In gesprek met Clara Sies, oprichter Voedselbank

woensdag 29 maart 2006 :: 17.04 uur

Op dit moment debatteert de Tweede Kamer over de voedselbanken. Daarom heb ik Clara Sies, oprichter van de eerste voedselbank in Rotterdam, uitgenodigd om hier over te komen praten. Ze ontzenuwt dat de voedselbanken ten tijde van het laatste paarse kabinet zijn opgericht. Hier willen de regeringspartijen nog wel eens mee schermen.

Het debat volgt op het onderzoek dat de regering heeft laten uitvoeren. Een onderzoek met een luchtje aangezien het vroegtijdig werd afgekapt. Reden? Dat was het primaat van de politiek, aldus minister De Geus.

Het werd een lang gesprek, maar over voedselbanken raak je ook niet uitgepraat, totdat ze niet meer bestaan. Ik heb het gesprek in tweeën opgedeeld.

In het eerste deel heb ik het met Clara over de problematiek, en de mensen die gebruik maken van de Voedselbank. Wie zijn het, hoe komen ze er, en beter nog, hoe komen ze er vanaf?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Deel twee van het gesprek gaat over de perikelen rond het onderzoek onder de cliënten van de voedselbanken. Want, wat gebeurde er nu precies toen de minister het onderzoek vroegtijdig afkapte. Was dat nu wel of niet omdat de gemeenteraadsverkiezingen er aan kwamen? Clara zat in de klankbordgroep van dit onderzoek en doet een boekje open.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

166 Comments

166 reacties

 1. ik zou niet weten wat ik nu weer moet zeggen…
  het enige wat ik denk is: hoe lang nog…
  en hoeveel ellende nog,voordat er eens een “ECHT” persoon opstaat in de politiek,die NU werkelijk iets aan de steeds verslechterende situatie, en dit kabinet doet.
  verder heeft het naar mijn idee geen enkele zin om tot aan de verkiezingen te discussieren en/of te klagen.
  want ze blijven,en we laten ze gewoon doorgaan…

  Reactie door iew — woensdag 29 maart 2006 @ 18.13 uur

 2. Heb gesprekjes beluisterd,wat een SP gelul zeg. Met hogere uitkeringen los je nix op!!!

  Reactie door Willem — woensdag 29 maart 2006 @ 18.36 uur

 3. Voedselbanken, andere hulpvormen of hoe je wilt noemen,ze zijn niet uit te bannen.

  Er zullen altijd mensen zijn die op te grote voet leven ten tijde van economische voorspoed.
  Daar is op zich helemaal niks mis mee, maar ze gaan vaak wel langlopende financieele verplichtingen aan die ze ook moeten voldoen als het economisch slecht gaat, dat laatste gaat vaak niet dus zie daar, een probleem om het hoofd boven water te houden.

  Dat op te grote voet leven zal ik even toelichten, in economische voorspoed zijn de dagelijkse levensbehoeften in de winkel goedkoper.
  Als ik in die periode een dusdanige financieele verplichting aan ga wat inhoud dat ik nog bijv. 200 euro heb voor boodschappen dan kan dat prima in die periode.
  Als het echter economisch slecht gaat is die 200 euro ineens niet meer voldoende om rond te komen.

  Mensen moeten dus realiseren dat 200 euro in voorspoedige tijden niet voldoende is in slechte tijden.

  Reactie door Ronald — woensdag 29 maart 2006 @ 18.45 uur

 4. Willem met jouw gezeik lost je nix op.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 29 maart 2006 @ 18.50 uur

 5. @2
  met open grenzen en ongelijke lonen ook niet!
  en volgens mij begrijpt u het punt wat met dit onderwerp gemaakt word, ook al helemaal niet.

  Reactie door iew — woensdag 29 maart 2006 @ 18.56 uur

 6. Sorry moest zijn:

  Willem jouw gezeik lost nix op.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 29 maart 2006 @ 18.56 uur

 7. Een verkeerd opkomend fenomeen: de voedselbank…!

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het fantastisch dat de allerarmsten een voedselpakketje uitgedeeld krijgen, maar zoiets zou in zo’n rijk land als Nederland toch niet mogen!!! Het is een schande dat deze banken bestaan en het grootste gevaar is dat de coalitie nog meer bezuinigingen gaat doorvoeren voor de armen in de samenleving, want er is toch immers “een voedselbank” mocht je te weinig krijgen?! En dan het verhaal van mw Gerda Verburg van het CDA dat deze bank hoofdzakelijk bezocht wordt door aan drugsverslaafde mensen, mensen die diep in de schulden zitten, of mensen die niet goed kunnen budgeteren…. Ik heb verhalen gehoord van mensen die uitstekend kunnen budgeteren, niet aan de drugs verslaafd zijn, maar gewoon niet kunnen rondkomen. Verhoog daarom het sociaal minimum met 150 Euro of zo,alles is duurder geworden, de afgelopen 5 jaar is de huur met gemiddeld 20 Euro per jaar omhoog gegaan (=5*20=100 Euro minder te besteden) terwijl de uitkeringen(het sociaal minimum) nauwelijks is omhoog gegaan, om dan nog maar te zwijgen over energie prijzen en belastingen die omhoog zijn gegaan. Rijk word steeds rijker en arm wordt steeds armer….. waar is de solidariteit? Als dit zo door gaat zal de arme steeds meer onderdrukt worden door de rijke en krijg je een ongewenste tweedeling in de maatschappij….Armen zijn toch ook mensen?

  Reactie door Markus — woensdag 29 maart 2006 @ 18.59 uur

 8. @2
  Is dat Ome Willem van een broodje poep.

  Reactie door Bartje 3 jaar — woensdag 29 maart 2006 @ 19.04 uur

 9. nog even een reactie op m’n vorige bericht:
  Ik bedoel niet dat de huur met 20 Euro per jaar is omhoog gegaan, dit is fout: dit moet zijn : 20 Euro per maand !!! Dat is over een periode van 5 jaar gezien al 100 Euro per maand!!!

  Reactie door Markus — woensdag 29 maart 2006 @ 19.05 uur

 10. Voedselbanken = particulier initiatief = geweldig!

  Overheid en SP: niet mee bemoeien!
  Overheidsbemoeienis met burgerinitiatief leidt tot rampen.
  De voedselbanken zijn een enorm succes.
  Don’t fix it if it ain’t broken!

  Reactie door P. Daalemmer — woensdag 29 maart 2006 @ 20.32 uur

 11. Zojuist in de Volkskrant.

  De regeringspartijen ontkennen dat de voedselbanken er zijn gekomen door het kabinetsbeleid. Verburg wees erop dat de eerste voedselbank al onder Paars-2 tot stand kwam. D66-Kamerlid Koser Kaya onderstreepte dat slechts circa 8000 personen van voedselbanken gebruik maken, terwijl het aantal uitkeringsgerechtigden .
  Het Verburg verhaal is in Jan’s interview al ontzenuwd, maar wat moet je in hemelsnaam met deze hersenloze opmerking van D66?

  Reactie door Ben — woensdag 29 maart 2006 @ 21.15 uur

 12. Wat ben ik blij dat je een gesprek met Clara Sies gehad hebt, Jan. Ik zal er morgen naar luisteren. Voor de andere mensen: de Voedselbank verstrekt voedsel ja. Maar dat is maar EEN reden van hun bestaan. De andere reden, en zeker niet de minste, is de ENORME verspilling van goed voedsel. Nu wordt via de Voedselbanken ongeveer 10% van alles levensmiddelen die weggegooid worden door fabrikanten e.d. aan de minima uitgedeeld. De rest wordt nog steeds vernietigd, omdat er een verkeerd etiket op zit of zo. Of, omdat het over is.
  Het gezemel van Gerda Verburg was te verwachten. Het CDA “doet” het slecht en over een jaar zijn de Kamerverkiezingen… Nog gauw even een sociaal wit voetje halen bij de burger….

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 29 maart 2006 @ 21.39 uur

 13. Zou SP niet eens zien of er geld over is in de partij-kas en de mensen bij de voedselbank elk wat euro’s toestoppen ?
  Als de regering ze niet helpt dan de SP maar.

  Reactie door SPOSITIVO — woensdag 29 maart 2006 @ 21.40 uur

 14. Uitkeringen omhoog? Zijn dit SP ideeen? Jeetje help Nederland nog verder de afgrond in!!!!!!1

  Reactie door jeroen — woensdag 29 maart 2006 @ 21.49 uur

 15. @2
  ja, de uitkeringen hoger en de mensen die hard werken meer belasting laten betalen. over oneerlijk gesproken.80% van de mensen die naar de voedselbanken gaan hebben schulden en kunnen niet met geld omgaan.

  Reactie door jan — woensdag 29 maart 2006 @ 21.51 uur

 16. ga vooral zo door jan.
  kijk even naar je mail bij jullie tribune.

  Reactie door mart — woensdag 29 maart 2006 @ 22.30 uur

 17. voor de duidelijkheid ik bedoel dus
  jan marijnissen

  Reactie door mart — woensdag 29 maart 2006 @ 22.38 uur

 18. @15Jan
  Ik weet zeker dat jij als rechtgeaarde burger op 8 april in Amsterdam meedoet aan de actie ‘houd huren betaalbaar’ Je gaat in april er bij je provincie op aandringen dat de top van de energiebedrijven lagere beloningen krijgen. (8 x salaris minister president) Je gaat natuurlijk ook bij je Gemeente aandringen dat het geld wat blijft liggen voor bijzondere bijstand gebruikt wordt om de mensen die in nood zitten te helpen. Je gaat ook naar de gemeente om te zeggen dat als je na 20 jaar hard werken wordt ontslagen, je niet drie maanden hoeft te wachten op die uitkering want de huur moet wel betaald worden. je gaat ook op de bres tegen verdere stijgingen van de ziektekostenverzekeringen want dat zijn die mensen natuurlijk verplicht te betalen.Want jij weet hoe je met geld moet omgaan en ziet ook dat als de vaste lasten blijven stijgen er van je verhaal niets overblijft. Ik ben blij dat je hier bent Jan want je kunt veel doen om het probleem te helpen oplossen.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 29 maart 2006 @ 22.47 uur

 19. zowel op dit log als vanmiddag bij standpunt nl .zijn er mijninziens veel mensen die te makkelijk over het begrip schuld lopen .zo van eigen schuld dikke bult .
  iedereen gaat in zijn leven wel eens schulden aan .de meeste daarvan kunnen goed met geld omgaan en hebben hun beslissing weloverwogen gemaakt op basis van de situatie toen .maar niks in het leven staat vast .dus door o.a scheiding ,overlijden partner kun je behoorlijk in de problemen komen omdat je je schulden alleen niet kunt betalen .het word nog erger als onbetrouwbare kabineten c,q politieke partijen allerlij wetswijzingen er ondemocratisch en met leugens er doordrukken .en onze nutsvoorzieningen onbetaalbaar worden ,de sociale zekerheid word afgebroken (wao ers die plotsklaps genezen worden en daarmee een (gedeeltelijk)inkomen verliezen .sociale huurwoningen die onbetaalbaar worden .zodat o.a deze mensen hun weloverwogen schulden niet meer kunnen betalen .deze worden nu gestraft omdat ze vertrouwen hadden in dit land en hun bestuurders EIGEN SCHULD DIKKE BULT ! MOOI NIET !
  (ik heb zelf in 2004 een tijd gebruik moeten maken van de voedselbank voor alle duidelijkheid)

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 29 maart 2006 @ 23.15 uur

 20. Stukje in Nova gezien;
  Schaamteloze vertoning van regeringspartijen!

  Waarom zit er nog zoveel geld in de byzondere bijstand!!
  Mensen weten niet dat ze daar gebruik van kunnen maken; kleine moeite om een foldertje te geven bij aanvraag uitkering!

  Kapitale uitgaven aan reclame folders en spotjes maar voor de byzondere bijstand?????

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 29 maart 2006 @ 23.18 uur

 21. Als de toegang tot de voedselbanken wordt verschaft door de plaatselijke sociale diensten en andere instanties, dat is wat ik uit Jan’s interview opmaak kun je afvragen waarom die instanties niet wakker worden.

  Als ik burgemeester zou zijn en ik werd geconfronteerd met het bestaan van een voedselbank zou ik mijn ogen uit mijn kop schamen en een structurele oplossing bedenken waardoor de voedselbank gesloten kon worden.Het geld is tenslotte volgens alle deskundige niet het probleem!!!! meer dan 200 miljoen euri onbenut!.

  Ergens laat de burocratie dus enorme steken vallen, of is dat te kort door de bocht?

  Reactie door Ben — woensdag 29 maart 2006 @ 23.42 uur

 22. Uitkeringen omhoog, en hoge lonen omlaag.
  Velen zitten te schreeuwen dat ze er hard voor werken, om hun loon te verdienen.
  Als je dan ziet dat de economie er jaren over doet om uit het slop te geraken, dan spreek ik meer over neuspeuteren dan hard werken.
  Hard werken is 5 jaar lang een chronisch patient verzorgen, en een gezin opvoeden met een wao die minder is dan de bijstand, zonder één enkele vrije dag.
  Daar zouden de neuspeuterende hardwerkers niet voor te porren zijn, want die willen enkel geld zien, en hoe het met hun medemens gaat laat hun koud.
  En daarom gaat dit land naar de kloten, door al die zogenaamde hardwerkende egotrippende graaiers die geen enkel mededogen hebben voor hun medemens.
  Maar die worden ook ooit eens oud, en dan ben ik voorstander om ze een aow te geven die volgens de maatstaven van het huidige kabinet wordt bepaald, en een gratis buskaartje zodat ze bij de voedselbank hun voedsel kunnen gaan halen.

  Reactie door Charlie — donderdag 30 maart 2006 @ 6.31 uur

 23. volgens mw Gerda Verburg van het CDA is het eigen schuld dikke bult als je niet kunt rondkomen met je geld .dat is pas een christelijk standpunt nou ja zoveel tot het christendom deze amerikaanse kijk op de maatschapij zijn we wel gewend van dit huidige oplichters kabinet ik hoop dat verburg ooit zelf in de bijstand komt en moet rondkomen van een uitkering .niet een paar weekjes om te kijken hoe armoe nu voeld maar jaren en jaren dan gaat die arogante bek er wel af .dit soort nepmensen horen niet in de politiek .

  Reactie door jan — donderdag 30 maart 2006 @ 7.39 uur

 24. Zo gemakkelijk is het niet om hulp te krijgen van De Voedselbank. Niet alleen de Sociale Diensten kunnen verwijzen, maar ook Kerken en het Maatschappelijk Werk. Je kunt niet jezelf opgeven. Het moet altijd via zo’n organisatie. De hulp duurt ten hoogste drie jaar, net zolang als de Schuldhulpverlening via de WSNP (geloof ik: De Wet Schulden Natuurlijke Personen of zoiets). Lang niet iedereen heeft schulden. Als je een uitkering van de Sociale Dienst moet aanvragen, kan de afhandeling en uiteindelijke uitbetaling van de eerste uitkering tenminste twee maanden, maar soms, in uitzonderlijke gevallen, tot ACHT maande oplopen.
  De uitkering op zich ligt al tenminste 40 euro ONDER de armoedegrens van 840 euro voor een alleenstaande. De huren stijgen, de Huurtoeslag wordt nu al gekort met bijna 15 euro per maand en per 1 juli a.s. is dat 17,05 per maand. De energienota gaat met 10-15% OMHOOG. Daarmee kan je zelf uitrekenen, en Ben niet alleen natuurlijk, dat je flink aan het interen bent en dat het einde snel in zicht gaat komen, als het zo doorgaat. En dat doet het beslist.
  Dan het fenomeen BIJZONDERE BIJSTAND. Dat werkt als volgt: je gaat naar de Sociale Dienst of je belt met je contactpersoon en dat kan alleen op bepaalde uren. Je vraagt een formulier BB Kort aan (Aanvraag Bijozndere Bijstand). Dat vul je in en als je verstandig bent, maak je een kopie voor jezelf. Dat formulier stuur je in met alle gegevens en bijlagen die gevraagd worden. En dan ga je wachten. Drie jaar geleden vroeg ik in mei BB aan voor een bril. In augustus ontving ik bericht dat ik dat kon doen. Tenminste drie maanden wachten is heel normaal.
  In mijn woning staan een ouder(re) computer, een oude(re) TV, een oude stereo installatie en een vrij recente Dect telefoon, die ik voor mijn verjaardag gekregen heb. Net, zoals een DVD speler (nog niet aangesloten) die ik twee jaar geleden gekregen heb. Ik heb geen schulden en probeer dat zo te houden, maar als er nu een wasmachine of de koelkast kapot gaat, dan heb ik wel een probleem. Want die moet je van je uitkering zelf aanschaffen. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de Sociale Dienst een lening regelen via de Kredietbank… en die moet worden terugbetaald.
  Samen met mijn eerder bijdrage hoop ik dat er mensen zijn die het beter gaan begrijpen. Ik heb hiervoor ook een middag op diezelfde Voedselbank rond mogen lopen en uitleg mogen krijgen van Clara Sies, haar man Sjaak en een paar vrijwilligers.
  Een deel van die vrijwilligers staat zomer en winter trouwens met hun handen en armen in koud water etiketten van blikken en flessen en potten af te weken… eis van de fabrikant…. Ik heb groot respect voor al deze mensen.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 30 maart 2006 @ 7.47 uur

 25. Voedselbanken is symptoom bestrijden. Hulp zonder verdere begeleiding is zinloos. Het overgrote deel van de mensen die aanspraak maken op een voedselbank zijn op een of andere manier in de problemen gekomen, door hun eigen schuld of door oorzaken buitenaf dat boeit niet, het probleem is er.

  Waarom zorgen die voedselbanken niet tegelijkertijd voor mensen die de hulpvragers een steuntje in de rug kunnen geven en deze mensen begeleiden naar de vele steunmogelijkheden die wij in ons land kennen, te beginnen met de Wet schuldsanering.

  De meeste mensen die ernstig in problemen zijn beland hebben alleen op korte termijn baat bij de voedselbanken, het is geen structurele oplossing.

  Al zijn de voedselbanken natuurlijk wel heerlijk te misbruiken door politieke partijen om electoraal gewin te behalen.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 8.23 uur

 26. Stephan, je bazelt weer volkomen onzinnig uit je nek. Zolang je niet exact weet wat Voedselbanken wel of niet doen, moet je niet oordelen. Maar wel heerlijk om Voedselbanken te misbruiken voor je eigen gelijk, nietwaar?
  Vraag eens een rondleiding aan en luister eens naar wat die mensen je kunnen vertellen en stel vragen daar. Werk desnoods een middagje mee om etiketten af te weken. Maar doe in vredesnaam niet zo oerdom.
  Mensen met schulden worden door de Sociale Dienst verwezen naar de Schuldhulpverlening. Die zit meer dan overvol, met o.a. eigenaren van koopwoningen die, om wat voor reden dan ook, hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen en van wie steeds vaker de woning per veiling verkocht moet worden. Ook DIE mensen hebben dan recht op voedselhulp, omdat ze vreselijk knel zitten. Ga je eerst informeren voor je onzinnige taal gaat uitslaan!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 30 maart 2006 @ 8.35 uur

 27. Overduidelijk is dat verre weg de meeste mensen die van de voedselbanken moeten overleven, niets kunnen doen aan hun schuldenlast.

  Zij hebben verantwoord gebruik gemaakt van leningen, meest hypotheken op twee salarissen, maar er kwam een kink in de kabel, door ziekte of ontslag.

  Tja, dat het grootste gedeelte van deze bevolking een potentieele voedselbankganger is, dat schijnt dus niet door te dringen tot de botte koppen in Den Haag en ook niet tot de botte koppen van die Nederlanders die er nog niet mee te maken hebben en in het sprookje van de Regering geloven dat suggereert dat mensen door onverantwoord lenen naar de voedselbank moeten.

  DIT IS DUS VOLKSVERLAKKERIJ GEBRUIKT OM DE TEGENAANVAL IN TE ZETTEN I.V.M. DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN.

  Al weer dus een staaltje van VUILE POLITIEK!

  Pechtold heeft dus weer gelijk in deze!

  Er moet een beeld neer gezet worden dat deze regering niets te verwijten valt, dat gebeurd voortdurend bij alles wat niet in de haak is.

  Wordt het niet tijd om eens een grondig onderzoek in de Haagsche vuile politieke spelletjes in te stellen?

  Reactie door e.krul — donderdag 30 maart 2006 @ 9.07 uur

 28. Vandaag in de media; Rita Verdonk mogelijk toch als lijsttrekker van de VVD. En tegen die tijd zal Hans Wiegel wel weer mogelijke comeback aankondigen … Waar blijf je met je geloofwaardigheid ! Wel / Niet / Wel / Niet … Maar voor Uw stem doen we alles daarna niets meer !

  Reactie door Jan met de Pet — donderdag 30 maart 2006 @ 9.23 uur

 29. Moeten we nu werkelijk, meer dan een jaar lang nog de leugens en politiek bedrog!
  Gaan aan horen, zoals in achterkamertjes! Is afgesproken.

  Ik vermoed dat het tegendeel word bereikt, Als je de dames en heren weer moeiteloos
  Glasharde leugens staan te vertellen, bij (wie anders, de staatsomroep)

  O ja heeft u ook al bericht gehad, dat alleen de jeugd een premie krijgt.
  En de mensen die het nodig hebben, een boete, door het niet te ontvangen.

  Misschien allemaal wat of topic, maar wie leest dit nog, de berichten van de roepende in de woestijn, op een van de vele forum.

  P.s Kan iemand die homo, en beroepsleugenaar bij uitstek eens een ander kapsel aan meten! De vieze oude man! Bah met zijn dooddoeners, mensen weten de weg niet naar extra bijstand…

  Reactie door Henk — donderdag 30 maart 2006 @ 9.29 uur

 30. Clara, bedankt voor je heldere info.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 30 maart 2006 @ 10.00 uur

 31. @3 Ronald.

  Op grote voet leven doen alleen niet burgers, maar ook ondernemingen.
  herinner je nog de UMTS licentie van miljarden, die staks makkelijk via een andere techniek weer ingehaald kan worden (WiFI) of gprs op steroide.

  Het verschil is alleen dat de overmoed van grote bedrijven afgewenteld kan worden op anderen, klanten, en ald dit niet lukt, dan kan de bestuurder zijn functie neerleggen en ergens anders weer beginnen. De burger dit niet kan doen. Hij zit dan met de gebakken peren. Hij moet op de blaren zitten.

  Reactie door alexander — donderdag 30 maart 2006 @ 11.13 uur

 32. Wat zag ik nu weer staan?over het geld aan de partij sturen en dan je mensen betalen zou dat belastingontduiking zijn????geloof er niks van ,dan hadden ze dat al eerder aangepakt hoor ,want dit beweert Remkes,dat het oneerlijk zou zijn ,ja is dat zo????? nee toch hoop het niet dus

  Reactie door ingrid — donderdag 30 maart 2006 @ 11.42 uur

 33. Als een pas opgericht ’meldpunt seksueel misbruik’ succes heeft, zal geen mens beweren dat seksueel misbruik een nieuw, groeiend probleem is. Het was er al. Alleen is er nu een instantie die het zichtbaar maakt. Zo is het ook met de voedselbanken. Was het eerste voedselbank in de tijd van Lubbers of Kok opgezet dan was het initiatief evenzeer aangeslagen.

  Bovendien is schrijnende armoede niet altijd de voornaamste motivatie om er eentje te beginnen. Zo was de oprichting van de voedselbank in Meppel het gevolg van de opheffing van het lokale asielzoekerscentrum, begin 2004. Door de sluiting verloor de interkerkelijke werkgroep die zich om de bewoners bekommerde in één klap haar bestaansrecht. De vrijwilligers gingen welbewust op zoek naar een nieuwe doelgroep. Die vonden ze, geïnspireerd door het Rotterdamse voorbeeld, in de plaatselijke armen. Ook de voedselbank in Meppel werd een hit. Bewijst het succes een gênante toename van de armoede in Zuidwest- Drenthe? Nou nee. Het toont vooral aan dat daar een alleszins sympathieke drang bestaat tot het doen van goede werken. En dat er genoeg armen zijn die daar oren naar hebben.

  Voedselbanken stemmen om een heel andere reden tot moedeloosheid. Halverwege de jaren tachtig drong tot hulpverleners door wat de belangrijkste boosdoener is van hardnekkige armoede: ’problematische schulden’. Al in 1985 begon bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam met de ’integrale aanpak’ ervan onder cliënten van de sociale dienst. Een uiterst moeizame onderneming.

  Twintig jaar, vele kabinetten en commissies later, zijn schulden nog stééds de hoofdoorzaak van hardnekkige armoede

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 11.44 uur

 34. @L.M. Lembeck r26

  Tot zover de alwetende Lembeck!

  Gisteren toevallig een interview gehoord op radio 2 inzake de voedselbanken, zelfs de voorzitster van de voedselbanken gaf toe dat het grootste deel van de 8000 gezinnen die gebruik maken van de diensten van de voedselbank vooral financiele problemen hebben doordat ze in het verleden schulden hebben opgelopen al dan niet door eigen toedoen.

  Geef de mensen voedsel en er gebeurt niets, geef de mensen de middelen om zelf voedsel te verbouwen(verdienen) en je bent constructief bezig.

  Natuurlijk zijn de voedselbanken niet toegerust om mensen ECHT voort te helpen, daar kan ik mij geheel in vinden echter, men heeft wel de kennis van de mensen die gebruik maken van deze dienst waarom niet het nuttige met het nuttige verenigen en zorgen dat je mensen weer op weg helpt.

  Blijkbaar is dat iets wat in menig SP koppie niet opkomt, helaas!

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 12.12 uur

 35. @ e.krul

  Dat ben ik geheel met je eens, ik vraag mij ook af of mensen geheel door hun schuld in de problemen zijn gekomen. Het grootste gros zal ongetwijfeld het slachtoffer zijn geworden van enerzijds opportunistisch denken in de periode van economische voorspoed (iedereen geloofde toen dat de bomen tot in de hemel groeiden) en anderezijds door de economische terugval, werkloosheid, verslechterende WAO enz.

  Maar inzake deze problematiek is het totaal onbelangrijk HOE mensen in de problemen zijn gekomen, maar hoe ze er weer uit te halen. Mijn (beroepsmatige) ervaringen met de Stadsbanken is slecht aangezien men teveel oplossingen door de klanten laat verzinnen ipv iemand als vaste begeleider meegeven. Veel mensen die in de schulden zijn gekomen zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer en kunnen niet zelfstandig meer een oplossing vinden, als iemand ze tijdig een steuntje in de rug kan geven zou dat al een heleboel helpen.

  Dan doe je iets structureels, de toegang tot verschillende sociale mogelijkheden is er wel maar ze zijn te ingewikkeld of duren te lang voordat er iets gebeurt, zoals al eerder is aangegeven inzake het aanvragen van bijzondere bijstand.

  De SP kan zich beter hardmaken voor dat soort zaken ipv te focussen op de voedselbanken, mede ingegeven vanuit de gedachte dat er volgend jaar verkiezingen zijn.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 12.21 uur

 36. @jeroen

  Precies, dat is ook mijn ervaring. Daarbij wordt er nog steeds veels te weinig werk gemaakt om die problemen bij de mensen die dat het meest nodig hebben op te lossen.

  De bijstand is geen vetpot, dat ben ik mij wel bewust maar het wordt pas een echt probleem als er ook nog eens sprake is van oude schulden. Er zijn veel mensen die wel, hetzij met kunst en vliegwerk, rond kunnen komen van een uitkering, dit is echter schier onmogelijk als er ook nog eens aflossingen moeten worden gedaan.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 12.25 uur

 37. @36 En de bijstand hoeft (nee lees moet) ook geen vetpot zijn. Iedereen die beweert dat de uitkeringen omhoog moeten kan het wel vergeten dat we ooit nog van de werkeloosheid afkomen.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 12.31 uur

 38. Vergeet niet dat de meeste mensen schulden maken dat best acsebtabel is bvb door het kopen van een huis.
  Als dan na een poosje je werkgever je ontslaat omdat hij bvb met Polen goedkoper kan produceren, dan val je het eerste jaar met je inkomen 30% omlaag en daarna val je in de bijstand.
  Veelal gaat na zo’n drama het huwelijk ook uitelkaar en zo stapelen de problemen zich lanzaam maar zeker op.
  Het grootste probleem is dat die mensen die dat overkomt zich schamen en te trots zijn om dit aan de grote klok te hangen en geen beroep durven te doen op de laatste paar centjes die ze eventueel nog kunnen krijgen, vergeet niet dat je als een beest wordt behandeld door de ambtenaren die jou die paar centjes moeten toekennen (voorbeelden zat)daarom zou het met de economie in nederland een stuk beter gaan als ook deze mensen meer vertrouwen hebben in de toekomst maar dat is met dit alles goedbedoelende kabinet nog geen uitzicht naar.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 12.35 uur

 39. 37
  Als de bijstand omlaag gaat gaan de lonen zeker niet omhoog en staan we stil op een draaiende roltrap die omlaag gaat.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 12.39 uur

 40. @38

  Frans,

  Ten eerste zijn de meeste mensen die problematische schulden hebben niet eens mensen met hypotheek schulden maar met consumptief krediet.

  Ten tweede je baan kan altijd verloren gaan, Pool of geen Pool.

  Punt is de mensen bij voedselbanken gewoon op te grote voet hebben geleefd, zag laatst een interview met een persoon die daar voedsle kwam halen.

  Een heel warrig verhaal, het kwam er op neer dat hij te makkelijk bij wehkamp, neckerman dure spullen kon kopen op krediet, op de vraag waarom hij dat deed zei hij dat je toch ook maar een keer leeft.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 12.46 uur

 41. @39

  Er moet een (gezonde) stimulans gemaakt worden om werken aantrekkelijk te maken. Het kan niet zo zijn dat mensen blijven hangen in de uitkering. Dat ga je nog meer krijgen door de uitkeringen te verhogen.

  En buiten dat, uitkeringen verhogen lost dit probleem niet op. Mensen met dit soort schulden help je niet door de bijstand met 75 euro per maand op te hogen.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 12.49 uur

 42. @40
  Ik zie dat je er nogal kortzichtig over denkt.
  Ik stel voor dat je eens een weekje komt kijken bij het U.W.V. of het C.W.I. ik denk dat je dan met een brok in je keel weer thuis komt, en zo niet dan heb je geen hart in je lijf.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 12.59 uur

 43. @ jeroen @ Stephan

  Er zitten zeker steekhoudende argumenten in jullie betoog.

  Desalniettemin is mijn mening dat het niveau van de bijstand niet toereikend is om je hoofd zonder schulden te maken boven water te houden.
  M.a.w. om op een fatsoenlijke manier te leven.
  Je wordt welhaast genoopt tot het aangaan van schulden.
  Ik heb hier eerder al eens iets over geschreven:

  http://www.janmarijnissen.nl/weblog/2006/03/03/armoede-is-wel-een-structureel-probleem/#comment-173149

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 13.03 uur

 44. @42

  Wat moet ik bij het UWV, CWI of sociale dienst zien dan?

  Kortzichtig is denken dat je de werkeloosheid en voedselbanken kunt beteugelen met betere sociale voorzieningen.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 13.04 uur

 45. @43

  Dat hangt er van af wat jouw definitie van fatsoenlijk leven is.

  750 netto van de bijstand:

  300 huur
  50 energie
  70 verzekeringen
  250 eten en drinken.
  80 overigen, zoals kleding ed.

  Heel karig, als student zonder hulp van mijn ouders ook met zo’n budget moeten rondkomen.

  Op dit lijstje staat niet 150 aflossing plasma scherm 150 aflossing auto etc..

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 13.13 uur

 46. @ 45

  Tja, als we verschillende definities hanteren heeft verder dicussiëren geen zin.
  En zo’n door jou gepresenteert lijstje kan ik ook bedenken, alleen zou deze wat completer zijn.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 13.23 uur

 47. @46

  Dat is het punt. Hoe compleet wil je het hebben? Volgens mij dus niet al te compleet. Je moet wel gestimuleerd worden om uit die bijstand te komen.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 13.28 uur

 48. @46

  Schaf dan de bijstand maar helemaal af, wie niet werkt zal niet eten.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 13.37 uur

 49. Frans @38 en @46

  Waarom denk je dat die Polen zo graag willen werken…..?

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 13.45 uur

 50. @ 46

  Je wilt wat ik bedoel bewust verkeerd interpreteren hé?
  Mag hoor, geeft alleen aan dat je over zaken spreekt waar je geen flauw benul van hebt.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 13.52 uur

 51. Watten staafje,

  Iemand die argumenten opnoemt die niet in jouw straatje thuis passen noem je maar iemand die geen flauw benul heeft….

  Lekker makkelijk…..

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 14.09 uur

 52. @Wattenstaafie

  Geld dat ook nog als de schuldsanering en de wet bijzondere bijstand toegankelijker zou zijn? (lees beter begeleid)

  Er zijn mensen die wel degelijk rond kunnen komen van de bijstand, ik geef toe dat het krap is maar het kan.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 14.11 uur

 53. @Frans r48

  Slecht idee, aangezien juist dat bijstandsysteem mede bijdraagt aan de welvaart hier. Het moet echter niet zo zijn dat niet werken economisch intressanter is dan wel werken.

  Zolang ik nog mensen hoor die zeggen dat ze voor 50 euri in de maand meer niet van plan zijn te gaan werken is er iets goed scheef in dit land.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 14.13 uur

 54. @51
  Herhaling van reactie 50:

  Je wilt wat ik bedoel bewust verkeerd interpreteren hé?

  Vanuit die basis, die grondhouding, heeft verder argumenteren met jou geen zin.

  @52 Stephan
  ‘Geld dat ook nog als de schuldsanering en de wet bijzondere bijstand toegankelijker zou zijn? (lees beter begeleid)’

  -Dit zou inderdaad voor een bepaalde groep mensen een welkome ondersteuning kunnen betekenen op uiteindelijk een minder slecht perspectief.

  ‘Er zijn mensen die wel degelijk rond kunnen komen van de bijstand, ik geef toe dat het krap is maar het kan.’

  Dit getuigt in ieder geval van enig inlevingsvermogen Stephan.

  Maar er behoeft vanuit die wankele basis maar ‘íets’ onvoorziens -of wel voorzien maar op het verkeerde moment plaatshebbend- te gebeuren en het geheel is uit evenwicht.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 14.31 uur

 55. @53

  Lees ook mijn eerdere berichten.
  Ik ben juist voor een goede W.W. regeling en een goede bijstand regeling.
  Als mensen zeggen dat ze liever thuis zitten dan werken dan is er iets goed fout op de werkvloer en zijn niet de uitkeringen te hoog maar de lonen te laag.
  Je moet ons niet vergelijken met een één of ander buitenland, want dan kun je de lonen wel verlagen tot 3 euro per week voor 60 uur werken.
  Ik denk dan ook dat we moeten leren leven met mensen die beslist niet willen werken, maar als werkgever zou ik die mensen ook niet in dienst willen hebben, dan kan je ze straffen met een hele lage of geen uitkering maar geloof mij dan komen ze het wel ergens halen en dat komt de veiligheid in dit land niet ten goede.(als je begrijpt wat ik bedoel.)

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 14.52 uur

 56. Dan moet je maar werken en er voor zorgen dat je niet in die wankele positie lang blijft zitten.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 14.55 uur

 57. @wat een flut reactie Frans,

  Geef die mensen die maar niet willen werken maar geld anders gaan ze het wel stelen.

  Links nederland heeft dit land naar de knoppen geholpen, en maar pappen en nat houden die werkelozen. Blijf jij maar stil pietje wij zeggen ervoor dat die uitkering wel blijft……

  En intussen de schuld van voedselbanken afschuiven op kabinetsbeleid.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 14.59 uur

 58. @56
  heb jij dan werk voor die mensen?

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 14.59 uur

 59. @58,

  vandaag nog op de radio, CWI staat in Noord nederland wel erg hard te schreeuwen om mensen in de metaal en in de bouw. Enekele duizenden vacatures die niet vervuld kunnen worden.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 15.00 uur

 60. @59

  Als je daar op solliciteert word je zeker niet aangenomen het zijn n.l. valse vacatures die geplaatst worden om te laten zien dat er in het noorden genoeg werk is.

  ps.

  Bedankt Hans Wiegel.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 15.15 uur

 61. @60

  Natuurlijk, he wat stom van me ik trap ook zo makkelijk in die rechtse propaganda…

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 15.21 uur

 62. @61

  Inderdaad.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 15.22 uur

 63. En maar klagen intussen…

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 15.24 uur

 64. Stephan, ik ben het met je eens dat het beter kan met de Bijzondere Bijstand en Schuldhulpverlening. Die laatste instantie heeft echter een wachtlijst, zo lang als je arm. Mensen moeten maandenlang wachten voor ze geholpen kunnen worden. Daarnaast zijn nog steeds lang niet alle bewindvoerders betrouwbaar en vallen daardoor mensen in een nog diper gat als die bewindvoerder opeens met de Noorderzon vertrokken is.
  De hele poespas rond de BB zou vereenvoudigd kunnen worden en de Duurzame Gebruiksgoederen zouden opnieuw daarin moeten worden opgenomen. Geen plasma TV’s, maar een wasmachine, een koelkast of een bed. Maar dit zijn oplossingen die zouden kunnen en niet gebruikt worden door de instanties.
  Ik kan ook met je meegaan in je stelling dat gezonde mensen met een uitkering daar uit geholpen moeten worden. Ook voor “slechts” 50 euro meer per maand. Houd dan wel rekening met het volgende: iemand met een bijstanduitkering krijg kwijtschelding van de OZB, Reinigingsrechten en het Hoogheemraadschap en daarnaast een Huurtoeslag. Zodra het minimumloon verdiend wordt, valt dit allemaal weg EN vallen die mensen in een armoedeval. D.w.z. ze houden netto minder over, vaak veel minder, dan de netto bijstand.
  De consumptieve schulden komen ook voort uit het feit dat die Duurzame Gebruiksgoederen uit de BB zijn gewipt. Mensen moeten toch een wasmachine hebben, want het aantal wasserettes is bijzonder klein geworden… ik ken er hier niet eentje.
  Kortom, ik ben niet zo kort door de bocht als jij misschien denkt, maar jouw eerste reacties waren veel korter door de bocht dan jouw latere reacties. Misschien kunt voortaan sneller nuanceren?
  Laat uiteraard onverlet dat De Voedselbank nog steeds nodig blijkt te zijn. En lang niet altijd, omdat mensen door eigen schuld in de problemen zijn geraakt. Maar zelfs dan moeten mensen eten. Als er kinderen in zo’n gezin zijn al helemaal. Kinderen zijn per definitie onschuldig aan de armoede van hun ouders.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 30 maart 2006 @ 15.41 uur

 65. 16.05 RADIO 1 – discussie tussen Clara Sies en Gerda Verburg…. NU DUS

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 30 maart 2006 @ 16.08 uur

 66. Wie meer wilt weten over de voedselbanken raad ik de cartoons van Fokje Schaapman hierover aan.

  Reactie door Rinus Duikersloot — donderdag 30 maart 2006 @ 16.16 uur

 67. Ik lees in vooral de laatste posts dat iedereen er een beetje vanuit gaat dat je per definitie te lui bent om te werken, te veel geld uitgeeft aan dure auto’s en plasma schermen, laptops en wat dies meer zij, en je daarom in de schulden geraakt, én het dus je eigen schuld is.

  HO ES FF, nou moet het toch eens afgelopen zijn, niet iedereen die bij de voedselbank aanklopt is lui, surinamer, marokkaan of te beroerd om te werken en schuldig an zijn eigen maleise.

  Heeft één van u al eens gedacht aan al die arme stakkers die inde WAO horen en er uitgeflikkerd zijn door dit klote kabinet? of aan die arme oudjes die door dit beleid aan de bedelstaf geraakten, of aan die véél te dure zorgverzekering die volgens dit uitzuigerskabinet juist veel voordeliger had moeten zijn (alleen als je 2x modaal hebt dus).

  Die voedselbanken zijn écht nodig voor een hele grote groep mensen die door dit beleid in het slop zijn geraakt en door de bomen het bos niet meer zien.

  Ik werk zelf bij een groothandel in de AGF en wij zouden ons moeten schamen dat we wekelijks volledig volle 16 meter trailers in de perscontainer pleuren omdat de belastingdienst je anders aanslaat voor omzet, terwijl dat eten best goed is en de produkten in de winkel best een stuk goedkoper zouden kunnen maar door die achterlijke kapitalistenmentaliteit kunstmatig hoog wordt gehouden.

  Ook dát is een gevolg van dit super verkeerde beleid, kijk maar naar meneertje Essent, die lacht zich een krul in zijn schwans jongens, en met hem al die gasten van dit huidige CDA/VVD/D66 zooitje, allemaal worden ze er beter van, behalve de gewone mensch.

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 16.28 uur

 68. @64 Lembeck,

  Voedselbanken zijn een goed initiatief van particulieren. En ze voorzien zeker in een nood die er bij bepaalde mensen is.

  Echter moeten mensen niet te snel de conclusie gaan trekken dat de overheid dan maar meer moet doen aan het sociale stelsel. Of zelfs de schuld geven aan dit kabinet dat er voedselbanken zijn. Dat is onzin.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 16.31 uur

 69. JS wijs niet zo met je vingertje naar het kaabinet, wees niet zo kortzichtig.

  Welk beleid je ook neemt welk kabinet je ook hebt. Voedselbanken en echte armoede heb je altijd wel. Of het nou gaarkeuken heet, of kerkelijke pakketen.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 16.35 uur

 70. @68

  Leg jij mij dan eens uit waarom er vóór dit CDA/VVD/D66 kabinte ( ja juist déze 2 kabinetten) niet één voedselbank was en waarom dat dan nu wel nodig is ?

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 16.35 uur

 71. @70 zie ook mijn reactie in 33

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 16.37 uur

 72. slechts één voorbeeldje zou een boel duidelijk moeten maken.

  Buurvrouw, heeft al jaren een hernia, is 2 keer geopereerd, ligt 4 van de 7 dagen op bed en verrekt van de pijn. Wordt goedgekeurd door GAK omdat ze 2 loepia’s per uur zou kunnen vouwen en dus gezond genoeg is. Krijgt nu bijstand (had vroeger een goed salaris en daardoor ook een acceptabele WAO uitkering) loopt nu bij de voedselbank omdat haar kindjes toch te eten moeten hebben. En ze heeft niet eens schulden, wel een kerel die er vandoor is gegaan, maar dat telt zeker ook als eigen schuld dikke bult?

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 16.40 uur

 73. jeroen, kennelijk komen we uit dezelfde stad, maar denken we wezenlijk anders over de oorzaak van deze ellendige voedselbanken, alhoewel we het wel eens zijn dat er mensen zijn die dit nodig hebben. Kerel, je moest eens een voorjaartje meedraaien bij ons, en zelf eens zien wat een ellende het is als je ziet dat complete vrachtwagens vreten worden weggekiepert in het riool, en je aan de andere kant weet dat er mensen zijn die een moord zouden willen doen voor een klein beetje vers vreten, dán krijg je pas echt een brok in de keel.

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 16.44 uur

 74. JS.

  Ik wou dat ik dat zo mooi had opgeschreven, helemaal mee eens!

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 16.45 uur

 75. JS,

  Wat wil je met dit voorbeeld bereiken, cq beantwoordt zien.

  Wie is de schuldige voor haar situatie?

  Bij een ander kabinet zou deze vrouw niet zo in de problemen zitten?

  Zou er geen enkele andere vrouw in zo’n situatie zitten bij een ander kabinet?

  JS, je moet niet proberen om een vreselijke situatie te projecteren op een heel kabinet. Dat zijn ook maar poppetjes, die eigenlijk weinig invloed hebben. De economie is een flipperkast, je kan het sturen maar een hoop onzekerheden spelen een grotere rol.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 16.47 uur

 76. jeroen
  Wat ik vooral probeer duidelijk te maken is dat dit kabinet de verkeerde keuzes maakt en er aardoor mensen in de problemen komen, natuurlijk is o.a. een goed WAO beleid onontbeerlijk maar dit kabinet zet een paar kreten op papier, laat ze uitwerken door een stelletje boekhouders en pretendeert normen en waarden hoog in het vaandel te houden. Ik heb in al mijn linkse jaren nog nooit zo’n zielig kabinet meegemaakt dat het land zo naar de kloten stuurt, denk daar eens over na voordat je met je wijsheden complete bevolkingsgroepen demagogiseert en afschrijft als waren het 2e rangs bugers door dit beleid goed te praten.

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 16.51 uur

 77. @73

  Dat weggooien van voedsel keur ik ook niet goed. Ik zie het zelf ook bij supermarkten hoor, oeps een pallet met blikken omgevallen. Allemaal gedeukt, tja dat verkoopt niet meer, weg ermee, terwijl het wel goed is.

  Begrijp me niet verkeerd, het is een heel goed initiatief.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 16.52 uur

 78. @76

  Te kortzichtig, en te gefocused op het feit dat dit kabinet alles fout heeft gedaan.

  Bij elke keuze die gemaakt wordt heb je mensen die daardoor getroffen worden. We hebben niet oneindig veel geld of zo, dus als we het geld aan WAO-ers uitgeven is dit geld niet meer in het onderwijs te stoppen of veiligheid.

  Wat wil je dan, zo’n beleid dat jouw voorbeeld met je buurvrouw niet meer kan voorkomen. Klinkt leuk voor die groep mensen maar besef je wel dat het geld dat dat beleid kost ten koste gaat aan andere zaken.

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 16.57 uur

 79. @JS 67 72

  Ik weet dat de situaties door jou beschreven op grote schaal de realiteit van alledag is.
  Het is een grote schande dat dit kan bestaan.
  Maar ja, zolang de ikke ikke cultuur heerst, zolang eigenbelang prevaleert boven gezond verstand, zal dit helaas blijven voortduren.
  Daarom moet het roer om en zo snel mogelijk.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 17.01 uur

 80. @79

  Wat stel je voor wattenstaafje, een revolutie. Geen ikke, ikke, maar iedereen kameraden die evenveel verdienen zodat er geen armoede is.

  Iedereen is gelijk, maar sommige zijn gelijker. Leuk dit is al geprobeert en werkt niet!

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 17.03 uur

 81. @78
  Welke zaken zouden dat zijn denk je? het volstoppen van de zakken van de topmanagers, of die 30% loonsverhoging voor politici, of …..

  Ach nee laat ook maar, je verwijt mij kortzichtigheid terwijl je zelf geen goede argumenten kan bedenken waardoor deze ellende is ontsteen en ontkend dat het CDA/VVD/D66 zijn schuld is (overigens altijd de schuld is geweeest dat onbehoorlijk bestuur ook maar wordt getolereerd.

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 17.03 uur

 82. nederland word levende gevreten

  Reactie door gaf — donderdag 30 maart 2006 @ 17.03 uur

 83. @ 78
  Missie Afghanistan?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 17.04 uur

 84. @78
  Dank voor je bijval

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 17.06 uur

 85. @83,
  oops grote vergissing, niet post78 maar jouw post verdient dank voor je bijval oops

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 17.10 uur

 86. Een hele goede middag allemaal. mijn naam is Yvonne Barning uit Rotterdam en zelf aangewezen op een voedselpakket bij de voedselbank samen met mijn man.
  Ik heb al de bovenstaande berichten gelezen, en wordt van de meeste erg triest.
  Wat is het toch makkelijk om te oordelen en te veroordelen.
  Je kunt ook door andere oorzaken bij de voedselbank terecht komen, zoals scheiding,gezinnen waarvan de man of vrouw ineens zonder werk komt te zitten die geen leningen afsluiten, maar wel mooi in de armoeder terecht komen.
  Bij mij is het gekomen door een scheiding.
  Dus mensen roep niet te snel net zo als het kabinet eigen schuld dikke bult.

  Yvonne Barning.

  Reactie door Yvonne Barning — donderdag 30 maart 2006 @ 17.11 uur

 87. jeroen, lees je nog ff mee?

  Point made toch ?

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 17.13 uur

 88. @78

  Geld weghalen bij de AOW ers of WAO ers is voor mij geen sociaal plan maar als ik hoor dat er vele mensen in nederland leven met een spaarrekening die zo hoog is dat heel Nederland uit de schulden kan halen en dat er met dat zelfde spaarbedrag de hele wereld bevolking te eten kan krijgen en dat die zelfde Nederlanders er bijna niets van merken dat er wat van hun spaargeld is weggehaald, dan vind ik dat er nog heel wat aan de mentaliteid van de Nederlander moet veranderen.
  Mocht je er toch anders over denken ga dan eens na of je wel van deze planeet komt.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 17.17 uur

 89. Hmmm jeroen zit om half zes aan tafel en stopt zich nog even vol terwijl er in zijn woonplaats 250 mensen geen vreten meer hebben deze week, het is alweer donderdag en dan is al het gekregen alweer op helaas.

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 17.17 uur

 90. Het CDA zegt dat de mensen bij de voedselbank de weg naar het gemeenteloket niet weten te vinden.
  Nu weet ik die weg toevallig wel net als veel mensen met mij, en ik ben er dan ook al geweest om te horen te krijgen dat ik niet in aanmerking kom voor schuldhulp omdat mijn schulden niet hoog genoeg zouden zijn?!?!?
  Dus alleen als je tienduizenden euro’s schuld hebt, er een huisuitzetting boven je hoofd hangt e.d.,dan kom je in de gemeente Etten-Leur (mijn woonplaats) in aanmerking voor speciale bijstand of schuldhulp.
  Als het al veel te laat is dus.
  En dat is de reden dat mensen niet naar de gemeenten gaan en bij de voedselbanken terecht komen, men komt vaak gewoonweg niet in aanmerking voor hulp van de gemeente.

  Reactie door Richard Groenendaal — donderdag 30 maart 2006 @ 18.27 uur

 91. @87 JS

  Point made? Ik ontken niet dat er geen mensen zijn die buiten hun schuld bij de voedselbanken terecht komen.

  Hoe triest dat ook is, je kan daar geen algemeen beleid mee maken zoals maar makkelijk roepen uitkeringen omhoog of beter sociaal stelsel.

  Of dan maar Balkenende de schuld geven, dat is zo kortzichtig…..

  @88 en wat wil je dan dat die mensen met al dat spaargeld gaan doen. Moeten ze geld afstaan aan de armen. Het idee is goed maar te idealistisch….

  Reactie door jeroen — donderdag 30 maart 2006 @ 18.36 uur

 92. het kabinet verdraait de boel weer lekker!
  veel mensen weten vaak heel goed de weg naar de bijzondere bijstand.
  alleen word die gewoon stelselmatig geweigerd.
  de mensen die het niet weten kun je wel gaan voorlichten en begeleiden,maar als het in 80% van de gevallen afgewezen word….
  ik stoor me ook verschrikkelijk aan het feit dat ze het nu willen doen voorkomen dat het niet dit kabinet hun schuld is,dat er meer armoede is bijgekomen!omdat er al voedselbanken zouden betaan.
  gelul!!! het enige waar dit kabinet goed in is is alles verdraaien en bij elkaar liegen/graaien

  Reactie door iew — donderdag 30 maart 2006 @ 19.02 uur

 93. @66 Rinus,

  Ik moet zeggen dat je plaatjes er deze keer wat fatsoenlijker uitzien als de vorige keer, dat je een link doorgaf.

  Reactie door TOMAAT — donderdag 30 maart 2006 @ 19.05 uur

 94. @ 93 TOMAAT
  Nu word ik ook nieuwsgierig naar wat die onfatsoenlijke plaatjes waren?

  Reactie door Rinus Duikersloot — donderdag 30 maart 2006 @ 19.33 uur

 95. @90,92
  Dat is een veel gehoorde klacht, en het klopt, ook bij ons en onze omliggende gemeenten wordt je stelselmatig naar huis gestuurd met de boodschap dat je het zelf beter moet aanpakken en dat je (nog) niet in aanmerking komt voor schuldsanering en/of schuldbegeleiding. Bij ons worden ook veel mensen doorgestuurd naar maatschappelijke dienstverlening ,alleen daar kunnen ze ook niks voor je doen omdat dit niet hun pakkie aan is. *heeft ervaring met deze praktijken, en heeft zijn eigen zoon alweer een paar jaar thuis én diep, heel diep uit de shit gehaald (financieel én mentaal)

  Reactie door JS — donderdag 30 maart 2006 @ 20.10 uur

 96. Jantje Jantje Marijnissen, wat ben je hier weer ‘tendentieus’ bezig, waarbij tussen haakjes geplaatst een understatement is.
  De mens moet vrij zijn, als we het hier niet overeens mee zijn hebben we een ander probleem.
  Inderdaad, de vrije mens maakt fouten. En inderdaad zijn we ondanks deze fouten moreel verplicht deze mensen te helpen weer toekomst te krijgen.
  Eerder gezegd en genoemd; de kwaliteit van een samenleving wordt bevestigd door de leefkwaliteit van de onderkant van deze samenleving.
  Ik denk dat we ons hier toch wel samen in kunnen vinden.
  Dit heet dus gewoon sociaal zijn!
  In die zin blijft er veel te doen en ondertussen maken mensen fouten of worden vermalen in systemen en regels die zij niet begrijpen of kunnen opvolgen.

  Voedselbanken zijn de mogelijkheid om contact te leggen met deze groep mensen en ze te kunnen helpen ook in een veel bredere context.

  Met andere woorden;
  De voedselbanken moeten altijd blijven bestaan en aangevuld worden met andere faciliteiten om deze groep van mensen bij te kunnen staan.

  Dat is sociaal Jan!
  Maar misschien ben jij vergeten wat dit woord werkelijk betekend.
  Of begrijp je het woord resultaat minder dan het woord opportunisme!

  Reactie door Bertoli — donderdag 30 maart 2006 @ 21.45 uur

 97. Vanmiddag weer naar de Voedselbank geweest. Helaas, de chocoladedoos van Merci zag er erg lekker uit. Ik smakte, maar ik heb er geen recht meer op. Ik ben al sinds 1 maart uitgeschreven , volgend de dames daar en eerst moet ik langs Maatschappelijk Werk om daarna weer een telefoontje van de Voedselbank te kunnen ontvangen. Tegen die tijd ben ik al verhongerd , meld ik ze . Ze kunnen niet anders ivm. rechtmatigheid. Ik was de laatste weken in Zeeland bij kennissen die voor mijn eten zorgden. Ben zwaar overspannen en eigenlijk van de wijn in het water beland door de SOZAWE. Eerst gaf ik nog les elke week en daar moest ik mee stoppen. Eerst bouwde ik nog mooie dingen. Moest daar mee stoppen. Was zo hard bezig met mijn eigen bedrijf op te zetten, maar ze wilden dat ik stratenveger ging worden. En dat weigerde ik pertinent. Heb toch niet 20 jaar voor joker gewerkt? De laatste jaren is het erger geworden in de stad waar ik woon. Wil me blijven ontplooien, maar kan niet tegen die SOZAWE mevrouw die net doet alsof ik de kluit belazer, alsof ik niet geemancipeerd ben en die doet alsof ik een slecht voorbeeld voor mijn kind ben. Huil terwijl ik dit schrijf en hoop dat mijn advocaat me volgende week kan helpen om de rechter te overtuigen dat SOZAWE Heb voor het eerst van mijn leven schulden en rekeningen stapelen zich op. Heb al maanden geen uitkering gekregen omdat zij zelf een fout hebben gemaakt. Na 5 maanden mag het voorkomen. Als ik het red, om deze week zonder eten door te komen. Zelfs de Voedselbank mag me geen pakket meegeven. Alles heb ik gegeven aan de stad waar ik woon. 4 jaar geleden wilde ik er al weg, omdat ik geen toekomst meer zag in dit beleid en dat gedoe van creatieve mensen straffen en ze gelijk te stellen aan werklozen. Nu 4 jaar later fiets ik door de straten van de stad die me niet meer wilt. Als een paria zit ik opgesloten in mijn wanhoop.

  Reactie door Jackey — donderdag 30 maart 2006 @ 21.59 uur

 98. Ik hoop dat de SP iets voor Jackey wil doen want zo kan het niet langer.
  Ik weet dat er zulke situaties bestaan en het is heel zwaar om dat mee te moeten maken in je leven.
  Mijn vraag voor Jan Marijnissen en voor de SP kunnen jullie hier helpen?

  Reactie door Paula Buisman — donderdag 30 maart 2006 @ 22.09 uur

 99. Bertoli Bertoli Bertoli,
  Wat U nu toch allemaal zegt:
  “Voedselbanken zijn de mogelijkheid om contact te leggen met deze groep mensen en ze te kunnen helpen ook in een veel bredere context.
  Met andere woorden;
  De voedselbanken moeten altijd blijven bestaan en aangevuld worden met andere faciliteiten om deze groep van mensen bij te kunnen staan.’

  Als je dan spreekt over opportunisme, zou ik toch liever hier in deze context dit woord willen vervangen door pragmatisch.
  In de gegeven context door mij vrij vertaalt als: handelen naar de omstandigheden of op nut en bruikbaarheid gericht handelen.
  Triest genoeg dat dit vandaag nodig blijkt te zijn.

  Om nu het bestaan van de uitwassen van een falend, -lees asociaal- overheidsbeleid te willen legitimeren of rationaliseren en zoals door U bepleit deze zelfs zou willen cultiveren, juist omdat je via dit vangnet de mensen bereikt vind ik ronduit belachelijk.
  Neen, eerst dat verfoeilijke fenomeen voedselbank de wereld uit helpen, door de situatie van deze steeds groter wordende groep mensen structureel te verbeteren.
  Er zijn toch echt wel andere manieren te bedenken om de groep mensen aan de onderkant van de samenleving te bereiken, dan door het in stand houden van de voedselbanken.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 22.39 uur

 100. @Wattenstaafie

  Wat is dan je oplossing? Hogere uitkeringen? Hoe ga je dan om met de minimumlonen, ook verhogen. Personeel is al relatief duur, dat valt pas echt op als je een eenmanszaak hebt elke euro die je meer netto verloont dan heb je zelf 1,5 euro minder te besteden.

  Een belangrijke reden om personeel aannemen zo lang mogelijk uit te stellen.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 22.48 uur

 101. @L.M. Lembeck

  Volkomen met je eens, ik heb trouwens nergens aangehaald dat schulden per definitie eigen schuld is. Schulden ontstaan in de meeste gevallen door een onverwachte inkomensval, simpelweg vanwege het feit dat een lening wel degelijk wordt getoetst aan een bepaald inkomen, als dat inkomen wegvalt door werkloosheid, arbeidsongeschiktheis of andere oorzaken van buitenaf is de neerwaartse spiraal een feit.

  Ik pleit simpelweg voor een veel betere begeleiding van deze mensen, dat kost geld maar ik ben er van overtuigd dat dat wordt terugverdient later, doordat mensen ,plat gezegt, weer kunnen consumeren nadat de problemen zijn opgelost. Nog even afgezien van het voorkomen van psychische problemen en relatieproblemen die de samenleving ook een bak met geld kosten.

  Aan de ene kant laat je wat aan de andere kant win je wat, helaas zijn de politieke partijen over het algemeen met korte termijn denken bezig ipv iets verder vooruit te kijken. (ja, ook de SP, niemand uitgezonderd)

  De BB is een gemeentelijke pot die tot de nok toe vol zit, tenminste dat heb ik laatst ergens gehoord, wordt het niet eens tijd om daar eens tegen te ageren ipv het verschijnsel voedselbanken telkens aan te halen.

  Nogmaals, voedselbanken lossen niets op die ledigen alleen de korte termijn nood, als er niets wordt ondernomen blijven mensen in dit vicieuze cirkeltje zitten zonder enig zicht op verbetering van hun situatie, en dat terwijl er nog steeds genoeg te doen is binnen de bestaande regels en mogelijkheden, ze worden allen te weinig benut.

  Ik heb onlangs iemand begeleid (om niet) om een oplossing te vinden voor zijn financiele problemen, dan pas zie je hoeveel tijd e.e.a. kost, welke vertragingstaktieken gemeenten hanteren inzake de WSNP en hoeveel problemen je moet oplossen om hulp op gang te krijgen, we hebben uiteindelijk gekozen voor een faillissement gewoon omdat dan de WNSP sneller gerealiseerd kan worden en betrokkene binnen 3 jaar schuldenvrij is en met een schone lei kan beginnen.

  Ik snap alleen niet waarom IK dat moet doen en waarom er niet een fatsoenlijk loket is bij de gemeente die dit soort zaken voor de burger oplost, dat is pas echt schandelijk en daarbij zijn de voedselbanken maar een marginaal onderdeel.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 22.59 uur

 102. @JS r70

  De eerste voedselbank is al in 1999 opgericht.

  Reactie door Stephan — donderdag 30 maart 2006 @ 23.01 uur

 103. @100 Stephan

  Je reactie heeft veel weg van een deviatie, m.a.w. je probeert het onderwerp naar een andere richting af te buigen.
  Bovendien was mijn reactie gericht aan Bertoli.
  Natuurlijk kun je daar op inhaken, maar doe dit dan inhoudelijk en probeer niet naar een ander onderwerp toe te sturen.
  Ik gaf overigens al aan dat de oplossing ligt in het structureel verbeteren van de situatie van deze mensen.
  Voor details aangaande de aanpak verwijs ik je naar de standpunten van de SP, welke ik volledig onderschrijf.
  Ik ga niet voor elke nieuwe lezer het boek opnieuw schrijven als je begrijpt wat ik bedoel.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 23.05 uur

 104. Ik heb een wens. En geen prettige wens, maar een wens die volgens mij helaas bitter noodzakelijk is.

  Ik wens dat iedereen die zich hier nogal laatdunkend uitgelaten heeft over het fenomeen Voedselbank en de mensen die er gebruik van MOGEN maken, zelf een jaar lang zeer stevig in de shit terecht komt en GEEN recht op een uitkering zal hebben en GEEN hulp van De Voedselbank zal krijgen. Dus geen geld, geen zorgverzekering, huisuitzetting en geen eten. Als je daar goed doorheen komt en je denkt er nog steeds hetzelfde over, dan geef ik het op. Dan moeten we toegeven dat steeds meer mensen in dit land geen hart meer hebben. Ik heb hierboven mijn best gedaan om uit te leggen over de Bijzondere Bijstand en De Voedselbank en toch komt er geen letter aan in die hoofden die vol zijn van het eigen gelijk, zelfs al moeten mensen daardoor het onderspit delven.
  “Gaat u maar rustig slapen. Dit land is in goede handen!” …………… :(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 30 maart 2006 @ 23.09 uur

 105. Stephan, geweldig dat je dit gedaan hebt en inderdaad: dit hoort de Sociale Dienst te doen, of via het Maatschappelijk werk geregeld te worden. Maar wat de oprichtingsdatum van De Voedselbank betreft zit je echt fout. In 2001 pas en pas in 2002 bekendheid ervoor. Ze zijn begonnen in een oude kas in Berkel & Rodenrijs. Ze zitten nu op het industrieterrein bij de Fruithavens. In de buurt van het Marconieplein. Bel ze eens op en vraag eens of je mag komen kijken. Waarschijnlijk wordt je met open armen ontvangen.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 30 maart 2006 @ 23.13 uur

 106. @104 Mevr. Lembeck

  Ik begrijp Uw bitterheid.
  Maar geloof me Uw boodschap komt bij diegenen die kunnen verstaan echt wel door.
  De massa is echter een log en inert lichaam, slechts moeilijk in beweging te brengen.
  Maar eenmaal in beweging ook weer moeilijk te stoppen.
  Het wachten is daarop, dat die massa in beweging komt en dit zal op termijn zeker gaan gebeuren.
  Laat U a.u.b. niet ontmoedigen door enkele harteloze reacties.
  Put kracht uit Uw gelijk, deze wordt immers door velen gedeeld.

  Groet.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 30 maart 2006 @ 23.21 uur

 107. @97

  Ik begrijp heel goed je probleem.
  Niemand zal je helpen in deze capitalistische maatschappij, iedereen denkt alleen maar aan zichzelf,als IK het maar goed en rijk heb,en je ziet ook dat er niemand echt reageerd op jou noodoproep.
  Kom bij mij gerust langs dan kan je van mij een heerlijke maaltijd KRIJGEN.

  Reactie door Frans — donderdag 30 maart 2006 @ 23.28 uur

 108. Mijn kind weer naar school ivm. de toetsenweek.Dat duurt steeds maar een uur. Hij is verder de hele week thuis. Ik ben bang dat hij mijn angst overneemtals hij me steeds zo ziet.. Ben altijd een goed ondernemer ,maar de stekker werd uit me getrokken. Dus kreeg ik gisteren de gespaarde centjes uit mijn kind zijn spaarpotje. Heb vorig jaar twee ouders verloren en gelijk kwam SOZAWE met hun eisen van reintegratie. Ik vroeg of mijn bedrijf geen doorstart kon maken. Schriftelijk! Neen, ik moest reintegreren. Aangezien ik niet eens wist wat dat was en niet gelijk een formulier wilde ondertekenen, werd ik gekort. 10-20-40- en 50 %. Niet omdat ik slecht ben, maar omdat ik geloof in mijn eigen werk. Toen kwamen er straatvegersbanen op mijn pad via de Roteb. Ging naar de sollicitaties , maar vond dat niks voor mij. Moet ik als 55 jarige 36 uur per week straten gaan vegen en mijn kind alleen laten daarvoor. Neen! Solliciteerde me gek, maar ben geloof ik te oud. Werkte door, maar werd 100% gekort en nog een maand omdat ik de Sociale mevrouw een Bitch noemde . Op zich lijkt het wel een dubbelleven. Maar dat komt omdat ik mezelf steeds zie. Daarom ben ik bang dat ik gek ga worden. Slaap nu helemaal niet meer en hoop dat we de rechter volgende week kunnen overtuigen dat ik op 4 december aan het solliciteren was en dus niet op de afspraak bij SOZAWE kon komen. Belde ze keurig twee keer af. Want daar gaat het hele hongerlijden om. Ik verkoos een werkgesprek van mijn eigen leven boven een werkafspraak met de Roteb. Bedankt meneer 107 voor een keer eten bij u. Maar dit probleem los ik niet op met 1 x eten.Dit gaat om een uitgehongerd gevoel van een jaar strijd en nog krijg ik een briefje van mijn advocaat toe gestuurd dat ik SOZAWE niet af moet kraken bij de rechtbank volgende week. Misschien kan ik daar wel flauwvallen!

  Reactie door Jackey — vrijdag 31 maart 2006 @ 8.45 uur

 109. @96
  doe ff lekker normaal zeg!
  eigenlijk zegt u gewoon dat u het goed vind dat armoede blijft bestaan in ons land!
  voedselbanken zijn een armoedeverschijnsel.
  in de 2e wereldoorlog kreeg je daar voedselbonnen voor en stonden uw en mijn grootouders in de rij…
  wat een idiote reactie.

  Reactie door iew — vrijdag 31 maart 2006 @ 8.56 uur

 110. @109

  Het is geen kwestie van goedvinden armoede. Het is een feit dat het al lang voor de tweede wereld oorlog was, eigenlijk sinds het bestaan van de mensheid. En het is een feit dat het altijd zal blijven.

  Met dit in het achterhoofd moet je realistisch zijn. Het enige wat we kunnen doen is het ergste leed verzachten. Elke ideologie om armoede uit te roeien mislukt derhalve ook.

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 9.18 uur

 111. Ik merk dat U op bent! Begrijpelijk!
  U haalt een heleboel zaken bij -en door elkaar.
  Geeft wat mij betreft voldoende aan dat U overspannen bent.
  Dit is ook begrijpelijk wanneer je in zo’n situatie belandt.
  Maanden geen inkomsten zonder reserves wie zou daar niet gestrest van raken?
  Ik begrijp dat dit zo werkt, echter hoe wrang dit ook moge klinken -en begrijp me a.u.b. niet verkeerd- emotionele gebeurtenissen zoals sterfgevallen staan op zichzelf natuurlijk los van een agenda welke uiteindelijk resulteert in een verwijzing naar een re-integratietraject.
  Mits U door alle gebeurtenissen zodanig uit balans bent dat een re –integratietraject op dit moment geen kans van slagen heeft.
  Dit dient dan medisch onderbouwd te worden.
  Hoe staat b.v. de huisarts hiertegenover?
  Kan deze wellicht een rol spelen binnen het geheel?

  Uw situatie is niet benijdenswaardig en heel begrijpelijk, ze grijpt mij ook aan maar emotionele aspecten staan niet in de dossiers van SOZAWE en spelen geen rol mits medisch gemotiveerd als zijnde een belemmering.
  Probeer daarom medisch onderbouwd te krijgen dat het momenteel niet haalbaar is om op dit moment te starten met een re -integratietraject.
  Daarnaast is het een schande dat U maanden zonder geld bent komen te zitten.
  Nog zijn er dan lieden die het hebben over eigen schuld dikke bult, wanneer je een beroep op de voedselbank moet doen!
  Walgelijk zulke mensen!

  p.s. Wat voor een bedrijfje wilt U doorstarten?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 9.44 uur

 112. joh Jeroen trek es een schone luier aan…
  u praat alleen maar met alle winden mee die in uw straatje passen.
  elke ideologie waarin u denkt alles te weten is belachelijk…
  armoede hoort niet thuis in een land zoals het onze![period!]

  Reactie door iew — vrijdag 31 maart 2006 @ 9.50 uur

 113. Voor de duidelijkheid: 111 was natuurlijk gericht aan Jackey @108

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 9.53 uur

 114. @110

  ‘Elke ideologie om armoede uit te roeien mislukt derhalve ook.’

  -Wanneer je geestelijke en/of emotionele armoede bedoeld zijn we het eens.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.01 uur

 115. 113: Watje, begrijp dat mijn emoties niks met SOZAWE te maken hebben. Maar was de afgelopen twee jaar wel elke dag in het ziekenhuis te vinden buiten mijn gewerk… Om mijn ouders te verzorgen. Daarna bij de crematie zat ik met enorme dikke knieen van te veel en te lang fietsen. Was mezelf dus gewoon vergeten.Kreeg fysio en heb dat nu nog steeds… Leverde ondertussen projecten in die wel uitgevoerd werden , maar kreeg daar ineens niet meer voor betaald. Kon ook op de een of andere manier geen verzet meer plegen.Gewoon uitgeput. geen ouders meer en de zorg voor mijn kind werd me gewoon te zwaar. had de steun van SOZAWE dus gewoon nodig. Maar die kreeg ik niet.
  Heb een gesprek gehad met iemand van een reintegratiebedrijf die aan tafel zat met SOZAWE. Ze wilden me forceren om gelijk te tekenen. Ik, al heel mijn leven een solist, weigerde dat niet, maar wilde wel bedenktijd.Toen kwam de reintegratieman onuitgenodigd bij mij thuis langs. En wilde binnen komen. Liet hem er niet in en belde de dienst dat zij mijn adres niet door mogen geven zonder mijn toestemming. Kreeg het antwoord dat zij beter wisten wat goed voor me was dan ikzelf. Het leek er ineens op of SOZAWE mijn ouders waren geworden.
  . Ze verdenken me van fraude, noemen me ongeemancipeerd en willen het adres van mijn zoons vader weten.Ook moeten zij weten hoe ik aan geld kom om te eten en rekeningen te betalen. ze verwachten van de mensen die mij nu een beetje helpen, dat zij een brief ondertekenen dat zij mij geld leenden. Maar die mensen willen niks met SOZAWE te maken hebben. Die leenden me even wat om niet helemaal te verhongeren. Dat schijnt allemaal verplicht te zijn om die uitkering weer te kunnen herstellen.
  Dus bleef ik in de weer op mijn eigen vakgebied.Denk ook wel dat de advocaat en ik winnen volgende week. Maar als ik verlies en de schulden zie van de laatste maanden, dan word ik zo eng en ben bang dat ik er nooit meer uit kom. Geloof me WAT, ik ben een opgeruimd mens en heb nog nooit een rekening niet betaald . Daar val ik over met al die praatjes van bij Wehkamp kopen en Langdurigheiduitkeringen en de BRUG aanbiedingen. Hoe kan je daar nu gebruik van maken als SOZAWE doet alsof zij je ouders zijn en door hun ongeloof in mijn kunnen , toch ook mijn kind voor het blok zetten. Heb me nog nooit arm gevoeld, maar die gasten hebben van een strijder een werkloze zwakkeling gemaakt. Sorry Jan en anderen, maar ik begrijp het allemaal niet meer. Ben van een gezond mens een wrak gemaakt. En word behandeld als een kind.Ben ontwerper, beste Wattenstaafie!

  Reactie door Jackey — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.27 uur

 116. @112 @114

  Als we SP beleid zouden uitvoeren om armoede aan te pakken was Nederland al lang falliet geweest. En was nederland een grote voedselbank.

  En jullie geloven ook nog heilig in de SP… heel droevig….

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.29 uur

 117. @116
  wie zegt er dat ik SP stem?[of ooit heb gestemd]
  veronderstellen en stemmingmakerij is uw beroep?!

  en wat is dat beleid van de SP volgens u dan?

  Reactie door iew — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.35 uur

 118. @116

  Problemen benoemen daar is de SP goed in, maar dat is makkelijk. Er zijn voedselbanken, er zijn werkelozen. Maar oplossingen aandragen die het probleem werkelijk aanpakken dat kan de SP niet.

  uitkeringen omhoog of balkenende afkraken voor slecht sociaal beleid lost geen voedselbankenprobleem op.

  Grenzen dichthouden lost geen werkeloosheid op.

  Grenzen dichthouden lost ook geen uitbuiting op.

  Het werkt alleen maar averechts.

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.48 uur

 119. @115 Beste Jackey

  Ik heb U niet bekritiseert, doch slechts proberen aan te geven hoe instanties omgaan met mensen.
  Een nummer in een dossier…
  Ik heb de indruk dat U mijn intenties toch een beetje verkeerd begrepen heeft.
  Indien dit zo is, vind ik dit jammer.

  Groet, sterkte en succes volgende week!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 10.57 uur

 120. @118 Jeroen 10.48 uur

  ‘Het werkt alleen maar averechts.’

  -Het werkt alleen maar Ave Rechts

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 11.08 uur

 121. He, wattenstaafie, no hard feelings. Ik dank je voor je begrip. Ben alleen niet gewend om in het slop te zitten en zeker als anderen je daar in duwen, dan word het mij te gortig in dit land.
  In mijn geval was ik hard op weg raadslid te worden en werd ineens misselijk van gesponsorde Suikerfeesten.Dus sta ik nu als een partijloos wezen , als een kikker in de kou. Veel gemakkelijker was het geweest om, met voorbedachte rade op een lijst van een politieke partij te komen.Dat gebeurt steeds meer vanuit een uitkeringssituatie. Zo was je jezelf wit. Bedankt voor je support. Ga er dit weekend hard aan werken om volgende week mijn gelijk te krijgen. Wel eens waar in een afgeslankte versie!

  Reactie door Jackey — vrijdag 31 maart 2006 @ 11.30 uur

 122. @121 Jackey

  Thanks!
  En nogmaals succes volgende week!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 11.34 uur

 123. Jeroen ik ben je een beetje aan het volgen en wordt een beetje misselijk.

  Ten eerste mensen die bij een voedselbank komen hebben niet altijdt ruim geleeft, er kan altijdt een situatie voor doen dat je er niks aan kan doen.: Zonder werk komen te zitten. Scheiding waar kinderen bij te pas komen en dan allimentaie niet alleen voor de kinderen betaald moet worden maar ook voor de ex partner. Dus gelijk MOETEN betalen en je moet dan zelf ook nog een onderkomen hebben. Dan heb je nog mensen die tot het eind hebben geknokt voor hun eigen bedrijfje, en het toch niet konden redden en met pijn en moeite MOETEN stoppen. En dit zijn maar een paar voorbeelden Jeroen.

  Ten tweede sociale voorziening. Ja die is telaag we zitten zelf in de situatie dus hou maar op. Een gezin (2 kideren 2 volwassen) met een minimale inkomen is gewoon niet te doen. Zeker niet als je vriend MOEST stoppen met zijn eigen bedrijf, daar heb dus geen voorzieningen
  voor. En dan ook nog chronisch ziek en boven de 40. Dus als je dan schulden hebt worden het er alleen maar meer.

  Ten derde werkloosheid. Ik woon in Noord-Limburg en probeer daar maar eens aan werk te komen nu. Werk wat alle mensen kunnen worden nu Polen in gezet, lekker goedkoop voor de werkgevers. Dus werk zat nee echt niet hier, alleen mensen die een echte studie hebben gevolgt hebben een kans. En mensen die ook graag een kans willen maken kunnen geen studie betalen, want die mensen hebben een uitkering en met een uitkering kun je geen studie volgen. (als je nog te eten wil hebben) Dus we hebben echt een probleem met de Polen hier, van mij mogen de grenzen gesloten worden.

  Ten vierden wat doe je hier als je de SP alleen maar wil afkraken en lees eens goed het partij programma.

  Reactie door Wendy — vrijdag 31 maart 2006 @ 11.42 uur

 124. Wat een gelul allemaal, sorry dat ik het zeg.
  Maar ik weet als geen ander hoe het is om je eigen aan te melden bij schuldhulpverlening, het bekende van het kastje naar de muur sturen.
  Mijn dossier heeft 2 jaar onder ion de kast gelegen voor er eens naar gekeken werd, stukken kwijt uit het dossier.
  Nou dan willen de deurwaarders wel hoor em dat noemen ze sociaal beleid,nee het is een asociaal beleid.
  Net zo lang knijpen tot je geen strot en een menswaardig bestaan meer over hebt, en dan maar zeggen er is geen armoede in Nederland en de voedselbanken zoudenweg moeten, wat een onzin ze hebben sommige mensen zover zelf gedreven met die klere Euro.
  Maar alles is even duur als met de gulden zeggen ze.
  Als ze de voedselbanken weg willen hebben moeten ze toch zelf met een goed plan komen om de armoede te bestrijden, en het gelul over dan moeten de mensen maar gaan werken.
  is er werk voor mensen die over de 40 of 50 jaar zijn.
  Het is allemaal maar veel gelul en weinig doen.

  Yvonne

  Reactie door Yvonne Barning — vrijdag 31 maart 2006 @ 11.42 uur

 125. @123 Wendy

  Als je me volgt dan weet je dat ik ook erken dat er mensen zijn die buiten hun schuld bij de voedselbanken komen.

  Het is ook geen schuld vraag, de vraag is hoe los je het op. En dat is niet door nog hogere sociale voorzieningen te treffen.

  Komop zeg, alsof jij het werk van de Polen in (Noord) Limburg wilt doen. Je hebt je kans gehad. Raad voor werk en inkomen en het het CWI hebben juist in die regio’s projecten opgezet om mensen aan het werk te zetten daar waar landbouwers om mensen zaten te schreeuwen om mensen. Men heeft daarvoor nog expliciet de grenzen in mei 2004 dichtgehouden om dit soort projecten op te zetten.

  Alle projecten zijn gruwelijk mislukt door de grote desinteresse van de werkelozen. Ga nou niet klagen over het werk van de Polen in jouw regio!!!!!

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 11.56 uur

 126. Daar heb je gelijk in Yvonne. Allemaal praten ze over de Voedselbank, maar iets aan het onderliggend probleem doen is geloof ik te ingewikkeld. Wel is het verbijsterend dat SOZAWE met een hoeveelheid aan geld blijft zitten, omdat mensen geen zin meer hebben in extra handje ophouden bij ze. Het lijken godverdomme wel de nieuwe beunhazen. Ik zal jou eens straffen en ik ben de baas over jouw uitkerinkie. Want daar komt het toch allemaal op neer.Met een uitkering hoef je ook niet naar de Voedselbank. Hedt zijn juist de tijgers die een spuitje krijgen bij SOZAWE en niet de mietjes. Die tekenen gelijk bij een reintegratiebureau. Werk of geen werk. Dat zijn de beroepswerklozen, die al twintig jaar meehobbelen. Maar voor de strijders is er niks. Misschien een VADERLAND ergens in den Vreemde. Mij lijkt het wel wat. Als mijn kind klaar is met school, zou ik best weg willen en desnoods een of andere lulbaan nemen ergens aan een strand in een warm land. Moet er bij zeggen dat ik voedselpakketten niet om te vreten vind, maar ik ben een eter die zijn smaakpupillen niet laat aanwijzen. Ook zit er als je voedsel eet niet genoeg vitamines in een pakket. Maar wat veel erger is, dat maatschappelijk werk en advocaten je pas na weken, maanden in het gerechtsgebouw krijgen.

  Reactie door Jackey — vrijdag 31 maart 2006 @ 12.05 uur

 127. Als je 2 jaar op schuldhulpverlening moet wachten kom je vanzelf wel bij de voedselbank terecht meneer Jeroen.
  En over werk maar te zwijgen ik zit in Rotterdam.
  Al ik mezelf in wil laten schrijven bij een uitzendburo of een ander buro, dan wordt ik dat niet vanwegen mijn leeftijd.
  Ik weet we mogen niet discrimineren over leeftijd in het aannemen van mensen, maar we doen het wel.
  En dan hebben we het nog niet eens over de groep mensen gehad, die cronisch ziek zijn net als ik en mijn man.
  En aangepast werk hebbenwe niet hier of is te duur, we zouden wel willen maar de kans om ons aan te nemen is zeer klein.

  Yvonne

  Reactie door Yvonne Barning — vrijdag 31 maart 2006 @ 12.17 uur

 128. @127

  En precies daarom moeten de hele sociale stelsel op de schop. Veel meer differentieren naar verschillende groepen. Niet zo maar klakkeloos verhogen of verstrekken aan mensen zonder enige tegenprestatie of verplichting.

  Je zult zien dat er dan genoeg geld is om de schrijnende gevallen echt te helpen ipv wat we nu doen met aan modderen…..

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 12.25 uur

 129. Ik geloof dat het opzetten van die eigen vangnetsupermarkten en de van Harte restaurants opgezet worden met het geld van SOZAWE. Dus eigenlijk willen ze de mensen niet helpen, maar maken liever goeie sier met zo”n restaurant of Supermarkt. Daar haalt de stad dan weer RTLnieuws mee. Want dat is het probleem met al dat scoren. Mensen over een kam scheren.Gelijk na jaren van tolereren mensen opjagen als vee. En je dan ook nog de luxe van de zweep mogen permiteren. Het komt allemaal wel goed. Maar praten vult geen gaten. En honger heb ik, al dagen.gelukkig vind ik net een bankboekje waar nog 8.80 opstaat. Krijg er via de bank 10 euro voor, he, he, toch weer wat te eten. Hoop dat mijn kind ergens bij vrienden eet en geen last heeft van mijn gezeik. Iedereen rijk!
  Wel de projecten bekostigen en anderen door het slijk laten gaan vanwege een andere opvatting, doet me een beetje aan de oorlogsjaren denken. Hoorde van mijn moeder dat sommige buren alles deden voor een boterham.

  Reactie door Jackey — vrijdag 31 maart 2006 @ 12.43 uur

 130. Hoezo heb mijn kans gehad? Ik ben nog niet zo oud en ten tweede mogen onze kinderen die niet goed kunnen leren GEEN toekomst hebben.

  En het is NIET alleen tuinbouw Jeroen, kijk maar eens bij produktie bedrijven.

  En ja dat klopt, dat heb je ook wel vermeld dat mensen buiten hun schuld om bij de voedselbanken komen.(punt 91)
  Maar lees punt 40 (op te grote voet hebben geleeft) en punt 45 (op dit lijstje staan geen 150 aflossingen en plasma scherm aflossing etc.)Ik neem aan dat je hier veel mee wil zeggen.

  Reactie door Wendy — vrijdag 31 maart 2006 @ 12.51 uur

 131. @130

  Er is een groep mensen die zich zelf in de problemen hebben gewerkt door op te grote voet te leven. Misschien mede door dat gestook van leenbedrijfjes, en wehlamp ect. Maar zelf hebben ze toch besloten om iets te kopen waar eigenlijk geen geld voor was.

  Daarvan zeg ik zeker eigenschuld dikke buld.

  En dan heb je een groep mensen die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen. Daarvan zeg ik dat je die beter kunt helpen door niet zomaar iedereen klakkeloos een uitkering te geven en die dan ook nog eens verhogen en ze zonder dwang er maar in te laten zitten.

  En met “jouw kans” bedoel ik de groep werkelozen die werden aangespoord om werk op te pakken wat polen nu doen toen de grenzen (en nog steed) dicht waren.

  Die hebben geen enkel recht om te klagen over banen afpakken door polen!

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 12.59 uur

 132. Jeroentje, voor jou is mijn wens onder 104 dus helemaal van toepassing! Akelig mens dat je bent!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 31 maart 2006 @ 13.41 uur

 133. @132, ohh wat je in 104 beschrijft, is een goede beschrijving van de Polen die hierheen komen. Lamback smijt de deur maar dicht voor ze lekker sociaal!

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 13.47 uur

 134. Het is te gemakkelijk om al die mensen als achterlijk te bestempelen ,Jeroen. Alsof ze allemaal de hele dag zitten te bestellen uit die dwaze boekjes. Er zijn mensen die vanwege fouten van SOZAWE in de problemen zijn gekomen.Nette practische mensen die nog nooit zo”n boekje in huis hebben gehaald en alleen in de BRUG kijken om te zien dat ze helaas geen Antilliaan zijn. Anders hadden ze nog even een paar weken vergoed naar de Antillen gekund. Waarom kan je daar eigenlijk niet reintegreren? Het is toch ook van ons?

  Reactie door Jackey — vrijdag 31 maart 2006 @ 13.59 uur

 135. @134 Jackey je kan niet lezen. In 131 zeg ik dat we juist de mensen moeten helpen die buiten hun schuld in de problemen komen. Doe dit dus door mensen dei niets in het sociale stelsel te zoeken er uit te gooien zodat er meer geld over blijft voor de echte gevallen.

  Reactie door jeroen — vrijdag 31 maart 2006 @ 14.08 uur

 136. Dit wil nog even toevoegen,
  Als je zonder werk zit, heb je geen lui leventje je moet echt wel wat presteren. Anders krijg je geen WW. Elke week moet je solliciteren. Oke je denkt wat een makkie. Maar ik kan je toch wel zeggen naar een half jaar soliciteren en je in te laten schrijven bij uitzendburo’s weet je niet meer waar je moet soliciteren. En zeker niet als je 23 bent geweest en geen opleiding hebt gehad.
  Je bent in de meeste bedrijven al te oud als je 23 jaar bent, dan krijg je volwassen loon.

  Reactie door Wendy — vrijdag 31 maart 2006 @ 15.08 uur

 137. Dus voor mij gelt, laat die voedeselbanken met rust en probeer ze zover te steunen als gemeente/regering. Volgens mij doen ze heel goed werk en zorgen erook voor dat mensen niet zoveel honger hoeven te leiden.

  Reactie door Wendy — vrijdag 31 maart 2006 @ 15.11 uur

 138. Ten eerste, JeroenTJE, schrijf je mijn naam met twee “e’s”, en ten tweede hebik het helemaal nergens gehad over Poolse en andere Oost-Europese arbeiders. EN dat ik jouw naam als verkleinwoordje schrijf, betekent dat je nog heel erg veel moet leren over intermenselijke contacten en tevens nog heel veel moet leren over je sociaal gevoel. Dat is duidelijk onderontwikkeld bij jou.
  Wendy, sterkte. Ik wilde dat ik iets kon doen, maar die mogelijkheid heb ik niet. Ook Jackey sterkte. Volgens mij wonen we alledrie in Rotterdam. Kunnen jullie eens aankloppen bij de Hulplijn van de lokale SP? Die is er, hoor. Misschien kunnen jullie practische tips vinden of krijgen daar? Jackey, kan de SP jou niet helpen door je aan te melden bij De Voedselbank? Als dat lukt heb je tenminste iedere week eten?

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 31 maart 2006 @ 18.14 uur

 139. He Lambeck,

  Nog bedankt.

  Maar ik woon niet in Rotterdam.
  Ik woon in Noord-Limburg in de beurt van Venray.

  Groetjes Wendy

  Reactie door Wendy — vrijdag 31 maart 2006 @ 20.53 uur

 140. Jeroen roept maar wat!
  Herhaaldelijk spreekt hij zichelf in 4 zinnen 2 keer tegen.
  Op zich is hij heel vermakelijk.
  Vermoedelijk is hij behept met een atavisme; hij is de moderne variant van de hofnar.
  Zulke mensen moet je koesteren!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 31 maart 2006 @ 22.21 uur

 141. Sorry hoor Wattenstaafje, maar ik vind Jeroen niet vermakelijk. We zijn hier bezig met een discussie, en er zijn ook mensen bij die gelukkig nu eens kunnen zeggen waarmee ze zitten. En koesteren, nee dat kan ik niet met zo’n mensen, als het hun vermaak geeft om andere zwart te maken dan ga je bij mij tever.

  Reactie door Wendy — zaterdag 1 april 2006 @ 0.59 uur

 142. 2141 Wendy
  Beste Wendy,
  het is natuurlijk ironisch bedoeld.
  Jeroen is een pathetisch mannetje met pathologische kenmerken maar wie zich regelmatig op dit log begeeft komt zelf wel tot deze conclusie.
  Jij hebt deze conclusie in ieder geval al snel getrokken.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 april 2006 @ 1.12 uur

 143. 2141 Wendy is natuurlijk @141 Wendy…

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 april 2006 @ 1.14 uur

 144. Oke Wattenstaafie. Oke ben blij dat we elkaar weer kunnen begrijpen ik snapte je opmerking gewoon ff niet, wan wat ik van je lees ben je toch wel sociaal.

  Reactie door Wendy — zaterdag 1 april 2006 @ 1.15 uur

 145. Haha, dank je wel, sociaal is voor mij niet meer of minder dan normaal.
  Maar ja we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 april 2006 @ 1.20 uur

 146. Ik heb d’r ook gehoort op Radio 1 tijdens een debatje met die Cruela van het CDA Gerda ehm..nog wat.

  Een echte Rotterdamse gelukkig recht voor dr raap. Zulke mensen zouden eigenlijk meer moeten zijn in de politiek of in besturen.

  Reactie door ReneR — zaterdag 1 april 2006 @ 8.40 uur

 147. O.K., wendy – Venray is geen Rotterdam, inderdaad. Sorry? ;)
  Maar zou jij dan wel mijn naam met twee e’s willen schrijven, alsjeblieft? ;)
  Heeft Venray trouwens een SP afdeling? Zoja, probeer eens met hen te praten over hulp? Verder hoop ik dat er toch werk gevonden kan worden, zodat jullie weer door kunnen. Yvonne en Jackey wens ik ook heel veel sterkte toe. Denk bij mensen als Jeroentje dat die nog jong zijn, egoistisch en onwetend van wat er kan gebeuren en daardoor zo vervelend doet. Hij is een NEMER en zal niet snel GEVEN. Toch blijkt dat GEVEN meestal ook KRIJGEN betekent. Ik probeer te blijven GEVEN, omdat ik dan altijd wat terugKRIJG. B.v. een glimlach van een conducteur in de tram, of de buschauffeur of, zoals heel soms gebeurt: een extra citroentje of appel bij de groentenboer, omdat het net de laatste van die kist is… Dan ga ik weer blij naar huis. Ook de ander is even blij. Gaat het niet ook daarom?

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 1 april 2006 @ 9.29 uur

 148. Oh, is mijn quotum al op?

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 1 april 2006 @ 9.29 uur

 149. @141,

  Discussie? Nou dit linkse weblog is gewoon een onderonsje, ook leuk. Maar als het een echte discussie wordt moet je accepteren dat er mensen zijn met andere mening dan alleen links.

  Maar als de SP met zo’n log het internet opgaat moeten ze open staan om andere meningen maar te accepteren. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Maar als iedereen die het niet met je eens is en met andere argumenten komt een sukkel is of voor allerlei andere dingen wordt uitgemaakt. Tja dan zie ik waarom jullie nog niets gepresteerd hebben en na 100 sollicitaies nog werkeloos rond lopen.

  Nou de groeten he……

  Reactie door Jeroen — zaterdag 1 april 2006 @ 11.07 uur

 150. Heb je er wel eens bij nagedacht, dat er mensen zijn die de kluit belazeren, maar dat SOZAWE ook wel eens een steekje laat vallen, beste Jeroen?
  Ik ben zo”n geval dat mijn werk presenteerde op hetzelfde uur, dat SOZAWE me een baan als straatveger aan wilde bieden. Dus belde ik ze keurig twee keer af. Mijn gepresenteerde plan ligt op de schappen bij een deelgemeente omdat ze het te duur vinden en het liever met een uitkeringsgerechtigen willen uitvoeren(lekker goedkoop). Dus word ik al vanaf november helemaal zonder geld in een stad die ik heb mee helpen opbouwen, tot ongewenst vreemdeling behandeld.
  Heb je met je rechtse(!) manier van praten een oplossing voor mij?Soms zijn jullie ongeloof in een betere wereld te gebruiken ivm mijn verdediging!

  Reactie door Jackey — zaterdag 1 april 2006 @ 11.37 uur

 151. Nou Jeroen je durft nogal, al zouden we 1000 sollicitaties doen, dan zouden we nog geen werk hebben.
  En ja de SP is een linkse partij, ja en iedereen mag denken wat hij wilt, we leven in een democraties land.
  Maar je kan wel een beetje respect tonen voor mensen die wel links denken.
  Maar aan respect in dit land ontbreekt het nogal, en dan gaan mensen maar wat lopen roepen.
  Zolang er geen structuele oplossingen genomen worden, of zijn dan blijft het zo voor een hoop mensen.
  Zelfs mensen die hier na de oorlog alles hebben opgebouwt lopen bij de voedselbank, ik vind het schandalig gewoon.
  De rijken worden rijker en de armen steeds armer.
  Het beleid is niet sociaal maar een asociaal beleid.
  Als ze zelf maar de bonussen kunnen opstrijken, een gouden handdruk van een paar miljoien euro.
  Terwijl er in eigen land de mensen naar de voedselbank moeten voor een happie eten.
  Nee we sturen nog een paar miljoen naar het buitenland voor oorlogsmateriaal.
  Nee dat is lekker, maar ik merk al dat je nog jong en onervaren bent.
  Leer ervan om naar andere te luisteren.En doe ervaring op in de praktijk Jeroen.

  Yvonne

  Reactie door Yvonne Barning — zaterdag 1 april 2006 @ 12.23 uur

 152. @141
  quote:
  ‘Maar als het een echte discussie wordt moet je accepteren dat er mensen zijn met andere mening dan alleen links.’

  -Het is niet mogelijk te discussiëren met een stuiterbal welke steeds ongecontroleerd vanuit een rechtse hoek op het speelveld verschijnt.
  Willekeurig waaraan deze bal zich stoot, reageert ze afstootwekkend en random.
  Steeds weer koersloos de eerder afgelegde banen herhalend en kruisend; om uiteindelijk zonder iets aan het spel te hebben bijgedragen, in de rechterhoek van waaruit ze is verschenen weer te verdwijnen.

  Nou de groeten he……

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 1 april 2006 @ 13.00 uur

 153. Ach wattenstaafje jij bent hier het grote orakel natuurlijk. Als ik antwoorden herhaal omdat andere zo standvastig hun argumenten hier vastspijkeren dan is het wel goed he…

  maar als de argumenten van rechts komen begin je gelijk te janken en te blairen wat voor zielige kapitalisten we zijn.

  Droom verder. Ik hoop dat de Polen hier de boel maar eens goed komen schoonvegen, want hier is niemand te vinden die dat wil doen!!

  Reactie door Jeroen — zaterdag 1 april 2006 @ 13.27 uur

 154. Lembeck, Lembeck zo beter ik zal het nu niet meer vergeten. :)

  Reactie door Wendy — zaterdag 1 april 2006 @ 13.40 uur

 155. Yvonne,

  De mensen krijgen dezelfde respect hier van mij als ik die van hun krijg!

  En guess what, ja ik ben ook tegen de oorlog in afganistan, of mag dat niet als rechtse bal…?

  Je roept van alles bijelkaar om zogenaamd een sociaal punt te maken, maar er klopt niets van. en dan roepen dat ik te jong bent om iets te begrijpen.

  Die gouden handrukken is het gevolg van het geweldige ontslagrecht waar links nederland zo goed haar best voor gedaan heeft. Per jaar dat je gewerkt hebt krijg je 2 of 3 of zelfs 4 keer je maandsalaris mee. Heb je 20 jaar gewerkt en wordt je ontslagen dan kan het bedrag dus behoorlijk oplopen.

  Afschafen dus maar…?

  Reactie door Jeroen — zaterdag 1 april 2006 @ 13.41 uur

 156. Voor mij maakt het niks uit of je recht of links bent. Maar ik en ik denk meerdere onder ons, houden het wel graag een beetje gezellig.

  Reactie door Wendy — zaterdag 1 april 2006 @ 13.42 uur

 157. Een groot probleem met deze regering is het volgende.
  Ze hebben als doel gesteld : minder regels.
  Het terug dringen van de bureaucratie doen ze echter alleen voor 2 maal modaal of meer.
  En zeker voor de zwaksten in de maatschappij niet. Daarvoor wordt het allemaal veel bureaucratischer gemaakt. Om er maar voor te zorgen dat je de voorzieningen zo lang mogelijk niet gebruikt.
  Deze buitengewoon asociale regering wil niet dat de mensen aan de onderkant mee doen.
  Dat roepen ze wel maar willen ze niet echt.
  Een voorwaarde om mee te KUNNEN doen is een menswaardig bestaan.
  Dat wordt aan de onderkant niet geboden.
  Dhr. Balkenende kan ik heel kort over zijn. Hij wou eigenlijk lid worden van de SGP, maar mocht dat niet van z’n moeder.

  Groet,

  Ad

  Reactie door Ad Voskes — zaterdag 1 april 2006 @ 14.07 uur

 158. Wendy, bedankt… :D

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 1 april 2006 @ 14.53 uur

 159. wat een stilte

  Reactie door Ad Voskes — maandag 3 april 2006 @ 20.08 uur

 160. Leuke verhaaltjes. Leuk bedacht allemaal, maar ik mis heel veel in de oplossingen.

  Ten eerste los je de armoede niet op met verhogingen van de uitkering, al hoewel dat wel een begin zal zijn.
  Ten tweede zijn de voedselbanken in Nederland ook niet de oplossing om de armoede te bestrijden. Die banken horen er niet eens te zijn!
  Het probleem ligt niet aan voedselbanken of uitkeringen, maar aan de schulden die de mensen hebben. Door dat de mensen veel schulden hebben moeten ze meer gaan oplossen en meer betalen. dus minder overhouden.

  Het kabinet zou eigenlijk over het gehele land diversen schuldhulp buro’s neer moeten zetten en daar de problemen gaan oplossen, als je die kan oplossen dan is er minder armoede in Nederland, maar dat verdomme ze. Hulp aan voedselbanken is goed, maar dan moet het ook goed lopen.

  Wij zijn zelf een stichting die voor de armoede opkomt, maar de verhalen die we krijgen over de voedselbank en het beleid is naar onze mening gewoon weg niet haalbaar.
  Als er dan toch voedsel uit gedeeld moet worden zorg dat dat dan op een proffesionele manier gebeurd onder toezicht.

  Het oplossen van de schulden zou een betere oplossing zijn, want wanneer de schulden opgelost zijn, is er meer ruimte om iets meer te doen, en geef die mensen meteen een begeleiding hoe ze moeten inkopen wat betreft hun voedsel. Want sommige hebben niets te besteden en kopen toch merk spullen terwijl je voor 10 x minder het zelfde kan krijgen.

  Door schuldhulp en hulpverlenings buro’s op te zetten krijg je ook een overzicht van wat er werkelijk aan de hand is in Nederland kwa de armoede, want het is niet alleen de voedselbanken die hiermee te maken hebben, ook is er geen extra voor kleding, speelgoed, uitjes en soms niet eens voor school.

  Als er wat gedaan moet worden, begin hier dan eens aan, maar daar is het Kabinet te bang voor want dat kost geld!!!!!
  DUHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

  Reactie door Jan van Oel — dinsdag 4 april 2006 @ 15.40 uur

 161. Kunnen jullie nu eens stoppen met de misselmakende dooddoener “de rijken worden rijker, de armen worden armer”. Het is hier de Tweede Wereldoorlog niet! Als je meer geld wilt moet je iets doen. Er is genoeg ongeschoold werk te doen!Een kran tenwijk je kan zo aan de slag!

  Reactie door Ronald — dinsdag 4 april 2006 @ 23.10 uur

 162. Ik zit echt met me mond open te lezen wat jullie allemaal getypt hebben.
  Alleen het laatste bericht al, krantewijk heb je zo…tuurlijk.
  Hoe moet het met alleenstaande moeders, die er niet om hebben gevraagd hun kinderen alleen op te voeden?
  ja die kunnen werken, betalen zich geel aan de kinderopvang, gaat weer deel van het inkomen.
  Als om reden van de kinderen je niet eens kunt werken ben je gerechtigt tot een uitkering en dan zit je aan de grond.

  Ja ik maak gebruik van de voedselbank, want hoewel ik geen schulden heb kom ik wel iedere maand in de knoei, waarom, na al mijn vaste lasten hou ik nog maar 56 euro over om een hele maand mijn kinderen te voeden.
  Mijn schuld? dacht het niet.
  schuld van de kinderen al helemaal niet.
  Ik heb altijd gewerkt, maar heb een kind dat wegens problematiek mijn werk onmogenlijk maakte.
  met mij zijn er vele van dit soort situaties, en ik ken er zat.

  Reactie door Esther — woensdag 5 april 2006 @ 8.20 uur

 163. Ronald zo te lezen in jouw reactie doe jij dat werk dus..nou je mag trots zijn hoor!
  Of ben je aan het veroordelen zonder dat je weet waar je het over hebt..ja he?
  Dat komt op mij niet zo slim over of is dat de bedoeling? Scheer je nu iedereen met een uitkering doelbewust over 1 kam? Dat is dus niet om je heen kijken maar meteen de mond open hebben…de vraag is waarom!

  Reactie door cynthia — donderdag 6 april 2006 @ 22.30 uur

 164. Jan, ik heb het gesprek gehoord en mijn broek zakte af..maar goed je kunt ook heel wat verwachten van dit kabinet ( hoe het niet moet!)

  Reactie door cynthia — donderdag 6 april 2006 @ 22.31 uur

 165. kijk eerst eens wat ervanaf 2000 is gebeurd.
  1e euro intrede,2e uitkeringen tov lonen bevroren(koppeling losgelaten) 3e de euro gebruikt om sommige prijzen het gulden teken 1op 1 naar euro te veranderen 4e stijging olie prijs versus koppeling gas
  5e inflatie correctie verkeerd toegepast door verkeerde berekening prijzen cbs en cpb !!
  6e invoering nieuwe zorgverzekering.

  deze bovenstaande zaken hebben de modalen en uitkering trekkers, aowérs de das omgedaan! met name de euro ,olie prijs en onjuiste weergave prijsindex cbs !!

  en met ingang 2006 de nieuwe zorgverzekering. daardoor en niet anders zijn de voedsel banken uitgedijd cq de toeloop enorm gestegen.in mijn persoon heb ik het cbs en cpb uitgedaagd om de methode steven van eijk versus mevr noordman den uijl er naast te leggen en dan te kijken waar de schoen wringt! uiteraard komt dat de overheid niet goed uit,zo vlak voor de verkiezingen! ik heb de index vanaf 2000 gevolgd en gecorrigeerd vwb luxe artikelen uit het gewogen gemiddelde te gooien. dan schrikt men van de uitkomst deze bedraagt index 0102000 tov index 01122005 21% dit omgezet naar gemiddelde uitkering stel € 1000 betekent een achteruitgang van € 200,- met dit bedrag moet middels heffingskortingen de uitkeringen worden opogekrikt! niet de uitkeringen omhoog! dat is het paard achter de wagen spannen!!

  waarvan akte

  vrgr

  henk geluk

  Reactie door henk geluk — vrijdag 7 april 2006 @ 21.25 uur

 166. De voedselbanken in Nederland.
  Een probleem opzich, niet iedereen maakt hier gebruik van want als je na gaat wat er alleen al bij schuldhulpburo’s lopen en in de wsnp, dan zou je denken die lopen daar ook. Maar goed die Clara Sies is niet zo maar een voedselbank begonnen denk ik er zla best een rede voor zijn geweest, maar wat ik niet snap van de regering is waarom er nu pas over gepraat wordt(al eerder) om er iets daadwerkelijk aan te gaan doen. Beetje laat Jan, maar alle beetjes helpen.
  Er is natuurlijk een oplossing voor alle problemen waardoor de mensen die het minder hebben te helpen, zonder dat ze weer in de problemen komen.
  Zolang er niet geholpen wordt door de regering zal er altijd voedselbanken blijven bestaan en zullen mensen ook altijd weinig te besteden hebben door het een of ander.
  Het probleem is niet de voedselbanken in Nederland maar de regering in Den Haag.
  Wij van stichting help ons in nederland kregen aanvragen van mensen voor voedsel. Wij hebben contact gehad met de voedselbank maar die wilde niet eens samenwerken en dat waren de worden van Clara Sies zelf. Een raar gebeuren als je mensen wilt helpen en dan de deur wordt gewezen. De voedselbanken en met name de oprichster wilt blijkbaar niet met andere samen een probleem oplossen, maar wel klagen bij de regering. De regering zegt dat het overbodig om te helpen.
  Ik zou zeggen waarom gaan er niet eens een paar ministers een tijdje mee lopen met mensen die in de problemen zitten en dan kunnen ze zelf zien wat voor ellende ze er van hebben gemaakt. De voedselbanken zijn nodig, alleen wordt er niet goed een beleid gevoerd die de banken beter en efficienter kunnen laten werken. Afspraken met het bedrijfsleven en de winkeliers zouden vast gelegd moeten worden dat voedsel wat over is naar deze banken zou moeten gaan, maar als deze banken het dan niet ophalen zoals brood van Albert Hein( in de telegraaf gestaan) tja dan begrijp ik wel hoe ze er tegen over staan.
  Ook meer geld geven aan de mensen helpt inderdaad niet. Je moet eerst het probleem aan pakken door bij voorbeeld iedereen die in een uitkerings situatie komt te helpen. Vanaf het moment dat ze weten dat ze er in koemen en aanvragen, moeten alle vasten lasten door betaald worden door de uitkerings instantie dit is later te verekenen zoals ze dat nu ook doen maar dan anders om. en geef ze een voorschot om alleen van te eten. zo komen er geen nieuwe problemen. Maar zorg ook dat deze vasten lasten betaald blijven. Scheel een heleboel.
  Deze mensen kunnen ook aanspraak maken op de voedselbanken, maar het beleid is wel een beetje vreemd daar, met die cijfers.
  Aanpassen, oplossen en als regering niet bang zijn om ook geld er in te stoppen, want daar zijn ze bang voor. Buitenland geen probleem, maar het eigen land wordt vergeten, help die organistaties die echt voor de mensen er zijn en haal de rotte appels er uit die over de rug van andere profiteren.

  Misschien een ideetje Jan!

  Reactie door Jan van Oel — dinsdag 1 augustus 2006 @ 23.42 uur