Terreur Israël gaat door

Israël verhevigt haar terroristische offensief tegen de inwoners van Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Na veertig jaar vernedering, armoede en gebrek aan hoop op een betere toekomst is het blijkbaar nog niet genoeg. Premier Olmert is erger dan Sharon…

De regering van Israël heeft niet in de gaten dat ze zelf inmiddels de grootste bedreiging voor de staat Israël is geworden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 juli 2006 :: 0.08 uur

121 Comments

121 reacties

 1. Ze hebben waarschijnlijk minstens 200 moderne kernbommen.,(samson scenario) en doen altijd oog om oog, tand om tand.,

  dus de ellende is voorgeprogrammeerd!

  Reactie door Jansonius — maandag 3 juli 2006 @ 2.42 uur

 2. “De regering van Israël heeft niet in de gaten dat ze zelf inmiddels de grootste bedreiging voor de staat Israël is geworden.”

  Hoezo heeft de regering van Israël dat niet in de gaten?
  Is het misschien de bevolking van Israël die dit zeer ongheugelijke feit niet in de gaten heeft?

  Reactie door Pietje af — maandag 3 juli 2006 @ 2.59 uur

 3. Dit was de aanleiding tot de aanval door Israël:
  http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/nieuwsbericht/asp/artnr/103993/index.html
  (…) Tunnelaanval
  De 19-jarige Gilad Shalit verdween zondag na een guerilla-aanval op een grenspost in het uiterste zuiden van Gaza. Via een driehonderd meter lange tunnel onder het veiligheidshek drongen gewapende Palestijnen een wachtpost van het Israëlische leger binnen. Ze gooiden granaten naar een legervoertuig en een tank en ontvoerden boordschutter Shalit. Twee andere Israëlische soldaten kwamen om.(…)
  Israël heeft direkt te kennen gegeven dat het zich terugtrekt als de soldaat wordt uitgeleverd. Alle ellende is veroorzaakt door de Palestijnen zelf ten koste van de gewone bevolking die geen boodschap heeft aan dergelijke akties.
  Zie ook: Israël dreigt na ontvoering soldaat
  Israël zal militair ingrijpen als de Palestijnen een ontvoerde soldaat niet binnen twee dagen vrijlaten. Dat heeft premier Olmert van Israël gezegd.
  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2006/06_juni/26/buitenland/0626_0730_israel_ruzietje_palestijnen.xml

  Reactie door Ton — maandag 3 juli 2006 @ 6.32 uur

 4. Het valt mij keer op keer op dat meningsvorming vaak afhangt van de woordkeus die de media gebruikt. Onderschat dit niet. In alle nieuwsitems wordt steevast gesproken over het Israëlische leger en de Palestijnse terroristen. Zo wordt een beeld geschetst van een legitiem handelen – het leger – en een misdadig handelen, namelijk de terroristen.
  In Nederland moesten we ook omgaan met een bezettingsmacht, 5 jaar lang. In de Palestijnse gebieden duurt het al véél langer.
  Onder het goedkeurend oog van Bush kan het Israëlische leger naar eigen inzicht handelen. Mocht de zaak uit de hand lopen, dan zal hoogstens vanuit de US even het vingertje geheven worden en gezegd: “ho ho jongens, zo kan het wel weer.” Waarmee de US haar gezicht probeert te redden. Het zijn toch allemaal “terroristen” die Palestijnen?
  Maar daar trappen we niet in. Toch?
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 7.20 uur

 5. Dit is opzettelijk foutieve informatie omtrent het gebeuren Gandalf:

  Als reactie op de Palestijnse ARRESTATIE van een Israëlische soldaat.

  De ontvoering vond plaats op Israëlisch grondgebied. Door de informatie bewust om te draaien zorgt men slechts voor escalatie en hiermee is niemand gebaat.
  http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2006/06/30/stop-de-israelische-invasie-in-palestina/#more-2013

  Reactie door Ton — maandag 3 juli 2006 @ 7.33 uur

 6. @3 Om maar niet te spreken over de “ontvoerde” Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israël gevangen zitten he? Maarja, dát zijn terroristen. De verhouding lijkt mij een beetje zoek.
  Oorzaak en gevolg gaat veel verder terug.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 7.34 uur

 7. Zo’n dertig jaar geleden las ik een boek van Dee Brown: “Burry my hart at wounded knee”. Het ging over de uitroeiïng van de Indianen in Noord-Amerika. Iedere keer wanneer er een “vrede dreigde uit te breken” werden verdragen geschonden en de Indianen geprovoceerd, waarop deze moesten reageren. Zo had de overheid weer een excuus om de Indianenstammen verder uit te roeien.
  Als ik nu de Israëlische politiek zie, lijkt het alsof ik dat boek opnieuw aan het lezen ben. Het bezoek van Sharon aan de tempelberg, waardoor de tweede intifada ontstaat, de beschieting van het Palestijnse strand, terwijl de Hamas regering een éénzijdig staakt het vuren in acht nam en zo voorts.
  Uiteraard hoop je het niet voor die soldaat, hij is tenslotte ook maar gestuurd en staat onder mentale druk van zijn omgeving die zich bedreigd voelt, maar Olmert zou je het gunnen dat hij moet gaan uitleggen aan de familie dat ze die jongen niet meer levend terug zien, maar dat hij een leuke vlag heeft voor op zijn kist.

  Reactie door Janco — maandag 3 juli 2006 @ 8.01 uur

 8. Goedemorgen Gandalff,
  Eigenlijk hoef ik daar niets aan toe te voegen. Hoe mensen als Ton tot zo’n achterlijke redenering kunnen komen en de oorlogsmisdaden van Israel goed kunnen praten is mij een raadsel. Het valt onder de categorie: met een mitrailleur op een menigte schieten omdat zich daar een moordenaar onder bevindt. Volgens de VS-doctrine is de menigte slechts collateral damage.

  Reactie door abo — maandag 3 juli 2006 @ 8.04 uur

 9. Ja en nu? gaan we er weer over praten, 2 logs verder zijn we het al vergeten en wat veranderd er dan? nietsssssss… Ik snap jullie ook daadwerkelijk niet. Jan plaatst een onderwerp, jullie reageren als een stel robots en steeds krijg je dezelfde uitslag en info, namelijk het is allemaal vreselijk. Worden jullie nu niet vreselijk moe van je eigen vicieuze cirkel? of is het daar boven in je bovenkamer zo klein dat je niet ander kan dan rondjes rennen achter je eigen verhalen?

  Reactie door ToiletDiver — maandag 3 juli 2006 @ 8.10 uur

 10. jaja, er zullen wel weer gehersenspoelde propagandagelovers komen om te roepen dat Israël toch vooral slachtoffer is van die barbaarse terroristen en zich alleen maar moet verdedigen.
  Maar mensen met gezond verstand zijn dat stadium allang voorbij en ziet hoe de kaarten echt liggen.
  Maar wanneer gaat de wereld nou eens ingrijpen en stopt dit misdadige regime?!

  Reactie door Monique — maandag 3 juli 2006 @ 8.48 uur

 11. de acties van Israel en Palestina zijn van beide kanten niet goed te praten.
  dat is alles wat ik er over kan zeggen.
  ik weet te weinig van het onstaan van deze gruwelijke, altijd maar voortdurende oorlog,waarin men het nog steeds alleen maar heeft over “het” of “de” conflicten tussen deze 2 landen.

  Reactie door iew — maandag 3 juli 2006 @ 9.12 uur

 12. als israel op gekozen regeringsleiders mag schieten waarom dan niet OP DE ONZE?hadden we dat gezeik met rita verdonk niet gehad en balkenende 3.toch?
  wel stoer die grote tanks getuigd van veel lef van israel om die stenengooiertjes uit gaza aan te pakken .en de vn komt niet verder dan een paar loze woortjes .

  Reactie door ,texas,henkie — maandag 3 juli 2006 @ 9.28 uur

 13. Olmert is volgens mij net zo erg als de slager Sharon, alleen Sharon profiteerde meer van de pro-zionistische mediacensuur. Nu, met name te danken aan het internet, lukt het Olmert/VS niet meer zo goed om journalisten en redacties te muilkorven.

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 9.42 uur

 14. @8 Inderdaad. Het is allemaal reuze erg – maar wat gaan we er aan doen?

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 9.43 uur

 15. @8
  Nu je het daar over hebt pleeduikertje, zelf maak ik er een punt van om vooral geen producten uit Israel te kopen.

  Reactie door abo — maandag 3 juli 2006 @ 9.45 uur

 16. Tip voor nr 8: duik gelijk weer lekker onder!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 3 juli 2006 @ 10.04 uur

 17. Goeden morgen vrienden SP.

  Een oorlog is en blijft vreselijk, jaren achtereen wordt een volk met oorlog geteisterd door een ander volk, die de macht wil behouden en/of wil uitbreiden om de ander onder de duim te houden.
  Het lijkt op de situatie die in 1940-1945 hier in het land bestond, die werdt bestreden door de landen die nu de bezetter steunen. In en IN treurig!

  En wij zitten ook in zo’n situatie!
  Wij zijn de bezetters van een land, en zijn in oorlog (ook al wordt dat niet zo genoemd).
  Elke dag kan je lezen dat er meer en meer troepen nodig zijn om de bevolking te onderdrukken.
  En, geloof mij, wanneer over een aantal jaren de troepen terug moeten keren heeft men de redenen al gereed om nog jaren achtereen die oorlog verder te kunnen voeren.
  Het land is dan nog steeds niet opgebouwd!
  Natuurlijk niet, het wordt afgebroken!
  Zoals in Palestina, waar huizen worden vernield om hun zin door te drijven en de bevolking te knechten en ze terroristen te noemen.

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 3 juli 2006 @ 10.23 uur

 18. Laten we niet vergeten dat een Palestijnse actie de aanleiding is voor de acties van Israel: een ontvoering en maandenlange beschietingen op Israel. Medelijden met de Palestijnen lijkt me niet erg rechtvaardig – zeker niet met de door en door corrupte leiders en ook zeker niet omdat de Palestijnen elkaar ook het leven zuur maken.

  Reactie door Diederik — maandag 3 juli 2006 @ 10.30 uur

 19. @9 Weer een ander alias?
  Mogelijk ben jij het type: kop dicht niet denken en doorlopen.
  Gezien je opmerking zouden we als het aan jou ligt nu nog als mensheid in een prematuur stadium verkeren.
  Dus vraag ik mij af wat dan de bedoeling van jou bijdrage is.
  Of mogen we dit niet van jou. Je zegt het maar hoor, dan stop ik er gelijk mee.
  Typisch weer een telegraafingezondenbrievenmentaliteit.
  Of is het de bedoeling om ons te “motiveren”? Niet nodig hoor.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 10.36 uur

 20. @19 De aanleiding gaat veel verder terug.

  Hoe vaak is Israël niet opnieuw begonnen?
  En medelijden? Ja hoor, net zoals medelijden met een inwoner van:
  USA
  Noord Korea
  Servië
  Iran
  Irak
  Nederland
  Tibet
  Pakistan
  Etc etc etc etc.
  Het zijn mensen zoals jij en ik die gebukt gaan onder een regiem of schrikbewind.
  (Het plaatsen van Nederland in dit rijtje is ironisch bedoelt)(?)

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 10.46 uur

 21. @12)Texas Henkie,
  Prima idee voor een ludieke aktie.De Haagse kliek omsingelen.Toestemming van Deetman hoeft natuurlijk niet in dit geval,want waarom zouden wij ons wel aan wetten en regels moeten houden,als hun vrienden dat niet hoeven.
  Zie zoiets wel zitten.

  Reactie door Duifje — maandag 3 juli 2006 @ 10.50 uur

 22. Voor al die mensen die menen dat het de eigen schuld van de Palestijnen is:

  Laten we als denkoefening de handelingen eens naar Europa verplaatsen.
  Stel: het geweld barst opnieuw los in Noord Ierland. Een militante tak van de IRA ontvoert een Engelse soldaat. Onmiddelijk start Engeland met bombardementen, schakelt de electriciteit in Belfast uit en vernielt alle toegangswegen en bruggen. Vervolgens wordt de helft van het parlement gearresteerd en vliegen er straaljagers over het Catshuis, vanwege vermeende Nederlandse steun aan de IRA.
  De premier van Engeland geeft carte blanche aan het leger, dagelijks vallen er onschuldige slachtoffers, terwijl het dagelijksleven vokomen ontregeld is, door de voortdurende bombardementen, vernielde infrastructuur en vernield electriciteitsnet en waterleiding.

  Is medelijden met de gewone Ieren dan rechtvaardig?
  Hoe zou de internationale gemeenschap reageren op deze collectieve straffen?
  Zou Bot dan ook zwijgen?

  Reactie door Anita Resink — maandag 3 juli 2006 @ 10.58 uur

 23. En dan nog dit:

  Elk volk heeft het recht om zich te verzetten tegen een bezetter.
  In dit geval is er een aanval uitgevoerd tegen groep militairen en is er een krijgsgevangene gemaakt.
  Allemaal keurig volgens de regels van het internationaal recht.
  Regels die Israel al tientallen jaren aan de laars lapt.

  Reactie door Anita Resink — maandag 3 juli 2006 @ 11.01 uur

 24. @Anita Resink

  Slecht voorbeeld, de IRA is niet het wettig gezag, de Hamas is dat wel. De Hamas heeft offensieve handelingen verricht, nl een aanval op Israelisch Grondgebied.

  (al is dit een van de weinige acties van Hamas die eens een keer niet tegen burgers was gericht.)

  Reactie door stephan — maandag 3 juli 2006 @ 11.03 uur

 25. @22 23
  Duidelijke vergelijking. Ik ben het er helemaal mee eens.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 11.05 uur

 26. @22 Ja, vergelijken met Ierland kan helpen. Stel je voor dat de Ieren het licht in de ogen van de Engelsen en Nederlanders niet gunnen en door hun leiders zo opgehitst worden dat ze niets liever doen dan onschuldige burgers opblazen in bussen en restaurants.

  En dat hun leiders de ogen sluiten en met bijelkaar gebedeld geld zichzelf verrijken en nauwelijks een poot uitsteken om het geweld te beteugelen, tot structureel overleg met Engeland te komen of om de omstandigheden van de Ieren te verbeteren.

  En dat ondertussen de andere Ieren (die overigens in de rest van Europa kunnen werken en zich vertonen) raketten bouwen en afschieten.

  Reactie door Diederik — maandag 3 juli 2006 @ 11.06 uur

 27. De “ontvoering” (volgens mij is het eerlijker om te zeggen “arrestatie”) van die arme soldaat is volgens mij allerminst de aanleiding voor het Gaza-offensief. Ik denk dat die inval al weken gepland is, om de Palestijnse regering ten val te brengen. Het probleem is alleen dat de manier van werken van Olmert alleen maar tot meer extremisme zal leiden onder de Palestijnen. Maar misschien is dat juist wel wat Olmert cs. willen.

  Daarnaast vermoed ik dat Israël probeert via het schenden van het luchtruim van Syrië alsnog probeert een militair conflict met Iran uit te lokken. De VS heeft namelijk beloofd Israël te helpen, in het geval van een oorlog met Iran. Iran heeft een defensie-overeenkomst met Syrië…

  Reactie door Johnito — maandag 3 juli 2006 @ 11.08 uur

 28. De v.n. moet ingrijpen.

  Reactie door stan — maandag 3 juli 2006 @ 11.14 uur

 29. @Johnito

  Arrestatie? In dat zou je Quantanamo Bay ook goed kunnen keuren, het is toch maar een arrestatie van militair personeel op vreemd grondgebied.

  Zo blijkt maar weer, de terreur van de een wordt anders beoordeeld dan de terreur van de ander, ergens wel grappig.

  Is er trouwens al een statement van de reageerders hier inzake de dood van die 19 jarige kolonist vorige week.

  Reactie door stephan — maandag 3 juli 2006 @ 11.14 uur

 30. Scandalig. Misdaad tegen menselijkheid, en staatstereur. Meten met meerdere maten, terwijl de rest van de wereld gemakzochtig wegkijkt.

  Reactie door khosrow — maandag 3 juli 2006 @ 11.16 uur

 31. Producten uit Israël boycotten? Hoe wil je dat gaan doen, wanneer bijv. de volgende bedrijven in Israël zitten: Nestlé, Siemens, Unilever, Heineken, Philips, TNT Post, KLM, DHV (infrastructuurprojecten) en Getronics.

  De missie van Philips

  Nederlandse bedrijven leveren onderdelen en apparatuur voor F16-straaljagers en Apache-gevechtshelikopters die door Israël worden gebruikt voor liquidaties in de Palestijnse gebieden. Ook Philips, ondanks eigen stringente codes voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ach, op de totale activiteiten van Philips is dit maar een kleine business.”
  http://www.groene.nl/2004/0414/jb_philips.html

  Raden waarom Bot zo’n fan van Israël is.

  Omdat Nederland in haar wetgeving onderscheid maakt tussen wapenuitvoer en wapendoorvoer wordt Nederland veel gebruikt als doorvoerland. Nederland is een belangrijke draaischijf van wapens uit de VS naar Israël. Op een deel van de nationale luchthaven, nl op Schiphol-Oost, heeft El Al, een minikoninkrijk waar misschien niet alles gebeurt dat god verboden heeft, maar wel alles wat er gebeurt tegen de weinige regels van de wapenhandel is. El Al heeft er een vrijstaatje. De regering meldde in enkele gevallen aan de Kamer dat er in de periode 2000 tot en met september 2002 in totaal 193 doorvoerzendingen van militaire goederen uit de VS met El Al naar Israël zijn aangemeld n.l. 22 in 2000, 113 in 2001 en 58 in de eerste 8 maanden van 2002). En over de eerste helft van 2003 in totaal 23 meldingen zijn ontvangen van doorvoer van wapens van en naar Israël. Overigens wordt ook de haven van Rotterdam gebruikt. Eind 2002 meldde de regering dat er in het jaar 2002 twee doorvoerzendingen wapens naar Israël via Rotterdam zijn gemeld.
  http://www.sp.nl/nieuws/nwsoverz/div/031113esf_hvbommel.stm

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 11.17 uur

 32. Ja Stephan ik vind het woord “arrestatie” terecht. Als een militair een illegale bezettingsmacht vertegenwoordigt, wat hier het geval is, en hij wordt “ontvoerd”, dan spreek ik van arrestatie.

  Als de CIA echter mensen zonder duidelijke gronden oppakt en illegaal transporteert naar illegale kampen, en ze op illegale wijze verhoort of láát verhoren, DAN spreek ik van ontvoering…

  Reactie door Johnito — maandag 3 juli 2006 @ 11.21 uur

 33. Na het getto van warschau al decennia lang de getto’s van gaza en de westbank?!
  De westerse wereld schiep het het joods-palestijnse conflict en zag dat het goed was! Niemand doet iets substantieels.
  Wanneer krijgen de Indianen Amerika terug?
  Hun rechten dateren van vrij recent in tegenstelling tot die van de Joden voor de totstandkoming van de Joodse staat

  Reactie door Appie — maandag 3 juli 2006 @ 11.25 uur

 34. @26 Gek he Diederik?
  Als de Palestijnen het op burgers gedoeld hebben zijn het in jou ogen “onschuldige burgers.”
  Maar Palestijnen zijn nooit onschuldig he?
  En als die slachtoffer zijn is dat weer colateral damage.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 11.29 uur

 35. Beetje laat maar toch: Ook een goeidemorgen Ouwe Dirk.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 11.33 uur

 36. @ 29
  Ja, er is een 19 jarige kolonist gedood. Natuurlijk is dat niet goed maar het is wel een kolonist dus wat had die eikel daar te zoeken? Voor een groot gedeelte eigen schuld dus. Als we het toch over statements hebben, ik mis nog enkele duizenden statements over wel geheel onschuldige vermoorde Palestijnse burgers.

  Reactie door Hans — maandag 3 juli 2006 @ 11.33 uur

 37. Ik ben Joods en fan van Israël, helaas voor sommige andere mensen, maar wat ze nu doen is in feite al jaren aan de gang. Olmert is niet erger dan Sharon. Israël heeft een duidelijk standpunt dat met terroristen niet wordt onderhandeld.
  Hoe kun je onderhandelen met een terrosristen regerering, hoewel democratisch gekozen, omdat de fatah beweging wellicht een potje van heeft gemaakt. Mensen zoeken naar uitwegen. De burgerbevolking moet je met rust laten, maar een gekozen terroristenbewind is door het buitenland niet te verteren.
  Ik vind dat men eerst de geschiedenis er maar op na moet slaan voordat men oordeelt. En waren al die zelfmoordaalsgen in Israël wen van goede wil, dacht toch niet. Hier ben ik het niet eens met de stelling van de SP.

  Reactie door Marcel — maandag 3 juli 2006 @ 11.36 uur

 38. Gandalf @34,
  Het is een complex probleem en het vraagt om nuance.

  Zonder mijn voorkeur voor Israel op te geven, wil ik ook wel zeggen dat Olmerts recente maatregelen mij niet erg handig lijken. En natuurlijk zijn er onder de Palestijnen slachtoffers. Maar het is zo dat de meerderheid van de Joden niets liever heeft dan een vreedzaam bestaan, terwijl de Palestijnen niets liever willen dan de Joden de zee in drijven en en masse stemmen op Hamas wat een terroristische organisatie is.

  Tenslotte laten we aub de claim van Israel op een veilig stukje land aan de Middelandse Zee aub niet ter discussie stellen. Daarin hebben we lang geleden toegestemd nadat wij in Europa ons honderden jaren bekwaamd hadden in het onderdrukken van Joden met als triest hoogtepunt de holocaust.

  Reactie door Diederik — maandag 3 juli 2006 @ 11.39 uur

 39. @ 38
  Indien wij als Europeanen een collectief schuldcomplex zouden hebben wegens de onderdrukking van de Joden dan hadden we ze een stuk Europa moeten geven. Nu is het zo dat ik vervelend ben geweest tegen Gandalf en hem dan, ter compensatie, een stuk van jouw voortuin geef. Jouw protesten daartegen worden door mij en Gandalf als terrorisme gekenschetst. (excuses aan Gandalf voor het gebruiken van zijn naam)

  Reactie door Hans — maandag 3 juli 2006 @ 11.47 uur

 40. Laten we eerlijk zijn. Als er aan de joden een grondgebied was toegewezen in Europa om er een staat te stichten, b.v. Nederland, dan waren we toch ook in opstand/verzet gekomen. Dan waren wij nu verzetstrijders. Of waren we dan ook terroristen? Omdat we makkelijk van ze af wilden komen, hebben we ze ergens ver weg een lap grond die toch niet van ons was gegeven. Zou het kunnen dat de Iraakse President kortgeleden, op een “bewust” verdrongen westerse zere teen is gaan staan?!

  Reactie door Appie — maandag 3 juli 2006 @ 11.47 uur

 41. Hmmm, waar 2 honden vechten hebben 2 schuld en zo toch?
  Moeilijke materie dit. Het enige dat wij hier ver vandaan kunnen doen m.i. is hopen dat BEIDE partijen stoppen met wraak op wraak. Ongeacht welk wetboek ze hanteren wellicht….

  Reactie door barend v.d berg — maandag 3 juli 2006 @ 11.51 uur

 42. Concurrentie: het zaaigoed voor oorlog en onverdraagzaamheid.

  Reactie door Peter Hoopman — maandag 3 juli 2006 @ 11.54 uur

 43. goh jan toch, waar zijn je blog entries wanneer de qassams vallen?

  Reactie door R. Lin — maandag 3 juli 2006 @ 12.00 uur

 44. @40 Ja, zo kun je er naar kijken. Maar het feit is geschied, de voortuin is vergeven! Daarbij hebben de Joden wel enige verbondenheid met Israel (zie Bijbel), was het een relatief leeg stuk land en hebben de meeste zgn. Palestijnen helemaal geen binding met Israel.

  Reactie door Diederik — maandag 3 juli 2006 @ 12.04 uur

 45. ‘waar twee vechten, hebben twee schuld’
  Nee, dat is zelden zo! Voor mensen die zich serieus bezig willen houden met deze kwestie kan ik het boek “Het zijn net mensen” (net uit) van Joris Luyendijk aanbevelen.
  Da’s andere koek dan het Journaal…

  Reactie door @bacus — maandag 3 juli 2006 @ 12.05 uur

 46. @ diederik:

  Zolang Israel de Palestijnen het licht in de ogen niet gunt, zal dit conflict voortwoekeren totdat de laatste Palestijn is uitgeroeid.

  Het waren niet de Palestijnen die vanuit Europa het land binnentrokken en de oorspronkelijke bevolking systematisch begonnen weg te jagen.

  Reactie door Anita Resink — maandag 3 juli 2006 @ 12.06 uur

 47. Wat mij zo verbaast, is het herhalen van one-liners:
  Palestijnen worden als terrorist aangemerkt, – volgens mij zijn het echter vrijheidsstrijders.
  Palestijnen worden beschuldigd van acties op israëlisch grondgebied, – volgens mij is dat echter hun eigen grondgebied, door israël bezet.
  Maandelange beschietingen door Palestijnen, is gewoon een foute vertaling van de dagelijkse beschietingen door israël, waardoor Palestijnen geen nachtrust meer hebben.

  Hoe lang nog? – voordat israël de wereld vernietigd. Want vergis je niet, de israëlische hardliners gaan niets uit de weg, omdat ze zich zo superieur voelen.
  Ze hebben van hun eigen vervolging niets anders geleerd dan haat.

  Moge alle betrokkenen tot inzicht en vrede komen.

  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 3 juli 2006 @ 12.08 uur

 48. Palestina een leeg stuk land?

  Waar komen al die eeuwenoude huizen, steden, boomgaarden, enz dan vandaan?!

  Reactie door Anita Resink — maandag 3 juli 2006 @ 12.09 uur

 49. @ 44
  Indien je dit nu toegeeft dan moet je toch ook de volgende stap kunnen zetten namelijk dat er een oplossing moet komen voor de mensen van wie de voortuin gestolen is en die nu hutje mudje op het troittoir gebivakeerd zijn, waar ze gemaltraiteerd worden door de nieuwe bewoners van hun voormalige voortuin. Je kunt dan ook niet elke actie van deze wanhopige mensen af doen als terrorisme en die van de voortuinkrakers als gerechtvaardigde zelfverdediging. Israel is een feit okay maar ik vind het van een voormalig voortuinbezitter heel goed te begrijpen indien hij zegt: drijf hen de straat op (de zee in).

  Reactie door Hans — maandag 3 juli 2006 @ 12.13 uur

 50. Het westen heeft er zo “grootmoedig” voor gezorgd dat de Joden een Lap grond kregen aan de Middellandse zee. Laten we er dan ook voor zorgen dat de toenmalige bewoners er nu eindelijk ook een lap grond krijgen.
  we hebben er de toenmalige bewoners toe gedwongen, de nieuwkomelingen te accepteren.
  Wanneer wordt er dezelfde daadkracht toegepast om Israel te bewegen definitief land af te staan en een einde te maken aan de meedogenloze niets ontziende onderdrukking en ontkenning van rechten van een net als de joden toen, opgejaagd en verdreven volk.
  Iedereen heeft recht op een plek waar hij kan thuiskomen.
  Of laten we het erbij dat de slachtoffers van toen de ondrukkers van nu zijn en blijven het goedkeuren.
  we zien dat slachtoffers van verkrachting, psychies of fysiek vaak ook vervallen in gelijksoortig gedrag. In het nederlands recht wordt dit echter niet geaccepteerd en bestraft.
  Maar daar in dat landje aan de middellandse zee mag dat allemaal zo maar.

  Reactie door Appie — maandag 3 juli 2006 @ 12.20 uur

 51. @39 Hans, excuses aanvaardt. Ik ben de beroertste niet (!)

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 12.39 uur

 52. Wat staat ons te wachten?
  http://www.descopist.nl/2006/06/14/beatrix-weer-betrapt-bij-bilderberg-conferentie-nout-wellink-bis/

  Reactie door michael zwart — maandag 3 juli 2006 @ 12.42 uur

 53. @38 Diederik zegt:
  “Gandalf @34, Het is een complex probleem en het vraagt om nuance.

  Klopt helemaal. Die heb ik van mijn kant proberen aan te brengen i.v.m. de media. Lees mijn bijdrage @4

  Ik probeer altijd zo objectief mogelijk mijn mening te bepalen, ook over deze kwestie. Ik begrijp ook wel dat er 2 kampen zijn. Maar bijna altijd in kranten en op tv lijkt het in de berichtgeving zo dat Israël zóveel meer “recht” heeft op actie ten nadele van de Palestijnen dan andersom. En dát gaat er bij mij niet in. Als je deze kwestie wilt bezien als 2 gelijke partijen moet ik je teleurstellen want een Palestijnse bulldozer heeft nog nooit een Israëlisch huis met de grond gelijk gemaakt. En de eerste Palestijnse F16 moet nog opstijgen. Waarmee ik aan wil geven en om het in bijbelse termen te zeggen; David & Goliath.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 12.58 uur

 54. Protesten uit Israël zelf vind je niet in de Westerse media…
  http://english.aljazeera.net/NR/exeres/2E189C05-2DD8-492A-BC7B-1E5A73F26064.htm

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 13.02 uur

 55. Deze elllende is door Israel uitgelokt door het beschieten van mensen op het strand,enkele weken geleden.Zoals vaker conflicten worden uitgelokt door Israel.Het is dan ook niet gek dat de Palestijnse verzetstrijders hierop in actie komen.Hoe kan Olmert zijn leger carte blanche geven om één soldaat vrij te krijgen,terwijl er zoveel vrouwen en kinderen in gevangenschap worden gehouden door Isreal.Dan spreken we nog niet over de mannen die verdwenen zijn.Met de steun van Bush kan dit allemaal.Goliath tegen de dwerg, machtsmisbruik dus!
  WANNEER WORDT DE WERELD WAKKER????????

  Reactie door Diny — maandag 3 juli 2006 @ 13.02 uur

 56. @53
  Daar moet toch een therapie voor bestaan?
  Of valt dat niet meer onder de nieuwe zorgverzekering.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 13.02 uur

 57. @ 54 Gandalf

  Zo is het en niet anders, je hebt helemaal gelijk.

  Reactie door Diny — maandag 3 juli 2006 @ 13.05 uur

 58. @44 Diederik.

  Palestina een leeg stukje land?
  Eventjes terug in de tijd.
  Er woonden mensen in Palestina voor dit gebied het tehuis werd voor de joden en als staat de naam Israël kreeg. Waarschijnlijk was het aantal inwoners in 1914 maar 850.000, waarvan 82% moslims, 10% joden en 8% christenen(( R.John and S. Hadawi, The Palestine Diary (Beirut, Lebenon 1970) Vol. 1, p. 15 (The Palestine Research Center)).
  Dat was in de tijd van het Ottomaanse Rijk, waarvan Palestina deel uitmaakte, tot de geallieerden het in de Eerste Wereldoorlog te zamen met het gehele Midden-Oosten losscheurden van Konstantinopel. In 1972 werd het aantal Palestijnen geschat tussen de twee en drie miljoen.
  Ondertussen ben ik driftig de Bijbel aan het onderzoeken of wij Nederlanders ook geen recht hebben op een stuk land ergens in de wereld dat vrij is van geloofsfanatici.

  Reactie door Sunny Boy — maandag 3 juli 2006 @ 13.13 uur

 59. De Ha’aretz schrijft: ‘The government is losing its reason’
  Toeval wil (?) dat de Ha’aretz server opeens verdwenen is.

  Gelukkig is het artikel elders wel te lezen.
  http://207.44.245.159/article13802.htm

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 13.15 uur

 60. Kijk eens op het weblog van Anja Meulenbelt.

  Reactie door Diny — maandag 3 juli 2006 @ 13.23 uur

 61. kunnen jullie mij al weer lezen????
  goedendag trouwens.

  Reactie door iew — maandag 3 juli 2006 @ 13.36 uur

 62. @Johnito
  Je gaat weer de mist in, de “arrestatie” vond plaats op Israelisch grondgebied.

  En als je spreekt over arrestatie, spreek je eveneens over een wettig gezag (Hamas) wat deze arrestatie uitvoerd, daarmee heb je het IDF het recht gegeven om te retalieren.

  @Diny
  Over de ontploffing op het strand is het ook niet zeker dat Israel daar achter zou zitten. Wat wel zeker is, zijn de herhaaldelijke raketbeschietingen van Hamas en consorten.

  Even voor de goede orde, Israel doet veel verkeerd, erg veel verkeerd, en opereert in veel gevallen als een echte bezettingsmacht. Maar de palestijnen gaan zeker niet vrijuit zoals dat hier door velen wordt afgespiegeld.

  Voor de aanval van Hamas afgelopen donderdag kan ik zelfs nog een beetje waardering opbrengen (voor het eerst) aangezien dit een militair doel betrof ipv een bus met schoolgaande jeugd/mensen die naar hun werk gaan.

  Daarbij moet je ook in het achterhoofd houden dat vorig jaar een groot deel van de kolonisten zijn verwijderd van de Gazastrook en andere plaatsen.

  De opmerking dat die jonge dode kolonist er niet toe doet vind ik typerend voor de reacties hier, en geeft de subjectiviteit van de reageerder aan. Zolang er maar israelische slachtoffers vallen is het niet erg, maar o-wee als het palestijnen betreft, die hebben immers altijd gelijk.

  Reactie door Stephan — maandag 3 juli 2006 @ 13.48 uur

 63. @31)Sonja,
  Je bovengenoemde bedrijven zitten overal ter wereld.Ook in de Arabische landen,waar het afzet gebied groter is.
  Naar mijn bescheiden mening kan dit niet de rede zijn voor alle privileges die Israel hier krijgt en internationaal die privileges neemt.Men drijft handel met Israel,maar op de keeper beschouwt hebben zij weinig te bieden wat wij echt nodig hebben en als het moet zijn zij selfsupporting als er een eventuele wereldwijde handels boycott zal komen,want daar hebben ze wel op gerekend.
  Er is een belangrijk ding wat ze niet genoeg hebben en dat is WATER.
  Er moet een andere rede zijn,waarom de wereld het juichend toelaat dat alle internationale verdragen door hen met voeten getreden worden.

  Reactie door Duifje — maandag 3 juli 2006 @ 13.49 uur

 64. 58)Sunny Boy,
  Laat die bijbel maar zitten.
  Stel dat we terug in geschiedenis gaan en Belgie maar weer inlijven en wat dacht je van Booklyn en Harlem en de Broncx ?
  Dan zijn de rapen gaar.

  Reactie door Duifje — maandag 3 juli 2006 @ 14.00 uur

 65. @ Iew, ja hoor

  Reactie door Bart — maandag 3 juli 2006 @ 14.15 uur

 66. Hallo iew, ja hoor, luid en duidelijk! ;)

  Reactie door Pietje af — maandag 3 juli 2006 @ 14.20 uur

 67. Het valt me op dat al die mensen die reageren op de logs van Jan Marijnissen nooit onder hun eigen naam schrijven. Terreur noemt Jan de maatregelen om de 19-jarige Gilad Shalom uit de handen van zijn ontvoerders te krijgen. En ja hoor, dan barst het los. De helden achter hun computer hebben een reden om zich flink te voelen en gaan lekker een potje Israel afzeiken. Ze noemen zich Petje Af, Gandalf, Janco of Toiletdiver en hebben het dan over de slager Olmert, het misdadige regime, enzovoorts. Ene Dado zegt dat hij uit principe Israëlische producten boycot, (laat ie beginnen met zijn mobieltje weg te gooien, dat bestaat voor 80% uit Israëlische technologie). Beetje laf allemaal, niet één schrijft onder eigen naam. Ik zou het commentaar van Jan en al die mensen die zo goed weten wat er in het Midden Oosten moet gebeuren wel eens willen zien wanneer:

  ·Hun woonwijken maandenlang worden beschoten met quassamraketten
  ·Hun zonen in de teenager leeftijd worden ontvoerd door moslimfanatici
  ·Hun land waar zij wonen bedreigd wordt door uitsluitend vijandige buurvolken
  ·Hun land van zes miljoen inwoners zich moet verdedigen tegen 250 miljoen Arabische buren die niets liever zouden doen dan het van de kaart te vegen
  ·En zij zouden behoren tot een volk dat nog erg goed weet hoe de rest van de wereld toekeek toen het werd vernietigd (omdat er toen nog geen Joods land was)

  Als dat allemaal zo zou zijn, lees ik graag hun commentaar. Maar dan wel graag onder eigen naam.

  Reactie door Rob Fransman — maandag 3 juli 2006 @ 14.22 uur

 68. na zoveel duizenden jaren eigen leed en vernedering heeft Israel niets geleerd!! triest!!

  een volk is niet vrij als het een ander volk onderdrukt ( Marx )

  Reactie door wladimir iljitjs — maandag 3 juli 2006 @ 14.26 uur

 69. @67 Rob, een reactie onder mijn eigen naam, alhoewel niet volledig. Dit is internet per slot van rekening… Gelukkig voldoe ik niet aan jouw criteria mbt commentaar leveren (ik woon niet in Israël en ik ben niet Joods), maar ik probeer het toch maar.

  Rob, als dat (wat jij noemt) grotendeels het gevolg is van staatsterreur (sorry, een ander woord heb ik er niet voor) zou ik het best wel kunnen begrijpen. Let wel, ik praat het niet goed. Maar als IK in een kamp op zou groeien zonder fatsoenlijke mogelijkheden me te ontwikkelen, dan zou ik misschien ook wel eens hele gekke dingen kunnen gaan doen.

  Voor degenen die niet geloven hoe Israël handelt in eigen land heb ik nog de volgende link:
  http://www.xs4all.nl/~npk/Soemoed/artikelen/nathan.336.htm

  Het betreft hier het verhaal van een zioniste uit Londen, die emigreerde naar Israël en enige tijd later midden in een Palestijnse stad ging wonen. Voorwaar op voorhand niet echt een strijdster voor de Palestijnse zaak.

  Rob, is het dan nog steeds zo vreemd dat je dan naar wapens grijpt?

  Mijn conclusie: de Israëlisch zijn geen lieverdjes, de Palestijnen ook niet, maar toch zullen allebei de bevolkingen in dat gebied moeten leven in hun eigen staat. En dat kan alleen als ze samen grenzen vaststellen waarvoor ze voldoende steun hebben van de bevolking.

  Reactie door Marc B — maandag 3 juli 2006 @ 14.50 uur

 70. @37 Marcel,

  Het punt is juist dat de laatste oorlogshandelingen van Israel juist de Palestijnse burgerbevolking treffen en wel massaal. Je hoeft geen fan, noch een vijand van Israel te zijn, om op te merken dat Israel ook niet schuwt om over burgerlijken te gaan…

  Mak en Kohnstamm hadden al terecht in het NRC opgemerkt dat de tragiek van de situatie is dat beide partijen gelijk hebben, maar elkaar niet meer het leven gunnen. En ik ben het met Jan Marijnissen eens dat Israel langzaamaan ook moet gaan oppassen niet zelf haar grootste bedreiging te worden ! Ze moet haar eigen humane fundament ook naleven. “Israel zijn” schept ook verplichtingen.

  De wereld zal niet zo gauw ingrijpen in het conflict zonder één van beide tekort te doen. Wat moet de wereld ? Israel bombarderen ? Ik dacht het niet. De Palestijnen bombarderen ? Ook dat dacht ik niet. Diplomatie blijft over, maar Israel heeft een rotsvaste overtuiging van alléén het eigen gelijk. De gelijkenis van de splinter en de balk die Israel vanuit het verleden de westerse wereld verwijt, geldt ook en wel degelijk ook haarzelf !

  Reactie door Wim Kok, Haarlem — maandag 3 juli 2006 @ 14.50 uur

 71. 67 Rob Fransman. `Het valt me op dat al die mensen die reageren op de logs van Jan Marijnissen nooit onder hun eigen naam schrijven.’
  Ik begrijp dat dit dus op Marijnissens log voorkomt en op andere niet? Hoe weet je dat zo goed? Ik moet toch ook raden of jij bent zoals jij je noemt?
  Overigens ken ik iemand die ergens anders eens met eigen naam en emailadres reageerde op het onderwerp Israël. Omdat zijn mening niet zionistvriendelijk genoeg was kreeg hij een reeks zeer nare en boze mails, dus die schrijft alleen nog maar onder IP-verhullende proxyserver.

  Een paar jaar geleden trouwens bleek dat in Nederland de Mossad was betrokken bij een politie-afluisterschandaal waar aftapapparatuur was bij betrokken die door Israël was geleverd. De overheid was buitengewoon snel & en slagvaardig om
  dit nieuws buiten de media te houden, zoals we eerder al zagen bij vragen over de Israëlische betrokkenheid bij de Bijlmerramp & El-Al militaire faciliteiten op Schiphol, vragen die nog nooit beantwoord zijn. Er valt kennelijk nog steeds genoeg te verbergen. De journalist en politicus die zulks aan de orde stelt, kan een verdere carrière wel vergeten, die krijgt immers voorgoed het stempel antisemiet opgeplakt nietwaar?

  Reactie door Emiel — maandag 3 juli 2006 @ 15.07 uur

 72. Zo moeilijk is dit niet. In Israel zijn drie spelers aanwezig. Joden, arabieren en….de CIA! En de harde kern van de CIA is primair fascist. En men opereert aan beide zijden.
  Vraag jezelf eens af waarom het fascisme in het midden-oosten een podium bouwt van haat. Wie zijn de vijanden van het fascisme, Joden of het communisme?
  President Bush wil ESCALATIE.
  In militair opzicht treed Israel vooralsnog beheerst op, wanneer zij massaal grondtroepen de Gazastrook instuurt is het leed niet meer te overzien.
  Het lijkt mij verstandig om juist in Israel, Irak en Afghanistan aan te sturen op de-escalatie en niet vrolijk mee gaan doen met de agenda van het fascisme.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 3 juli 2006 @ 15.09 uur

 73. @67 Rob,
  Mijn alias gebruik ik ruim een jaar en ik ben niet van plan om dat te veranderen.
  Mijn eigen privecy snap je? Internet is toegankelijk voor iedereen.
  Al mijn reacties( die je zeker niet gelezen hebt kunnen het daglicht velen.
  Wat dit topic betreft komen jij en ik waarschijnlijk niet tot elkaar. Maar dat geeft niet.
  Als je het niet eens bent met de gang van zaken en je wilt niet dat er onder aliassen geschreven wordt, kan je beter je elders vervoegen.

  Voorts wil ik je verzoeken om mijn alias niet een adem te noemen met toiletdiver want dat is een eendagsvlieg die geen inhoudelijk standpunt inneemt en alleen maar komt rotzooi trappen.

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 15.09 uur

 74. Het meest erger ik mij aan de NOS waarin het journaal meer informatie geeft over de tour de fance dan de gijzeling van 1/3de van de democratisch gekozen HAMAS regering en het systematisch onthouden van de eerste levensbehoeften aan 50% van de gaza bewoners 1+ miljoen mensen.

  Datgene WAT ze zeggen in het journaal is de halve waarheid en deze halve waarheid wordt ook nog eens verdraaid.

  En dan te bedenken dat het merendeel van de nederlanders hun wereldbeeld bepaald door het journaal. TRIEST! Het journaal zie ik al enige tijd als overheids propagada.

  Reactie door Toine — maandag 3 juli 2006 @ 15.10 uur

 75. @61 Loud and clear iew

  Reactie door Gandalf — maandag 3 juli 2006 @ 15.13 uur

 76. @63 Duifje: “Naar mijn bescheiden mening kan dit niet de rede zijn voor alle privileges die Israel hier krijgt en internationaal die privileges neemt.”
  Het ligt natuurlijk wat gecompliceerder, omdat de VS niet los te zien is van Israël. En gezien onze handelsbetrekkingen met de VS, en de tactiek van de VS om landen onder druk te zetten aan de hand van die belangen, etc. Ga maar na wie er meteen bij onze regering op de stoep staat wanneer Nederland een handelssanctie aan Israël zou opleggen…

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 15.14 uur

 77. En bedenk ook de belangen van de Amerikaanse wapenhandel in Israel. Oorlogscorporatisme: de oorlog moet in stand gehouden worden voor de defensieindustrie. De Amerikaanse defensieindustrie is de grootste verbruiker van olie. En olie vind je in… Etc. Vrede betekent dus: minder geld verdienen.

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 15.21 uur

 78. @67-Rob: Ook ik schrijf gewoon onder mijn eigen naam hoor. Veder ben ik het volkomen eens met Marc in reactie 69.
  Het is geen ‘Israël afzeiken’, door dat te veronderstellen plaats je Israël bij voorbaat in de slachtofferrol. Hetzelfde doe je met het lijstje dat je opgaf. Ik kan een veel langere lijst maken met wat de Palestijnen is aangedaan. In een andere topic gaf ik al wat boektitels, geschreven door Israëli. ‘Het web van de Mossad’ , ‘Ik mijn eigen vijand’ zijn bijvoorbeeld boeken van Israëli die van binnenuit hebben gezien wát Israël de Palestijnen echt aandoet en hoe ver ze hier wel in gaan. Kinderen martelen en hun armen en benen breken, kinderen in gevangenissen plaatsen, mensen zonder enige vorm van aanklacht of proces gevangen zetten en martelen, bij wijze van vergeldingsacties met scherp schieten of bombarderen…
  Ooit waren de Israëli slachtoffer, nu zijn ze de aggressor.

  Reactie door Monique — maandag 3 juli 2006 @ 15.29 uur

 79. @54
  Dank je voor deze verwijzing Sonja. Die stem van het joodse volk horen we niet vaak.

  Reactie door abo — maandag 3 juli 2006 @ 15.31 uur

 80. Bij namen als Pietje af, Gandalf etc. is het tenminste duidelijk dat dit geen echte namen zijn, bij de naam Rob Fransman @ 67 is dit niet zo zeker.
  Misschien sofi nrs. opgeven voortaan? :lol:

  Reactie door Pietje af — maandag 3 juli 2006 @ 15.38 uur

 81. Ik ben knettergek, ik besef het, en het klinkt misschien heel raar. Maar zouden jullie verlichte en progressieve babyboomers mij uit kunnen leggen waarom die Palestijnen niet gewoon zeggen; ok, hier is uw soldaat terug??

  Reactie door Koen — maandag 3 juli 2006 @ 16.00 uur

 82. Waar ik het wel mee eens ben @ Rob 67, is dat vele mobieltjes veelal uit Israelische technologie bestaan, trouwens.
  Dus bij boycot-wensen moet je daar rekening mee houden.

  Gelukkig zijn er ook Israeliers die net zo denken als ik (en vele anderen) over Israelische regering als zijnde de agressor, over Israel die zo veel dingen gruwelijk aanpakt ook t.o.v. zijn eigen bevolking (een andere mening dan de gangbare wordt daar gauw afgestraft). Dit gaat niet over ‘Israel bashen’, dit gaat over terreur uitgevoerd door Israel tegen de Palestijnen en dat er zo (met dit offensief) in ieder geval geen vreedzame(re) oplossing komt.

  Reactie door Pietje af — maandag 3 juli 2006 @ 16.01 uur

 83. @77 Vanwege het simpele feit dat de Palestijnen nu eindelijk ‘even macht’ hebben Koen. Gijzelaars betekenen macht: of jullie laten 1000 van ‘ons’ vrij of we maken die van ‘jullie’ dood.

  En aangezien ze al jaren machteloos moeten toekijken… Snap je?

  Reactie door Marc B — maandag 3 juli 2006 @ 16.07 uur

 84. herstel.. @77 in @83 moet zijn @81.

  snapt iedereen het nog ;)

  Reactie door Marc B — maandag 3 juli 2006 @ 16.08 uur

 85. dit topic is vol taboes,
  is echt snel uitrepraat,
  het gaat nix leveren.
  Beiden zijn gewoon victim.van onzin
  Het erg, is that iederen toestem.
  Onderdruk of niet

  Reactie door gaf — maandag 3 juli 2006 @ 16.51 uur

 86. Voor wie het weten wil: Ik kom al jaren in Israel, spreek de taal en als ik er zou wonen zou ik zeker links stemmen. Ik ben lid van ‘Shalom Acsjav-Vrede Nu’. Ik denk dat de ontruiming van Gaza een eerste stap in de goede richting was. Dat is ook echt beloond door de Palestijnen. Die doen werkelijk alles om zelfs van een “duivenorganisatie” zoals Vrede Nu een vijand te maken. Een paar antwoorden –
  Aan Pietje Af en Emiel die denken dat ik onder een schuilnaam schrijf: Google me, zou ik zeggen. Ik zou niet weten waarom ik me zou moeten verbergen.
  Aan Marc B die volgens eigen zeggen gelukkig niet Joods is. Gelukkig een beetje anti-Joods misschien?
  Aan Gandalf die zijn alias niet wenst te veranderen. Van mij hoeft dat niet hoor. Ik zeg je onder mijn eigen naam dat ik schrijven onder een schuilnaam laf vind.
  Aan Toine die Israël verwijt dat het 50% van eerste levensbehoeften van 50% aan de Gaza-inwoners onthoudt. Dat het leven in Gaza een hel is weet iedereen en de Israëli’s zijn daar wel degelijk mede schuldig aan. Net zoals de Egyptenaren en alle andere Arabische broedervolken die de Palestijnen laten verrekken. Misschien ben je vergeten dat Israël daar inmiddels weg is? Toen de Israëlische settlers verdwenen bleven hun kassen intact. Die zijn gekocht met geld van Unesco en werden overgedragen aan Hamas die niets beters wist te bedenken dan ze te vernielen. Liever raketten afscheiten dan tomaten kweken, denken ze bij Hamas. Overigens is er ondanks alle ellende wel altijd genoeg te eten in Gaza en de Westbank. Aan Monique Zonderachternaam die gewoon onder eigen naam schrijft. Misschien ken je het Amsterdamse woord Gotspe.
  Nog eens aan Monique: Israel heeft als enige land in het Midden Oosten een volledig vrije pers. Er zijn legio kranten, boeken, tijdschriften en TV-programma’s die fel tegen de huidige regeringspolitiek ageren.
  Aan Sonja: Je hebt Al Jazeera echt niet nodig voor nieuws over Israëlische protesten. Letterlijk alle westerse media hebben daarover bericht.
  En tenslotte aan allemaal. Jullie bedoelen het o zo goed, maar je hebt geen van allen een idee waar je over schrijft. Het Midden Oosten is geen West Europa en zal het ook nooit worden. Als je wilt helpen ga daar dan een tijdje wonen, ga naar Gaza of naar de Westbank. Er is genoeg te doen. Ik ben het nooit, helemaal nooit eens met bijvoorbeeld Anja Meulenbelt, maar ik heb veel respect voor het lef dat zij toont door regelmatig Gaza of de Westbank te bezoeken. Je kunt daar Nederlander zonder enig probleem naar toe, makkelijker dan naar welk ander land in de regio dan ook. Jullie geblaat voegt helemaal niets toe aan de oplossing van het tragische conflict tussen de twee volken. Net zo mis als mijn geblaat, daar ben ik me maar al te goed van bewust. Daarom was dit mijn laatste bijdrage aan dit forum.

  Reactie door Rob Fransman — maandag 3 juli 2006 @ 17.32 uur

 87. dit is een vertaling,,van usa bodem,,
  israel moet van de landkaart gevaagt worden,,hee het is maar een vertaling??

  Reactie door ad — maandag 3 juli 2006 @ 19.43 uur

 88. Onze JP kan nog iets leren van Israel. Kwam hij maar eens op voor onze belangen zoals die Israeli dat doen. Met die instelling stonden er nu nederlandse tanks in brussel rond het europarlement en bouwden we er een veiliheidsmuur omheen om die zakkenvullende, mislukte politici daar binnen te houden. Moet je kijken wat zij doen voor 1 soldaat.

  Reactie door Matthijs — maandag 3 juli 2006 @ 20.53 uur

 89. “3-7-2006 Het dagelijkse blog van Jan Marijnissen lees ik graag. Jan is de leukste politicus van dit land al zou ik nooit op zijn partij stemmen. Jammer dat Jan niet zo van Israël houdt, ook daarom is de SP mijn club niet. Jan heeft het onveranderlijk over Israëlische terreur en Palestijns verzet. Tja, eenzijdigheid en vooringenomenheid zijn Jan’s goed recht, hij gaat zijn gang maar. In Israël liggen ze niet wakker van wat de SP vindt, ze hebben andere dingen aan hun hoofd. Op zijn stukjes kun je commentaar leveren en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Helaas zijn die commentaren van een bedroevend laag niveau maar toch heb ik vandaag (voor het eerst en voor het laatst) er ook maar eens eentje aan toegevoegd.” –Rob Fransman

  Rob, je komt al jaren in Israël schrijf je. Vertel eens, waar geniet je meer van: de grote grijze ‘verdedigingsmuur’ of de klaagmuur?

  Shalom Achshav: “Zionistische vredesbeweging in Israël”. Klopt niet helemaal hè, de combinatie zionisme en vrede. Ik denk ook Rob, dat wanneer jij met hetzelfde arrogante zionistische vingertje staat te zwaaien in Gaza als dat je hier doet, dat Vrede Nu een beetje ongeloofwaardig overkomt daar, denk je niet?

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 21.00 uur

 90. Propagandist SP-watcher Paul is naar zijn zeggen op vacantie maar die vervanger Rob Fransman die ze (CIDI, joods.nl)? nu gestuurd hebben in zijn plek krijgt waarschijnlijk niet genoeg sjekels kontant in de knip weant hij taait al af.

  Reactie door Emiel — maandag 3 juli 2006 @ 21.10 uur

 91. Nou Rob Fransman, ik heb je website even doorgelezen, en nu weet ik meteen wie je bent: de toevallig mega-afwezige ‘Paul’. Weer de hele riedel van de zielige kleine Israeliër en de wrede almachtige untermensch de Palestijn. Zionistische vrede, laat me niet lachen zeg.

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 21.15 uur

 92. Ah, het viel jou dus ook al op Emiel.

  Reactie door Sonja — maandag 3 juli 2006 @ 21.17 uur

 93. @76) Sonja,
  Bedankt.Zo is het duidelijker.

  Reactie door Duifje — maandag 3 juli 2006 @ 21.56 uur

 94. @86 Rob, blijkbaar ben ik niet duidelijk genoeg geweest of heb jij niet helemaal goed gelezen. Als er iets is dat ik niet ben is het anti-Joods. Net zomin als ik anti-Palestijns ben. Was ik anders tot de conclusie gekomen zoals ik die in @69 trek Rob? Wel is er het een en ander veranderd aan mijn houding tov de gevoerde Israëlische politiek de laatste 10 jaar of zo. Ik ben heel wat kritischer geworden. En ik ben ook ‘andere bronnen’ dan het Nederlandse nieuws aan gaan boren om mezelf wat inzicht te verschaffen.

  Met ‘gelukkig’ bedoelde ik overigens in mijn eerdere reactie aan jou, dat ik een gelukkig mens ben om niet in Israël te wonen. Dat lijkt me momenteel gewoon 1 van de ergste plaatsen om te wonen. Niet meer, niet minder.

  Net je website even bezocht, waarop je stelt dat “het jammer is dat Jan niet van Israël houdt.” Nou wil ik niet voor Jan spreken, dat kan hij prima zelf, maar ik heb toch echt meer het gevoel dat Jan niks met de gevoerde politíek in Israël heeft en niet zozeer niks met Israël.

  “Letterlijk alle westerse media hebben daarover bericht.” Nederland bericht totaal anders over de gebeurtenissen dan, laten we het dicht bij huis houden Rob, bijvoorbeeld Frankrijk. (what’s in a name ;) ) Ook daarin is geen eenduidigheid. En laat ik je vertellen dat de Fransen véééél meer pro-Palestijnen zijn dan de Nederlanders.
  Nu ik er eens op heb gelet schaam ik me bijna over hoe ‘gekleurd’ de Nederlandse media berichten over Israël en de Palestijnen.

  Reactie door Marc B — maandag 3 juli 2006 @ 22.02 uur

 95. Simpel stellinkje van ‘als je niet met ons bent dan ben je tegen ons’.
  Heel jammer dat mensen kritiek zien als ‘blaten’. Alsof je pas een goed beeld krijgt als je een land bezoekt. In mijn bescheiden mening krijg je pas een goed beeld als je de inside-stories van beide kanten hebt gehoord.
  En dan niet van toerist-die-Gaza-bezoekt. Overigens heeft al dat ‘blaten’ wat wij hier doen wel degelijk effect: het brengt een bepaalde bewustzijn bij, mensen worden geprikkeld om de links te volgen, te onderzoeken. En hoe meer mensen de waarheid ontdekken, hoe groter de kans dat er ooit daadwerkelijk actie ondernomen gaat worden jegens Israël.
  En wat betreft die ‘vrije’ kranten en ‘vrije’ berichtgeving. Het is pas sinds kort dat wij hier in het westen een wat eerlijker beeld kregen voorgeschoteld. De Israëlische persvoorlichting gaf graag beelden van zichzelf opblazende Palestijnen en daarbij een foto van een kind-slachtoffertje. Alleen gaven ze dan geen beelden hoe ze de dag erna een vluchtelingenkamp onder vuur namen en daarbij meerdere kinderen doodden…vergelding, moet kunnen.
  En als je goed weet wat de Mossad inhoudt, dan weet je dat vrijheid van meningsuiting wel met een hele flinke dosis zout mag worden genomen. Want zoals hier ook blijkt: kritiek wordt gezien als een aanval, aanval betekent vijand.

  Reactie door Monique — maandag 3 juli 2006 @ 22.17 uur

 96. @81.koen
  Ik denk niet dat Hamas in staat is om deze Israeli soldaat terug te geven, ook niet wanneer zij dat wel willen. Waarom?
  Vraag het de CIA.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 3 juli 2006 @ 22.21 uur

 97. De link met de USA is niet Israel, sonja, maar de christenfundementalisten.
  Vraag je eens af waarom heeft het Vaticaan een geheime militaire tak nodig? De Knights of Malta.

  “There are a couple of historical backwater eddies that need to be mentioned here. The first concerns the Knights of Malta. They have a very convoluted history going back to the time of the first crusade in 1099, but it was Leo XIII who in 1834 allowed the Knights to established their headquarters in Rome. The American branch was founded in 1927, in 1941 Francis Cardinal Spellman is the Grand Protector of the order, and a lot of the American knights are linked to the unsuccessful attempt to stage what amounted to a fascist coup in this country that was designed to put General Smedley Butler in power. Butler was tapped by these people to head up a new government but he blew the whistler and implicated a number of Maltese Knights including John Farrell, then the president of US Steel, and Joseph P. Grace. After the war, Spellman works with then-bishop Montini who is undersecretary of state at the Vatican in running the Vatican ratline. After the war, on November 17, 1948, the Knights award their Grand Cross of Merit to Reinhard Gehlen who served as the German Chief of military intelligence on German’s eastern front during the second world war, and after the war Gehlen’s organization become a paid subsidiary of the CIA. None of this should surprise anyone, after all during that period of time James Jesus Angleton, who later would become the CIA chief of counterintelligence, was also a member of this Catholic order.”

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 3 juli 2006 @ 22.27 uur

 98. En over het beeld wat je als vaak-bezoekende buitenlander hebt, ook al heb je veel contacten binnen de lokale bevolking: ik ken een Amerikaan die heel regelmatig naar Nederland komt. Hij denkt precies te weten hoe de Nederlandse cultuur in elkaar zit. Nederlanders zijn supertolerant, zowel sexuele geaardheid als etnische afkomst maakt hier niets uit. Verder is het normaal om elke dag stoned te zijn en gaan alle mannen naar prostituees. En als je zwanger bent en het komt even niet uit dan neem je een abortus en als je schoonmoeder een griepje heeft dan laat je euthenasie op haar plegen.

  Een kloppend beeld?
  Volgens hem wel…hij kent Nederland. Hij komt hier heel vaak, logeert bij Nederlanders, praat met Nederlanders en kijkt vooral heel veel om zich heen in Amsterdam.

  Reactie door Monique — maandag 3 juli 2006 @ 22.31 uur

 99. @81-Koen: ‘Maar zouden jullie verlichte en progressieve babyboomers ‘
  Fijn dat jij zoveel respect voor anderen op kunt brengen Koen!
  Een heel zelfingenomen zinnetje dat meer over jou zegt dan over de vaste bezoekers hier.

  Reactie door Monique — maandag 3 juli 2006 @ 22.33 uur

 100. 92 Ja Sonja, op risico weer voor antisemitist te worden uitgemaakt,
  want wie de Palestijnen iets gunt is
  automatisch vijand van het Jodendom.

  :)

  Reactie door Emiel — maandag 3 juli 2006 @ 22.59 uur

 101. emiel en wat maakt dat uit,,
  ik zag vanavond nl 1 geloof ik weer een stuk over palestijnen,
  1 hun land werdt voor de zoveelste keer gejat,,door de muur door hun land te laten lopen,komplete dorpen worden omgeven door de muur ! let wel de vruchtbare grond kunnen ze niet meer bij komen,,ja of je moet aan de joodse kant wonen,,kun je de vruchten jatten van bomen die 3-4 generaties in palestijnse handen was,
  een palestijnze vrouw die bij een grenspost door joden zomaar ergens geplant,, haar kind verliest/geboorte,
  en dan komt er weer zo’klaagzang van een jankende jood,,wij willen geen oorlog,,wij zijn al eeuwen een derde rangs volk/terregt met zo’n gedachte gang/ ,,en ik wil niet dat mijn kinderen het zelfde mee maken als mij,,
  moet je vooral doorgaan met land jatten,van gewone burgers,,en gewone palestijnse burgers uitmaken voor varkens,,jood.niet veel geleerd lijkt mij,,als je zoveel zogenaamde ellende als jood megemaakt hebt..aaa vandaar natuurlijk de KLAAGMUUR.
  mmarja je kunt als jood in israel een grote bek hebben als je de modernste wapens krijgt van een andere terroristen natie/woningbouwvereniging.
  is de waarheid antisemitis??

  Reactie door ad — maandag 3 juli 2006 @ 23.24 uur

 102. @101 ad

  Vooral je laatste zin ad.
  ‘is de waarheid antisemitis??’
  Die zin vat de kern van een deel van het probeem uitstekend samen.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 4 juli 2006 @ 2.49 uur

 103. wel,over taboes gesproken,:
  “Agatha In The Rain

  “ISRAEL HAS declared war on the Palestinian people! The Palestinian people will answer in kind! The Palestinian rebellion will go on! The Palestinian fighters are steadfast in the service of the nation! Down with the Nazi-Zionist occupation! Out with the unclean infidels from the Holy Land! Destroyed Rafah – we shall build you anew! Long live the Palestinian revolution! Long live the State of Palestine!”

  A Hamas leaflet of last week? Not exactly. With appropriate changes, this leaflet was published on July 2, 1946 – sixty years ago almost to the day – by the Haganah, after “Black Saturday”.
  http://www.guerrillanews.com/headlines/9710/Israeli_Terrorism_Then_and_Now

  Reactie door gaf — dinsdag 4 juli 2006 @ 10.02 uur

 104. Als je iets wil is er altijd wel een aanleiding te vinden om dat ook te doen. Zo is iedere oorlog begonnen en gerechtvaardigd. Kijk wat ik wil en zie hoe ik dat naar de bevolking toe kan rechtvaardigen.
  Gek he maar ik vind het een aanval op en minachting van de echte joodse slachtoffers uit de tweede wereldoorlog die jaren na dat vreselijke drama worden gebruikt en misbruikt door een staat genaamd Israel.

  Reactie door Henny — dinsdag 4 juli 2006 @ 10.05 uur

 105. Daar sluit ik me helemaal bij aan Henny.

  Reactie door Sonja — dinsdag 4 juli 2006 @ 13.11 uur

 106. Die Rabbis/Jews Against Zionism is wel een goede club. Die stellen om te beginnen dat, aan de hand van de torah, dat hen helemaal geen land beloofd is door god.

  Reactie door Sonja — dinsdag 4 juli 2006 @ 16.40 uur

 107. Voor hen die vinden meer te moeten weten zie http://www.vonk.org/
  Onze zuiderburen hebben ook een duidelijke mening.

  Reactie door Sunny Boy — dinsdag 4 juli 2006 @ 17.20 uur

 108. Als Jan nou geschreven had “het geweld gaat door” of ” de onvrijheid blijft bestaan”, of ” de haat wordt groter”, dan zou ik het daar mee eens zijn. Maar nu legt hij de verantwoordelijkheid eenzijdig bij Israel. Terwijl Israel net nog de Gazastrook heeft verleten en terwijl de Hamas net nog raketten heeft afgeschoten vanuit de Gazastrook en Hamas net nog een militair heeft gegijzeld. Dat zijn ook niet bepaald vredelievende acties. Die eenzijdige kijk op de internationale politiek veroorzaakt dat de SP helemaal niet serieus genomen kan worden.

  Reactie door keesjemaduraatje — dinsdag 4 juli 2006 @ 19.18 uur

 109. @108 Inderdaad Keesje, de verantwoordelijkheid van de machtigste in dit conflict moet eens aan de kaak gesteld worden. Israël heeft nu lang genoeg slachtoffer gespeeld.

  Das geen eenzijdige kijk, dat heet “bekijken in historisch perspectief”.

  Reactie door Marc B — dinsdag 4 juli 2006 @ 20.25 uur

 110. @marc B.: aan de ene kant als democratische partij erkend willen worden (Hamas) en aan de andere kant raketten op burgerdoelen gaan afvuren, tunnels graven en mensen ontvoeren. Dat is toch ook niet bepaald vredelievend

  Reactie door keesjemaduraatje — dinsdag 4 juli 2006 @ 22.47 uur

 111. @110 Dat is het ook niet Keesje en dat beweer ik ook niet. Wat ik wél beweer is dat het aantal Palestijse burgerslachtoffers een stuk hoger is dan dat van Israëlische burgers. Wat ik ook beweer is dat Israël een surplus aan wapens, techniek, materiaal én geld heeft. En Israël heeft in de Veiligheidsraad van de VN ook nog eens de ‘bescherming’ van de VS die alles blokkeert wat ook maar een beetje negatief voor Israël is.

  Israël mag dan wel democratisch zijn, ze maken meer onschuldige slachtoffers dan Hamas en Fatah bij elkaar Keesje. (Tenzij je natuurlijk stelt dat iedere Palestijn schuldig is omdat ie Palestijn is.)

  Dát hoor je echter vrijwel nergens in Nederland. Maar van iedere Palestijnse raket die in de woestijn terecht komt zijn beelden… Snap je de scheve en oneerlijke beeldvorming Keesje?

  Reactie door Marc B — dinsdag 4 juli 2006 @ 22.58 uur

 112. Het is zo simpel om mensen te stigmatiseren tegenwoordig. Strijdt iemand voor het ‘verkeerde’ doel (waarmee er voor het Westen niets te plunderen valt), dan is het een terrorist. De rest valt onder ‘vredesbrengers’ en meer van dat soort comic book ideologie. Either you are with U.S., or with the terrorists. En het hele mediacircus loopt er als kwijlende, maar goed verdienende, imbicielen achteraan.

  Reactie door Sonja — woensdag 5 juli 2006 @ 10.02 uur

 113. Ineens wordt er op een strandje een raket tot ontploffing gebracht”: sorry een foutje : en nu gaan we weer een oorlogje beginnen tegen de burgerbevolking : lijden die Joden aan een psychische achtervolgingwaanzin ?

  Reactie door fred — woensdag 5 juli 2006 @ 10.57 uur

 114. Ja , grote oorlogen voeren is tegenwoordig niet meer leuk , want is sloopt heel veel groot kapitaal , en de oorlogindustrie moet wel blijven draaien , dus ga je een burgerbevolking op kleine schaal bestoken ;
  en vreemd dat die burgers dan met stenen gaan goooien : wel een onevenwichtige strijd overigens : Die Joden zouden zich diep moeten schamen !

  Reactie door fred — woensdag 5 juli 2006 @ 11.31 uur

 115. Ja, je bent een ongelofelijke naïeve bal gehakt. Een dromer.. blijf aub in de kamer zitten en ga vooral niet in een regering zitten. Dit land is al ver genoeg naar de klote door die rottige hakbars… en al die linkse “ongelovigen” zoals er veel op deze blog zitten… Geitenwollensokkenridders.

  Reactie door Piet — dinsdag 11 juli 2006 @ 10.17 uur

 116. Ik kan eerlijk gezegd geen medelijden hebben met de Palestijnen. Ze hebben vanaf het moment dat de staat Israël een feit was alle ellende over zichzelf afgeroepen. Dat propangandageneuzel van de linkse media ten spijt trap ik alang niet meer in die “zielige onderdrukte palestijnen” retoriek. Palestijnen willen helemaal van die joden af. Niks vrede…oprotten moeten ze. Ik vind het niet raar dat Israël daar niet aan meewerkt.

  Stel dat het ze lukt (na veel geweld) dan is de staat Palestina een doodgeboren kindje. Nu al krijgen ze geen steun van omringende arabische landen. Ja een hoop gebral van medeleven maar daar koop je geen brood voor. De arabieren koesteren het conflict dat de palestijnen hebben met de joden, niet de palestijnen zelf. Die zal ze echt worst wezen (vat je hem Jan?)

  Zodra Palestina een feit is wordt het ingenomen door een land als Syrië onder het mom van “om de veiligheid te garanderen” net zoals ze dat met Libanon hebben gedaan.

  Reactie door Marcel — dinsdag 11 juli 2006 @ 18.27 uur

 117. gelukkig heeft de Palestijnse regering (lees HAMAS) er alles aangedaan om dit tegen te houden…..

  Reactie door Sahib — woensdag 12 juli 2006 @ 12.57 uur

 118. wanneer houdt deze oorlog eens op? het lijkt wel, nu sharon nog in coma ligt, olmert de zaak wil opvoeren. dat zegt wel iets over israel. vrede sluiten ligt ver weg voor beide partijen. het lijkt erop, dat israel helemaal geen vrede wil, als ze zo door gaan. het moet maar eens ophouden.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 18 juli 2006 @ 13.28 uur

 119. Hoe is Nederland zo snel een land van jodenhaters geworden?

  Reactie door Rene — woensdag 19 juli 2006 @ 17.52 uur

 120. Rene hoe bedoel je? in ieder geval de sp heeft geen haat tegen joden!

  Reactie door cynthia — maandag 24 juli 2006 @ 19.11 uur

 121. het is een helegrote schande dat nederland en america wapens heeft gegeven aan de joden.

  Al mijn sympathie gaat uit naar het Palestijnse volk die in mijn ogen enige recht van regeren hebben over Jeruzalem. De jood is de ongewenste bezetter en de Palestijn een vrijheidstrijder en geen terrorist. Maar heeft alen helaas terroristische middelen tot zijn beschikking. Om dat de joden en de westerse wereld ze al helemaal berooft hebben van al hun rijkdom en culturele erfgoed.

  Ooit eens slacht over van volkenmoord en kijk nu naar Libanon en de Gazastrook. Ze Leggen complete dorpen steden en zelf een heel land plat tegen de grond. En hebben geen eerbied voor het leven (nog andere religie) wat in hun pad komt en moorden deze uit.

  Ik wou dat de SP een standpunt aan nam en alles er aan doet om het leed wat de joden de Palestijnse en Libanese bevolking heeft aan gedaan te denken aan de onschuldige vrouwen en kinderen nooit te vergeten.

  Reactie door Thomas judas — maandag 7 augustus 2006 @ 0.22 uur