Branchevervaging

Het Kruidvat, de drogisterijketen, gaat vanaf nu ook verzekeringen verkopen. Ze verkochten al leningen.

Een gedeelte uit hun verklaring vond ik overigens wel grappig. Over branchevervaging gesproken.

“Kruidvat ziet een verwantschap tussen de verzekeringen en zijn drogisterijartikelen. “De verzekeringen zijn gerelateerd aan producten die we al verkopen zoals zonnebrand, want die wordt vooral op zonvakanties gebruikt, honden- en kattenvoer, autopoetsmiddelen en allerlei schoonmaakspullen voor in huis.”

Ik ben geen voorstander van financiële producten die via winkelketens als deze worden verkocht. Veel mensen die in de problemen komen, geven aan dat lenen te gemakkelijk wordt gemaakt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 30 januari 2006 :: 19.49 uur

40 Comments

40 reacties

 1. Doet u maar een hoestdrankje en ach doe er ook maar een een persoonlijke lening bij..
  Dit is toch echt bespottelijk!

  Reactie door Karin — maandag 30 januari 2006 @ 20.11 uur

 2. Zolang ze mogelijkheden zien om de mensen geld afhandig te maken, zien ze ook verwantschappen.

  Zorgverzekeringen zijn ook verzekeringen, diverse producten die Kruidvat verkoopt hebben een relatie met (medische) zorg, gaat Kruidvat straks ook zorg aanbieden? Even tandpasta kopen en tegelijkertijd een tandsteenbehandeling?

  > Veel mensen die in de problemen komen,
  > geven aan dat lenen te gemakkelijk wordt
  > gemaakt.

  Tja, deels mee eens. Maar aan de andere kant, ik vind het toch ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Ik bedoel, dat lenen makkelijker gemaakt word, betekent toch niet automatisch dat je dan maar moet gaan lenen?

  Reactie door Fjodor — maandag 30 januari 2006 @ 20.20 uur

 3. Heeft de SP niet ingestemd met de wet financiële dienstverlening ? (Die lobby van de NvA & NbvA en min. Zalm ?) Deze wet draait de kleine advieskantoren de nek om ten gunste van deze grootwinkel ketens ! (Als klein kantoor moet ik straks een vermogen gaan betalen voor een vergunning in een bedrijfstak waarin in al 20 jaar werk !!!) En die grote kantoren ? Die rotzooien maar lekker aan …

  Reactie door Wimpie — maandag 30 januari 2006 @ 20.25 uur

 4. Ik kijk er niet meer van op. Al jaren staat de Kruidvat-folder vol met boormachines, laptops, Mozart-cd’s en MP3-spelers. Dan kan een verzekering er ook nog wel bij.

  Reactie door Marc — maandag 30 januari 2006 @ 20.26 uur

 5. Ik zie het probleem niet zo. IN en warenhuis kan je ook al veel langer diverse producten en diensten kopen.
  Inderdaad eigen verantwoordelijkheid bestaat nog wel degelijk.

  Reactie door Rode Peper — maandag 30 januari 2006 @ 20.27 uur

 6. Prima, wat is er mis mee? Beter dan die onduidelijke sjacheraars die in hun verbouwde gagarges financiële producten aanbieden. Leve de WFD!

  Reactie door Ger — maandag 30 januari 2006 @ 20.31 uur

 7. Nu nog een Kruitvatloterij met explosieve prijzen, winnen, winnen, steeds maar winnen….

  Reactie door Emiel — maandag 30 januari 2006 @ 20.55 uur

 8. @Wimpie

  http://www.sp.nl/nieuwsberichten/040915-wet_financieumlle_dienstverlening_kan_beter.html

  Bijdrage Agnes Kant omtrent die wet (2004)

  Reactie door Bart — maandag 30 januari 2006 @ 20.56 uur

 9. @ Rode Peper

  Eigen verantwoordelijkheid is voor sommigen een heel ingewikkeld concept.

  Reactie door Stephan — maandag 30 januari 2006 @ 20.56 uur

 10. Eigen verantwoordelijkheid staat en valt bij wat op dat moment maatschappelijk gedacht wordt.

  Je kunt niet ontkennen dat het lijkt (leek) alsof het doodnormaal is dat alles maar op afbetaling koopt. Sommige mensen zijn daar wel gevoelig voor.

  Niet iedereen is hooggeschoold en begrijpt wat de gevolgen zijn van een TV of auto op afbetaling. Die weten niet hoelang 8 jaar 50 euro per maand wel niet is. En hoeveel rente ze daar ook op dokken…

  Dat is de luchtbel die we trouwens met zijn allen creeeren, want doen de mensen dat niet, dat lenen, dan dondert de economie in elkaar.

  Zoals aangetoond is bij dranken (hoe meer reclame, hoe meer er gedronken wordt) zo is dat ook bij lenen. Hoe makkelijker en verkrijgbaarder, hoe meer mensen het doen. En net zoals er mensen problemen met alhocol krijgen, krijgen er ook mensen problemen met lenen.

  Dat is de realiteit. Ik word zo moe van mensen die steeds maar weer wijzen op, je bent er toch zelf bij? Ja, natuurlijk, maar maak jij nooit fouten, doe jij nooit iets impulsiefs wat niet goed doordacht is?

  Met zo makkelijk lenen werk je in de hand dat mensen fouten maken. In in dit geval zit je dan jaren later nog met de problemen .

  Is het dan zo raar dat je lenen wat moeilijker maakt? Net zoals je sigaretten nu pas op je 16 kan kopen. Gewoon ter voorkoming? Er is toch niets mis mee om mensen tegen zichzelf te beschermen, of tegen agressieve verkopers.

  Leningen in het kruidvat. Een lening is wel even iets anders dan een AXE-effect, maar het lijkt nu alsof je het even op een middagje in elkaar draait.

  Dat is het gevaar. En zo gauw je dit soort boodschappen maar lang genoeg via de tv en de winkels verspreidt, gaan er vanzelf mensen geloven dat lenen echt niets voorstelt.

  Daar wil ik best eens een rechts antwoord op.

  Reactie door Bart — maandag 30 januari 2006 @ 21.02 uur

 11. Ik heb er niet zo een probleem mee als het Kruidvat financiele producten gaat verkopen. De voorwaarde is daarbij wel dat ze de zorgvuldigheid betrachten die nodig is. Persoonlijk ben ik er voor dat leningverstrekkers hun geld niet meer kunnen opeisen als blijkt dat ze leningen hebben verstrekt aan mensen waarvan ze makkelijk hadden kunnen nagaan dat die niet in staat zijn die af binnen redelijke tijd af te lossen. Degenen die het lukt om zo een lening te krijgen kunnen dan verblijd worden met een directe kwijtschelding van de schulden. Dan had de verstrekker maar niet zo stom moeten zijn.

  Reactie door Drob — maandag 30 januari 2006 @ 21.09 uur

 12. @Drob

  Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

  Reactie door Stephan — maandag 30 januari 2006 @ 21.17 uur

 13. @Stephan

  Die schuldsanering houdt volgens mij iets anders in. Ten eerste moet je nog een lange tijd af betalen. Ten tweede vallen daar ook andere schulden onder, voor uitgaven die je logischerwijze moet doen als huur, energie, belasting enz. Ik wil alleen idioot verstrekte leningen zonder pardon kwijtschelden.

  Reactie door Drob — maandag 30 januari 2006 @ 21.26 uur

 14. Ik zou geen verzekeringen of leningen bij kruitvat kopen, die mensen achter de balie hebben er zeer waarschijnlijk geen verstand van.

  “Schoenmaker, blijf bij je leest.”
  Apelles

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 30 januari 2006 @ 21.31 uur

 15. (14)inderdaad wie sluit er nou een lening af bij een onderbetaald meisje van 17 jaar .(van een hogere leeftijd kom je ze niet tegen in dergelijke winkelketens )buiten het feit dat ze ondeskundig zijn .is het asociaal van zo,n winkelketen daar er bij schade claims deze mensen alles over zich heen krijgen en de vet betaalde ,dubbele kinnen, veilg op hun kantoortje zitten .verzekeringen sluit je bij een deskundig adviseur af het liefst in je gemeente,daar hetwat beter werkt bij een schade afhandeling als je je adviseur recht in de ogen kunt kijken .

  Reactie door ,texas, henkie — maandag 30 januari 2006 @ 22.16 uur

 16. hier word ik zo moe van. Winkels die spullen gaan verkopen, waar ze de ballen verstand van hebben. Leg een kassa-juffrouw bij de kruidvat maar eens uit dat het RAM-geheugen van je bij de kruidvat aangeschafte Medion (bah wat een merk) laptop stuk is…. .

  Schoenmaker blijf in godesnaam bij je leest! Wat wordt de volgende stap? Prostitutie bij de kruidvat? Het is immers het oudste beroep én die markt “verzadigt” niet….

  Reactie door Mvdeun — maandag 30 januari 2006 @ 22.36 uur

 17. Ik ben het met jullie eens dat het huidige personeelsbestand absoluut ongeschikt is om financiele producten te verkopen. Misschien dat het Kruidvat zich dan gedwongen ziet ook ander personeel aan te trekken, want anders wordt het toch nooit een succes.

  Overigens zou ik vanwege de ondeskundigheid zelf ook nooit zo een product daar aanschaffen. Maar dat kan verkeren als ze kans zien deskundigheid op te bouwen. Dan mogen ze wat mij betreft best de onderkinnen bij de banken en duistere kantoortjes flinke concurrentie bieden.

  Reactie door Drob — maandag 30 januari 2006 @ 22.38 uur

 18. Dit geeft duidelijk aan dat leningen en verzekering een commodity is geworden.
  Dat is een hele enge gedachten.

  Reactie door alexander — maandag 30 januari 2006 @ 22.52 uur

 19. Dat is wel letterlijk de zorg dichter bij mensen brengen!
  Ik dacht dat daar vergunningen voor nodig zijn, voor verzekeringen, een kennis heeft een opleiding hiertoe gedaan, was erg zwaar!
  Valt het kruitvat soms onder de Achmea paraplu(of is het nu weer parapluie?)
  Ik zelf zou voor een lening of een verzekering niet naar het Kruitvat gaan, rare wereld die we krijgen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 30 januari 2006 @ 22.53 uur

 20. De Kruidvat-formule

  Verzekeren moet men net zo makkelijk kunnen doen als een tube tandpasta of een pak kruidenthee kopen.

  Verzekeringen aanbieden doen wij altijd tegen de laagste prijzen, en ook die aanbiedingen zijn, net als de foto’s, niet voor eenmalig, maar voor altijd.

  Alleen bij het Kruidvat loopt u VERZEKERD de winkel uit.

  Kruidvat-verzekeringen: steeds verrassend, altijd voordelig

  Reactie door David Tompot — maandag 30 januari 2006 @ 22.58 uur

 21. @David Trompot,
  Mooi!
  Maar ik heb deze ervaring bij het Kruitvat,:Nee mevrouw die aanbieding hebben we niet meer, maar sommige van onze filialen nog wel en daarom staan ze in het krantje!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 30 januari 2006 @ 23.26 uur

 22. Of deze, nee die aanbieding hebben WIJ niet geleverd gekregen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 30 januari 2006 @ 23.27 uur

 23. Best, maar dan willen we ook Rabodrop, ABN-AMRO-billendoekjes en ING-tampons.

  Reactie door Nettie — dinsdag 31 januari 2006 @ 0.49 uur

 24. Sabineke (22)

  Dat zul je dan waarschijnlijk niet hoeven te doen voor het ‘kopen’ van een verzekering. Kruidvat moet waarschijnlijk op zoek zijn geweest naar een product dat voor een heel aantrekkelijke en scherpe prijs kan worden verkocht, zonder dat het (definitief) uitverkocht kan raken. Verzekeringen dus: ongelimiteerd te ‘verkopen’, het enige wat daarbij dan op kan raken is de verpakking (wat misschien ook niet meer is dan een verzegelde en mooi gekleurde map).

  Het kan misschien nog even duren voordat de eerste vracht (ziektekosten)verzekeringen bij de Kruidvatfilialen zal binnenkomen (je kunt er anders natuurlijk altijd zelf naar vragen), maar als ze er zijn dan zijn er ook gelijk voor altijd. Zoals ook inmiddels kattenvoer, schilderijen (nog niet zo lang), en Lego tot het vaste assortiment zijn gaan behoren.

  Wat in de laatste jaren door de overheid allemaal al in de uitverkoop is gedaan, lijkt dan nu ook ergens terecht te komen. Ergens in de schappen van het Kruidvat om precies te zijn.

  Reactie door David Tompot — dinsdag 31 januari 2006 @ 4.54 uur

 25. @Drob

  De hoofdverantwoordelijkheid ligt altijd bij de client die de lening is aangegaan, het zijn geen kleine kinderen. de WSNP is een stuk wetgeving dat er voor zorgt dat je na 3
  jaar schuldenvrij kunt zijn ongeacht de hoogte van de schuld. Dat betekend dat de persoon die in de WSNP belandt drie jaar lang alles aan de kant moet zetten.

  Prima regeling, helaas hebben de stadsbanken te weinig mankracht om iedereen te kunnen begeleiden.

  Reactie door Stephan — dinsdag 31 januari 2006 @ 9.53 uur

 26. @24, Blijf het raar vinden en jammer.We gaan toe naar giga bdrijven ala Walmart en Tesco.Zelf vind ik dat niet prettig!Maar het is wel gunstig voor mijn portemonee, want als ik teveel te kiezen heb, lukt het niet goed!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 10.41 uur

 27. Ik vind het wel een comische gedachte. Sta je bij de kassa om een tube tandpasta te betalen, staat er voor je iemand die bezig is een verzekering en een lening af te sluiten!
  Ongetwijfeld kun je na het afluiten enkel een duur 0900 nummer bellen voor info of klachten, de vragen worden beantwoord vanuit India, daar staat het call centre aan wie ze de klanten service hebben geoutsourced. In wat voor land leven we toch zo langzamerhand!

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.13 uur

 28. Als deze trend doorzet, zou het in de toekomst dan ook mogelijk zijn dat er 1 enkele monopolist is die *alles* verkoopt? Dus een soort super-supermarkt?

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.42 uur

 29. Vast Fodor!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.46 uur

 30. Fjodor volgens mij bestaat dat al, dat is het good ‘old boys network die wereldwijd samen de poet verdelen.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.57 uur

 31. Branchevervaging
  Democratische vervaging
  Beleidvervaging
  Financiele vaagheden
  Huurvervaging
  PVDAvervaging
  Justitielevervaging
  Socialevervaging
  Gezondheidszorgvervaging
  Verzekeringsvervaging
  Economische vaagheden
  Europeesche vaagheden

  vaag zie je een bedoeling
  die telkens
  andere gestaltes
  aanneemt
  meerdere lagen
  vaag te zien
  dubbele agenda`s
  met vage bladzijden
  in een kleurloos
  vaag schijnsel
  door schaarse zon

  vage types
  die vage zinnen
  lispelen
  veeg teken
  in vervagende tijd

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.58 uur

 32. kruidvat probeert gewoon een beetje geld te verdienen, wat is daar nou mis mee?

  Reactie door Matthijs — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.40 uur

 33. @32

  Ze verdienen al geld. Maar ze willen *meer* geld verdienen en gaan dingen doen waar ze helemaal niet in thuis zijn, dat heb ik er vooral op tegen.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.08 uur

 34. Over branche vervaging gesproken, laatst gesollisiteerd naar een baan in de kinderopvang, ze hadden een proef gedraaid met verlengde opvang en dat was geod bevallen, ze zochten nu iemand voor 24 uur.
  Kwam ik op gesprek, bleken het diensten te zijn van 10 en 12 uur!!!!Dus van 7 tot 19 uur!Daar werd niet van afgeweken!
  Ik heb bedankt, het wordt echt steeds gekker!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.34 uur

 35. Nog een leuke van Kruitvat: adverteren nu reeds met paaseieren(16 en 17 april is Pasen)Ik kreeg net hun krantje binnen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.38 uur

 36. 35 Ga maar snel kijken, ze hadden heel wat
  in de aanbieding! Speciale hoeken zijn daar
  toe vandaag ingericht, wie het eerst komt..

  Reactie door Madelief — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.20 uur

 37. 27 kaatje,betalen ze de lening dan ook gelijk uit de kassa?of bij een ander loket?bv tot 1000 euro?? dan neem ik in vervolg een knuppeltje mee,
  makkelijker kunnen we het niet maken/krijgen.

  Reactie door ad,//R hoed — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.29 uur

 38. ahum ik zie hier dat er nog steeds mensen zijn die geen ongeadreseerd NEE op de brievenbus hebben staan,foei,
  3-5 kg per week,
  en 2 telefoongidsen 1xper jaar?
  inthernet kun je het ook zien hooooor!
  de aanbiedingen.
  ;-)

  Reactie door ad , — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.41 uur

 39. @Stephan

  Ik vind het geen goede regeling als mensen die het niet zo goed kunnen overzien in de val gelokt worden en dan jarenlang in de ellende zitten. Voor die sanering begint hebben ze al jaren ellende achter de rug. De aanbieder van een lening moet gewoon kijken of iemand in staat is terug te betalen. En als ze dat niet goed doen, dan moeten de hooggeleerde verleiders bloeden en niet de wat minder begaafden die in de val zijn gelokt.

  Reactie door Drob — dinsdag 31 januari 2006 @ 21.03 uur

 40. @38, ad,
  Ik gebruik die reclames heel veel voor knutselwerk bij de peuters maar verder geheel eens!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 22.07 uur