Werken in onzekerheid

Elke dag krijg ik tientallen mailtjes en brieven. De komende tijd kun je hier dagelijks voorbeelden van dergelijke brieven lezen. Ze vormen voor mij een belangrijke inspiratiebron naast alle gesprekken die ik door het hele land met mensen voer.
Laat ze ook jou inspireren…
30/09/05

Aan de heer J. Marijnissen SP

Ik schrijf U omdat ik weer te horen heb gekregen dat ik in december ontslagen kan worden, wat al de laatste twee jaar het geval is. Dit zwaard hangt al een tijd boven ons hoofd, de vraag is alleen wanneer hij valt.

Ik ben begonnen als BANENPOOLER toen werd ik een MELKETIER en WIW’er. Nu ben ik onder de noemer Wet Werk en Bijstand geschoven en bij de HAMELANDGROEP (Groenlo). Mijn werkgever is Stichting Werkprojecten in Gelderland. Zo ben ik al een goede vijftien jaar aan het werk en ben nooit (wat altijd beloofd is) doorgestroomd naar een vaste baan of een ID baan (die ook al op de wip zitten).

Ik zelf werk al acht jaar op een openbare basisschool in de gemeente Winterswijk als schoolmedewerkster en naar volle tevredenheid van beide partijen. De school heeft geen eigen budget om mensen in dienst te nemen, maar wij zijn voor scholen een belangrijke kracht geworden. We werken met veel plezier samen.
Hiervoor werkte ik in een bejaardentehuis waar ik vele belangrijke taken uitvoerde: runnen van het winkeltje, de menulijsten opnemen en de bestellingen van bewoners regelen. Ook in deze instelling was geen vaste aanstelling mogelijk.

Mijn inkomen is gedaald na de invoering van EURO en sinds drie jaar geen loonsverhoging te hebben gehad komt het water ons aan de lippen want alle vaste lasten stijgen. En met wat eraan komt… Zorgtoeslag misschien? We krijgen geen huursubsidie en voor een hypotheek in aanmerking komen is er niet bij, want men ziet mijn inkomen niet als een vast inkomen omdat het geen vaste baan is. De toekomst ziet er slecht uit voor mij en vele anderen. Ook kan ik pas sinds twee jaar pensioen opbouwen, eindelijk, maar ik ben wel dertien jaar kwijt!

Ik vind dat je zo niet met de mensen om kunt gaan die na zestien jaar werken in volle tevredenheid van beide partijen! We zullen toch weer bij de Sociale Dienst aan moeten gaan kloppen. Dan zal ik weer aan het werk (als dat er is) gezet worden via Wet Werk en Bijstand. Als de regering een keer woord houden en de gemeentes subsidie geven dan kan onze baan toch omgezet worden in een vaste betrekking bij onze werkgever! Ik zou graag zien dat U hier kamervragen over gaat stellen om de een kleine groep mensen die nog overgebleven zijn van het beleid van Melkert een beetje zekerheid te geven.
De heer B. Uffink, loco burgermeester van Winterswijk (Sociale Zaken, Onderwijs en Coordinatie) kent mij al zestien jaar en zegt niks voor mij te kunnen doen en legt de bal bij de regering. Er zijn mogelijkheden te over, zegt hij, maar het blijft hangen aan het budget die gemeenten krijgt om ons in vaste dienst te nemen.

In Nederland moet je wel eerst veel zakgeld en subsidie meenemen wil je aan het werk blijven, zo lijkt het wel. Anders heb je pech in deze maatschappij en geen baan meer.

Met vriendelijke groet,

Lita (bijna 50 jaar)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 06 oktober 2005 :: 10.10 uur

26 Comments

26 reacties

 1. “We krijgen geen huursubsidie en voor een hypotheek in aanmerking komen is er niet bij, want men ziet mijn inkomen niet als een vast inkomen omdat het geen vaste baan is. De toekomst ziet er slecht uit voor mij en vele anderen. Ook kan ik pas sinds twee jaar pensioen opbouwen, eindelijk, maar ik ben wel dertien jaar kwijt!”

  Mevrouw is het slachtoffer van een grote overheid (kenmerk van links) die kwistig met subsidies strooit (heeft zij middels belastingen OOK voor betaald) maar waar zijn nou net niet voor in aanmerking komt. De overhei discrimineert dus.

  Dus als ik het goed begrijp gaat Jan daar wat aan veranderen en is Jan dus voor een kleine teruggetrokken liberale overheid die ophoudt haar burgers te belasten (de totale lasten druk is 49% mensen!!!!!).

  Dat is namelijk waar deze mevrouw baat bij gehad zou hebben afgelopen 30 jaar. Dan had ze voor zichzelf kunnen werken en niet voor de subsidies en pensioenen van anderen. Ik laat TV zenders (Ned1,2,3) en toegangskaartjes voor musea die zij ook voor anderen heeft kopen betalen maar buiten beschouwing. He jan.

  Socialisme: het slechtse wat de mens nooit heeft kunnen overkomen. Fijn dat Jan daar een eind aan gaat maken.

  Succes jan.

  Reactie door McCarthy — donderdag 6 oktober 2005 @ 10.22 uur

 2. We zouden er eigenlijk gewoon een echt forum van moeten maken. :D

  Reactie door McCarthy — donderdag 6 oktober 2005 @ 10.29 uur

 3. @McCarthy
  Wat is nou precies het punt wat je wil maken?

  Reactie door Sjaak — donderdag 6 oktober 2005 @ 11.01 uur

 4. Mc Carty probeert de negatieve gevolgen van dit kabinet, koortsachtig weg te stoppen in zijn doorzichtige broekzakken.

  Helaas Mc Carty, heeft het hele land al kennis genomen van de gang van zaken, daar help geen krom praat meer tegen.

  Reactie door e.krul — donderdag 6 oktober 2005 @ 11.18 uur

 5. McCarthy doet zijn naam “eer” aan (zeer twijfelachtige eer) en hij gaat uit van vooronderstellingen. Da’s lekker makkelijk. Hoef je niet bij na te denken. Je roept lekker even iets en als je het mis hebt, soit, da’s jouw probleem niet. Die mentaliteit is door en door ROT!

  Lita is een van die vele tienduizenden mensen die al veel te lang in onzekerheid gehouden wordt en daar steeds meer hinder van ondervindt. Terecht ook. Ze signaleert hiermee gelijk dat die onzekerheid de toekomst wordt voor een paar miljoen mensen in ons land. Onzekerheid in inkomen en werk betekent inderdaad geen koophuis meer en dat in een tijd waarin men juist de mensen in de richting van het kopen van een woning duwt, met alle nare financiele gevolgen van dien! Ons “lichtend” voorbeeld was het Verenigd Koninkrijk waar precies hetzelfde gebeurde in de tijd van de IJzeren dame, Margareth Thatcher. De gevolgen voor de mensen met lage inkomens uit allerlei tijdelijk baantjes waren desastreus te noemen! Nu nog zijn ze daar bezig die gevolgen te repareren tegen ongeveer de dubbele kosten die ze anders hadden gemaakt als ze de mensen vast werk hadden gegeven en de keuze tussen huren en kopen. Kennelijk is leren van anderman’s ervaringen aan dovemansoren gezegd in dit land.
  Lita, ik zeg bijna Lieve Lita (;) – sorry!) goed dat je dit aankaart. Je legt hiermee de vinger op een hele erge zere plek!
  Jan, kaart dit inderdaad aan in de Kamer en leg de gevolgen ervan ook uit, alsjeblieft. Die zijn nl funest voor de mensen.

  Lita: heel veel sterkte en succes!! (Lydia = 56)

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 6 oktober 2005 @ 11.21 uur

 6. Waar het bedrijfsleven is gebonden aan strakke regels over proeftijd, dienstverband voor bepaalde of onbepaalde tijd, ontslagrecht, en meer van deze regels die op zich terecht zijn maar af en toe ook wel knevelend werken, hebben gemeentelijke overheden daar kennelijk niets mee te maken als het om reïntegrerende werknemers gaat. En dan kan die loco-burgemeester wel fijn met zijn bruine vingertje naar den Haag wijzen, feit is dat zijn organisatie die mevrouw niet een normale baan geeft. Daarbij komt dat de lastenverzwaring die mevrouw ondervindt voornamelijk wordt veroorzaakt door het stijgen van gemeentelijke lasten, dat doordat de rijksbelasting juist is gedaald. Gemeenten zijn de meest vergaand asociale instanties als het om gemeenschapsgeld gaat. Ze smijten het geld met bakken tegelijk over de balk aan nutteloze projecten, laten inmiddels liggen waar echt behoefte aan is, komen chronisch geld te kort, en dan gaan ze “bezuinigen”. Als U en ik moeten bezuinigen, dan proberen we onze onkosten te verlagen, minder uitgeven dus. Als gemeenten bezuinigen doen ze dat door de lasten voor de burgers op te schroeven. Dat is dus feitelijk geen bezuinigen, dat is als roofridders en pooiers de burger meer geld afpersen. Ik ben er sterk voor dat het aan gemeenten verboden wordt heffingen op te leggen. Evenals waterschappen, en meer van die schimmige clubjes. Het foute in dit land is dat er door teveel instanties belasting wordt geheven. Laat ze dat nu eens terugbrengen naar één plek.

  Reactie door speedfreak1 — donderdag 6 oktober 2005 @ 11.25 uur

 7. 5 Lydia, ik sluit me volledig bij jouw
  visie aan en vraag me af hoe het met die
  grote groep moet met hun aanvullend pen-
  sioen. Tegenwoordig wordt men veelal ook
  geacht dat zelf te financieren en lijkt de
  werkgever gevrijwaard van zijn aandeel.
  Komt dan tzt die aow op de proppen moet er
  nog driftig over dat aanvullende pensioen
  gewaakt worden, zodat nieuw bedachte regels
  het niet mogelijk gaan maken er bijv. een
  gedeelte van de aow op in mindering te
  brengen. Niets lijkt meer zeker, als ik m’n
  oor te luisteren leg.
  Dit totale plaatje is het LOT geworden voor
  talloze Nederlanders.
  Heb je dan bijv. ook nog geen huisvesting
  zou de bank incidenteel dan het noodge-
  dwongen kopen van een huis ook nog kunnen
  tegenhouden.
  De SP zal een diepgaand onderzoek kunnen
  overwegen voor deze gehele materie.
  Had je nog een aanvullende opinie misschien
  op de plank liggen?
  Intussen is dit voor deze mevrouw ook weer
  hartverscheurend en is de speelbal van on-
  terechte regelgeving, die alle zekerheden
  van mensen aan het onderuithalen is.
  Er móét nu toch echt iets ondernomen worden
  om dit verschijnsel een halt toe te roepen.

  Reactie door Madelief — donderdag 6 oktober 2005 @ 11.38 uur

 8. speedfreak1
  McCarthy
  PJORourke;
  Nog steeds geen reactie gelezen
  op dit draadje te huiverig?
  ‘Ik voel mij ook genept’
  Bolkestein over de euro

  Reactie door leen — donderdag 6 oktober 2005 @ 11.52 uur

 9. Hoe een klein land groot kan zijn in het onderuit halen van de werklust van velen.

  Reactie door anita — donderdag 6 oktober 2005 @ 12.00 uur

 10. Zeg leen, denk je nu echt dat ik mijn toetsenbord ga vervuilen door op dat domme gescheld daar in te gaan?

  Reactie door speedfreak1 — donderdag 6 oktober 2005 @ 12.13 uur

 11. 10@speedfreak1
  Dat doe je op andere draadjes toch ook?

  Reactie door leen — donderdag 6 oktober 2005 @ 12.39 uur

 12. Goed dat je dit soort verhalen uit de praktijk hier op je log zet.

  het zegt meer dan een aantal kamervragen

  Reactie door ReneR — donderdag 6 oktober 2005 @ 15.52 uur

 13. Zoiets wordt anders ook wel eens geduid als populisme…

  Reactie door speedfreak1 — donderdag 6 oktober 2005 @ 18.04 uur

 14. Dat er veel aan de hand is, is wel duidelijk. Een belangrijk punt zou ik hierin overigens wel willen zien. Wat moet er aan gedaan worden, en hoe gaat dat gebeuren?

  Veroordelingen zoals” het is zijn/haar eigen schuld”(bv met leningen) en ” hadden ze maar een vak moeten leren” zijn opmerkingen, die de realiteit wegslaan.

  Allerlei mensen, komen in allerlei situaties terecht, door allerlei redenen.
  Onbegrip, en wijzen gebeurt vaker, dan begrip tonen en hulp aanbieden.

  Situaties zoals in de brieven die hier dagelijks verschijnen, zullen alleen maar toenemen met het beleid van onze regering.
  Lage lonen, lage opleidingen, weinig perspectief voor de jeugd. En daar was het toch allemaal om te doen bij het CDA, VVD, en D666

  Reactie door RedStar — donderdag 6 oktober 2005 @ 19.02 uur

 15. Wat me mateloos ergert is dat er zoveel mensen zijn die vrijwel uitsluitend uitgaan van hun eigen situatie en belevingswereld en vanuit die situatie gelijk een vooronderstelling klaar hebben en dat wordt heel makkelijk een OORDEEL en van een OORDEEL komt nog steeds veel te vaak een VERoordeling!
  Verbeter de wereld, BEGIN bij JEZELF, oof bij dit soort zaken. Probeer je eens in te leven en gebruik die grijze massa eens in plaats van lekker makkelijk een oordeel te vellen over iemand die je niet eens kènt!
  Lita kaart een enorm probleem aan dat nog veel dieper gaat dan alleen de oppervlakkige vooronderstellingen die door te veel van jullie gemaakt worden. Medelijden MAG je niet hebben, nee, maar je mag best eens wat mededogen proberen op te brengen.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 6 oktober 2005 @ 19.14 uur

 16. “oof” is natuurlijk “OOK”

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 6 oktober 2005 @ 19.15 uur

 17. Idd L.M Lembeck!!

  Reactie door RedStar — donderdag 6 oktober 2005 @ 20.07 uur

 18. lita .die wethouder uffink is een lul !!die kan n.l wel wat voor je doen .als je verder geen lichamelijke of pshygo sociale problemen hebt .is hij VERPLICHT JE AAN EEN BAAN TE HELPEN !!! heb je deze wel zijn ze verplicht je iets aan te bieden i.v.m. sociale actievering (vrijwilligerswerk zoals je schrijft)verder benut je alle mogelijkheden voor bijzpndere bijstand kun je nog niet rot komen neem je er zwart een baantje bij !

  Reactie door texas henkie — donderdag 6 oktober 2005 @ 21.25 uur

 19. ook wij hte maken met collectief ontslag omdat er zgn. geen geld is wij werk(t)en bij kringloop bedrijf het goed ja ja dezelfde die binnen zijn stichting marktplaats .nl oprichtte en voor 225 miljoen heeft verkocht en nu via een eng legaal opgericht systeem ook met een direkteur wiens hoofd telkens weer opduikt bij stichtingen die nadat hij weer een andere functie heeft op de fles gaat het klinkt warrig misschien dat ze het daarom in den haagniet begrijpen ze zijn n.l. niet zo slim als de burger die logisch denkt en meteen voelt wanneer er iets niet klopweet je wel normen en waarden dat betekend dat je voelt dat iets niet klopt nog voor je er de vinger op kunt leggen de meesten van ons hebben daar meer dan 5 jaar gewerkt en deden werk wat geld opbracht zou je denken dan moet je ook geld verdienen niks hoor en deze asociale lieden die hier misbruik van gemaakt hebben krijgen nog een pluim toe heren miljonairs en alle hardwerkende medewerkers staan met de kerst op 70 procent van hun opzettelijk laag gehouden loon wij hebben een aktiegroep opgericht ik zou zeggen in het abvakaboblad komt een artikel als je werkt moet je gewoon salaris krijgen er bestaat geen werk met behoud van uitkering dan heet dat salaris en als .je werkgever op valse grond van je af wil komt hij maar met een ontslagvergoeding en tot de regering dit kost meer geld aan subsidies in de verkeerde handen mensen die willen werken worden gestraft in plaats van geholpen

  Reactie door tonny — zaterdag 8 oktober 2005 @ 9.53 uur

 20. ik heb vandaag te horen gekregen dat ik weer een jaar mag blijven werken op de school Maar het probleem blijft bestaan.Wij willen dat gemeenten verplicht worden mensen na al die jaren Melkert banen in vaste diensd te nemen Nu val en ben ik onder WWB wet werk en bijstand aan het wek en heb al jaren geen loonsverhoging en ga alleen maar achteruit Word het werken met een uitkering Goedkoper kan het niet ALS HEEL NEDERLAND GING STAKEN DIE VREIWILLIGERS WEK DOE EN WAT IK DOE LIGT NEDERLAND STIL>

  Reactie door lita — dinsdag 8 november 2005 @ 11.47 uur

 21. sorrie voor de taal foutjes even een snel bericht Maar wek moet WERK zijn EN NU AAN HET WERK MENEER MARIJNESEN en HELP onze droom een VASTE BAAN WAAR TE MAKEN B.V.B.DANK

  Reactie door lita — dinsdag 8 november 2005 @ 14.35 uur

 22. Ik hoor en zie niets meer.waarom blijft dit liggen Staks komen er weer verkiezingen.Ik zit nu voor onbepaalde tijd onder de wet werk en bijstand en mijn inkomen blijft laag .Ik ben verplicht een woning te kopen ,Maar hoe en met welke zekerheid.SP laat eens wat van jullie horen LITA

  Reactie door lita — dinsdag 15 november 2005 @ 9.38 uur

 23. tot mijn verbazing brieven van de SP gevonden antwoord op mijn vragen mij te helpen in 2000 En daar in geven jullie aan voor ons in de strijd te gaan voor een vaste baan En nog veel meer beloftes waar in 2006 nog niets van gekomen is Hoor niets meer En zie over dit onderwerp van jullie kant SP ook niets meerIk heb de bond en de gemeente mijn brief toegezonden,en van die kant is ook alles doodgevallen HOE IS HET MOGENLIJK>

  Reactie door lita — vrijdag 13 januari 2006 @ 14.20 uur

 24. betting online sports…

  garlic seditious knolls!speechlessness seeding affectionate betting online http://betting-online.more-betting.com/

  Trackback door betting online sports — woensdag 17 mei 2006 @ 19.59 uur

 25. hallo
  lita ik zit met hetzelfde
  ik werk nu 13 jaar bij de stichting mooi escamp in den haag tot volle tevredenheid van de bazen.
  ik heb funtie gesprekken gehad en daar kom ik er heel goed vanaf het kan niet beter zelf van de directeur rob wiegman.
  nu was er laats een vacature voor zo een zelfde functie heb ik op gereageerd.
  ben ik uitgenodigd voor een gesprek word ik afgewezen omdat ik volgens hun niet aan de functie eisen voldeed.
  en zo waren er nog 4 mensen van de wiw allemaal afgewezen.
  maar wij zijn zo natuurlijk lekker goedkoop en de banen blijven tot 1-01-2009 bestaan en daarom geven ze me geen vaste baan want dan word mijn baan niet meer ingevuld door de melkert.
  dus mijnheer jan doe er wat an.
  gr.fred

  Reactie door fred — maandag 24 juli 2006 @ 12.40 uur

 26. Prinsjes DAG 20/09/2006 Overzicht begoting 2007 Er komen 104.000 banen bij vooral in de zorg marksector EN ONDERWIJS HEB IK DAN NU KANS OP EEN VASTE BAAN TE KRIJGEN OF zijn dit weer valse beloftes.IK werk nog steeds onder de W.W.B en wacht nog op de kamer vragen die beloofd zijn.EEN bloemetje heb ik wel gekregen in april voor 13JAAR trouwe dienst Meneer Marijnisen wat gaat u voor mij doen met deze niewe verkiezingen die er aan komen zet u zich nog in voor deze kleine groep BANENPOELER/MELKERTIERS?W.I.W.s

  Reactie door lita roelofsen — woensdag 20 september 2006 @ 10.57 uur