Polen pikken het niet langer

Poolse slaplukkers in Limburg hebben gisteren gestaakt nadat ze na een nachtdienst van 12 uur lang door hun bazen ‘vriendelijk’ werden verzocht om nog 3 uur door te werken. Dit weigerden ze, en staakten, zo is in de Volkskrant te lezen. De omstandigheden waarin de Polen werken is regelrechte uitbuiting. Ze krijgen stukloon waardoor ze niet verzekerd zijn van het uurloon van zes euro dat in de CAO is afgesproken.

Sla

Werkgevers misbruiken de toestroom van werknemers uit Oost-Europese landen om de Nederlandse werknemers onder druk te zetten. Door goedkope arbeiders, die niet klagen, voor een appel en een ei in te zetten worden de Nederlandse werknemers of vervangen of op dezelfde manier behandeld.

Dit blijft niet beperkt tot de tuinbouwsector. Ook uit de bouw, de transportbranche en de slachterijen komen steeds meer meldingen binnen van dit soort praktijken. Dit is goed te zien in de aflevering van PREMtime deze week. Naar aanleiding van deze uitzending heeft Jan de Wit al Kamervragen gesteld.

Er is niets tegen Polen die hier komen werken. Er is wel wat tegen uitbuiting van deze mensen en de oneerlijke concurrentie die dat vormt voor de Nederlandse arbeiders. Het kabinet moet deze uitbuiting stoppen.

Wat dat betreft is het goed om te zien dat ook de Poolse arbeider zijn grenzen kent en het niet langer pikt. Op deze manier worden werkgevers met de neus op de feiten gedrukt! Uitbuiting is niet tolereerbaar.

In de Tribune staat een interessant artikel over het vrije verkeer van werknemers en de gevolgen ervan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 30 juni 2005 :: 13.39 uur

160 Comments

160 reacties

 1. Wat schandalig..en wat sterk dat de SP er meteen bovenop zit…Aanpakken die handel.

  Reactie door eric — donderdag 30 juni 2005 @ 14.10 uur

 2. Valt dit al onder de regeling van Heer Bolkenstein of komt die er ook nog bij.
  Dit wordt alleen nog maar erger.

  Even als vergelijk, een Nederlander werkt voor 10 euro in Nederland. Een Pool werkt voor 5 euro in Nederland. Een Roemeen werkt voor 1 euro in Polen en een Oezbekistaner werkt voor 0,25 euro in Roemenië. Na aftrek van logistieke kosten kan iedere werknemer naar huis en van zijn of haar inkomen redelijk goed leven. Maar die Nederlandse werknemer is al thuis en kan niet tegen die lage lonen opboksen. Ra ra wie hier uiteindelijk aan het kortste eind trekt.
  De werkgevers ( de goede niet te na gesproken) wrijven in hun handen.

  Reactie door Gandalf — donderdag 30 juni 2005 @ 14.11 uur

 3. Die bazen zullen vast wel vvd stemmers zijn want vvd-ers vinden niks mooiers dan wat poolen (en anderenen) uit te buiten.

  Nu begrijp ik waarom het kabinet de NPS wil opheven, ze hadden al in de tv gids gekeken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 30 juni 2005 @ 15.01 uur

 4. Schandalig. En dit is dan bij de toch al (relatief) laag betaalde banen. Bij de topinkomens gebruiken ze hetzelfde argument maar dan andersom, daar moeten de lonen weer juist omhoog omdat ze hun situatie met bv. die in de VS vergelijken. Walgelijk…

  Reactie door Ben vd Spank — donderdag 30 juni 2005 @ 15.02 uur

 5. Kan de arbeidsinspectie niet gewoon ff langskomen om zo’n 25k€ boete op te leggen? Ik neem aan dat de arbowet daar aardig overtreden is…..

  en als die Polen daar illegaal zijn, dan moeten ze niet klagen. Illegaal werken mag niet.

  Reactie door Nepkarel — donderdag 30 juni 2005 @ 15.24 uur

 6. Dit maakt weer een duidelijk hoe de verhoudingen in NL, EU en de wereld liggen.
  Ben blij dat deze Polen ‘t niet langer pikken. Klasse!

  Reactie door Stadjer — donderdag 30 juni 2005 @ 15.32 uur

 7. Paar jaar geleden een project gedaan in Hongarije voor een groot bedrijf in Nederland (zal geen namen noemen). Gingen met een hele devisie daarheen omdat de arbeidskrachten daar goedkoper waren. Elk weekend met een paar bonzen heen en weer die in het vliegtuig boeken lazen over onthaasting en andere bla bla bla om hun gemoed tot rust te krijgen. Toen dacht ik al wat een waanzin, we gaan daarheen om die mensen op te jtten terwijl we zelf helemaal niet blij zijn met ons haastige leventje. Toen de Hongaren doorhadden dat hun arbeidstempo opgejaagd werd door mensen die veel meer in hun zakje kregen liepen ze nog twee tandjes lager. Ze waren blij met arbeid maar niet tegen die prijs.De managers zaten erwel een beetje mee in hun maag, maar die fabriek was al gebouwd. De lonen zijn er omhoog gegaan maar de fabriek is wel uit Nederland verdwenen. Goed zo managers…….diep in mijn hart gaf ik die Hongaren groot gelijk en het is een prachtig land waar rust nog vindbaar is. Uit solidariteit dit jaar ook maar eens naar Polen.

  Reactie door Ninka — donderdag 30 juni 2005 @ 15.36 uur

 8. Beste Jan,

  Niet alleen hier aanpakken, maar breng ook de juiste info naar de Polen zelf.
  Al 12 jaar hebben wij Poolse vrienden die wij wijzer gemaakt hebben dat zij uitgebuit werden door koppelbazen die hun zwart en onverzekerd en voor een hongerloon lieten werken en ook nog kamerhuur en eetgeld aftrokken van hun loon. Dat zij dus hogere uurlonen, verzekering en reis-en verblijfkosten moesten eisen. Na samen onze inkomsten en vaste lasten te vergelijken kwamen we tot de uitkomst dat we even arm of rijk waren, ondanks salarisverschillen. Maar het blijft voor hen toch aanlokkelijk om tijdelijk naar Duitsland of Nederland te gaan omdat zij nu eenmaal meer te besteden hebben bij terugkeer in eigen land. Ook zij willen het leven beter maken voor hun kinderen. Pak de criminele
  ondernemers en tussenhandel zwaar aan met gevangenisstraf als vooruitzicht omdat dit meer dan alleen belastingontduiking is maar ook een moderne vorm van slavernij.

  Reactie door gerda verwoort — donderdag 30 juni 2005 @ 15.38 uur

 9. Zo de Polen zijn dus wel aangepast dunkt mij! :-)
  Helaas wel tekenend voor de ‘opdrachtgevers’, deze NL uitknijpen-maar-manier van ‘human resources’ inzetten.

  Reactie door barend — donderdag 30 juni 2005 @ 15.50 uur

 10. Denk persoonlijk dat nederland in sommige opzichten niet veel meer verschilt van het buitenland. Ze kijken anders de kunst al behoorlijk af. Ze angellen steeds meer naar zich toe, en alles onder het mom dat het goed is voor de economie. Maar wat is de economie, hun dikke vette asociale portomonee? Als je straks nog een euro in het uur verdient dan is het al te veel in ogen.Ze moeten zulkse bedrijven gewoon op een publieke lijst zetten (aan de schandpaal nagelen) want, schandalig is het. Het zou zulkse mensen in het algemeen wel eens sieren als, ze een kwart zo hard en streng waren voor zichzelf als dat ze dat voor ons zijn. Zien je tegenwoordig meer als product dan als mens en, deze trend zet nog steeds maar door. Hebben hier meestal de mond vol dat zoiets meestal alleen voorkomt in het buitenland. Denk persoonlijk dat nederland niet zo’n keurig land is,als dat het zich voor doet.
  O, wat zijn we fatsoenlijk.
  O, wat gaan we leuk met buitenlanders om.
  O, wat geven we veel om onze werknemers.
  O, Wat geven we toch om normen en waarden.
  Zie het enorme verschil met anders landen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Met wortel en al uitroeien, deze criminele handel. Want dit is slavenhandel en bij mijn weten is de slavernij afgeschaft. Je begint je als nederlander meer te schamen
  voor je land met zulkse praktijken.

  Reactie door De rode pimpernel — donderdag 30 juni 2005 @ 16.28 uur

 11. Jan, zo werkt zoals je weet het kapitalistisch systeem, zonder dat ik daar overigens een waarde-oordeel aan wil verbinden. Ons land en de EU wordt bevolkt door naïeve politici die dit niet doorhebben en door willen hebben. Ze moeten allemaal ‘tot vervelens toe’ met hun neus op de feiten gedrukt worden. Het is het idee van de jonge hond die je de eerste keer dat hij op de vloerbedekking poept met zijn neus door zijn eigen stront haalt, zodat hij het de volgende keer wel laat. De Martin-Gaus-strategie zou bij onze politici misschien wel werken, als laatste toevlucht, want anders weet ik het ook niet meer.

  Reactie door Paul Geveke — donderdag 30 juni 2005 @ 16.28 uur

 12. (2) Dus als ik het goed begrijp zou een Nederlandse uitkeringsgerechtigde, bij wijze van spreken, met behoud van uitkering als een God in Frankrijk in Oezbekistan of Roemenië moeten kunnen leven. Of werkt dat zo toch weer niet…

  Reactie door Warrior — donderdag 30 juni 2005 @ 16.32 uur

 13. Ik heb nog nooit zo’n boeiend weblog gelezen als deze!

  Reactie door Maurice — donderdag 30 juni 2005 @ 17.00 uur

 14. 12. nee warrior, als je een uitkering hebt, moet je je regelmatig melden en mag je niet naar het buitenland, dat moet je aanvragen.

  Reactie door kaatje — donderdag 30 juni 2005 @ 17.03 uur

 15. Probleem is dat er natuurlijk ook een stuk hypocrisie in de reacties op dit forum zit. Natuurlij keur ik ook af dat er mensen uitgebuit worden.
  Maar vraag je eens af hoe het toch in ‘s hemelsnaam mogelijk is dat we 500.000 mensen op de bank hebben zitten, terwijl we ondertussen mensen uit Polen laten komen om eenvoudig werk op te knappen (of is sla plukken heel moeilijk?) Daar zit namelijk al het eerste probleem. Mensen zijn kieskeurig en lang niet iedereen wil dit werk doen. Als daarbij de burger zo min mogelijk wil betalen voor alles wat ie koopt, moet je niet verbaasd zijn als dit het resultaat is.
  Nogmaals: natuurlijk keur ik af dat er mensen uitgebuit worden, maar met onze regeltjes, relatief hoge salarissen en luxe doen we dit onszelf aan!
  Dit is de keerzijde van de verzorgingsstaat!!

  Reactie door Martijn — donderdag 30 juni 2005 @ 17.36 uur

 16. tsja 6 euro .en die boer krijgt ook nog subsidie van de eu (onze centen )dus als belastingbetaler kan ons straks ,lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd worden, je hoort een boer altijd klagen .maar ziet hem nooit staken .simpel ze barsten van het geld .

  Reactie door texas henkie — donderdag 30 juni 2005 @ 17.39 uur

 17. texas henkie, dat klopt natuurlijk niet. De meeste boeren zijn armlastig. Zij krijgen voor hun producten namelijk verre van een eerlijke prijs. De groothandelaren en supermarkten zijn de enigen die er echt beter van worden.

  Reactie door kaatje — donderdag 30 juni 2005 @ 17.50 uur

 18. @16

  als je je koeien niet melkt gaan ze dood,
  als je geen gras maait, hebben ze niets te vreten,
  als je slaapt in het voorjaar, heb je niks te oogsten.,

  staken is voor een boer een luxe die hij zich niet kan veroorloven.

  weg met de demoncratie van bakellende!

  Reactie door Jansonius — donderdag 30 juni 2005 @ 17.51 uur

 19. Ik koop steeds meer in Duitsland, de nederlandse groenten vindt men daar voor de halve prijs t.o.v. Nederlandse supermarkten. Geldt ook voor vleeswaren.

  Wie strijkt hier die marge op, de tussenhandel??

  We zijn een ziek land niet aan de wortel maar aan de top. Een goede boer verwijderd de zieke delen.

  Bloedzuigers, koppelbazen en ondernemers die hier van gebruik maken, opsluiten of deporteren lijkt mij een geschikte oplossing.

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 30 juni 2005 @ 17.52 uur

 20. Produkten gaan naar de veiling als ze geoogst zijn, daar wordt de prijs betaalt, als de boer zijn kosten laag houdt, verdient ie er het meeste op. Wat wij dadelijk voor de aardbeien gaan betalen in de winkel heeft niets te maken met de kosten die die boer met die arbeiders gemaakt heeft. Hij moet ze kwijt op het moment dat ze geoogst zijn, de prijs die dan geboden wordt daar moet ie het mee doen… geloof dat de aardbeien wel goed gaan trouwens.. waarschijnlijk was de prijs van het produkt wel zeer aantrekkelijk dat die boer wilde dat alles geoogst werd en zodoende vette winst kon halen en zijn arbeiders opdroeg door te blijven werken… als ie er nou ook voor wilde betalen..

  Verder zijn veel van deze polen geen illegalen, er zijn meen ik veel seizoenarbeidersvergunningen aangevraagd door boeren, alleen in het westland blijven veel illegalen arbeiders werken (is ook minder makkelijk vangen daar in die glazen steden)
  De rest van het land lijkt wel meer aan de regel de regel de regels en de regels te willen voldoen..

  Reactie door Swell — donderdag 30 juni 2005 @ 18.09 uur

 21. Hehe, eindelijk.
  Al enkele keren heb ik het onderwerp hier aangesneden, maar ik zie dat het kwartje nu dan toch is gevallen.
  Dus hup, aan de slag!

  Reactie door Helma D. — donderdag 30 juni 2005 @ 18.11 uur

 22. Wacht maar tot de VVDérs hun zin krijgen en wij gaan proberen met China te concurreren op prijs(absurd idee), dan kunnen we allemaal 100 euro per maand tegemoet zien voor ons harde werk voor deze emotieloze slavenhandelaren.

  Zolang wij tolereren dat wij slechts EEN keer per 4 jaar mogen stemmen en er vervolgens in de achterkamertjes een coalitie wordt samengesteld die afspraken maakt tegen datgene wat het volk wil zijn wij allen overgeleverd aan de willekeur van deze zakkenvullende elite.

  Maar als je echt de oorzaak wilt aanpakken dan moet je de “masters” van onze politici en media aanpakken en dat is het grootcapitaal, de multinationals and vooral de centrale banken die fiat geld drukken en zo inflatie en recessies creeren om ons achter de wortel aan te laten lopen… 1.5% extra salaris…. 2.5% inflatie… etc.
  Heeft u een hypotheek? Wist u dat de bank gewoon een getalletje intypt op hun computerscherm en vervolgens u 30 jaar rente laat betalen voor dit ene feit? Wist u dat als wij morgen allemaal ons geld van de bank gaan halen ze het geld niet hebben omdat ze 10+ keer meer uitlenen dan ze aan echte waarde (goud ed.) in kas hebben?

  Deze hele economie is een grote ilusie om de burger dom te houden en ze als Vee voor de Elite te laten werken.

  De dag dat wij stoppen met ons onderdanige gedrag dat voortkomt uit angst wordt de wereld een betere plek. De elite heeft alleen macht omdat WIJ ze dit geven.

  gegroet!

  Reactie door Toine — donderdag 30 juni 2005 @ 18.13 uur

 23. (14)Kaatje.. Ik denk dat daar wel een mouw aan te passen zou zijn. Het zou ze een hele hoop geld kunnen schelen.. Je zou er dan ook met een stuk minder uitkering een erg goed leven kunnen leiden. Voor minder betalen aan uitkeringen zijn ze wel te porren schat ik.

  Reactie door Warrior — donderdag 30 juni 2005 @ 18.22 uur

 24. Tja, ik heb Poolse familie en weet hoe erg ze tegen Lech Valesa zijn (hij had ze aan de VS verkocht)zeggen ze. Ze zijn arm en hebben liever paus. Zij wonen nu in N.R. Westfalen, maar gaan graag naar NL om hier goedkoop inkopen te doen en dat in Duitsland en Polen te verkopen. Als ze in Polen zijn, kopen ze sloffen rookwaar en verkopen ze hier. Dat vinden beter dan dat ze iets met de arbeiders /beweging willen maken. Daar hebben ze geen belastingen en iedereen heeft een koophuis. De prijzen zijn niet te vergelijken met hier.
  Zij zouden J.M zijn mening niet op prijs stellen. Zij hebben het ooit meegemaakt en nooit meer. De RK en de paus zijn voor hun alles. Aan mij gaven ze advies om anders te leven, niet te leren (dan wordt je werkloos). Inderdaad, zij zijn hier 10 jaar en hebben werkelijk alles (materieel gezien), ik nog niets na dertig jaar leren en emanciperen. Nu denken jullie dat het sporadisch voorkomt, nee, jongens Poolse werkers zijn slim, jullie zullen nog achter komen als je daar op visite gaat. Wereld van verschil. Wie van arbeiders hier kan zeggen een eigen huis afbetaald te hebben in 10 jaar? Daar wel, dus geen hypotheek enz.
  Niet dat ik daar mee eens ben, maar dat zijn feiten.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lech_Walesa
  http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?archief_2004/nummer07_08_09/eu.htm~mainFrame

  Reactie door Beba — donderdag 30 juni 2005 @ 18.25 uur

 25. Goed dat je aan deze kwestie aandacht besteed, maar het is jammer dat de SP voorstander blijft van een onhoudbaar en discriminerend quoteringssysteem. Laat Oosteuropese werknemers gewoon onder de Nederlandse CAO vallen en laat de arbeidsinspectie hier scherp op controleren.

  Reactie door Coen — donderdag 30 juni 2005 @ 19.50 uur

 26. texas henkie (16),

  De boeren in Nederland barsten niet van het geld en ze maken ook lange dagen, ook in het weekend moeten de koeien gemolken worden.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 30 juni 2005 @ 20.36 uur

 27. Hoe heette het ook alweer? Juist ja, kapitalistische uitbuiting van arbeid. Niets nieuws. Zal alleen verdwijnen als het kapitalisme verdwijnt.

  Reactie door Nicholas Thomas — donderdag 30 juni 2005 @ 21.25 uur

 28. “Wist u dat als wij morgen allemaal ons geld van de bank gaan halen ze het geld niet hebben omdat ze 10+ keer meer uitlenen dan ze aan echte waarde (goud ed.) in kas hebben?”

  All true. Vergeet ook niet dat geld fiduciair is, het heeft waarde zolang men erin gelooft. Ik ben benieuwd hoeveel waarde het nog heeft als we alle grote bedrijven de EU uit hebben weggejaagd.

  Reactie door geldwolfje — donderdag 30 juni 2005 @ 21.49 uur

 29. 2005 jaar van volks verhuizingen, arbeiders uit de armere europese lidstaten verhuisden naar het lageland nederland voor een beter toekomst.
  Nederlanders verhuisden naar de armere lidstaten in europa waar zij met hun rijke uitkering een luxe leven konden leiden, zo waren alle partijen tevreden en sloten zij vrienschap met elkander.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 30 juni 2005 @ 21.53 uur

 30. @ 28
  Hetzelfde geldt voor goud. Dat heeft evenmin echte waarde. Het heeft slechts de waarde die men er aan hecht. Niet puur, maar in legeringen is het nuttig voor industriële toepassingen: goede elektrische eigenschappen en zeer corrosiebestendig.;)

  Reactie door paardenman — donderdag 30 juni 2005 @ 22.17 uur

 31. evert(26)boeren hebben grond .en grond is macht en geld .in het kleintste boerengat staat nog een rabo bank .en daar kun je binnen geld halen en niet bij zo,n kl.te automaat

  Reactie door texas henkie — donderdag 30 juni 2005 @ 22.33 uur

 32. ondankbare k*tpolen. zodra ze een uitkering kunnen trekken staken ze voorgoed de mtf ers

  Reactie door Hektor — donderdag 30 juni 2005 @ 23.02 uur

 33. texas henkie (31),

  eeh, volgens mij mis je iets.
  De boeren hebben geld geleend om grond te kopen dus de grond is niet echt van hun, de grond is van de bank. Net als huizen, je hebt een hypotheek genomen om een huis te kunnen kopen, dus je huis is niet van jou (alleen een gedeelte).

  En over welk boerengat heb je het? Ik woon zelf in Fryslân (=Friesland) en ik zou zo 3 niet weten waar ik een bank kan vinden waar in bij de balie geld kan krijgen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 30 juni 2005 @ 23.12 uur

 34. er zijn hier die dat al meer als een jaar schreeuwen dat die polen nl naar de kloten helpen
  msaar de domme hufters in nl moeten eerst voelen
  nu bennen jullie te laat wandt het klotevolk uit de oostbloklanden is er en gaat niet meer weg ,
  blijft er maar een manier over weg trappen

  Reactie door ad — donderdag 30 juni 2005 @ 23.13 uur

 35. @30

  Goud is al duizenden jaren waardevast, het is een metaal dat wel degelijk waarde heeft. Aangezien het moeite kost om het uit de grond te halen en zeer schaars is.
  Het is het enige geld (ruilmiddel) dat zowel niet slijt of corrodeerd en transporteerbaar is.
  Tevens is het al duizenden jaren een gewild iets voor juwelen. Inderdaad je kan goud niet eten, echter als de hyperinflatie komt dan zullen we de lessen weer leren die duizenden jaren voor ons ook reeds zijn geleerd.

  Dus om Goud te vergelijken met een euro-biljet wat een votje papier is met een nummertje erop is een zeer grote misvatting.

  Uiteindelijk zullen alle fiat currencies onbetrouwbaarder blijken dan goud, en andere ECHTE assets zoals grond, onroerendgoed etc.

  Zolang de FED en ECB de drukpersen op volle toeren laten draaien is de wereldeconomie op weg naar een financiele en uiteindelijk een humanitaire ramp die zijn weerga niet kent.

  Wat denk je dat er gebeurd met de dollar en de euro en de wereldmarkt als bv. New Yok wordt getroffen door een nucleaire of biologische “terroristische” aanval of als de US samen met Israel Iran toch aanvalt, en er een escalatie ontstaat?
  Juist ja, dan is ons geld NIETS meer waard. Je kan er dan alleen nog maar de openhaart mee aansteken, wat dan werkelijkheid wordt.

  Wij dansen op de vulkaan die al aan het rommelen is…

  ps. ik zou zeggen volg de koers van de euro, dollar en goud de komende maanden eens. En verdiep je eens in Hedge funds.

  Reactie door Toine — donderdag 30 juni 2005 @ 23.27 uur

 36. en een vergelijking met marokanen en turken is er niet..
  zolang dat vieze volk je achter de rug om uit lacht en nl ers aan hun grens behandelen als ongewenst dan mogen ze hier niet werken in de bouw en andere beroepen waar er 1000enden in nl voor in de wacht staan. valse dokumenten werkpapieren valse paspoorten het wordt gvd door de gvd politiek allemaal maar toegelaten .vooral die gvd vvd.snij die vieze strotten door vuil vvd volk afschieten ook de voorstemmers van dit belijd

  Reactie door ad — donderdag 30 juni 2005 @ 23.54 uur

 37. Ook in de metaalsector worden polen ingezet,terwijl nederlanders alleen tijdelijke contracten krijgen.Bij sollicitaties worden opleidingen beloofd ,maar werkt men er eenmaal is er niks meer van over van alle beloften terwijl ze krokedillen tranen huilen dat er geen vaklui te krijgen zijn.Ook zie ja al dat er bedrijven machines inzetten die automatisch lopen en de medewerker thuis via een webcam en computer de zaak in de gaten moet houden.Als er problemen zijn dan moet hij naar het bedrijf.Ook worden er bedrijven opgericht die via allerlei constructies buitenlanders inzetten en waar je als nederlander niet binnenkomt.Nederland wordt verkwanselt,bedrijven in buitenlandse handen,nog een paar jaar en wij worden ook een ontwikkelingsland

  Reactie door theo van berne — vrijdag 1 juli 2005 @ 0.53 uur

 38. In de zorgsector verdwijnen banen,worden uren ingeleverd etc.Waar blijft al dat geld dat er in gepompt is.Hoge salarissen van directies,veel indirekte,en een dictatoriaal beleid.Mond dicht anders vertrekken.Na de nieuwe wao nu wia krijgen de werkgevers goedkoop “materiaal” aangeleverd.Mensen die voor een deel maar betaald hoeven te worden.Moderne slaven?

  Reactie door theo — vrijdag 1 juli 2005 @ 0.58 uur

 39. de enigste oplossing ze van de stijger te rossen liefts 5 hoog

  Reactie door ad — vrijdag 1 juli 2005 @ 1.56 uur

 40. #34
  Dat hadden we ook moeten doen met die turken en marokkanen, eruit trappen.

  Reactie door HAC — vrijdag 1 juli 2005 @ 8.45 uur

 41. @30

  Eh, mijn reactie betrof alleen het feit dat je met geld wel dingen moet kunnen blijven kopen, omdat het anders waardeloos wordt. Maar nu ik toch bezig ben…

  Wat betreft goud wil ik nog wel een paar dingen opmerken. Goud heeft bepaalde eigenschappen waardoor het ook nu nog een zeer gewild materiaal is. Die kenmerken heeft geld (euro’s) ook, maar alleen omdat er een overheid is die ervoor zorgt dat iedereen alleen met dat ene ruilmiddel mag betalen. Probeer zelf maar eens een bank op te richten die een gouden standaard hanteert. De staat zal het niet toestaan. Toch zou een dergelijke situatie de voorkeur hebben bij veel mensen, omdat je ermee voorkomt dat een bank teveel uitleent. Iedereen kan zijn geld inwisselen voor goud als hij zijn bank niet meer vertrouwd en het onderbrengen bij een andere bank. Of zelf een bank beginnen.

  De eigenschappen van goud:

  1. Goud heeft hoge waarde omdat ze gebruikt wordt vanwege de sfeer van rijdom die ze uitademt. (Deze eigenschap is overigens, denk ik, een gevolg van de andere eigenschappen)

  2. Goud is relatief schaars. Er komt jaarlijks slechts een zeer kleine hoeveelheid goud bij terwijl de vraag ernaar hoog blijft. Doordat het schaars is heeft goud een hoge waarde per gewichtseenheid.

  3. Goud is makkelijk te vervoeren.

  4. Goud kan worden opgesplitst in kleinere eenheden zonder waarde te verliezen. (anders dan bijvoorbeeld een huis dat ook hoge waarde heeft, maar niet opsplitsbaar is)

  5. Goud corrodeert niet. Het verliest niet vanzelf waarde naarmate de tijd verstrijkt.

  Verder komt daar de toepassing in high-tech bij:

  6. “in legeringen is het nuttig voor industriële toepassingen: goede elektrische eigenschappen en zeer corrosiebestendig. ”

  Al deze kenmerken maken dat goud het ideale ruilmiddel is. Een gouden standaard heeft bovendien tot gevolg dat spaartegoeden niet langer onderhevig zijn aan inflatie. Je kunt dus iets opbouwen zonder dat je elk jaar voor 3 tot 4 procent bestolen wordt (zoals nu het geval is).

  Ondertussen heb ik mooi Jan Marijnissens discussie over de Polen gekaapt met mijn verhaal over goud. Maar die is waarschijnlijk nu toch koffie aan het halen ;)

  Reactie door geldwolfje — vrijdag 1 juli 2005 @ 8.50 uur

 42. volgens mij is die Ad ladderzat.

  Wat let je Ad om ook voor 4 euro per uur een baan aan te nemen, ga je in Polen wonen en verkoop je spullen in Duitsland.

  Reactie door e.krul — vrijdag 1 juli 2005 @ 11.57 uur

 43. Wacht maar tot de echte waarheid naar boven komt…

  “The work of researchers, working with unrelated UFO abductees in other parts of the world suggests that a late-model hybrid has already been created. The testimony of independent UFO abductees indicates that there is a growing subpopulation on Earth made up of individuals like strange Job Interviewers. This is also a revolution that will not be televised. It has happened – and continues to happen – invisibly, off camera and off the radar screens of nearly every scientific discipline.

  One of the most disturbing aspects of the UFO abduction phenonenon is a collection of reports of human-looking “transgenic beings” who apparently share alien paranormal abilities but who are also able to operate on a regular basis in our daily life – driving cars, conducting job interviews and outwardly living as normal people. On November 20, at 7:30 p.m., two noted abduction researchers – Dr. David Jacobs and Budd Hopkins – will share the IF podium to discuss the latest cases of what has come to be called “hybrid” activity. Some unnerving but suggestive patterns of “hybrid” behavior have recently emerged, and on Nov. 20 these two veteran investigators will compare notes on these unusual cases, project photographs and discuss the possible implications of this latest alien manifestation.

  From the perspective of the Adamic race it is useless to look for aliens, flying around in flying saucers or creating crop circles. In Christian theology the Adamic Race simply refers to all natural humanity out from Adam and Eve. Paul’s phrase, “as in Adam all die…” means that all humanity was included in Adam and the rest of the verse… “so also in Christ all shall be made alive,” indicates that all we who are in Adam are also in Christ, since Adam is in Christ and “in Christ” is the larger overriding context. And the “we” that is not in sonship is alien to our own true being, an incarnate lie that dares to live as an imposter of our real personhood.

  Aliens in the sense of homo superiors would be in a biological sense less than man, for man has freedom, and freedom cannot be trespassed biologically. Therefore I believe that the guys flying around in flying saucres are the Nephelim of Genesis 6:1-4 and not Extra Terrestrials. Nephilim” is a Hebrew word that means “fallen ones”. This is not a normal subpopulation but rather some world army of darkness! This invasion is not even a single event. The Apostle Jude mentions these same beings as a clandestine infiltration causing disorder and creating lies against God all throughout the history of mankind…

  Dr. David Jacobs says:

  You’ve got to remember these beings are telepathic beings. They tap right into your thoughts. I think all this is leading to an integration program in which ultimately these hybrids, who look very human, will be integrating into this society. And the interesting thing is that I don’t really see other scenarios. So anyway, I’ve become depressed about the whole thing.

  Dr. Jacobs is obviously a very bright, sincere guy, but one who has no understanding of the One who is the Alpha and Omega, the Beginnng and the End. It will be the enchristed Adam race that will have dominion over all the earth. It may take the kind of scenario that he is convince of, and that so depresses him in order to bring forth that Seed out of it’s earthen concealment, but it will happen. God will not allow any permanent counterfeit of his mandate to “be fruitful, multiply, replenish the earth, and subdue it.” Can you see how his scenario is a reaction to, and a counterfeit of that divine mandate?

  Reactie door Piet Precies — vrijdag 1 juli 2005 @ 11.58 uur

 44. Aangezien dat politie- en justitie medewerkers regelmatig bezig zijn om de weblogs op hatelijke en geweldhoudende uitingen te controleren zou ik ze willen vragen om eens @34 onder het aandacht te nemen, want het lijkt me directe bedreiging met dood en dat is wel strafbaar!

  Even de echte geweldenaren aanpakken en niet alleen de moslims pesten!

  Reactie door Walking Bull — vrijdag 1 juli 2005 @ 12.41 uur

 45. En @38 bedoel ik.

  Reactie door Walking Bull — vrijdag 1 juli 2005 @ 12.43 uur

 46. @43/44
  Wat dacht je van @39?
  Ik begrijp dat mensen die hun baan verliezen of dreigen kwijt te raken boos worden en uiting geven aan die boosheid. Het behoort mijns inziens tot de verantwoordelijkheid van de webmaster om reacties die niet door de beugel kunnen te verwijderen.

  Reactie door paardenman — vrijdag 1 juli 2005 @ 13.32 uur

 47. Mee eens Walking Bull.Toen mijn POOLSE opa na de oorlog hier in Limburg aankwam kon ie meteen de kolenmijn in, zijn hele leven is ie niet te beroerd geweest om te werken, sterker nog:”Arbeid ich liebe dich” was een van zijn uitspraken die ik nooit zal vergeten, als ik dan de reacties van Ad lees(wat een afkorting voor Adolf zal zijn …ik raad maar wat?)wordt ik misselijk,want ga jij de hele dag asperges steken voor een paar centen per uur? nee, en ik ook niet,toevallig is dat in mijn geval ook niet verantwoord want ik heb een zwakke rug, maar zelfs dan.Ter nagedachtenis aan mijn opa, die zijn eigen stukje land had waar hij verse groenten verbouwde,die altijd tijd had voor zijn kleinkinderen, die overdag werkte tot s’avonds laat, die elke nacht nachtmerries had van de oorlog…een granaatscherf boven zijn linkeroog en stoflongen van de kolen.En ik hoop dat de poolse arbeiders niet meer worden uitgebuit, door verwende Nederlandse slavendrijvers.

  Reactie door Muppie — vrijdag 1 juli 2005 @ 13.49 uur

 48. (44 en 45)
  Ik zie jullie niet zo reageren als zoiets over deze regering gezegd wordt. En dat gebeurt hier toch ook regelmatig. En niet alleen over politici, maar ook BN-ers, en eigenlijk alles wat rijk is, moet er hier aan geloven. Dus wel een beetje eenkennig dames/heren.

  Reactie door Warrior — vrijdag 1 juli 2005 @ 14.18 uur

 49. Dit land gaat naar de klote, dat blijkt wel weer.

  Als je denkt; dat hier de kinderarbeid was afgeschaft…mooi niet. Het is in een verhullende vorm weer terug van lang weggeweest.

  Als je denkt; dat de slavernij hier was afgeschaft 400 jaar geleden; dan kom je bedrogen uit. De EU en deze regering maken het mogelijk idem dito. Oh..wat een vooruitgang brengt die EU toch met zich mee hè? “We” kunnen er ècht niet zonder. Met “we” wordt in werkelijkheid bedoeld; de VNO-NCW leden.

  En ja; ik heb ronduit wel wat tegen poolse werknemers; niet omdat ze specifiek pool zijn; ik begrijp hun noden. Maar er komt al zoveel industrie op hen af vanuit de regio, dat ze beter nu thuis kunnen solliciteren bij een vestiging van Philips, dan dat ze zich hier laten uitbuiten en de werkelozen hier bewust verdringen op de arbeidsmarkt.

  Het is funest voor deze economie. Want die polen nemen hun geld mee en geven het uit in hun land. Weg geld, weg inkomsten voor de ondernemer hier ter plekke. Een regelrechte aderlating voor onze toch al doodzieke economie; waarin zelfs de DNB ons smeekt meer geld uit te geven en meneer Zalm uit wanhoop het spaarloon maar vrij geeft.

  Dit zelfde proces geldt overigens ook voor veel andere culturen, die hier zijn neergestreken. Dat geen politieke of economische ziel hier ooit aan heeft zitten prakkezeren heb ik nooit begrepen. Het verschijnsel gastarbeid moet en kan met mate en met regulering worden toegepast.

  Maar nu is het een kankergezwel geworden, dat extra aangejaagt door de dienstenrichtlijnen en de vele uitbreidingen van de EU nog meer voeding gaat krijgen. Let op…dit land gaat snel naar de klote.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 1 juli 2005 @ 14.19 uur

 50. Revolutie? Door wie en tegen wie? En daarna? Revolutie, slap gezever.
  Maar dromen mag…

  Reactie door Warrior — vrijdag 1 juli 2005 @ 14.35 uur

 51. @47
  Ik kom pas sinds kort geregeld op deze weblog. Lees bepaald niet alles en de reacties waarop je doelt zijn me onbekend. Om met de burgemeester van Maastricht te spreken: Fetsoen moot ‘t doen. Voor mij is het vanzelfsprekend dat álle reacties die niet door de beugel kunnen de prullenmand in moeten.

  Reactie door paardenman — vrijdag 1 juli 2005 @ 14.47 uur

 52. @49 Zeg Warrior, als je hier wat langer mee leest/schrijft, weet je dat ReneR altijd met deze slotzin eindigd. Als hij het niet doet is hij ziek.
  Daarom: RENEVOLUTIE!!!

  Reactie door Gandalf — vrijdag 1 juli 2005 @ 14.58 uur

 53. (50)
  Dan zijn we het daarover eens…ik houd niet van rechts en links gebral.

  Reactie door Warrior — vrijdag 1 juli 2005 @ 15.10 uur

 54. (51) Dat wil dus zeggen dat hij nogal wat schrijft hier…Ik kom dat regelmatig tegen.
  Of het moet zijn dat hij ook in nl.politiek post..:o)

  Reactie door Warrior — vrijdag 1 juli 2005 @ 15.12 uur

 55. @47 en 48
  Sorry, Muppie. Reactie op 51 was bedoeld voor 48, Warrior.
  Hij zal het wel begrepen hebben.
  De gewraakte uitspraken staan er overigens nog steeds.

  Reactie door paardenman — vrijdag 1 juli 2005 @ 18.35 uur

 56. Oost-Europeanen kunnen in hun thuisland nog goedkoop leven,wij hier in Nederland hebben geen alternatief meer. Onze prijzen in de winkel is het bedrag waar wij van moeten leven. Oost-Europeanen kunnen gemakkelijk voor een appel en een ei aan de gang in de tuinbouw en de bouw.In hun thuisland is van hun salaris nog goed te leven. Voordeel voor de werkgevers is ook, dat deze mensen tevens nog eens continue doorwerken zonder pauze te nemen.Autochtone werknemers worden door werkgevers onder druk gezet om voor hetzelfde afbraaksalaris aan de gang te gaan.OOK de OVERHEID werkt hier volop aan mee. Heb je namelijk een uitkering of dreig je werkeloos te worden, wordt je door het CWI verplicht het werk te accepteren. Doe je dit namelijk niet, ben je volgens de regels van het CWI fout, en kun je gestraft worden, met inhouding van je uitkering. Op deze manier wordt zo langzamerhand het leven in Nederland niet langer leefbaar.Aan de ene kant worden we financieel uitgekleed door de regering en daarna mogen we ons overgeven aan uitbuitende werkgevers.Rijk wordt rijker, arm wordt definitief armer. Lang leve de voedselbank.

  Reactie door H.Schwithal — vrijdag 1 juli 2005 @ 19.47 uur

 57. Moderne slavernij die de arbeidsmarkt verziekt; flink aanpakken die fratsen!

  Iedereen heeft recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, maar dat zal vele werkgevers een zorg zijn als ze weer een paar eurootjes kunnen besparen…

  Reactie door Jeroen — vrijdag 1 juli 2005 @ 19.53 uur

 58. ik werk in de bouw zie nu al dat er maten worden ontslagen.en wat zie ik de week erna POLEN/uitzendbureau.die je staan uit te lachen???!!!ik me maat kwijt,kan en verrek het/de nieuwe te verstaan.staat er voo6.30 euro, ik moet minstens 13 hebben om hier te kunnen leven!
  hij kan daar met die 6.30 vanalles doen!!ik ben met een paar weken aan de beurt .en mag straks zeker ook voor 6-7 euro aan de gang,,
  wordt toch een keer wakker blinden!!!
  en met turken en dergelijken was het heel anders toen moesten ze wel buiten landers hier heen halen,omdat er niets was of wou in nl.
  nu is het compleet anders om.
  ik moet met 2-4 weken me baan afstaan aan het oostblok zonder slag of stoot zeker, wordt ik de ww ingeknikkert.en nee ik ben niet zat!!
  alleen zat van dit gedonder,
  dan maar een racist

  Reactie door ad — vrijdag 1 juli 2005 @ 21.08 uur

 59. @ 58
  Ik snap je woede, Ad. Ben je lid van een vakbond? Wat zegt die, wat doet die?

  Reactie door paardenman — vrijdag 1 juli 2005 @ 23.05 uur

 60. walking bull
  Leer eerst eens lezen.
  In @38 staat niks geweldadig,alleen hoe het in de zorg en andere bedrijven aan toe gaat.Ook over w.a.o ers die met een aanvulling aan de slag moeten blijven,en als dat bij de baas niet lukt mooi goedkoop ingezet kunnen worden bij bazen.
  Mensen die de boel belazeren heb je altijd ,ook bij werkgevers en regeringmaar ik heb wel respect voor mensen die willen en dat ook de werkende mens fatsoenlijk behandeld moet worden.als dat in jouw ogen geweldadig of hatelijk is zou je misschien eens opnieuw @38 moeten lezen want jouw commentaar op @45 is voor mij onbegrijpelijk.
  theo

  Reactie door theo — vrijdag 1 juli 2005 @ 23.58 uur

 61. einde contrakt,is weinig aan te doen,vlak voor de vakantie ,
  heb in de afgelopen weken/maanden genoeg gezien/gehoort.en ja wel lid.
  erg fijne vakantie/regering..
  ook namens een zieke maat van mij waar ik veel over geschreven heb de afgelopen tijd onder mijn naam, i.v.b, met het hele uwv gebeuren.ook namens hem een erg fijne vakantie,naar 28 en 26 jaar werk.
  maar ach we zijn toch lui in de ogen van de regering

  Reactie door ad — zaterdag 2 juli 2005 @ 0.50 uur

 62. nr 59
  het voorgaande en dit is een reactie op je vraag,we weten waar de geus weg komt cnv.chritelijk??nederlands??? vakbond,en dan een heel groot vraagteken,pro regering..tegen de leden,deze groepering heeft op hun site een keer gevraagt naar de poolen ik meen toen 79% tegen hulp,
  en van het fnv horen we ook erg wijnig die waren ineens ook voor de eu dus dat zegt denk ik al genoeg.terwijl de leden tegen stemde…de bond is er voor u..zomaar zijn ze voor de eu ze zijn allemaal vergeten waar we toen voor op dat plein stonden,,achteraf dus voor lul,

  Reactie door ad — zaterdag 2 juli 2005 @ 1.04 uur

 63. @Ad, het heeft helemaal niks met het feit te maken dat die Pool goedkoper is dan jou, maar meer met het feit dat de opdrachtgever maar een bepaald bedrag voor het project wil/kan uitgeven en dan is het vaak voor bouwbedrijven niet mogelijk om voor dat geld met nederlanders dat project uit te voeren.

  Zelfs de overheid maakt zich hieraan schuldig, die laten bedrijven op projecten inschrijven en de allergoedkoopste krijgt de opdracht.
  ALs daar dus een bedrijf tussen zit die polen gebruikt dan heeft dus de rest van de bouwbedrijven geen andere keus dan zwemmen of verzuipen.

  De kern van het probleem is dus dat de opdrachtgevers geen 40Euro/per uur (ja dat kost een normale bouwvakker inc. alle lasten, bedrijfspand, de secretaresse, etc etc) willen betalen.

  En dat is niet alleen in de bouw maar ook in de tuinbouwsector omdat de nederlander in de winkel geen 2 euro wil betalen voor een krop sla, eigenlijk zijn de Polen al te duur voor dit werk.

  M.A.W. Nederlanders zijn niet chauvanistisch genoeg, liever een onderbroek van 1 euro uit China dan 1 van 5 euro uit nederland.

  Reactie door ronald — zaterdag 2 juli 2005 @ 8.25 uur

 64. “M.A.W. Nederlanders zijn niet chauvanistisch genoeg, liever een onderbroek van 1 euro uit China dan 1 van 5 euro uit nederland. ”

  Mocht dat ooit veranderen, dan is de mentaliteit van de Nederlander wel dermate verziekt dat ik dit land verlaat.

  Greed is good. Who is John Galt?

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 8.47 uur

 65. Toch nog even on-topic dan maar.

  Ik kan me Ad’s woede goed voorstellen. Die Polen zijn niet productiever dan Nederlandse werknemers. Ze nemen genoegen met een lager loon, omdat ze ook lagere kosten hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Geen wonder, want in Polen is alles goedkoper dan hier.

  Er zijn twee opties om deze situatie recht te trekken. 1) Polen voert hetzelfde soort regelgeving in als wij; inclusief belastingen en andere verplichte betalingen (verzekeringen, etc). 2) Wij gaan eens flink bezuinigen op allerlei van overheidswege verstrekte subsidies, zodat de belastingen fors omlaag kunnen; we gaan allerlei regelgeving schrappen, die bedrijven teveel op onkosten jaagt, etc.

  Ik denk dat de enige verstandige oplossing optie #1 is. Het zijn namelijk niet alleen de Polen die ‘onze’ baantjes ‘inpikken’. Ook de Chinezen begeven zich langzaam maar zeker op de wereldmarkt, en ook India begint steeds meer in beeld te komen.

  We kunnen de wereld niet herscheppen naar Nederlands beeld, maar we kunnen er wél voor zorgen dat mensen die gewoon een gezonde instelling hebben, ook aantrekkelijk genoeg zijn om normaal een baan te vinden en te houden.

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 9.27 uur

 66. (zie mijn vorige post) Eh, dat moest dus optie 2 zijn…

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 9.40 uur

 67. Wanneer we in Europa maar ook in de wereld racisme, discriminatie en nimby-gedrag zouden afschaffen zijn al dit soort problemen verleden tijd. Nu is de ene mens nog steeds minder ‘waard’ dan de andere. Sta je daarbij stil, gewoon dat ene onomstotelijke feit, dan ga je toch over je nek…

  Reactie door Sonja — zaterdag 2 juli 2005 @ 12.05 uur

 68. @ 65
  Wie zijn job kwijt raakt aan iemand die met een lager loon genoegen kan nemen, wil niet morgen maar vandaag een oplossing.
  Als we moeten wachten op Warschau, Den Haag en niet te vergeten Brussel, kun je wachten tot je een ons weegt.
  Dus, Geldwolfje, denk nog eens na;)

  Reactie door paardenman — zaterdag 2 juli 2005 @ 12.10 uur

 69. #50 Warrior

  Je naam hier klinkt strijdvaardig. Maar in je uppie bereik je niks; ook ik niet. Ik blijf de mensen hier steeds aan het laatste alternatief herinneren. want hier wordt veel geschreven, maar weinig ondernomen om de gevestigde orde snel snel de genadeklap te geven. Het komt denk ik pas in zicht als we echt zijn afgegleden tot een 3e wereldland. En we zijn aardig op weg.

  Mensen moeten nou eenmaal massaal het mes op de keel voelen van hun overheid om de bezieling te krijgen deze omver te gooien.
  Mocht er na 2007 geen ommekeer komen, dan gaan we snel die kant op. Maar voor mij is het nu al

  tijd voor de revolutie; wie volgt?

  Reactie door ReneR — zaterdag 2 juli 2005 @ 12.30 uur

 70. ik zie het zo, ..de regering vindt ons te duur! en lui..eu beleid
  wat is er dan mooier,om goedkope arbijders hier heen te halen,eu beleid
  wij in de ww.
  maar je bent verplicht te solisiteren/niets verkeert mee overegens/
  maar nu komt het verschijdene mensen die dus 2,,winter,, maanden er in zaten werden al op het arbeidsbereau gezecht wordt het geen tijd om naar wat anders te gaan kijken,een andere baan,wordt fabrieks arbeider of zo,,maar wel voor minder!
  of als een uitzend,( nog redelijk betaald)
  maar in de jaren 80 heb ik dat gedaan ,,een andere baan ,,,7-9 jaar geleden kreeg ik het bericht ,,,omdat u netjes gewerkt hebt,,wordt u nu gestraft,u kon met 60 er uit wordt nu 65 ,pensioen breuk??
  zet je toch aan het denken??toen!!

  nu worden wij vervangen door goedkoop .
  en straks gedwongen om voor het minima te gaan werken,dus nog minder, als voor de 30% bijstands verhoging van deze regering,
  die hebben ze niet verdiend/gekregen..dat hebben ze gestolen.
  in de tijd van bezuinigen verhoogt de regering hun uitkering,niet met 1-2-3% nee met 30%
  alle mensen boven ons,zijn er op vooruit gegaan,8-9-15 %
  de midden en laag betaalden, zijn te duur???.??zie de zieken huizen bejaarde hulp al de hardt werkende mensen zijn te duur terwijl de top 8-15 % er bij pakte,
  om over de wao/uwv/geus.. maar te zwijgen ,,
  zieken fonds volgend jaar gaat 100% de lucht in,een bezoek aan een specialist weg eigen bijdrage,en niet aan de broeder of zuster ,alles weer ten gunste van de hoogst betaalde,
  iemand die in de wao zit of de echte minima (750??? euro inclusief vakantie geld)moeten het met minder doen dan 15% (een jaar)van de 30% (per maand) die deze
  regering zich heeft toe geeigend,
  hoe kun je een volk goedkoper maken door het vvd systeem in te voeren.als het aan de top goed is gaat het vanzelf goed met het klootjes volk!! dat zien we dus nu hoe goed!!
  hoe kun je een deel van het (klootjes) volk kwaad kreigen door het onder de noemer van chritelijk normen en waarden te plaatsen,
  en zo zijn er dus nog tig voorbeelden!oorlog irak/afganiestan/guantanamo bay,martelen,het uitleveren van gevangenen aan landen waar gemarteld wordt..allemaal dingen waar dit KABINET voorstander van is.
  en zo kun je wel door gaan,maar het speelt allemaal mee in je achterhoofdt
  we hebben gewoon voor l$l gestaan op het plein,dankzij de toenmalige lijders van de bonden,

  Reactie door ad — zaterdag 2 juli 2005 @ 12.31 uur

 71. @Ad

  Ik weet dat je geen rascist bent hoor. Jij bent gewoon een eerlijk keihard werkende vakman, die vecht voor het inkomen van je gezin en die nu mag toekijken; hoe de bazen al die oostblokkers in dienst nemen. Het is de schuld van deze regering en de vorigen. En daarmee van alle onwetenden en onbewusten, die dezen in het zadel hebben geholpen om de 4 jaar. Je had het kunnen zien aankomen.

  Als het betekend; dat deze gang van zaken niet meer is te stuiten, dan is het beter om ècht alle grenzen in 1 klap op te heffen en dat we dus 1 land krijgen: Europa. Binnen die grens moet dan 1 regering komen en moeten we komen tot een minimumloon voor alle arbeiders per branche, net zoals we dat nu hebben in Nederland. Een Cao voor metselaars, die bijv. zowel geld in de EU-provincie Spanje als in Litouwen!!

  Alleen dan kunnen we weer een rechtvaardig inkomensbeleid voeren en behoren dit soort ziekteverschijnselen tot het verleden. Tenzij men dan op slinkse wijze vakmensen van buiten Europa voor een euro laat opdraven. Mischien moeten we dan van de hele wereld maar 1 staat maken…..

  De wantoestanden zoals we die nu zien, moeten acuut worden gestopt.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 2 juli 2005 @ 12.41 uur

 72. @JM

  Je kop luidt:”Polen pikken het niet langer”.

  Maar het moeten juist de nederlanders zijn die het niet langer meer pikken.

  Reactie door ReneR — zaterdag 2 juli 2005 @ 12.47 uur

 73. Mijn oplossing vergt anders niet zoveel tijd. Het betreft alleen het schrappen van regelgeving. Voor het bedenken van nieuwe regelgeving ben je meer tijd kwijt.

  En mocht je een bloedige coup voorbereiden, dan kost het ook nog wel een paar jaar om daarna de boel weer enigszins op orde te krijgen. Oh, en laat de boeren dan wel leven. Anders krijg je net zo’n situatie als nu in Zimbabwe met een hongerende, straatarme bevolking, die wel al haar land terug heeft (for all the good it does her).

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 13.13 uur

 74. de kop luidt wel zo maar het verhaal er achter is anders,zie de link tribune,erg lang!!,en de regels onder de foto??of ik moet alles verkeert gelezen hebben,

  afz;voorheen zatte? adolf?
  zie voorgaande ergens boven in 2of3 reacties/uitspraken op mijn wanhopig probeersel?? om eindelijk de slapende massa eens op verschrikkelijk manier wakker te schudden.
  het verhaal er achter IS dat steeds meer mensen dit in hun hoofd denken,en soms hardt op zeggen uit mischien wel wanhoop (verkeert of niet)
  dat dit uit eindelijk resulteert in vechten opstand,
  en het tegen elkaar opzetten van groepen ,wandt onenigheid/gaos onderling werkt in het voordeel van de hogen? bij gaos is er geen massaal verzet,alleen kleine prik acties.dan een trein staking waarvan het gevolg is kwade reizigers die vervolgen(altands een deel) zelf een maand later staken/en politie staking waar ook weer mensen tegen zijn/dan weer een bouw staking/zieken personeel staking.
  maar geen totale staking.ook met de wao ers
  en en bejaarden er bij!
  of is dat te duur bonden/ te gevaarlijk? een te grote belasting?voor de economie ?wil je deze regering weg hebben of niet?bonden?

  Reactie door ad — zaterdag 2 juli 2005 @ 13.49 uur

 75. (69) ReneR,
  Ik geloof niet in revolutie in Nederland.
  Alleen al omdat ik niet geloof dat het alternatief beter is. De pvda neem ik al lang niet meer serieus, Groen-Links heb ik dat nooit gedaan, en ik vrees dat na de verkiezingen toch weer blijkt dat de SP hoogstens een paar zetels is gestegen.
  Als je wilt regeren moetdat met andere partijen, dus moet je concessies doen. Ik heb hier al dikwijls gelezen dat dat uit den boze is. En welke concessies moet je dan doen? Ik zou als SP liever regeren met CDA en VVd dan met de pvda. Dan weet je in ieder geval met wie je bezig bent en wat je te wachten staat. De pvda is niet te vertrouwen. Ik vrees dat daar nog heel veel mensen gaan achter komen… De pvda wil kost wat kost regeren…. straks…als het weer begint te gloren aan de horizon… Niet nu….nu moeten maatregelen genomen worden die stemmen kosten… Wouter Bos is het typische gezicht van de pvda nu….een vetnek die zijn stropdas heeft afgedaan.

  Reactie door Warrior — zaterdag 2 juli 2005 @ 14.23 uur

 76. Heel goed. De eerste constructieve bijdrage aan deze discussie (waarbij ik die van mezelf even niet meetel ;) ).

  Staken, helpt het? Hm, ligt eraan WIE gaan staken. Als werklozen gaan staken, dan zal de regering daar niet van onder de indruk zijn. Als je erin slaagt de grootindustriëlen te laten staken, zodat zij hun bedrijf opheffen of verplaatsen naar het buitenland, dan maak je onze politici waarschijnlijk wel wakker.

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 14.28 uur

 77. Ik doelde overigens op de reactie van Ad.

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 14.29 uur

 78. ik bedoel dus alles want wao,ers aow,ers ww,ers sociaaleuitkering trekkers, DIE hebben ook rechten,die betalen ook mee aan de salarisen van dit kabinet,niet alleen plichten!!alles wat met de laag en midden inkomens te maken hebben,in een keer , en niet in groepjes,
  voorbeeldt 100-5000 mensen,kunnen ze wel aan ,,,maar in een keer 3-4,, en mischien meer,, miljoen niet,
  en niet 1 keer een dagje uit/staking? nee niet geluistert geen overeenkomst, weer een staking,buigen of barsten,5% er bij en geen 3% en een waterijsje,en wat loze beloftes over het pensioen,die een jaar later toch weer verandert,
  en geen lekkermakertje van de spaarlonen mogen opgenomen worden,leuk voor nu,maar puur een probeersel/slimme zet! om de burger rustig te krijgen,
  je betaalt het dubbel en dwars terrug,aan gas en bv zieken fondsen,vvd zegt dan gaan de mensen op zoek naar de goed koopste,welke?? zowat alles heeft achmea er achter staan,
  massaal je premies niet betalen,als het er 10 doen worden ze opgepakt,maar een paar miljoen niet,
  verzet je je extreem in je eentje of groep van 20 wordt je bestempelt als terrorist/extremist.
  maar wat als er een miljoen mensen zijn,hoe heet het dan,volks opstand?.

  Reactie door ad — zaterdag 2 juli 2005 @ 15.26 uur

 79. Het probleem dat ik heb met stakingen is dat ze door de wet kunnen worden afgedwongen. Het is een weer een stuk regelgeving dat ervoor zorgt dat een bedrijf zomaar dagenlang platgelegd kan worden.

  Als een staking zo kan worden georganiseerd dat iedereen er vrijwillig aan meedoet, dan is dat heel mooi. Maar ik vind dat werkwilligen met rust gelaten moeten worden. Ook vind ik dat een werkgever het recht moet hebben om niet te willen samenwerken met mensen die ieder moment hun werk kunnen neerleggen.

  Maar zeg nou zelf, onder een situatie waarin een flat-tax wordt ingesteld van 20% (wat in landen als Polen nu al zo is) dan kunnen wij toch gewoon op eerlijke basis concurreren? Als je de helft minder belasting hoeft te betalen, speelt volgens mij dit hele probleem niet meer.

  (Dit kan makkelijk bekostigd worden door de Staat der Nederland op te heffen, en de volledige inventaris te verkopen aan degene die er geld voor over heeft)

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 16.14 uur

 80. geldwolfje (65)je naam alleen al geeft je bekrompenheid aan !al die cijferneukerij is geluul als de ,bazen, het miniuumloon betalen .is er niks aan de hand .maar ja de v.v.d .de grote jongens kunnen hun zakken vullen en de kleintjes schelden elkaar kapot .verdeel en heers meer is het niet .en het is een beproeft concept voor het grootkapitaal. word wakker jongen .(ben trouwns voor revolutie )

  Reactie door texas henkie — zaterdag 2 juli 2005 @ 21.15 uur

 81. Beste Jan,

  Ik ken regionale transportbedrijven (Noord-Holland) die massaal hun dure (45+) Nederlandse chauffeurs inruilen voor jonge (soms jonger dan 23) Poolse chauffeurs die tegen minimumloon willen rijden (met navigatie kan iedere Poolse boer de weg in Nederland vinden).

  Het zijn schandelijke praktijken.

  Hans

  Reactie door Hans — zaterdag 2 juli 2005 @ 21.37 uur

 82. Ik ben ook niet rijk, maar ik zou toch liever in een kapitalistische samenleving wonen waar je met goede wil en inzet hogerop kunt komen, dan in de ellendige samenleving die verrijst als de rode vlag eenmaal op de smeulende puinhopen is geplaatst. (en ik trek me bij deze voorlopig terug uit de discussie)

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 2 juli 2005 @ 22.50 uur

 83. Henk, ook ik ben vóór een revolutie, maar dan wel alleen als het een
  - Anjer revolutie
  - Rozen revolutie
  - Fluwelen revolutie
  kan zijn.
  Want ik zie liever geen gewelddadige revolutie. Dan verlaag je jezelf en ben je net zo slecht als de onderdrukkende macht.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 3 juli 2005 @ 11.01 uur

 84. @Lydia

  daar ben ik het natuurlijk wel mee eens. Maar een klein beetje geweld om jezelf tegen de M.E. te verdedigen zal denk ik wel noodzakelijk zijn. Tenzij die dienaren op tijd wakker worden en beseffen wat goed en kwaad is in dit land.

  @Geldwolfje

  Angst is een slechte raadgever. Met angst doe je jezelf tekort; geldt voor elk mens. Je moet ook een keer durven. Met angst kan er geen vooruitgang geboekt worden. Angst remt de mensheid in zijn totale ontwikkeling.

  Als je iets beters wilt bouwen, dan zul je het oude moeten afbreken. Maar Nederlanders hebben heus nu het besef wel, wat ze moeten sparen en wat ze moeten afbreken.

  Reactie door ReneR — zondag 3 juli 2005 @ 11.55 uur

 85. Wat iedereen hier op deze blog moet realiseren is dat het uitspelen van mensen tegen elkaar nu JUIST datgene is dat de elite wenst. (verdeel en heers werkt al duizenden jaren!)
  Zolang wij ons druk maken over polen, moslims, homo’s, EU, etc. komen de elite met hun gedrag weg.

  Een eerste stap naar de oplossing zou zijn dat alle tegen elkaar opgezette groepen zich dit zouden realiseren en zich richten tegen de werkelijke onderdrukkers/manipulatoren.

  In die zin kan de SP ook contraproductief werken nl door het kanaliseren van negatieve gevoelens. Zolang wij hier op deze Blog onze ongenoegens uiten hebben de elite geen last van ons.

  Het uiteindelijke doel is om de UN de wereldregering te maken en de RK kerk het wereldgeloof (RK kerk is niet het geloof van christus echter het geloof van ISIS/OSIRIS en is totaal corrupt!). De EU (met grondwet) is daar een onderdeel van. Hoe gaat dat gebeuren? problem- reaction-solution

  problem: US wordt fascistisch
  Reaction: Wij moeten WWIII voorkomen
  Solution: Wij organiseren ons onder UN (welke voor en door de Elite is)

  Om de waarheid te vinden moet je vele mentale blocks en dogma’s overwinnen.

  Het de schuld geven aan Polen of moslims of welke groep dan ook is het toppunt van onwetendheid. uiteindelijk ben je hetzelf die de SCHULD op zich moet nemen voor het niet in actie komen.

  Hetzelfde met live8, waarom sterven die afrikaanse kindertjes? OMDAT WIJ NIETS DOEN! Je kan niet naar de leiders wijzen, je bent ZELF verantwoordelijk!
  Weet je wat de oplossing is voor afrika? Laat alle afrikanen toe tot de EU! Dan MOETEN we het probleem wel oplossen… en JA dat kost ons VEEL van ons luxe levendje. uiteindelijk is DAT de prijs die je betaald voor het leven volgens NORMEN en WAARDEN!

  meer zeg ik er niet over…

  Reactie door Toine — zondag 3 juli 2005 @ 17.25 uur

 86. @60 Theo, als jij goed kon lezen zou je meteen opmerken dat het over @39 ging en – @38 bleek een typfout te zijn.

  Reactie door Walking Bull — zondag 3 juli 2005 @ 17.50 uur

 87. Het probleem is de wijze waarop de politieke partijen allemaal hun eigen belangengroepjes hebben.

  GroenLinks heeft de boomknuffelaars, die elke overstekende pad willen redden (hoeveel files dat ook oplevert) of die de bouw van een woningcomplex laten stilleggen omdat er een zeldzame rood-wit gespikkelde boomkruiper op het terrein is aangetroffen die volgens een of andere EU norm ‘een beschermde diersoort’ is.

  De VVD wil graag dat grote bedrijven kadootjes krijgen. Een voorbeeld is Schiphol, dat land ‘krijgt toegewezen’ door de eigenaren ervan te onteigenen als die niet willen verkopen.

  De SP heeft de vakbonden aan haar kant en heeft dingen als ‘ontslagrecht’ bedacht, zodat een werknemer wel 100x nadenkt voordat hij een 55+ er aanneemt (te riskant, je komt er niet meer vanaf).

  De PVDA staat iedere zielige groep bij. Heb je een uitkering, dan is er Wouter Bos er voor je om jouw ‘recht’ op andermans loon te beschermen. Wil je liever jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid zonder iets met die club te maken te hebben? Forget it. Voor je eigen bestwil zul je betalen. De burger is immers niet slim genoeg om zelf zijn financiële zaken te regelen (maar blijkbaar wel slim genoeg om te oordelen dat Wouter Bos en zijn vrienden daartoe wel in staat zijn).

  Het is bijna onmogelijk om iets te veranderen in dit land, omdat geen van deze clubs haar doelgroep in de steek wil laten.

  Wel, wat vinden jullie van dit plan:

  We schaffen de staat der Nederlanden af. We ontslaan alle ambtenaren. We verkopen alle gebouwen van de overheid. We geven de rechten op onze snelwegen over aan ondernemers, die ze mogen exploiteren en onderhouden. We privatiseren ALLES, inclusief de politie. Wie zorg, scholing of bescherming wil, kan dat voor een laag bedrag inkopen. Etc., etc., etc. En de staatschuld betalen we niet meer, want die is niet in ONZE naam gemaakt, maar in die van de heersende politieke elite. We sturen de rekeningen daarvoor wel door naar de nog in leven zijnde voormalige politici, die wat mij betreft daarvoor persoonlijk aansprakelijk zijn.

  Reactie door geldwolfje — zondag 3 juli 2005 @ 17.58 uur

 88. @84 Toine vind ik het heel slim. Kijk hoe Ad en Theo en anderen worden voor de neus beet genomen en rondgeleid om polen, moslims enz, terwijl de overheid en regering zijn de plaats om bij problemen aan te kloppen.

  Reactie door Walking Bull — zondag 3 juli 2005 @ 18.03 uur

 89. (85)Toine…
  Dromen mag hoor…
  Alle Afrikanen naar de EU? Om wat te doen? Is daar niet veel meer te doen dan hier? Laat ze met behulp van oa de EU hun eigen land opbouwen. Moeten ze natuurlijk wel eerst zorgen dat hun corrupte overheden verdwijnen…anders lukt dat nooit.
  (84) ReneR
  Denk je nu in de trant van de Baader-Meinhoffgroep? Dat begon ook “onschuldig”
  Verschil is dat je hier onder de bevolking veel tegenstand zult krijgen…
  Extreem links en/of rechts is niet geliefd. En terecht

  Reactie door Warrior — zondag 3 juli 2005 @ 20.04 uur

 90. nr ,88
  dat verhaal snap ik geen moer van,maar bij de neus genomen ben ik ja (als je dat tenminste bedoeld)maar dat zijn we allemaal ,we worden tegen elkaar uitgespeelt.
  en daarmee kun je niet bij de regering aankloppen,wandt niets is zo vernederend als uit gelachen worden door een vvd of cda er/de minderheid dus..
  maar aangezien mijn naam valt,lees dan ook even 74?dat zegt mischien genoeg?.

  rotzooi/gaos/angst is macht.zie de vs en onze probeer regering),afijn 1% van de totale wereld bevolking,heefd de macht.
  ps zie ook even discovery channel die zijn bezig de afgaanse usa praktijken uit te leggen voor de gene die nog niet weten waar wij onze medewerking aan geven,..
  ach het speeld allemaal wel mee in je achterhoofd..een beetje hier een beetje daar,het wordt vanzelf een afval buldt,

  Reactie door ad — zondag 3 juli 2005 @ 22.48 uur

 91. Dit is het ideaalbeeld van de VVD. Veeleisende Nederlandse werknemers aan de kant en goedkope buitenlandse arbeiders uitbuiten. ARBEIT MACHT FREI. Weet je nog?

  Reactie door a boogers — zondag 3 juli 2005 @ 23.10 uur

 92. en nr 85
  het moet ook geld opbrengen,
  zie de praktijken nu maar bij de tsunami.veel geldt voor gestort ,
  veel geld verdwenen,in de zakken van weer die 1%,
  maar we kunnen in iedergeval weer op vakatie daar heen,wandt dat is ook belangrijk voor 1%
  en wat kun je in africa,maar ja dat daar elke maand een tsunami aan slachtoffers is dat willen ze niet weten.
  en je kan er niet leuk op vakantie,de mensen zijn zo anders.
  maarja het speelt wel mee in mijn achterhoofd,bij mijn beslissingen

  Reactie door ad — zondag 3 juli 2005 @ 23.15 uur

 93. walking bull
  oke zand erover
  theo

  Reactie door theo — zondag 3 juli 2005 @ 23.36 uur

 94. toine
  je hebt gelijk
  theo

  Reactie door theo — zondag 3 juli 2005 @ 23.37 uur

 95. @89

  Ik bedoel afrika (dus alle afrikaanse landen) per direct opnemen in de EU, en dus daarmee ook alle afrikaanse mensen. Daarvoor hoeven ze niet perse allemaal hiernaartoe te komen. Echter zolang het hier beter is als daar, zullen velen hier wel in eerste instantie naar toe komen.
  Als je echt een hart hebt dan wil je geen dag langer wachten!

  Op dat moment is het ONS GEZAMELIJKE probleem geworden en is de EU dus WIJ genoodzaakt het probleem op te lossen.
  Indien er geen NOODZAAK is blijft het pappen en nathouden.

  Helaas kunnen en willen de huidige “leiders” het niet oplossen.

  Kijk maar naar de tsunami getroffen gebieden, er staat nog geen huis overeind. Als het geld naar de mensen zelf had gegaan had iedere getroffene het voor zichzelf kunnen regelen (eigen verantwoordelijkheid nemen). Echter nu worden ze zelfs gefrustreerd in hun bouwwerkzaamheden omdat ze niet het bouwmateriaal van de juiste (hulp)organisatie gebruiken, waar dus iemand (de leverancier) aaan ons gegeven geld verdiend.

  Naar mijn mening staat de wereld voor een keuze. Kiezen we voor het goede en gaan we ook onze eigen verantwoordelijkheid nemen of laten we het aan onze (mis)leiders over en gaan we allemaal naar de verdoemenis en worden we slaven in een maatschappij van totale controle a la 1984 van george orwell.

  Als eerste moeten we af van de huidige elite en hun machtspositie.
  Dit kan heel eenvoudig, door een algehele staking uit te roepen voor onbepaalde tijd, totdat de elite aftreed.
  Dus niet 24 uur staken.. nee staken totdat het doel bereikt is ZONDER COMPROMIS. Een andere manier is oproepen om 6 maanden lang minimaal te consumeren (brood/rijst en water) wat direct een mooie manier van solidariteit met afrika zou zijn. En denk niet dat het land onbestuurbaar wordt, WIJ kunnen het BETER! Denk niet dat Balkenende slimmer is, hij is misschien slim maar door zijn oogkleppen blind!

  Dat is de stille revolutie die mogelijk is en zonder bloedvergieten. Helaas zal diegene die dit oproept worden opgepakt voor opruiing en worden opgesloten. Dat is vrijheid in nederland.

  in het kader van prioriteiten stellen:
  WAT IS HET GROOTSTE PROBLEEM?
  Het grootste probleem op het moment op de wereld is het broeikas effect. De aarde is aan het sterven. DAT is de reden voor alle äfleidingsmaneuveres.
  Als we zo doorgaan nog 10 jaartjes dan gaan er miljarden mensen sterven aan honger en teweinig dinkwater. En denk maar niet dat het sproeien van wat aluminium en barium in de lucht dat kan voorkomen (ja, chemtrails zijn waarheid!).

  Wat we nu zien is een paniek reactie van de westerse wereld om ervoor te zorgen dat WIJ HET OVERLEVEN ten koste van de armen en dus derde wereld. De derde wereld is al opgegeven!
  En als voor het overleven van de elites en hun machtsstructuur oorlog of zelfs een wereldoorlog nodig is dan zal dat gebeuren (kijk maar wat de elite hebben gedaan in de 1e en 2e wereldoorlog).
  En dat beslissen niet die G8 stromannen… Nee dan moet je denken aan David Rockefeller en Rotschild familie.

  sorry voor mijn rant, maar na gisteren, na het zien van dat bijna dode kindje en daarna het zien van die afrikaanse vrouw die datzelfde kindje bleek te zijn maar dan 20 jaar later, is mijn laatste beetje angst van mij weggevallen.
  Op dat moment begreep ik dat:
  IK HAD GEFAALD.. en niet onze leiders of de EU of de UN..

  “NEE >>WIJ

  Reactie door Toine — maandag 4 juli 2005 @ 0.36 uur

 96. Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar dat wat je wilt, zie ik niet gebeuren. Mensen doen eerst aan zelfbehoud en daarna wil een groot deel nog wel wat doen voor de minder bedeelden. Staken doen ze voor zichzelf, niet voor anderen. Daarbij is de actiebereidheid niet zo groot. Er wordt nu wel hard geroepen (en misschien zelfs wel links gestemd)maar dat heeft over het algemeen te maken met geld (ook weer voor zichzelf).
  En zelfs al zou die wereldwijde revolutie doorgaan, wie zegt dat de opvolgers beter zijn? Ik heb daar niet zoveel vertrouwen in.

  Reactie door Warrior — maandag 4 juli 2005 @ 11.23 uur

 97. @Warrior

  Baader Meinhoff….spookbeelden uit een verleden. Je kunt niet alles daarmee vergelijken denk ik. Net zoals je ook niet overal te snel een rechts-extreem etiket op moet gooien.

  Politieke moorden zijn van alle eeuwen. De door jouw genoemde club was ook eng. Maar wat velen niet zien, dat is hoe dit kabinetsbeleid mensen dood verklaart of laat sterven. Bepaalde medicijnen, die een leven kunnen redden worden niet vergoed, omdat ze te duur zijn. Soms is er in het buitenland wel een goede behandeling: te duur. Bejaarden, die door gebrek aan verpleging meer risico lopen te worden vergeten in de werkstress met alle fatale gevolgen van dien.

  Bekijk het eens van deze kant, en weet, wat deze regering inmiddels op zijn dodenlijst heeft staan. Veel meer dan wat die Bader Meinhoff groep op zijn geweten heeft. Deze harde woorden zijn dacht ik ook al eens een keer in een andere vorm geuit door Agnes Kant in het parlement. En ik geef r, groot gelijk. En daarvoor zou men eigenlijk de straat moeten opgaan en zeggen van: En nu willen we dat jullie oprotten!

  Maar ja; zo’n splintergroepje wat een moord pleegd, dat leidt natuurlijk lekker af van wat die regering allemaal uitspookt
  nietwaar?

  Reactie door ReneR — maandag 4 juli 2005 @ 16.24 uur

 98. Nou, hierop zou ik wel middels een hele vloot aan reakties op kunnen reageren !
  Ik ben dan wel ‘ondernemer’ maar gelukkig niet met de VVD mentaliteit !

  Want een goed bedrijf maak je nog altijd samen… !

  Reactie door Leo — dinsdag 5 juli 2005 @ 0.31 uur

 99. Goh leuk, het staat er in !

  Reactie door Leo — dinsdag 5 juli 2005 @ 0.32 uur

 100. Nou, dan wil ik als nummer 100 ook !

  Over lonen van Poolse arbeiders kan ik inderdaad melden, zoals een andere schrijver al deed: inderdaad gaan er bij veel vervoerders de oudere chauffeurs eruit om vervangen te worden tegen buitenlandse chauffeurs welke minder salaris krijgen.

  Dit heeft met veel factoren te maken, ten eerste zijn deze aanmerkelijk goedkoper, hebben minder problemen met lang doorwerken.. terwijl de nederlandse chauffeur vaak al zeer lange dagen maakt.
  Het geeft ook aan hoe het gemiddelde transportbedrijf in elkaar zit.
  Ik denk dat ik gerust kan stellen dat er een zeer groot aantal grenzen aan ‘criminele organisaties’.
  Da’s geen loze kreet, ik zit zelf al meer dan 15 jaar in het transport… de gemiddelde transportonderneming betaald zijn facturen zeeeeeer slecht…
  Dan hebben we het nog niet over de concurentie gehad in de transportsector, die is zeeeer hevig, denk daarbij o.a. aan de uit de hand gelopen brandstofprijzen.

  Veel vervoerders zullen dus op een andere manier moeten zorgen dat hun zaken voor elkaar komen en dat kan dus door op de personeelskosten te besparen, dus dan komen de buitenlandse chauffeurs op de proppen….
  Die zitten dan ook gewoon met enkele collega’s op industrieterreinen achter de bedrijfsgebouwen te wachten tot het maandag is… met hun gasbrandertje… moet je nederlandse chauffeur zijn… !

  Dit was maar een kleine greep…
  Ik ben benieuwd of ik een reaktie krijg !!

  EN: Jan, sterkte met je opname in het ziekenhuis (als je dit tenminste leest)

  Reactie door Leo — dinsdag 5 juli 2005 @ 0.43 uur

 101. (97)ReneR

  Ronduit schandalig wat met ouderen/bejaarden gebeurt, helemaal mee eens. Maar om dat op het conto van deze regering te schrijven, is me wat te kort door de bocht. Er komt gelukkig de laatste jaren wat meer en duidelijker naar buiten, mede door de SP. Ik blijf erbij dat de grote schuldigen Paars was. Toen was er nog geld genoeg om er iets aan te doen, maar toen waren andere (prestige?)zaken belangrijker. Daarom is het mij ook een compleet raadsel dat de pvda in de peilingen zo hoog staat.
  Jij noemt Agnes Kant, maar ik kan me nog een uitspraak van Pim Fortuyn herinneren over Borst….hij kreeg toen de wind van voren.. The times are changing…maar is dat ook zo? Ik vind wel dat de overheid er iets aan moet doen…en rap ook.
  Ik ben niet zo voor militanten, niet rechts en niet links.
  Volgens mij raken we een beetje van het onderwerp af..

  Reactie door Warrior — dinsdag 5 juli 2005 @ 10.35 uur

 102. @96

  Inderdaad mensen zeggen dat ze solidair zijn, echter als ze iets in moeten inleveren voor die solidariteit dan doen ze het niet. Dit komt vooral voort uit wantrouwen.. de redenatie: “als ik het doe en een ander niet, dan doe ik het ook niet want dan werkt het toch niet”.
  Ofwel we roepen zelf “verdeel en heers” mentaliteit op.

  Dat is precies de reden waarom de regeringen het “ïndividualisme” zo fantastisch vinden. En de vakbonden zijn te bang om ECHT te doen wat ze meoten doen, omdat ze ook een onderdeel zijn van diezelfde elite.

  Dus de enige manier om de elite dwars te zitten is: Minimaal consumeren.
  Hoe doe je dat?
  Denk bij elk ding wat je wil kopen; “heb ik het ECHT nodig”. Je zal verbaast zijn hoeveel je niet nodig hebt. Het vereist slechts zelfdiscipline. Echter als je jezelf een complimentje geeft elke keer dat je NIET TOEGEEFT AAN JE WIL TOT CONSUMPTIE dan wordt het ook een sport die erg leuk is.
  Omdat je weet dat je elke keer dat je voorbij loopt aan dat terras,
  die electronica zaak,
  die dure kleding zaak of die zaak met nieuwe mobieltjes met camaraatje erin
  of die reep chocola laat liggen in het schap,
  dat je bezig bent met een revolutie in jezelf en een revolutie in het groot.

  Het i shet ultieme stille protest, waaraan de elite NIETS kan doen.

  Je bapaalt altijd nog zelf wat je consumeert, hoeveel reclame bombardement je dan ook krijgt.

  Laat zien dat je eigen WIL groter is als de controle door de media.

  gegroet.

  Reactie door Toine — dinsdag 5 juli 2005 @ 22.43 uur

 103. @102
  Niet iedereen is een intellectueel die genoeg heeft aan een stapel bij de bibliotheek geleende boeken. Dat hoeft ook niet. Als iemand een mobieltje met camera leuk vindt dan moet hij of zij dat gewoon kopen.

  Wat is er nog leuk aan het leven als je jezelf alles gaat ontzeggen wat het leven de moeite waard maakt? (en ja, voor sommige mensen is dat het genot om de een paar uurtjes per dag met electronica te spelen)

  Dan kan een ander wel vinden dat iemand die camera niet nodig heeft en vervolgens die persoon dwingen om zijn inkomen af te staan zodat er een rollator voor de een of andere hulpbehoevende bejaarde kan worden aangeschaft, maar als je eenmaal in die spiraal terecht komt (waarin ik al mijn capaciteiten inzet voor anderen terwijl anderen bepalen wat er met de vruchten van mijn arbeid gebeurt) dan werk je aan een klimaat waarin op een kwade dag die bejaarde ineens spoorloos verdwenen kan zijn.

  Reactie door geldwolfje — woensdag 6 juli 2005 @ 8.23 uur

 104. Die polen zijn behoorlijk naief of misschien wel dom :
  In hun land ligt alles overhoop t.g.v. de jarenlangen overheersing door andere landen :de laatste waren het de russen met hun communisme en het communistisch economisch systeem :Nu menen ze dat Nederland een soort heilstaat is en komen hiernaar toe ,zoals voor de tweede wereld oorlog ,hele volkstammen vertrokken naar America.
  om ” The American Dream ” te ondergaan :wel in Nederland valt er missschien wel veel te verdienen ,maar ook veel uit te geven aan een hoge levensonderhoud kosten :van die illusie maken nu de uitzendbureau ‘s ,waarvan een groot aantal ex-koppelbazen zijn , gebruik van .
  Dit is de ( kapitalistische ) marktwerking !:
  Nederlanders zijn nu te duur ,omdat zijn in het verleden hebben gestaakt voor een redelijk leven ;Ook nu zijn er nog steeds Nederlanders ,die bereid zijn te werken :Alles heeft toch gewoon te maken in behoefte-bevredinging :eerste niveau daarvan is eten en drinken ( Marlov priramide ). Ik staat dus niet echt verbaast over dit voorval :de vraag is of je sollidair moet zijn met je “congruent “.
  Alles heeft te maken met het niet georganiseerd zijn van de factor ARBEID (arbeiders )in het economische systeem .

  Reactie door Fred — woensdag 6 juli 2005 @ 10.06 uur

 105. De Regering is eigenlijk aleen maar een bemiddelaar ,regulateur tussen het Kapitaal en de Arbeid .

  Een zeer goed voorbeeld is eigenlijk de Tweede wereldoorlog : Hitler is alleen aan de macht gekomen door het kapitaal !
  Het Kapitaal was zeer bang dat het communisme zou “overslaan ” vanuit Rusland naar Duitsland :Het betekent namelijk dat het kapitaal wordt “ingenomen “door de Staat : het Kapitaal kon niet vluchten :dus dit was de enigte optie en bovendien kon het Kapitaal aan verdienen :
  Bovendien heeft een oorlog het voordeel dat je daarmee een groot deel van de overtollige arbeid kan uitroeien

  Reactie door Fred — woensdag 6 juli 2005 @ 10.20 uur

 106. @103

  Niet iedereen hoeft alles te ontzeggen, dus jij mag je camera telefoontje best houden hoor :)

  Het gaat erom dat iedereen SOMS niet consumeert wat hij anders WEL had geconsumeerd. Dan is het effect is al groot genoeg.

  Economie -20% = weg balkenende!
  Dus gewoon 20% minder luxe goederen consumeren. Of als je iets toch perse wilt hebben stel de aankoop bv. 6 maanden uit.

  Trouwens deze vrijheid van consumeren is ook DE reden waarom ze de vaste lasten opschroeven. Daar is de KEUZE voor de consument veel moeilijker om ervan af te zien. Door de vaste lasten te verhogen zorgen ze ervoor dat het Vee (de burger) dus eerder wordt gevangen in het kapitalistische systeem. Dan wordt je dus eerder AFHANKELIJK van subsidie, uitkering etc. en iemand met een uitkering daar kunnen ze invloed op uitoefenen middels meldingsplicht, werkplicht. Het liefst willen ze iedereen werkeloos en verplicht liefdadigheidswerk laten doen voor 70% van het minimumloon, dat is pas smullen voor ze.

  Daarom ben ik alleen VOOR liefdadigheidswerk dat altijd op idealistische basis zonder vaste verplichte werktijden en normaal gesproken ook niet betaald is.

  Dus denk na waar je mee bezig bent, de goedheid van mensen wordt snel misbruikt. Natuurlijk is het ook altijd zo dat ieder GOEDS altijd iemand helpt, maar als de prijs daarvoor het opgeven van je vrijheid en rechten is, dan is naar mijn mening de prijs te hoog. In de lange termijn is daar niemand bij gebaat.

  Reactie door Toine — woensdag 6 juli 2005 @ 10.30 uur

 107. @105

  Socialisme, communisme, kapitalisme uiteindelijk is het allemaal hetzelfde. Het kapitaal is niet bang voor een systeem aangezien ze het naar hun wens kunnen inrichten.

  Het enige waar ZE bang voor zijn is zelfdenkende geemancipeerde mondige burgers die hun eigen beslissingen maken vanuit hun eigen levensovertuiging (dus niet de door de elite opgelegde geindoctrineerde overtuiging).

  Stel vaker de WAAROM? vraag,
  en vraag indien iets als waarheid wordt beweerd eens 2 keer door. Dan kom je erachter dat die gestelde waarheden geheel ongefundeerde uitspraken zijn, meestal gebaseerd op een inflexibele geest vol dogma’s.

  zo dat was mijn laatste mail in deze thread..

  Reactie door Toine — woensdag 6 juli 2005 @ 10.39 uur

 108. (106) Toine,
  economie -20%= weg Balkenende….neuh, dat geloof ik niet. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat het er niet goed voor staat met de economie. En heel veel mensen weten dat er maatregelen genomen moeten worden. Het enige waarmee je mensen kwaad kunt krijgen is ze zaken afnemen. Verder interesseren ze zich weinig voor de hele politiek. Toen alles “goed” ging hoorde je ook weinig tot niets over de verzorgings/verpleegtehuizen….een stuk minder over allochtonen en ook niet over China en India. Ergens is het misschien zelfs wel goed dat het zo gaat, dan komen dat soort onderwerpen wat duidelijker in beeld. Maar je zou maar bij de minima horen…
  Overigens denk ik ook, dat er nogal wat “arme” mensen zijn die bijvoorbeeld een auto rijden, waar dat niet nodig is. Geen kwestie van niet gunnen, maar wat kost een auto wel niet per maand. En wat kun je daarvan in de plaats doen? Het valt dikwijls niet mee iets in te leveren waar je aan gewend bent…tenslotte: gemak dient de mens…

  Reactie door Warrior — woensdag 6 juli 2005 @ 10.54 uur

 109. @7 Vind ik een geweldig goede redenering. Respect Toine!

  Ben het volledig mee eens dat de heersers altijd bang zijn voor zelfstandig denkenden mensen die voldoende informatie gekregen hebben en daarom wordt de indoktrinatie elke dag weer en weer gedraaid.

  Reactie door Walking Bull — woensdag 6 juli 2005 @ 15.37 uur

 110. Hebben toevallig deze poolse arbeiders er zelf niet voor gekozen om hier in nederland te komen werken!!! Zij zien (weet ik vanwegen Poolse Familie) Nederland als een goud mijn en pikken werk in van ons!!! waar misschien honderden werkeloze een boterham mee kunnen verdienen maar te verdomt zijn om een poot uit te steken ….

  Reactie door Wiebe — donderdag 7 juli 2005 @ 0.30 uur

 111. Fuck off, Wiebe. Je hebt geen idee hoe moeilijk het is om werk te vinden in deze tijd. En je debiele, simpele praatjes over de Polen geven aan dat je hier niet langer dan 2 seconden over hebt nagedacht.

  Reactie door geldwolfje — donderdag 7 juli 2005 @ 6.57 uur

 112. Nou Geldwofje dat ziet u toch waarom er geen werk cq weinig werk te vinden is? daardoor!!!

  Reactie door Wiebe — donderdag 7 juli 2005 @ 17.05 uur

 113. Schop die Polen er dan maar uit, maar kijk niet vreemd op als er in ene een domino effect optreedt waarbij een hele trits aan bedrijven failliet gaat.

  Reactie door geldwolfje — donderdag 7 juli 2005 @ 18.46 uur

 114. waarom zouden die failliet gaan dan? om werknemers zitten ze echt dan niet verlegen er lopen genoeg werkelozen mensen rond die dit werk kunnen/willen doen !

  Reactie door Wiebe — donderdag 7 juli 2005 @ 18.54 uur

 115. Ja, maar die zijn allemaal te duur. Veel van de Polen die hier werken, werken hier illegaal. Mede dankzij deze mensen zijn de levensmiddelen in onze supermarkten zo goedkoop. Ook in veel fabrieken werken onder andere Polen daarbij geldt hetzelfde verhaal.

  Als je die goedkope arbeidskrachten zomaar weghaalt en vervangt door dure Nederlandse krachten nemen de loonkosten van de bedrijven fors toe. Het lijkt me voor de hand liggen dat die bedrijven het dan niet redden, maar misschien vergis ik me?

  Reactie door geldwolfje — donderdag 7 juli 2005 @ 19.05 uur

 116. Aan de ene kant heb je gelijk maar aan de andere kant niet ….kijk wat er in de bouw gebeurd vele mensen laten POOLSE bedrijven huizen bouwen en pikken dus het werk in van NEDERLANDSE bouwbedrijven die staan op het randje van de afgrond !!! dat wil ik ermee zeggen en van de goedkope middelen in de winkel is ook niet juist de LIDLE (bekende goedkope supermarkt) is goedkoop en een DUITS bedrijf !!!!

  Reactie door Wiebe — donderdag 7 juli 2005 @ 20.21 uur

 117. Nou wat Illigaal dan opzouten kom nou ik moet ook keihard EERLIJK werken voor mijn dagelijkse BOTERHAM….Mensen vele zijn te lui hier die hebben gestudeerd aan de HBO en willen geen SLA plukken wordt je vies van…kom op zeg wat is dit voor mentaliteit!!! werken welk werk ook en tot die baan van je dromen vrijkomt kom nou zeg !!!

  Reactie door Patrick — donderdag 7 juli 2005 @ 20.28 uur

 118. Ik zie eerlijk gezegd niet in wat er zo negatief is aan Poolse bouwbedrijven die voor een laag bedrag mooie huizen bouwen. Zeker niet als we ervanuit gaan die bedrijven (of de ondernemer erachter) een deel van de winst weer in Nederland investeren.

  Dan zeg jij: Ja, maar die Polen nemen hun winst mee naar hun eigen land, want daar heb je veel lagere belastingen en andere vaste lasten. En dan geef ik je gelijk, want zo is het (voor een deel) ook.

  Als we willen dat die Poolse bedrijven die het blijkbaar zo goed doen gaan investeren in Nederland (en dus naast Poolse werknemers ook Nederlandse willen aannemen) dan moeten we echt iets doen aan de uit de hand gelopen loonkosten waarmee we hier te kampen hebben.

  De enige acceptabele manier (wat mij betreft) om die loonkosten weer naar een normaal peil te brengen is om ook hier de belastingen echt fors te verlagen. Denk aan een flat-tax (vast percentage, geen treden) van (rond de) 20%. Pas dan wordt het weer mogelijk voor Nederland om te kunnen concurreren met landen als Polen. Iedere andere oplossing is m.i. zelfbedrog.

  Reactie door geldwolfje — donderdag 7 juli 2005 @ 20.56 uur

 119. Niks negatiefs aan die Bouwbedrijven???? hallo er komen steeds meer bouwvakkers in de ww terecht door deze DIEVEN wat dat zijn het DIEVEN en vaak Illegaal dus opzouten met die gasten ze pikken onze boterham in!!!

  Reactie door Patrick — donderdag 7 juli 2005 @ 21.23 uur

 120. Wat momenteel in de EEG gebeurt is eigenlijk een soort zachte oorlog : in voorgaande oorlogen ging het met veel vernieling van kapitaal en arbeiders ( burgers en soldaten ); zij stierven in grote getallen ;De overwinnaar plunderde en zoog het land leeg : zie maar in de voormalige Oostblok landen : Nu vindt die oorlog plaats op slechts de arbeidsmarkt van de gewone burger .
  Echter deze zal kort duren omdat als de voormalige verrotte Oostblok landen dezelfde levensstandaard hebben bereikt ,zoals bijvoorbeeld Spanje en Portugaal ;komen er niet zoveel van die lui naar Nederland :
  Conclusie : Wij betalen nu extra .via de btw om die Oostbloklanden op dezelfde levensstandaard te krijgen :we doe dit versneld door ook nog het sociale stelsel af te breken tot het niveau van dat in de Oostblok landen en de volksverhuizingstroom reduceerd naar nul : en wij kopen Sla in Polen !Dus waarom sollidair zijn met hebberige Polen ? :Wat wel van belang is na te zien of er regels/wetten worden >
  overschreden .
  Het is niet een kwestie of Nederlanders te lamlendig zijn om te werken : Daar geloof ik geheel niet in !

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juli 2005 @ 12.35 uur

 121. Wat is er aan de hand met het ledenbestand van de SP. Zijn dit nog wel mensen die solidair zijn met hun uitgebuite lotgenoten. Nee,liever hen uitmaken voor dieven en baantjeskapers!
  Hier ligt nog een zware taak voor Dhr.J.Marijnissen. Ik vraag me trouwens toch al af wat er op die zgn.scholingsbijeenkomsten besproken wordt.Afgaande op wat er hier aan vuilspuiterij uitgestort wordt over mensen die in een land “werken” waar ze juist om die reden duidelijk niet welkom zijn. Want ze willen “werken” en kunnen soms maandenlang hun vrouw en kinderen niet zien om dat er in hun land geen werk is en die zich nog deze opoffering willen getroosten om hun familie te eten te kunnen geven.De SP.moest zo nodig tegen een verenigd Europa stemmen. Dit zijn nu juist de consequenties van dit ondoordachte en simpele beleid.”We hebben gewonnen” riep Dhr.van Bommel triomfantelijk uit.
  Wat is er dan gewonnen. Juist nu eenheid op alle gebied noodzakelijk is. Kijk maar naar wat er gisteren weer in Londen gebeurd is!
  Maar ja, Dhr.Marijnissen heeft,na Dhr.Kok ,eveneens allang geleden besloten om de ideologische veren af te schudden.Lees er het interview dat Dhr.de Wit met hem had nog maar eens op na.

  Reactie door Eurofiel — vrijdag 8 juli 2005 @ 12.56 uur

 122. Misschien moeten er net als in Amerika wel Vakbonden functioneren als regulateur van de verschillende arbeidsmarkten :Als je lid bent van een vakbond krijg je wel werk en anders niet .Doel om de verhouding Arbeid en Kapitaal beter te reguleren . (arbeids-overeenkomsten )
  Mischien moet de Nederlander wel onder het tarief gaan zitten van de Pool .
  Is de Pool wel sollidair met de Nederlandse arbeider (Nou ik denk het niet : ze hebben dat niet kenbaar gemaakt !)
  Sollidair zijn moet wel aanwezig zijn aan alle zijden van arbeiders .
  Zijn de Polen wel sollidair met elkaar ( Ik denk het niet !)
  Het is wel slap gelul om sollidait te zijn op grond van het feit dat de arme Pool met z’n Mercedes ,Audi ,..,ver van zijn arme familie hier werkt voor z’n arme gezin :terwijl die lui onderling ook niet sollidair zijn : Ze hebben absoluut maling aan de kinderen in weeshuizen in Polen :Kort : de Polen onderling zijn ook niet solidair !

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juli 2005 @ 13.49 uur

 123. Misschien moet je wel sollidair zijn met een oudere generatie ” gastarbeiders” uit Turkije ,Morocco , die nu ook hun baan verliezen en vaak van ver komen !
  Een zekere selectivitiet in sollidairitiet is volgens mij wel vereist :over je heen laten lopen om dat je te sollidait bent ?

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juli 2005 @ 14.44 uur

 124. Beste Fred,dat komt waarschijnlijk vanwege het simpele feit dat die verdraaide “werklustige” Polen de voordelen van het lidmaatschap van de SP.nog niet voldoende inzien. Met name de SP. zegt toch op te komen voor de belangen van het(inter?)nationale proletariaat/arbeidersklasse of ze nu in een Audi/BMW/Mercedes rijden (want ja,jij kunt je zo’n statussymbool natuurlijk niet veroorloven,waarom zij dan wel) of al dan niet van wezen houden.Je kunt van hen toch moeilijk verwachten dat ze, vanwege de afgunst van jou,waarvan je dus duidelijk blijk geeft,op de fiets hierna toekomen of als tegenprestatie van hun werken in Nederland een wees in Polen moeten adopteren!.Als jij zo overtuigd lid bent van de SP.,daar ga ik gemakshalve maar even vanuit,dan ligt hier nog een schone taak voor jou om deze “a-solidaire” Polen alsnog
  het lidmaatschap van de SP.aan te praten.
  Misschien zal dan bij hun het besef doordringen dat ze maar beter in Polen kunnen blijven om zodoende die arme Nederlandse arbeiders het brood niet uit de mond te hoeven stoten.Dat zou pas blijk geven van een solidaire en nobele daad en getuigen van een daadwerkelijke EUROPESE eenheidsgedachte!!
  Ps.Ooit gehoord van Bertold Brecht?
  “Erst kommt das Fressen.Dann die Moral!”
  Ook in deze verwarde tijden nog altijd zeer actueel!

  Reactie door Eurofiel — vrijdag 8 juli 2005 @ 14.56 uur

 125. Beste Eurofiel ,
  Sollidairiteit kan je vanuit verschillende standpunten benaderen !: als groep , land en als individu :grondslag is vaak zuiver het eigenbelang : een vorm van zekerheid verkrijgen ,volgens het behoefte-model van Maslov .
  En goddank heb ik geen auto : al die ergenis !
  De opmerking was alleen bedoeld : die Polen zijn niet geheel arm : ze hebben een veel gunstigere belastingstelsel !
  Ik denk dat de Polen ook genoeg socialistische partijen hebben :alleen communiceren die niet met de bijvoorbeeld de SP inhoudelijk over dit soort problemen ,die er overigens altijd al bestaan hebben .

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juli 2005 @ 15.24 uur

 126. De afbreuk van het sociale stelsel is direct het gevolg van dat Nederland de grenzen heeft opengegooid en ook de arbeidsmarkt vrij heeft gegeven voor iedereen , zonder een overdenking te hebben gemaakt over de positie van de “gesettelde “Nederlander met zijn hoge kosten voor elementaire levensbehoefte : die nu moet concureren tegen deze goedkope arbeider ,die overigens ,als hij zich hier normaal gaat vestigen het zelfde loon gaat vragen !
  Gevolg is echter ,is ,als deze arbeider hier gaat vestigen ,dat het levensonderhoud van de “gesettelde ” Nederlandse arbeider gaat stijen .omdat er o.a. minder huizen beschikbaar zijn ;de huurprijs en koopprijs van een huis gaat stijgen .
  Naast het Europese probleem bestaat er ook nog een veel groter probleem ,namelijk het groeiende CHINA :conclusie :het was eigenlijk niet zo slim om te juigen dat het communisme is overwonnen en de muur is gevallen .De economie is daardoor bijna niet meer beheersbaar !

  Reactie door Fred — vrijdag 8 juli 2005 @ 15.43 uur

 127. Wat een gren-ze-lo-ze hypocrisie van de SP dat ze zich hier over druk maakt, zeg. Wel tegen de grondwet van de EU zijn, MEDE OMDAT ER DAN ZOVEEL OOST EUROPEANEN ONZE PRACHTIGE NEDERLANDSE BAANTJES KOMEN INPIKKEN en nu ach arme zielige uitgebuite Polen, “waarvan we het helemaaaaaaal niet erg vinden dat ze naar Nederland komen…”

  Kotsmisselijk word ik van die SP, hypocrieter kan het niet ! SP ?! Een ultra rechtse verrassing in Hollandse anti-europese melkchocolade ! BRAAK ! Leve Bolkestein ! Leve de nog echt verstandige politici in dit land. Als deze zwarte partij in rood jasje nog es aan de macht komt, verdwijnen wij naar een echt democratisch land (de VS bijvoorbeeld !)

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — vrijdag 8 juli 2005 @ 17.14 uur

 128. Haha, de SP ultra-rechts!

  Wat ben ik dan wel niet, als anarcho-kapitalist?

  Reactie door geldwolfje — vrijdag 8 juli 2005 @ 18.04 uur

 129. 127,,, de vs democratisch??? ha ga maar gelijk.als je dat een democratich land vindt,de grootste moord machine van de wereld.
  onderdrukking van de eigenaren van dat land indianen/die in consentratie kampen leven na voorbeeld 40/45 in grote delen van vs nog steeds onderdrukking van negers,/vooral de delen met veel christenen (je zult maar als volwassen mens, in sprookjes geloven)/die nog steeds zwijgen over de moord partijen.

  Reactie door ad — zaterdag 9 juli 2005 @ 3.14 uur

 130. Daaaaaaaaaaag wim kok!
  Wakker worden,amerika democratisch?????????

  Reactie door theo — zaterdag 9 juli 2005 @ 22.38 uur

 131. ik had beloofd niet nog meer te posten op deze thread maar ik kan het toch niet laten.. sorry voor mijn eerder gedane belofte die ik nu ga breken.

  Beste Posters, reaguurders en andere mede SP gluurders,

  De hele discussie over OF de Polen wel of niet uit nederland moeten omdat ze goedkoop danwel illegaal danwel asociaal hier werken is een discussie die IRRELEVANT is. Waarom?

  Omdat de Hardwerkende Pool NIET DE OORZAAK is maar het GEVOLG van maatregelen genomen door onze eigen ELITE.

  Ik heb altijf geleerd dat als je een probleem wil oplossen je altijd de OORZAAK moet wegnemen anders blijf je gevolgen bestrijden.

  Wat is de oorzaak?

  Niet het systeem,
  Niet een Pool, moslim die zijn leven wil verbeteren net als ieder ander mens.

  De oorzaak is dat een klein aantal elitairen BEWUST ervoor kiezen om ziech te verrijken TEN KOSTE van hun eigen medeburgers die hun zogenaamd eerlijk hebben gekozen. (wie bepaald de KIESLIJST?)

  ER IS ONVOLDOENDE CONTROLE DOOR DE BURGER OP WAT DE REGERING DOET. DE TWEEDE KAMER IS EEN SHOW! BEIDE PARTIJEN ZIJN VAN DEZELFDE CLUB!

  Daarom heb ik alleen nog enig vertrouwen (dus nooit absoluut vertrouwen) in de SP en Christen Unie.

  Een wantrouwende burger teld voor twee!

  Cheers!

  Reactie door Toine — zondag 10 juli 2005 @ 3.06 uur

 132. Toine,

  Goed punt over die kieslijst.

  Dat zette me aan het denken. Ik kwam uit op de volgende vraag:

  Is het misschien een idee voor de SP (slogan: minder politiek) om voor te stellen om herverdeling op de kieslijst tegen te gaan?

  Wat versta jij onder ‘herverdeling op de kieslijst’ vragen jullie je dan af (hoop ik).

  Bij verkiezingen kiest de burger vaak automatisch voor de lijsttrekker van de politieke partij waaraan hij zijn stem geeft. Die lijsttrekker is (vaak) populair en treedt met mensen in discussie in praatprogramma’s. Iedereen kent de naam van de lijsttrekker, en herkent deze ook als hij of zij in het stembureau zijn keuze mag maken. De herverdeling bestaat eruit dat de lijsttrekker als de stemmen geteld zijn en het aantal zetels die de lijsttrekker behaald heeft is vastgesteld, dat de lijsttrekker deze zetels vrijelijk mag verdelen over de andere mensen van zijn club die ook op de kieslijst staan (en misschien hoeven ze niet eens op de kieslijst te staan, maar dat weet ik niet zeker).

  Als die herverdeling van zetels wordt afgeschaft, zou iedere politicus weer in discussie moeten treden om zijn plaats in de kamer te veroveren.

  Die herverdeling is m.i. iets dat in het verleden bedacht is, en waar sindsdien niemand meer over heeft nagedacht. In de tijd van de tv en radio was het ondoenlijk voor een politicus om zichzelf bij een voldoende groot aandeel van de bevolking bekend te maken en zijn ideeën uiteen te zetten. In die tijd was deze herverdeling nog zinvol. Tegenwoordig zijn er echter internet discussie fora, zoals (tada!) het weblog van Jan Marijnissen. Iedereen kan een weblog beginnen, en vrijwel iedereen van rijk tot arm heeft een internetverbinding (al dan niet door toegang via bibliotheken e.d.).

  Schaf die zetel-herverdeling bij verkiezingen af, en daar heb je je meer democratie en minder elite.

  Reactie door geldwolfje — zondag 10 juli 2005 @ 9.46 uur

 133. @126 Fred, dit noemen ze al decenia lang: de Mondialisatie en gelukkig voor ons pakt het nog steeds beter uit dan voor andere landen – zie bvb wat in Irak gebeurt.

  Reactie door Walking Bull — zondag 10 juli 2005 @ 17.46 uur

 134. Na de polis democratie, na de parlementaire democratie,na de sociale democratie,na de libertaire democratie en na de volksdemocratie,is dan nu eindelijk het tijdperk van de INTERNET democratie aangebroken.Internetters aller landen : Verenigt U en trekt al surfend ten strijde
  tegen de machthebbers in de zgn.volksvertegenwoordigingen,de oppositie niet uitgezonderd!Alleen de Internetdemocratie biedt op de lange termijn de garantie dat elke burger waar ter wereld dan ook,daadwerkelijk zelf zijn directe belangen kan vertegenwoordigen en medezeggenschap en beslissingsrecht kan opeisen die hem/haar nu door de verouderde politieke machtsvormen worden onthouden. 1x in de 4 jaar “mogen” stemmen is niet meer van deze tijd. Het tijdperk van de Internetdemocratie en daarmee van de mondige GlobalInternetSurfer is aangebroken en zal het probleem van falende en dwalende politieke wereld-leiders als achterhaald aan de kaak stellen en deze vanzelf doen oplossen. Deze uitdaging is geen Utopie maar de realiteit van een zichzelf “fullfillende prophecy” en zal wereldwijd uitgedragen worden door politiek gemotiveerde en betrokken “WERELDBURGERS”. Dit betekent tevens het einde van “eng nationalistische en populistische ideeen en opvattingen” zoals die momenteel opgeld doen onder teveel politici die menen daaraan hun politieke bestaan te kunnen ontlenen en te rechtvaardigen! In onze huidige, gecompliceerde samenleving voldoen deze verouderde machtstructuren niet meer aan de eisen die men mag stellen aan deze zgn. wereldleiders en volksvertegenwoordigers die vaak door giften en financiele bijdragen van multinationals aan de macht zijn gekomen en die op hun beurt als beloning van bewezen diensten deze topfiguren een functie als ambassadeur aanbieden.( meritocratie o.a. zeer gebruikelijk in de V.S.).Deze vorm van democratie willen wij niet meer.Wij streven een globale democratie na waarbij elke burger het recht krijgt( en misschien de plicht heeft) om mee te kunnen denken en te stemmen over elk onderwerp dat momenteel hoog op de wereldagenda staat zoals milieu,economie,gezondheidszorg,sociale zekerheid enz.Wij kunnen, nee mogen dit niet langer in handen laten van politici die enkel hun eigenbelang najagen.

  Reactie door Dialecticus — zondag 10 juli 2005 @ 19.12 uur

 135. Jan,

  Je kan zeggen wat je wilt, maar de voorstellen van Dialectus en mij zijn een stuk nuttig dan dat geblaat over ‘uitbuiting’ waar geen mens meer intrapt. Leg ze eens voor je adviseurs, misschien kunnen zij er iets mee. (serieus advies).

  Groet,

  Reactie door geldwolfje — maandag 11 juli 2005 @ 9.54 uur

 136. geldwolfje@135,
  ieder schaapje blaat zo als het is gebekt .

  Reactie door folkert de lepper — maandag 11 juli 2005 @ 13.51 uur

 137. @136

  Zeg eens, als ik meer dan de helft van mijn inkomen kwijt ben aan directe en indirecte belastingen, is dat dan ook een vorm van uitbuiting, of kan dat wel door de beugel?

  Reactie door geldwolfje — maandag 11 juli 2005 @ 18.40 uur

 138. geldwolfje,
  als je zoveel verdient krijgt je vaak ook een hoop terug denk aan de hypotheek aftrek of zit je met zo n hoog belastbaar inkomen in een huurhuis?.
  Ja ik weet wel obz en forfait is meer.
  En veelal weten geldwolfjes vaak slimmer de aftrekposten in tevullen voor de belastingen als de doorsnee werknemer met een laag inkomen die hebben weinig aftrek kosten..

  Reactie door folkert de lepper — maandag 11 juli 2005 @ 19.17 uur

 139. @138

  Ik heb geen koophuis, maar niemand verbiedt jou om van dat soort regelingen gebruik te maken. Dat jij geen gebruik kan maken van hypotheekrente aftrek is dus niet mijn schuld, maar de schuld van een overheid die allerlei belemmeringen opwerpt m.b.t. huizenbouw waardoor de prijs kunstmatig hoog blijft (weinig bouwgrond->hoge grondprijs->hoge prijs voor koopwoningen).

  Verder maak ik zelden gebruik van aftrekposten, omdat ik zo’n vaag vermoeden heb dat als ik maar één regel verkeerd interpreteer de belastingdienst mij aan de hoogste boom hangt.

  Reactie door geldwolfje — maandag 11 juli 2005 @ 19.45 uur

 140. geldwolfje,
  Het zijn de project ontwikkelaars die de grond prijs opdrijven en zodoende de huizen te duur worden voor de een verdiener. Je heb toch niets te verbergen voor de belasting en anders vinden ze je toch wel.
  En hoe weet je dat ik geen gebruik kan maken van hypotheek rente aftrek, alleen ik zou niet zoveel terug krijgen als geldwolfje. Het wordt tijd dat er huurbelasting komt voor inkomens die VEEL te teveel verdienen voor een huurhuis.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 11 juli 2005 @ 20.25 uur

 141. De overheid creëert kunstmatige schaarste en drijft zo de woningprijzen op. Bekijk ook eens de volgende uitzending van Zembla voor meer inzicht in de materie:

  http://redir.vara.nl/tv/zembla/welcome2.html?20050224/zembla

  Verder hoop ik voor jou dat je grenzeloze bewondering voor de belastingdienst ook in de toekomst stand blijft houden.

  Reactie door geldwolfje — maandag 11 juli 2005 @ 20.55 uur

 142. geldwolfje,
  je zit er naast dat ik een grenzlose bewondering voor de belastingdienst heb.
  De belastingdienst is het enige middel om de rijkere wat bij te laten dragen voor hen die het zichzelf niet financieel kunnen veroorloven om zich te redden, bedoel geen mensen die misbruik maken van alles, maar ja die komen in alle lagen van de bevolking voor. En overigens de belastingen voor de grote verdieners zijn in de loop der jaren al behoorlijk naar beneden gegaan daar hoor je nooit niets over..

  Reactie door folkert de lepper — maandag 11 juli 2005 @ 21.16 uur

 143. grensloze

  Reactie door folkert de lepper — maandag 11 juli 2005 @ 21.17 uur

 144. Het wordt tijd voor een SP discussie forum.

  of is het er al en weet ik niet waar?

  Reactie door Toine — dinsdag 12 juli 2005 @ 3.29 uur

 145. Als eenvoudige arbeider valt mij op ,waar ik ook rij met mijn fietje ,dat er in elke straat wel een of meerdere poolse auto’s staat geparkeerd.
  Hoeveel polen zijn er in Nederland ?en wat voor consequenties heeft dit voor de huurprijs van een woning ? Zijn er nog wakkere politici : Kunnen we niet wisselen :alle Polen naar Nederland en alle Nederlanders naar Polen ?

  Reactie door fred — dinsdag 12 juli 2005 @ 10.24 uur

 146. fred,
  geldt dit ook voor ons kabinet dat die mee verhuizen naar polen.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 12 juli 2005 @ 12.22 uur

 147. Het kabinet mag verhuizen naar Madurodam ,dat past beter bij hun manier van regeren !Kleine geesten

  Reactie door fred — woensdag 13 juli 2005 @ 10.34 uur

 148. Arbeiders waar van daan ook worden als citroenen uitgeknepen, kunnen ze het de nederlander niet dan de polen maar, en zie ook deze willen zich niet als citroenen laten uit knijpen en protesteren met het gevolg dat ze mogen gaan. Blijf bij de mening dat er sinds de middeleeuwen niets is veranderd alleen de vepakking er omheen verder niets.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 15 juli 2005 @ 22.21 uur

 149. @148

  Uitgeknepen door wie, is de grote vraag.

  Als ik jou voorstel om zelf een bedrijf te beginnen om het uitknijpen te vermijden, welk antwoord krijg ik dan?

  Reactie door geldwolfje — zaterdag 16 juli 2005 @ 12.47 uur

 150. [...] eer op de websites van: FNV BG, SP Statenfractie, Horster SP’er Thijs Coppus, weblog Marijnissen en Solidair (SP in Bond en Bedrijf). [...]

  Pingback door Weblog Paul Lempens » Solidair met Poolse slaplukkers — donderdag 11 augustus 2005 @ 9.00 uur

 151. als polen in nl willen werken ok,maar wel betalen volgen nederlandse cao een voorbeeld hiervan in de transport sectoris er 1 van hier word heel de markt kapot gemaakt door die polen .ze blijven 4 weken weg voor 800euro.alles verzieken ze.mede dankzij die waardeloze bedrijven als den hartogh en harry vos en nabuurs allemaal afstraffen die slavendrijvers.

  Reactie door m sluijs — zaterdag 3 september 2005 @ 23.05 uur

 152. beste meneer wat er met de polen gebeurt is niets biezonder ik werk in het transport ik werk ongeveer 60 uur in de week en als ik werk weiger na die 60 uur dan word my gezegt dan rot je toch op. ik vind dat precies het zelfde.ik ben lid ven een bond maar die doet voor de mensen die lid zijn heelmaal niets,en daarom steekt het mij dat een pool die niet is wel geholpen worden (om dat ze zo zielig zijn. groet van een rode rijder

  Reactie door bruyns — dinsdag 27 september 2005 @ 22.17 uur

 153. ja ook in de transportsector steeds meer polen, die ons werk inpikke word tijd dat er iets aangedaan word.
  anders zijn wij straks oost europa met dit kabinet

  Reactie door a de boer — zondag 2 oktober 2005 @ 17.58 uur

 154. beste nederlander probeer eerst maar eens zoveel inzet te tonen als de polen en dan ben jij je werk echt niet kwijt dan wordt je ook gewardeerd maar dan komt de aap uit de mouw

  Reactie door l.blommers — donderdag 9 februari 2006 @ 12.33 uur

 155. als morgen alle buitenlandse werknemers
  let wel werknemers ons land verlaten is nl binnen een maand hartstikke bankroet

  Reactie door l.blommers — donderdag 9 februari 2006 @ 12.36 uur

 156. polen uitgebuit ?! de meeste beginnen hier al een eigen klus of bouwbedijf , betalen hier belasting en staan hier gewoon ingeschreven bij de kamer van koophandel kom uit die luie stoel en word net zoals ik werkgever ipv werknemer doe wat , van klagen wordt je geen cent rijker .

  Reactie door ed — donderdag 27 juli 2006 @ 23.03 uur

 157. Wat is er mis met vrije markt werking? Dit is uiteindelijk uitermate gunstig voor de consument vanwege de lage arbeidskosten. Deze werknemers kunnen op hun beurt weer concurreren met de Nederlandse wat als bijgevolg heeft dat wij ook een betere internationale concurrentiepositie verwerven.

  Reactie door Niels — dinsdag 3 april 2007 @ 22.01 uur

 158. Ja, maar die zijn allemaal te duur. Veel van de Polen die hier werken, werken hier illegaal. Mede dankzij deze mensen zijn de levensmiddelen in onze supermarkten zo goedkoop. Ook in veel fabrieken werken onder andere Polen daarbij geldt hetzelfde verhaal.

  Als je die goedkope arbeidskrachten zomaar weghaalt en vervangt door dure Nederlandse krachten nemen de loonkosten van de bedrijven fors toe. Het lijkt me voor de hand liggen dat die bedrijven het dan niet redden, maar misschien vergis ik me?

  Reactie door Johan — vrijdag 6 april 2007 @ 21.36 uur

 159. Van mij mogen de Polen komen, concurrerend en wel. Mij vriendin heeft laatst een offerte gevraagd voor het aanleggen en installeren van een badkamer. Een nederlandse loodgieter speelde het klaar om hiervoor maar liefst 14000 euro te vragen! Zijn collega bracht een niet echt concurrerende offerte uit: 12000 euro, ex. montage! Voor de duidelijkheid: het betrof een badkamer van hoogstens 3×3 m., niks exreem luxueus. Al is de man, beide mannen, hier een maand mee bezig, wat ik niet geloof, dan is dat voor mij nog steeds drie maandsalarissen, en voor mijn vriendin ook. Ikzelf heb kortgeleden een schilder laten komen om de kozijnen te schilderen: 400 euro voor een dag werk! 50 euro per uur dus. Dat verdien ik niet, en wij, mijn vriendin en ik, gelden in Nederland, en volgens Jan Marijnissen, als goed opgeleid en ‘veelverdiendend’. Ik vind het schandalig, en ik zou graag zien dat de nederlandse bouwvakker door de poolse concurrent uit de markt geprezen wordt, al dan niet legaal. Als dat niet gebeurt, dan zal ik mijn eventuele kinderen aanraden om vooral niet te gaan studeren, maar in plaats daarvan via het VMBO of zoiets loodgieter of schilder te worden. Dat levert in ieder geval financieel meer op dan een universitaire studie chemie of natuurkunde of een andere studie waar je echt moeite en inzet voor moet tonen.

  Reactie door Erc — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.37 uur

 160. Oh ja, ik woon aan de Molenstraat in Oss, en ben dus bijna Jan’s buurman. En er staat boven mijn berichtje ‘Erc’, maar dat moet ‘Eric’ zijn…spelfoutje in de haast, sorry.

  Reactie door Erc — dinsdag 22 mei 2007 @ 1.47 uur