Circusmuseum

circusmuseum

Het circus is al een tijdlang minder in trek, maar ooit vierde deze vorm van entertainment hoogtij. Op www.circusmuseum.nl vind je een uitgebreide collectie van posters, foto’s en prenten uit de verzameling van Jaap Best, de grootste circuscollectie van Nederland.

8000 posters, van 1880 tot nu, van Nederland tot Amerika. Een zondagmiddagbezoekje zeker waard.

In mijn woonplaats kenden de jaren van mijn jeugd hoogtepunten: de kermis, het circus en de carnavalsoptocht. Daar wilde je bij zijn. Een paar jaar geleden ben ik uit pure hang naar nostalgie weer eens naar een circus (Renz) geweest. Het was geweldig. Ik heb me uitstekend vermaakt. Al mogen ze van mij die wilde dieren thuis laten…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 26 maart 2006 :: 14.55 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Precies, de dieren horen daar niet!

  Reactie door Rudy Nordhausen — zondag 26 maart 2006 @ 15.27 uur

 2. Weet je wat ik zo mooi vind van het circus? Als het fout gaat beginnen ze gewoon opnieuw.

  Reactie door Fransje — zondag 26 maart 2006 @ 16.13 uur

 3. Je laatste opmerking is het belangrijkste.

  Reactie door Bertoli — zondag 26 maart 2006 @ 18.26 uur

 4. Het Chinees Staatscircus gebruikt geen dieren en is toch hartstikke geweldig.
  Cirque du Soleil gebruikt geen dieren en is zo nodig nog beter.
  Elk jaar wordt in Rotterdam een groot circus gepromoot rond de Kerstdagen. Met dieren. Afschuwelijk gewoon dat zoiets nog steeds bestaat. Dieren zijn levende wezen die ruimte nodig hebben. Niet kleine rothokken en een piste!

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 26 maart 2006 @ 21.33 uur

 5. Het bezoeken van een circus met dieren is inherent je goedkeuring geven aan het houden van deze wilde dieren onder erbarmelijke omstandigheden. Dank je.

  Reactie door kaatje — zondag 26 maart 2006 @ 23.35 uur

 6. afgelopen week nog bij een klein circus wezen kijken met mijn moeder (84)en dochter (8) kei leuk .er was slechts een hondje wat kunsten vertoonde met zichtbaar plezier. ik persoonlijk ben niet tegen dieren in een circus .dieren leren de kunstjes vanuit hun eigen natuurlijk gedrag en daar is niks mis mee mijn inziens .wel kan ik me voorstellen dat sommige (roof)dieren vanwege hun terratoriaal gedrag o.a tijgers niet geschikt zijn om in een circus te werken/te leven .maar bijv honden,paarden,wel .ten slotte is het altijd weer verademend om die hardwerkende vol trotszittende artiesten bezig te zien .kortom een circus is een stukje cultuur wat behouden dient te blijven .

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 27 maart 2006 @ 8.19 uur

 7. Ik moet het even kwijt.
  Het circus loopt een uurtje achter.

  Reactie door TOMAAT — maandag 27 maart 2006 @ 8.24 uur

 8. Als kind heb ik de lol van een circus nooit zo gezien, ik vond dat ze aardig voor aap stonden en dat ze in de natuur thuis hoorden en niet de mens dienden te vermaken.

  Ook heb ik nooit zo begrepen waarom men zo moest lachen om clowns, ik vond het altijd erg flauw en geforceerd leuk.

  Acrobaten en trapeswerkers kon ik wel met bewondering bekijken.

  Reactie door e.krul — maandag 27 maart 2006 @ 9.52 uur

 9. Leeuwen, tijgers, beren enz. horen niet meer in een circus thuis. Maar met b.v. paarden en honden werken, is volgens mij niets mis mee.Ik heb wel bewondering voor circusmensen, de clowns, acrobaten, spreekstalmeesters, jongleurs en alle andere mensen die bij een circus werken.
  Ik zie dit liever als een computergestuurde show van Disnyworld, hoewel ik ook daar best van kan genieten.

  Reactie door henk — maandag 27 maart 2006 @ 10.08 uur

 10. Wilde dieren laten zich alleen met geweld temmen dus inderdaad wilde dieren horen niet thuis in een circus. (of dierentuin) Is gewoon pure dierenmishandeling!

  Reactie door simONE — maandag 27 maart 2006 @ 11.16 uur

 11. Circus? Houdt de mensheid ‘n lachspiegel voor.
  Wie heeft er ooit bedacht dat het ‘leuk’ zou zijn, om mensentrucjes aan dieren te leren? Een genante vertoning, als je het mij vraagt….

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 27 maart 2006 @ 15.54 uur

 12. Het is inderdaad ronduit gruwelijk om dieren geforceerd domme trucjes te laten doen en dan hebben we het nog niet eens over de leefomstandigheden van deze dieren. Geen wonder dat zo nu en dan een leeuwentemmer door een socialistische leeuw in de kuiten wordt gebeten…

  Reactie door J3roen — maandag 27 maart 2006 @ 22.26 uur

 13. Fijn om te horen dat zoveel mensen het gebruik van wilde dieren in het circus niet vinden kunnen. Iedereen die zich ertegen wil uitspreken kan de petitie tekenen op http://www.wildedierendetentuit.nl.

  Reactie door Jeroen van Kernebeek — zondag 2 april 2006 @ 10.19 uur

 14. Wisten jullie dat het dit jaar het Jaar van het Circus is ? Op het forum van de website http://www.jaarvanhetcircus.nl kun je discussieren over wel of geen dieren in het circus, maar je kunt er ook veel leren over de historische achtergronden van het circus. Want circus heeft een rijke traditie en in Nederland hebben wij veel circussen waar wij trots op kunnen zijn.

  Reactie door ineke strouken — woensdag 5 april 2006 @ 22.13 uur

 15. Circusdieren worden niet met geweld getemd!!!! Alle dingen die dieren in een circus vertonen zijn dingen die zij in de natuur ook doen. Een tijger staat op zijn achterpoten om verder te kijken een olifant die rechtop staat paart bijna zo. De dierenbeschermers hebben geen iedeee waar zij over praten!!! Zij protesteren een uurtje voor de kassa en zijn weer vertrokken. Die mensen hebben niet eens in de gaten hoeveel tijd de circusmensen aan die dieren besteden. En circus zonder dieren is geen circus. Het gaat dan de kant van theater op. En als ik bij bijv. cirque du soleil in de tent zit heb ik niet echt het gevoel dat ik te gast ben bij een echt circus. En een circusdier dat nooit de natuur heeft gezien is niet anders gewent. Als al die mensen die er tegen zijn alles is heeeeeeeeeeeeeeeel goed gaan bekijken en aan circusmensen vragen hoe zij met dieren omgaan en hun behandelen zul je anders weten. Tegenwoordig is het anders dan alleen maar een klein hokje. Voor tijgers, leeuwen word een uitloop met takken en krabspullen neer gelegd, olfanten hebben een uitloop met takken en dingen die zij leuk vinden. Overigens zijn 2 diersoorten niet leuk om in een circus te zien. De beer en de aap(vooral de mensaap) Beren zijn het gevaarlijkst van allemaal, omdat de beesten altijd het zelfde kijken: boos, verdietig enz. Overigens zijn deze dieren perfect te huisvesten. En apen vooral de chimp die je het meest in het circus ziet hebben ONTIEGELIJK veel ruimte nodig dit is onmogelijk!!!!! Zo groot. Apen in pakjes is heel slecht. De dieren krijgen hierdoor strepen omdat dit strak zit.

  De circussen die aan alles voldoen zijn

  Herman renz- http://www.renz.nl
  Alberto Althoff- http://www.circusalthoff.nl
  Staatscircus van Moskou- http://www.moskoucircus.nl
  circus bavaria- http://www.circusbavaria.nl
  Meer info op http://www.circusweb.nl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door wil — zaterdag 15 april 2006 @ 16.33 uur