Zalm in Arnhem

vrijdag 30 december 2005 :: 18.12 uur

Voedselbank Arnhem

Vandaag ben ik samen met Agnes Kant Zalm wezen brengen naar de Voedselbank Arnhem. Dit als reactie op de uitlatingen van minister Zalm in het AD van gisteren: Armoede is betrekkelijk. Ik vraag me ten zeerste af of hij er ooit is geweest. Of hij ooit met de mensen gesproken heeft die daar hun werk doen, en de mensen die de pakketten afnemen.

Ik blijf erbij dat dit in Nederland niet zou moeten hoeven te bestaan. Toch is het goed dat mensen ermee begonnen zijn. Want, wanneer de overheid haar taak niet naar behoren uitvoert, is het goed dat mensen omzien naar de ander die het minder vergaat.

Agnes en ik waren trouwens niet de enigen die Zalm gingen brengen naar een Voedselbank.

 

Voorzitter en mede-oprichter van de Stichting Voedselbank Arnhem, Tom Hillemans, lichtte me in over hoe de Voedselbank is ontstaan. Hij kan haarfijn uitleggen dat het niet zomaar even voedsel inzamelen en doorgeven is. Er komt een hele hoop bij kijken: logistiek, bedrijven benaderen, distributie, inpakken, koelcellen, allemaal georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers.

Elke vrijdag staan Tom en veel andere vrijwilligers samen de pakketen in te pakken. Eén van deze vrijwilligers is een vrouw die woont op het oude militaire complex waar de Voedselbank gebruik van maakt. Ze kan geen huurwoning meer betalen en woont nu ‘anti-kraak’. De afgelopen maand had ze 20 euro voor boodschappen. Ze legt eerlijk uit hoe ze in deze situatie terecht is gekomen en door welke omstandigheden ze nu in armoede leeft. Haar reactie op Zalm: Daar moet ik echt van huilen, je voelt je belazerd door je eigen politiek. Geen armoede? Ik nodig hem van harte uit om een maandje bij mij te komen wonen.

Je kunt deze twee gesprekken hier beluisteren. (Mp3; 5Mb)

Dezelfde gesprekken kun je ook beluisteren onder de foto-impressie van ons bezoek. (wmv; 8 Mb)

Voedselbank Arnhem

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

284 Comments

284 reacties

 1. Zeer goed initiatief Jan! Ik wilde trouwens hierbij opmerken dat de Belastingdienst behoorlijk achterloopt met het toekennen en overmaken van de huurtoeslag. Er staat nu een bericht op de site http://www.toeslagen.nl dat in veel gevallen dit pas begin januari overgemaakt wordt. Lekker voor alle minima, je moet wel zelf alles op tijd inleveren maar de belastingdienst hoeft zich niet aan haar eigen beloftes te houden.

  Reactie door Igor — vrijdag 30 december 2005 @ 18.30 uur

 2. Wat ben jij toch een misselijk mannetje Jan. Met name die uitspraak over zalm in mootjes. Geen wonder dat het ver te zoeken is met de normen en waarden in deze samenleving.

  Reactie door Hans — vrijdag 30 december 2005 @ 18.35 uur

 3. Wat je zegt ben je zelf, @ 2 Hans …

  Agnes Kant, Jan Marijnissen, Tom Hillemans, de vrijwilligers …. allemaal echte mensen.
  Petje af.

  Reactie door Pietje af — vrijdag 30 december 2005 @ 18.39 uur

 4. @2 Hans heeft blijkbaar nooit van sarcasme gehoord.

  Reactie door Igor — vrijdag 30 december 2005 @ 18.42 uur

 5. Onzin, Zalm heeft geljjk!!!

  Reactie door Erik — vrijdag 30 december 2005 @ 18.57 uur

 6. Of Hans begrijpt het niet.
  Maar een groep mensen wordt ook hier vergeten, helaas.
  Mensen die buiten hun schuld gehandicapt raken, of is dat ook eigen schuld dikke bult.

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — vrijdag 30 december 2005 @ 18.58 uur

 7. Erik hoop maar dat jij niet in zo’n situatie terecht komt, wat morgen kan gebeuren.

  Reactie door Elsa.de.Leeuwin — vrijdag 30 december 2005 @ 18.59 uur

 8. Ik herinner me de beginjaren 50. Nee, niet met dubbele boterhammen, het woord boterham was véél te deftig; men sprak over een `stuk brood’ met reuzel en suiker als het Kerst was.
  Als kind poepen achter het huis in een hokje met een ruwhouten deur waarin een hartje was uitgezaagd. Binnen een soort kist met een vurenhouten deksel dat opgelicht moest worden voor de stoelgang begon. Over tegemoetslaande geur, zelfs in de winter bij min tien zal ik het niet hebben, over vliegen in de zomer ook niet, alles wat je moest doen kwam terecht in een bruine ton binnenin die kist. Je veegde je van onderen af met oude kranten die naast de kist lagen, met koppen als: `Romme (Katholieke Volks Partij) bepleit verplichte deelname burger aan oefening Bescherming Bevolking’. Mijn vader had die gevolgd en had ons geleerd hoe te bukken onder een tafel als de Bom viel.
  De voorpagina verdween in de ton en je gulp deed je dicht met allerlei grote runderbeenderen knopen die moeder aan de verstelde broek had genaaid, en uit verschillende restpartijen bij elkaar had gesprokkeld bij de manufacturenhandel in het dorp, samen met wat manchesters, voeringen en fournituren. (Niet zo gek toch dat ik nog steeds walg van kleren met knópen?)
  En die ton? Ja, die werd eens per week geleegd door arbeiders van de gemeente die voor kwamen rijden in een groezelige bruingroene 5-tons latrinediesel, achtergelaten door het Amerikaanse leger na `45. (Thanks!) Mijn moeder noemde ze `strontjemenners’, niet netjes maar ik sap het wel. Aan brede leren riemen over afhangende schouders werd dinsdags de ton gehaakt en in een scheve mars naar de tankauto gezeuld waar die door iemand werd opgehesen en geleegd in een opening met klepdeksel aan de bovenkant. En een keer in de maand kwam de kolenboer, met knechten waarvan ik het hele jaar door dacht dat het zwarte Pieten waren. Ik hoor nog het geluid waarmee de grove steenkool in de schuur werd gestort in ook alweer zo’n ruwhouten bekisting. Rraanng. Klaar. Twee en tachtig centen! `s Zaterdags in een tobbe samen met je broertje, in het sop waarin vader en moeder zich eerst hadden gewassen, naar later bleek. En dan de wekelijkse sinistere optocht naar de begraafplaats, rechtsaf voor ons huis, opzij van het bejaardenhuis Bethesda: gebogen figuren in frak achter een lugubere koets die was versierd met houten doodskoppen onder een laag verschimmelde aluminiumverf. Op de bok sinistere gestalten met kachelpijphoeden in lang lakens zwart dat werd bijeengehouden door tressen die eruitzagen als geregen tanden uit het gebit van de overledene. Memento mori. Bedankt Zalm voor de jeugdherinneringen!
  Jaah, ik ben een babyboomer! Ik kan erom lachen, want mijn leven is buitengewoon rijk zonder dat ik veel heb, in tegenstelling tot mensen die zich arm voelen ondanks dat ze bulken van de spullen.

  Reactie door Emiel — vrijdag 30 december 2005 @ 19.03 uur

 9. Mooie actie.

  Reactie door Vaagheidssyndroom — vrijdag 30 december 2005 @ 19.11 uur

 10. Als Zalm zich iets van armoede zou aantrekken had hij ander en beter beleid gevoeerd
  . Deze pesterige toon horen we nu al zo’n 3 jaar. Laten we er voor zorgen dat het in
  2007 afgelopen is met de coalitie. Zelf heb ik de voedselbank nog niet nodig maar het
  scheelt niet veel.

  Reactie door Fred Peeters — vrijdag 30 december 2005 @ 19.16 uur

 11. Beste Jan,

  Het doet mij pijn dat dit in Nederland nodig is. Ik wil het eigenlijk oplossen met dat dakloosheid, geen verwarming en onverzekerdheid voor ziektekosten verboden wordt in Nederland. Door o.a. de sociale diensten te verplichten om huur, telefoon, electriciteit, gas, water, verzekeringspremies (inclusief inboedel en WA) in te houden op de uitkering of loon zodat eventuele schuldeisers niet meer als eersten voor de verdeling van het inkomen in aanmerking komen. (de Duitse bijstand kent ook zo’n dergelijk systeem??, maar die werken met vaste bedragen voor wonen etc. en een boodschappenmand {daar hebben wij het minimumloon voor en zo laten!!!) voor het leefbedrag)Alleen het leefgeld en de kinderbijslag mag dan nog maar in aanmerking worden genomen voor leningen. Alhoewel ik veel aanbieders ook wil verbieden om geld uit te lenen. Nu weer zo’n bedrijf in de markt die het mensen met schulden toch een hypotheek willen geven. Die maatschappijen willen ook nog schijnbaar verdienen aan de schuldhulpverlening, door gedupeerden nog verder in de schulden te zetten. Het is maar de vraag of de mensen inderdaad waar krijgen voor hun geld.

  Ik vind dat niet netjes tegenover mensen. Waar blijven de normen en de waarden van rechts?……….OH ja, glad vergeten, die zijn er niet.

  Reactie door Maurice — vrijdag 30 december 2005 @ 19.18 uur

 12. hans(2)achternaam hoogervorst misschien?

  Reactie door ,texas, henkie — vrijdag 30 december 2005 @ 19.29 uur

 13. leuke politieke stunt, de pers even ingelicht
  mooie foto en een verhaaltje erbij, doet het altijd goed. en dan niet alleen jan maar ook die agnes erbij, die alleen maar schreeuwt en onzin uitkraamt. bah!

  Reactie door tom — vrijdag 30 december 2005 @ 19.39 uur

 14. Agnes en Jan, jullie zijn geweldig!

  Reactie door Henk Gras — vrijdag 30 december 2005 @ 19.41 uur

 15. Laat meneer Zalm eens een keer rondkijken in diverse achterstandswijken in Arnhem, zoals Klarendal en Malburgen. Zou hij dan nog steeds durven zeggen dat armoede in Nederland betrekkelijk is? Erg tof dat jullie onze stad uitkozen voor jullie actie! O en Hans, jij bent zelf een heel misselijk mannetje, omdat je iemand die het goed voor heeft met de armen in ons land loopt af te zeiken.

  Reactie door Pascal Obma — vrijdag 30 december 2005 @ 19.41 uur

 16. tom, je hebt weinig zelfinzicht en bent een blatende geit.

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 december 2005 @ 19.42 uur

 17. Alweer zalm…?
  Alternatief jaaroverzicht

  Een gevarieerde uitzending met reportages uit het buitenland, studiogasten en entertainment. Tien vergeten verhalen die grote impact hadden op de leefomgeving van mens en dier, maar die het brandpunt van de journalistiek niet of nauwelijks behaalden.

  LLiNK presenteert dit jaar – naast alle bestaande nieuwsoverzichten – voor het eerst een alternatief jaaroverzicht. Voor het “LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van…” hebben kijkers en luisteraars zelf de verhalen aangedragen en gekozen. De verhalen en gebeurtenissen hebben allen een grote impact op de leefomgeving van mens en dier en hebben bovendien het brandpunt van de journalistiek niet of nauwelijks gehaald. Frénk van der Linden en Isa Hoes presenteren het LLiNK Jaaroverzicht op vrijdagavond 30 november tijdens een anderhalf uur durende uitzending op Nederland 3. * Voor de einduitzending zijn tien verhalen geselecteerd, waaronder: * *Kinderhandel in Nederland; *Kinderarbeid is niet alleen iets uit ontwikkelingslanden. Het komt ook voor in Nederland. Tussen 2003 en 2005 zijn aantoonbaar honderden kinderen uitgebuit in onder meer de prostitutie, huishouding en horeca. * *Ontruimingen van sloppenwijken in Zimbabwe; *In Zimbabwe zijn dit jaar meer dan 700.000 sloppenwijkbewoners uit hun huizen uitgezet. De huizen, hutten en winkels van de Zimbabwanen zijn vernietigd. Duizenden bewoners leven sindsdien op straat. Ondanks de zware censuur hebben lokale reporters uit Zimbabwe met verborgen camera’s het dagelijkse leven voor LLiNK in beeld gebracht. * *Westers consumptiegedrag bedreigt leefomgeving orang oetan;* In veel van onze dagelijkse boodschappen zit palmolie. Van chocola tot zeep en van margarine tot lippenstift. Deze palmolie wordt vooral geimporteerd uit Indonesië en Maleisië, waar het tropische regenwoud plaats moet maken voor nieuwe palmplantages. Juist hier leven de orang oetans. Recente schattingen voorspellen dat de orang-oetan over 12 jaar is uitgestorven.
  nl 3 20:25 uur

  Reactie door Baren d — vrijdag 30 december 2005 @ 19.46 uur

 18. Goed gedaan Jan en Agnes!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 19.46 uur

 19. 2 Hans

  Wat normen en waarden inhoud heeft dit kabinet nooit kunnen uitleggen, laat staan laten zien, puinhoop beleid dat is het.

  Kennelijk ben je zelf ook totaal verblind door dit wanstaltige staaltje van: wij het geld en jullie de stront.

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 december 2005 @ 19.47 uur

 20. Tom 12. Erik 5. Hans H? .2
  Ga vuurwerk afsteken inplaats hier domheid liggen uit te kramen asooooos!

  Reactie door VVD KILLER — vrijdag 30 december 2005 @ 19.48 uur

 21. Jan en agnes,

  Goed gedaan , dat is laten zien hoe het
  moet als de regering in gebreke blijft.
  Degene die er kritiek op hebben weten niet
  wat solidair en saamhorigheid betekenen.
  Dat is erg voor hen en jammer voor de samenleving.

  Reactie door willem v.d.broek — vrijdag 30 december 2005 @ 19.55 uur

 22. Wat een belachelijke actie. Armoede IS betrekkelijk.

  Reactie door Gauloise — vrijdag 30 december 2005 @ 19.55 uur

 23. Gerrit Zalm is een man die ver van het volk staat. Door te wijzen naar de jaren vijftig en zijn eigen jeugd laat hij heel goed zien dat hij niet van deze tijd is.
  Ik hoor steeds, o.a. van Zalm, dat het goed voor de economie is als mensen zich ontwikkelen. Zalm wijst nu naar de jaren vijftig en naar alles wat men (hij) toen niet had. Een computer met internet is zeer goed voor de ontwikkeling en het opbouwen van kennis voor iedereen, en met name voor kinderen die onze toekomst zijn.
  Maar dit is volgens Zalm dus luxe en armoe is dus betrekkelijk.
  Het wordt tijd dat deze man verdwijnt uit Den Haag, en met hem het hele kabinet.
  Zalm weet echt niet wat er allemaal leeft, of liever gezegd bijna niet meer leeft, in dit land.

  Reactie door Willem — vrijdag 30 december 2005 @ 19.56 uur

 24. @20, steek er nog een op zou ik zeggen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 19.57 uur

 25. 20

  Jouw intelligentie is ook heel betrekkelijk

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 december 2005 @ 19.57 uur

 26. 21

  Zalm weet het heel goed, maar het kan hem geen ene moer schelen.

  Scroogh Zalm zal echter zijn straf niet ontlopen daar ben ik zeker van.

  Reactie door e.krul — vrijdag 30 december 2005 @ 19.59 uur

 27. @20, duidelijk geval van zuurstof gebrek!

  Reactie door Pietje af — vrijdag 30 december 2005 @ 19.59 uur

 28. Dit is natuurlijk geen hulp maar een ordinaire politieke stunt.
  Het verdiepen in de hoe’s en waarom’s is veel verstandiger en had niet een politiek probleem naar voren gebracht maar een sociaal.
  De SP glijdt steeds verder af.
  En dit komt niet alleen door de sneeuw!
  Zalm had gewoon gelijk maar het kwam wat rottig zijn strot uit.

  Reactie door Tim.ondernemer — vrijdag 30 december 2005 @ 20.03 uur

 29. je hebt gelijk tim

  Reactie door tom — vrijdag 30 december 2005 @ 20.11 uur

 30. Goede actie het signaal is duidelijk.
  Volgende keer Balkenbrij uit delen.

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 december 2005 @ 20.21 uur

 31. Het wordt toch nodig dat de leden van dit kabinet eens met hun neus op de feiten worden gedrukt. Laat de diverse bewindslieden maar eens één keer in de week op de diverse plaatsen in het land (zowel steden als platteland) kijken bij de voedselbanken, sociale diensten,schuldhulpverlening, etc, etc,… misschien dat dan hun ogen eens geopend worden. Bij de hulpdiensten is het niets dan ellende. De één moet met nog minder rondkomen dan de ander. Familieleden, kerken en ik weet niet wie nog meer moeten bijspringen om te voorkomen dat hele gezinnen verkommeren. Het is goed dat er vrijwilligers zijn die voedselbanken oprichten en bemannen. Wie had dat vijf jaar geleden gedacht. Maar het moest niet nodig hoeven zijn. Wat is de volgende stap? Gaarkeukens???

  Reactie door Henk Slot — vrijdag 30 december 2005 @ 20.22 uur

 32. Is trouwens een heel oud recept toen ook de armoede betrekkelijk was?

  http://www.blablablog.nl/B1038127581/C1863250349/E974681735/

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 december 2005 @ 20.26 uur

 33. @26
  Zalm had gewoon gelijk maar het kwam wat rottig zijn strot uit.

  Over afglijden gesproken.

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 december 2005 @ 20.33 uur

 34. Wat jammer dat veel mensen zich niet meer kunnen of willen inleven in andermans ellende. Dat is nu juist wat nodig is om er uit te komen : samen!! Goeie actie Jan en Agnes!

  Reactie door Mouse — vrijdag 30 december 2005 @ 20.33 uur

 35. e pietsie ouder als Gerrit Zalmmaar ondanks het feit dat wij geen tv en pc hadden,die waren toen nog niet op de markt,hadden wij het niet slecht.Het behoefte patroon lag een stuk lager dan nu.Zalm moet niet lullen dat er toen meer armoede was dan nu.We moesten meer werken en op advies van regering en vakbonden vaker switchen van baantje zodat iedere vacature bezet kon worden.Toen waren er te weinig arbeiders dus iedereen had werk.over pensioenbreuk werd toen gezegd,tegen de tijd dat jullie pensioen krijgen dan is dat geregeld.En studeren deed je op kosten van de gemeenschap.
  Waar of niet Gerrit Zalm.

  Reactie door aidan — vrijdag 30 december 2005 @ 20.36 uur

 36. Agnes, Jan,

  Goeie actie! Beter dat als roepen dat de armoede niet bestaat. Wel of niet minder erg dan vroeger.
  We leven nú, en niet in de herinneringen
  van Zalm om die werkelijkheid te verbloemen.

  Reactie door Alex — vrijdag 30 december 2005 @ 20.59 uur

 37. @36 Erik jouw niveau is even hoog als je taalvaardigheden.
  Mijn vader had een transportbedrijf dat helaas door de Ruslandcrisis in 1999 failliet ging. Opeens zat ons gezin met een gigantische berg schulden die alleen maar groter werd door de belachelijke bedragen die de deurwaarders er bovenop gooiden. Een schuld van bijvoorbeeld 1000 gulden veranderde zo in 2000-3000 gulden. We moesten ons huis verkopen en een baan kon hij moeilijk vinden omdat hij Pools is. Uiteindelijk is het goed gekomen met het werk maar een paar maanden meer en ook wij hadden bij een voedselbank aan moeten kloppen. Na 8 jaar heeft hij bijna alle schulden afbetaald.
  Wat ik mij herinner uit die periode dat juist op het moment dat je het moeilijk hebt de schuldeisers geen mededogen tonen. Rentes van 13% zijn eerder regel dan uitzondering waardoor mensen nog meer de afgrond inglijden.

  Reactie door Igor — vrijdag 30 december 2005 @ 21.16 uur

 38. Met interesse alles gelezen, wat een contrast….het lijkt nederland wel. Er zijn rijken en hele rijken, armen en hele armen…..ik zelf heb 10 euro teveel over dus kom niet in aanmerking voor hulp van de voedselbank! Misschien raar, maar daar ben ik toch blij om,voor mij was de gang naar de voedselbank een zwaard van damocles wat boven mijn hoofd hing.De voedselbank is een goede zaak, maar zou niet nodig moeten zijn.Als de uitkeringen niet bevroren waren 3 jaar geleden hadden de mensen het iets beter. Als de euro niet was ingevoerd zou het besteedbare bedrag iets hoger zijn. Als…Als ..Als, een zinloos woordje, de feiten liggen er!Nederland kent armoede en dat is een feit.

  Reactie door Marie-Jose — vrijdag 30 december 2005 @ 21.24 uur

 39. Top Agnes en Jan!

  Hebben jullie trouwens nog een blikje over voor Hans (2), Erik (5), Tom (13) (29), Gauloise (22), Tim (28), Erik (36) die kunnen maar niet genoeg van zalm krijgen! Krijgen ze’m van mij, verreken ik wel met de contributie over 2006.

  Reactie door hanri — vrijdag 30 december 2005 @ 21.25 uur

 40. @36:
  Erik, dit is wel heel erg wat je schrijft.
  We nemen aan dat je ‘lacht’ om mensen bij de voedselbank? Doe dat, dan doe je hetzelfde als onze bestuurders die het land zover hebben weten te brengen en doorgaan met kansarmen te liquideren. Blijf lachen en verziek deze reactiepagina niet verder. Enne, tussendoor doe je meteen een cursusje groep 1 Nederlands, voor als je toch iets moet schrijven dat een ander dient te lezen, een sollicitatie of zo.
  groetjes,
  blumke

  Reactie door blumke — vrijdag 30 december 2005 @ 21.27 uur

 41. # 33 Jofel

  Inderdaad Jofel, je hebt gelijk.
  Dit is afglijden in de breedste zin des woords.
  Zalm had gewoon zijn bek dicht moeten houden of inhoudelijker moeten reageren.
  Slechter is echter dan een Jan Marijnissen en aanhang hier een publiciteitsstunt van probeerden te maken ten koste van mensen in een veelvoud aan problemen.
  Teveel denkt deze man dat hij de wijsheid in pacht heeft en zijn mediageilheid werd alleen maar bevestigd door deze actie.
  Dus proberen te scoren ten koste van.
  Waar is trouwens die vent van de SP gebleven die visie had en ook stinkende wonden onder eigen patiënten dorst aan te wijzen?

  Reactie door Tim.ondernemer — vrijdag 30 december 2005 @ 21.29 uur

 42. Maar het is bij jou de pot verwijt de ketel.

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 december 2005 @ 21.34 uur

 43. #41 Tim

  Daar hebben ze bij de VVD toch Hans Wiegel voor?

  Reactie door hanri — vrijdag 30 december 2005 @ 21.38 uur

 44. Tja Tim, onder de nemers glijdt je meer af, zeker wanneer je je als vreemde eend bij ijzel op het gladde pad begeeft.

  Reactie door Alex — vrijdag 30 december 2005 @ 21.39 uur

 45. Dan ook een vergelijking die niet werd genoemd door de Hr. Marijnissen noch door Gerrit Zalm.
  Inderdaad is armoede relatief. Met andere woorden; wat is Nederlandse armoede ten opzichte van stervende kinderen in Afrika die niet eens een slok vers water hebben en kansloos en zonder hulp sterven.
  Niets dus!!
  En daar hoort iedereen hier eens aan te denken.
  Zelfs de symbolische stukjes zalm hadden deze kinderen zonder water niet eens kunnen eten of zelfs kunnen verteren.
  Maar daar gaat het niet om in Nederland.
  Als je geboren bent in Nederland mag je voor je kind en voor je zelf een beter levensperspectief verwachten.
  Vanuit dit perspectief, maar dan ook met zijn verantwoordingen, mag je meer verwachten.
  Voor Gerrit Zalm mag de armoede in Nederland relatief zijn maar voor de mensen die deze armoede ondergaan is het verschrikkelijk omdat zij falen gelijke tred te houden.

  Dus herhaal ik;
  Onderwijs en dienstplicht!

  Reactie door Tim.ondernemer — vrijdag 30 december 2005 @ 21.48 uur

 46. Te beginnen voor Tim. :-!

  Reactie door Alex — vrijdag 30 december 2005 @ 21.52 uur

 47. Dus herhaal ik:
  Wat minder voor de een en iets meer voor de ander.

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 december 2005 @ 21.53 uur

 48. #45

  Tim, jongen, als het aan de VVD ligt sterven er nog héél lang kindertjes in Afrika.

  Wij mogen blij zijn dat er in Nederland om de 4 jaar verkiezingen zijn en het verleden leert ons, gelukkig, dat ‘het volk’ dan weet wat er moet gebeuren om er voor te zorgen dat er hier over pakweg 8 jaar niet ook kindertjes van de honger sterven.

  Periodes van ‘rechts’ worden hier stelselmatig afgewisseld met periodes van ‘links’ de vraag is nu alleen nog, hoe links?

  Reactie door hanri — vrijdag 30 december 2005 @ 21.57 uur

 49. Tim.ondernemer

  Beste zwetserd,

  Wat Jan Marijnissen doet is prima, daar is hij voor, namelijk het opnemen voor de zwakkere. En hoe hij dit inkleurt is aan hem en zoals gebruikelijk bij links doet men dat op een ludieke wijze. Hij vraagt aandacht voor een groep mensen die anders volledig ondergesneeuwd raken. Wat is hier nu fout aan? Wie doet het anders? Jij niet Tim de ondernemer, nee jij niet, want van opleiding en dienstplicht kan je eten.

  Reactie door Jim.Ondernemer — vrijdag 30 december 2005 @ 22.01 uur

 50. Tim,
  Doorgeven van kennis zal binnen het gezin (traditie) moeten gebeuren, en via particulier initiatief, als we legers VMBOers willen vermijden dan graag geen overheid.
  Dienstplicht is uit den boze, willen we weer terug naar het hippie leger met bloemetjes in de loop, nou dan heeft ome Bin schik.
  Het leger wat we nu hebben is klein slagvaardig en bestaat uit professionals.
  Of wil je de soldaten dwingen om gemotiveerd te zijn ?
  Hiermee gaan we echt terug naar de jaren 50, het is conservatief.
  Zelfs China is in rap tempo het logge volksleger aan het reorganiseren tot een snelle flexibele strijdmacht.
  Verwijzen naar Afrika is niet relevant, dan wil je zeggen dat het voordeel van de een ten koste moet gaan van de armoede van een ander.
  Omgekeerde wereld, armoede nivellering.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 22.02 uur

 51. Maar wat heeft onderwijs voor zin als we ongeschoolde werknemers halen, die het werk
  met volle medewerking van de ondernemers over nemen.
  En die de geschoolde werknemers er uit knikkeren.
  O ja, dat waar ook die zijn niet gemotiveerd.
  Als er een groep is die opleiding en het kans geven om in te werken om zeep hebben geholpen dan is het wel ondernemend Nederland.
  En dan praat ik echt uit ervaring.

  Reactie door Jofel — vrijdag 30 december 2005 @ 22.03 uur

 52. @50
  Geen transpiratie maar inspiratie

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 22.05 uur

 53. @41 Tim.ondernemer,

  Tuurlijk jonge, Jan Marijnissen brengt de voedselbanken bij zalm onder de aandacht en het is direct een publiciteitsstunt.
  Die acties inverband met de tsunami was zeker dan ook een publiciteitsstunt of niet?

  Jan Marijnissen is niet media geil, hij ontrekt zich soms van de aandacht van de media, als je hem wat langer al had gevolgt had je dat kunnen weten.

  Niet zo veel onzin uitkramen a.u.b.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 30 december 2005 @ 22.12 uur

 54. Zeer goede actie van die zalmblikjes,maar is dat wel genoeg voor die daklozen??

  Reactie door johan wieles — vrijdag 30 december 2005 @ 22.15 uur

 55. Nederland wordt wakker!!
  Zalm zou eens een weekie op straat moeten leven,ik nodig hem uit om te kijken of er armoede is in Nederland,mensen dakloos,onverzekerd,voedselbank,5 euro om een week van te eten ,wil wel zien of ie dan anders denkt over armoede
  hup SP laat je horen!!!!!!

  Reactie door johan wieles — vrijdag 30 december 2005 @ 22.19 uur

 56. @5:
  Mijn woorden onder 40 zijn voor Erik, die ineens op 36 verdwenen is en waar Alex nu staat.
  De actie van Jan en Agnes zie ik als een daad stellen om te laten zien dat ze betrokken zijn bij armoede en het erkennen. Wat nogal ongelukkig in de media overkomt is dat er steeds arme burgers aan het woord zijn die bekennen nogal slordig met hun geld in het verleden te zijn omgegaan. Dat zou door niet arm Nederland verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Het is nl mogelijk om niet meer rond te komen wanneer je het slachtoffer bent van enkele duurdere handelingen/diensten van je bank, wat pechposten waar je niet op had gerekend, je sociale dienst die over je oordeelt, een bekeurinkje van CJIB hier en daar, de zorgverzekering die elk jaar de premie verhoogt en erger…, de belasting, kortom, geheel ondernemend Nederland dat jouw laatste geld helemaal legaal weet te nemen. Het zijn niet allemaal mensen die expliciet iets fouts hebben gedaan dat ze arm werden. Zo verdomd snel kan je arme worden in dit land.
  Kan bijna niet wachten tot we kunnen juichen als dit kabinet de kans ontnomen is nog meer schade aan te richten, want die staan er vierkant achter dat we ons zo laten uitkleden.
  Blumke

  Reactie door blumke — vrijdag 30 december 2005 @ 22.33 uur

 57. Ach minister Zalm heeft groot gelijk. Het is sowieso niet de bedoeling dat iemand die een uitkering heeft goed kan rond komen (gaat veel meer mensen niet meer werken). En vaak hebben ze problemen (schulden) aan zichzelf te danken.
  Er ben er van overtuigd dat je met een kleine beurs kun je doormiddel van de Wirba, Kringloop en Aldi rond kunt komen.

  Reactie door Robin — vrijdag 30 december 2005 @ 22.42 uur

 58. Het grootste probleem is dat sommige mensen gewoon niet met geld om kunnen gaan. De gemeenten zou hier een begeleidende rol in kunnen spelen.

  Reactie door Robin — vrijdag 30 december 2005 @ 22.50 uur

 59. Mensen gaan naar de voedselbank omdat die er is, vaak niet omdat ie noodzakelijk is. Stel je kunt gratis eten krijgen en van het geld iets anders doen, je bent wel gek indien je hier geen gebruik van zou maken.

  Reactie door Robin — vrijdag 30 december 2005 @ 22.59 uur

 60. @8 he jammer..net geen tulpen gegeten in de oorlog…
  Vroeger was alles beter…nee nu is alles beter als Jan President wordt…help me hopen..Imagine was van John lennon..

  Reactie door eric — vrijdag 30 december 2005 @ 22.59 uur

 61. @59
  Alweer word hier de rol van de overheid aangemoedigd, en inplaats dat mensen zelf
  gaan nadenken moet een gemeente dat weer doen.
  Dit is zo inconsequent, aan de ene kant de overheid terug laten treden, en aan de andere kant een de overheid laten bemoederen

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 23.02 uur

 62. @ 60 Robin

  Loop niet zo opvallend met je onwetendheid te koop. Informeer bijvoorbeeld eerst eens welke criteria Voedselbanken hanteren bij het bepalen van hun afnemerskring.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 30 december 2005 @ 23.02 uur

 63. Blumke, de media hebben nu eenmaal graag een zielig iemand in beeld, maar kunnen zich absoluut niet voorstellen dat er arme mensen zijn in dit land die het echt niet kunnen helpen en die geen schulden o.i.d. hebben. Armoede is ENG. Is, volgens een groeiende groep egoisten ook besmettelijk. En daar is men – terecht – bang voor. Zo bang dat men niet eens op een nette manier wenst tegen te spreken, maar dit op een neerbuigende, kleinerende en arrogante wijze doet. Alsof men daar kracht uit moet halen.
  Voor diegenen die niet weten hoe De Voedselbank werkt, ga eens naar de site en lees die eens rustig door. http://www.voedselbank.nl Lees ook het motto van Clara en Sjaak Sies in Rotterdam: Het gaat niet eens zozeer om de armoede, al is die vreselijk genoeg, maar het gaat vooral om de walgelijke verspilling van prima levensmiddelen. Ongeveer 10% daarvan wordt nu weggegeven via de Voedselbanken. De rest wordt nog steeds vernietigd.
  Verder is armoede in Nederland aanwezig en in sommige gevallen zeer schrijnend. Het is zelfs voorgekomen dat kinderen in een ziekenhuis moesten worden opgenomen met ernstige ondervoeding, omdat de moeder niets meer had en niets meer kon kopen, geheel buiten haar schuld om.

  Jan en Agnes, dank jullie wel. Goed merk ook nog, trouwens! Ik koop ze wel eens, die blikjes, maar dan bij de Aldi of de Lidl en niet dat dure merk dat jullie gekocht hebben. Fijn dat het dat merk is voor die mensen.

  Reactie door Lydia — vrijdag 30 december 2005 @ 23.03 uur

 64. Voedselbanken zijn niet nodig voor mensen die willen. We moeten naar het Amerikaanse systeem. Mensen moeten durven knokken!

  Reactie door Erik — vrijdag 30 december 2005 @ 23.06 uur

 65. @65 Erik
  Voedselbanken zijn particuliere initiatieven, en dat word zeer gewaardeerd binnen het Amerikaanse systeem.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 23.14 uur

 66. Ik snap die achterlijke vvd-ers die hier komen niet, als je het amerikaanse systeem toch zo geweldig vind waarom verhuis je niet in het nieuw jaar naar amerika.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 30 december 2005 @ 23.22 uur

 67. @67, Ach Evert, ze zeuren zo graag!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 23.28 uur

 68. @68

  Nee er wordt om een reactie gevraagd, die geven we. Of mogen de reacties alleen in het straat je passen.
  @63, ik ben er van overtuigd dat veel mensen van de voedselbank gebruik mogen maken terwijl ze het inprincipe ook zonder zouden kunnen. Van een paar euro per dag kun je eten en drinken. Ga desnoods op kamers wonen, 200 euro allin (kabel,gemeentenbelasting, water, energie, etc).

  Reactie door Robin — vrijdag 30 december 2005 @ 23.39 uur

 69. @63 Beste Ed, de voedselbanken kunnen niet bij eenieder een grondig onderzoek naar de financiële situatie doen.
  Zelf ken ik mensen die geregeld een voedselpakket van de voedselbank krijgen en tegelijkertijd zuipen als Maleiers. Dat wil niet zeggen dat er geen armoede is, maar je dient je te realiseren dat armoede lang niet altijd het gevolg is van het feit dat iemand een minimuminkomen heeft, maar vaak ook van andere problemen afhangt zoals drankgebruik, drugs, gokken, echtscheiding of een combinatie

  Reactie door Tim — vrijdag 30 december 2005 @ 23.44 uur

 70. @69, Ja, maar dan wel graag een inhoudelijke en geen kretologie!

  Zoek eens op voedselbank.nl dan weet je de criteria!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 23.50 uur

 71. Wij vinden deze actie een heel ludiek antwoord op het domme praatje van Zalm.Morgen gaan wij naar de voedselbank in Weert om voor alle clienten zalm te brengen.

  Reactie door Diny — vrijdag 30 december 2005 @ 23.50 uur

 72. @67
  Kapitaalvlucht word je ook niet blij van

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 23.52 uur

 73. @70, Tim de verharden maatschappij kent vele soorten slachtoffers en hulp wordt steeds meer afgeknepen en door administratie ellende verzwaard!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 23.52 uur

 74. Sabineke…. de maatschappij die verhard

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 23.54 uur

 75. Administratieve ellende

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 23.54 uur

 76. knipoog

  Reactie door Adriaan Koerbagh — vrijdag 30 december 2005 @ 23.55 uur

 77. @75, sorry, Adriaan, te snel getypt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 23.56 uur

 78. goede actie hoor! en daarom ga jij om solidair te zijn maar bij Jack geldkapitalist/salonsocialist Spijkerman zitten!

  Reactie door johan — vrijdag 30 december 2005 @ 23.57 uur

 79. @76, idem, excuus

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 30 december 2005 @ 23.57 uur

 80. @69, Tuurlijk Robin ga jij maar met een gezin op kamers wonen.

  Reactie door Igor — zaterdag 31 december 2005 @ 0.02 uur

 81. @71 Sabineke van Schie-Pleines,

  Het is bijna het einde van het jaar hoor,
  je kunt toch niet van die arme vvd-er verlangen dat ze hun gebrul ook nog moeten onderbouwen. ;)

  @73 Adriaan Koerbagh,

  Och, vvd tuig wat alleen maar oog voor zich zelf heeft kan ik missen als kies pijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 31 december 2005 @ 0.11 uur

 82. @Igor

  Dit ging natuurlijk niet over een gezin hehe. Het was een voorbeeld en neem van mij aan dat het veel alleenstaande betreft. Een gezin krijgt sowieso weer een hoger uitkering, ofwel compenseert elkaar weer.

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 0.20 uur

 83. om verspilling van voedsel te voorkomen zijn voedselbanken een goed iniatief wat gehandhaafd dient te worden .als inkomens ondersteuning zijn ze verwerpelijk en diend dit onderdeel van de voedselbanken zo vlug mogelijk opgeheven te worden .goeie actie van jan en agnes en zalm moet een hengst voor zijn bek krijgen evenals collegaatje hoogervorst .

  Reactie door ,texas, henkie — zaterdag 31 december 2005 @ 0.25 uur

 84. @65 aan Erik:
  Wel eens gehoord van ‘gebroken’ wil?
  Zegt de term ‘moegestreden’ je iets?
  Kan je je iets voorstellen bij de kwalificatie ‘schadepost voor gemeente’?
  Om eerst na jaren dit geïncasseerd te hebben en tegelijkertijd het meest goedkope voedsel nog slechts te kunnen eten, geslagen aan alle kanten door de overheid die alleen de kassabel wil laten rinkelen… duurder dit en dat verplicht aanschaffen, ach, dan kan je in de meeste gevallen alleen nog verstomd toezien en het gewoon allemaal niet meer begrijpen!

  Reactie door blumke — zaterdag 31 december 2005 @ 0.35 uur

 85. Ja, als je geld hebt dan is het makkelijk oordelen en lullen over hoe een ander rond kan komen. Laten ze Zalm ook even leven met zijn gezin van een bijstandje ok? En dat een paar jaar lang, zodat ook zijn koelkast of wasmachine het een keer gegeeft en ook hij een paar fikse lastenverhogingen qua huur en energie op zijn deurmat heeft gehad!!

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 31 december 2005 @ 0.39 uur

 86. Jan en Agnes, goed gedaan!!!

  Reactie door Nicole Halmans — zaterdag 31 december 2005 @ 0.41 uur

 87. @ 69 Tim

  Ja, nou en? Er zijn talloze oorzaken te bedenken waarom mensen in financiele problemen geraken. En bij lang niet al die problemen treft de samenleving of de overheid blaam.

  Wat je de overheid wel kunt verwijten is dat ze de afgelopen 25 jaar een beleid heeft gevoerd waarbij de koopkracht van minima stelselmatig werd uitgehold. Simpelweg door het wettelijk minimumloon en de uitkeringen trendmatig minder te laten stijgen dan de inflatie. Ik heb geen zin om mezelf hier te gaan herhalen,maar elders op dit log heb ik al beargumenteerd dat deze inkomensachteruitgang alleen al in de periode 1980 – 2000 minstens 20% moet zijn geweest. ‘k Denk niet dat de situatie van de minima de laatste 5 jaar sterk is verbeterd. Integendeel, ze beginnen langzaam te verzuipen. En dat heeft geen moer te maken met persoonlijk falen of misbruik. Dat is een direct gevolg van bewindslieden die de jaren ’50 als referentiekader hanteren.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 31 december 2005 @ 1.27 uur

 88. @8 Emiel,

  Tjeeeemig wat een verhaal. Mooi! Kan er niets aan doen maar ik vind jouw verhaal echt mooi.
  Diegenen die niet veel hebben en veel zijn; vind ik de besten!

  Maar wat Zalm aan het doen is, is sinister.

  Zalm plant ideeën middels vergelijkingen van periodes uit het verleden, en situaties elders (waar men het veel slechter heeft dan in dit land). Dat komt hem ‘t beste uit, daar deze vergelijkingen de huidige Nederlandse armen (en al dan niet stille toeschouwers daarvan) de mond dienen te snoeren.

  Want meer is het niet. En dat laten de voedselbanken en disrespect voor ouderen en zwakkeren nu wel zien.

  Zijn opmerkingen stimuleren de maatschappelijke verharding. En er is een groep mensen, die daar met graagte in stinkt. En die gaan roepen dat Marijnissen een -oppositie- show opvoert door zalm te brengen naar voedselbanken. Hoe meer je geneigd bent de filosofie te handhaven, dat het recht van de machtigste geldt, hoe meer je de voorstelling van zaken die Zalm geeft zal omarmen.

  Gelukkig zijn er nog genoeg mensen van mening, dat we geen apen zijn.

  Eigenlijk moet Zalm zèlf heel blij zijn, dat wij het volk geen guillotines (meer) uit de kelder halen … ook een stukje vroegah!

  Reactie door Pietje af — zaterdag 31 december 2005 @ 1.44 uur

 89. …iedereen die zit te zeuren over het feit dat mensen schulden maken, moet dan maar eens aan meneer Zalm vragen waarom iedereen die toevallig wel wat heeft kunnen sparen omdat het bedrijf waar ze werkten een spaarloonregeling voor ze had, dit in de afgelopen 4 maanden plotseling maar eens moest gaan op nemen en vooral opMAKEN, om de economie op te stuwen…

  Meneer Zalm wil wél dat er geld in de economie gepompt wordt door argeloze burgers, omdat ‘het consumentenvertrouwen dan weer goed in het nieuws komt’ [tja, economie is een raar spelletje], maar het moet absoluut niet ZIJN geld zijn…

  En hij moet er later ook NIET verantwoordelijk voor gesteld kunnen worden…

  Dus wat is zijn advies?

  “Beste onderdanen, ik denk dat het het beste is als degenen onder jullie, die de kans gehad hebben in de afgelopen jaren een en ander te sparen, dit geld zo snel mogelijk omzetten in nutteloze goederen, zodat mijn economie weer wat [fictieve] groei laat zien, dan kunnen jullie voor mij even een heel klein stukje van de door mij afgeknepen economie helpen.

  Maar niet gaan lenen hoor, als je door mijn beleid onder paars en nu weer in deze kabinetten, zwaar in de problemen bent gekomen. Nee, wij vinden het veiliger voor de burgers als ze tegen zichzelf beschermd worden: we moeten tenslotte elk risico aan mijn zijde uitsluiten. Want ik ben tenslotte minister. En diegenen die onnodig in de stront zakken, hadden maar geen pech moeten hebben.

  Ik kan jullie niet helpen, straks krijg ik nog stront aan mijn SMIT-BALLY schoenen.”

  …en dan nog dit: waarom is het in godesnaam nodig om je als minister op een dergelijke manier uit te laten…?

  En dan ook zo fijn in de kersttijd…

  …ik vindt dat een beetje zieke geest.

  Reactie door Jahannas — zaterdag 31 december 2005 @ 2.10 uur

 90. En zo is het maar net, Jahannas.

  Maar Webmaster, waar is het verhaal dat op 88 stond, over die overval op voedselbanken van BERT IS WEER BOOS; ik vond hem wel leuk!

  Reactie door Pietje af — zaterdag 31 december 2005 @ 2.16 uur

 91. …is iedereen in slaap gevallen…?

  Reactie door jahannas — zaterdag 31 december 2005 @ 2.22 uur

 92. …hee, Ernie, waar is BERT nou…?

  Reactie door jahannas — zaterdag 31 december 2005 @ 2.25 uur

 93. al die sp-ers moeten niet zo zanniken, als ze het hier niet bevalt moeten ze gewoon opmieteren en niet deelnemen en profiteren van deze welvaarts maatschappij. ze zijn elkaar gewoon aan het na pappegaaien. kijk gewoon naar jezelf en niet altijd naar een ander. ik word gewoon kotsmisselijk van al dat linkse gelul en populaire gezwets

  Reactie door tom — zaterdag 31 december 2005 @ 3.05 uur

 94. Hoi Pietje Af, dankjewel voor het mooie compliment.
  Ik heb sindsdien overigens best wel genoeg nieuwe dure spullen gehad in mijn leven, maar ontdekt dat het ook niet alles is (vooral bij electronica vaak terug wegens garantie) en dat kringloop toch het allerleukste is. Ook heb ik in ruime mate mooie dingen beleefd waar `geslaagde’ maar gefrustreerde rijke leeftijdgenoten van me, en klasgenoten van toen, nog steeds vertwijfeld, gestresst, en met bolle ogen naar op zoek zijn. Ja, zij tasten mis!

  Nu: top 2000 op mijn oude transistorradio, genieten van Armand, ik heb alweer pret
  bij zijn onsterfelijke woorden:
  `En je moeder die ik moest aanhoren met haar achterlijk gezwam, over de studie van je broer, en dat je pa zo’n succesvol zákenman was, m.a.w. wat ben jij een boer! ‘
  En zo is het. Niks te min! Grotere kar? Zo’n sullige SUV ofwel PC hoofdtractor, dat is maar een lullig ding om te parkeren in buurten waar het écht gezellig is.

  Nog een tip voor iedereen die de SP-Tribune leest: Uit? Leg hem massaal neer op de wachtkamertafels van dokter, tandarts of ziekenhuis, zelfs als u geen zorg nodig heeft. Gelukkig Nieuwjaar allemaal!

  Reactie door Emiel — zaterdag 31 december 2005 @ 3.24 uur

 95. @tom
  alleen lafaards lopen weg voor problemen.
  sociale mensen bestrijden die en proberen die op te lossen ondanks tegenwerking van asociale kneusjes zoals jij.liberaal.tim.ondernemer.matthys.en de rest die ik vergeten ben.ik heb melij met figuren zoals jullie
  hein

  Reactie door hein — zaterdag 31 december 2005 @ 7.04 uur

 96. Beste (s)tom

  Ik ben een succesvol ondernemer en links, ik heb genoeg geld verdiend en heb best een prima leventje. Ik zal nooit ontkennen dat er mensen zijn die het minder hebben, ik zal nooit zeggen dat ze geen rechten hebben. Nee ik probeer ze zoveel mogelijk kansen te bieden en weet je waarom, niet omdat ik een geweldige visie heb, gewoon omdat het goed voelt. Als ik in één van mijn bedrijven iemand zoals jij zou aantreffen die met dat soort uitspraken op de proppe kwam kon je linea recta je jas pakken en jezelf aanmelden voor een uitkering. Maar ik weet uit ervaring dat je dat niet zou durft, nee en dat is het gluiperige van jullie soort, zo stoer is men dan ook weer niet. Het eigen belangetje natuurlijk. Je bent een ‘leeg’ mens Tom.

  Reactie door Jim.Ondernemer — zaterdag 31 december 2005 @ 7.29 uur

 97. JABBEDABBEDABBEDOE!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door ZO MAAR IEMAND DIE NIET BOOS IS — zaterdag 31 december 2005 @ 7.41 uur

 98. Jullie hebben Gerrit ZALM toch niet echt in stukken gesneden hoop ik ? (ahoewel)
  Tot mijn afgrijzen las ik van morgen weer iets in de krant wat ik bijna niet kon geloven !
  Wouter Bos lonkt naar CDA !
  Nu heb ik eerlijk gezegd nooit vertrouwen in de PVDA gehad !
  Maar het is eens te duidelijk hoe ook deze partij weer overstag dreigt te gaan met het CDA van JP Balkenende !
  Mijn pa zei altijd zo !
  De sociaal-democraten zijn nooit te vertrouwen geweest en alles wat mijn pa heeft gezegd is uit gekomen !
  Dus Jan vertrouw Woutertje nooit en haal maar flink naar hem uit want draaikont Woutertje is niet links ,was nooit links,en zal nooit links worden net als het overgrote deel van die salonsocialisten(PVDA)
  Het is niet te geloven dat deze partij weer samen met een acosiale partij als het CDA wil samen regeren !
  Wouter Bos je bent voor mij een hypocriet en verader van het gewone volk !
  De PVDA kan het beste opgaan in de VVD lijkt mij !BAAAAAAAAHHHHH !!!

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — zaterdag 31 december 2005 @ 8.20 uur

 99. reactie op TOM @93 !
  Tom ik hou het gewoon kort !
  Jij bent oerdom en je weet niet waar je over spreekt !
  Wie profiteert hier van welke welvaart maatschappij ?
  Wat een luchtledig gebral Bahhh !

  Met vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — zaterdag 31 december 2005 @ 9.17 uur

 100. 96 Jim

  Geweldig je bent een ondernemer met het hart op de goede plaats.

  Ik weet zeker dat je medewerkers veel voor je zullen over hebben, dit in tegenstelling tot ondernemers die alleen naar hun winst willen zien stijgen tot grote hoogte en bij wie menselijkheid een onbeduidend woord is geworden.

  Jim wens je een heel succesvol jaar!

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 10.03 uur

 101. 93 Tom (mot)

  Laat het even tot je doordringen dat veel mensen kotsmisselijk van jou worden.

  Ik wens je een jaar met meer inlevingsvermogen en als het niet lukt, volg een cursus, zodat je een beetje beschaving aan kunt leren.

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 10.07 uur

 102. 89

  Zalm is de incarnatie van scrooge, hij krijgt in dit leven weer de kans om het ten goede te keren, maar helaas hij weigert.

  Eer de haan kraait…

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 10.11 uur

 103. Hoe leuk het morgen nog kan gaan worden:
  zoals ook 60 jaar terug nog enkele voorbeel
  den om te kunnen bezuinigen.
  Bespaar op broodbeleg en voer uw kinderen
  broodpap, klein klontje margarine, schepje
  suiker voor basis vitaminen en kaneel voor
  variatie in de smaak !
  Eet ‘s middags, voorzover mogelijk warm,
  spaar uw koelkast (!) en bak de restanten
  en presenteer die op de avondboterham!
  Er zijn mensen die dit al jááááren doen !
  Voorzie u van de paardestaart haardracht of
  laat een handige buuf uw haar knippen !
  Koop kleding die u in de verpakking nog kunt terugbrengen en daardoor altijd cash
  geld hebt aan het eind van de maand en nie-
  mand uw geldopname bespioneren kan !
  Kijk achterom én omhoog als u uit de muur
  geld opneemt, vertrouw zelfs geen mensen
  achter hun geraniums u beglurend óp en tus-
  sen hun stekkies!
  Gebruik de sociale contrôle om u beter be-
  veiligd te weten en véég uw straatje om ‘n
  ‘frisse neus’ te halen en stéék hem niét in
  zaken van ‘rijken’, anders dan wanneer u al
  een verwijzing naar een KNO-arts op zak
  hebt en vertrouw erop dat hoogmoed voor de
  val komt.
  Voor opstaan uit de onnozelheid heeft ge-
  lukkig niet iedereen een leven lang nodig,
  en wordt bij langdurigheid ontzettend goed
  doorzien.
  Na het ‘doordraaien’ van materie op de vei-
  ling is nu de burger aan de beurt.

  Let op: MIJ neem je in maart niét in de
  veiling en ervoor zorgen zal ik dat ik snel
  doordraai naar de volgende ronde! Die zal
  heel ouderwets mijnentwege vooral met een ROOD potlood dienen te geschieden en géén
  haperingen (?) van stémmachines teweeg kun-
  nen brengen. Toezicht en controle zal tot
  en met aanwezig moeten zijn, geen fratsen !
  Oproep aan 18-plussers om S(teeds)
  P(reciezer) te gaan stemmen met het oog op
  de te verwachten toekomst en hulpbehoeven-
  den hun via de voedselbank verkregen inge-
  blikte zalm alleen nog aan te spreken als
  noodrantsoen, dus als de sirenes loeien !
  De houdbaarheidsdata houden vermoedelijk
  gelijke tred met de verkiezingsdata.
  Iedere minister verantwoordelijk voor zijn
  eigen budget, maar er blijft er één verant-
  woordelijk voor het totaalbeheer van deze
  kapitalen. Een minister van financiën is er
  niet alleen om de budgetbedragen uit te de-
  len, maar heeft toe te zien op een deugde-
  lijke verdeling en toepassing, anders had
  het wel ergens een sub-status in het systeem gehad. Gekke gerritje word je dan
  ook genoemd als je de coördinatie voor het
  oog van de camera en microfoon terzijde
  denkt te kunnen schuiven.
  Een verdeelsleutel voor de diverse departe-
  menten wordt toch niet in de lunchpause be-
  sproken en dient toch beargumenteerd te
  worden?
  Bij de Overheid kwam vroeger 1 x p.m. de
  Kassier langs die de lonen uitdeelde en op
  die manier werd hij dan lachend de minister
  van financiën genoemd….tja….’t is maar
  waar je aan gehecht raakte in de vijftiger
  jaren en nooit hebt kunnen loslaten !
  Depressies waren in die tijd not done, want
  men mankeerde fysiek toch niets, of het
  moest een post-natale zijn die pas later in
  ‘zwang’ kwam.

  Lage rugklachten hebben bewezen net zo goed
  fysiek als psychisch te kunnen ontstaan en
  inkomens gerelateerd aan ziekteverzuim, al
  zeker een flink aantal jaren na 5-5-1945 !

  Zich bevrijd voelen van zorgen zou menig
  60-plusser toch nog een redelijk aangename
  ‘oude-dag’ moeten kunnen bezorgen: zeker
  ook nu voor degenen die rond 1930 werden ge
  boren en nooit kans zagen/kregen iets van échte voorspoed mee te geniéten !

  Reactie door Madelief — zaterdag 31 december 2005 @ 10.20 uur

 104. Ik hoop dat meer acties als deze zullen volgen! Maar meer dan ooit hoop ik dat deze voedselbanken niet meer nodig zullen zijn! Het is te triest voor woorden dat er dan nog mensen zijn die zich op dermate manier uitlaten als hierboven! Dat is pas armoede maar dan geestelijke. Wat iemands achtergrond ook is niemand verdient het zijn eerste levensbehoeften op deze wijze te moeten vergaren!!!

  Reactie door simONE — zaterdag 31 december 2005 @ 10.23 uur

 105. Kou…

  Mijn buurvrouw is zo blij… ze is vandaag 60 jaar geworden, ze leeft al jaren van een inkomen op bijstands niveau, omdat ze al jaren ziek is.

  Vandaag is ze blij… ze mag namelijk een aantal dagen vrijreizen per jaar.

  Kan ze eindelijk hhar zoon op zoeken die aan de andere kant van dit land woont.

  De zoon heeft 3 kinderen en ze hebben een inkomen dat geen reisjes naar moeder toelaat, omdat hij zich natuurlijk geen schulden kan permiteren.

  Mijn buurvrouw heeft er echt naar uitgekeken naar deze mijlpaal.

  Ik ben blij voor haar dat ze nu haar zoon en kleinkinderen kan bezoeken.

  Toch een beetje warmte in koude tijden he!

  Jammer dat je daar 60 jaar voor moet worden!

  Reactie door e.krul — zaterdag 31 december 2005 @ 10.55 uur

 106. Robin, meer mensen hebben je al geadviseerd om eens op de site van De Voedselbank te kijken wat de criteria zijn om voedsel te krijgen. Mensen die drinken, krijgen GEEN voedselhulp en als men erachter komt dat iemand drink “als een Maleier” dan wordt de hulp terstond STOPgezet. Zolang jij, en Tim en Tom en al die mensen die denken dat het best te doen is van vijf euro per dag per persoon rond te komen (is altijd nog meer dan de ondergrens waaronder je via het maatschappelijk werk of de Kerk of de Sociale Dienst (!!) voedelhulp kunt aanvragen. Die mensen hebben veel minder over. Voor een alleenstaande is de ondergrens 150 euro per maand om van te leven. Inclusief zeep en tandpasta e.d.
  Voor je oordeelt eerst even uitzoeken of wat je zegt ook waar is. En kent iemand die hulp ontvangt en toch drinkt, zeg dan tegen die persoon om daar mee te stoppen. De Voedselbank komt er toch wel achter en stopt alle hulp ONMIDDELLIJK. En terecht.

  Henk, is mijn kraai al komen langsvliegen bij je? :D

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 31 december 2005 @ 11.17 uur

 107. @64

  Erik waarom ga je niet in Amerika wonen???????

  Wij leven hier in Nederland ,en ik hoop dat het hier weer echt Nederlands wordt…
  Waarom moeten we zo nodig Amerikanen worden?????
  Daar is het heel erg als je arm bent,moet dat hier ook zo worden?????

  Reactie door Willem — zaterdag 31 december 2005 @ 11.38 uur

 108. Als je goed leest, Lydia, dan zul je zien dat ik erken dat er sprake is van armoede, maar dat ik er op wijs dat in heel veel gevallen de overheid geen blaam treft. Terwijl eenieder hier de regering als hoofdschuldige wil aanwijzen.
  In veel gevallen moeten mensen ook eens naar zichzelf kijken. En zich realiseren dat zijzelf, veel beter dan een overheid, hun situatie kunnen verbeteren.
  Dan blijven uiteindelijk minder mensen over die een beroep op uitkeringen doen en is het gemakkelijker om hen een fatsoenlijk bestaansniveau te garanderen, want, dát vind ik wel, mensen die buiten hun schuld in de problemen komen moeten in een beschaafd land goed geholpen worden.
  Maar als je in probleemwijken je ogen de kost geeft, dan zie je veel meer problemen.
  Onderschat drankmisbruik niet, of de kosten van roken, of de financiële gevolgen van echtscheidingen. Deze mensen zouden ook financiële problemen hebben als de uitkeringen wat hoger zouden zijn. Dat maakt uiteindelijk niks uit.
  Of kijk eens naar allochtonen die in een jurk door de straten gaan en nauwelijks de taal beheersen. Is het dan vreemd dat je aan de onderkant van de samenleving bungelt ? Ik dacht het niet.

  Reactie door Tim — zaterdag 31 december 2005 @ 11.51 uur

 109. Zo Tim hoe lang ben jij al god dat jij mag bepalen enkel aan de buitenkant van iemand of iemand ook recht heeft op hulp? Mensen in ontwikkelingslanden maken er soms ook een potje van, gaan ze criminele dingen doen om aan eten te komen enzo…schandalig he. We zouden alle ontwikkelingshulp ook moeten stoppen. Allochtonenen die een jurk dragen is op zich al fout dus die mogen helemaal omkomen van de honger. Mensen met een alcohol of drugsprobleem maken het er natuurlijk helemaal zelf naar dus die moeten ook de pest maar krijgen. In wat voor Utopie leef jij dat je denkt dat de wereld schoon zal blijven van dit soort mensen? Wie ben jij om te bepalen wie waar wel of geen recht op heeft? Ik kan je vertellen dat de voedselbank een pure noodzaak is en men het eten enkel verstrekt aan mensen die het snoeihard nodig hebben. Is het nou echt nodig deze mensen zo in twijfel te trekken en ook nog een soort barbaren van ze te maken? Ik vind dit al vernederend genoeg. Ik ken zelfs mensen die het heel erg hard nodig hebben maar zich schamen om daar zo’n voedselpakket op te halen enkel en alleen door onnadenkende lompe mensen als jij die ze ook nog met een vingertje nawijzen!

  Reactie door simONE — zaterdag 31 december 2005 @ 11.59 uur

 110. @108,Tim,
  volgens mij snapt iedereen dat, de meeste hier zijn sociaal, niet achterlijk!

  De consumptie maatschappij maakt die slachtoffers, niet iedereen is bestand tegen reclame druk, of makkelijke leningen en scheiden kost veel, immers men moet 2 woonplekken en kinderen opvangen!

  De overheid is zich in rap tempo zich aan het ontrekken van de maatschappelijke taken die ze heeft, stoot heel veel af naar gemeenten en stelt daar een onadequaat budget tegenover!

  Drank en drugs zijn een ziekte en vallen dus onder een steeds valender gezondheidszorg!Velen van hen hebben verslaving in genen zitten, dus om ze dat te verwijten, lijkt me lastig!

  Jurken zijn in de mode!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 12.19 uur

 111. Je kan ook gewoon blij zijn met die honderden euro’s die je zomaar voor niets elke maand overgemaakt krijgt.

  Dat geld was toevallig wel van mensen die er hard voor gewerkt hebben…

  Rupsje Nooitgenoeg. Bah.

  Reactie door Kees — zaterdag 31 december 2005 @ 12.23 uur

 112. Qoute tom:”al die sp-ers moeten niet zo zanniken, als ze het hier niet bevalt.als ze het hier niet bevalt moeten ze gewoon opmieteren en niet deelnemen en profiteren van deze welvaarts maatschappij.”

  Het moet niet gekker worden dat je als buitenstaander die ideologisch niet op één
  ligt op mensen van de SP uit hun virtuele huis wilt wegjagen.
  Het is eigenlijk frappant hoe mensen met een riant inkomen denken dat mensen aan de onderlaag niet moeten zeuren en denken het goed te hebben, terwijl zij al kippevel krijgen van het idee als zij van het dubbele inkomen van minima moesten leven.
  Ik heb ook zo’n asociale kennis die vrachtwagenchauffer is bij Voss logistics en een inkomen heeft van ruim 3000 euro netto en van mening is dat als hij het voor het zeggen had hij per morgen alle uitkeringen, zorgtoeslagen en woontoeslagen etc afgeschaft zou hebben.
  Deze kennis heeft geen opleiding en weinig kwaliteiten en is van mening dat als hij ontslagen zou worden hij thuis zou gaan zitten, omdat hij nergens dat salaris kan verdienen en aan de vrijheid van het chauffersvak is gewend.
  Werken op één plek vindt hij maar niets.
  Ik vraag mij af of hij met zijn lage opleiding (alleen lagere school, geen diploma’s, behalve chauffersdiploma en rijbewijs), weinig sociale vaardigheden, alleen werkervaring als vrachtwagenchauffer en zijn leeftijd zo makkelijk aan de slag kan als er hij ontslagen zou worden. De kans is niet ondenkbeeldig gezien de concurrentie uit het oostblok.
  De laatste keer nam hij zo’n asociaal standpunt in dat er een felle discussie tussen mij en hem ontstond, waar hij mij vertelde dat “hij me wel op men bek kon slaan, omdat ik een linkse rat ben”, omdat hij bij gebrek aan argumentatie maar zijn gelijk dacht te kunnen halen door mij uit mijn geestelijke evenwicht te brengen door zijn intimidatie. Ik vertelde hem dat ik niet bang voor hem was en niet gedient was van zijn aggressiviteit en hem een waardeloze figuur vond die het niet waard is om tijd aan hem te verspillen.
  Rechts bezit zoveel agressie en haat tegen links dat zij dit ook op dit log goed laat zien.

  Qoute tom:”ik word gewoon kotsmisselijk van al dat linkse gelul en populaire gezwets”

  Vertrek dan naar zo’n libertarische weblog of forum waar je niet zo gefrusteert kan worden door mensen die ideologisch niet je straatje passen. Is het gelijk daar wat makkelijker gelijk krijgen voor je stomme en asociale opmerkingen.

  Reactie door Joop — zaterdag 31 december 2005 @ 12.27 uur

 113. Lees net dat de PVDA (Bos) liever niet met de SP samen werkt en toch meer vetrouwen heeft in het CDA. Zelfs de PVDA snapt dat een te links beleid de economie omzeep helpt.

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 12.27 uur

 114. @108. “Buiten hun schuld”? Wilt u dat nader definieren? En wat verstaat u onder “probleemwijken”? Kunt u ons misschien vertellen, in welke “probleemwijken” u zich de ogen de kost heeft gegeven en wat u daar zoal is opgevallen? Uw opmerking over allochtonen met de conclusie die u daaraan verbindt, vind ik ronduit beschamend.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 12.28 uur

 115. Ha!

  Wie heeft dat bericht laatst gelezen waarin stond dat de uiteindelijke winst gewonnen door het nieuw ingevoerde keuringssysteem voor mensen die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn een aantal miljoen euro zou zijn, terwijl het aantal “illegale” faillisementen, waar de regels en controle doorgaans aanzienlijk minder streng zijn, een kosten post van ettelijke miljarden opleverde?

  Ik heb het gevoel alsof ik eenoog in het land der blinden ben. De feiten spreken voor zich, want naast de opkomende armoede zijn er nog nooit zoveel miljonairs in dit land geweest. Het is zaak zoveel mogelijk mensen op een vrij directe manier te overtuigen, dat ze naar hun salaris moeten stemmen…..In dat geval zou de SP namelijk direct de grootste partij zijn.

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 12.32 uur

 116. @ 113 Robin

  Zoals aangegeven is de PvdA dan ook geen linkse partij…

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 12.37 uur

 117. Er is een wijdverbreide misvatting onder velen op dit forum en in de politiek dat armoede cq. weinig inkomen gekoppeld is aan het hebben van een uitkering. Werk is dan de oplossing hoor je altijd. Zoveel mogelijk mensen aan het werk en de armoede is opgelost Dit is pertinent onjuist. Door allerlei stupide regelingen is het juist zo dat werken op of rond het minimumloon tot ca. 130% van het minimum juist een inkomnensachteruitgang kan betekenen t.o.v. het hebben van een uitkering. De zogenoemde armoedeval die als dusdanig ook bevestigd en erkend wordt door de overheid. Ik vraag me dan altijd af; wat is dan de oplossing als je d.m.v. werken geen beter inkomen kunt verwerven, hoe zit het met de motivatie, de rechtvaardigheid. Het is toch van de zotte dat werken voor veel mensen een huishoudpotje betekent dat minder is dan iemand die bijv. een bijstandsuitkering heeft? En ja, het is armoede als je te lang op een dusdanig inkomen zit. Armoede, gerelateerd aan Nederlandse maatstaven, is als je niet kunt deelnemen aan allerlei zaken die in onze maatschappij algemeen geaccepteerd en als normaal worden beschouwd. Werken moet beloond worden, mensen moeten weten dat ze er echt daadwerkelijk beter van worden door te gaan werken. Stop maet allerlei onzinnige subsidies en zorg voor een structurele lastenverlichting. De uitkeringen zijn hoog in Nederland? Ja, de vaste lasten ook in vergelijking met het buitenland. Meer dan 5 miljoen mensen die recht hebben op zorgtoeslag betekent dat ca. 1/2 van de volwassenen (kinderen niet meegerekend) rekeningen gepresenteerd krijgt die ze kennelijk niet kunnen betalen, ook niet als ze werken! Dan zijn of de lonen/uitkeringen te laag, of de lasten te hoog. Zo simpel is dat!

  Reactie door Sannie — zaterdag 31 december 2005 @ 12.40 uur

 118. @Sannie, precies!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 12.42 uur

 119. @117

  De zorgtoeslag hoort er toch gewoon bij, ofwel ze kunnen het dan wel betalen. En enkele vrienden van mij krijgen ook zorgtoeslag, maar echt die hebben geen moeite met rondkomen (stappen, taxi’s nemen, roken).
  Wat mij ook opvalt is dat veel “arme” mensen wel roken.. waar betalen ze dat van?

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 12.54 uur

 120. @119, Robin
  we hebben nog enige keuze vrijheid in dit land!
  Vraag je vrienden hoe ze het voor elkaar krijgen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 12.58 uur

 121. Tuurlijk heb jezelf de keuze tussen roken of eten, maar moet je niet zuren indien je dan honger hebt. Moeten mensen eerst stoppen met roken indien ze van de voedselbank gebruikt willen maken? Denk het niet…

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 13.00 uur

 122. Beste Boudewijn, ik heb in een probleemwijk gewoond. Wat ik daar gezien heb, ga ik niet nog een herhalen. Je kunt mijn opmerking over de allochtoon in een jurk beschamend vinden. Prima. Wat ik beschamend vind zijn die allochtonen die hier al jaren en jaren wonen, de taal nog niet spreken en zich in geen enkel opzicht aanpassen, maar wél de hand ophouden.
  Sabineke, ik heb het gevoel dat u mensen nergens zelf verantwoordelijk voor houdt. Het is altijd de schuld van de maatschappij. Dat ze drinken, dat ze roken, dat ze schulden maken, dat ze gokken, altijd de maatschappij.
  In dat opzicht past u wel in zo’n probleemwijk, daar kom je dezelfde passiviteit en hetzelfde slachtofferdemken tegen.

  Reactie door Tim — zaterdag 31 december 2005 @ 13.01 uur

 123. En dat zou dus wel moeten, pas recht op de voedselbank indien je stopt met roken!

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 13.01 uur

 124. @122
  Het zijn ook de verleidingen van de markt die hieraan meewerken, sterke marketing technieken die mensen aanzetten tot het consumeren van drank, tabak, aanzetten tot gokken, en schulden maken om consumptiegoederen aan te schaffen.
  Dat behoort tot het mechanisme van de markt.
  Hier is een lesje in ethiek ook op zijn plaats bij de producenten, immers er bestaat ook nog zo iets als wederkerige solidariteit

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 13.13 uur

 125. Maar Adriaan, je blijft uiteindelijk toch wel zélf verantwoordelijk voor wat je koopt.

  Reactie door Tim — zaterdag 31 december 2005 @ 13.16 uur

 126. @Tim,
  dat doe ik niet, het is wetenschappelijk bewezen dat verslaving in genen zit!
  Het is ook wetenschappelijk bewezen dat armoede in armoede blijft, tenzij ze geholpen worden door goede begeleiding, hierop is ernstig bezuinigd, buurtwerkers, jongerenwerkers, consierges op scholen etc, veelal weg!
  En angst voor, zorgt voor weinig contact, dus weinig sociale interactie, dus minder nederlands taal gebruik!
  En ik heb het recht het de regering kwalijk te nemen, we leven nog altijd in een democratie, die gaat volgens regels en die volg ik!
  En ik ben in het geheel niet passief, ik ben verpleegkundige, heb dus een baan en ook al had ik die niet uitkering geschiet volgens de wettelijke regels, je kruijgt het als je er recht op hebt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.17 uur

 127. @124
  blabla, echt weer flauwekul. Je hebt jezelf toch wel een beetje in de hand, altijd die smoesjes. Nog al logisch dat z’n iemand geen baan heeft.
  Dan maar de volgende regels voor zulk soort mensen vanuit de gemeenten:
  - Mogen/kunnen niet lenen
  - Moeten voedselbonnen ophalen iedere dag
  - Krijgen wekelijk uitgetaald, cash

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 13.19 uur

 128. @Robin, de voedselbank maakt de regels, als mensen daar aan voldoen wie ben jij om ze dat te ontzeggen!Lees nu toch eens voedselbank.nl, anders stop ik met reageren op jou!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.20 uur

 129. Sorry, moet zijn, geschiedt en krijgt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.21 uur

 130. @Tim, er zit in de de reclame wereld een heel stel psychologen achter, die alles maar dan ook alles weten van hoe te verleiden!
  Niet iedereen is even sterk dit te weerstaan en leningen zijn oh zo makkelijk te verkrijgen.
  Ik geloof dat Zalm bezig is met richtlijnen hiertegen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.24 uur

 131. Sabineke, of verslaving al of niet genetisch bepaald is doet niet ter zake. Waar het om gaat is dat je er zélf verantwoordelijk voor bent én dat je zélf de enige bent die aan de verslaving een eind kan maken.
  Lichamelijk gezien ben je vrij snel afgekickt van een verlaving. Daarna komt het aan op doorzettingsvermogen.
  We hebben tegenwoordig veel te veel de neiging om alles maar tot een ziekte te verklaren. Niet om die vervolgens adequaat te bestrijden, maar om de lijders aan deze “ziekten” hun verantwoordelijkheid te ontnemen.
  Dat is uiteindelijk gevaarlijk. Je bevestigt ze in het gevoel dat hun situatie onvermijdelijk is. En dat is hij niet.

  Reactie door Tim — zaterdag 31 december 2005 @ 13.29 uur

 132. @125
  Vraag word heel vaak gecreërd, je kunt mensen aanzetten tot consumeren, sterker nog de markt zal wel moeten, maar heeft daarin ook een verantwoordelijkheid.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 13.30 uur

 133. Tim, ga eens in een verslavings kliniek kijken voor je van dit soort makkelijke antwoorden verzint!
  Verslaving, als je er al af kan komen is een levenslange strijd!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.33 uur

 134. @130
  Er vanuitgaan dat eenieder dezelfde verantwoordelijkheid draagt of hetzelfde op een situatie zou moeten reageren, is utopisch.
  Je gaat daarmee volledig voorbij aan het verschil tussen mensen.
  Daarvoor is een maatschappij veel te complex.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 13.33 uur

 135. Blijkbaar is Kees (110( het rupsje nooit genoeg, wees blij dat je jou rijkdom kunt delen met anderen die minder geluk hebben gehad!

  Altijd maar zeuren dat je netto salaris maar een fractie van je bruto is.

  Wees blij dat jij wel werk hebt!

  Ik heb ook werk en vindt het dus niet erg dat er een stuk van naar de minder bedeelde kant van Nederland gaat, erger vind ik het dat het grootste deel van mijn bruto salaris naar die kant van Nederland gaat die het toch echt niet nodig heeft!

  Reactie door hanri — zaterdag 31 december 2005 @ 13.37 uur

 136. Leuk boek, hanri!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.39 uur

 137. @122. Om te beginnen, ben ik beslist niet uw “beste”. “We” laten ons goed informeren en weten inmiddels, met Sabineke, hoe verslaving werkt en hoe de opportunisten daar al decennia lang misbruik van maken en letterlijk over lijken gaan. Misschien is bij u het grootste “probleem” wel de wijk, waar u nu woont, zo geisoleerd van inlevingsvermogen en medemenselijkheid.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 13.41 uur

 138. @130
  Een maatschappij is niet maakbaar

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 13.43 uur

 139. @@113
  Bos is een manipulator die de idealen van zijn partij opzij zet om zijn trofee van premier binnen te halen.
  Hier door komt de verleptheid van deze partij nog sterker naar voren.
  Al voor af gegaan door het sterk met hun verbonden FNV
  Dat hij het CDA kiest is logisch om dat deze partij met Balkende een wereld flater heeft geslagen, en van de CDA kant nauwelijks weerstand zou zijn om zijn trofee binnen te halen.
  De geilheid naar macht kan snel de idealen over winnen vooral bij het CDA en PVDA.
  Als je kijkt naar de slapheid van hun oppositie is dit geen verassing.
  Maar de stem is aan de keizer.
  En dat jij niet eens ben met links is duidelijk, en voor mij mag je dat hier op deze zeer vrije democratische en unieke site nog honderdduizend keer vertellen.
  Ondanks dat je in eentonigheid vervalt.

  Reactie door Jofel — zaterdag 31 december 2005 @ 13.44 uur

 140. Zeer goede actie Jan. De boodschap is duidelijk. Zelfs voor een simpele ziel als Zalm. Ja. De VVD is gewoon de meest ASOCIALE partij van Nederland. Het is een partij gericht op ondernemers en welgestelden. Het voetvolk (de echte mensen) moeten het liefst tegen een klein loontje. Je mag pas met pensioen gaan als je dood naast je werkplek ligt.

  Reactie door André — zaterdag 31 december 2005 @ 14.19 uur

 141. @113
  Binnen het spectrum van de polyarchie is dit lood om oud ijzer, links krijgt meer mogelijkheden om allerhande denkbeelden erdoor te drukken.
  Ook al regeren ze niet ze hebben wel de meerderheid

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 14.20 uur

 142. Ik ga VVD stemmen. Het is de mooiste partij die er is!

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 14.25 uur

 143. @142
  Een vrouw of man die mooi is hoef niet intelligent te zijn.
  Beetje kortzichtig stem gedachte.
  Ik hoop dat andere die gaan stemmen ander motivatie aan voeren om op welke partij dan ook te stemmen.
  Maar goed, het zal wel te maken hebben met de eigen intelligentie van Erik of zijn verdieping in de politiek.

  Reactie door Jofel — zaterdag 31 december 2005 @ 14.38 uur

 144. @142

  Er zíjn mensen die graag óp een zinkend schip springen i.p.v. er àf…

  Reactie door Pietje af — zaterdag 31 december 2005 @ 14.57 uur

 145. @142
  Dat is mooi jongen, misschien krijg je dan ook een mooi petje met VVD erop, en een pen en een stickertje.
  Fijn he .

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 15.09 uur

 146. Erik stemt VVD, mensen! Alleen kan hij dat niemand daar laten weten, z’n mmoiste partij heeft geen open discussieforum, dus doet ie het hier.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 15.31 uur

 147. Ik ben intelligenter dan die drollen van de SP, reken daar maar op!

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 15.31 uur

 148. Toch is het zo dat VVD stemmers gemiddeld een hogere opleiding hebben dan SP..
  Daarnaast worden vele jonge links mensen rechtser naarmate ze ouder worden.
  Vaak worden arme linkse mensen een stuk rechtser indien ze plotseling geld hebben (alleen solidair indien het ze uitkomt)

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 15.45 uur

 149. De SP is ook rechtser geworden naarmate ze ouder (en verstandiger) is geworden

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 15.46 uur

 150. @ 148

  ‘Vaak worden arme linkse mensen een stuk rechtser indien ze plotseling geld hebben (alleen solidair indien het ze uitkomt)’

  ‘Toch is het zo dat VVD stemmers gemiddeld een hogere opleiding hebben dan SP..’

  Mensen die een hogere opleiding hebben verdienen meestal meer (ook hier heb ik niet direct cijfers, sorry Enrico). Natuurlijk laten veel mensen hun stem (mede) bepalen door hun financiële situatie, maar dat geldt zowel voor rechts als links. Of is elke VVD-stemmer een idealist? Laat me niet lachen.

  Reactie door Gerbert — zaterdag 31 december 2005 @ 15.59 uur

 151. Niet elke, maar er zijn zeker ook een hoop idealistische vvd stemmers

  Reactie door Robin — zaterdag 31 december 2005 @ 16.03 uur

 152. Hoe later het uur hoe minder argumenten!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 16.12 uur

 153. 147. Intelligenter dan die drollen van de SP? Wat een opscheppertje, wat was het spreekwoord ook al nog maar weer, ooh ja, goede wijn behoeft geen krans.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zaterdag 31 december 2005 @ 16.16 uur

 154. Robin waar kan ik dat vergelijkend onderzoek vinden???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 16.17 uur

 155. Had ik al gezegd hoe zielig dat ik het vindt dat die partij VVD geen eigen WEBLOG heeft. Een weblog hebben bij de goeie en beste partij ( de SP) schijnt ook heel betrekkelijk te zijn. Wat een armoede als je favoriete partij geen eigen weblog heeft, nee, dan is het bij de SP behoorlijk beter geregeld. Zielig, VVD geen eigen weblog, CDA, geen eigen weblog.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zaterdag 31 december 2005 @ 16.23 uur

 156. Tja, of die hogere opleidingen nu de oplossingen geven?????
  Boekenwijsheid is niet alles

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 16.30 uur

 157. Reactie op Erik,
  Het verbaast ons niet dat jij vvd stemt,gezien jou neerbuigendheid naar de SP toe het ontbreekt jou ook al aan respect precies wat er door die partij in de tweede kamer gebeurd.

  Reactie door Machiel — zaterdag 31 december 2005 @ 16.31 uur

 158. Ik kwam laatst door zo’n probleemwijk der minima….. Allemaal dure duitse bolides, en het geheel baadde in het licht van de kerstverlichting…. Veel huizen waren geheel rond met lichtslangen opgesierd. De mensen op straat droegen doorgaans een dure leren jas….. Ja, mijn indruk was direct dat er veel armoede heerst…. Toen zag ik zo’n armoedige een grote doos uit de kofferbak van zijn grote BWN laden….. Vuurwerk. De man zag er slecht uit, met zijn volgevreten pens. In diezelfde buurt is een warme bakker. Hij is stevig aan de prijs….. Hij beleefde topdrukte…. in de probleemwijk met veel armoede. Al die armoede in Nederland…… Ach, er zullen mensen zijn die het moeilijk hebben. De schuld van de overheid? Nee, dat sinds ook mensen die op een minimum zitten kennelijk daar goed van kunnen leven. En dat is het misselijkmakende in het hele verhaal, het eeuwige afschuiven op de overheid. Het ontkennen van eigen verantwoordelijkheid en verplichtingen.
  En ja, iemand met een tophypotheek die hij maar net kan betalen krijgt het verrekte moeilijk als hij werkloos wordt, zeker als die werkloosheid langer duurt. Heeft de overheid hem verplicht die hpotheek te verstrekken? Nee, die verplichting is hij zelf aangegaan. En zie daar het prototype “klant” van een voedselbank. Mensen die verplichtingen aangaan die zij zelf niet overzien en vervolgens in de problemen raken.
  Zalm heeft groot gelijk, armoede is betrekkelijk.

  Reactie door takkenzager — zaterdag 31 december 2005 @ 16.35 uur

 159. @147 Erik

  “Ik ben intelligenter dan die drollen van de SP, reken daar maar op!”

  Met alle respect maar daar geef je anders geen blijk van…

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 31 december 2005 @ 16.43 uur

 160. En je intelligentie afmeten aan drollen maakt het weer relatief, nietwaar?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 31 december 2005 @ 16.45 uur

 161. @Wattestaafje, je geeft deze persoon, te veel eer en hoge opleidingen en IQ, hoeven niet synoniem te zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 16.48 uur

 162. Takkenzager

  Ik dacht eerst dat je een doos van de voedselbank achter uit de BWN zag komen. Of vertel je dat in je volgende reactie.

  Flink aan het generaliseren! Dus iedereen in een ‘probleemwijk’ neemt geen eigen verantwoordelijkheid en leeft van de gemeenschap? Wanneer is iets een probleemwijk voor jou? Als de mensen kerst anders beleven dan jij het doet?

  Reactie door hanri — zaterdag 31 december 2005 @ 17.14 uur

 163. @147 Erik

  “Ik ben intelligenter dan die drollen van de SP, reken daar maar op!”

  …Nou Erik, ik ben blij dat je jezelf toch nog slimmer acht dan de stront die SP’ers dagelijks door de plee spoelen…het zou wel heeeeeel erg droevig zijn als je jezelf niet eens intelligenter achtte dan een uitwerpsel…

  Reactie door Jahannas — zaterdag 31 december 2005 @ 17.15 uur

 164. Ik wens alle sp-ers toe dat ze wijzer worden, VVD gaan stemmen (of CDA) en dat ze die maorijnissen links laten liggen.

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 17.22 uur

 165. @148
  Maar Erik hoort daar niet bij.
  Als je niet intelligent bent kan je ook nog sociaal zijn dus daarom stemt Erik op de VVD.

  Reactie door Jofel — zaterdag 31 december 2005 @ 17.29 uur

 166. Takkendrager is ook klaar met de kerstboom afbreken en komt weer met een verhaaltje uit het dagboek van ome Zalm.

  Reactie door Jofel — zaterdag 31 december 2005 @ 17.30 uur

 167. @ 158

  Je doet niet meer dan je eigen onwetendheid etaleren met tendentieuze verhaaltjes over dikke mensen gekleed in dure leren jassen die uit hun BMW stappen. Nog wel met grote dozen vuurwerk in hun handen.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 31 december 2005 @ 17.31 uur

 168. Misschien wel flauw ,een blikje ZALM voor de voedselbank.
  HET HAD Z’N KOP MOETEN WEZEN!
  Laten de heren VVD-ondernemers klein of groot op deze site niet vergeten hoe ze aan hun rijkdom komen,door anderen ervoor te laten werken, niet tot hun 62ste NEE liefst nog een paar jaar langer,hun hele leven lang,rondkomen van hun modaal loontje(ook een vetpot),daarna massa ontslag organiseren en daarna dikke bonussen strijken.
  Klanten een poot uit draaien,gesjoemel met de boekhouding,belastingontduiking,prijsafspraken en andere klandestiene zaakjes,als het mijn portomonee maar vult.
  Door VVD stemmen om hun geld,hyphoteek rijkdom veilig te stellen,belastingvoordeeltjes innen wordt ik nog rijker,met geld smijten door onzinnige luxe aan te schaffen .
  Het is dan makkelijk praten over een andermans armoe,opmerkingen als “het is een plubliciteitsstunt van de SP” of “ze kunnen wel zuipen en drugs gebruiken”(heel wat ondernemers zitten aan de coke en drank en gaan naar de hoeren met hun zaken relaties),en “kijk eens naar de kindertjes in Afrika”.
  Al wat gedaan voor de kindertjes in Afrika Meneer de Ondernemer.
  DAT is slap om erbij te halen,hier hoeven ze niet te komen van Rita “VVD” Verdomd en de VVD (toekomstige)kapitalisten ,want dan zijn het profiteurs van onze geweldige welvaart/rijkdom waar nogal een historie aan vooraf gaat,als je de geschiedenis bekijkt. Afrika is heel erg,ook elders in de wereld,maar in dit land zijn er ook mensen die het niet breed hebben en ook niet breed zullen krijgen zolang er egoistische zakkenvullers als die VVD’ers rondlopen en een overheid die iedereen uit de uitkering smijt,zonder ook maar een beetje gevoel voor een ander.
  Het zijn tenslotte aanstellers en luie sodemieters,ook een VVD/CDA visie over mensen.
  Weleens iets gedaan voor een ander,of moet een ander alleen maar wat voor jullie VVD’rs(ondernemers) doen.
  Het is maar goed dat de VVD in de peilingen zakt als een baksteen,dat zegt genoeg over hun visie op de dingen.
  Nog effe en die rotte vis met z’n VVD doen de volgende regeringsperiode niet meer mee(he,dat rijmt,haha),opgerot met die mensen die zo’n instelling hebben.
  Ga eens met je ouwe kloffie wat lenen/vragen bij een rijke stinkerd,de deur wordt niet opengedaan,ze doen niet open voor een aso.
  Bah,vies kapitalistische egocentrische klote CDA/VVD/D66 maatschappij.
  Wat hebben de armen het toch goed in Nederland,he
  Goede actie van Jan,Agnes en NATUURLIJK de mensen van de voedselbanken,ga zo door!
  Het is de enige manier om iets duidelijk te maken aan Zalm en VVD sremmers,maar of ze het begrijpen?,ze kennen die wereld immers niet,want in hun mileu/wereld/omgeving/woonwijk/straat/winkel/familie/vrienden/kennissen/stamboom komen ze zulke mensen niet tegenen zijn ze er wel,praten we niet met ze,dus die wereld bestaat niet volgens hen.
  Klote instelling heren ondernemers!

  Reactie door In2007linksaf — zaterdag 31 december 2005 @ 17.32 uur

 169. In2007linksaf, jij mag BLIJ zijn dat er mensen zijn zoals die ondernemers, jij hebt ALLES aan hun te danken, Zelf ben jij een laffe uitkeringstrekker… zonder anderen die voor JOU zorgen ben je NIETS! Wees hen (en dus ook mij) dankbaar voor je huidige bestaan en stop met deze linkse prietpraat

  Reactie door Erik — zaterdag 31 december 2005 @ 17.38 uur

 170. Zoamaar even geknipt en geplakt van de PvdA-site in Den Haag.

  Fatsoenlijk inkomensbeleid: een basis voor participatie
  Terwijl de discussie over het aan banden leggen van de topinkomens uiterst moeizaam verloopt, neemt de armoede aan de onderkant van de samenleving zichtbaar en voelbaar toe. Dat weerspiegelt zich bijvoorbeeld in het groeiend aantal mensen met problematische schulden. Ook hier gaan bezuinigingsdrift en regelzucht hand in hand. Als gevolg van pijnlijke bezuinigingen op de bijzondere bijstand hebben alle gemeenten op de uitgaven aan armoedebeleid moeten beknibbelen. Het kabinet rechtvaardigde die bezuinigingen met de invoering van de lang-laag-toeslag voor mensen die langdurig van een minimuminkomen afhankelijk zijn. Maar wie een tijdelijke baan accepteert, en vervolgens weer in de bijstand terechtkomt, is die toeslag ook weer kwijt. Omdat zo iemand natuurlijk nog geen buffer heeft opgebouwd, meldt die zich vervolgens weer bij de gemeente voor bijzondere bijstand. Het kabinet verbiedt categoriale inkomensondersteuning die het mogelijk maakt specifieke groepen, zoals ouderen en gezinnen met schoolgaande kinderen, gericht te ondersteunen. Met als gevolg meer bureaucratie. Van iedere euro die wij uitgeven aan bijzondere bijstand gaat het grootste deel op aan uitvoeringskosten.

  Tegelijk neemt het niet-gebruik van voorzieningen toe: een zelforganisatie van migranten deed in de Nijmeegse actieweek ‘Grip op de knip’ onderzoek onder hun spreekuurklanten, waaruit bleek dat 35 van de 50 ondervraagde klanten ten onrechte meenden geen recht te hebben op inkomensondersteuning.

  Het lijkt dweilen met de kraan open. Dat besef je als je als wethouder de prijs voor het beste armoedebeleid in ontvangst mag nemen, terwijl je de gezichten voor je ziet van de vele gezinnen waar de kinderen niet aan sport doen en baantjes hebben omdat anders de steeds hogere energierekening niet betaald kan worden. Het is ronduit beschamend om te zien hoe het kabinet zich in alle bochten wringt om niets extra’s voor de minima te hoeven doen, terwijl hogere inkomens er het komende jaar meer dan 5 procent op vooruit gaan, de minima op z’n best op de nullijn blijven en de eind november verschenen Armoedemonitor van het CBS en SCP ondubbelzinnig laat zien dat de armoede in Nederland de afgelopen jaren is gegroeid.

  Onze stelling is dat investeren in duurzame participatie begint met een fatsoenlijk sociaal minimum dat in de pas blijft bij de algemene inkomensontwikkeling, juist in economisch zware tijden. Fatsoenlijk inkomensbeleid is bovendien een uitstekende vorm van deregulering: het vermindert de behoefte aan aanvullende voorzieningen en de bijbehorende bureaucratie van controle op controle. Wij pleiten daarom voor herstel van de mogelijkheden voor categoriale inkomensondersteuning en forse verruiming van het budget voor armoedebeleid. Structurele maatregelen moeten ervoor zorgen dat werk op de laagste loonschalen blijft lonen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: een sterke verlaging van de lasten ofwel door de invoering van een werkbonus.

  Reactie door Sannie — zaterdag 31 december 2005 @ 17.43 uur

 171. Petje af voor de Rotary club Arnhem (geloof ik) Agnes Kant en Jan. Laten we solidair met elkaar zijn.
  Ik hoop dat er ook initiatieven komen, die de mensen die de voedselbanken nodig hebben, hulp bieden zodat ze uiteindelijk weer voor zichzelf kunnen zorgen en succes gaan krijgen.

  Verder verbaas ik me over de reacties van links en rechts hier. In plaats van met elkaar netjes in discussie te gaan op een fatsoenlijke manier, wordt er met rotte vis gesmeten.

  We hebben elkaar nodig om dit land op de rails te krijgen. Laten we elkaar met zinnige argumenten ‘bestoken’ en niet ruzieën. Zowel mensen met een linkse als met een rechtse signatuur hebben in een democratie recht op spreken. Dat schelden en ruzieën dat ik bij sommige reageerders hier zie, helpt niet.

  Daarom, Ik wens iedereen een fijn 2006, waarbij we met z’n allen wat verdraagzamer worden voor elkaar en met respect voor elkaars meningen, oplossingen vinden voor de problemen in ons kleine land.

  Reactie door Patrick — zaterdag 31 december 2005 @ 17.49 uur

 172. …ach Erik, dat is nou juist wat In2007linksaf bedoelt:

  Zonder linkse loonslaven die het geld voor hem verdienen is de ondernemer NIETS…

  En de ondernemer mag dus blij zijn dat er zoveel linkse onderkruipsels zijn,
  de ondernemer heeft namelijk al zijn rijkdom aan HEN te danken…

  …want zij maken tenslotte de producten die hij aan het linkse volk aansmeert, en waarmee hij zijn 4e huis en 2e jacht bekostigt…

  Reactie door Jahannas — zaterdag 31 december 2005 @ 17.56 uur

 173. …overigens ben ik zelf ook een ondernemer, maar gelukkig met een iets minder egoïstische inslag…

  Reactie door Jahannas — zaterdag 31 december 2005 @ 17.59 uur

 174. We hebben alleen armoede en ellende te danken aan die CDA-Club Der Asocialen en de VVD-Vieze Vuile Dieven, vroeger ja vroeger, bezaten we nog iets nu wordt je alles afgepakt en wordt je beroofd van je laatste eurocent door die inhalige hebzuchtige zakkenvullers. Volgens mij is die erik zelf een trekkertje, of niet, trek jij niet, erik.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zaterdag 31 december 2005 @ 17.59 uur

 175. Wedden dat erik zo met een reactie komt hoe hard dat hij wel niet werkt, zo’n 25 uur van de 24.

  Reactie door The Scarlet Pimpernel. — zaterdag 31 december 2005 @ 18.01 uur

 176. Ik denk dat we Erik moeten laten voor wat het is.
  Negeren neus ophalen en er voorbij lopen als je Erik tegen komt.

  Reactie door Jofel — zaterdag 31 december 2005 @ 18.09 uur

 177. In een gymzaal…

  Reactie door Chowan — zaterdag 31 december 2005 @ 18.12 uur

 178. Ik stel voor na de verkiezingen 2007 of zo eerder onze schatkistbewaker naar Alaska te verbannen. Beren zijn gek op zalm.

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 31 december 2005 @ 19.05 uur

 179. PvdA samen met CDA is een geluk voor de SP, anders hadden duistere wolken zich boven de partij gevormd. Met andere woorden PvdA en CDA, ouwejongens krentenbrood, einde vezorgingsstaat.
  Wereldnieuws: in de Nederlanden heeft zich massaal een stormloop voorgedaan, alle socialezaken kantoren zijn leeggeplunderd.

  Reactie door h.hiensch — zaterdag 31 december 2005 @ 19.12 uur

 180. @169
  Dankbaar zijn voor het bestaan ?
  Ik ben een voorstander van de vrijheid van denken en de vrijheid van het individu, en absoluut geen socialist, maar ik wist niet dat ik dankbaar moest zijn voor het feit dat ik existeer .
  Kom met argumenten, hiermede lijkt het net of iedere niet socialist debiel is.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 19.20 uur

 181. @ 148
  Leuke beweringen die kun je ook met cijfers staven ?
  Dat zou ik wel grappig vinden, dat compassie alleen iets is voor ongeschoolden.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 19.24 uur

 182. @174: de VVD wil helemaal niets afpakken, ze willen alleen maar een klein beetje zorgen dat mensen hun eigen geld mogen houden.

  Voor de echte partij van het afpakken (even los van of dat nou een goede zaak is of niet) is toch echt de SP.

  Reactie door Kees — zaterdag 31 december 2005 @ 19.40 uur

 183. @158
  Nou ik kon er wel om lachen hoor, maar alhoewel explosief zal het geen vuurwerk geweest zijn.
  Maar de zaken teveel in de absurditeit trekken doet afbreuk aan je geloofwaarheid
  beste Takkenzager.
  En dat als Wilders aanhanger.
  Niet zo slim.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 19.41 uur

 184. @181,
  Nou de VVD maakt ook flink gebruik van het belasting stelsel hoor, en wou je dat geen afpakken noemen ?
  Of mij laten dokken omdat ik geen persoons bewijs bij me heb ?

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zaterdag 31 december 2005 @ 19.44 uur

 185. Toch wel heel erg sneu voor die VVD-aanhangers dat ze de site van de SP nodig hebben om hun “ieder voor zich en God voor ons allen” mentaliteit te etaleren..En laat ik er vooral even bij vermelden dat ik een baan heb en dus mijn eigen geld verdien. Dit om de suggestie van VVD-zijde als zou de SP een partij van “zielige” mensen zijn meteen de kop in te drukken! Het enige verschil met de VVD is, dat SP’ers het hart nog op de goeie plaats hebben zitten!

  Reactie door Ton — zaterdag 31 december 2005 @ 19.44 uur

 186. Wat een vreemde reacties over , ik kan er geen touw meer aan vast knopen.

  Wij zijn hier dom, laag geschoold, allemaal uitkeringstrekkers.

  Ik ga me toch echt afvragen waarom om men dan van andere partijen hier komt ‘praten’!

  Bij de eerstvolgende ledenvergadering maar gaan netwerken voor een eigen reageerlog, denk ik zo!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 31 december 2005 @ 19.54 uur

 187. Geachte mevrouw Sabineke van Schie-Pleines,
  Uit uw stelling begrijp ik dat het wetenschappelijk zou zijn bewezen dat verslaving genetisch bepaald zou zijn.
  Ik werk tientallen jaren als arts in de gezondheidszorg en ken geen objectief onderzoek waaruit blijkt dat verslaving een genetische component heeft.
  Zou u zo vriendelijk willen zijn om mij te noemen in welk artikel dit gepubliceerd is?
  Bij voorbaat betuig ik u mijn dank.
  Johan J

  Reactie door Johan. J — zaterdag 31 december 2005 @ 22.35 uur

 188. 187, Geachte Johan.J
  het heeft te maken met een afwijking aan het G-eiwit.
  http://www.AGOB.nl/go-archiefverslaving/erfelijkheid en omgeving

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 1 januari 2006 @ 1.38 uur

 189. @187, Grappig ineens een arts op dit log,
  Hoe zou je dit kunnen controleren?
  Het kan natuurlijk ook zomaar iemand zijn.
  Nou ja, daar heb ik het van en ik neem aan dat zij geen onzin schrijven, wel, dan helaas

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 1 januari 2006 @ 2.41 uur

 190. Goede zaak, ik dacht eerst even verrek Zalm in Arnhem !?
  http://forum.annozijlstra.nl/viewtopic.php?t=3174
  Anno
  (ex raadslid VVD)

  Reactie door Anno Zijlstra — zondag 1 januari 2006 @ 3.20 uur

 191. @190 Anno Zijlstra
  Ik heb de link bekeken en ben benieuwd:

  Hopelijk duwt u de SP knop stevig in op 7 maart? :)

  Reactie door Pietje af — zondag 1 januari 2006 @ 3.25 uur

 192. 96 jim
  hey jim misschien werk ik wel bij een van je ondernemingen!!

  Reactie door tom — zondag 1 januari 2006 @ 3.56 uur

 193. Gelukkig nieuwjaar allemaal overigens, van links tot rechts!

  Reactie door Robin — zondag 1 januari 2006 @ 6.46 uur

 194. Het moet toch mogelijk zijn om samen met Groen Links meer als 75 zetels te halen nu Woutertje Bos ook weer zijn ware rechtse aard laat zien ? Of Niet ?
  Ik hoop dat ik Woutertje tijdens de verkiezingen eens tegenkom als hij RODE ROZEN loopt uit te delen !
  Dan laat ik duidelijk aan hem weten zodat de hele straat mee kan luisteren hoe ik over hem denk !
  Waar staan die rode rozen van de PVDA eigenlijk voor ?
  Mij valt wel altijd op dat ze weinig worden aangenomen door de mensen ?
  Hoe dit kan ?
  Ik denk tot de mensen in de gaten beginnen te krijgen dat er wat erg veel scherpe doornen in de stengel verborgen zitten !
  PVDA achterban pik dit niet !
  Ik denk dat er nu groene CDA rozen door Woutertje gaan uitgedeeld worden !
  Dus Jan Marijnissen je bent gewaarschuwd mocht je ooit besluiten om samen met Gerrit Zalm te gaan regeren ben ik SP lid af ! En meld me aan bij de NCPN !

  Met Vriendelijke Groet !

  Reactie door Peter Grootheest Junior ! — zondag 1 januari 2006 @ 9.25 uur

 195. Goedenmorgen, Peter! Jij en iedereen allereerst een heel gelukkig en vooral GEZOND 2006 toegewenst!

  Peter, SP en GL bij elkaar zitten ongeveer op 17 zetels nu en na de verkiezingen in 2008 hoop ik op tenminste 22 zetels samen. Waar haal jij die 76 vandaan?
  Wouter Bos is erg tweeslachtig bezig: in zijn boek – aldus Jan die het gelezen heeft en wat hij in Trouw zei – is hij erg sociaal, maar in zijn dagelijkse leven helt hij erg over naar rechts. Snap niet dat de ECHTE PvdA-ers dit nog pikken!

  Reactie door Lydia — zondag 1 januari 2006 @ 10.18 uur

 196. Geachte mevrouw Sabineke van Schie-Pleines,
  Laat ik beginnen met u en de uwen een gezond en gelukkig nieuwjaar toe te wensen.Bij toeval kwam ik op deze site toen ik naar het programma van de politieke partijen keek en uw stelling wekte mijn nieuwsgierigheid.
  Helaas kon ik de door u genoemde site niet vinden, daarom heb ik op PUBMED gekeken, waar in het algemeen de medische literatuur staat.Uit de literatuur blijkt dat neurobiologische markers een verhoogde gevoeligheid voor verslaving kunnen veroorzaken. Het is echter niet zo dat een ieder deze gevoeligheid heeft, hetzelfde geldt voor vetzucht, coloncarcinoom etc.etc.. Met andere woorden slechts een klein percentage mensen die drugs gebruiken zijn gevoelig, waarbij het ook nog eens afhankelijk is van welke soort drugs men gebruikt. Al met al is de statistische kans voor gevoeligheid voor een specifieke drug gering.
  Hoe het ook zij, het is verstandig om geen drugs te gebruiken, hoewel ik mij kan voorstellen dat er situaties zijn waardoor mensen verslaafd worden. Het is bij een discussie van belang om feitelijke juistheden weer te geven en ik hoop hier een klein steentje aan bij te hebben gedragen.
  Met vriendelijke groet Johan J

  Reactie door Johan. J — zondag 1 januari 2006 @ 13.11 uur

 197. Goede aktie van jullie, Agnes en Jan. zouden jullie hem niet eens tijdens een van zijn recessen eens op bezoek en laten meewerken bij een voedselbank. Inclusief koningin op krukken en balkie. Dan kunnen ze eens zien wat er in Nederland is aangericht.

  Ook zou Zalm eens tijdens zijn recessen moeten ruilen met iemand die een onder de armoedegrens leeft. Wil ik nog wel eens zien hoe hij dan zal reageren

  Verder moet meneer Zalm maar blij zijn dat we niet leven tijdens de Frans Revolutie,dan hadden we hem omgebracht met zijn familie met de guillotine.

  Reactie door Marina — zondag 1 januari 2006 @ 13.26 uur

 198. Hoi Agnes en Jan,
  Ik vind het erg goed wat jullie gedaan hebben.

  ik wil jullie ook nog een gezond 2006 toewensen.

  Reactie door Stuf Boumans — zondag 1 januari 2006 @ 14.42 uur

 199. @197
  Ik ben bang dat de heer Zalm prima bij de club Girondijnen had gepast.

  Reactie door Adriaan Koerbagh — zondag 1 januari 2006 @ 15.24 uur

 200. Marina,197
  was verbannen niet genoeg, wij zijn toch een beschaafd land.

  Reactie door schoenmaker — zondag 1 januari 2006 @ 15.27 uur

 201. 196. Geachte dokter Johan J.
  Verslavingen via een te herkennen GEN is op
  TV in het nieuws geweest, al kan ik me even
  niet herinneren waar, maar er zijn hier nog
  veel meer lezers, die het zich misschien
  herinneren.
  Misschien is het bericht deels populair en
  deels (onvoldoende) wetenschappelijk belicht, maar riep voldoende vragen op om
  dat item strikt serieus te nemen, niet als
  vergoeilijking van symptomen, maar als hand
  vat om e.e.a. veel struktureler te moeten
  gaan benaderen, en daar was het een aanzet
  toe. Mevrouw S.v.Schie-Pleines heeft er na-
  dien dus ook nog info over op de kop getikt
  en lijkt informatie die u mogelijk al wat
  eerder in uw vakliteratuur tegengekomen kon
  zijn of nog komt, danwel bij de door u nog
  te volgen aanvullende workshops die er voor
  u regelmatig worden georganiseerd (na-
  scholingsprojekten die goed kunnen aanvul-
  len wat in kénnis van de vorige eeuw ten
  achter is gebleven en de know-how in uw
  vak die toch al mét de dág kan veranderen).
  Komt u meer gedetailleerde info tegen in uw
  vakliteratuur tegen houden wij ons hier heel graag aanbevolen voor een ‘medische
  overdracht’ uwerzijds hier op dit log!
  Belangrijk genoeg om het vooral ook heel
  veel youngsters goed te doen begeleiden van
  verschillende invalshoeken.
  Met vriendelijke dank voor uw interesse en
  in afwachting van uw ‘wetenschappelijk’
  berichten en de beste wensen voor een zo
  deugdelijk mogelijk ‘ondernemersschap’,
  en vriendelijke groet voor u en collega’s,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 1 januari 2006 @ 16.05 uur

 202. P.S. Dokter Johan J.
  In de praktijk is meen ik ook al gebleken,
  dat de non-physical factors in belangrijke
  mate kunnen bijdragen aan stoornissen en
  syndromen, gezwellen etc. waarvan helaas de
  exacte oorzaak nog niet wetenschappelijk is
  komen vast te staan.
  Ongetwijfeld zal iemands geestelijke poten-
  tie daar een veel belangrijkers rol in spe-
  len dan men nu weet. De samenhang van e.e.a. is misschien na buitengewoon inten-
  sieve research ooit aan te geven, danwel te
  bewijzen en er doen al diverse stellingen
  bij geruchte de ronde.
  Zónder sociale zorgen kunnen léven is tot
  op heden wél één van de méést genoemde.
  Voor leken is het inmiddels bekend wat zo’n
  stofje als adrenaline wel niet kan bewerk-
  stelligen en er zal nog wel veel meer zijn
  dat de psyché beïnvloedt en de ‘soma’op ver
  schillende manieren kan verziéken, danwel
  verbéteren!
  Verschuldigde dank voor uw eigen manier van
  expertise en verwerking ervan en hoop dat U
  kans zult blijven zien van elke actualiteit
  op de hoogte te blijven, daar waar wij als
  leken niet de toegang tot sommige medische
  sites kunnen krijgen, zoals u bekend is.
  Met vriendelijke groeten, nogmaals,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 1 januari 2006 @ 16.16 uur

 203. Zo zie je maar weer zalm verkeerd alleen in de hogere kringen.Hij weet niet eens wat er allemaal speeld in nederland.Maar dat krijg je als je je niet intereseerd voor de medeburgers.En die 35 euro wat het cda wilde geven ter compensatie van de energie verhoging,mogen ze in hun kont steken,daar worden wij niet vet van.We zijn vele malen duurder uit als die 35 euro.En nog even een reactie op Wouter bos,Als je wil regeren Wouter zonder cda graag.kan je het niet zonder cda ,zoek dan een andere baan.
  Jan ga zo door mijn stem heb je.
  groet B Vossen

  Reactie door B Vossen — zondag 1 januari 2006 @ 17.04 uur

 204. @197,Geachte Johan.J.
  Uiteraard voor u en de uwen ook de beste wensen!

  Mogelijk komt u zo er wel, startkabel verslaving.nl, klikken op hoofdstukje verslaving en erfelijkheid.

  Ik weet dat het nog niet geheel duidelijk is ook al omdat omgevingsfactoren een rol bij verslaving spelen.Dit ging trouwens om alcohol verslaving.

  Hopelijk lukt het zo wel. Ik wil uiteraard geen onwaarheden verkondigen, zoals Madelief al aangaf, er is ook melding gedaan op tv.Vandaaruit ben ik gaan zoeken en stuitte hierop.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 1 januari 2006 @ 18.29 uur

 205. Beste mensen,

  Jammer dat deze ludieke actie niet door iedereen wordt gewaardeerd. MAAR, we moeten niet voorbijgaan aan de feiten die er liggen, het gaat niet om Zalm die voor zijn eigen achterban spreekt, niet om Jan en Agnes met hun ludieke actie, …. het gaat, jawel, OM DE ARMOEDE IN ONS LAND !!!

  Reactie door Harry uit Oosterhout nb — zondag 1 januari 2006 @ 22.04 uur

 206. 107 Teletekst zo 01 jan
  ***************************************
  Cohen vraagt aandacht voor armoede

  ***************************************
  AMSTERDAM In zijn nieuwjaarstoespraak
  heeft de Amsterdamse burgemeester Cohen
  gezegd dat er meer moet gebeuren om de
  armoede en werkloosheid te bestrijden.
  Volgens hem kunnen veel Amsterdammers
  de eindjes moeilijk of niet aan elkaar
  knopen.Daardoor dreigen ze te worden
  uitgesloten,zei Cohen.

  Door werk en onderwijs kan uitsluiting
  worden tegengegaan,aldus Cohen.Iedereen
  moet daaraan bijdragen,ook de zwakke
  groep zelf.

  De gemeente trekt veertien miljoen euro
  extra uit om de rijksbezuinigingen voor
  een deel te compenseren.Dat komt bij de
  38 miljoen die Den Haag heeft beloofd.
  ***************************************
  volgende nieuws financieel sport

  Reactie door schoenmaker — zondag 1 januari 2006 @ 22.04 uur

 207. Ik vind dit een pracht van een ludieke actie, waar mensen ook nog wat aan hebben! Daarnaast is het me een raadsel hoe bepaalde lieden dermate draadloos zijn, dat ze niet zien dat er wel degelijk armoede is in dit land.

  Zolang ze er zelf geen last van hebben, bestaat het gewoon niet… lekker makkelijk!

  Reactie door J3roen — zondag 1 januari 2006 @ 23.19 uur

 208. Files zijn ook betrekkelijk…

  Reactie door Han — maandag 2 januari 2006 @ 8.22 uur

 209. gisteren heeft een gezin dat ‘het niet breed heeft’ veel geld gewonnen in de Postcodeloterij.

  Reactie door Matthijs — maandag 2 januari 2006 @ 9.47 uur

 210. @209, Han, Ja vooral als je er op de fiets naast reist!, Overkomt me nogal eens zomers, richting Zantvoort!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 9.49 uur

 211. @204 Sabineke,

  Als die Johan J. dokter is, dan ben ik professor.
  Als je als arts van deze simpele feiten al niet op de hoogte bent, dan is het wèl slecht met zijn medische kennis gesteld.

  Trouwens er zijn heel veel andere ziektebeelden die genetisch zijn bepaald, welke niets met verslaving te maken.

  Als arts hoor je volgens mij hiervan op de hoogte te zijn.
  Ik heb sterk mijn twijfels bij deze
  Johan J.

  Reactie door Anja — maandag 2 januari 2006 @ 10.08 uur

 212. @207 J3roen,

  Dat is nu de bekende kop in’t zand.
  Wel zo makkelijk toch?

  Reactie door Anja — maandag 2 januari 2006 @ 10.12 uur

 213. @111, Goedemorgen Anja,
  Ja, ik had mijn mijn twijfels ook al geuit, die post is echter verdwenen (?)
  maar antwoorden is zowie zo wel netjes en ook anderen kunnen ervan leren.

  We hadden het over verslaving, hetgeen ik vond ging over alcohol maar ik zou me kunnen voorstellen dat er ook voor drugs in de toekomst een bewijs voor genetica komt, men is nog vollop bezig met het onderzoek van erfelijkheid.

  Te zijn verdediging had hij het over drugs verslaving, persoonlijk vind ik alle verslaving als zijnde drugs verslaving, of dit nu alcohol, soft/harddrug, adrenaline, sigaretten zijn.

  Als hij daadwerkelijk arts is weet hij dat meer ziektenbeelden erfelijkheid in zich hebben dan wel familiair zijn(bij de laatste is er nog geen erfelijkheid vastgesteld)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 10.22 uur

 214. Sabineke, op de Zeeweg of de Zandvoorstelaan??

  Reactie door Lydia — maandag 2 januari 2006 @ 10.50 uur

 215. @Hallo, Lydia,
  Beiden!
  Ik heb vroeger als kind in onze moeders auto die wegen vreselijk gevonden.Het stond dan op de Herenweg al vast, nu fiets ik er riant langs en heb met ze te doen.
  Maar ook vanuit de trein is het uitzicht aangenaam (op file)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 10.56 uur

 216. @213 Sabineke,

  Toch wel, helaas.

  Er zijn verschilende soorten van aandoeningen die genetisch bepaald zijn of veel in een familie voorkomen.

  Enkele te noemen:
  Ziekte van Chron
  Ziekte van Bechterew
  Rugaandoeningen w.o. hernia’s
  Oogafwijkingen
  Hart en vaatziekten

  Dit alles kan erfelijk bepaald zijn.

  Het hoeft niet zo te zijn, maar vaak zie je toch dat dit veel voorkomt in één en dezelfde familie.
  Een beetje arts behoort dit volgens mij te weten.

  Maar goed, als Johan J. zich er prettig bij voelt om zich als arts uit te geven, wie ben ik dan om hem dit te ontnemen? ;)

  Reactie door Anja — maandag 2 januari 2006 @ 11.02 uur

 217. Nogmaals zeker weten is lastig met internet
  en ja ik weet die familiare ziekten, alleen bewijs voor echte genetische afwijkingen is nog niet bij allen aangetoond en dan mag je volgens de regels niet spreken van erfelijkheid.
  Vandaar de term familair.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 11.09 uur

 218. Sabineke,
  Ik ging 30 jaar geleden altijd op de fiets naar Zandvoort via Kraantje Lek.
  Heb nl. in Haarlem gewoond, kom er oorspronkelijk vandaan.
  Als ik afgewerkt was, stond mijn huidige man te wachten
  (vlakbij de Bloemendaalseweg) en dan gingen we lekker uitwaaien op het Zandvoortse strand.

  Mooie tijden waren dat en al die arme autorijders maar naar adem happen in de file.
  We hebben wat afgelachen.
  Zit nu 50 meter van de bossen af, maar mis het strand nog steeds.
  Kom wel regelmatig nog in Haarlem bij familie, maar dan schiet het strand er toch altijd weer bij in.
  Jammer!

  Reactie door Anja — maandag 2 januari 2006 @ 11.09 uur

 219. @218,
  Ja, ik voel me nog steeds erg bevoorrecht hier te wonen, strand, zee, bossen, stad, polder, alles binnen fietsbereik!

  We hebben zelf 3/4e jaar in Zandvoort gewoond, was prettig voor de hond die we toen hadden maar voor ons minder, elke dag bij dezelfde bakker maar er kon nauwlijks een goedemorgen af.Een erg gesloten gemeenschap. Wel logisch maar niet prettig om er tussen te zitten.

  Ik zat toen op als leerling verpleegkundige op de Kraamafdeling en toen waren er nog geen bereikbaarheidsdiensten en liep de avonddienst regelmatig ernstig uit en dan had je de bus dus niet meer, vreselijk, uiteindelijk maar een tweede hands brommer gekocht, bleek ook geen oplossing, dus ik was erg blij weer naar Haarlem te kunnen terugkeren.

  Maar niks zo lekker om op het strand uit te waaien, vooral in stille uurtjes!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 11.21 uur

 220. Een zeer goed initatief is de voedselbank!! Dat de SP dit steunt met zo’n actie! Echt geweldig!

  Alleen jammer dat veel reacties negatief zijn.

  Nogmaals een superactie!

  Reactie door Dennis — maandag 2 januari 2006 @ 11.22 uur

 221. @220,Dennis,
  goed om terug te keren bij het onderwerp en ja een heel goede actie!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 11.26 uur

 222. @220 Dennis,

  Sabineke heeft gelijk, goed dat je dit doet.
  Prima aktie. Ook van jou!
  ‘t Wordt hier anders een theekransje onder de Haarlemse dames, niet de bedoeling.

  Veel mensen die armoe lijden zouden blij zijn met een bakkie thee.

  Ook voor Job Cohen die dit in zijn toespraak naar voren bracht. Klasse.
  Die sluit zijn ogen tenminste niet voor wat er gaande is in dit land.

  Velen burgemeesters zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen en in opstand komen om zo dat Haagse zootje de ogen te openen.

  Reactie door Anja — maandag 2 januari 2006 @ 11.34 uur

 223. Deze heer Zalm staat ver van de werkelijkheid,luistert niet naar de stem van het volk,vergelijkt de vijftiger jaren met nu,toen was er kinderarbeid in nederland,met 12 jaar naar de fabriek,een opleiding was er niet bij,ben zelf opgegroeid in die jaren,wilde je leren,dan naar de avondschool,nu dreigen 45000 kinderen het zelfde lot te moeten ondergaan,verstoten van lidmaatschap,hobbyclubs,voetbal enz.ouders kunnen de contributie niet meer betalen,we gaan terug naar de tijd van Colijn,hier is Zalm mee te vergelijken,deze vermogende man plukte ook het volk met name de arme nog verder kaal,lonen werden verlaagd,Zalm doet precies het zelfde extra belastingen,ecotax enz.burgers kunnen dit niet meer opbrengen,deze zware lasten is ook een vorm van loonsverlaging,nu komt weer het nieuwe zorgstelsel,deze maand zijn burgers dubbele premie kwijt,achteraf betaling wordt nu vooraf betalen,alleen hier al door gaat de z.g belastingverlaging
  (geen gebruikersdeel ozb al verloren)niet eens gerekend dat ook dit jaar de gemeente
  belastingen soms wel met 15% stijgen.Ook in 2006 komt het zoet er niet aan.Deze regering moest zich doodschamen.

  Reactie door C.Game — maandag 2 januari 2006 @ 12.43 uur

 224. JAN.

  DIE ZALM IS VAN DE VVD DE PARTIJ VAN DE AMTENAREN. ZIJN BELEID WIE HET GOED HEEFT VERDIEND BETER, DIT ZIJN DAN DE MENSEN DIE NU EERDER PARTICULIER VERZEKERD ZIJN. DUS SOWIESO ALLE AMTENAREN. NU MET DE NIEUWE ZORGSTELSEL, GAAT DEZE GROEP ER GEMIDDELD € 100,00 EROP VOORUIT, TERWIJL JAN MODAAL EN DE NOG MINDER BEDEELDEN EROP ACHTER UIT GAAN. DUS DE KLOOF WORDT STEEDS GROTER. DAT BETEKENT DAT MENEER MARIJNISSEN VOLGEND JAAR NOG VEEL MEER PAKKETJS MOET KLAAR MAKEN. EN DAT VIND IK SCHANDALIG, DIT LAND WORDT STEEDS MAAR WEER VERDEELD. DIE ZALM DIE MOETEN ZE GEWOON EEN MAAND BIJ EEN GEZIN NEER ZETTEN DIE HET MOEILIJK HEEFT TE OVERLEVEN, DE KEUZE VOOR MENEER ZALM WELK GEZIN WORDT DOOR DIT BELEID MAKKELIJKER OMDAT ER STEEDS MEER ARMOEDE BIJ KOMT.

  OPZOUTEN MET ZALM

  Reactie door ERIK H. — maandag 2 januari 2006 @ 12.50 uur

 225. Misschien nuttig Sabineke?

  Erfelijkheid en omgeving beide verantwoordelijk

  KWETSBAAR VOOR DRANKZUCHT

  Iemand kan biologisch kwetsbaar zijn voor verslaving. Die kwetsbaarheid is erfelijk. Maar kwetsbaarheid betekent nog niet dat men altijd verslaafd raakt. En zonder die kwetsbaarheid is men nog niet veilig tegen verslaafd raken.

  Kinderen van alcoholisten lopen vergroot risico om ook aan de drank te raken. Maar is die vergrote kans een gevolg van erfelijke factoren, of van omgevingsfactoren ? Veel wetenschappelijke onderzoekers hebben zich het hoofd gebroken over die vraag.

  Een eerste aanzet gaf Goodwin in 1973 met zijn onderzoek naar geadopteerde kinderen van alcoholisten. Die kinderen groeiden op in gezinnen waar geen alcoholproblemen waren. Toch bleek dat zij op latere leeftijd viermaal zo vaak alcoholproblemen hadden als kinderen van doorsnee ouders. Blijkbaar hadden de biologische ouders iets aan hun kinderen doorgegeven.
  In eerste instantie concludeerde men dat alcoholisme blijkbaar in zekere mate erfelijk was. Maar nader onderzoek bracht aan het licht dat alcoholverslaving van de moeder veel meer invloed had dan alcoholverslaving van de vader. Dat kon men verklaren uit het feit dat de alcohol uit het bloed van de moeder de placenta passeerde. Het kind werd dus al voor de geboorte aan alcohol blootgesteld. Het begin van de ontwikkeling naar alcoholisme, werd daardoor al in de baarmoeder gemaakt.

  Later is onderzoek gedaan bij ééneiïge tweelingen. Die dragen precies dezelfde erfelijke eigenschappen met zich mee.

  Als alcoholisme erfelijk bepaald is, zouden ééneiïge tweelingen dus òf allebei alcoholist moeten worden, of geen van beiden. In werkelijkheid bleek dit helemaal niet te kloppen. Soms waren zij op alcoholgebied juist elkaars tegenpolen. Net zoals sommige kinderen van alcoholisten geheelonthouder worden, en andere juist alcoholist.

  Recent Nederlands onderzoek in het Academisch Medisch Centrum, onder leiding van prof.dr. B.Gunning, heeft nader licht geworpen op de erfelijke component van alcoholisme. Een groep kinderen van alcoholisten in de leeftijd van 7 tot 18 jaar, en een groep jongvolwassenen van 19 tot 30 jaar, zijn vergeleken met vergelijkbare groepen zonder drankverslaafde ouders.

  Bij alcoholisten was eerder ontdekt dat hun G-eiwit systeem afwijkingen vertoonde. Die afwijkingen zouden een gevolg van overmatig alcoholgebruik kunnen zijn, maar zouden ook juist de oorzaak ervan kunnen zijn.

  In het AMC heeft men ontdekt dat bij kinderen van drinkers, dezelfde afwijkingen van het G-eiwit systeem te zien zijn als bij alcoholisten. En dat terwijl de onderzochte kinderen niet of nauwelijks in aanraking met alcohol zijn geweest. Kennelijk zijn zij met die afwijkingen geboren. Kinderen van niet-alcoholverslaafden vertonen bovendien die afwijkingen niet. De conclusie is duidelijk : er bestaat een erfelijke vorm van biologische kwetsbaarheid voor alcoholisme.

  Kinderen uit families waarin opvallend veel alcoholverslaving voorkomt, vertonen sterkere afwijkingen van het G-eiwit dan kinderen waarbij in de familie alleen één ouder alcoholist is. Overigens wil de aanwezigheid van die afwijkingen nog niet zeggen dat het betreffende kind later onherroepelijk naar de fles zal grijpen.

  Vermeldenswaard is in dit opzicht ook het enkele jaren geleden gepubliceerde onderzoek van prof.dr. S.Y. Hill van de universiteit van Pittsburgh. Daarin wordt een verschil in elektrische hersengolven gedemonstreerd tussen kinderen van alcoholisten en doorsnee kinderen. De conclusie van Hill luidt dat er een hersensignaal is dat duidt op verhoogde kwetsbaarheid met betrekking tot alcohol.

  Er lijkt dus een erfelijk bepaalde verhoogde vatbaarheid voor alcoholverslaving te bestaan. Maar als die erfelijke factor niet aanwezig is, kan het onder invloed van opvoeding en milieu evengoed tot verslaving komen. En omgekeerd behoeft verhoogde vatbaarheid nog niet te betekenen dat het ook inderdaad tot verslaving zal komen. Een beschermend milieu kan het effect van de verhoogde vatbaarheid neutraliseren.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 2 januari 2006 @ 13.01 uur

 226. En maar volhouden Armoede bestaat niet!

  3000 maaltijden bij Leger des Heils

  Van onze verslaggever
  Alkmaar-Het Leger des Heils in Alkmaar krijgt maandag 3000 kant en klare maaltijden voor mensen met een smalle beurs. De maaltijden kunnen op dinsdag 3 januari vanaf 9 uur worden opgehaald aan de Burgpoelwaard 2.

  Er mogen maximaal vier maaltijden per persoon of adres worden opgehaald.

  Zolang er geen voedselbank is in Alkmaar kloppen dagelijks mensen uit de regio aan bij het Leger des Heils om een voedselpakket. Dankzij bedrijven en particulieren kan het Leger daar meestal in voorzien. Afhankelijk van hetgeen wordt aangeleverd en de ruimte die beschikbaar is kunnen zo iedere dag mensen geholpen worden.

  Anders dan bij een voedselbank kan er geen sprake zijn van structurele hulp omdat de middelen daarvoor bij het Leger ontbreken.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 2 januari 2006 @ 13.47 uur

 227. Beste Jan en Agnes,

  Ik heb veel bewondering en respect voor wat jullie gedaan hebben! Ga vooral zo door! Hopelijk komt dit kabinet dit jaar nog ten val en kunnen jullie plaatsnemen in een kabinet! Jullie verdienen het. Tevens wens ik jullie een warm, succesvol en sociaal 2006 toe.

  Reactie door Katinka — maandag 2 januari 2006 @ 15.00 uur

 228. Sabineke, Anja, vermoedelijk ligt er nog
  een verschil in uitgangspunten op tafel in
  de briefwisseling met Johan J. hierboven
  en wel dusdanig dat ik een nadere toelich-
  ting zijnerzijds noch verwacht, noch uit-
  sluit en ik zal mijn huisarts eens vragen
  hoe die workshops voor artsen geregeld wor-
  den zodat ze ‘bij de tijd’ kunnen blijven?
  Deze ‘arts’ woont mogelijk zeer excentrisch
  of is – hoop ik voor hem – reeds met pen-
  sioen. Ach en als ik dan denk hoe wij vrou-
  wen af en toe aan het ‘dokteren’ zijn in
  onze eigen omgeving, dan is de letterlijke
  betiteling al snel ‘figúúrlijk’ misbruikt.
  Tot sint juttemis? Groetjes !
  Altijd blijven lachen moet het motto zijn !

  Reactie door Madelief — maandag 2 januari 2006 @ 15.08 uur

 229. Er kan altijd lichtzinnig gedacht worden door de overheid dat de burger zijn armoede toestand
  Zelf heeft veroorzaakt dit is in veel gevallen niet zo heeft u wel eens gehoord van het domino effect van de overheid Nee dan leg ik het wel even uit regel op verkeerde regelgeving die de Overheid keer op keer maakt heeft bijgedragen tot een negatieve invloed op de Nederlandse portemonnee de overstap van gulden naar euro heeft hieraan ook meegeholpen door de salarissen te bevriezen dit heeft geleid dat 50 procent van de inkomsten van de bevolking de vuilnisbak in gingen steeds meer wordt de bevolking uitgemolken als een sappige koe door de nieuwe regelgeving dit heeft geleid dat veel banken hier gretig misbruik van hebben gemaakt door reclamespot op de tv te presenteren hierdoor kwamen veel mensen in de schulden
  En kunnen nu vandaag de dag de eindjes niet meer aan elkaar knoppen doordat schulden en rekeningen samen hangen>M.Meijer

  Reactie door m.meijer — maandag 2 januari 2006 @ 15.14 uur

 230. @228 Madelief,

  :P :P :P :P :P

  Reactie door Anja — maandag 2 januari 2006 @ 15.48 uur

 231. Armoede bestaat niet wordt beweerd.
  Hoezo armoede, als je op google armoede opzoekt, dan heb je binnen 0,14 sec. 2.229.000 hits. Je zal er maar tussen zitten.

  Reactie door h.hiensch — maandag 2 januari 2006 @ 16.29 uur

 232. Zolang iemand kan voorzien in zijn/haar primaire behoeften (eten, kleding, sex)is er geen sprake van armoede. Het probleem hier is dat wij het niet zo nauw nemen met onze luxe hier in Nederland. Je kunt op z’n hoogst zeggen dat de een meer luxe heeft dan de ander. Voor armoede moeten wij over de grens kijken! Mensen die getroffen worden door honger, aardbevingen, en verschrikkelijke ziektes enz. hebben het volste recht om te zeggen dat ze in armoede leven, en niet de mensen die in het rijke Nederland wonen. Het is gewoon egoistisch om te zeggen dat je arm bent terwijl je gewoon kan voldoen aan je primaire behoeften terwijl er mensen in andere landen zijn die dat niet kunnen!

  Reactie door R. Commandeur — maandag 2 januari 2006 @ 19.45 uur

 233. R.Commandeur, wat een regelrechte onzin. Er is ook hier in Nederland wel degelijk armoede alleen ligt de maatstaaf hier anders. Dat is niet te vergelijken met armoede in bv. ontwikkelingslanden. Het blijkt dat het voor de meeste mensen veel makkelijker is een tientje op giro 555 te storten dan te erkennen dat er in eigen land ook mensen zijn met honger. Dan worden alle bekende Nederlanders weer uit de kast getrokken met een groot spektakel. En oh oh oh wat voelen we ons dan goed als we dat tientje hebben overgemaakt. Want deze mensen hebben het recht over armoede te spreken en de mensen hier die moeten niet zo zeiken. Ik zou zeggen ga eens een tijdje zwaar onder het minimum leven in deze tijd hier in Nederland.

  Reactie door simONE — maandag 2 januari 2006 @ 20.07 uur

 234. Ik snap het wel hoor dat mensen armoede liever op afstand houden….heerlijk als je die keuze kunt maken he…

  Reactie door simONE — maandag 2 januari 2006 @ 20.08 uur

 235. Wat nog het meest erge is dat het regelrecht het resultaat is van zeer slechte politiek! Er is genoeg voor iedereen want inderdaad wij zijn geen arm land!

  Reactie door simONE — maandag 2 januari 2006 @ 20.14 uur

 236. Wat nou Zalm naar de Voedselbank, Zalm
  moet gewoon naar de Slachtbank. na 2007
  gaat hij lekker naar een Nederlandse bank
  en lacht hij zich de tering over het feit
  dat hij het volk van dit steeds verder afglijdend zo lekker en zo lang in de maling heeft kunnen nemen.
  Ooit een lachende Zalm gezien ???
  Geen gezicht, als Zalm lacht huilt China.

  Reactie door Jh. de Wit — maandag 2 januari 2006 @ 20.32 uur

 237. Commandeur heeft toch een zeer onvermogend denkvermogen , wat denk je van de zorgverzekering,de ,
  het schoolgeld/boeken.etc. voor de kinderen,de hogere huren, de straks verhoogde energieprijzen,etc.etc.
  Man ouwehoert niet zo , lees je geen krant.kijkt je niet naar het journaal,??

  Reactie door Jh. de Wit — maandag 2 januari 2006 @ 20.40 uur

 238. @225, Wattestaafje,
  dank ,dat is het stuk wat ik ook gevonden heb en ja er is sprake van erfelijke factoren en nee je hoeft er niet vatbaar voor te zijn maar ook dat is met meerdere erfelijke ziektes het geval:een soort loterijenlot.

  @228, Ach Madelief, lief van je maar het hoeft niet, hij reageert misschien wel misschien niet en hij is echt dokter of misschien ook niet.Doktoren halen ook veel uit vakliteratuur, internet, overleg met anderen en ik geloof dat men zelf kiest om eens in de twee jaar, is het geloof ik op bijscholingcursus te gaan.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 januari 2006 @ 21.01 uur

 239. Zalm heeft volgens mij alleen gezegd dat armoede betrekkelijk is. Hij ontkent niet dat deze mensen het moeilijk hebben. (Al vind ik ook dat hij te weinig voor ze doet)Al die voedselbankiers die nu zo hard roepen dat Zalm eens moet komen kijken, moeten zelf eens in Afrika of Brazilie gaan kijken, want dan zullen ze zien dat armoede in Nederland inderdaad een betrekkelijk bergip is.

  Reactie door matthijs — dinsdag 3 januari 2006 @ 1.06 uur

 240. Sabineke, dacht je nu werkelijk dat ik naar
  mijn huisarts zou gaan voor J.J.?
  ‘s Avonds om 22.35 komt deze jolly joker uit de lucht vallen?
  Naïef kan ik zeker zijn, maar zo erg is ‘t
  nu ook weer niet met me en derhalve ver-
  baast het me niet dat er geen enkele reactie meer komt: niet ik hápte, hij ver-
  sperde zijn eigen terugkomst door de manier
  waarop hij jou benaderd heeft: die zien we
  nooit meer…terug!
  Dat heet onopvallend binnenkomen en voor-
  tijdig met de noorderzon vertrekken, flink!
  Hij had het ‘tij’mee: puur Oosten!
  Ik laat me nog even versieren door??
  John West, mmmmmmmm!
  Nieuwtje van de dokter:
  6 januari a.s. is er de uitslag van het
  kort geding tegen Hans H. dat op 23 dec.jl
  tegen hem diende en zie ik met grote span-
  ning uit naar wat Plavix en medicijngebruik
  voor veel mensen mag gaan betekenen, want
  ook daar nog energie in te moeten steken,
  na zo’n ingreep is écht te véél !
  Ja, en ik ben dus al weer kláár wákker !
  Al weer hoor ik in de verte een haan kraaien, minder schor dan van de week, moet
  vast véél meer tomaten eten of zo…..

  Reactie door Madelief — dinsdag 3 januari 2006 @ 4.05 uur

 241. Het is een veelgebruikte truc om, wil je als minister niet te veel aangesproken worden op een probleem dat zich steeds dieper nestelt in de samenleving, niet sec te ontkennen dat het probleem niet bestaat, maar het probleem weg te relativeren.

  De gedachte dat in een rijk land eigenlijk geen (echte) armoede kan bestaan
  omdat armoede pas armoede is als een overgroot deel van de bevolking arm is, zoals in veel ontwikkelingslanden in Afrika en Azië, pas precies deze truc toe.

  Als je (als minister) liever niet wilt toegeven dat armoede in Nederland echt bestaat, en de constatering uit te de weg wilt gaan dat het zelfs een groeiend probleem is, dat steeds meer mensen treft, dan geef je aan het begrip “armoede” een draai door de situatie en context waarin armoede hier bestaat te projecteren op de situatie en context waarin in een ontwikkelingsland armoede ontstaat en kan gedijen. Een tovertruc waarmee elke toespeling op een probleem van armoede in Nederland zou moeten verbleken, of liefst nog zou moeten oplossen, ten opzichte van de ‘grote’ armoede in ontwikkelingslanden.

  Dit wegrelativeren speelt zich ook op een ander niveau af. Een klein deel van de bevolking van een rijk land dat in armoede leeft wordt immers door dit kabinet als een acceptabel gegeven beschouwt, als iets dat nu eenmaal ‘hoort’ bij een maatschappij waarin de regels van het kapitalisme steeds meer de ‘competitie’ bepalen. Zolang het maar een kleine groep betreft, zo moet wel gedacht worden door de ministers van dit kabinet, is er dan ook geen reden tot zorg. Want “we” zijn uiteindelijk toch maar rijk, in vergelijking met “ze” uit landen als Ethiopië of Bolivia. Of zou de werkelijkheid toch iets genuanceerder liggen, met meer ruimte voor de erkenning van de complexiteit van een sociaal-maatschappelijk probleem als armoede?

  Die erkenning hoeven we in ieder geval niet te verwachten van deze ministers.

  Ach, zwom die nog maar in water
  die ingeblikte zalm
  want nu leeft die niet meer.

  Reactie door David Tompot — dinsdag 3 januari 2006 @ 4.17 uur

 242. @240, Madelief
  Nee, dat dacht ik niet maar het spel mee spelen levert regelmatig goede resultaten, immers hij is weggebleven!

  En ja ben ook heel benieuwd naar de uitspraak en hoop met jouw op een rechter met pit!

  Volgens mij lopen er ook nog dingen in Brussel over de nieuwe zorgwet, naar ik bergrepen heb, heeft Neelie slechts een voorlopig goedkeuring gegeven aan Ha Ho!

  @242,David,
  Het zijn een stel vreselijke slappe takjes!!
  Toch vreemd hoe bepaalde commbinaties van groepen mensen kan leiden tot het versterken van de slechtste gemene deler!
  To

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 10.38 uur

 243. Ik heb deze ochtend de moeite genomen om dit hele forum te lezen.
  Armoede wordt hier uitgebreid besproken door mensen die schijnbaar de betekenis van het woord niet eens kennen.Ik volg alles wat met politiek te maken heeft zodat ik weet waarop ik moet stemmen.
  Armoede bestaat niet? Kijk eens wat vaker naar de diverse documentaires die het verleden jaar zijn uitgezonden,armoede is niet betrekkelijk als je ziet dat een alleenstaande moeder haar kinderen niet eens met een fatsoenlijke boterham achter de kiezen naar school kan sturen, of ze meer dan 1 warme maaltijd per week kan voorschotellen.Voor een vvd-er is dat niet eens in te beelden, laat staan dat ze daar een objectief oordeel over kunnen geven. Hoe men in deze situatie komt en of de overheid daar deels schuld aan heeft? Ik dacht het wel. Mensen die voorheen al de eindjes aan elkaar moesten knopen hebben het steeds zwaarder gekregen, lonen en uitkeringen die nauwelijk stegen terwijl men gas, stroom etc in de laatste paar jaren onderhand verdubbelt heeft, met de leuke nieuwe premie van de nieuwe zorgtoeslag is dat een nekslag voor veel van deze mensen. Om nog maar te zwijgen over de explosieve huursverhogingen die eraan staat te komen, dat zal voor nog een veel grotere groep mensen de noodklap zijn. Ik denk dat dat ook het grootste probleem van nedeland nu is, dat mensen vroeger hun medemens hielpen, nu is het meer zo van ieder voor zich. Ik heb het idee dat vvd en cda zich sociaal noemen en zich ook zo op willen stellen zolang ze er zelf maar niet al te veel moeite voor hoeven te doen , als het ze maar geen dubbeltje kost zijn ze o zo solidair de mensen die een lager inkomen hebben. Bedenk echter wel dat deze mensen voor een groot deel wel zorgen dat al het werk waar zij zich te goed en te geleerd voor voelen wel voor een schamel loontje word verricht, denk aan de ramen wasser, de bouwvakker, of de rekkenvuller bij de supermarkt, dat zou toch knap rottig zijn als je dat als vvd-er zelf zou moeten doen? Graag een beetje meer respect graag voor deze groep mensen die jullie rijke leventje een stuk aangenamer maken.

  Reactie door ladyhawk — dinsdag 3 januari 2006 @ 15.16 uur

 244. 224 Erik H., verreweg de meeste ambtenaren stemmen links, zo’n 80 %.

  Reactie door bomenhakker — dinsdag 3 januari 2006 @ 15.36 uur

 245. @244, bomenhakker, familie van takkenzager?

  Waar hebt u dit gevonden?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 15.46 uur

 246. Beste mensen,
  Het initiatief van Agnes en Jan is er een van medemenselijkheid. Ik zou willen dat alle acties van de SP zo breed uitgemeten werden in de media. Nee, helaas, we laten ene Heer Zalm uitgebreid aan ‘t woord die blup blup roept en lachend verder zwemt.
  Armoede bestaat in dit welvarende land.
  Wat dacht u van de weblog van de heer Zalm?
  Of is de grootste armoede dat je op die weblog niet kunt reageren?

  Ben

  Reactie door Ben — dinsdag 3 januari 2006 @ 16.01 uur

 247. ARMOEDE.

  Hoe kun armoede vergelijken met Afrika of waar ook terwereld? Armoede gegelijk je met je naaste leefomgeving binnen landsgrenzen. Daar zijn de Piet Heinen verantwoordelijk voor. Wij hebben geen verantwoordelijkheid buiten onze grenzen wij kunnen hoogstens betalen voor de goede doelen en met dat geld wordt al gesjoemeld.

  Reactie door h.hiensch — dinsdag 3 januari 2006 @ 16.16 uur

 248. 247 H.Hiensch

  Maak je niet moede Hiensch, de ar drijgt al te zinken, kijken of hoogervorst nu ook zijn vinger in de keel gaat steken.

  Het land kots hem wel uit.

  Reactie door e.krul — dinsdag 3 januari 2006 @ 17.19 uur

 249. dreigt natuurlijk

  Reactie door e.krul — dinsdag 3 januari 2006 @ 19.42 uur

 250. Geachte dames en heren,

  Aan sommige mensen op deze site die de armoede in Nederland bagatelliseren is duidelijk te merken dat ze zich totaal niet kunnen inleven in de situatie van mensen uit de (lagere) klasse.

  In een land waar absolute vrijheid heerst, zal de sterkere uiteindelijk de zwakkere gaan onderdrukken. Zolang er voor iedereen genoeg te eten is merk je dat niet. Maar als dan de schaarste zijn intrede doet, hoef je geen professor te zijn om te begrijpen wat er gaat gebeuren. De sterksten en slimsten zullen de minder sterken en minder slimmen domineren…..

  Reactie door David — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.34 uur

 251. David echt???
  Zouden ze graag willen, echter dat is een heel ander verhaal!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 3 januari 2006 @ 20.43 uur

 252. het verbaasd me keer op keer hoe volslagen kortzichtig en niet sociaal mensen soms zijn
  helaas een groot deel van het kabinet incluis
  dat er in een land zo rijk als nederland voedselbanken moeten bestaan vervult my van schaamte
  ZE zeggen dat er geen armoede bestaat maar ondertussen zie ik in mijn kennisenkring bystands moeders met een 17 jarige zoon op school met 50 euro in de week (samen)
  ik hoor ze in de media bedragen roepen over 800 en wat euro minimum
  aan het eind van de maand heb ik toch maar een 600 op de bank
  en daar zit je dan met je vrywilligers baantje en je goeie gedrag
  kan aan mij leggen hoor
  als ik ze dan weer eens hoor roepen van tienduizenden banen die niet vervult kunnen worden
  stuur mij dan ff een mailtje waar ik heb er maar 1 nodig
  al met al de heertjes in den haag weten het leuk te zeggen
  laten ze zelf maar eens in een flatje in een achterstands wijk gaan zitten
  dan wil ik ze best een eurotje of 25 a 30 geven om ze een weekje te zien rondkomen
  om maar even terug te komen op de voedselbank mr. zalm u moet zich schamen dat er in dit land steeds meer mensen zijn die als in een derde wereld land afhankelijk zijn van voedselhulp
  ik heb mateloos respect voor de vrywilligers and kerken die de mensen helpen

  Reactie door jeroen — dinsdag 3 januari 2006 @ 21.01 uur

 253. Die opmerking van Zalm, dat is pas armoede! Wat-ie vergeet te vertellen is dat iedereen in de vijftiger jaren arm was. Iedereen liep in een jas die gemaakt was uit de jas van zijn vader en daarna verder afgedragen werd door zijn broertje. Dat was bij ons zo en ook bij de speler uit het eerste van Ajax die een hoek verder woonde. ‘T is precies zoals meneer Zalm zegt: armoede is relatief en tegenwoordig is het zo dat de ene helft van Nederland zijn zakken vult en de andere helft aan de kant staat.

  Reactie door Jan — woensdag 4 januari 2006 @ 2.14 uur

 254. Inderdaad, dit kun je met recht de meest armoedige visie noemen die we sinds jaren vernomen hebben!
  Met dat beeld van een dubbele boterham doet Zalm waarschijnlijk een poging te suggereren dat we toendertijd ‘gezonde Hollandse jongens’ waren die niet zeurden, maar van aanpakken wisten. De werkelijkheid zag er helaas iets minder romantisch uit. Wij mochten thuis b.v. niet meer dan drie boterhammen per maaltijd nemen en toen we veertien waren werden we naar een baas geschopt. Weet je trouwens nog wat voor een lafhartige, kleinmoedige, slappe dooddoener de Scrooge’s van die tijd debiteerden?: ‘Jongen,je had de hongerwinter mee moeten maken, we aten toen soep van bloembollen!’
  Bij nader inzien zou ik die visie van Zalm eigenlijk niet als armoedig willen karakteriseren, pervers is vele male treffender.

  Reactie door Hannus — woensdag 4 januari 2006 @ 16.57 uur

 255. Ze zijn bezig een mythe te creëren over de vijftiger jaren, een leugenachtige mythe. ‘t Kan daarom niet vaak genoeg herhaalt worden: ‘t Was een kut-tijd en wat waren we opgelucht toen-ie voorbij was, wat een feest waren de zestiger jaren.

  Reactie door Jan — woensdag 4 januari 2006 @ 19.05 uur

 256. goed gedaan maar jammer dat voedselbanken nodig zijn. maar ja dat krijg je met asociaal beleid in den haag en in arnhem

  Reactie door jelle — woensdag 4 januari 2006 @ 21.23 uur

 257. Het is naief om te denken dat de neo-liberalen van CDA, VVD en D66 enig sociaal streven zouden hebben. Of dat men er één nacht wakker van ligt dat er voedselbanken bestaan in Nederland.

  Het Neo-Liberalisme heeft niets met mensenlijke kanten, anders dan hun eigen hebberigheid. Te verwachten dat een man als Zalm sociaal zal worden is hetzelfde als verwachten dat een demoon een engel wordt.
  Het is absurd.

  Jammer dat het destructive neo-liberaleren zoveel aandacht krijgen, ook hier. Ze willen namelijk meer voor hun zelf, en minder voor een grote groep die hen niet arm genoeg kan zijn. Want dan zijn ze gemakkelijker te manipuleren met stukjes brood en water.

  Ze willen zelf alle ‘Vrijheid’, maar willen wel bescherming voor dat wat ze bij elkaar gerooft hebben. Dat is namelijk het schijnheilige aan die zogenaamde ‘Vrijheid’ van de Liberalen in het algemeen. Voor hen geen regels, zodat ze kunnen doen wat ze willen, maar wel voor het volk die door hen wordt uitgezogen.

  Want ze zijn als de dood dat het volk op een dag besluit om terug te pakken wat hun werd afgepikt. En het eerlijk zal gaan verdelen, want er is namelijk genoeg voor iedereen op deze wereld!

  Als je af wilt van het asociale afbraak beleid van dit Neo-Liberale kabinet en al hun aanhang dan heb ik een goede tip.

  Stop met focussen op die apepakjes met stropdas en richt je op de toekomst, waarbij het volk het recht weer in handen heeft! Geen regentenstaat, maar een ware democratie.

  Kortom, ga stemmen en beweeg anderen ertoe om te stemmen! Stem links, stem progressief! En ga ook echt heen, want thuisblijvers veranderen niets!

  Ach en die rechtse commentaren die ook hier zo af en toe binnenkomen, negeren, dat is het beste medicijn.

  Denk na, denk zelf!

  Reactie door Vrijdenker — donderdag 5 januari 2006 @ 10.43 uur

 258. ik moet soms kiezen tussen een rekening betalen of boodschappen doen .
  wat doe je dan?

  Reactie door annie — donderdag 5 januari 2006 @ 21.07 uur

 259. Een goedkope stunt met een goedkoop ondertoontje.Wat dacht je van deze; Blijf ook na de volgende verkiezingen langs de kant staan Kant.

  Reactie door pip — vrijdag 6 januari 2006 @ 16.05 uur

 260. Positief denken, mensen, dankbaar zijn.
  Ik sta deze maand maar 200 euro rood, het had ook 500 kunnen zijn. Tjakka.

  Reactie door Martin Den Haag — vrijdag 6 januari 2006 @ 17.19 uur

 261. @259,pip, geweldig, wat een diepe gedachte, sta perplex(niet!)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 6 januari 2006 @ 18.12 uur

 262. Blijkt dat de heer Gerrit Zalm er geen ene moer van begrijpt. Armoede is er in Nederland, anders bestaan voedselbanken toch niet. Zo´n interview wat Gerrit Z. heeft gegeven blijkt wel zijn mentaliteit. Hoe was dat liedje ook alweer
  Ik ben Gerrit Z. ik steel als de raven van minima en de kleine braven.
  Ik word van zo´n figuur katmisselijk.

  Reactie door C.P. van der Graaf — vrijdag 6 januari 2006 @ 20.37 uur

 263. Armoede bestaat niet beste C.P. van der Graaf en de aarde is plat

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 6 januari 2006 @ 21.15 uur

 264. Jammer toch, dat er zo weinig echt gereageerd wordt op de actie van Jan en Agnes.
  Dat deze reageermogelijkheid (op alle sites) steeds maar weer gebruikt wordt om persoonlijke correspondentie te onderhouden, die vaak ontaarden in ordinair gedoe in slecht Nederlands.
  Voor mensen die zich ergeren aan SP-ers en SP initiatieven/gedachtengoed zijn er mogelijkheden elders.
  171 Patrick kwam tot de essentie.
  Mijn SP hart gaat uit naar ONZE mensen die weer een goede actie gehouden hebben.
  Heb ik toch nog even respect voor Zalm, dat hij is meegegaan! Maar hij zal er wel weer alleen negatieve dingen uit halen die tegen het armoedebeleid gebruikt kunnen worden.
  Deze Zalm mag voor mij ook keurig ingeblikt worden!

  Reactie door Ria — vrijdag 6 januari 2006 @ 22.14 uur

 265. Diezelfde Zalm heeft de armoe in ons land doen groeien. Immers hij was het die het advies van wijlen Wim Duisenberg “Het belangrijkste bij invoering van de euro is PRIIJSSTABILITEIT” in de wind heeft geslagen. Daardoor zijn de prijzen de pan uit gerezen en kun je gerust stellen dat de koopkracht gehalveerd is. Vooral de minima zijn hierdoor verder in de knel komen te zitten. Daardoor ook zijn we in een recessie terecht gekomen nl lagere omzetten betekent overtollig personeel ontslaan (meer werkloosheid). Maar er is gelukkig sprake van economisch herstel “de millioenairsbeurs heeft meer omgezet” ! Tel uit je winst! Hopelijk valt dit kabinet spoedig en kunnen deze marionetten van het grootkapitaal (lees: verzekeringsmaatschappijen)
  trachten een baan in het bedrijfsleven te bemagtigen. Of ze daar ooit in zullen slagen waag ik te betwijfelen, want dat bedrijfsleven zit echt niet te wachten op zulke mis-managers.
  Een ding is hoopgevend: het is Zalm’s laatste ambtstermijn.

  Reactie door stabe — vrijdag 6 januari 2006 @ 22.15 uur

 266. Beste Agnes & Jan,

  Het is tocht in dit land van de gekke dat er voedselbanken moeten zijn. Door de Europese Gemeenschap als een rijk land gezien en de grootste moete gehad een korting op de bijdragen aan de E.U. te krijgen. De reden is dat wij als een rijk land worden gezien. Sociaal is dit land aan de grond dit blijkt nu wel weer eens!!

  Reactie door Gerard — zaterdag 7 januari 2006 @ 10.33 uur

 267. Ik heb laatst een documontaire op Zembla gezien over de armoede in Nederland. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik krijg dan een gevoel van verdriet gepaard met een intense schaamte. Onbegrijpelijk dat dat nog mogelijk is in een “welvarend” land als nederland. Nog onbegrijpelijker vind ik dat er ‘mensen’ rondlopen die die armoede ontkennen. En het meest onbegrijpelijk vind ik dat er ‘mensen’ zijn die andere mensen afkraken omdat deze hun handen uit de mouwen steken om de mensen die het slecht hebben te helpen. Dat soort gespuis zou zich moeten schamen. Met deze aktie bewijst de sp nogmaals dat zij de meest sociale, rechtvaardige en hardwerkende partij van Nederland is, en dan nog niet te spreken over de vrijwilligers van de voedselbank die naar mijn idee allemaal een lintje zouden moeten krijgen!
  Met die ellendige armoede om je heen zou je toch bijna op de daken willen gaan staan om daar de prachtige woorden te schreeuwen: “Proletariërs aller landen, verenigt u!”

  Reactie door Anthony — zaterdag 7 januari 2006 @ 17.17 uur

 268. Ben vrijwilliger geweest en goederen gebracht naar POLEN het was in die tijd dat er gevraagd werd om een kaars op te steken en deze voor het raam te plaatsen als teken dat we begaan waren met het lot van de Poolse bevolking.Als Zalm zo doorgaat doen ze straks in het buitenland precies het zelfde voor ons.Ik zie hier in nederland de zelfde toestanden dan in die tijd in Polen .VRESELIJK heeft deze ZALM oogkleppen voor en maar ontkennen er is geen dure euro prijzen zijn nauwelijks gestegen enz.CBS VWS komen met rooskleurige cijfers in opdracht van deze regering die ver van de werkelijheid staan,Ook de heer Wellink Ned. Bank is z,n figuur,alles ontkennen

  Reactie door C.Game — zaterdag 7 januari 2006 @ 18.23 uur

 269. Goede actie! Jan & Agnes Helemaal TOP!

  Niet alleen Zalm beweert dat er geen armoede bestaat in Nederland. Helaas zijn ook veel medelanders diezelfde mening toegedaan. Nieuwjaarsdag heb ik nog een aanvaring gehad met iemand die mij onder de neus wreef dat zelfs de minima meer dan genoeg krijgen om van te leven. “Had ik maar in de krant moeten kijken, dan had ik kunnen zien hoeveel zelfs de mensen met de laagste bijstandsuitkering krijgen. Das meer dan voldoende (alsdus mijnheer boven modaal) daarnaast krijgen die bijstanders ook nog eens toelage zus en tegemoetkoming zo. Ik zou de andere kant eens moeten bekijken. Mijnheer in kwestie hield van zijn kerstgratificatie van ruim € 7.000,- maar net iets meer over dan € 3.000,- Dát is in zijn ogen pas écht verschrikkelijk. Zoveel belasting hoeven die kleine mannen niet betalen………. “ Snap je waarom mijn broek afzakte en ik witheet werd. Net alsof € 3.000,- niet bizar veel geld is voor een extraatje. Daar moeten sommige mensen maanden van leven……

  Reactie door Marike — zaterdag 7 januari 2006 @ 18.37 uur

 270. Ik snap werkelijk niet dat deze ellende bestaat en alleen maar toeneemt anno 2006. Het zwakke langzaam uitroeien? Is dat de bedoeling? En wat ik al helemaal niet begrijp dat wij dit allemaal laten gebeuren, dit pikken!

  Reactie door Begrijp er niets van! — zaterdag 7 januari 2006 @ 19.26 uur

 271. Beste Jan en Agnes,
  Jammer dat mensen niet snappen wat armoede kan zijn. Zelf maak ik gebruik van een voedselbank. Mijn man was te hoog opgeleid om na reorganisatie zijn baan te behouden. In zijn branch is alles verhuisd naar het oostbloklanden. Hij is na twee jaar solliciteren onder aan de ladder begonnen. Maar ik was net zwanger dus moest er veel aangeschaft worden.
  Na 2 jaar zelf proberen uit de ellende te komen van regeltjes en wetten zijn we aan gaan kloppen bij de maatschappelijk werk.
  En huilend van dankbaarheid heb ik gestaan bij de voedselbank.
  Ik heb nu inderdaad niet te klagen. We gaan binnenkort de voedselbank als client verlaten.
  Ik ben bezig om vrijwilligers werk terug te doen. Ik kan geen betaaldwerk doen door dat ik een zware whiplash heb. Maar ik kan wel zo iets voor de maatschappij betekenen. We zijn nu begonnen met een inloopcafe een project van de voedselhulporganisatie in tilburg. Zodat mensen in armoede ook eens gezellig een bakje koffie kunnen drinken voor 0.25 cent of thee. en voor 0.50 i s er een tosti.
  We proberen 1 keer in de maand een bingo te organiseren en 22 feb gaan we carnaval proberen te vieren. Dit allemaal in medewerking van sponsors.
  Want armoede is binnen huis. Maar je kan nergens meer naartoe dat vergetenv eel mensen. Je kan niet effe naar de stad bij de hema een kopje koffie drinken of even naar vrienden in een dorp naast ons.
  Daarom op deze manier wat ontspannen.
  Zo willen we ook een kinderklub proberen op te zetten.
  Want Minister Zalm is op vakantie, wij zijn blij als we een kopje koffie twee straten verder op kunnen drinken.
  Dat is ons uitje.

  Ik hoop dat minister zalm eens een keer persoonlijk langs komt.
  Tuurlijk zoals het in de jaren 50 was is het niet meer helemaal maar de normen en waarden zijn veranderd en ons leven ook.
  Er is degelijk armoede.
  Ik zie kinderen van een paarmaanden die in zomer kleren de winter in moeten. DAT KAN NIET.

  Er komt een dag dat we massaal met alle voedselbanken in Den haag komen en daar ons pakketje op gaan halen. Ik weet zeker dat er busbedrijven die willen sponsoren om dit voor elkaar te krijgen.

  Zet hem op Jan, We kunnen niet langer bot vangen bij Zalm!!!!

  groetjes lieske

  Reactie door lieske — zondag 8 januari 2006 @ 9.34 uur

 272. Geachte Lieske,

  Uw inzet verwarmt mijn hart. Gelukkig zijn er meer mensen zoals u, maar naar mijn idee nog steeds niet genoeg. Alleen met gedreven en bewuste mensen zoals u zullen wij in staat zijn de armoede tot een einde te brengen. Ga zo door!

  Reactie door Anthony — zondag 8 januari 2006 @ 13.43 uur

 273. ik hoor nu al een aantal dagen mensen in mijn directe omgeving klagen,balen,zich ergeren,vragen en zeggen we moeten iets doen.mensen zijn bijna hopeloos teeinde raad.blij als er weer een dag voorbij is,die ze hebben overleeft.heb buren,die internet hebben moeten afsluiten,die hun auto moesten verkopen,mensen waarvan de kinderen niet meer na hun sportclubje kunnen gaan.mensen die niet meer dat bewuste kopje koffie kunnen drinken bij de hema,mensen die kinderen hebben….die beide nu gaan werken.kinderen alleen thuis,ouders druk aan het werk om hun hoofd boven water tehouden.mensen die bewust ook geen kinderen nemen om dat ze het niet kunnen betalen.mensen die de spaarpotjes in 2005 al leeg hebben moeten halen van hun kinderen om de rekeningen tebetalen.mensen die niet meer op vacantie gaan.mensen die geen zomer kleding kunnen kopen.mensen die letterlijk hun huisraad aan bieden op verkoop site’s…..blijft er dan helemaal niks meer over?
  kijk en luister eens in je eigen omgeving hoeveel mensen erzijn die roepen om een staking …een protest.mensen die bereid zijn iets tewillen doen.die iets moeten doen.ik vind het intens triest,dat wij als nederlanders ons zow laten verlagen…dat wij onze medeburgers moeten verwijzen na een voedselbank.omdat ze anders letterlijk dood gaan van de honger.wij hebben geen ramp nodig om een giro nummer optestellen….die ramp is er al,en die bekruipt steeds meer huishoudings ook in onze directe omgeving.het zal je kind maar zijn,of je een van je ouders,je broer ,je zus,je vriendin…..ooit dr bij stil gestaan dat het misschien als speelt bij je in je familie? maar dat mensen het niet durven zeggen….dat speelt ook een hele grote rol.want zeg nou zelf wie geeft er met een lach aan…..dat je je rekeningen niet meer kan betalen,dat je niks teeten meer hebt?….want vaak krijg je een reactie…jij?hoezo je hebt toch een baan!!!! ja,mensen met een baan.tegek voor woorden dit allemaal.
  ik hoop dat iemand het voortouw neemt en een levens grote actie,staking optouw zet.dan kunnen ze op onze hulp rekenen.

  Reactie door patricia — maandag 9 januari 2006 @ 9.26 uur

 274. armoede is betrekkelijk, daar heeft zalm absoluut gelijk in! Maar geachte heer zalm; Wij leven niet meer in de jaren 50. Dat is nou net het hele punt, inflatie, de wereld verandert en daarmee hetgeen je nodig hebt om mee te kunnen doen in de samenleving.
  En ja, armoede, ga es in Afrika kijken, dat is pas arm. Maar dat is nou net het punt: er is een groep mensen die in Nederland arm is. Als je deze mensen met uitkering en al in Afrika neerzet zullen zij daar inderdaad niet arm zijn. Maar het zal nog steeds de groep zijn die niet voor zichzelf kan zorgen. Neem de uitkering weg en het zijn de armen van Afrika.
  er zijn genoeg mensen die willen werken maar overal afgewezen worden. En verplaats je eens in een werkgever: wil je dan een arbeidsgehandicapte in dienst? neem je dan een bijstandsklient aan?

  En natuurlijk: we kunnen het hebben over die groep die inderdaad profiteert. Die groep is er, en de overheid tracht die aan te pakken (kijk bijv naar de zgn work first projecten: niet werken, geen uitkering).
  Maar scheer niet iedereen over 1 kam!
  Ik ben zelf docterandus, betaal nog elke maand voor een opleiding waar ik geen werk mee kon vinden. Heb alle werk aangepakt, omhoog geklommen en uiteindelijk: ziek. Arbeidsongeschikt verklaard voor dat werk, weer opnieuw beginnen, zelf een opleiding gefinancierd en met heel veel moeite parttime (fulltime trekt mijn lichaam niet) werk gevonden. Het was berezwaar en ik kreeg lange tijd overal nee te horen. Terwijl ik jong ben, nederlands, goed opgeleid. Maar ik ben arbeidsgehandicapt en daarmee besmet. Zonder mijn partner had ook ik het financieel niet gered, ondanks mijn werk.

  vergeet niet het kan je overkomen, jou, mij, iedereen…

  ik vind niet dat de uitkeringen omhoog moeten, maar wel dat werken beter beloond moet worden en dat mensen die graag willen werken zo goed mogelijk geholpen worden.

  Reactie door doorzetter — maandag 9 januari 2006 @ 15.31 uur

 275. Beste mensen, als ik vele stukken hier lees, over de armoede in Nederland dat die betrekkelijk zou zijn, dan wordt ik kotsmisselijk en witheet, zielig hoor als je zo,n betrekkelijk kortzichtige visie hebt. Ik zal jullie eens een waar gebeurd relaas mneegeven, denlk daar maar eens over na.
  Jaren geleden raakjte een jonge vrouw door familie perikelen haar zoon, huis en alles wat ze had kwijt, kwam in een crisiscentrum met helemaal niets, molest leven van goedheid van anderen, en had geen kleren etc. In winkelcentra werd ze door bkenden met d enek aangekeken en als grof vuil behandeld als zou ze crimineel zijn. Na weken kwam ze door hulp van derden in een behoorlijke woning, met haar vriend die ze had leren kennen in crisiopvang. Zehadden helemaal niets, kregen van alles van liefdadigheid.Gemeente deed niets, want zeiden die u gaat maar werken. Met FL 100,- met twee poersonen de week doorkomen. Kleren halen uit vuilniszakken die anderen afdankte bij de plaatselijke supermarkten. Lege koelkast, schulden, dreigen huyhis uitzetting. Kortom een drama wat veel energie lichamelijk en geestelijk nam. Uiteindelijk kwamen de ze mensen via verhuizing in nadere provincie met niets, en zijn door hard knokken er bovenop gekomen. Ken ik deze mensen, ja schrijvers, niet om sentiment maar de vrouw om wie het gaat ben ikzelf. Inmiddels ben ik getrouwd heb ik mijn zoon terug, maar de financiele zaken nog steeds moeizaam, door de klote regering, allemaal mooie regels voor de rijken, maar juist zij die het het hardste nodig hebben laat men in de kou staan. Dus mensen wie nu nog durft te beweren dat armoede betrekkelijk is, nodig ik uit eens te gaan helpen of echt je ogen opne te doen, en niet door een roze bril vanaf pluche, maar echt eens de harde realiteit te durven bekijken zoals die is.Wees een seen paar dagen solidair met hen die niks hebben. Lieve mensen wordt eens wakker uit de illusie dat wiuj welvarend zijn, oh ja voor de categorie met dikke portemonnee wel, maar gros van de mensen hoort daar niet bij. Regfering zou eens eerst goed burgerplicht moeten nakomen naar de eigen bevolking in plaats van dure jsf vliegtuigen ed aan te schaffen, geldverspilling van dat geld kun je heel wat mensen een rijker leven qua gevoel geven nog niet eens in knip. Want je eigenwaarde en respect zijn goud waard, dat kan iemand die de armoede nooit gezien of echt geroken heeft , danwel onbdervonden zich niet voorstellen.

  Reactie door Jacqueline rademaker — maandag 9 januari 2006 @ 19.36 uur

 276. dit is het resultaat
  als het kapitalisme de overmacht krijgt
  die rijken profiteren van de armen
  dank u

  Reactie door j.sp'er — woensdag 11 januari 2006 @ 18.59 uur

 277. Goed initiatief van de SP, want er is echt armoede in het land en je moet een pluim geven voor degene die dit opgezet hebben. Allen vrijwilligers met hart voor de onderkant van de maatschappij.
  Die Zalm weet echt waar hij over lult wat het is en blijft een misselijk mannetje. 3 Miljard blijft over en degene die het moeilijk hebben krijgen 35,– per jaar. Sorry hoor, daar kan een gezin 2 dagen van eten. Hij heet Zalm en eet zeker veel Zalm, dat is hij gewend, staat veraf van de maatschappij. Die man is rijp voor een andere functie, schoonmaker van de 2e kamer? Tegen een laag netto uurloon. Zal gauw de voedselbank opzoeken.

  Reactie door Marcel Wagenhuis — donderdag 12 januari 2006 @ 15.24 uur

 278. CORRECTIE!
  Goed initiatief van de SP, want er is echt armoede in het land en je moet een pluim geven voor degene die dit opgezet hebben. Allen vrijwilligers met hart voor de onderkant van de maatschappij.
  Die Zalm weet echt NIET waar hij over lult wat het is en blijft een misselijk mannetje. 3 Miljard blijft over en degene die het moeilijk hebben krijgen 35,– per jaar. Sorry hoor, daar kan een gezin 2 dagen van eten. Hij heet Zalm en eet zeker veel Zalm, dat is hij gewend, staat veraf van de maatschappij. Die man is rijp voor een andere functie, schoonmaker van de 2e kamer? Tegen een laag netto uurloon. Zal gauw de voedselbank opzoeken.

  Reactie door Marcel Wagenhuis — donderdag 12 januari 2006 @ 15.25 uur

 279. Jammer erg jammer, dat er geen inrichtingen zijn om mensen zonder hersencellen op te vangen, we hebben er in ieder geval drie die in aanmerking komen, Robin, Erik en Hans, misschien in de toekomst. Misselijke figuren.Ik kan niet eens meer zeggen dat ik hoop dat jullie nooit in een dergelijke situatie komen, jullie MOETEN gewoon in zo’n situatie komen, en dan niet zeiken.

  Reactie door Peter — woensdag 18 januari 2006 @ 0.50 uur

 280. jij denk gloof ik dat je bij de voedselbank binnen kunt lopen en een tas gratis boodschappen mee kunt nemen nou ik zal je boze droom maar laten klappen dat is echt niet zo mensen moeten al hun inkomsten en uitgaven op tafel gooien en dan moet men voor een volwassenen €50 per maand te besteden hebben en voor elk kind €25 als je daar onder blijf krijg je pas hulp!!! bedenk je eens hoeveel mensen er buiten hun schuld in de schuld gekomen zijn ik ben deels afgekeurd nu werk ik weer deels en ben van mijn uitkering af toen ik helemaal niet in staad was te werken heb ik 11 maanden op geld moeten wachten daar kun je niets aan doen!!!
  het was dat mensen dingen betaald hebben anders had ik nu een probleem !!!
  zou zeggen ga eens een dagie helpen bij een voedselbank er is er helaas vast wel een bij jou in de buurt
  gr martine

  Reactie door martine — donderdag 19 januari 2006 @ 15.31 uur

 281. Bij het zien van armoede trekt men eerder de zakdoek dan de portemonnee.

  Typisch:cda en vvd mensen die het meest verdienen en bezitten zeggen tegen de rest dat we dankbaar moeten zijn voor wat we hebben.

  Reactie door f.van Brummelen — zondag 22 januari 2006 @ 0.50 uur

 282. Ik wordt misselijk van de mensen??11?? die zeggen dat het mensen hun eigen schuld is dat ze geen geld hebben. De arme mensen zouden wanneer je ze had gevraagd vroeger in hun kindertijd zeker niet gezegd hebben:’Als ik later groot ben wil ik in de bijstand en leuren voor geld”. 2e onverwacht een ongeluk krijgen of later erachter komen dat je psychische problemen hebt en daardoor de druk in het leven in deze maatschappij niet trekt en daardoor niet in staat bent om jezelf te kunnen onderhouden? Het zal je maar gebeuren?!! Verder vind ik dat de mensen die zo kleineren over eigen schuld etc.. je zit de rijke kapitalisten in hun reet! lelijke gatlikker! Al zouden redelijke financiele haalbare mensen een voedselpakket krijgen. Nou EENNN/ Er wordt zoveel weggegooid en die groot verkopers verdienen ruimschoots toch hun boterham! Van al het overgebleven voedsel kan je alleen noord holland dagelijks mee voederen. Verder de kritiek over mensen die roken of drinken: die mensen hebben dat blijkbaar nodig om de druk van alledag aan te kunnen, en wat is het jouw zaak eigenlijk om daar iets van te zeggen. Dat gaat je gewoonweg kortweg niks aan hoe die mensen roken en/ of drinken! Het is inderdaad te hopen dat je nooit in dergelijke armoesituaties terecht zal komen. het is beter dan vroeger, nog zo’n opmerking! We leven nu! met allerlei betere voorzieningen als sanitair hygiëne etc. Mogen daar de armlastige mensen daar ook van genieten svp……Zij leven nu ook hoor en niet in 1910! Dat deze blinde?! armoe bestaat komt door mensen nog steeds zijn en blijven er mensen die een plaat voor de kop hebben en mensen de mij een lol en bij de volgende verkiezingen: niet weer dit kabinet!

  Reactie door Ingrid — maandag 23 januari 2006 @ 12.49 uur

 283. [...] Over boterhammen met tevredenheid en zalm in mootjes Geplaatst onder: Opinie door Redactie om 16:19 uur U heeft het deze week in de media kunnen vernemen: minister Zalm meent in zijn oneindige wijsheid, dat de armoede, die velen deze maanden treft, slechts relatief is. In de jaren vijftig dronk hij ook geen koffie, laat staan een biertje, want daar was geen geld voor.Dus waar hebben al die werklozen, chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, bijstandsmoeders, vluchtelingen, gezinnen met schoolgaande kinderen het eigenlijk over? Wat zeuren ze nou? Iedereen heeft het toch goed? In de vijftiger jaren aten we toch ook boterhammen met tevredenheid? Maar zo lusten wij er nog wel één, zoals deze: in vergelijking met de eskimo’s hebben wij het immers relatief warm….. Armoe troef in een zeer rijk land? Voor wie niet weet wat er leeft onder de bevolking en de gevolgen van zijn beleidsmaatregelen niet wenst te zien, heeft iedereen het goed. Het gegeven dat de rabiate bezuinigingen duizenden mensen in ons land treft, is niet aan de orde. Ruim 400.000 kinderen groeien op in langdurige armoede. Hele buurten worden afgeschreven en delen van de bevolking krijgen niet de kans om mee te mogen doen en bevinden zich daardoor in een uitzichtloze situatie, die leidt tot wanhoop en verzet of juist tot apathie. Steeds meer mensen zijn aangewezen op voedselbanken of bijdragen van de caritas-instellingen van de kerken. Maar dat lijkt de Geuzen, Balkenendes en Zalmen te ontgaan en komt niet in hun kraam te pas. Dat de voorzieningen waar ons land zo trots op kon zijn systematisch worden afgebroken, zoals het nieuwe zorgstelsel laat zien en dat die afbraak haar tol eist, wordt als niet relevant gezien. De cijfers die de Armoedemonitor geeft zijn op zijn minst onrustbarend. Nee, het gaat goed met Nederland. Nog even en het is in ons land alleen nog leuk leven als je jong, gezond, bemiddeld bent en werk hebt. Het begint er steeds meer op te lijken dat we niet meer in een samenleving leven, waar we bij elkaar betrokken zijn, maar in een economie, waar de junglewetten van de vrije markt alle ruimte krijgen. We hebben steeds minder met elkaar te maken, de georganiseerde solidariteit tussen jong en oud, rijk en arm, ziek en gezond, werkend en werkloos wordt systematisch afgebroken. Het wordt ieder voor zich. “Als ik het maar leuk heb”, nietwaar?. Wat hebben we nog samen? Wat Zalm niet vertelt Maar de echte wereld zit anders in elkaar dan Zalm en de zijnen willen doen geloven. In de afgelopen maanden hebben wij in Nieuwegein en IJsselstein veel contacten opgebouwd met mensen uit allerlei lagen van de bevolking. Opvallend is dat de onzekerheid groot is. Men vreest de maatregelen van het kabinet, zoals het nieuwe zorgstelsel, en houdt zijn hart vast voor wat er nog komt…. Mensen geven aan zich onzeker te voelen over de toekomst en zich zorgen te maken over de hoge kosten van het levensonderhoud. “Zolang ik maar niets mankeer”, “zolang ik maar werk heb”, “als m’n jongens het maar redden”.Tientallen schrijnende verhalen hoorden we van mensen, die geen kant meer uitkunnen en vermalen worden door de maatregelen van dit kabinet of de gemeentelijke bureaucratie. Men heeft het gevoel op een schip zonder kapitein te zitten, nu er een regering zit die geen aandacht heeft voor hun zorgen en daarom geen vertrouwen geniet. Veel kritiek hoorden we op het CDA, dat nu werkelijk van God los lijkt te zijn en liever de neoliberale mammon dient. En intussen kakelt Balkenende maar door over normen en waarden, terwijl zijn kabinet een tegengestelde boodschap afgeeft…. Waar houdt dit op – vraag je je af. We moeten immers langer doorwerken, liefst voor lagere lonen en langere werkweken. Als je gehandicapt bent of chronisch ziek, of tot voor kort een ID-baan had, heb je de keuze tussen de bijstand of werk zoeken dat er niet is, bij ondernemers die je helemaal niet willen hebben. Als we Brinkheurst mogen geloven zijn we te lui, werken we te kort en willen we teveel verdienen, zijn we te vaak ziek, zijn er teveel dure ouderen en mensen die wel kunnen maar niet willen werken en doet ons land het economisch bijzonder slecht. The Financial Times, toch niet bepaald een linkse krant, weerlegt dit door op te merken dat wij als Nederland het na Canada en Noorwegen het beste doen…..Alles wat van ons allemaal is wordt de markt op geslingerd: openbaar vervoer, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, energie, cultuur. De hele publieke sector moet in de uitverkoop. De armoede beperkt zich daarmee niet alleen tot “mensen die het te krap hebben”, maar tot de samenleving als geheel. De regering geeft daarmee alle instrumenten uit handen om regulerend op te treden in de samenleving. Het neoliberalisme is de waan van de dag en lijkt het enige perspectief van waaruit naar de samenleving kan worden gekeken. Onder druk van de markt worden zaken kapotgemaakt, die mensen in onze samenleving met elkaar verbinden en waar jarenlang aan gewerkt of voor gestreden is. Met rampzalige gevolgen. Armoede is daar maar één van. Laten we dit gebeuren? Als Socialistische Partij doen we er alles aan om het tij te keren, zowel lokaal als landelijk, in het parlement, in staten en raden, in buurten en bedrijven met onze hulpdiensten en acties. In dat kader brachten Jan Marijnissen en Agnes Kant op vrijdagmiddag 30 december zalm naar de voedselbank in Arnhem in reactie op de opmerking van minister Zalm dat de armoede in Nederland betrekkelijk is. Kamerlid Arda Gerkens deed hetzelfde in haar woonplaats Haarlem.Volgens minister Zalm is de onderkant van nu, veel welvarender dan in de jaren 50. Marijnissen is kwaad over de opmerkingen van de VVD’er: “Bijna 400.000 kinderen groeien op in langjarige armoede, heel veel ouderen moeten met te weinig zien rond te komen. Misschien zullen we armoede nooit helemaal oplossen, verschillen zullen er altijd blijven. Maar we lossen de tweedeling zeker niet op als we het maar aanvaarden als een gegeven en verwijzen naar vroeger.” “Het begint er steeds meer op te lijken dat de leden van het kabinet het middel van de provocatie gebruiken als breekijzer voor het creëren van draagvlak voor hun neoliberale en neoconservatieve beleid. Juist in deze dagen aan het eind van het jaar is er extra aandacht voor de mensen die het niet zo goed hebben, die zich aan de rand van de samenleving bevinden. Duizenden mensen zetten zich in voor de Voedselbanken om hen toch nog iets extra’s te geven. Maar onze minister van Financiën vindt het kennelijk allemaal niks. Met zijn houding schopt hij vele mensen bewust tegen de schenen.” “Armoede is altijd een relatief begrip. Armoede hier en nu heeft per definitie een ander gezicht dan armoede toen en daar. Het gaat tegenwoordig inderdaad nu met veel mensen beter dan in de jonge jaren van Zalm en daar mogen we trots op zijn. Wanneer je armoede definieert als ‘niet normaal en fatsoenlijk mee kunnen doen aan wat we met z’n allen normaal vinden’ dan zijn we er snel uit. Vinden we dat mensen zich normaal en fatsoenlijk moeten kunnen kleden, voeden en scholen, dan moeten we vaststellen dat – juist door het beleid van Zalm – steeds meer mensen dat niet meer kunnen. De rijken zijn de afgelopen twintig jaar fors rijker geworden, en de armen hebben de afgelopen jaren hun koopkracht zien dalen.” Agnes Kant: “Het liefst zouden we minister Zalm persoonlijk naar de voedselbank brengen om hem te confronteren met de realiteit. Maar zalm in mootjes is een goed alternatief en iets waar de mensen de komende dagen waarschijnlijk meer aan hebben.” Voorstellen SP om de armoede aan te pakkenArmoedetoeslag: inhalen inkomensachterstand voor huishoudens met een laag inkomen. (Kosten 150 miljoen, te betalen uit de te realiseren onderuitputting begroting SZW 2005 100 euro alleenstaanden, 200 euro gezinnen)Structurele verhoging minimumloon met 2%, bovenop herstel koppeling (Kosten 700 miljoen, te betalen uit de flexibele reïntegratietrajecten 2006 )Verhoging budget bijzondere bijstand. (Kosten 75 miljoen, betaald uit kwaliteitsbudget UWV.)Budget voor gemeenten om voedselbanken publiek te ondersteunen, zowel financieel als logistiekHerinvoering categoriale bijstandVerhoging heffingskorting energierekening met 100 euro: compensatie stijging energiekostenWerken moet lonen: terugtaks. (Kosten 2,3 miljard, te betalen uit huidige arbeidskorting). Lokaal bezinnen we ons op acties om wantoestanden aan de kaak te stellen. U hoort spoedig van ons. Jan Voorbij [...]

  Pingback door SP IJsselstein :: Weblog :: Over boterhammen met tevredenheid en zalm in mootjes — donderdag 25 mei 2006 @ 17.27 uur

 284. “Van een paar euro per dag kun je eten en drinken. Ga desnoods op kamers wonen, 200 euro allin”

  Je kunt niet zomaar van iedereen verlangen, dat hij op kamers kan en gaat wonen. Naarmate je ouder wordt, langer op kamers woont, ga je je steeds meer ergeren aan de studenten, die in een studentenhuis wonen en wordt het tijd om echt eigen woonruimte te zoeken. Een smerige wc, smerige badkamer, onopgeruimde keuken gaan steeds meer storen, want naarmate je ouder wordt, vind je dat steeds belangrijker.

  Bovendien is een kamerpand veelal een studentenhuis en de inwonende studenten zijn op zoek naar medestudenten en niet naar overjarige werkloze oudere jongere. De overheid zal een blijvende stimulerende en sturende rol moeten spelen in het beschikbaar houden van woonruimte voor alle leeftijden en levensstijlen. Op het overlaten aan sociale woningbouw aan pandjesbazen en huisjesmelkers à la België zitten we niet te wachten. Leuk voor een aantal afleveringen Jambers, maar een verschrikking voor de betrokkenen.

  Reactie door Peerke — donderdag 4 januari 2007 @ 14.12 uur