Woningnood

De woningnood is weer helemaal terug; hoewel, voor mensen met niet zo veel geld is ie eigenlijk nooit weggeweest. Dat de woningnood weer groeit is vooral te wijten aan de gewijzigde taakopvatting van de meeste woningcorporaties.

Sinds begin jaren negentig heeft de overheid zich steeds verder uit dit belangrijke maatschappelijke veld teruggetrokken. De corposraties moesten voortaan zelf hun broek ophouden en werden daarom vaak omgesmeed van verenigingen (waar de leden het laatste woord hebben) naar stichtingen (waar een bestuur en directie het voor het zeggen hebben). Om financieel zo goed mogelijk te kunnen boeren kwam er ook schaalvergroting: de corporaties werden groter en groter.

Het gevolg kunnen we vandaag in de krant lezen: ‘Corporaties negeren bewust hun sociale taak’, kopt de Volkskrant. Uit een onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat de corporaties te weinig investeren in sociale huurwoningen. Sterker: er worden er steeds meer gesloopt, zonder dat er voor de huurders goede, betaalbare alternatieven zijn.

Ik denk dat het goed zou zijn de corporaties weer te laten doen waar ze ooit voor zijn opgericht: zorgen dat mensen met weinig geld toch fatsoenlijk kunnen wonen. Daarvoor zouden de corporaties wijkgebonden moeten opereren en weer van de mensen worden, verenigingen dus. Dat is de beste garantie voor het vervullen van de sociale taak van de corporaties boven het najagen van zoveel mogelijk financieel gewin.

Zie ook Onderzoek bevestigt:
corporaties op commerciële toer.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 26 juli 2006 :: 12.00 uur

74 Comments

74 reacties

 1. Er zijn wel meer zaken op afstand van de Overheid komen te staan bijv. de Maatschappelijke Opvang en de Informatie Beheergroep en telkens weer blijkt dat dergelijke zaken beter bij de Overheid hadden kunnen blijven.

  Reactie door JE. Mulder — woensdag 26 juli 2006 @ 12.13 uur

 2. De Overheid is gewoon al zijn taken aan het afstoten , dit heeft volgens mij te maken met een omschakeling naar een Europese Overheid , welke slechts regeert op economische motieven en geen sociale motieven : natuurlijk doen de wooncorporaties er niets aan , om sociale woningbouw voort te zetten ; dan krijgen zijn namelijk geen subsidies meer om oude woningen tegen de vlakte te gooien en koopwoningen te bouwen .Dit is regeringsbeleid om burgers te dwingen om een koopwoning te kopen ; niet wetend dat er grote delen van de bevolking daarvoor niet in aanmerking komen wegens te laag inkomen ( niet kredietwaardig = hypotheekwaardig ) : de PvdA is ook zo’n voorstander om jongeren een eigenhuis te laten kopen : Owee als het echter misgaat in de relatie tussen twee jonge mensen : dan zijn zij jaren opgescheept met schulden : bovendien is hun inkomen ook niet vast ,wegens de gemakkelijk ontslagregeling van de PvdA ;

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 12.22 uur

 3. Last van de warmte Jan?
  Corposraties

  Reactie door Sinne Tolsma — woensdag 26 juli 2006 @ 12.23 uur

 4. Inderdaad terug in handen van de bevolking en uit het managmentcultuur halen zoals zoveel plublieke zaken

  Reactie door Sinne Tolsma — woensdag 26 juli 2006 @ 12.26 uur

 5. oh, te lang? fijn dat ik dat even weet, bij deze in delen.
  Zolang het wettelijk wordt toegestaan dat directies van een woningbouwcorporatie “sloopbonussen” krijgen, zal het er niet beter op worden. Als je mensen de kans geeft de zakken te vullen, zullen ze dat niet nalaten.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 12.50 uur

 6. Een nog groter probleem waar helaas nooit op ingegaan wordt is het feit dat vele gemeenten de doen aan grondspeculatie en de bouwgrond dus liever vergeven aan een projectontwikkelaar dan aan een corporatie, dit levert meer geld op.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 12.50 uur

 7. Als een corporatie dan al een stukje bouwgrond “krijgt” wordt er door de gemeente vastgesteld wat voor soort woningen er op moeten komen te staan, meestal iets van 15% sociale woningbouw/cq bereikbare koop en de rest in de hogere segmenten.
  De gemeenten hebben dit geld vaak nodig om de financiele gaten te dichten, omdat er domweg niet genoeg geld uit Den-Haag komt.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 12.51 uur

 8. “Vroeger”, toen het misschien materieel allemaal niet zo denderend was en ging, hadden wij niettemin veel belangrijke zekerheden, waar je tegen geringe betaling op kon vertrouwen.
  Veel van die zekerheden zijn inmiddels door onze overheid “verkocht”. De terugtrekkende bewegingen hebben oude noden nieuw leven ingeblazen of zelfs sterker gemaakt.
  Nee hoor, “vroeger” vond ik niet beter. “Hedentendage” overigens ook niet echt. Terwijl gezien wat er allemaal van ons burgers wordt gevraagd, dat wél zo zou moeten zijn.
  Het zou mooi zijn, als wij inwoners van dit landje weer iets van Nederland terug konden krijgen.

  Ab.

  Reactie door Ab — woensdag 26 juli 2006 @ 12.54 uur

 9. De corporaties dienen hun onverdiende winsten, toegeëigende goedkoper land, en alle financiële en belastingsvoordelen terugbetalen. Ze hebben hun maatschappelijke taak niet waar gemaakt.

  Reactie door khosrow — woensdag 26 juli 2006 @ 13.38 uur

 10. Waarom kan men eigenlijk niet stemmen op bestuursplannen van de woningbouw?
  Zou een leuke tussenstop zijn! :-)
  “ja maar dan stemt iedereen voor de goekoopste!”
  Inderdaad, laat de VVD bijv. maar aantonen dat de vrije markt beter voor de portomonnee is, laat de inkoopcombinaties en collectieve inkoop maaar eens opdoeken, dan janken ze net als met chinese import van kleding ineens….
  Vrije markt = graaiers = dure markt.
  Sociaal-Kapitlisme is niet verkeerd in theorie, echter Hoover zei het al:
  Capitalism? it a shame the capitialists are zo damn spoiled and greedy (of woorden van die strekking)

  Reactie door vd berg barend — woensdag 26 juli 2006 @ 13.41 uur

 11. beetje van de Topic :
  Is de belastingdiest niet wat fel geworden op uitkeringsterkkers ( WW ) om UWV uitbetalingen te controleren en achteraf de uitkeringtrekkende in de financieele problemen te brengen ; doordat er te weinig belasting/premie is betaalt ?

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 13.41 uur

 12. Ik wist dit allang. Het verschil tussen vrije huren en huren van woningbouwcorperaties is ook steeds meer aan het verdwijnen.
  Ze BOUWEN” zelfs voor de verkoop. Zeggen dat dan te kunnen investeren in sociale woningbouw, mooi smoesje want geld hadden ze al te over.
  Met de nieuwe plannen van Dekker dreigen wij voor de 3e keer in 6 jaar gedwongen te moeten verhuizen waarvan de laatste keer dus totaal zinloos was omdat wij van een vrije sector huurwoning in een sociale huurwoning zijn gekomen en vervolgens die sociale huurwoning weer boven de grens van 225.000 euro waarde uitkomt.
  Met de op hande zijnde huurverhogingen had ik dus net zo goed NIET kunnen verhuizen. Woonde in vorig huis heel graag.
  Bottemline is denk ik dat hier niet één eensgezinswoning nog een sociale huurwoning zal zijn omdat prijzen hier hoog zijn.
  Allemaal VVD-beleid dus. Ik kan een derde verhuizing niet eens meer bekostigen en ben dat ook niet van plan. Dan klop ik echt bij de overheid aan.
  Het weinige geld dat ik overhad van de verkoop van mijn huis is aan hoge huur (kon geen sociale huurwoning krijgen omdat ik dat geld had)en de verhuiskosten in het geheel verdwenen. De enige die er baat bij hadden was de plaatselijke middenstand.
  Ik vraag me echt af waar dit heengaat.

  Reactie door Henny — woensdag 26 juli 2006 @ 13.42 uur

 13. In Den Haag worden momenteel totale wijken tegen de vlakte gegooid en er komt op die plaats grotendeels , in de nabijheid van veel groen , zoals het zuiderpark , KOOPWONINGEN voor in de plaats : de KOOPWONINGEN worden zo aantrekkelijk ; helaas gaat dat ten koste van oudere ideaal om de arbeider te laten wonen in een groenomgeving :
  Bovendien gaan ze in de hoogte bouwen :
  Aan de Loevesteinlaan komen , na de sloop van sociale huurwoningen voornamelijk koopwoningen !

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 13.48 uur

 14. Ik denk deze bewegingen , zoals Kaatje , deze afzondelijk heeft weergegeven , een ongecontroleerd effect ten gevolgen heeft en dat dit op korte termijn wel eens kan leiden tot gigantische problemen : er hoort naar mijn mening een landelijke regeling / beleid te zijn wat betreft de huizenbouw in de sociale huursector en niet aan de lokale overheden , de gemeentes , die vaak op zeer korte termijnbeleid , probleem gestuurd , werken .

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 14.06 uur

 15. Eerst de privatisering naar projectontwikkelaar.
  Vervolgens de graairazernij, die alleen met Huurcommissie en de rechter aan banden is te leggen.
  Halvegaremanagers, die in hun domme hoogmoed jarenlange huurders om de haverklap dagvaarden met cumulatieve boekhoudmethodes en doorzichtige argumenten.

  ” Koop nu Uw tweede huis ! Slechts 2 km van de snelweg. Bos en strand op 10 minuten, keurige buurt. Koop nu, gespreide betaling en financiering mogelijk, koop nu ! ”

  Uit onkunde en voor de lieve vrede laten de meesten zich leeg roven om dan alsnog gedwongen te moeten vertrekken, vooral als Dekker en de VVD hun zin krijgen.

  Zolang de helft van de bevolking nog geen manager is, is er nog hoop.
  Daarna is het ieder voor zich.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 26 juli 2006 @ 14.06 uur

 16. Nou, daar wordt je vrolijk van.

  Ben net afgestudeerd en net een baan te pakken. Dat wordt dus nog eerst eventjes thuis blijven wonen bij mijn ouders, eerst maar even wat meer sparen dus.

  Problemen in de zorg, onderwijs dat achteruit hobbelt (o.a. taal en reken onderwijs) en nu ook eens woningnood, nee we zijn lekker bezig.

  De boutjes en moertjes van de sneltrein NL laten los maar de trein gaat net zo snel door. Ben benieud hoe de trein aan het einde van de rit (einde van mijn leven) er uit ziet, wat er nog van over is.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 26 juli 2006 @ 14.56 uur

 17. Kan iemand die er verstand van heeft ingaan op mijn plaatsingen onder 6 en 7?

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 14.57 uur

 18. 14. Dat denk ik dus ook Fred, maar helaas pleurt men in Den-Haag steeds meer over de muur van de gemeenten, die vaak, met alle respect, gemeenteraden hebben waarin het intellect niet bepaald hoogtij viert. En er inderdaad aan korte termijn denken wordt gedaan; zeer schadelijk.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 15.15 uur

 19. hallo iedereen, in Libanon is er ook woningnood. Wat gaan we daar aan doen?

  Ik lees net dat de top in Rome mislukt is omdat Condy Rijst voet bij stuk houdt…

  Nog bedankt Jan voor de nuance inzake terreur en verzet.

  vriendelijke groeten, Abu Ahmed

  Reactie door Abu Ahmed — woensdag 26 juli 2006 @ 15.19 uur

 20. Als eerst zou de deze tedens de kop in kunnen drukken door meer inzicht te krijgen in de processen die bij de gemeentes lopen en wie deze besturen :wat is de rol van de wetnouder voor volkshuisvesting en project-opntwikkelaars : hoe zijn hebben relaties ;wat gebeurt er met de opbrengst het verkoop van gemeentegrond aan projectontwikkelaars , wie zijn de klanten van project-ontwikkelaars ;dit soort onderzoeken zouden door leden van bijvoorbeeld SP ,die werken bij gemeenteninstelling mogelijk kunnen beantwoorden ; wie hebben er nog greep op ;formeel de gemeentenraad ? de burgemeester /wethouders ; ( indirect zakken vullen ; leuke baantjes ? )

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 15.25 uur

 21. Rij voor de aardigheid eens een rondje industrieterrein. Het ene na de andere gloednieuwe bedrijfspand wordt er uit de grond gestampt en een groot deel daarvan staat gruime tijd leeg (lees; jarenlang te huur).
  Enig idee hoeveel kantoorruimte er momenteel leeg staat?

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 26 juli 2006 @ 15.38 uur

 22. De projectontwikkelraars en zakkenvullers zijn toch VVD aanhang. Die hebben geen baten bij aanpak van misbruik. Ze hebben woning nood gecreerd.

  Reactie door khosrow — woensdag 26 juli 2006 @ 16.11 uur

 23. Fred, in mijn voormalige woonplaats heb ik dit eens onderzocht, daar er maar 3% sociale woningbouw was gerealiseerd, terwijl er afgesproken was dat dit 25% zou zijn.
  Bleek dus dat de wethouder van financien het laatste woord had, de gemeente stevende af op een artikel 12 gemeente, dus dure koopwoningen gebouwd door projectontwikkelaren kreeg de voorkeur.
  Ze waren niet eens op de hoogte van het aantal mensen op de wachtlijst voor een huurwoning.
  Na een voorpagina stuk van mijn hand, werden we als SP maar weer eens uitgemaakt voor opportunisten. We hadden geen verstand van financien, als wij dan zo graag veel huurwoningen wilden, zouden we binnen een jaar artikel 12 zijn.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 16.25 uur

 24. In mijn nieuwe gemeente gebeurt precies hetzelfde, leuke oude kotjes is al 20 jaar geen moer meer aan gedaan. Nu gaat het tegen de vlakte en gaan de mensen van een huurtje van e.230, naar minimaal e.450.
  Oude mensjes huilen dat ze dan de caravan weg moeten doen, tja, zo gaan we dus met onze mensen om.
  Het probleem ligt dus niet zozeer bij de corporaties (niet allemaal), maar bij de gemeenten.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 16.27 uur

 25. Ahum Kaatje, veel corporaties spelen voor project ontwikkelaars! en als een gemeente goed functioneert, dan maakt het niet uit wie er bouwt en stelt men een percentage bereikbare woningbouw af!
  Hier hebben ze een vinexwijkje gebouwd met 0% bereikbare woningbouw en dan is het niet vreemd dat er een witte wijk gecreerd is! (op termijn is dit naar 0% terug gebracht er waren er wel gepland)

  Reactie door Sinne Tolsma — woensdag 26 juli 2006 @ 16.29 uur

 26. Kaatje, de corporatie onderhouden de woningen en daar heb ik ze hier ook al eens van beticht, laten oudere panden verloederen om sloop te rechtvaardigen!
  Als een particulier zo handelt wordt men met bestuursdwang aangeschreven.
  Het wordt HOOGtijd dat gemeente besturen dat ook eens met de corporaties gaan doen!

  Reactie door Sinne Tolsma — woensdag 26 juli 2006 @ 16.31 uur

 27. 25. Het maakt wel uit wie er bouwt, daar goedkopere woningen voor gemeenten veel minder opleveren; daar zit ‘em nu juist de kneep.
  Zoals ik al zei, de gemeenten treden op als grondspeculanten.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 16.35 uur

 28. Jawel : goedkope woningen —-> sociale huurwoningen —-> lage taxatie waarde + lage huur / m2 ..s’ja ; dat is dus voor een gemeente niet zo moeilijk te kiezen !
  Hoeveel mensen zijn “afhankelijk “van de sociale woningbouw ( huurders ) DAT WEET NATUURLIJK NIEMAND ; wat betekent als nu ook nogeens de grenzen opengaan voor Oostblokkers die zich ook hier willen vestigen ( zoeken natuurlijk ook huizen in de sociale woningsector ) ; WAT HOUDT DIT IN ?

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 16.56 uur

 29. @5 Jawel ,dit is mij overkomen ;een algemene renovatie in Rotterdam , niet per wijk ; maar zomaar een willekeurige blok : ik was de gelukkige ; moets maar even 56.000 gulden betalen voor de algemene renovatie : op gezag van het gemeentebestuur ( in die tijd grotedeels PvdA ) via de vereniging van huiseigenaren : Vrijwilig de schuld ingaan of je huis uitgedonderd worden : s’ja ik koos voor het laatste : nu is het 2006 en heb na twee jaar zoeken een huurhuis en ben bezig met een schuldsanering en doot huisuitzetting —> op straat —> zoeken naar een baan ( 54 jaar ) ;dus ARMOE en ELEND”: huis is opgekocht door een investeerder : thans staat het huis nog steeds LEEG ( 6 jaar dus ) ; Alleen de gemeenten heeft na de renovatie een taxatie opesteld ( Natuurlijk) en dat betekent meer OZB ! ( dat was natuurlijk de reden van renovatie ) .

  Reactie door Fred — woensdag 26 juli 2006 @ 17.07 uur

 30. Fred, dit gebeurt ook al. Voormalige woonplaats, voormalige sociale woningen te koop, leuk voor een starter denk je dan. Niks van dit, rijke werkgever koopt de woning op, nu wonen er een stel oost-eurpese werknemers in.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 17.11 uur

 31. @26
  De corporaties onderhouden de woningen?
  5 jaar geleden kwam ik terecht in een sloopwoning in Heerlen, ik moest een verklaring ondertekenen dat ik niet teveel geld in het huis zou stoppen want binnen 2 jaar zou het worden gesloopt en wij zouden dan een ander huis krijgen. Het huis was vreselijk onderkomen en er was veel achterstallig onderhoud maar voor 2 jaar moest het maar.
  Inmiddels is helaas besloten dat er niet zal worden gesloopt.
  Echter, er is ook geen achterstallig onderhoud gedaan. Alles tocht, enkel glas, geluidsoverlast, lekkend sanitair, etc.
  De woningbouwcorporatie onderhoudt helemaal NIETS!
  Alles wat aan de binnenkant van de woning zit is voor kosten van de bewoner. Dus ik kan van mijn uitkering de 50 jaar oude en niet onderhouden kranen, douchebakken, lekkende lichtkoepel, etc. gaan vervangen/opknappen. De corporaties onderhouden alleen het verfwerk aan de buitenkant. Dat deden ze in de stromende regen zonder de deuren open te zetten. Kunt u nagaan hoe goed dat gedaan is, het bladderde er binnen een maand weer af.

  Reactie door Irma — woensdag 26 juli 2006 @ 17.11 uur

 32. De wonderlijke openbaring van Delfzijl.

  De project ontwikkelaars hebben recentelijk knopen doorgehakt en beginnen in September dit jaar aan een vernieuwd Delfzijl.

  Hiervoor zijn ongeveer 1650 woningen gesloopt, waarvan 90% huurwoningen.
  Hiervoor komen 1200 nieuwe woningen terug waarvan 750 koop en 450 huurwoningen.

  Sociale woningen van ongeveer 50 jaar oud worden opgeofferd voor een beter aanzicht.
  Mensen die een sociale woning nodig hebben kunnen het schudden en zoeken maar een andere gemeente op.

  Reactie door Henk.H — woensdag 26 juli 2006 @ 17.12 uur

 33. Irma, de corporatie is wel degelijk verantwoordelijk voor de staat van de binnenkant van de woning.
  Kijk maar op vrom.nl en begin een procedure bij de huurcommissie. Gegarandeerd dat je wint. Duurt wel zo ‘n jaar.

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 17.23 uur

 34. Voor wie denkt dat de grens in de publieke sector van de halvegaremanagers-Verelendungsgrens nog lang niet in zicht is:

  NRC:

  Volledige arbeidsplaatsen voor management en ondersteuning bij publieke organisaties in 2005:

  Gehandicaptenzorg: 13,4 %
  Verpleging en verzorging: 13,9 %
  Geestelijke gezondheidszorg: 21,3 %

  Voortgezet onderwijs: 20,5 %
  Hogescholen: 25,5 %

  Woningbouwcorporaties: 29,7 %

  Zelfstandige bestuursorganen: 30,8 %

  Agentschappen: 31,8 %

  Gemeenten: 36,9 %

  Ministeries: 44,5 %

  Dit zijn, voor het goede begrip, functies, die niets anders dan volgeschreven papieren produceren.
  De functies, die voornamelijk kosten moeten reduceren van de arbeidsproductieven; doorgaans zonder fundamenteel inzicht, zonder kennis van de werkvloer laat staan de beroepseer van de ondergeschikte arbeidsproductieven.
  En de managers, die voor de immer onvoorspelbare toekomst in hun machtige halvegarekwartjeskenniswijsheid het beleid van de organisatie van de arbeidsproductieven voor de toekomst richting geven.
  En veelal niet te beroerd zijn om die richtlijnen er alvast zonder ophef door te drukken en voor jaren in regelgeving vast te keggen.
  Tot meerdere eer en glorie van hun egogepimpte hoogheden.

  Lang zullen hun koninkrijkjes leven !

  En de burger betaalt het allemaal wel.
  Uit onkunde, de lieve vrede en gezagsgetrouwheid.

  Reactie door hendrik dieks — woensdag 26 juli 2006 @ 18.05 uur

 35. ach ja de wao,had ook eens de bedoeling om er voor te zorgen,dat als men wao werd men niet in de schuld[sanering] terecht zou hoeven komen.maar we weten allemaal dat dit asociale kabinet alles naar de verdommenis helpt.maar zo moet u het niet zien hoor! u MOET het zien zoals zij uitl[i]eggen,en klaag nou niet teveel van dan ben je aan het verradicaliseren volgens het boekje terrorismebestrijding…
  IDIOTEN!

  Reactie door iew — woensdag 26 juli 2006 @ 19.31 uur

 36. @33
  Dankjewel kaatje. Ik heb allerlei brieven geschreven en overal om antwoorden gevraagd maar kreeg geen respons, zelfs niet van de wethouder.

  De enigen die mij, en de vele mensen met mij die in deze wijk wonen, steunen zijn… dat kun je wel raden, de lokale afdeling van de SP!!!
  Ze zijn er druk mee bezig, gelukkig zijn ze nu in de gemeenteraad van Heerlen flink vertegenwoordigd, dus we blijven hopen.

  Reactie door Irma — woensdag 26 juli 2006 @ 21.30 uur

 37. 36. Irma de huurcommissie kun je alleen als individu benaderen. Een positieve uitspraak zal dan ook geen precedent scheppen, iedereen moet zelf een procedure beginnen.
  Bel maar even met ze, het tel. nr. staat op http://www.vrom.nl

  Reactie door kaatje — woensdag 26 juli 2006 @ 22.46 uur

 38. 35. Dat is precies waar bij ons de ellende mee begon.

  Reactie door Henny — woensdag 26 juli 2006 @ 23.00 uur

 39. 16M mensen minilandje
  vraag aanbod

  Alhoewel, het lijkt er niet echt op dat vraag ook werkelijk aanbod impliceert in onze huizenmarkt, een zo goed als volledige plan-economie. Maar vooral de vrije markt de schuld geven!

  Reactie door Jan — donderdag 27 juli 2006 @ 0.02 uur

 40. @39 Jan
  Exact. De woningnood is voor 100% de schuld van de overheid en van niemand anders.

  Reactie door HenriOsewoudt — donderdag 27 juli 2006 @ 0.50 uur

 41. @40 Inderdaad HenriO, sinds 1998 een staatssecretaris Volkshuisvesting van de VVD is funest gebleken.

  Reactie door Marc B — donderdag 27 juli 2006 @ 1.44 uur

 42. @ 40 Henri O

  Ik weet hoe sociaal je betrokken bent met het nederlandse volk en de slechte werking van de overheid.
  Maar goed nieuws! We gaan de overheid renoveren!! Allemaal een schop in de kont en jacht maken op de hijgers van de vrije markt. De prijzen springen de pan uit en wat heb je aan huizen waarbij je niets meer IN de pan hebt. Komt goed Henri, betere huizen, lagere prijzen! Dankzij de nieuwe overheid! Een overheid die deugt!!

  En je weet… de ‘liefdadigheid’ van de geldwolfjes kunnen we schudden. Hun zorg is niet onze zorg! Zij hebben maar EEN zorg: het vullen van de eigen portemonnee.
  He rakker in de nacht, ga een winstgevende zaak in antiek beginnen. Want die besodemieterde vrije marktwerking is gauw VERLEDEN TIJD! Waarom? Zij is voor het merendeel van het VOLK niet winstgevend gebleken. Dus afslanken die handel!

  Stem SP voor een GEZONDE overheid!

  PS Slaap zacht Henri

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 1.48 uur

 43. @39, 40

  Kletskoekerij.

  Zonder huis, zorg en haard in gedeeld bezit de woningen, de zorg en de energie overlaten aan de vrijemarktratten van het rodeokapitalisme transformeert de huidige woning-, zorg- en energienood naar de onafzienbare ellende van de tijden van de Industriéle Revolutie.

  Het halvegaremanagersgezwel van de overheid is een gevolg van de halfslachtige poging van de overheid om vrijemarktprincipes toe te passen op terreinen waar die principes absoluut niet toegepast moeten worden.

  Dus beter een falende overheid, die weggestemd kan worden, dan de verwoestende overgave aan de kortzichtige kapitaalbeheerders, die een klein land in een sociaal-darwinistische jungle veranderen.

  De hel van de natuurlijke evolutie staat niet in de schaduw van de onomkeerbare en onmenselijke verwurging van het overgrote deel van de bevolking door winstbejag- en lifestyle-idioten, die de welvaart in razend tempo verconsumeren, verplatten en onderling verdelen ten koste van een harmonieuze en humanitaire samenleving.

  Was de woningportefeuille niet sinds 1998 in handen van de vrijemarktgeile VVD ?

  Reactie door hendrik dieks — donderdag 27 juli 2006 @ 2.14 uur

 44. @ 41 Marc B

  Meer kon het volk niet worden besodemieterd! Want zie: het werk van de funeste staatssecretaris Volkshuisvesting verziekt het overheidsbeleid. En dat moest ook zo!! Plan is om hiermee aan te tonen dat de overheid niet werkt! Dat is het werk van SLUWE VVD: de overheid gebruiken om haar om zeep te helpen. Handlanger Henri O gebruikt hier zelfs de SP voor! Het zijn dieven in de nacht. Als het volk slaapt slaan zij toe.
  STA OP VOLK! Wrijf de ogen uit en wees wijs! Zie hoe we op de wrakstukken zitten van die zgn. marktwerking! Mensenverlakkerij! Maar wij zijn slimmer dan zij!! Weg met de VVD. Want als schapen dienen ze je van repliek, maar als wolven snoeren ze je de mond! Als ze de macht hebben… dan hebben we niets meer te vertellen! Dictatuur van de markt!!
  Laat je niet kisten Nederland, stem NU LINKS! Want anders zijn we STRAKS in de IJZEREN GREEP VAN RECHTS. En we weten: zij gaan over lijken!

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 2.22 uur

 45. Ook bij woningcorporaties doet zich het vreemde feit voor dat het samengaan van corporaties niet leidt tot minder mensen aan de top. Integendeel het aantal managers groeit en dat geldt zeker ook voor hun salarissen (en bonussen).
  Prachtige kantoren, mooie bladen waarin huurders worden gewezen op de voordelen van ‘gemakkelijk kopen’… Over de bouw van nieuwe, betaalbare huurwoningen heb ik al vele jaren niets meer gelezen.
  Zo nu en dan wordt er nog wat gerenoveerd, maar in vergelijking met vroeger stelt dat weinig meer voor. Was het vroeger zo dat (zo goed als) alleen onbewoonbaarverklaarde woningen gesloopt werden, tegenwoordig gaat er van alles tegen de grond. Zelfs woningen die nog maar kort daarvoor uitgebreid werden gerenoveerd. Zeker wanneer die woningen op aantrekkelijke plaatsen stonden/staan, zoals bijvoorbeeld in Crooswijk.
  Woningen waar bouwtechnisch niets mis mee is, woningen waar naar volle tevredenheid in gewoond wordt… door huurders die voor hen betaalbare huren betalen.
  Voor mensen die zich geen vrije markt-huur of hoge aanschafprijs kunnen veroorloven wordt de spoeling dunner en dunner, waardoor ook de kippenhokverhuurders en huisjesmelkers weer mooie tijden beleven.
  Nog even en het wordt ook hier ‘normaal’ dat meerdere gezinnen één huis bewonen, omdat het anders niet meer is op te brengen voor ‘de gewone man’.
  En aan de andere kant van de markt…
  Ach, er zijn hier nu meer Euromiljonairs dan er ooit guldenmiljonairs waren. De wolkenkrabbers en ‘states’ vliegen de grond uit en worden als warme broodjes verkocht.
  Ook op woninggebied groeit… en groeit… en groeit… de kloof tussen arm en rijk.
  En aangezien de PvdA (mede)verantwoordelijk is voor het asociale afbraakbeleid in Crooswijk zie ik hier niet snel verbetering in komen.

  Reactie door Nachthenk — donderdag 27 juli 2006 @ 3.36 uur

 46. Weg met de woningcorporaties ! En wát een mooie jongen heeft die Jan daar naast zich staan! :-)

  Reactie door Jerry — donderdag 27 juli 2006 @ 5.13 uur

 47. Wat zijn wij voor een land. We lachen wel een om die Belgen, maar daar is geen woningnood. Hoe kan dat Nederland is gevangen is een misselijk makende winstbejag maatschappij. Ale we tegenwoordig bouwen kijken we eerst naar het winstoogmerk. Grootschalige sociale woningbouw moet kunnen, maar je moet willen. Te dure woningen betekend steeds minder doorstroming en voor starters bijna onhaalbaar. Er is meer nodig grootschalige begeleid wonen projecten waar mensen die dat nodig hebben kunnen leven, met een beetje begeleiding. zo kunnen we ook het daklozenprobleem oplossen. mensen worden te vaak aan hun lot overgelaten gaat het helemaal mis dan volgt uitzetting. het wordt tijd dat we de samenleving op de rails krigen. Die neergaande spiraal daar moeten we uitkomen.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 27 juli 2006 @ 6.01 uur

 48. Ben het met je eens Jan,
  De overheid is geen huurbaas en kan geen huizen bouwen, daar moeten de cooperaties voor zorgen.

  Je hebt je wel warm aangekleed op die foto!

  Reactie door Klukkluk — donderdag 27 juli 2006 @ 8.37 uur

 49. @48,

  De foto bij het stukje (stond eerst een andere viel me op) is al eerder eens gebruikt, aan de bestandsnaam te zien (denk te minste dat die begint met een datum en aan de boom zitten zo te zien geen of weinig bladeren) is hij van 22 januari 2004.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 27 juli 2006 @ 10.42 uur

 50. @49 Evert,

  Heel scherp opgemerkt jongen, er staat zelfs ook nog het ouwe logo bij.
  SCHÈRRUP! :lol:

  Reactie door Bijdehandje — donderdag 27 juli 2006 @ 11.02 uur

 51. In mijn woonplaats zijn verschillende achterbuurten gesloopt. Hiervoor staan nu veel betere woningen.Portiekflats zijn niet meer van deze tijd. Slopen dus die handel en vervangen door mooie degelijke bouw. Gaat de hele buurt op vooruit!

  Reactie door robert b — donderdag 27 juli 2006 @ 11.05 uur

 52. Robert B, oude portiekflats zijn inderdaad niet functioneel, maar als je ze dan sloopt, zorg dan in ieder geval dat mensen voor dezelfde prijs kunnen terughuren. Gezien de enorme hoeveelheid geld in kas van de corporaties, moet dat makkelijk kunnen. Het verlies wat ze daarbij oplopen, wordt gecompenseerd door de winst op woningen in het duurdere segment.
  Dus geen winstoogmerk meer, maar zorgen dat ze elk jaar netjes op “nul” uitkomen, moet het devies zijn.

  Reactie door kaatje — donderdag 27 juli 2006 @ 11.20 uur

 53. @52kaatje
  daar ben ik het mee eens,alleen is het zo natuurlijk niet bedoeld hé! ;)

  Reactie door iew — donderdag 27 juli 2006 @ 13.42 uur

 54. 50
  Woon zelf in een portiek flat uit 1959.
  Deze staat ook op de nominatie samen met een andere om te moeten verdwijnen ten gunste van het duurdere marktsegment.
  Het is nu een landelijke ziekte geworden deze ongebreidelde graailust van corporaties
  Ben het eens met 51
  De sociale verantwoordelijkheid moet terug
  Laat de corporaties weer verenigingen worden met de huurders als lid.
  Ook voor mij dreigt deportatie uit de wijk waar ik woon

  Reactie door Asserdriehoek — donderdag 27 juli 2006 @ 13.48 uur

 55. De hele afbraak van oudere woningen is bedoeld om de winstgevendheid van de grote woningcorporaties te vergroten.Dat komt uitsluitend ten goede aan de grote graaiers,managers en partij lobbyisten.
  Dat kost niet alleen veel meer belasting via de hogere huursubsidies,doch brengt straks ook nog gemeenten in problemen.
  Het belangrijkste is wel de enorme kapitaal vernietiging.De huren dienen,na een redelijke % opbrengst aangewend te worden voor renovatie en goed onderhoud.
  De huurders dienen voor de helft opgenomen te worden in de raad van commissarissen/toezichthouders.Zij zijn medeparticipanten (zonder kapitaal).

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 27 juli 2006 @ 14.43 uur

 56. Tegenwoordig doen mensen net of huurders Tokkies zijn. Wie solliciteert en na screening in een huurhuis blijkt te wonen kan het meestal ook wel schudden. En als er wat aan onderhoud toe is doet zo’n klusser van de corporatie net of je het zelf kapot hebt gemaakt en het nog een gunst is dat hij het komt maken. Om dat laatste heb ik gisteren een flinke rel getrapt bij zijn baas. Vandaag kwam hij het met de pet in hand repareren, ik eis trouwens een nieuw keukenblok.

  Reactie door Emiel — donderdag 27 juli 2006 @ 16.23 uur

 57. Zo is dat Emiel.
  Gelukkig kan jij je mondje wel roeren, maar er zijn ook zat mensen die zich met een kluitje in het riet laten sturen.

  Reactie door kaatje — donderdag 27 juli 2006 @ 16.40 uur

 58. Kennis is macht. Neem die macht mensen!
  Laat NIET Gods water over Gods akker vloeien… zo te zien verdrinken wij dan in Nederland. De Delta-werken zijn er niet voor niets!

  We zullen met vereende kracht moet bouwen aan die RECHTSE stroom die met volle kracht het water aan de Nederlandse lippen doet stijgen… STOP IT! Bouw aan het politieke Delta-werk. Bouw LINKS. Samen met de SP. Voor NU en LATER!

  Reactie door Gloria — donderdag 27 juli 2006 @ 17.12 uur

 59. @58 Gloria.

  Kennis is macht, maar een kennis is meer macht. VVD is geld is macht, zij hebben ons sociaalstelsel verkracht.
  Weet je, ik baal van machten.

  Reactie door Henk.H — donderdag 27 juli 2006 @ 20.33 uur

 60. @ Gloria

  Vroeger was het Min. v. Volkshuisvesting tegenwoordig Min. v. Vriendjeshuisvesting

  Ze kunnen me rug op die machtswellustelingen

  Reactie door Pool — donderdag 27 juli 2006 @ 21.35 uur

 61. @ 59 Henk.H

  Dat ons sociaalstelsel naar de knoppen is geholpen ben ik helemaal met je eens, maar vergeet niet dat dit kabinet de jongeren ertoe hebben aangezet zich niet meer in te spannen om een oude dag voorziening van de 60+ van deze tijd.
  Ik snap het gewoon niet, mijn vader heeft vroeger toch ook pensioenpremie betaald opdat ik in deze tijd met pensioen kan gaan of zie ik dat verkeerd.
  Is het nu zo dat een ieder voor z’n eigen pensioen moet gaan zorgen ??
  Nou dan weet ik wel als het bij mij zover is dat ik dan schatrijk ben met een heleboel vijanden, mensen wat zal ik die egoistische jongeren te pakken nemen, ik zal ze laten bloeden voor mijn pensioentje.
  Het is toch van de zotte dat een kabinet stuen betuigd aan jongeren om niet meer voor de oudedag voorziening van anderen mee te betalen.
  Straks gaat het nog zover komen dat we alleen de plicht hebben om een kind tot z’n 2e jaar eten en kleding te geven en daarna moet tie het maar zelf uitzoeken.

  Toch leuk dat ik een opvoeding heb gehad meneer Bak-ellende en gelukkig geen christelijke.

  Reactie door Pool — donderdag 27 juli 2006 @ 21.50 uur

 62. Kaatje indien de gemeente de bedoeling heeft ergens te gaan bouwen en je weet daar gaat erg veel tijd overheen en het lekt uit gebeurt het hier mermaals datr projectontwikkelaars snel huizen en grond opkopen en die vervolgens met véél winst doorverkopen aan diezelfde gemeente/corperatie.
  Dit zijn zeer schadelijke praktijken, er zal altijd gelekt worden zeker in een CDA VVD gemeente als mijn gemeente
  (alhoewel nu PvdA evenveel zetels als CDA opmerkelijk in een villarijke gemeente overigens)
  Maar dit was al jaren hier de praktijk.
  Ht is ook vaak het slappe optreden van de overheid zelf.
  Landelijk idem dito met de grond rondom schiphol.
  Ik heb het vermoeden dat het bewust gebeurt en er hele netwerken bestaan vanuit de projectontwikkelaars met politici achter de schermen die dit mogelijk maken.

  Reactie door Henny — vrijdag 28 juli 2006 @ 9.37 uur

 63. ook hier, kan ik weer geen normale reactie plaatsen.

  Reactie door kaatje — vrijdag 28 juli 2006 @ 11.21 uur

 64. Ik zou nu toch wel eens graag opheldering krijgen over waarom er soms berichten niet doorkomen op dit blog.
  Soms gebeurt het om voor mij volstrekt onbegrijpelijke redenen.
  Ik zie het ook gebeuren bij andere bloggers welke altijd serieus, inhoudelijk, en netjes reageren.
  Ik kan me voorstellen dat onbehoorlijke reacties worden geweigerd, maar veelal is hiervan geen sprake. Weet iemand hoe of dit zit en/of waar eventueel contact met de moderator gezocht kan worden?

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 28 juli 2006 @ 12.34 uur

 65. @64 Wattenstaafie.

  Ik ben ervan overtuigd dat de SP hard aan nieuwe software toe is. De meeste weblog’s in den lande werken prima. Daar zijn nooit problemen mee. Ik vind het ook bijzonder storend het roept gedachten op die ver bezijde de waarheid liggen.

  Reactie door Henk.H — vrijdag 28 juli 2006 @ 12.43 uur

 66. @64 Wattenstaafie
  ja heb ik voor u,waar kan ik het naartoe zenden? u kunt mij ook een berichtje sturen via de e-mal [contact] op mijn website,klik maar op mijn naam en dan op de knop chatbox,onderaan vind u het contactadres,dan stuur ik een reply.

  Reactie door iew — vrijdag 28 juli 2006 @ 14.40 uur

 67. Ik heb contact met je gezocht iew!!!
  Thanks…

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 28 juli 2006 @ 17.50 uur

 68. Ik heb ook een mailtje gestuurd

  Reactie door Pool — vrijdag 28 juli 2006 @ 21.59 uur

 69. @WS: “Ik zou nu toch wel eens graag opheldering krijgen over waarom er soms berichten niet doorkomen op dit blog.”

  Iedereen is baas in eigen weblog… dus ik zou ‘r maar niet te hard van wakker liggen… volgens mij zit er hier gewoon een team achter… met regels… en zo…:-)

  Reactie door Willem — zondag 30 juli 2006 @ 3.34 uur

 70. @69 Willem.

  Mijn reacties heb al teruggeschroefd tot het sociale minimum aan letters dan loop je minder risico dat je voor de kat zijn …… hebt zitten tikken. Maar fraai is het niet.

  Reactie door Henk.H — zondag 30 juli 2006 @ 10.40 uur

 71. Ah.. ik snap ‘t… als te lang wordt dan gaat het niet door… dat is op zich niet zo erg… misschien…

  Reactie door Willem — zondag 30 juli 2006 @ 10.47 uur

 72. @ 70,71

  Heeft er echt niets mee te maken! Zie de enorme lange waslijsten in de hot items.
  Je zit hier niet te chatten, maar te discussieren. En soms heb je meer woorden nodig om iets goed uit te leggen. Er is ook heel veel te leren van al die verschillende zienswijzen.
  Waarom sommige berichten niet doorkomen is mij ook een raadsel. Toch zijn hier vast en zeker ook regels aan verbonden, Het ligt aan de verfijnde opmerker om te zien waarom je mail niet is geaccepteerd. Ik evalueer dan ook steeds na afwijzing en probeer te begrijpen waar ik uit het spoor ben gegleden. Soms vind ik achteraf de keuze van afwijzing terecht.

  Reactie door Gloria — zondag 30 juli 2006 @ 14.22 uur

 73. “Maatschappelijke ondernemingen, hebben vorig jaar ongekende hoge gouden handdrukken betaald. Topmanagers van zorginstellingen en woningcorporaties kregen bij vertrek meer dan een miljoen euro mee.”
  http://www.nrc.nl/krant/article384709.ece

  ‘t Is wat… nee wij handelen ‘echt’ in het belang van de huurders en onze eigen portemonnee natuurlijk…

  Reactie door Willem — zondag 30 juli 2006 @ 15.29 uur

 74. @Gloria, zondag 30 juli 2006, 14.22,

  Zo denk ik er ook maar over. Het is hier geen chatroom. En de precieze achtergrond van het verdwijnen van sommige reacties is dermate ondoorgrondelijk, dat je er eigenlijk niets (persoonlijks) achter kunt zoeken. Zó belangrijk zijn afzonderlijke bijdragen nou ook weer niet, lijkt me.

  Alleen de misverstanden en “scheve” nummering zijn dan soms wel eens onhandig. Big deal.

  Hoe meer iemand hierover trouwens moppert, hoe erger er wordt, denk ik. Wat dat betreft is het dus ook een stukje eigen verantwoordelijkheid om in ieder geval een beetje normaal te reageren. En dan nóg kunnen technische storingen ook altijd optreden.

  Hopelijk kunnen we ons allemaal weer gewoon tot inhoudelijke zaken beperken.

  Reactie door Wilbert — zondag 30 juli 2006 @ 15.45 uur