Aannemers in de knel

Een fors deel van de Nederlandse aannemers ondervindt ernstige hinder van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europese landen, blijkt uit een steekproef van de SP. Alleen sterk gespecialiseerde bedrijven blijven buiten schot. De Directeur Arbeidszaken van brancheorganisatie Bouwend Nederland verklaart dat het een landelijk probleem is. De regering moet dit voorjaar beslissen of de grenzen verder worden geopend en neigt er naar hiervoor te kiezen, mede onder druk van VNO-NCW en MKB Nederland. Die organisaties hebben volgens de SP te weinig oog voor kleine ondernemers.

De SP heeft een twintigtal aannemersbedrijven in de regio Den Haag gevraagd in welke mate zij oneerlijke concurrentie ondervinden van Oost-Europeanen. Slechts 2 bedrijven gaven aan geen last te ondervinden. De ene omdat hij gespecialiseerd is in kunststofdakkapellen, de ander omdat hij een exclusieve klantenkring bedient. Maar liefst 18 van de 20 ondervinden oneerlijke concurrentie. De aannemers vrezen faillissementen en ontslagen als er geen maatregelen worden genomen.

De concurrentie is oneerlijk omdat de vergoedingen die zelfstandigen uit Oost-Europa vragen ver onder de Nederlandse norm liggen. In CAO’s vastgelegde bepalingen worden massaal ontdoken. Enkele citaten van aannemers: “Ik moet 29,70 euro per uur in rekening brengen om uit de kosten te komen. Poolse werklieden adverteren voor 12,50 euro per uur en er zijn er die zich aanbieden voor 6 euro per uur.” “Ik ben door de komst van de Poolse bouwvakker een derde van mijn omzet kwijt geraakt.” Vrijwel iedereen merkt dat offertes minder vaak tot opdrachten leiden. “Het gaat altijd om de prijs. Als ik wijs op de mogelijke boete wordt er gelachen, zelfs als die betaald moeten worden is de klant goedkoper uit.” Alle geraadpleegde aannemers zien het probleem groter worden. “Om te overleven zullen bonafide aannemers minder bonafide worden, door personeel uit Polen als onderaannemers in te schakelen.”

De SP zal een aantal maatregelen voorleggen aan de Tweede Kamer om oneerlijke concurrentie tegen te gaan:

- Zelfstandigen in de bouw, industrie, tuinbouw, vervoer en soortgelijke sectoren moeten gaan voldoen aan de Arbo-wet.

- Zelfstandigen moeten bij het aannemen van een opdracht een door een verzekeraar gewaarmerkte verklaring overleggen waarin staat waar eventuele schade kan worden verhaald.

- Het verwerven van een keurmerk wordt verplicht gesteld als 50% van de branchegenoten dat keurmerk heeft verworven. Zonder keurmerk mogen geen opdrachten worden aangenomen.

- Gemeenten moeten niet alleen de naleving van de bouwvergunning controleren, maar ook of de verbouwing wordt uitgevoerd volgens de normen voor arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

De overgrote meerderheid van de aannemers die wij spraken gunt de mensen uit nieuwe EU-lidstaten werk en een inkomen, maar zonder oneerlijke concurrentie. Zij reageren dan ook positief op de voorstellen van de SP.

Het onderzoek maakt deel uit van een uitgebreid rapport van de SP over de gevolgen van de toestroom van arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europese landen dat binnenkort verschijnt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 30 januari 2006 :: 20.16 uur

39 Comments

39 reacties

 1. Al de voorgestelde maatregelen lijken bij voorbaat kansloos omdat zij rieken naar indirecte discriminatie van de buitenlander en dus de EU toets niet kunnen doorstaan. Er is maar 1 oplossing: de consequenties aanvaarden van de uitbreiding van de EU en de concurrentie aangaan. Omlaag die lonen of ander werk zoeken

  Reactie door Hans — maandag 30 januari 2006 @ 22.27 uur

 2. Fouten

  Twee dagen later kwam de kristalverkoper terug op het rek.
  ‘Ik houd niet van veranderingen,’ zei hij. ‘Jij noch ik zijn zoals Hassan, de steenrijke groothandelaar. Als die een keer een fout maakt, deert dat hem nauwelijks.
  Maar wij twee blijven onze fouten altijd voelen.’
  Dat klopt, dacht de jongen.

  Paul Coelho, De alchemist, 1988

  Reactie door Simon — maandag 30 januari 2006 @ 22.35 uur

 3. Zijn er in Nederland nog demonstraties tegen de dienstenrichtlijn??14 februari via FNV in Straatsburg maar dat is me veel te ver!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 30 januari 2006 @ 23.09 uur

 4. Nu ja ik weet het niet hoor, ik heb hoogtevrees, en probeer nu al tijden iemand te vinden die trespa platen tegen mijn dakkapel wil maken.
  Nou forget it, geen Nederlander, maar ook geen Pool.
  Ik geef toe het is geen miljoenen project, maar toch een leuke extra .
  Ik ga zelf maar bibberen op een laddertje.

  Reactie door Toergenjev — maandag 30 januari 2006 @ 23.19 uur

 5. Maar die aannemers kunnen zich beklagen bij de NMA, of Neelie in Brussel als er echt oneerlijke concurentie is, zo is het spel gemaakt vanwege de noodzakelijke concurentie, en zo dient het dus gespeeld te worden!Neelie prijst zich niet graag uit de markt!
  Maar hier in de omgeving tieren de aannemers welig, veel bestelbusjes en inderdaad ook Polen.Aan Huizen kun je veel verdienen tegenwoordig want verhuizen is te duur hier, dus dan maar verbouwen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 30 januari 2006 @ 23.21 uur

 6. Ik heb overigens liever een Noordpool dan een Zuidpool, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

  Reactie door Simon — maandag 30 januari 2006 @ 23.45 uur

 7. Dit bericht herinnerd aan een maaltijd. En het smaakt naar een mond vol mosterd. Alleen in de Ark van Noach bestond het dat het lam en de leeuw in een goede sfeer met elkaar overweg konden. Vandaag de dag kun je, daardoor op een idee gebracht, het experiment best nog eens willen herhalen. Maar ik weet zeker dat je minimaal gedonder krijgt met de dierenbescherming en zeer gemakkelijk ook de confrontatie met een edelachtbare tegemoet kunt zien. Vanuit de gelijkvormigheid van de vergelijking is de politieke “verbazing” over het ongenuanceerde Europese gedrocht, bij elke publicatie vanuit de politiek, een extra schep zout in de zinloze verminking van ons nationale bestaansrecht.

  Reactie door Anton — dinsdag 31 januari 2006 @ 0.22 uur

 8. Toergenjev,

  Ik wil je wel helpen hoor met je dakkapelletje.
  Maar ook ik heb last van hoogtevrees,
  alhoewel ik deze voor jou wil proberen te trotseren
  De enige werkelijke vrees die ik in dit verband niet kan trotseren is dat je elkaar niet meer mág helpen.
  Ja, raar hé, men bepleit mantelzorg op allerlei manieren, maar als je elkaar op deze manier
  bijstaat is het plotseling niet meer toegestaan

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 31 januari 2006 @ 3.32 uur

 9. de reden dat het deze bedrijven slecht gaat is volgens mij niet ,DE POOL,maar slecht ondernemerschap o.a weinig vakkennis en een te grote (financiele )broek aan trekken .
  ben het overigens wel eens met de voorstellen maar zag deze graag aangevuld met verplichte vakdiplomas (uiteraard betaalbaar voor iedereen) dit komt de kwaliteit van de bedrijven ten goede en van de consument natuurlijk .

  Reactie door ,texas, henkie — dinsdag 31 januari 2006 @ 5.21 uur

 10. Toergenjev en Wattenstaafie,

  Als jullie het nu samendoen, hou ik beneden die ladder wel vast.
  ‘mij krijg je nl. ook niet omhoog’
  Wij Nederlanders moeten elkaar toch helpen niet waar.

  Reactie door Anja — dinsdag 31 januari 2006 @ 8.57 uur

 11. @1

  “Er is maar 1 oplossing: de consequenties aanvaarden van de uitbreiding van de EU en de concurrentie aangaan. Omlaag die lonen of ander werk zoeken”

  Dat is een oplossing. Een betere oplossing: verbeteren van de arbeidsvoorwaarden in Oost-Europa, dan zullen daar de lonen omhoog gaan en komt men richting West-Europa. Hetzelfde zie je in bijvoorbeeld al gebeuren in de IT, dus waarom niet in de bouw?

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 9.00 uur

 12. Hans@1. Als hier de lonen in veel sectoren omlaag gaan, en honderduizenden vrachtwagenchauffeurs, aannemers, bouwvakkers, installateurs, monteurs, lassers, timmerlieden en loodgieters hebben minder te besteden, denk je dat dit de economie in een positieve of negatieve spiraal brengt?

  En wat denk je dat de gevolgen zijn voor ons onderwijs, zorg en de infrastructuur als de overheid veel minder belastinginkomsten binnen krijgt?

  En hoeveel achteruitgang in loon wil jij zelf aanvaarden? 20%? 30%? 50%? Of geldt dat alleen voor het gepeupel dat niets anders te bieden heeft dan zijn of haar arbeid?

  Reactie door Witteman — dinsdag 31 januari 2006 @ 9.33 uur

 13. Is allemaal de schuld van de grote bedrijven.
  Die willen steeds winst maken, en liefst nog meer als vorig jaar.
  Maar die hebben dan ook de miljoenen, en kunnen wel overleven.
  Liefst nemen ze mensen in dienst, die werken voor 1€ per uur, zodat ze nog meer winst kunnen maken.
  “omlaag die lonen” was de eerste reaktie.
  En daar is de middenstand de dupe van.
  Want niemand heb nog geld, om spulletjes te kopen, omdat de lonen steeds meer achter lopen, en daardoor mensen minder uitgeven.
  Hoe maak je een samenleving kapot?

  Voer het kapitalisme in, en er zijn zat egoïstische mensen die dan het land uitzuigen ter verrijking van zichzelf.
  Maar, ooit komt een dag, dat men in de nieuwe Europese landen evenveel verdient, wat gaan de kapitalisten dan doen?

  Reactie door Hoezo ? — dinsdag 31 januari 2006 @ 10.21 uur

 14. @10, voor jouw oplossing zit de dienstenrichtijn in de weg!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 10.58 uur

 15. als die Polen hier naar toe komen om te werken dan gaan onze aannemers toch lekker naar Polen. ze hebben jarenlang de boel lopen flessen en nu krijgen ze de rekening gepresenteerd. boontje komt om z’n loontje. net goed.
  voor de consument betekent het goedkoper verbouwen dus kan er meer en vaker verbouwd worden of wat overblijft kan geconsumeerd worden beide zijn goed voor de economie. ook nieuwe huizen worden goedkoper want de factor arbeidskosten van een nieuw huis gaan omlaag: iedereen wint. waar hebben we het hier over?????

  Reactie door Matthijs — dinsdag 31 januari 2006 @ 11.32 uur

 16. @1 Hans,

  Lonen omlaag? Kom op jonge, kop uit het zand!
  Er is een steeds grotere groep mensen die het moelijk krijgen om rond te kunnen komen, sommige moeten van een paar rot centen zien rond te komen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 31 januari 2006 @ 11.33 uur

 17. Ik vind het maar vreemd. Van de allochtone jongeren is 40% werkloos. Kunnen die dan niet inspringen in de bouw of, want ongeschoold in de land- en tuinbouw. Want dat zijn de sectoren waarin steeds meer Polen werkzaam zijn. Hoe is het mogelijk dat je in een land met zoveel werklozen blijkbaar Polen moet aantrekken om het werk gedaan te krijgen !
  Eigenlijk ben ik wel solidair met de Polen. Ze werken keihard en komen hier om wat geld voor het thuisfront te verdienen. Ik denk dat we de Oosteuropeanen hard nodig zullen hebben in de toekomst. Ze steken de armen uit de mouwen en leveren ons meerwaarde op. Iets dat we van mediterrane arbeidsmigranten niet altijd kunnen zeggen.

  Reactie door Tim — dinsdag 31 januari 2006 @ 11.53 uur

 18. Tim, uiteindelijk levert het ons geen meerwaarde op. De Polen investeren hun verdiende geld namelijk in Polen, dit is uiteindelijk slecht voor de economie, om nog maar niet te spreken van het geld dat een werkloze kost die niet meer aan een baan in de bouw kunnen komen. Ook hiervoor heeft dit kabinet echter wel weer een oplossing die getuigt van een volledig gebrek aan lange termijn visie; hakken in de werkloosheidsuitkering. Uiteindelijk zal dit leiden tot een exorbitante verhoging van het aantal criminele vergrijpen, wat de staat nog meer gaat kosten. Kinderen zullen opgroeien zonder een toekomst, steeds meer mensen zullen op straat moeten leven.
  En dit alles om de rijksten nog rijker te maken. Wees jij dan maar blij Tim dat je voor een appel en een ei je dakkappel kan laten plaatsen. Uiteindelijk krijg je vanzelf de rekening gepresenteerd.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.23 uur

 19. voor dat ze er in komen,
  een grote papierkraam,een stevig bedrag laten betalen en allerlij barrikades op werpen,de polen doen het zelf ook in eigen land,voor andere oostbloklanden die bij hun willen werken.hoor je daar wat over??buiten een klein berichtje op tv?
  en nl diploma’s hebben(hier verplicht,wat met een licht laddertje het dak op,niet goedgekeurt,en niet alleen het dak op,verplicht 2 man(voor ons verplicht, voor hun niet wandt het zijn klein zelfstandigen dan mag het groten deels weer)wat geen veiligheids papieren,geen goedgekeurde,schoenen,(prijs in polen wel ,15 euri,hier 90 euri +,
  dus verhuur bedrijven,een pool, dubbele prijzen bij hoogwerkers,en plaats een chip er in.
  gewone aannemers,hebben dat vaak moeten aanschaffen,stijgers,schoeisel,brillen goedgekeurd,enz
  asbest moet een speciaal bedrijf doen,verplicht in nl,zie hier de oplossing, een pool,

  uitzendbureau ,,hier in het dorp,,geeft onderdak aan polen, in oud winkelpand,
  gauw even een klein keukenblokje er in,
  en daar zitten ze dan voor 2-3 maanden dat is voldoende om een jaar te leven in polen?,
  mag dat ook maar zomaar in een pand wat niet gemaakt is voor woning?
  wij een dure huurwoning??.
  lonen omlaag?? van wie??de armoe in zeker.
  of ander werk,wel terusten,er liggen miljoenen banen te wachten in nl.
  willen ze hier werken dan voor de nl prijs, zoniet oprotten.
  straks afrika er bij zeker(voorbeeld) lekker goed koop 1 euro per dag, wat nl,er en zzp’er enz,je bent te duur,oprotten uit je eigen land,hier is geen werk voor
  nl érs.
  en kom niet aan met de turkse/marokaanse,voorbeelden,
  nu wordt het anders om gedaan,nlers kapot,in de sociale dienst..pool/goedkoop,in de plaats.
  en de nl euri,naar polen toe,uitgezonderd de 4 broden en acht gehakt ballen die hier gekocht zijn,
  en de rest naar, polen gegaan,
  voor een nieuw huis gebouwt door een nog goedkopere oostblokker?,met goedkoop aardgas,een biefstuk,enz,
  en in nl tja zonder gas te duur,zonder licht,kan niet betaald worden,en een dure zorgpremie,wat kost de zorg in polen?wat als ze hier van de stijger vallen?op naar de voetsel bank.
  en de bonden ??waar?? dan maar zelf oplossen,toch,sorry pool niet persoonlijk bedoelt,ligt aan de eu.
  autobanden?? kun je daar kopen.
  moet dat gebeuren in de eu?? moet het eerst uit de klauwen lopen,vet betaalde eu,en niet te vervangen ministers(zelf goed beschermt).

  hoogachtend een nog hard/werkende bouwvakker,of vrachtwagen chauffeur enz.

  Reactie door ad — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.30 uur

 20. @15

  > waar hebben we het hier over?????

  1. Over het werkloos raken van mensen in de bouw, niet goed voor de economie.
  2. Als gevolg van 1 een toename van het aantal mensen met een (tijdelijke) uitkering, niet goed voor de economie.
  3. Over het verdwijnen van vakkennis, niet goed voor de economie.
  4. Over de verslechtering van de arbeidsvoorwaarden in NL, niet goed voor de economie.

  En zo zijn er vast nog meer dingen te verzinnen. Concurrentie is prima, maar dan weer eerlijk.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.40 uur

 21. matijs, de grote jongens je weet wel die jaren de boel geflest hebben???die dus nu die polen naar hier willen hebben.
  daar worden de woningbouw enz niet goedkoper,
  de uurlonen aan het eind van de rekening zakt niet wandt de grote jongen/s aan de top is/zijn duurder geworden.
  daar verdwijnt het gewoon in de zak van??

  Reactie door ad — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.44 uur

 22. en o ja matijs wat is jou werk/baan/vak, even een email versturen naar een //DUITS// uitzend bureau voor polen,
  om iemand te sturen die jou overneemt.wat is het adres van je baas.
  of je eigen bedrijf?gaan ze er vlak naast zitten in een goedkoop sloop/winkelpand(ter beschikking gesteld door een nl uitzend bureau) of bus/je met voortent,bij boer achter de schuur? of mobiel home, voor pak em beet 6 euri?

  boontje komt om zijn loontje,(bij de soos.)

  Reactie door ad — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.05 uur

 23. Helaas, zo wil men dat in EUROPA, globalisering, dienstenrichtlijn, we zeggen het al een jaar lang!

  U bent EUROPEAAN VANAF NU, u kunt ook gaan, u hoeft niet in dit land te wonen.

  Wat is nou Nederland helemaal he, zeg nou zelf, wie arbeider is en blijft, doet het toch zelf…eigenschuld dikke bult.

  Het gaat om werken…werken…en werken en geen gezeur over rechten en arbowetten en ziek of Nederlandschap en hogere lonen nee,
  dan moet u maar een kijkje nemen in China of India daar weten ze pas wat werken is..zij doen het toch ook voor minder.

  Ondankbaar volk hoor Nederlanders met hun verworvenrechten en levensstandaard.

  Uw enige recht is KNECHT!

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.30 uur

 24. Goed alternatief van de S.P.

  Maar is het niet al bijna te laat? Want eenmaal failliet, dan is er geen terug meer.

  Reactie door ReneR — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.27 uur

 25. @allemaal,
  het gaat om focus en toegevoegde waarde. wij moeten ervoor zorgen dat onze bouwvakkers beter en hoogwaardiger opgeleid zijn en efficient werken, ze kunnen dan leiding geven en de echt moeilijke klussen klaren ook in polen en andere oost-europese landen. ddor een versoepeling van het ontslagrecht krijgen we een geoliede economische machine die z’n weerga niet kent. laat ze maar komen, uit ‘t oosten, westen noorden en zuiden. wij lusten ze rauw!! jullie denken in problemen en obstakels. FOUT! je moet denken in oplossingen en kansen. dat is een verandering die even duurt maar iedere seconde telt!!! van deze verandering krijgt niemand spijt.

  Reactie door Matthijs — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.16 uur

 26. Matthijs, hoe zit het met welzijn in dit mooie werkgeversverhaal van jou??
  Ik vind het erg eenrichting gedacht, wernemers flexibel, werkgevers niet.Werkvloer dus wederom de dupe!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.30 uur

 27. @25

  Focus, toegevoegde waarde, leiding geven? Wil je van onze metselaars en stratenmakers managers maken?

  Toegevoegde waarde betekent extra kosten, dus hogere uurtarieven en dat lijkt me niet handig.

  Daarnaast kunnen de Polen en andere Oost-Europeanen prima zelf moeilijke bouwklussen klaren in Oost-Europa zelf. Maar wel onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden.

  Vergeet niet dat Oost-Europa ook veel hoger opgeleiden kent die kwalitatief minstens zo goed zijn als onze hoger opgeleiden. Dus mensen die dingen bedenken en leiding geven hebben ze daar ook wel. En veel goedkoper.

  Een oplossing heb ik al eerder aangedragen: verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor de Oost-Europeanen, daaruit volgt een eerlijkere concurrentie en daar hebben Oost- en West-Europeanen wat aan.

  Niemand heeft er wat aan dat de lonen in Oost-Europa stijgen, maar dat zowel in Oost- als West-Europa de arbeidsvoorwaarden naar een zeer bedenkelijk niveau afzakken!

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.46 uur

 28. We hebben de EU en de recente uitbreiding, daar zijn we zelf toch bij geweest of niet? We zullen dus binnen de EU moeten concurreren. In een jaar of tien trekt alles weer naar elkaar toe en zijn de lonen gelijk. Nu is een Pool of andere Oostblokker nog veel goedkoper dan een Nederlander en werkt nog harder ook. Nederlanders kunnen in deze sector dus niet op tegen deze arbeiders. Conclusie: iets anders gaan doen of loon inleveren.

  Reactie door Hans — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.51 uur

 29. @26 & 27,

  jullie zien problemen die er niet zijn, obstakels die te verwaarlozen zijn.
  ik zie kansen en mogelijkheden voor de BV Nederland en alle betrokkenen hier gebruik van te maken.
  Kom op, schouders eronder en aan de slag.

  Reactie door Matthijs — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.13 uur

 30. Met aannnemers heb ik nooit medelijden gehad, de ergste hufters vind je daar,
  omhooggevallen IQ 100, LPF, je vindt ze ook veel onder huisbazen, te herkennen aan met gouwe kettingen opgesierde vreetpens in ordi Mercedesbak met aanhangwagen gevuld met restpartijen tegels & siersteen van Marktplaats. nl.
  Met hun dociele knechten heb ik wel diep medeleven.

  Reactie door Emiel — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.19 uur

 31. Met aannnemers heb ik nooit medelijden gehad, de ergste hufters vind je daar,
  omhooggevallen IQ 100, LPF, je vindt ze ook veel onder huisbazen, te herkennen aan met gouwe kettingen opgesierde vreetpens in ordi Mercedesbak met aanhangwagen gevuld met restpartijen tegels & siersteen van Marktplaats. nl.
  Met hun dociele knechten heb ik wel diep medeleven.

  Reactie door Emiel — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.19 uur

 32. @29, ga lekker fietsen, Mathijs, wordt uw hoofd misschien weer helder!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.58 uur

 33. @32
  ga je mee fietsen?

  Reactie door Matthijs — woensdag 1 februari 2006 @ 10.02 uur

 34. ALBERT HEYN LET OP DE KLEINTJES oftewel de
  nakende ondergang van EDAH en KONMAR door “ONEERLIJKE” concurrentie binnen de NEDERLANDSE levensmiddelen branche.WAAR BLIJVEN DE PROTESTEN??????????????????

  Reactie door Dialecticus — woensdag 1 februari 2006 @ 13.33 uur

 35. @29 Ik zie ook kansen en mogelijkheden, helaas zijn de obstakels nog te groot om daar daadwerkelijk gebruik van te kunnen maken.

  Reactie door Halef Omar — woensdag 1 februari 2006 @ 20.24 uur

 36. Precies halef!

  Reactie door cynthia — vrijdag 17 februari 2006 @ 11.14 uur

 37. 1e reactie, Hans, heeft gelijk. Hoezo oneerlijke concurrentie. NL wil toch een vrije markt voor zijn eigen bedrijven in het buitenland? Waar moeten die buitenlanders de NL diensten en producten van betalen? Ja, juist, uit winst, gemaakt elders in Europa. Dus nu niet mekkeren over oneerlijke concurrentie als het je niet uitkomt. Tarieven naar beneden , anders ga je maar failliet. Het alternatief is alle grenzen dicht, overal, en vette heffingen invoeren. Willen we dat?

  Reactie door Piet — zaterdag 9 december 2006 @ 21.44 uur

 38. Weer worden nieuwe regeltjes bedacht de gemeente moet toezicht houden etc. De hele bouwwereld (welstand en overheden) is erg stoperig. Dit maakt alles onnodig duur, consumenten moeten wel de aanbieder kiezen met de laagste prijs (Polen zijn harde werkers). Ik heb geen medelijden met (afsprekende) aannemers. Dus zet de grens maar open voor de Polen. Op termijn zullen de lonen en voorwaarden sterk verbeteren en zullen de problemen van zelf oplossen.

  Reactie door Jos Verbeek — maandag 9 juli 2007 @ 14.44 uur

 39. Ik vind het betreuringswaardig dat het bedrijfsleven naar de knoppen wordt gemaakt door de regering in Den Haag. Ik heb al jarenlang de indruk dat het rijk alleen maar kijkt naar hun eigen portemonee. Ik zie en hoor vaak goede dingen, waarvan later of niks meer hoort of verkeert worden uitgewerkt waardoor het bedrijfsleven er niet mee geholpen wordt. De regering is bezig zich schuldig te maken, bewust of onbewust, aan het creëeren van grote werkeloosheid in Nederland die zijn weerga niet zal kennen als de grenzen helemaal open komt te staan voor bedrijven uit het buitenland die zich vrij kunnen manifisteren op de arbeidsmarkt en zo de concurrentie kapot maakt.
  Deze mensen moeten zich aanpassen en gaan voldoen aan de voor ons geldene eissen en normen en niet onder onze urenlonen door duiken. Kwalitaitief werken of wel een betrouwbaar produkt afleveren volgens de richtlijnen die ook voor ons gelden waar wij ons aan moeten houden. Van wat ik al vernomen heb worden er door die buitenlanders, vooral polen/ tsechen/ roemenen en wat nog meer van dat volk, slechte tot zeer slechte kwaliteit afgeleverd om maar niet te spreken van rotzooi. Er zijn namelijk ale een hoop mensen benadeeld door dat soort mensen die de Regering op onze arbeidsmarkt wil gaan toelaten en al toelaat.
  Dit is niet de juiste manier van werken, zeker niet als je ook eist dat er volgens de diverse bouwbesluiten gewerkt moeten worden, die hun overigens niet eens kennen, en dat de veiligheid in acht gehouden dient te worden. Veiligheid?? ….die kennen ze ook niet. Deze mensen denken alleen maar zo snel mogelijk geld verdienen.
  Van mij mogen die mensen aan de andere kant van de grens blijven ofwel ze dienen geweerd te worden uit Nederland.

  Met betrekking tot de mensen, waarschijnlijk nietsbegrijpende particulieren, moet ik helaas zeggen dat ik het een zeer onpersoonlijke reactie vindt door te zeggen dat wij in het bedrijfsleven niet moeten zeuren. Die personen hebben schijnbaar niet in de gaten dat als Nederland economisch naar de knoppen gaat dat ze er zelf zwaar aan moeten mee gaan betalen.
  Ik heb geen enkel probleem mee dat de uurlonen naar beneden gaan, is overigens hard nodig, maar dan moeten de eerste levensbehoefte, de rente’s, de verzekeringen en sociale voorzieningen ook vors naar beneden. Als die niet gebeurt, dan zal het een kwestie van tijd zijn dat Nederland economisch op zijn kont zit en zullen er miljoenen mensen werkeloos zijn in Nederland om maar niet te spreken dat Nederland waarschijnlijk er snel leeg zal gaan lopen omdat men toch eenmaal moet leven.

  Ik hoop ten stelligste dat de Regering goed nadenkt over de stappen die men hierover wilt gaan nemen en dat ze ook compromieën achter de hand hebben voor het bedrijfsleven en het voortbestaan van de gezinnen.

  Reactie door Marvin — woensdag 11 juli 2007 @ 11.21 uur