Parlementaire verhoren TBS begonnen

Vandaag beginnen de openbare verhoren in het kader van het parlementair onderzoek naar het stelsel van terbeschikkingstelling (tbs). Deskundigen gaan de eerste dag in op het doel, de context en de uitvoering van de maatregel. (NU.nl)

De NOS zendt de openbare zittingen live uit op Nederland 2.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 13 maart 2006 :: 11.19 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Erg ingewikkelde materie, scheiding mensrecht en maatschappijrecht blijft lastig!Ook heeft het te maken wat je als maatschappij wilt/kunt investeren!
  Stukje kunnen volgen vanmorgen:duidelijk was de wens tot TBS en teweinig plaatsen, ik schrok van 120 plaatsen per jaar extra nodig!

  Het blijft altijd lastig dat er geen garanties gegeven kunnen worden t.a.v.behandeling.
  Het probleem daarbij nog:hooguit 6 jaar tot volgen van patient/client, terwijl 10 tot 20 jaar wenselijk is.

  Ik schrok ook van het velies aan expert veplegers, door veranderde plekken en opleidingen!

  Het lijkt me dat er, zoals veel zorg plekken, veel meer geld uitgetrokken moet gaan worden en betere investering in opleidingen.

  Het blijft opmerkelijk dat het recht bij ons zich bemoeit met, in buitenland is dat niet het geval; dan heb je het justitiele gedeelte en psychiatrisch gedeelte, niet de combi.

  Duidelijk goed dat er nu onderzoek komt ter verbeterering!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 13 maart 2006 @ 12.22 uur

 2. Nederland heeft altijd een uniek systeem gehad met de combinatie van straffen (i.c. gevangenisstraf) en maatregelen (i.c. TBS (vroeger TBR)).
  In principe een goed systeem, maar problematisch zijn nu een niet geheel adekwate regelgeving, gebrek aan plaatsruimte en een een niet altijd goede uitvoering. Duidelijk is b.v. geworden dat personen, die beter geen TBS zouden moeten hebben maar alleen gevangenisstraf, soms toch in TBS terecht komen, terwijl anderzijds personen, die wél TBS zouden moeten hebben daar nogal eens niet in terecht komen (en alleen gevangenisstraf krijgen).
  Hopelijk zal het parlementaire onderzoek een goede basis gaan vormen voor verbetering in de regelgeving en de uitvoeringspraktijk.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 maart 2006 @ 14.26 uur

 3. Tot op nu toe geen opmwerkelijke dingen gehoord.
  Maar ik wacht het einde af.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 13 maart 2006 @ 14.28 uur

 4. Wis deze reactie maar meteen, want irrelevant, maar ik sta versteld. Ben nog van het ouwe stempel. Dacht dat je eerst SP-lid moest zijn en ingelogd om uberhaupt je mening te geven. Maar nee, wat een democratie alhier! Dit geeft de burger moed. Nu moet ik niet al te hoog van de toren blazen, want dit zal bij meerdere weblogs het geval zijn…Anders komt de politicus natuurlijk nooit naar de burger toe als je eerst met een pasje (met een tomaat erop) een brug mag bewandelen…

  Een stevige brug. Het moet gezegd! Waar nu terecht meer mensen op lopen…Ook dat moet gezegd! Zoals zoveel, maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Anders wordt het zo off topic.

  Reactie door Tijdrover — maandag 13 maart 2006 @ 15.13 uur

 5. Off topic.
  Wat betreft de cartoon Milosevic.

  Ik weet niet of Milosevic God niet erkend.
  Is dat wel het geval en heeft hij dus geloofd in Christus, dan zal hij altijd tot de hemel worden toegelaten als hij op zelfs op het laatste moment God en Jezus maar erkend heeft. Het is een misvatting van veel atheïsten, dat er geloofd wordt dat God gelovigen ook zal straffen voor doodzonden door ze niet toe te laten tot de hemel, elke gelovige zondaar wordt daar toegelaten. Maar elke ongelovige wel of niet gezondigd hebbend kan het vergeten.

  Met andere woorden, juist het geloof is geen enkele garantie dat men niet zal zondigen, nee juist het geloof is daar het tegendeel van.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maandag 13 maart 2006 @ 15.14 uur

 6. Komt er meer ruimte in de TBS voor onze wanbestuurders(de leden van dit kabinet)?

  Reactie door khosrow — maandag 13 maart 2006 @ 15.24 uur

 7. (7) En voor degenen in de kamer die er geen bal aan gedaan hebben en die nu de grootste winnaars zijn?

  Reactie door Warrior — maandag 13 maart 2006 @ 16.38 uur

 8. Het lijkt het ‘jeugdzorg’-verhaal wel weer, met die TBS… Linker hand weet niet, wat rechter hand doet; relevante info komt niet mee, of is vernietigd; geen centrale aansturing. Wat doen bestuurders in Nederland eigenlijk, vraag ik mij steeds vaker af, wegdelegeren?

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 13 maart 2006 @ 17.33 uur

 9. @4 Tijdrover 15:13,

  Och, af en toe eens off-topic gaan is niet zo erg hoor, als je mening kwijt wil over iets wat je b.v. in de krant of op het nieuw gehoordt hebt (of iets anders), dan kan dat hier, ik heb er te minste niet zo’n probleem mee dat het af en toe wat off-topic gaat.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 13 maart 2006 @ 19.17 uur

 10. Kunnen ze het gelijk over de TB zonder C medicijnen van Milosevic hebben..
  Msschien resultaat van de marktwerking in de zorg? Hoe meer medicijnen we verkopen hoe beter..

  Reactie door Janneman — maandag 13 maart 2006 @ 20.06 uur

 11. @10 Janneman,

  Ik denk niet dat dat het geval is. Ik denk dat iemand hem dood wou, misschien dat hij het zelf heeft gedaan maar kan ook uit de hoek van de slachtoffers zijn, die een gevangenisstraf niet genoeg vinden. Een andere optie zou ook nog (een deel van) het westen kunnen zijn, die liever hem op deze manier van de straat af wilden houden.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 13 maart 2006 @ 22.12 uur

 12. een betere (geestelijke)gezondheidszorg zal het aantal t.b.sers drastisch verlagen !maar ja who cares.na 1 moord door een t.b.ser is nederland te klein .door die klote lucht in dit land gaan duizenden mensen(eerder)dood en hebben memsen met chronische luchtweg klachten geen leven meer .maar ja ,who cares.waar mensen werken worden fouten gemaakt ook in t.b.s. klinieken .hoe erg ook 1 dode mag de reintegratie van t.b.sers in de maatschappij niet in de weg staan .vergeet niet dat in nederland kinderen in de gevangenis zitten die eigenlijk hulp nodig hebben en in een inrichting horen te zitten. maar ja ,who cares!

  Reactie door ,texas, henkie — maandag 13 maart 2006 @ 22.40 uur

 13. @ Texas-Hebkie (12):

  Ben ik met je eens. Een van de grote obstakels is ook de bijzonder slechte aansluiting op elkaar van de reguliere geestelijke gezondheidszorg en het TBS-stelsel. En als mensen met ernstige psychische problemen tijdig bij de gewone zorg terecht kunnen, is de kans veel kleiner dat ze in het strafrechtelijke circuit en TBS terecht komen.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 maart 2006 @ 11.32 uur

 14. @12/ 13, Texas Henkie & Olav Meijer,

  Inderdaad, door het huidige beleid zullen de problemen in de toekomst alleen maar groter worden. Van de algehele misere in de zorg tot de begeleiding van -bijvoorbeeld- probleemgezinnen tot het gevangenis- en reclasseringsbeleid; het is een leegbezuinigde puinhoop. Kennelijk is het voor de leden van het kabinet erg moeilijk verbanden tussen dingen te zien…

  Reactie door J3roen — dinsdag 14 maart 2006 @ 20.00 uur