Geen solidariteit zonder offers

De hoofdstad zal er ongetwijfeld aan het eind van deze week anders uitzien dan normaal. Sterker nog, het zou best wel eens heel smerig kunnen worden.

De Amsterdamse reinigingsdienst gaat staken waardoor er geen prullenbakken geleegd worden, er niet geveegd wordt en het vuilnis niet meer wordt opgehaald. Ook de brandweer en Binnenwater Beheer Amsterdam leggen voor een deel hun taken neer.

Vuilnismannen

Wellicht zullen mensen het vervelend vinden, maar de CAO-onderhandelingen zitten nog steeds muurvast en actie is echt nodig. Uiteindelijk geldt dan ook hier: geen solidairiteit zonder offers.

Wat in ieder geval duidelijk zal worden is hoeveel werk zo’n reinigingsdienst -vaak ongezien – doet, en dat de werknemers daarvan ons respect en een daarbij passende beloning verdienen.

Overigens wordt de veiligheid gegarandeerd door de dienst zodat er geen situaties ontstaan die de volksgezondheid in gevaar brengen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 15 augustus 2005 :: 12.46 uur

73 Comments

73 reacties

 1. ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk asociaal om te gaan staken tijdens zo’n groot evenement.

  Reactie door jsmn — maandag 15 augustus 2005 @ 13.12 uur

 2. @1: Ik vind dat juist een uitermate goede timing. Amsterdam staat tijdens een dergelijk evenement “in the picture”, en dankzij de stugheid van werkgevers staat er dus ditmaal een VIES Amsterdam “in the picture”.

  Off topic: Bij de spoorwegen gaat het overigens ook lekker he? Alweer een trein uit de rails gelopen… hoe lang duurt het nog voordat het een keer een ammoniaktrein is?

  Reactie door Arno Schotmans — maandag 15 augustus 2005 @ 13.20 uur

 3. In dit geval solidariteit is rariteit. Hoe haal je het in je hoofd dit sail wat een keer in de 5 jaar naar Amsterdam komt zo te verpesten. Schandalige vertoning.

  Reactie door ALGRA — maandag 15 augustus 2005 @ 13.22 uur

 4. Geplaatst onder Algemeen.
  Kijk, volgens mijn bescheiden mening wringt daar de schoen.
  De bonden staan er wel weer achter. Maar wat is het probleem. Betere ( hogere loonkosten ) cao’s zijn te vertalen naar duurdere prijzen, zo werkt dat. Sinds de uitkeringen ontkoppeld zijn betekend dat wéér (voor de zoveelste keer) een achteruitgang voor de mensen met een uitkering. En wat doen de bonden voor het inkomen van mensen met een uitkering? Nul, nul. Als het een landelijke staking was voor een beter leven voor iedere burger dan past het wel bij “algemeen”.
  Ik denk er hard over om nu toch maar mijn lidmaatschap van de bondgenoten op te zeggen.
  Ik vind hier niets algemeens aan.

  Reactie door Gandalf — maandag 15 augustus 2005 @ 13.24 uur

 5. Er is ook nog zoiets solidariteit met zijn allen een prachtig feest beleven inplaats van deze knoeiboel te veroorzaken.Cohen kan blijkbaar wel Ajax verbieden, dit durft hij zeker niet.En dat dit nog goedgepraat word onder het mom van solidair zijn. Baaaah.Dit is inderdaad mijn 2e reactie maar ik word hier pisnijdig van.

  Reactie door algra. — maandag 15 augustus 2005 @ 13.35 uur

 6. Algra, niet zo boos worden…
  Nou ja, misschien op degenen die deze mensen een fatoenlijke beloning en arbeidsomstandigheden misgunnen.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 15 augustus 2005 @ 13.48 uur

 7. Ik denk dat de mensen die hier schande over spreken niet zo goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in onze maatschappij.Feit is, dat de gemiddelde loonstijging niet boven de inflatie uitkwam. Dus minder te besteden.Logisch, dat in de CAO onderhandelingen dit wordt geprobeerd te corrigeren.
  Dat er “slachtoffers” zijn gedurende akties van de bond, is een niet te vemijden konsekwentie.
  Omdat er een “prestige” projekt nu het “slachtoffer” blijkt te zijn, moeten wij arbeiders dan daar rekening mee houden?
  Ik stel voor, om de deze regering omver te werpen met een FLUWELEN REVOLUTIE. De chauvinistische kleur hebben we al mee.

  ps. dat de vakbond niets voor uitkeringsgerechtigden doen, is een blijk van onwetendheid.

  Reactie door c.reerink — maandag 15 augustus 2005 @ 13.50 uur

 8. Ik vind het echt getuigen van een compleet gebrek aan inlevingsvermogen en een totaal in zichzelf gekeerde bond om juist tijdens SAIl te staken. Voorbereidingen van maanden. Voor het grootst gedeelte vrijwilligerswerk. Een feest, Amsterdam op de kaart zetten. Dat trekt toeristen en daarmee kan het geld worden verdiend om bijvoorbeeld de salarissen te betalen van de reiniging.
  Wat een totale oogklepperij deze staking.
  Veiligheid gegarandeerd. Ook zo’n loze kreet. Opletten op verdachte pakketjes zoals in andere wereldsteden de gewoonte is, wordt zowel een erg aparte bezigheid.
  Ik ben vroeger lid geweest van de bond, maar heb jaren geleden mijn lidmaatschap opgezet omdat het vooral mannetjes eigen belang was. Toch ben ik nog steeds een beetje teleurgesteld dat mijn negatieve beeldvorming steeds weer wordt bevestigd.

  Petra

  Reactie door Petra Bijsterbosch — maandag 15 augustus 2005 @ 15.17 uur

 9. Jammer dat een hoop mensen uit het oog verliezen waar het eigenlijk om gaat. Ikke ikke en de rest kan stikken, ook hier in de comments. Als men oog had gehad voor de alleszins redelijke eisen bij de reinigingsmedewerkers, de brandweer en jazeker….straks ook de politie, dan was een staking helemaal niet nodig geweest!! Ga zelf eens een week achter de vuilniswagen lopen….en kom dan nog eens met commentaar. Mijn steun hebben ze!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 15 augustus 2005 @ 15.29 uur

 10. dat ikke en de rest kan stikken is volgens mij nu juist precies het motto van de stakers. een staking bij een reinigingsdienst levert altijd al erg veel overlast op. waarom moet het dan precies tijdens een evenement dat veel mensen naar de stad trekt? hun eisen kunnen redelijk zijn, maar hun actiemiddel is absoluut buiten proporties.

  Reactie door muse — maandag 15 augustus 2005 @ 15.36 uur

 11. Jan, Opa-Buiswater: waarom *nu* en in Amsterdam staken? Waarom niet in Rotterdam ofzo? Of een week later?

  En Gandalf heeft natuurlijk ook gelijk: als de salarissen van de gemeenteambtenaren stijgen, moeten ook de gemeentelijke belastingen en heffingen omhoog. Het geld moet tenslotte ergens vandaan komen. En dan klaagt iedereen weer dat de gemeenten telkens de belastingen verhogen…

  Reactie door Rijk — maandag 15 augustus 2005 @ 15.42 uur

 12. Hieperepiep hoera. Ik ben het helemaal met Arno eens. Ik vindt het zelfs een perfecte timing, is goed over nagedacht. Er wordt al genoeg met de gewone werknemer rondgesold en uitgebuit door de meneertjes, als ze dit niet doordrukken worden ze nooit meer serieus genomen. Het is altijd al zo geweest dat de goeden het met de kwaden moeten ontgelden. Maar het zal natuurlijk de meneertjes niet zijn die weer te krenterig zijn om de gewone man ook nog wat te gunnen. Als meneer niet zo krenterig zou zijn en eens met een acceptable Cao te komen dat was deze staking zo ten einde, maar meneer kiest hier dus zelf ook voor om de hand op de knip te houden en dus voor deze ruimschoots aangekondigde staking. Als meneer de werknemers niet serieus neemt is dat zijn probleem. Ik vind dat je gewoon het recht hebt op een acceptable salaris en daar voor op mag komen. Het tijdstip speelt geen rol in deze, maar het is natuurlijk logisch dat je een tijdstip uitkiest wat de meeste impact teweeg brengt. Meneer heeft altijd zelf de keuze om zijn zakken te vullen. Bij de gewone arbeider ligt het even wat moeilijker, want die is afhankelijk van de gunsten van meneer en zijn goede humeur of stemming. Ik wou dat de meneertjes e’s een keer een kwart zo hard en streng waren voor hunzelf als dat ze voor ons zijn. Iedere keer als er voor de gewone arbeider een paar rotcenten bij moeten dan gaan we enorm dwarsliggen en behoorlijk moeilijk doen. De gore klerelijers, voor zichzelf is het altijd in no time geregeld. Ze gunnen de gewone man het licht in de ogen niet meer.
  Ik zeg maar één ding: doorgaan, doorgaan, doorgaan. En de meneertjes?. Fuck them, fuck them all. Fight for your Right.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — maandag 15 augustus 2005 @ 15.57 uur

 13. Goeie actie!

  Misschien is de tijd voorbij dat men ongestraft onrecht zo kan laten zoals het is.

  Actie!!

  Reactie door E.Krul — maandag 15 augustus 2005 @ 16.07 uur

 14. Heb ooit als uitzendbaan bij de vuilnisophaaldienst gewerkt. Was toen ook een staking. 2 dagen later moest al dat werk gewoon ingehaald worden…….

  Overigens wel leuk op tv, werden touristen geinterviewd.
  2 koppels, uit new york en engeland, die zeiden: “oh? het valt best mee, bij ons is het standaard al erger dan hier en nu”

  En dat is een teken lijkt me dat ze doorgaans goed werk doen.

  Reactie door Barend — maandag 15 augustus 2005 @ 16.18 uur

 15. sail is een uitermate geschikt evenement om de rst van europa te laten dat het hier ook een kolere zooi is .goeie getimde actie .al zal ,onze ,?? media er wel weer anders over berichten .ik sta er in iedergeval 100%achter.klasse.

  Reactie door texas henkie — maandag 15 augustus 2005 @ 16.28 uur

 16. Toch vind ook ik het jammer dat het nu net tijdens SAIL gebeurt.

  Reactie door Mary — maandag 15 augustus 2005 @ 16.28 uur

 17. Beste Jan, de aanhef geen solidariteit zonder (slacht) offers, doet mij denken aan Madrid,Londen en New York, daar wordt ik inderdaad een beetje verdrietig van. Weer zijn goedwillende onschuldige mensen hierhet SLACHTOFFER van, en niet de mensen waar jullie wat tegen hebben,Dit is weer de weg van de minste weerstand, ik had jouw wat meer normbesef toegedacht

  Reactie door albert — maandag 15 augustus 2005 @ 16.34 uur

 18. Het is te gek voor woorden dat de SP deze actie steunt. Het toont aan dat de SP zelf geen enkel respect toont. Mijn inkomen is er nog nooit op vooruit gegaan ondanks alle acties. Maar zelfverrijking is niemand vreemd. Maar de slogun van het Vlaams Blok geldt zeker ook voor de Bonden: eigen volk eerst. En de rest kan het heen en weer krrijgen. Logisch dat veel jongeren zich afkeren van de bonden.

  Reactie door jojo — maandag 15 augustus 2005 @ 16.39 uur

 19. De actie an sich is begrijpelijk. Maar het is wel verschrikkelijk jammer dat zo het werk van heel veel mensen het slachtoffer word van deze actie. Ook heb ik de indruk dat je vooral de Amsterdamse burgers, de toeristen en andere passanten met deze actie treft en niet zozeer degenen die je zou willen treffen.

  Goed, degenen die je zou willen treffen zullen het niet prettig vinden, maar vergeet niet dat je nu duizenden burgers en toeristen treft.

  Dus wat mij betreft slaat men hier de plank flink mis.

  Reactie door Fjodor — maandag 15 augustus 2005 @ 16.53 uur

 20. Het beroep van vuilnisman is een van de zwaarst lichamelijke beroepen die je maar kunt bedenken, die jongens mogen best een beter C.A.O. krijgen, nu dat dit tijdens sail gebeurd oke.. misschien minder prettig, maar neem je eigen tasje mee waarin je je eigen afval meeneemt weer naar huis en zet het buiten zodra de staking weer voorbij is. Misschien een ideetje om erge stadsvervuiling binnen de perken te houden?

  Reactie door pien — maandag 15 augustus 2005 @ 16.55 uur

 21. Is het niet een idee om de staking anders vlak na Sail te doen? Nadat het evenement is afgelopen en de toeristen zijn vertrokken liggen er vast bendes rotzooi. Laat die gewoon eens een poosje liggen.

  Reactie door Fjodor — maandag 15 augustus 2005 @ 17.00 uur

 22. @20 pien dat wAs het, althans ik spreek dan over amsterdam noord, waar ik het 3 maanden als uitzendwerk deed.
  Tegenwoordig hangt men containers in de kraan and thats it. Wat dat betreft is het werk verbeterd, slijtagetechnisch en ergonomisch bezien.

  Overigens zijn het net terroristen :-) ze doen het als de kwestie het meest in de kijker loopt :)

  Enne, WIE vervuilen er met sail? Juist al die klagende mensen.
  Jammer, want dat zijn tevens collegae van die vuilophalers, als mens en anderszins…

  Reactie door Barend — maandag 15 augustus 2005 @ 17.00 uur

 23. Nog even dit, waarom gaan jullie niet met z’n alle in de voortuin van cohen zitten, dan zijn jullie pas dapper,slappe hap

  Reactie door albert — maandag 15 augustus 2005 @ 17.07 uur

 24. Staken is zooo eighties en zo triest. Heo was het ook al weer : als u het wil legt u het ganse raderwerk stil ? Verknal de sail maar lekker jongens ! Als je maar je gelijk krijgt.

  Reactie door Don — maandag 15 augustus 2005 @ 17.17 uur

 25. @17-jojo.
  Citaat: Het is te gek voor woorden dat de Sp deze actie steunt?. En de Sp toont zelf geen enkel respect?. Eigen volk eerst?. Waar vallen de meneertjes volgens jou dan onder, aliens?. Het geeft aan dat je zelf weinig van respect af weet.Oh is ook zo, de gewone arbeider verdient ook geen respect voor het ruimschoots vullen van meneer z’n portomonee. Nee, van de gewone arbeider wordt verwacht dat hij zwijgend en ja knikkend naar zijn werk gaat, en afwacht wanneer meneer hem zijn afgekolfde botten toesmijt. Nee, de gewone arbeider vreet nooit wat uit op z’n werk volgens meneer. Ik weet natuurlijk niet wat jouw vader doet, maar ik heb zo een vaag vermoeden dat hij geen puttjesschepper is. Ja, dan ga je zo’n actie natuurlijk altijd afzeiken. Mischien moet pa ook wel in deze een paar rotcenten schuiven. Ik ben teminste blij dat de Sp zich teminste hard maakt tegen het walgelijke uitknijpen van de gewone arbeider, van meneer hoef je het teminste niet verwachten. En wat dat zelfverrijking betreft, dus de gewone arbeider hoeft er volgens jou nooit wat bij te hebben ondanks de alsmaar stijgende lasten, en meneer natuurlijk wel. Als je toch iemand wil afzeiken, doe het dan bij de grootste zakkenvullers en hebzuchtigen en de grootverdieners en niet bij de mensen die al amper in deze tijden het hoofd boven water kunnen houden. Als je de meneertjes, cq de sterksten aanpakt dan krijg je mijn respect. Maar zeker niet als je het van de zwaksten moet hebben omdat die een gemakkelijke prooi vormen. En als jouw inkomen er nog nooit op vooruit gegaan is door jouw alle gevoerde acties, dan heb je het niet goed gedaan. Ben benieuwd hoe dat er uit gezien moet hebben, aangezien dat je nu ook de zwaksten pakt. Zal meneer echt van onder de indruk zijn geweest van die éne keer boe’h roepen. Ik vindt het persoonlijk altijd raar dat zich zoveel volksgenoten zich tegen hun eigen mensen keren.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — maandag 15 augustus 2005 @ 17.22 uur

 26. Alle lof voor de stakers en de bonden.
  Ruim van te voren is reeds aan de gemeente aangegeven dat deze actie gevoerd zou worden als er niet -eindelijk- eens enige vooruitgang zou worden geboekt in de onderhandelingen rond de CAO maar bovenal m.b.t. afschaffing van de FLO.
  De gemeente heeft niet willen luisteren, niet de moeite genomen om tot een resultaat te komen, dus is het logisch dat de actie dan nu ook wordt uitgevoerd.

  Dat Sail getroffen wordt? Flauwekul, daar moeten ze zelf de rotzooi opruimen zoals bij elk groot evenement. Maar in de binnenstad zal enige pijn geleden moeten worden. Helaas waarschijnlijk niet meer dan de binnenstad want het overgrote deel van Amsterdam maakt gebruik van ondergrondse vuilcontainers en het duurt even voor die vol zijn. Of er dan geen afval op straat komt te liggen? Tuurlijk wel, anders hadden de straatvegers, grofvuilophalers en bovenal de reinigingspolitie niets de doen. Er zijn tenslotte altijd mensen die hun rotzooi het hele jaar door ‘beschikbaar stellen voor actie’….

  Reactie door Guido — maandag 15 augustus 2005 @ 17.24 uur

 27. Ach, ach: kom niet aan mijn SAIL-pretje…
  En dan de slachtoffers van de aanslagen in Londen vergelijken met ‘de slachtoffers’ van deze actie, de bezoekers van SAIL…

  Wat een flauwekul van de flinkerds die kritiek hebben op mensen die actie voeren voor een betere CAO. Natuurlijk voert men actie, natuurlijk gaat men de strijd aan. Laat de werkgevers maar over de brug komen!

  En, oh ja, stakingen zijn niet ‘the eighties’. Ze zijn het onderdeel van onze geschiedenis waaraan wij onze sociale voorzieningen te danken hebben.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 15 augustus 2005 @ 17.24 uur

 28. 27@ Jan
  War heb je dat mooi gezegd! ‘Het onderdeel waar we de geschiedenis van de sociale voorzieningen aan te danken hebben.’ Na de muziekrevivel. Nu nog de revievel van een (mini)wedergeboorte om ons in dit land van de sociale ondergang te redden.

  Reactie door Alex — maandag 15 augustus 2005 @ 17.42 uur

 29. Daarvoor mag er best wat vullis voor op de Sail blijven liggen. Kijk maar omhoog naar de zeilen in de mast en waarvandaan de wind gaat waaien. Dat is voor de toekomst belangrijk.

  Reactie door Alex — maandag 15 augustus 2005 @ 17.46 uur

 30. Van het nieuws: de reiniging gaat 1x per dag schoonmaken in het centrumgebied.
  Normaal gebeurt dat twee keer per dag. Ook het Oosterdokseiland, dat tegen het Sail-terrein aanligt, wordt schoongemaakt. De vakbonden FNV Abvakabo en CNV hebben die afspraak gemaakt met de gemeente Amsterdam in het kader van de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. De bonden gaan ervan uit dat met deze afspraken een kort geding van de baan is. De gemeente Amsterdam ziet na deze afspraken voorlopig af van het inhuren van een particulier reinigingsbedrijf, aldus Abvakabo FNV maandag.

  Heel goed, dan erken je dat je buitenproportioneel bezig bent. Volgens een enquete van AT5 stond 80% van de Amsterdammers negatief tegenover deze staking en steunde men Job Cohen om particuliere diensten in te huren. De mensen melden zich aan om eventueel voor niets die dag dienst te doen.
  Jammer dat de SP als een blindganger achter de stakingen aangaat. Trouwens Jan Marijnissen, de sociale voorzieningen zijn momenteel op het niveau van 1967. Nadat de zelfverrijkers van de generaties hiervoor zichzelf goed hebben bediend, is er voor jongeren niet veel meer over.

  Reactie door Petra — maandag 15 augustus 2005 @ 18.06 uur

 31. Persoonlijk heb ik wat moeite met de brandweermannen die met 55 eruit willen. Weet niet of dat nog steeds hun inzet is, misschien kan iemand daar iets meer over vertellen. Er zijn vele beroepen die een enorme inpact hebben op je leven, bijvoorbeeld EHBO, verpleegkundige, stratemakers die jaren op hun kieeen liggen etc. Ik begrijp dat ze het recht wat ze in goede tijden hebben weten te verwerven, graag willen houden maar ik heb er niet zoveel feeling mee. Ze zitten toch echt ook heel veel binnen als het even niet spannend is en dat kun je van vele andere beroepen weer niet zeggen. Zoe ze eigenlijk veel sympathieker vinden als ze daar nu eens twee jaar bij op deden bijvoorbeeld.

  Reactie door Ninka — maandag 15 augustus 2005 @ 18.17 uur

 32. Solidariteit, strijd, offers ik heb deze woorden de laaatste tijd heel veel gehoord.Er komt zelden iets goeds uit voort.Als ik de reacties lees van de mensen die voor de staking zijn proef ik bij velen een soort afgunst en jalouzie voor degene die meer verdienen.En dan uw bemerking Sail pretje? De opmerking pretje getuigd van geen niveau en is bepaald een understatement van dit gebeuren.Voor de goede orde, ik ben niet boos maar verbijsterd over zoveel simplistisch denken.

  Reactie door algra — maandag 15 augustus 2005 @ 18.19 uur

 33. hebben de tegenstemmers een hete aardappel in hun str#t.
  je mag staken, maar er mag niemand last van hebben,ha ha,echt niet..
  dus staken,

  Reactie door bert — maandag 15 augustus 2005 @ 18.51 uur

 34. @32 algra
  Voor het zelfde laken en pak heb ik nog nooit iets goed zien voortkomen uit het gebrek aan solidariteit van veelverdieners. Sterker nog, veelverdieners kunnen dat juist bij de gratie van het gebrek aan welke solidariteit dan ook. Maar dat is (nog) geen brevet van vermogen. Voor de goede orde: Ik ben niet verbijsterd en ook niet boos over de eenvoud van het simplisme van je denken.

  Reactie door Alex — maandag 15 augustus 2005 @ 18.55 uur

 35. #29

  Reactie door sociaal — maandag 15 augustus 2005 @ 19.01 uur

 36. Als ik de reacties lees van de mensen die tegen deze staking zijn dan proef ik hollandse krenterigheid en dat heeft niets met rijst te maken. Deze mensen die met hand en tand de kloof tussen de rijke mensen en de armsten van dit land verdedigen. Bang dat de gewone arbeider een beetje in de buurt komt en dat de rijkdom van meneer niet gelijk in het oog springt ten opzichte van de gewone arbeider. Hoezo afgunst, nee hoor zolang arm maar arm blijft, en rijker steeds rijker wordt gemaakt. Als iemand van afgunst beticht dient te worden dan is het wel de welgestelderen in dit land met als motto, hou jij ze arm, dan hou ik ze dom. En wat ik de laaste jaren een beetje teveel heb gehoord, dat zijn de enorme buitenproporionele bedragen die meneer zich in de zakken heeft gepropt. Maar ja, als de ene meneertje er wat bij krijgt kan de andere natuurlijk niet achterblijven, over afgunst gesproken. Nog één ding, het woord verdienen kun je dubbelzinnig opvatten. De meeste meneertje verdienen niet zo’n asociaal hoog salaris, maar eigenen het zich wel gewoon toe. En die het wel echt verdienen, die krijgen het niet omdat de gene die zich het zichzelf toeeigend het ze niet gunt.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — maandag 15 augustus 2005 @ 19.04 uur

 37. #29
  Ik heb er geen moeite mee als brandweermannen met 55 uit ACTIEVE dienst gaan. Maar ze kunnen gewoon verder gaan met hun werk, opleiding, onderhoud aan materieel, voorlichting enz. tot hun 65e.
  Want laten we wel wezen, de fysieke eisen zijn natuurlijk hoog.
  Dit geldt ook voor ambulance-personeel, uit actieve dienst maar dan admistratief of onderhoud enz enz.
  Voor de stakers in Amsterdam, tja dit is natuurlijk wel een vorm van chantage, van hun kant goed bekeken.
  En waarom die puinveroorzakers in Den Haag wel 30 % erbij en wij niet ???

  Reactie door sociaal — maandag 15 augustus 2005 @ 19.09 uur

 38. @37 JUIST!

  Reactie door Johan Smeets — maandag 15 augustus 2005 @ 19.50 uur

 39. Er wordt nu blijkbaar gesteld dat we met zijn allen schouder aan schouder op de bbarricaden moeten gaan staan om wat ooit bereikt is te behouden.

  helaas gaat het hier om wat vroeger als standaard werd beschouwd. Echter, in plaats van om ieder afzonderlijk te bekijken wordt men nu collectief met pensioen gestuurd. terwijl tegelijkertijd ook een hoop ervaring met het badwater wordt weggespoeld. En daarmee ook in het geval van de brandweer een stukje veiligheid.

  Blijkbaar hebben de bonden daar geen oog voor en roepen ze maar meteen om het hardst dat het zul zwaar werk is. Daarentegen kost het ook klauwen met geld dus wat is er mis om mensen een jaar of 2 a 3 door te laten werken, maar dan in een andere functie? Niets lijkt mij. En bovendien iis het nog goedkoop ook nog.

  Dat men mij bekritiseerd om de term eigen volk eerst valt wat over te zeggen, maar we moeten nu niet meteen gaan doen alsof het niet waar is. Ik betwijfel ten sterkste of de leden echt weten waar ze voor staken. vaak is het niet zo en ik denk dat het in dit geval ook weer zo zal zijn.

  In mijn geval ben ik altijd in de zeik genomen door alle winsten die men denkt te hebben bereikt. Er worrdt altijd gesproken over bijvoorbeeld collectieve loonsverhoging. Dat betekent eenvoudigweg dat mijn hoogste baas er dus ook een x-procent bij krijgt en dus is er weer een grotere kloof tussen ons beider inkomen. Maar ook de controle over de pensioenfondsen worden onder andere door de bonden gedaan. Het is nu wel gebleken dat die controle dus waardeloos is en dat daarmee gepaard gaande de premies fors omhoog gingen.

  Tot slot zijn de bonden ook nnog eens een onderneming en dat betekent dat er winst gemaakt moet worden en dat kan alleen als er zaken worden ondernomen die publiciteit opleveren en dus later geld. Daar waar de mensen de steun van de bonden het hardst nodig hebben maar waar echter geen eer aan valt te behalen doen ze echter niets. Zo een geval bleek eens in de Amsterdamse haven het geval te zijn toen er ondanks een akkoord mensen werden ontslagen. Mede dankzij dat akkoord, maar zo zullen er vast meer voorbeelden zijn.

  Dus het sociale van de bonden is alleen maar van pas in een win-winsituatie terwijl werknemers meer steun nodig hebben als het er echt op aan komt en dat is helaas vaak niet het geval.

  Reactie door jojo — maandag 15 augustus 2005 @ 19.53 uur

 40. Staken is altijd een paardemiddel, maar in feite zo’n beetje het enige echte machtsmiddel waarover werknemers beschikken. Mensen die zich ergeren aan stakers of bonden kunnen zich misschien ook eens afvragen of het normaal is dat de werknemers die onder een CAO vallen jaar in jaar uit door werkgevers onder de nullijn worden gezet. ‘k Hoop dat die schoonmakers een trend zetten. De beuk erin.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 15 augustus 2005 @ 20.17 uur

 41. 40@
  het is geen paardemiddel het isde klassen strijd middel voordat jij beseft het anders kan…
  Zo na dit paardemiddel ,revolutie en zelf besturing via Direct Democratie

  Reactie door Patrice — maandag 15 augustus 2005 @ 20.28 uur

 42. algra(32)ik ben niet jaloers op mensen die meer verdienen dan ik .maar ik laat me niet onderdrukken door niets presterende graaiers,bestuurders,en managers, als de top incl ons kabinet (30%)zichzelf op een onbschofte manier verrijkt .en daarbij een arrogante minachtende houding aanneemt (ooit die lachende smoel van zalm gezien .of vertel mij eens wat z,on bep bakker (d66) presteerd ?)dan is het terecht dat de inwoners in opstand komen .dus laten liggen die zooi tijdens sail .en als alle zeurders een vuilniszakkie mee naar huis nemen is het ook opgeruimd .grootste voordeel van deze aktie is ,dat er nu minder gezeurd word over het terrorisme(lees bangmakerij)al hebben ze wel slimme????? camaras.angst is handel .

  Reactie door texas henkie — maandag 15 augustus 2005 @ 20.34 uur

 43. 7@c.reerink.Ik ben ontwetend en wil graag
  het volgende weten: wat heeft de vakbond
  voor uitkeringsgerechtigden, in concreto
  voor bijstandsvrouwen gedaan?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Reactie door magdalena — maandag 15 augustus 2005 @ 20.48 uur

 44. 42@ jij verget alle jaren van democratish illusie,hersenspoel,Hmmmmmmm ik ben met je eens,texas henkie “angst is handel”
  Marx had het voorspeeld

  Reactie door Patrice — maandag 15 augustus 2005 @ 20.55 uur

 45. Toch blijf ik er bij dat het van de politiek uit dient te worden gekeerd, dat tij.
  Iedereen meer loon geven maakt de AIQ nOg hoger en dus alles duurder.

  Beter lijkt mij een prijspeil dat ‘fair’ is en waarbij men als ondernemer ook verdiend naar werk en ‘grootte’ maar zonder over-over-over-over-over-winsten die bijna nutteloos te noemen zijn.

  M.a.w. de euro moet in NL weer meer waard worden, en de top inkomens en winsten die niet reeel zijn mogen een heel eind omlaag, idem voor zaken als de huren van reeds afbetaalde woningen, waarvan nu enkelen geld scheppend rijk worden. Huurverhoging? 0% is al te veel en zo.

  Zelfs de ondernemers worden wakker, althans enkele die ik ken dan.
  Je kan je euro maar 1 keer uitgeven en dat is bij A of B. Het alfabet krijgt al rap minder letters zo snappen degenen zonder 5 miljoen op de bank of 50+ werknemers.

  Wat de SP nog ‘moet inzien’ is dat in Landsmeer de 50 leden wel komen, en dat er al een aantal wegliepen nog voor e.e.a. kon starten vanwege, zeg maar obstakels.
  Volgens de regels en statuten kan dat ook, middels de partijraad.
  Zelfs al loopt e.e.a. helemaal spaak, dan nog is er weinig aan de hand: 12000 inwoners….
  Vooralsnog is van de 21 leden iedereen al wel eens op een vergadering of actie geweest, lobbyt bij de club en school enz.
  Een 3e maal ‘we doen niet mee’ verkopen kan gewoon niet.

  Alleen, wij kunnen niet staken….
  Aktie!

  Reactie door Barend — dinsdag 16 augustus 2005 @ 0.00 uur

 46. jojo,”Zo een geval bleek eens in de Amsterdamse haven het geval te zijn toen er ondanks een akkoord mensen werden ontslagen. Mede dankzij dat akkoord, maar zo zullen er vast meer voorbeelden zijn.”
  Ik werk al een tijd in de haven, maar wanneer/welk voorbeeld bedoel je?

  Beste Magdalena, informeer eens bij de UGO. Dat is de afdeling van het FNV voor uitkeringsgerechtigden. Ik kan jouw niet exact vertellen wat er gedaan is voor bijstandsvrouwen. Ik reageerde op Gandalf, die schreef dat de bond nul komma nul deed/doet voor uitkeringstrekkers.

  Reactie door c.reerink — dinsdag 16 augustus 2005 @ 0.03 uur

 47. Er moet veel meer gestaakt worden om zaken voor elkaar te kunnen krijgen, Dat de staking van de vuilophalers met SAIL plaats vindt,is prima,dan zien miljoenen nederlanders en buitenlanders eens wat voor puinhoop het is in ons land door de starheid van onze bestuurders.

  Reactie door JE. Mulder — dinsdag 16 augustus 2005 @ 4.21 uur

 48. Kunnen ze in Den Haag niet wat vuiligheid verwijderen :)

  Reactie door Kees — dinsdag 16 augustus 2005 @ 7.37 uur

 49. Ik blijf erbij dat de bonden niets doen voor het inkomen van uitkeringsgerechtenden. Als lid maak je wel gebruik van alle faciliteiten die de bond biedt, maar onderhandelingen over het inkomen zijn er bij mijn weten niet.
  Ik heb in een ver verleden op dit log al eens een opmerking gemaakt over stakingen. Ik ben niet tegen staken. Het is een legitiem machtsmiddel. Maar ik vraag mij altijd af: hoe slecht verdienen ze dan? Noem eens getallen. Je ziet nooit een staker met een bord waarop staat hoeveel hij verdient en hoeveel hij zou willen verdienen. Ook vind ik het fout om een percentagegewijze verhoging te eisen. Zoals bekend gaat daardoor het hoogste inkomen er het meest op vooruit.
  Er schreef iemand : vuilnisman is een zwaar beroep. Ik denk dat het wel meevalt. Hier in Groningen zijn in heel veel woonwijken al ondergrondse containers geplaatst en die worden door één man met vrachtwagen geleegd. Staatvegers zitten in van die kleine veegwagentjes met radio. Op sommige plaatsen worden inderdaad nog vuilniszakken opgehaald, dat doen ze in een moordend tempo zodat er ‘smiddags ge relaxed kan worden. Tafeltennissen of biljarten.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 16 augustus 2005 @ 7.54 uur

 50. Inderdaad een percentuele verhoging is het meest gunstig voor de hogere inkomens. We zouden naar een systeem moeten van verhoging met een vast bedrag.

  Reactie door Joop — dinsdag 16 augustus 2005 @ 10.36 uur

 51. Een van de neven effecten van de staking;
  Op de voor pagina van de Telegraaf staat een foto van mensen die tussen het vuil op de markt op zoek zijn naar nog bruikbare dingen. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe ‘goed’het gaat met nederland. Normaal zagen we dit soort foto’s vanuit derde wereldlanden…
  Ik vind het niet raar dat ze zijn gaan staken. Bijna iedereen heeft het moeilijk. Ik vind het wel jammer dat er niet nog veel meer mensen staken. Sail of geen sail, we hoeven voor de toeristen niet net tedoen of het allemaal zo goed gaat hier in nederland.
  Aan de stakers; Geweldig! Mijn steun hebben jullie!

  Reactie door ingrid — dinsdag 16 augustus 2005 @ 11.11 uur

 52. Het is wel typisch dat ze weer gaan staken. Zo proberen ze weer een mooi feest waar jaren naar toe is gewerkt te verknallen. En heel veel mensen hebben de afgelopen jaren geen salarisverhoging gehad, alleen zij kunnen anderen niet zo onder druk zetten.

  Reactie door Robert — dinsdag 16 augustus 2005 @ 12.40 uur

 53. Hoe vervelend voor de mensen ook, ik wil toch de stakers steunen. Maar het is aan de VNG om te reageren en nu wordt Amsterdam de dupe. Strakjes Rotterdam. Dat vind ik wel jammer. Ik ben er echter klaar voor. Ik weet hoe ik met afval moet omgaan, zodat ik minder bergruimte nodig heb in de afvalzakken en er langer mee kan doen, zonder dat het gaat stinken. Kost wat extra moeite en werk, maar is voor het overgrote deel van de mensen te doen. Alleen luiers zijn vervelend. In dat geval: ga eens over op ouderwetse, katoenen luiers die je kunt wassen! Scheelt ZAKKENVOL… geld en afval.

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 16 augustus 2005 @ 14.58 uur

 54. De bonden denken echt wel mee…
  (van http://www.amsterdam.nl)

  De gemeente Amsterdam en de bonden hebben samen besloten dat er vanaf dinsdag 16 augustus dagelijks vuil wordt opgehaald op de ‘Rode Loper’: het winkelgebied in het centrum.
  Daarnaast worden eenmaal per dag de afvalbakken op de ‘Rode Loper’ geleegd.

  Al eerder waren met de vakbonden afspraken gemaakt over het SAIL-terrein en het bedrijfsafval van contractanten.

  Geen inhuur particulier reinigingsbedrijf
  Burgemeester Cohen: “Er mag gestaakt worden, maar ik ben blij dat wij samen met het stadsdeel Centrum én de vakbonden deze afspraken hebben kunnen maken.” Met deze afspraken ziet de gemeente af van de inhuur van een particulier reinigingsbedrijf.

  Reactie door Marion — dinsdag 16 augustus 2005 @ 15.08 uur

 55. De Gemeente Amsterdam heeft ons brave burgers opgeroepen
  hen te helpen de staking van de vuilnislieden te breken door onze vuilsniszak stinkend en wel binnen te houden. Dit om het imago van Amsterdam pretstad niet aan te tasten zeker niet tijdens de horeca manifestatie Sail Amsterdam.

  Vuilnislieden verdienen onze achting
  Vuilnislieden verdienen altijd te weinig
  dus: KWAK DIE ZAK!
  voor je eigen en hun gemak
  http://imaginarymuseum.org/LimpingMessenger/Kwak1.html

  Reactie door Sonja — dinsdag 16 augustus 2005 @ 20.05 uur

 56. Deze amsterdammer is solidair, voor zulk werk verdien je veel meer

  Reactie door Premiebetaler — dinsdag 16 augustus 2005 @ 20.37 uur

 57. Quote Jan M. : “Laat de werkgevers maar over de brug komen”

  En wie zijn dan wel die werkgevers..?
  De overheid toch..?
  En wat was dat ook al weer…?

  Oh ja…dat zijn wij belastingbetalers met zijn allen…

  Bedankt Jan!

  Privatiseren die stadsreiniging. Openbare aanbesteding van het reinigingswerk.
  Is dit soort geneuzel zo afgelopen.

  Reactie door Charles — dinsdag 16 augustus 2005 @ 20.38 uur

 58. Hahaha….. Wat is vuilnisman toch een belangrijk beroep!!!

  Reactie door hoekandat — dinsdag 16 augustus 2005 @ 21.20 uur

 59. Met je eens, hoekandat.
  Veels te belangrijk om door ambtenaren te laten doen.

  Reactie door Charles — dinsdag 16 augustus 2005 @ 21.45 uur

 60. Prachtige timing van de reinigingsdienst!Stakingsacties hebben het meeste effect als ze hard aankomen…

  Opvallend hoe veel mensen hier herhaaldelijk het stakingsrecht bekritiseren. Hebben jullie enig idee hoe jullie fijne leventje eruit zou zien als er nooit vakbonden of stakingen zouden zijn geweest?

  Reactie door Jeroen — woensdag 17 augustus 2005 @ 4.05 uur

 61. @53 Gezien de huidige energieprijzen is het wassen van een flinke partij katoenen luiers ook niet goedkoop. Of gewoon weer zoals in de tijd van Ot en Sien de was doen in een teil met zo’n wasbord? Nee dank U.

  Hier en daar gaan er toch weer stemmen op om de stadsreiniging te privatiseren. Leren jullie het dan nooit!!

  Goede morgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 17 augustus 2005 @ 6.57 uur

 62. > Stakingsacties hebben het meeste effect > als ze hard aankomen…

  Ja, maar bij wie komen ze het hardst aan? Bij de werkgever van die vuilnismannen of bij de inwoners van Amsterdam, bedrijven, toeristen en andere passanten?

  Reactie door Fjodor — woensdag 17 augustus 2005 @ 8.42 uur

 63. Wanneer een staking geen pijn doet heeft het ook geen zin om te staken, Fjodor.

  Reactie door Sonja — woensdag 17 augustus 2005 @ 9.31 uur

 64. Nee, maar je moet wel de juiste mensen raken en niet willekeurig in het rond slaan.

  Reactie door Fjodor — woensdag 17 augustus 2005 @ 12.48 uur

 65. @64 Frodo
  De konsekwentie van jouw opvatting is dus wel dat werknemers in de publieke sector niet kunnen staken. Inderdaad,solidariteit zonder offers is niet zo heel veel waard.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 17 augustus 2005 @ 14.11 uur

 66. @66 Zorro

  Tja, ik zie sowieso niet zoveel in staken bij de overheid. Bij een bedrijf betekent staken een grote postenkost die op de omzet en dus op de winst inwerkt. Maar de overheid heeft heel handige middelen om de kosten te betalen…. dus het lijkt me dat hogere ambtenaren en politici wat minder wakker liggen van stakers. En als de stakers langer blijven staken, dan huren ze wel ergens wat mensen in.

  Ik denk dat enkel een dreigende politieke afstraffing kan helpen om de politici de goede kant op te laten bewegen.

  Het enige wat politici interresseert is macht, om hun plannetjes te kunnen verwezenlijken. Dat zie je terug op alle niveau’s, lokaal, regionaal, landelijk en op nog hoger niveau. Zodra ze hun macht dreigen kwijt te raken, zullen ze inbinden. Het mooist zou het zijn als we ze naar huis zouden kunnen sturen, maar ja, zij zijn ook degenen die zulke regels en wetten opstellen.

  Reactie door Fjodor — woensdag 17 augustus 2005 @ 19.12 uur

 67. Staken in de publieke sector heeft zo zijn juridische problemen…Voor je het weet ben je strafbaar. Zo hoor ik vaak: waarom vervoer je mensen niet gratis bij een openbaar vervoer staking. Nou, dat mag dus niet. Je mag mensen niet gratis vervoeren want dat is dan ‘diefstal”. Je mag wel staken…Wel raar maar waar. Waarom gooien die mensen hun rotzooi trouwens niet gewoon in een afvalbak? Ook met demonstraties enz…

  Reactie door Kees — woensdag 17 augustus 2005 @ 20.51 uur

 68. Nee hoor, diefstal en oplichting is in Nederland helemaal niet stafbaar.kijk maar hoeveel mensen de afgelopen 10jaar onder toeziend oog van de regering zijn opgelicht door banken en verzekeringsmaatschappijen.

  Reactie door hoekandat — donderdag 18 augustus 2005 @ 22.14 uur

 69. Gewoon lekker 10 maanden staken per jaar en 2 maanden vakantie per jaar.

  25% loonsverhoging stoppen met werken op je 17e minmaal 6 uur pauze per dag en gratis koffie en als je geen zin heb lekker ziek melden

  stelletje luie flikkers

  Reactie door lekker — maandag 22 augustus 2005 @ 19.36 uur

 70. Toerisme is heel belangrijk voor de werkgelegenheid voor een stad als Amsterdam. Ook voor de reinigingsdienst.

  Tijdens een groot evenement moet de stad er dus mooi en schoon uit zien, zodat toeristen graag nog een keer terug willen komen. Niemand wil graag terug naar een smerige stad.

  Een bond (die juist voor meer werkgelegenheid is) die dat niet inziet kunnen ze beter bij het vuilnis zetten !!

  Reactie door peter — maandag 22 augustus 2005 @ 20.36 uur

 71. Alles goed en wel, maar wat is een fatsoenlijk salaris? Wat verdient een vuilnisophaler nu eigenlijk?

  Reactie door Gijs — dinsdag 23 augustus 2005 @ 9.57 uur

 72. Deze mensen blijven hun werk doen, maar de cao? Daar kunnen ze naar fluiten!
  Had je maar onbetrouwbaar en rijk moeten zijn dan krijg je wel alles voor elkaar!

  Reactie door cynthia — dinsdag 23 augustus 2005 @ 18.20 uur

 73. Bah, ik wordt er zo moe van..onrecht!

  Reactie door cynthia — dinsdag 23 augustus 2005 @ 18.21 uur