Nederland kan slachtoffers Halabja helpen

Achttien jaar geleden, op 16 maart 1988, werd door het regime van Saddam Hoessein, de Koerdische stad Halabja met chemische wapens gebombardeerd. Als gevolg van deze gruwelijke daad zijn er 5000 mensen op een brute wijze vermoord. Op 19 maart worden deze slachtoffers herdacht op de Dam in Amsterdam.

De chemicaliën die nodig waren voor de gifgassen werden geleverd door de Nederlandse zakenman Frans van Anraat. De SP heeft zich de afgelopen jaren ingezet om Van Anraat voor de rechter te krijgen. Afgelopen winter werd Van Anraat tot 15 jaar veroordeeld.

De nabestaanden van deze aanval moeten leven met de lange termijn gevolgen van deze aanvallen, zoals geboorteafwijkingen, kindersterfte, borstkanker, leukemie, zenuwaandoeningen, hartklachten, luchtwegaandoeningen, huidziekten en oogaandoeningen. Een kleinschalig Brits project om het aantal geboorteafwijkingen tegen te gaan wordt deze maand stopgezet wegens geldgebrek.

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen heeft aan minister Van Ardenne gevraagd om te helpen. ‘Een Nederlander was de belangrijkste leverancier van de bestanddelen van het mosterdgas waarmee Halabja is aangevallen. Daarmee is Nederland nog niet formeel verplicht om de slachtoffers bij te staan, maar het zou zeker een mooi en nuttig gebaar zijn.’ De projecten die gestopt zijn, kostten ongeveer 100.000 euro per jaar. Een klein gebaar, maar wel een belangrijke.

Voor meer informatie over de aanval op Halabja zie ook dit BBC-artikel.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 15 maart 2006 :: 11.07 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Heeft van Anraat niet nog wat euro’s die in beslag genomen kunnen worden? Lijkt me een strakker plan dan de maatschappij te laten betalen voor zijn criminele activiteiten.

  Waarmee ik niet impliceer dat deze mensen aan hun lot overgelaten moeten worden.

  Reactie door Red Bat — woensdag 15 maart 2006 @ 11.17 uur

 2. En/ en lijkt me wel zo netjes, je geeft als maatschappij dan aan dat dit soort praktijken schandelijk zijn maar dat slachtoffers meetellen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 15 maart 2006 @ 11.27 uur

 3. En wie levert de wapens waarmee nu Palestijnen worden doodgeschoten? Of de bommen die zelfmoordenaars gebruiken? Wie verdiend er aan de oorlog in Irak?

  Als ze al die beerputten eens open zouden trekken…!

  Reactie door Monique — woensdag 15 maart 2006 @ 11.35 uur

 4. Van Anraat was maar een tussenpersoon. De feitelijke leverancier was toch DSM, of is dat inmiddels achterhaalde/weggemoffelde informatie.
  Overigens, van degenen die zo’n 18 jaar geleden demonstreerden tegen deze genocide met Hollandse medeplichtigheid, en pamfletten uitdeelden waarop stond dat Sadam H. zich schuldig maakte aan massamoord, werden wèl opgepakt, en veroordeeld wegens het “beledigen van een bevriend staatshoofd”.
  Hier kan Nederland zien laten dat het niet aléén maar achter de bezetters aan loopt, de kosten zijn maar een fractie van het geld wat aan oorlogsvoering besteed wordt.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 15 maart 2006 @ 11.37 uur

 5. Laat Cees Verhoeven van Ahold dat geld maar ophoesten voor zijn misdadige fraudepraktijken.

  Reactie door Freek — woensdag 15 maart 2006 @ 12.10 uur

 6. Ik ben het eens met het feit dat het een mooi gebaar zou zijn als Nederland iets voor deze slachtoffers zou doen.

  Waar ik het echter niet mee eens ben is de aanleiding. Ik heb het principe van verantwoording nemen voor iets waar je zelf helemaal niets mee te maken hebt nooit zo goed begrepen. Het feit dat een DSM bepaalde chemicaliën produceert maakt ze nog niet verantwoordelijk voor genocide. Het feit dat wij allen Nederlanders zijn maakt ons evenmin verantwoordelijk omdat van Anraat toevallig ook een Nederlander is.

  Verder ben ik het met Red Bat eens. Kaalplukken die man zou ik zeggen en al het geld naar de slachtoffers. Dat lijkt me het meest rechtvaardige dat gedaan kan worden.

  Reactie door Marco — woensdag 15 maart 2006 @ 12.19 uur

 7. Waarom komt de SP niet op voor de Nederlandse slachtoffers van de Nederlandse Inlichtingendiensten? Het gaat om consequenties die over meerdere generaties tientallen jaren doorwerken. De grootschalige moordpartijen en martelpraktijken hebben nu nog bij velen allerlei consequenties.

  Reactie door Drob — woensdag 15 maart 2006 @ 12.42 uur

 8. Natuurlijk zijn wij als Nederlandse burgers niet verantwoordelijk voor de leveranties van van Anraat aan Sadam H maar hulp bieden aan de slachtoffers is toch wel het minste wat Nederland kan doen.Het zou een mooi gebaar zijn.

  Reactie door Diny — woensdag 15 maart 2006 @ 12.59 uur

 9. Wie heeft de beslissing tot het aanwenden van dergelijke wapens genomen, die is de facto de schuldige.

  Guns don’t shoot people, people shoot people.

  Reactie door Stephan — woensdag 15 maart 2006 @ 13.33 uur

 10. Nou het kan aan mij liggen hoor maar wat is nou 100.000 euro op een begroting die wij hebben hier in nederland… ik ben er van overtuigd dat er hier alleen al aan onzin per dag meer uitgegeven wordt. (nog even revereren aan het artikel wat ik laats las over die gouden handdruk van een half miljoen voor 2 jaartjes werken) dus ik denk dat het niet alleen gaat om het gebaar maar ook om het feit dat het bijna niets voorsteld die 100.000 euro.

  Reactie door Hans — woensdag 15 maart 2006 @ 14.35 uur

 11. @9, Stephan

  Wie wapens in handen geeft van figuren die ze gebruiken, is net zo schuldig aan de misdaden die ermee gepleegd worden als degene die “de trekker overhaalt”.
  Maar ja, in 1988 was Sadam nog braaf. Volgens de VS-meelopers tenminste.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 15 maart 2006 @ 14.40 uur

 12. @11

  De ziekte van deze tijd! Leg de verantwoordelijkheid niet bij de dader maar bij zijn omgeving.

  De dader is zielig die kan er niets aan doen, dat zag je bij screbrenica en nu weer inzake halabja.

  Ach het is wel zo makkelijk meerdere verantwoordelijken aan te wijzen, zeker als het, zoals gewoonlijk weer eens om geld gaat.

  Reactie door stephan — woensdag 15 maart 2006 @ 15.10 uur

 13. @Stephan, men is niet zo verrukt van internationale rechtspraak, dat zie je bij het Joegoslavie tribunaal en Internationaal straf hof.Om goed voorbeeld te doen gelden kun je dus best een gebaar maken, ook als het om zo weinig gaat.
  In een wereld waar alles om geld draait zou dit juist een goed gebaar zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 15 maart 2006 @ 15.22 uur

 14. @12, Stephan

  “De ziekte van de tijd.”
  Toch was het “links”, erg links zelfs, dat al in 1988 de verantwoordelijkheid bij Sadam legde. En daarvoor gestraft werden (boete van 125 gulden).
  Makkelijk om de dingen om te draaien. Waarschijnlijk wil jij degenen die misdaden mogelijk maken uit de wind houden.
  Ik noem ze liever bij naam en toenaam.
  Toen ik ‘n klein jochie was, maar wel een grote eter, zei m’n oma vaak “vreters worden niet geboren, vreters worden gemaakt”. Zo gaat ‘t met dieven en moordenaars ook.
  Sadam is niet zielig. Milosevic ook niet.
  Jij ook niet. Doorzichtig ben je wel.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 15 maart 2006 @ 15.46 uur

 15. @14 Jan

  Ik wist niet dat je zo’n grote Slokop was, maar doet er niet toe je bent overduidelijk.
  De mens is het meest moordlustige dier dat ooit op aarde rond liep, let wel, liep want ter eigen eer en glorie ziet hij kans zijn medemens kapot te maken. Vandaar dat de wapenindustrie er wel bij vaart.
  De oplossing zou zijn, dat bij iedere verkoop van een moordwapen de koper een soort belasting gaat betalen en die moet niet lullig zijn. Met dat geld worden de slachtoffers betaald. Helaas zal dit nooit gebeuren. Want de moordenaar heeft een vrijbrief van de overheid, die wij gekozen hebben.

  Reactie door Henk Hiensch — woensdag 15 maart 2006 @ 16.39 uur

 16. @15, Henk Hiensch

  Niet alle mensen zijn zo moordlustig.
  ‘t Duurt alleen zo lang voordat de mensen hun verstand gebruiken gaan. Lukt steeds beter en er zijn er ook steeds meer.
  Extra belasting op wapens? Weet ik niet. Opstand lijkt me beter.

  Reactie door Jan Nijman — woensdag 15 maart 2006 @ 16.54 uur

 17. Ja hoor vooral van Anraat benoemen, dat leidt de aandacht af van alle andere leveranciers aan Saddam, zoals de VS, Groot-Brittanie, etc. Laten we de schuld op deze ene persoon laden.

  Reactie door Peter Ruitenbeek — woensdag 15 maart 2006 @ 23.48 uur

 18. Internationaal slachtofferfonds voor dit soort inxcidenten, lijkt me wel een goed plan!Wie weet wat ons nog boven het hoofd hangt!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 16 maart 2006 @ 0.55 uur