Flexibilisering in opmars

Voorstellen om werknemers makkelijker te ontslaan buitelen over elkaar heen. Flexibilisering van het ontslagrecht staat hoog op de agenda van de meeste partijen. De VVD zegt dat werkgevers mensen eerder aannemen als ze ze ook weer makkelijk kunnen ontslaan. Het CDA wil het ontslag laten afhangen van de scholing die de werkgever heeft gegeven. Minister Zalm gaf GroenLinks een groot compliment voor hun recente plannen om het ontslagrecht te versoepelen. “De enige plek ter linkerzijde waar men nadenkt, is bij de groenliberalen”, aldus Zalm.

Nu heeft ook de PvdA zich bij de verspoepeling van het ontslag aangesloten. Zij steunen de voorstellen van de HBO-raad om de hoogte van de ontslagvergoeding afhankelijk te maken van de genoten scholing.

Hoe ver kun je van de werkelijkheid afstaan?
Het werkgeversblad Forum vroeg aan werkgevers wat het grootste probleem was. Ontslagrecht kwam in het lijstje van dertig problemen niet voor. Logisch. 95% van de ontslagaanvragen van werkgevers worden door de rechter gewoon en zonder moeite al verleend.

Bij het CWI ligt het percentage op meer dan 70%. Als een werkgever van iemand afwil lukt dat altijd. Bij onterecht ontslag wordt het ontslag toch verleend. De werkgever moet wel een ontslagvergoeding betalen. Doorgaans een maandloon per gewerkt jaar. Terecht toch?

Flexibilisering schept onzekerheid en angst. Dat is geen klimaat voor investeringen van werkgevers in mensen en van mensen in hun werk. Stabiele relaties zijn beter voor de ontwikkling van de economie en de mensen.

Flexibilisering van het ontslagrecht is de individualisering van het arbeidsrecht. Het recht van de sterkste zal heersen over de collectieve bescherming tegen willekeur. Teleurstellend dat ook de PvdA de strijd tegen willekeur van werkgevers lijkt op te geven.

Philips laat twee fabrieken failliet gaan en kan daardoor mensen zonder meer ontslaan. Zonder vergoeding, zonder sociaal plan, zonder perspectief. Hoezo ontslagrecht?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 31 januari 2006 :: 11.57 uur

114 Comments

114 reacties

 1. Wat is het nu Zalm, “Groen-links of Groen- liberalen?” Maakt nogal wat uit.
  Die uitspraak van zalm over dat nadenken ter linkerzijde doet me goed. Ik had niet anders verwacht. En de PVDA? Had ik ook wel verwacht.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.07 uur

 2. ‘De VVD zegt dat werkgevers mensen eerder aannemen als ze ze ook weer makkelijk kunnen ontslaan.’

  Ja hoor, tuurlijk. Hoe naïef kun je zijn.

  Reactie door Steven — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.09 uur

 3. Ontslagrecht. Woord zegt het al.
  Het recht van de bazen om ons te ontslaan.
  Het is dus helemaal geen recht.
  Het is niet meer dan de zoveelste aanslag op ons bestaan.
  Weg er mee dus!
  Dat de Partij van de A en GroenLibs zich er wel in kunnen vinden, zegt meer over deze partijen dan over het ontslag”recht”.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.28 uur

 4. Globalisering rukt op, alles dient flexibel te zijn, wat dat voor sociale verbanden betekenen kan is blijkbaar weer eens niet van belang.
  In mijn ogen dient flexibiliteit van 2 kanten te komen, dus werkgevers dan ook stoppen met discriminatie op welk gebied dan ook!
  Hoorde vandaag ook voorbij komen dat scholing ineens niet belangrijk meer zou zijn volgens SER.
  Wat een waanzin vandaag de dag, nog even en we kunnen Nederland opheffen wegens gebrek aan belang!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.36 uur

 5. Ja Jan, en jij maar fijn met Groen-Links in een regering willen…

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.36 uur

 6. Leuke opmerking van de PvdA. Laat de hoogte van de ontslagvergoeding afhangen van de genoten scholing. betekend dit dat hoe meer je geleerd hebt des te meer je vangt. Of het omgekeerde. Des te korter gewerkt, je hebt immers lang op school gezeten, des te lager de uitkering. Ik vind ontslagvergoeding een mooi woord voor oprotpremie. Deze kan nooit te laag zijn.

  Reactie door robr — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.38 uur

 7. Hier zijn oudere werknemers en arbeidsgehandicapten de dupe van.

  Wel recht heeft een werknemer nog?

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.39 uur

 8. RobR, het gaat om de genoten scholing tijdens het dienstverband. Dit zal er echter toe leiden dat werkgevers zeer afhoudend zullen zijn m.b.t het bijscholen van werknemers. Om dit te ondervangen zal de werkgever moeten aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om scholing aan te bieden, daar vinden ze wel weer een maas in de wet voor. Als werknemer mag je zolangzamerhand wel arbeidsrecht hebben gestuurd en een enorm dossier opbouwen om jezelf in te dekken.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.43 uur

 9. Het komt de inzet ook niet ten goede, als je er zo weer uit kunt liggen, en je nu ook al geen arbeidsingeschiktheids verzekering meer hebt, dan zal ook inzet straks afgedwongen moeten worden.,

  hoop dat de heersende hoogmoed spoedig ten val komt., en dat ze hun rattetandjes uit de bek vallen.

  Reactie door Jansonius — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.45 uur

 10. @5 kaatje,

  Ja, met groen link kan je ook niet zo veel.

  Stem nu groen links, groete soep zonder ballen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.48 uur

 11. groete soep moet dus groente soep worden.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.48 uur

 12. Een ander belachelijk punt is het voorstel van CDA/PVDA (zie hier het duo voor 2007) om werklozen die mantelzorg of ander vrijwilligerswerk verrichten een vrijstelling te geven van de sollicitatieplicht. Ongetwijfeld moet je dan wel kunnen aantonen dat je zo ‘n 30 uur per week in touw bent. Onder vrijwilligerswerk zullen ze dan ook ongetwijfeld een flinke verruiming willen zien van wat hieronder valt. En zie hier het addertje onder het gras, mensen voor een appel en een ei laten werken en de mensen die een reguliere baan hebben, raken die kwijt. Ik neem aan dat dit iets heel anders is dan het voorstel van de SP om mensen die vrijwilligerswerk verrichten van een inkomen te voorzien.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.48 uur

 13. Ik werk bij de brandweer. Enige weken geleden hebben wij een andere manier bedacht om de werkgever te overtuigen van hun ongelijk. De SP heeft toen achter ons gestaan. Ik zal dit niet vegeten bij de komende verkiezingen. Alleen jammer dat ze in mijn gemeente nog niet meedoen bij de gemeenteraadsverkeizingen. Je kunt nooit voor de werkgever en de werkbnemers tegelijk zijn. Daarom ben ik voor de SP. Deze hebben duidelijk de kant van Jan modaal gekozen. Dus weg met de flexibelisring van de ontslagregels.

  Reactie door robr — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.53 uur

 14. De gruwelrichtlijn wordt gewoon doorgedrukt, globalisering dient maar een doel en dat is: winst maken en economische groei, de werknemer wordt daar totaal ondergeschikt aan gemaakt, wie niet of nauwlijks mee kan OF ZICH VERZET TEGEN de spurt van drang en dwang, valt af en zal in armoede verkeren.

  De dolgedraaide mensheid voegt zich kennelijk makkelijk in METROPOLIS!

  Zo ziet een regering het volk graag: een kudde, de massa, verstand op nul, zichzelf verloochenend, volgzaam galopperend, in lange rijen, op de doodlopende weg, die regelrecht naar het slachthuis leidt.

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.54 uur

 15. “Flexibilisering schept onzekerheid en angst. Dat is geen klimaat voor investeringen van werkgevers in mensen en van mensen in hun werk. Stabiele relaties zijn beter voor de ontwikkling van de economie en de mensen.”

  De eigen verantwoordelijkheid van werknemers om bij te scholen zal toenemen, want werkgevers zullen mensen in een flexibele markt mensen kunnen ontslaan met bepaalde kennis en vaardigheden, en inruilen voor mensen die wel over de gevraagde kennis en vaardigheden beschikken.

  Op zich is dit een ontwikkeling die al veel langer gaande is. Hoger opgeleiden word al jaren verteld dat ze bij moeten blijven, dat ze zich geregeld moeten laten scholen en duizenden hoger opgeleiden werken al in een heel flexibele arbeidsmarkt: de dienstverlenende sector, met o.a. projectbureaus en detacheringsbedrijven. Werknemers moeten daar veel zelf investeren om te kunnen concurreren met hun collegae. En het lijkt erop dat ook mensen met een lagere of middelbare beroepsopleiding niet aan deze ontwikkeling ontkomen. De mens als productie-eenheid.

  Maar als werkgevers het ontslagrecht niet zien als 1 van de 30 problemen, waar komt die hele opwinding in de politiek dan vandaan?

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.54 uur

 16. U moet de groete soep van Balkenende II hebben!

  Reactie door e.krul — dinsdag 31 januari 2006 @ 12.56 uur

 17. Fijne regeling weer.
  Zo weten de werknemers tenminste waar ze aan toe zijn.
  Vandaag een baan en inkomsten, hierop vertrouwend ga je zoeken naar een huisje, hypotheekje afgesloten, want je bent tenslotte verzekerd van inkomsten.
  Alléé, alles heb je voor elkaar, en de maand daarop wordt je op straat geflikkerd.
  Geeft de werknemers echt een hóóp zekerheid.
  Hoe achterlijk moet je zijn om zo’n regeling te bedenken?
  t’Is bij de konijnen af.

  Reactie door Anja — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.00 uur

 18. Flexibilisering heeft voornamelijk voordelen voor werkgevers, maar die voordelen zijn niet zo groot als het lijkt. Hoe wil je je werknemers motiveren om zich (meer dan) 100% in te zetten als diezelfde werknemers weten dat ze op elk moment dat het hun werkgever uitkomt, hun baan kunnen verliezen.
  Zoals Jan terecht opmerkt kan een werkgever bij het huidige ontslagrecht altijd van een werknemer af. Verdere flexibilisering werkt vooral achterdocht en het gevoel van ‘een gebruiksvoorwerp te zijn’ in de hand. Het woord solidariteit komt nauwelijks meer voor in het woordenboek.
  En waarom zou de scholingsgraad een criterium mogen zijn bij het verlenen van ontslag? Niet iedereen heeft evenveel mogelijkheden en/of capaciteiten om zich constant bij te scholen. Als daarbij de scholing vooral binnen het bedrijf en niet daarbuiten bruikbaar is, of als er een flinke terugbetaalsanctie bij het niet behalen van de opleiding geldt, dan zullen sommigen minder gemotiveerd zijn om die scholing te doen.

  Reactie door Zino — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.06 uur

 19. Ook van belang, stukje van Tessa onder kop WAO, graag reageren!Nummer 48

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.10 uur

 20. Vreemd he dat de werkgevers, alsof zij zo gul werk weggeven, het ontslagrecht nog sterker voor hen willen maken. Philips, een werkgever, laat 2 fabrieken in Nederland en Duitsland failliet gaan maar wel een fabriek in Engeland draaiende houden? Een land waar de komende jaren veel kansarmen bijkomen, VMBO dropouts en andere laagopgeleiden, wordt op deze manier aan de markttaliban over geleverd. In plaats van met dreigementen te komen zou het de “leiders” van Nederland sieren als zij eens met constructieve ideeen komen. Niet strafmaatrgelen voor ouder als 23 en laag opgeleid. Zelfs met een universitaire opleiding ben je te laag opgeleid in hun ogen. Arbeiders ontwaakt en laat je stem horen, staak deze dwazen weg. Laat het recht op werk vele malen zwaarder wegen dan de korte termijnwinststrategie van het zgn. ontslagrecht.
  Op naar de 1e bijltjesdag op (dolle)dinsdag 7 maart 2006.

  Reactie door Harm Groenendijk — dinsdag 31 januari 2006 @ 13.48 uur

 21. Fjodor de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers om te scholen zal inderdaad toenemen. Helaas werkt dit averechts. Degenen die nu al die scholingen hebben genoten, zullen worden aangenomen tenkoste van de baan van de huidige werknemer. Je moet dan het schaap met 6 poten zijn i.p.v het schaap met 5 poten dat nu al noodzakelijk is. Er zal enkel meer in scholing worden geinvesteerd wanneer er sprake is van een overspannen arbeidsmarkt, niet in de huidige ontspannen markt. Dat werkgevers geen problemen hebben met het huidige ontslagrecht en het kabinet dit toch ten nadele van de werknemer wil wijzigen, laat zich gemakkelijk verklaren. Dit is een middel om de CAO’s onder druk te zetten. Een onzekere werknemer pikt nu eenmaal veel meer. Het uiteindelijke doel is het creeren van een grote onderlaag ten faveure van de machthebbers.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.04 uur

 22. Ik verwacht dan ook dat Karl Marx uiteindelijk gelijk zal krijgen. Het is gewoon niet mogelijk dat een totale wereldbevolking zich alles zal laten afpakken door een kleine groep.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.06 uur

 23. Wat een intrieste vertoning is dit nu weer
  of een afleidingsmanoeuvre omdat we e.e.a.
  niet begrepen zouden hebben?
  Niet leuk voor H.M. de Koningin op haar
  verjaardag n.b..
  Als de Majesteit áfgezet zou worden, maakt
  ze dan nog aanspraak op een uitkerinkje met
  dan toch in ieder geval dat verkregen
  middelbare school diploma (v.w.o.) en een
  drs.titel?
  Dan heb je dus het nakijken naar de heren,
  drs, dr. prof. etc.?
  In dit leven op autodidactische manier je
  strépen hálen, TELT dan NIET MEER?
  Bedrijfsopleidingen, al heeft men die op
  hoog niveau in de scheep- en luchtvaart zijn dan niet de officiele rijksdiploma’s
  en tellen niet meer?
  De typiste met 130 aanslagen per minuut met
  een officieel diploma, komt aan de bak, en
  de op eigen kracht bereikte 250 aanslagen
  per minuut geldt niet meer als een ‘verdien
  ste?
  Hoe gek kunnen we het in Nederland nog gaan
  maken, en intussen helpt elite Nederland
  de natie naar de bliksem?
  Ik vermoed dat ik nog aardig een moker kan
  hanteren en wat zou ik nou nog behoorlijk
  aan barrels kunnen slaan, zonder verder
  oprukkend stressgevaar voor éigen leven?
  Ik vraag het u af! Tijd voor een oranjebit-
  ter of een whisky, of een cognac dan?
  Proost Majesteit! Op uw gezondheid, in de
  hoop dat uw natie niet nog verder door de
  knieën moet!
  Indien u nog een been hebt om op te staan,
  ga dan zitten en stámpvoet er mee, als
  NOOIT TE VOREN.
  Red uw zonen, neven en hun bekenden van wat
  uw Kabinet schijnt te willen:
  oorlog met het gezond verstand van veel
  burgers die daarnaast ook nog gevoel hebben. Veel plezier vanavond met al uw
  familie en bekenden: ik gun het u van harte
  en ook u zult morgen vermoedelijk opnieuw
  een káter moeten verwerken, hoewel u niet
  voor de poes bent.
  Indien u gaat voor de Nederlandse Leeuw
  laat dan uw tanden zien en treedt desnoods
  deze keer maar af. Uw Kroon en kroon hoeven
  deze last niet ten koste van álles te doen
  torsen!
  Klompen brons wens ik u toe om iets moois
  van te maken, maar met uw Kabinet zult u
  er nooit uw beroep van kunnen maken en er
  flink geld mee verdienen, immers u hebt
  geen opleiding volgens de academie met een
  papier, al hebt u tienduizend privélessen
  van Kees Verkade, ze zouden nl. niet téllen. Voila Madame, c’ést la vie….et
  maintenant….je vous souhaite beaucoup de
  plaisir avec tous les enfants!

  Reactie door Madelief — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.07 uur

 24. Ik vind het helemaal belachelijk wat die PvdA wil.

  Dus hoe hoger je IQ, des te meer poen je kunt vangen bij ontslag….

  Hoezo STERK EN SOCIAAL???? Ze kiezen hiermee de kant van de kansrijken op de arbeidsmarkt en niet voor de mensen, die dit land met blote handen hebben opgebouwd, maar niet zo goed kunnen leren. het is een schande van jewelste. Om maar niet te spreken van de nieuwste wind die van de kant van de genoemde linksliberalen komt waaien.

  BAH!

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.14 uur

 25. @13 Robr,
  Mooi dat je een positieve indruk hebt van de SP daar terplekke.
  In 2007 (hopelijk eerder) kan je gewoon SP stemmen hoor, net als ik, en vele anderen.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.34 uur

 26. Een compliment van rechts aan links stemt altijd tot, zeer, grote waakzaamheid en een hypergezond wantrouwen!

  Reactie door william — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.34 uur

 27. @21

  Ik schreef dat de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers toe zou nemen als dit soort regelingen doorgaat. De werknemer bevind zich dan namelijk op een soort ruilbeurs, waar werkgevers werknemers kunnen ruilen als ze werknemers zien die meer geschikt zijn voor hun bedrijf.

  Dus de verantwoordelijkheid van werkgevers om werknemers geregeld bij te scholen zal juist afnemen.

  Zolang het aanbod van mensen maar groot genoeg is, zullen vrije mensen op de arbeidsmarkt zich genoodzaakt zien om bij te scholen om kans te maken op werk. En mensen met werk zullen onzeker zijn of er niet toevallig vrije mensen zijn die meer geschikt zijn dan zij.

  Een baan voor langere tijd is niet meer iets vanzelfsprekends in een flexibele markt. En wegens de globalisering is de arbeidsmarkt niet meer beperkt tot enkel het vaderlandse aanbod.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.38 uur

 28. Réchten zijn verworvenheden waar véél voor is opgeofferd & Plichten zijn de morele voorwaarden om die verworvenheden te laten bestaan…

  Reactie door Lezer — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.53 uur

 29. 26. Dan zijn we het dus volledig eens.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 14.57 uur

 30. @22, Kaatje

  ‘t Zou alleen wat sneller mogen.
  Momenteel worden niet alleen de arbeiders tot het merg uitgezogen.
  De hele planeet wordt van haar rijkdommen beroofd.
  De arbeidersklasse herstelt zich wel weer (de arbeid die zich volgens Marx reproduceerd), maar kan de Aarde zichzelf herstellen?

  @23, Madelief

  Volgens haar dokters (niet de minsten) kan Hare Majestijd over een zestal weken zonder krukken. Dan kunnen Balkenendje, Hogeworst en de andere stuntels dus de paleisdeuren uit.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.14 uur

 31. En ondertussen wordt er op onze kosten een exclusief feest gevierd vanwege betrekkingen met Australie. Zoals hier ook al vaak gezegd, de schaamte voorbij..

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.17 uur

 32. Jawel de VVD heeft gelijk.
  De onslagregeling moet soepeler.
  Maar….dat moet dan ook gelden voor ministers en kamerleden want die lullen wel een hele hoop maar blijven altijd buiten schot.
  Da’s makkelijk regeltjes maken zo.

  Reactie door fransiscus51 — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.31 uur

 33. @32, Franciscus51

  Dat hoeft helemaal niet. Ontslag op staande voet voor J P Balken en z’n laffe rovers , wegens herhaalde wanprestatie. En een schadevergoeding voor iedereen die ze belogen en bestolen hebben.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.55 uur

 34. Houd dit nu in dat de werknemersbonden hier geen inspraak meer in hebben.Het is al gemakkelijk om je er uit te werken.
  Als het niet op jou functioneren kan bedenken zij wel iets anders.
  In mijn geval beschuldigen ze jou gewoon met zaken en leugens.Hier kan je je moeilijk tegen verdedigen. Zetten je collega’s onder druk om vooral leugens in te dienen bij je baas, en voor je het weet zit je in een conflickt.
  Het enige wat je nog kunt doen is een rechtszaak te beginnen tegen je werkgever.
  Om zo hun vieze vuile streken aan het licht te brengen.Maar of je er iets mee opschiet is de vraag, meestal krijgen de werkgevers de voordeel van de twijfel, want tja, grote instellingen en bedrijven doen dat toch niet????
  Dus die ontslag versoepeling hoeft nog niet een keer bij.

  Reactie door G.Rinzema — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.55 uur

 35. Ik heb 19 jaar gewerkt bij een grote bank, en altijd deelgenomen aan interne cursussen en opleidingen om bij te blijven. Daarbij heb ik altijd zelf het initiatief genomen om om mij heen te kijken naar kansen binnen het bedrijf om verderop te komen. Hoezo ik ben inflexibel? Desondanks sta ik morgen op straat en kan ik het CWI/UWV lastigvallen voor een ww uitkering….. De cursussen die je volgt bij bank A stellen nl. bij bank B geen r..t voor. Nog zuurder, bij pogingen intern te solliciteren kreeg ik te horen: Joh, jij bent weggereorganiseerd? Dan zal er wel iets aan je mankeren, anders verlies je je baan toch niet? Probeer maar eens bij de interne klachtencommissie verhaal te halen: de HR manager die dit tegen je zegt, kom je gegarandeerd weer tegen in de wandelgangen, zo groot is dat wereldje tenslotte ook niet.

  Kaatje, je hoopt dat mensen in opstand naar Marx in opstand komen, ik ben bang dat de toekomst eerder verloopt via George Orwell en H.G. Wells. Lees 1984 of The Time Machine maar eens.

  Reactie door Erik van Donk — dinsdag 31 januari 2006 @ 15.56 uur

 36. Erik, wat rot voor je, sterkte!
  Ik denk ook zeker dat we eerst een Orwelliaanse periode krijgen, maar je kunt niet zo ‘n groot deel van de bevolking blijvend onderdrukken, dat trekt de mens niet. Overigens denk ik dat je na een revolutie binnen no time weer allerlei gasten hebt die een bovenlaag gaan vormen. Machtswellust en hebzucht zijn nu eenmaal mens eigen. Wellicht een optie deze genen reeds prenataal te verwijderen, wat zouden we dan allemaal gelukkig zijn!

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.06 uur

 37. PVDA 66

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.13 uur

 38. @35, Erik van Donk

  Er IS een manier om te voorkomen dat het in de toekomst de kant van Orwell of Wells uit gaat. En zelfs dàn is ‘t het einde nog niet. Beide genoemde boeken zijn beangstigend, maar fictie.
  Wanneer socialisten over de hele wereld hun werk doen, en dat doen we, komt ‘t wel goed.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.21 uur

 39. 1 op de 10 Amsterdammers zit thuis(nu.nl), moet dit nog meer worden!!
  Wordt het dan toch tijd voor het basis inkomen???

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.22 uur

 40. @36, Jofel

  Maak daar maar PVVDA66 van.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.23 uur

 41. Ik neem aan dat de bonden nu een landelijke staking gaan uit roepen,om de zaak eens duidelijk te stellen en dat het nu einde verhaal is.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.36 uur

 42. Bij het CWI ligt het percentage op meer dan 70%. Als een werkgever van iemand afwil lukt dat altijd. Bij onterecht ontslag wordt het ontslag toch verleend. De werkgever moet wel een ontslagvergoeding betalen. Doorgaans een maandloon per gewerkt jaar. Terecht toch?

  Is ook een fabeltje bonden werken dat vaak tegen omdat ze andere belangen hebben.
  Maken snel een sociaal plan en kan jij weg met een joden fooitje.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.39 uur

 43. flexibilisering levert evenveel banen op dan de taxcuts in de VS. niets, noppes, nada.

  Reactie door alexander — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.49 uur

 44. @Jofel,

  Over @41 moeten ze eerst nog een half jaar vergaderen, dus mosterd na de maaltijd. Net als met de hogevorst-zorgplannen.
  @42, Hierover hebben bonden niets te zeggen. Dat doet de kantonrechter. Ontslag wordt door CWI niet goedgekeurd, baas stapt naar de rechter, laat de arbeidsovereenkomst ontbinden wegens “verstoorde arbeidsverhoudingen”.
  Baas heeft zelf de arbeidsverhoudingen verstoord, dus moet vergoeding betalen. Die vergoeding is een wassen neus, meestal een paar maanden doorbetaling van het salaris. Vind je direct werk, krijg je niet eens die vergoeding.
  Verder spreek ik liever over een “gereformeerd fooitje”, jodenfooi is zo stigmatiserend.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.52 uur

 45. “De enige plek ter linkerzijde waar men nadenkt, is bij de groenliberalen”, aldus Zalm.
  Nog even, en Groen Links fuseert met de VVD…..

  Inderdaad lukt het een werkgever praktisch altijd al een werknemer te ontslaan. Indien niet via de CWI-directeur, dan uiteindelijk toch wel via de kantongerechtsectie van de rechtbank. En als het anker “reorganisatie” geen soelaas biedt, dan toch altijd nog wel de “veranderde omstandigheden”. “Onverenigbaarheid van karakters” kan men tamelijk gemakkelijk provoceren.

  Maar….. “flexibilisering” levert toch nog voordeel op voor de werkgevers. Het vervelende ontslaggedoe gaat soepeler, sneller en goedkoper, en 100 % kans op succes is ook leuk; voor minder doen ze het niet met dit kabinet aan het roer. Een crisisperiode moet je natuurlijk ten volle uitbuiten, niet? Bedankt voor het meedenken, Groen-Liberaal-Links! Bedankt ook jullie, Partij van de Argelozen!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 31 januari 2006 @ 16.56 uur

 46. Als er een sociaal plan is wijkt de rechter voor 99% met de vergoeding hier niet meer van af.
  Heb je de pech dat de vakbond om welke reden dan ook een lagere vergoeding afspreekt dan houd het snel op.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.04 uur

 47. @36 en 38

  Waarom denken jullie dat ik lid ben? Natuurlijk moet het beter en anders en en en….. Ik heb net op tegenlicht zitten kijken naar de val de dollar. Geweldige reportage en iets waar ik al jaren tegenaan kijk. Wat je noemt het einde van het Romeinse Rijk. Of naar H.G. Wells: de marsmannetjes die aan bacteriën sterven inm The War of the Worlds. Ook een aanrader trouwens, beter dan die shitfilm van Spielberg.

  Reactie door Erik van Donk — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.14 uur

 48. Het frustrerende is gewoon dat ik 38 ben, gezond, een brede ontwikkeling heb, een afgeronde opleiding VWO, een vervolgopleiding op HBO niveau en al 18 maanden bezig ben ander werk te krijgen. Ligt natuurlijk aan mij (Mccarthy, lees je effe mee?) Ik snap het wel, ik ben te oud, te duur, te inflexibel etc. Tegenwoordig moet je 20 zijn, met 10 jaar ervaring en een academische opleiding, dan is er wel een plekje op de postkamer…..
  Als het mij al niet lukt, hoe moet dat met die wonderbaarlijk genezen WAO-ers van De Geus?

  Reactie door Erik van Donk — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.19 uur

 49. Als de dollar omvalt, dan valt europa mee, en gaat de helft van Nederland verhongeren.

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.23 uur

 50. Al sinds ik in de jaren 80 op de arbeidsmarkt kwam loop ik op tegen de generatie voor mij die comfortabel afgeschermd door de vakbond veel minder presterend veel meer verdient.
  De vakbonden en de linkse politiek hebben altijd gekozen voor de inkomenszekerheid van de zittende werknemer en nieuwkomers nooit een eerlijke kans willen geven.
  Ik zal van flexibilisering van het ontslagrecht vast niet slechter worden en dat geldt voor heel veel meer mensen!

  Reactie door Jabbeke de Haan — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.34 uur

 51. Dat gebeurd al zonder dollar val, zorgt het beleid wel voor:Kansarmen blijven kansarmen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 17.35 uur

 52. 44. Ik ben zelfs ontslagen terwijl ik in de ziektewet zat. Ook dan ontbindt de rechter een contract, al is het nog zo duidelijk dat ze van je af willen omdat je ziek bent. Haar rechtvaardiging: anders staat de werkgever hier volgende week weer.” Het moet echt niet gekker worden. Die rotbonden vinden vast wel een of andere rechtvaardiging om achter dit plan te gaan staan of zetten nog meer voorwaarden op de tocht teneinde dit te voorkomen; leve het poldermodel! (Bastards)

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.22 uur

 53. @50
  Volgens mij ben jij in de war met de werkgever.
  Wat een onzin om hier de vakbond en de linkse politiek daar de schuld van te geven.
  Ik mis ook bij je verhaal de onderbouwing.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.34 uur

 54. Er wordt wel veel op het kabinet gescholden maar vele vergeten dat ze wel gekozen zijn. Gelukkig zien veel mensen in dat het rovers zijn. Het laatste jaar voor de verkeizingen zullen we wel weer iets van de gestolen waar terug krijgen. Veel mensen vinden het dan weer goed en stemmen weer op de VVD of CDA. Jammer dat veel mensen zo slecht kunnen onthouden.Bij de peilingen zie je de VVd al weer stijgen. Onbegrijpelijk, het meerendeel van Nederland is Jan Modaal en die wordt van VVD/CDA niet veel beter.

  Reactie door robr — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.35 uur

 55. @49
  Dan vreten we die ander helft toch op.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.36 uur

 56. Oeps verkeerde thread.

  Maargoed zoals 50 al zei, iedereen die na 1990 op de arbeidsmarkt is gekomen zal er niet slechter van worden.
  Die zijn namelijk al aan de flexibele markt onderworpen.

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.43 uur

 57. Flexibilisering van de arbeidsmarkt: harder en langer werken op ongunstiger tijden tegen een lagere beloning.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 31 januari 2006 @ 18.51 uur

 58. Ronald en Jabbeke, sorry, ik beledig niet snel, maar wat een onzin kramen jullie uit. Ook werknemers die na 1990 in dienst zijn gekomen, hebben hier zwaar nadeel van. Ook voor hen geldt dat ze geen enkele stabiliteit meer hoeven te verwachten. Leuk, voor als je bijvoorbeeld kinderen wil of een huis wil kopen. Van de een op de andere dag, kun je op straat staan, omdat bijvoorbeeld de kleur van je haar de werkgever niet aanstaat. Niet iedereen is extreem competitief ingesteld, veel mensen zullen hieraan onderdoor gaan. Extreme stress, maakt nu eenmaal het lichaam ziek.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.03 uur

 59. @55
  En is dit dan de schuld van links en de vakbonden Ronald? Volgens mij is dit het gewenste beleid van de werkgevers.
  De eisen van werknemers en werkgevers wordt bepaald door vraag en aanbod.
  Het wordt ploeteren voor de jongeren, en daar maak ik me zorgen over, (gelukkig) heb er geen last meer van en toch sta ik achter de partij die deze flexibilisering niet ondersteund.
  Zouden meer mensen moeten doen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.08 uur

 60. @Kaatje, nou newsflash, mensen die na 90 op de arbeidsmarkt kwamen hadden dat toch al niet hoor, de kans op een vast contract is/was miniem voor die mensen.

  @jofel, ik geef helemaal niemand de schuld, ik constateer slechts.

  ik constateer dat mijn werkgever iemand die de kantjes er af loopt en regelmatig ‘ziek’ thuis is niet kan ontslaan vanwege arbeidsjaren.
  Jongeren staan te trappelen voor een vaste baan maar krijgen geen kans omdat voornoemde figuren niet te ontslaan zijn.

  Reactie door Ronald — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.13 uur

 61. @48 Afschuwelijk Erik, en met jou velen die
  de flexabiliteit moeten opbrengen om met
  enthousiasme je hoofd rechtop moet zien te
  houden.
  Je hebt ons je opleiding verteld, maar welke specialiteit bemachtigde je op h.b.o.
  niveau.
  Het is natuurlijk weer een naald in een hooiberg, maar als je ons wilt laten mee-
  denken voor je, laat dan weten in welke re-
  gio je woont en in welke richting we evt.
  kunnen meedenken, wil je?
  Vandaag o.m. gehoord dat nu ook Fuji in
  Tilburg, zelf, maar ook wereldwijd grote
  bezuinigingen gaat doorzetten: overkwam je
  zo iets?
  Stel je voor dat er iemand je zou kunnen
  helpen van hieruit en even solidair met jou
  op jacht wil gaan? We lezen hier lándelijk
  om niet te zeggen op wereldniveau, stel nou
  dat? Uiteraard je eigen keus hoor, maar ik
  kan zo boos worden dat dit soort ‘grappen’
  niet ophouden en men evengoed maar moet
  solliciteren tot je erbij neervalt,en dát
  moet je dus niét gaan doen. Eerst even bij-
  komen van de schrik en orde op zaken stel-
  len: ik kén het gevoel, en met mij velen!
  ‘n Goeie avond evengoed en sterkte. M.

  Reactie door Madelief — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.19 uur

 62. @48 Afschuwelijk Erik, en met jou velen die
  de flexabiliteit moeten opbrengen om met
  enthousiasme je hoofd rechtop moet zien te
  houden.
  Je hebt ons je opleiding verteld, maar welke specialiteit bemachtigde je op h.b.o.
  niveau.
  Het is natuurlijk weer een naald in een hooiberg, maar als je ons wilt laten mee-
  denken voor je, laat dan weten in welke re-
  gio je woont en in welke richting we evt.
  kunnen meedenken, wil je?
  Vandaag o.m. gehoord dat nu ook Fuji in
  Tilburg, zelf, maar ook wereldwijd grote
  bezuinigingen gaat doorzetten: overkwam je
  zo iets?
  Stel je voor dat er iemand je zou kunnen
  helpen van hieruit en even solidair met jou
  op jacht wil gaan? We lezen hier lándelijk
  om niet te zeggen op wereldniveau, stel nou
  dat? Uiteraard je eigen keus hoor, maar ik
  kan zo boos worden dat dit soort ‘grappen’
  niet ophouden en men evengoed maar moet
  solliciteren tot je erbij neervalt,en dát
  moet je dus niét gaan doen. Eerst even bij-
  komen van de schrik en orde op zaken stel-
  len: ik kén het gevoel, en met mij velen!
  ‘n Goeie avond evengoed en sterkte. M.

  Reactie door Madelief — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.20 uur

 63. Ronald, die mensen zijn heel makkelijk te ontslaan, gewoon bij de rechter, met een lulverhaal krijgt de werkgever altijd gelijk.
  Er zijn zat mensen die na 90 een vast contract hebben gekregen. Je hoeft mij niet te newsflashen, ik weet waar ik over praat.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.21 uur

 64. @59
  Maar het kan niet zo zijn Ronald dat de goeden onder de slechte moeten lijden.
  En ontslaan kan altijd, als jou werkgever aan archief opbouw doet en de werknemer gedraagt zich zeer slecht kan hij hem altijd ontslaan.
  Het kost een paar centen maar als die werknemer al zolang in dienst is dan had hij maar eerder in moeten grijpen.
  Niet 35 jaar dat het goed gaat en nu om wat voor reden dan ook wat minder en dan er uit trappen.
  Ik denk dat er in jou bedrijf iets niet deugd omdat er mensen zijn die er zo bij lopen.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.26 uur

 65. Inderdaad Jofel en Ronald, misschien is er wel van alles thuis aan de hand met die werknemer. Een beetje werkgever vraagt eens wat er aan de hand is. Met een beetje menselijkheid, zetten mensen zich ook harder in. De echte rotte appels, kan je altijd vanaf, is niet eens duur.

  Reactie door kaatje — dinsdag 31 januari 2006 @ 19.55 uur

 66. De overheid wil lángere arbeidspartici- patie, dat staat haaks op het makkelijker kunnen ontslaan van m.n ouderen, waar kennelijk veel jongeren op zitten te wachten. Die jongeren zijn hoop ik niet zo naïef om te denken dat de soepele ontslagregeling ineens opgeheven wordt als ZIJ aan de beurt zijn om “ingeruild” te worden?! De mogelijkheid van bedrijven om hun “boventallig” personeel in de VUT te dumpen is opgedroogd, dan maar een soepele ontslagprocedure. Het gaat er echt niet om ontslagen personeel door jongere te vervangen, hetzelfde of meer werk door minder personeel, dat is al heel lang het streven van ondernemend NL.

  Reactie door william — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.01 uur

 67. Typisch de Haagse mores, als het de gewone man betreft mag er met het botte mes gewerkt worden maar als ze zelf aan de beurt zijn houden hun knuistjes krampachtig het pluche vast!

  En maar sorry roepen en ik heb het zo niet bedoeld.

  Mocht het er dan toch van komen dat ze hun positie op moeten geven is er een prachtige wachtgeldregeling en voor degenen die uiteindelijk echt niet in het bedrijfsleven kunnen functioneren is er nog wel ergens een baan als commissaris van de koningin of is er net ergens een ambtsketen vacant.

  Bah, en wij trappen er telkens maar weer in.

  Reactie door hanri — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.14 uur

 68. Wat flexibilisering betekent kun je bij LG.Philips Displays zien. Kijk voor de lol eens op hun website http://www.superslim.com/superslim/home.html
  Vol trots op hun nieuwe product. Superieur in de wereld.

  De ontwerpers hebben jaren moeten studeren in de moeilijkste studierichtingen. Het duurt minstens vijf jaar voordat je grip krijgt op het ontwerpen van televisiebuizen. Het product is ontworpen en dan zijn de mensen overbodig. Dus in Hongkong zegt de baas: laat die boel maar failliet gaan. Schop de mensen maar op straat, zonder enige afvloeiingsregeling. Laat de grote winsten (over een of twee jaar) maar naar Hongkong vloeien.

  En de op straat geschopte mensen kunnen de rest van hun leven geen baan meer vinden. Want mensen die zo gespecialiseerd zijn, wil men nergens meer hebben. En Philips lijkt de andere kant op te kijken. Die mensen hebben vaak eerst twintig jaar voor Philips gewerkt en zijn tegen hun zin in buiten Philips geschoven. Hupplakee, mensen flexibel opgebruikt, dan de vuilnisbak in. Dat is flexibilisering.

  Reactie door Drob — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.20 uur

 69. En toch stemt Jan Modaal gewoon weer op die PVDA. Je zal het zien, want de meeste hier in dit land zijn zo dom als een Dombo!

  ZE WILLEN GEWOON NIET ANDERS IN DIT LAND.

  En Groen sLinks heeft een grote ruk naar de rechterkant gemaakt! Er blijft niet veel links over zo in dit land. Ik zie het zeer somber in voor de toekomst.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.31 uur

 70. @66
  Ik vind als deze mensen geen sociaal plan krijgen dat men een boycot moet starten van alle Philips producten in Nederland.
  Als ook de Duitsers hier aan mee doen dan zijn we goed bezig.
  De bal ligt bij de vakbonden en de consumenten.
  Duidelijk maken dat we van zulke streken niet gediend zijn.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.32 uur

 71. @67
  Kom op ACCEPT even uit dat dipje.

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.33 uur

 72. @69

  Het is echt geen dipje meer Jofel in dit land. Je kan beter spreken van een DIP.

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.35 uur

 73. Hebben we trouwens ook nog vakbonden in dit land? Goh, ik dacht dat dat iets van vroeger was hier. Bestaan ze echt nog?

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.37 uur

 74. @Jofel

  Een sociaal plan helpt niet. Deze mensen hebben zich voor Philips zodanig gespecialiseerd dat ze superexpert op kleine vakgebiedjes zijn geworden. Ze doen taken die misschien door minder dan vijftig mensen in de wereld gedaan worden (of werden). Zodra iemand na twintig of dertig jaar iets anders moet gaan doen, moet hij ver beneden zijn niveau werken en ze hebben dan weer minstens tien jaar nodig om een enigszins vergelijkbaar niveau in een ander vakgebied te bereiken. Werkgevers willen dat soort afgedankte werknemers niet. Bovendien vind je dat soort werk in Nederland eigenlijk alleen bij Philips die ze net op straat heeft geschopt (althans de stiefdochter van Philips). Philips behoort dit soort mensen gewoon weer teug in dienst te nemen en ze vergelijkbaar werk aan te bieden ondanks dat ze daar waarschijnlijk nooit meer de top in bereiken.

  Reactie door Drob — dinsdag 31 januari 2006 @ 20.58 uur

 75. @73
  Ze zijn wel bijna veranderd in een verzekerings collectief maar ze bestaan nog Accept.
  En wie weet?

  Reactie door Jofel — dinsdag 31 januari 2006 @ 21.59 uur

 76. @Drob, bedoelt u die mensen van LG, die nu ontslagen worden, terwijl LG eigenlijk een dochter is van Philips, ik zag zoiets vorige week(vrijdag dacht ik)op het nieuws, schandelijk als Philips zijn verantwoordelijkheid niet neemt!

  Net als het bericht vandaag dat Laurens 2 ketens afstoot, ja heel triest zei die man, de mensen hebben hun hart en ziel er in gelegd!Maar Laurens ging na ht bekent worden wel 20% omhoog!!!Het geld wat ze daar mee verdienen kan dan mooi naar die anderen, denk ik, maar dat zal niet gebeuren!!
  Vreselijk die geld zucht!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — dinsdag 31 januari 2006 @ 22.35 uur

 77. @Sabineke

  LG.Philips Displays is een joint venture van Philips en LG. Beide bedrijven hebben hun onderdelen die beeldbuizen fabriceren samengevoegd tot een bedrijf dat voor de helft in bezit is van de moederbedrijven.

  Philips heeft in de afgelopen 50 jaar er vele miljarden winst mee gemaakt. En de verwachting is dat ze op termijn weer winst gaan maken als veel concurrenten het loodje hebben gelegd. Als ik het goed heb, stopt Sony er binnenkort mee. Binnen een paar jaar zullen er in de wereld nog maar twee serieuze spelers zijn nl. LG.Philips Displays en Samsung en die zullen onderling de wereldmarkt verdelen.

  In landen als China en Idia blijft men beeldbuizen gebruiken, omdat die veel goedkoper zijn en veel minder energie verbruiken. Bovendien heb je een beter beeld.

  Het gaat in Eindhoven weliswaar in belangrijke mate om bovenmodaal verdienende mensen, maar het zijn zeg maar de beter betaalde loonslaven. Maar als die vallen, vallen ze keihard.

  Overigens zijn er ook lager betaalden in Stadskanaal en ik dacht Sittard bij betrokken, maar die onderdelen krijgen waarschijnlijk een doorstart. In Aken vliegen er ook 400 man uit. Die tent wordt ook van de ene op de andere dag gesloten. En in Frankrijk in Dreux en in Hranice in Tsjechie gebeurt iets soortgelijks, maar dat zijn andere lokale dochters.

  Reactie door Drob — dinsdag 31 januari 2006 @ 23.12 uur

 78. Uitzendbureaus gaan gouden tijden tegemoet.

  Nu al treden talloze bedrijven de cao met voeten, men heeft 5% uitzendkrachten in de eigen stukken staan, maar 50% op de werkvloer / wagens.(connexxion/tpg)

  Vaste contracten? die worden des USA’s, ‘met dental’ is dan een extraatje…

  Reactie door Baren dt — dinsdag 31 januari 2006 @ 23.21 uur

 79. @60 Jongeren krijgen een vaste baan ???
  Half jaar contract voor een (sorry )schijtsalaris, waarvoor ze nauwelijks een dak boven het hoofd kunnen betalen.
  Vanwege de angst om ontslag worden ze tegen elkaar uitgespeeld, makkelijk want ze zijn nog niet zo weerbaar, en een beetje naief.
  Minimaal HBO is nodig, de rest word niet meer gewaardeerd.
  Na 1.5 jaar worden ze er uit gekegeld omdat de werkgever toch liever geen risico loopt.( het is goedkoper iemand met het minimumloon in dienst te houden)
  Ook hier slaat de balans weer heel sterk door naar marktwerking zonder enig recht.
  Waar we naar toe gaan is een maatschappij met cynische keiharde mensen, met maar 1 doel, korte termijn overleven.

  Reactie door Toergenjev — dinsdag 31 januari 2006 @ 23.27 uur

 80. Kaatje,Madelief,

  Zoals ik al zei, ik werkte bij een grote bank. In 8 jaar tijd heb ik 11 (!) reorganisaties overleefd, bij de 12e was ik de pisang. Bij mijn werkgever geldt een sociaal plan, waarin je 18 maanden begeleid wordt naar ander werk. Het probleem is echter dat als je bij een bank werkt, en zeker de divisie buitenland, je erg specialistisch bent in je kennis. Dat wordt dus of omscholen (ben ik mee bezig)of proberen werk te vinden bij een andere grote financiële instelling. Maar ja, die doen precies hetzelfde, en dus zitten er steeds meer mensen te vissen in een vijvertje dat steeds kleiner wordt.
  Wisten jullie trouwens al dat je acceptgiro’s in India worden behandeld? Zo zie je maar weer.
  Overigens prijs ik mezelf rijk hoor, ik zag mijn kinderen opgroeien van baby tot zelfstandige kleuter. Hoeveel vaders kunnen daar over meepraten?
  Om jullie vraag te beantwoorden, ik heb inmiddels de nodige modules AMBI en MCSA om systeembeheerder te worden. Ik hoop snel via het CWI fase twee te krijgen, zodat ik via een reintegratiebureau de ICT sector in kan. Momenteel heb ik zo’n 6 sollicitaties lopen, dus wie weet. Jullie horen in ieder geval van me.

  Reactie door Erik van Donk — woensdag 1 februari 2006 @ 0.30 uur

 81. Ik was laatst getuige van een discussie over ontslagen mensen en dat deze vanwege hun leeftijd moeilijk of niet meer aan de bak zouden komen.
  Dat er alleen nog jongeren kans zouden maken op een baan.
  In deze discussie viel de kreet: ‘jij gaat toch ook naar de goedkoopste supermarkt!’
  Ik was geen deelnemer aan deze discussie, maar had ook niks kunnen zeggen, ik was perplex.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 0.31 uur

 82. Misschien een beetje off topic, is één van jullie al op http://www.splitsingnee.nl geweest? Ik kan er eerlijk gezegd (nog) geen chocolade van maken……

  Reactie door Erik van Donk — woensdag 1 februari 2006 @ 0.47 uur

 83. Het gaat soms vreemd hier met het plaatsen hoor er zit een half uur tussen en dan is de reactie er opeen weer wel
  Nou ja?

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 1 februari 2006 @ 1.02 uur

 84. De SP staat mijlenver van de werkvloer.
  Triest dat deze partij, met misschien wel goede bedoelingen, het spoor zo bijster kan zijn.

  Bij de SP is de wereld blijven stilstaan ergens direct na de tweede wereldoorlog
  Pijnlijk om te zien dat een partij zo blind is.

  Als we alleen de geschiedenis nemen van de laatste twee decennia zien we dat voor elke werknemer deze tijdsspanne een eeuwigheid vertegenwoordigt.
  Werk wil en wordt niet meer gezien als een verzekeringspolis tot de dood.
  De werknemers die de SP denkt te vertegenwoordigen zijn al lang intelligenter in het creatief omgaan met hun capaciteiten. Zij laten zich flexibiliteit niet ontnemen.
  Wordt wakker Jan….
  40 jaar in de fabriek werken voor de baas met op pensioenleeftijd een doublé horloge is voorbij.

  Snap het of ga zelf met pensioen.
  Dan krijg jij van mij dat doublé horloge wel!

  Reactie door Jacob — woensdag 1 februari 2006 @ 1.32 uur

 85. Jacob,
  vraagje hoor, heb je mijn verhaal en dat van anderen gelezen? Flexibilisering geeft onzekerheid en angst. Ik kan daar over mee praten, hoewel ik niet zo snel bang ben. Bovendien geven werkgevers zelf aan dat het ontslagrecht niet echt boven aan hun prioriteitenlijstje staat.
  Ook geloof ik niet dat Jan een rigide arbeidsregime voorstaat. Wel dat werknemers én werkgevers hun verantwoording nemen.

  Reactie door Erik van Donk — woensdag 1 februari 2006 @ 1.41 uur

 86. Ook in Frankrijk zijn inmiddels de discussies over een soortgelijke kwestie als hier over de versoepeling van het ontslagrecht in alle hevigheid losgebarsten.

  In het journaal van France2 kreeg premier Dominique de Villepin alle gelegenheid om zijn kabinetsvoorstellen te verdedigen die beogen om jongeren die nu nog, met of zonder voltooide opleiding, werkloos thuis zitten een loopbaantraject aan te bieden bij werkgevers.
  Werkgevers worden daarbij op een aparte manier ‘geprikkeld’ om jongeren in dienst te nemen en ervaring te laten opdoen. Niet via de klassieke weg van een contract dat hen sociale zekerheid biedt, want dat zou voor werkgevers nu net een te groot risico kunnen vormen en daarmee een overweging zijn om mensen niet aan te nemen.
  Het kabinet onder Villepin kiest er liever voor om de weg van de flexibiliteit te bewandelen. Jongeren aan een baan te helpen, dat is weliswaar het devies, maar de sociale rechten die normaliter aan een contract verbonden zijn, moeten daarbij dan wel eerst ‘verdiend’ worden. Hetgeen er op neerkomt dat een werkgever gedurende het eerste (half)jaar de pas in dienst gekomen werknemer per direct kan ontslaan, maar al iets moeilijker (met wat meer kosten) wanneer de werknemer iets langer dan een jaar al in dienst is. Het verschil zit ‘m namelijk in de ‘ontslagrechten’ die door de werknemer tussentijds zijn opgebouwd en in het gebruikmaken (of niet) van het recht voor verdere professsionele scholing door de werknemer.

  In tegenstelling tot de PvdA (en GroenLinks) hier die geen probleem zien in een verdere versoepeling van ontslagrecht, zijn de Franse socialisten (onder leiding van François Hollande) zeer sterk gekant tegen de voorstellen van het kabinet De Villepin om daar sociale verworvenheden te gaan ‘uitruilen’ voor het met grotere kans kunnen helpen van jongeren aan een baan. De socialisten verwijten de regering dan ook bezig te zijn niet met het creëren van meer zekerheid (en een betere toekomst) voor deze jongeren, maar met het creëren van meer ongelijkheid onder werkenden en met een verslechtering van sociale rechten waar echter niets tegenover staat. Of het is alleen maar meer onzekerheid en een geringer wordende levensstandaard die het bijna onmogelijk maakt voor veel jongeren daar om zelfstandig een woning te kunnen betrekken.

  Niet alleen het debat wordt daar op het scherpst van de snede gevoerd, ook de actiebereidheid onder de mensen begint snel groeiende vormen aan te nemen. Weinigen die nog twijfelen dat de demonstratie volgende week in Parijs grote aantallen mensen op de been zal brengen (vandaag, vooruit gisteren, waren dat er al enige duizenden).

  Terug naar Nederland. Een land van mensen in berusting of een land van mensen in toestand van rust?

  In Frankrijk kraait de haan al. Ook hier kan het nog steeds. Maar dit kabinet zal zich niet laten afschrikken door individuele mondige burgers. Want wat nodig is, is het uiten van collectieve mondigheid, van mensen die gezamenlijk, uit wat voor hoek uit de samenleving dan ook, bereid zijn op straat hun stem te verheffen tegen de verdere afbraak van de sociale zekerheid door dit kabinet.

  Reactie door David Tompot — woensdag 1 februari 2006 @ 4.43 uur

 87. @69 Accept,

  Mee eens. In slechte tijden is het vanzelfsprekend dat mensen hun heil zoeken bij diegene die het voor hun opneemt. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar wat is er toch aan de hand met de Nederlandse kiezer? Als alternatief voor dit rampzalige kabinet zien ze W. Bos als de nieuwe Messias. Onbegrijpelijk. En in dat licht bezien is het vreemd dat links Nederland steeds kleiner wordt.

  @68 Drob,

  Als mijnheer Frits dat wist……….

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 1 februari 2006 @ 6.52 uur

 88. @87 Gandalf,

  Wat is er aan de hand met de Nederlandse kiezer?

  Persoonlijk denk ik dat politiek de grote meute van de Nederlanders niets interesseert en gewoon meehobbelt.
  Tot dat ze het ineens in hun portemonnee gaan voelen, dan komt het commentaar, maar politiek geinteresseerd zijn ze nog steeds niet.
  Ze blijven stemmen wat ze van huis uit mee gekregen hebben en waarmee ze opgevoed zijn. Helaas.
  Als ik dat zou doen, zou ik SGP moeten stemmen, of toch minstens CDA.
  Helaas ben ik de ketter van de familie en stem dus SP.
  Weet ook zeker dat ik van de hele meut familie als enige lid ben van een politieke partij, de SP.
  Maar já, afvallige mensen moeten er ook zijn nietwaar? ;)

  Ook jij een goedemorgen.

  Reactie door Anja — woensdag 1 februari 2006 @ 8.11 uur

 89. @84, Jacob, denk je dat we hier achtelijk zijn of zo? Je hoeft ook geen 40 jaar bij dezelfde werkgever, echter wel graag werk voor die 40 jaar! Deze regering doet niet veel om dat voor elkaar te krijgen, nog even en we zijn alleen een doorvoer land; dit betekent veel papierwerk en aangezien DAT juist naar de lage lonenlanden verdwijnt is de bezorgdheid, denk ik, terecht!Ook het starten van een nieuw bedrijf dient eenvoudiger en beter te gaan, we verliezen veel ondernemers ook naar het buitenland, ook dat is jammer, en in mijn ogen slecht!
  Regels bedenken lijkt het enige wat ze kunnen in het kabinet!
  Natuurlijk wlillen de ouderen ook banen voor jongeren, de jeugd heeft de toekomst niet waar maar nu wordt iedereen tegen elkaar uitgespeeld en onrust in het arbeidsleven is nooit goed voor een land!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 1 februari 2006 @ 9.07 uur

 90. Volledig off topic. Twaalf jaar, vloeiend Nederlands, huis uit naar Ter Apel en met je familie terug naar Uruzgan?
  op 2 vandaag gisteren, zie ook rectie 14 KIKI.

  Lida Amini
  Ik heb net met de school gesproken.
  Lida komt met vervoer nog wel op school. Er is een fonds om de actie en de lln die het uitvoeren te steunen.
  Inzake een vraag aan Jan om zich er mee te gaan bemoeien hebben we nog even doorgenomen dat steun op zich geen politiek issue kan zijn. Ik heb het wel even verder onder de aandacht van Jan+SP gebracht.
  Ik heb genoemd dat ik SP achterban ben en het fonds op de site zet.
  Alle beetjes helpen, al is het maar symbolisch dat er met een paar euro gehoor aan hun actie wordt gegeven.
  Het is ook fijn voor de lln die er niets van begrijpen dat wij elders in het land ook begrijpen dat zij er niets van begrijpen!
  Begrepen?

  rek.nr. 328538388
  Waerdenborch
  Holten
  actie Lida Amini
  met eventeueel vermelding achterban SP

  Reactie door mona — woensdag 1 februari 2006 @ 10.42 uur

 91. @80 Erik, gelukkig dat je al aan je eigen
  omscholingsprogramma vermoedelijk wérk te
  over hebt, en welke konsekwenties dat intern heeft is niet zo moeilijk voor te
  stellen.
  Achteraf bekeken, al is het 10 jaar verder,
  zul je mogelijk zien, als gunstige keerzij-
  de van dit geheel, dat je die persoonlijke
  begeleiding van je ‘kleintjes’ voor geen
  goud had willen missen, nog meer dan dat je
  nu al doet, en weet je wat? Die kinders ont
  houden dat ook! De magerste tijd misschien
  kwa inkomsten, maar de meest vette jaren
  voor de levens van kleuters!
  Zelf hebben we ons kleinkind, nu 3,3 jaar,
  op de do. (vr.onze dochter)ma. di.(ook!) (wo.schoonzoon) en dat afgewisselde met de
  andere grootouders. Hier heeft hij kontakt
  met kleuters uit de buurt op het veld voor
  mijn huis en sinds zijn praten gaat het ont
  zettend leuk, maar ook zónder wist hij zich
  goed te behelpen. Onze zoon werkt aan zijn
  baan en het gaat hem uitstekend! Dat wij
  om de haverklap zijn gedrag weer terugzien
  bij zijn kleine neefje is hoogst opmerke-
  lijk, en weet je wie het meest geniet?
  Opa, die dat van onze zoon dus in verhouding ook maar minimaal heeft kunnen
  meemaken, maar wij mijn dagschema zó was,
  dat hij geen jengelend kind had ergens tus-
  sen 17.00en 20.00 uur. Eric, ergens was je
  dus toch een bofferd, in tegenstelling tot
  velen, die naderhand van hun ‘moderne’stand
  punt terugkwamen. Succes ! Groet Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 1 februari 2006 @ 11.21 uur

 92. @84 Jacob,
  goede tekst! deze partij staat voor “vroeger was alles beter” voortuitgang is eng, maar wel graag ieder jaar een uur minder werken, dag meer vakantie en inflatie correctie….
  dat is niet meer realistisch, je moet met je tijd meegaan en denken in kansen en mogelijkheden. groei vind je niet dat maak je, met z’n allen.
  dus… schouders eronder en aan ‘t werk.

  Reactie door Matthijs — woensdag 1 februari 2006 @ 11.58 uur

 93. @84 Jacob,
  Gedwongen flexibiliteit, omdat de werkgever niet wil investeren in de capaciteiten.
  De groep waar jij over spreekt is slechts 5 % van de werknemers, die allemaal universitair onderwijs hebben, liefst nog in Amerika gevolgd.
  Kortom silver spoon employee.

  Reactie door Eric — woensdag 1 februari 2006 @ 12.27 uur

 94. @93,
  Als je met je tijd meegaat moet je beseffen dat arbeid ook kapitaal vertegenwoordigd.
  De werkgever huurt dit kapitaal, en daar moet een goede huurovereenkomst tegenover staan.
  Net zoals mensen niet per seconde uit hun huis gezet kunnen worden, kan een eenzijdige opzegging van een arbeidscontract zonder moreel aanvaardbare redenen dus ook niet.
  Alles volgens de ethiek, waar de klassieke liberalen hun mond zo van vol hebben.
  Anders krijg je weer feodale arbeidsverhoudingen.
  Heeft dan niks met vooruitgang te maken.
  Hoe grappig dat u zo tegen nivellering van inkomsten bent maar mensen wel nivelleert.

  Reactie door Eric — woensdag 1 februari 2006 @ 12.34 uur

 95. @ Anja (88):

  Citaat: “helaas ben ik de ketter van de familie en stem dus SP.”

  Hoezo helaas???

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 februari 2006 @ 14.23 uur

 96. @Eric,
  waar schrijf ik nivellering van inkomsten?
  Ik schrijf juist over mogelijkheden, kansen en groei en bloei van de nederlandse samenleving en de BV Nederland.

  Reactie door Matthijs — woensdag 1 februari 2006 @ 16.12 uur

 97. @89

  Helemaal mee eens Sabineke! Ondernemen moet in Nederland veel gemakkelijker kunnen. Het bedrijfsleven komt steeds meer in handen van de grote bedrijven en de topmanagers die die bedrijven leiden. En die lieden laten het bedrijfsleven hier doodbloeden.

  Het word weer tijd dat mensen op een fatsoenlijke manier een eigen bedrijf kunnen gaan opstarten. Daarmee houd je werkgelegenheid, kennis en kapitaal in dit land. Een gezond midden- en kleinbedrijf is essentieel voor een gezonde economie.

  Reactie door Halef Omar — woensdag 1 februari 2006 @ 20.20 uur

 98. @96, Matthijs
  Volgens mij bedoelt Eric dat top inkomens ongemoeit gelaten moeten worden, er enorme verschillen mogen bestaan, maar als het op rechtsbeginselen aangaat met betrekking hebbende arbeidsrecht , word iedere werknemer naar beneden toe gelijkgeschakeld.
  Dat is geen vooruitgang, maar de terugkeer naar lijfeigenschap.
  Groei en bloei voor enkelen, onzekerheid en uitbuiting voor velen.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 1 februari 2006 @ 20.20 uur

 99. @92, Zeker niet gaan fietsen? Hoofd zit nog steeds vol spinrag!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 0.05 uur

 100. Ga je mee dan Bien?

  Reactie door Matthijs — donderdag 2 februari 2006 @ 8.31 uur

 101. @Mathijs,ik fiets al elke dag Mathijs.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 11.44 uur

 102. De BV Nederland. Gatverdamme! Wie heeft die vreselijke term verzonnen? Alsof we alleen maar aan de economie denken! Echt verschrikkelijk, het is gewoon Nederland want Nederland hoort geen land te zijn die alleen maar kan denken aan zogenaamde ‘welvaart’ en ‘economische groei’.

  Reactie door Steven — donderdag 2 februari 2006 @ 12.07 uur

 103. Jammer Steven, maar ons mooie Nederland is toch BV Nederland geworden.

  Reactie door e.krul — donderdag 2 februari 2006 @ 13.38 uur

 104. 98

  Lijfeigenen bestaan ter dege, wat dacht van deze regering die hun voetvolk naar Afghanistan sturen.

  Meestal jongen die geen baan konden vinden in de normale samenleving, maar in het leger een opleiding en duistere toekomst tegemoet gaan.

  Ze worden gedrilt en geindoctrineert om een wapen te worden, die zichzelf in de strijdt kan storten.

  Ik dacht dat we zouden gaan voor opbouw maar nee, zij moeten zich in een onzekere oorlogstoestand staande zien te houden.

  Lekker dit kabinet, die zelf veilig thuis blijven en hun blalala beleid voortzetten, wat ook al van geen kant wil deugen.

  Reactie door e.krul — donderdag 2 februari 2006 @ 13.43 uur

 105. e.krullebol,
  wat een onzin kraam je uit.
  het bezoek aan afghanistan biedt ons kansen en mogelijkheden. Philips kan tv’s verkopen (WK deze zomer) en Douwe Egberts de Senseo, onze NUTS bedrijven kunnen helpen bij het opzetten van infrastructuur en systemen zoals facturering. Onze banken helpen daar al met het betalingsverkeer maar verzekeraard kunnen helpen met bijvoorbeeld een ziektekosten verzekering zoals in Nederland op te zetten. en wat dacht je van de Schiphol groep, die kan vliegvelden aanleggen en exploiteren in samenwerking met nederlandse bouwbedrijven.

  Ik heb net een lekker rondje gefietst en bij de Mac een burgertje gegeten. Wat een inspiratie.
  bedankt Bien voor deze tip!!

  Reactie door Matthijs — donderdag 2 februari 2006 @ 14.09 uur

 106. @104 Je zou best wat meer trots mogen zijn op onze jongens en meisjes die zich inzetten met gevaar voor eigen leven voor de vrijheid van het afghaanse volk. Zoals de geallieerden dat eens voor ons hebben gedaan. Iets minder dapper, maar nog wel moedig zijn de politici die daartoe durven te besluiten.

  Reactie door diederik — donderdag 2 februari 2006 @ 14.15 uur

 107. Wat ziet mijn oog nu? Sabineke drijft een fournituren handel en maakt over de rug van de weblog van onze vrind Jan M. daar reclame voor!

  Reactie door diederik — donderdag 2 februari 2006 @ 14.41 uur

 108. @Diederik,
  Blijkbaar geen aktieve handel (daytrading) want je moet wel even bellen als je een mail stuurt of uberhaupt iets besteld.

  “Wij bevestigen uw bestelling altijd binnen 24 uur per mail. Mocht u na 24 uur geen bevestiging krijgen dan willen wij u vriendelijk verzoeken ons dit te laten weten. Dit kunt u doen door ons te bellen op 0xxx-410xxx of per fax 0xxx-410xxx of per e-mail : xxxx@sabineke.nl.”

  Reactie door Matthijs — donderdag 2 februari 2006 @ 14.46 uur

 109. @Mathijs,
  Foei ,welk een handelsgeest! Hebben de Afghanen niets meer in te brengen wat ze willen verhandelen, of moeten ze net als wij, naar het schijnt, eeuwig dankbaar zijn voor bewezen diensten!
  En dan na het fietsen naar Mac.?Dat is niet wat ze met balansen bedoelen volgens mij!

  @Mathijs en Diederik, ik heb geen fourniture zaak, heb ook geen eigen webside

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 18.38 uur

 110. @Mathijs, vind het trouwens wel onkies(ongetwijfeld gebeurd dit achter de schermen ook al)om nu al de handelsmogelijkheden te gaan opnoemen, bah, dat klinkt erg van over de rug van de ander!Tjsa die vrije markt, ahum, al dan niet onder loop afgedwongen, dat is 1 van de redenen voor mij om tegen te zijn!
  Wil wel zeggen dat uw eerlijkheid u siert!
  Maar ik bedank dus.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 2 februari 2006 @ 18.43 uur

 111. je moet in de voorkamer ook zeggen wat je in de achterkamer zegt.
  Die fourniturenzaak is geen verzinsel maar je eigen link. Of moet ik van de Mac doorfietsen naar de Specsavers of Hans A.?

  Reactie door Matthijs — donderdag 2 februari 2006 @ 20.51 uur

 112. Nee, Mathijs,
  Ik tikte mijn naam in google en kwam op die fourniture zaak, aangezien ik een ramp ben met naald en draad vond ik het wel grappig, maar ik zal het achterwege laten in het vervolg.Mijn beroep is sinds 1978 verpleegkundige maar door te veel beelden op mijn netvlies kan ik dat niet doen, ben toevallig in 1999, in het peuterspeelzaal werk terecht gekomen en dat beviel zo goed dat ik in 2004, de verkorte opleiding heb gedaan met succes, helaas dwong mijn gezondheid tot stoppen, gelukkig gaat het nu weer goed en ben ik vollop aan het solliciteren

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 0.45 uur

 113. duidelijk verhaal. maar het had gekund. success met de sollicitaties!

  Reactie door Matthijs — vrijdag 3 februari 2006 @ 8.15 uur

 114. @113,
  Dank, Mathijs!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 3 februari 2006 @ 10.58 uur