Provocateur Zalm

Zalm: „Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van nu is veel welvarender dan in de jaren 50. Ik kom zelf uit zo’n lower middle class milieu. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren. We dronken niet eens koffie. Thee was goedkoper. Laat staan alcohol of frisdrank. Ja, op verjaardagen.”

Het begint er steeds meer op te lijken dat de leden van het kabinet het middel van de provocatie gebruiken als breekijzer voor het creëren van draagvlak voor hun neoliberale en neoconservatie beleid. Juist in deze dagen aan het eind van het jaar is er extra aandacht voor de mensen die het niet zo goed hebben, die zich aan de rand van de samenleving bevinden. Duizenden mensen zetten zich in voor de Voedselbanken om hen toch nog iets extra’s te geven. Onze Minister van Financiën vindt het allemaal maar niks.

Armoede is altijd een relatief begrip. Armoede hier en nu heeft per definitie een ander gezicht dan armoede toen en daar. Het gaat tegenwoordig inderdaad nu met veel mensen beter dan in de jonge jaren van Zalm en daar mogen we trots op zijn. Wanneer je armoede definieert als ‘niet normaal en fatsoenlijk mee kunnen doen aan wat we met z’n allen normaal vinden’ dan zijn we er snel uit. Vinden we dat mensen zich normaal en fastoenlijk moeten kunnen kleden, voeden, scholen, inlichten, enz. dan moeten we vaststellen dat – juist door het beleid van Zalm – steeds meer mensen dat niet meer kunnen.

Misschien zullen we armoede nooit helemaal oplossen, want verschillen zullen er altijd blijven. Maar we lossen de tweedeling zeker niet op als we het maar aanvaarden als een gegeven en wijzen naar vroeger. Het meest boos word ik nog van het feit dat bijna 400.000 kinderen opgroeien in langjarige armoede en dat heel veel ouderen met te weinig moeten zien rond te komen. De rijken zijn de afgelopen twintig jaar fors rijker geworden, en de armen hebben de afgelopen jaren hun koopkracht zien dalen.

(Op de radio hoorde ik iemand zeggen: ‘En vergeet niet, in vergelijking met de eskimo’s hebben wij het warm.’)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 december 2005 :: 13.11 uur

527 Comments

527 reacties

 1. Dit typeert het wel :

  http://66.197.141.254/video/gerrit-scrooge.wmv

  Reactie door Piet P — donderdag 29 december 2005 @ 13.25 uur

 2. “Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van nu is veel welvarender dan in de jaren 50.”

  Nu ben ik te jong om daar echt een goed vergelijk te kunnen maken met de jaren ’50, maar vergeleken met de jaren ’50 zal de onderklasse van nu denk ik iets meer hebben dan de onderklasse van toen.

  Maar Zalm vergeet hier voor het gemak even te vermelden dat de levensstandaard van nu een stuk hoger ligt.

  Het absolute inkomen van de mensen in de onderklasse en de middenklasse mag dan nu wel hoger zijn dan pakweg 50 jaar geleden. Maar het gaat erom wat je met dat inkomen kunt doen.

  Daarnaast moet zich Zalm zich schamen. Hij is van huis uit econoom en zou moeten weten dat welvaart veel meer is dan geld. Ik stel voor dat professor Heertje eens even bij Zalm langs gaat om hem een paar lesjes elementaire economie te geven.

  Reactie door Nathan — donderdag 29 december 2005 @ 13.38 uur

 3. De vergelijking die Zalm trekt met de
  50-er jaren is ronduit belachelijk.

  Als hij hier zo van gecharmeerd is zou ik zeggen: “lever maar een flink deel van je inkomsten in en ga zelf weer zo leven”

  Misschien in de steentijd wel iets voor hem, een speertje om op vis te jagen, een knuppeltje in de andere hand en dan niet te vergeten z’n berenvelletje.

  Húp Gerrit, ga zelf terug naar die “goeie ouwe tijd”

  Reactie door Anja — donderdag 29 december 2005 @ 13.39 uur

 4. Jan, het is de meest makkelijke manier om schuld af te wentelen, kijken naar geloof en of verleden!
  We leven vandaag en armoede hoeft niet, hier niet en nergens niet.
  Probleem zit bij het meer willen hebben dan nodig, dat is niet goed te praten en hoe meer mensen het beter krijgen hoe moeilijker het vaak voor de afhankelijken wordt!
  Blijven streven naar betere verdeling zal ten alle tijden nodig blijven

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 13.40 uur

 5. Vreemd dat een voorstander van de gemengde economie zich met deze uitspraken bezigt.
  Je weet toch dat er alijd een discussie over verdeling plaatsvind als je jezelf bind aan een systeem, en niet verder durft te kijken

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 13.40 uur

 6. Misschien een domme vraag: maar wat zijn dubbele boterhammen? Is dat iets wat de rijken destijds aten en moesten de gewone mensen het met eenvoudige boterhammen doen?

  Reactie door Nathan — donderdag 29 december 2005 @ 13.41 uur

 7. Een dubbele boterham wil hier eigenlijk zoveel zeggen als een belegde boterham waar je nog een boterham bovenop doet. Op die manier bespaar je op het beleg.

  Reactie door Arnoud Scheer — donderdag 29 december 2005 @ 13.47 uur

 8. @Nathan, volgens mij gewoon 2 boterhammen op elkaar, een sandwich. vier boterhammen met beleg tussen twee kan ik mij niet voorstellen, dat kun je in elk geval moeilijk afhappen!
  Maar heel zijn verhaal getuigt volgens mij van een zuinig huishouden, meeste mensen hadden toen ook koffie en dan misschien fris in het weekend.
  Volgens mij lijd Zalm onder het gezegde wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje en daarom betaald hij maar niet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 13.47 uur

 9. Het enige ‘draagvlak’ dan neocon Zalm hiermee creëert, is het oneervol weggestemd worden in 2007.

  Reactie door Pietje af — donderdag 29 december 2005 @ 13.54 uur

 10. Van zo’n uitspraak van die Zalm wordt ik echt niet goed hè………..

  Zelf kleding maken is ‘tegenwoordig ‘ overigens niet per definitie goedkoper. Vaak kun je nog beter een rok of broek in de winkel kopen (Zeeman, Ter Stal, Wibra…)!

  Reactie door Sylvia Wesselink — donderdag 29 december 2005 @ 13.59 uur

 11. Die Gerrit met zijn “lower middle class”gezin. Middenstanders noemden we dat in de jaren vijftig; hard werkende winkeliers die zich over het algemeen ver verheven voelden boven het “arbeidersgepeupel”wat de boodschappen bij ze kwam doen ( en meestal nog op de pof ook) En natuurlijk keek Gerrit geen televisie; televisie werd pas algemeen eind jaren vijftig, daarvoor vond je die dingen meestal bij een paar gegoede burgers of, zoals in onze stad, bij de kerk. Kon je op woensdag “Coco en de knorrepot” kijken!
  Het wordt toch eens tijd dat er in Den Haag mensen gekozen worden die eens een keer niet uit goedbetaalde ambtenarenbanen de politiek inrollen! Échte mensen hebben we nodig die weten wat er onder de bevolking leeft en die niet uit de “haasche kaasstolp”komen. Lijkt wel of die gasten in een soort van “neverland”wonen. Ik krijg tenminste af en toe het idee dat het kabinet in een ander land woont of zo…… ;-)

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 29 december 2005 @ 14.01 uur

 12. Open deuren intrappen, daar is Zalm goed in. Uiteraard is armoede altijd betrekkelijk, net als rijkdom. En net als zijn eigen vergelijking. Ten eerste zat hij, met zijn modieus “lower middle class”, dus al niet aan de onderkant, toen, en ten tweede was er toen ‘n heel ander perspectief, met ‘n heel andere beleving. Het enige, wat sindsdien hetzelfde is gebleven, is nog maar zien, of je het eind van de maand haalt, terwijl je je al geen (betrekkelijke) luxe kunt veroorloven, maar daar heeft mijnheer geen weet van.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 14.03 uur

 13. Vreemd, als ik de publicaties van het CPB bestudeer, dan kan ik niet eruit halen dat de rijken rijker worden en de armen armer. Verder is in Nederland de definitie van armoede inderdaad nogal curieus te noemen, men heeft het over armoede als iemand op het bestaansminimum zit. Dat is dus een bedrag waarvan men zou moeten kunnen leven. Is het niet eerder zo dat als iemand dat niet redt, dat de betreffende persoon eens kritisch naar zijn of haar uitgaven moet kijken? Mensen zeggen niet meer genoeg geld te hebben, maar zwaaien wel vrolijk met de nieuwste gsm, hebben wel de nieuwste TV staan, gaan wel geregeld uit, gaan wel op vakantie. Als je echte armoede wilt zien moet je in andere landen kijken, bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Wat hier als armoede wordt gezien is het onvermogen om wat bestedingen betreft mee te doen aan de consumptiemaatschappij. Ik vind het goed dat Zalm dit heeft gezegd, het opent wellicht een hoop nederlanders de ogen.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 14.07 uur

 14. Die meneer Zalm weet gewoon niet waar HIJ het over heeft. Wij werken gewoon maar alles is erg duur. En over die 35 euro van essent laat ik het zo zeggen als wij maar 1 dag te laat betalen daarvoor hebben wij 400 euro boete gehad! Van essent en hun mogen nu ook wel wat terug doen.Tevens kan ik melden dat deze hoge heren regelmatig op ‘roerige’plaatsen vertoefen van staatsgeld. Wat hun daar opmaken in een dag/nacht moeten de gemidelde mensen een maand voor werken. Hoe kunnen mensen als Zalm nu meepraten over armoede. Moet Zalm ook elke maand kijken waar hij zijn brood gaat halen? Wil hij soms dat mensen niet meer mogen leven maar alleem maar bezig zijn met hoe kan ik wat lekkers op tafel zetten zonder in de trubbels te komen. Is een beetje normaal leven verboden (dus alleen maar water en brood daar wil hij naar toe) en alleen voor die jan lul weg gelegd? en soort gelijke mensen als hij? Dat ze maar eens normaal een beleid gana voeren en hij mag hier komen wonen mee gaan winkelen dat ziet meneer klootzak hoe het is. Ik kan niet meer normaal blijven tegen dit soort mensen! want het is voor mij gewoon staatsvuil GROF STAATSVUIL.

  Reactie door monique hogendoorn — donderdag 29 december 2005 @ 14.09 uur

 15. Dergelijke goedkope uitspraken getuigen van geestelijke armoede…

  Helaas denken er nog veel te veel rijke Nederlanders op zo’n á-sociale wijze…

  Rijken gaan over lijken…

  Reactie door Lezer — donderdag 29 december 2005 @ 14.10 uur

 16. nogmaals een reaktie op de takkenzager.

  Ik kan zeer goed met centen omgaan! en heb helemaal niets nieuws in huis en koop alles 2 de hands omdat dat MOET. Ik weet wat rijkdom is die tijd heb ik ook gekend. Maar ik ben er mee eens dat armoede alleen in het buitenland is. Maar als wij alleen nog maar leven met hard werken voor 1 keer per week wat lekkers op tafel te zetten dan noem ik dat voor ons doen armoede.Men moet wel beseffen dat de levensnormen hier anders zijn en als u alleen wilt net als ZAlm dat wij keihard mogen werken, en maar net kunnen rondkomen dan kijkt u verkeerd. Ik ga nooit op vakantie heb geen telefoon en koop zoals ik al zei 2 de hands. Met werk krijg je namelijk nergens subsidi voor dus de niet werkende heeft MEER! is dat duidelijk!!!!

  Reactie door monique hogendoorn — donderdag 29 december 2005 @ 14.15 uur

 17. Minister Zalm zou ook eens moeten vertellen over de heffingskorting van volgend jaar. Die wordt aanzienelijk minder. Hierdoor gaan de laagste inkomens er maar weer in koopkracht op achteruit.

  Reactie door RedStar — donderdag 29 december 2005 @ 14.16 uur

 18. Armoede bestrijd je, door te erkennen dat het bestaat.

  Reactie door RedStar — donderdag 29 december 2005 @ 14.18 uur

 19. @13, takkezager,
  Persoonlijk heb ik het goed maar ik ben vorig jaar voor het eerst in 2 jaar op vakantie geweest(persoonlijk vind ik het vaak te duur voor wat men biedt)dus om dat als argument te gebruiken, hoezo persoonlijke keus?

  Als vrijheidsdenker moeten mensen toch hun eigen invulling maken!
  Bovendien kunnen ze die tv wel als cadeautje bij hun gsm hebben gehad!

  Het is heel lastig om creatief te zijn met minder dan 800 euro, dan alle kosten er nog af.
  Het is van het grootste belang dat mensen zich bij de samenleving voelen zitten er kan anders een hoop ellende uit ontstaan, kijk maar naar de Franse revolutie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 14.19 uur

 20. Zalm bedoeld te zeggen dat mensen die in de onderklasse leven geen recht hebben op de levensstandaard van nu.

  Ja alsof we dat allang niet door hadden, gladde aal!

  Volgens mij heeft hij een beroerde jeugd gehad er kon niet, terwijl hij ook wat anders om zich heen zag, i.p.v. dat hij nu opkomt voor de financieel minderbedeelde medelander, wendt hij nog steeds van schaamte en walging zijn hoofd af!

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.25 uur

 21. Hoeveel venijn kan er wel niet schuilen in zo`n klein mannetje, hij is klein van stuk en klein van geest!

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.26 uur

 22. Over inspirerend leiderschap gesproken…..
  Toch wel triest dat een leidinggevend figuur in dit land niet verder kan komen dan een vergelijking met de jaren 50, de periode van wederopbouw in een verarmd en platgebrand europa.
  Ik heb ze zelf niet meegemaakt maar als ik samenvat wat mijn ouders er over vertellen komt het neer op: er was niks, je had niks en je verdiende niks. Maar omdat dat voor iedereen gold wist je niet beter. Er waren wel wat rijke mensen maar in aantallen stelde dat niet veel voor. Het verschil met tegenwoordig is dat er heel veel rijke of rijkere mensen zijn en dat de verschillen veel meer opvallen.

  Reactie door twijfelaar — donderdag 29 december 2005 @ 14.29 uur

 23. Wie is Gerrit Zalm? Hij is de bewaker van Rijksschatkist waar al die centjes zitten die uit onze zakken gepikt zijn. Vroeger was hij lid van PvdA en nog steeds lid van de ambtenaarsbond ABVAKABO-FNV. Hoe kan het zo zijn, dat zo’n iemand zover afdwaald van de kudde? Ik denk dat het iets te maken heeft met een aloude uitspraak,
  “Als niets, iets wordt, berg je maar”. Zijn uitspraken zijn niet van deze tijd.
  Het is alweer een poosje geleden tijdens een interview in de Volkskrant tersprake kwam dat zijn moeder alleen een AOW-tje had, maar daar kon zij best van rondkomen en Afrika hebben die mensen het veel, veel slechter. Zij die dat zeggen en armoede in Nederland betrekkelijk vinden, dienen dit aan de lijve te ervaren. Helaas zijn er inmiddels scheepsladingen vol met neoliberalen (Hufters) die dit soort mensen met hand en tand verdedigen en er zelfs ervoor naar Afghanistan gaan.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 29 december 2005 @ 14.31 uur

 24. nog lekker een dag zeuren en piepen allemaal en dan gaan we alleen nog positief zijn, toch?
  jullie discussieren het hele land de afgrond in, het gaat en stiekem iets beter dan goed. ga zo door!

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 14.35 uur

 25. Misschien werkt zalm er weer naar toe dat er voedselbonnen en dergelijke uitgedeeld gaan worden.

  Wil je dan gelijk de gezondheidszorg onkosten terugdraaien in dezelfde vaart…hufter!

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.36 uur

 26. Zalm heeft volkomen gelijk. Sta volledig achter hem.

  Reactie door kapitalist — donderdag 29 december 2005 @ 14.38 uur

 27. Ja daar ben je kapitalist voor , had niets anders verwacht

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.40 uur

 28. Inderdaad een regelrechte en schaamteloze provocatie.
  Hieruit blijkt eens te meer overduidelijk de absolute minachting van deze persoon (en dit kabinet) t.a.v. de minder bedeelden in onze samenleving.
  En dit kabinet maar schermen met “normen en waarden”, terwijl het bij henzelf aan alle vormen van fatsoen (en realiteitszin) ontbreekt.
  Het getuigt van een ongehoorde brutaliteit om de ongelijkheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland op een zo kwalijke manier te bagatelliseren.
  Temeer daar dit kabinet voor het overgrote deel wordt gedragen door een partij met een christelijke signatuur.
  Een chotspe is het; een valse profeet.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 december 2005 @ 14.42 uur

 29. We worden geregeert door een stel trollen!

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.44 uur

 30. Wat Zalm ook heel terecht zei is dat met onze definitie van armoede er altijd wel armoede zal zijn. Alleen als iedereen uit de bijstand is is het probleme over. Dat is ireeel.

  Reactie door kapitalist — donderdag 29 december 2005 @ 14.44 uur

 31. Ik vind dat de tweede kamer vragen moet stellen over de uitlatingen van zalm.

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.45 uur

 32. O ja is dat zo, waar leven al die mesne dan van als ze geen bijstand meer krijgen?

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.46 uur

 33. Of worden ze misschien als uitbuiters en provocateurs de straat opgegooid, of hebben ze misschien een voorstel voor een zachte dood in petto?

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.48 uur

 34. Ikke ben gèèèèrrrrrit …. en ik steel als de rááááven
  ‘k laat de minima béééééééven

  Dus je moet je handháááááááven
  tot tweeduizendzééven …

  Het is waar dat Zalm nog eventjes lekker aan het provoceren slaat … laat hem maar ouwehoeren; hij en zijn vereniging van dieven heeft/hebben zijn/hun langste tijd gehad en wij gaan met zijn allen er flink tegenaan in 2006 door voor elkaar op te komen en te zorgen!
  Misschien bereikt Zalm nog een paar mede verdwaalden met zijn jaren ’20 gebral – maar ik denk liever met genoegen aan het werken naar een beter kabinet voor 2007 !!!

  Een strijdbaar 2006 alvast!

  Reactie door Pietje af — donderdag 29 december 2005 @ 14.49 uur

 35. Wat men in Nederland dus armoede noemt is blijkbaar het moeilijk financieel rond kunnen komen. Dat houdt dus in dat bepaalde mensen verplicht zijn zorgvuldig met hun geld om te gaan. Wow, big deal, ik doe dat mijn hele leven al. Oh, en om figuren die mij direct gaan betichten van het zijn van iemand die het nog nooit heeft meegemaakt het gras voor de voeten maar vast van te voren weg te maaien, ja, ik ben persoonlijk in de situatie geweest om elk dubbeltje te moeten omkeren, en nee, dat was op zich niet lollig, en ja, ik heb daar eigenhandig verandering in gebracht.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 14.49 uur

 36. Ik als aanhanger van dit kabinet distantieer me volledig van de Zalm uitspraak, er is wel degelijk ernstige armoede. Het ontkennen is bij de beesten af en hoop ook dat het CDA zich distantieert van deze uitspraak.

  Reactie door CDAér — donderdag 29 december 2005 @ 14.49 uur

 37. Takkenzager heb je ook kinderen?

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.50 uur

 38. armoede betekent in nederland dat je niet al je boodscahppen bij de Albert heijn doet maar bijna alle. de rest bij de Aldi, Lidl en Albert.nl
  Zalm drukt zich nog mild uit als je mij vraagt. zoals een politikus met zijn ervaring het kan.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 14.53 uur

 39. Wanneer mogen we weer (weg)stemmen ?

  Reactie door J.G.Bruin — donderdag 29 december 2005 @ 14.53 uur

 40. 400.000 kinderen groeien in armoede op in Nederland.

  Jarenlange armoede veroorzaakt dat er problemen onstaan financieel….zijn jullie nou zo dom omdat te snappen of willen jullie dat gewoon niet toegeven.

  Stelletje minkukels!

  Woedend wordt ik hier om.

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.54 uur

 41. Schandalig. Hoe durft een minister zich zo uit te laten. Een klap in het gezicht van de minderbedeelden in ons land.

  Reactie door G.J.Kroegman — donderdag 29 december 2005 @ 14.54 uur

 42. Ik ken mass`s mensen die Albert Heijn al jaren niet vanbinnen hebben gezien.

  Zij gaan naar de Turk en de Marrokaan, die hanteren eerlijke prijzen.

  Ze gaan alleen naar de liddl of naar de voedselbank om dat er niets te kopen valt!

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 14.55 uur

 43. @Bravo voor Takkezager!
  Hoe zit het met die vrijheid?
  Respect voor het individue?

  De weg van de minste weerstand is inderdaad armoede baggitaliseren!
  Oogkleppen wordt dat ook wel genoemd!
  En dat jij je eruit kon trekken wil nog niet zeggen dat het een ieder gegeven is!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 14.57 uur

 44. Gerrit, heb je wel eens van stille armoede gehoord. Mensen die in de jaren vijftig voor minder dan 100 gulden in de maand aan het werk waren en amper te eten hadden, twee gezinnen in een woning. Die in 1957 de AOW premie gingen betalen tegen een compensatie van 5,7%. Die zelfde mensen zijn nu AOW-ers en hebben weer amper te eten, zitten te verrekken van de kou, durven de verwarming niet te laten branden bang dat zij het niet kunnen betalen en daardoor afgesneden worden. Zij eten nog liever hun eigen ontlasting op dan naar het socialeloket te gaan, waar een snotneus vragen stelt die gewoon weg in hun ziel grijpt. Ik druk mij zeer voorzichtig uit. In dit hufterige landje is schraalhans koning en die koning weet hoe je arme mensen kunt vernederen en nog armer te krijgen. Mijn kerstgedachte is weer voor een jaar naar de kloten geholpen!

  Reactie door h.hiensch — donderdag 29 december 2005 @ 14.58 uur

 45. de Albert Heijn is helemaal ge-restyled sinds Anders moberg daar de baas is en de prijzen zijn zeer redelijk. Zelf kom ik er ook niet zo vaak want de parkeervakken zijn zo smal daar past m’n SUV moeilijk in.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 14.58 uur

 46. Wauw ,Mathijs, secretaresse zeker met kerstverlof, werkelijk wat een diepgang!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.00 uur

 47. Deze relatieve armoede is slechts een verschijnsel van conjunctuur schommelingen,
  als de overheid afblijft van een zichzelf regulerende markt zal het gemiddelde welvaartspeil vanzelf stijgen.
  http://lvb.net/item/770

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 15.01 uur

 48. @Bien, klopt ben terug uit Phuket voor overname zit nu in London te wachten op laatste details overname, staat morgen in krant of op teletekst. ik vermaak me prima hier.
  vlieg op 1/1 terug naar Phuket

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.04 uur

 49. Matthijs, hier dito, ik doe mijn inkopen voornamelijk bij de Sligro, niet eens vanwege het prijsverschil, dat erg betrekkelijk is overigens, maar wegens de ruimte, en het betere assortiment. Daar koop je kaas die je niet in gewone winkels aantreft. Ik heb trouwens geen SUV maar een gewone redelijk grote wagen, die inderdaad niet goed in de benauwde vakjes bij de Appie Heyn hier past.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 15.04 uur

 50. Ach, nog zo iemand die vrijheid hoog in het vaandel heeft!

  Vrijheid van de een bestaat alleen bij gratie van de vrijheid van de ander, te veel het goede kan makkelijk tegen je gekeerd worden!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.04 uur

 51. “armoede”, het woord is net zo aan inflatie onderhevig als “racisme”, dat is ondertussen ook al zo’n loze term geworden.

  Ga maar lekker door met iedereen het stempeltje “arm” te geven. Kraait over 10 jaar geen haan meer naar het zoveelste “armoede” raport.

  Links is zijn eigen graf aan het graven op deze manier.

  Reactie door kapitalist — donderdag 29 december 2005 @ 15.05 uur

 52. Maar goed, de SP vind dat er armoede is. Wat heeft de SP voor oplossingen voor dit soort “problemen”. Nog meer geld geven? Er wordt al zoveel geld gegeven.

  Reactie door kapitalist — donderdag 29 december 2005 @ 15.06 uur

 53. enige nadeel van Sligro & Makro e.d. is dat je soms grote hoeveelheden moet kopen. de AH in Wassenaar is gekkenwerk met een SUV of eigenlijk alles groter dan een Nissan Micra

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.06 uur

 54. Waarom dan al dat commentaar???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.07 uur

 55. @35
  Tja dat krijg je als je de verkeerde aandelen koopt.
  Hoe zit het met je verlies ?

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 15.07 uur

 56. ik kan wel raden naar de oplossing van de SP. Iedereen die veel verdient (lees: iedereen met een baan) moet 88% belasting gaan betalen in de laagste schijf

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.08 uur

 57. @Kapitalist, wel zo netjes dat je je inleest voor je hier statements doet, dat verwachten jullie tenslotte van ons ook om goed te kunnen discussieren!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.09 uur

 58. @28 Wattenstaafie,

  Ja, zó christelijk kan christelijk zijn!
  Een stelletje ratten zijn het, stuk voor stuk. Vréten en stelen ook van de armen.

  Reactie door Anja — donderdag 29 december 2005 @ 15.10 uur

 59. @He, Mathijs heeft een gehoor probleem!

  Ik heb een baan en met mij vele SP leden en we verdienen ook nog behoorlijk dus jee, zet eens een ander plaatje op!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.10 uur

 60. Zeg Krul, laat me niet lachen met die ‘eerlijke prijzen’ Als ik een fiets koop van een junk is dat in jou ogen zeker ook de ‘eerlijke prijs”. Albert Heijn hanteert eerlijke prijzen. Ik heb nog wel een tip voor mensen die niet ‘rondkomen’: stop met roken en eet eens wat minder. Het moet eens afgelopen zijn met het belachelijke geklaag van de ‘minder rijken’ in ons land.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.11 uur

 61. Ed, je hoeft hier niet te zijn!
  Maar goed ik ga weer even geld verdienen, mogelijk tot later!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.12 uur

 62. Persbericht van Ouderenhulp:

  Bunnik, 29 december 2005: Stichting Nationaal Fonds Ouderenhulp is zeer geschrokken van de uitspraak van Zalm: ‘Armoede is betrekkelijk’. Daarom eist de stichting Ouderenhulp dat de overheid in 2006 de koppeling van gegevensbestanden voor ouderen prioriteit geeft. Dit geeft ouderen het inkomen waar ze recht op hebben, en bespaart de overheid bovendien veel geld.

  Zalm: ‘De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig’. Deze woorden zijn erg zuur voor de generatie die ons land vanaf de jaren vijftig heeft helpen opbouwen. Vanzelfsprekend spiegelt men de eigen situatie aan de huidige welvaartsnorm. Ouderen zijn hun leven begonnen met armoede, en kunnen vaak na vijftig jaar nog altijd niet mee profiteren van de welvaartsgroei in ons land.

  De feiten: een half miljoen ouderen heeft niet meer dan een mager pensioen en leeft op de rand van armoede. Meer dan 200.000 ouderen leven onder de armoedegrens. Van hen hebben tienduizenden ook nog grote schulden.

  Stichting Ouderenhulp verwacht van de overheid concrete maatregelen om armoede bij ouderen te voorkomen. Deze maatregelen hoeven niet veel geld te kosten; een goede maatregel .

  Ruim 40% van de ouderen maakt geen gebruik van aftrekposten waar zij wel recht op hebben! Koppeling van gegevensbestanden bij de overheid kost weinig geld, maar zou de armoede bij ouderen wel verminderen. Ouderen ontvangen dan automatisch het geld waar zij recht op hebben. Bovendien dringt de overheid zo veel administratieve rompslomp terug.

  In 2006 zal stichting Ouderenhulp samen met Humanitas ouderen gaan helpen om wegwijs te worden in de ingewikkelde regelgeving, en het op orde houden van de administratie. Zo hopen we veel onnodige armoede te kunnen voorkomen.

  Het Nationaal Fonds Ouderenhulp is het enige fonds in Nederland dat uitsluitend opkomt voor de belangen van kwetsbare ouderen. Hierbij richt de stichting zich op het voorkomen an armoede en eenzaamheid, het verbeteren van zorg en veiligheid en het bevorderen van een goede oude dag. Stichting Ouderenhulp ontwikkelt eigen diensten, zoals de Ouderenhulplijn (0900-6080100) die 24 uur per dag bereikbaar is.

  Reactie door Bart — donderdag 29 december 2005 @ 15.13 uur

 63. @Ed-raket,
  goed punt los meteen overgewicht probleem mee op.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.14 uur

 64. Ja leuk je kan ook zeggen mensen hebben het beter dan 100 jaar geleden. Nee Zalm dit is geen vergelijking met jaren 50 toen we nog een kolenkachel hadden.

  Petra Alles, Hoofddorp

  Reactie door Petra Alles — donderdag 29 december 2005 @ 15.14 uur

 65. @Bien, ik heb inderdaad een gehoor probleem.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.15 uur

 66. @59
  Au Ed, kapitaal moet blijven circuleren, jij bent hier aan het ingrijpen in consumptie gedrag.
  Het sturen daarvan ligt geheel bij de vrije ondernemer

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 15.16 uur

 67. @24 – groot gelijk – mee eens.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.16 uur

 68. Matthijs, eindelijk een verstandig iemand op deze log. Het loopt snel af met onze welvaart wanneer we blijven doorgaan met het overmatig subsidieeren van de kneusjes in dit land. Deze inverse ‘survival of the fittest’ dient doorbroken te worden voordat het te laat is.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.17 uur

 69. 65

  Volgens mij heb je niet alleen een gehoorprobleem.

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 15.19 uur

 70. Het zijn saboteurs, terroristen, zo je wilt, die Mathijs, takkenzager, alias…, kapitalist, Ann Coulter, etc. Klik zo her en der maar ‘ns op hun namen in rood en zie, waar ze vandaan komen en zich mee bezig houden.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.20 uur

 71. @66 Au Adriaan, hoe durf je in dit quasi socialistische land nog te spreken van vrij ondernemerschap?

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.20 uur

 72. nou krul, wat zou dat zijn? (krijg geen onverzekerde hoofdpijn van het inkoppen!)

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.20 uur

 73. 60 Ed

  Probeer je nu te zeggen dat Turken en Marokanen niet op een eerlijke manier aan hun handel komen?

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 15.22 uur

 74. @71 Ed, en jij wilt ons nog meer beperken ?
  We zitten net zomin op liberale als op socialistische bemoeienis te wachten

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 15.22 uur

 75. @74 Adriaan, wie zijn ‘ons’?

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.25 uur

 76. Krul, ik ken verschillende mensen die van de bijstand moeten komen, en allemaal redden ze het. Ze lopen niet in uitsluitend oude kleding, kunnen zich zelfs een bescheiden vakantie veroorloven. Deze mensen wonen allemaal niet uitzonderlijk goedkoop. Wel hebben deze mensen allemaal een pro bono bewindvoerder, die de financiële touwtjes strak in handen houdt. Leven deze mensen riant? Nee, natuurlijk niet. Zitten deze mensen zwaar in de problemen omdat ze absoluut niet kunnen rondkomen? Nee dus. Kennelijk zit een hoop armoede dan toch wel in hoe men met zijn geld omgaat. Wat gebeurt er dan ook steevast als mensen zich bij een voedselbank melden? Ze krijgen een budgetteringsdeskundige toegewezen, en veelal blijkt na verloop van tijd dat ze op zeker moment die voedselbank niet meer nodig hebben. Ik wil best geloven dat mensen het moeilijk hebben, maar het is goedkoop om dat louter en alleen op de regering af te schuiven. Hoe zat dat dan onder vorige regeringen? Hoe zat dat dan begin jaren 90, toen ruim 15 % volgens de normen in armoede leefde? Het is nu overigens 9 %, oftewel 640.000 huishoudens, waarvan 40 % aangeeft moeilijk rond te komen. Hoe zit dat dan met die overige 60 %? In plaats van in te hakken op een regering lijkt het mij heel wat zinvoller om mensen die moeilijk rondkomen behulpzaam te zijn met budgetteren, en jah, dat is momenteel een hele klus met alle regelingen en regeltjes. Ik denk dat heel wat mensen niet eens weten wat nu hun feitelijke inkomsten zijn.

  Voor cijfermateriaal, zie: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/49D275FA-2984-4A52-A139-A3F178EE7887/0/2005Armoedemonitorpub.pdf

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 15.26 uur

 77. @73 ik denk het probleem zit bij hun clientele gezien de eerdere ‘posts’ uwer hand

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.27 uur

 78. @67. Oeps! Valt u daar even door de mand, met zo’n reactie op uw eigen reactie?! En of u dat nu onder de naam ‘Mathijs’, of ‘Ed’ doet, u moet het zelf wel goed bijhouden, hoor!

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.27 uur

 79. Hef de bijstand op en ook de armoede bestaat niet meer.
  Hoeveel vertandig moet je tegenwoordig nog hebben om minister te kunnen zijn?

  Reactie door Sprut — donderdag 29 december 2005 @ 15.28 uur

 80. @78 ik post consequent onder mijn eigen naam. zoals de waard is …. SMS ‘SP AAN’ naar SPSP met het antwoord

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.29 uur

 81. @75 Diezelfde vrije ondernemers waarvoor jij gaat bepalen hoe het consumptief gedrag aangestuurd moet worden.
  Nogmaals de markt bepaalt, en niet een club liberalen met gedachtengoed uit de zeventiger jaren.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 15.29 uur

 82. @73 Krul, laat ik het alsvolgt formuleren: De bevolkingsgroepen die jij in 1 zin noemt met het woord eerlijkheid vind ik opmerkelijk. Probeerde jij te zeggen dat Albert Heijn niet eerlijk handelt?

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.30 uur

 83. Koerbach, ik heb inderdaad verlies op mijn effectenrekening, maar het gaat om geld dat over is, volgens mij moet je nooit met geleend geld of geld dat je niet kunt missen beleggen. Dus dat was stomweg de oorzaak niet, toen was ik daar niet eens mee bezig.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 15.32 uur

 84. 82 Wat ik wil zeggen is dat de prijzen bij Turken en Marokanen stukken lager liggen en je wordt nog vriendelijk geholpen ook.

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 15.33 uur

 85. @81 Dan ben ik het met je eens. Minder inmenging is beter.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.33 uur

 86. 82 Albert Heijn verdiend nog steeds grof geld.

  Reactie door e.krul — donderdag 29 december 2005 @ 15.34 uur

 87. krul, ze letten op de kosten vandaar. gebeurt wel vaker als er meer binnenkomt dan dat eruit gaat. daarom is het zo eng als de SP met z’n vingers aan de schatkist zou komen.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.36 uur

 88. Maar niet genoeg, mijn positie ahold zit nog steeds zwaar in de min…..

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 15.37 uur

 89. mensen mensen als de heer Zalm denkt dat armoede betrekkelijk is dan nodig ik hem graag uit voor een logeerpartijtje bij mij thuis. Ik ben een studerende moeder met 2 kinderen die studeert om het over 2 jaar wat beter te hebben dan nu en de jaren daarvoor. Ik moet rondkomen van 800 euro per maand daar gaat dan de huur vanaf ,gas, licht en water en de zorgverzekering. Over hou ik dan 100 euro per maand om van te leven met 2 kleine kinderen waarvan 1 nog in de pampers zit. Geloof mij nou maar dat is pure armoede.Maar volgens meneer Zalm bestaat dat niet dus mag hij het een dagje bij mij ervaren. Kan hij gelijk mijn kinderen uitleggen waarom Sinterklaas het dit jaar zo druk had dat hij hun is vergeten en waarom iedereen een kerstboom heeft maar wij niet. Armoede bestaat wel en het doet verdomde pijn om uit de mond van meneer Zalm te horen dat dat niet zo is terwijl hij elke avond zijn buikje rond eet onder de kerstboom.

  Reactie door marleen — donderdag 29 december 2005 @ 15.42 uur

 90. Marleen, wel eens gehoord van werken? Deed ik ook om de studie te bekostigen.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 15.45 uur

 91. Ik woon in Egypte. Het leven van iemand aan de ‘onderkant van de Nederlandse samenleving’ (materialistische typering, alsof alleen geld telt) ziet er (materieel) toch heel wat zonniger uit als je het vergelijkt met het overgrote deel van de mensen hier. Dan heeft Zalm toch gewoon gelijk als hij zegt dat armoede relatief is?

  Reactie door GJ — donderdag 29 december 2005 @ 15.46 uur

 92. Er zijn landen daar maken ze je naar zo uitspraak een kopje kleiner.
  En hij is al zo klein maar niet fijn.

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 15.47 uur

 93. marleen, ik vraag me in alle oprechtheid af waar de vader(s) van genoemde kinderen zijn en in hoeverre zij financieel bijdragen om je te ondersteunen.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 15.48 uur

 94. Marleen, als je je kinderen eens wil verwennen zou je eens kunnen overwegen om die +/- 20 Euro per maand voor de internetaansluiting te besteden aan een lekkere hap.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 15.53 uur

 95. tuurlijk heb ik gehoord van werken maar als alleestannde moeder en een voltijdstudie gaat dat moeilijk of kom jij op mijn kinderen passen en ze s’avonds op bed leggen. Mag hoor dan ga ik met alle plezier erbij werken.

  Reactie door marleen — donderdag 29 december 2005 @ 15.54 uur

 96. @84 krul

  Die halen het uit Duitsland weg. Doe ik ook net even over de grens, gelijk voor een hele maand. Ik tank er trouwens ook altijd, scheelt nog altijd behoorlijk.

  Reactie door Ray Hughes — donderdag 29 december 2005 @ 15.55 uur

 97. en het internet is gratis wordt bekostigd door school

  Reactie door marleen — donderdag 29 december 2005 @ 15.56 uur

 98. @93. Waar haalt u de gore moed vandaan, met zulke opmerkingen? U hebt klaarblijkelijk niet het vaagste vermoeden, wat “oprechtheid” inhoudt.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 15.58 uur

 99. Nu ik de meeste reacties op dit log gelezen heb begrijp ik waarom dit land zo makkelijk afglijd naar een derde wereld land.

  Reactie door Sprut — donderdag 29 december 2005 @ 15.58 uur

 100. @97, ik vraag me af hoe het zit en schrijf dat op. niks meer, niks minder. u draait door, zeker last van de WI-FI straling, eerste post ik onder andere namen nu ben ik niet oprecht wat voor gladiool heb ik hier mee te maken?

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.02 uur

 101. @93 de vader van mijn kinderen(ja het is er maar 1) heeft voor zijn vrijheid gekozen en niet voor zijn kinderen er bestaat ook verder geen contact meer dus er wordt ook niks voor ze betaald.Want ook dat gaat heel makkelijk in nederland: als je je niet inschrijft kunnen ze je ook niet vinden en hoef je niks te betalen.

  Reactie door marleen — donderdag 29 december 2005 @ 16.03 uur

 102. @ 96. En die school, ook gratis zeker?
  In het algemeen vraag ik me af hoe mensen zoals jij in die situatie terecht komen. Ik weet van mezelf dat ik nu niet rond zou komen met kinderen erbij. Daarom maak ik de keuze: voorlopig geen kinderen. Als ik soms kansloze figuren op straat zie met een groepje kids erbij vraag ik me af…. moet ik medelijden hebben of constateren dat ze heel erg dom bezig zijn.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 16.03 uur

 103. Als je Zalm heet wordt je nooit een wijting.

  Reactie door depantalon — donderdag 29 december 2005 @ 16.04 uur

 104. Op een ander weblog waar de heer Takkenzager lid van is spreken ze ook graag over kleine kinderen, en hoeveel ze daar van houden

  Reactie door Ryan88 — donderdag 29 december 2005 @ 16.04 uur

 105. dat vind ik oprecht erg sneu, ik vind dat deze vader een handje geholpen moet worden met het nemen van zijn consequenties desnoods met enige dwang van de overheid. ik wens je veel sterkte toe met je studie en verdere toekomst.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.05 uur

 106. 100 moet zijn @98

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.06 uur

 107. @93 Matthijs,

  Ik vind je stukje aan Marleen ver onder de maat.
  Alleen al de opmerking vader(s).
  Probeer je nu eens echt te verdiepen in de ellendige positie van anderen.
  Niet iedereen zit er even warmpjes bij als jij.

  Als Marleen verstandig is, reageert ze niet op zo’n smerige insinuatie.
  Sorry maar een andere benaming kan ik hier niet aan geven.

  Reactie door Anja — donderdag 29 december 2005 @ 16.07 uur

 108. Zalm moesten ze verplicht op strafkamp sturen voor een aantal maanden. Gewoon helemaal de tyfus laten werken voor een hongerloontje zoals veel mensen in Nederland dat moeten. Eens kijken hoeveel er dan nog van zijn stoere woorden overblijft.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 16.08 uur

 109. Het woord is er uit van de rechtse bende wat we dachten met ze allen is nu bevestigd.
  Dachten we eerst nog dat hier steeds een paar malloten op deze site hun frustraties aan het bot vieren waren, blijk dat het nu de gruwelijke waarheidis.
  Bevestigd door een van de clan leden grootste maffia bende de VVD.
  Gelukkig blijkt uit peilingen dat 65 % van de bevolking niet achter deze onbenullige constatering staat.
  Als ik kijk op deze site wat die een warmte uitstraalt op een paar verdwaalde maffia hulpjes na ,dan is mijn geloof in een prima toekomst door deze uitspraak bevestigd.
  Deze uitspraak is uniek voor de EU want ik denk dat in nog geen enkel land in de EU zo derangerende uit spraak is gedaan naar een deel van de bevolking.
  Misschien 60 jaar terug op een wat ander gebied.

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 16.13 uur

 110. Minima liggen vannacht bijna overal onder nul…
  Moeten we die kant dan op?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 december 2005 @ 16.13 uur

 111. Anja, ik ben nieuwsgierig aangelegd dus vraag me af waarom je aan mij de referentie ‘rijk’ ophang. we proberen hier met z’n allen de definitie van ‘arm’ te bepalen. wellicht kan Jan een nieuwe discussie over ‘rijk’ in nederland opstarten? ik kan je vertellen dat er geen rijke mensen in nederland zijn, onmogelijk met ons stelsle van belastingen
  mijn nieuwsgierigheid bracht mij tot het stellen van de vraag, ik weet zeker dat meer mensen deze vragen op de lippen lag, bij mij lag ‘ie op de topjes van de vingers en via mijn draadloos toestsenbord en secure WI-Fi belandde hij op het forum. marleen heeft inmiddels ook geantwoord.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.13 uur

 112. @102 de situatie is als volgt je bent getrouwd beluit samen om 2 kinderen te krijgen en hebt bijde een goede baan. Na 5 jaar zegt de mannlijke helf dat hij meer vrijheid nodig heeft en dan stort de stabiele situatie in .Ik heb verder geen familie dus werken kon niet meer en de enige andere oplossing is dan om te studeren. En ja de school niet gratis maar dat wordt weer vergoed door studiefinanciering anders had ik het ook echt niet gedaan. Want ik mag momenteel dan wel aan de onderkant van de samenleving zitten maar dat wil nog niet zeggen dat ik geheel achterlijk ben. Dus zoals je kan zien heb ik de kinderen in een volledig stabiele en verantwoorde situatie gekregen en had hier absoluut niet op gerekendt.

  Reactie door marleen — donderdag 29 december 2005 @ 16.15 uur

 113. @102

  Je kunt het nu goed hebben en samen besluiten een kind te nemen, maar over een paar jaar kan de (financiele) situatie er heel anders uit zien.

  Zekerheid dat het je altijd goed zal blijven gaan heb je niet. Niemand is onkwetsbaar en ook jou kan een ongeluk overkomen, waardoor je veel en dure zorg nodig hebt.

  Maar ben je dan dom geweest om een aantal jaren eerder een kind te nemen?

  Reactie door Nathan — donderdag 29 december 2005 @ 16.15 uur

 114. Zalm meldt meevaller van 3 miljard:
  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2005/11/21/211105_zalm.html

  armoede:
  http://www.nrc.nl/opinie/artikel/1135749680923.html

  Ik wil je wel helpen aan een liedje dat je een paar jaar eerder aanhaalde en dat nu toepasselijker is dan ooit..

  Gerrit Dekzijl – Ik ben Gerrit

  refrain:
  Ik ben Gerrit en ik steel als de raven
  ‘k Ben een boef in de ogen der braven
  Maar wat moet je nou als je niks hebt
  In deze wereld waar je steeds wordt genept

  Bij ons thuis was vroeger geen brood op de plank
  Moeder kon dat niet betalen
  Mijn vader ging dood, ja dat kwam door de drank
  Ik liep door de straten te dwalen
  De bakker die keek niet, ik pikte een brood
  En heb dat mijn moeder gegeven
  Het was wel gestolen maar ‘t smaakte ons goed
  Zo zijn we in leven gebleven

  refrain

  Zo groeide ik op, ja voor galg en voor rad
  Het stelen dat kon ik niet laten
  Ik heb in mijn leven al heel wat gejat
  En ik zit nooit zonder dukaten
  Ik ‘k ben nu beroemd en berucht in ‘t land
  Een brandkast die kan je me geven
  ‘t Begon met een broodje, nu zit ik geramd
  En zo blijft ‘t de rest van mijn leven

  refrain

  Ik ben Gerrit

  Reactie door Jory — donderdag 29 december 2005 @ 16.16 uur

 115. @106. En alweer de draad kwijt. Ingewikkeld, hè, het web dat u hier spint?

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 16.17 uur

 116. @115 – ik vermoed dat mijn eigen WI-FI mij parten speelt. tijd voor een borrel.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.19 uur

 117. “wordt ik”

  Eehm, zonder “t”. En dat geldt ook voor een aantal reacties hier die dezelfde fout maken. Geef het goede voorbeeld eens Jan! ;) (en fix die fout)

  Reactie door Michiel — donderdag 29 december 2005 @ 16.26 uur

 118. @116
  Drink niet te veel ?

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 16.28 uur

 119. Hoe je het ook wendt of keert, Zalm heeft gewoon volkomen gelijk.
  We zijn bovendien stuitend ondankbaar voor onze enorme rijkdom. Vergelijk je bezittingen eens met die van de gemiddelde inwoner van de 3e wereld.
  Moedig van Zalm om dit te durven zeggen.

  Reactie door Peter Visser — donderdag 29 december 2005 @ 16.28 uur

 120. Matthijs,

  Waar het mij om ging heb ik duidelijk aangegeven. Vader(s).
  Dat je nieuwsgierig bent, prima.
  Maar let op je vraagstelling s.v.p.

  Reactie door Anja — donderdag 29 december 2005 @ 16.28 uur

 121. Fileren die zalm en laten op vreten door de honden.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 29 december 2005 @ 16.28 uur

 122. Ik laat het bij de link, anders kan ik mezelf gewoon herhalen.

  http://kopsterk.blogspot.com/2005/12/armoede.html

  En ik ben al jaren niet meer ‘links’…

  Reactie door TM — donderdag 29 december 2005 @ 16.31 uur

 123. Matthijs , jij hebt wel erg veel tijd om flink te mailen, moet je niet werken zoals normale mensen ?

  Reactie door Bros — donderdag 29 december 2005 @ 16.31 uur

 124. @121. Daar lusten de honden geen brood van.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 16.32 uur

 125. @112 @113 Hiervoor kunnen we ons in dit rijke land verzekeren: inkomensverzekering. Duidelijk het overwegen waard zo blijkt, wanneer je aan kinderen begint.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 16.33 uur

 126. @Matthijs,

  Nog even danben ik klaar met jou.
  Je schept nogal op over je SUV, vandaar het etiketje wat ik je opplak.
  Zo’n verzekering moet toch ook betaald worden niet?
  Of rijd jij onverzekerd rond?

  Reactie door Anja — donderdag 29 december 2005 @ 16.34 uur

 127. Tevergeefs probeerde ik met positieve strijdbaarheid, de provocateurs links te laten liggen.
  Wat ik hier lees aan reacties van zowel Takkenzager wiens reacties werkelijk geen hout snijden en neocon Matthijs op het verhaal van Marleen, is het toch gelukt -even- onwel te worden. Ze zijn nog onbeschofter dan Zalm.

  Marleen, trek je niets aan van de IQ-lozen hier, het zijn (rechtse) katten in het nauw die hier rare sprongen maken. Het overgrote deel in Nederland denkt niet zo als zij.

  Reactie door Pietje af — donderdag 29 december 2005 @ 16.35 uur

 128. Zalm heeft gewoon gelijk, zeurkousen!

  Reactie door Chododil — donderdag 29 december 2005 @ 16.35 uur

 129. Anja, het is een SUV van de zaak maar qua bijtelling niet mals, maar het is de enige luxe die ik mezelf gun. ik werk voor een beursgenoteerde onderneming die geheel voldoet aan Tabaksblat dus de aandeelhouder hoeft niet wakker te liggen.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.38 uur

 130. Heren heren,

  Als ik nu mensen in armoede hoor, dan hoor ik ze over verzekeringen en dure benzine.

  Zalm heeft gewoon gelijk:

  vroeger waren mensen zo arm dat ze zich niet eens konden verzekeren.

  vroeger waren mensen zo arm dat ze geen auto konden kopen.

  Dusssss: werk ff lekker door …. en geef die uitkering snel terug aan Zalm!

  Reactie door Joop — donderdag 29 december 2005 @ 16.40 uur

 131. Holle koppen, stel je niet aan en ga werken voor je centen.

  Reactie door bicat — donderdag 29 december 2005 @ 16.40 uur

 132. @ 13: Helemaal met u eens! De wedloop om mee te kunnen doen met de buren is hier inderdaad aan de orde. Ik geef de heer Zalm dan ook gelijk met zijn uitspraak dat armoe relatief is: mijn buurman heeft een nieuwe auto, en nu wil ik er ook een! Dat moet maar eens afgelopen zijn.

  Reactie door erik — donderdag 29 december 2005 @ 16.41 uur

 133. Matthijs, Takkenzager. Het is wel armoedig dat je je onnozele en domme reacties en gal noodgedwongen moet spuien op een weblog die eigenlijk niet jullie partij is omdat hun eigen partij die zij aanhangen geen weblog heeft. En dan maar beweren dat er geen armoede is.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 16.43 uur

 134. Inhoudelijke repliek lever je anders niet Pietje Af. Het enige wat je doet is wat loze kreten slaken. Of is inhoudelijke repliek te moeilijk voor je?

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 16.44 uur

 135. “Die voor héél ‘t volk weten te zorgen zijn de wáre sprekers…”

  Reactie door Lezer — donderdag 29 december 2005 @ 16.45 uur

 136. En dito Scarlet Pimpernel, inhoudelijke repliek doe je maar niet aan.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 16.45 uur

 137. zeg Scarlet O-Hara, welke partij is dat dan?

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.46 uur

 138. “hun eigen partij” klonk het hol.

  Reactie door bicat — donderdag 29 december 2005 @ 16.47 uur

 139. Joop 130, een zorgverzekering is gewoon een recht niet iets waar je iedere maand voor krom moet liggen. Ik werk gewoon en mijn man ook toch komen we niet rond. Dat is de harde waarheid. We hebben geen auto want dat kunnen we niet betalen dus die benzineprijzen zullen mij een rotzorg zijn! Hard werken en toch arm zijn dat is de trieste waarheid hier in Nederland. Dat gelul over vroegah moet maar eens afgelopen zijn! Het is dit zelfde Kabinet wat wil dat wij in de toekomst kijken en bezuinigen voor onze achterkleinkinderen. Nou ik zal je zeggen als we zo doorgaan is dit land naar de klote en kunnen onze achterkleinkinderen de rotzooi opruimen!

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 16.47 uur

 140. een prettige jaarwisseling voor allemaal en dank voor de afleiding vandaag. zonder jullie was ik de dag nooit doorgekomen.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 16.49 uur

 141. Ga es gewoon werken en niet zo zeuren… Werk je gewoon, pak je je maandsalaris, betaal je je huur/hypotheek, je spaart een beetje, komt alles goed! Stop met zeuren!!

  Reactie door Said — donderdag 29 december 2005 @ 16.49 uur

 142. Ik heb werkelijk medelijden met mensen als Matthijs(sorry hoor jongen)en CO. Die moeten, om enig begrip en inlevingsvermogen te krijgen, mensen als Marleen tot op het bot ondervragen.
  Jan Marijnissen had hier een mooie uitspraak voor in de Woestijnruiters.
  ‘Wat het hart niet bezit kan het verstand nooit bedenken’

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 29 december 2005 @ 16.50 uur

 143. De SP is intellectueel armoedig, maar dat is natuurlijk ook maar betrekkelijk.

  Als bijvoorbeeld een chimpansee dit weblog zou bijhouden, was het best een slim beestje geweest.

  Reactie door Chododil — donderdag 29 december 2005 @ 16.50 uur

 144. Said, zeuren? Ik vind mensen die hun zorgverzekering niet kunnen betalen maar gewoon werken niet zeuren. Dat vind ik gewoon tegen de mensenrechten ingaan! Zorg is een recht!

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 16.52 uur

 145. Voor iemand als marleen is de situatie natuurlijk behoorlijk klote, vooral als je leest wat er aan vooraf gaat. Aan de andere kant, zij pakt het wel gewoon op en probeert er wat van te maken. Iets wat volgens mij bij veel mensen ontbreekt.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 16.53 uur

 146. Takkenzager kan geen hout snijden, nogmaals.

  Je laat tot in den treure zien dat je inhoudelijkheid niet zult herkennen ondanks alle moeite die velen zich hier al getroost hebben.

  Het is zoals Scarlet Pimpernel al mooi zegt: de geestelijk armoedigen kún je zoals jij en je vriendjes heel goed demonstreren hier, niets bijbrengen.

  Reactie door Pietje af — donderdag 29 december 2005 @ 16.54 uur

 147. Inderdaad Chocodil. Ted de Braak had hier een mooie uitspraak voor in KRO’s Microgids:

  “Ozewiezewoze, een worstenophanger is ook maar een mens”

  Reactie door bicat — donderdag 29 december 2005 @ 16.54 uur

 148. Zo, armoede. Het is bij de rechtse kliek zo, als je nog een droog plak brood bezit en er nog een glas water bij staat dan ben je al koning te rijk in hun ogen. De bedoeling is dat de kloof tussen rijk en arm niet meer te dichten is en dat je in een oogopslag moet kunnen zien wie tot de upperclass behoort en wie’om het grof te zeggen’de voedselbankvreters. Het is mij behoorlijk opgevallen in wat voor recordtijd deze CDA en VVD kliek de minima weer in de armoede had. Waar Lubbers geëindigd was, pikt Balkenende het weer op. Je merkt ook aan de reacties van de rechtse kant dat de armsten en zwaksten ook totaal niet gegunt wordt. Het vergelijk met Afrika is helemaal te laag voor woorden, waar vergeleken zij zich dan mee toen ze tot het besluit kwamen dat zij er 30% bij moesten hebben, Donald Trump?

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 16.56 uur

 149. Zeg Pietje Af, ik heb jou nog nergens inhoudelijk in zien gaan op wat ik schrijf, of wat anderen schrijven. Conclusie, blijkbaar heb jij daar niet al te veel over te zeggen, en verlaat je je zelf dan maar in een simpele veroordeling van mensen die het aandurven om ergens kritische kanttekeningen te plaatsen.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 16.57 uur

 150. Cynisch maar volstrekt waar!

  Reactie door Tim.ondernemer — donderdag 29 december 2005 @ 16.57 uur

 151. Socialisme is in Nederland profiteren geworden. Voor alles mag ik als zelfstandige de hoofdprijs betalen. Dus stop met janken. Ja, ik ben het met zalm eens. Ik ben het zat om altijd maar weer uit naam van het socialisme kaalgeplukt te worden. Ik wil geen overheid die voor mij/ons bepaalt wat goed voor me is. Ik wil helemaal geen overheid en geldverslindende ambtenaren.

  Reactie door johan — donderdag 29 december 2005 @ 16.57 uur

 152. dat is dus geen armoede!!!! Kabel TV!! en 150 aan schulden betalen. Absoluut gelul!!!! Met geld om kunnen gaan dat is het enig wat je moet leren. Aasholes

  Reactie door dekekrs — donderdag 29 december 2005 @ 16.58 uur

 153. Nee johan 151 jij hebt liever een overheid die bepaald dat de kloof tussen arm en rijk heel duidelijk zichtbaar is in Nederland zodat jij op dit soort logs kan komen om je te verkneukelen over hoe slecht anderen het hebben.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.00 uur

 154. De titel had net zo goed “provocateur Jan” kunnen zijn. Want als je stelt dat bij een definitie van armoede van ‘niet normaal en fatsoenlijk mee kunnen doen aan wat we met z’n allen normaal vinden’ we “moeten (..) vaststellen dat – juist door het beleid van Zalm – steeds meer mensen dat niet meer kunnen” ben je gewoon aan het provoceren. Het pretendeerd dat er een door iedereen gedeelde visie is op wat normaal is, terwijl juist dat niet bestaat! Maar als de norm niet vast te stellen is, hoe kan het dan, beste Jan, dat we “moeten(!)” vaststellen dat de norm bindend is?

  Nee, het betreft goedkope (verkiezings)praat van de provocateur van links. Maar Jan heeft ook geen keus: Zonder (bestrijdbare) armoede heeft de SP geen bestaansrecht! Het meest bijzondere van het stukje van de grote leider is dan ook dat het zo voorspelbaar is. Geen enkel nieuw inzicht, niets dat verrast. Geen alternatief, maar goedkope rethoriek zonder toegevoegde waarde. Als dit illustratief is voor wat we van een SP kabinet mogen verwachten, is het voor de minderbedeelden van deze samenleving niet te hopen dat Jan ooit het pluche bereikt.

  Reactie door NvdB — donderdag 29 december 2005 @ 17.00 uur

 155. @Johan
  Dan kun je me zeker ook precies vertellen met hoeveel procent het aantal ambtenaren en de bureaucratie en regeltjes zijn afgenomen de laatste jaren.Dat zijn de speerpunten voor dit liberale kabinet geweest. Is het een beetje gelukt denk je????

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 29 december 2005 @ 17.00 uur

 156. Jan als je kan lezen, hetgeen ik zwaar betwijfel:
  Een op de tien huishoudens in Nederland heeft een laag inkomen, zo werd onlangs bekend. Dat is geen schokkende bewering. Maar omdat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) niet spreekt over ‘laag inkomen’ maar de term ‘armoede’ verkiest, sloeg de boodschap begin december in als een bom.

  Media doken grif op het blootgelegde ‘onrecht’ en portreteerden met hijgende compassie gezinnen in Oude-Pekela en de Bijlmer. Verhalen over huishoudens die van minder dan 1600 euro netto in de maand moeten rondkomen. Ja, inderdaad, 1600 euro. Veel Nederlanders wisten niet eens dat ze arm waren, totdat ze het begin december in de krant lazen.

  VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm vindt dat de term ‘armoede’ te makkelijk wordt gebruikt. En hij heeft gelijk. Volgens Zalm is armoede te veel een relatief begrip geworden. Wie zichzelf vergelijkt met de blozende families die de hoofdrol spelen in allerhande soap-series, of met zijn goedboerende buurman, vindt al snel dat hij slecht af is. Maar is hij ook arm?

  Vraag het een arts in Congo – zoals het weekblad The Economist deed – en het antwoord luidt: nee. Toch is het zo dat de – armere – arts in Congo beter af is. Niet omdat hij meer bezit – hij heeft geen tv, auto of dvd, woont kleiner en eet slechts twee keer per maand vlees. Maar hij heeft meer aanzien, zelfvertrouwen en grip op zijn eigen leven.

  Laten dat nou net zaken zijn die niet met geschonken geld te koop zijn. In de portretten van de ‘arme gezinnen’ overheerste meer dan het gebrek aan geld, een gebrek aan zelfredzaamheid en eigenwaarde.

  Reactie door dekkers — donderdag 29 december 2005 @ 17.00 uur

 157. Toch blijft het zielig als je eigen partij geen weblog heeft, he wat armoedig.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.00 uur

 158. @134 en consorten en aliassen. Wat bedoelt u nu met “inhoudelijk”? In uw reacties zie ik geen enkel verschil met de reacties die u niet inhoudelijk vindt, dus geef eens ‘n sluitende definitie. Sterker nog, ik vind de reactie van ‘Pietje af’ onder 127 ‘n diepere inhoud hebben dan al uw reacties bij elkaar. Zeker nog nooit gehoord van “wat u niet wilt dat u geschiedt, etc.”, in uw libertarisch model? U kunt toch echt alleen oogsten, wat u zaait.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 17.02 uur

 159. zeg Scarlet pepernoot wat is nou armoedig aan het niet hebben van een weblog? vertel dat eens

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 17.03 uur

 160. Jan,

  Leg me nou eens helder uit wat je onder ‘neo-liberaal’ en ‘neo-conservatief’ verstaat. Ik kan namelijk niet anders dan concluderen, dat Zalm een rasechte sociaal-democraat is: Grote overheid, hoge belastingen en bijbehordende hoge werkloosheid, dat is wat 11 jaar Zalm heeft opgeleverd.

  Dat heeft volgens mij niet zoveel met liberaal of conservatief te maken. Of zit ik er nu helemaal naast?

  Reactie door Hank — donderdag 29 december 2005 @ 17.06 uur

 161. Nou Scarlet Pimpernel, ik weet niet waar je je bevindingen vandaan haalt, mijn woorden zijn het niet. Maar het kost je kennelijk moeite een boodschap te lezen. Veel oefenen jongen.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 17.06 uur

 162. Zalm is echt een stoere man zoals hij zijn mening tentoonspreid en mensen de gelegenheid geeft met hem in discussie te gaan. In dat opzicht kan hij een hoop van Jan leren. Maarjah dictatuur moet ergens beginnen he….zijn achterban die er nu zo warmpjes bijzit gaat wel anders piepen als hun vermogen krimpt en zijn zakken steeds voller worden. Maar dan ook niet zeuren he, wel trouw blijven aan je principes.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.07 uur

 163. Matthijsje. in nr 140 geef je aan dat je op zou hoepelen en ten tweede, je moet aan tafel van mama want je bordje Brinta staat koud te worden en je moet je banaantje ook nog opeten. Ik vindt het heel zielig voor je dat je eigen partij geen weblog heeft, sterkte.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.09 uur

 164. @149 Takkenzager

  Jij weet zoals je heel goed laat zien, helemaal niets van mijn bijdrages op anderen.
  En jouw reactie op Marleen, nr. 90 laat onbeschoftheid zien, en heeft met inhoudelijkheid niets te maken, takkenzager. Met mij betichten van dingen die je zelf doet, bewijs je alleen maar dat je geen hout kunt snijden, nogmaals.
  Verder ga ik niet op je in. Het is zinloos.

  En Boudewijn, dank je wel. ;)

  Reactie door Pietje af — donderdag 29 december 2005 @ 17.09 uur

 165. Aflossing schulden 150 p/m??? Hoeveel is er dan uitgegeven op een doorlopend kredietje? Fijne vakantie gehad?
  Dan kom je terug en moet je aflossen, en ja dan kom je tekort…

  Reactie door fweddy — donderdag 29 december 2005 @ 17.09 uur

 166. Matthijs,

  het niet aflatend exhibitioneren van je materiele verworvenheden, het voortdurend etaleren van je “maatschappelijk succes”,
  gekoppeld aan opmerkelijk weinig empathie voor ziekte of leed dat anderen moeten doormaken, neigt m.i. sterk naar een narcistische problematiek.
  Hoop dat je er voor verzekerd bent, maar dat zal vast wel

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 december 2005 @ 17.10 uur

 167. Het CDA distantieert zich niet, het CDA is in de regering de grootste partij en heeft de VVD inclusief Zalm met het heiligenboek der eigen verantwoordelijkheid van Balkenende alle ruimte gegeven en heeft dit zeer bewust gedaan.Het gaat niet om bezuinigingen het gaat om pure verrijking van de eigen achterban ten koste van een groot deel van de bevolking uikeringsgerechtigden en werkenden.

  Het haben wir nicht gewusst verhaal van het CDA en haar achterban kennen we zo langzamerhand wel. En ik ben uit de tijd dat wij nog geen televisie hadden en jawel een dubbele boterham aten.

  Als Zalm denkt dat het bij deze mensen enkel gaat om de dubbele boterham dan maakt hij hier een volledige karikatuur van.

  En Zalm hoeft niet te gaan kijken naar de werkelijkheid die kent hij precies maar het interesseert hem geen ene reet zoals vele hierboven schrijvende aanhangers.

  Zelden heb ik in mijn leven walging gevoeld voor mensen maar voor dit kasbinet en haar leden Zalm, Balkenende, Hoogervorst,Brinkhorst, Verdonk en de Geus voel ik niet anders dan walging.

  Maar mijn tijd komt nog wel.

  Reactie door Henny — donderdag 29 december 2005 @ 17.11 uur

 168. takkenzager en matthijs.zijn zielige figuren.mensen die echt bezitten wat hun beweren.pochen daar niet op.omdat ze weten dat rijkdom zeer betrekkelijk is.maar als je stoer over wil komen dan verzinnen zijzoiets belachgelijks.ook wel genoemdt egotripperij.zielig hoor.zoek een leven
  hein

  Reactie door hein — donderdag 29 december 2005 @ 17.12 uur

 169. @Alie 154
  Hoezo liberaal. De overheid (links/recht, door het midden) is na de oorlog en mede in de jaren 60 (baby boomers, zakkevullers eerste klas) groot en log geworden. Alle pogingen tot echte hervormingen zijn gesneuveld in de drassige polder. Mijn voorstel zou zijn al die fijne inkomensafhankelijke regelingen afschaffen, alle heffingskortingen afschaffen, maar ook de loon en inkomstenbelasting afschaffen, met als gevolg dat de hypotheekrente aftrek er ook niet meer is en slechts een regeling om mensen die het minder hebben bij te staan. Maar niet elke regel inkomensafhankelijk maken, want je overziet de gevolgen nooit. En het aantal ambtenaren gewoon minimaal halveren, ook op gemeentelijk niveau. Ook alle gemeentebelastingen afschaffen en centraal laten vaststellen om ongelijkheid te voorkomen.

  Zo kan ik wel door gaan. maar dit zal wel nooit gebeuren. Links of rechts het wordt alleen maar erger.

  Reactie door johan — donderdag 29 december 2005 @ 17.13 uur

 170. 161 Takkenzager.
  Ten eerste weet jij niet of ik een jongen ben, ten tweede, die bevindingen waar jij het over hebt zijn geen bevindingen maar zijn walgelijke CDA feiten uit de periode Ruud Lubbers die toen ook al met het grootste gemak en plezier de minima en de zwaksten tot de gaarkeukens en de armoede veroordeelde. Leer je geschiedenis, jochie.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.14 uur

 171. In ieder geval, de mate van geestelijke armoede, meemt getuige de uitlatingen van Zalm en rechtsomdraaiend nederland in een niet te volgen tempo toe.

  Reactie door Met of zonder ijs — donderdag 29 december 2005 @ 17.15 uur

 172. je hebt gelijk Scarlet pepernoot, ik ga er nu echt vandoor.

  Reactie door Matthijs — donderdag 29 december 2005 @ 17.15 uur

 173. Ach ja vroeger!………

  Vroeger kon op straat als het erg hard vroor de drommen arme sukkels horen jammeren van de kou terwijl je veilig onder je gestikte deken lag. Ja,..vroeger dat waren tijden.
  Dan kon je nog zo’n werkloze je schoenen laten poetsen voor een stuiver en voor wat extra’s mocht je dan op z’n kop spuwen. Ja dat waren tijden. En voor de poort van de fabriek waar dat luie arbeidersgespuis in de rij stond voor een baantje. Je nam ze aan met een trap onder hun reet want ze durfden toch niet tegen te stribbelen.
  Vroeger,…ach wat hebben we genoten.
  Dan zag je zo’n fabrieksarbeider stomdronken thuiskomen en dan had ie in de kroeg, de enige plek waar het warmgestookt werd, z’n karige loon verzopen. Ja,..prachtig. Dan sloeg ie z’n wijf verrot en schold op z’n kinderen omdat ze honger hadden, maar ja, hij had niks meer, de looser. De sukkel. Moest ie maar zelf een fabriek beginnen, net als ik en m’n vrinden. En als ze dan de huur niet op tijd betaalden dan belde je de veldwachter en die trapte ze de straat op en dan gaf je zo’n man met z’n blinkende sabel een sigaar en dan ging je gezellig het cafe in.
  Dat waren nog eens tijden.
  Nee,..tegenwoordig is het overal goud wat blinkt en voorspoed, tenminste.. voor zover IK kan zien.
  Dus,…..kan de broekriem NOG verder aan voor dat onderkruipsel.
  Beetje bij beetje kruigen we dat schorriemorrie wel op de knieen.
  Ach,……..was het maar weer, v r o e g e r!!!!!!!

  Reactie door rob van der Zon — donderdag 29 december 2005 @ 17.16 uur

 174. Wat Jan Marijnissen heeft toegevoegd vind ik weer een sprekend voorbeeld, de mevrouw heeft met haar inkomen en drie kinders overal recht op, maar krijgt het niet, tja, formulieren vergeten in te vullen wellicht? Met alle toeslagen en dergelijke zou ze er vermoedelijk makkelijk komen. Als daar niet een schuld was nog gemakkelijker. Die mevrouw komt dus niet zozeer in de problemen omdat ze te weinig geld krijgt, maar omdat ze geen gebruik van de regelingen weet te maken. Heeft dat met armoede te maken? Nee, dat heeft met onkunde te maken.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 17.18 uur

 175. @153
  Ik verkneukel me niet om andermans ellende, maar ik vergaap me ook niet aan andermans rijkdom. Ik ben ik.

  Ik ben rijk, maar ik ken mensen die met mijn inkomen arm zijn. Jawel armoede is relatief.

  Reactie door johan — donderdag 29 december 2005 @ 17.19 uur

 176. @166 Wattenstaafje, het klopt dat Matthijs zijn rijkdom beter niet kan ventileren. Zo wordt die groep stumpers die zichzelf ‘arm’ noemt alleen maar groter. Zalm heeft gelijk, helaas zoekt de mens altijd iets om over te klagen.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 17.19 uur

 177. Het is te gek voor woorden wat die zalm zegt.Ondanks alle mooie woorden heb ik nog helemaal niets ontvangen en ook de huursubsidie Die ik altijd op de 18é kreeg is weg, Dus met de kerst droog brood eten.Hoezo geen armoede?

  Reactie door Jurrien — donderdag 29 december 2005 @ 17.19 uur

 178. Takkenzanger dat is een sprookje over het meisje met de zwavelstokjes. We leven nu bijna in 2006, doe je ogen en oren eens open man!!!!!

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.20 uur

 179. Geen kwijtschelding van gemeentebelastingen gekregen? Geen bijzondere bijstand voor de kosten van thuiszorg gekregen? Als je komuunistische kameraad je beter had geadviseerd, had je geld over gehad!

  BTW: Te ziek om te werken (wajong) maar gezond genoeg om drie kinderen op de aarde te zetten?

  Reactie door Guido — donderdag 29 december 2005 @ 17.20 uur

 180. Johan je hebt het inlevingsvermogen van een dooie vis.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.22 uur

 181. [quote] Mijn WA-jong uitkering is E 916,–

  De Huur is 412,86, Zorgverzekering 110,50, Energie 115,-
  Gemeentebelasting 39,88, Essent kabel 29,95, Thuiszorg 25,45,
  Verzekeringen 56,19, Muziekschool en dansles 42,75, Aflossing schulden 150,-

  Ik kom dus E 66,58 per maand te kort voor al die en de andere rekeningen. De huursubsidie die ik altijd kreeg (E 197,63) en de maandelijkse belastingteruggave (was 189,00 maar gaat omlaag in 2006) hield ons in leven. Nu is de premie zorgverzekering meer dan verdubbeld en heb ik geen huurtoeslag of wat dan ook ontvangen en hebben we dus HONGER!!

  Dat, meneer Zalm, is armoede in Nederland !!

  [/quote]

  Waarom zoekt deze meneer of mevrouw dan geen werk? Als je toch niet kunt rondkomen van je uitkering, dan doe je dat toch, zoals normale mensen doen. Enig idee hoe dit in andere landen geregeld is? Minder goed dan bij ons in ieder geval. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, niet de overheid. Als jij te lui bent om te werken, dan zijn dit de gevolgen. Jonge mensen horen te studeren of te werken of nog liever beide. Dit land gaat ten onder aan alle slappe handje-ophoudende nietsnutten die nooit iets zullen presteren in het leven.

  Reactie door Lucas — donderdag 29 december 2005 @ 17.24 uur

 182. Kabel, muziekschool, dansles,…. wat leven we toch in een arm land.

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 17.24 uur

 183. Ja Jan het is triest. Maar we mogen niet zeuren he…gewoon de broekriem aantrekken en toekijken hoe anderen zich verrijken en de welvaart aan de andere kant groeit dit terwijl er genoeg is voor iedereen. Maar delen is moeilijk als je gierig en volgevreten bent.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.24 uur

 184. Moet er hier niemand werken of gaat dit alles in de baas z’n tijd?

  Reactie door depantalon — donderdag 29 december 2005 @ 17.25 uur

 185. Ik kan mezelf wel vinden in de woorden van minister Zalm. Armoede is in mijn optiek iets anders dan meedoen qua levensstijl met de buren.
  Als ik niet kan voldoen aan de levensstandaard zouden mensen arm zijn. Zou dit argument dan ook opgaan voor mensen in Brunei? Of een rijke Arabische oliestaat?

  Reactie door G — donderdag 29 december 2005 @ 17.25 uur

 186. Ed, jij bent zeker pas gelukkig als mensen helemaal niks meer kunnen en aan de grond zitten? Dan kun je past echt zeggen: “goh wat zielig, die mensen zijn echt arm”.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.26 uur

 187. Als jochie deed ik ooit een stuivertje in het busje in de kerk voor de missie en de arme nikkertjes in afrika.
  Maar nu zitten wat van die arme nikkertjes hier en de nederlandse arme kindertjes zijn erbij gekomen.
  Maar.. het busje voor de stuivertjes is verdwenen.

  rob

  Reactie door rob van der Zon — donderdag 29 december 2005 @ 17.28 uur

 188. En de stuiver ook.

  Reactie door Geert — donderdag 29 december 2005 @ 17.30 uur

 189. En op Talpa vonden ze jou natuurlijk ook allang niet leuk meer, Matthijs? Je had daar zeker niets beters te doen?

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 17.30 uur

 190. 178 Guido

  Wat zeg je nou, wel gezond genoeg om drie kinderen op de wereld te zetten. Is dat ook al voorbehouden aan de üpperclass. Ooooh ik snap het, als jullie( de rijke rechtse kliek) dat die armlastig gepeupel(wij) ook nou eens konden verbieden om kinderen te nemen, dan sterft dat armlastig zooitje vanzelf wel uit en dan hebben we helemaal het rijk alleen.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.30 uur

 191. Voor al diegenen, die het niet weten of niet willen weten, zet ik het nog één keer hier op het doek, het streven van het liberaalisme.
  In een maatschappij (b.v. de Nederlandse) dient geregeerd te worden met zo’n klein mogelijke overheid en de onderkant van die maatschappij moet je overlaten aan de maatschappelijke krachten. Wie wil weten hoe dat in elkaar steekt, gaat maar eens buurten bij Gerrit Zalm en zijn vriendjes. Maar dan houden zij hun kaken op elkaar vooral tegen de verkiezingstijd. Zij hebben maar één streven en dat is langleve de BOUGEOISIE.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 29 december 2005 @ 17.31 uur

 192. Hmmm Heeft de vvd hier een dependance
  geopend?

  Reactie door Met of zonder ijs — donderdag 29 december 2005 @ 17.31 uur

 193. 182.

  Dat vroeg ik me al die tijd van jouw ook al af.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.32 uur

 194. @iedereen die denkt dat Zalm gelijk heeft

  Inderdaad, armoede is betrekkelijk. Inderdaad, we hebben het beter dan veel mensen in Afrika.

  Dus vrouwen in dit land die door hun man afgerammeld worden moeten niet zeiken, het kan nl. nog erger. Want als je in Soedan woont heb je geen zak te vertellen en wordt je klit eraf gehaald. Wat een onzin zeg! Dat is totaal niet vergelijkbaar met de nederlandse situatie!!!

  Mij lijkt dat niemand voedselbonnen haalt voor zijn plezier. Maar als er geen armoede is, hoe is het dan mogelijk dat mensen dit toch moeten doen?

  Daarbij zijn het natuurlijk niet alleen de uitkeringsgerechtigden die het moeilijk hebben, maar ook werkende mensen.

  Heel makkelijk praten/oordelen als je zelf je voetjes op het droge hebt. Maar pas op, het zou zo maar kunnen gebeuren dat je misschien morgen al op de goede weg bent hetzelfde pad in te slaan…. Want wat als je morgen je baan verliest en het gaat misschien nog 3 jaar duren voordat je wat nieuws gevonden hebt omdat je toevallig al wat ouder bent?

  En dan??? Vanuit die positie wordt het moeilijk werk vinden. Auto moet aan de kant omdat er geen geld voor is, fatsoenlijke kleding kopen is er natuurlijk ook al niet bij. En dan krijg je je sollicitatiegesprek… gegarandeerd dat iemand anders de baan krijgt die wel een auto heeft en zich fatsoenlijk kleedt.

  Maar doe rustig verder oordelen en denk vooral dat alle mensen die van voedselbanken afhankelijk zijn, niet willen werken en gewoon lui zijn.

  Er lopen inderdaad veel uitkeringstrekkers rond die misbruik maken van de situatie. Waar de echte gerechtigden weer flink de dupe van worden.
  Die mogen wat mij betreft ook flink aangepakt worden.

  Zelfs mensen die altijd gewerkt hebben (en nog) komen nu in de problemen omdat ze misschien nog net de rekeningen kunnen betalen maar geen eten, waardoor de gasrekening b.v. weer blijft liggen (die natuurlijk door incassokosten weer hoog oploopt, enz., enz.) Het einde is dan zoek.

  Zalm en alle anderen die dezelfde mening hebben….Dom, dommer, domst.

  Reactie door soetie — donderdag 29 december 2005 @ 17.33 uur

 195. 189

  Nee , hebben zelf geen weblog, armoedig he, vindt je ook niet. En dan zegt Gerrit dat er geen armoede is. Nou, kijk dan maar eens voor de lol naar zijn waardelose website, armoede troef.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.34 uur

 196. 192. Nee bij hun eigen partij mogen ze hun mening niet geven. Bovendien zitten daar allemaal rijke en volgevreten mensen dan kun je je niet verkneukelen.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 17.34 uur

 197. Als je kan dansen kan je ook werken

  Reactie door PRTL — donderdag 29 december 2005 @ 17.34 uur

 198. Takkenzager en anderen,
  U leert de socialist weer discussieren.
  Pas op anders leren ze werkelijk wat van jullie, en dat kan nooit de bedoeling zijn.
  We moeten het niet te gek maken.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 17.34 uur

 199. Shit, 189 moet 188 zijn.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.35 uur

 200. @ 179, Als je deze brief leest vraag je je af wat zo iemand met een aflossing van 150 euro moet? Dat is dan weer een krediet geweest van ongeveer 15.000 euro. Nu zie ik wel staan dat deze briefschrijver ook kosten maakt voor de thuiszorg, dus het is mogelijk dat er aanpassingen in het huis moesten worden gefinancierd. # 175 heeft het volgens mij het best verwoord: Ik ben rijk, maar ik ken mensen die met mijn inkomen arm zijn. Jawel armoede is relatief

  Reactie door erik — donderdag 29 december 2005 @ 17.36 uur

 201. 187 @ SP: Gaat niet om rijk of arm, maar om verantwoordelijkheid. Als Wajonger met drie kinderen kies je zelf bewust voor armoede, en onthoud je je kinderen kansen en mogelijkheden. Een ander – wij allemaal dus – moeten opdraaien voor het egoïsme van deze klager/klaagster. Alles op kosten van de gemeenschap!

  Reactie door Guido — donderdag 29 december 2005 @ 17.36 uur

 202. Die Zalm kan het ook vertellen hij praat alsof dat hij denkt dat de bevolking aan de onderkant van de welvaart(het zijn zijn eigen woorden) met die nieuwe zorgtoeslag er beter op gaat worden.Of gaat hij ook nog denken dat wij een visje kunnen kopen van armoede.ze moeten hem maar naar Zweden sturen in een baai of fjord gooien dan kunnen wij (de onderkant van de welvaart)een keer een ZALMPJE vangen raken we er misschien een keer vanaf. Gr antwanneke

  Reactie door antwanneke — donderdag 29 december 2005 @ 17.36 uur

 203. En 182 moet nu in eenkeer 181 zijn. Zijn we weer aan het goochelen met nummers?

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.38 uur

 204. @ 190.soetie Je vergelijking met mishandelde vrouwen in Soedan gaat volledig mank.
  In elkaar geslagen worden is in elk land erg. Maar geen tv meer kunnen betalen is geen armoede.

  Reactie door G — donderdag 29 december 2005 @ 17.40 uur

 205. Helaas is binnen dit kabinet armoe ‘troef’! Heel Nederland zit daar mee opgescheept! Het overgrote deel van de bevolking heeft er last van. Velen zien dat nu nog niet. Maar het gros ‘voelt’ het ergens toch wel aan. Hebben een gevoel van iets ‘onbehaaglijks’, van hier klopt iets niet! WAT GEEN ARMOEDE !? SLAVERNIJ (weliswaar met een stropdas voor!) zou je het beter kunnen noemen. De één ondergaat het in een kartonnen doos, een ander in een twee-onder-één kap en weer een ander rekent zich de-koning-te-rijk in een villa: ALLEN leven in armoede! Zij dienen -als slaaf- : de (financierings)bank, de overheid (BTW, OZB, BPM, leges,ID-kaart, incassoburo justitie Leeuwarden, provincie, gemeenten en niet te vergeten de waterschappen). Daarmee houdt het nog niet op. Vul zelf de rest maar in en vergeet vooral de energie-, de telefoon-, de kabel- en de waterbedrijven niet!
  DIE tijd, in de jeugd van meneer Zalm, zag er TOTAAL ANDERS uit!! Toen werd er misschien eens een turf minder in de kachel gegooid! DAT was dan ECHT besparen!
  Nu is een ieder mooi slaaf van allerlei “vaste rechten”! Kortom betalen ook al verrek je van de kou!
  Wie NU, na dit interview van meneer Zalm, nog niet ziet waar wij massaal naar toe gedreven worden, ongetwijfeld mettertijd toch last krijgen van een steeds meer knellende stropdas! Wedden?? (Maak anders maar de OPTELsom: verplichte zorgverzekering, verplichte…., verplichte…., verpl…. enz. enz.!!)
  Een “zijkant” v.d. maatschappij mag toch nimmer recht van bestaan hebben!
  Zij IS onderdeel van ons allemaal, van ONZE maatschappij!

  Reactie door Johanna — donderdag 29 december 2005 @ 17.40 uur

 206. @ 188 Met of zonder ijs,

  Dat vraag ik me ook af!

  Het lijkt hier wel vergéven van de rechtse katten in het nauw!!

  Mensen in de meest vreselijke situaties hebben het volgens deze lieden allemaal aan zichzelf te danken …
  Of er wordt verzonnen dat ze geen formulieren invullen, dan wel dat ze te lui zijn om te werken!!!
  Net als het verzinsel van Zalm dat armoede hier betrekkelijk is …

  Rechts heeft kennelijk een virus, één die de realiteitszin aan schijnt te tasten.
  Gelukkig is links er niet vatbaar voor.

  Reactie door Pietje af — donderdag 29 december 2005 @ 17.43 uur

 207. Bekijk het maar met het gezeik over werken. Het sociale system is zo ontworpen dat ik lekker thuis op mijn gat kan zitten met een, door de gemeente betaalde, computer met breedbandaansluiting. Ik heb niet voor niets op deze socialisten gestemd. Werken is voor de domme.

  Reactie door Graftak — donderdag 29 december 2005 @ 17.43 uur

 208. 196 Guido.

  Conclusie, zo is alles dus voor de rijken, want als je het wat minder getroffen hebt, heb je geen recht om kinderen te nemen. Wat het werken betreft om je positie te verbeteren gaat in de meeste gevallen ook al niet meer op, omdat je in de meeste gevallen gewoon door de meneertjes uitgebuit wordt doordat je in het algemeen alleen maar baantjes krijgt aangeboden waarin je met behoud van een’slaven’uitkering je de ruggegraat er uit mag werken.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 17.44 uur

 209. wow!!!!!
  de provocatie werkt.Maar het is helaas te laat,he!
  pindakaas op jij boterham meneer Zalm.
  Smakelijk eten,vooral niet zeuren.
  Armoeden is low middle class milieu,vooral zonder tv…
  Geen tv in Darfour?
  Geen desert storm?
  Eten zij ook pindakaas in habu graib?
  Voor wie werk die vent(zalm) eigenlijk?

  Reactie door yann — donderdag 29 december 2005 @ 17.45 uur

 210. Minister Zalm,

  Armoede bestijdt je door het in ieder geval te erkennen dat HET er is.

  Zolang er instanties en diverse hulporganisaties zijn die voedselpakketten samenstellen en onderdak verlenen voor/aan de (zeer) minder bedeelden in onze maatschappij is dat dus een erkenning en respons voor ARMOEDE, in welke vorm dan ook.

  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat minister Zalm het te berde durft te brengen dat er van armoede geen sprake is. Wanneer is deze politicus voor het laatst onder de mensen en op straat geweest.
  Hoe is hij aan zijn info gekomen? Hoe schofferend en bagetaliserend is zijn uitspraak aangaande de armoede en richting de mensen die er WEL dagelijks mee geconfronteerd worden.
  Als je een riant inkomen hebt (zoals minister Zalm)is het heel makkelijk om zonder scrupules en met een neerbuigend klank over zaken zoals ARMOEDE te praten.

  Jammer dat minister Zalm laat zien dat hij voor het begrip ARMOEDE en de mensen die daarmee ECHT te maken hebben, buiten de maatschappij staat.

  Dus “aardige” minister Zalm, erken dat het bestaat ervan ga er dan eens ECHT wat aan doen.
  Vergelijken met de jaren 50 uit de vorige eeuw is echt een dooddoender en te simpel voor woorden.
  U doet uzelf tekort om deze redenatie te gebruiken.

  Reactie door WHLvB — donderdag 29 december 2005 @ 17.46 uur

 211. @208 Helemaal mee eens! Moet je nagaan als de SP in het kabinet komt, dan hoeft niemand meer te werken en hebben we eindelijk het paradijs op aarde gecreerd!

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 17.47 uur

 212. 209 The Scarlet Pimpernel.

  Nergens heeft Guido gezegd dat alleen rijken kinderen mogen krijgen. Waar hij vraagtekens bij zet is hoe het kan dat iemand die arbeidsongeschikt is, wel in staat is kinderen te krijgen en te hebben, wat fysiek en mentaal zeer zwaar is.

  Reactie door G — donderdag 29 december 2005 @ 17.48 uur

 213. @205 Goed zo Johanna de beuk er in. Laat je niet kisten, ook dat is niet meer te betalen.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 29 december 2005 @ 17.49 uur

 214. @204
  We zullen het individu competatief moeten houden, via kennis overdracht, dit ook vanwege globalisering.
  Informatie is daarvoor evident, omdat we daarmee met de 4de produktie factor te maken hebben.
  Het uitsluiten van grote groepen van media die heel snel informatie kan verschaffen is daarom niet zo een goed idee.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 17.50 uur

 215. @214

  Qua algehele strekking ben ik het met je eens. Maar geef de mensen liever een opleiding dan een tv. Zoveel wijzer wordt je niet van dat ding.
  En zelfs dan maakt het geen toegang hebben tot deze media je niet tot arm.

  Reactie door G — donderdag 29 december 2005 @ 17.53 uur

 216. @204 Mijn god, wat kun jij poep praten, zeg!!!

  Mijn opmerking gaat volledig mank?
  Inderdaad, als je goed had gelezen was dat ook de opzet!!! Het ging zich erom dat je situaties in andere landen uiteraard niet vergelijken kunt met de situatie in Nederland.

  Verder, wat die tv aangaat…Tv’s zijn er al jaren en echt niet iedere wao-er of uitkeringstrekker heeft een breedbeeld of plasma. Misschien hebben ze wel een klein tv-tje staan van 8 jr. oud. Wat een vooroordeel!!!

  Het gaat zich erom dat mensen naar een voedselbank toemoeten om aan eten te kunnen komen. Is dat armoede? Voor nederlandse begrippen zeer zeker wel.

  Zover ik weet, is het altijd de bedoeling in onze samenleving geweest dat de sterkeren voor de zwakkeren zorgen.
  Goed, dat je anoniem bent, want ik zou weinig zin hebben, op het moment dat jou wat overkomt eraan bij te dragen doordat ik werk. Waarom zou ik… je hebt toch TV???

  Maar goed, de laatste zin in mijn vorige reactie gaat dus schijnbaar voor jou op (Nr. 196)

  Reactie door soetie — donderdag 29 december 2005 @ 17.57 uur

 217. @215
  Het draait er niet om dat het individu arm word, maar het is slecht voor de economie ,
  informatie voorziening is consumeren en leren tegelijk.
  Wat willen we nog meer ?

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 17.57 uur

 218. @ 204
  Sorry, ik doelde natuurlijk op Nr. 194

  Reactie door soetie — donderdag 29 december 2005 @ 17.58 uur

 219. wow!!!!!
  de provocatie werkt.Maar het is helaas te laat,he!
  pindakaas op jij boterham meneer Zalm.
  Smakelijk eten,vooral niet zeuren.
  Armoeden is low middle class milieu,vooral zonder tv…
  Geen tv in Darfour?
  Geen desert storm?
  Eten zij ook pindakaas in habu graib?
  Voor wie werk die vent(zalm) eigenlijk?

  Reactie door heimatlos — donderdag 29 december 2005 @ 17.59 uur

 220. Met afschuw, bedenk ik me dat er velen zijn, die respectloos reageren op de verhalen van anderen die wel graag uit hun armoedige financiele situatie willen komen…. maar het hen niet lukt door de prijsstijgingen van de huur/gas/licht/zorgverzekering/kinderopvang/etc en het bevroren loon….doe me een lol verdiep eerst eens echt in de materie voordat je commentaar levert op iemand levensstaandaard.

  *Lening moet je vaak afsluiten, omdat een wasmachine etc, zich begeeft en je kunt die niet in een keer betalen……

  Reactie door chrisinactie — donderdag 29 december 2005 @ 18.00 uur

 221. 212 G

  Ten eerste hoeft een bevalling niet in alle gevallen zwaar te zijn, er zijn ook de bekende stortbevallingen. Als je arbeidsongeschikt bent wil niet zeggen dat je geen kinderwens meer kunt hebben. Er wordt volgens mij ook niet aangegeven waaruit haar arbeidsongeschiktheid bestaat qua lichaamlijkheid. Als je wat aan je handen hebt wil niet zeggen dat je dan ook geen kinderen meer kunt krijgen vanwege je handicap. Wat die rijken betreft en kinderen, nergens heeft guido gezegd dat alleen rijken kinderen mogen hebben. Nee, maar hij zegt wel als je drie kinderen neemt dat je zelf vraagt om in armoede te leven. Dus conclusie, het is dus enigsinds wel aan rijken voorbehouden, want bij de minima heb je schijnbaar volgens de rijken een keus, of je neemt kinderen en bent gedoemd om in armoede te leven of je blijft kinderloos zodat je nog enigsinds recht hebt op een menswaardig bestaan.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — donderdag 29 december 2005 @ 18.01 uur

 222. Armoede

  Dat rechtse provocatieve geraaskal op deze site, dat is pas armoe.
  Geestelijke armoe.
  Ieder denk dan wel aan dat bijstandsmoedertje of die alleenstaande buitenlander.
  Of het gezin met de kleding van het Leger Des Heils, maar wie dacht er aan de DUIZENDEN bejaarden die dag in dag uit in hun eigen uitwerpselen moeten wachte totdat er een onderbetaalde ziel ze uit de rommel komt helpen na urenlang te hebben gewacht terwijl ze misschien wensten dood te zijn.
  Wie denkt er aan die werkers van na de oorlog die de klappen van de bestaanszweep kennen en aan het einde van hun “glorieuze” bestaan terug denken aan de 50′er jaren.
  De jaren waar gerrit het over heeft.
  Alleen, toen waren ze nog jong.
  Dus gerrit,..wellicht heb je werk voor me.
  Misscien kom je dan op m’n begravenis en dan krijg van mijn centen koffie en cake!

  Reactie door rob van der Zon — donderdag 29 december 2005 @ 18.08 uur

 223. De armoede is groot in een land waar Ministers zich niet in kunnen leven in de harde werkelijkheid van hun burgers. De armoede is groot in een land waar Ministers vrijspel krijgen de tweedeling in Nederland nog groter te maken. De geestelijke armoede van mensen die zichzelf verrijken over de ruggen van minder bedeelden is groot. De armoede is groot als mensen niet kunnen delen.

  Reactie door simONE — donderdag 29 december 2005 @ 18.15 uur

 224. Aan discussies over wat onder “echte” armoede verstaan moet worden en wat een rechtvaardige inkomensverdeling is, komt waarschijnlijk nooit een eind. De discussies hierover zouden wel wat zakelijker kunnen verlopen als wat meer van feiten werd uitgegaan in plaats van meningen. Dat spaart tijd, misverstanden en overbodige ergernissen.

  Daarom ben ik benieuwd of hier op dit log iemand is die kan aangeven met hoeveel procent de koopkracht van het wettelijk MINIMUMLOON in pakweg de de afgelopen 25 jaar is gestegen of gedaald. Ik noem hier het minimumloon omdat deze wettelijk vastgestelde norm vaak weer matstaf is bij jet bepalen van de hoogte van een uitkering.

  Iedreen die hier op dit log een mening heeft achtergelaten wordt bij deze uitgenodigd/ uitgedaagd nu met feiten te komen. Hoor ik wat van jullie?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 29 december 2005 @ 18.17 uur

 225. @190 soetie
  en zo is het…dank

  Groetjes..

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 december 2005 @ 18.22 uur

 226. @233
  Over echte armoede laat zich m.i. niet zakelijk argumenteren.
  Dat is in de laatste jaren helaas reeds te veel en met klaarblijkelijk sucses gedaan, gezien de groei er van in de laatste jaren..
  Ik heb in ieder geval geen zin om met je te gaan procent& komman*uken.
  Dat doe ik al genoeg bij het betalen van de maandelijkse betalingen.
  De werkelijkheid daarvan volstaat.

  Reactie door Met of zonder ijs — donderdag 29 december 2005 @ 18.28 uur

 227. @221. Ja, dat zou takkenzager wel goed uit komen. Ik neem aan dat u bedoelt, “op ALIAS reageren”?

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 18.32 uur

 228. Wat Zalm bedoelt is dat elke 25 jaar ook de onderste 10% van de samenleving er op vooruit gaat. Dat is niet vanwege de verzorgingsstaat of zo maar vanwege de economische groei. Dit proces is al sinds 1800 bezig en wordt slechts onderbroken door oorlogen.

  Dat is natuurlijk geweldig maar dan nog presteert links het om massaal te gaan klagen. Zeker iemand als Marijnissen. Zijn partij bestaat immers bij de gratie van dit soort beelden en hij zal ze daarom altijd wel weer weten op te rakelen. Hoe onterecht het ook moge zijn.

  Reactie door liberaal — donderdag 29 december 2005 @ 18.37 uur

 229. Er is geen armoede volgens Zalm. Waarom groeien de voedselbanken dan?

  Reactie door Rob — donderdag 29 december 2005 @ 18.39 uur

 230. Het is duidelijk dat het criminele rechtse blok aan het verzuipen is, ondanks de naam Zalm, gaat de kleinste eerst onder water om dat hij met korte armpjes niet in staat is om te zwemmen
  In paniek gaat dit mannetje om zich heen slaan.
  Zonder te weten wie hij raakt,wij kunnen alleen maar hopen, dat het lijden niet te lang duurt.
  Want zo leuk is dat gegil niet.

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 18.52 uur

 231. Gaarne voldoe ik aan het verzoek van Ed Sorrento.
  Minimumloon = ‘normale/gewone’ gas-, water-, licht-, telefoon-, eten- & drinken, reis (naar keuze, want niet iedereen KAN met openbaar vervoer !!), onderdak-, inrichtings, kleding-,herstel-/vervangingskosten, onderwijs-, zorg-, ontspanning- en/of recreatie-, burgerplicht- (als belastingen, accijnzen, heffingen, leges, contributie’s, ouderlijke bijdragen)kosten en een deel diversen cq onvoorziene uitgaven ZONDER PERMANENTE SCHAAMTE !
  Zie hier een globale oppervlakkige schets van HET minimumloon, helaas al lang niet meer het

  Reactie door Johanna — donderdag 29 december 2005 @ 18.55 uur

 232. @ 226 Ed Sorrento.

  Ik heb mij, nadat ik in de vut ging, mij zo’n 13 jaar in gezet voor de gepensioneerden. Ik durf met mijn hand op mijn hart te zeggen dat in de laatste 25 jaar, let wel zij die nu 25 jaar met pensioen zijn, ruim 40% in koopkracht achteruit gegaan zijn, jaar op jaar is dit een terugkerend proces. Dit gebeurd hier in dit landje waar roofridders de dienst uit maken.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 29 december 2005 @ 19.02 uur

 233. @228
  Wel jammer dat Zalm daarin probeert te sturen natuurlijk.
  Zo haalt hij het principe van het sociaal contract onderuit.
  Inderdaad hij moet zich schamen

  Reactie door Adriaan Koerbagh — donderdag 29 december 2005 @ 19.07 uur

 234. @ 228 Met of zonder ijs.

  Niet alles is in cijfers vast te leggen, en zeker niet tot op tienden achter de komma. Ik zou echter niet weten waarom over echte armoede niet op zakelijke wijze, dat wil wat mij betreft op basis van feiten, gepraat kan worden. Sterker nog, iedere discussie zou in de eerste plaats de feiten als uitgangspunt moeten nemen. Zomaar wat meningen en vooroordelen spuien kan iedereen en lost ook niet zoveel op.

  Concreet: als de Takkenzagers, Kapitalisten, Liberalen, Matthijsen, Edjes en wie al niet meer hier op dit forum in navolging van Zalm het bestaan van armoede willen ontkennen of bagatelliseren en de SP op dit punt stemmingmakerij verwijten, dan vraag ik mij af op welke gegevens zij tot deze mening zijn gekomen.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 29 december 2005 @ 19.09 uur

 235. Nou ja, hij geeft in ieder geval nog toe wat bij een hoop mensen al duidelijk is: alleenstaanden zonder kinderen komen er bekaaid vanaf. Dat is al tijden zo want als er al extraatjes zijn, gaan die naar de kinderen. Wel jammer dat hij eerst zegt dat iedereen er in koopkracht op vooruit zal gaan want de kindervrije alleenstaande mag weer inleveren…

  Reactie door Chantal — donderdag 29 december 2005 @ 19.10 uur

 236. Het is overduidelijk aan de zinsopbouw en woordgebruik te merken dat verschillende postings ondertekend met verschillende namen van een en de zelfde persoon zijn,
  Matthijs is zo’n figuur. Aan de tijden op de log kan je opmaken dat de man bijstandtrekker o.d. is maar in elk geval NIET WERKT en van Uw en mijn belastinggeld leeft. Zo zijn er nog een paar aan te wijzen. Wij zijn druk aan het hacken en laten de mailers op dit log gauw weten wie die MAFKEZEN zijn. Maak U geen zorgen om ons wij werken
  van 08.30 tot 17.30 dus hebben op de dag geen tijd de
  mails te lezen. Matthijs en anderen tot volgende week.Dan maken wij jullie uitgebreide mailadressen,etc. bekend

  Reactie door TTC hackersgroup — donderdag 29 december 2005 @ 19.20 uur

 237. @234. En dat mag ook wel eens benoemd worden, inderdaad.

  @228. Net zo goed als Zalm voor zichzelf kan spreken en geen op ‘n SP-site verdwaalde, neo-liberale alias nodig heeft om zijn woorden uit te leggen, hoeft Jan Marijnissen de door u geselecteerde beelden niet op te rakelen om de gratie van zijn achterban te winnen. Deels leeft die achterban die beelden iedere dag, deels is die daar, met afschuw, getuige van.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 19.35 uur

 238. Zolang je maar begrijpt, meneer de anonieme ttc hackersgroup, dat je altijd sporen achterlaat, en dat het bovendien strafbaar is.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 19.35 uur

 239. Dat in toekomst steeds meer mensen het steeds moeilijker zullen krijgen om nog rond te komen, staat als een paal boven water. Ook wanneer in 2007 dit kabinet zeer waarschijnlijk vervangen zal worden door een “socialistisch” kabinet. Waarom?
  Omdat de veranderingen welke door dit kabinet zijn en nog zullen worden genomen slechts voor een zeer klein gedeelte verantwoordelijk zijn voor de steeds krapper wordende financiele situatie van veel mensen. De werkelijke oorzaak ligt hem in het feit dat de prijzen van de meeste diensten en produkten na invoering van de euro niet zoals de meeste salarissen netjes van guldens naar euro’s
  werden omgerekend, maar dat van veel prijzen enkel het fl.- teken werd vervangen door €. Het bedrag erna bleef hetzelfde. En van die produkten en diensten welke zich aanvankelijk nog enigszins terughoudend opstelden hebben de meesten de laatste jaren een flinke inhaalslag geleverd, zodat de prijzen (lees: bedragen) welke eens in guldens vermeld werden inmiddels de status van euro bereikt hebben. Bij vrijwel gelijk blijvende salarissen betekend dit dus een verdubbeling van de prijzen in guldens,
  m.a.w. een inflatie van meer dan 100% in ruim 3 jaar. Hebben de regeringspartijen (ook de socialistische) ooit IETS ondernomen om deze ontwikkelingen te stoppen? NEE! Men zat erbij en keek ernaar. Enkele maanden geleden werd het salaris van onze premier bij een vergelijking genoemd: ca.€ 120.000
  Aan het einde van het laatste kabinet Kok
  is ook het salaris van van deze premier enige keren genoemd: fl.120.000 Kennelijk
  is dit kabinet er in geslaagd om binnen 4 jaar hun salarissen van guldens om te toveren naar euro’s. Wie had het ook al weer over graaikultuur? Wat dit betreft hebben ze in Den Haag in ieder geval goed gekeken naar sommigen in het bedrijfsleven. Hoe zat dat ook al weer met die pot die de ketel zwart noemde? Geen wonder dat minister Zalm de armoede in dit land bagatelliseerd. En dan maar roepen dat de economie zo slecht draait omdat de mensen geen geld uitgeven. Om iets uit te geven moet je ook iets hebben om uit te geven. En aangezien de salarissen van de meesten van ons niet meer of slechts mondjesmaat zullen stijgen ( veel mensen hebben de grens van hun salarisschaal bereikt en zijn
  “uitgegroeid”) terwijl het einde van de prijssteigingen naar ‘guldenniveau’ nog lang niet in zicht is, om van de nieuwe melkkoe van de overheid -de energiekosten-
  nog maar helemaal te zwijgen, zal het aantal mensen dat in de financiele problemen raakt in toekomst alleen maar toenemen. Zelfs voor diegenen die het nu nog relatief goed hebben.

  Reactie door M. Muijtjens — donderdag 29 december 2005 @ 19.37 uur

 240. Ed Sorrento, ik heb dus verscheidene publicaties van het CBS en het CPB doorgespit, daarbij ben ik bekend met een aantal bijstandsgerechtigden, verder heb ik zelf ook in de positie verkeerd dat ik elk dubbeltje moest omdraaien. In tegenstelling met menig SP-er die achtermekaar met veroordelingen klaar zit weet ik wel waar het over gaat.

  Reactie door takkenzager — donderdag 29 december 2005 @ 19.38 uur

 241. Blijkbaar weten de medestanders van Zalm het allemaal nogal goed. Laat ik hen dan bij dezen uit de droom helpen.

  Mijn auto is de benenwagen; ik heb niet eens een fiets!

  Hoe AH er vanbinnen uitziet heb ik al lange tijd niet meer aanschouwd, mijn boodschappen komen bij Aldi en Bas vandaan.

  Ik heb geen GSM, zelfs geen prepaid.

  Ik eet niet veel, ik heb namelijk maar een maaginhoud van 200cc. Vreten is er dus niet bij.

  Ik weet niet eens meer wanneer ik voor het laatst op vakantie was maar ik gok op ruim 10 jaar geleden.

  Ik kan heel goed met geld omgaan; mijn katten en ikzelf hebben te eten van 35 euro per week.

  Ik wil graag werken, ben echter 200% afgekeurd. Geen werkgever wil mij met mijn WAO-verleden aan een baan helpen.

  Er zijn mensen die het nog veel zwaarder hebben dan ik, ook in het relatief rijke Nederland bestaat armoede. Kijk verder dan uw neus lang is en let op uw woorden want hier worden dingen gezegd die ronduit kwetsend zijn.

  Reactie door Chantal — donderdag 29 december 2005 @ 19.42 uur

 242. Al die omhooggevallen NOUVEAUX RICHES die iedere maand zitten te rekenen hoe ze hun eten nog kunnen betalen om hun schijnwereld in stand te kunnen houden voor het oog van de buurman en helemaal verzuurt zijn van de vele potten appelstroop op de dubbele boterham in dozen aangeschaft bij de groothandel!

  HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL Op naar 2007.

  Reactie door Henny — donderdag 29 december 2005 @ 19.43 uur

 243. @ 240 Takkenzager,

  Ok, ik zou zeggen: laat horen dan. Met hoeveel procent is de koopkracht van het wettelijke minimumloon in de afgelopen 25 jaar gestegen of gedaald?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 29 december 2005 @ 19.59 uur

 244. 200% moet uiteraard 100% zijn, beetje domme typfout…

  Reactie door Chantal — donderdag 29 december 2005 @ 20.04 uur

 245. @ 132 H.Hiensch

  Bedankt voor je reactie. Ik heb wel eens in een artikel van Paul Bordewijk (PVDA) gelezen dat ambtenaren,achteraf bekeken, beter af waren geweest met een waardevast pensioen, dan met, wat tot nu toe het geval was, een welvaartvast pensioen. Met een waardevast pensioen was de hoogte van de pensioenen tenminste nog aangepast aan de jaarlijkse inflatie. Maar omdat bij een welvaartvast pensioen de jaarlijkse aanpassing van de pensioenen wordt gekoppeld aan de gemiddelde stijging van de ambtenarensalarissen en deze stijging de inflatie niet bijhield, leverden zowel werkende als gepensioneerde ambtenaren in de afgelopen 25 jaar dus aan koopkracht in.

  Ik vind 40% achteruitgang trouwens wel erg veel. Kun je aangegeven hoe je aan dit percentage komt?

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 29 december 2005 @ 20.17 uur

 246. @241

  Als ik jou goed begrijp, dan wil jij best aan het werk, maar kom je niet aan het werk?

  Een kennis van mij heeft in zekere zin hetzelfde. Hij wil best werken, maar ook hij komt niet aan het werk. Niet omdat hij afgekeurd is, maar omdat hij te oud is, hij is 55. Het bouwbedrijf waar hij werkte is failliet gegaan en hij solliciteert nu al een jaar, tevergeefs.

  Ik vind dat heel bizar. Er zijn best veel mensen die prima bepaald werk willen en kunnen doen, maar die maken op de arbeidsmarkt geen kans. En de overheid maar roepen dat iedereen aan het werk moet.

  Dat geeft dan weer aan dat de overheid soms toch echt geen flauw benul heeft van wat er in het land leeft en hoe de wereld in elkaar zit. Ik kan me daar soms echt kwaad om maken, om dat stelletje * dat in Den Haag het altijd beter denkt te weten.

  Reactie door Nathan — donderdag 29 december 2005 @ 20.22 uur

 247. @238. Ze zitten nu vast en zeker te bibberen, mevrouw de anonieme takkenzager!
  En @240. Hetgeen uit niets, wat u hier schrijft, blijkt. Dat is, op zich al, wel ‘n hele prestatie.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 20.28 uur

 248. “Wanneer je armoede definieert als ‘niet normaal en fatsoenlijk mee kunnen doen aan wat we met z’n allen normaal vinden’ dan zijn we er snel uit”

  Helemaal niet. Dan hangt het af van je definities van “normaal” en “fatsoenlijk”.

  Reactie door nospam — donderdag 29 december 2005 @ 20.29 uur

 249. Geachte heer Marijnissen, gemakkelijk scoren op een uit zijn verband gerukt commentaar van Zalm. Het gaat om de definitie van armoede. Ook ik ben van mening dat we tegenwoordig een erg ruime definitie voor armoede hanteren. Hoe armoedig ben je met een dak boven je hoofd en voldoende eten op de plank?
  Bovendien blijf ik het bijzonder verbazingwekkend vinden dat politici(niet alleen jij) veel energie steken in het reageren op uitspraken van andere politici, waar die politici dan weer op reageren, etcetera. Ga alsjeblieft aan de slag met echte problemen in plaats van met de ‘slip of the tongue’ van de heer Zalm.

  Reactie door Pieter — donderdag 29 december 2005 @ 20.29 uur

 250. Nederland staat in de top van de rijkste landen ter wereld. ik heb zelf een goed inkomen en je hoort mij dus niet klagen. mijn moeder moet rond komen van een aow uitkering met een eigen huis (en hypotheek)nergens recht op en kan er van rond komen en houdt zelfs geld over. Niet veel maar toch. Wat mij echter stoort is dat de lagere inkomens (werk of uitkering) ondersteuning nodig hebben en krijgen om te kunnen leven, of het nu voor de studie van de kinderen is of huursubsidie of vergelijkbare financiele ondersteuningen van de gemeente of andere instellingen. Het feit dat er vanuit de diverse overheden honderden miljoenen aan aan financiele middelen beschikbaar worden gesteld aan diegenen die anders niet kunnen rondkomen in hun basis behoeften zoals wonen onderwijs en dergelijke, is voor mij een raadsel Dit zou in ons land niet nodig moeten zijn.

  Reactie door Hans Timmermans — donderdag 29 december 2005 @ 20.33 uur

 251. Uit dit soort opmerkingen maak ik op dat Zalm een VVD er in hart en nieren is en dat de onderkant mag kreperen. Beter nadenken bij de volgende verkiezingen ? Want ik denk dat we deze regering te danken hebben aan de thuisblijvers van de vorige keer!

  Reactie door Bitstream — donderdag 29 december 2005 @ 20.41 uur

 252. Ik ben het helemaal eens met Zalm. Het is uiteraad provocerend bedoeld, en dat is goed gelukt, afgaande op de 251 voorgaande reacties. Veel mensen die leven in “armoede” hebben dit vaak ook aan zichzelf te danken: geen opleiding, geen werk, wel schulden gemaakt. Zie het niet als armoede maar leven op een sociaal minimum. Doelstelling is om zo snel mogelijk uit dat sociale minimum te komen. Er zijn voldoende mogelijkheden om je inkomen aan te vullen, met werken bijvoorbeeld!

  Reactie door Erikje — donderdag 29 december 2005 @ 20.57 uur

 253. Erikje, het zal je verbazen hoeveel mensen werken en toch arm zijn! Het fenomeen van de working poor heeft ook in ons land zijn intrede gedaan.
  Kijk hier even svp.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 29 december 2005 @ 20.58 uur

 254. Goed dat Zalm het er uit gooit. Er wordt gediscussieerd en we weten weer waar deze man staat. Verder heb ik niet zoveel met politiek. Schijnen wel leuk te verdienen, die zogeheten volksvertegenwoordigers…

  Reactie door Pieter Baan — donderdag 29 december 2005 @ 21.10 uur

 255. Enkhuizen, december 1962 – Terwijl de tienjarige Gerrit met zijn rechterhand de klep van zijn geruite pet tegen de motregen verder over zijn ogen trok bleven de vingers van zijn linkerhand door de acht grote zilveren rijksdaalders woelen. De dikke stof van zijn plusfour dempte het rinkelen, maar de zware munten voelden prettig en koel in zijn hand. Een snoepwinkeltje in het smalle klinkerstraatje straalde warmte uit zijn, in kleine vakjes onderverdeelde, etalageruit. Gerrit boog zich ver over de gebarsten brede grijze vensterbank van het snoepwinkeltje om met zijn neus tegen zo’n bultig ruitje al het uitgestalde lekkers en moois beter te zien.

  Die rijksdaalders in zijn broekzak had hij helemaal zelf bij elkaar gesprokkeld. Dat hij ze nu nog steeds allemaal had was uitsluitend te danken aan zijn ijzeren zelfbeheersing. Nooit, nee echt nooit, zou Gerrit ook maar één cent uitgeven zonder dat daar iets van meer waarde tegenover stond.

  Het was 24 december 1962, de late namiddag voor Kerst en al bijna donker. Hij had nog een klein uur om zich te vergapen aan alles wat hij zou kunnen kopen. Gerrit werd altijd helemaal warm van binnen als hij daar aan dacht, vooral vanwege de bizarre wetenschap dat hij geen van zijn rijksdaalders zou uitgeven.

  Door de ruit zag hij mevrouw Remkes die afrekende met de bejaarde eigenaresse van de winkel. Hij kende haar wel, het was de moeder van de lange magere Johannes, een vrouw die het niet breed had. Tegelijk met het wisselgeld pakte ze de goedgevulde puntzak met snoep aan van de oude vrouw. In een flits zag Gerrit iets dat de beide vrouwen in de winkel kennelijk volkomen ontging. Een muntje van het wisselgeld kwam niet in de beurs van de klant maar op het tapijt van de winkelvloer terecht. Gerrit aarzelde geen ogenblik en kort nadat mevrouw Remkes de winkel verliet stapte hij binnen. De deurbel klingelde luid maar overbodig want de winkelierster zag Gerrit binnenstappen.

  Hij plantte zijn linkervoet op het muntje en vroeg aan de winkelmevrouw of ze nog van die suikeren sigaartjes van Sinterklaas had overgehouden. Toen de vrouw zich omdraaide om de doos met restjes van 5 december te pakken zag Gerrit zijn kans schoon en vlug pikte hij het kwartje van de vloer. De winkelierster vroeg een cent per sigaartje maar Gerrit dong af op tien sigaartjes voor vijf cent. Twintig cent en tien sigaartjes rijker verliet Gerrit de sfeervolle winkel.

  Met een sigaartje zijn zijn mond blies hij kleine wolkjes van zijn hete adem in de koude lucht.

  Hij had nu echt het gevoel meer en beter te zijn dan andere mensen. Hij rookte, hij was goedgekleed en hij had de volledige zeggenschap over zijn kapitaal, dat ondanks de aankoop van zojuist weer was gegroeid. Voor de Kerstetalages had Gerrit geen oog meer. Hij genoot van de aanblik van armoedige mensen die wikten en wogen hoe ze hun familie en geliefden met het weinige geld dat ze hadden een aardige Kerst konden bezorgen.

  Wat Gerrit betrof mocht dat altijd zo blijven. Hij had het Kerstfeest niet nodig om zich plezierig te voelen. De dagen voor Kerst waren meer dan genoeg!

  Reactie door Dick — donderdag 29 december 2005 @ 21.17 uur

 256. En aan die niewe spel ling ga ik me ook niet houe

  Reactie door sgeersguim — donderdag 29 december 2005 @ 21.26 uur

 257. @245 Ed Sorrento

  Daar vraag je mij wat. Allereerst heb ik in begin 2004 bedankt als lid van de ABVAKABO, ik was zo kwaad dat ik mijn hele persoonlijke archief 7 bananen dozen vol bij het oude papier gezet heb. Zij hebben mij alsnog in de boot kunnen houden ik ben nog wel actief voor de gepensioneerden maar wel verschillende tandjes terug geschakeld. Ik baal nog steeds als een stekker, ook bij de bond is men horend doof en ziende blind. Ik heb nog een brief kunnen vinden naar aanleiding van de reden dat ik mijn pijp aan Maarten gaf, te lezen op
  http://members.home.nl/h.hiensch/pens.doc als iets je niet duidelijk is laat het weten.

  Reactie door h.hiensch — donderdag 29 december 2005 @ 21.33 uur

 258. Het is logisch dat de groep van “working poor” stijgt! In Nederland krijg je het pas echt goed als niet werkt en allochtoon bent. En dat is niet kort door de bocht. Ikzelf werk ook en krijg net nergens subsidie voor. Als ik een uitkering had gehad kwam ik in aanmerking voor allerlei subsidies, steun, korting enz enz. Ik zou dan ook meer overhouden dan dat ik nu overhoud. Het wordt in dit linkse bolwerk alleen maar erger vrees ik!

  Reactie door werken? ik lijk wel gek — donderdag 29 december 2005 @ 21.33 uur

 259. Werkelijk ik ben even aan het werk en dan een heel log vol gekakel van de bekenden die hier als gast vertoeven!

  Het is nu wel heel duidelijk ze hebben geen sociaal bot in hun lijf en de plaat vertoont steeds dezelfde barst, heel triest!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 29 december 2005 @ 21.37 uur

 260. De mevrouwen en mijnheren in Den Haag hebben geen flauw benul waar het om gaat. Laten zich adviseren door mensen die graag willen vertellen wat de mevrouwen en mijnheren graag willen horen.

  U wilt minder WAO-ers? Geen probleem. Hoeveel wilt u er? Toch nog 300.000? Geen probleem sturen we er 600.000 voor u naar de WW. U wilt de mensen korter in de WW? Prima sturen we ze na 3 jaar naar de bijstand. U wilt dat ze weer aan de slag gaan…………….

  En daar houdt het op, daar waagt niemand zich aan een advies. En maar roepen dat men zich moet ontplooien, zijn mogelijkheden aftasten, nieuwe wegen inslaan…….bla, bla,.

  #246 “En de overheid maar roepen dat iedereen aan het werk moet.”

  Ik ben het daar zeker mee eens.

  Ik heb werk, vanaf mijn 20ste gewerkt maar wil graag een andere baan het blijkt voor mij met toch 28 jaar werkervaring niet mogelijk om elders aan de slag te komen.

  Laat staan 600.000 mensen die door werkgevers toch als met een ‘vlekje’ beschouwd worden.

  Je bent met 48 jaar in de nadagen van je werkzame leven, hoe hard onze goed geinformeerde mevrouwen en mijnheren in Den Haag ook hun best doen ons anders te doen laten geloven. Ja, zelfs beweren dat we met z’n allen langer moeten gaan werken!

  WAAR DAN??

  Reactie door hanri — donderdag 29 december 2005 @ 21.44 uur

 261. @253

  Inderdaad, bovendien zijn er tegenwoordig veel mensen die noodgedwongen schulden maken. Schulden maken doe je niet voor je lol. Schulden worden gemaakt, bijvoorbeeld om noodzakelijke reparaties aan huishoudelijke apparatuur te kunnen betalen, schoolgaande of studerende kinderen etc.

  Reactie door Nathan — donderdag 29 december 2005 @ 21.44 uur

 262. Even een bericht om iedereen weer wakker te maken: De grote Jan plaatste vanmiddag om 17.20 een praktijkvoorbeeld om e.e.a. te verduidelijken… dit was een zogenaamd zielige uitrekkingstrekker met een aantal kinderen. Toen ik daarop reageerde en verduidelijkte dat het hier niet om armoe maar om misbruik ging, trok de ‘grote leider’zijn artikel terug…..

  sjapoo sjapoo Jan, zo komt de SP er wel.

  mijn reactie was nr. 182 (dan weet je weer waar het over ging)

  Reactie door Ed — donderdag 29 december 2005 @ 21.56 uur

 263. @258
  Je moet niet vrezen is slecht voor je gezondheid, je moet goed lezen en nadenken,
  Want als je de uitkeringen hoger maak is er minder subsidie nodig.
  Maar dat werkt ook weer niet want dan komen de corrupte woon coöperaties om de hoek kijken en verhogen weer de huur.
  Het bekende spiraaltje.
  Je moet de op geld beluste instanties aan de ketting leggen.
  Die misbruik maken van de eerste levens behoeften van de mensen.
  De meeste subsidies vloeien in kassen van inhalige kapitalistisch Nederland ook de niet werkende heeft daarvan geen enkel voordeel.
  En als je vind ,dat je zo veel nadeel ondervind van je werk stop dan wees sportief en bied je baan aan een werkloze is vast wel te regelen met je werkgever.
  Die is een ongemotiveerde kracht kwijt, en krijgt daar heel gemotiveerde kracht voor terug die wet wat het voor ellende het is om zonder werk te zitten

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 22.04 uur

 264. @189 Boudewijn,

  Ik zit het hier even na te lezen, had even behoefte aan een paar uurtjes rust.
  Lees net jouw stukje en trek hier de conclusie uit dat je het weblog van MATTHIJS hebt bekeken.
  Niveautje hè? Echt hoog gegrepen.

  Hier hebben we geen uitleg meer bij nodig, zegt alles over hem.
  Een zielig mannetje en waarschijnlijk zwaar gefrusteerd.

  Reactie door Anja — donderdag 29 december 2005 @ 22.28 uur

 265. @Ed, jammer voor jou.
  Het bericht van mevrouw is helaas vanwege een foutje aan onze kant onjuist verplaatst. De brief komt zsm weer on line.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 29 december 2005 @ 22.33 uur

 266. Ja, het vergelijken met de jaren 50 is niet geheel correct. Maar was het niet gewoon bedoeld om even te relativeren.
  Het is (te) gemakkelijk om iemand te pakken op 1 zin.

  De uitdrukking een stap terug doen om weer vooruit te kunnen is waarschijnlijk bij de meerderheid van de bevolking niet bekend. Het is zo gemakkelijk om beleid af te kraken, ook al is het de taak van de oppositie. Maar toch, realiseerd u zich toch dat wanneer de heer Marijnissen minister van economische zaken zou zijn, er op de lange termijn alleen maar grotere stappen trug gemaakt zouden zijn. Waardoor het alleen maar moeilijker wordt om weer vooruit te kunnen.

  Reactie door maarten — donderdag 29 december 2005 @ 22.45 uur

 267. Ik vind dat Zalm zeer verantwoord omspringt met ons belastinggeld.
  En ik ben geen yup maar wens niet te betalen voor klaplopers. Ben zelf een veertiger zonder diplomas maar wel altijd gewerkt.

  Reactie door Bert — donderdag 29 december 2005 @ 22.54 uur

 268. Wat weet meneer Zalm zou precies van de jaren vijftig? Zo oud is hij nou toch ook weer niet. Maare :

  “Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren. We dronken niet eens koffie. Thee was goedkoper. Laat staan alcohol of frisdrank. Ja, op verjaardagen.”

  Uit welk armoedig dagboek heeft ie dat gehaald? Als de ouders van meneer Zalm geen TV hadden, dan was dat dus echt wel een bewuste keuze. Kijk, je hebt het lower middle class milieu, en je hebt mensen die gewoon gierig zijn. Die twee dingen moet je alleen niet door elkaar halen. Ikzelf geef mijn laatste gulden (ja ja, euro whatever) nog uit om een ander te helpen! Rijkdom zit ‘m gelukkig niet alleen in geld!

  Reactie door Bart — donderdag 29 december 2005 @ 22.54 uur

 269. Wel apart, als ik zo op mijn schuifbalkje kijk heeft ongeveer 2/3e van de reaguurders onder werktijd gereageerd. Van alle reacties is ongeveer 4/5e heel erg boos op Zalm. (dus waarschijnlijk een beetje arm)
  Conclusie: ongeveer 53% van de arme mensen zit onder werktijd te surfen en te reageren op een links weblog.
  Vind je het gek dat ik dan denk dat al deze arme mensen al een stukkie minder arm zouden zijn als ze
  1: OF hun adsl à +- 20 euri de deur uit zouden doen en in plaats van hier nutteloze reacties te posten gaan typen als administratief- of beleidsmedewerker?
  2: OF beter hun best doen op het werk en niet rond te surfen op sites waar je onder werktijd niet thuis hoort en dan eens die opslag krijgen die je dan wel verdiend hebt.
  Sorry hoor, maar met jullie reacties onder werktijd aten jullie alleen maar zien dat Zalm ontzettend GELIJK heeft.

  Reactie door Niels — donderdag 29 december 2005 @ 22.55 uur

 270. Ik schrijf nogmaals, Jan, laat Zalm een maand bij het Leger des Heils wonen, zonder uitkering.
  Kijken wat hij dan zegt.

  Reactie door Nicole Halmans — donderdag 29 december 2005 @ 22.56 uur

 271. @226
  Glazen bol bewering heeft geen zin.

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 22.56 uur

 272. @ 257 H.Hiensch

  Duidelijk zo. ‘t Is trouwens wel een heel ander verhaal dan die ronkende ABP propaganda .

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 29 december 2005 @ 22.57 uur

 273. De snip is weg zalm is er nog, deze Zalm is gewoon een ordinaire meeloper meneer stond bij paars altijd te glimmen als een oorwurm met zijn koffertje op de 3e dinsdag in september dus hij is mede verantwoordelijk geweest voor de nu zo genaamde malaise, hij had toen al moeten oprotten en zijn ware gezicht laten zien, nee meneer zat en zit liever op het pluche.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 29 december 2005 @ 22.57 uur

 274. Geen 226 maar 266
  @266
  Glazen bol bewering heeft geen zin.

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 22.58 uur

 275. Waar haalt die aap het vunzige lef vandaan om zulk soort uitspraken te doen?
  Zet hem voor een camera en hij lacht weer zo achterlijk als een boer met kiespijn, aangezien hij weet dat hij poep praat.
  Ze moesten hem in een gemiddeld armoedig tsunami-gezin plaatsen en dan kunnen ze hem daar in aceh lekker opeten, met die grote bek van hem. Ik hoop dat ie sterft de aap…Wat weet ie nou dan, van Jan met de kleine portemonnee??
  Helemaal niks en het interesseert hem ook echt helemaal niks!!

  Reactie door vinsent — donderdag 29 december 2005 @ 22.59 uur

 276. Nee ik hoop niet dat ie sterft, dat is te extreem

  Reactie door vinsent — donderdag 29 december 2005 @ 22.59 uur

 277. @269
  Als ik zo reactie lees heb jij volgens mij vandaag bij les gehad op de lagere school.

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 23.02 uur

 278. Niels,269
  zeker niet in de gaten dat half nederland met verlof is, stemming makerij wat jij sugereert.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 29 december 2005 @ 23.04 uur

 279. @267
  Hartstikke goed volhouden prima.!!!
  Doe het niet voor de klaplopers maar voor de mensen die het nodig hebben.
  En wees gelukkig met je werk andere lopen er om te smachten.
  Prima instelling.!!

  Reactie door Knollie — donderdag 29 december 2005 @ 23.08 uur

 280. bert@267,
  ik ben een zestiger en altijd gewerkt vindt Zalm een huigelaar met zijn uitsprakenover armoede.

  Reactie door schoenmaker — donderdag 29 december 2005 @ 23.10 uur

 281. @ Knollie 277 2/3 * 4/5 is 53%; Verder ben ik 25 en ben working class poor. Maar ik ben liever tevreden met wat ik heb dan een zeikerd over wat ik niet heb of zou willen/moeten hebben. Ik kan leven en eens per week een fles wijn en een zak chips erbij kopen. Verder de eindjes aan elkaar. Maar misschien vind jij net als de bolsjewisten dat een boer met een paard een kapitalist is. Dus ik met mijn fles drie-euro wijn ook.

  @ Schoenmaker 278
  Dankje, ik heb vandaag gewoon gewerkt dus dacht daar niet bij na. Gelukkig heb jij me op het kerstverlof attent gemaakt en is dat percentage ook uit de (koude) lucht (gegrepen) Da’s nog een discussieren op basis argumenten.

  Reactie door Niels — donderdag 29 december 2005 @ 23.21 uur

 282. ja zeker een prima instelling,,hij mankeert nog niets,
  hij kent niet de getallen hoeveel werk plekken er zijn,ten opzichte van werkzoekende,
  zalm steeld van bankrekening,invoer euro.
  en het is een vvd/met christelijke achterban cda.
  voor derest ben ik het eens met vincent zijn reactie,(is niet exstreem,)er zijn genoeg die een vvd er de nek willen omdraaien.
  gvd er zijn mensen aan het werk die niet eens rond kunnen komen.
  er zijn in dit godvergeten cda/vvd land voetsel banken.
  gekken

  Reactie door ad — donderdag 29 december 2005 @ 23.22 uur

 283. Wel een leuk log trouwens, kwam erop via geenstijl, maar zal hier vaker komen. Thumbs up Jan, ook al ben ik het meestal met je oneens.
  Fijne jaarwisseling iedereen, ik ga de fles opentrekken met mijn vriendin.

  Reactie door Niels — donderdag 29 december 2005 @ 23.23 uur

 284. Zolang ‘n breedbeeld televisie, ‘n auto en 2x per jaar op vakantie de standaard is voor modaal Nederland, zullen velen zich storten in armoede. Aan deze mentaliteit verandert noch Zalm noch Marijnissen iets. Dexia is er groot meegeworden!

  Armoede is een probleem, doch de sleutel ligt vaker bij de mens, dan bij de overheid.

  Reactie door Sjoerd — donderdag 29 december 2005 @ 23.25 uur

 285. Wat een nare harteloze man!! Hoe groter de ‘geest’, hoe groter het beest.
  Bah.

  Reactie door Liesbeth — donderdag 29 december 2005 @ 23.31 uur

 286. Gerrit Zalm kan wat mij betreft de pot op. Meneer lult uit zijn lange nek maar weet nauwelijks wat er speelt in dit land. Draai een weekje mee met een bijstandmoeder en kweek wat gezond verstand, ouwe geit.

  Reactie door Niebelung — donderdag 29 december 2005 @ 23.32 uur

 287. Reactie van Niels — donderdag 29 december 2005

  Ga jij ook nadenken. Als je arm bent moet je dus je internetverbinding inleveren. Evenals je tv. Dus als je arm bent heb je geen recht op plezier in het leven.

  Reactie van Bert — donderdag 29 december 2005 @ 22.54 Wacht maar totdat je uit je bedrijf word geflikkerd en te jong bent voor pensioen en naar de gemeente je poot mag ophouden. Mijn vader heeft 40 jaar gewerkt, had net te weinig jaren voor pensioen, moest van de steun leven en is overspannen geworden en ligt nu op een psychiatrische afdeling. Lang leve Zalm!

  Reactie door Niebelung — donderdag 29 december 2005 @ 23.36 uur

 288. Het is allemaal wat? We worden al jaren belazerd en voorgelogen door een kabinet reutemeteut. De euro veel te laag ingezet door meneer Zalm, het afbreken van ons sociale en ons zorgstelsel. En wat gaat Nederland doen? Die gaan in de comments bij Jan naar elkaar zitten wijzen en elkaar beschuldigen dat het uitkeringstrekkers zijn. De schuldige zitten in Den Haag mensen! Voedselbanken in Nederland? Als je hier 5 jaar geleden over begonnen was dan hadden ze je voor gek verklaard. Er zijn nog nooit zoveel faillissementen geweest, gedwongen verkopen van woningen. Terminale patiënten die volgens de nieuwe WAO regels gewoon weer aan het werk kunnen. De armoede is volgens de Geus onze eigen schuld, want zo stelt hij ‘onze eisen liggen te hoog en we geven teveel geld uit’. Niet zeiken dus! Maar gewoon minder uitgeven ( dit zei de Geus). Terwijl we de euro aan de andere kant moeten laten rollen, want we potten teveel? We geven de euro voor een gulden uit? Jaja?? We moesten de gulden zo snel mogelijk vergeten en we moesten maar niet omrekenen en juist, om die euro als een gulden te gaan zien. Elk jaar is er al beloofd dat we er in koopkracht op vooruit gaan. We hebben het de laatste vier jaar nog niet mee mogen maken. Ook het komende jaar gaan we er allemaal op vooruit volgens zalm. Maar er is geen partij die vingers wil branden aan een berekening voor onze nieuwe salarisstrook. Ik zie die koopkracht toename nog niet komen. Voorlopig wordt alles weer duurder en als mevrouw Dekker haar zin krijgt dan komen er volgend jaar alleen maar voedselbanken bij. We doen het goed, ik ben trots op mijn land *proest*!

  Reactie door Sjaak — donderdag 29 december 2005 @ 23.42 uur

 289. “Mijn vader heeft 40 jaar gewerkt, had net te weinig jaren voor pensioen, moest van de steun leven en is overspannen geworden en ligt nu op een psychiatrische afdeling. Lang leve Zalm!”

  Ja dat is echt de schuld van zalm.. 8-)
  Hij heeft gewoon gelijk; het geheel wordt enorm opgeblazen, als je het hele artikel leest heeft de man best een punt. Als je continu de armoedegrens blijft verhogen blijft iedereen arm.

  Reactie door Brian — donderdag 29 december 2005 @ 23.44 uur

 290. Het word tijd dat Zalm zelf eens een jaartje naar de voedselbank moet. En over klaplopers gesproken, de grootsten zitten in de regering.

  Reactie door kleding verstrekker — donderdag 29 december 2005 @ 23.44 uur

 291. Zalm heeft gelijk. De “armen” zijn een heilig huisje geworden waar je niks over mag zeggen. Dit is natuurlijk nonsens.

  Over tien jaar zal er wel weer een parlementaire enquete komen over dit “armoedebeleid” en waarom er zoveel geld over de balk gesmeten is om uitekeringen te betalen.

  Reactie door Ann Coulter — donderdag 29 december 2005 @ 23.56 uur

 292. Ik word zo moe van al dat vergelijken met andere landen, we leven niet in een ander land, we leven hier!
  De huren zijn hoog,GLW zou verlagen, blijft echter hoog en wordt volgend jaar weer duurder, zorgverzekering is duurder geworden, boodschappen kosten veel, zelfs seizoensdingen zijn duurder dan voor de euro.
  Economie trekt aan maar banen zijn alleen flex.
  Als verpleegkundige heel veel gezien van de verschraling op sociaal gebied, het is echt absurd wat mensen als Mathijs, Takkezager, Ann Coulter, Liberaal, etc. beweren, het narsisme druipt in grote klodders er van af!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 0.10 uur

 293. “Goed” voorbeeld doet volgen.
  Ik steek voor dit kabinet niet één vinger in de keel zoals Minister Hogervorst maar een hele hand!!!

  Reactie door Selmer — vrijdag 30 december 2005 @ 0.17 uur

 294. Deze mail kreeg ik nog binnen, wilde jullie hem niet onthouden

  Ik neem aan dat u de reactie van dhr. Zalm heeft gelezen over armoede in Nederland. Hij heeft geen enkel idee van de realiteit. Vergelijken met de jaren 50 toen mensen geen TV hadden en hun eigen kleding maakten… belachelijk !!

  Wij, mijn 3 kinderen (13, 10 en 10) hebben inderdaad een TV en gas en licht (wie weet hoe lang nog), maar GEEN ETEN !!!

  Trouwens eigen gemaakte kleding hebben we ook niet, we teren namelijk op wat er nog is en wat we krijgen van familie. Zelf kleding kopen lukt niet. Al sinds augustus heb ik kiespijn maar aangezien ik daar al eerder voor bij de tandarts ben geweest en ik het maximum aantal spoedbezoeken vergoed heb gekregen moet ik het nu zelf betalen. Dat lukt niet dus ik hou vol tot 1 januari, dan mag ik wel weer naar de tandarts. Geen eten, pijn lijden uit geldgebrek en geen kleding, dat is in mijn ogen ARMOEDE in Nederland.

  Het is nu 29 december en ik heb nog helemaal geen brief van de Belastingdienst ontvangen, en al helemaal geen geld. Geen zorgtoeslag en ook geen huurtoeslag. De gigantisch hoge ziektekostenpremie is echter al afgeschreven en de volledige huur ook. Terugboeken kan maar dat duurt 3 werkdagen….. tot ruim na Nieuwjaar dus. Daardoor kan ik nu geen geld meer opnemen en hebben we (3 kinderen en ikzelf) honger. Ik heb de Belastingdienst gebeld maar ze zeggen gewoon dat ze nog 2 dagen de tijd hebben en dat ik anders op 2 januari weer moet bellen. Maar ik ben bang dat we 2 januari niet eens halen…..

  Mijn WA-jong uitkering is E 916,–

  De Huur is 412,86, Zorgverzekering 110,50, Energie 115,- Gemeentebelasting 39,88, Essent kabel 29,95, Thuiszorg 25,45, Verzekeringen 56,19 Muziekschool en dansles 42,75, Aflossing schulden 150,-

  Ik kom dus E 66,58 per maand te kort voor al die en de andere rekeningen. De huursubsidie die ik altijd kreeg (E 197,63) en de maandelijkse belastingteruggave (was 189,00 maar gaat omlaag in 2006) hield ons in leven. Nu is de premie zorgverzekering meer dan verdubbeld en heb ik geen huurtoeslag of wat dan ook ontvangen en hebben we dus HONGER!!

  Dat, meneer Zalm, is armoede in Nederland !!

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 29 december 2005 @ 17.01 uur

 295. Het wordt tijd dat we Robin Hood weer eens gaan bellen.

  Reactie door Hemaworstje — vrijdag 30 december 2005 @ 0.42 uur

 296. @291 Miss Botox,

  Hier wordt geen geld over de balk gesmeten aan uitkeringen, maar aan parlementaire enquettes.
  Ooit al eens na gedacht wat dit allemaal moet kosten en over de ruggen van wie dit wordt verhaald?
  Je bent echt een dom blondje.

  Sorry voor de rest van de blonde dames, er zijn héél véél slimme, maar van deze opgespoten hersenloze barbiepop kan ik niet zeggen, dat ze ook maar énige inhoud heeft.

  Volgens mij is het een zielig éénzaam geval wat op deze manier enige aandacht denkt te kunnen krijgen.

  So Long Barbie!
  Go back to the VS.

  Reactie door Anja — vrijdag 30 december 2005 @ 0.43 uur

 297. Vindt het jammer dat er zulke scheve vergelijkingen worden gemaakt. In vergelijking met de middeleeuwen hadden ze het in de jaren 50 ook heel erg goed.

  Armoede is niet alleen het financiele, maar ook de zaken die er mee te maken hebben.

  Zonder geld geen krant, TV, Radio, Internet. Dit zijn wel media die de overheid propageerd als zijnde nodig voor de bevolking. Deze media hebben we nodig om in verbonden te blijven met de samenleving.

  Zonder geld geen culturele ontwikkeling, Veel mensen zullen zich onvoldoende kunnen ontwikkelen met alle toekomstige gevolgen van dien.

  Armoede bestrijden is investeren in de toekomst.

  Vind het heel erg jammer dat zo`n intelligent persoon als dhr. Zalm zo`n ontzettend domme opmerking maakt. Maar dat zal wel in de liberale aard van het beestje zitten.

  Het CDA had het gezin centraal in zijn campagne. Waar is datzelfde CDA nu, nu er zo veel gezinnen onder de armoede grens leven?

  We zijn er met z`n allen wederom ingetuind. Dit kabinet let zeer zeker op de kleintjes, zijn eigen kleintjes wel te verstaan.

  Reactie door Jos — vrijdag 30 december 2005 @ 0.49 uur

 298. NL is er voorste- en grootste in, te pas en te onpas vergelijken wanneer het zo uitkomt. Zalm voorop.

  Mnr. Zalm, jaren terug kon ik meer doen van mijn geld dan nu, nu ik er meer van heb op papier. Hoe draaien we dat terug en gaan we daar positief een evolutie voor inzetten vanuit de ´v´v´d´ ?
  volks, vrijheid, democratie? (grootfrauders, id plicht, geen referenda)

  Reactie door Baren d — vrijdag 30 december 2005 @ 0.51 uur

 299. Steven,
  ik heb een baan, hou toch eens op dat SP alleen maar uitkeringsgerechtigen heeft als leden!Die plaat kennen we langer en is pertinent onwaar!

  Ik heb wel 50er jaren meegemaakt en Zalm overdrijft of had zelf zuinige ouders!
  Ook toen waren er wasmachines en stofzuigers, tv was in opkomst en men keek gewoon bij elkaar!

  Geisoleerde huizen hangt af van de plek waar je woont!

  En als kudde dier zijn sociale contacten ook een behoefte!

  Erkenning wil iedereen!

  En schoppen doe jij net zo goed door je niet eerst te verdiepen en maar wat kreten te spuien!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 1.18 uur

 300. Piramide van Maslov

  Het vasthouden aan financiële zekerheid ten koste van persoonlijke groei is te verklaren via de theorie van de ‘Piramide van Maslov’. Maslov is een humanistische psycholoog. Hij heeft het in zijn theorie over de essentiële levensbehoeften van de mens. Dat zijn er vijf: fysieke behoeften zoals eten en drinken; veiligheid en geborgenheid; liefde; waardering en (zelf)respect en tot slot zelfontwikkeling. Deze behoeften zijn hiërarchisch geordend, d.w.z. pas als de lagere behoeften zijn bevredigd, gaan mensen aan de hogere denken.

  Financiële zekerheid of persoonlijke groei?
  De vraag die je jezelf moet stellen is: ‘kies ik voor financiële zekerheid of persoonlijke groei als startpunt voor reïntegratie?’ In het eerste geval is de kans groot dat je de stap naar werk niet durft te zetten uit angst een deel van jouw inkomen te verliezen. Je houdt jezelf dan als het ware gevangen, kunt zelfs in een sociaal isolement terecht komen en komt dan niet verder dan je basisbehoeften.

  Voor een succesvolle reïntegratie is het van belang dat je de piramide 180 graden durft te draaien. Persoonlijke ontwikkeling wordt dan je eerste behoefte en inkomen voor de aanschaf van eten en drinken, kleding en onderdak de laatste.
  Het loslaten van inkomenszekerheid is in dit proces noodzakelijk om tot jouw kern te kunnen komen: jouw diepste wensen en drijfveren en deze omzetten in een baan, die het beste bij jouw kwaliteiten past. Als dat lukt, zullen alle stadia in de piramide soepel kunnen worden doorlopen.

  Een baan die aansluit bij jouw kracht (kwaliteiten) stimuleert persoonlijke ontwikkeling. Dit leidt tot zelfrespect en waardering en respect van anderen. Je wordt opgenomen in je nieuwe werkkring en kunt je daar geborgen gaan voelen als het goed met je collega’s klikt. En de nieuwe baan zorgt voor inkomen, waarmee je ook kunt voldoen aan je basisbehoeften.

  Vandaar die zwervers! allemaal angsthazen dus!
  Weer zo’n gesjeesde theoreticus wat mij betreft…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 30 december 2005 @ 1.27 uur

 301. Sabineke,

  Dat is precies wat ik bedoel, niet goed lezen en toch reageren: Waar staat dat ik gezegd heb dat de SP alleen uitkeringsgerechtigden als leden heeft? In ieder geval hebben de kamerleden een baan ;-)

  Inderdaad waren een aantal van de genoemde apparaten er in de jaren vijftig, maar dan bij de upperclass en toch niet bij de minima in die tijd?

  Reactie door Steven — vrijdag 30 december 2005 @ 1.33 uur

 302. http://www.nieuwegein.sp.nl/nieuws/051230_sp_nieuwegein_armoede.shtml

  Reactie door Jan — vrijdag 30 december 2005 @ 1.39 uur

 303. @184

  Zo’n reactie heeft, mijn inziens, niets te maken met een bepaalde ideologie van rechtvaardigheid-zoals dat vaak wordt gepretendeerd-maar eerder met het stillen van de ‘honger’;namelijk afgunst…

  Reactie door damian5700 — vrijdag 30 december 2005 @ 1.39 uur

 304. Is dit die man die in 2001 niet eens zonder hulp flappen kon tappen uit de giromaat en dus geen geld op zak hoeft te hebben.Zijn uitspraken moet je niet serieus nemen die komt nooit buiten.

  Reactie door vos — vrijdag 30 december 2005 @ 1.47 uur

 305. Steven
  nog iets te lezen voor je:
  http://www.scp.nl/publicaties/persberichten/
  9037702066.shtml

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 1.58 uur

 306. Ik weet dat het niet is wat veel mensen hier willen horen, maar ik denk dat Zalm wel degelijk een belangrijk punt aanstipt met het definiëren van armoede.

  Ogeacht of wij het er hier mee eens zijn of niet, er wordt steeds meer arbeid verplaatst naar lage lonen landen. Ook al behoort de nederlandse werknemer tot de top qua arbeidsproductiviteit, de prijs is niet langer in verhouding tot de geleverde prestatie. Is het niet doordat de werknemer slechter is gaan presteren (Ik denk het niet) dan is het wel door het betere alternatief.

  Roepen dat vergelijkingen met andere landen onzinnig zijn ondat wij nu eenmaal in Nederland leven is dus ook onzin. Wat er in die andere landen gebeurd heeft immers invloed op wat er in ons land gebeurt. Doordat India en China goedkope en toch goed geschoolde werknemers kunnen leveren is het Nederlandse aanbod in een klap te duur. De enige optie is dan om te zorgen dat de prijs van de nederlandse werknemer gedrukt wordt. En dan komen we op het pijnlijke stuk: de sociale premies.

  Het inkomensverschil tussen een werknemer en mensen met een uitkering is een van de kleinste ter wereld. Je kunt je dus afvragen wat het probleem is: Krijgt de nederlandse werknemer te weinig betaald, of krijgt de uitkeringstrekker teveel? Lage lonen landen hebben al bepaald voor ons dat het eerste zeker niet het geval is. Dan blijft dus het tweede over.

  Maar rondkomen op een uitkeringsniveau is echt niet makkelijk hoor! hoor ik velen denken, en ik kan niet anders zeggen dat dat jullie daar gelijk in hebben. Het is inderdaad zo dat het leven in de nederlandse maatschappij niet zo leuk is zonder mobiel, auto, nieuwe kleding etc. Maar mensen die in nederland een uitkering ontvangen hebben wel een dak boven hun hoofd, zitten warm in de winter, en hebben iedere dag te eten. En ik weet zeker dat er honderdduizenden mensen op de wereld zijn die het maar wat graag net zo slecht zouden willen hebben als de nederlandse uitkeringstrekker. Dus ja, Zalm heeft gelijk als hij zegt dat armoede in Nederland betrekkelijk is.

  Reactie door Ertai — vrijdag 30 december 2005 @ 2.46 uur

 307. Gerrit “lower middle ass” Zalm, (sorry, de c en l werkt éven niet) zou zich moeten schamen! Meer woorden wil ik aan deze man niet vuil maken.

  Reactie door Tony — vrijdag 30 december 2005 @ 2.46 uur

 308. @ 306, Ertai, ik vraag me af of je de cijfers van SCP(post 305) hebt bekeken en of het wenselijk is dat wij afdalen naar het sweatshop niveau van de landen waarmee zonodig mee moeten concurreren.

  Het is toch al absurd dat het heel veel producten die hier te koop zijn door die landen gelevert worden.

  Misschien drukken de bedrijven ons wel producten in onze mik die qua ethiek niet te verantwoorden zijn.

  Het lastige is dat veel mensen met weinig inkomsten door hun inkomsten gedwongen worden hiervan gebruik te maken, dit heeft niets met vrije keuze te maken!

  Zalm zou zich moeten schamen dat door zijn beleid groepen in armoede risico vergroot zijn!

  Als je gaat vergelijken wel eerlijk blijven:Nedeland heeft het op een na grootste getal armoederisicogroep (een ouder gezinnen en startende ondernemers van europa)45% en 36%, alleen Verenigd Koninkrijk scoort hoger met 50%!!

  Als je het wil vergelijken zou wil je gelijk komen met Frankrijk er minimaal 10% bij moeten bij het wettelijkminimum loon en de uitkeringen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 3.13 uur

 309. @Jan M.
  Het is dan ook schandelijk dat 400.000 verstoken blijven van flatscreen, verzorgpony en dvd!

  Overigens is het beeld van een “tweedeling” een theoretisch concept. De werkelijkheid laat tal grijswaarden tussen “arm” en “rijk” zien.
  Een tweedeling in arm en rijk is even achterhaald als een tweedeling in proletariërs en kapitalistische uitbuiters.

  Reactie door Robespierre — vrijdag 30 december 2005 @ 3.40 uur

 310. jammer echt jammer dat ik de mensen niet tegen kom zoals miss botox,of die andere met smerige leuers aan en fopspenen,
  kan natuurlijk zijn dat ik ze al tegen gekomen ben,
  maarja dan, zoals elke vvd/extreme cdaer durven ze dan niets te zeggen,(in de volksmond ook wel genoemd grevo streken.)
  tegen zo’n woest aantrekkelijke wilde met een uit eenstuk betaand groot 199cm gespierd lichaam als ik, van 135kg woeste pouwer.had ik al gezegt knap? nee? bij deze.nee dan zeggen ze niets.
  en dat alleen maar door mijn werk.

  299 sabiene van schie-pleines,
  50ger jaren die wasmachiene’s werdt je in iedergeval niet duizelig van en ziek(//wat je van die botox en aanhang niet kunt zeggen//),
  je kreeg er alleen het heen en weer van,die wasmachiene dan,
  en van zalm kun je het krijgen,
  het heen en weer dan,

  268 bert
  283 was voor jou.vertel mij even hoe je wil dat iedereen werk kan hebben met de huidige standen,er is geen baan voor iedereen,maar ben dan je een klaploper.
  wacht maar als je 50 bent en ontslag krijgt,jij zonder diploma’s,kun je ook een klaploper worden.werken doe je niet meer dat is er niet voor jou.
  die plek hebben de mensen met diploma’s ingenomen,of een slecht duits sprekende oostblok uitzendkracht,
  de dik gevulde postpakketten liggen al klaar,met de aanvragen van werkzoekenden uit het oostblok,op /in de uitzendbureau’s.
  dus de stanly messen klaar en bandensnijden maar,foei ad ikke ben een beetje stout,ach sorry volstaat denk ik wel,je hoort niet anders.
  wandt mijn baan stelen de oostblokkers niet.

  het land van voetselbanken tegen kruisrakketen en graaiende regerings lijers,
  en nu zelfs dat bea/trix figuur,burgers denk ook aan de dingen die wel gelukt zijn,kruisraketten??5%en30% erbij??.de duurste (alweer verkeerde achtergrond) allogtoon??bedoel je dat bea.
  of wordt je benauwd,engeland mischien een opsie??
  sorry had ik niet mogen zeggen??

  Reactie door ad — vrijdag 30 december 2005 @ 4.12 uur

 311. Volgens mij valt het in Nederland met de armoede allemaal reuze mee. Veel van die armoede is aangepraat. Zit bij veel mensen tussen de oren! Nederlanders zijn nogal verwend en verliezen daardoor de realiteit van anderen wel eens uit het oog.

  Reactie door duclai — vrijdag 30 december 2005 @ 6.37 uur

 312. zalm weet totaal niets van armoede.nu niet in de jaren 50 niet.die dubbele boterham wat had ik en mijn broers die graag gehad.want minstens twee dagen per week hadden wij niets te eten.en zo als wij waren er vele gezinnen.wij kwamen uit een oorlog zonder vader.een moeder alleen met 7 kinderen.nu hebben wij het goed .maar geen van ons is die tijd vergeten.dus zalm praat uit zijn nek.ik kotst op zulke asociale figuren
  hein

  Reactie door hein — vrijdag 30 december 2005 @ 6.39 uur

 313. @duclai
  onderzoeken.ondervinden.dan pas oordelen
  napraten is makkelijk.dan hoef je niet na
  te denken
  hein

  Reactie door hein — vrijdag 30 december 2005 @ 6.45 uur

 314. Niet zo huilen hoor, in Nederland is geen echte armoede. Alle minima en bijstandsmoeders krijgen genoeg toegestopt van de overheid en die nieuwe Plasma TV is echt niet nodig hoor. Dat de ouderen in NL vergeten worden is schandalig, maarja die brullen niet en stemmen ook vaak niet dus who cares? Het wordt tijd dat alle bankzitters eens aan het werk gaan ipv te huilen over hun uitkering. Verder moeten die vakbonden ook eens hun kop houden, een vakbond is echt 50 jaar uit de tijd. Vasthouden aan verworven rechten wordt onhoudbaar, net als een WAO waar iedere klaploper maar jarenlang uit kan trekken.

  Reactie door kuttekop — vrijdag 30 december 2005 @ 7.28 uur

 315. @kuttekop
  lui is niet erg.maar zo dom zijn als jij wel.aso zijn is niet moelijk menselijk zijn wel
  hein

  Reactie door hein — vrijdag 30 december 2005 @ 8.27 uur

 316. Het nederlandse volk wordt uitgemolken,tot eer en glorie van dhr.Zalm Er is geld genoeg om de armoede op te lossen,door de euro EU lidmaatschap en prestigeprojekten
  zorgstelsel idiote belastingen die dit alles moeten betalen zijn bijna alle nederlanders zwaar in de problemen gekomen,ook de werkenden,al doet Zalm of het alleen de niet werkenden treft.

  Reactie door C.Game — vrijdag 30 december 2005 @ 9.18 uur

 317. Ook het nieuwe zorgstelsel zal leiden tot een verdere armoede,middels invoering hiervan gaan we allemaal er nogeens flink op achteruit.Zalm ontkent alles, het is maar gevoelsmatig.

  Reactie door C.Game — vrijdag 30 december 2005 @ 9.22 uur

 318. Dat het inderdaad met die armoede in Nederland wel meevalt, blijkt wel uit het feit dat een groot deel van de zorgtoeslag besteed wordt aan vuurwerk.
  Of valt het niet kunnen afsteken van vuurwerk met oud en nieuw nu ook al onder de definitie van armoede?

  Reactie door C.Broers — vrijdag 30 december 2005 @ 9.44 uur

 319. Schandelijk die uitspraken van Zalm! Velen kunnen geen mobiele telefoon betalen zelfs geen pre-paid! Dat moet ons als maatschappij toch aan het denken zetten. En geen eigen computer en 10 Mb ADSL aansluiting. Ook dat is armoede!
  Zout toch op.
  Ik sta elke dag om 05.30 uur op om naar mijn WERK (ja, werk) te gaan en het inkomen voor mijn gezin te verdienen. En vele buren die zogenaamd armoede lijden krijgen twee of meer uitkeringen per familie binnen. Drie maal raden wie er in de maand meer te besteden heeft….

  Reactie door Peter — vrijdag 30 december 2005 @ 9.54 uur

 320. Bijstandsmoeders moeten gewoon eens ophouden met zeuren en gaan werken.

  Reactie door Ann Coulter — vrijdag 30 december 2005 @ 9.54 uur

 321. “net als een WAO waar iedere klaploper maar jarenlang uit kan trekken”

  Reactie van kuttekop — vrijdag 30 december 2005

  Heer/mevrouw Kuttekop,

  Omwille van anonimiteit durft u hier uw boute uitspraken te bezigen. Wie is u nu helemaal om dat zeggen?
  Graag wil ik met u, andere ook, de dialoog aan.
  Mijn naam is Herman Groote, woonachtig te Zwolle. Uw naam……?

  Reactie door Herman — vrijdag 30 december 2005 @ 9.59 uur

 322. @265. Late reactie, Anja, maar inderdaad! En leuk dat jij ook de ‘moeite’ nam om op die namen te klikken. Geeft wel ‘n helder inzicht in de aard van die lieden, hè? Maar heeft die mejuffrouw Coulter echt aan Botox gedaan? Dat heeft haar journalistieke loopbaan klaarblijkelijk dan niet veel goed gedaan. Jammer, dat, en zeker voor Bill Clinton. Die moet zich rot gelachen hebben. Zouden al die libertarianen denken dat ze hier zieltjes kunnen winnen? Alle 5 (als je in aliassen rekent, maar we zij niet helemaal op ons achterhoofd gevallen)? “In denial”, noemen ze dat in Amerika en beter dan met die uitdrukking kun je daar mensen niet opzij zetten.

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 10.10 uur

 323. @321. Vergeet het maar, Herman. Heb ik al geprobeerd, maar ze zijn te schijterig en ‘liberaal’ (1 van z’n aliassen) wordt er zelfs ‘n beetje boos door. Hij/zij vindt het reageren op persoonlijke titel zelfs ‘n relevantie van 0,0 hebben, wat toch wel opmerkelijk genoemd mag worden en de libertarische filosofie in ‘n heel nieuw daglicht stelt: het identiteitsloos individu. Zo val je zelfs nog veel meer op in ‘n boerka.

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 10.23 uur

 324. Ik vind de vergelijking tussen de jaren vijftig juist heel erg passend.
  In de jaren vijftig waren er de gevolgen van de oorlog. Vijf jaar uitgeknepen door de duitsers. Nu zitten we in de situatie dat we jarenlang financieel zijn uitgewrongen door kabinet Balkenende.

  Reactie door Gerrit Zalm — vrijdag 30 december 2005 @ 10.23 uur

 325. Wat zie je hier toch weer een opmerkingen van mensen die zich zelf wel heel geweldig vinden. en dan sommige die zich meteen maar indekken door te zeggen ik ben ook bij de minima geweest rond uit zielige figuren die bang zijn dat ze weer wat zouden moeten inleveren, om de veels te grote verschillen in financiële situaties op te lossen.
  Het zou toch wat zijn als je niet 3 keer per jaar op vakantie kan.

  Helaas heerst nog steeds de mening dat, iedereen die het wat minder heeft het aan zich zelf te danken heeft., en zo geven we meteen maar hard werkende mensen die minder krijgen dan ze verdienen nog een schop na.
  Toch ben ik blij dat als het ooit zo ver moet komen dat mijn ouders een verpleeghuis in moeten na meer dan 40 jaar hard werken er iemand is die hun de kont wil afvegen voor een salaris waar de meeste niet eens d’r nest uit zouden komen., en dan mag van mij die verzorgende best vuurwerk kopen, en een keer met vakantie.
  En dat is dan nog maar één voorbeeld.
  En als het we het dan toch over de oudere hebben, we gek dat daar zoveel het slecht van hebben dat zijn de gene die er voor hebben gezorgd dat mensen nu kunnen zeuren over dat de parkeer plekken bij de AH te klein zijn, dus sla jezelf nu niet te hard op de borst, maar wees is een keer dankbaar, en moet je dan toch zo nodig ergens tegen aan schoppen neem dan je te grote auto.

  Ja meneer broers een beetje klein ben je wel, je moest naast zalm op zijn troontje gaan zitten,
  Nog nooit gehoord van de kat op het spek binden zeker, ben benieuwd wat jezelf zou doen als je kinderen door vriendjes worden uit gescheten, omdat ze niet mee kunnen doen met het vuurwerk.
  Als ze het allemaal zo goed hadden geregeld, hadden ze één zorgverzekeraar genomen, met een ieder een zelfde dekking en kon de toeslag meteen naar de zorgverzekeraar.

  Reactie door pedaff — vrijdag 30 december 2005 @ 10.31 uur

 326. @Kuttekop, Je doet je naam helemaal eer aan!

  Nogmaals, voor nederlandse begrippen heerst er wel degelijk armoede!

  Mijn god, wat lopen er toch een hoop domme en a-sociale mensen rond in Nederland. Jammer….

  Nogmaals, er zijn veel mensen die ons systeem uitbuiten en die mogen flink aangepakt worden.

  Maar snappen jullie dan echt totaal niet met jullie botte hersens dat het voor mensen die al sinds langere tijd in zo’n situatie zitten, dweilen met de kraan open is?
  Dat ze het ene gat met het andere gaan vullen en mocht er wat kapotgaan (b.v. wasmachine) dat er weer een schuld gemaakt moet worden om een nieuwe te kunnen kopen en er dus op deze manier ook niet meer uit kunnen komen? Dat het gewoon een neerwaartse spiraal is?

  Om vanuit wao of vanuit werkloosheid weer aan de slag te kunnen is vaak ontzettend moeilijk, geen auto, geen telefoon, geen nette kleding (uiterlijke verzorging)….
  Ik zou zeggen probeer het maar….. Het kan ons allemaal ook overkomen.

  Maar goed, hoogmoed komt voor de val!

  Dombo’s !!!

  Reactie door soetie — vrijdag 30 december 2005 @ 10.50 uur

 327. Graag wil ik via deze weg mijn ongenoegen uiten over de uitspraken van CDA kamerlid ZALM.

  Ik hoop dat de SP zeker rond deze dagen de minister ter verantwoording roept over zijn uitspraken betreffende de armoede in Nederland.
  Ik ben zelf in de “nog” gelukkige situatie dat ik een dak boven me hoofd heb, en een computer heb om jullie te mailen , maar hoe lang dit nog zal duren is nog maar de vraag. Ik moest reeds een gezin onderhouden van een WAO uitkering van 740 Euro netto per maand , maar door de herkeuringen en het falen van het UWV zit ik reeds 2 maanden op maar 467 Euro per maand.
  En dan te bedenken dat er mensen zijn die in een nog slechtere situatie zitten , lopen mij de rillingen over de rug bij een uitspraak die Dhr.Zalm durft te laten plaatsen in het AD.
  Zo’n Minister wil en kan ik gewoon niet serieus nemen , en dient ook niet een dergelijke functie te bekleden als hij niet de realiteit onder ogen durft te zien.
  Nog amper 2 weken geleden , zat de gehele kabinet top zich openlijk op TV vol te vreten op het Kerstdiner bij de koningin
  Denkt u dat dit niks doet met de mensen die voor hun kinderen geen cadeau kunnen kopen voor de kerst ? of geen lekkere maaltijd kunnen bereiden voor de kerst ?

  Zouden deze plaatsen niet ter beschikking moeten worden gesteld voor mensen die geen kerst kunnen vieren ? , of erger nog niet eens geld hebben om met kerst iets goeds te eten ? Natuurlijk zijn we geen 3de wereld land , maar als ik minister Zalm mag geloven kunnen we nog wel meer bezuinigen alvorens we ons arm mogen noemen… dus dat rechtvaardigt dit kabinet beleid ???
  15 tot 20 Jaar geleden was het mogelijk om een gezin van 10 kinderen te hebben en kon vaders alleen het geld binnenhalen om de rekeningen te betalen, momenteel moeten vaders en moeders werken om alleen al de rekeningen te betalen… en echt niet omdat ze zo luxueus willen leven… nee, omdat alles maar duurder en duurder wordt en omdat de lonen bijna gelijk blijven… Ik wil Minister Zalm best wel eens uitdagen om een maand met mijn inkomsten rond te komen.. ik denk dat hij het niet eens 1 dag red… waarschijnlijk kost zijn lease wagen meer dan ik per maand verdien….

  Dit zet kwaad bloed bij heel veel mensen , ik snap daarom ook niet dat het kabinet steeds maar weer de problemen voor zich uit schuift…. En niet inziet dat ze de verkeerde weg inwandelen…. De verhalen en beelden op TV ( misschien 1% van wat er gebeurt ) zeggen toch al genoeg. “jongeren die niet meer in de hand te houden zijn , agressie , diefstallen , inbraken , zinloos geweld , moorden , gezinsdrama’s “ allemaal een direct of indirect gevolgd van de weg die het kabinet bewandeld.
  Er zit onder de Nederlanders een hoop agressie en ongenoegen , en dit wordt op deze manier zeker niet minder , eerder heel snel slechter , Nederlanders staan er om bekend dat ze tolerant zijn en veel accepteren , maar eens is de maat vol !

  Natuurlijk ook nu zal Minister Zalm eraf komen met de beroemde uitspraken “zo heb ik het niet gezegd , de krant heeft mijn woorden verdraaid” maar hoe je het ook went of keert , deze uitspraak hoort niet bij iemand in zijn positie. Ik wil niet schatten hoeveel mensen als gevolg van dit kabinet in de problemen zijn gekomen ! .
  In een land als Nederland zou er niemand ongewild dakloos moeten hoeven zijn…. “hoeveel daklozen hebben we ?”

  In een land als Nederland zou er niemand honger hoeven te leiden : “hoeveel mensen kunnen niet zonder de voedselbank ?”

  In een land als Nederland zou er niemand zonder geld hoeven te zitten “hoeveel uitkering gerechtigde wachten al meer dan 2 a 3 maanden of langer op hun geld…? ( Ik zelf al 2 maanden ! )

  Minister Zalm wilde of kon niet reageren op de ophef die is ontstaan door zijn uitspraken “ÖMDAT” hij met kerstvakantie was.. ik heb verdomme al 15 jaar geen vakantie gehad , de vakantie voor mijn gezin is met een beetje geluk 1 dag strand…. een pretpark, zwembad of andere attracties is niet mogelijk…

  Dit kabinet moet weg !!! , mijn nieuwsjaar wens is dan ook kort er krachtig…

  Ik wens u een Balkenendeloos 2006 !!!

  Reactie door Paddie — vrijdag 30 december 2005 @ 10.59 uur

 328. @327. Sterkte, Paddie! Onze tijd komt nog wel…

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 11.12 uur

 329. @pedaff

  Wat een krampachtige reactie van je: In je haast om mij af te schilderen als rechtse, zichzelf of de borst kloppende kapitalist hol je volledig voorbij aan de inhoud van mijn post. En dat jij van plan bent je ouders weg te stoppen in een verpleeghuis zegt meer iets over de relatie die jij hebt met je ouders dan dat het iets bijdraagt aan deze discussie.

  De zorgtoeslag is bedoeld om de mensen die het wat minder hebben te helpen de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Daar sta ik helemaal achter.
  Uit het feit dat een groot deel van de mensen die toeslag gebruiken om vuurwerk te kopen concludeer ik dat het wederom een voorbeeld is van een toeslag die terecht komt bij de mensen die hem niet echt nodig hebben.
  Ik sluit me dan ook aan bij post 13. We zijn hier gewoon ordinair consumptiegedrag aan het sponsoren en dat heeft niets meer te maken met solidariteit, sterker nog, ik denk dat het solidariteitsgevoel van veel mensen hieronder lijdt.

  Ik kijk uit naar je, ongetwijfeld zure, reactie.

  Reactie door C.Broers — vrijdag 30 december 2005 @ 11.17 uur

 330. Oh, ja en wat de zorg toeslag betreft.

  Ik betaalde 50,- per maand en ga nu 115,- per maand betalen.. onze goede gerrit geeft me 32,- per maand tegemoetkoming en ben dus maar voor 33,- per maand genaaid…
  Het enige verschil is dat ik slim genoeg ben de tegemoetkoming niet in de lucht te schieten alvorens de bank mijn rekening blokkeert….

  De mensen in deze weblog die zich irriteren aan mensen die zeuren dat ze arm zijn omdat ze wel een gsm en tv of andere luxe kunnen veroorloven, hebben mijn inziens toch niet helemaal in de gaten waar de armoede grens begint…ze kijken waarschijnlijk dezelfde kant op als ome gerrit.
  Ik neem aan dat jullie wel allemaal die luxe hebben !? en dat je het een ander niet gunt ? de mensen die voor de voedselbank staan te wachten op een hap eten , kunnen echt niet eerst reserveren met een gsm of zo…
  het kabinet bezuinigt op alle fronten in onze samenleving om het vervolgens met bakken weer uit te geven aan bodemloze buitenlandse problemen, dat is pas een armoedig beleid…..

  Reactie door Paddie — vrijdag 30 december 2005 @ 11.34 uur

 331. geachte heer Marijnissen,
  >
  > Met de meest grote vorm van walging heb ik notitie genomen over de
  > uitlatingen van “Mijnheer”Zalm van de VVD. Is er nu in dit land
  > niemand die deze stadsnomade kan stoppen in het ontwrichten van ons
  > land? Ik hoop dat de SP fractie in de 2de kamer op uiterst krachtige
  > wijze stelling zal nemen tegen deze uitlatingen.
  > Hier wordt een grote groep medelandgenoten gedegenereerd tot een
  > minderwaardige groep van mensen waar “Heer”Zalm maar het Liefste van af
  > is.
  > Nog heel even, en hij Beveelt vrijwillige Euthanasie aan als je onder de
  > minimum grens leeft of ouder word dan 65 jaar.

  Reactie door Gerard Janssen — vrijdag 30 december 2005 @ 11.44 uur

 332. @Paddie
  Je hebt het uitstekend verwoord en jou uiteenzetting is de realiteit.

  En ja, hij zal er wel weer mee weg komen.
  Net zoals die andere ” afvallige bewindslieden” die “ketterse” uitspraken hebben gedaan en deze uit eigenbelang c.q. onder druk van het heersende totalitaire regime weer hebben verdraait, ingeslikt en afgezwakt.
  “Slip of the tongue” wordt het dan eufemistisch genoemd.
  Deze “sliptong” van Zalm is echter niet mis te verstaan en laat eens te meer het ware gezicht van dit kabinet zien.
  List leugen en bedrog en minachting heerst alom in “het Haagse”
  Tijd dat de bezem er doorheen gaat.
  Groeten…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 30 december 2005 @ 11.50 uur

 333. Mijn gehele leven heb ik nimmer walging of afkeer jegens een kabinet of lid hiervan bij mijzelf kunnen ontwaren.
  Echter deze regering nu is in staat gebleken door aanhoudende flagrante schending van de regels van fatsoen me te doen kokhalzen.

  Macht verandert mensen, zoveel is duidelijk.

  De mens onderscheid zich van het dier door het verstand.
  Tevens bied dit verstand hem de mogelijkheid tot oneerlijkheid, tot liegen
  En dit maakt hem daarmee ondergeschikt aan het dier
  Het maakt hem tot beest

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 30 december 2005 @ 12.17 uur

 334. @314 KUTTEKOP,

  WAT BEN JIJ EEN ONTZETTENDE KUTTEKOP !!!
  ————————————

  Maar wel één zonder HERSENS.
  Kortom, Je bent om te huilen. :(

  Reactie door Anja — vrijdag 30 december 2005 @ 12.22 uur

 335. Zalm is een cijfer nerd! Ik zie hem nog staan bij introductie van de euro. Nog nooit was deze cijfer Nerd een winkel binnen gegaan om voorzich zelf eten te gaan kopen. Laat staan dat deze man prijs-bewust. Hij verlangt zeker weer naar vroeger.Ja! Toen werden de middenstanders nog niet neergeknald,maar ach! Mijnheer geeft een gestapo schop,de misdeelden,de armlastigen,de kinderen die te dik zijn,de bejaarden die stikken in hun eigen stront.Mensen die op straat worden gesmeten,zonder enige bezittingen. Nee! Hij likt liever mevr. HAA in haar nek,die op haar beurt weer eens trapt tegen haar anti-islam geloof. Deze Zalm-Nerd zit liever op zijn geld,net zoals de rijken die op hun belastinggeld zitten te broeden als kippen zonder kop. Het water staat menigeen aan de lippen,en Zalm maar zwemmen,niet te filmen!

  Reactie door Hawa — vrijdag 30 december 2005 @ 12.26 uur

 336. Zo te zien heeft meneer C broers, niet alle reakties gelezen en voelt zich meteen erg op zijn tenen getrapt, en verander dan ook snel zijn stelling, eerst wat het post 318 “Of valt het niet kunnen afsteken van vuurwerk met oud en nieuw nu ook al onder de definitie van armoede?” en nu is het ineens” post 329 “Uit het feit dat een groot deel van de mensen die toeslag gebruiken om vuurwerk te kopen concludeer ik dat het wederom een voorbeeld is van een toeslag die terecht komt bij de mensen die hem niet echt nodig hebben” dus eerst scherm je met dat mensen maar geen vuurwerk moeten kopen, want dat valt niet onder armoede als je dat niet hebt, en nu gooi je het ineens over de boeg van dat de zorgtoeslag bij de verkeerde terecht komt en dat die er vuurwerk van kopen. erg zwak blijkbaar voel je je erg aan gesproken, en dan ook nog eens over iemands relatie met zijn ouders omdat dat niks met de discusie te maken zou hebben, ik weet niet waar je mee bezig bent in iedergeval niet met lezen.
  het stond er als voorbeeld en misschien ben ik wel de gene die in het verpleeghuis werk.
  lees eerst eens alle reakties, en als je dan niet aangevallen wil worden zeg dan meteen wat je bedoeld en verander niet van stelling.
  tuurlijk komt die zorgtoeslag ook terecht bij mensen die het niet nodig hebben, maar die hadden toch wel vuurwerk gekocht hebben ze de zorgtoeslag niet voor nodig.
  Het het punt is dat er wel degelijk armoede heerst in Nederland, en dat Zalm en vele met hem, de armoede van nu niet zo erg vinden, in vergelijking met 50 jaar geleden, en dat is natuurlijk makkelijk gezegd als he er zelf warm bij zit, en wat ik beweer is dat niet iedereen die in armoede leeft het aan zich zelf te danken heeft, want dat is niet waar iemand voor kiest.
  Ik ben ook niet van plan verder te discuseren over mijn relatie met mijn ouders, een meerdere onzinnige randverschijnselen, niet hier en al zeker niet met iemand die zijn stelling om het uur aan past.
  maar spui gerust verder meneer Broers, ik zal er niet minder door slapen. maar lees bv eens post nummer 45

  Reactie door pedaff — vrijdag 30 december 2005 @ 12.30 uur

 337. Veel hebben we gehoord van dit kabinet maar de botte uitspraak vandaag van Zalm slaat alles.

  IK BEN HIER ECHT HEEL ERG BOOS OVER.

  Zalm moet zich diep, diep schamen. De vergelijking met 1950 gaat absoluut niet op: wat wij in Nederland sindsdien bereikt hebben heet vooruitgang en dat willen we toch met deze wereld waarin we leven? Anders kunnen we beter maar naar middeleeuwse toestanden terugkeren.

  Over armoede nog even dit: ik geef het minister (deze titel is hem, na zijn uitspraak, beslist onwaardig) Zalm te doen om met Euro 716,– p.m. uit te moeten komen, zoals zo velen die een uitkering ontvangen. Van dit bedrag moet de huur, gas/licht, verzekeringen, etc. nog af. Ik denk dat zelfs of juist de heer Zalm dat niet kan.

  Beste mijnheer Marijnissen ik vraag u beleefd doch dringend uw krachten te bundelen met de andere oppositiepartijen en er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Deze uitspraak van Zalm staat natuurlijk los van alle andere “blunders” van dit kabinet (Afghanistan noem maar op) en “sorry-zeggers”, en “betweters”, om over het beleid van (ministers) Donner, Verdonk en Remkes nog maar te zwijgen.

  Bij mij is de maat nu echt vol. Dit was de druppel en heeft voor mij het beetje geloofwaardigheid dat ik nog had totaal teniet gedaan. Of was het misschien toch een beetje naïef van mij om het kabinet zo lang de “benefit of the doubt” te geven.

  Reactie door elisabeth — vrijdag 30 december 2005 @ 12.43 uur

 338. Nou beste mensen, volgens mij heeft gerrit wel een punt.
  fijne jaarwisseling allemaal!
  Ewoud

  Reactie door Ewoud — vrijdag 30 december 2005 @ 13.01 uur

 339. @338. En dat is?

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 13.13 uur

 340. @338, Tjee, wat een gloedvol betoog en vooral fijne jaarwisseling terug!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 13.18 uur

 341. Reactie van Paddie — vrijdag 30 december 2005 @ 10.59

  Ik wens jou het allerbeste, en heel heel veel sterkte :’(

  Reactie door Niebelung — vrijdag 30 december 2005 @ 13.37 uur

 342. Help! Dit kun je niet menen! Ik begin serieus te twijfelen aan het gezonde verstand van mensen…
  Heeft niemand in de gaten dat journalisten op de hand van dit klote kabinet zitten? Ze kunnen van alles naar buiten gooien, discriminatie, achterstelling en het wordt door bepaalde personen geslikt voor zoete koek. Enig idee hoe een leider met foute ideen op kan staan? Op deze manier dus. Zoveel mogelijk mensen vetrappen en verontachtzamen. Slaap lekker mensen die hier troost in vinden en rust goed uit zodat de waarheid zichtbaar wordt.

  Reactie door cynthia — vrijdag 30 december 2005 @ 13.50 uur

 343. Natuurlijk zijn er ook armen in Nederland die daar zelf geen schuld aan hebben, maar ik denk zeker dat er heel veel mensen zijn die arm zijn door hun eigen onmacht met geld om te gaan.

  Ik verdien minder dan 1000 euro per maand (het wisselt), en daarmee is er voor mij behoorlijk wat ruimte voor luxe (maar geen auto, ik huur (erg) klein en heb geen partner/kinderen die ik moet verzorgen. Dat Helpt.)

  Hierboven stelde takkenzager dat er mensen zijn die zichzelf ‘arm’ vinden, maar wel de nieuwste TV hebben staan. Sabineke van Schie-Pleines reageerde daarop met de stelling dat “ze die tv wel als cadeautje bij hun gsm [kunnen] hebben gehad”.

  Als je arm bent, dan koop je toch geen gsm waarbij ze zoveel aan je verdienen dat ze je een TV cadeau doen?!! Ik niet in ieder geval, en ik beschouw mezelf niet als ‘arm’!

  Reactie door Arnout — vrijdag 30 december 2005 @ 13.57 uur

 344. Armoede = kijken hoe de dikkoppen van het kabinet zich vol vreten aan een goed van onze belastingcenten geserveerd kerstdiner bij de koningin , en weten dat dit alleen maar maar de harde realiteit is, je laatste boterham aan je kinderen gevend en tegen ze moeten liegen dat het wel goed komt…

  zielig = Zalm die net als een kwajongen 35,- aan een touwtje bind en het op het momnent dat je het wilt pakken voor je neus wegtrekt.

  betrekkelijk Dom = Zalm die uitspraken doet op een moment dat het de medemens niet harder kan treffen dan in deze tijd van het jaar.

  nog dommer is = balkenende gelovend dat er nog een 2de regeer periode voor dit kabinet inzit…

  Reactie door Zalm sniff.....;-( — vrijdag 30 december 2005 @ 14.05 uur

 345. Tja, ik zou niet weten hoe het exact met de armoede in nl gesteld is. Wat ik wel vind is dat ze in nl teveel bezig zijn om dingen te veranderen en dit zeer beperkt uitlegt aan de bevolking. waardoor er veel verwarring en nog meer onzekerheid bestaat. Wie weet nu dan precies hoeveel je erop voor of achteruit gaat in januari. Ze roepen allemaal dat we er in koopkracht op vooruit gaan, maar hoeveel. De nieuwe zf verz werdt er zomaar even tussendoor geregeld, dan nog die stomme levensloop regeling waar ik vooral zeer tegen ben, want je zult nooit te nimmer de zekerheid krijgen dat je ook toestemming van je werkgever krijgt om voor bepaalde duur te stoppen, dus waarom zou je hier geld voor wegleggen? En wil je 2 jaar eerder stoppen dan moet je wel niet zoveel geld opzij zetten dan hou je niets meer over. En zo kun je over alles wel uren door blijven gaan. Het leven bestaat uiteindelijk alleen uit geluk, je hebt het geluk als je gezond ter wereld komt, je hebt geluk als je gezond blijft, je hebt geluk als je een leuke baan hebt, daarbij krijg je het geluk weer dat je het goed doet en wat meer centen verdiend, je hebt geluk als alles wat je koopt jaren meegaat……. maar helaas zijn er genoeg ongelukkige mensen.

  Reactie door Elke — vrijdag 30 december 2005 @ 14.07 uur

 346. Inkomen 1650 euro waarvan 140 euro terug van de belasting maandelijks (huis)
  Hypotheek 500 bruto
  Gas en licht 200
  verzekeringen 100
  ontroerendgoed belasting maandelijks 70
  internet 29
  water 80 per 2 maanden
  contributie club 400 euro per jaar
  benzine 80 euro per maand.
  ziekenfonds nieuwe situatie 200 vrouw en 2 kinderen.
  zorgtoeslag 0 euro verdien volgens hun te veel

  U ziet bijna 1300 euro per maand verdien 1650 euro kunt u zelf uitrekenen

  Reactie door Jan — vrijdag 30 december 2005 @ 15.13 uur

 347. Dure club ;~)

  Reactie door Elke — vrijdag 30 december 2005 @ 15.17 uur

 348. Hallo ,
  >
  > Vanmorgen op het nieuws was ik verontwaardigd over de uitspraak van de
  > Heer
  > Zalm .
  > Wat weet die man nu over armoede hier in Nederland?
  > Wordt dit te snel gezegd volgens hem?
  > Nou ik weet er alles van , als je 2 keer achterelkaar werkeloos wordt en
  > dan
  > de rekeningen niet meer kunt betalen en de instanties zoals het GAK je ook
  > nog te weinig uitbetalen dan zit je toch mooi op een houtje te bijten .
  > En dan trek je aan de bel bij bemiddelingsbureau’s die jou ook nog verder
  > in
  > de schulden gooien dan is het hek pas echt van de dam .
  > Meneer Marijnissen dit doet pijn en wij moeten het met 90 euro per week
  > doen
  > met 4 volwassenen , dit is echt geen vetpot maar armoe .
  > Minister Zalm kan zich wel een biefstukje eten en op vakantie gaan , hij
  > moet zich eens realiseren wat hij de mensen aandoet met deze uitspraken .
  > Nederland is duur heel duur en als ik nu bedenk met die nieuwe
  > zorgregeling
  > en huurtoeslag die ik in januari niet meer krijg , dan moet je de kinderen
  > als het ware de deur uit schoppen .
  > Maar dat doe ik niet , dan maar geen verzekeringen meer .
  > Zo gaat dat in Nederland .
  >
  > Wat geen armoede .
  >
  > Vriendelijke groet M. Zimmermann .

  Reactie door Marlies Zimmermann — vrijdag 30 december 2005 @ 15.25 uur

 349. voor 3 man elke is maar goed dat mijn vrouw 15 uur werkt

  Reactie door Jan — vrijdag 30 december 2005 @ 15.28 uur

 350. Ook deze uitspraak van Zalm getuigt weer van een Nederland onwaardig politicus.
  Ook ik was in de jaren 50 een broekje dat opgroeide in een groot gezin en ik weet nog hoe ik armoede destijds heb ervaren,ik heb het nu financieel veel beter dan dat mijn ouders het ooit gehad hebben,omdat ik in de gelegenheid was een opleiding te volgen.
  Ik ben echter links gebleven en niet zoals de heer Zalm naarmate zijn inkomen steeg rechtser.
  Het fenomeen voedselbanken in de 21e eeuw,schandalig!!!!! dat dit nodig is in een “welvaartsstaat”

  Reactie door Giel — vrijdag 30 december 2005 @ 15.50 uur

 351. Lol Zalm jaren 50 heimwee wist dat Bakellende de Geus daar heimwee naar hadden maar Zalm??

  Ik kom uit de jaren 50 en zo leuk waren die niet daar integen waren de jaren 60 en 70 geweldig , tot dat de VVd zich in de politiek macht centrum ging begeven vanaf toen is het alleen maar berg afwaarts gegaan en werdt Nederland elk jaar een stukje minder leuk Kabinet Kok heeft nog enig sinds op de rem van de VVD proberen te trappen maar met zowat de snelheid van het licht heeft de VVd met hulp van het Cda die “verloren” in snel tempo ingehaald. Zalmpje toch ben zelf een groot verdiener, maar roepen dat er geen armoede is in Nederland maakt van jouw een nog grotere clown dan je al was met die guitige zalmoogjes van je.
  Moest tijdens de verkiezingen akl zo hard om je lachen koken voor een bijstands om vooral te laten zien dat het allemaal wel mee valt. Je hebt het goed gedaan Zalm de 2 deling in Nederland is een feit ook ik krijg soms de neiging om een ieder die slecht zit in zijn financienen verdacht aan te gaan zitten kijken , maar dan kom ik weer op mijn wekelijkse vrijwilligers jobje en weet dan 1 ding heel goed, wat mag ik blij zijn dat ik door hardwerkende ouders de mazzel heb gehad om mij zo op te werken dat ik mij voor allerlei zaken goed heb verzekert in het geval ook ik de pech tegen kom dat voor al mijn betaalde belastingen en premie’s er alleen een droge boterham over blijft net als jouw Zalm zal ik niet aan de bedelstaf komen bij werkeloosheid , maar wat met al die gewoon hardwerkende pech hebbende Nederlanders die blij waren in ieder geval al een baan te hebben om in hun levens onderhoud te voorzien en gewoon niet genoeg over hadden om zich tegen de armoede val te verzekeren , je zou je moeten schamen Zalm om die mensen zo te schofferen met dat armoede niet bestaat. Maar zoals altijd komt 2007 er over een jaartje aan en dan wordt het tijd weer flink met kadootjes rond te strooien om je herverkiezing weer veilig te stellen , het lukt je nu al jaren op rij om er mee weg te komen en het zal je nu wel weer lukken.

  Reactie door spits — vrijdag 30 december 2005 @ 16.47 uur

 352. OP NAAR HET EINDE.

  Zoals men weet, was onze minister zijne eminentie Gerrit Zalm alias de BARBAAR jaren actief tijdens de paarse kabinetten.
  Ook toen gold “Het doel (financieringstekort) heiligt de middelen (afbraak van de sociale voorzieningen).
  Er zijn roepers, die vinden dat er een links kabinet moet komen om de leefbaarheid in ere te herstellen. Hier kan ik goed mee leven, maar wel nadat de PvdA bij alles wat heilig is, gezworen heeft zich nooit en never zich weer te verkopen aan het a-socialisme.
  Zij die zich hier in willen verdiepen, voor hen heb ik een knipsel opgezocht uit Okt. 1994. Het is of de tijd stil gestaan heeft, te lezen op.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Einde.rtf

  Reactie door h.hiensch — vrijdag 30 december 2005 @ 16.55 uur

 353. De schijnheiligheid druipt er van af. Dit kun je al aan Zalm zien. Kijk maar als hij weer lacht op de meest ongepaste momenten. Ik ga 92% meer betalen met dezelfde zorgverzekering! Ja WAO’er…. en ik wens het NIEMAND toe. Maar ja een stem in de woestijn wil hij niet horen.

  Reactie door Ernst — vrijdag 30 december 2005 @ 16.56 uur

 354. Beste Nederlanders,

  Wat een commotie… Ik denk dat het jullie eigen schuld is!

  Hadden jullie maar moeten stemmen op inhoud en niet op lieve gezichtjes.

  Reactie door Harm — vrijdag 30 december 2005 @ 17.08 uur

 355. Tja op bevroren Zalm breek je je tanden…

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 december 2005 @ 17.21 uur

 356. Je best doen is altijd een relatief begrip. Je best doen heeft per definitie een ander gezicht de een dan de ander. Het gaat tegenwoordig inderdaad nu met veel mensen beter dan in de jonge jaren van Zalm en daar mogen de profiteurs dankbaar voor zijn. Wanneer je armoede definieert als ‘niet normaal en fatsoenlijk mee kunnen doen aan wat we met z’n allen normaal vinden (ieder dag om 10 uur opstaan, niet verantwoordelijk zijn voor je eigen leven) dan zijn we er snel uit. Vinden we dat mensen zich normaal en fastoenlijk moeten kunnen kleden, voeden, scholen, inlichten, enz. dan moeten we vaststellen dat – juist door het beleid van pappen en nathouden – steeds meer mensen dat niet meer kunnen.

  Hoe groter de groep afhankelijken hoe meer glorie voor Marijnissen en de zijnen.

  Reactie door bert — vrijdag 30 december 2005 @ 17.30 uur

 357. Ik doe mijn naam inderdaad eer aan :)

  Ik merk al dat er een hoog gehalte profiteurs van het zorgstelsel aanwezig is.

  @soetie : gebrek aan nette kleding hoeft niet per definitie een belemmering te zijn om te werken. Bij de gemeentereiniging verwacht men geen 3-delig grijs. Maar je moet wel willen.

  @Paddie bijvoorbeeld die loopt te huilen over zijn uitkering. Volgens mij ben je een ongelooflijke uitvreter. Klaarblijkelijk ben je na de herkeuring weer (bijna) volledig goedgekeurd om aan de slag te gaan. Dat betekent dat je jarenlang lekker makkelijk aan bankzitten hebt gedaan terwijl je gewoon had kunnen werken. Je moest je schamen. Door dit soort praktijken wordt ons zorgstelsel uitgehold en worden de uitkeringen ook verlaagd voor de mensen die het ECHT nodig hebben. En ik heb nog nooit 1 miljoen rolstoelen gezien in dit land dus waarom er in godsnaam 1 miljoen mensen in de WAO moesten lopen is mij een volslagen raadsel. DAT bedoel ik dus met klaplopers. Misschien dat je huidige uitkering je nog eens aan het denken kan zetten of werken (ongetwijfeld tegen je principe) misschien niet een goed idee is. Daar is nou net die herkeuring voor bedoeld.

  Door het jarenlang laten versloffen van het zorgstelsel en het ontbreken van enige daadkracht bij de politiek om de profiteurs en klaplopers aan te pakken is ons zorgstelsel nu onbetaalbaar geworden. En daar gaan ook de goeden (en die zijn er echt wel) onder lijden. De a-socialen zitten dus LINKS en niet rechts.

  Onze gezondheidszorg is op het niveau van een 3e wereldland beland (de enigen die straks nog behoorlijke gezondheidszorg kunnen krijgen zijn de mensen die naar een prive kliniek gaan) en hoe we omgaan met ouderen is ronduit schandalig.

  Maar je kunt het geld maar 1 keer uitgeven, en aangezien de bankzitters en klaplopers het hardste brullen en ook nog eens een zeer belangrijk deel van de stemgerechtigden zijn is daar de laatste jaren de prioriteit gelegd.

  Overigens ben ik niet dezelfde als ‘liberaal’. Ik hou alleen van rechtvaardigheid, bankzitten en uitvreten kan niet op mijn sympathie rekenen.

  Reactie door kuttekop — vrijdag 30 december 2005 @ 17.35 uur

 358. Tja,

  Stemmen, stemmen, stemmen, stemmen…

  Reactie door Harm — vrijdag 30 december 2005 @ 17.37 uur

 359. @K.kop,
  Rolstoel wil niet per defenitie zeggen dat je niet kunt werken!

  Mensen met gebruik van ledematen kunnen toch te ziek zijn om te werken!

  Velen met uitkering en dit wordt nog altijd per wet geregeld, doen prachtig vrijwilligerswerk, iets wat steeds harder nodig wordt!

  Niemand is voor misbruik, ook dat staat in de wet, helaas kan de persoon/bedrijf met veel geld, dat misbruik maken afkopen!

  SP is nog nooit in regering aanwezig geweest dus de schuld ligt niet hier en dient elders gespuit te worden voor effectiviteit!

  Zorgen voor goed onderwijs, goede gezondheidzorg en geen uitsluiting van groepen op welke manier dan ook is bij wet geregeld in onze grondwet,
  indien u vind dat ze deze taak niet naar behoren uitvoeren zult u anders moeten gaan stemmen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 17.50 uur

 360. onvoorstelbaar wat zalm zegt,ik stel voor dat we alle 2e kamer leden een half jaar lang een salaris,van pak hem beet ,,vooruit 2000 euro in de maand geven ,en ze daar van rond laten komen,gegarandeerd dat na een half jaar zelfs het voor zalm duidelijk is geworden,maar goed ,je lult lekker met een inkomen van 80000 in het jaar,nederland is aan het verzuipen,en hoe dat komt ,1 de EURO
  2 de verhogingen ieder jaar opnieuw van alle noodzakelen levensbehoefte
  en 3 omdat we een kabinet van sprookjes hebben gecreeerd die zelf 35% loonsverhoging normaal vinden,en een prive vliegtuig nemen om naar een vergadering in brussel te moeten,en meer van dat soort verspil zieke dingen,
  ik stel voor
  ALLEMAAL EEN EMAIL NAAR ZALM STUREN ZODAT DUIDELIJK WORDT
  NEDERLAND VERGUIST en VERGALT
  EN WE PIKKEN HET NIET LANGER

  Reactie door nellie haegens — vrijdag 30 december 2005 @ 18.05 uur

 361. @ Sabineke : De rolstoel was spreekwoordelijk.

  Het misbruik kan dus niet meer afgekocht worden, als werkgever ben je minimaal voor 2 jaar salaris en een flinke boete het bokje als iemand de WAO ingaat en met de herkeuringen zijn nu ook de profiteurs van ons zorgstelsel aan de beurt.

  Niets anders dan lof voor mensen die vrijwilligerswerk doen, die mensen voegen daad bij woord en ideologie. Alleen gelofo ik niet dat het overgrote deel van de werkelozen en WAO’ers iets aan vrijwilligerswerk doet.

  De SP is inderdaad (gelukkig) nog nooit in de regering geweest. Enkele opvattingen van de SP kan ik me zelfs wel in vinden, maar het overgrote deel niet. En GroenLinks is al helemaal een lachtertje Femke (onnozele) Halsema en Rosenvuller hebben nooit iets zinnigs in te brengen gehad. Alleen maar commentaar en geen oplossing.

  Ik verwacht ook geen oplossing door het reageren alhier maar mijn reactie is wel degelijk op de juiste plaats. Ik ben van mening dat Zalm in deze wel degelijk gelijk heeft in tegenstelling tot alle chronisch werkschuwen hierboven (zie bijv. 328 : Sterkte, Paddie! Onze tijd komt nog wel..)

  Onze tijd??? “Jullie” tijd is geweest, het is nu tijd dat je een schop onder je …. krijgt en aan t werk gaat. Het minimumloon ligt echt een stuk hoger als 467 EUR per maand.

  Reactie door kuttekop — vrijdag 30 december 2005 @ 18.35 uur

 362. @357

  Inkoppertje,

  je bent een ongelooflijke domkop met een enorme plaat voor je door jezelf zo genoemde kuttekop
  Maar kop op; in 2007 zullen er andere koppen rollen dan die van de mensen wiens leven nu op z’n kop gezet wordt.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 30 december 2005 @ 18.58 uur

 363. In tegenstelling tot velen hier ben ik het EENS met dhr. Zalm. Armoede vind ik mensen in Afrika, die sterven van de honger. Daar kunnen we beter eens het geld naar toe sturen wat volgens het gros hier besteed moet worden aan luxe.

  Reactie door Maarten vd Berg — vrijdag 30 december 2005 @ 18.58 uur

 364. Niels@282,
  het argument is dat je op dat moment mensen beschuldigd dat deze in de baas zijn tijd bezig zijn te nietsnutten ipv aan het werkte zijn.

  Reactie door schoenmaker — vrijdag 30 december 2005 @ 19.02 uur

 365. 363

  nog zo’n obscurantist,
  het wordt hoog tijd voor een nieuwe verlichting

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 30 december 2005 @ 19.04 uur

 366. 364

  Ik zal u onbevlekt ontvangen…

  ehh Nullis niet meer in het woordenboek kijken hoor!

  Reactie door Harm — vrijdag 30 december 2005 @ 19.12 uur

 367. Geen woorden heb ik voor die achtelijke uitspraak van Zalm. Het lef dat iemand die waarschijnlijk 4 keer het maandinkomen van een gemiddelde nederlander ontvangt. Het in zijn hoofd haalt om zoiets te zeggen. Ik word er kotsmisselijk van. Die man kan al zijn rekeningen betalen, eet elke avond een lekker stuk vlees…en dan geen goedkopen kip waarschijnlijk. Hij kan kopen wat hij wil en heeft zijn portomonee elke dag gewoon vol…. Nee waar haalt hij het lef vandaan om te zeggen dat mensen niet moeten zeuren, dat het allemaal wel meevalt. Zalm Heeft geen ogen, geen oren en het ergste van alles…geen hart.

  anita

  Reactie door anita — vrijdag 30 december 2005 @ 19.26 uur

 368. Terechte naam Kuttekop!

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 december 2005 @ 19.37 uur

 369. @k.kop,
  Als u zich verdiept in SP, zult u zien dat het merendeel niet werkeloos is, of in between jobs, zoals Balknende mag zeggen,
  Ik zelf ben verpleegkundige en heb heel veel leed mogen getuigen van dat liberale ik gedoe!Zelfs in de zorg is het grote graaien aan top geen uitzondering, het is een grote schande de vrijheden die menigeen zich permiteert zonder na te denken over de gevolgen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 19.38 uur

 370. Ik ben het NIET EENS met het uitgangspunt van de stelling van dhr Marijnissen:

  “Wanneer je armoede definieert als ‘niet normaal en fatsoenlijk mee kunnen doen aan wat we met z’n allen normaal vinden’ dan zijn we er snel uit.”

  Ik vindt dat wat men normaal vindt niet direct als norm en als vanzelfsprekend moet hanteren. Ik vindt het b.v. nog steeds niet vanzelfsprekend dat iedereen zomaar zijn kinderen naar een sportclub kan brengen en b.v. de kids mobieltjes met abonnement hebben. Dat men dat tegenwoordig normaal vindt is heel iets anders. Hierdoor is het begrijpelijk dat we in Nederland wel armoede ervaren. Dit probleem heeft echter niets met geld te maken.

  Wat betreft dhr Zalm geef ik hem in deze WEL GELIJK. Armoede wordt zeker betrekkelijk als je ook buiten de grenzen van Nederland gaat kijken. Dan hoef je nog niet eens zover weg te kijken. Wij maken tegenwoordig deel uit van de Europese Unie. Als we een beetje minder aan ons (Nederlandse) ‘hachje’ zouden denken zouden we de armoedegrens minstens op Europees niveau vastleggen…. Dat is pas sociaal! Ik denk dan wel dat we er Nederland iets op achteruit gaan!

  Reactie door Michael Jongkamp — vrijdag 30 december 2005 @ 21.48 uur

 371. Het hele verhaal van Zalm raakt kant noch wal. Er zijn mensen in Nederland die vinden dat zij arm zijn, er zijn mensen in Nederland die vinden dat er nu in NL armoede is !
  En… in weet-ik-veel-wanneer hadden mensen geen auto’s en zo ken ik er nog wel een paar ! En ik heb er nu ook geen, en dat komt dan weer niet omdat ik arm ben.

  Reactie door Gio — vrijdag 30 december 2005 @ 21.59 uur

 372. Beste meneer Jongkamp,

  Wat wilt u nu eigenlijk zeggen…
  U bent niet eens met de stelling!
  maar daarna
  kids met mobieltjes? Sportclub?
  Europa?

  Hoe luidt uw stelling?

  Reactie door Harm — vrijdag 30 december 2005 @ 22.24 uur

 373. @370
  Klopt we zijn lid van de Europese unie en meteen proberen een stelletje monoplisten alles gelijk te trekken zonder de wetten van de markt te respecteren.
  Armoede oplossen doe je door innovatie en onderlinge afspraken, niet door kapitaal van het ene naar het andere land te verplaatsen.
  Eigen initiatief en scholing, niet het terug dringen van de consumptie, want dan ben je de oorzaak van armoede.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 22.43 uur

 374. @357 Beste Kuttekop, als ik het goed heb begrepen heb je deze naam verzonnen terwijl je in de spiegel keek ! , na jou uitlatingen over dingen waar je geen ervaring in hebt vallen die van Zalm in het niet… je doet zoals zovelen je al schreven je naam eer aan…
  Je mag van mij per direct wisselen van leven , al hoewel ik niet als kuttekop door het leven wil gaan zou ik dan misschien wel smorgens kunnen opstaan en blij zijn dat ik goed kan functioneren…
  Ter goede orde wil ik je nog even bijspijkeren dat ik al 7 jaar tracht op eigen iniatief uit deze situatie te komen door de mogelijkheden die ik wel heb te gebruiken , echter het percentage arbeidproductiviteit dat ik heb is te weinig om voor een pas of zelfstandig mijn gehele inkomsten te kunnen verwerven… geloof me, ik zou niets liever willen, en je mag me klachten direct hebben…
  jij bent dan zeker een persoon waarmee ze bedoelen “de onderlaag van de maatschappij !”
  Nogmaals kijk eerst in de spiegel en vergelijk je eigen kunnen niet met dat van anderen , want ook jij kan ooit eens in een positie terechtkomen waar je absoluut niet in wil verkeren…..
  Ik zal het noodlot niet willen tarten, maar eigenlijk zou je het eens moeten meemaken….
  Je uitspraken en reply’s op de berichten die mensen hier schrijven, getuigen van onkunde en associaal gedrag.

  Ik raad dat ook andere lezers en schrijvers aan je uitlatingen per direct te negeren en over te slaan…

  Reactie door Paddie — vrijdag 30 december 2005 @ 23.16 uur

 375. strooi maar met definities, wat is arm wat is niet arm hoeveel boterhammen mag je eten per week, mag je roken, naar de sportclub, een auto of is dat allemaal luxe? bladiebla… leuke discussie en ja er zijn mensen in Afrika die niet te vreten hebben en ja daar breekt mijn hart van, en ja dan hebben we het in Nederland maar goed.

  Maar waar het ECHT om draait is dat er een kleine groep mensen is die zich over de rug van anderen verrijkt en alles zal doen om de gewone man nog verder de stront in te douwen. Zo is het altijd geweest en ik vrees dat er nog wel wat moet veranderen om dat ten goede te keren. Zalm is een van de hoge heren die allang bij een of andere zorgverzekeraar zijn dikke salaris als hoge pief heeft zekergesteld voor als ie in 2007 hopelijk eindelijk van het politieke toneel verdwijnt. En met hem vele anderen die maar blijven blaten over eigen verantwoordelijkheid maar geen poot uit zullen steken om ook maar met enig medeleven tegemoet te komen aan de mensen die het om de een of andere reden minder hebben. Armoede bestaat niet. Welnee. Niet voor Zalm. Ik weet het nog zo goed, omsingel het kabinet afgelopen oktober. De kak van Den Haag liep er met een wijde boog omheen en liep je in je gezicht uit te lachen. Ik ben blij dat ik aan de goede kant stond, de kant die nog wel enige waardigheid en respect voor de medemens heeft. En dat ik samen met de SP mag vechten tegen al die soms domme, maar vaak ook sluwe en meedogenloze mensen die alleen opkomen voor hun eigen belang.

  Nou… je kan goochelen met cijfers en beknibbelen op alles wat het leven leuk maakt en vol blijdschap roepen wat hebben het toch leuk. Zolang je zelf maar zorgt dat je je luxe auto onder je kont hebt die je naar de Haagse Kaasstolp rijdt. En het erge is, er zijn hier zovelen die zonder verder te kijken al even meedogenloos met Zalm meeblaten: allemaal werken, en als je niet werkt niet zeiken. Al deze mensen zou ik willen toewensen dat ze gewoon maar eventjes in de situatie terechtkomen, dat ze zelf niet te vreten hebben of dat ze tijdelijk ziek worden, dat hun luxe leventje ineens als een kaartenhuis in elkaar stort. Want het kan iedereen overkomen en het enige fundament waarop je wereld dan nog rust is SOLIDARITEIT en medeleven. Hopelijk is er tegen die tijd nog wat van over…

  We moeten ons met zijn allen eens gaan afvragen waar we naar toe willen: een samenleving waarin iedereen zich doodwerkt en voor zichzelf leeft, of een samenleving gebaseerd op solidariteit: ieder doet zijn ding naar vermogen (en ja, ook werken als je kan) en een beetje minder hardheid en wantrouwen naar de medemens toe. Er zijn hier veel mensen op dit weblog die misschien niet direct aan financiele maar wel aan een verschrikkelijke sociale armoede lijden!!

  Mensen als Marleen, en vele andere hier die reageren en het moeilijk hebben: hou je hoofd recht omhoog en je rug recht en ik wens iedereen een respectvol 2006!

  Reactie door Ilse — vrijdag 30 december 2005 @ 23.17 uur

 376. Ach, ik hou mijn handje niet op. Loop net zo lang de uitzendburo’s af totdat ze me een baantje geven om maar van mij af te zijn.

  Is het baantje onder mijn niveau? Ach, als ik m’n handje maar niet hoef op te houden.

  En als je echt wil, verdien je altijd meer dan wat een bijstandsuitkering oplevert. Misschien werk je andere (en meer) uren dan je lief is, maar het gevoel voor eigenwaarde telt voor mij zwaarder.

  Zolang ik mijn handje maar niet hoef op te houden.

  Reactie door Hans — zaterdag 31 december 2005 @ 0.31 uur

 377. Ik dacht dat vroeger alles altijd beter was, maar nu het deze aap uitkomt is het ineens veel slechter opzouten met die lapzalm

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 2.03 uur

 378. @ 375 Right!!!

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 31 december 2005 @ 2.20 uur

 379. Nederland heeft in de afgelopen vijftig jaar voor zo´n ZEVENTIG MILJARD euro aan ontwikkelingshulp uitgetrokken.

  Nederland draagt een aanzienlijk hoger percentage (0,8%) van het BNP aan ontwikkelingshulp af als de andere rijke landen (0,25%).

  Als we de ontwikkelingshulp nu eens enige jaren zouden opschorten om de weg vrij te maken voor hogere uitkeringen en een hoger minimum loon: ik ben benieuwd of de gemiddelde SP´er een keuze hierin kan maken.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zaterdag 31 december 2005 @ 2.35 uur

 380. @ 379

  Oeps… het is al laat he? En de bodem van de whiskyfles komt al in zicht.

  In de tweede alinea bedoelde ik natuurlijk “een hoger percentage (…) DAN de andere rijke landen”.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zaterdag 31 december 2005 @ 2.37 uur

 381. @375 Ilse,

  Ja, ja en nog eens Ja!

  Reactie door Pietje af — zaterdag 31 december 2005 @ 2.52 uur

 382. alweer in het tweede opvolgende jaar, heeft Zalm de rotte vis prijs verdiend

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 10.27 uur

 383. 376 Hans

  Niet iedereen is in de gelukkige blakende gezondheid om elk baantje te kunnen aanpakken, ook jij komt niet verder dan je zelf als maatstaf te nemen.

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 10.30 uur

 384. @380 Enrico,

  De bodem van de whiskyfles komt in zicht?
  En jij zit te zeuren over een biertje of een colaatje van 8 euro in Florance.

  Kapitalist! ;)

  Reactie door Anja — zaterdag 31 december 2005 @ 10.39 uur

 385. @375

  Ilse,

  Denk je echt dat Zalm en de rest van de kaasstolp er alleen voor hun eigen gewin zitten? Zalm had allang tien keer beter kunnen verdienen als hij nu geen minister meer was geweest. Hou toch op, het is zooo makkelijk om dit soort teksten te roepen…

  De discussie is niet óf we armoede (whatever that may be) in NL willen bestrijden, maar hóe. De uitgebreide verzorgingsstaat zoals ie is opgebouwd is gewoonweg geen optie meer. Kun je jammer of mooi vinden, maar is niet anders. Of je nu Marijnissen of Zalm heet; het kosten bakken geld, en dat kunnen we met het kleine werkzame deel van de bevolking (a.g.v. vergrijzing, WAO)niet meer opbrengen.

  Richting die nu is gekozen is eigen verantwoordelijkheid. Ben ik het erg mee eens. Ik zie ook echt niet hoe het anders zou kunnen. Ik geloof in een samenleving waarin mensen worden gestimuleerd kansen te pakken met de vele talenten die ze hebben. En dat sluit solidariteit echt niet uit. Wel gaat het verzuring door onnodig bankzitten tegen.

  Tuurlijk voelt het gat dat de terugtredende overheid na al die jaren verzoringsstaat trekt voor het nemen van de eigen en onderlinge verantwoordelijkheid koud aan. Maar de gevallen die echt steun nodig hebben vangen we toch echt met zn allen financieel en sociaal wel op? Hoe de nieuwe rolverdeling tussen de mensen zelf, de maatschappij en de overheid (in die volgorde) er uit komt te zien moet nog uitkristalliseren, maar ik geloof er in.

  Ik zie ook twee keuzemogelijkheden: klagen over een terugtredende overheid of er voor gaan met alles wat je in je hebt. Jouw optie 2 dus Ilse. Die kiest Zalm waarschijnlijk ook.

  Reactie door Orakel — zaterdag 31 december 2005 @ 10.55 uur

 386. @385, Orakel,
  Zalm elders beter, dat denk ik juist niet, heel veel economen zijn het niet eens met zijn truckenddoos van eerst knalhard bezuinigen en dan tegen verkiezingen gaan versoepelen!

  Vergrijzing bestaat al sinds mensheugenis, hadden ze al veel eerder wat aan kunnen doen, het systeem van AOW, is veel gevoeliger dan pensioenen,is gewoon kortzichtig van regeringen geweest!

  Kansen moeten er wel zijn om te kunnen pakken, men heeft weinig tot niets aan banen groei gedaan en erg bezuinigd op banen die sociaal grote betekenis hebben, als congierges, buurtwerk etc.

  Het is per grondwet geregeld wat overheidstaken dienen te zijn en men houdt zich daar minimaal aan, stoot veel af naar gemeenten en geeft daar niet budgetten voor en nemen zelf wel 30% meer salaris!

  De overheid zijn we zelf middels stem gedrag, als je het ermee oneens bent moet je gewoon anders stemmen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 11.32 uur

 387. Lekker eenzijdig oordeel hebben we allemaal hier op de website van Jan Marijnissen, de man van gratis OV voor werklozen. -Anders kunnen ze niet solliciteren- Feit blijft dat Zalm een hele goede minister is. En hij heeft nog gelijk ook. We zijn zo verschrikkelijk bezig met zeiken en de minder bedeelden te steunen, dat we straks allemaal een stelletje minder bedeelden worden.

  Reactie door Lars — zaterdag 31 december 2005 @ 11.44 uur

 388. @387, Lars je hoeft hier niet te zijn, is je eigen vrije keuze!
  En het feit dat je hier over ons komt zeiken, maakt je ook een zeiker, dus join the club!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 11.52 uur

 389. 387 Lars

  je zegt eigenlijk: laat de armen gewoon stikken, dan kunnen wij ons gegoede leventje tenminste voortzetten, want anders hebben we het straks allemaal minder. Dat is nou net de angst achter jouw oordeel.

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 11.56 uur

 390. @385 Orakel De verzorgingstaat is niet meer houdbaar? Waar gaat al het geld naar toe? Juist er wordt bakken en bakken over de balk gesmeten met fraude en gewoon door het bedrijfsleven, de grote bedrijven zullen hun broek altijd wel op weten te houden geloof mij maar. En daar hoort Zalm gewoon bij hoor, hoeveel politici zijn er niet die na hun politieke carriere gebakken zitten met een leuke functie bij een van hun vrindjes in een topbedrijf? Laat me niet lachen, ga me niet vertellen dat dit niet gebeurt. Het geld is er echt wel, het zit alleen bij de verkeerden.

  De manier waarop wij onze verzorgingsstaat willen vormgeven is uiteraard een grote, belangrijke kwestie dat ben ik geheel met je eens. En we ontkennen het ook niet, ook Jan niet, ook ik niet. Maar je kunt problemen nou eenmaal op meerdere manieren oplossen. Kijk naar diegenen die profiteren, en geef die echt een schop onder hun kont dat scheelt al heel wat. Want ook ik ben het met jou eens, dat er te veel mensen teren op de pot van een ander. Ik ben zelf opgevoed met: je moet werken voor je geld. Op dat punt zijn we het helemaal eens hoor. En ook op het punt, dat het niet zo mag zijn dat een aantal eerlijke mensen voor de ander krom ligt.

  Maar we moeten heel goed uitkijken en kritisch kijken wat nu gebeurt. Want zolang wij kritisch lopen te kijken naar of onze buurman wel goed genoeg is, dat wij niet een cent te veel betalen, kijken we niet kritisch naar het beleid van de regering. En ook niet naar de rijke kant van Nederland die vrolijk zijn dure villa van de belasting kan aftrekken en verder gaat met zijn rijke leventje. DAAR zit het geld, en die mensen hebben er ongetwijfeld ook hard voor gewerkt hoor maar dat is geen excuus om een andere groep die wel degelijk hard werkt en probeert de eindjes aan elkaar te knopen, krom te laten liggen.

  En tuurlijk, degenen die het niet verdienen en die op hun krent zitten terwijl anderen werken, moeten zoals dat zo mooi heet een prikkel naar werk krijgen. Maar vergeten we niet de toch ook nog hele grote groep zieken, mensen die geen baan kunnen krijgen, moeders die gewoon hun kinderen fatsoenlijk willen opvoeden, allerlei mensen die gewoon steun verdienen in plaats van een zure blik?

  En voor die mensen moet STRUCTUREEL beleid zijn, dat is solidariteit. Niet een financieel regelinkje daar, en een zorgtoeslagje hier om de pijn te verzachten maar per saldo toch er op achteruit en nog steeds aan de onderkant van de samenleving. Nee, structureel. Verzekering maken we inkomensafhankelijk. Belasting nog meer inkomensafhankelijk dan dat ie nu al is. En ja ook strenge controles om te zorgen dat wie kan werken ook gaat werken – gesteld dat er banen zijn uiteraard. Eens kijken hoe ver we komen met die vergrijzing en een verbeterde verzorgingsstaat, volgens mij een heel end.

  Reactie door Ilse — zaterdag 31 december 2005 @ 12.07 uur

 391. Beste mensen 2005 loopt ten einde zoals de nederlandse verzorgingsstaat naar het einde loopt. Zalm had het erover, alles is betrekkelijk. Deze morgen liep ik met mijn Huskey door het wijdse besneeuwde Groningse land en dacht in de stijl van Zalm wat voor invloed heeft het op de eeuwigheid. Het is steeds weer die machteloosheid die het menszijn treft maar wij moeten verder, alleen solidariteit en het vechten voor een betere samenleving geeft het doel aan.
  Het jaar 2006 staat voor de deur, sommige mensen vieren die met een fles wijn van 3euro andere met een fles Jonny Walker en er zullen ook mensen zijn die thee drinken. Hoe dan ook, een ieder naar zijn vermogen.
  Deze weblog staat vol met gevolgen en zal ongetwijfeld de meeste reacties opbrengen maar als je de strijd wilt winnen, dan is het gevecht met de oorzaak het meest belangrijkste. Daarom terugkijkend op de nederlandse geschiedenis, benut het jaar 2006 om de loopgraven klaar te maken en de strijd voor de overwinning in 2007 te verwerkelijken, ik denk dat de SP, er klaar voor is. Ik val aan, volg mij. De strijd tegen het groot kapitaal zal beginnen, voordat zij jouw nog meer de ellende in trappen. Helaas ik ben te oud en zal het aan de jongeren over moeten laten en mijn vertrouwen hebben zij.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grafrede.doc Een goed uiteinde en een strijdbaar 2006 toegewenst.

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 31 december 2005 @ 12.13 uur

 392. Beste Sabineke,

  Dank voor je reactie.

  Zalm kon als topman naar Rabobank (door hem bevestigd in Buitenhof. Had ie zeker weten stukken meer verdiend dan nu. Dit is het laatste wat ik er over zeg, want dit is vooral een symbooldiscussie.

  Vergrijzing AOW: ben ik geheel met je eens, maar hebben we niks aan. De realiteit is de huidige situatie waar we/zalm wat mee moeten.

  Het valt me op dat jouw verhaal vol staat met wat ‘men’ en ‘ze’ allemaal hadden moeten doen. Hier zit een groot verschil van mening waar we hier niet uit gaan komen: waarom zoveel van de overheid blijven verwachten als ‘ze’ het toch niet goed doen?

  Een kansrijk, verantwoordelijk en solidair 2006 gewenst! ;-)

  Reactie door Orakel — zaterdag 31 december 2005 @ 12.16 uur

 393. @390, Orakel,
  Geen dank,
  De overheid heeft, althans zo zie ik het, een taakfunnctie omschrijving: de grondwet.
  In mijn ogen houden ze zich daar steeds minder aan en schuiven af naar lagere overheden of Brussel. Ze krijgen een lichter taakfunctie en nemen wel meer salaris, zouden wij eens moeten proberen!
  Bovendien dienen ze landsbelang en dat zou dus voor iedere bureger het zelfde dienen te zijn!

  Onze democratie is ingericht zoals ze is en ik kan het dus alleen volgens regels doen, middels stemgedrag duidelijk maken dat ik ze hun werk niet goed vind doen!

  Zalm heeft zijn keuze gemaakt, ik ben er niet blij mee, moet ik dankbaar zijn? Persoonlijk ken ik hem niet en de keuzes die hij maakt zijn niet de mijne maar het baggitaliseren van problemen heeft hij wel in zijn vingers!
  En nogmaals als hij wilde kan hij vergrijzing en AOW veranderen, gezien het feit dat hij liberaal is, laat hij het liever aan de markt over en op een manier die over de rug van veel zwakkeren gaat, dat verwijt ik hem, het staat in de grondwet dat dit een zorg voor overheid is, dus afschuiven is niet juist!!

  Als ze een keer doen wat ze beloven en de administratie verminderen, zou al een groot financieel voordeel te behalen zijn maar nee ze vermeerder het keer op keer.

  Ik ben erg voor dat men verantwoordelijkheden legt waar ze dienen te zijn, dus zorg bij zorgbeoefenaars(ben zelf verpleegkundige en ze pakken steeds meer van mijn beroep weg, zorgen voor!)en scholen etc.
  Al die regels zijn vaak misplaatst machtvertoon en afhankelijk maken van , dat hoeft niet zo te zijn!

  Al die praatjes over eigen verantwoordelijkheid geven een verharding waar die er niet zou moeten zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 12.39 uur

 394. @391 h.hiensch

  Ik heb je stuk gelezen.
  Herken er veel in.
  Mijn oudste zwager was ook vakbondsbestuurder bij het FNV, inmiddels ook al een aantal jaren met pensioen.
  Geeft soms nog wel eens cursussen aan de jonkies en is aanwezig bij speciale bijéénkomsten.
  Maar ook hij is aardig gefrustreerd geworden door de vele veranderingen, die er gaande zijn en geweest zijn.
  Zijn uitspraken zijn ongeveer de jouwe.

  Vind dat je gelijk hebt en we ten strijde moeten gaan voor een betere toekomst, samen met de SP.

  Ook voor jou een goed 2006 gewenst,
  Anja

  Reactie door Anja — zaterdag 31 december 2005 @ 12.47 uur

 395. beste mensen, lees eerst het hele interview voordat u een reactie geeft op slechts die vijf woorden die uit het hele interview uitgelicht worden.

  Reactie door remco — zaterdag 31 december 2005 @ 14.11 uur

 396. Ik ben arm in Nederland. De algemene bijstandswet is verlaagd naar 1060 euro in de maand. Ik zit daar met mijn gezin nog onder. Door allerlei wetten en regels is het niet voor iedereen weggelegd die 1060 ook werkelijk te ontvangen….Velen zijn hier niet van op de hoogte.

  De bijzondere bijstand, waar Zalm meer geld naar toe sluist, wordt verstrekt in de vorm van een lening. Niet als gift. Met andere woorden: Zalm verdient er aan als armen naar de bijzondere bijstand gaan om dáár hun geld voor de nieuwe koelkast vandaan te halen.

  Ik moet geld bij elkaar peuteren om tampons of wc papier te kopen. Ik doe moeite om aan wasmiddel te komen. Als hier een lampje stuk gaat, kan ik geen nieuwe kopen. Ik heb twee fietsen: als er één gestolen wordt, kan ik niet eens een tiendehandse kopen. Wij lopen dus veel….Een auto zit er natuurlijk helemaal niet in. Wij eten erg vaak soep. Heel erg vaak. Ik kan geen nieuwe kleding kopen: ik heb één broek voor binnenshuis en eentje (een nette) voor buitenshuis. Idem voor mijn kind. Strijken doe ik niet meer: om op de energierekening te besparen. De verwarming gaat vanaf dit jaar alleen aan als het vriest. Reden? Ik kan het niet betalen. Vakantie? Laat me niet lachen.

  Ik doe er alles aan om een nieuw leven op te bouwen. Helaas is dat onder het juk van de euro ernstig onmogelijk gemaakt. Ik kan niet zomaar gaan werken: er is veel werk dat ik lichamelijk niet kan doen. De laatste veertien dagen die ik gewerkt heb, hebben mij voor twee jaar ziek gemaakt. Wegens allergische reacties en dergelijke. Ik had even een klein bedrijfje omdat ik dit wist. Door de euro werd het leven echter zo duur dat mijn klandizie wegviel.

  Ik ben altijd een spaarder geweest. Heb altijd zuinig gedaan. Maar op dit moment is het gewoon zó erg dat ik er misselijk van wordt: gewoon van léven onder dit kabinet, in dit Europa.
  Wat ik heel erg vind is ook, dat mensen in de oostbloklanden die nu bij Europa worden getrokken, denken dat ze betere arbeidsomstandigheden tegemoet gaan en beter loon. Niets is minder waar: de ‘rijkere’ landen in Europa, waarvan Nederland er één is, sturen gewoon hun fabrieken naar deze goedkopere loonlanden. Gevolg? Hier meer armoede, en dáár blijvende armoede. Niemand van het gewone volk wordt er beter van. Ben benieuwd waar we over tien jaar zijn. Als Nederland.

  Maar dat armoede niet bestaat, is een fictief verhaaltje, om mensen in slaap te sussen.

  Reactie door VRooijakkers — zaterdag 31 december 2005 @ 14.17 uur

 397. @395 Remco,

  Wil je even toelichten over welk stuk je het hebt? Zou wel zo duidelijk zijn.

  Mocht je dat van h.hiensch bedoelen, spaar je dan de moeite, dat heb ik helemaal gelezen en zèlfs begrepen.

  Reactie door Anja — zaterdag 31 december 2005 @ 16.33 uur

 398. Beste mensen,

  Iedereen weet waar het “fout” zit en klaagt…
  Maar wat heeft u gedaan om het te veranderen?
  Democratie=het volk regeert… maar ook verdeel en heers.

  Het vraagt wat inspanning maar ga in godsnaam stemmen en ga bij uzelf te rade op welke partij opdat u beter verdient…

  Als ik dan lees ik ga niet stemmen enz. dan denk ik ook niet klagen.

  Reactie door Harm — zaterdag 31 december 2005 @ 19.49 uur

 399. Zo, is het Harm!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 19.59 uur

 400. Maar goed, willen we nu alle minima een beetje extra geven door de vaak zinloze ontwikkelingshulp op te schorten?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zondag 1 januari 2006 @ 14.40 uur

 401. @400
  Ik ben ook pertinent tegen het geven van ontwikkelingshulp, maar ik weet niet of het bedrijfsleven het er wel mee eens is of we dit stoppen.
  Meestal staat het de landen waar het aan gegeven word niet vrij om het te gebruiken naar goeddunken maar word het geinvesteerd om projecten te starten die weer gunstig zijn voor het bedrijfsleven hier.
  Neem eens het beroemde voorbeeld van de pinda teelt

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zondag 1 januari 2006 @ 15.48 uur

 402. Zalm heeft geen verstand van de gewone mensen, hij leeft in ‘n totaal andere wereld en het zal hem ‘n zorg zijn hoe het met de meeste mensen gaat.Het liberalisme waar hij voor staat, is vrijheid van uitbuiting en de winsten opjagen, zodat de winsten voor de multinationale ondernemingen nog groter worden. In tal van landen neemt de armoede toe ondanks de rijkdom. Het wild kapitalisme is ‘n nachtmerrie geworden voor de meeste mensen in talrijke landen.De politiek in de USA is het grote voorbeeld voor deze landen.

  Reactie door Ben Tarici — zondag 1 januari 2006 @ 16.46 uur

 403. @ 402

  “Het wild kapitalisme is ‘n nachtmerrie geworden voor de meeste mensen in talrijke landen”

  Ik schat in dat je ´de meeste mensen´ beter kunt vervangen door ´een kleine groep mensen´.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zondag 1 januari 2006 @ 16.49 uur

 404. Mag een “alsmaar groter wordende groep mensen” ook?

  Groetjes Enrico,
  je bent de kwaadste niet..

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 1 januari 2006 @ 17.17 uur

 405. Ontwikkelingshulp:

  Wie één mens redt, red de wereld.

  Als het niet dáár terecht komt waarvoor het in beginsel was bedoeld, dan ligt dit niet aan de slachtoffers, maar aan de hebzucht van organisaties c.q. individuen binnen het traject.
  Deze misstand dient met alle voorrang uitgebannen te worden.
  Echter zoals gezegd: Wie één mens redt, red de wereld.
  De misstand hierboven omschreven mag m.i. nimmer aanleiding zijn voor defaitisme

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 1 januari 2006 @ 17.48 uur

 406. Hoeveel mensen zouden er in Nederland bij een groep/partij en/of willen horen, de zgn would be-mensen?

  Meeloper, erbij horen (terwijl je weet er nu en nooit niet bij te horen) dat is pas armoedig…

  Ga stemmen en stem op inhoud…

  Reactie door Student — zondag 1 januari 2006 @ 18.08 uur

 407. De SP en tweedeling; het blijft een innig huwelijk tussen die beiden. Het bekt ook zo lekker: meneer de voorzitter in ons land ontstaat een tweedeling tussen ‘arm en rijk’…

  Aan de onderkant worden ‘de armen’ steeds armer terwijl aan de bovenkant ‘de rijken’ steeds rijker worden.

  Meneer de voorzitter, de SP vindt dit een ongewenste ontwikkeling en houdt er het huidige kabinet voor verantwoordelijk.

  Meneer de voorzitter de SP heeft geen boodschap aan internationale ontwikkelingen. Wij bekijken zaken liever vanuit een ‘socialistische’ kokervisie en verzetten ons tegen de liberalisering en marktwerking in de economie.

  Want wat heeft het ons opgeleverd? Meneer de voorzitter, het huidige kabinet Balkenende stevent af op Amerikaanse toestanden. Wij van de SP voorzien dat in ons land meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens belanden.

  Ja, ja en diezelfde ‘mensen’ zullen massaal onverzekerd raken, omdat ze domweg niet meer kunnen rondkomen van de schamele uitkering die wij hun elke maand verstrekken.

  Meneer de voorzitter, en wat doet dit kabinet? Juist ja, het bezuinigt nog meer op voorzieningen waar de armlastige burger op is aangewezen. Wij van de SP vinden dat dit niet moet mogen. Erger nog meneer de voorzitter, wij vinden het ronduit een schande dat dit kabinet de ‘rijken’ ontziet en bevoordeeld, terwijl het de armen laat boeten.

  Wij van de SP geloven in eerlijke verdeling; wij zijn tegen marktwerking in zorg en sociale zekerheid. Want wij van de SP zien dat dit beleid onmenselijk is en veel mensen in wanhoop stort.

  Meneer de voorzitter, dit kabinet heeft geen oog voor de schrijnende gevallen die ik als roerganger van de SP dagelijks ontmoet en spreek.

  Ik weet dus wat er onder ‘de mensen’ leeft. Meneer de voorzitter ‘de mensen’ vertellen mij dat ze genoeg hebben van dit kabinet. ‘De mensen’ vertellen mij, vaak met tranen in hun ogen, dat ze moedeloos zijn en het allemaal nog maar amper aan kunnen.

  Meneer de voorzitter, wij van de SP hebben wel oog voor de noden onder ‘de mensen’. Wij zien wel de kloof tussen ‘arm en rijk’. Traditiegetrouw wijzen wij van de SP alle vele jaren op de tweedeling tussen ‘arm en rijk’, tussen ‘gezond en ziek’, tussen sterk en zwak’ maar wij worden door dit en vorige kabinetten niet of nauwelijks gehoord.

  Meneer de voorzitter, ik kijk nu naar mijn oppositiegenoot, Wouter Bos, en houdt deze regering voor dat we aan iets anders toe zijn. Wij ‘geloven’ in een rechtvaardigere verdeling van de koek. Wij ‘geloven’ dat een links kabinet het antwoord is op de “onttakeling” van onze samenleving.

  Wij van de SP ‘geloven’ in een samenwerking met de PvdA en Groen Links. Wij ‘geloven’ dat een links progressief kabinet de bakens van onrecht en veraming kan verzetten.

  Meneer de voorzitter, wij zijn zo ‘overtuigd’ van onze missie, dat wij stad en land afstruinen om mensen warm te maken voor ons te stemmen. Wij beloven al die mensen dat ze het beter zullen krijgen als wij aan ‘de macht’ komen.

  Wij maken wel korte metten met de elite. Wij zullen wel de winsten afromen en deze herverdelen onder ‘de mensen’ die het echt nodig hebben. Wij maken geen knieval voor de ondernemersgeest, maar wij staan pal voor de noden en behoeften aan de onderkant van de samenleving.

  Meneer de voorzitter, onze missie is de tweedeling te stoppen, de kloof tussen ‘arm en rijk’ te dichten en mensen weer hoop te bieden op een betere toekomst.

  Meneer de voorzitter, dit kabinet faalt op alle fronten. De gevolgen van het kabinetsbeleid worden vooral in de groep van zwakkeren en zorgbehoeftigen gevoeld. Wij van de SP zien het als onze morele plicht voor deze groep op te komen. Wij hebben als politieke partij het hart wel op de juiste plaats.

  En daarom meneer de voorzitter spreken wij ons wantrouwen uit en verzoeken de kamer dit kabinet naar huis te sturen. Wij van de SP delen de opvattting van de PvdA dat de mensen genoeg hebben van dit kabinet. Een grote meerderheid van de bevolking zegt geen vertrouwen meer te hebben in het beleid wat door dit kabinet wordt uitgevoerd. Wij dringen aan op vervroegde verkiezingen om te voorkomen dat onze samenleving nog verder achterop raakt.

  Tot slot, wij van de SP zullen niet eerder rusten met het zaaien van tweespalt, totdat dit ‘onchristelijk’ kabinet is opgedoekt. Wij prijzen de dag dat het doek voor deze baantjesjagers is gevallen, en wij van de SP de jacht kunnen openen op de posities die vrij zullen vallen.

  Wij van de SP zeggen niet dat we het beter zullen doen, maar wij beloven de mensen dat we eerlijker en rechtvaardiger zijn. Want meneer de voorzitter als ons land ergens behoefte aan heeft dan is het aan warmte, medemenselijkheid, zorgzaamheid en vertrouwen.

  Wij van de SP staan garant voor deze deugden. Wij van de SP geloven in onze missie en we vragen de burger ons het vertrouwen te schenken, dat ons in staat stelt deze wereld te verbeteren.

  Reactie door duclai — zondag 1 januari 2006 @ 18.53 uur

 408. Duclai,

  Waar heb jij behoefte aan… (tweede alinea van onderen)

  Wat is er beter je medelander, die niet kan bijdragen of slechts een beetje aan Nederland BV, mee te nemen in de vaart der volkeren.

  Maar mekkeren zonder visie zoals jij dat doet zet geen zoden aan de dijk.

  Het is een normale marktwerking. Hoe meer vraag naar een socialer Nederland hoe sneller ‘t er komt…

  Reactie door Student — zondag 1 januari 2006 @ 19.47 uur

 409. Duclia,

  Je suggereert toch niet dat je bij de elite hoort.

  Aan taalgebruik/fouten en zinsopbouw eerder een fabrieksarbeider en daar is niets mis mee hoor alleen kom er wel gewoon voor uit.

  Reactie door Spekkie — zondag 1 januari 2006 @ 20.01 uur

 410. Zalm weerspiegelt met zijn reactie de kapitalistische logica. Iedereen wordt afgerekend op zijn produktiviteit. Wie “economisch niets oplevert” of arbeid verricht waar makkelijk vervangers voor gevonden kunnen worden is het niet waard om aandacht aan te schenken.
  Met de dodelijke kapitalistische logica wordt de proteststem van mensen die zich sociaal en economisch onder aan de maatschappij bevinden afgedaan als ongewenst en onbelangrijk. Om het risico te vermijden zich impopulair te maken met een direktere reactie die meer overeenkomt met de ware denkbeelden van Zalm komt hij aan met een wat diplomatiekere verwoording van zijn gebrek aan empathie.
  Het is nog een kwestie van tijd of we krijgen hier Amerikaanse toestanden en worden opmerkingen zoals: “Armen zijn nutteloze en overbodige eters” van Henry Kissinger zonder schroom verkondigd.
  Vooral de rechtse partijen die tegen de VS opkijken als een klein jongetje tegen zijn grote broer zullen steeds meer politiek die kant opvaren.
  Voor het zover is en de publieke opinie nog niet klaar is voor dergelijke “meningen”, verschuilen zij zich nog even achter “meningen”, die zijn doorspekt met begrippen als “streng doch humaan” of “verantwoord en sociaal”.
  Het klimaat wordt in ieder geval harder en ziet alles er naar uit dat taboe’s doorbroken zullen worden in de nabije toekomst.

  Reactie door Joop — zondag 1 januari 2006 @ 20.41 uur

 411. Tja, Joop, dat mensen vrijwillig en zonder loon heel veel voor de maatschappij doen wordt voor het gemak maar even vergeten,evenzo het creeren van een klimaat waardoor er meer banen komen.

  Het enige wat men kan bedenken zijn nutteloze zorgstelsels en meer regels met de bijbehorende administratie.

  Die eigen verantwoordelijkheid is een heerlijke kreet waardoor niemand meer zich verantwoordelijk voelt voor het geheel.

  Griezelig en naar in mijn ogen!
  Het voelt af en toe als de verhalen die mijn ouders vertelde over voor het uitbreken van WO 2.
  Maar wie weet keert het tij tijdig, ik hoop het van ganserharte.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 1 januari 2006 @ 21.54 uur

 412. @ 411

  Ik sprak vanavond met mijn tante, die volgend jaar met pensioen gaat.

  Ze heeft nogal veel geld en hoefde eigenlijk allang niet meer te werken.

  Ik vroeg haar wat ze volgend jaar gaat doen. Ze zei: heel veel vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis.

  Ze is overtuigd liberaal en stemt VVD.

  Ook ´goed doen´ is geen exclusief recht van de linkerzijde van het politieke spectrum.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zondag 1 januari 2006 @ 22.28 uur

 413. @412, Enrico,
  Volgens mij heb ik geen enkel politiek spectrum genoemd in mijn stukje.

  Waar lees je dat uit??

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 1 januari 2006 @ 23.16 uur

 414. @ 413

  Sabineke,

  Het was niet offensief bedoeld! Het was meer een algemene opmerking, omdat je toevallig het onderwerp aansneed.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — zondag 1 januari 2006 @ 23.30 uur

 415. @414,Enrico, sorry dan dat ik het anders opvatte.
  Ik weet dat vrijwilligers van alle gezinte zijn, eigenlijk vind ik dat de vrijwilligers klussen in banen horen te zitten en dat vrijwilligers echt extra zijn.
  Dat ik tig jaar geleden mijn opleiding tot verpleegkundige deed was dat ook zo, kon je nog haren wassen en krullers zetten, ik heb er zelfs nog les in gehad.
  Het was toen keihard werken maar wel een stuk leuker, zoveel tijd er nu in administratie gaat zitten en overleggen, brrrr.
  Ben na het overlijden van onze Moes(was echt een walgelijke vertoning) gestopt, ben per ongeluk in peuter werk terecht gekomen en daar begint die ellende ook al met observatie raporten en testjes, vreselijk, kindjes kunnen bijna geen kind meer zijn.

  Sorry voor dit relaas maar het gaat me echt aan mijn hart die verhardende maatschappij, kan niet goed zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 0.49 uur

 416. Spekkie

  Ik suggereer niets. Het volstaat reeds dat Jan Marijnissen er voor uit komt.

  Reactie door duclai — maandag 2 januari 2006 @ 5.23 uur

 417. @412

  Net zo min is veel geld en niet meer te hoeven werken voorbehouden aan Liberaal en VVD!

  Zit tussen d’r oren…

  Reactie door Spekkie — maandag 2 januari 2006 @ 8.08 uur

 418. @412

  Waar zit de overtuiging…
  Omdat ze veel geld heeft en niet meer hoeft te werken?
  Kul! Is misschien overgenomen van overgrootvader-grootvader enz.
  Vraag het haar op de vrouw af of ze achter de uitspraak van Zalm staat en je zult het horen…

  Reactie door Spekkie — maandag 2 januari 2006 @ 8.53 uur

 419. @ 415

  Sabineke,

  Ik geef je helemaal gelijk; het wordt een overgereguleerde maatschappij. In de zorg zijn nu ongeveer net zoveel managers als verpleegkundigen aan het werk.

  Ik hoor veel anekdotes vanuit het plaatselijke ziekenhuis, daar staat je verstand bij stil. Wat dacht je van deze:

  Een lamp moet worden vervangen door iemand van de technische dienst, met gereedschapkist en al, nadat er een drievoudige werkbon is ingediend. Duurt twee dagen. Ondertussen heeft de familie van de zieke de lamp allang vervangen door er eentje van thuis mee te brengen tijdens het bezoekuur. Nu de man van de technische dienst er toch is, vraagt iemand of hij een schroefje in de douche kan aandraaien, omdat de kraan lekt. “Sorry, maar dat staat niet op mijn bon”, zegt hij en beent weer weg.

  Penny wise, pound foolish. Alles in de zorg wordt “geoutsourced” (of in de provincie “uitbesteed”), zodat in ieder geval alle “service levels” worden gehaald, via een hogere “efficiency”, omdat het zelf doen nu eenmaal niet tot de “core business” van het ziekenhuis hoort.

  Daarom betaalt elke bezoeker zich blauw om een uurtje op de parkeerplaats te staan, kun je een TV op je kamer huren voor de prijs waarvoor je ´m bij de Makro kunt kopen en is elk willekeurig mobiel abonnement goedkoper dan bellen via de ziekenhuiscentrale.

  Groeten,

  Reactie door Enrico — maandag 2 januari 2006 @ 11.55 uur

 420. @119, Enrico,

  Het heeft met angst te maken, volgens mij, controle is verworden tot doel i.p.v.instrument.

  Stel de technieker heeft wel schroeven bij zich maar zijn het wel de goede? en stel dat het fout gaat en kortsluiting ontstaat, dan kan hij verantwoordelijk worden gesteld en anders ziekenhuis zelf, het wordt dus belangrijk dat hij toestemming heeft om en dat ziekenhuis bewijs heeft over!
  En zo draait de molen door en niet naar tevredenheid en iedereen ziet het gebeuren maar doet niets, behalve verkeerd stemmen of erger dan maar niet stemmen, immers het heeft geen zin, als er al iets verandert, vooral door hen die het minder regels prediken, komen er meer regels voor terug!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 12.52 uur

 421. @ 419

  Sabineke,

  Ik weet de oplossing ook niet, hoor. En volgens mij maakt het geen klap uit op wie je stemt in dit soort discussies.

  De mensheid wil het wiel steeds maar ronder maken. Wie stopt ons en met welke argumenten?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — maandag 2 januari 2006 @ 13.43 uur

 422. Ken het systeem in Nederland en veranderingen zullen mogelijk zijn.

  Regels (wetsvoorstellen en wetten) worden indirect door ´t volk gemaakt.

  Welk instrument heeft ´t volk denkt u om de regels zo te maken dat u er baat bij heeft… Juist ja, de volksvertegenwoordiging.

  Reactie door Student — maandag 2 januari 2006 @ 14.04 uur

 423. Zalm is zo iemand als een derde rangs ondernemer.Die denkt dat hij het beter weet wat zich onder de bevolking afspeelt.In het bedrijfs leven is deze miskleun niet aan de bak gekomen,in de politiek wel.Zie nou die euro een grote flop.Zorgstelsel dat wordt er net zo een, die ministers zijn met hun arrogante blikken geen knip voor de neus waard.

  Reactie door hans — maandag 2 januari 2006 @ 14.07 uur

 424. Kernbegrippen in het Ned. recht:
  goede trouw, redelijkheid/billijkheid, maatschappelijk zorgvuldigheid.

  Apostel Paulus:
  …ieder lette niet slechts op zijn eigen belang, maar ieder lette ook op dat van anderen.

  Genesis 4:9:
  Van mensen mag tot op zekere hoogte worden gevraagd hun broeders, en zusters, hoeder te zijn.

  Reactie door Bromsnor — maandag 2 januari 2006 @ 15.39 uur

 425. ‘De mensen’ worden weer optimistischer, zien het zonnetje weer schijnen. Ook zien ze weer meer een toekomst gloren. ‘De mensen’ zijn het zat steeds weer door de oppositiepartijen in de put te worden gepraat. ‘De mensen’ hebben er genoeg van als aanhangsel voor politieke doeleinden te moeten fungeren. ‘De mensen’ gaan steeds meer ontdekken dat ze voor het lapje worden gehouden door het neo-communistische troika Bos, Marijnissen en Halsema.

  ‘De mensen’ beseffen dat dit olijke trio hun ‘noden’ misbruiken om er een politiek machtsspelletje mee te spelen. ‘De mensen’ willen steeds meer eerlijkheid en hebben de buik meer dan vol van de oppositionele droefenis.

  ‘De mensen’ zijn de betutteling van Links meer dan zat en merken dat het allemaal lood om oud ijzer is; of je nu door de hond of de kat wordt gebeten…

  ‘De mensen’ raken uitgekeken op de oppositionele lamentaties. ‘De mensen’ willen meer vreugde en blijdschap en ergeren zich steeds meer aan het negatieve gemarchandeer van het ‘olijke’ linkse drietal.

  ‘De mensen’ willen nu dus wel eens daden, want mooie beloften maken kunnen ze zelf ook wel. Hoezo links alternatief? ‘De mensen’ willen niet langer het strijdtoneel zijn waarop de oppositie haar regeringskansen uitmeet.

  Genoeg is genoeg, zeggen ‘de mensen’, we geloven het zo langzamerhand wel met die dollemanspraatjes. ‘De mensen’ voelen zich door de SP en linkse zusterpartijen overvoerd. ‘De mensen ‘ hebben er geen behoefte meer aan elke dag door Links voorgeschreven te krijgen hoe ‘slecht’ het met ze gaat. ‘De mensen’ willen ontwaken uit de politieke nachtmerrie waar Links hen steeds weer in onderdompelt. ‘De mensen’ willen weer leven, en hun bestaan niet langer laten verzieken door de negatieve praatjes van linkse praatjesmakers.

  2006 een nieuw jaar! ‘De mensen’ willen nu wel eens een ander geluid horen dan de ratelende knalletjes van ‘ziek’ links. ‘De mensen’ zitten weer vol goede hoop en dat willen ze door het slinkse dramatoneel niet wederom laten verpesten.

  Want zogauw de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn, zal de ware aard van Links voor de dag komen. Het waren zachte heelmeesters met achterlating van stinkende wonden…

  Reactie door duclai — maandag 2 januari 2006 @ 17.36 uur

 426. @duclai

  “de mensen”… ???

  Spreek voor uzelf…of durft u niet of bent u bang voor uw ware aard?

  Spaeter…

  Reactie door Spekkie — maandag 2 januari 2006 @ 18.10 uur

 427. @duclai

  Een reactionair om maar een term te noemen en een koketterende coccus zonder zich inhoudelijk (nadrukkelijk met inhoud!) in de discussie te roeren.

  Haha…

  Reactie door Bromsnor — maandag 2 januari 2006 @ 18.46 uur

 428. @ 425

  Goede tekst, Duclai. Mijn complimenten. Als het niet goed gaat, mag het worden gezegd, maar het is onmiskenbaar dat de algemene stemming positiever wordt. Zou dit kabinet dan toch wat goeds hebben gedaan?

  Groeten,

  Reactie door Enrico — maandag 2 januari 2006 @ 20.14 uur

 429. Hij neemt een oordeel in zijn mond als straathonden een kluif.

  Winston Churchill

  Reactie door Student — maandag 2 januari 2006 @ 20.27 uur

 430. Leest gij burgers, Duclai als interviewer en razende reporter in Wassenaar.

  De mensen’ worden weer optimistischer, zien het zonnetje weer schijnen. Ook zien ze weer meer een toekomst gloren. ‘De mensen’ zijn het zat steeds weer door de oppositiepartijen in de put te worden gepraat.

  Verdeurie ze willen aan de HRA komen het rapaille

  ‘De mensen’ hebben er genoeg van als aanhangsel voor politieke doeleinden te moeten fungeren.

  Ze hoeven mij niet te vertellen welke kleur ik mijn stallen schilder. (blauw)

  ‘De mensen’ gaan steeds meer ontdekken dat ze voor het lapje worden gehouden door het neo-communistische troika Bos, Marijnissen en Halsema.

  Haha ja die Halsema dat vond ik wel een lekker wijf, maar sinds ze korte haren heeft, en met Bos kon ik het prima vinden bij Shell, maar die zit bij de verkeerde club nu, en ik heb altijd gedacht dat Marijnissen groenteboer was, blijkt ie worstenmaker te zijn….jaja de intrigant.

  ‘De mensen’ beseffen dat dit olijke trio hun ‘noden’ misbruiken om er een politiek machtsspelletje mee te spelen. ‘De mensen’ willen steeds meer eerlijkheid en hebben de buik meer dan vol van de oppositionele droefenis.

  Het is toch niet voor te stellen, al die kostelijke zalm naar die plebejers in de voedselbank

  ‘De mensen’ zijn de betutteling van Links meer dan zat en merken dat het allemaal lood om oud ijzer is; of je nu door de hond of de kat wordt gebeten…

  Nou mijn Polo paarden kunnen ook aardig bijten heur , maar dat heb ik er wel voor over, iedereen moet zijn steentje bijdragen.

  ‘De mensen’ raken uitgekeken op de oppositionele lamentaties. ‘De mensen’ willen meer vreugde en blijdschap en ergeren zich steeds meer aan het negatieve gemarchandeer van het ‘olijke’ linkse drietal.

  Klopt we lachen heel wat af op de rotary.

  ‘De mensen’ willen nu dus wel eens daden, want mooie beloften maken kunnen ze zelf ook wel. Hoezo links alternatief? ‘De mensen’ willen niet langer het strijdtoneel zijn waarop de oppositie haar regeringskansen uitmeet.

  We hebben daarom hier de oppositie maar verboden, dat zal ze leren de rooie rakkers.

  Genoeg is genoeg, zeggen ‘de mensen’, we geloven het zo langzamerhand wel met die dollemanspraatjes. ‘De mensen’ voelen zich door de SP en linkse zusterpartijen overvoerd. ‘De mensen ‘ hebben er geen behoefte meer aan elke dag door Links voorgeschreven te krijgen hoe ’slecht’ het met ze gaat. ‘De mensen’ willen ontwaken uit de politieke nachtmerrie waar Links hen steeds weer in onderdompelt. ‘De mensen’ willen weer leven, en hun bestaan niet langer laten verzieken door de negatieve praatjes van linkse praatjesmakers.

  Nee dat doen we niet meer, we luisteren alleen nog maar naar beursberichten, en als die zakt is het de schuld van links.

  2006 een nieuw jaar! ‘De mensen’ willen nu wel eens een ander geluid horen dan de ratelende knalletjes van ‘ziek’ links. ‘De mensen’ zitten weer vol goede hoop en dat willen ze door het slinkse dramatoneel niet wederom laten verpesten.

  De ratelende knalletjes uit de uitlaat van mijn Hummer zijn veel melodieuzer.

  Want zogauw de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn, zal de ware aard van Links voor de dag komen. Het waren zachte heelmeesters met achterlating van stinkende wonden…

  Hmm ja gelukkig gaan nu alleen de wonden stinken van de mensen die geen ziekte kosten verzekering kunnen betalen
  Geweldig kun je plebs op afstand ruiken.

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 21.29 uur

 431. @eric

  De deelneming der meeste mensen bestaat uit een mengsel van nieuwsgierigheid en gewichtig doen.

  Reactie door Pipo de clown — maandag 2 januari 2006 @ 21.37 uur

 432. Wanneer ik in ERIC grote dankbaarheid waarneem, ben ik er zeker van, dat hij even vrijgevig zou zijn, als hij rijk was (echt niet…)

  succes met je strijd!

  Reactie door De nieuwe elite — maandag 2 januari 2006 @ 21.41 uur

 433. @431
  sapperdeflap

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 21.41 uur

 434. rijkdom is als zeewater, je krijgt er steeds meer dorst van, fijn dat we trouwens weer een nieuwe elite hebben.
  Bolkje voorop ?

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 21.44 uur

 435. Een berichtje voor ERIC (de laatste)

  Een censuur die de middelmatigheid zou verbannen is ondenkbaar.
  Iedereen heeft het onvervreemdbaar recht zich uit te drukken, ook de idioot.

  Het gaat niet om de kwantiteit (tekst)

  Succes

  Reactie door De nieuwe elite — maandag 2 januari 2006 @ 21.54 uur

 436. Oke ERIC nog eentje dan voor het slapen gaan…

  Er zijn ergere vormen van armoede dan geldgebrek.

  Aaaaah die ERIC toch!

  Reactie door De nieuwe elite — maandag 2 januari 2006 @ 22.24 uur

 437. Jawel geestelijke armoede,
  en daar weet de elite alles van.

  Wow de Elite gaat slapen wat moet er nu van ons landje worden.

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 22.38 uur

 438. @435
  Daarom mag DUCLAI hier plaatsen.

  Krijg ik niet nog een laatste van je ELITE,
  nog eentje dan …

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 22.42 uur

 439. @436
  Er zijn ergere vormen van armoede dan geldgebrek.

  zei de ELITE tegen de dakloze, en reed weg in zijn Hummer

  oeps

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 22.47 uur

 440. @436, voor eenieder, dit is de nieuwe tactiek van de voorbij fok leden, tevens gaan ze zich bedienen van veel nieuwe nicks, om alles geplaatst te krijgen.

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 22.51 uur

 441. De toegift…

  Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden, maar ach, wat valt dit afscheid mij zwaar.

  Gegroet

  Reactie door De nieuwe elite — maandag 2 januari 2006 @ 22.57 uur

 442. @441
  Een polemiek met lieden zoals u is geen strijd maar slecht een achterhoede gevecht.
  Een schermutseling met de resten van een verslagen groepje wat nog steeds in de waan verkeert dat ze ELITAIR zijn.
  Rust zult ge niet kennen voordat de waarheid in uw hart geopenbaard word.

  veel wijsheid toegewenst, en val niet om van arrogantie

  Reactie door Eric — maandag 2 januari 2006 @ 23.08 uur

 443. Ik kwam, zag en overwon.

  Julius Caesar

  Reactie door The Judge — maandag 2 januari 2006 @ 23.27 uur

 444. Wauw, welk een inteligentie wordt hier ten toon gespreid!

  Eric, je had vast trek in een snack op de late avond!

  Ongezond om nog te eten voor het slapen gaan!

  Dit zouden voerders ook dienen te weten!

  Trusten!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 23.53 uur

 445. Het zooitje wat zich de nieuwe elite noemt heeft met veel machtsvertoon de politieke tribune betreedt een paar jaar geleden. Het is extreem-rechts in een anarchistisch jasje. Het haalt steevast haar stokpaardje “vrijheid” te voorschijn en al haar
  website’s meten zich namen zoals “meer vrijheid”, “liberty”, “kies voor vrijheid” en dergelijke. Dat het de vrijheid van een klein groepje om over de geest en lichaam massa te mogen beschikken en ongestraft de massa uit te buiten wordt er maar niet bij gezegd.
  Zij streven naar vrijhandelszones die een paradijs zijn voor de ondernemer en een hel voor de arbeider, die overgeleverd is aan de genade van werkgevers zonder bescherming van de overheid en vakbonden. Op sommige plaatsen in de wereld is het hun aardig gelukt en zijn wetten ter bescherming van arbeiders afgeschaft, vakbonden vogelvrij verklaard, de lonen gedaalt, de arbeidsomstandigheden miserabel.
  Terwijl links zich onbegrijpelijk schuldig voelde voor de éénmansactie van Volkert en emotioneel uit evenwicht was gebracht heeft libertarisch Nederland met ongehoorde brutaliteit gebruik gemaakt van deze situatie. In feite was het eigenlijk een verhevigde voorzetting van de aanval op links.
  De dood van haar führer kwam haar zeer goed uit en kon zij nu haar tegenstanders buiten het debat plaatsen door te verwijzen dat haar führer “door links het zwijgen is gebracht” en werd de stem van links als “demagogie” en “demonisering” afgedaan.
  Uitgerust met een verzameling nicks struinen zij af op linkse weblogs en fora af om links eraan te herinneren dat het gedaan is met hun macht (alsof links ooit macht heeft gehad) en de nieuwe elite van rechtse opiniemakers (lees libertarische) de oude garde van hun plaats zullen verstoten.
  Een heldere visie hebben zij uiteraard niet. Zij bedienen zich van Amerikaanse methoden (hoe kan het anders, want het is uit de states overgewaaide ideologie) zoals schreeuwen, belasteren en beledigen van tegenstanders in de hoop dat er wat modder blijft hangen. Hun retoriek is suggestief, zoals ook bij de brallers op dit log goed te merken is.
  Gelijk hun libertarische meester suggureren zij er keer op keer hier op dit log dat de SP een stalinistische, maoistische, communistische en nationaal-socialistische partij is. De suggestie luid dan ook:”let niet op de woorden van deze partij en haar achterban, want net als in de communistische staten van weleer zijn de woorden hier niet wat ze lijken.”
  Om hun doelen te bereiken worden de grenzen van het betamelijke geregeld overschreden.

  Reactie door Joop — dinsdag 3 januari 2006 @ 0.16 uur

 446. Voor de libertariërs bestaat de wereld uit maar twee dingen: de menselijke geest en haar bezit. Alles wat er bestaat moet geprivatiseerd worden, van iemand zijn en gebruikt worden. In de opinie van de libertarische sekte mag men zelfs de vrijheid hebben zijn lichaam te verhuren en organen te verkopen. Het is natuurlijk de vrijheid van de arme om zich te prostitueren of zijn organen aan de rijke te verkopen. Voor hem staat vast dat de arme volgens zijn wil heeft gehandelt en geen dwang was. Daarbij gaan zij voorbij aan de economische dwang van de arme doordat hij door de rijke tot de bedelstaf is gebracht.
  Ze pleiten voor open grenzen zodat werknemers vrij kunnen reizen om overal volledig benut en uitgebuit te worden. Pleiten voor het discrimineren van werknemers op kleur, leeftijd en
  sekse. Maar daar staat volgens hun tegenover dat werknemers ook de vrijheid hebben om overal te kunnen werken. En daarbij gaan zij voorbij aan het feit dat keuzevrijheid in het kapitalisme gekoppeld is aan bezit: hoe armer, hoe minder vrijheid.
  De libertariërs gaan ervan uit dat alle mensen evenveel lichamelijke, sociale en geestelijke vermogens hebben. Dat iedereen voor zichzelf op kan komen. Wie dat niet kan heeft pech.
  De libertariërs geven ons een beeld van hoe de toekomst zou kunnen zijn als het kapitaal het volledig voor het zeggen krijgt.

  Reactie door Joop — dinsdag 3 januari 2006 @ 0.43 uur

 447. Ja, Joop ze predikken vrijheid maar wij mogen niets zeggen, vreemde jongens die Romeinen, ik tuin er niet in want ook ik heb mijn vrijheid!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 2.07 uur

 448. De mensen geloven graag wat ze zouden willen (dat zo was).

  Reactie door Goofy — dinsdag 3 januari 2006 @ 9.17 uur

 449. Ik heb nog nooit zo’n rare uitleg van het libertarisme gezien als die van Pooj. Verder spreekt het dan van “sekte”, het sektarische moet toch echt bij het socialisme worden gezocht, alwaar de volgelingen blindelings het grote opperhoofd in innige verering volgen. Een eigenschap van het libertarisme is bijvoorbeeld dat zo’n opperhoofd niet bestaat. Een andere eigenschap is bijvoorbeeld dat er geen sprake is van macht, iets wat bij het socialisme bijvoorbeeld een kernwoord is. Weer een andere eigenschap is het ontbreken van klassen, iets dat bij het socialisme ondenkbaar is, desnoods wordt er een onderklasse gecreëerd. Maar Pooj maakt nu eenmaal alles wat niet in zijn straatje past op dogmatische wijze zwart, kennelijk heeft Pooj behoefte aan een vijand. Pooj is dus gewoon een agressor, die zijn wil aan anderen wil opleggen.

  Reactie door Bomenhakker — dinsdag 3 januari 2006 @ 10.47 uur

 450. Beste Joop,

  Je ben geen chirurg. Je bent geen arts. Je bent zelfs geen ingenieur…
  Noem me nou eens een goede reden waarom je zo verbittert bent?

  Je raakt hiermee alleen jezelf, terwijl je bruggen moet slaan.

  Reactie door Donald — dinsdag 3 januari 2006 @ 13.04 uur

 451. En men wil weer van vooraf aan beginnen, tjonge je gaat haast denken dat bepaalde lieden naar een KNO arts dienen te gaan,

  Of de vrijheid is niet algemeen goed en alleen voor hen bedoeld, dan heeft Joop wel degelijk zijn punt!

  Goed gevoerd dus Joop!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 13.32 uur

 452. Beste Sabine,
  Waarom val je Joop bij? Heb je wel gelezen wat hij allemaal schrijft?

  Joop is best in staat zichzelf te verdedigen of is deze site alleen voorbehouden aan bepaalde lieden.

  Geef mij maar meer respect en minder regels…

  Reactie door Donald — dinsdag 3 januari 2006 @ 13.42 uur

 453. @445 Joop
  Zoveel onzin over het libertarisme heb ik nog nooit in één alinea gelezen. Zou zelfs niet weten waar ik moest beginnen om er tegenin te gaan, je hebt er gewoon helemaal niets van begrepen.

  Reactie door HenriOsewoudt — dinsdag 3 januari 2006 @ 13.48 uur

 454. @452, Donald, ja , ik heb gelezen wat hij schrijft.

  Nee deze site is niet alleen bedoeld voor bepaalde lieden, echter wel zullen lieden met SP idealen hier meer vertoeven dan anderen, immers het is een site van SP.

  ik kan moeilijk respect oprengen voor lieden die veelal eerst aan zichzelf denken en minachting geven aan meningen van anderen.

  Ik ben voor regels, zonder regels geen spel.
  Vanuit onze grondwet zijn die regels gesteld daar dienen degenen die ze uitdragen middels hun functie zich aan te houden.
  Er dient dus aandacht te zijn voor zwakkeren en mensen die niet mee kunnen komen in onze maatschappij, het bagitalliseren van Zalm, hoort niet bij zijn taak en is dus onjuist!

  Op het moment gaat de vrijheid van een groep over de rug van een ander, dit betekent in mijn ogen discriminatie, ook dit is bij wet verboden.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 13.53 uur

 455. @454 Sabineke
  Waar komt toch dat hardnekkige vooroordeel vandaan dat mensen die niet in de socialistische dogma’s geloven alleen maar ‘aan zichzelf denken en minachting hebben voor de mening van anderen’. Sinds ik hier af en toe langskom valt juist het tegendeel me op. De minachting voor rechtse of libertarische posters druipt er af en toe gewoon van af zoals de reactie van Joop bijvoorbeeld weer ‘ns bewijst. Alleen maar vuilspuiterij zonder enig inhoudelijk argument.

  Mijn zorgen over de toestand van ons land en de wereld zijn net zo oprecht als die van jou. Ik kies alleen voor andere methodes om die wantoestanden aan te pakken en heb daar de argumenten voor. Het socialisme is namelijk een doodlopende weg gebleken omdat het de economie frustreert en welvaart vernietigt. En daar is uiteindelijk IEDEREEN de dupe van, de ‘zwakkeren’ het hardst.

  Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Absolute macht is alleen aanwezig bij de overheid. We moeten dus de macht van de overheid aanpakken en inperken, minder regels, minder ambtenaren, meer vrijheid.

  Reactie door HenriOsewoudt — dinsdag 3 januari 2006 @ 14.04 uur

 456. Beste Sabine,

  Ben ik respectloos? (2e alinea)
  Vat dit niet persoonlijk maar als ik de reacties lees dan lijkt het wel een strijd, en een eindeloze strijd tegen jezelf. Ik meen oprecht dat je nooit zo ´s lands problemen oplost.
  En daarbij komt dat Eric gewoon even op zijn plaats gezet moet worden omdat hij doordraaft hij maakt de kloof alleen maar groter en terwijl hij bruggen moet slaan.

  Groet

  Reactie door Donald — dinsdag 3 januari 2006 @ 14.11 uur

 457. @Donald, waar schrijf ik dat U respectloos bent?

  Uw, heeft uw visie ik de mijne en de mijne is geen strijd, nuchter sociaal verstand wel

  Als eric bruggen wil bouwen doet hij dat op zijn manier en wijze, is het aan u om hem op zijn plaats te zetten?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 14.23 uur

 458. @455, HenriOssewoudt,

  Persoonlijk denk ik dat alle verenigingen veranderen met de tijd.
  SP socialisme is lang niet meer al communisme of Sovjet socialisme.
  Evenzo VVD is niet meer dezelfde, of welke andere partij ook.

  Bepaalde gebieden dienen een overkoepelend belang te hebben, de overheid is er zo een, zij dienen te zorgen voor ons openbare leven en dienen te zorgen dat iedereen daar een plek in kan vinden.Uiteraard brengt dit kosten met zich mee voor iedereen van de samenleving, de belastingen.

  Ik ,en wie niet, zal het eens zijn dat controle, althans haar functie, is verworden tot doel maar ook met geld is dat gebeurd.

  Sp wil geen grote macht als overheid, wil juist macht teruggeven aan groepen, als zorg en onderwijs en verder t.a.v. de algemene middelen een bijdrage naar draagkracht, lijkt mij gezien de huidige problemen juist en logisch!

  Om terug te keren naar het onderwerp, je kunt alles betrekkelijk laten zijn, echter voor een beleidsmaker is dat niet juist, je verontachtzaamd daarmee een groep die er is, in mijn ogen is dat onrespectvol!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 14.39 uur

 459. Sabine,

  U verwijst mensen naar de KNO-arts maar u moet naar de oogarts.

  Wie schrijft godverdegodver over een fuhrer, wie schrijft hier over de zielige armen door de rijken. Wie beheerst de geest van de armen natuurlijk de rijken…

  Vergissen is menselijk, in die vergissing volharden is idioot.

  Het is zo algemeen en voorspelbaar allemaal!

  Noem mij liever de dingen die u heeft gedaan om Nederland naar uw smaak in te richten…

  Reactie door Donald — dinsdag 3 januari 2006 @ 16.44 uur

 460. @Donald,
  het is een komen en gaan geweest van lieden op dit log, wiens visie ik in het geheel niet deel.

  Ook de aliassen veranderen keer op keer.

  Als u niet behoort tot die groep, hoeft u zich niet aangesproken te voelen maar Joop wordt steeds te kakken gezet en dat is in mijn ogen niet terecht.

  Zelf ben ik verpleegkundige heb, behoudens psychiatrie overal in zorgveld gewerkt en weet dus hoe armoede kan lijden tot sociale armoede met alle gevolgen van dien.

  Persoonlijk denk ik niet dat ik Nederland zal krijgen dat ik wil maar ik stem trouw sinds mijn 18e, verder ben ik donateur van Green Peace, artsen zonder grenzen, Natuurmonumenten, Rode Kruis, en veleen ik han en span diensten waar ik kan!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 17.18 uur

 461. Oh en verder ben ik lid van de SP.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 17.19 uur

 462. Ik ben nog nooit werkeloos geweest vanaf mijn 17e tot mijn 49e (nu)
  Ook ben ik overblijfmoeder geweest, lid van ouderraad op lagere als middelbare scholen van onze kinderen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 17.21 uur

 463. @Sabineke van Schie-Pleines

  Doe geen moeite met (extreem) rechts tuig te overtuigen.
  Lieden die menen te bepalen hoe er door links bruggen gebouwd moeten worden kan je niet serieus noemen. De kloof tussen het socialisme en het libertarisme is zo groot dat er geen enkele brug die afstand kan overbruggen. De denkbeeldige brug betekent niets anders dan de achterban te verraden en hun belang te verkwanselen om libertariërs gunstig te stemmen.
  Hun bewegingen getuigen van zo’n arrogantie en “goddelijk gelijk” dat zij menen links te kunnen vertellen op haar terrein te kunnen vertellen hoe “verkeerd” links wel is en hoe “goed” zij wel niet zijn. En mensen die hun van repliek dienen worden met belediging en aggressie bejegent.
  Het libertarisme en haar volgers zijn zo asociaal en zo tegenstrijdig aan het socialisme dat er van onze kant een duidelijk nee gezegd moet worden tegen hun pogingen ons uiteindelijk voor hun karretje te spannen.
  Libertariërs willen geen overheid die de zwakken beschermen tegen de sterken, want in een zuiver kapitalistische omgeving bepaalt bezit, connecties en immoraliteit wie de sterkste is. Een overheid die de macht remt van deze “sterken” wordt als ongewenst gezien. De overheid is alleen gewenst als ordebewaarder van deze “sterken” om de uitgebuite massa in het gareel te houden.
  Libertarisme is de vrijheid van het kapitaal om het lichaam en de geest van mensen, alsmede flora en fauna ongehinderd te gebruiken voor zelfverrijking.
  Ook van seksisme en racisme zijn ze niet vies. Zo pleiten zij voor het openlijk weigeren van mensen op kleur en sekse.
  Zij zijn ook voor apartheid. Zo kwam “meervrijheid.nl” in december 2003 in opspraak vanwege het organiseren van een bijeenkomst over blanke boeren in Zuid-Afrika. Gastspreker Adriana Stuijt, die ten tijde van het apartheidsbewind actief was bij tal van proapartheids- apartheidsorganisaties sprak daar. Deze “voorbeeldvrouw” was getrouwd met de leider van de extreem-rechtse Boerestaatpartij en onderhield in de jaren 90 contacten met de Nederlandse CP’86.
  Zo meende weer ene René van Wissen van de libertarische Bastiat Stichting dat iedereen de vrijheid moet hebben om te discrimineren. “Waarom zou je geen bordje op je restaurant mogen hangen met daarop “verboden voor vrouwen”?”, zei hij zonder schroom.
  Een ander standpunt van libertarisme is de kruistocht die het voert tegen wat zij noemen “links kerk”. Zij zien in links een bestrijder van hun racisme, seksisme en egoïsme en een onbstakel om ongestraft op die manier zich te manifesteren.
  De kruistocht tegen links en arme mensen gaat zover dat geen enkel middel onbenut wordt gelaten om hun doel te bereiken. Laster, beledigingen en halve waarheden zijn hun niet vreemd om links mee te bestoken.
  Op hun terrein wordt links “een corrupte elite” genoemd en “parasiteert bij het socialisme een kolossaal leger nietnuttende armen op een klein groepje productieve rijken”. Socialisme zou als “perverse en zwakzinnige zelfmoordideologie” in strijd zijn met “het overlevingsinstinct van de mens”. De Pvda wordt “ultraconservatieve, totalitaire sekte gemoemd, die “de arbeiders bedondert”. Dat de Pvda de arbeiders bedondert is geen geheim, maar om nou deze “ulraconservatief” te noemen. Ultra- conservatief” zijn de partijen waarop zij zelf stemmen zoals de LPF.
  Libertariërs zoals Theo van Gogh riepen voortdurend dat ze monddood werden gemaakt door de media, maar schreven ondertussen beiden wel columns in breed verspreide kranten als Metro, worden ze regelmatig geïnterviewd, waren dagelijks op tv te zien en krijgen ze boeken uitgegeven waarvoor volop reclame in de media werd gemaakt. Dat zij een “samenzwering” tegen hun in links zien is niet verwonderlijk, want liberariërs worden dan ook gevoed door een paranoïde wereldbeeld.

  Reactie door Joop — dinsdag 3 januari 2006 @ 18.49 uur

 464. Ik heb het al eens eerder gezegd: ‘ de rijken weten niet hoe arm ze zijn, en de armen weten niet hoe rijk ze zijn.”

  Verder valt mij op dat er nogal wat pientere geesten binnen de SP rondlopen, alleen willen ze het niet altijd van zichzelf weten.

  Het SP-kader lijkt soms op een roedel hondstrouwe wolven, die als solitaire groep jankt over de vele ‘noden’ en het grote ‘onrecht’ dat velen hunner en ‘hun’ lotgenoten ten deel valt.

  Ach, als dit socialistische wolvenpact zich toch eens buiten het eigen terratorium zou wagen!

  Als het de socialistische reukvlag van ‘nederigheid’ en ‘gedienstigheid’ ook eens buiten de eigen afbakening zou durven plaatsen.

  Stel dat het alfamannetje, Jan M. zijn oproep tot een collectief gejammer zou staken, en daarentegen zijn roedel zou weten te ‘begeesteren’ met een meer blijde en realistische ‘boodschap’ zou het hun wereldje niet verrijken?

  De euvele moed om in een land als Nederland te spreken van armoede! ‘De mensen’ hebben het nog nooit zo goed gehad.

  Maar dat beseffen ‘de mensen’ niet, of beter dat mogen ‘de mensen’ niet beseffen want anders heeft een partij als de SP geen profileringsbasis, geen electorale bestaansrecht meer.

  Want de ideologie van de SP is een onophoudelijk hameren op wat het de ‘tweedeling van de samenleving’ noemt.

  Dan weer in termen van ‘arm en rijk’, dan weer in termen van ‘zwak en sterk’ en als het zo uitkomt in termen van ‘ gezond en ziek’…

  Ja de SP weet dat het met zulke krachttermen scoort onder de groep minder zelfstandig denkende Nederlanders.

  Een (arm)lastige groep die zich maar al te graag laat voorliegen, vaak omdat het zelf te lui en te ‘dom’ is om iets aan de (eigen) situatie te veranderen.

  De SP heeft deze ‘onschuldige’ en ‘argeloze’ kudde schapen nodig en dus kweekt het een mentaliteit waarin de kudde zich klaarblijkelijk ‘gehoord’ voelt. Maar wat is arm?

  Tweederde van de wereldbevolking leeft onder het bestaansminimum, moet voor een grijpstuiver werken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Als hun werk erop zit, is er voor hen geen geborgenheid, geen dak boven het hoofd en geen warme maaltijd.

  In Nederland hoeven mensen niet te werken, om toch in relatieve onbezorgdheid te kunnen leven. In Nederland sterven geen mensen van de honger en is hun kostje middels sociale voorzieningen en rechten verzekerd.

  Hoe durft dan de SP, en onlangs de Amsterdamse burgermeester Job Cohen (in zijn nieuwjaarstoespraak) zo te jammeren over armoede in Nederland?

  Lukt het niet om dit kabinet als boeman af te schilderen m.b.t. het beleid van uitgeprocedeerde asielzoekers, dan gooit de oppositie het even onbezwaard over een andere boeg.

  Als de negativiteit maar beklijft, als ‘de mensen’ maar de indruk krijgen dat dit kabinet ‘armoede’ in de hand werkt en niet of nauwelijks beschikt over een ‘sociaal geweten’… (‘Met de rug naar de samenleving staan’ noemt Wouter Bos het…)

  Het doet er niet toe of al die verwijten ook daadwerkelijk ergens op berusten, als het er maar toe dient een tweedeling te bewerkstelligen tussen ‘benepen’ rentmeesterschap en ‘socialistische’ ruimhartigheid.

  Waar het verschil in opvattingen van betaald dient te worden is van ondergeschikt belang, als de impact ervan op het gemoed van ‘de mensen’ maar in klinkende verkiezingswinst kan worden verzilverd. Het zal de SP ‘worst’ wezen of alles wat het aan invallen lanceert ook werkelijk haalbaar en betaalbaar is.

  Reactie door duclai — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.15 uur

 465. @Sabineke van Schie-Pleines

  De vrijheidsliefde van libert-ariërs is zo groot dat zij menen links op haar terrein te moeten muilkorven.
  De uitlatingen tegen mensen die niets zien in een Darwinistisch-filosofietje van de zwakke die de sterke moet laten overleven met zijn geest en lichaam (ook al vernietigt hij of zij hiermee zijn lichaam en geest) worden zelfs op een socialistisch weblog als ongewenst beschouwd. Hun aggressieve reactie’s spreken boekdelen.
  Ook zo’n reactie van een Donald-figuur (of is het Enrico getuige zijn schrijfstijl) die met de grootste arrogantsie aan jouw vraagt wat je hebt bijgedragen aan nederland. Ik zou hem achter het net laten vissen met zo’n arrogante pretentie, die doorspekt is van de suggestie’s om alleen mensen aan het woord te laten die de mogelijkheid hebben productief te zijn voor de maatschappij. Heb je dat niet, moet je je mond houden volgens hun stellingen.
  Maar wat kun je verwachten van lieden die vinden dat socialisme verouderd is en vol zit van dogma’s. Gelijk in de geest van de LPF. Men gaat er geheel aan voorbij dat men tegen de kapitalistische logica alleen het socialisme in stelling kan brengen. Zonder het socialisme verandert de massa arbeiders en uitkeringsgerechtigden in een willoze en stuurloze massa overgeleverd aan de wetten van het kapitaal. Dit beseffen libertariërs maar al te goed, vandaar dat men er zo opgebrand is om de wil van de massa te ontnemen door het socialisme te breken en impopulair te maken door haar bij haar achterban als “verouderd, dogmatisch en onderdrukkend systeem” te beschrijven.

  Reactie door Joop — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.32 uur

 466. @263,Joop,Dank voor de steun Joop!
  Ik ken de achtergrond, heb hun links gelezen, ben niet onder de indruk!

  Zoals ik al zei/schreef, mijn visie is de hunne niet, sterker nog ik heb er geen goed woord voor over!

  Upstairs/ downstairs ze zouden het graag terug willen.Ik heb bij beiden vertoefd, dat kan de bedoeling van een samenleving nooit zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.46 uur

 467. Donald,

  Kom voor je echte naam uit, zo niet ga dan met je gekwek ergens anders kwaken.

  Zeker gezien je opmerkingen @459 aan Sabineke zijn vèr ondermaats.

  Reactie door Anja — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.52 uur

 468. Donald,

  Kom voor je echte naam uit, zo niet ga dan met je gekwek ergens anders kwaken.

  Zeker gezien je opmerkingen @459 aan Sabineke zijn vèr ondermaats.

  Reactie door Anja — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.52 uur

 469. Volgens mij zit er een ongeziene (geest)mee te drukken opde knopjes. Alweer dubbel geplaatst.

  Reactie door Anja — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.54 uur

 470. Joop, toch, wat bedenk je nu weer allemaal.

  “De vrijheidsliefde van libert-ariërs is zo groot dat zij menen links op haar terrein te moeten muilkorven.”

  Waar worden mensen gemuilkorfd? Of is het geven van een mening tegenwoordig al muilkorven? De enige die ik pogingen zie doen anderen te muilkorven ben jijzelf.

  “De uitlatingen tegen mensen die niets zien in een Darwinistisch-filosofietje van de zwakke die de sterke moet laten overleven met zijn geest en lichaam (ook al vernietigt hij of zij hiermee zijn lichaam en geest) worden zelfs op een socialistisch weblog als ongewenst beschouwd.”

  Darwinistisch filosofietje? Is het te moeilijk voor je om te volgen jongen? En heb je daarom dit soort merkwaardige termen nodig? Verder, ben jij degene die bepaalt wat hier gewenst is en wat niet? Ik geloof dat men van geluk mag spreken dat zulks zeker niet het geval zal zijn. Overigens ben je zelf aan de lopende band bezig de tweedeling te versterken, je blijft maar in je klassenstrijd-dogma steken. Dan zijn de door jou zo verguisde libertariërs een stuk verder, die veronderstellen geen klassen, en echte gelijkheid.

  “Maar wat kun je verwachten van lieden die vinden dat socialisme verouderd is en vol zit van dogma’s.”

  Veel begrippen waar het socialisme op leunt zijn anders inderdaad verouderd. En socialisme is helaas wel rijkelijk voorzien van dogma’s.

  “Gelijk in de geest van de LPF. Men gaat er geheel aan voorbij dat men tegen de kapitalistische logica alleen het socialisme in stelling kan brengen.”

  Je hebt het zelf over kapitalistische logica, stel ik maar even vast. Je impliceert zelfs dat bij socialisme geen sprake is van logica. Ik zou dat laatste niet sel op een socialistisch log doen.

  “Zonder het socialisme verandert de massa arbeiders en uitkeringsgerechtigden in een willoze en stuurloze massa overgeleverd aan de wetten van het kapitaal.”

  Er is geen enkel bewijs voor die stelling, zelfs geen enkele aanwijzing. Wat wel gesteld kan worden is dat het socialisme een hoop heeft betekend voor arbeiders. Omgekeerd is zelfs niet waarschijnlijk, dat de arbeiders zouden terugvallen bij het verdwijnen van het socialisme, heel gewoon omdat zulk klassenonderscheid nu al niet meer bestaat.

  “Dit beseffen libertariërs maar al te goed, vandaar dat men er zo opgebrand is om de wil van de massa te ontnemen door het socialisme te breken en impopulair te maken door haar bij haar achterban als “verouderd, dogmatisch en onderdrukkend systeem” te beschrijven.”

  Je spreekt jezelf tegen. Eerst beweer je dat er een willoze stuurloze massa zal zijn zonder socialisme, dan beweer je dat de massa een wil zou hebben omdat er socialisme is, en bovendien zeg je vervolgens dat het socialisme echt niet onderdrukkend is. Hoe noem jij een beweging die voor de massa wil uitstippelen wat hun “WIL” is?

  Maar nog even Joop, en je geniet landelijke bekendheid.

  Reactie door bomenhakker — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.57 uur

 471. “armoed zaaien, stemmen oogsten

  Duns Ouray

  Armoede is: (a) een gemoedstoestand van passiviteit, (b) een vorm van statistisch bedrog, (c) links populisme, (d) all of the above.

  3 januari 2006

  Wat is armoede? Volgens de Europese definitie, is men arm wanneer men minder dan 60% van het gemiddelde inkomen verdiend (bron).

  Met andere woorden: alleen wanneer iedereen evenveel verdiend, zal armoede zijn uitgebannen.

  de dans der definities
  De definitie die in Nederland door SCP en CBS wordt gehanteerd, verschilt niet wezenlijk van de Europese. Ook in deze papieren werkelijkheid zal de armoede pas verdwijnen als we allemaal evenveel verdienen.

  Nu zult u zeggen: dit is waanzin. U heeft gelijk. Maar wat nog veel erger is, is dat de media deze definitie verhullen. Ze berichten uitgebreid over de groeiende armoede, maar men verzwijgt deze bizarre definitie.

  Het probleem is dat armoede niet eenduidig te definiëren is. Daarom zijn ‘metingen’ van armoede eigenlijk een vorm van bedrog. Het SCP en CBS suggereren een wetenschappelijkheid die ze helemaal niet kunnen waarmaken.

  Bestaat er dan geen armoede? Natuurlijk wel. Sterker nog: het probleem is veel groter dan CBS, SCP en de media voorspiegelen. Laten we een teruggaan naar de eerste, originele definitie van armoede van de Europese Raad:

  echte armoede
  “Arme mensen zijn personen voor wie de materiële, culturele of sociale middelen zo beperkt zijn dat ze zijn uitgesloten van het minimale levenspeil dat als aanvaardbaar wordt beschouwd” (bron).

  Deze (cirkel)definitie laat zien dat armoede niet alleen financieel is, maar ook cultureel en sociaal. Nu komen we ergens. Nu is duidelijk dat SCP en CBS de definitie van armoede eenzijdig toepassen, door alleen naar de financiële component te kijken.

  Weet u wat armoede is? De hele dag voor de TV hangen. Meedoen aan de staatsloterij. Altijd kritiek op anderen, maar zelf nooit een poot uitsteken. Niet meer naar de kerk, of deelnemen aan het verenigingsleven. Drugs- en alcoholgebruik. Dure sportschoenen. Licht-metalen velgen en spoilers.

  Als dát je leven is, dan ben je pas arm. Geestelijk arm. Emotioneel arm. En dat je dan óók geen baan meer kunt krijgen, dat mag niemand verbazen. Want welke bijdrage kun je dan nog leveren aan de samenleving?

  Is het nou zo schokkend wat ik schrijf? Natuurlijk niet. Iedereen weet dat het zo is. De armoede wordt gekweekt door de verzorgingsstaat. Uitkeringen zijn opium voor het volk.

  armoed zaaien, stemmen oogsten
  En toch zingen de linkse politici weer het bekende refrein. Er is armoede gemeten door het CBS, dus moeten de uitkeringen omhoog. Jan Marijnissen (Socialistiese Partij) wil een armoedetoeslag, verhoging van de bijzondere bijstand, herinvoering van de categoriale bijstand, et cetera.

  Jan Marijnissen wil mensen de passiviteit in drukken. Hij wil ze met een uitkering verder isoleren. Hij sponsort het afbreken van inter-menselijk contact, en wil de mensen vooral aan het loket houden. Op die manier krijgt Jan Marijnissen zijn stemmen.”

  http://www.hetvrijevolk.com

  En zo is het precies.

  Reactie door Ann Coulter — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.22 uur

 472. @449: Pooj is gewoon een ordinaire haatzaaier.

  Reactie door Ann Coulter — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.24 uur

 473. Och, Ann, zucht!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.36 uur

 474. @464, duclai, wat een hoop woorden om te zeggen dat je SP niet goed vindt.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.40 uur

 475. Ik ga een bakkie troost doen, mogelijk tot later.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.44 uur

 476. Onze gristenfundamentalistische aanbidsters meent de socialistisch stem die niets goeds wil inzien in de libertarisch wolvenroedel wat zich een schaapsvel van gematigdheid aanmeet af te doen als haat zaaien.
  Zij verbergt haar wolvenlijf onder een schaapsvel om te denken argeloze schapen te misleiden en zo in haar libertarische klauwen te grijpen.
  Immers de meeste schapen op dit log die de libertarische wolven in de gaten hebben dat er iets vreemd is aan die schaapachtige nieuwkomers. Een roofdier blijft altijd een roofdier en zal altijd zijn instincten behouden. Dus geloof nooit een vos op zijn streken. Al verliest de vos zijn haren zijn streken verliest hij niet.
  Misschien moeten wij de aanbidster van deze neocontrut eraan herinneren dat iemand die een idool vereert die vol haat zit geen recht heeft anderen van haat zaaien te beschuldigen.
  Misschien moeten wij ook deze “ijzertante” eraan herinneren een vreselijk gebrek aan creativiteit te hebben om haar politieke tegenstanders te kunnen beledigen. Ze komt niet verder als een paar opmerkingen die ontsproten zijn aan de arme geest van een individu die zich de naam aanmeet van speadfreak, bomenknager, bomenzager en takkenzager.

  Reactie door Joop — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.54 uur

 477. @471 en 472 Coulter,

  Je krijgt van mij hélemaal gelijk. :P

  Op 1 ding ná.

  Pooj is een ordinaire haatzaaier?
  Jij verlaagt je toch niet tot schelden?
  Of is dat Amerikanen eigen?

  Wat kàn een mens zich tòch vergissen hè?

  Hoop hierbij dat je eindelijk eens opdondert met je stemmingmakerij hier op dit weblog.
  (die plaat voor je kop is wel èrg dik)
  Je bent géén SP-lid, je bent hier te gast, weet je noch?
  En gasten behoren zich te gedragen.

  Reactie door Anja — dinsdag 3 januari 2006 @ 21.24 uur

 478. Niet alleen gasten anja

  Reactie door bomenhakker — dinsdag 3 januari 2006 @ 21.31 uur

 479. Wauw, ben ik blij dat ik mijn bakkie troost heb gehad, hier krijg je het niet!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 22.19 uur

 480. @Sabineke van Schie-Pleines,

  De SP is een ‘prima’ ressentimentenbeweging, een tegenpartij voor alles wat noodzakelijkerwijs aan verandering onderhevig is. Maar om nou te zeggen dat ik tegen de SP ben gaat me te ver.

  Het is meer de methode van retoriek bedrijven, en steeds maar weer hetzelfde riedeltje opdreunen, dat me tegen de borst stuit.

  Van de SP, en dat geldt ook voor GroenLinks en de PvdA, valt niet een keer iets positiefs te vernemen. Het is allemaal kommer en kwel wat de klok slaat.

  Maar laat die betweters nou ook eens voor de verandering aangeven hoe het volgens hun dan wel moet. Altijd maar weer benadrukken hoe slecht de ander het doet gaat op den duur vervelen.

  Wouter Bos en Jan Marijnissen doen in wezen niets anders dan klagen, klagen en nog eens klagen. Maar zelf komen met constructieve plannen, zelf oplossingen aandragen voor de vele problemen, ho maar.

  Dat is natuurlijk veel te risicovol zo vlak voor de verkiezingen. Stel je voor dat een van beide voormannen zich verspreekt, dat zou zomaar een ferme teruggang in de riante verkiezingspolls te zien geven.

  Nee beter is het op safe te spelen, en hoe doe je dat veiliger dan steeds maar weer hameren op de ressentimenten die onophoudelijk vanuit de maatschappelijke onderstromingen opborrelen!

  Onvrede aanwakkeren, mensen in de put praten, tweespalt zaaien, betuttelen en pamperen is een prima uitgangspunt voor wat extra stemmen.

  Zichzelf de vraag stellen wat deze aanhoudende sociaal-economische lamentaties voor het gemoed op de langere termijn betekenen is van een geheel andere orde, en doet kennelijk niet ter zake bij de oppositiepartijen.

  ‘De mensen’ ziek praten, ze hoorndol draaien met steeds maar weer dezelfde retoriek van maatschappelijk onbehagen dat is wat tegenwoordig bij links ‘begeestering’ wordt genoemd.

  Het socialistische ontwapeningspessimisme als imoreel instrument om ‘de mensen’ te mobiliseren en ze klaar te stomen, te manipuleren middels het geloof dat een links kabinet het antwoord is voor alle problemen die door het huidige kabinet worden veroorzaakt – hoe goedkoop!

  De retoriek van de (linkse) oppositie stoelt op opportunisme. Het is een ‘doorzichtige’ manier om het plegen van politiek correct kiezersbedrog te rechtvaardigen.

  Het is de glimlach van de bedrieger die degenen die bedrogen wil worden – een uitgeselecteerd smaldeel van de bevolking – breeduit toelacht of eerlijker, uitlacht…

  Nogmaals wat heeft de linkse oppositie nu eigenlijk de laatste vier jaar gepresteerd? Wat hebben de linkse partijen nu in feite voor het welbevinden van de Nederlandse burger voor elkaar weten te boksen?

  Behalve het op touw zetten van een tamelijk ontzielde protestbeweging tegen uitgeprocedeerde asielzoekers, genoeg is genoeg; behalve wat oppositioneel gekrakeel over maatschappelijke pietluttigheden, geen zier toch!

  En dan als de beste stuurlui zo hoog van de toren blazen, wat een aanfluiting voor elke weldenkende burger. Te menen dat ‘de Nederlander’ zit te wachten op een zichzelf benoemende premier.

  Een partij die het wetsvoorstel van de gekozen burgermeester zonder met de ogen te knipperen afstemt, en in een adem zegt naar ‘het volk’ te willen luisteren.

  Ik zeg u, dat is pas de arrogantie ‘ ten top’… En wedden dat er hordes mensen met open ogen intrappen. Ik geef u op een briefje dat er genoeg langoren onder het volk leven voor wie dit linkse gebalk van Marijnissen en Bos als muziek in de oren klinkt?

  Ia, ia… Jan Marijnissen anticipeert op de “donkytalk” van Wouter Bos en ziet zich al als tweede stuurman van een (links) kabinet Bos – voor dit doel stoot hij zich graag meerdere malen aan dezelfde steen…

  Alsof Wouter Bos na acht jaar Paars, opeens de eerlijkheid zelve zou zijn en derhalve beschouwd moet worden als de redder in nood waar de natie al die jaren naar heeft lopen snakken. Wat een lachertje.

  Maar goed om nu te zeggen dat ik tegen de SP ben gaat me te ver. Ook voor de goedgelovigen is op deze aardbol plek. Zolang de SP als partij geen onderdeel van een kabinet Bos uitmaakt is er nog waarlijk hoop op een wederopstanding van deze ezelspartij en zijn socialistische langoren.

  Reactie door duclai — dinsdag 3 januari 2006 @ 22.20 uur

 481. @Ann Coulter,
  veel woorden weinig nieuws,wel grappig dat je denkt dat Jan M. iedreen in een uitkering wil hebben.

  Persoonlijk hoeft van mij niet iedereen hetzelfde te verdienen, dat zou inderdaad belachelijk zijn, alhoewel filosofisch gezien wie bepaald de meer waarde van wie?

  Ik denk dat er binnen elke maatschappij zwakkeren zijn die een uitkering nodig houden, simpel omdat ze er zijn en er ook niet om gevraagd hebben te zijn zoals ze zijn.
  Met zijn allen hebben we besloten dat deze mensen een menswaardig bestaan verdienen, dit hoort ze dan wel gegeven te worden, zodat ze in elk geval nog wel mee kunnen doen aan het sociale leven van de maatschappij.

  En dat is dus meer dan pappen en nathouden zoals nu gebeurd, ik ben getuige geweest van vele schrijnende voorbeelden hiervan en dat is echt misdadig in mijn ogen!

  Voor de zoveelste keer er bestaat geen vrijheid van de een zonder de vrijheid van de ander!

  En dit is werkelijk de laatste keer ten aanzien van de ‘vrijheid’denkers dat ik mijn visie erover geef, eens zullen we het nooit worden want u allen willen een maatschappij zonder regels, in mijn ogen is dit een onmogelijkheid!
  Het geeft ruimte voor een survival off en helaas daar kan en wil ik niets in zien!!
  Mijn sociale hart laat dat niet toe.
  In het vervolg zal ik alleen schrijven voor mij niet, Bah!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 22.39 uur

 482. @480, Duclai,
  Wederom veel woorden en weinig nieuws en u mag uw mening hebben gelijk ik de mijne.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 22.42 uur

 483. Sabineke, dat is geen onmogelijkheid, het is een nog niet bereikt stadium in de evolutie van de beschaving. Om maar even de leuze van de Vrijspreker erbij te halen:

  “De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens souverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.”

  En dit staat nogal haaks op al die beweringen die Joop doet.

  Reactie door bomenhakker — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.00 uur

 484. De policy van de SP is nog niet zo slecht. In hun beperktheid bedoelen ze het goede!

  Reactie door duclai — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.14 uur

 485. @477, Anja,
  Ben ik wel verbaasd over.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.15 uur

 486. @484, duclai,
  Joh,
  Het is de toon die muziek maakt weten de Fransen zo fraai te vertellen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.17 uur

 487. @478, Bomenhakker.

  Inderdaad, dit geldt ook voor jou.
  Je bent me nèt iets te doorzichtig.

  Wie zegt mij (ik heb een sterk voorgevoel en dat laat mij niet vaak in de steek) dat jij niet Miss Coulter bent.
  Als jij niet reageert, duikt zij weer op en andersom.
  Als ik op jouw site kijk kan de pagina nooit getoond worden.
  (hier is iets aan de hand wat niet echt fris is)
  Wees een vent/vrouw, waar je ook voor door wilt gaan, maar verschuil je niet achter een verzonnen naampje en kom voor je ware identiteit uit.

  Reactie door Anja — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.24 uur

 488. @Anja, en CP-gemeente die deze site alleen voor zichzelf willen…

  Wanneer een ezel honger heeft, kunnen stokslagen hem niet schelen.

  Aristoteles

  Reactie door Donald — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.28 uur

 489. @Donald

  Ik lees dat je al aardig bent “ingevoerd” binnen het SP-jargon voor langoren…

  Reactie door duclai — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.33 uur

 490. Ach, een chinees spreekwoord zegt een rollende steen heeft geen mos.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.37 uur

 491. @anja en @duclai

  Het ergste van ongelijkheid is…
  proberen ongelijke dingen gelijk te maken.

  Succes met de struggle

  Reactie door Donald — dinsdag 3 januari 2006 @ 23.45 uur

 492. Veel woorden veel interpretaties, maar het draait er niet om hoe je de wereld interpreteerd.
  Verheugend feit, er is in de VS een duidelijke scheiding tussen de libertariers en de liberalen gekomen, waarbij de liberale denkers de libertariers als een sekte zien.
  (vanwege het afwijzen van de staat)
  Toch nog iets verstandigd uit de mond van een liberaal.
  Duclai, als je nog iets meer rechtsvaardigheids gevoel krijgt, word je dan ook lid van de SP ?

  Reactie door 3nayr — woensdag 4 januari 2006 @ 0.00 uur

 493. @483, verlaat het pad van de filosofie, en
  verdiep je eens in psychologie en sociologie, bekijk de mens, denk je echt dat die de vrijheid kan dragen die jij jezelf voorstelt.
  De mens handelt uit emotie, niet uit ratio.
  In jouw maatschappij zou ik maar snel een slotgracht graven, helaas het zal nog ongeveer 30.000 jaar duren (ruwe schatting)
  voordat we in staat zijn op een volwassen manier met elkaar om te gaan.

  Reactie door 3nayr — woensdag 4 januari 2006 @ 0.08 uur

 494. De eeuwenoude tegenstelling zoeken (in jouw maatschappij)
  Lees wat uw vrinden allemaal uitkramen
  Dan nog wat moeten de Anjas, Duclais, Takkenzwaaiers als een soort van poortwachters nieuwkomers op deze site opwachten en namens Jan M. van repliek dienen. Je kunt geen item klikken of ik lees hun namen. Kan toch niet de bedoeling zijn. Heb Jan M. hierover een mailtje gestuurd.

  Reactie door Donald — woensdag 4 januari 2006 @ 0.26 uur

 495. @494
  Dat waarde Donald is de charme van een weblog.
  Verder begeeft u uzelve in een schimmenspel waarbij niemand is wie hij/zij voorgeeft te zijn, Anja kan Ann zijn Takkenzager Ryan3 of speedfreak, Donald Enrico en Eric Adriaan.
  Het is een spel, en laat het dat blijven, want hoezeer we alleen lijnrecht tegen over elkaar staan, we leren hier allen van.

  Reactie door 3nayr — woensdag 4 januari 2006 @ 0.32 uur

 496. @493, Donald,
  Is dit een overpeinzing of aan/tegen iemand gericht:
  De eeuwenoude tegenstelling zoeken(in jouw maatschappij)
  Lees wat uw vrinden allemaal uitkramen

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 0.49 uur

 497. @493 Duckie,

  Wat stond er in?

  Kwak kwak kwak en nog eens kwak.
  Kwaak jij lekker door, maar val ons er niet mee lastig.
  Kom eens terug als je iets zinnigs bij elkaar kunt kwaken.

  Welterusten kwak!

  Reactie door Anja — woensdag 4 januari 2006 @ 0.50 uur

 498. @494
  Zo stelt hij zich de ideale maatschappij voor, een mening die ik niet deel, vandaar zijn maatschappij.
  Geen tegenstelling maar bevestiging van argumentatie.

  Reactie door 3nayr — woensdag 4 januari 2006 @ 0.51 uur

 499. @496, 3nayr,
  Mogenlijk maar dat lees ik dan wel weer.
  Zoals het er nu staat snap ik het niet goed, vandaar mijn vraag.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 1.03 uur

 500. @drienayr,

  De charmes ontaarden in onzin. Wat jij schrijft daar ziet onze speurhond Anja mij voor aan en wat jij schrijft is voor jouw rekening en niet voor die van mij.
  Daarbij komt dat mijn naam voor haar een vrijbrief is om te beledigen is dat nou nodig! Ze levert in ieder geval wel goed werk voor de SP namenlijk vijanden kweken.

  Tip voor Anja: ga lekker chatten op MSN ofzo.

  Reactie door Donald — woensdag 4 januari 2006 @ 9.04 uur

 501. nog geen reactie op mijn post op 496.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 10.44 uur

 502. @477: Ik noem het beestje Pooj gewoon bij de naam Anja. Wat hij doet is haatzaaien, t.o.v. andersdenkenden.

  @476: Wat een fraai riedeltje haatzaaiende retoriek Pooj. De Grote Roerganger is vast trots op jouw agitprop!

  Reactie door Ann Coulter — woensdag 4 januari 2006 @ 15.10 uur

 503. @485 Sabineke,

  Sommige figuren kun je maar beter in de waan laten dat ze gelijk hebben, door het hun te geven.

  Ik ben dit minderwaardige gedrag van deze figuren zo spugzat aan’t worden, dat ik ze volledig ga negeren.

  Ze denken alles uit te kunnen kramen, schelden de ergste verwensingen naar je hoofd in “bedekte termen”, zo leep zijn ze wel.
  Als ze dan een keer iets terug krijgen, schijnen ze niet te kunnen incasseren en ik ben degéne die dòm is en scheldt etc.

  Ik wordt echt kotsmisselijk van dit slag.

  Reactie door Anja — woensdag 4 januari 2006 @ 20.32 uur

 504. Ik ook, Anja

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 4 januari 2006 @ 22.05 uur

 505. Ik krijg bij dergelijke figuren bijna de neiging tot het kokhalsgebaar van wie ook alweer…..?
  http://82.150.137.74/gebaar/gebarenbibliotheek/ned/prod_show.php?art_no=00240

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 5 januari 2006 @ 0.22 uur

 506. Anja probeer nou eens niet dit soort van reactie’s te geven.
  Het is niet aan jou om te beoordelen of mensen kwaken kakelen brallen etc.
  Ik kan me voorstellen dat je het niet met iemand eens bent, en dat je vind dat ze pertinente onzin uitslaan, ga daar dan inhoudelijk op in of negeer ze, maar onderstaande reacties leveren ook bij SP leden irritaties op.

  Kwak kwak kwak en nog eens kwak.
  Kwaak jij lekker door, maar val ons er niet mee lastig.
  Kom eens terug als je iets zinnigs bij elkaar kunt kwaken.

  Welterusten kwak!

  Voorts kan ik niet ontkennen dat alhoewel de Takkenzagers/speedfreaks/duclais en Anns krom recht praten en tenenkrommende onzin uitslaan, er werkelijk woordkunstenaars bijzitten die geschoold zijn in het debaten, en inhoudelijk heel goed op de hoogte zijn.
  En ook de filosofie beheersen.

  En dat kan ik wel waarderen.
  Groet
  Eric

  Reactie door Eric — donderdag 5 januari 2006 @ 0.23 uur

 507. @505, Wattestaafje, hij is leuk!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 5 januari 2006 @ 0.27 uur

 508. @Eric

  Waarom zou Anja niet mogen beoordelen of iemand bralt, kwaakt, kakelt of tenenkrommende onzin verkoopt?
  Lieden die op een socialistisch forum interveniëren met de grootste brutaliteit en minachting voor socialisten vragen erom gekwetst en genegeert te worden. Op hun logs en fora schrijven zij de meeste denigrerende opmerkingen over links en wordt links gelijkgesteld aan landverraad en nationaal-socialisme.
  Een onguitgenodigde gast die jouw thuis even gaat vertellen wat je moet doen en van jou eist serieus genomen te worden zal je ook hardhandig de deur uitgooien.
  Bovendien beheersen die lieden het debatteren helemaal niet. Ze kondigen zich aan met veel geschreeuw, beledigingen en minachting om ons hier te gaan vertellen hoe “fout” we wel zijn en hoe “goed” ze wel zijn. Mensen die hun van repliek dienen en het ware gezicht van hun libertarisch gedachtegoed laten zien kunnen op beledigingen en agressie rekenen zonder dat zij op argumenten ingaan.
  Kan je nog mensen serieus nemen die met verschillende nicks hier reageren? Zo merkte anja heel scherp op, dat de nick AnnCoulter en Bomenhakker (net zoals bomenkanger, speadfreak, takkenknager etc.) van dezelfde persoon is. Ik moet zeggen nadat ik deze heb bestudeert dit inderdaad het geval is.
  Het libertarische gedachtegoed wordt net als het evangelie gekoestert en verkondigd door deze fanatiekelingen als een geflipte van deur tot deur evangelist. Kritiek hierop wordt verketterd. Het is net als het met argumenten ingaan op een evangelist zinloos en zonde van de tijd en energie is. Op dat moment is het meest wijze wat je kan doen met een: “Nee, dank je” te bedanken. Een twijfel in je stem zal de evangelieverkondiger opvatten als een verborgen intresse en zal jouw een bijbelexemplaar, brochure, tijdschrift of een volgende afspraak opleveren. Daarom is het hier ook noodzakelijk om met een kordaat Nee op dit soort lieden in te gaan.
  Mensen die een standpunt op dit socialistische weblog verkondigen dat tegengesteld is aan het socialisme is hoeven niet series genomen te worden.

  Reactie door Joop — donderdag 5 januari 2006 @ 11.14 uur

 509. Libertariërs verkondigen een ironische “vrijheid” en “bevrijding” van het individu. In de praktijk komt het erop neer dat zij onder de “vrijheid” zien het ongestraft discrimineren op sekse en kleur, ongestoord winst kunnen maken zonder dat een overheid ingrijpt om de werknemer en het milieu te beschermen.
  Theoretisch claimen zij voor iedereen vrijheid, maar in de praktijk weten zij dat in de kapitalistische samenleving die zij voor ogen hebben de vrijheid gelinkt is aan “bezit”. Mensen die niets of weinig bezitten zullen zelfs vrijwilig uit armoede de keuze moeten maken om een orgaan of hun lijf te prostitueren om aan een stuk brood te kunnen komen, zoals in kapitalistische omgevingen zoals de derde wereld en voormalig oostbloklanden ook massaal gebeurd.
  In de praktijk komt het erop neer dat er met de schaamlap “vrijheid” wordt bedoeld de vrijheid van een groepje mensen om zich ten koste van een groete grote groep en het milieu ongestoord zich te verrijken.
  In de derde wereld en voormalig Oostbloklanden hebben we zulke samenlevingen waar een klein groepje mensen een decadent leventje leventje in alle luxe alles zich kan permitteren, terwijl een grote groep op straat moet leven, zich moet prostitueren, uit vuilnisbakken eet, vuilstortplaatsen afstruint etc.
  Dezelfde vrijheidstreven voor het volk kan het socialisme ook claimen, maar doet dit uit bescheidenheid niet, terwijl het socialisme streeft naar de vrijheid om mensen zonder machtsmiddelen te beschermen tegen mensen met die machtsmiddelen.

  Reactie door Joop — donderdag 5 januari 2006 @ 11.37 uur

 510. @Joop…. Gaaaaaaaaaaaaaaaapppp!!!!!
  Je monoloogjes worden slaapverwekkend. Maar je geniet reeds enige bekendheid, en geloof me, mensen zijn verbijsterd.

  Reactie door gatengraver — donderdag 5 januari 2006 @ 17.38 uur

 511. Joop, nu ben ik ook nog een Takkenzager? Laat naar je kijken man.

  Reactie door Ann Coulter — donderdag 5 januari 2006 @ 18.55 uur

 512. Jouw namen beginnen ook slaapverwekkend te worden.
  Als je mij probeert te bedreigen dan kan ik je vertellen dat ik daar niet onder de indruk ben. Ik surf via een proxyverbinding die geen surfgegevens bij houd.
  Als je toch een appeltje met mij te schillen hebt, dan moet je persoonlijk op mij afstappen en niet zoals het voor extreemrechts de gewoonte is om de namen, adressen en telefoonnummers van mensen waar ze het niet eens mee zijn.
  Op deze manier hopen zij dat een groepje hersenloze skins zich geroepen voelen om de persoon in het holst van de nacht met flessen benzine en honkbalknuppesl duidelijk te maken dat zij zijn mening niet dulden. Alleen maar omdat types zoals jouw daar te laf en te “netjes” voor zijn.

  Reactie door Joop — donderdag 5 januari 2006 @ 19.28 uur

 513. @509. Bravo Joop! Of zou het ijdele hoop zijn dat we kunnen aannemen dat het libertarische deel van onze vrienden hier dan eindelijk helemaal is ingeslapen? Laat ze verder maar, hoor, want ze hebben sinds midden negentiende eeuw nog geen gat in ‘n slagroomtaart kunnen slaan. Wel hebben ze zich weten onder te verdelen in al even obscure lui met ‘n ‘l’ en ‘n ‘L’, al dan niet ‘klassiek’, en zelfs links en rechts. Eigenlijk, maar dat ontkennen ze met nadruk, zijn ze net als de rest, maar dan liefst wel ‘vrij’ van iedere ‘overheid’, behalve…en dan begint hun gemekker weer van voren af aan.

  Reactie door Boudewijn Pleines — donderdag 5 januari 2006 @ 19.37 uur

 514. Nou Joop heb je het weer voor elkaar.

  Je KOMPEL moet je al te hulp schieten.

  Ik moet eerlijk zeggen dat je ´t er ook naar maakt. Die verdachtmaking en jouw deskundigheid op het gebied van het Internet.
  Is Ann Coulter gelijk Takkenzager?

  Reactie door H. Potter — donderdag 5 januari 2006 @ 20.33 uur

 515. Nou, bravo hoor Joop, je surft met een proxy….. hetgeen direct aangeeft dat de webwaster je bijdragen ook al niet pruimt. Verder dreig ik nooit, zie: http://forum.fok.nl/topic/799798
  wat overigens niet een product van mij is. Wel grappig dat half Nederland jouw gebazel onder ogen krijgt.

  Reactie door gatengraver — donderdag 5 januari 2006 @ 21.52 uur

 516. Nou, bravo hoor Joop, je surft met een proxy….. hetgeen direct aangeeft dat de webwaster je bijdragen ook al niet pruimt. Verder dreig ik nooit, zie: http://forum.fok.nl/topic/799798
  wat overigens niet een product van mij is. Wel grappig dat half Nederland jouw gebazel onder ogen krijgt.

  Reactie door gatengraver — donderdag 5 januari 2006 @ 21.59 uur

 517. verder vind ik het vreemd dat je om je uitspraak “ik dreig nooit” te onderbouwen verwijst naar het fokforum, terwijl je er bij zegt dat het geen product van jou zou zijn.
  Mmmm, op zijn minst merkwaardig.
  Riekt toch naar meerdere aliassen.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 5 januari 2006 @ 23.29 uur

 518. Ach, Bomenhakker, takkenzager, gatengraver,
  Ann Coulter, Annie,
  Speadfreak, het is niet bij te benen al die namen!
  Qua namen inhoud,zit er veelal distructie in. Volledig in onvrede met de wereld en dus met zichzelf, want wie is nu geen produkt van deze wereld.
  Voor de tigste keer:vrijhied van de een kan niet, bestaat niet zonder vrijheid van de ander.

  Joop, ik ben een groot fan van je!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 5 januari 2006 @ 23.51 uur

 519. Ik ben niet zo snel van iemand “Fan”, maar herken onrechtvaardigheid en omarm mensen die hiertegen strijden.
  Joop is dienaangaande een door mij zeer gerespecteerde representant van die mensen.
  Joop, -waarschijnlijk overbodig- maar blijf tegen onrechtvaardigheid strijden en versaag nooit!!!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 6 januari 2006 @ 0.31 uur

 520. @511 Ann
  Niets is mens vreemd, dus waarom ook niet virtueel transgender zijn.
  Val je ook in de smaak van Ray Hughes, die houd van een vrouw met kloten, kom je toch nog aan de man.
  @516 nou nou, half Nederland, dat is toch wel een beetje overtrokken hoor beste gatengraver, dat log is zo goed als dood.
  Enige verdwaalde zielen posten daar nog.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 7 januari 2006 @ 10.09 uur

 521. @516 off topic
  Het is nogal naief om te veronderstellen dat ook al zit je achter een proxy, firewall, isa server, cisco pix , jupiler of anders dat je niet getraceerd kan worden.
  Ook al zet je antwoord op icpm uit.
  Helaas, de heren hackers zijn al veel verder.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 7 januari 2006 @ 11.47 uur

 522. Pooj strijdt niet, Pooj jankt, liegt en scheldt uit. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig, ik neem aan dat Jan M. ook niet onder de indruk is van zulke leeghoofdigheid.

  Reactie door Ann Coulter — zaterdag 7 januari 2006 @ 13.24 uur

 523. @521
  Ach Ann, een beetje lagerhuis stijl moet jij toch ook wel kunnen waarderen ?
  En als ik jouw uitspraken lees:
  Why don’t we invade their countries, kill their leaders and convert them to christianity,
  dan moeten Joop en jij het best wel eens met elkaar kunnen worden.

  Reactie door Toergenjev — zaterdag 7 januari 2006 @ 14.30 uur

 524. Ach, tovarisch, waar heb ik dat dan gezegd?

  Reactie door Ann Coulter — zaterdag 7 januari 2006 @ 16.54 uur

 525. @Ann Coulter, waarom toch steeds het verbasteren van namen?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 8 januari 2006 @ 0.11 uur

 526. @524 Ann
  Fonetisch schrijf je dat woord tawarisj,
  met de klemtoon op de tweede a.
  Noe paka doerak

  Reactie door Toergenjev — zondag 8 januari 2006 @ 1.11 uur

 527. pffff

  Reactie door (geheim) — maandag 16 januari 2006 @ 18.40 uur