Wajong-herkeuringen

Jonge WAO-ers, de zogenaamde Wajongers vallen ook onder het nieuwe WAO-herkeuringsregime. Velen van hen worden na jaren van afkeuring ineens goedgekeurd, waardoor ze de broodnodige ondersteuning zullen missen die nodig is om ze een beschermde en begeleide arbeidsplaats te geven.

Hun kansen op de arbeidsmarkt worden er echter niet beter op nu ze het helemaal zelf moeten doen. Werkgevers missen door deze goedkeuring subsidies en begeleiding om deze mensen aan werk te helpen.

In Trouw van vandaag een serie portretten van WAO-jongeren, en de problemen waar ze tegen aanlopen door het nieuwe WAO-regime. Online kun je alvast één artikel lezen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 14 november 2005 :: 11.43 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Nog even en we zijn weer terug bij af: alle gehandicapten bij elkaar in een inrichting, gezellig de hele dag met een hoofd tegen de muur bonken uit verveling en nooit bezoek of ouders die alles alleen moeten doen, alleen men vergeet een ding mantelzorg wordt ook steeds moeilijker gemaakt omdat we allemaal moeten werken, kortom terug naar de middeleeuwen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 14 november 2005 @ 12.08 uur

 2. En dan wil de regering dat mensen mee doen en niet buiten de maatschappij komen te staan…

  Reactie door Attie — maandag 14 november 2005 @ 12.08 uur

 3. @Attie: Die doelstelling is natuurlijk nog steeds haalbaar als men “mensen” een betere definitie geeft. Het zou niet de eerste keer zijn.

  Reactie door Gideon — maandag 14 november 2005 @ 12.50 uur

 4. Jan en Agnes, dan houd ik mijn hart vast voor Paula B. die hier vaker post. In juni is ze ge-opereerd aan haar hart en dat weten jullie misschien nog wel. Stel je toch eens voor dat zij zou worden goedgekeurd?!
  Voor de mensen die hier niet van gehoord hebben: deze jonge vrouw kan absoluut niet in een betaalde baan werken. Zelfs vrijwilligerswerk kan ze niet aan. Ze heeft haar energie nodig voor haarzelf, haar zoon en hun woning.
  Paula, dit lees je beslist! Sterkte!!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 14 november 2005 @ 14.02 uur

 5. Wat ik niet begrijp is dat femke Halsema met een voorstel komt dat iedereen die kán werken binnen een jaar aan het werk moet zijn. Ik vraag mij serieus af waar moet dit werk vandaan komen. Het is een leuke leus hoor, de bedoeling zal ook wel goed zijn, maar de werkloosheid is hoog, de “goedgekeurde” WAO-ers komen niet aan het werk, omdat er geen werk is of dat de werkgevers het verekken om deze groep mensen in dienst te nemen, omdat ze niet betrouwbaar zouden zijn. Hoe wil zij in Godsnaam banen scheppen die er niet zijn. Genoeg mensen willen aan het werk, maar kunnen niet, het zij vanwege handicaps of gewoon omdat er geen werk is. Heeft ze er ooit over nagedacht waar dit probleem vandaan komt?

  Reactie door anja — maandag 14 november 2005 @ 14.06 uur

 6. Mijn dochter zou in grote problemen komen wanneer ze haar wajong zou verliezen. Ze is al niet in staat om de toeslag aan te vragen waar ze wél recht op heeft. Ze ontvangt sinds een jaar € 532,00. Daar moet ze van huren en leven, is bijna 21 jaar. Is ondanks haar zgn. weldenkendheid echt niet zo bij de tijd. Ik kan het niet voor haar regelen, want ze wordt door de wet geacht om zelf haar verantwoordelijkheid te dragen. Ook haar zorgtoeslag wordt niet aangevraagd, hoe moet dit toch? Ze krijgt straks een boete, wordt straks uit het ziekenfonds gegooid als ze niet betaalt, dit wordt drama.,…

  Reactie door Rian — maandag 14 november 2005 @ 15.55 uur

 7. (5)Dat vroeg ik me dus ook af. Wat is nou goed aan wat zij voorstelt tov wat de regering doet? Ik dacht ff dat ik het niet goed las…. Zouden zij ineens de vervangers van D’66 willen worden? Dus cda-pvda-GL?

  Reactie door Warrior — maandag 14 november 2005 @ 15.58 uur

 8. Dat moeten jullie eens kijken op de site van de Sp Tilburg! Die willen ook iedereen aan het werk zetten… Ze hebben overigens best een goed idee, vind ik, maar volgens mij zitten er nog veel haken en ogen aan.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 14 november 2005 @ 16.53 uur

 9. Bedank de stemmers van weleer.
  Ikke ikke ikke, komt uiteinedelijk voor de meesten toch uiteindelijk wel terug in het smoelwerk als een boemerang met scheermesjes.

  Reactie door Barend — maandag 14 november 2005 @ 17.37 uur

 10. Kunnen we de Geus ook niet ff herkeuren?

  Reactie door RedStar — maandag 14 november 2005 @ 17.40 uur

 11. (10) Dus iedereen is het er dus eigenlijk over eens dat de herkeuringen door moeten gaan. Of dat iedereen weer aan de gang moet…. En daar hebben een hele hoop mensen zich dan druk over gemaakt…
  voor niets dus.

  Reactie door Warrior — maandag 14 november 2005 @ 19.25 uur

 12. (8)het is inderdaad een goed plan gelieerd aan de gadachte van de s.p .dus is er niks is mee .en de gemeente heeft met de w.w.b.een goed wapen in de strijd .(grote gemeentelijke beleids vrijheid)maar basis voorwaarde is en blijft dat je wel een zowel een sociaal college en raad moet hebben voor een dergelijk plan !

  Reactie door texas henkie — maandag 14 november 2005 @ 20.12 uur

 13. L.M. Lembeck, dank je voor je lieve reactie. Jan en Agnes zullen het zich denk ik wel herinneren dat ik op 22 juni 2005 een zware hartoperatie heb gehad. Ik heb zelfs al iemand van de uitkeringsinstantie in mijn huis gehad toen ik nog maar net thuis was van de hartoperatie. Het was een controleur en hij moest komen controleren ofdat ik echt een hartpatiënt was. Maar gelukkig was die man erg begripvol en zag duidelijk dat ik herstellende was. Ik had op dat moment ook nog een bed in de huiskamer staan omdat ik toen nog niet kon wandelen of laat staan trap lopen alleen. Ik was wel heel verbaasd na zoveel jaren een controleur aan huis te mogen ontvangen.
  Maar gelukkig had ik ook papieren van het ziekenhuis die ik hem kon laten zien en familie kon het bevestigen die op dat moment net op bezoek waren. Op dit moment ben ik nog steeds herstellende maar het gaat wel stukken beter met me. Hoewel ik nog steeds voorzichtig aan moet doen. Begin ik wel meer in de huishouding zelfstandig te doen. En kan ik alweer met mijn hondje wandelen en op de fiets een boodschap doen. Maar ik ben door onder andere deze lichamelijke afwijking lichamelijk afgekeurd en heb nooit diploma’s mogen halen en heb nooit betaald werk mogen doen. Nu heb ik zeker al mijn energie nodig ik moet alles in etappes doen en rust nog iedere dag. Ik slaap dan regelmatig nog 2 tot 3 uur voordat ik weer iets anders kan doen. Mijn borstkas is ook nog erg gevoelig. Ik hoop dat ik ooit weer de oude word dat ik zelfstandig weer in huis kan wonen zonder hulp van thuiszorg. Maar dan nog moet ik mijn leven anders indelen want na zo’n zware hartoperatie veranderd je leven drastisch.

  Reactie door Paula Buisman — maandag 14 november 2005 @ 22.45 uur

 14. Wat zeker waar is, is dat betaald werk voor mij funest zou zijn en vrijwilligerswerk is echt te zwaar voor me. Ik heb al mijn handen vol aan ons eigen huishouden dat van mijn zoon en mijzelf. Het huis schoonhouden is iets dat ik absoluut in etappes moet doen. Vanmorgen was ik erg moe en heb ik de hele morgen op de bank geslapen. Vanmiddag heb ik de witte was gedraait in de wasmachine en heb ik twee keer de wasmand naar boven getild de zolder op met de flizo-trap. Heel eng nog maar het lukt me. Maar een hele zware wasmand dat voel ik met mijn borstkas erg goed die is nog zo gevoelig omdat ze die tijdens de hartoperatie door midden hebben moeten snijden. De borstkas moet weer aan elkaar groeien en die hebben ze met hulp van chirurgisch ijzerdraad aan elkaar genaait zodat het bot de tijd krijgt om weer aan elkaar te hechten. Mijn cardioloog zei me laatst dat ik me voor moet stellen dat er een vrachtwagen over me heen is gereden. Ik merk het dan ook goed met tilwerk dan is mijn borstkas erg gevoelig en als ik met de fiets over hobbels in de weg rij dan voel ik hem ook erg. Maar later op de dag zakt de pijn weer weg.
  Mijn cardioloog zei me dat het één heel tot anderhalf jaar kan duren voordat de borstkas volledig in elkaar gegroeit is.
  En over ongeveer 10 á 15 jaar als de donorklep versleten is dan moet ik weer een hartoperatie ondergaan. Ik hoop dan maar dat om de tricupidalisklep de kunststofring nog steeds goed zit anders moeten ze de twee hartkleppen weer over nieuw doen.
  De hartoperatie zal in ieder geval in mijn leven weer terug keren dat is wat ik zeker weet. Maar zolang ik leef wil ik genieten zoveel ik kan van mijn leven.

  Reactie door Paula Buisman — maandag 14 november 2005 @ 22.54 uur

 15. ach vanavond was er weer zo’n vvd er voor met een,armoe in nl ,en kerksteun tv uitzending.
  het enigste om uit de armoe te komen is te gaan werken,
  weer een die niet kan rekenen,
  hoeveel werklozen?
  hoeveel banen?
  hoeveel polen/oosblokkers worden er volgend jaar toegelaten,om mensen te vervangen?.
  je baan verliezen is al erg.
  wel willen en niet kunnen is nog erger,
  maar dat je door de cda/vvd monsters in de armoe terregt komt omdat je gedwongen goed gekeurt wordt,en er geen werk voor je is.dat is misdadig,
  en maar zeuren over terroristen dreiging??,eeu niet meer van buiten af, maar van binnen uit.
  daar hoef je denk ik niet lang meer op te wachten.
  en er slaan er 1-2-3-4 door?
  verkeert,weet ik niet meer?
  begrijpen kan ik het wel!

  Reactie door ad — dinsdag 15 november 2005 @ 1.56 uur

 16. Goed plan, mensen hebben geen uitkering nodig maar een schop onder hun hol!
  Een schop onder je hol is een stap vooruit.

  Reactie door BF — dinsdag 15 november 2005 @ 8.21 uur

 17. (16)wanneer kom je langs?het lijkt mij beter om eens na te gaan waar de belasting centjes van de ,werkenden, blijven .die gaan naar reintegratie bedrijven ,werkgevers die gigantische subsidies krijgen en na een jaar de mensen weer in de bijstand schoppen .het enige wat zoden aan de dijk zet is herverdeling van arbeid .en stoppen met de subsidieering van van naar het buitenland vluchtende bedrijven ,en het tegenhouden van de diensten richtlijn .verder wens ik jou een bijstands uitkering voor een alleenstaande toe .weet je tenminste waar je over praat als iemand uit de wajong geflikkerd word en rechtstreeks de bijstand in kan.

  Reactie door texas henkie — dinsdag 15 november 2005 @ 8.59 uur

 18. 16@BF
  Leuke opmerking, net uit de luiers zeker?

  Reactie door leen — dinsdag 15 november 2005 @ 9.15 uur

 19. texas
  even eerst, ik werk gewoon,is dat van belang,eigenlijk niet.
  maar figuren als 16 zijn opgevoed met een gouden lepel,
  reintegratie prijs 4000-5000 grof eur,tot nu toe,hebben ze alleen nog maar een raportje geschreven,
  gezien bij mijn maat..

  Reactie door ad — dinsdag 15 november 2005 @ 9.20 uur

 20. @Rian #6: Heb je al eens overwogen om, eventueel in overleg met haar, je dochter onder bewindvoering te laten stellen? De procedure verloopt via de kantonrechter en zou, als ik je verhaal zo lees, zeer grote kans maken. Je dochter blijft dan in staat om zelfstandig te regelen wat ze kan, terwijl de bewindvoerder (dat kun jij zijn, maar ook een derde) indien nodig zaken ongedaan kan maken of zaken kan regelen. Een zorgtoeslag of een toeslag op de Wajong, bijvoorbeeld.

  Sterkte!

  Reactie door Arno Schotmans — dinsdag 15 november 2005 @ 9.51 uur

 21. Iedereen moet voor zichzelf zorgen in ‘n “vrije markt”, waarin “eerlijke concurrentie” de beste garantie geeft voor het beste product voor de laagste prijs. Lust er nog iemand peultjes?

  Reactie door Boudewijn — dinsdag 15 november 2005 @ 10.35 uur

 22. @21 Boudewijn, ben gek op peultjes, weet meteen wat vanavond eet.

  @16 BF Ga jij de ogen eens heel hard uit je kop schamen. Als Texas henkie met je klaar is, kun je van mij nog een trap nakrijgen.

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 11.34 uur

 23. Tuurlijk, wie echt niet kan werken daar dient goed voor te worden gezorgd, geen twijfel.
  Echter, iemand levenslang afschrijven voor de arbeidsmarkt is ook geen oplossing.
  Zeker het grote contingent afgeknapte dertigers mag na een aantal jaartjes te hebben kunnen bijkomen een schop onder hun hol krijgen om weer aan de gang te komen.

  Reactie door Jasper — dinsdag 15 november 2005 @ 12.01 uur

 24. (19)de term ,werkende ,was niet denigregerend bedoeld .maar veel mensen die nu werken .hebben totaal geen besef van hun toekomst .als van aartsen(vvd)zegd dat de BAAN VOOR HET LEVEN !niet meer bestaat .dan denken mensen dat overkomt mij niet .en dan krijg je domme opmerkingen als bij(16) ook die gast word een keer werkeloos of ziek .en ervaren dat hij dan uitgekotst word door de maatschappij.ik wil hem bij deze verzoeken eens contact op te nemen met stichting doe een wens .weet hij/zij direct waarom een goede wajong regeling nodig is .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 15 november 2005 @ 12.07 uur

 25. Chronisch ziek en/of gehandicapt kan je worden in één moment. Natuurlijk staat niemand daar de hele tijd bij stil, dat is ook niet mogelijk. Maar er áf en toe bij stilstaan kan naar mijn idee geen kwaad. Beetje denken over anderen….is ook een beetje nadenken over jezelf.

  Reactie door Attie — dinsdag 15 november 2005 @ 13.06 uur

 26. gvd ik hoop niet dat ik herkeurd wordt

  Reactie door jelle — dinsdag 15 november 2005 @ 13.08 uur

 27. voor minder dan 15% afgekeurd worden op je huidige beroep , je mag je beroep niet meer uitvoeren want als je dan ziek wort krijg je geen geld,al gaat het ook om een verkoudheid.Je krijgt nooit werk weer,want je bent met 32 overal te oud voor.hulp bij om-of bijscholing krijg je niet,al heb je nog zo’n mooi Mavo-diploma,kan hem netzogoed vernietigen.Ik kan het wel uitgillen,dus doe ik het hier maar,want hier in het dorp kent iedereen me en gaan ze nog denken dat ik gek ben(misschien ben ik dat ook wel en anders wordt ik het wel)

  Reactie door mi — dinsdag 15 november 2005 @ 14.22 uur

 28. @26 Mi, Mag het niet zeggen, maar op die manier kom je waarschijnlijk wel boven de 15% uit. Trouwens laat dat dorp waar je woont lullen, (ieder dorp heeft z’n dorpsgek zeggen ze!) niets van aantrekken. (Dit is niet rot bedoeld hé, dus geen verkeerde conclusie trekken) Je laat een ander je leven toch zeker niet bepalen?

  Reactie door anja — dinsdag 15 november 2005 @ 14.30 uur

 29. texas
  ik ben het helemaal met je eens hoor,meestal :-)

  ik ik was echt niet op mijn overgewardeerde p#k getrapt :-)

  zie ook 15
  en denk in grote lijnen er net zo over als jou??meestal :-)
  alleen ik droom soms over ingrijpen,(dokter phill cann you help me)
  de me stijl,

  Reactie door ad — dinsdag 15 november 2005 @ 19.00 uur

 30. 21 Ja hoor, heerlijk ! Graag prik ik een
  vorkje mee, peultje voor peultje, niet
  meer dan 4 tegelijk.
  Moet ik een warmhoudplaatje meenemen?
  Wijntje erbij? Open uitnodiging?
  Dat wordt een enorme drukte, maar vast
  enorm gezellig. Prinses op de erwt-
  verkiezing?
  Kunnen we eens uitvoerig met zijn allen
  discussiëren wat de formule voor
  ‘eerlijke concurrentie’ moet gaan wor-
  den. Verdwijnt dat begrip mogelijk echt
  naar de ‘vrijmarkt’? Zou goed kunnen !.

  Reactie door Madelief — woensdag 16 november 2005 @ 11.19 uur

 31. 6. Rian, op korte afstand ken ik de oplos-
  sing van 20. Arno. Dat lost heel veel
  problemen op en een dergelijke ‘begelei-
  ding’ heeft krachtens de organisatie be-
  slissingsinvloeden die gemaakte fouten
  op gezag van ‘de invloed’ kan corrigeren
  en gemaakte fouten recht kan zetten.
  Zou je dat van harte aanbevelen !.

  Reactie door Madelief — woensdag 16 november 2005 @ 11.25 uur

 32. @10 Zonde van de moeite, die is geestelijk zo zwaarbeschadigd, dat zelfs het PB-centrum geen raad met hem weet.

  Reactie door anja — donderdag 17 november 2005 @ 12.45 uur

 33. Een veel gehoord argument van politici is :De WAO word onbetaalbaar !
  Wat wel altijd betaalbaar blijft zijn o.a da aanschaf van Kruisraketten 8 Miljard,Chinoock-helicopters,de salarissen van politici die er zelfs 33% bij willen ,de salarissen van het gehele Koningshuis,de bemoeienis met oorlogen in Irak en Afganistan,salaris van Essent Directeur 800.000 euro !
  De salarissen van chirurgen en artsen ongeveer 250.000 euro per jaar,de salarissen van directeuren van zorginstellingen 150.000-200.000 euro !
  Verbouwingen UWV directie honderd duizenden euro,s !
  En zo kunnen we nog wel even doorgaan !
  Maar voor de uitkering van mijn vrouw die ME-CVS patiente met veel pijn en 540 eurootjes per maand krijgt is er geen geld meer !
  Ik geloof dat dit kabinet meent of de bevolking achterlijk is ?
  En dan schrewen ze maar werk,werk iedereen aan de slag roept De Geus ex vakbondsleider en lid van het Christelijk CDA ! Maar waar blijven die banen dan Meneer De Geus ?
  U liegt het volk keihard voor !
  Schaam u !
  Aan de slag gaan we zeker tijdens de verkiezingsstrijd in 2007 !
  Zo dat we dit kabinet een grote schop onder hun reet kunnen geven !!
  Met vriendelijke groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior — zondag 20 november 2005 @ 16.57 uur

 34. Allemaal leuk hoor,
  maar blijven we nog steeds steken in het volgende bekende probleem:

  Goedgekeurd! Dus Aan het werk ! Werk voor iedereen !

  OK,..WELK WERK ??! WAAR DAN ? ! BIJ WIE ? !
  Bij Donner op kantoor ? Of bij Zalm ? Of bij de nieuwe Femkuh of bij Janneman Marijnissen ?
  Er is geen werk voor “ Herkeurden” er is nauwelijks werk voor jongeren die de “vakkenvullersleeftijd” zijn gepasseerd of na een studie zijn ” uit-gestageerd” ..of voor 50-plussers die dan ook nog moeten doorwerken tot hun 65/70 ???
  Werkverschaffing ? Onze dijken 10 meter ophogen met een emmertje en een schepje op de komende Ramphoogte ?

  Stelletje Grappuhmakursszzz !

  Reactie door Michael — donderdag 15 december 2005 @ 15.25 uur