Openheid over Irak!

Wil je ook dat er openheid komt over de Nederlandse afwegingen om steun te geven aan de oorlog tegen Irak, kijk dan hier.

Er liggen meer vragen dan de democratie kan velen. Nu de politiek er niet in is geslaagd de gevraagde openheid te bieden, komen wij, burgers van Nederland, de informatie zélf halen. Dít willen we weten:

Welke feiten zijn dermate zwaarwegend geweest dat Nederland is toegetreden tot de ‘coalition of the willing? Deze vraag dient ondubbelzinnig beantwoord te worden.
Wat behelzen die feiten precies, en van wie zijn ze afkomstig?
Door wie, en hoe, zijn ze gewogen?

Vanuit democratisch oogpunt valt niet te billijken dat de premier – als hoofdrolspeler – geen volledige opening van zaken heeft gegeven. Gezien de toegenomen terreurdreiging dient dat nu alsnog te gebeuren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 14 november 2005 :: 12.03 uur

149 Comments

149 reacties

 1. Veel opheldering van achter de schermen
  verwacht ik hiervan.
  De manier waarop hier gereageerd kan worden
  vind ik uitermate correct.
  Zo kan iedereen ‘veilig’ meedoen.Perfect!

  Reactie door Madelief — maandag 14 november 2005 @ 12.09 uur

 2. Jan,bijt je er in vast!

  Reactie door JE. Mulder — maandag 14 november 2005 @ 12.40 uur

 3. Hallo Jan,
  Het “uitzetbeleid” van Irakakezen in Irak had nooit gestart mogen worden.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 14 november 2005 @ 12.41 uur

 4. herstel:

  Irakakezen m.z. Irakezen.
  Met excuus aan Irak.
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 14 november 2005 @ 12.42 uur

 5. Er blijft weinig over van “onze” regering. Het schijnt dat er mensen zijn die hier nog achter staan.
  Als je alles op een rijtje zet krijg ik bijna medelijden met Balkenende. Maar als ik hem dan weer zie met z’n pedante voorkomen bij de schatrijke oliesjeiks gaan mijn nekharen weer overeind staan.

  Reactie door Gandalf — maandag 14 november 2005 @ 12.59 uur

 6. Las dat de CIA in Abu Grahib het bewijs hebben weggemoffelen van een gevangene die na 90 minuten ‘ondervraging’ toevallig opeens overleed…

  Intussen rijdt Balkie in snelle auto’s in Dubai. En denk maar niet dat hij het vermanende vingertje zal opsteken naar de regering omdat vrouwen daar niet eens in een auto mogen rijden. Nee, want Saoedie-Arabië is een ‘olierijk land in het Midden-Oosten’. Sputteren doet hij waarschijnlijk alleen in ‘islamitische landen’. Waar hij niet durft te komen.

  Balkenende II: oorlogsmisdadigers.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 13.12 uur

 7. En nog steeds weet niemand wat Wilders bij de Mossad deed, even off topic.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 13.13 uur

 8. @5Gandalf

  En dan dat gebroken engels van hem., denk dat ze de kraan binnenkort wel helemaal dichtdraaien!

  Kan toch niet ,hoogleraar geschiedenis die niet eens wist wanneer wilhelmina aftrad en beatrix begon.

  vind dat we onze verachting moeten laten blijken., snap ook niet dat de omroep nog altijd het gesprek met de min-president uitzenden!

  als ze daar eens mee zouden stoppen, zou hij misschien wakker worden?

  Reactie door Jansonius — maandag 14 november 2005 @ 13.22 uur

 9. Die wordt niet wakker, droomt zijn hele leven al! Waarvan? Ik weet het niet, maar het geeft hem in ieder geval een ontzettende kick. (misschien iets nats)?
  Voor de doordenkertjes onder ons dit is niet dubbelzinnig bedoeld, maar voel dat er hier wel nattigheid, iets wat dus niet pluis is. Voor mij is J.P.B. gewoon een kontelikker van Bush. (ook dit is niet dubbelzinnig bedoeld) gewoon een constatering.

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 13.48 uur

 10. Ik beoordeel niet graag mensen op hun uiterlijke kenmerken en helemaal niet op hun tekortkomingen. Maar soms kan ik het niet laten. Zo ook de wijze van voortbewegen van Balkenende. Dat is ooit begonnen bij Ronald Reagan. Later bij Poetin en Blair. En nu dus ook bij Balkenende. Lichaamstaal. Vooral energiek voor je uit kijken en doelbewust vooruit stappen. Dat kun je allemaal leren. Daar zijn cursussen voor. Als het duracelletje leeg is houdt het op.
  Erg onnatuurlijk.
  Dit even terzijde.

  @9 JPB heeft mogelijk een bruine tong.

  @8 Was het niet tijdens Balkenende 1 dat hij er wel voor te porren was om in een quasi politiek programma bij BNN als vaste gast te verschijnen bij Drs. Katja Schuurman. Hoe naïef ben je dan.

  Reactie door Gandalf — maandag 14 november 2005 @ 14.13 uur

 11. Nog even terug naar de hoofdzaak.
  Het staat als een paal boven water dat de oorlog tegen Irak ZONDER instemming van de VN is begonnen. Daar kan je niet omheen. De US/Bush stoort zich niet aan de VN. En Balkenende dus blijkbaar ook niet. Alleen als het in het belang van de VS is zoals de kwestie Israël Palestina, dan wordt door de US altijd hun veto gebruikt.

  Reactie door Gandalf — maandag 14 november 2005 @ 14.26 uur

 12. Hoezo terreurdreiging? Er is toch niks aan de hand…is toch allemaal nep om de mensen af te leiden van het beleid?
  (10) “Ik beoordeel niet graag, maar…”
  tja, zo gaat het altijd…

  Reactie door Warrior — maandag 14 november 2005 @ 14.34 uur

 13. Voor diegene die dit kleine nieuws feitje gemist hebben enkele weken geleden. De FBI heeft bevestigd dat de financiele transactie van $100 000 us dollar tussen ISI director-general Lt-Gen Mahmoud Ahmad en Mohamed Atta ( de 9-11 piloot ) bewezen is. De transactie liep via Ahmad Umar Sheikh.
  Nu weet een ieder die ook maar een beetje verstand heeft van de CIA dat de ISI niet zou bestaan zonder hen. Ze zijn hetzelfde.

  Slecht een kort nieuwsitem, maar wel een met grootte gevolgen.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 14 november 2005 @ 14.50 uur

 14. Jan, Ik vraag mij af in hoeverre de Bilderberg groep hier invloed op heeft gehad, en hoe de rol van Jaap de Hoop Scheffer is geweest in deze. Ook vermoed ik dat de huidige rol van de Hoop Scheffer van ivloed is geweest op de nederlandse stellingname. Zeker daar het vermoeden is dat Jaap lid is van deze club.
  Daarnaast: Irak moest en zou vallen. Men heeft namelijk een groot probleem. Op het moment dat nemelijk een olieveld 20 tot 30% leeggehaald is neemt de druk af zodat men de olie op moet pompen. Nadeel is dat de productie van het veld hierdoor afneemt. Dit in combinatie met het feit dat alle velden ter wereld over hun top productie heen zijn (behalve Irak) moesten de VS iets doen om aan hun “benzine verslaving” te voldoen. De beelden van extreem geweld die we dagelijks zien gelden voor de gebieden waar geen olie is, deze zijn namelijk onder veilige controle.

  Reactie door Gerrit Don — maandag 14 november 2005 @ 15.06 uur

 15. Ik weet niet of men het weet maar Nederland is al jaren het 51e staatje van de US. Wij steunen Amerika en Israël in hun politieke denken en handelen. En dat politieke denken heeft slechts één politieke visie en dat is een groot Israel tot en met Irak, met Israël als waakhond dan komt de Bijbel ook weer tot zijn recht, vandaar dat Balkenende een medevechter is in Irak en straks in Jordanië en Syrië, waren dat ook geen misdadige staten?

  Reactie door The old Henk — maandag 14 november 2005 @ 15.17 uur

 16. (15) Hoe krijg je het verzonnen. Trouwens, volgens mij is Jordanië al een tijd geen echte vijand van Israël meer.

  Reactie door Warrior — maandag 14 november 2005 @ 15.50 uur

 17. @15 The old Henk

  Het 51e staatje was al gereserveerd voor Israel. 52e is dan voor Nederland. :)

  Reactie door Pietje af — maandag 14 november 2005 @ 15.54 uur

 18. Mijn God, ik zal wel een ondankbare hond zijn, dat ik niet door het stof kruip voor onze weldoeners, maar Bush is wèl een probleem voor Amerikanen die graag filosoferen: activisten, humanisten, vrijdenkers, feministes, pacifisten en anderen.
  De échte democratische Amerikanen die tegen dit leeghoofd ageren verdienen onze solidariteit. En als de Amerikanen ons als Nederland en EU-lid nog meer de wet wet stellen dan ze al deden, dan maken ze een grove vergissing. Balkenende en Kabinet doen er goed aan alvast naar het volk te luisteren: Slechts 9 % van de Nederlanders zou Bush hebben gestemd.
  Dus vóór Balkenende per groet de hand aan zijn kuif tikt voor zijn idolen Bush en diens Vlaggenoten: eerst even achteromkijken.
  Hoewel Angst alles is wat US-Republikeinen hebben om de wereld namens hun God onder de Knoet te houden ligt de democratische werkelijkheid toch wat minder simpel.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 14 november 2005 @ 16.08 uur

 19. @ 16 Warrior

  Eventjes terug in de tijd. Toen de Sovjet unie ophield te bestaan moest er een nieuw vijandsbeeld komen en dat was de Arabische wereld, zij konden gemeend de atoombom maken. Een bedreiging voor de westerse wereld met al hun te korten aan grondstoffen o.a. olie. Aan het schaakbord van de wereldpolitiek zitten geen kleine jongens maar jongens die met één blik tientallen jaren vooruit kijken.

  Reactie door The old Henk — maandag 14 november 2005 @ 16.35 uur

 20. Openheid en irak is een oxymoron,naief is te denken dat voor eens de elite and het business wereld ,open kunnen zijn.
  Maar,het kost toch niets om te vragen!

  Reactie door gaf — maandag 14 november 2005 @ 16.55 uur

 21. Shock and awe – Willem Oltmans

  De commentator van de Herald Tribune, William Pfaff, kwam eindelijk 12 mei j.l. met enkele houtsnijdende conclusies. Hij vroeg zich af tot op welke hoogte de misdadige geluiden vanuit het Witte Huis hebben bijgedragen tot het amok maken van Amerikaanse militairen in Afghanistan en Irak “that opened the way to torture and abuse.”

  Het zijn oorlogsmisdadigers als Bush, Rumsfeld, Cheney en Wolfowitz die internationale verdragen, rechten van de mens en de Geneefse conventies aan hun laars lapten. Krijgsgevangenen in de oorlog tegen terreur zouden ”enemy combattants” zijn, die behoorden dus geen rechten te hebben; dat waren gewoon “animals.”

  Duizenden totaal onschuldige Irakezen, Pakistani en Afghanen werden van de straten geveegd en zelfs op Cuba opgeborgen onder totaal mensonterende omstandigheden. Ze werden als wilde dieren naakt in kooien gesmeten. De Amerikanen zeiden tegen verslaggevers, aldus Pfaff, dat dit gebeurde “with a wink and a smile” omdat ze op Cuba uit het zicht van iedereen zouden kunnen worden gemarteld.

  Eindelijk meldde Pfaff vorige week dat Rumsfeld en Wolfowitz 20.000 moordenaar-huursoldaten in dienst hadden genomen, zogenaamde “contractors”, die naar hartelust konden martelen en paffen, want ze vielen buiten de disciplinaire regels van de normale militairen. Washington heeft er bewust een wetteloze bende van gemaakt. Als de Irakezen dan 4 van die huurmoordenaars aan een brug hangen, worden door VS oorlogsmisdadigers 600 mannen, vrouwen en kinderen in Fallujah neergepaft. Het zijn Hitler’s SS-methoden in het kwadraat.

  Volgens Pfaff is de “dehumanizing language” vanuit de top in Washington er de oorzaak van geweest dat de militairen in de Abu Ghraib gevangenis er vanuit gingen; “alles mag”. “Dit zijn toch maar Untermenschen” een uitdrukking die op deze website alle vele weken te vinden is en nu door Pfaff eindelijk ook is gebruikt. Hij schreef: “It can be argued that the Bush Administration created a state of expectation, mode of conduct, hostility to traditional norms of military behaviour and an attitude toward Iraqi, Afghan, and other Islamic insurgents, that did open the way to the atrocities, that occurred.” “I would argue”, schreef Paff, “that the moral debauchery came down the chain of command from Washington.” Eindelijk heeft ook Pfaff het door.

  Daarom is het zo uitzonderlijk gênant dat het Haagse kwartet zich nauw verwant en verbonden voelt met de oorlogsmisdadigers in de Amerikaanse hoofdstad en namens de bevolking van dit land door blijft gaan de neo Nazi’s in Washington te ondersteunen met het bloed van Nederlandse soldaten. Wie collaboreert met oorlogsmisdadigers is zelf een oorlogsmisdadiger. Zo zie ik dan ook de stijve boordjes van Balkenende, Kamp, Bot en Zalm op geblakerde stoelen in een half afgebrand Catshuis.

  (toen veel mensen nog stonden te juigen bij de inval in Irak)

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 17.00 uur

 22. De toegenomen terreurdreiging is voornamelijk een manipulatiespelletje van de regering. Kijk bv alleen al naar de ruit van Rita.
  Brrr oppassen jongens en meisjes!

  Openheid vanuit de overheid is als een speklap van een eik. Ik geloof daar niet echt in. ALs je ziet hoe de dames en heren zich overal uit weten te lullen, kun je verwachten dat het allemaal nodig was, en het was echt zo, en ze hebben naar volste vertrouwen gehandelt. blablablabla

  Reactie door RedStar — maandag 14 november 2005 @ 17.00 uur

 23. PS Een dergelijke brandbrief heb ik op persoonlijke titel rondgestuurd in Den Haag, met tevens info over de PNAC. De enige die antwoordde was Karel Glastra-Van Loon.
  De rest was waarschijnlijk hun koppelriemen aan het oppoetsen.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 17.03 uur

 24. Ook Domino Day is aangevallen door waarschijnlijk dezelfde levensgevaarlijke terrorist als die van de ruit van Rita Rat. Lidmaatschap van de Hofstadgroep is nog niet bevestigd.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 17.06 uur

 25. Hoezo moet er alsnog openheid komen ‘gezien de toegenomen terreurdreiging’? Voorstanders van de ‘war on terror’ waar de oorlog tegen Irak een onderdeel van is, zeggen altijd dat ze juist vanwege die terreurdreiging GEEN openheid van zaken kunnen geven. Een rare redenering dus.

  Overigens ben ik sowieso voor openheid, ook als hierdoor de kans op een aanslag groter wordt. Er is al genoeg stuk gemaakt i.v.m. terreurdreiging. Zonder vrijheid van meningsuiting (zie de ophef over spandoeken die kritiek leveren op Verdonks beleid) en zonder rechtsstaat (ik kan niet meer in vertrouwen met mijn advocaat bellen, want deze wordt afgeluisterd door de AIVD en dan denk je wel drie keer na voor je iets zegt), is er geen samenleving meer over die het waard is om beschermd te worden tegen aanslagen.

  Reactie door Dirk — maandag 14 november 2005 @ 17.21 uur

 26. Ik schaam me voor Balkenende die als beulsknecht van de inquisitie van Bush & Rumsfeld ons eigen voetvolk stuurt om deze agressors te dienen in het Republikeins Amerikaanse weggrissen van Iraakse rijkdommen. Verhoogde alertheid en georganiseerd verzet is gerechtvaardigd tegen Bush als weerzinwekkende oorlogshitser, xenofobische cultuurbarbaar en simplistisch dicteerder van cowboyrecht uit de tijd van Wyatt Earp.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 14 november 2005 @ 17.22 uur

 27. Hier kom ik tekort. Wat is PNAC,Sonja? Excuses voor mijn onwetenheid.

  Reactie door walking bull — maandag 14 november 2005 @ 17.25 uur

 28. @23 Sonja.

  Je bent een meid van mijn hart.

  Reactie door The old Henk — maandag 14 november 2005 @ 17.26 uur

 29. @ 27 The Project for the New American Century

  http://www.newamericancentury.org/

  Met vriendelijke groet,

  Reactie door Johan Smeets — maandag 14 november 2005 @ 17.42 uur

 30. @ Sonja (24):

  Hoezo “Rita Rat”? Zij is toch een moordwijf?! :)

  Reactie door Olav Meijer — maandag 14 november 2005 @ 17.44 uur

 31. Het is gewoon de oude staatscenzuur die weer zijn intrede doet…

  Reactie door walking bull — maandag 14 november 2005 @ 17.53 uur

 32. Zucht…

  Ben direct naar de site gegaan, direct mijn naam genoteerd, en direct doorgestuurd naar anderen.

  Maar ehhhhhhh…… ‘too little too late ???’

  Had 2 jaar geleden al moeten gebeuren. Enkelen van ons riepen eh… schreeuwden toen ook om de waarheid en hoegenaamd niemand deed er iets mee.
  Hoeveel verminkte kinderen zijn we reeds verder …. ?

  Wat als men met een nieuwe k** smoes komt, die men dan ‘openheid’ noemt ?
  ‘We waren toch zo geweldig door de oorlog niet militair, maar politiek te steunen?’
  ‘We doen toch via zowel humanitaire als financiële hulp aan stabilisatie en wederopbouw?’
  ‘Saddam is toch weg?’
  ‘Dat er geen massavernietigings wapens zijn gevonden kan deze regering toch niets aan doen ? Die info had Balkie -geheim, geheim- van vriendje Blair gekregen !”

  Yada-yada-yada….

  Misschien kunnen we, tegen de tijd dat ‘Iran aan de beurt is’ iets minder apathisch reageren met zijn allen ? En direct met zijn ALLEN op de Haagse stoep gaan staan !? Heel misschien ?

  Met vermoeide groeten,

  Reactie door Pietje af — maandag 14 november 2005 @ 18.14 uur

 33. @10

  het loopje = billy the kid zonder pistolen

  maar straks met kruisraketten!

  Reactie door Jansonius — maandag 14 november 2005 @ 18.40 uur

 34. Bij de Republikeinse think tank Project for a New American Century is het allemaal begonnen. De toenmalige opstellers van het plan voor de wereldhegemonie van de VS zitten nu allemaal in de regering: Dick Cheney (vice president), Donald Rumsfeld (Defense secretary), Paul Wolfowitz (Rumsfeld’s deputy), Jeb Bush (George W Bush’s younger brother and Gov. of Florida), Lewis Libby (Cheney’s chief of staff), Richard Armitage (Foreign Affairs secretary), Richard Perle (chairman Defense Policy Board) and R. James Woolsey (former CIA director), etc.

  Enkele citaten:
  - “This report proceeds from the belief that America should seek to preserve and extend its position of global leadership by maintaining the preeminence of U.S. military forces.”

  - “The true cost of not meeting our defense requirements will be a lessened capacity for American global leadership and, ultimately, the loss of a global security order that is uniquely friendly to American principles and prosperity.”

  - It calls for the US to “fight and decisively win multiple, simultaneous major theatre wars” as a “core mission.”

  - “demanding American political leadership rather than that of the United Nations.”

  “New methods of attack – electronic, ‘non-lethal’, biological – will be more widely available … combat likely will take place in new dimensions, in space, cyberspace, and perhaps the world of microbes … advanced forms of biological warfare that can ‘target’ specific genotypes may transform biological warfare from the realm of terror to a politically useful tool.”

  Het plan ‘Rebuilding America’s Defenses’ (2000) is nog steeds te downloaden als pdf: http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf
  Dus geen conspiracy theory!

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 19.05 uur

 35. Pietje af, zou het zo zijn dat Balkie er ‘niets aan kon doen’, waarom steunen ze die fascisten dan nog steeds, waarom zitten onze jongens nog steeds in Afganistan om een Amerikaanse pijpleiding te beschermen, en schreeuwt men boe en bah bij de schending van mensenrechten behalve die van Amerika en Engeland?

  Verzet tegen deze oorlog is er altijd al geweest, en demonstraties zijn er ook massaal geweest, over de hele wereld, massaal! Maar het interesseert de politici geen ruk. Wat moeten we dan doen: auto’s in de hens gaan steken?

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 19.12 uur

 36. Maar ik weet wel wat ze denken in Den Haag, zoals Oltmans al stelde, het zijn maar Untermenschen.

  A senior British officer in Iraq told a reporter about the attitude of the U.S. military toward the Iraqi people, “my view and the view of the British chain of command is that the Americans use of violence is not proportionate and is over-responsive to the threat they are facing. They don’t see the Iraqi people the way we see them. They view them as ‘untermenschen’.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 19.21 uur

 37. Sorry voor de overload, maar ik ben heel erg kwaad.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 19.22 uur

 38. Sonja, liever leven in the new american century dan onder knoet van de muzelmannen ! Ze komen al gevaarlijk dicht bij met hun autobrandjes in Rotterdam-Zuid. Heb je al ongeacht waar het oosten ligt ? Jij bent kwaad ? Ik wordt kwaad om dat soort belangen verkwanselaars als jij. Rita Rat ? Sonja Slang zal je bedoelen !

  Reactie door Don Solaris — maandag 14 november 2005 @ 19.47 uur

 39. Getekend en doorgestuurd. en ik zet de link op mijn web-log. Laat ze maar achter hun rookgordijn vandaan komen!

  Reactie door Monique — maandag 14 november 2005 @ 19.53 uur

 40. 39) Ze zullen sidderen in Washington !

  Reactie door Don Solaris — maandag 14 november 2005 @ 19.54 uur

 41. @35 Sonja, dit doen ze alleen om hun eigen stomme stupiditeiten te verbergen. Wat is er makkelijket om je achter een (nazi)macht te verschuilen, want op en andere manier kan ik Bush echt niet zien. En je weet in de toekomst maar nooit, misschien hebben we ze nog wel eens nodig als Europa inderdaad nog een erger zootje dreigt te worden? (ik denk nu even in Balkie’s hoofd hé.) Voor mij zijn het LAFBEKKEN 1e KLAS. Alleen hebben ze nog geen veterdiploma.

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 20.20 uur

 42. eerste vraag;omdat balkebrij een ontbeit had met bush,,eeeuuu als ik ontbeit met een vriendin,,eeuu dan heb je meestal de nacht doorgebracht met haar??.
  dus in in dit geval balk met het/hum/hem/meester??

  tweede,wat behelsen de feiten;;olie/en wapens testen/en een tweede vaste basis maken ,,ingeval de joden staat van de kaart geveegd wordt.
  van wie..bush en haviken

  door wie en,en hoe zijn ze gewogen,
  wie bush en balken0.
  gewogen op weegschaal,bijbel/koran,
  bijbel bleek zwaarder,door toevoeging oude testament en nieuwe,psalmboekje en doode zee scrolls plus kruiken waar ze inzaten.
  en valse irak wapen info,

  Reactie door ad — maandag 14 november 2005 @ 20.22 uur

 43. dit word de ,doodssteek ,voor balkenende en zijn boevenkabinet .
  boes onder druk.bler onder druk .balkie onder druk.het word tijd dat dit schoothondje van boes van DE STRAAT gaat eten .er is al veel bekend .een belgische journalist heeft al verklaard dat we niet raar op moeten kijken als saddams dochter straks met de verkiezingen in irak mee doet .en natuurlijk word ,sadammeke, dan vrij gelaten (of is)want voor de inval kregen we iedere dag het lulverhaal van ik weet niet hoeveel dubbelgangers saddam had te horen .en na de aanval vinden ze weken later de echte ? (met een miljarden vermogen )in een gat in de grond .met een gamma (excuses voor de reclame)ventilatortje .dit kan een normaal mens toch niet geloven .

  Reactie door texas henkie — maandag 14 november 2005 @ 20.53 uur

 44. Ha ha, de radicale SP kan nog geen deuk in een pakje boter slaan, dat is geen cynisch gejammer maar de feitelijke stand van zaken.

  Sucses knuffelaartjes.

  Reactie door MAX — maandag 14 november 2005 @ 21.09 uur

 45. Succes natuurlijk.

  Reactie door MAX — maandag 14 november 2005 @ 21.12 uur

 46. Ik snap wat hier bedoeld wordt, namelijk wat zijn de feiten die de doorslag hebben gegeven voor de V.S. en de U.K. om de oorlog te beginnen.

  Wat hier gevraagd wordt is waarom Nederland de coalitie heeft gesteund. Dit is omdat Saddam niet volledig heeft meegewerkt aan de wapeninspecties. Niet dat Israel zich ooit aan het internationaal recht heeft gehouden, nuja het is een politieke keuze, en eentje van de allerslechtste orde. Ik verwacht hier niets van, men zal niks prijsgeven en zeker niet zeggen dat olie de reden was.

  Reactie door no blood for oil — maandag 14 november 2005 @ 21.14 uur

 47. Openheid over Irak.

  Het gaat dan over de openheid naar de Nederlandse bevolking om de beslissing te verantwoorden om het Nederlandse Leger in te zetten in Irak.
  Ik vind dat dit op onvoldoende mate is geschied door, schijnbaar, enerzijds onvoldoende correcte informatie en anderzijds, hier direct uit voortvloeiende, een te ver gaande naïviteit.
  De vraag of onder deze voorwaarden een militaire presentatie in Irak van het Nederlandse leger legitiem was moet ik met reserve beoordelen als niet correct maar dit ook in retrospectie.
  Ook politiek verstand komt met de jaren.
  Ons leger had voor mij zonder problemen mogen worden ingezet om op basis van eerder genomen VN resoluties een einde te mogen helpen maken aan de volkerenmoord en schendingen van de mensenrechten in Irak.
  Men moet dan met pijn concluderen dat de meeste landen van de Verenigde Naties hier op een afschuwelijke manier te kort zijn geschoten.
  Hoe was de situatie nu geweest voor de gewone mens in Irak zonder optreden?
  Voor mij is het een feit dat de Nederlandse troepen ingezet zijn onder verkeerde voorwendsels maar uiteindelijk voor een goede zaak.
  Zonder blinde moordpartijen tegen eigen bevolking en “peacekeepers” te betrekken in dit conflict was en is het de eerste kans voor de Irakese bevolking om een menswaardig bestaan op te bouwen zonder angst.
  Moeten deze moordpartijen Amerika, Engeland en dus ook Nederland worden aangerekend?
  En als we dit niet doen?
  Wie verwijten we dan wat?

  Reactie door Liberaal-Socialist — maandag 14 november 2005 @ 21.28 uur

 48. Eens! de kaarten moeten op tafel !!

  Reactie door Alex — maandag 14 november 2005 @ 21.31 uur

 49. Hoezo openheid van zaken!?

  Ik heb de uitzending gezien waarin Colin Powell de wereldgemeenschap aan de hand van satellietfoto’s en rapporten van inlichtingendiensten probeerde te overtuigen van de noodzaak van een militaire campagne tegen Irak om de massavernietigingswapens op te sporen en te vernietigen. Niets uit deze uitzending kon een serieus toeschouwer er van overtuigen dat Saddam Hoessein inderdaad beschikte over dergelijke wapens. Daarbij moet tevens de informatie van de inspectieteams, die in Irak onderzoek naar dergelijke wapens hebben gedaan, meegewogen worden. Uit deze onderzoeken is niet gebleken dat Irak over dergelijke wapens beschikte. Het enige radioactieve materiaal dat in Irak is aangetroffen zijn de restanten van de met uranium verrijkte munitie die het Amerikaanse leger daar in de eerste Golfoorlog heeft gebruikt. Hiervan zijn de afgelopen 14 jaar al veel Irakezen ziek geworden.

  Als deze reportage de rechtvaardiging voor de nu al bijna 3 jaar durende campagne in Irak moest zijn valt te vrezen dat er in de toekomst nog heel veel campagnes in heel veel landen gevoerd moeten gaan worden.

  Hopelijk willen toekomstige Nederlandse kabinetten beter geïnformeerd zijn voordat deze zich bij een mogelijke coalitie tegen het ‘kwaad’ aansluiten!

  Inmiddels begint de vrijheid van meningsuiting in Nederland al aardig ingeperkt te worden omdat dit als haat zaaien gezien wordt, maar de meeste haat is (wereldwijd) gezaaid door de personen die nu spandoeken laten verwijderen.

  Mocht er al een onderzoek komen naar de redenen van de Nederlandse regering om zich bij de ‘coalition of the willing’ dan zal ook de uitslag van dit onderzoek al op voorhand vaststaan:

  Niet schuldig!

  Reactie door hanri — maandag 14 november 2005 @ 21.33 uur

 50. @: De reden is uiteraard dat The Empire,thans neocon gevoed, ons land nog altijd kort weet te houden door the chanteren met `45 & the Marshallhulp, wetend hoe politiek gevoelig dit ligt bij landelijk rechts.
  Ergens moet in de naoorlogse jaren hier een `gentleman’s agreement’ tegen het `oprukkend communisme’ zijn gesloten, als wederdienst, iets waar vreemdgenoeg veel spectaculairder door de US bevrijde landen als België en Frankrijk verschoond van zijn gebleven.
  `k Snap ook niet waarom die truc bij het Nederlandse electoraat nog altijd werkt, zelfs Den Uyl & Kok hadden er ontzag voor…

  Reactie door C.Tilyx — maandag 14 november 2005 @ 21.37 uur

 51. @ 43 “Dit is omdat Saddam niet volledig heeft meegewerkt aan de wapeninspecties.”
  Blix riep nog: we hebben meer tijd nodig! Maar Blix kreeg geen tijd. Want Bush was bang dat hij niets zou vinden.

  @45 C.Tilyx Ach, de truc met de holocaust werkt ook nog wanneer er kritiek is op Israël.

  Reactie door Sonja — maandag 14 november 2005 @ 22.59 uur

 52. 16@ Warrior,
  Eerst hebben de noordelijken en de zuidlijken staten elkaar bijna afgeslacht,
  voor dat het een staat is geworden.
  De V.S. hebben een vijand nodig om hun economie op gang tehouden is het niet Irak dan wel Korea of Iran, de wapenhandel daarin is er een smeerig economisch onderdeel van.

  Reactie door schoenmaker — maandag 14 november 2005 @ 23.31 uur

 53. @15 en @17

  Wil niet zeuren maar de 52 ster is al jaren voor Engeland.
  JP heeft voor de 53 ster gezorgd,ere wie ere toekomt.We willen onze JP toch niet te veel toe bedelen,waar hij geen recht op heeft.

  Reactie door Anton — dinsdag 15 november 2005 @ 0.17 uur

 54. GIJ ZULT NIET DODEN !!!!

  Gij zult niet eens moeten denken aan doden. Gij zult niet eens moeten willen praten over iemand doden. Gij zult niet eens moeten willen typen en discussieren over wanneer doden wel of niet mag. Gij zult niet………………Gij zult een ander lief hebben als ware hij u zelve.

  Reactie door Tamiem — dinsdag 15 november 2005 @ 0.21 uur

 55. @7. sonja

  Och, ik denk dat hij het waarschijnlijk niet eens was met de Israelische terug trekking uit de Gaza strook.

  Ik denk eerlijk gezegt niet dat het is begonnen met PNAC. Dit gaat veel verder terug.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 15 november 2005 @ 1.54 uur

 56. de reden voor elke oorlog,
  MACHT (en GELD en STATUS)

  De drijfveer van Balkie zitten hier dus ook. Simpel.

  Heeft Jan Marijnissen nog meer vragen die beantwoord moeten worden?

  gegroet.. boppers.

  Reactie door Toine — dinsdag 15 november 2005 @ 5.15 uur

 57. @42 De doodssteek Texas, Was dat maar waar. Ja, als het aan de “bewoners”van dit web-log ligt wél natuurlijk. Op straat en in de kroeg gaat het leven van alledag gewoon door. De apathie van de burgers houdt gelijke tred met de opeenstapeling van de daden van “onze” regering. Hoe frustrerend.
  De klappen zullen moeten vallen in theater het Binnenhof maar daar is de zaal meesttijds meer dan half leeg. En mocht het erop lijken dat er een “bijltjesdag “ komt, dan is er nog de grote PVDA om dit kabinet te pamperen.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 6.49 uur

 58. Beetje zijsprong. Is wél van de Hond.

  Als er een lijstje met de huidige toppolitici wordt voorgelegd, willen de meeste kiezers (62 procent) dat SP-leider Marijnissen meedoet aan de stembusstrijd. Voor PvdA-leider Bos is dat 58 procent, voor GroenLinks-leider Halsema 54 procent en voor ChristenUnie-voorman Rouvoet 53 procent.

  Politiek nieuwkomer Peter R. de Vries scoort 35 procent, net als bijvoorbeeld VVD-coryfee Wiegel. Premier Balkenende haalt 2 procent meer. De Vries laat wel de fractievoorzitters Verhagen (CDA, 32 procent) en Van Aartsen (VVD, 28 procent) achter zich.

  Gewoon dooorgaan Jan Marijnissen e.a.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 7.03 uur

 59. (57)dat de nederlander apatisch is ben ik met je eens .maar als de mensen volgend jaar zelf ervaren dat hun gezondheid gevaar loopt en zelfs familie leden sterven .doordat dit leugenachtig kabinet ons een asociaal zorgstelsel door de (hoogervorst)strot duwt.kan de oorlog in irak mijn inziens de ,doodsteek , zijn van dit kabinet .kortom hoe dichter de gevolgen van dit kabinet (dood)bij de mensen komt hoe harder ze het raakt.blijkbaar is het in een strontluier laten liggen van je moeder in het verzorgings nog niet erg genoeg .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 15 november 2005 @ 8.45 uur

 60. Laat die VS eerst maar eens orde in eigen huis opstellen. Gisteren in de Oprah Show (ja heus!) iets gezien van de onbeschrijfelijke en schrijnende armoede van zoveel mensen in dat steenrijke land! Geen fatsoenlijke woning, maar een houten krot of oude sta-caravan. Geen stromend water, geen electriciteit. Gas uit flessen. Altijd vochtig en koud. Te weinig geld voor fatsoenlijk voedsel en kleding altijd van “krijgertjes”….
  Dit waren maar een paar voorbeelden, maar het gaat om miljoenen mensen daar die zo moeten leven.

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 15 november 2005 @ 8.52 uur

 61. @60 Toekomstbeeld voor Nederland? Alles wat in de VS is, komt hier een aantal jaren later ook. Werd er altijd gezegd.
  Maar Feitelijk is het er al.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 9.14 uur

 62. @35 Sonja

  Verzet tegen deze oorlog is er altijd al geweest, maar lang niet genoeg.

  Ik kan me nog een heleboel ‘lege blikken’ van mensen herinneren, als je ook maar probéérde een discussie te hebben over het dubieuze van alles wat er besloten werd door het amerikaanse ‘reich’ en de heldhaftige coalitie of the willing in ons eigen land.
  Opmerkingen als: ‘verbeter de wereld en begin bij je zelf’, of: ‘nee ik onderteken die handtekeningen actie niet voor de Palestijnen, hoor want ik hou niet van politiek’, of als je het had over massavernietigings wapens die niet gevonden werden: ‘nou, da’s een samenzweringstheorie hoor’, en ga zo maar door!

  Nee, ik vond dat er opvallend veel mensen voor de oorlog waren hier, en opvallend veel mensen die het geen ruk interesseerde, eerlijk gezegd.

  Ben zelf op een demo geweest die van 15 februari 2003; er waren meer mensen dan ik dacht dat er zouden zijn, en toch nog veel te weinig.

  En nu komt er dan voorzichtigjes wat op gang … nou ik ben ook kwaad; NU PAS???

  Die bierkaai om met mensen te praten over de dingen die ik na onderzoek – boeken, internet – vond, was gigantisch! En half moe gestreden kom ik dan een heel goed initiatief weliswaar, tegen van ‘openheid over Irak’ en dan doe ik mee, maar wel met het idee dat dit echt veel eerder al en veel grootschaliger had moeten gebeuren.

  Waarom steunen ze die fascisten nog steeds? Omdat ze het ‘kunnen’.
  Ze kunnen rekenen op de apathie van een heel groot deel van de mensen.
  En anders vergroten ze die apathie wel met de angst voor terreur, met het tegen elkaar opzetten van bevolkings groepen en met de kwaliteit van leven te verslechteren.

  Omdat ik tegen geweld ben, zal ik niet kiezen voor het in de fik steken van andermans bezittingen of wat dan ook, maar grotere acties, veel meer brieven moeten er geschreven worden, er moet iets aan die onverschilligheid gebeuren. De rol die de media hebben gespeeld (en nog steeds doen) in het de burger voorzien van compleet verkeerde informatie moet ook grondig onder de loep genomen worden.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 15 november 2005 @ 9.50 uur

 63. Angst regeert Nederland en dus komt er geen openheid, die twee gaan namelijk niet samen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 15 november 2005 @ 10.05 uur

 64. Toch blijft het vreemd dat Nederland als klein Europees land zich al decennialang zo laat inpakken door Amerikanen, en met name door de militair-industriële US-haviken, wat is dat toch?

  De JSF blijkt als luchtfiets een miljardenflop terwijl het kabinet best veel goedkopere Franse Raphales en Mirages had kunnen krijgen, even goed en gevechtsklaar. En waarom geen Italiaanse Augusta-helicopters ipv. dure kwetsbare Chinooks?
  Als de EU de burger dan tòch met klem wordt aangepraat, waarom dan geen belastinggeld besteed aan prima Europese wapensystemen ipv. steeds maar weer die dure Yankrommel dat nog veel te ingewikkeld, en moeilijk te onderhouden is ook. Beetje inconsequent nietwaar?
  En waarom US afluisterschotels in Burum, overslagfaciliteiten voor Pentagonschepen in de Eemshaven zodat burgers daar worden weggejaagd als er door USA wordt aangemeerd! Werkelijk elk verzoek door de US wordt gehonoreerd, zie ook de uitleveringspolitiek van Donner, men lijkt bang te zijn de Amerikaanse Republikeinen voor het hoofd te stoten.
  Zelfs het stellen van vragen hierover lijkt door Balkenende c.s steeds bedreigender te worden gevonden, wat voor dubbele agenda wordt hier gehanteerd? Waarom wordt de oppositie zo geschoffeerd als het gaat om vragen over steun aan Bush? Men zou zeggen dat ons land middels wurgcontracten met stille trom reeds transatlantisch verkwanseld is.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 15 november 2005 @ 10.16 uur

 65. De journalistiek (als in Nova) en de politiek. Als de 1 z’n werk goed zou doen en de ander eens eerlijk de agenda open op tafel zou leggen, zou de wereld er anders uit zien. Het 1 zou het ander overigens (moeten) afdwingen. Het zijn heel akelige spelletjes die er gespeeld worden en ik word er al heel lang helemaal niet goed van.

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 10.20 uur

 66. Ik wordt heel droevig van al deze reacties. En het is allemaal zo voorspelbaar. Al sinds Vietnam uitgekauwde anti-Amerikaanse Arie Hersendood retoriek.

  Was het allemaal maar zo simpel. Bush de terrorist en Bin Laden de bevrijder.

  Met dit soort propaganda profileert de SP zich als een Bassie en Adriaan partij. Je zou er een stripverhaaltje van kunnen maken. De oorzaak en het gevolg van het internationaal terorrisme in twee pagina’s.

  Een belediging voor het intellect.

  Reactie door Geert Geel — dinsdag 15 november 2005 @ 11.16 uur

 67. Als je eerlijkheid in de politiek zoekt, ben je gauw klaar. De PVDA heeft zijn achterban verloochend met het afschudden van de veren van Kok. Femke – die soms quasi boos interrumpeert in de kamer – blijkt een voorliefde voor liberalen te hebben. Rouvoet neemt soms standpunten in (EU referendum) die menig gezagsgetrouwe christenziel in het verkeerde keelgat schiet. Als niet-christen kon ik zijn houding wel waarderen.

  En dan heb ik het nog niet eens over de regering Balkenende. Dat slaat werkelijk alles. Noem ze maar op:
  Zalm, leugenaar bij de invoering van de euro en het zuur en zoet verhaal. Hoogervorst, het wordt niet duurder en alles wordt veel efficiënter.
  Kamp met z’n “kruisdildo’s.
  De Geus met zijn slachtbank wao.
  Verdonk en haar deportaties.
  Donner, ja, Donner, teveel om op te noemen.
  Veerman met z’n miljoenen boerderijen in Frankrijk.
  Sybilla Dekker en haar woningafbraak beleid.
  En ach ja, Alexander Pegtold die wel even de boel zou vernieuwen en door Balkenende werd teruggefloten.
  Ik heb er vast nog wel een paar vergeten.
  En dan natuurlijk balkenende zelf. Breek me de bek niet open. Ik weet niet meer onder wiens bureau hij vandaan gekropen is maar ineens was ie er.
  Het is een fijn clubje met elkaar. Maar ze zitten er nog steeds en ik ben bang tot mei 2007.

  Webmaster, is het ook mogelijk om zo’n dagen-aftelklokje te plaatsen tot aan mei 2007, net zoals bij de eeuwwisseling werd gedaan?

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 11.16 uur

 68. Zeg Jan, plaats je nu ook even het volgende bericht op je weblog? Onder het motto positief nieuws moet ook verteld worden? (en je reaguurders vinden vast wel weer een reden dat ze waarschijnlijk belazerd worden)

  Zorgpremie wordt lager dan voorspeld

  Door onze financiële redactie NRC

  AMSTERDAM, 9 NOV. De grote ziektekostenverzekeraars gaan in het nieuwe zorgstelsel vrijwel identieke premies vragen: ongeveer 88 euro per maand voor de basispolis.

  De premies zijn lager dan de 92 euro per maand (1.106 euro per jaar) die minister Hoogervorst van Volksgezondheid eerder in het vooruitzicht stelde. Mogelijk wordt de hoogte van de zorgtoeslag aan de nieuwe prijsstelling aangepast. Hoe lager de premies, des te lager de zorgtoeslag uitvalt die 5,1 miljoen huishoudens bij de Belastingdienst hebben aangevraagd als tegemoetkoming in hun zorgkosten.

  Reactie door Omaha — dinsdag 15 november 2005 @ 11.32 uur

 69. @56 Toine

  Je kunt het ook anders formuleren.

  God is Bush is Geld is Macht, zij hebben de wereld verkracht!

  Reactie door The old Henk — dinsdag 15 november 2005 @ 11.32 uur

 70. Waar ik midden in de nacht al helemaal niet
  goed van werd is, dat sommige mensen nog
  steeds niet goed begrijpen waardoor die
  oorlogen ontstaan en zullen blijven ont-
  staan als ik zeg dat de ‘vrije menings-
  uiting’ vandaag escaleerde bij het item

  Spoeddebat Schipholbrand op dit SP-log,
  ná nr 170 te ontdekken !

  Iemand die vermoedelijk vindt dat hij (alles) kan zeggen wat hij denkt !
  Het ontbreekt er nog maar aan dat HIJ
  UITVOERING GEEFT AAN WAT HIJ ZEGT ZICH
  GOED TE KUNNEN VOORSTELLEN DAT NEDERLAND
  DEED. (i.c. -zou hebben gedaan-)
  Hiermee doelt hij dan op de Nederlander die
  u en ik allebei nu zijn, kinderen van de
  Nederlanders van toén, waarbij telt dat met
  grote uitzondering hun ouders nu nog leven.

  Onze ouders (grootouders) zijn te oud om zich nog mondigte verweren:
  dat mag men niet meer van hen verwachten
  of verlangen.
  Slechts enkelingen kunnen nog scherpe cri-
  tiek formuleren en menigeen heeft geen com
  puter, waardoor dit een dolksteek in de rug
  betekent.

  Ik teken, bij afwezigheid van mijn niet oud
  geworden vader, GROOT PROTEST AAN tegen het
  handhaven van het comment dat een PIOTR
  heeft geplaatst.

  Het daglicht kan deze reaktie van PIOTR
  niet verdragen en naar ik veronderstel
  velen van u hier allen ook niet.

  Ik ben volkomen onthutst en lees de tekst
  zoals die er staat, waarvan geen letter
  gedrááid kan worden naar mogelijke ándere
  bedoelingen.

  Ik maan een ieder tot zo veel mogelijk be-
  heersing, maar sluit scherpe antwoorden
  niet uit en maatregelen die helaas buiten
  mijn macht liggen.

  Het kan niet zo zijn dat een Uitgever be-
  paalde geschriften niet zal uitgeven en dat
  losse regels op Internet geaccepteerd zou-
  den blijven. Er zijn grenzen, en indien
  niet duidelijk met eigen fatsoen invoelbaar
  dan maar leren op een andere wijze en ver-
  zoeken doen om verwijdering van comments
  die alle perken te buiten gaan.

  Ik dank u voor uw aandacht! Iedereen is nu
  gewaarschuwd voor de omgeving waarin deze
  alias – die zich mogelijk elke keer voor ‘n
  ánder uitgeeft – verkeerd en dat is heel
  gemakkelijk na te gaan !
  Pas op voor dit onaangelijnde (ook) levende
  wezens !! Wacht u voor …dit creatuur !

  Reactie door Madelief — dinsdag 15 november 2005 @ 11.42 uur

 71. 66. Daar sluit ik mij bij aan en ik wil daar nog aan toevoegen dat het bezigen van meerdere schuilnamen laf is en intrigant. De persoon die er hier zorg voor kan dragen om die vervelende spelletjes ‘n halt toe te roepen mag die verantwoordelijkheid nemen.

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 12.14 uur

 72. Kan nog een leuke aan toevoegen: volle openheid over het ontstaan van de oorlog tegen Joegoslavie waar nu nog milljoenen mensen met de gevolgen ervan moeten leven.

  Wat zeg je me daarvan?

  Reactie door walking bull — dinsdag 15 november 2005 @ 12.24 uur

 73. @68, elke oorlog is een vies spel en vieze spelen en openheid gaan niet samen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 15 november 2005 @ 12.38 uur

 74. @67 Madelief.
  Soms sta ik er van te kijken dat sommige figuren hier straffeloos de grootste onzin uitkramen.
  Maar als je op andere web-logs en forums kijkt en vergelijkt is het hier nog een keurige bedoening. Na wat schoppen en treiteren verdwijnen ze meestal vanzelf. Negeren is ook een optie. Hoe dan ook, laat je er niet door raken.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 12.47 uur

 75. @ 66 Madelief

  Bedankt voor jouw uiteenzetting betreffende het oorlogsgevoel. Nu ik grootouder ben ga je anders hierover denken. Maar je moet eerlijk zijn, wanneer gaat een mens zijn verstand gebruiken. Ik ben drie jaar in het leger geweest met een commando opleiding, blik op oneindig verstand op nul, wilde naar Korea in 1951, maar mijn vader verbood mij dat (hij had meer verstand dan ik) het werd 18 maanden Nieuw Guinea. Hoe komt dat? wel ik heb zeer bewust de tweede oorlog meegemaakt en opgegroeid in die sfeer en meende een steentje te moeten bijdragen, waartoe? dat heb ik later beter kunnen uitleggen na het aan de lijve ondervonden te hebben. Het verstand komt met de jaren. De oorlog in Korea ging om goud. De oorlog in Vietnam ging om tin. Nieuw Guinea moest naar Indonesia want Amerika had belang bij de gigantische koperberg. En nu heeft Amerika olie nodig. Let wel Amerika heeft dringend behoeften aan grondstoffen en heeft een waardeloze dollar er worden met karrevrachten gedrukt. De Euro was de grootste bedreiging voor Amerika, Saddam Hussein wilde olie leveren tegen Eueo’s. Als je wilt weten hoe het een en ander in elkaar zit, tik op google Bush’s deep reasons for war on iraq ,dan vind je 12.300.000 hits. Een ding wil ik nog zeggen money is the root of all evil. Vrijheid is lariekoek.

  Reactie door The old Henk — dinsdag 15 november 2005 @ 12.48 uur

 76. Waar een klein jongetje groot in kan zijn.
  Voor JPB is dat oorlog.
  Elke branie schopper heeft wel een paar mee lopertjes om zich heen.
  Dat mee lopertje mag soms dan bv. de schoen veters dicht doen of krabben bij de branie schopper waar hij zelf niet bij kan komen of iets af vegen.
  Maak dat mee lopertje niet uit als hij maar het gevoel krijgt dat hij bij de grote jongens hoort.
  En soms mag hij samen ontbijten met de grote jongens en zit hij er met roden wangetjes aan tafel..
  Maar voor het avond eten vinden ze hem te ver ondermaat dan zitten de echte branie schoppers bij elkaar.
  Helaas voor Nederland is J

  Reactie door Jofel — dinsdag 15 november 2005 @ 13.01 uur

 77. Angst sells. Bilderberggroep, ISI, CIA en Amerikaanse regering, allemaal 1 pot nat. Het grote doel is pure zelfverrijking en het op de knieen dwingen van de bevolking door sociale stelsels af te breken en in de tussentijd oorlogen te beginnen om enerzijds de wapenindustrie gelukkig te houden en anderzijds de aandacht af te leiden van de “echte” agenda. De volledige wereldmacht aan een enkeling naar Hitleriaans model. De bevolking heeft de macht dit te breken, maar dan moeten er vele leiders opstaan. Een paar leiders halen de tocht naar het spreekgestoelte niet eens.

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 13.07 uur

 78. Mijn zwager is van joodse afkomst. Ik zal hem er maar niet op wijzen dat er op dit log zulk antisemitisties gedrag voorkomt.
  Toevallig heeft hij op zijn weblog een discussie gestart over dit fenomeen n.a.v. het zwarte schaap afgelopen zaterdag. (Gretta)
  Madelief ik kan me heel goed voorstellen dat dit je woedend maakt, dat doet het mij ook, zeker gezien het feit dat zo’n onbenul nog te laf is om zijn eigen naam te vermelden.
  Verder heeft Gandalf wel gelijk, als je zo’n sukkel negeert lazert hij waarschijnlijk vanzelf weer op.
  Ook voor Boudewijn gelijk, de webmaster hoort hier in te grijpen en dit soort rotzooi niet te plaatsen.
  In 1 woord: WALGELIJK!

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 13.23 uur

 79. @73 Kaatje, vergeet de AIVD en de Mossad niet…

  Reactie door Sonja — dinsdag 15 november 2005 @ 13.32 uur

 80. De BilderBergBalkenBende. Klinkt wel lekker als je het hard op zegt.

  @75 En SPECTRE niet te vergeten.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 13.44 uur

 81. Nee, natuurlijk niet geplaatst! Kritiek van mijn persoontje wordt niet geaccepteerd, nietwaar? Wat laten jullie jezelf kennen, zeg! Jasses

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 15 november 2005 @ 13.56 uur

 82. @77 Lydia hoe kan dat. De meest rechtse en groove dingen worden hier wel geplaatst.
  Druk je wel op het goede knopje?

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 14.00 uur

 83. @77 Of de AIVD zit er achter.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 14.01 uur

 84. Het is uiteraard een goede zaak en vanuit parlementair oogpunt noodzakkelijk, dat er eerlijke antwoorden komen op deze vragen naar de “noodzaak” van deelname aan de oorlog tegen Irak. Verwacht er echter niet te veel van. Het kabinet weet zich gesteund door de coalitiepartijen, die enorme pakken boter op hun hoofd hebben. Men verwijst even voor het gemak naar de terreurdreiging in dat gebied en elders in de wereld, nu ook in Nederland en gaat weer over tot de orde van de dag, namelijk als een kwispelend hondje achter het baasje Amerika en kleine baasje Engeland aanlopen. Het politieke vertoog in Nederland wordt op dit moment vooral gedomineerd door partijen en Pimnavolgers, die elkaar willen overbieden in antimoslimgeluiden. Welkome bliksemafleiders, goed geholpen door Maurice de Hond met zijn subjectieve vraagstellingen, voor een verguisde regering, die snel draconische maatregelen doorvoert op het terrein van sociale zekerheid en zorg.

  Reactie door Tiny Romme — dinsdag 15 november 2005 @ 14.22 uur

 85. Er is helemaal geen oorlog in Irak.
  Ook de militaire actie van de VS en Engeland was geen oorlog maar gewoon bevrijden. (Massale overgave en blijdschap dat er nu eindelijk wel werd opgetreden)
  Wat er nu gebeurt, is gewoon terrorisme tegen eigen bevolking en troepen die daar de rust willen helpen handhaven.
  Het gelijk van deze actie werd reeds bewezen door de massale opkomst bij de vrije verkiezingen. (Dit woord bestond niet meer in hun woordenboek)
  Dat men nu over elkaar heen valt omdat de chemische en biologische wapens er (schijnbaar) niet (meer) zijn zal de bevolking in Irak een (runder)worst zijn.
  Ik breng even in herinnering dat duizenden mensen door Saddam zijn vermoord met gifgas.
  …en de oorlogen die hij WEL voerde tegen Iran en Kuwait.

  Reactie door Liberaal-Socialist — dinsdag 15 november 2005 @ 14.26 uur

 86. 80. Spectre? Was dat niet uit The man from uncle? Hahaha, dat is wel grappig, laat mij maar lekker in complottheorieen geloven, ik zie telkens alleen maar bevestiging zo door de tijd heen. En ja, ik lijd wel aan een persoonlijkheidsstoornis, maar paranoia is niet een van de kenmerken! Op een van de eerdere logs van de week stonden trouwens ook uitermate dubieuze reacties van ene Ton, overduidelijk geinspireerd door de white power gedachte met een zeer vreemde kijk op de Frankfurter Schule. Ook deze reacties werden gewoon getolereerd.

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 14.43 uur

 87. 67. Grappig Gandalf, die veren van Kok… Ik neem aan dat je bedoelt dat Kok de ideologische veren heeft afgeschud.

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 14.46 uur

 88. Reactie van Liberaal-Socialist — dinsdag 15 november 2005 @ 14.26

  Je moet je af vragen of zo land als Irak wel rijp is voor democratie??
  Het land werd aardig binnenlands in toom gehouden door Saddam.
  In zo primitief omgeving met zoveel verschillende stromingen is het vreten of gevreten worden.
  En de een is niet zacht zinniger dan de ander.
  En zoveel meer wandaden als in velen andere landen in de wereld gebeurde er ook weer niet.
  Het is natuurlijk in geen enkel land goed te praten.
  Je ziet dat de z.g verlossers ook het land niet in toom kunnen houden,en ook niet onder controle krijgen.
  En dat wel proberen, maar die middelen zijn niet anders als die van Saddam waren.
  De tijd van het rijpen van de inwendige behoefte naar democratie wordt deze landen niet gegund.
  De tijd die het gegund wordt is niet afhankelijk van de wreedheid van regiem maar wat heeft dat land ons westen te bieden.
  Kijk naar Iran langzaam begint dat land zich in een ander richting te ontwikkelen het gaat langzaam maar het komt.
  Al bevalt het westen niet een land met een eigen mening.
  Als we alle olie staatje zonder democratie nog om ver moeten werpen dan is er nog wel even werk.
  Maar zolang die dictatuur in die olie staatjes het westen dienen, laten we die angstvallig met rust en de wandaden die daar plaats vinden worden genegeerd.
  Denk Liberaal die USA de laatse 50 jaar voerde
  Dus dat kan nooit een excuus zijn.
  Alle wreedheden waar ook zijn verwerpelijk.

  Reactie door Jofel — dinsdag 15 november 2005 @ 15.02 uur

 89. 85. Nee, ja, heel fijn dat u ons weer even helpt herinneren hoe het ook alweer werkelijk zat en zit, allemaal. Als ‘n soort “liberaal-socialistische” Vuurtoren verkondigt u hier als enige De Waarheid. Legt u liever eens uit wat u met uw hom-kuit pseudoniem beoogt te bedoelen? En bent u dan senior of junior? En wanneer dan? Net terug uit China en Japan, of gematigd trots op de niet zo bijzonder hoogstaande schrijfkunst van zoonlief? Niet erg evident, dat alles. “Er is helemaal geen oorlog in Irak”; waar haalt u de moed vandaan?

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 15.03 uur

 90. @78 Anja.

  Laten wij als Nederlander, die in het verleden 17e 16e eeuw open en eerlijk tegenover het Jood zijn, stonden en nog staan. Riepen wij niet tegen de moffen in de tweede wereld oorlog, blijf met jullie poten van onze klote joden af. Dit was in Amsterdam met het gevoel van een Amsterdammer. Het zijn altijd weer de anti-gedachten. Vooral groepsvorming is er debet aan. Als je iets meer wilt weten dan de gemiddelde Nederlander, op internet vind je ” This time bomb called zionism ” het is geen opbeurend artikel maar het geeft een inzicht hoe mensen in de vernieling raken als ze achter een of andere idioot aanlopen en waarom? Heel eenvoudig het trappen naar beneden is blijkbaar een volksvermaak.

  Reactie door The old Henk — dinsdag 15 november 2005 @ 15.07 uur

 91. @62. Pietje af

  Die lege blik, de angst regeert, apathie.

  Ook ik heb vele malen een discussie opgestart alleen om tot mijn teleurstelling vast te stellen dat er verdomd veel Nederlanders symphatiseren met nazi’s. Niks apathie.

  Mensen zoals Valerie Plame Wilson en David Kelly hebben reeds in mei 2003 hun mond open gedaan, tegen grote persoonlijke risico’s.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 15 november 2005 @ 15.08 uur

 92. Wie was het eerst de kip of het ei.
  Westelijke expansie drift of het terrorisme

  Reactie door Jofel — dinsdag 15 november 2005 @ 15.12 uur

 93. @86 Kaatje
  SPECTRE:Was uit James Bond dobbel o seven.
  Mijheer Blofeld was de baas en wilde wereldheerschappij.

  Die veren, ja inderdaad, die idiologische.

  Die Ton , dat weet ik nog wel ik heb toen ook even gelinkt, maar werd er een beetje depri van.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 15.20 uur

 94. We konden allemaal op het nieuws zien dat twee SAS militairen vermomd als arabier in Basra een aanslag pleegden op een politiepost. De mannen werden overmeestert en gearresteerd en gefilmt. Het Britse leger werd ingezet om de twee te bevrijden. Het politiebureau werd praktisch plat gewalst met een tank. Wie heeft niet de beelden van de brandende tank gezien waar een Britse militair uitkroop terwijl hij hevig bekogeld werd met stenen door burgers. Zo lang is dit nog niet geleden.
  Niemand die zich afvraagd waarom Britse SAS militairen terroristische aanslagen plegen op burgerdoelen. Lege blikken?

  Dacht het niet. Men weet dat we belazerd worden, toch kiezen we partij met de voor de Bush regering. Nazi-symphatisanten.

  Reactie door Rob de Kuster — dinsdag 15 november 2005 @ 15.22 uur

 95. @88 Jofel.
  Er werd door Bush vanuit gegaan dat Bin Laden een verhouding had met Sadam, om het zo maar even te zeggen. Achteraf bleek dat die relatie niet bestond en het valt zeker op dat daar waar de olie zit er ineens zonodig democratie moet komen. Liefst een US democratie.
  Ondertussen is de grote boze schurk Bin Laden nog steeds spoorloos. Dan sta je mooi voor lul als strijder tegen de as van het kwaad.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 15.30 uur

 96. @92 Kapitalisme/liberalisme veroorzaakt socialisme en niet andersom.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 15.33 uur

 97. 94. Het was juist Bush die een verhouding had met de Bin Ladens.

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 15.41 uur

 98. @liberaal (à)socialist 85: Je bralt:
  `Er is helemaal geen oorlog in Irak. Ook de militaire actie van de VS en Engeland was geen oorlog maar gewoon bevrijden’
  O ja?
  En de bééstachtige, grootschalige martelpartijen van Amerikaanse troepen en CIA in de Abu Graïb bak waren volgens jouw redenatie zeker geneeskundige praktijken
  verschaft door de bevrijders? En de honderdduizend met US-bommen uitgeroeide burgers in Falluja en elders waren zeker op de verkeerde tijd op de verkeerde plek, wat dom van ze, nietwaar?
  Jij bent zo te horen zeker ook van het nationaal-socialistische slag dat de Holocaust ontkent?

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 15 november 2005 @ 15.47 uur

 99. Beste Jan,

  Hier een link naar het formule dat leidt tot terrorisme:
  http://p224.news.mud.yahoo.com/s/afp/20051115/wl_mideast_afp/jordanattacks_051115134220

  De ontkenning hiervan heeft inmiddels bij rechts en haar slaafse media een religieuze proportie gekregen.

  Reactie door Gramci — dinsdag 15 november 2005 @ 16.04 uur

 100. Docente zonder hoofddoek onterecht geweigerd

  UTRECHT (ANP) – Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) heeft de islamitische docente Samira Haddad ten onrechte een baan onthouden. Dat stelde de Commissie Gelijke Behandeling dinsdag in de zaak die Haddad, docente Arabisch, tegen het ICA had aangespannen.

  De 32-jarige Amsterdamse, die opgroeide in Tunesië, werd eind mei niet aangenomen op het ICA, omdat zij als moslima geen hoofddoek draagt en die ook niet wil gaan dragen. Volgens rector E. Bijkerk verplicht het statuut van de school moslimdocentes een hoofddoek te dragen. Ze moeten daarmee een voorbeeld geven aan de leerlingen. Niet-islamitische leraren kunnen vrijstelling krijgen van die verplichting, maar Haddad niet. ,,Als mevrouw Haddad zou stellen dat zij geen moslima is, dan zou zij in principe gewoon bij ons aan het werk kunnen”, zei bestuurslid E. de Jong in oktober.

  Juist die uitspraak maakte voor de commissie de weigering onrechtmatig. Volgens commissievoorzitter A. Castermans doet de school met die uitspraak vermoeden dat ze het afleggen van het geloof minder ernstig vindt dan het afleggen van een hoofddoek. De commissie spreekt van een ,,verboden onderscheid”, de school had de vrouw niet op deze basis mogen afwijzen. In sommige gevallen, zo benadukte de commissie, mogen wel eisen worden gesteld aan kleding, maar alleen wanneer dat nodig is om de doelstellingen van de school te bereiken.

  De commissie kan de school niet verplichten de docente alsnog aan te nemen.

  Reactie door MAX — dinsdag 15 november 2005 @ 16.14 uur

 101. @94
  Heel wat ‘false flag ops’ hebben inderdaad de revue al gepasseerd en de ‘openheid’ daarover is bedroevend.

  Rob ik weet dat het aantal fascisme aanhangers groter is dan ik had durven vermoeden.

  Ondertussen moet er toch iets gebeuren aan de onwetenden die te druk zijn met werken, kinderen, zichzelf, shoppen, sporten, rekeningen betalen, en t.v. (propaganda) kijken om te zien wat zich voor hun neus afspeelt, en blijven we doorgaan met opsporen/laten zien waar we/ze liever niet naar willen kijken.

  Want 1 ding heb ik wel geleerd toen ik begon met ‘op onderzoek/research’ uitgaan: wat je te zien krijgt is ‘not a pretty sight’.

  Reactie door Pietje af — dinsdag 15 november 2005 @ 16.36 uur

 102. @C.Tilyx

  Daar is inderdaad wel degelijk een oorlog gaande in Irak. Het Iraakse verzet heeft een zeer helder en legitiem doel voor ogen: het beeindigen van de bezetting door rovers als de V.S. en Engeland. Het Iraakse volk heeft het morele en het historische recht zich te verzetten tegen deze bezetting. Daar is geen imperialistische macht uit de geschiedenis te noemen dat zichzelf niet als bevrijder der volkeren heeft verwolkomd. Dit soort slogans zijn zo oud als het imperialisme zelf. In Irak wordt er op dit moment een klassieke strijd gevoerd, zoals wie die ook in Zuid-Amerika hebben gekend, tegen de alles verslindende kapitalisme en het feodaal-imperialisme van de Yankees. En JPB heeft van Nederland een vazalstaat gemaakt!

  Reactie door Gramci — dinsdag 15 november 2005 @ 16.40 uur

 103. @90 Old Henk, Ik vrees dat hier een heel groot stuk waarheid in zit. En wat is er makkelijker om te trappen naar iemand waarboven je jezelf verheven voelt. Vraag me eigenlijk af of dit (dat verheven) echt wel zo is, waarschijnlijker is denk ik dat dit soort lui overlopen van minderwaardigheidscomplexen.

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 16.49 uur

 104. Aanvulling op 102, Hitler had ook nogal last van minderwaardigheidscomplexen schijnt. Was niet eens van Duitse komaf. Half Oostenrijks, Half Joods. Had hier nogal moeite mee en alles met een grote bek overschreeuwd, zodat de aandacht niet op zijn eigen etnische afkomst terecht zou komen.

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 16.52 uur

 105. De maat der dingen

  Is het afasie, dementie, een selectief geheugen of is het gewoon het resultaat van indoctrinatie?
  Enige creatieve geesten hier lijken daar minimaal wel last van te hebben in verschillende gradaties.
  Anders kan het niet zijn dat men bijvoorbeeld de door Saddam Houssein gevoerde oorlog
  tegen Iran is vergeten.
  De maat der dingen
  En dat men kan hebben vergeten dat zelfde bende van Saddam een oorlog voerde tegen Kuwait en dit land bezette.
  De maat der dingen
  Dat deze zelfde bende tienduizenden Koerden vermoordde op de meest afgrijselijke manieren
  De maat der dingen
  Dat Saddam wel degelijk chemische wapens had en deze heeft ingezet in Iran en tegen de Koerden.
  De maat der dingen
  Dat Saddam voor jaren de VN de deur heeft uitgeflikkerd die controle hierop wilde uitvoeren.
  De maat der dingen
  Dat er nu inderdaad door terroristische aanslagen tientallen mensen sterven in Irak maar dat dit in geen verhouding staat tot de miljoenen doden die hij en zijn bende op zijn geweten heeft.
  De maat der dingen
  Dat er inderdaad nare dingen zijn gebeurd met gevangenen maar dat deze nog steeds leven terwijl Saddam honderdduizenden mensen heeft laten opsluiten, afschuwelijk heeft gemarteld en vervolgens vermoord zonder dat familie of vrienden ooit meer iets hoorden.
  De maat der dingen.

  Mag ik zeggen dat deze genoemde creatieve geesten met twee maten meet?
  Dan ook een retorische vraag voor deze geesten;
  Had Hitler ook zijn gang mogen gaan?

  Reactie door Liberaal-Socialist — dinsdag 15 november 2005 @ 17.11 uur

 106. De sites waar het mogelijk zou zijn nog
  meer de vrije meningsuiting ongemoeid te
  laten is voor mij niet de norm van verge-
  lijken, net zomin als ik hier al kan dood
  vriezen onder min tien graden en het in
  Siberië nog veel sneller kan!

  Lydia, vanavond, als er verder vandaag niets tégen zit, probeer ik opheldering te
  vragen aan de mevrouw die er absoluut niet
  de kantjes van af loopt bij de SP.

  Old Henk, mogelijk heb je er zelfs gediend
  met een broer van mijn moeder toen.
  Hij leeft nog en is redelijk gezond, maar
  ‘t zou beter kunnen.

  Voor mijn zoon heb ik e.e.a. kunnen voor-
  komen door een toevallige samenloop van om-
  standigheden en er ten tijde van Joegosla-
  vië aan ontsnapt om hem in eenzelfde situa-
  tie betrokken te zien worden. Nog steeds
  voel ik me een geluksvogel.
  De ellende ervoor in de Libanon zat me nog
  vers in het geheugen toen (hoor je ook nie-
  mand meer over en ook daar zijn heel wat
  mensen nog steeds van óver hun toeren).

  Weer hoor ik de deskundige Mr Hilterman
  zijn visie geven begin jaren zestig over
  het nabije- en midden-oosten.
  Welke kwaliteiten men ook wel of niet in
  hem zag, maar strategisch was hij vast in
  die periode een uitstekend Min. v. Defensie
  geweest, dat gevoel heb ik al jaren ook al
  had hij geen enkele militaire rang.
  Minister van Buitenlandse Zaken was m.i.
  ook uitstekend geweest, en heeft hij in
  stilte van advies gediend, heeft men ver-
  domd slecht naar hem geluisterd, terwijl
  half Nederland zondags om één uur één en al
  oor was. Kortzichtigheden bij de vleet bin-
  nen de toenmalige politiek. Men hanteerde
  kennelijk de zienswijze van een enkeling
  zonder eigen hersens te laten meewerken.
  De diverse verdragen die getekend en al ten
  tonele werden gevoerd, zonder vooraf duide-
  lijke inbreng van de politie.
  Ten departemente werd veel afgehandeld en
  de 2e Kamer werd niet serieus genoeg ge-
  nomen. Medezeggenschap vanut de Kamer stond
  op een heel laag pitje en pas nu zijn we
  ons ervan bewust dat het Kabinet, door ons
  de kiezer, naar huis gestuurd kan worden om
  het ‘huiswerk’ over te doen, zoals ik al
  vroeg in februari j.l.. Al weer een half
  jaar om, met nog meer ellende en onzeker-
  heden, grofheden en geweld !
  De VVD regeert mee per gratie van het wel
  zeer ongelukkige toeval en neemt de kans
  niet waar om te bewijzen datgene wat nie-
  mand ervan verwachtte.
  De PvdA zal knopen moeten doorhakken en
  vertrouwen op een destijds gezond gesternte
  en zich niet laten intimideren door het wel
  zeer laakbare optreden van VVD en CDA.
  Beide top-representanten hangen zo af en
  toe wat ‘geloof’ aan om de opinie te ver-
  stevigen dat het hun ‘heilige’ ernst is met
  wat Nederland overkomt.
  Als er geen ‘kopstukken’meer zijn om bij
  elkaar te steken en deze samenleving haar
  welzijn denkt te bewerkstelligen in een
  individualistisch optreden is Neerlands
  toekomst naar de bliksem.
  Kan men niet kiezen, gok dan maar op de
  meest voor de hand liggende oplossing, maar
  van het CDA en zeker van de VVD verwacht ik
  geen resultaten meer, van welke politieke
  signatuur de Staatsecretarissen ook zijn.
  Immers, we houden voorlopig vast aan de
  dan ook voor de hand liggende individuele
  politieke verantwoordelijkheid van elke
  minister, zonder uitzondering des persoons.
  Verschuilen achter adviescommissies lijkt
  voor de toekomst uitgesloten bij het bestu-
  deren van de Resultatenlijst anno 2005.

  Reactie door Madelief — dinsdag 15 november 2005 @ 17.14 uur

 107. Mag ik zeggen dat deze genoemde creatieve geesten met twee maten meet?

  Nee dat doen wij juist niet.
  Dat doe jij.
  Wij verwerpen alle misdaden tegen de mensen.
  Jij verwerpt er maar een en koesterd de ander.
  Als het in jou straatje past.

  Reactie door Jofel — dinsdag 15 november 2005 @ 17.15 uur

 108. Rectificatie:
  …..zonder vooraf duidelijke inbreng van
  de politieK ! …..

  Dat ‘gasten’ hier komen vertellen, wat ze
  op de eigen ‘site’ niet kwijt kunnen of
  aandurven is net zo laf als
  aardappels zónder zout !
  Snel aangebrand als vermeend zou zijn groot
  onrecht aangedaan te zijn en dan op deze
  site de pruillipjes te tonen, wat ‘n durf!

  Reactie door Madelief — dinsdag 15 november 2005 @ 17.22 uur

 109. @24 Nee hoor.
  Volgens oogetuigen kwam de mus van links.

  @104 Verdraai de feiten niet, beste LibSoc.
  Saddam was toen nog “een bevriend staatshoofd” Wie tijdens de Iraaks-Iraanse
  oorlog S.H. een moordenaar noemde werd daarvoor opgepakt door de hollandse politie.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 15 november 2005 @ 17.36 uur

 110. @Madelief.

  Volgens mij ben jij erg snel aan gebrand

  Reactie door Anton — dinsdag 15 november 2005 @ 17.42 uur

 111. Niet te missen, vanavond VPPO Andere Tijden 20.50, ned. 3:
  Hoe in 1975 in Amsterdam al een bom werd `ontdekt’ in de in aanleg zijnde Nieuwmarktmetro, en hoe Burgemeester Samkalden & wethouders die via de gemeenteraad in de schoenen probeerde te schuiven van linkse actievoerders tegen de metroaanleg. Achteraf bleek uit onderzoek
  dat kopstukken van toenmalig extreem-rechts
  de bom hadden geplaatst, ook de BVD zou er vanaf hebben geweten. B&W hebben zich nooit
  openlijk verontschuldigd voor hun kwalijke
  naar links priemende vingers!
  Opgelet, actueel! Dit soort dingen kan elk moment weer gebeuren, het politiek klimaat is er rijp voor!
  (Zie ook artikel hierover in VPRO-gids deze week)

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 15 november 2005 @ 17.57 uur

 112. @104 Lib. Soc.Afgaande op jouw redenering
  moet Bush dan ook maar snel China bevrijden
  van het juk der repressie en verdwijning & marteling dat talloze inwoners teistert, communisten weliswaar die Chinezen, maar nu éven niet, nu Chineese dictatuur woekerwinsten oplevert voor grijpgraag Transatlantia & Pentagonië en melegomane archtecten als Koolhaas die het propagandacentrum van Peking mocht ontwerpen.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 15 november 2005 @ 18.06 uur

 113. Zo is dat C.Tylix, je verwoordt het weer prachtig.

  Reactie door kaatje — dinsdag 15 november 2005 @ 18.09 uur

 114. Daar wordt aan de eur geklopt, hard geklopt zacht geklopt….

  Alstublieft, WOIII is ontkiemt, kijk hoe ie groeit!

  Reactie door Johan Smeets — dinsdag 15 november 2005 @ 19.07 uur

 115. @109 Anton, je opmerking is erg misplaatst. Het is een kunst op zich om de stukjes van Madelief goed te lezen. Dan kun je ze ook op waarde schatten. Er zit veel meer in dan je op het eerste gezicht denkt. Dus lees nog een keer goed, voor dat je met een oordeel komt.

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 20.27 uur

 116. @62 Pietje af: Ja. Ik deel je frustratie. Het is gewoon nimby-gedrag en wat niet weet wat niet deert. Maar er komt verandering in. Want mensen gaan het nu in hun persoonlijke leven voelen (en in hun portemonnee). En meer en meer mensen worden bozer en bozer. You can fool people sometimes but you can’t fool all the people all of the time.

  Die spandoekenactie tegen Verdonk, en de reactie daarop is een goed begin. Want het legt precies het gesol met onze (vermeende) democratie bloot. Want streef je naar maar 1 soort vrijheid van meningsuiting, die van de staat en haar propaganda, dan kun je wel iets verzinnen over wat voor soort staat dat is.

  @67 Gandalf: Heel goed idee dat klokje! Webmaster? Bas?

  Reactie door Sonja — dinsdag 15 november 2005 @ 21.20 uur

 117. Tjezus als ik deze weblog een paar dagen volg, dan krijg ik het gevoel dat ik in een oud Russische roman aan het lezen ben. Wat is dit voor mentaliteit. Oproepen tot revolutie en op de barricades en roeptoeteren dat jullie zo sociaal en tegen geweld zijn, daar merk ik weinig van.Dit is voor een normaal mens afschrikwekkend.Ga zo door,de interesse in de SP is over ik ben genezen.

  Reactie door Timber — dinsdag 15 november 2005 @ 21.24 uur

 118. #104 De maat der dingen

  De reden voor de militaire campagne in Irak was het opsporen en vernietigen van de massavernietigingswapens die binnen 45 minuten inzetbaar zouden zijn. Daarnaast zouden de opleidingskampen van Bin Laden opspoord en ontmanteld worden. Zowel de massavernietigingswapens als de opleidingskampen zijn niet aangetroffen.

  De militaire campagne is niet begonnen om Saddam Hoessein van zijn troon te stoten, daarvoor was nimmer overeemstemming bereikt binnen de VN Veiligheidsraad.

  Reactie door hanri — dinsdag 15 november 2005 @ 21.38 uur

 119. @116 Timber

  Beste reactionair, ik begrijp jouw probleem. Laten wij niet vergeten dat in het verre verleden in de geschiedenis iemand zei: Ik val aan volg mij.

  In deze tijd als je dit zegt en achterom kijkt, kom je tot ontdekking dat je alleen staat. De solidariteit ligt allang op het kerkhof begraven, zelfs een bloemetje kan er niet af. Marx had hier een duidelijk antwoord op, dat mag je zelf invullen.

  Reactie door The old Henk — dinsdag 15 november 2005 @ 21.43 uur

 120. @ Madelief (106):

  Zo geweldig was die Hilterman niet, hoor, het was een rechtse rakker! Meermalen heb me mateloos aan hem geërgerd, weet ik nog, met zijn bijna mateloze bewondering voor De Gaulle. Toen hij zijn “licht” liet schijnen over de toenmalige Griekse junta (1967-1974) -zelf heb ik aan vele acties daartegen meegedaan- was het al helemaal duidelijk waarvoor deze nogal opgeblazen kikker, die een zeer grote dunk van zichzelf had (maar niet aan een Van der Dunk kon tippen!), stond. Zijn promotie in 1969 was overigens een nogal hilarische aangelegnehid met ludieke acties van studenten.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 15 november 2005 @ 21.49 uur

 121. Van der Dunk moet zijn: Von der Dunk.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 15 november 2005 @ 21.54 uur

 122. Madelief 106, GBJ Hilterman hoorde met zijn koppelriemmaat Josepf Luns tot degenen die een mateloze bewondering hadden voor Pinochet tijdens diens CIA-gesteundem schrikbewind in Chili en de Argentijnse fascisten van de Vuile Oorlog
  een paar jaar later.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 15 november 2005 @ 22.04 uur

 123. ..C. Tilyx… men vergeet snel, bijv. het plein van Hemelse Vrede toen ze eigen studenten te lijf gingen met tanks en nu in Leiden om studenten te werven…
  Ook onbegrijpelijk dat Kofi Annan nu in Irak is en ook Rice? Dus, de regering van Irak -VS is geaccepteerd. Waarom dan niet meteen alles aan VS overlaten.
  http://nusearch.ilse.nl/searchresults.jspx?search_for=bezoek%20van%20anan%20aan%20irak

  Reactie door B. — dinsdag 15 november 2005 @ 22.08 uur

 124. @119
  Kreeg hij toen niet een ere doctoraat aan een van de universiteiten waar veel ophef over was?
  (vaag verleden)

  Reactie door Gandalf — dinsdag 15 november 2005 @ 22.18 uur

 125. @ B. 122: Wat je zegt, inderdaad! En ook punt 5 van je link is verontrustend:
  Bush noemt Irak-critici onverantwoordelijk!
  (hij schijnt deze geschifte oneliner trouwens nog een aantal keren te hebben herhaald in diverse speeches)
  Zul je zien hoe snel kabinet Balkenende deze uitspraak napapagaait, ik hoor het van Aártsen nu al brallen…!
  Daar kan men om lachen, ware het niet dat
  het gros van het volk daarna kritiek op de Irakoorlog voor zich zal houden om niet uit de toon te vallen, en uit angst voor last met autoriteiten. Volksmennerij schijnt simpel zogauw het fundament van de Angst eenmaal is gelegd.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 15 november 2005 @ 22.30 uur

 126. @ 105

  ‘t Lijkt me niet meer dan terecht dat het bewind van Sadam Hoessein en Bush niet met dezelfde maat worden gemeten. Sadam Hoessein hebben we leren kennen als een moordzuchtige dictator. Bush is de leider van een natie waarmee we een bondgenootschap zijn aangegegaan. Je mag toch verwachten dat bondgenoten elkaar niet onder valse voorwendsels mee zuigen in een gewapend conflict.

  Als de regering Balkenende op goede gronden heeft gehandeld, is er ook geen enkele belemmering om openheid van zaken te geven.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 15 november 2005 @ 22.36 uur

 127. Gandalf, het gebeurt om de haverklap, hoor. Zelfs al is het ‘t goeie knopje!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 15 november 2005 @ 22.49 uur

 128. @127

  Klopt helaas.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 16 november 2005 @ 0.04 uur

 129. En welterusten Anton.
  Vanavond zal ik een kaarsje voor je
  branden. Heb je nog meer lucifers voor me?
  Miste je hand van schrijven de gloed van de
  ‘verlichting’? Da..da…dat is het vast!
  Hé ik begin er van te stotteren. Pech-vogel
  die ik ben, toch?

  Reactie door Madelief — woensdag 16 november 2005 @ 0.44 uur

 130. @126 Sorrento
  “Sadam Hoessein hebben we leren kennen als een moordzuchtige dictator.”
  FOUT: Die hebben we leren kennen als handelspartner. Tot aan de Golfoorlog is Irak altijd als dusdanig omschreven, en dat het een democratie was.

  “Je mag toch verwachten dat bondgenoten elkaar niet onder valse voorwendsels mee zuigen in een gewapend conflict.”
  FOUT: Leest u geen kranten? U bent blijkbaar nog een van de weinigen op de wereld die denkt dat Saddam Hoessein iets te maken met al-Qaida/WMD-wapens had. U bent een monument van Amerikaanse propaganda.

  “Als de regering Balkenende op goede gronden heeft gehandeld, is er ook geen enkele belemmering om openheid van zaken te geven.”
  FOUT: Hoe lang is die oorlog nu al bezig? Waarom hebben ze nooit openheid van zaken gegeven?

  Reactie door Sonja — woensdag 16 november 2005 @ 8.37 uur

 131. 1 dag koppensnellen :

  (The Guardian) The Us Used Chemical Weapons In Iraq – And Then Lied About It
  (The Guardian) Spanish police expose more CIA links to secret flights of detainees
  (MSN/NBC) Prof, Steven E. Jones, “Why Indeed did the WTC Buildings Collapse?,”
  (BBC News) Iraq attacks kill nine policemen
  (Centcom) Marine Dies In Bomb Attack
  (Centcom) Marine Killed By Small Arms Fire
  (Multi-natioal Force Iraq) Another Marine killed in IED attack
  (AP) Failed Jordan hotel bomber had three brothers killed by U-S forces
  (AP) Iraqi PM: Detainees Apparently Starved and Tortured
  (AP) Ex-detainees: U.S. troops threw us into lion cages
  (USA Today) UN report: Multinational forces violated international law
  (LA Times) U.S.-Iraq Troops Raid Government Jail Where Abuses Are Alleged:
  Scores of bodies have been discovered in Baghdad and elsewhere around Iraq, handcuffed, blindfolded and shot through the head. Relatives of the dead often say that the last time they saw their loved ones, they were being led away by Iraqi police officers.
  (The Guardian) US sweep of arrests after Iraq invasion leads to few convictions :
  More than 35,000 Iraqis have been detained by American troops since the invasion of the country but only a tiny fraction have been convicted of wrongdoing
  (The Independent) The fog of war: white phosphorus, Fallujah and some burning questions
  (The Independent) ‘I Treated People Who Had Their Skin Melted’
  (Reuters) Afghan roadside bomb kills US soldier
  (The Independent) Afghanistan: The war with no end
  (Counterpunch) Provoking Syria: Cambodia All Over Again
  (Yahoo News) Secrecy order in CIA leak case challenged by media

  Het was dus een betrekkelijk rustige dag. Wanneer komt hier een einde aan?!

  Reactie door Sonja — woensdag 16 november 2005 @ 8.37 uur

 132. @ Gandalf (124):

  Nee, Hilterman is “echt” gepromoveerd aan de Utrechtse Universiteit met als onderwerp het Oost-Europese communisme. Begrijpelijkerwijs was de wetenschappelijke kwaliteit daarvan zeer omstreden.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 16 november 2005 @ 10.02 uur

 133. En, Gandalfie, het volgende is historisch écht waar (heb ik toentertijd vertrouwelijk van een betrouwbare, direct erbij betrokken bron vernomen):

  Hilterman heeft gesolliciteerd naar een hoogleraarschap aan de Utrechtse Universiteit (faculteit geschiedenis). Eén van de zinnen in zijn sollicitatiebrief luidde: “Het zou zonde zijn als iemand met mijn kwaliteiten niet naar deze functie zou solliciteren” (of woorden van gelijke strekking).
  Het mag geen verwondering wekken dat hij de geambieerde functie niet gekregen heeft.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 16 november 2005 @ 10.28 uur

 134. 105. “De maat der dingen”? Wiens “maat”, liberaal-socialist; junior of senior? En welke “dingen”, want die van uw opsomming zijn op z’n minst dubieus. Wiens steun genoot Saddam oorspronkelijk en al zeker bij zijn oorlog tegen Iran? Uw geheugen is al even selectief. Dat verhaal is niet veel anders dan dat van de Taliban in Afghanistan. Niemand met gezond verstand zal Saddam’s regime hier verdedigen, maar over de maat der dingen gesproken: waar zit Saddam nu en hoe zit hij daar? En de bevolking van Irak? Voorlopig is die “maat” van u goed zoek, maar niet zoals u dat zo pretentieus stelt.

  Reactie door Boudewijn — woensdag 16 november 2005 @ 11.35 uur

 135. @132
  Mr. Meijer.
  Doordat hij indertijd bij de avro de hemel is in geprezen door een zeer trouwe schare luisteraars, kan ik mij voorstellen dat hij nogal naast zijn schoenen ging lopen. Sollicitatietraining was er waarschijnlijk nog niet. Zijn “praatjes” konden zo in Het Beste van Readers Digests. De wereldpolitiek in 5 minuten op zondagmiddag, na de pudding.
  Gek, als je naar zijn naam kijkt, dan……….even de l áchter de t zetten.

  Reactie door Gandalf — woensdag 16 november 2005 @ 14.46 uur

 136. @ Gandalf (135):

  Die associatie, die je in de laatste zin vermeldt, heb ik zelf ook meer dan eens gehad…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 16 november 2005 @ 14.57 uur

 137. @136 Nog even dan Olav, een linkje van Theo.

  http://www.theovangogh.nl/stuk23.htm

  Reactie door Gandalf — woensdag 16 november 2005 @ 15.10 uur

 138. @ 130

  Je trekt drie conclusies die geen van allen uit mijn inzending zijn op te maken.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 16 november 2005 @ 16.41 uur

 139. @100, wat ik vanmorgen op het nieuws heb gehoord is dat de betreffende docente zelf niet meer op die school aan de slag wenst te gaan omdat de arbeidsverhoudingen al te zeer verstoord zijn. En gelijk heeft ze.

  Reactie door anja — woensdag 16 november 2005 @ 17.36 uur

 140. Het antwoord kennen we toch al.
  Er lagen geen zelfstandige overwegingen aan ten grondslag.
  Amerika zei het, dus was het waar en Amerika volgen doen we al jaren zoals we ook met het eventuele inzetten van kruisvluchtraketten zullen doen en de aankomende (want landen zijn er al mee bezig)raketten voor vliegtuigen.
  Je hebt Bert Bakker toch gehoord in het debat gisteren!!!! Bovendien maken we er in Nederland blijkbaar weinig heisa over dat Amerika in ‘hun’strijd, inmiddels dus ook de onze, witte fosfor gebruikt die mensen tot op het bot verbrand. Eerst ontkennen natuurlijk totdat videobeelden opdoken en soldaten spraken.
  Nu maken we ons met die kruisraketten weer afhankelijk van de ínlichtingen’ van Amerika.
  Sommige leden van dit kabinet zeggen iets te leren maar het is dus ‘schijn’en verkiezingsretoriek. Betrouwbaar?????

  Reactie door Henny — donderdag 17 november 2005 @ 7.33 uur

 141. Je trekt drie conclusies die geen van allen uit mijn inzending zijn op te maken.
  Nee Ed, ik citeer je stellingen en ik weerleg dat.

  Reactie door Sonja — donderdag 17 november 2005 @ 10.33 uur

 142. @141

  Ja hoor. Omdat ik vind dat de Amerikanen hun bondgenoten hebben misleid over hun motieven om Irak aan te vallen, ben ik “een monument van Amerikaanse propaganda”. Jij zegt het Sonja.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 17 november 2005 @ 19.45 uur

 143. Nee Ed, je schreef: “Je mag toch verwachten dat bondgenoten elkaar niet onder valse voorwendsels mee zuigen in een gewapend conflict.”
  en dat is niet: de Amerikanen hebben hun bondgenoten misleid over hun motieven om Irak aan te vallen.

  Reactie door Sonja — donderdag 17 november 2005 @ 23.11 uur

 144. @143

  Ga lekker lekker een biertje drinken Sonja. Van teveel acher een PC zitten kun je agressief worden. You’re barking at the wrong three. Dag.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 18 november 2005 @ 0.15 uur

 145. Geen argumenten, dus wordt het weer de persoonlijke aanval. Zielig. Dag Ed.

  Reactie door Sonja — vrijdag 18 november 2005 @ 8.52 uur

 146. Amerika sleept deze wereld naar de afgrond !Ik vind Bush en consorten midadigers tegen de mensheid !
  Oorlog voeren in 2005 ?
  Waarom ?
  We kunnen op de modernste manier met elkaar communiceren maar kiezen voor de primitiefste oplossingen (OORLOG)
  Wat is oorlog ?
  Oorlog is millieuvervuiling,kapitaalvernietiging
  energieverspilling,minachting voor mens dier en fauna !
  Dus dit is gewoon misdadig !
  En het is ongelofelijk dat de regering Balkenende deze president steunt !
  Ongeloofelijk !
  Michael Moore zei het goed !
  Mr President Shame one You !!

  Met vriendelijke groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior — zondag 27 november 2005 @ 8.53 uur

 147. hi ik ben maher ik woon in iraq ik kan nederland praate ik vraag of vaneer komt het nederland leger hie danku

  Reactie door maheer — woensdag 30 november 2005 @ 17.43 uur

 148. odds…

  upkeep!unregulated Kleinrock Maurine:Shakespeare fishmonger easements odds http://www.sport-betting-site.com/

  Trackback door odds — woensdag 17 mei 2006 @ 19.41 uur

 149. Wat zeuren we allemaal! Het gaat goed met Irak.
  Zie filmpje hier onder en klik op download now.
  http://www.zshare.net/download/qasf-wmv.html

  Reactie door Gert — vrijdag 23 maart 2007 @ 0.52 uur