Vrouwen van Srebrenica

donderdag 30 maart 2006 :: 16.27 uur

vrouwen van srebrenica

Freelance-journaliste Alok van Loon verbleef in 2000 een week bij een groep weduwen van Srebrenica, in een kapotgeschoten buitenwijk van Sarajevo. Zij bracht de mensonterende omstandigheden waarin deze vrouwen leven onder de aandacht van de SP. In 2001 ging Van Loon terug, dit keer samen met Agnes Kant.

Agnes en Alok schreven samen het rapport ‘vrouwen van Srebrenica‘ wat antwoord probeerde te geven op de vragen: Waar leven ‘de vrouwen van Srebrenica’ nu? En hoe? Onder welke omstandigheden? Hoe staat het met hun zoektocht naar hun vermisten? Wat voor hulpverlening is er nu nog? Bereikt die deze vrouwen? Is het voldoende?

De Vrouwen van Srebrenica hebben Alok niet losgelaten. In 2004 en 2005 is ze weer naar Bosnië gegaan. Van Loon bezocht diverse vluchtelingenkampen, het mortuarium waar de gevonden lichamen van de vermoorde mannen liggen opgeslagen in afwachting van identificatie, en ten slotte Screbrenica. Daar was ze getuige van radeloosheid, eenzaamheid en agressie, maar zag ze ook vrouwen die hun leven opnieuw zin probeerden te geven en die zich, ondanks alle verliezen, willen inzetten voor verzoening. Ze schreef er een boek over, opnieuw getiteld ‘Vrouwen van Srebrenica‘.

Naar aanleiding van Alok haar recente bevindingen heeft Agnes vragen gesteld aan de minister over de toereikendheid van de Nederlandse hulpverlening. De antwoorden hierop waren onbevredigend en het daarop aangevraagde debat vond vandaag plaats.

Kamerbreed werd ingestemd met de conclusie van het boek dat de huidige hulp te kort schiet, en er geïnventariseerd moet worden in welke behoeftes er nog meer moet worden voorzien. Minister Van Ardenne benadrukte dat het geen probleem is als meer geld nodig is voor de nabestaanden van de slachtoffers. Volgens de bewindsvrouw leeft Nederland mee met de slachtoffers van de massamoord en zal het land zich altijd blijven inzetten voor hulp.

Na afloop van het debat praatte Agnes met Alok over haar bevindingen en inzet. Want waarom moet Nederland specifiek deze groep vrouwen beter helpen? Het gesprek is hieronder te beluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

9 Comments

9 reacties

 1. Jammer dat wij allen nog steeds in patriachale samenlevingen moeten leven.

  Gelijke rechten bestaan niet.

  Geen broeder/zusterschap, gelijkheid en vrijheid.

  Geen gelijkwaardige beloningen.

  Waar zijn de Amazones gebleven.

  Veel respect voor de dames van de SP in de tweede kamer.

  Blijf knokken.

  met respectvolle en vriendelijke groet,
  een Amazone.

  Reactie door simone — donderdag 30 maart 2006 @ 16.38 uur

 2. Destijds in Argentinië,Cuba,Afrika (volks-stammen-oorlog)etc. etc. en in 1995 Srebrenica het zijn allemaal ontheemde gezinnen geworden, Ik kan doorgaan tot het oneidige in de wereld van wat mensen elkaar aandoen om kleur,ras,geloof, en overtuiging, het word tijd dat een ieder zich gaat realiseren dat het kapitaal wint in het geheel. En dat alle bevolkingsgroepen tegen elkaar worden uitgespeeld! Als deze groepen oorlog hebben met elkaar zien ze namelijk niet meer wat het “witteboorden” personeel doet!Ik blijf wakker en laat mij niet opstoken tegen een ras,geloof,of huidskleur, dat deze regering dat wel doet(wereldwijd trouwens) ik ga niet mee… ik pols uit eigen bevindingen, in elke bevolking heb je rotte appels, en ook dan zeg ik hier wat van.Wit,blank,geel,of bruin gekleurd, het maakt niets uit je bent allemaal een MENS van vlees en bloed. Ik stuur regelmatig spullen (zoals kleding,schoenen,speelgoed,) naar deze landen i.s.m. de nodige plaatselijke instanties opdat dat nodig is.

  Reactie door pien — donderdag 30 maart 2006 @ 18.42 uur

 3. Hoe komt het dat een minister pas reageert als er om gevraagd wordt?

  Zoiets is toch duidelijk te constateren?

  Een minister zonder zelf initatief is dat een minister?

  En ze leeft zo mee.

  Ach ach ach ach wat heeft dit land een voorbeeldige regering.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 30 maart 2006 @ 19.45 uur

 4. Sloperij Balkenende is het zomaar eens met Agnes Kant? Verbijsterend. Ik ben alleen bang dat als deze arme vrouwen hier in Nederland willen wonen, ze door Verdonk gedeporteerd worden.

  Reactie door Dolbee — donderdag 30 maart 2006 @ 21.12 uur

 5. Ja

  Reactie door tor — donderdag 30 maart 2006 @ 22.21 uur

 6. Wat een ellende.
  Screbenica betekent : Nederlandse betrokkenheid vereist.
  Hadden bvb de helft van Afghanistan-hulp (totaal euro 100 miljoen+straks militaire missie) beter aan deze vrouwtjes kunnen besteden.
  Afghanistan straks : houd mijn hart vast !

  Reactie door SPOSITIVO — vrijdag 31 maart 2006 @ 0.36 uur

 7. Hoe bestaat het, de gehele dag is de radio in bezit van de VVD.

  Vaak vraag ik me af of de media weten wat belangrijker is het nieuws of rechtse politiek.
  En dan zijn er van die VVDers die de omroepen te links vinden.
  Wat zouden ze staan schreeuwen wanneer ze zoveel aandacht aan de SP zouden schenken, die tenslotte meer leden heeft dan de VVD.
  Betrouwbare SP leden zet je in tegen de rechtse media.

  Reactie door Ouwe Dirk — vrijdag 31 maart 2006 @ 7.59 uur

 8. Het Kapitaal wint altijd en daartegen verliezen de gewone mensen altijd.

  Elke oorlog is er een tegen de menselijke beschaving. Het laat alleen maar slachtoffers achter.

  Het Kapitaal gaat juichend naar de volgende toe..

  Reactie door walking bull — vrijdag 31 maart 2006 @ 9.50 uur

 9. OORLOG is walgelijk vies smerig en leidt tot haat armoede en ellende en groot verdriet.En de militairen voor hun hele verdere leven getekend en geestelijk zwaar beschadigd. De politiek Nederland heeft het nog niet geleerd weer zijn ze de Amerikanen gevolgd nu naar Afganistan,het is nu al te voorspellen dit wordt het tweede Screbenica LEREN ZE HET DAN NOOIT????

  Reactie door C.Game — zondag 2 april 2006 @ 10.00 uur