Lezing Lutherse Kerk Utrecht

Lezing Lutherse Kerk Utrecht

Voor de vierde keer in vier jaar hield ik gisteren in de Lutherse Kerk van Utrecht een lezing. In het eerste uur was het eenrichtingsverkeer, het tweede uur was bedoeld voor vragen en discussie. De toehoorders, die ondanks ‘Oranje’ flink waren opgekomen, luisterden naar mijn visie op wereldproblemen als honger, armoede, oorlog en vrede, maar ook op het terrorisme. Met betrekking tot het laatste onderwerp heb ik voorgedragen uit een al eerder verschenen artikel van mijn hand daarover.

Het laatste gedeelte van mijn toespraak ging over de staat van Nederland, en in het bijzonder over het nieuwe zorgstelsel. Want de actie Noodrem is in volle gang. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat dit a-sociale, bureaucratische en onrechtvaardige stelsel niet doorgaat!

Lutherse Kerk

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 13 oktober 2005 :: 21.41 uur

15 Comments

15 reacties

 1. ondanks welk voetbal ?

  Reactie door Degtyarev — donderdag 13 oktober 2005 @ 22.33 uur

 2. Beste Jan,

  Ik heb geboeid naar je betoog en later naar de discussie geluisterd. Je praat met passie over wat jou en vele Nederlanders met je bezig houdt op dit moment. Zoals het zorgstelsel, een neoliberaal product van de huidige regering. We gaan de straat op en met z’n allen aan die noodrem trekken!

  Reactie door nine — donderdag 13 oktober 2005 @ 22.42 uur

 3. het is in ieder geval geen PREKEN VOOR EIGEN PAROCHIE!!!!

  Reactie door texas henkie — donderdag 13 oktober 2005 @ 22.56 uur

 4. @2; “we gaan de straat op en met zijn allen aan die noodrem trekken”. Zucht….
  Liever gisteren dan vandaag! Er zijn veel mensen die zoiets roepen, wanneer wordt het werkelijkheid? Want dat is toch het enige wat nog overblijft om te doen!
  “our lives begin to end, when we become silent about things that matter”(martin luther king)

  Reactie door monique — donderdag 13 oktober 2005 @ 23.28 uur

 5. @4 zie de landelijke website van de SP. Er zijn al vele afdelingen binnen de sp die de straat op gaan en van zich laten horen. Dus het wordt en is werkelijkheid.

  Reactie door nine — donderdag 13 oktober 2005 @ 23.57 uur

 6. Beste Jan,
  Toch ben ik erg benieuwd naar de reacties van de mensen die uw toespraak hebben gehoord.
  Kunt U daarover iets mededelen?
  Ook reacties ter plaatse wil ik graag weten.
  Hoe staat Christelijk Nederland ervoor met dit kabinet?

  Reactie door Hendrik — vrijdag 14 oktober 2005 @ 1.18 uur

 7. @5, Nine,
  Dat weten we allemaal wel, het gaat mij om steeds meer mensen, die nu roepen dat het niet langer zo kan, en die geen SP-lid zijn. Het gaat mij om de hele bevolking van Nederland. Je doet sneller en makkelijker iets wanneer je het via je eigen Politieke Partij kan doen. Het gaat om de mensen die nergens aansluiting bij vinden, die bij een kopje koffie de ellende bespreken en ondertussen merken ze dat hun leven steeds minder fijn is. Het gaat om de mensen die straks weer twijfelen waar ze op moeten stemmen en dan toch automatisch maar weer op hun oude partij terugvallen. De SP-leden verkondigen hun mening wel, maar de rest van de burgers dan….

  Reactie door monique — vrijdag 14 oktober 2005 @ 9.45 uur

 8. Zo kun je kerken ook nog goed gebruiken, dan alleen voor de kerkdienst op zondag.

  Is dat nou ook een beetje politiek vermengen met godsdienst?

  In iedergeval is het duidelijk dat de kerk niet meer het huis van God is.

  En zo hoort het ook.

  Het slopersbedrijf ‘mens’ gaat overijverig door met de sloop van hemel en aarde.

  Of zal de dakloze God nog ergens ingrijpen?

  Wordt vervolgd.

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 10.41 uur

 9. @7: Soms moet je je op de mensen richten die wél wat doen of willen doen en daar je energie uithalen. Anders kom je toch in een soort negativisme terecht en dan gebeurt er inderdaad niets.

  Reactie door Linda Hogema — vrijdag 14 oktober 2005 @ 10.44 uur

 10. @9
  Dat is dus wat ik bedoel! Veel mensen die ergens lid van zijn, hetzij een Politieke Partij of een stichting, or what ever, doen al iets! het gaat om die mensen die negatief zijn, maar geen aanknopingspunt hebben. Die blijven dus in een negatieve spiraal zitten. Er moet door de georganiseerde groepen iets gedaan worden zodat de rest ook durft, samen sta je sterk. Anders blijft het bij acties die uiteindelijk niks uithalen en dan vliegt de tijd en is het zo 2007!

  Reactie door monique — vrijdag 14 oktober 2005 @ 11.15 uur

 11. “De tijd vliegt” riep de man die de klok naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

  Een seconde later bleek het een tijdbom te zijn geweest.

  Reactie door e.krul — vrijdag 14 oktober 2005 @ 11.43 uur

 12. Volgende lezing in een synagoge houden, Jan, of in een moskee, hoewel die laatste geen kerkbanken of synagogebanken heeft, laat staan moskeebanken, maar je kan er ook stoelen inzetten, maar wel schoenen uit hoor!, zoals het hoort en bij die lezing in de synagoge of sjoel of snoge, moet je je hoofd bedekken.

  Reactie door monkey — vrijdag 14 oktober 2005 @ 13.49 uur

 13. Met veel plezier heb ik donderdag geluisterd. Het is geweldig om iemand vanuit zijn hart te horen en te zien spreken. De actie-noodrem-folders die ik heb meegenomen zijn al ingevuld en heb ik vanochtend op de bus gedaan.

  Toch schrok ik ergens van, ik zou graag zien dat de SP (in tegenstelling tot andere politieke partijen) wel de hele waarheid verteld. Toen die ene meneer het had over dat mensen met hogere inkomens wel wat extra moeten betalen voor het nieuwe ziekenzorgstelsel zei je dat je dat niet wist maar iets in je ogen werd donker, je bent een eerlijk en oprecht mens, blijf dat ook, laat het draaikonten aan anderen over die komen zich vanzelf tegen. Lieve Jan je hebt een ijzersterk standpunt, dat zou voldoende moeten zijn.

  Heel veel succes verder!

  Reactie door Greetje — vrijdag 14 oktober 2005 @ 15.36 uur

 14. Jan ik vind het een beetje eigenaardig dat de Moslims of de Midden Oosterlingen worden gezien als de uitvinders van astronomie en dergelijke, met een “superieure cultuur”. Hoe is die eigenlijk in Spanje gekomen, door pure vredelievendheid of toch een heel klein beetje anders? ;-)

  Reactie door W6969 — vrijdag 14 oktober 2005 @ 20.04 uur

 15. Beste W6969,
  Jan heeft gelijk. Er is een tijd geweest dat de Islamitische cultuurenorm rijk en divers was. Tussen 800 en 1300 hebben de Islamieten de erfenis van de klassieke Oudheid bewaard, was het wetenschapelijk het neusje van de zalm: astronomie, wiskunde, econimie (bankwezen), chemie, geneeskunde, filosofie, dichtkunst. Terwijl Europa zich in de vroege Middeleeuwen wendde in achterlijkheid, werd in de Arabische landen zorgvuldig omgegaan met het gedachtegoed dat de Grieken ons nalieten. Bovenal was de Islam van toen verdraagzaam en open. Eeuwenlang hebben moslims, Joden en Christenen in Zuid Spanje in vrede kunnen leven en elkaars culturen beïnvloed en medeontwikkeld. Twee ontwikkelingen hebben dit teniet gedaan: 1) de Inquisitie die alles wat niet katholiek was uitmoordde of het leven zuur maakte en met de Spaanse machthebbers moslims en Joden uit het land verdreef en 2) de opkomst van de “bevindelijken”, de dogmatici en fundi’s in de Islam-wereld, die uiteindelijk de macht kregen en zich afwendden van andere culturen en de rijke historie die aan hen voorafging. Daardoor werd de Islam een gesloten godsdienst, die haar stellingen betrok en niet meer kon en wilde meegroeien. Als je je afvraagt hoe het komt dat de Arabische landen alleen maar despotische regeringen kennen, en een achterlijke economie en cultuur die zich maar niet vernieuwen kan, dan heeft dat niet zozeer met het kolonialisme van de 19e eeuw te maken als wel met het feit dat de Islam al 8 eeuwen lang de gevangene van zichzelf geworden met alle ellende vandien… Daar hebben zowel moslims als niet-moslims in deze dagen in toenemende mate last. De Verlichting: dat is wat de Islamitische wereld nodig heeft, want pas als men buiten de eigen traditionele kaders kan denken komt er ruimte voor de vernieuwing die van de Islamitische cultuur een moderne en meer waardevolle kan maken. Maar dat moeten moslims overal op de wereld natuurlijk wel zelf willen….

  Reactie door Jan Voorbij — zaterdag 15 oktober 2005 @ 23.42 uur