Ook salarisplafond in de zorg

“Ook in de zorg zijn sinds het toenemende ‘marktdenken’ steeds meer bestuurders opgedoken die zichzelf vele tonnen toe-eigenen. Dat is publiek geld dat vooral met premies is opgebracht, dat geld is bedoeld om ziektekosten te dekken, niet om managers en directeuren stinkend rijk te maken. De praktijk wijst uit dat we ons niet kunnen verlaten op zelfregulering of kritische toezichthouders, dus zal de politiek haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Mijn motie is bedoeld om mogelijk te maken dat we een maximumsalaris instellen. Geen enkele bestuurder in de zorg hoeft meer te verdienen de minister van Volksgezondheid.”

Agnes Kant zal deze week een motie indienen om, net als bij de energiesector, de regering te dwingen een salarisplafond in te stellen voor bestuurders in de zorg.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 18 mei 2006 :: 0.04 uur

33 Comments

33 reacties

 1. Goed zo, Agnes Kant, hou ze scherp, of beter, maak ze scherp, nu het ijzer nog heet is van de Hirsi Ali-affaire.

  Je driedaagse werkbezoek aan de Achterhoek vond ik trouwens getuigen van grass-roots, hands-on activisme. Heel goed, dat hebben de mensen nodig: jouw gevoels-intelligentie te velde ingezet!

  Reactie door Schaapherder — donderdag 18 mei 2006 @ 0.25 uur

 2. En, Agnes, ik wil ook even kwijt dat ik erg genoten heb van je opmerking tegen De Geus over weer zo’n lullig extraatje voor het plebs: “Wat ís dit voor hypocriet geklets!?” Heerlijk, die oprechte vertontwaardiging van je, en het deed de aangezetenen aardig op de neus kijken, wat nog meer genieten was.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 18 mei 2006 @ 0.34 uur

 3. O ja, de topsalarissen en mega-bonussen en wat dies meer zij, van bestuurders… hoe keer je het markt-werkings-denken dat de samenleving aan het vergiftigten is? Moeilijk, is mijn antwoord, maar eens gebeurt het, want het doorgeslagen materialisme leidt tot een steeds kleiner draagvlak.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 18 mei 2006 @ 0.42 uur

 4. Die idiote salarissen kunnen onmogelijk voortkomen uit marktdenken, want er bestaat geen markt in de zorgsector, noch in de energiesector. Zou die hebben bestaan, genoemde salarissen zouden een stuk lager zijn uitgevallen. Die salarissen zijn ontstaan doordat mensen ongeremd in de pot kunnen graaien en omdat ze hebzuchtig zijn, doen ze het ook. Dat is de oorzaak.

  Reactie door Herman Degenhart — donderdag 18 mei 2006 @ 4.27 uur

 5. De tweede kamer, mooi.
  We staan er bij ,we kijken er naar, maar we doen geen flikker.

  Reactie door Jofel — donderdag 18 mei 2006 @ 8.35 uur

 6. Goeden morgen vrienden SP.

  We hebben al vele keren dit graaien aan de orde gesteld, en het gaat maar door.
  De hebzucht stijgt tot grote hoogte, zonder dat deze ‘heren’ zich er voor schamen.
  En wie moeten al dat geld opbrengen?
  Juist ja, de gewone man.
  En daar schiet me het gedicht van Adama van Scheltema te binnen…

  DE DAAD
  Wie is het die de zwarte voren
  In golvend goud veranderen doet,
  Wie mesten en wie maaien ‘t koren,
  Wie is het die de wereld voed -?
  Dat zijn de paarden en de ploegers,
  Dat zijn de zweeters en de zwoegers,
  Dat zijn de zaaiers van het zaad -
  Dat is de daad!

  Wie graaft de glinsterende kolen,
  Wie schept het schitterende zout,
  Wie haalt uit diepe duistre holen
  Het gele glanzend zachte goud -?
  Dat zijn die in het donker graven,
  Dat zijn slovers en de slaven,
  Dat is de zwarte kameraad -
  Dat is de daad!

  En wie die hunne vaandels vlechten
  Tot ééne rozeroden band
  Die voor een nieuwe wereld vechten
  En sterven voor ‘t beloofde land -?
  Dat zijn de muiters en de makkers,
  Dat zijn die taaie rooie rakkers,
  Dat zijn de slopers van den Staat -
  Dat is de daad!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 18 mei 2006 @ 8.38 uur

 7. Ik heb nog een deel vergeten van het gedicht van Adama van Scheltema, dit..

  Wie zijn het die de wereld tooien
  Met hunne wapperende vlag,
  Die rode bloesems om zich strooien
  Gelijk een eeuwge lentedag -?
  Dat zijn de werkers en de wakers
  Dat zijn de sterken en de stakers,
  Dat zijn de mannen van straat -
  Dat is de daad!

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 18 mei 2006 @ 8.42 uur

 8. @4 Herman Degenhart
  De spijker op zijn kop! Helaas zul je van de wereldverbeteraars hier weinig tot geen reacties krijgen. Quasi-verontwaardigd de ‘markt’ op de korrel nemen is nou eenmaal veel leuker.

  Privatisering in de gezondheidszorg NU! Iedere dag dat we ermee wachten kost onnodig mensenlevens.

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 18 mei 2006 @ 9.12 uur

 9. Ik vond jullie allemaal laf ivbm Hirsi Ali
  jullie wisten allemaal dat ze geen Nederlandse Satus had,laat haar het vuile werk maar opknappen.Ik ben geen vvd lid maar dit vond ik van jullie allemaal echt gemeen.!Verder vind ik jullie echt goed met de hoge lonen in de zorg ik heb zelf in de zorg gewerkt het is meer dan schandalig die lonen rijzen de pan uit!vr gr A.v.d.Berg

  Reactie door Adrie van den Berg — donderdag 18 mei 2006 @ 10.51 uur

 10. Jan vraag even een spoeddebat aan?

  http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article320927.ece

  Reactie door Ondernemer — donderdag 18 mei 2006 @ 10.55 uur

 11. I’ts all in the system.

  Als men in het verleden iets hiervan zei, werd je uitgemaakt voor een communist.

  In de SU was de verdiensten van een havenarbeider hoger dan van een arts, maar een ieder die de capaciteit had kon naar de universiteit.

  Om in het huidige systeem veranderingen aan te brengen, is een strijd die in de 19e eeuw begonnen is, maar hopeloos verloren is, ondanks vele, vele offers.

  Money is the root of all evil, take it away, take it away.

  Hoelang is het geleden dat het gezongen werd door de Andrew-sisters.

  Reactie door Sunny Boy — donderdag 18 mei 2006 @ 11.21 uur

 12. Na het “showproces” in de Tweede Kamer eergisteren, waar de SP helaas zich ook te veel conformeerde aan de Beschermers van de graaister Hirshi Magan begin ik me steeds meer af te vragen of er nog wel een socialistische partij is in ons land.Ik geloof best dat jij nog een van de weinige kamerleden bent die werkelijk menen wat ze zeggen. Jij kunt je soms kwaad maken op een manier die mij de overtuiging geeft dat je echt kwaad bent. De anderen staan meestal te wouwelen en dan zie ik gewoon dat ze een dubbele agenda hebben.Helaas zie ik dat ook steeds meer bij de SP, die altijd bang is haar vingers te branden.
  Mijn ervaringen als statenlid in Brabant zo’n twintig jaar geleden hebben me geleerd dat het indienen van moties of het stellen van vragen zowat het enige is dat je als linkse volksvertegenwoordiger kunt doen,maar dat het weinig effect heeft omdat het toch niet in de media wordt behandeld, als het überhaupt al genoemd wordt.Enig effect sorteert het alleen maar als dat gepaard gaat met buitenparlementaire aktie!En die mis ik zo de laatste tijd, hoewel ik moet toegeven dat ik er eigenlijk ook te moe voor geworden ben.Maar waar blijven de jonge mensen, het gaat toch om hùn wereld?

  Reactie door aad sweep — donderdag 18 mei 2006 @ 11.22 uur

 13. Als een gewone werknemer zijn werk doet, krijgt hij zijn salaris; als hij zijn werk niet goed doet, wordt hij de straat opgeschopt.

  Als een topmanager zijn werk doet, graait hij een veelvoud van zijn salaris aan bonus; als hij zijn werk niet goed doet, blijft hij gewoon zitten en schopt als kostenbesparing zijn personeel op straat.

  Dit is in de afgelopen jaren allemaal georganiseerd door CDA- en VVD-politici, schijnbaar met het idee in het hoofd zelf ooit tot die grootgraaiers te gaan behoren.

  Reactie door Drob — donderdag 18 mei 2006 @ 11.29 uur

 14. Dat zal nooit gebeuren Jan, dit zijn namelijk de toekomstige jobs van veel politici. Vroeger kon je alleen in europa en commissies verder, nu kun je ook in ziekenhuizen uitgebreid, ongegeneerd graaien uit de pot van de belastingbetaler.
  Sterker nog, het wordt nog erger. Bijklussende specialisten veroorzaken lange wachtlijsten voor plastisch chirurgische ingrepen (voor een borstvergroting kun je binnen een week terecht, voor een medisch noodzakelijk geindiceerde borstverkleining is de wachttijd een jaar)in prive klinieken krijgen ze immers per operatie betaald, in het ziekenhuis hebben ze een vast salaris.
  Ik zou dan zeggen, klaag ze maar aan, ze schenden de eed van hypocrates, ze behoren mensen te helpen en niet elders hun zakken te vullen, maar nee hoor, u raadt het al; Hoogervorst vindt dat ze dan ook in het ziekenhuis per operatie betaald moeten gaan worden. Drie keer raden wie dit op mag brengen.
  Als ik niet op mijn werk op kom dagen, omdat ik elders voor veel meer geld lekker bij kan beunen, zegt mijn baas dan ook dat ik meer kan gaan verdienen, ik dacht het niet, ik krijg dan een schop onder m’n kont.
  Kan iemand mij vertellen waar er nog landen zijn, behalve Cuba, waar het er een beetje normaal aan toe gaat?

  Reactie door kaatje — donderdag 18 mei 2006 @ 11.52 uur

 15. kaatje@14

  Die landen ken ik niet!

  Cuba is het weinige voorbeeld.

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 18 mei 2006 @ 11.59 uur

 16. @14 kaatje
  Cuba het paradijs op aarde? Laat me niet lachen zeg. Waarom proberen er dan jaarlijks honderden Cubanen, met gevaar voor eigen leven, het verderfelijke Amerika te bereiken? En kun je me ook vertellen hoeveel Amerikanen op hun beurt naar Cuba proberen te vluchten? Ik zal je helpen: het is een mooi rond getal.

  Het enige wat er mis is met de Nederlandse gezondheidszorg is de verregaande overheidsbemoeienis. In iedere markt waar de overheid zich mee meent te moeten bemoeien zie je prijsstijgingen, wachtlijsten, scheefgroei en verschraald aanbod ontstaan.

  Privatisering van de gezondheidszorg NU! Iedere dag dat we daarmee wachten kost onnodig mensenlevens.

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 18 mei 2006 @ 13.28 uur

 17. henri, ik heb helemaal niet gezegd dat Cuba het paradijs op aarde is. Wat daar echter wel eerlijk geregeld is, is scholing en onderwijs. Dat Cuba arm is, komt door al die boycotten.

  Reactie door kaatje — donderdag 18 mei 2006 @ 13.38 uur

 18. @18 Kaatje
  Als het al waar zou zijn dat Cuba arm is door de boycot van de VS, vind je het dan niet een beetje vreemd dat het succes van een socialistisch Cuba blijkbaar afhangt van het economisch veel vrijere en kapitalistische Amerika? :-)

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 18 mei 2006 @ 14.01 uur

 19. Einde aan de krankzinnige sakarissen en veel, veel minder bestuurders.
  Plaatsvervangend schaam ik me dood voor deze graaicultuur.

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 18 mei 2006 @ 14.11 uur

 20. henri, ik neem aan dat je een grapje maakt en dat ik je geen lesje economie hoef te geven…

  Reactie door kaatje — donderdag 18 mei 2006 @ 14.13 uur

 21. @20 Kaatje
  Ik maak geen grapje en ben zeer benieuwd naar je lesje.

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 18 mei 2006 @ 14.18 uur

 22. een door de overheid geleide economie, houdt natuurlijk niet in dat je niet zou mogen exporteren.

  Reactie door kaatje — donderdag 18 mei 2006 @ 14.36 uur

 23. Tekort en Overschot.

  Wat de onderkant tekort komt door de bovenkant komt terug uit het midden.

  Dus het midden geeft de onderkant de schuld en de onderkant geeft de bovenkant de schuld.

  En de bovenkant ?
  Nou, die houd wijselijk z’n mond.
  Met een zelfgenoegzaam glimlachje, natuurlijk.

  Reactie door Geusje — donderdag 18 mei 2006 @ 16.35 uur

 24. (16)amerikanen vluchten niet naar cuba omdat o.a de daklozen geen treinkaartje naar de kust kunnen betalen .gezondheidszorg is een maatschappelijkke verandwoordelijkheid van ons alle waar geen markt werking met zakkenvullers thuishoord.

  Reactie door ,texas,henkie — donderdag 18 mei 2006 @ 17.39 uur

 25. Ja dat wel heel snel nodig ,anders kunnen we binnenkort meer premie betalen en er minder kwaliteit voor terug krijgen !

  Reactie door Fred — donderdag 18 mei 2006 @ 18.38 uur

 26. The sky is the limit !

  Reactie door Fred — donderdag 18 mei 2006 @ 18.57 uur

 27. @16 HenriOsewoudt — donderdag 18 mei 2006 @ 13.28,

  Privatisering van de zorg is de doodsteek voor de zorg. Vooral die smerige managers, die je werksfeer verpesten, die lonen, vergoeding, etc proberen te drukken enkel om eigenbelang. Mensen die zogenaamd eerst maar een paar jaar ‘ervaring’ op moeten doen, en dat voor niks (= geen salaris).

  En het tekort aan hoge opgeleide mensen zal in de toekomst alleen maar erger worden als er niet hard wordt aangepakt, die managers cultuur. Het wordt gewoon niet leuk meer met die halve nsb-ers die je zitten te klieren.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 18 mei 2006 @ 19.01 uur

 28. @HenriOsewoudt 21

  Je speelt de ultieme domheid ten top.

  Ik zal het vertalen naar een Nederlandse ondernemer, dan is er een minieme kans dat je het begrijpt.

  Stel je hebt een bedrijf. Vevolgens komt er een machtige concurrent en bedreigt al je afnemers en leveranciers met geweld en een soortgelijke boycott (vergelijkbaar met de situatie in de VS ten tijde van de gangsteroorlogen). Dan gaat het bedrijf failliet doordat veel leveranciers en afnemers geen risico willen nemen. Dat is wat de VS met Cuba doet.

  De VS zijn zo scheiterig angstig dat de Cubaanse aanpak succes en navolging krijgt dat de VS geen normale vrijhandel volgens hun eigen principes durven toe te staan.

  Overigens is er naar mijn mening op een flink aantal punten kritiek op Cuba mogelijk.

  Maar dat laat onverlet dat de medische zorg in Cuba veel beter is dan in vrijwel alle omliggende landen en zelfs beter dan voor de armste 30% binnen de VS.

  Reactie door Drob — donderdag 18 mei 2006 @ 22.25 uur

 29. @HenriOsewoudt 21

  Je speelt de ultieme domheid ten top.

  Ik zal het vertalen naar een Nederlandse ondernemer, dan is er een minieme kans dat je het begrijpt.

  Stel je hebt een bedrijf. Vevolgens komt er een machtige concurrent en bedreigt al je afnemers en leveranciers met geweld en een soortgelijke boycott (vergelijkbaar met de situatie in de VS ten tijde van de gangsteroorlogen). Dan gaat het bedrijf failliet doordat veel leveranciers en afnemers geen risico willen nemen. Dat is wat de VS met Cuba doet.

  De VS zijn zo scheiterig angstig dat de Cubaanse aanpak succes en navolging krijgt dat de VS geen normale vrijhandel volgens hun eigen principes durven toe te staan.

  Overigens is er naar mijn mening op een flink aantal punten kritiek op Cuba mogelijk.

  Maar dat laat onverlet dat de medische zorg in Cuba veel beter is dan in vrijwel alle omliggende landen en zelfs beter dan voor de armste 30% binnen de VS.

  Reactie door Drob — donderdag 18 mei 2006 @ 22.25 uur

 30. Heb ik toch nog een aanvullende vraag waar ik nooit iemand over hoor: als de raden van bestuur in de zorg minder moeten verdienen, geldt dat dan ook voor de medisch specialisten? Want die verdienen beslist ook meer dan de minister.

  Reactie door Marion — vrijdag 19 mei 2006 @ 9.41 uur

 31. Binnenkort hebben we die zorgdirecteuren en/of managers niet meer nodig.

  Het water staat iedere zorgvrager al dusdanig aan de lippen dat tegen de tijd dat er echt iets verandert iedereen reeds lang verzopen is of in de koude omgekomen of van de honger.

  De chinezen komen…… ja om hier zodadelijk ontwikkelingshulp te geven.

  Reactie door Henny — vrijdag 19 mei 2006 @ 18.53 uur

 32. Er moeten wat meer zorgdirecteuren komen : Poolse misschien ?Dat zorgt er voor dat hun inkomen naar beneden gaat !

  Reactie door Fred — maandag 22 mei 2006 @ 13.15 uur

 33. het zou helemaal niet verkeerd zijn om op de topambtenaren te bezuinigen. want juist daar zit het geld.

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 21 juli 2006 @ 15.55 uur