Veel te veel regels

Nederland komt om in de regels en bureaucratie. Op dit moment wordt het zelfs zo erg dat vrijwilligers hun werk niet meer kunnen doen getuige onderstaand NOS bericht.

Vrijwilligers die actief zijn bij verenigingen en evenementen moeten aan veel te veel regels voldoen en dat kan voor de sport de doodsteek gaan betekenen. Dat heeft NOC*NSF-voorzitter Terpstra gezegd op Radio 1 bij de AVRO.

Sinds kort zijn vrijwilligers volgens de wet flexwerkers. Dat betekent dat ze zich moeten houden aan de ARBO-regels en dat de verzekeringspremies omhoog zijn geschoten. Veel sportverenigingen komen daardoor in de problemen.

In Venlo kon vorige week de jaarlijkse wielerronde niet doorgaan, omdat de verzekeringspremies duurder waren dan het hele budget van het evenement.

Vrijwilligers zijn geweldige mensen die vol enthousiasme zich inzetten voor onze maatschappij. Die moet je niet in de weg zitten, maar juist belonen! Daarom wil ik jullie nog eens wijzen op de ‘Tomaat voor een daad’ actie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 29 juni 2005 :: 17.15 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Hoe bureaucratie en hoezo de verzekeringen bepalen alles…

  Reactie door e.krul — woensdag 29 juni 2005 @ 17.35 uur

 2. herstel: zo, voor bureaucratie

  Reactie door e.krul — woensdag 29 juni 2005 @ 17.37 uur

 3. Ik heb nog nooit zo`n diepe hekel aan een kabinet gehad als aan dit ziekmakende wanbestuurders clubje van Balkenende II.

  Reactie door e.krul — woensdag 29 juni 2005 @ 17.42 uur

 4. Hallo Jan,
  Ik heb diep respect voor al die mensen, die zich inzetten binnen de sportverenigingen, jongerenbewegingen, voor het organiseren van festiviteiten, etc.
  Hele volksstammen die zich vrijwillig inzetten om dit alles draaiende te houden, elke week weer.
  Amateurs, zonder enige vergoeding, zonder lintjes en a.u.b. zonder tomatjes; die anonieme figuren, zonder wie dit alles niet mogelijk is.
  Hun beloning; het plezier van de clubleden.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door Amita — woensdag 29 juni 2005 @ 17.47 uur

 5. Vroeger had men de kerk waarvoor men ‘bang’ was om maar iets fout te doen want oohh, je ging naar de hel… de bureaucratie heeft deze leegte gelukkig helemaal op kunnen vullen. Stel je voor he, je zou eens ergens een armbreedte over hebben. Je ziet mensen gewoon denken: ‘wat zou ik nou fout doen ? ” Wat zou ik nu weer fout doen ? Misschien doe ik nu iets fout dan ? Ik moet toch iets fout doen ? Ooh dadelijk doe ik iets fout ? Zou dit mogen ? Mag dit wel ? OOOOHHH dat mag niet !! Fout Fout Fout !!! Dat mag niet ! Hartsikke fout !! …… Ja … Bekeuring !

  Reactie door Swell — woensdag 29 juni 2005 @ 18.41 uur

 6. Het gevaar is dat het vrijwilligerswerk strakjes onmogelijk gemaakt gaat worden, omdat het TE DUUR is! En als instellingen en verenigingen, sociale netwerken en overal waar vrijwilligers inspringen voortaan moeten voldoen aan al die eisen van verzekeren e.d., dan kunnen ze zich geen vrijwilligers meer veroorloven!

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 29 juni 2005 @ 19.21 uur

 7. Ik val van mijn stoel van verbazing

  Reactie door Erik — woensdag 29 juni 2005 @ 20.02 uur

 8. 6 Erik

  Hopelijk heb je niets gebroken bij de val.

  Reactie door e.krul — woensdag 29 juni 2005 @ 20.25 uur

 9. En als de ondernemers in dit land klagen over de vele regeltjes, dan is Jan M. de 1ste die ze loopt te verdedigen.
  Wat een inconsequente demagoog!

  Neem eens wat afstand, Jan…en kijk us naar je zelf. Je word met de dag ongeloofwaardiger.

  Reactie door Charles — woensdag 29 juni 2005 @ 22.22 uur

 10. Het gaat natuurlijk niet alleen om sport, maar ook om veel andere dingen. De SP is een en al vrijwilligers. Ik vraag me af hoe dat hier geregeld is.
  Heeft iedereen overigens weer liggen slapen in april?

  Reactie door Ad — woensdag 29 juni 2005 @ 22.24 uur

 11. Voor het plakken van campagne-posters heeft men strakjes aluminium ladders nodig, maar beter is een hoogwerker en een vangnet onder het plakbord! Bovendien moet goed gekeken worden naar het gewicht van de folders en posters. Meer dan een bepaald aantal kilo’s (weet niet hoeveel, helaas) mag vast niet! Maakt de SP daar dan een apart potje voor?

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 29 juni 2005 @ 22.32 uur

 12. lydia (11)die hoogwerker is geen probleem .we hebben tenslotte een brandweer wagen .wat mij persoonlijk betreft is het onverteerbaar dat onze jumboruns (dagje weg met het zijspan met gehandicapten )ook onbetaalbaar worden .alle zijspanrijders doen dit belangeloos (betalen zelf de benzine )en in tegenstelling tot z.g.truckruns geheel zonder inmenging van het bedrijfsleven (sponsoring) het is voor mij niet te verkroppen dat ik straks meerij aan de achmea/nederpoort run .over my dead body.

  Reactie door texas henkie — woensdag 29 juni 2005 @ 23.56 uur

 13. Het is werkelijk te zot voor woorden. Vrijwilligerswerk is voor mij erg belangrijk, een manier om aan de gang te blijven. Het geeft mij het gevoel iets nuttigs te doen voor mijzelf en mijn medemensen. Zonder dat zou ik zwaar depressief worden. Ik ben al op alle mogelijke manieren tegengewerkt om tegen een salaris nog iets te betekenen voor deze maatschappij. Eerst de WAO in getreiterd, toen er voor de helft weer uitgegooid en bij het CWI ingeschaald als “fase 3″ (voorlopig geen baan dus) en naar een totaal nutteloos reintegratiebureau verwezen.
  Juist door vrijwilligerswerk heb ik nog hoop. Ik kan vaardigheden ontwikkelen, waardoor ik misschien straks toch nog een baan kan krijgen of voor mezelf kan beginnen. Omdat ik voor open bron/vrije software vrijwilligers werk doe, heb ik niet direct hiermee te maken, maar ik kan mij goed voorstellen dat vrijwilligers die wel met dit achterlijke gedoe te maken hebben laaiend zijn.

  Reactie door Margreet — donderdag 30 juni 2005 @ 0.34 uur

 14. Terpstra (VVD) kletst uit haar nek. Arbo-regels zijn geen bureaucratie. Het zijn regels om de gezondheid van werknemers en vrijwilligers die werk verrichten te beschermen. Vrijwilligers verdienen dezelfde bescherming als werkenden. Waarom zou een moeder op school wel met agressieve schoonmaakmiddelen mogen werken en een beroepsschoonmaker niet? Waarom zou een vrijwilliger wel op een krakkemikkige steiger het clubhuis mogen schilderen en een beroeps niet? Het Rode Kruis en heel veel andere organisaties met vrijwilligers heeft ze verzekert. Veel gemeentes hebben collectieve verzekeringen voor vrijwilligersorganisaties.
  Enkele jaren terug heeft NOC/NSF i.s.m. VNO-NCW de Stichting Sport & Zaken opgericht; de zakenwereld die om niet kennis en kunde beschikbaar stelt aan de sport.
  Van de werkgeversorganisatie VNO/NCW, die niet moe wordt om de bescherming van werknemers te verslechteren, zal Terpstra wel geleerd hebben.

  Reactie door Paul Ulenbelt — donderdag 30 juni 2005 @ 1.51 uur

 15. paul(14)natuurlijk hebben vrijwilligers de zelfde rechten als werknemers. ook vele gemeenten hebben verzekeringen afgesloten voor vrijwilligers .naar ik begrepen heb .zit het probleem in torenhoge premies voor met name eendaagse /niet regelmatige activiteiten .in venlo moest men 9000 euro premie ophoesten voor 1!!!!!! dag .

  Reactie door texas henkie — donderdag 30 juni 2005 @ 3.13 uur

 16. Hoewel Terpstra het probleem vanuit een “smal perspectief” schetst; alsof bureacratie zich als probleem tot de sport beperkt, is het inderdaad waar dat
  de soms verstikkende bureaucratie o.a. wordt veroorzaakt door de overgespecificeerde regelgeving, daar waar goede algemene voorschriften volstaan.

  Wellicht moeten de strenge regels alleen van toepassing blijven op de werkomgeving van betaalde werknemers en moeten voor vrijwilligerswerk enkel goede algemene voorschriften gelden, waarbij (door de overheid en bijv. verzekeringen) meer van het gezond verstand van mensen mag worden uitgegaan in plaats van ze alles voor te schrijven.

  En inderdaad, Terpstra, je vrinden verzekeraars lopen altijd te zeiken! Alsof ze er arm van worden! Misschien iets om eens binnen de VVD te bespreken; de hoogte van verzekeringspremie’s?!

  Reactie door Jeroen — donderdag 30 juni 2005 @ 3.18 uur

 17. Dit land is de komende jaren in de greep van de verzekeringen, hoe laat zal het zijn voor men eindelijk wakker wordt?

  Ik vrees… te laat!

  Reactie door e.krul — donderdag 30 juni 2005 @ 9.37 uur

 18. Jan, kijk je uit met al die (flexwerkers)vrijwilligers binnen je partij! ;-)

  Reactie door Sinne — donderdag 30 juni 2005 @ 9.55 uur

 19. Hé Charles, als je nog wat tijd over hebt, we kunnen best nog wat vrijwilligerswerk voor je.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 30 juni 2005 @ 10.27 uur

 20. Hé Charles, als je nog wat tijd over hebt, we hebben best nog wat vrijwilligerswerk voor je.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 30 juni 2005 @ 10.31 uur

 21. Stelt je het volgende eens voor.
  Je bent met bloed, zweet, geslaagd voor je rijexamen en gaat met het door de examinator overhandigde papiertje naar het gemeentehuis om daar je rijbewijs op te halen. Vol trots ga je naar huis en laat je door je vrienden familie feliciteren. Uiteraard feliciteert ook je rij-instructeur je. Vol trots zeg je dat de eerste zelfstandige rit morgen naar Den Bosch gaat en dat u overmorgen naar kasteel Heeswijk gaat met de auto.Mooi zegt u rij-instructeur zeker doen, maar dan moet je wel eerst je
  rijbewijs Heeswijk halen. “Ja hallo, dat heb ik toch”.
  Nee helaas, je hebt alleen een rijbewijs Den Bosch en geen rijbewijs Heeswijk.
  “Het spijt me maar u moet nog een keer komen lessen” Een boze droom of denkt je dat de wet- en regelgeving in Nederland niet zo ver door
  geslagen is? Helaas, worden talloze vrijwilligers met dergelijke wetgeving geconfronteerd.

  Vroeger werden optochten en wandeltochten begeleidt door de politie. Deze heeft prioriteiten moeten stellen en heeft ervoor gekozen geen tochten meer te begeleiden. De organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de begeleiding en moeten daarvoor opgeleide verkeersregelaars inzetten. Deze vrijwilligers krijgen van de politie een training die een avond duurt. Vervolgens mogen zij hun eigen (op)tocht begeleiden. Wil diezelfde organisatie met diezelfde verkeersregelaaars een maand later twee straten verderop weer een (op)tocht organiseren in een dan moeten zij opnieuw een avond naar het politiebureau om een training verkeersregelaars te volgen.

  Bij sommige regels snap ik met veel pijn en moeite soms de bedoeling nog wel.
  Bij deze regeling ben ik de weg kwijt.
  Kan iemand mij dit duidelijk maken of moeten we op zoek naar een verkeersregelaar misschien in Den Haag.

  Steunput Oss,
  Johan Berendsen

  Reactie door Johan Berendsen — vrijdag 1 juli 2005 @ 14.24 uur

 22. Als alle vrijwilligers nou eens een dag het werk neer zouden leggen, dan zouden in Den Haag misschien de ogen eens open kunnen gaan,omdat het land dan totaal ontwricht is.

  Reactie door JE. Mulder — zondag 3 juli 2005 @ 5.31 uur

 23. Ik ben al meer dan 15 jaar vrijwilliger bij sportwedstrijden op o.a. de openbare weg.
  Sinds de invoering van “verkeersregelaars” merk ik dat wij (vrijwilligers) bijna nooit direkt (op naam) verzekerd zijn, maar algemeen via een evenementen verzekering en uitsluitend voor aansprakelijkheid (t.o.v. derden). Nu ben ik door die regelingen even er tussenuit geweest, ik was het echt zat en was echt gestopt, omdat ik het risico te hoog vond worden. Maar ben onlangs toch weer mijn “diensten” aan verenigingen aan gaan bieden. Daarbij probeer ik maar, toch het (financieel) risico voor mij zo klein mogelijk te houden, daarom ben ik uit diverse besturen gestapt (risico voor persoonlijke financiele aansprakelijkheid).
  Ik snap niet dat politici door al deze nieuwe regels, waar geen mens aan kan voldoen, toch nog steeds denken dat we beter beschermd zijn. Juist door deze regels zijn we helemaal niet meer beschermd maar vogelvrij voor elke verzekering die denkt dat hij wat kan vangen.
  Er blijkt in heel Nederland namelijk geen verzekering te zijn die voor vrijwilligers werk, zoals een verkeersregelaar, een polis kan aanbieden (volgens de wettelijke regeling).
  Door alle steeds komplexere regelgeving zijn vrijwilligers ook niet meer te verzekeren. Een commerciele verzekering zal daardoor altijd wel een reden kunnen vinden om niet te hoeven uit te betalen. Vrijwilligers werk is daardoor helemaal voor eigen risico geworden.
  Politiek Den Haag Bedankt….

  Reactie door Peter — maandag 4 juli 2005 @ 17.54 uur

 24. Een reaktie op Johan Berendsen (Steunpunt Oss)

  Beste Johan,
  Als je dan denkt, dat door deze jaarlijkse terugkerende plaatselijke instructie je een verkeersregelaar bent volgens de wet (BAWB regeling), dan heb je het mis.
  Ik ben in heel Nederland nog nergens een verkeersregelaar tegengekomen die aan alle eisen in de wet (BAWB regeling) voldoet.
  Hierdoor bent U dus ook niet verzekerd, ook al is er een verzekering afgesloten.
  U voldoet namelijk niet aan de wettelijke eisen !
  Nogmaals Den Haag Bedankt…

  Reactie door Peter — maandag 4 juli 2005 @ 18.02 uur

 25. teveel regels? willen we daar iets aan gaan doen? wie heeft die regels dan ook verzonnen? dacht toch echt de HELE politieke meut he!!! het is halen en brengen hier in nederland …nee ik stem BLANCO in vervolg iedere partij roept voor verkiezingen WIJ STAAN HIERVOOR nou me hoela ik geloof het allemaal niet meer …doe me werk ik adem in en uit eet/drink en slaap tussen door en zal verder aan me reet roesten

  Reactie door Wiebe — donderdag 7 juli 2005 @ 0.46 uur

 26. even een reactie voor Peter en nog een paar.
  Ik zie zeeeer regelmatig verkeersregelaars die WEL aan alle eisen voldoen, namelijk die van het MBT (MotorBegeleidingsTeam), waar ik ook deel van uitmaak.
  Deze hebben inderdaad als enige WITTE letter op hun hesjes en heel reflecterende strepen.
  de enige verzekering die afsluit volgens de voorschriften m.n. huishoudelijke hulp na eventueel ongeval is 3Vo.
  kost daar 2 euro p.p.p.d.
  Het MBT bestaat ook geheel uit vrijwilligers, maar de stichting vraagt wel vergoeding voor z.g. commerciële evenementen (wielerrondes, marathons e.d)
  deze vergoeding komt uiteindelijk weer ten goede aan de doelgroep: gehandicapten in de samenleving.
  evenementen ten bate of ten goede van de doelgroep zijn geheel gratis/tenlaste van de MBT vrijwilliger. de stichting betaalt dan de verzekering.
  Meer weten? kijk maar op de website.
  vr motorgroet,

  Herman

  Reactie door Herman Nadels — vrijdag 23 december 2005 @ 10.29 uur

 27. Ook regelingen zijn aan wijzigingen onderworpen. Het onzinnige verzekeringsartikel 7 in de Regeling verkeersregelaars is per 1 januari 2006 komen te vervallen. Verkeersregelaars vallen nu onderder de algemene evenementenverzekering van een evenement.
  Daarnaast blijft de regeling onwerkbaar voor landelijke evenementen.

  Reactie door Jan PAGEN — donderdag 16 februari 2006 @ 9.28 uur