Vooruit met Europa

Een jaar geleden hielden Hans van Baalen, Ronald Plasterk, Thijs Berman en ik op de site van de NOS een weblog bij over het Grondwet-referendum. Nu blikken we terug en vooruit. Vandaag was het mijn beurt.

Een jaar na het stellige ‘nee’ van de Nederlandse bevolking tegen de Europese grondwet kunnen we met een gerust hart vaststellen: het licht is niet uitgegaan, zoals minister Brinkhorst zei, het is geen oorlog geworden, zoals minister Donner voorspelde, en er zijn geen vernietigingskampen ingericht, zoals de VVD-europarlementsfractie vreesde.

De minister-president zei dat hij bij een ‘nee’ voor gek zou staan. Hoewel dit het geval is, komt dit niet door de uitslag van het referendum. Alle rampscenario’s bleken onzin te zijn, sterker nog: het ‘nee’ heeft gezorgd voor een frisse douche en bij veel beleidsmakers en politici is de knop omgegaan in het denken over Europa.

Sinds de Nederlandse afwijzing en de daaropvolgende ‘denkpauze’ is het pleidooi voor een slanker, democratischer en beter functionerend Europa ook bij andere partijen te horen. Verdere uitbreiding is geen vanzelfsprekende zaak meer.

Er wordt realistischer gekeken naar de taken van de Europese Unie; wat moet Brussel doen, en wat kunnen de lidstaten prima zelf. En er is kritisch naar het uitgavenpatroon gekeken waardoor Nederland 1 miljard euro korting heeft gekregen op haar afdrachten aan de Unie. Het SP-geluid heeft veel terrein gewonnen.

Nee is nee
Over een paar weken zullen we hopelijk de denkpauze afsluiten. Het voorstel van de Europese Commissie om nog een jaar langer door te reflecteren is voor mij geen optie. De denkpauze moet geen pauze in het denken worden.

Ook moet de indruk worden vermeden dat de Europese grondwet volgend jaar door een volgende regering gereanimeerd en ons nogmaals opgedrongen kan worden. De Nederlandse bevolking heeft duidelijk ‘nee’ gezegd en deze regering heeft de grondwet doodverklaard. Nee is nee.

Maar het ‘nee’ was geen stem tegen Europese samenwerking. De SP wil vooruit met Europa, want het is de hoogste tijd om de broodnodige hervormingen in de EU te realiseren.

Voet van de rem
De EU zou een samenwerkingsverband moeten zijn waarin voortvarend wordt samengewerkt op grensoverschrijdende kwesties zoals terrorismebestrijding, milieu, de interne markt en asielbeleid.

Dat betekent tegelijkertijd dat bepaalde bevoegdheden die door de jaren heen naar Brussel overgeheveld zijn, teruggehaald moeten worden. Want over bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer en volkshuisvesting moeten we zeggen: dat is nationaal beleid, daar hebben we Brussel niet voor nodig.

We moeten dus vooruit met de Europese Unie. Nederland moet met de voet van de Europese rem. Dat is in het belang van Europa, én in het belang van de Nederlandse bevolking. Want anders wordt het oorlog, of gaat het licht uit.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 30 mei 2006 :: 14.43 uur

38 Comments

38 reacties

 1. Onder het nationaal beleid wil ik ook defencie rekenen.
  We moeten niet gedwongen worden door een rechtse kliek om aan oorlogen mee te doen die door de oorlogsindustrie worden verzonnen en ons niets dan leed zal veroorzaken.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 30 mei 2006 @ 14.55 uur

 2. minister-president staat altijd voor Paal !

  Reactie door Fred — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.02 uur

 3. Daar is ie voor ingehuurd Fred.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.08 uur

 4. De ministers en hun president staan inderdaad al jaren globaal-totaal voor gek, en wij, het volk, mogen straks weer puin ruimen, want dat zal hard nodig zijn. Het lijkt wel Berlijn in ’45.

  “De puinhopen v.h. neoliberale kapitalisme” zou al ter perse kunnen, want wat maakt een extra jaar puin nou nog helemaal uit op de enorme puinhoop die er al ligt.

  Terroristen zouden jaloers kunnen zijn op de vernietiginde kracht van westerse zelfhaat.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.08 uur

 5. Jan,

  Ik heb het stuk van Van Baalen, what is in a name!, gelezen, het leest als meer neoliberale globalisering (WTO), meer neoliberaal Europa en natuurlijk meer neoliberaal Nederland, niks geleerd van het EU referendum, het moet ons door de strot geduwd worden.

  Als dat gebeurt voel ik veel voor Franse toestanden!

  Reactie door links — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.12 uur

 6. Marijnissen schrijft dat het denken is veranderd bij de andere partijen. Is dat echter ook zo het geval bij de collega-landen binnen de E.U.?

  Reactie door Hans — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.18 uur

 7. je schrijft: Verdere uitbreiding is geen vanzelfsprekende zaak meer.

  Dan heb ik zeker de hele tijd verkeerd gelezen. overal lees ik dat de uitbreiding met bulgarije en roemenië al een voldongen feit is. Montenegro wordt een dag na hun referendum, nog voor ze afgescheiden zijn van Servië al welkom geheten. De gesprekken met turkije gaan gewoon door. heb ik iets gemist?

  Reactie door ipuntje — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.25 uur

 8. Een Verenigd Europa als slechts een projectie (of waanbeeld) v.h. neoliberale kapitalistime, dat samen met de neoconservatisme een reactie op sociaal-liberale progressie vormt, zou niemand moeten willen, tenzij je niets van gewenste versus ongewenste ontwikkelingen begrijpt.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.29 uur

 9. 8 – “kapitalistime” moet uiteraard zijn: kapitalisme… soms tikkeltje woordblind.

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 30 mei 2006 @ 15.42 uur

 10. Jan, als er een objectievere blik door de heren politici t.o.v Europa nu voorgestaan wordt wat meer aansluit bij hoe de beolking erover denkt, hoe kan het dan dat lui in Europa zulke achterlijke plannen als heffen van belasting op e-mails willen doorvoeren? Daarmee geven ze toch duidelijk aan dat ze enkel en alleen een overkoepelende superstaat willen zijn. De nederlandse regering zou toch meteen moeten reageren met :” geen sprake van, wij bepalen zelf ons belastingbeleid wel en ga maar eens wat nuttigs doen.” ??

  Reactie door kaatje — dinsdag 30 mei 2006 @ 16.18 uur

 11. Bah… Die laatste alinea is hetzelfde wat ik ook van de voorstanders van de eu grondwet hoorde.
  Zolang de ja poppetjes niet vervangen zijn zal geprobeerd worden die grondwet er, stukje bij beetje, op wat voor manier dan ook, door te drukken. Kijk de dienstenrichtlijn..
  Het zou toch heel normaal moeten zijn dat politici die de verkeerde keus maken opstappen. Maar dat fatsoen kan in de politiek helaas niet meer opgebracht worden.

  Reactie door Sprut — dinsdag 30 mei 2006 @ 16.29 uur

 12. Misschien moeten we ons niet zo druk meer maken over de EU de Zuid Europese landen dreigen al in elkaar te storten.
  Met als voorspelling van een econoom dat de uit treding van deze landen in ieder geval van de Euro wel eens zeer snel kan komen.
  Dit kadaver wordt van zelf opgevreten.

  Reactie door Jofel — dinsdag 30 mei 2006 @ 16.57 uur

 13. Ik roep nog steeds om één groot en sterk Europa. Nederland is te klein om te blijven bestaan. Weg met de grenzen en terug naar een groot Europa.

  Reactie door Godpipo — dinsdag 30 mei 2006 @ 17.01 uur

 14. Vooruit, gooi maar in de open haard.
  De bevolking van Frankrijk en Nederland worden door de eurofielen verkracht en de regeringen staan er lachend bij te kijken.
  Het papier van die “grondwet” in de kachel en met het hout de pro-euro regeingen verrot slaan. Maar dat mag je niet zeggen, laat staan doen.
  Het is van de zotte. Een pedofielenpartij wordt al verboden voordat’ie opgericht is,
  de eurofielenpartijen blijven gewoon hun gang gaan.

  Reactie door Jan Nijman — dinsdag 30 mei 2006 @ 17.03 uur

 15. @Godpipo als tegenhanger tegen de hegemonie van de VS, goed plan!

  Reactie door Stephan — dinsdag 30 mei 2006 @ 17.05 uur

 16. Godpipo, het ging economisch veel beter met Nederland voordat we met die euro mee gingen doen.
  Ook sociaal ging het mi toen veel beter. Het asocialisme wat nu zo sterk opkomt wijt ik volledig aan het eurofilisme.

  Reactie door kaatje — dinsdag 30 mei 2006 @ 17.23 uur

 17. 14 – Én de boze stiefmoeder – of vader – v.h. eurofilisme, het neoliberaal kapitalisme; zie http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=25

  Reactie door Schaapherder — dinsdag 30 mei 2006 @ 17.37 uur

 18. Kaatje van U kunnen velen nog wat leren!

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 30 mei 2006 @ 18.09 uur

 19. Nog wat jaren en we hebben overal in europa
  een zelfde systeem als in de VS.
  PVDA (zogenaamde democraten) en de VVD/CDA (republikeinen).
  Word de SP de europese ralph nader,want aansluiten bij de PVDA zal wel moelijk gaan.
  Ze drukken hun wetjes er toch wel doorheen en als het niet zoveel inhoud heeft,dan houden we gewoon een referendum.
  Jaja zie je wel dat de politiek beter naar de burger luisterd.

  Reactie door red pil — dinsdag 30 mei 2006 @ 18.17 uur

 20. lekker naief om te denken dat ze anders zijn gaan denken,terwijl ze zeggen dat die grondwet weer bespreekbaar moet worden…
  men vergeet klaarblijkelijk dat er al getekend is, dus als de andere landen echt doorzetten heeft Nederland gewoon niets in te brengen! wedden dat het zoiets word?!

  Reactie door iew — dinsdag 30 mei 2006 @ 18.32 uur

 21. @16,

  Sluit ik me helemaal bij aan. Landen die er voor kozen niet met de Euro mee te doen als Groot-Britannie, Denemarken doen het absoluut beter dan de EU zone om over landen als Zwitserland en Noorwegen maar te zwijgen. Al die doemdenk verhalen als zou het verlaten van de EU ons allen rampspoed brengen kunnen direct naar het land der fabeltjes worden verwezen. Laar Europa weer dat zijn waar het oorspronkelijk voor is opgericht, nl. vrijhandel, niets meer en niets minder.

  Reactie door Wim — dinsdag 30 mei 2006 @ 19.47 uur

 22. En toch hè?…zijn er de laatste weken weer van die piepkleine, “onbeduidende” berichtjes “uit het buitenland” van politici die “delen van de grondwet” willen doorvoeren. Hou ze in de gaten, die EuroPakMeMentaliërs.
  Het “nee” is geen “nee” tegen samenwerking, inderdaad. Maar het “ja” van velen in het ja-kamp klinkt mij eerder in de oren als tegenwerking dan samenwerking. Des te meer besef ik dat de SP geen “tegenpartij” is…
  de nuance bij sommige anderen is inderdaad ver te zoeken.

  Reactie door Wink — dinsdag 30 mei 2006 @ 21.28 uur

 23. @13,Godpipo een groot sterk Europa ??
  Wanneer heb ik dat eerder gehoord, Pax Romana, de Bonapartisten, het is niet goed met ze afgelopen.
  Er is geen gemeenschapplijke cultuur, geen leidende ethiek.
  Eerder hebben we een transparant en flexibel Europa nodig,
  wat snel kan inspringen op veranderingen, geen moloch van bureaucraten die op onze kosten de vrijheid om zeep helpen.

  Reactie door Toergenjev — woensdag 31 mei 2006 @ 1.34 uur

 24. het is stil !!!!!!! bij het f.n.v. en de p.v.d.a.!!!!!!! DE BOLKENSTIEN GRUWELRICHTLIJN!!!!word er doorgedruktSTOPPEN MET DIE EU VOL CORRUPTE FRAUDERENDE PARLEMENTARIERS.

  Reactie door ,texas,henkie — woensdag 31 mei 2006 @ 8.09 uur

 25. Goedenmorgen vrienden SP.

  Het is vandaag al vroeg begonnen om onze hersenen te spoelen door het rechtse media maffia.
  Vanochtend waren de NOS en andere journaals al bezig om de VVd binnen te halen als groot nieuws van een kermis over een uitslag van een verkiezing.
  En vanavond een rechtstreekse uitzending van dat gedoe op de TV.
  Maandenlang worden we al bestookt met non issues over dit onderwerp!
  Walging, walging, walging…..

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 31 mei 2006 @ 8.29 uur

 26. @25 Ouwe Dirk

  Het is onvoorstelbaar Ouwe Dirk!
  Daarnaast in bijna alle actualiteitenprogramma’s, – om het even over welk onderwerp het gaat – wordt weer een VVD -er van stal gehaald om het item mee te bespreken.
  Maar laat ze nu maar pieken het waait wel over. Zelfs binnen de eigen partij zaait ze verdeeldheid. Ze is dan ook een ongeleid projectiel met een ongeëvenaarde halsstarrige onnozelheid. Ze is slechts een populist met louter oneliners welke straks in verkiezingsdebatten aan flarden geschoten gaat worden, immers inhoudelijk heeft ze niets te brengen. Dat wordt prijsschieten let maar op.
  Neemt niet weg dat een hele meute mensen erin zullen blijven trappen, daar ben en blijf ik wel bang voor want onnozelheid is helaas niet slechts aan Verdonk voorbehouden.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 31 mei 2006 @ 9.45 uur

 27. Hallo Sjaak

  Zeg dat wel onvoorstelbaar wat ze voor fratsen uitvreten om ons te indoctrineren.

  Maar we laten ons niet kennen!

  Groeten.

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 31 mei 2006 @ 10.04 uur

 28. Inderdaad Wattenstaafie, ook ik twijfel regelmatig aan haar verstandelijke vermogens. De dame is een uitermate slecht debater en wordt meerdere malen betrapt op het volledig ontbreken van kennis van zaken. Dat mensen achter die one-liners aanlopen, is op zich een verschijnsel wat ik bijna zou willen bestempelen als massahysterie.

  Reactie door kaatje — woensdag 31 mei 2006 @ 13.09 uur

 29. Dat de VVD=ers van stal halen die dan hij diarree sproeien heb ik helemaal geen moeite mee.
  voor mij mogen ze VVD TV oprichten, een (van) baal kanaal voor neocons.

  Wat ik verontrustender vind is dat een gedeelte van Nederland dat minder dan 2 miljoen aan waarde ergens heeft uitstaan zo achterlijk is om de VVD te stemmen.

  Alexander

  Reactie door Alexander — woensdag 31 mei 2006 @ 13.10 uur

 30. @ iew (20):

  Nee, ieuw: voor het aannemen van de Europese “Grondwet” is unanimiteit vereist. Nederland en Frankrijk (en eventueel ook b.v. Engeland) hebben dus feitelijk vetorecht.
  Met de “Grondwet” zou daarin juist verandering komen.

  Het is duidelijk dat Europese samenwerking, gezien ook de geschiedenis, op zich erg belangrijk is, maar dan op basis van: zelf regelen wat kan, en alleen Europees regelen wat moet. De Nederlandse regering heeft duidelijk verklaard niet opnieuw een Europese “Grondwet” aan de bevolking voor te leggen, dus men zal omzichtiger te werk gaan. Het is zinniger voort te bouwen op basis van de al bestaande verdragen, maar dan natuurlijk wel in de richting van een meer democratisch en sociaal Europa.
  Nederland heeft nog niet zijn strafwetgeving in Europese handen gelegd. Maar er wordt wel druk op Nederland uitgeoefend. Als dit echt zou gebeuren, zullen veel dingen in negatieve zin veranderen. Dus het blijft: opletten geblazen!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 31 mei 2006 @ 14.01 uur

 31. 13 – Terug naar een groot Europa?! Om de gewenstheid hiervan minder enthousiast te verkondigen, is wat meer historisch besef nodig, want als je inderdaad zover terug gaat, zie je ook dictatuur en oorlog; denk maar aan de dictatuur over Europa door Julius Caesar, de pausen, de Franken, de Duitsers, Philips II van Spanje, Napoleon Bonaparte… Hitler… Barosso & Co…

  Reactie door Schaapherder — donderdag 1 juni 2006 @ 2.20 uur

 32. 13 – Het bedenkelijke allooi van ambitieuze types als Barroso, kan herkend worden in de aan zekereheid grenzende waarschijnlijkheid, dat ze zich heimelijk gevleid zouden voelen om in een lijstje als dat van mij genoemd te worden, want zo gek zijn dit soort megalomanen wel, dat ze zich graag herkennen in dictators en oorlogsheren. Ik noem nog Franco en Mussolini, want die gijzelden samen met de moffen Europa.

  Reactie door Schaapherder — donderdag 1 juni 2006 @ 2.32 uur

 33. Inderdaad Schaapherder , de geschiedenis wordt gewoon herhaald door een aantal politieke kwakzalvers . De “Europese arbeider ” krijgt eenzelde positie als in het Nationaal Socialistische 1000 jarige rijk !

  Reactie door Fred — donderdag 1 juni 2006 @ 10.59 uur

 34. 33 – Kunnen we niet alvast een Albert Speer vinden voor de nieuwe stations van de Noord-Zuid Lijn? We moeten denken aan onze glorieuze, Europese toekomst… priemende blik, kaak omhoog, borst vooruit, vrouwen zwanger, en dan de oceaan oversteken, want land moeten we erbij hebben, en we maken er een enorm windmolen-park van… doen we ook iets voor het milieu… ja, ik zie het voor me… fabrieken, treinen en schepen op stoom, boeien en ankers los.

  Reactie door Schaapherder — vrijdag 2 juni 2006 @ 1.05 uur

 35. Misschien draai ik nog eerst even een CD…

  Reactie door Schaapherder — vrijdag 2 juni 2006 @ 1.07 uur

 36. @ kaatje

  Dus de Euro is de oorzaak van de economische malaise vanaf 2001, daar zal balkenende blij mee zijn het is dus niet de schuld van het kabinent. Een beetje kort door de bocht.

  Reactie door Stephan — vrijdag 2 juni 2006 @ 11.25 uur

 37. @30 Olav Meijer
  “die” naieviteit bedoel ik nou….
  u blijft dus ook gewoon volhouden en geloven dat ze alles volgens het boekje doen…
  ze voeren die grondwet straks gewoon in onder een ander naampje.
  en daar hebben Nederland en Frankrijk niets tegen in te brengen,want de ministertjes zijn het allemaal allang eens met elkaar over europa.

  Reactie door iew — zaterdag 3 juni 2006 @ 11.08 uur

 38. De EU is net zo erg als de USSR. Het heeft de Russen 70 jaar gekost om daarvan af te komen. Wij kunnen dat toch wel sneller met de EU, mag ik hopen?

  Reactie door Willem — donderdag 8 juni 2006 @ 21.56 uur