De keuze van Asscher

Nog geen week na de gemeenteraadsverkiezingen gaf de PvdA in Amsterdam te kennen niets te zien in onderhandelingen met de SP. Ze gingen liever praten met de VVD.

Op Amsterdam Centraal, een website ooit met medewerking van Lodewijk Asscher (PvdA) opgericht maar inmiddels onafhankelijk, staat een analyse van een Amsterdammer over dit proces. Een stem op de PvdA is in dit geval een stem voor de VVD is geweest.

Eerlijk en socialer = te links
Door Hans Frederiks

In de NRC van vrijdag stond een artikel met de kop ‘Bijna geen linkse colleges in de maak’. Inderdaad lijkt de flinke verkiezingswinst van de SP zich in het land niet te vertalen in linkse colleges. Ook in Amsterdam lijkt dat niet te gaan gebeuren. Lodewijk Asscher kiest in de Centrale Stad in eerste instantie voor GroenLinks en Els Iping, maakt het voor Stadsdeel Centrum nog wat erger en kiest voor onderhandelingen voor een coalitie met GroenLinks en de VVD.

Waarom die angst voor de SP? In de NRC wordt als reden ‘de koppige houding die de SP aanneemt bij de onderhandelingen’ genoemd en ik vroeg me af of dat ook zo was bij de onderhandelingen voor het College van de Centrale Stad of bij die van Stadsdeel Centrum waar de SP met vijf verse zetels is vertegenwoordigd. Die laatste onderhandelingen zijn in het openbaar te volgen – u kunt bijvoorbeeld dinsdag a.s. in de Zuiderkerk gaan luisteren – en ook de verslagen van die onderhandelingen tot nu toe zijn integraal op internet te vinden. Ik besloot die verslagen allemaal te printen en te lezen, totaal zo’n 50 A4tjes. Van meeslepende lectuur kan je niet spreken, maar het is ook weer niet zo vervelend dat ik erbij in slaap ben gevallen. Jammer dat je dit niet allemaal van te voren, voor de verkiezingen dus, kunt lezen. Dat zou nog eens een stemwijzer zijn!

Wat ik er in lees over de SP is, dat die zich bij de onderhandelingen constructief opstelt, maar natuurlijk wel een ander beleid voorstaat dan dat van het college van de afgelopen jaren. Dat lijkt me niet vreemd. Ik lees erin dat de VVD de SP in ieder geval wil uitsluiten en eigenlijk dat in het algemeen de toon tegen de SP feller is dan tegen de andere partijen.

In een persbericht van de PvdA over de keuze om verder te onderhandelen met GroenLinks en de VVD stelt Iping: ‘De mogelijkheid van een volledig linkse coalitie met de SP is ook onderzocht. Bij de onderhandelingen heeft de partij aangegeven tot compromissen bereid te zijn, maar op sommige gebieden zijn de verschillen nog steeds erg groot. Een belangrijk knelpunt is het standpunt van de SP dat stadsdelen beter kunnen worden opgeheven. PvdA en GroenLinks hebben juist aangegeven veel energie te willen steken in het vergroten van het draagvlak van het stadsdeel. De VVD in de binnenstad heeft zich de afgelopen vier jaar ook altijd hard gemaakt voor het stadsdeel. Gezien de omvang van hun aanhang adviseert Herrema (de informateur, HF.) wel om de SP de kans te geven mee te denken over de inhoud van het nieuwe Programakkoord, dat immers door de deelraad wordt vastgesteld. De PvdA zoekt naar een vorm waarin dat kan gebeuren.’

Daarop volgend komt er een persbericht van de SP: ‘Volgens de SP is de PvdA gezwicht voor de druk van de VVD. Deze partij sloot als enige de SP uit als coalitiepartner. De VVD is slechts één zetel groter dan de SP. Getalsmatig was er geen enkele noodzaak om te kiezen voor de VVD. De PvdA heeft willens en wetens een politieke keuze gemaakt voor rechts, en de mogelijkheid van een links meerderheidscollege om zeep geholpen.’

In de notulen van de onderhandelingen lees ik inderdaad dat een belangrijke reden om de SP in deze fase buiten te sluiten is, dat de SP geen voorstander is van stadsdelen en dat is de PvdA wel, die, ik citeer ‘het draagvlak voor het stadsdeel juist wil vergroten’. En verderop: ‘Dan is het niet handig voor een bestuur, samen te werken met een partij, die daarover nog in discussie is’. Maar de partij dus mag wel van de PvdA meepraten. Meepraten? Waarover? En met wie? Ik heb de stellige indruk – ook uit de notulen – dat de VVD daar helemaal niet van gediend is.

De reactie van de SP is dan ook duidelijk. Ik citeer weer: ‘Hoewel de SP tegen het fenomeen Stadsdeel is, heeft ze er voor gekozen wél in de stadsdelen te gaan zitten. Als die stadsdelen er eenmaal zijn dan moet wel geprobeerd worden die eerlijker en socialer te maken.’

Het lijkt er sterk op dat een stem op de PvdA in dit geval een stem voor de VVD is geweest. Ik zal het me herinneren bij de verkiezingen voor de 2de kamer, volgend jaar.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 29 maart 2006 :: 14.59 uur

88 Comments

88 reacties

 1. Lekker democratisch allemaal zeg, al die mensen die hun stem op de PVDA uitgebracht hebben, zullen dit waarschijnlijk de volgende keer niet meer doen!

  Reactie door e.krul — woensdag 29 maart 2006 @ 15.12 uur

 2. Het is gewoon heel simpel: SP betekent “verandering”, een socialer beleid. – En dat willen ze niet bij de partij van de arrogantie.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — woensdag 29 maart 2006 @ 15.15 uur

 3. Och, deze opstelling lijkt de PvdA geen windeieren te leggen. Ze stijgen alleen nog maar in de peilingen. We zullen ze op hun daden moeten beoordelen.

  Reactie door ace — woensdag 29 maart 2006 @ 15.17 uur

 4. SP is geen partij, maar 1 persoon, ik kan mij heel goed voorstellen dat andere partijen nix met die loosers te maken willen hebben. VVD is nog steeds groter in Amsterdam dus niet zo zeuren aub

  Reactie door Willem — woensdag 29 maart 2006 @ 15.18 uur

 5. De PvdA zou mijn tweedekamer stem best kunnen krijgen als de kans niet zo heel groot zou zijn dat ze straks toch met de vvd gaan regeren. De vvd is zich al aan het positioneren richting Bos.

  Reactie door Sprut — woensdag 29 maart 2006 @ 15.22 uur

 6. Bedankt Willem dat ik en 45000 andere leden van de SP met mij, de derde partij van Nederland qua ledenaantal, neer wordt gezet als een looser. Dat doet een mens altijd goed.

  Reactie door kaatje — woensdag 29 maart 2006 @ 15.39 uur

 7. Ik las laatst dat Jan Marijnissen graag naar Canada toe wilt. Als PVDAstemmer lijkt mij dat nu typisch iets walgelijks. Blijkbaar vind de SP-voormaan het fantastisch dat er jonge zeehonden worden afgeslacht en het milieu verkankert door de zandoliewinning. Maar dat mag dus, terwijl de keuzes die de PVDA nu maakt niet door de buigel kunnen. De vraag die ik mij stel is deze: Hoe democratisch is de SP, als je bedenkt dat er een persoon de partij lijdt? En de bonden altijd het bij juiste eind hebben? Terwijl ze mij laten barsten en velen met mij als het gaat om een goede CAO, zonder collectieve loonsverhoging, terwijl er misschien eens gedacht kan worden aan structurele loonsverhoging voor de laagste inkomens plus een betere fiscale positie ten opzichte van de hogere inkomens. En vooral nu er berichten komen dat het beter gaat omdat het CPB dat zegt. Nee, de hogere inkomens krijgen het goed. en dus SP ACTIE!

  Reactie door jojo — woensdag 29 maart 2006 @ 15.49 uur

 8. @7

  De PvdA zal blij zijn met een stemmer als jij.

  Reactie door Sprut — woensdag 29 maart 2006 @ 16.09 uur

 9. Laat dit een les zijn voor de campagne 2007. Motto: Wie PvdA wil steunen in haar linkse beleid stemt SP !!!

  Reactie door Jan met de Pet — woensdag 29 maart 2006 @ 16.18 uur

 10. Off topic: (Volkskrant)
  Coalitie gaat beleid ‘trots uitdragen’
  ANP

  DEN HAAG – Het kabinetsbeleid heeft een veel slechtere reputatie bij de kiezers dan het verdient. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen hebben dat woensdag vastgesteld in een overleg met premier Balkenende en de vicepremiers Zalm en Brinkhorst.

  ‘Het is een uitdaging om dit beeld te veranderen. We gaan het beleid trots uitdragen’, zei fractieleider Van der Laan van D66 na afloop.

  Concrete afspraken zijn er in het Torentje van de premier niet gemaakt. Wel gaan de regeringspartijen nog bekijken of er financiële ruimte is voor extra maatregelen, bijvoorbeeld koopkrachtreparatie. Dat onderwerp komt ter sprake bij de voorjaarsnota die binnenkort in het kabinet wordt besproken.

  De bijeenkomst in het Torentje had ook het karakter van een ‘kennismakingsgesprek’. Van der Laan en haar VVD-collega Van Beek zijn pas sinds kort fractievoorzitter. Zij volgden de afgetreden Dittrich en Van Aartsen op.

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen begin maart leden de coalitiepartijen allemaal een flinke nederlaag. Desondanks hopen CDA, VVD en D66 in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar de burger ervan te kunnen overtuigen dat de economie van Nederland er door het kabinetsbeleid inmiddels beter voorstaat.

  Nu moet de burger dat ook gaan merken, was een van de conclusies woensdag van het beraad, bijvoorbeeld doordat uitkeringsgerechtigden met de aantrekkende economie aan een baan worden geholpen. ‘Want je kunt mensen wel steeds iets vertellen, maar je moet het ze ook laten merken’, zei Van der Laan. ‘Hopelijk kunnen we zo het beeld doen kantelen’, aldus CDA-fractievoorzitter Verhagen.

  Reactie door Jan met de Pet — woensdag 29 maart 2006 @ 16.23 uur

 11. Je zou je ook eens kunnen afvragen wat een stem op 12 jaar Remine was geweest…
  Op lokaal niveau lijkt me een vleugje vvd erg gezond voor de stad in elk geval.

  Als dit een voorbode is voor de landelijke verkiezingen, dan hoop ik meer te zien van de SP dan de populistische partij waarnaar het begint te neigen. (tip: minder naar tv-quizjes, Jan)

  Reactie door Jory — woensdag 29 maart 2006 @ 16.23 uur

 12. de volksveraders van de pvda zullen bij de echte verkiezingen wel zien wat hun arogante regenten gedrag terweeg brengt eindelijk is de sp verlost van dat zooitje nepsocialisten en kan nu de linkse koers ten volste worden gevaren zonder de partij van arogantie.. sp word de grootse linkse partij en zal de volksverlakers niet nodig hebben

  Reactie door jan — woensdag 29 maart 2006 @ 16.24 uur

 13. even tussendoor

  Remkes vindt betaling aan SP-partijkas ongewenst
  DEN HAAG – Overheden moeten de vergoedingen van politici van de Socialistische Partij aan de betrokkenen zelf uitbetalen en niet direct in de SP-partijkas storten. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vindt dergelijke rechtstreekse betalingen „niet gewenst”.

  Dat bevestigde een woordvoerder van Remkes woensdag na een bericht daarover in NRC Handelsblad. De bewindsman laat onderzoeken of de regeling zo is aan te passen dat een storting aan de partijkas niet meer mogelijk is.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 29 maart 2006 @ 16.27 uur

 14. Stem PVDA, krijg je de VVD erbij.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 29 maart 2006 @ 16.30 uur

 15. Coalitie gaat beleid ‘trots uitdragen’

  Krijgen we zulke kreten weer.

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 16.47 uur

 16. @15.
  En het ergste is dat de meerderheid van Nederland dit weer slikt.
  Wat moet hier in godsnaam gebeuren voordat de bevolking in de gaten krijgt dat ze bedonderd en voorgelogen worden??????

  Reactie door fransiscus — woensdag 29 maart 2006 @ 16.58 uur

 17. @13 hoi Schoenmaker

  Aangezien SP politici op voorhand akkoord gaan met de afdracht regeling, om de schijn van zakkevullen o.a. te vermijden.

  Ik zie met belangstelling het bericht in het NRC verschijnen dat Remkes nodeloos heeft geageerd en dat de SP inderdaad bestaat uit integere leden die doen wat ze zeggen en hem zo weer terug bij af plaatsen.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 17.00 uur

 18. Pas als meer dan de helft van de bevolking uit bestuurders bestaat hebben we een probleem.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 29 maart 2006 @ 17.03 uur

 19. Laat de coalitie maar proberen te redden wat er te redden valt, de waarheid/realiteit achterhaalt hun wel.

  the harder they come the harder they fall.

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 17.04 uur

 20. En hier, in Rotterdam, gaat het natuurlijk ook helemaal fout. Uiteindelijk zal de coalitie wel worden: PvdA/CDA/VVD en misschien GroenLinks om de meerderheid te krijgen. De SP zal men opnieuw links laten liggen. Fraai stukje kiezersbedrog wordt hier weer gepleegd door de PvdA. Zonde, want Nijmegen laat toch duidelijk zien dat het heel erg goed kan gaan, samen met de SP?

  Wat betreft het “Imago” van de coalitie? Daar heb ik smakelijk om moeten lachen. Wat ze compleet vergeten is dat “Imago” vastzit aan “Identiteit”. Als je “Imago” verkeerd is, dan zit het ook niet goed met je “Identiteit.” In dit geval klopt dat het gewoon weer, want de identiteit van dit Kabinet is beslist niet best te noemen. Dus als ze zo nodig hun “Imago” willen gaan oppoetsen, dan zullen ze ook hard moeten werken aan hun “Identiteit”. Momenteel doen ze zich erg aardig en meegaand voor (regelmatig dan), maar blijkt dat een mombakkes te zijn. Als je een beetje geleerd hebt van Public Relations weet je, waarom dit Kabinet zo slecht scoort bij het overgrote deel van de bevolking. Ze hebben hun zaakjes niet op orde.

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 29 maart 2006 @ 17.09 uur

 21. PVDA vind wel goed wat er nu allemaal gebeurd.
  Onvrede neemt toe en Woutertje denkt ,dat hoef ik dat allemaal niet meer te doen.
  FNV moet van Woutertje de bek dichthouden, anders gaat die roet in het eten gooien.
  Die hebben daar geen moeite mee, en staan als een zakkenwasser te kijken hoe het sociale stelsel langzaam wordt af gebroken.
  Ze pruttelen wel wat tegen maar de contributie is dat niet meer waard.
  Terwijl het FNV roept gooi de grenzen maar open met een beetje hand geklap ,houden ze hun eigen grenzen potdicht.
  En dragen de werknemers in Nederland langzaam het EU graf in.

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 17.09 uur

 22. “Coalitie gaat beleid ‘trots uitdragen’”

  En nadat ze dat een jaar lang hebben gedaan, ben ik helemaal om en ga ik VVD stemmen.

  Reactie door Pineut — woensdag 29 maart 2006 @ 17.10 uur

 23. Off-topic maar niet onbelangrijk: wat is dat toch opeens voor slap gelul over Venezuela en de Antillen, in de krant van slapend nederland?

  http://cyberjournal-rkm.blogspot.com/2006/03/change-of-direction.html

  Reactie door Johnito — woensdag 29 maart 2006 @ 17.13 uur

 24. 17 Johan Smeets,
  waar bemoeit Remkes zich mee als SP politici vrijwillig akkoord is met deze afdracht aan hun partijkas.
  Laat de oen zich maar drukker maken over verijking van de VVDers over rugggen van de gewone nederlander.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 29 maart 2006 @ 18.56 uur

 25. Hoe kan die Remkes van de VVD dat nu ook snappen.
  Dat kan je hem niet kwalijk nemen.
  Die man komt uit de ikke ikke cultuur.

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 19.08 uur

 26. @16
  de meerderheid[bevolking] slikt het al een hele tijd niet meer!
  dat is nu ten 2e male al zeer duidelijk geworden.[EU grondwet=nee , gemeenteraadsverkiezingen?]
  als ik hier een oproep zou gaan doen om volgende week naar den haag te gaan en ze er met heel de bevolking uit te gooien,dan word ik opgepakt voor volksoproer etc…
  degene die dit soort zaken voor ons zouden moeten behartigen[de mensen bij machte,oppositie] wachten gewoon weer tot de volgende verkiezingen,en roepen constant dat ze niets kunnen,en dat de bevolking dat maar moet doen.
  onzin natuurlijk want via de media is het makkelijk en duidelijk te stellen,maar dan moet men wel willen/durven.
  iedereen is bang voor zn eigen belangen.
  in sommige landen slaan ze elkaar voor de bek in de politiek,tijdens debatten.
  en hier durft men nog niet eens stelling te nemen,of het beesie bij zn naam te noemen.
  maar we doen wel zaken met dat soort landen…

  Reactie door iew — woensdag 29 maart 2006 @ 19.08 uur

 27. SP krijgt te verduren van de Politiek wat Pim kreeg te verduren hetze en nog eens hetze.
  Alle partijen ook het PVDA zien in de SP in hun ogen een groot gevaar.

  Hoe zit het met die zakkende vullende VVD burgemeester in Eindhoven is die al aan gepakt

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 19.14 uur

 28. @Schoenmaker, remkes heeft zeker wel een punt, doordat de SP politici financieel in de wurggreep van de partij zit kan de partij gewoon de kraan dichtdraaien als die politicus het eens NIET eens is met de gang van zaken binnen de SP.
  Om zo een politicus weer in het partijstramien te brengen.

  Dat een politicus eerst het geld op zijn rekening krijgt om vervolgens een deel aan de SP te storten heb ik geen moeite mee, maar de SP moet niet de zaken gaan omdraaien, vraag me af of het uberhaupt wel legaal is.
  Is de SP dan niet een werkgever?, zoja waar is dan de CAO?

  En zou de SP het dan ook normaal vinden als het CDA ineens zegt, als jullie niet op het CDA stemmen dan stoppen we jullie uitkering.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 19.18 uur

 29. Sakkers heet die man heeft wel iets met zakkenvullen te maken

  http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=695511/sc=be6bd8

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 19.23 uur

 30. Dat laatse zou ik niet vreemd van op kijken.

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 19.27 uur

 31. Cordon sanitaire

  Reactie door Hans — woensdag 29 maart 2006 @ 19.35 uur

 32. @28 Ronald

  ‘En zou de SP het dan ook normaal vinden als het CDA ineens zegt, als jullie niet op het CDA stemmen dan stoppen we jullie uitkering.’

  -SP kamerleden dragen de schadeloosstelling die zij van de Kamer ontvangen, af aan de SP en ontvangen van de SP een ongeveer modaal salaris, alsmede een vergoeding voor feitelijk gemaakte kosten.

  Is toch wel even iets anders als wat je hierboven stelt aangaande het hypothetische uitkering stoppen.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 19.43 uur

 33. Tja, jammer maar waar. Uitbuiten, zou ik zeggen: laat maar zien waar een stem op de PvdA toe kan leiden.

  Reactie door Gerbert — woensdag 29 maart 2006 @ 19.44 uur

 34. @ 28

  Ik adviseer je een college staatsrecht te volgen. Of het nieuws: zie de zaak Lazrak.

  Reactie door Gerbert — woensdag 29 maart 2006 @ 19.45 uur

 35. @34
  http://www.sp.nl/nieuws/nwsoverz/div/040202verslagomtrentlazrak.stm

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 19.49 uur

 36. @ 24 Dag Schoenmaker, we zijn het eens ik bedoel te zeggen, dat ik uitkijk naar het vervolg waar Remkes op zijn muil gaat.

  @ 28 Beste Ronald, heb jij ergens, ooit, iets dergelijks gehoord, gelezen wat jouw suggestie over manipulatie van het team van de SP. Indien niet, dan hecht ik weinig waarde aan het beweerde en zie het als suggestief schrijfsel.

  Ik draai al enkele jaren mee bij de SP en heb alleen bevlogen wereldverbeteraars gevonden met realiteitszin en idealistische motieven. Moet ik nog onbaatzuchtig toevoegen?

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 19.51 uur

 37. @21 Jofel.

  Het lijkt of wij uit het zelfde nest komen.
  Ik ben nog steeds lid van de bond, alleen om mijn mond te roeren, verder verwacht ik niets meer van ze. De PvdA en het FNV zijn vier handen op een buik. Deze macht dient niet om voor de belangen van hun leden op te komen, maar om de leden naar hun hand te zetten. Met andere woorden machtsmisbruik. En misbruik dient gestraft te worden. Dus beste mensen laat de PvdA smoren in hun volgevreten buik en laten wij stemmen op de SP, hoe eerder de SP groter wordt des te beter. Wij hebben de tijd (economische afgang) veroorzaakt door de Partij van de Afgang mee. Uit ervaring weten wij dat Woutertje PvdA niets zal terugdraaien, als hij in 2003 met de CDA was samengegaan was het precies zo gegaan als nu, zie het verleden.
  In de top van de PvdA zitten gestudeerde figuren, die de politiek gebruiken voor hun carrière (inkomen). Hun ideologische veren zijn afgeschud en verwaaid. Het is geen linkse partij meer, al lang niet meer.
  Jammer dat zoveel mensen die partij ondersteunen, ook dat zijn geen linkse mensen. Als de PvdA de grootste partij blijft dan is Nederland een land waar werkers “unter menschen” zijn, dat zullen zij merken aan hun inkomen. Met deze.

  Reactie door Henk Hiensch — woensdag 29 maart 2006 @ 19.52 uur

 38. @ 37 Chapeau henk

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 20.03 uur

 39. @23 Johnito, dit zet je wel aan het denken, had er al iets van vernomen.

  Wat te zeggen? Bilderberg, Skull & Bones, Atlas van de Macht, er stinkt al langer e.a.!

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 20.12 uur

 40. @Gerbert en wattenstaafje, goh een ‘objectief’ onderzoek door je eigen medewerkers, dat zal toch echt wel geloofwaardig zijn.

  @johan smeets,

  2de kamerleden zijn volksvertegenwoordigers en geen partijvertegenwoordigers, en nee dat zal niet naar buiten ge bracht worden inderdaad.

  En zoals ik al eerder zij, ik heb er geen moeite mee als dat geld eerst naar de politici gaat en die vervolgens een deel afdragen aan de SP.

  Hier gaat het echter er over dat het geld EERST naar de SP gaat en dan pas een deel naar de politicus, klein detail, echter een wereld van verschil in de realiteit.

  De politici van de SP zijn dus compleet financieel afhankelijk van de SP en dus alles behalve onafhankelijke volksvertegenwoordigers.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 20.13 uur

 41. De PvdA is de VVD in het rood.
  Maar blijkbaar moet men eerst met de feiten geconfronteerd worden eer men het inziet.
  De weg naar een beter Nederland is nog lang!

  Reactie door Charlie — woensdag 29 maart 2006 @ 20.35 uur

 42. @40 Ronald

  ‘wattenstaafje, goh een ‘objectief’ onderzoek door je eigen medewerkers, dat zal toch echt wel geloofwaardig zijn.’

  Ik zou graag zien dat je dit wantrouwen ook eens losliet op alle ‘objectieve’ onderzoeken van deze coalitie.

  En wat betreft de salariëring bij de SP: men weet bij aanvang van het kamerlidmaatschap waarvoor men kiest; men weet waar men aan toe is.
  Op deze manier kun je overigens mooi het kaf van het koren scheiden.
  Ambieer je de job vanuit idealistische motieven of vanuit financiële.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 20.41 uur

 43. Aanvulling 40

  Ofwel een integriteits-check.
  Zouden meer mensen moeten doen…

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 20.43 uur

 44. Ronald,
  jij bent het niet eens maar jij niets te vinden als ze het zelf maar eens zijn of dat nu linksom of rechtsom is.
  Hoeveel zal Remkes hier voor krijgen want hier zit opstokerij van het kapitaal achter die nu zich al zorgen maken over de verkiezingen volgend jaar.
  En dit kabinet heb kleppen zo groot dat ze geen werkelijkheid meer zien, we verdienen beter voor onze prestaties, ja ophoepelen dat verdienen deze onruststokers.

  Reactie door schoenmaker — woensdag 29 maart 2006 @ 20.45 uur

 45. @Wattenstaafje, het gaat niet om de idealistische motieven, het gaat er om dat kamerleden onafhankelijk zijn, dus ook van de partij waarvoor ze in de kamer zitten.

  Blijkbaar heb jij geen moeite met afhankelijke vertegenwoordigers, dus zul je vast ook geen moeite mee hebben dat een kamerlid ook een stuk of tig bijbaantjes er op na houd.

  Belangenverstrengeling is en blijft belangenverstrengeling, of dat nu uit oogpunt van veel geld verdienen is of uit idealistische overweging gebeurt, fout is fout, of is een SP’r die door rood rijd minder fout dan een niet SP’r?

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 20.46 uur

 46. @7 jojo — woensdag 29 maart 2006 @ 15.49,

  Jan Marijnissen is niet voor het afslachten van die zeehonden hoor. Krista van Velzen (als ik goed heb) is meerdere keren naar het gebied geweest waar die zeehonden worden afgeslacht en is toen bedrijgt door een van die lieden daar.

  Kom op jonge, eventjes wat meer moeite doen en wat verder kijken dan deze website. Net doen alsof mensen als Agnes Kant, Harry van Bommel, Jan de Wit, Krista van Velzen niet bestaan is een zeer kwalijke zaak en doet zeer af aan hun kwaliteiten en inzet.

  Bonden altijd gelijk hebben? Kom op zeg, wat een onzin. Doe je oren eens open, dan hoor je vanzelf wel dat mensen hier niet al te hoge pet op hebben van die bonden.

  Haha, een pvda stemmer die zegt dat de SP in actie moet komen. Heb je wouter wiebelkont al wakker gemaakt?

  Wat een kletskoek allemaal, of is dit een wouter imitatie?

  @28 Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 19.18,

  Och Ronaldje toch. De SP politicie hebben vrij willig gekozen voor hun baan.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 29 maart 2006 @ 20.47 uur

 47. Dat zou best kunnen Henk.
  Ik ben geen lid meer van de bond na jaren lang lidmaatschap.
  Misschien heb ik geen recht van praten meer, maar de mee gemaakte teleurstellingen waren te groot.
  En dat gaat het voor mij nog om de inzet van de bond.
  Ik ben me ook van bewust dat het gewenste resultaat niet altijd gehaald kan worden.
  Maar als al bij het begin de inzet ontbreekt en de goede voorlichting dan houdt het op.
  Ik weet dat in de onderste regionen van de bond hele goed willende mensen werken met veel inzet.
  Maar van boven uit wordt er te veel kapot gemaakt.
  Verdere keuzes zijn moeilijk het CNV zie ik al helemaal niet meer als vakbond.
  Misschien dat er een echte vakbond nog eens gaat op staan.
  Je geeft het terecht aan de leden worden naar hun macht om gezet en misbruikt.
  Als ik nog denk aan het EU verhaal wordt ik misselijk, ook nu met de grenzen opstellen met een paar regeltjes worden leden weer misbruikt.
  Ik heb van de vakbond nog nooit een motivatie gezien waarin instaat dat ik als werknemer er beter van wordt of de nadelen van deze open grenzen.

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 20.49 uur

 48. @Evert, kleine hint, volksvertegenwoordigers ‘werken’ niet voor de SP, het zijn volksvertegenwoordigers, geen SP vertegenwoordigers.
  Ze horen onafhankelijk te zijn.

  Maar goed ik zal jullie hier aan herinneren als de SP weer eens over een kamerlid valt die er bijbaantjes op na houd.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 20.50 uur

 49. (37) mooi .(40)ronaldje jij hoogbegaafde econoom .het doet me altijd weer veel vreugd te lezen hoe je jezelf tot aan je knieen in de zeik zet .noem ons een VOLKSVERTEGENWOORDIGER .die niet namens een partij /groep in de kamer gekozen is.
  IK ZAL HET ME HERINNEREN BIJ DE 2E KAMERVERKIEZINGEN VAN VOLGEND JAAR ! WAT BEDOEL JE DAARMEE JAN MARRIJNISSEN??

  rol de p.v.d.a op is niet zo moelijk maak je ministers kandidaten op tijd bekend .mensen zoals jij, agnes ,harry, christa mijn favoriet op de post van pieter van geel .deze mensen kunnen als gezicht van de SOCIALISTISCHE PARTIJ! van de p.v.d.a. een , GROEP BOS, MAKEN !(kan hij langs wilders,en lazrak gaan zitten )en de wittemannetjes en mingeles zullen als een blad aan een boom omdraaien om nog op de t.v te mogen komen .mag wel maar wel het salaris naar beneden.toch?

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 29 maart 2006 @ 20.53 uur

 50. @44 Ronald

  @Wattenstaafje, het gaat niet om de idealistische motieven, ‘

  -Laat het daar nu juist net wél om gaan bij de SP en niet om geld.
  Raar hé, dat dergelijke mensen bestaan.

  Ronald, bij een ander topic tref ik je wellicht weer.
  Maar voor nu stop ik hierover want dit wordt weer ping-pongen en daar doe ik niet aan.

  Volgende keer ‘sparren’ we wellicht verder over weer andere onderwerpen.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 29 maart 2006 @ 20.55 uur

 51. ,texas, henkie, jou neem ik allang niet meer serieus hoor.

  Als er 1 iemand is die geen kritiek kan verdragen dan ben jij het wel, jij bent het prototype SP’r, middelbare slaafse volger gedoemd tot een middelbaar leven met middelbare prestaties, een van de vele mensen die al voor hun dood in de vergetelheid zijn geraakt zonder het zelf te beseffen.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 21.00 uur

 52. @Wattenstaafje, prima joh.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 21.01 uur

 53. @40 Hallo Ronald

  Zie schoenmaker @42 Ronald ik denk dat dit hout snijd, linksom rechtsom, waarom dit initiatief van Remkes?
  Heeft het SP-team zijn hulp ingeroepen??

  Citaat van Evert “De SP politicie hebben vrij willig gekozen voor hun baan.”

  .

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 21.06 uur

 54. Beste Ronald jij denkt altijd in geld.
  Mensen die voor de SP kiezen en deze vertegenwoordigen hebben meer idealen als geld.
  Ik weet dat is voor jouw moeilijk te begrijpen.
  En Remkes begrijpt dat helemaal niet.
  Maar weet je Ronald ,omdat ik weet dat deze mensen de SP vertegenwoordigen geeft dat een geweldig gevoel van vertrouwen en warmte.
  En natuurlijk mag jij je mening geven, heerlijk toch hier, maar ik denk dat een groot deel van het volk en zeker die van de SP dat geen donder interesseert wat jullie uit de kast halen.
  Daarvoor is het allemaal te doorzichtig.
  Geld weggeven kan nooit slechter zijn dan je eigen zakken vullen.
  En Ronald het is hun eigen geld.
  Het is geen eigen zakken vullen op de kosten van een ander,stop daar je energie in, en zelfs jij kunt dan nog een positieve bijdrage geven aan dit land.

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 21.06 uur

 55. @Jofel,
  ik denk helemaal niet in gld over dit onderwerp, ik denk aan het feit dat deze ‘volksvertegenwoordigers’ op de loonlijst staan van de SP en hoe jullie net alla wouter bos draaikonten, ze zijn NIET onafhankelijk.

  Als je op iemands loonlijst staat, dan ben je niet onafhankelijk, hoe idealistisch je ook bent maakt geen ruk uit.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 21.14 uur

 56. En daarbij, als ze echt zo idealistisch zijn over het feit dat een kamerlid niet zoveel dient te verdienen dan moeten ze dat extra geld niet in de SP kas storten maar gewoon terug aan de staat geven.
  En zeggen dat ze genoeg hebben aan een modaal salaris.

  Idealistisch, laat me niet lachen, het systeem van de SP is gewoon een andere vorm van zakkenvullen, niks idealistisch aan.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 21.22 uur

 57. @ 56 Beste Ronald,

  En waar besteed de SP dit geld aan??

  Reactie door Johan Smeets — woensdag 29 maart 2006 @ 21.27 uur

 58. 51 wie is dat ,was i niet af en toe te vinden op de sp site,
  ben het al vergeten,
  hebben jullie hem nog gehoort na 51??

  ik bedoel jou niet hoor texas ;-) ja die naam blijft tenminste hangen.

  Reactie door ad — woensdag 29 maart 2006 @ 21.29 uur

 59. Vind die Ascher niet verkeerd overkomen en
  zijn argumenten klinken redelijk. Sp gewoon niet meedoen dan, het is graag of niet. Verder veel off-topic denk wachten op Nuon-topman 800k salaris en SP-partijkas bericht. Ahold- waar zijn al die miljoenen gebleven. Ben gelijk vandaag overgestapt naar http://www.energiedirect.nl want wil mijn energie-geld niet aan die topman ”geven”. GEEN WOORDEN MAAR DADEN. Jorien vd Herik zou een goede MP namens SP zijn met Jan op sociale post. HUP Feyenoord, volgend jaar gaat het gebeuren !

  Reactie door SPOSITIVO — woensdag 29 maart 2006 @ 21.32 uur

 60. @55
  Ik denk zo als Veerman die op de subsidie lijst staat dat je inderdaad niet meer onafhankelijk bent.
  En vooral als je dit geld voor eigen gewin gebruikt
  .

  Reactie door Jofel — woensdag 29 maart 2006 @ 21.57 uur

 61. (51)verrek ,ronald is julius caesar .excuses grootheid (van een gewone sterveling)

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 29 maart 2006 @ 22.52 uur

 62. In Haarlem gebeurd hetzelfde, de combinatie waar nu over gedacht wordt:
  PvdA,(2 wedhouders)SP, 1 wedhouder en VVD 1 wedhouder.
  Ben niet blij met die keuze:
  Haarlem zit met giga tekorten maar om van 6 naar 4 wedhouders tegaan, heb ik ernstige vraagtekens bij, zeker omdat die WMO er ook aankomt!
  Zelf had ik liever gezien:Pvda, SP ieder 2 wedhouders en dan VVD en CDA ieder 1 wedhouder, doet meer recht aan de verkiezing uitslag en breed bevolkingsgroep.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 29 maart 2006 @ 23.26 uur

 63. weblog jan marijnissen

  Jan Marijnissen won laatst een Dutch Bloggie voor het Beste Politieke weblog. Daar was hij erg opgetogen over.
  Nu was ik indertijd lichtelijk verbaasd dat hij berhaupt op dit onderdeel kon meedingen…

  Trackback door Verbal Jam - scherp, satirisch — woensdag 29 maart 2006 @ 23.46 uur

 64. Werkelijk masochistisch hoe zo’n sneu element als die Ronald nu al jaren zijn misse gelijk probeert te halen bij een partij waar hij een hekel aan heeft en waar
  hij zoveel tomaten, eieren en modder toegesmeten kan krijgen als hij wil :)

  Reactie door Emiel — donderdag 30 maart 2006 @ 8.04 uur

 65. Hoera! hoera! hoera!

  ALKMAAR 30 maart 2006
  Na lang onderhandelen is er een nieuw college in Alkmaar.
  De stad wordt de komende jaren bestuurd door een coalitie van de PvdA, SP, VVD en de Onafhankelijke Partij Alkmaar.
  Het was moeilijk om een akkoord te bereiken, omdat de rechtse partijen in eerste instantie niet mee wilden praten.
  Na bemiddeling door een informateur is dat nu toch gelukt.
  De coalitiepartijen gaan donderdag met elkaar om de tafel om een collegeprogramma op te stellen.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 9.56 uur

 66. En nog een!
  30 maart 2006 10:47 uur

  College Hilversum rond

  HILVERSUM – PvdA, SP, CDA en D66 vormen in Hilversum het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Hiermee komt
  een eind aan de bestuursperiode van Leefbaar Hilversum.

  Deze partij werd tijdens de verkiezingen bijna gehalveerd en zag het aantal zetels van negen naar vijf zakken. PvdA en SP kwamen als winnaars uit de verkiezingen.

  Hilversum wordt gezien als bakermat van de Leefbaar-beweging. Jan Nagel, mede-oprichter van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland, nam tijdens de verkiezingen afscheid van de raad.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 10.00 uur

 67. @65 en 66

  Wattenstaafie,

  Heel mooi resultaat. Hoop dat er nog veel gemeentes zullen volgen op deze manier.

  Heb nog even iets voor ons ronaldje, hup vangen knul, jammer nèt erlangs, hier komt de volgende, hatsiekadéé een voltreffer midden in je snuit! en hoe smaakt zo’n tamaatje? Ga maar gauw je melkmuiltje wassen voor je truitje vies wordt.

  En texas, henkie, gewoon dóórgaan, lees jou liever dan die snotaap.

  Reactie door TOMAAT — donderdag 30 maart 2006 @ 11.42 uur

 68. Ben wat aan de late kant wakker geworden, maar zie dat de “tijd” van de SP weer up to date is.

  Reactie door TOMAAT — donderdag 30 maart 2006 @ 11.44 uur

 69. @63
  ‘Jan Marijnissen won laatst een Dutch Bloggie voor het Beste Politieke weblog. Daar was hij erg opgetogen over.
  Nu was ik indertijd lichtelijk verbaasd dat hij überhaupt op dit onderdeel kon meedingen…

  -Jan Marijnissen en zijn SP waren zoals U wellicht weet óók winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen.
  Er zijn nu nog steeds rechtsgeoriënteerde lieden lichtelijk verbaasd dat Marijnissen en SP op dit onderdeel kon meedingen.

  Dit zegt m.i. genoeg over het politieke bewustzijn en over het contact van deze lieden met de mensen die de maatschappij in Nederland uiteindelijk vormgeven.
  M.a.w. men geloofd nog steeds in het zelfgecreëerde waanidee dat de bevolking achter het beleid van deze coalitie zou staan; dat we op de goede weg zouden zijn met dit land..
  De realiteit is echter dat dit al sinds lange tijd niet meer het geval is.
  Ergo; de realiteit heeft deze mythe reeds lang ingehaald en de validiteit van het idee onmiskenbaar onderuit gehaald.
  Steeds méér mensen doorzien het door de huidige coalitie propagandistisch verkondigde sprookje!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 12.00 uur

 70. @68 Tomaat

  Werd tijd!

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 12.16 uur

 71. @69
  Misschien moet Wattenstaafie zichzelf eens vervangen door een schone, dan ziet hij de zaak weer wat helderder. ‘Reactie’ nummer 63 is namelijk een *trackback* naar een stuk op Verbal Jam. Zulke trackbacks raken hier blijkbaar automatisch tussen de reacties verzeild. Feitelijk horen ze bij weblogs apart te staan. Ik zou dus zeggen: ga eerst het hele stuk lezen voordat je overijverig op de eerste drie regels daarvan reageert en mij impliciet voor ‘rechts’ uitmaakt.

  Reactie door Verbal Jam — donderdag 30 maart 2006 @ 12.43 uur

 72. Ook in Arnhem was een linkse coalitie mogelijk, maar een door niemand gewenst prestige project waaraan de PVDA in de vorige raad z’n goedkeuring had gegeven bleek het struikelblok..

  De project ontwikkelaars zullen weer smullen van de PvdA.. De VVD kan de komende 4 jaar weer lekker meewerken aan het volbouwen van het centrum met onbetaalbare en onverhuurbare hoogbouw, horeca en haven.

  http://arnhem.sp.nl/index.stm

  Reactie door Janneman — donderdag 30 maart 2006 @ 12.53 uur

 73. @70 Wattenstaafie,

  Bij mij of bij de SP?

  Reactie door TOMAAT — donderdag 30 maart 2006 @ 12.57 uur

 74. @73 Tomaat

  Had ik niet eens aan gedacht!! :)
  Maar gezien je late ontwaken van vandaag geldt het misschien wel voor allebei. ;)

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 13.27 uur

 75. @74 Wattenstaafie,

  Op tijd je bed uit zijn en “wakker” is natuurlijk twee.
  t’Zal de voorjaarsmoeheid zijn, moet flink groeien, kost energie!
  Anders ben ik niet rijp van de zomer. ;)

  Reactie door TOMAAT — donderdag 30 maart 2006 @ 13.32 uur

 76. @71

  Ik was me er van bewust dat het een trackback betrof.
  Ik heb U niet impliciet als rechts georiënteerd bestempeld, althans dat is niet mijn bedoeling geweest.
  De eerste 2 regels waren aan U persoonlijk gericht.
  De daarop volgende 2 regels waren slechts bedoelt als beschrijving van een fenomeen.
  Als ik U wel bedoeld zou hebben, dan zou ik deze zinnen ongeveer begonnen zijn met; ’helaas bent U een van die lieden die nog steeds…’

  Het spijt me dat er verwarring is ontstaan.
  Ik had misschien een alinea in moeten passen, dit had wellicht al wel duidelijker geweest.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 13.46 uur

 77. @76
  Ik waardeer uw keurige nadere uiteenzetting van uw standpunt. Dank daarvoor!

  Reactie door Verbal Jam — donderdag 30 maart 2006 @ 14.14 uur

 78. @76 Wattenstaafie,

  Voorlopig heb jij in ieder geval géén schoon stokkie nodig. Het ouwe Staafie doet het nog uitstekend.
  Ben nu echt “wakker”. 8) Al is het licht nog wel wat fel.

  Reactie door TOMAAT — donderdag 30 maart 2006 @ 15.04 uur

 79. @8 Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 20.50,

  Volksvertegenwoordigers werken samen en vormen samen de SP. Mag samenwerken niet dan?

  En op dat zakkenvullen, leg eens uit?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 30 maart 2006 @ 19.38 uur

 80. Waarom gaan PVDA en VVD niet fuzeren, is alles ineens een stuk duidelijker en noem het de PVDVVD

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 23.39 uur

 81. @77 Verbal…

  U ook bedankt Uw reactie!!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.16 uur

 82. Veel reacties hier vind ik wel een beetje merkwaardig. Jullie zijn toch zeker niet verbaasd over de koers die de pvda vaart? Of hadden jullie stiekem toch hoop? De (landelijke)pvda lust de SP gewoon niet en blijkbaar lopen de lokale frakties daar blind achteraan. De allochtonen en proteststemmers komen daar nog wel achter.
  Misschien dat dan de SP er goed mee is.
  De allochtonen weten alvast dat ze (nog) niet geschikt zijn voor de raden…hè Bos?

  Reactie door Warrior — vrijdag 31 maart 2006 @ 15.24 uur

 83. Mensen

  Dit is toch allemaal waar ik en vele andere mensen voor hebben gewaarschuwd? Slijmen met de PvdA of Bos helpt niet. Het zijn de grootste landverraders sinds de NSB als men ziet, dat ze nog liever aansluiten bij de VVD dan bij de S.P.

  PvdA en NSB gaan steeds meer op elkaar lijken. Wilde de NSB ons aan de fascisten uitleveren; de PvdA doet dit ook, maar dan ten aanzien van een duister kliekje eurocommissarissen waar grootindustrielen en grootaandeelhouders de dienst uitmaken. Er zijn wel verschillen….maar wat maakt het uit als je kijkt naar de kwaliteit van het leven wat nog steeds ondanks de schone schijn achteruitflikkert.

  Het is tijd voor de revolutie.

  Reactie door ReneR — zaterdag 1 april 2006 @ 8.53 uur

 84. eigenlijk hoor is het helemaal niet zo raar dat de PvdA een ruk naar rechts maakt. Eigenlijk best logisch, Paars 3(4) is in de maak. De PvdA is wel links maar niet in de mate waarin SP en GL dat zijn. PvdA ziet ook wel in dat het stukken slimmer is om met de VVD in zee te gaan tenminste wanneer je kijkt naar draagvlak onder de bevolking want in alle landen waar de laatste jaren linkse bestuurders alleen hebben geregeerd zijn deze afgestraft. Zou het als PvdA ook liever safe spelen, maaaaarrrrrrr of Bos nog zo happig is als the iron lady bij de vvd de kar gaat trekken. Ik ben benieuwd

  Reactie door Tim — zaterdag 1 april 2006 @ 16.19 uur

 85. De PvdA een linkse partij? Dat was 60 jaar geleden, toen was het de SDAP (sociaal democratische arbeiders partij). Bij de oprichting van de PvdA hebben zij de S (socialistisch) uit links gehaald, toen werd het een linke partij. Bloedlink. Je zult het weer ervaren na de verkiezingen 2007. Over de ruggen van de kleine man zullen zij hun machtswellust laten botvieren. Nederland is weer rijp voor een partij die het ouderenbeleid hoog in het vaandel heeft staan. Met de PvdA kun je het wel schudden. Fiscalisering van de AOW, werken tot je 70 jaar bent, het aan vullend pensioen wordt afgebouwd en nog meer leuke dingen voor de oudjes zoals je te pletter betalen aan het zorgstelsel.

  Reactie door Henk Hiensch — zaterdag 1 april 2006 @ 18.12 uur

 86. Hiep hiep hoera!

  Het kan dus ook anders!!

  De SP, Leefbaar Utrecht, D66 en de VVD zijn eruit: ze gaan met zijn vieren het nieuwe Utrechtse college vormen zónder de PvdA. Dit kondigden zij vandaag gebroederlijk aan op het bordes van het Stadhuis. Geflankeerd door de lentezon lichtten zij hun opmerkelijke besluit toe.

  http://utrecht.sp.nl/weblog/2006/04/01/alternatieve-coalitie-maakt-vliegende-start/#more-221

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 april 2006 @ 22.06 uur

 87. Gezien Utrecht heeft de SP nu ook zelf boter op haar hoofd. Overigens is die Utrechtse coalitie van de SP en trawanten met 16 van de 45 zetels geen meerderheid, dus een volstrekt inhoudsloze reactie.
  En wat Amsterdam betreft: de VVD klaagt nu dat zij als 2e partij ook ondemocratisch behandeld wordt door niet mee te mogen doen, en dat de PvdA zich dus door links heeft laten gijzelen.
  Cruciale punt: kennelijk vindt iedereen het heel ondemocratisch als hij niet mee mag doen. Maar is dat niet juist de veelgehekelde pluche-zucht? Willen we dan weer van die grauwe afspiegelingsclleges? Zo niet, dan betekent dat altijd dat er partijen af zullen moeten vallen. Waar het op aankomt is dat dit op inhoudelijk overtuigende gronden gebeurt, die van plaats tot plaats verschillen. De SP is in sommige steden – terecht of niret terecht – nu eenmaal tegen bepaalde grote projecten waar de PvdA – terecht of niet terecht – voor is.
  Uit boosheid met de ‘klassevijand’ pacteren die men zelf eerst als abject verketterd heeft, lijkt mij inhoudelijk geen erg overtuigend antwoord…. Gaat de SP straks in Den Haag ook samen met Rita Verdonk (asylzoekers), Hans Hoogervorst (zorg!) en Hans van Baalen (Irak!) een tegenkabinet vormen als er in 2007 een PvdA-CDA-kabinet mocht komen?

  Reactie door Thomas von der Dunk — zondag 2 april 2006 @ 12.00 uur

 88. @ Thomas

  http://www.janmarijnissen.nl/weblog/2006/04/01/historische-1-aprilgrappen/

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 2 april 2006 @ 19.28 uur