren per week en da’s ook goed. Het is niet het einde van de wereld.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 17 juni 2005 @ 9.06 uur

 16. rob (14) als je ,baas, niet op een normale manier met je wil communiceren over redelijke voorstellen .dan naai hem !!!! simpel .dan gaat die arrogante grijns van zijn smoel af .werk is iets meer als alleen de zakkenvullen van aandeelhouders en managers .je mag er zelf ook wel wat aan overhouden .of is dat onredelijk .kortom van mij mag heel het land plat .lekker met zijn alle op vakantie .

  Reactie door texas henkie — vrijdag 17 juni 2005 @ 9.18 uur

 17. @15 Dank voor je positieve reactie L.M.
  Ik heb altijd (toen ik dat nog kon) veel vrijwilligerswerk gedaan. Gaf mij veel voldoening. Misschien maar weer eens proberen.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 17 juni 2005 @ 9.30 uur

 18. @15

  Je zou er voor kunnen kiezen om in ieder geval de intercity’s doorgang te verlenen. Om maar een voorbeeld te noemen. Wat ik wil zeggen is dat er nu 45 man personeel zijn die er voor zorgen dat 1.2 miljoen mensen niet naar hun werk of opleiding kunnen.

  @16
  Goed om te zien dat er hier mensen zijn die mensen die het niet met een standpunt eens zijn direct door de molen halen…zonder één goed gefundeerd argument, overigens. Chapeau!

  Reactie door Rob — vrijdag 17 juni 2005 @ 10.33 uur

 19. Klopt niet, Rob. 45 op Utrecht, ja. Maar er zijn 13 punten in het land en alleen Maastricht wil niet meewerken. Dus 12 punten van Pro Rail staken. Dat zijn een paar honderd mensen!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 17 juni 2005 @ 11.24 uur

 20. Goed, een paar honderd man die 1.2 miljoen mensen van hun werk afhoudt…

  Ik zie het verschil niet echt.

  Reactie door Rob — vrijdag 17 juni 2005 @ 13.35 uur

 21. 1,2 miljoen hadden er 16 miljoen + moeten zijn dan hadden ze wel gereageert de hoge omes.
  CHAPEAU?
  ex koorbal???

  Reactie door ad — vrijdag 17 juni 2005 @ 17.24 uur

 22. Ad, maakt het uit wie je bent en wat je afkomst is?

  Reactie door MPL — zaterdag 18 juni 2005 @ 14.47 uur

 23. hee.daar heb je HET woord van 2005 weer..
  “IMPASSE”…wat een stijfkoppen allemaal,
  ik ga voor ProRail..prima actie van
  P(earl)rorail…alles zit in een impasse..
  politie,artsen,Wao,Europa…en is maar goed ook…effe wat spanning op de tent..

  Reactie door eric — zaterdag 18 juni 2005 @ 15.20 uur

 24. passagier op TV wordt geinterviewd..
  “en..vindt u het terecht de staking..vragen loonsverhoging..”
  Antwoord passagier..”Uh,nee mee eens,moeten zij weten..”
  Geweldig meid,lekkere solidaire troela..we vervoeren je nog eens…zet dat wisseltje maar even verkeerd als ze erin zit,hoor Prorail…je zou het bijna willen,he..

  Reactie door eric — zaterdag 18 juni 2005 @ 15.23 uur